31-03-05

1 april

Op meerdere krantenredacties, bij de radio en televisie, is men de voorbije dagen aan het broeden geweest op de 1 april-grap die ze morgen willen lanceren.
 
Ook bij het VB wil men zijn steentje daartoe bijdragen. Foto's van Koen Dillen die Léon Degrelle opzoekt, dat hebben we al gehad en mag geen verwondering wekken. Een foto van VB-kamerlid Bert Schoofs die fier als een gieter poseert naast Miss België 2005 Tatiana Silva Braga Tavares (foto), die staat al enige tijd op Schoofs' website.
 
Het VB verspreidde vandaag dan maar een persmededeling waarin het een debat in Knokke tussen Filip Dewinter en Jean-Marie Dedecker aankondigt. "Filip Dewinter wil tijdens het debat met Jean-Marie Dedecker op zondag as. (sic) op basis van een concrete en verassende (sic) analysenota over de politieke krachtsverhoudingen in de Vlaamse gemeenten en steden de samenwerking met de centrum-rechtse en 'volwassen-rechtse' partijen bepleiten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen."
 
Persverantwoordelijke Bart Debie verraadt evenwel al de pointe: "Het cordon sanitaire is immers de beste waarborg voor de SP.a om ook op lokaal vlak op zoveel mogelijk plaatsen aan de macht te blijven." Het meest verrassend is dan ook de VB-schrijfwijze van 'verrassend'.

  • Nagekomen bericht. Lezen ze bij het VB deze weblog of loopt er toch nog één snuggere rond? Feit is dat het VB op 1 april "verassende" in "verrassende" veranderd heeft op de website van VB-fractie in het Vlaams parlement. Aan de fractieleider zal het allicht niet liggen. Een paar jaar geleden interpelleerde Filip Dewinter in de Antwerpse gemeenteraad over de prostitutie in het Schipperskwartier en in de anderhalve bladzijde tekst die Dewinter hierover op voorhand had geschreven, stonden vier taalfouten: "Wij hebben met Stoep en andere organisaties overlegt over een mogelijk gedoogbeleid. (...) In de Korte- en Lange Winkelhaakstraat is er uiteindelijk niets gebeurt. (...) Mevrouw de Burgemeester, Laten we 24 uren van functie wisselen. U wordt 24 uren fractieleider van het Vlaams Blok in de Antwerpse gemeenteraad. Ik wordt één dag burgemeester."

15:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Vlaamse kinderliedjes

Veel bekend volk gisteren in de Antwerpse Zoo. Boomlange Jan Hautekiet torende er natuurlijk bovenuit, maar verder volk van Stany Crets over de Wawadadakwa's tot Filip Kowlier (foto). Aanleiding was de persvoorstelling van Kapitein Winokio zag 2 beren, de tweede CD waarvoor Winok Serisia het kruim van het Vlaams zangtalent (en nu ook het Nederlands zangtalent, met Henny Vrienten en Fay Lovsky) verzamelde om actuele versies van oeroude Vlaamse kinderliedjes te brengen.
 
Het VB moet blij zijn, want in het voorjaar van 1996 vroeg het nog in de gemeenteraad van Antwerpen en ruime omgeving (Edegem, Rumst, Kalmthout...) welke liedjes aangeleerd worden op de schoolbanken. Verzet publiceerde de lijst van liedjes die in het Antwerps stedelijk onderwijs op het programma staan, twee bladzijden lang titels in het kleinst vindbare lettertype. Wat het VB met die informatie gedaan heeft, is nooit duidelijk geworden. Het enige zichtbaar resultaat was dat in verschillende gemeenten ambtenaren honderden liedjestitels moesten overtypen om de VB-vraag te beantwoorden, maar verder...
 
Gaat het VB ter promotie van de Vlaamse cultuur Kapitein Winokio zag 2 beren verdelen? We betwijfelen het. Als Bob Hulstaert (71) de reggaeversie van Peter Van den Begin en Stany Crets van Potteke met vet hoort, zal hij wel klagen dat hij die liedjes wil horen zoals hij ze destijds als kind aangeleerd kreeg.

  • De CD Kapitein Winokio zag 2 beren ligt vanaf morgen in de platenwinkel.

 

15:02 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Marie-Rose Morel... weer nietszeggend

Frank Vanhecke is terug in het land, en bijgevolg 'Morelleke Forelleke' ook. Het was wachten tot vandaag om te weten wat haar wedervaren was. Op haar weblog excuseert ze zich. Marie-Rose Morel: "Maar waar ik zat, was het onmogelijk om online mijn dagboek aan te vullen." Excuses aanvaard, het kan de beste overkomen, maar wat leerde ze in Oostenrijk?
 
Daarover vernemen we niets, rien de knots. Als ze er om privé-redenen was, gaat ons dat niets aan. Maar partijvoorzitter Frank Vanhecke had aan De Tijd verklaard: "Wij zijn geïnteresseerd in de Oostenrijkse situatie. In Oostenrijk is de FPÖ van Jörg Haider al een tijdje mee aan de macht. Vlaams Belang identificeert zich graag met de FPÖ. Maar de partij wil uiteraard niet dat een regeringsdeelname leidt tot een decimering van de partij. Iets wat Jörg Haider is overkomen."
 
La Morel schrijft dat ze in Oostenrijk op "werk-vakantie" was, maar voor het overige vernemen we enkel dat ze goed gelachen heeft met de "cowboyverhalen" die haar per gsm bereikten. En dat een aantal politieke verslaggevers (namen noemt ze niet) volgens haar geen slecht figuur zouden slaan bij de Britse boulevardkrant "Sun" (sic, het is The Sun - AFF/Verzet), en één journalist zelfs aan de slag zou kunnen bij Solidair.
 
Maar wat wist de FPÖ-partijfunctionaris van het skioord waar Morel verbleef? En hoe stelde de melkboer het?  Ging die opnieuw jodelend door het leven? En had Morel, dankzij haar reisgenoten, een gesprek met een hogere FPÖ-gesprekspartner? Had die verzocht het gesprek vertrouwelijk te houden, of mocht ze er ronduit over vertellen? We vernemen er niets over op Morels weblog.
 
Het enige van nieuwswaarde (nouja...) is een foto uit Oostenrijk. Daaruit kunnen we afleiden dat onder andere Koen Dillen, zoon van, mee was. Nu Léon Degrelle overleden is, heeft hij Spanje als reisdoel verwisseld met het land van Jörg Haider. En 't hondje van Frank Vanhecke en zijn eega was ook mee!

02:11 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

30-03-05

"Een media-technisch probleem"

"De sfeer op het partijbestuur was zeer goed. Het wordt natuurlijk verwacht van de partijvoorzitter dat hij dit zegt. Maar het was ook zo. En ja, Gerolf Annemans en Filip De Man zijn on speaking terms," aldus Frank Vanhecke vandaag in Gazet van Antwerpen. Later deze week heeft hij een vertrouwelijk gesprek met Filip De Man. Vanhecke: "Ik wil dat vertrouwelijk houden, en ik zal hem vragen dat ook te doen."
 
Maar is er dan niets loos in het VB-huishouden? Vanhecke: "We hebben geleerd uit de voorbije weken. (...) Aan alle betrokkenen is gevraagd om in de toekomst dit soort discussies binnenskamers te houden. (...) We hebben overlopen wat er media-technisch is misgelopen. Het ging volgens ons vooral om de vorm van de communicatie, meer dan om de inhoud."
 
De Standaard, De Morgen noch De Tijd brengen vandaag de verklaring van voorzitter Vanhecke na afloop van het partijbestuur. Gazet van Antwerpen, krant met een groot lezerspubliek dat voor het VB stemt, brengt het wél. Maar de Vlaams-katholiek-conservatieve Gazet van Antwerpen is ook een commercieel product. Naast de verklaring na afloop van het VB-partijbestuur staat dan ook een viermaal groter en rijkelijk geïllustreerd artikel over het meningsverschil tussen Jurgen Verstrepen en Alexandra Colen over de babes op Verstrepens weblog. "Jurgen is vrouwonvriendelijk" kopt GvA, maar ze publiceert wel een paar van de babes geplukt van Verstrepens weblog en geeft het weblogadres van Verstrepen. En niet dat van Colen. Ook daar overschaduwt de commerciële aanpak de politieke inhoud.
 
Volgens Verstrepen gaat het overigens om "het betere kwaliteitswerk (...) om artistieke, stijlvolle foto's van schaars geklede vrouwen." Voor wie Verstrepen niet op zijn woord gelooft, publiceren we hier de laatste "artistieke, stijlvolle foto" die hij op zijn weblog plaatste (gisterenavond, om 22.10 uur). 

18:43 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Alexandra Colen

Moeten wij treuren omdat Alexandra Colen niet in het VB-partijbestuur opgenomen is? Natuurlijk niet. Het is leuk om te lezen hoe Colen en haar man uithalen naar Marie-Rose Morel, die wanneer ze in het VB-partijbestuur opgenomen werd amper drie maanden VB-lid was, en Colen en Beliën fulmineren tegen Jurgen Verstrepen en de babes op diens weblog. Maar daar houdt het dan ook mee op. De Standaard - die vandaag in haar online versie, morgen in de gedrukte editie, een bericht op deze weblog overneemt in haar rubriek Kreten en gefluister - trakteert ons vandaag op een citaat uit Colens nieuwbrief Peper & Zout.
 
Alexandra Colen: "Het socialisme heeft in West-Europa de moraliteit ondermijnd. Daarom is het nodig om de socialistische greep op de economie en politiek te doorbreken. Vlaanderen heeft een Tatcher nodig. Maar waar is hij of zij? Intussen wordt de lichtheid van het parlement elk jaar ondraaglijker. We leven in een particratie, in een Vlaanderen dat verstikt wordt door de babes en de banaliteiten."
 
De in VB-kringen welbekende faxkrant 't Scheldt schreef deze week overigens dat niemand in het VB-partijbestuur voor de opname van la Colen in het partijbestuur was. Een VB-partijbestuurslid in 't Scheldt: "Het afwijzen van haar opname gebeurde eenparig." Dus ook door Gerolf Annemans. Annemans die zegt veel begrip te hebben voor de reactie van zijn poulain. Politiek is een wrede stiel.

17:51 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

In de ban van De Man

Derk Jan Eppink was achtereenvolgens stafmedewerker van de (Nederlandse) PvdA in het Europees Parlement, journalist bij NRC-Handelsblad en daarna bij De Standaard, en is nu kabinetsmedewerker bij de rechts-liberale Europees commissaris Frits Bolkestein. Eppink heeft al die tijd het schrijven niet kunnen laten. In het begin leverde dat leuke columns en boeken (Vreemde Buren) op, maar de laatste tijd is Eppink verzuurd à la Coveliers. Toen een column over Steve Stevaerts boek Ander Geloof niet gepubliceerd werd in De Standaard, besloot Eppink zijn schrijfsels eerst aan Knack aan te bieden. Vandaag publiceert Knack een bijdrage van Eppink getiteld: Voert Filip De Man een politieke strijd of een familiestrijd?, maar eerder als artikel dan als een column gepresenteerd. 
 
De bijdrage is een van de betere bijdragen van Eppink de laatste maanden. Het is leuk geschreven, en het is goed te lezen dat volgens Eppink een Europese versie van de islam best mogelijk is. Eppink positioneert zich tegenover Filip De Man voor wie moslims per definitie geen democraten zijn. Maar Eppink ziet daarin meer een familiestrijd dan een politieke strijd.
 
Derk Jan Eppink: "(...) Ik weet niet hoe de verjaardagen in de familie De Man worden gevierd, maar gezellig lijkt het me niet. Soms kan men zich afvragen of Filip De Man bezig is met een politieke strijd of een familiestrijd. Is hij in de politiek voor zijn idealen of voor het bestrijden van de idealen van zijn vader? Elke keer als ik Filip De Man zie, krijg ik medelijden met Jos De Man. De vader was uiterst links (oprichter van het tijdschrift Vrijdag en medewerker van het Nederlandse Haagse Post - AFF/Verzet), de zoon is uiterst rechts. Het lijkt wel politieke vadermoord.
(...) De Man weet dat het Belang kwetsbaar wordt op zijn traditionele nationalistische vleugel naarmate de partij de burgerlijke vleugels van CD&V en VLD opvrijt. Hij wroet in deze spagaat met het diabolische plezier van de provocateur. De partijtop moet hem gedogen, want een afsplitsing zou dodelijk zijn. Als er geen kiesdrempel zou zijn, zou De Man zo een 'Hersticht Vlaams Blok' kunnen oprichten.
Voor De Man is politiek de voortzetting van familiestrijd met andere middelen. Zijn vader is gewroken. Filip De Man heeft vier kinderen. Misschien wordt een van hen ooit parlementslid voor de groenen of socialisten, trouwt met een moslim en pleit voor de multiculturele samenleving. Dan zal vader Filip boos zijn en grootvader Jos blij. En dan is de familiecirkel weer rond."
 
Het klinkt leuk, zoals je met woorden in columns altijd je eigen gelijk kan bewijzen. Maar Eppink is niet goed geïnformeerd. In een dubbelinterview in Gazet van Antwerpen vorig jaar zei vader De Man inzake migrantenbeleid intussen volledig op hetzelfde standpunt te staan als zijn zoon Filip. Alleen inzake etische waarden (abortus, drugs...) was hij het niet eens met het VB.
 
Misschien moet Knack toch wat afstand nemen van Eppink. Laat hem zijn hersenspinsels als column publiceren, maar verwar het niet met journalistieke bijdragen.

17:26 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

"De toon in de politiek is veel pessimistischer"

Burgemeester Patrick Janssens heeft hem al gelezen. Wij hebben hem gekocht, maar nog niet de tijd gevonden om hem te lezen. We bedoelen: Los, de jongste roman van Tom Naegels. In Zone 03 geeft Naegels vandaag zijn visie over de grote thema's die Filip De Man en anderen aansnijden.
 
In Los loopt je relatie met een meisje uit Pakistan bijvoorbeeld mis wegens werelden die te ver uit elkaar liggen. Ben je pessimistisch?
Tom Naegels: "Ik vind dat de toon in de politiek veel pessimistischer is. Ik schrijf over kleine irritaties die leiden tot onbegrip, maar die ook niet onoverkomelijk zijn. Ik probeer te laten zien hoe gesprekken tussen mij en volkse Antwerpenaars of tussen mij en allochtonen ontsporen, maar tegelijk toon ik dat het nooit om echt fundamentele verschillen gaat. Sommige politici gaan daarin veel verder. Ze maken de verschillen absoluut. Ze zeggen dingen als: 'de islam is volledig incompatibel met onze Westerse waarden' en ze blijven hameren op de scheiding van kerk en staat. Ik praat nogal veel met moslims, en ik kan je met de hand op het hart verklaren dat het uiterst zelden gebeurt dat ik denk: allez zeg, met die mens valt nu eens totaal niet te klappen, die aanvaardt de scheiding van kerk en staat niet!"
Niet vergeten dat in Turkije die scheiding er is, terwijl koningin Elisabeth van het Verenigd Koninkrijk tevens hoofd is van de Anglicaanse kerk.
Naegels: "Tja, dat zijn dingen die je wel kan meenemen in de discussie. In dagelijkse contacten is het een gegeven dat bijna nooit een rol speelt. Dat heb ik in het boek willen beschrijven. Ik schrijf over moslims die allemaal witte sokken dragen en een snor hebben of minutenlang aan het woord komen en eigenlijk niets zeggen. Dat soort dingen zijn een veel grotere bron van ergernis dan de vrijheid van meningsuiting of de positie van de vrouw."
 
Wij ergeren ons ook aan witte sokken als ze niet bij sportkledij gedragen worden, maar nogal wat Vlaamse mannen denken daar anders over. Maar ja, als een ander ze draagt...

16:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Taalgebruik bemoeilijkt lijnrecht tegen VB-visie ingaan

Politiek houdt in dat je mensen overtuigt van je standpunten. In verkiezingstijden worden daarvoor grote campagnes gevoerd, met affiches, stunts en weloverwogen slogans. Even belangrijk is de iets rustigere communicatie in electoraal luwe periodes. De lichaamstaal en de woorden die gebruikt worden, zijn daarbij cruciaal. Woorden zijn immers zelden neutraal. Mensen begrijpen woorden slechts in samenhang met een reeks begrippen en onderliggende ideeën. Naar aanleiding van een beslissing vorige week van Vlaams minister Inge Vervotte (foto) over "de centrale registratie van zorgaanvragen" - het negatief beladen woord "wachtlijsten" kwam bij haar niet over de lippen - bekijkt De Tijd-redacteur Bart Haeck vandaag in zijn krant het politiek taalgebruik. Ook het VB passeert daarbij de revue.
 
"De verkiezingsoverwinningen van het Vlaams Belang kleuren het taalgebruik. Voor het eerst heeft de Vlaamse regering een 'minister van Inburgering'. Je kan het woord 'inburgering' alleen maar begrijpen als je veronderstelt dat migranten niet aangepast zijn aan een Vlaamse samenleving. Je suggereert bovendien een zekere ongelijkheid, in die mate dat de Vlamingen al burgers zijn en de migranten nog niet. Wat blijkt: zoek het woord op de websites van de Vlaamse politieke partijen en je vindt het overal terug. Zelfs bij Groen! komt het in een verkiezingstekst voor 13 juni 2004 terug.
Ook de andere terminologie in het debat over migranten past eerder in de politieke standpunten van het Vlaams Belang dan van de minder radicale partijen. 'Illegalen' spant daarbij de kroon. Wie het woord voor het eerst hoort, zou kunnen denken dat het over iemand gaat die volgens de wet niet mag bestaan. De politiek-linguïstische conclusie luidt dat het in het vreemdelingenbeleid voor het ogenblik zeer moeilijk is om een discours te voeren dat lijnrecht tegen de VB-visie ingaat omdat het doorsnee taalgebruik zich daar minder toe leent."
 
Zo hoort u het eens van een ander dan van (de als extreem-linkse gecatalogeerde) RUG-professor Jan Blommaert.

16:22 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Respect!

Vorige zaterdag werd in het West-Vlaamse Sint-Eloois-Winkel een solidariteitsmanifestatie opgezet met dorpsbewoonster Naïma Amzil en de omwille van Naïma's hoofddoek met de dood bedreigde zaakvoerder Rik Vannieuwenhuyse van het delicatessenbedrijf Remmery.
 
Vandaag zijn op de website www.26maart.be foto's van deze manifestatie gepost.
 
De foto's zijn van twee autochtone fotografen én een allochtone fotograaf. Ook in West-Vlaanderen is de multiculturele samenleving een feit.
 
Alleen in het Limburgse Herstappe (87 inwoners) wonen enkel Belgen. Alle VB'ers naar daar? We willen het de Herstappenaars niet aan doen.

15:55 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

28-03-05

Blood and Honour-meeting mondt uit in scheldtirade

Mocht u zich afvragen hoe het geëindigd is met de Blood and Honour-meeting die voor 19 maart in Waasmunster aangekondigd was (zie ons bericht van 4 maart): de organisatoren moesten uitwijken naar een andere zaal, één spreker vond het niet langer opportuun om op te dagen, en Blood and Honour ontdekte joods-boljewistische genen bij haar tegenstanders.
 
Als gevolg van een brief aan het gemeentebestuur van Waasmunster, en misschien ook de aandacht voor de Blood and Honour-meeting op de website van Blokbuster en op deze weblog, ging de brandweer van Waasmunster langs voor een controle op de brandveiligheid van de door Blood and Honour (B&H) geboekte feestzaal De Lor. Het verdict was dat de zaal voorlopig niet langer mag gebruikt worden. B&H keek daarop uit naar een zaal in Dendermonde.
 
Tweede tegenslag: door de aandacht voor de meeting op de website van RésistanceS en in het weekblad Le Journal du Mardi (zie onze berichten van 9 en 14 maart) laat de aangekondigde spreker van het Waalse Comité Pour L'Entraide des Prissoniers Européens het afweten. Hij vindt het niet langer opportuun om voor B&H, en samen met Siegfried Verbeke, te komen spreken.
 
Volgens de B&H-website Bloed-Bodem-Eer-Trouw komen uiteindelijk een 80-tal mensen opdagen voor de omstreden meeting. Paul Kruger (B&H-Vlaanderen) haalt uit naar de "judeo-bolsjewisten" Geert Cool (Blokbuster) en Manuel Abramowitz (RésistanceS) die hij verwijt "dobberman van de plutocratie" te zijn. Moeilijke woorden om te zeggen dat Cool en Abramowitz de heerschappij van het groot-kapitaal zouden verdedigen. Geert en Manu hebben er eens goed mee gelachen. En ook de mensen van de staatsveiligheid vonden het verrassend te vernemen dat Geert en Manu in dienst zouden zijn van de "politie, staatsveiligheid, systeempers en systeempartijen."
 
De spreker uit Duitsland is wel komen opdagen, en na de pauze geeft Siegfried Verbeke - die een paar dagen later opnieuw voor de rechter moest verschijnen - zijn relaas van de ongelukken die hij met zijn zogenaamd Vrij Historisch Onderzoek (VHO) meemaakte. Volgens B&H hingen alle aanwezigen "aan 's mans lippen toen hij zijn decennialange inzet voor de historische waarheid verhaalde en hoe deze uitmondde in talloze processen en geldboetes" op aansturen van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en van de Auschwitz-stichting.
 
Hoeveel geld op de meeting voor de in Duitsland in de gevangenis opgesloten negationist Ernst Zündel  opgehaald werd, vermeldt de website van B&H niet. Wel kunnen we tussen de lijnen nog lezen dat de B&H-ordedienst vruchteloos wachtte op tegenmanifestanten.
 
Om hun frustratie van zich af te schudden produceerde B&H dan maar een lang artikel voor hun website waarin ze de trotskisten van de Links-Socialistische Partij (LSP) en "de hooligans van Blokbuster"  verwijten "bitter weinig (te doen) tegen de échte machthebbers, tegen congressen van christen-democraten, liberalen en socialisten, tegen groot-bedrijven" en altijd maar "(helaas) marginale rechtse groepjes en personen te molesteren." Waarom houdt B&H zich dan bezig met meetings over en met negationisten, Adolf Hitler-vieringen (foto) en dergelijke meer?, en trekt het niet zelf naar congressen van christen-democraten, liberalen, socialisten en groot-bedrijven om er te protesteren tegen "de dictatuur van het groot-kapitaal"?

20:49 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Vlaanderen zwanger

Om de vergrijzing tegen te gaan, en meer nog de 'islamisering', is het de plicht van de Vlaamse deernen om te bevallen van gezonde zonen en dochters. Drie, zoals bij Frank Vanhecke, Filip Dewinter en Gerolf Annemans, is daarbij het streefgetal. Maar ten lande doet men goed zijn best.
 
De Standaard meldt dit weekend: "Katrien Schotte, deze maand nog in Playboy te zien, is zwanger. De 27-jarige zangeres van Seduced heeft een relatie met Douglas van Big Brother, maar die is niet de vader van het kind. Katrien en Douglas blijven wel een relatie hebben en het kindje zou gewenst zijn als wat. Het gerucht gaat dat Tim De Pril peter zou worden van de baby. Tim en Katrien hadden een relatie in Temptation Island. Toen dat programma ten einde liep, bleven ze bevriend. Ook Cindy, de tweede Vlaamse zangeres van Seduced, is zwanger. De vader, haar vriend James, is bekend van de afspraak die hij in Temptation Island met Cindy had: 'no kissing, no fucking.' Zowel Katrien als Cindy bevalt in november." Hoe het intussen is met de zwangerschap van Anke Van dermeersch (foto), vertelt de krant er niet bij.
 
Of Katrien, Cindy en Anke al een voornaam gekozen hebben, vernemen we evenmin. Voor Cindy wordt het link, want is haar vriend geen buitenlander? Maar ook met oer-Vlaamse ouders kan het mislopen. Want met welke voornaam werd het Aalsters VB-parlementslid Van Overmeire opgezadeld? Met 'Karim'. Naar Karim Aga Khan, een rechtstreekse afstammeling van de profeet Mohammed en leider van de islamitische Ismaili-sekte. In zijn biografie schrijft Karim Van Overmeire hierover: "Aanvankelijk waren mijn ouders overigens van plan  mij 'Nikita' te noemen, naar de Sovjet-leider Nikita Kroetsjov. (...) Toen ik geboren werd, in 1964, kwam de naam 'Karim' niet vaak voor in onze contreien. Door de immigratie vanuit de islamitische wereld is dat ondertussen wel anders."
 
We hebben het even opgezocht. Er blijken tegenwoordig 2 677 Karim's te zijn in België. Van de Filip'en zijn er 12 814. Philip - zoals Dewinter eigenlijk heet - is de voornaam van 6 243 inwoners. Waarschijnlijk het populairste zijn de Jan'en: 50 947. Hoe de koters van Katrien Schotte en Anke Van dermeersch gaan heten, zal u ongetwijfeld nog vernemen in de Vlaamse kwaliteitskranten.

 

02:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

27-03-05

VB tegen toetreding tot netwerk Burgemeesters voor vrede

Het blijft ons verbazen hoezeer VB'ers achter blijven op de evolutie van het menselijk denken. De voorbije week werd daarvan weer een staaltje geleverd in de Antwerpse gemeenteraad.
 
Op 6 augustus 1945 werd Hiroshima op enkele seconden tijd grotendeels van de kaart geveegd. 78 000 van de 340 000 inwoners waren op slag dood. De daaropvolgende maanden volgden nog eens 70 000 doden. Na Hiroshima werd ook op Nagasaki een atoombom gedropt. De burgemeester van Hiroshima nam nu het initiatief om een netwerk van Burgemeesters voor vrede op te zetten dat ijvert voor een kernwapenvrije wereld tegen 2020.
 
Begin deze week werd aan de Antwerpse gemeenteraad voorgesteld hierbij aan te sluiten, met de V1- en V2-bommen tijdens de Tweede Wereldoorlog weet Antwerpen wat een bommenterreur betekent. Het VB stemde tegen. Jan Penris - wiens stemgeluid ooit door Bert Verhoye vergeleken werd met dat van een kaketoe - verwoordde het partijstandpunt. Penris: "Ik begrijp niet dat we de nucleaire paraplu, die ons veertig jaar beschermde tegen een communistische invasie, nu zo snel willen opgeven." Burgemeester Patrick Janssens antwoordde: "De burgemeester van Hiroshima weet waarover hij spreekt als hij opkomt tegen kernwapens," maar dat mocht het VB niet vermurwen. Het VB stemde tegen de toetreding tot het netwerk van Burgemeesters voor vrede.

01:07 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

26-03-05

Comical Ali, ook bekend als Frank Vanhecke

Vorig weekend citeerden wij hier Karl Van Den Broecks analyse over de strubbelingen binnen het Vlaams Belang. Deze week laten we Bart Brinckman aan het woord die in De Standaard vandaag onder de titel 'De voorzitter is afwezig' ingaat op de column die VB-voorzitter Frank Vanhecke gisteren publiceerde op zijn 'webstek' (zie ook hieronder, onze toelichting bij 'De perfect geïntegreerde vreemdelingen bij het Vlaams Belang'). Het betekent niet noodzakelijk dat we het eens zijn met de hele analyse van Bart Brinckman, wél dat ze de moeite van het lezen waard is.
 
"(...) Dat Vlaams Belang lijdt, is absoluut zeker. De inhoudelijke en persoonlijke tegenstellingen zijn ongezien. Het noopte voorzitter Vanhecke gisteren via zijn webstek tot een haast hysterische aanval op de media. Daarbij valt op hoe defensief de Belangvoorzitter te werk gaat. In plaats van de eigen sterkte te onderstrepen, raakt hij niet verder dan een warrige scheldtirade op journalisten. Op de kern van de problematiek gaat hij niet in.
Zo rept Vanhecke met geen woord over het misnoegde kamerlid Sandra Colen die het niet pikt dat haar verdiende zitje in het partijbestuur naar Marie-Rose Morel is gegaan. Evenmin 'vergeet' de voorzitter te vermelden dat hijzelf europarlementslid Koen Dillen op de vingers heeft getikt nadat die het nodig vond om de Franse negationist Bruno Gollnish een hart onder de riem te steken.
En, last but not least, ziet het Brugse europarlementslid over het hoofd dat uitgerekend Gerolf Annemans hem heeft gevraagd om tussen te komen in het dispuut dat de kamerfractieleider met de opstandige Filip De Man uitvecht. Heeft het zicht op fraaie Oostenrijkse landschappen het beoordelingsvermogen van de voorzitter wat vertroebeld?
 
De crisis binnen Vlaams Belang doet de partij op haar grondvesten daveren. Dat komt omdat de ondemocratische en gesloten partijstructuur niet toelaat dat sluimerende conflicten constructief worden uitgepraat. De wrevel is zowel van inhoudelijke (hoofddoeken, het democratische gehalte van moslims), personele (Colen tegen Morel, Annemans tegen De Man) als van strategische aard (strijdpartij tegen bestuurspartij).
Vanhecke gaat er gemakshalve van uit dat wat het partijbestuur bedisselt per definitie door iedereen wordt geslikt. Op deze attitude lijkt tegenwoordig wat sleet te zitten. Alleen de moeizame verhouding tussen media en Belang zorgt ervoor dat er tot dusver niet meer ongenoegen naar buiten komt. Maar het is een illusie te denken dat het programma structureel kan worden aangepast en dat de partij met 'hippe' personen kan worden verruimd zonder tandengeknars.
Vreemd genoeg kreeg Vlaams Belang de afgelopen weken zo de allures van een 'gewone' partij, tot zelfs een voorzitter die op een ongelukkig moment in het buitenland verblijft (de parallel met SP.A-voorzitter Steve Stevaert die in Cuba toefde toen Frank Vandenbroucke een kritische brief schreef, ontging pientere Belangers niet). Elke partij telt strekkingen. Interne discussie is daarbij heel gewoon en gezond. En dat mensen elkaar soms niet kunnen luchten, is de normaalste zaak ter wereld.
Maar Vanhecke wuift dat soort stellingen altijd weg als verzinsels. Hij is als de dood voor discussie omdat hij vreest dat elke zweem van verdeeldheid schadelijk is. Maar de zo geroemde eenheid van denken is niet meer dan een eenvoudig laagje vernis.
 
Op zich hoeft de situatie niet dramatisch te zijn. Maar dan moet Vanhecke resoluut ingrijpen. Dan moet hij de partij definitief schoeien op een rechtse, conservatieve en volksnationalistische leest waarbij elke verwijzing naar racisme, fascisme en negationisme resoluut wordt afgestraft door de betrokkenen buiten te kegelen. Dan moet hij zich distantiëren van al die bijeenkomsten die hopeloos foute Vlamingen uit de Tweede Wereldoorlog blijven vereeren als waren ze stamvaders.
Verder wordt het uitkristalliseren van het programma onvermijdelijk. Het kan toch niet dat een voorzitter onder invloed van de omstandigheden (Naïma Amzil) plots stelt dat de hoofddoek een privé-zaak is, terwijl zijn luitenant Filip Dewinter enkele maanden voordien beweerde dat het stukje textiel gelijkstond met een terugkeercontract. Ook de manier waarop de partij de discussie over het vermeende elitair karakter van de stadstheaters of over het vermeend ondemocratisch gehalte van moslims voerde, was warrig en suggeereerde een groot tooggehalte.
Ten slotte heeft de partij nood aan een normale vorm van interne democratie, waarbij de diverse machtsgremia verantwoording afleggen aan militanten en kiezers en waarbij de basis inspraak krijgt. De diverse parlementsleden moeten hun mond mogen open doen. De manier waarop Belangparlementariërs de afgelopen week als angsthazen rondliepen, deed denken aan kleuters die te laat hun potje hadden gehaald. Belangers begrijpen niet dat journalisten inherent deel uitmaken van een gezonde democratie.
 
De kans is onbestaande dat Vanhecke deze uitdaging tot een goed einde brengt. 'Wij staan meer dan ooit schouder aan schouder,' schreef hij gisteren vol pathetiek. Een spontane vergelijking met Mohammed Saeed al-Sahhaf, beter bekend als Comical Ali, de legendarische minister van Informatie van de Iraakse dictator Saddam Hoessein, drong zich op. Niet dat Vlaams Belang op instorten staat, al vallen de peilingen alvast tegen. Maar een correcte diagnose van het probleem is een noodzakelijke voorwaarde voor doortastend optreden. De voorzitter is duidelijk nog niet rijp voor zo'n opdracht.
De moeilijkheden bij Vlaams Belang moeten ten slotte ook journalisten doen nadenken. Niet de baseballverslaggeving (zoals Blokwatch) waarbij Belangers steevast synoniem zijn voor nazi's, bracht Vlaams Belang aan het wankelen. Het was integendeel een gewone, haast genormaliseerde aanpak, die het huishouden op stelten zette.
Zo liet De Standaard een maand geleden Frank Vanhecke aan het woord om het partijstandpunt over de hoofddoeken te verwoorden, Filip Dewinter kreeg dan weer de kans om de subsidies van de stadstheaters in vraag te stellen. De Zevende Dag (VRT) nodigde kamerlid Filip De Man uit om zijn denkbeelden over de islam te spuien. Het gevolg waren fraaie discussies die het Vlaams Belang met een flinke kater opzadelen."

12:50 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

25-03-05

De perfect geïntegreerde vreemdelingen bij het Vlaams Belang

Niet alleen Wim Verreycken beschikt tegenwoordig over veel vrije tijd (zie het bericht hieronder). Ook VB-voorzitter Frank Vanhecke. Althans deze week. Vanuit Oostenrijk waar hij - om onduidelijke redenen samen met Marie-Rose Morel - verbleef, stuurde hij een vijf bladzijden tellende column voor de VB-'webstek'. Ter vergelijking: zijn vorige columns waren respectievelijk twee en drie bladzijden lang.
 
Toegegeven, het VB was de voorbije weken niet uit het nieuws te branden. Vanhecke had dan ook nogal wat werk om de "verdraaiingen, halve waarheden en hele leugens, verdachtmakingen, valse insinuaties en regelrechte vuilspuiterij" te corrigeren. Zijn betoog eindigt met een "Wij steken de hand uit naar die vreemdelingen die hun lot met het onze willen delen, die onze taal willen leren, respect opbrengen voor onze cultuur, die onze waarden en normen willen overnemen, die onze wetten naleven. Wij steken onze hand uit naar die vreemdelingen die Vlaming willen worden onder de Vlamingen."
 
Vanhecke vervolgt: "Dat nemen wij binnen de partij ook ernstig. Bij gemeenteraadsverkiezingen in het verleden hebben al Italianen, Spanjaarden en in Brussel ook een Libanees op de lijsten van het Vlaams Blok gestaan. Bovendien is onze huidige mandataris met de langste staat van dienst van Armeense afkomst." Tot zelfs in het Blok Belang een multiculturele samenleving?
 
Maar wie is die "mandataris met de langste staat van dienst van Armeense afkomst"? Het is Eric Deleu wiens over-overgrootouders langs moederskant uit Armenië gevlucht zijn. Vanaf 1976 zetelde Eric Deleu voor de Volksunie in de Berchemse gemeenteraad. In oktober 1981 stapte Deleu over naar het Vlaams Blok. In 1983, als Berchem en nog acht andere gemeenten fusioneren tot de huidige stad Antwerpen, is Deleu het eerste verkozen VB-gemeenteraadslid. Samen met Piet Mulder, een genaturaliseerde Nederlander.
 
Volgens een VB-verkiezingspamflet uit die tijd was de doorslaggevende reden om van de VU naar het VB over te stappen dat de VU-top geen "ondubbelzinnig standpunt" wilde innemen "inzake gastarbeiders en de noodzakelijke terugkeer (...) naar hun eigen vaderland." Zijn anti-vreendelingenretoriek schreef Deleu in 1984 neer in een nota met "feiten, cijfers en oplossingen" die de draai van het VB van een nationalistische naar een racistische partij moest onderbouwen. Tegenwoordig hebben ze er een hele batterij medewerkers voor, maar in de beginjaren van het VB was Deleu ook Dewinters voornaamste adviseur voor het bepalen van het beeld bij de verkiezingscampagnes. Ja, ja. Eric Deleu als een "perfect (...) geïntegreerd(e)."
 
Toch kreeg Deleu het moeilijk met de harde lijn van Dewinter. Deleu kreeg tranen in de ogen bij een bezoek aan het holocaustmuseum in Israël, en zei in één van zijn laatste tussenkomsten in de Antwerpse gemeenteraad: "Mensen als Le Pen moeten de gevangenis in." In 1990 stapte hij op uit de Antwerpse gemeenteraad. Hij zou zich voortaan voltijds wijden aan het Antwerps Reklamebureau dat hij vanuit Aartselaar runde. Dat reclamebureau verzorgde onder andere de personeelsadvertenties voor de Stad Antwerpen. André Gantman, in betere tijden nog schepen voor personeelszaken in Antwerpen en anti-fascist, schrok zich een hoedje toen hij dit ontdekte.
 
Het bloed kruipt waar het niet kan gaan, en Eric Deleu is intussen opnieuw VB-gemeenteraadlid. Nu in Aartselaar, maar een bloeiend bedrijf is dat niet. De Aartselaarse VB-afdeling heeft niet eens een eigen website. Maar Deleu is weer goede maatjes met de VB-top. Hij mocht mee op reis naar Zuid-Afrika met Frank Vanhecke en Filip Dewinter (zie onze foto in de 'Gallerij der dwazen'). Vorig jaar werd Deleu VB-vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT, in opvolging van Werner Marginet die Vlaams parlementslid werd. Dit jaar werd Deleu opnieuw door het VB afgevaardigd om een stoel warm te houden bij de VRT.

22:16 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Sint-Niklaas: zijn Grote Markt en zijn grote leiders

Morgen wordt in Sint-Niklaas de vernieuwde Grote Markt feestelijk geopend. Het kadert in drie grote stadsprojecten waarmee Sint-Niklaas zich op de kaart wil zetten: de vernieuwing van de stationsbuurt, de uitbreiding van het Waasland Shoppingcenter en de heraanleg van de grootste marktplaats van Europa. Burgemeester Freddy Willockx denkt dat in zijn vernieuwde stad geen plaats meer is voor verzuring.
 
Freddy Willockx (vandaag in Het Nieuwsblad): "Ik ben ervan overtuigd dat er maar één antwoord is op het VB, dat is goed besturen. Denk niet dat ik iedere ochtend wakker word met de idee: hoe moet ik vandaag weer het VB bestrijden? We houden hoorzittingen die goed worden voorbereid en nauwlettend worden opgevolgd, we vergeten de kleine probleempjes van de mensen niet, (...) we hebben een nieuwe politie-eenheid die maatschappelijke overlast moet bestrijden, we hebben een asielcentrum dat al drie jaar voor niet één probleem zorgt en we letten erop dat de deelgemeenten niet verwaarloosd worden midden al die grote projecten in de stad. (...) Ik ben ervan overtuigd dat in een vernieuwde stad als Sint-Niklaas geen toekomst is voor het VB. Ze merken dat zelf ook, want ze sturen straffe gasten naar hier, gewezen VMO'ers en jonge vechtjassen (Wim en Rob Verreycken - AFF/Verzet) die hier moeten komen wonen om op de lijst te staan."
 
Willockx overdrijft als hij de komst van de Verreyckens situeert in een strategie om als VB nog aan de bak te komen in Sint-Niklaas. Het was de zelfdoding in het ouderlijk huis van dochter Ragna en een tweede huwelijk die Wim Verreycken naar Sint-Niklaas dreven. En voor Rob Verreycken was het ook beter dat hij Borgerhout verliet. Wél is juist dat Wim Verreycken zich opmaakt voor het plaatselijk politiek toneel. Zondag 13 maart stelde hij zich voor op het VB-Lentediner in de Sint-Niklase deelgemeente Nieuwkerken-Waas.
 
Wim Verreycken schetste er zijn levensloop en doelstellingen. Lid van de militantenploeg van de VMO van Wim Maes, daarna actief in TAK, oprichter van de Vlaamse Republikeinse Partij, medestichter van het Vlaams Blok en lid van het Vlaams Belang-partijbestuur. Verreycken streeft naar: "het tot stand brengen van de Vlaamse onafhankelijkheid, om de Vlamingen een eigen land te geven, een ethisch bestuur te geven en de veiligheid te verhogen. De monarchie is daarbij overbodig." Wim Verreycken kreeg de lachers op zijn hand toen hij zei dat de enige koningen die hij wil behouden, zijn: "schoppen, klaveren, ruiten en harten."
 
Toch komt Wim Verreycken nog vaak in Antwerpen. Hij houdt er zijn van de Turnhoutsebaan in Borgerhout naar de Antwerpse binnenstad verhuisde winkel met heidense prullaria (foto) open. Elke zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur, de andere dagen "als 't past." Hij is er echter vaker dan destijds in Borgerhout. Niet dat het storm loopt in zijn winkeltje, maar blijkbaar beschikt senator Verreycken tegenwoordig over véél vrije tijd.

 

19:02 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

TV-tip: Villa Politica over de heisa in het VB-huishouden

Vandaag, Goede Vrijdag voor de katholieken, is Villa Politica grotendeels gewijd aan de denkbeelden van de Brugse bisschop Roger Vangheluwe. Maar er is ook een reportage over de heisa in het VB-huishouden, met Filip De Man en Gerolf Annemans broederlijk naast mekaar bien étonné de se retrouver ensemble. Linda De Win probeert samen met Blokwatch-collega Marc Spruyt te achterhalen wat er de laatste dagen aan de hand is bij het VB.
 
Wie alvast niet opgezet is met de reportage is de zogenaamde voorvechter van de vrijheid van meningsuiting Jurgen Verstrepen. Op zijn weblog bedreigt hij de VRT-reportageploeg omdat die hem met een camera 'overviel' bij het verlaten van het parlementair halfrond, Verstrepen een micro onder de neus duwde zonder hem te vragen of hij wel wilde geïnterviewd worden. Voor Verstrepen, die nooit veel schroom aan de dag heeft gelegd bij het interviewen van anderen, een merkwaardige draai.

  • Villa Politica. Vandaag op Canvas, wegens het verslag van Humo's Pop Poll uitzonderlijk om 23.00 uur. Herhaling zaterdag op Eén om 13.35 uur.

 

01:35 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

24-03-05

Vrolijke vrienden

Vlaams Belang-voorzitter Frank Vanhecke overwoog gisteren om terug te keren uit Oostenrijk. Aanleiding was een bericht in De Tijd dat de VB-kamerfractie "op apegapen" ligt. Fractieleider Gerolf Annemans had een brief verstuurd waarin stond dat de fractie niet meer bij elkaar kwam tot hij de "kwestie" Filip De Man had uitgeklaard met partijvoorzitter Frank Vanhecke. Intussen heeft Annemans met Vanhecke kunnen bellen. Vanhecke op zijn skilatten of bij de après-ski, dat is niet duidelijk. Alleszins is intussen een tweede brief vertrokken naar de VB-kamerfractieleden. Donderdagmorgen worden ze zoals gebruikelijk bijeen verwacht. Vanhecke is gerustgesteld.
 
Voor Filip De Man is er geen vuiltje meer aan de lucht. Filip De Man: "Alles is peis en vree tussen Annemans en mezelf. Vorige week hebben we een gesprek gehad. En vandaag opnieuw," vertelde hij gisteren aan De Standaard. De krant stak ook haar licht op bij Gerolf Annemans, en die ontkent dat de zaak uitgepraat is. Hij pikt het niet dat De Man blijft herhalen dat Annemans moslims op VB-lijsten wilde zetten. Gerolf Annemans wil daarenboven niet afgeschilderd worden als "een man van het centrum." Annemans: "Een partijgenoot moet zoiets niet verspreiden. Van een spreekverbod is er ondertussen geen sprake. (Grijns) Al zou dat voor sommigen misschien wel nuttig zijn."
 
Vanhecke blijft tot het einde van deze week in Oostenrijk. Filip Dewinter en Gerolf Annemans hebben hem verzekerd dat ze de situatie onder controle hebben. Al blijft het zonder leider maar voorthelpen. Alexandra Colen, en nog meer haar man Paul Beliën, is er nog altijd niet over dat zij niet in het partijbestuur is opgenomen en Marie-Rose Morel wél. Gerolf Annemans begrijpt de ontzetting bij zijn poulain, verdedigt de keuze van Vanhecke maar vindt dat Vanhecke dit zelf maar moet uitleggen. Gerolf Annemans (in De Morgen): "Er is een uitleg waarom Marie-Rose Morel wel mag zetelen in het partijbestuur. Er is ook een uitleg waarom Alexandra Colen er niet in zetelt, maar voor die uitleg moet u (de De Morgen-reporter) bij Frank Vanhecke zijn."
 
Frank Vanhecke ziet dat anders. Vanhecke: "Ik heb niet de plicht om te verantwoorden waarom iemand al dan niet wordt opgenomen in het partijbestuur. (...) Ik heb vorige week donderdag een zeer aangenaam vertrouwelijk gesprek gehad met Alexandra Colen. Ik beschouw haar als een buitengewoon waardevol parlementslid, maar ik heb er zo nog een tiental andere." Een antwoord op de vraag waarom Colen, in tegenstelling tot neofiet Marie-Rose Morel, Anke Van dermeersch en Marijke Dillen niet mag zetelen in het partijbestuur, heeft Alexandra Colen evenwel niet van gekregen van Frank Vanhecke. Ook voor haar geldt: "Ik heb niet de plicht om te verantwoorden waarom iemand al dan niet wordt opgenomen in het partijbestuur." Was het Vlaams Belang niet gedemocratiseerd in vergelijking met het Vlaams Blok, of hebben we dat verkeerd begrepen? Opnieuw een misverstand.

00:42 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

23-03-05

"Nieuws over VB-thema's maakt VB sterker"

Vandaag maar één artikel over het VB in De Standaard. Een interview met Filip De Man onder de kop "Ik zal niet zwijgen". En één artikel waarin het VB zijdelings aan bod komt: Kartel CD&V/NV-A/VLD in Antwerpen maakt geen schijn van kans. "Oef," moet Bob Cools denken, de voormalige Antwerpse burgemeester die niet over het VB wilde praten en het dan maar "Het Verschijnsel" noemde. Spijts de Cools-taktiek, of misschien juist daardoor, groeide het VB uit tot een formatie waarvoor 1 op 3 stemgerechtigde Antwerpenaren stemt, en 1 op 4 stemgerechtigde Vlamingen. Wat maakt die partij zo groot? De Morgen bericht vandaag over onderzoek van de Antwerpse politoloog Stefaan Walgrave die de mediabelangstelling in de jaren negentig vergeleek met het VB-succes.

Het VB doet een forse claim op vier thema’s: Vlaams-nationalisme, antipolitiek, immigratie en criminaliteit. Enkel de twee laatste thema’s inspireren de kiezer ook duidelijk tot een stem op het VB. “Immigratie heeft aan belang wat ingeboet, criminaliteit is geleidelijk belangrijker geworden,” aldus Stefaan Walgrave. Belangrijk is dat de VB-kiezer vooral wakker ligt van de ‘kleine’ criminaliteit: handtassendiefstal, inbraken en dergelijke. En daar slaagt de partij erin een link te leggen met haar andere succesthema, de vreemdelingen. Zeker tot 2000 hebben de media een vrij consequent cordon in stand gehouden tegenover het VB. Volgens zijn electoraal gewicht is het VB ondervertegenwoordigd in de nieuwsprogramma’s en helemaal afwezig in infotainment. Kwam de partij toch aan bod, dan werd ze steevast kritischer benaderd dan andere partijen.

Tegelijk is in de media, door de hele jaren negentig, een duidelijke stijging te merken in de berichtgeving over migratie en vooral criminaliteit, de corebusiness van de partij. “Er is een evidente piek in 1996, in alle media, ten tijde van de Dutrouxcrisis. Maar achteraf is het aandeel in de berichtgeving nooit meer gezakt naar het peil van voor 1996.” Wie de grafieken naast de driemaandelijkse opiniepeilingen van La Libre Belgique legt, ziet een gelijkopgaande stijging van het aantal potentiële VB-kiezers. “Hoe meer de media schrijven over de VB-thema’s, hoe meer mensen een tijd later te kennen geven dat ze overwegen op het VB te stemmen,” concludeert Walgrave. “Niet wat mensen denken, verandert fundamenteel, maar wel hoe belangrijk ze een thema vinden,” zegt Walgrave. “Zeker bij de lager geschoolde kiezers, en daar heeft het VB er veel van, bepaalt maar een handvol thema’s hun keuzegedrag."

De thema’s waarop het VB systematisch scoort, hebben in de media aan belang gewonnen. Het subjectieve onveiligheidsgevoel, een traditionele verklaring van het VB-succes, lijkt dus mede door de media gevoed. “Met de inhoud heeft dat niet noodzakelijk iets te maken. Voor iemand die het weren van migranten als politieke topprioriteit ziet, kan een positieve reportage over migranten net het idee versterken dat er veel te veel migranten zijn.” Het onderzoek geeft bijvoorbeeld ook aan hoeveel meer VTM over criminaliteit bericht dan de VRT, en uit ander onderzoek weten we dat VTM-kijkers vaker VB stemmen dan VRT-kijkers. Een en ander lijkt dus wel samen te hangen.

 

21:38 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

22-03-05

Kakafonie van belang

Partijvoorzitter zijn is een slopende job, vraag dat maar aan Dirk Sterckx. VB-voorzitter zijn is echter bij de beesten af. Amper veroordeeld voor racisme verklaart Filip Dewinter dat een hoofddoek dragen gelijk staat aan een terugkeercontract. Veertien dagen later wordt de eerste doodsbedreiging naar een West-Vlaamse werkgever gestuurd omdat hij een doodbrave gehoofddoekte Marokkaanse vrouw tewerkstelt. Probeer dan maar uit te leggen dat de uitspraak van Dewinter - de nr. 1 van je partij - niet als een bedreiging mag opgevat worden, en slechts een 'boutade' is. Dan is er een discussie over de stadstheaters. Wilde het VB die meteen op droog zaad zetten, of even - om de bezinning aan te wakkeren? Het VB zou zich niet mengen met de inhoud, maar zou de geldkraan dichtdraaien als er geen andere stukken en wijze van opvoering zouden komen. Rare samenhang, niet? Vervolgens is er Gerolf Annemans die - beducht voor een nieuw racismeproces - theoretisch niet uitsluit dat moslims op VB-lijsten zouden figureren, en je krijgt de hele partij op je dak om Annemans terug te fluiten. Eén persmededeling volstaat niet, een tweede persmededeling volgt amper een paar uur na de eerste. Je bent europarlementslid maar blijft in Brussel, en dan is er Koen Dillen die in het Europese parlement in Straatsburg de verdediging opneemt van Bruno Gollnisch, Front National-kopstuk die na negationistische uitspraken gedurende vijf jaar geen les meer mag geven aan de universiteit van Lyon. Wat de partijvoorzitter ervan vindt? "Niet verstandig. Wegens het partijbestuur was ik er zelf niet. Anders had ik hem (Koen Dillen - AFF/Verzet) die tussenkomst afgeraden." Heb je pas een crisis rond de uitspraak van Annemans en de reacties daarop kunnen bezweren, vertrek je voor een paar dagen naar Oostenrijk, is er Filip De Man die op televisie (foto) verklaart dat een moslim per definitie geen democraat kan zijn. De 'verruimers' weten intussen niet meer waar ze het hebben. Jurgen Verstrepen: "Toen ik De Man bezig hoorde, viel mijn pistolet uit mijn mond." 
 
Frank Vanhecke heeft vanuit Oostenrijk zijn parlementsleden opgedragen zich van commentaar te onthouden, en het debat uit te stellen tot het volgend partijbestuur en de volgende partijraad. "Wij hebben, op zijn zachtst gezegd, de indruk dat we niet goed scoren met dit publiek debat," erkent Vanhecke vandaag in Gazet van Antwerpen. Overigens is dit wel best grappig. Tijdens het weekend schreven zowel De Standaard als De Morgen lange stukken om aan te tonen dat ze bij het VB nie goe bezig zijn. Bij de Gazet van Antwerpen zwegen ze er zedig over, maar nu is het de partijvoorzitter himself die in Gazet van Antwerpen het probleem erkent.
 
Dewinter - die bij afwezigheid van Vanhecke de honneurs waarneemt op het thuisfront - laat weten dat "de islam en de Westerse democratie op een aantal belangrijke punten met elkaar botsen, maar dit mag niet gepersonaliseerd worden." Is dat duidelijk? Neen. Filip De Man (vandaag in Het Nieuwsblad): "Dewinter zegt: de islam is niet democratisch. Dat is toch hetzelfde als wat ik zeg? 'De moslim' is 'de islam'. Toch?" Dewinter blijft erbij: de islam is niet verzoenbaar met de westerse waarden, maar over de individuele moslims wil hij geen uitspraak doen. Dewinter (in Gazet van Antwerpen): "Wat Filip De Man heeft verklaard, is een persoonlijk standpunt, geen partijstandpunt. Wij hebben daar geen standpunt over. Dit lijkt ons veeleer een theologische, theoretische discussie."
 
Allochtone Groen!-gemeenteraadsleden die gisterenavond naar een gemeenteraadszitting moesten, verschenen er met een T-shirt waarop DON'T PANIC, I'M ISLAMIC! staat. Vandaag biedt de Gentse imam en SP.A-kamerlid Cemal Cavdarli (in Het Nieuwsblad) "die politici van Vlaams Belang gratis les (aan) als ze meer willen weten over de islam, want wat ze zeggen is pure nonsens." Hacer Düzgün, een islamlerares uit Maasmechelen die met bijna 4 000 stemmen in Limburg veruit de meeste stemmen haalde bij de moslimraadverkiezingen voorbije zondag, doet in De Morgen een gelijkaardig aanbod: "Ik ken het standpunt van de moslimraad nog niet, maar persoonlijk zou ik gaan praten met die mensen (Dewinter en De Man - AFF/Verzet). We kunnen ze misschien iets bijleren." Misschien moeten Dewinter, De Man & Co toch maar eens ingaan op dit aanbod. Eens een andere stem horen dan die van de zelfverklaarde islamkenners Koen Elst en Marc Joris kan nooit kwaad. Of Dewinter, De Man & Co desgevallend hun mening willen herzien, is natuurlijk nog wat anders.

  • Genoteerd. "Er is niet één tekst te vinden - bijbel, koran, talmoed - die niet vol schendingen van de mensenrechten staat. Het is zoals met de democratie. Die is ook nergens perfect, er moet overal aan gewerkt worden. Maar dat moeten mensen, die de democratie pas leren kennen, nog leren." (Luc Van Der Kelen vandaag in Het Laatste Nieuws)
  • "Het hoeft het Vlaams Belang niet altijd slecht uit te komen om zichzelf publiek te moeten tegenspreken of om zijn mandatarissen af te vallen. Want de partij is bedreven in het creëren van percepties. En percepties hebben altijd gelijk, zeker als ze het imago dienen. In het officiële discours neemt Vlaams Belang dan wel even gas terug, maar ondertussen liet het toch maar weer eens de donkere rand van zijn denkwereld zien." (Marc Reynebeau vandaag in De Standaard)
  • "Wij zijn geen stalinistische partij waarvan de leden elke maandagochtend naar de voorzitter komen luisteren die zegt hoe het moet, knikken en dan naar huis gaan." (Filip Dewinter vandaag in Gazet van Antwerpen)

 

21:51 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

20-03-05

"Een moslim kan geen democraat zijn"

Nog maar een uur Filip Dewinter voor ogen gehad bij ATV, of al zappend kwamen we bij Eén terecht waar Filip De Man zijn dispuut met Gerolf Annemans kwam toelichten en meteen nog een boude uitspraak deed.
 
Filip De Man staat bekend als een hardliner in het VB en kwam afgelopen week in botsing met collega-kamerlid Gerolf Annemans nadat die had laten uitschijnen dat er in de toekomst (geïntegreerde) moslims op de kieslijsten van het VB kunnen staan. De partij zwakte de verklaringen van Annemans later af, en De Man mocht in De Zevende Dag uitleggen waarom het VB-perscommuniqué van maandagmorgen te zacht was en 's middags gecorrigeerd werd door een ander VB-perscommuniqué.
 
De Man zei vanmorgen dat een en ander intussen is bijgelegd, en dat hij geen spreekverbod meer heeft. Moslims op VB-lijsten kunnen niet, zei De Man en om te bewijzen dat hij niet racistisch is (!) haalde hij aan dat deze regel ook geldt voor een Vlaming die hier geboren is en zich tot de islam bekeerd heeft. Ook die kan niet terecht op VB-lijsten. Het VB heeft dus niets tegen huidskleur of afkomst (sic).
 
Volgens De Man is het dragen van een hoofddoek in eerste instantie 'een politiek statement' en een verwerping van de Westerse, Europese waarden. "Niet alle moslims die een hoofddoek dragen, hebben misprijzen voor onze maatschappij, maar een groot aantal wel," zei De Man. Volgens het Vilvoordse kamerlid kan een moslim geen democraat zijn omdat de minderwaardige positie van de vrouw in de Koran staat. Dat vrouwen niet evenredig vertegenwoordigd zijn in het VB-partijbestuur - er zijn er nu vier op in totaal achttien partijbestuurleden - staat niet in de statuten van het VB ingeschreven, maar is wél een feit. Maar niemand die dit in De Zevende Dag opmerkte.
 
Wél mocht De Man nog eens uithalen naar de islam omdat die eigenlijk zegt dat de scheiding van Kerk en Staat niet kan. Alsof VB'ers wél oneindig respect betonen voor de staatsstructuren en de instellingen van de staat zoals rechtbanken. Maar weer was er niemand die dit voor de voeten van De Man wierp. Interviewer Ivan De Vadder wist met zijn verbazing geen blijf, en stamelde: "Ik val van mijn stoel." "Niet doen," maande De Man zijn interviewer aan.
 
Krijgen we nu de volgende dagen en weken ellenlange commentaren en opiniestukken over de islam, krijgen Filip De Man en het VB een klacht wegens racisme aan hun broek gesmeerd, of wordt dit fragment uit De Zevende Dag opgeborgen onder de hoofding Echt Provocatief Theater?

18:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Dewinter heeft een probleem: Ramsey Nasr

Filip Dewinter - deze morgen te gast bij de Antwerpse regionale televisiezender ATV - liet zich vanmorgen demonstratief ontvallen dat hij een probleem heeft met Ramsey Nasr, de in januari dit jaar als opvolger van Tom Lanoye aangestelde Antwerpse stadsdichter. "Oei, nu al," liet de Antwerpse schepen voor cultuur Philip Heylen zich ontvallen. Het Vlaams Belang had nochtans in januari ingestemd met de aanstelling van Nasr.
Nasr is contractueel ertoe verplicht om zes stadsgedichten te schrijven, maar in zijn vrije tijd schrijft hij wel eens essays. Over de Palestijnse kwestie bijvoorbeeld, door Dewinter meteen verengd tot "een aanval op het hele joodse volk." Of, zoals dit weekend in De Standaard, over de door het Blok Belang in gang gestoken discussie over de stadstheaters. Dewinter gaat er morgen over interpelleren in de Antwerpse gemeenteraad. Benieuwd of er naar het theater van Dewinter evenveel volk komt kijken, en ook zo'n divers publiek, als het Blok Belang zegt te willen voor de stadstheaters.
Opdat u zou weten waarover gediscussieerd wordt, hernemen we hieronder de belangrijkste delen uit Nasrs essay Bien étonnés de se trouver en Flandre. De titel verwijst naar een parallel die Nasr ziet tussen extreem-rechts en klassiek-links als Nasr er een uitspraak van de Amsterdamse schepen voor cultuur Hannah Belliot (PvdA) bijhaalt. Belliot die in 2002 pleitte voor volkse kunst, en voor meer operette. Een uitspraak en een vergelijking die we hier niet hernemen omdat ze ons te ver zou leiden, en eerder lezers van pakweg NRC-Handelsblad aanspreekt. De tussentitels zijn door ons toegevoegd.
 
Experimenteel, provocatief en elitair
"(...) Gerard Mortier deed een voorspelling: 'De opkomst en het succes van de Haider-partij in Oostenrijk, het Europese cultuurland bij uitstek, moet ons doen nadenken. (...) Het huidige stadsbestuur én de Vlaamse regering moeten er zich van bewust zijn dat een machtsovername door een extreem-rechtse coalitie meteen de bezetting betekent van de raden van beheer van de culturele instellingen en de infiltratie in de administratie.' Vervolgens gaf Mortier enkele voorbeelden van hoe zijn eigen Salzburger Festspiele financieel werden drooggelegd, om dan nuchter te concluderen: 'Dat staat alle belangrijke Antwerpse cultuurinstellingen bij bovenvermeld doemscenario te wachten.' (...) Dat klonk behoorlijk overdreven.
Eén iemand bleek niettemin bereid hem te geloven. 'Gerard Mortier heeft gelijk', schreef Filip Dewinter als antwoord (...). 'Als Vlaams Belang in Antwerpen het beleid in handen neemt, dan zal er minder plaats zijn voor zogenaamde 'experimentele' en 'vernieuwende' kunst. Er zal werk worden gemaakt van een open en volks kunstenbeleid.' Weg dus met 'het omstreden Toneelhuis dat provocatief en experimenteel theater brengt.'
Die woorden zouden vervolgens vaak terugkeren: Experimenteel, Provocatief en Elitair. Nergens werd verduidelijkt wat men ermee bedoelde. De betekenissen waren flexibel, en grotendeels inwisselbaar. Met 'Provocatief' kun je alle kanten uit, zo bewees Dewinter: 'Momenteel lanceert het stadsbestuur de campagne Antwerpen is van iedereen. Die campagne is nodeloos provocatief.'
Nou, dat is zeker. Wat een provocatie. Hoe durven ze daar, die satanskuikens op het Schoon Verdiep. Alleen, Antwerpen is van iedereen lijkt me, hoe laag en gemeen ook, bij uitstek een anti-elitaire slogan. Is het Vlaams Belang daar dan niet ook een beetje blij mee? Nee. En waarom niet? Omdat het Vlaams Belang probeert te verdoezelen wat het zelf in wezen is: een elitaire beweging, met een exclusieve, te bevoorrechten doelgroep. 'Eigen volk eerst' is misschien niet zo schaamteloos provocatief als de slogan van het stadsbestuur, elitair is het wel.
Hoe verdoezelt men elitarisme? Door bijvoorbeeld te schrijven dat de VLD vaak hetzelfde wil als het Vlaams Belang: was het geen VLD-schepen die de Antwerpse stadsdichter had aangevallen? En dan triomfantelijk: 'Blijkbaar is 'liever kazernes en gevangenissen dan musea bouwen' niet exclusief van extreem-rechts.'
 
Worst
(...) Wat politici en kunstinstellingen moeten doen, is een brug slaan tussen burger en kunst waar dat nodig is. Dat houdt in: degelijk cultuuronderwijs; een uitgekiend reclame- en pr-beleid dat zoveel mogelijk doelgroepen bereikt; kortingen voor bejaarden, werklozen, armlastigen, jongeren enzovoort. Alles om nieuwsgierigheid aan te wakkeren en aan te moedigen.
Overstelp de burger op zo jong mogelijke leeftijd met kunst. Lok je publiek met alle middelen. Wie je dan nog niet bereikt hebt, zul je nooit bereiken. Sommige mensen kiezen ervoor de blik te verbreden, de geest te vullen en ontwrichting van het bestaande beeld toe te laten; andere mensen kiezen ervoor als kokerkijkers door het leven te gaan, vertrouwend op een beperkt wereldbeeld, een eenvoudige waarheid die geen vragen stelt. Dat is misschien vervelend, maar minder vervelend dan de neiging van goedgemutste idealisten om dan maar de kunst, in plaats van de brug, toegankelijk te maken. In een laatste wanhoopspoging wordt zo de keuze tussen amusement en kunst onmogelijk gemaakt. En dan is het tijd voor de glanzende culturele eenheidsworst.
Die wordt is in zicht. Ze hangt voor ons, bungelend. Het Vlaams Belang heeft de aanval op de stadstheaters geopend. Ook Bob Hulstaert, cultuurvertegenwoordiger van het Vlaams Belang in Antwerpen, liet daarin van zich horen: 'Wij hebben niets tegen het experimenteel theater. (...) Maar het evenwicht (...) is zoek als ook de stadstheaters zich aan experimenteren te buiten gaan. Zij provoceren om te provoceren, louter om een kleine elite te plezieren."
Daar zijn ze weer: Provocatief, Experimenteel, Elitair. Voor wie wil weten wat die woorden betekenen: Bob Hulstaert biedt uitkomst. 'Ik wil Shakespeare zien zoals ik hem altijd heb gezien.' Kijk, dat heet nu nieuwsgierig. Mijnheer Hulstaert geeft ook voorbeelden van hoe het vooruit kan - namelijk door achteruit te lopen. Met Vlaamse volksstukken als Slisse en Cesar, of De klucht van de brave moordenaar, een Vlaamse komedie uit 1937. (...) Een stadstheater moet inderdaad het gevoel bij de bevolking wekken dat het haar theater is. Bob Hulstaert pleit voor diversiteit. Daar ben ik het volmondig mee eens. Maar bij het Vlaams Belang moet je diversiteit niet breed opvatten: het gaat om exclusief Vlaamse diversiteit. Het betrekken van Marokkaanse en Afrikaanse theatermakers, evenals het binnenrijven van bezoekers uit die streken - zoals bijvoorbeeld bij de KVS gebeurt - valt niet onder de noemer diversiteit, maar onder die van het experimenteel theater.
 
Volks en Vlaams
(...) De maatschappij is veranderd en de Vlaamse belangers willen het niet zien. Die verandering noemen ze elitair, experimenteel en vooral: provocatief.
Hun wapen daartegen bestaat uit twee woorden: 'Volks' en 'Vlaams'; termen die elkaar tegenwoordig tegenspreken, want volks is allang niet meer exclusief Vlaams. (...) Want wat is 'volkseigen'? Zoals een briefschrijver in De Standaard correct opmerkte, wordt juist dat verfoeide experimentele theater op buitenlandse festivals beschouwd als iets volkseigens. Vlamingen laten op de internationale bühnes verrukte toeschouwers achter.
En 'volks', wat is dat? Sommigen denken bij het horen van dat woord aan de verranzing op de televisie, met platte spotjes, diepe decolletés en blote tieten om de kijker te laten blijven kijken. Maar voor het Vlaams Belang zijn tieten juist provocatief en elitair, zodra ze op een podium ontbloot worden.
(...) En Vlaams, dat is het theater tenslotte wel degelijk. De vraag is: zijn Hugo Claus, Cyriel Buysse, Tom Lanoye, Louis Paul Boon, Hendrik Conscience exclusief Vlaams genoeg? Het Vlaams Belang wil geen beschouwing van Vlaanderen, geen liefdevol-kritisch onderzoek van zijn Vaderland, maar een kortzichtige kritiekloze verheerlijking, liefdeloos en desnoods gedwongen.
Vlaams en Volks bijten elkaar - tenzij je met Vlaams kortzichtig en met Volks stompzinnig bedoelt. Tenzij je, met andere woorden, het Vlaamse volk beledigt. Het Vlaamse volk is al decennia aan het veranderen, of men dat nu wil of niet. En het Vlaams Belang wil absoluut niet zoveel mogelijk 'volk' in de stadstheaters. Het wil minder volk, en minder Vlaanderen. Het Vlaams Belang wil geen vragen stellen, maar louter antwoorden geven. Want nu komt de bruine aap uit de mouw: kunst zelf is voor hen een provocatie; voor hen is onze samenleving een mislukt experiment; en een open geest is elitair. Ziedaar de betekenis van de drie woorden.
Wie dat beseft, begrijpt ook wat Mortier bedoelde met zijn verwijzing naar het huidige Oostenrijk: 'De meeste cultuurinstellingen zijn er museaal geworden en kregen vooral een representatieve opdracht.'
Ik wil niet kiezen tussen museum of worst. De democratische partijen moeten uitkijken dat ze uit angst om te overleven het discours van de kokerkijker niet overnemen. Dan is de cirkel namelijk rond en krijgt Mortier gelijk.
Lang leve de elite! Lang leve het volk!"
 
Was getekend: Ramsey Nasr. Er stond nog bij: "De auteur is stadsdichter van Antwerpen. Hij schreef deze bijdrage op persoonlijke titel." Voor Dewinter redenen genoeg om morgenavond in de gemeenteraad al zijn duivels los te laten.

17:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

19-03-05

Holocaustmuseum nog niet voor morgen

Minister-president Yves Leterme  (CD&V) lijkt een koele minnaar te zijn van Transit Mechelen, het holocaustmuseum dat Letermes voor-voorganger, Patrick Dewael, in Mechelen wilde openstellen.
 
Leterme heeft geen geld opzij gelegd voor het museum, en verlengde daarom maar de studieopdracht van het wetenschappelijk comité dat nadenkt over de invulling van het project. Het wetenschappelijk comité, onder leiding van de Gentse historicus Bruno De Wever, weet nochtans goed waar het naartoe wil.
 
Bruno De Wever: "We willen niet weten van een 'klassiek' holocaustmuseum zoals we dat in Londen, Washington of Jeruzalem terugvinden. Die musea bieden het geclicheerde beeld van de jodenvervolging met weliswaar aandacht voor de anti-semitische grondslag maar met een verhaallijn die steeds stopt in 1945. (...) Mensen moeten niet te snel denken dat ze nooit aan zo'n machinerie kunnen deelnemen. In een bepaalde politieke en sociaal-economische context kunnen we allemaal in een genocidair systeem meedraaien." 
 
Volgens cartoonist Tom Goovaerts heeft Filip Dewinter zich intussen ook uitgesproken over het voorgenomen holocaustmuseum.

23:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Blokwatch-stickers

De collega's van Blokwatch brengen acht stickers op de markt om hun site te promoten. In principe zijn ze gratis te verkrijgen. Als je grotere hoeveelheden wil, betaal je een kleine onkostenvergoeding.
 
Overigens is op de VB-webserver ingesteld dat als bezoekers van de VB-pagina's van bij Blokwatch komen, ze doorgestuurd moeten worden naar www.disney.be
Zelfkennis is het begin van wijsheid. Als het VB zelf vindt dat hun verhalen op hetzelfde niveau staan als sprookjes en tekenfilmfiguren...
De webmaster van Blokwatch heeft het probleem inmiddels verholpen. Wanneer nodig kom je vanop Blokwatch terug uit op de VB-pagina's.

21:24 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Duizenden jongeren in Brussel, maar geen Vlaams Blok Jongeren

Vandaag betoogden tienduizenden jongeren, vakbondsmilitanten en andersglobalisten in Brussel voor meer werk en een sociaal Europa. De Vlaams Belang Jongeren (VBJ) hadden zich willen aansluiten bij de Jongerenmars voor werk, maar werden geweigerd door de organisatoren. 
 
De initiatiefnemers van de Jongerenmars voor werk wensten er geen potsierlijke vertoning van te maken want twee van de tien punten uit het gemeenschappelijk platform zijn Geen discriminatie, gelijke kansen in onderwijs en op de werkvloer en Iedereen anders, iedereen gelijk, en zouden de VB-Jongeren zich daar achter scharen?
 
Hans Verreyt, voorzitter van de VB-Jongeren, bevestigt vandaag in De Standaard wat iedereen wist. Hans Verreyt: "Het klopt dat wij de platformtekst niet volledig onderschrijven. Iedereen anders, iedereen gelijk strookt niet met ons programma." Toch was het voor Verreyt geen bezwaar om met een ruime delegatie deel te nemen aan de Jongerenmars voor werk. Verreyt: "Iedere partij legt zijn eigen accenten. Onze spandoeken waren al klaar."
 
Het is maar de vraag of Verreyt écht met een ruime delegatie wilde opstappen in de Jongerenmars voor werk, dan wel of hij van de weigering tot deelname andermaal een mediatiek nummertje maakte. Al lang geleden is op hetzelfde ogenblik als de Jongerenmars een Nationale Jongerentrefdag van het VBJ gepland in Opwijk, met als sprekers onder andere Gerolf Annemans en Hans Verreyt. Zou Verreyt die trefdag afgelast hebben om met een ruime delegatie te kunnen deelnemen aan de Jongerenmars?
 
En de spandoeken die al klaar lagen, dat waren toch maar de gebruikelijke spandoeken. Op de website van de Vlaams Belang Jongeren is geen spoor van een programma tegen jeugdwerkloosheid te vinden. Op de website van VBJ-voorzitter Hans Verreyt vinden we enkel: "VBJ meent dat de enige oplossing voor de stijgende jeugdwerkloosheid in Vlaanderen 'Vlaamse onafhankelijkheid' is, zodat Vlaanderen een eigen beleid kan voeren, ook inzake werkgelegenheid. De voor de economie nodige verlaging van de vennootschapsbelasting die de VLD wél beloofde maar nooit gaf, wordt dan mogelijk."
 
Met de 'Vlaamse onafhankelijkheid' verdwijnen blijkbaar alle problemen als sneeuw onder de zon, voor welk probleem is de 'Vlaamse onafhankelijkheid' niet het middel om eraan te verhelpen? Eens die 'Vlaamse onafhankelijkheid' gerealiseerd krijgen we echter een ultraliberaal programma in de maag gespitst, waar de bedrijfsleiders en kapitaalbezitters beter van worden, en het maar afwachten is wat het lot wordt van de Vlaamse werknemers.

20:27 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Nie goe bezig

Vandaag worden zowel in De Standaard als in De Morgen de voorbije turbulente weken bij het Blok Belang in ogenschouw genomen. Bart Brinckman (DS, De handelingen De zwalpende koers van het Belang) en Karl Van Den Broeck (DM, De tussenstand Nie goe bezig) maken een gelijkaardige analyse. Wat schreef Karl Van Den Broeck?

Wat gebeurt er toch allemaal bij het Vlaams Belang? De partij die sinds de jaren tachtig geen enkele communicatiesteek liet vallen lijkt nu wel een peutertuin. Kopstukken fluiten elkaar terug. Standpunten veranderen even vaak als het weer. Tot drie keer in een week. Oude vetes worden in de kranten uitgevochten. Zou de tanker dan toch een eerste scheurtje opgelopen hebben?

De veroordeling van het Vlaams Blok wegens racisme leverde de partij een verpletterende verkiezingsoverwinning op. Het Blok moest eigenlijk geen verkiezingscampagne voeren; het tragische verhaal over het boze Belgische establishment dat de vrije meningsuiting van de radicale Vlaamse rebellen muilkorfde, ging er bij de verzuurde kiezer in als zoete koek.De veroordeling gaf de partij eindelijk een alibi om ongestoord haar programma ‘te moderniseren’ (lees: af te zwakken). Kamerlid Gerolf Annemans herschreef de oude Grondbeginselen van 1977 en schrapte de passage: “Wij eisen, binnen een redelijke termijn, de terugkeer van de overgrote meerderheid der niet-Europese gastarbeiders naar hun eigen vaderland.” Dat was de fameuze racistische kern van het Vlaams Blok. De collectieve deportatie op etnische gronden is in strijd met álle mensenrechtenverdragen. Het Blok wilde allang af van die Beginselverklaring én van het 70-puntenplan dat dit terugkeerbeleid tot in het detail uitwerkte, maar kon dat niet doen zonder publiek gezichtsverlies. In het nieuwe partijprogramma werd de collectieve terugkeer vervangen door een individuele aanpak: ‘aanpassen of opkrassen’. Legale vreemdelingen mogen in ons land blijven als ze zich assimileren. Vuilgenoeg om de oude kiezers te blijven opjutten, maar netjes binnen de lijnen van de wet en de internationale verdragen en dus aanvaardbaar voor eventuele politieke bondgenoten.

Forza Flandria

Vooral Gerolf Annemans was in zijn nopjes met de koerswijziging: “Onze tanker is gedraaid. Nu stomen we op in een richting die ons in staat stelt om de PS van Vlaanderen te worden”, zei hij aan De Standaard. Annemans triomfeerde. Eindelijk zou hij zijn ‘nemesis’ Philip Dewinter (dixit Geert Van Cleemput, de dissidente ex-coördinator van de VB-studiedienst) ervan kunnen overtuigen dat de toekomst van het VB in het centrum ligt en niet aan de ranzige uiterst rechtse rand van het politieke spectrum. Een veroordeling en een daaropvolgende versoepeling van het immigratiestandpunt zouden de tegenstanders immers al hun wapens uit handen slaan: het cordon sanitaire zou zijn bestaansrecht verliezen en ‘rechtse’ krachten binnen VLD, CD&V en N-VA zouden in de verleiding komen om met het VB samen te werken. Forza Flandria, naar het voorbeeld van Berlusconi’s Forza Italia, zou eindelijk waarheid worden. Veel keuze heeft het VB niet: een terugkeer naar de oude racistische koers betekent de financiële drooglegging. De clan-Dewinter vreest echter een electorale achteruitgang als het VB zich minder radicaal zou opstellen. Hij weet dat de partij vooral proteststemmen opzuigt en dat je met een pleidooi voor een onafhankelijk Vlaanderen of een gesplitst Brussel-Halle-Vilvoorde geen verkiezingen wint. Dewinter stuurt in november zijn ‘trouwe luitenant’ (nogmaals dixit Van Cleemput) Filip De Man vooruit. Die haalt in de pers staalhard uit naar de té gematigde koers van het Vlaams Belang. Het is een primeur: nog nooit had de VB-top zijn interne meningsverschillen openlijk geëtaleerd. Het is pas wanneer de zieke Karel Dillen van op zijn ziekbed zijn zegen geeft aan het nieuwe partijprogramma dat de kritiek verstomt.

Een schisma is afgewend, maar sindsdien is de storm binnen het VB eigenlijk nog niet gaan liggen. Wanneer op 22 november een eerste dreigbrief in de brievenbus valt bij Rik Vannieuwenhuyse van het delicatessenbedrijf Remmery kijken pers en publieke opinie naar het Vlaams Belang. De doodsbedreigingen aan het adres van Naïma Amzil, een allochtone werkneemster met een hoofddoek, veroorzaken een storm van protest. Een Unizo-petitie met tienduizenden handtekeningen en lezersbrieven in de populaire kranten drijven het Vlaams Belang in het nauw. Vooral de uitspraak van Dewinter dat “al wie een hoofddoek draagt op straat in feite een contract voor de terugkeer tekent”, komt voorzitter Vanhecke héél slecht uit. Dewinter doet zijn uitspraak af als een ‘boutade’, waarna Vanhecke de nuance aanbrengt dat het VB niks tegen hoofddoeken heeft zolang ze maar in de privé-sfeer worden gedragen. Maar is de werkvloer wel de privésfeer? En heeft Dewinter de ‘idioot’ die de dreigbrieven naar Remmery stuurt eigenlijk niet op ideeën gebracht? Het VB houdt toch ook staande dat progressief Vlaanderen met zijn aanvallen op het VB gewelddaden tegen Dewinter en co. legitimeert en zelfs uitlokt. Vanhecke distantieert zich keer op keer van de opeenvolgende doodsbedreigingen en ‘betreurt’ het (later door haarzelf ingetrokken) ontslag van Naïma. Hij mag in De Standaard onverstoord verklaren dat Rik Vannieuwenhuyse hem verzekerd heeft dat het VB niets met de dreigbrieven te maken heeft. Vannieuwenhuyse ontkent die uitspraak daags nadien al. Opnieuw imagoschade. De zaak-Remmery dwingt het VB tot een diarree aan persmededelingen en standpunten. Daarin put de partijtop zich uit in nuanceringen en afleidingsmanoeuvres. In het standpunt ‘Brieven en emo-politiek’ van 9 maart spreekt een felgeplaagde en vermoeide voorzitter. “Als het de bedoeling was om het Vlaams Belang in diskrediet te brengen, de opmars van de islam te bagatelliseren en het dragen van een hoofddoek als sympathiek voor te stellen, dan is de briefschrijver in zijn opzet geslaagd.”

Een week later is het opnieuw Gerolf Annemans die zijn partij in moeilijkheden brengt. Het Nieuwsblad (14/3) smeert een off the record-uitspraak van hem breed uit over de voorpagina. ‘Vlaams Belang zet moslims op zijn lijsten’. Voorzitter Vanhecke en woordvoerder Joris Van Houthem fluiten Annemans terug in een gortdroge mededeling. De schuld wordt in de schoenen van de journalist van Het Nieuwsblad geschoven. Die heeft Annemans verkeerd geciteerd. Daarna volgt opnieuw de nieuwe beginselverklaring en de toevoeging: ‘geen alibimoslims op onze lijsten’. De boodschap is opnieuw warrig: enerzijds hulde brengen aan Naïma en anderzijds stellig blijven beweren dat de islam niet compatibel is met onze cultuur. De moedige Naïma dus ook niet. Of toch wel? En hoe zit dat dan? Nie goe bezig.

Dat de positie van Annemans ondertussen almaar wankeler wordt, mag ook blijken uit de samenstelling van het nieuwe partijbureau. Dat orgaan wordt niet verkozen, de leden ervan worden aangeduid door de voorzitter. Vanhecke breidde het oude bestuur onlangs uit met Marie-Rose Morel, Anke Van dermeersch, Johan Demol en Marijke Dillen. Dat Alexandra Colen (vertrouwelinge van Annemans en absolute voorstandster van de Forza Flandria-idee) niet tot het exclusieve clubje wordt opgenomen, zit haar duidelijk hoog. Vorige zondag, op een bijeenkomst van de Vlaams-Nationale Debatclub in Edegem, ging haar echtgenoot Paul Beliën en plein public zelfs in de clinch met Vanhecke. Ook niet-VB’ers als Matthias Storme, Bart De Wever, Mark Grammens, Mark Platel, André Gantman en Luc Versteylen (!) waren daar aanwezig, zo meldt (de eveneens aanwezige) VLD-mandataris Luc Van Braekel op zijn weblog (www.lvb.net). Morel is nauwelijks drie maanden lid van het VB, ze stapte ooit mee op tijdens een Roze Zaterdag en is net als Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen de exponent van het ‘nieuwe’ Vlaams Belang: jong, niet zo strikt in de Vlaams-nationale leer en eerder libertair dan preuts. Het is de oude Vlaams-nationalistische garde in het VB een doorn in het oog dat de jonge nieuwlichters zo’n steile opgang maken binnen de partij. Ze versterken, zo luidt hun analyse, de macht van Philip Dewinter en dreigen de toenaderingspogingen tot het conservatieve establishment te dwarsbomen. Het respect voor de traditionele waarden is common ground tussen figuren als Colen en Annemans enerzijds en pakweg Leo Delcroix anderzijds. Dewinter blijft een trouwe leerling van Karel Dillen, die deelname aan de macht altijd als des duivels heeft gezien. Enkel Dewinters eigen machtsgeilheid (hij wil zó graag burgemeester van Antwerpen worden) brengt hem soms aan het twijfelen.

Oud en nieuw

De nieuwkomers, Anke Van dermeersch, Marie-Rose Morel en Jurgen Verstrepen, hebben het niet altijd makkelijk om zich te positioneren binnen het VB. Wat zou Morel, die haar licenciaatsverhandeling schreef over de holocaust en Breendonk, denken van de steunbetuigingen van Koen Dillen aan de Franse negationist Bruno Gollnisch? (Ook voorzitter Vanhecke vindt die uitspraak “niet verstandig”, wat het aantal openlijke VB-ruzies deze week op drie brengt). Jurgen Verstrepen houdt zijn lippen stijf op elkaar als de ‘Vlaamse Leeuw’ weerklinkt op partijcongressen en krijgt al helemaal kippenvel wanneer zijn collega Eric Arckens zegt dat de subsidies van de KVS moeten worden ingetrokken.Wie voor vrije meningsuiting is, is ook voor artistieke vrijheid. Of niet? De ideologische spagaat waartoe het VB door zijn electorale expansie gedwongen wordt, leidt tot de eerste scheurtjes in de romp van de ‘tanker’. (Het verschil tussen ‘oud’ en ‘nieuw’ is duidelijk af te lezen op het internet. Op de site van Gerolf Annemans prijkt de IJzertoren met het opschrift AVV-VVK, op die van Verstrepen was gisteren een schaars geklede dame boven op de motorkap van een protserige auto te zien. Ook leuk: op www.alexandracolen. be is geen link of verwijzing naar het Vlaams Belang terug te vinden) De benoeming van Morel in het partijbestuur kan worden geïnterpreteerd als een beloning voor het goede verruimingswerk dat zij (en de nieuwkomers) hebben geleverd. Het kan ook, zo laat Filip De Man uitschemeren, een poging zijn om de ongeleide projectielen zonder VB-pedigree een beetje onder controle te krijgen. Want daar schuilt de échte macht van Vanhecke: zijn partij bestaat uit beroepspolitici die voor hun pree afhankelijk zijn van een verkiesbare plaats. De voorzitter kooptzijn medestanders. Het is een tactiek die zijn voorganger Karel Dillen gedurende twee decennia succesvol toepaste. Het is ook de verklaring waarom Gerolf Annemans “op cruciale momenten altijd door de knieën gaat” (Van Cleemput). Het is ook de enige manier om de grootste bedreiging voor het VB af te wenden. Dat zijn volgens Annemans “persoonlijke aversies en conflicten”. “We moeten goed in het oog houden dat al onze mensen fatsoenlijk met elkaar omgaan”, zei hij vorig jaar. Daar is sindsdien steeds minder van te merken.

  • Het weblog-artikel dat het ongenoegen van Alexandra Colen over de samenstelling van het VB-partijbestuur publiek maakte, en de reacties daarop: http://lvb.net/item/931. De auteur van het artikel ontkent dat hij zelf aanwezig was op de Vlaams-Nationale Debatclub in Edegem waar duidelijk werd welke reactie de samenstelling van het VB-partijbestuur ontlokte. Hij werd erover geïnformeerd, en VB-voorzitter Frank Vanhecke bevestigde later het ongenoegen bij Alexandra Colen. 

 

12:44 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

16-03-05

"Kunst zal de wereld redden"

U weet dat wij een warme sympathie koesteren voor de underdog. Vandaar op deze weblog een schilderijtje van de dezer dagen zo bij het Blok Belang belaagde Gerolf Annemans. 
 
De Morgen wees ons deze ochtend op 's mans kunstwerken die "op verzoek van enkele vrienden" op zijn website staan. 
 
Annemans vertelt er ook hoe hij door zijn globetrotterende ouders op reis werd genomen. "De gehele laars van Italië had ik bereisd met een grondigheid die mij nu op latere leeftijd nog verbaast. Sicilië tot in de krater van Vulcano, waar ik met de tent overnachtte. Voor ik volwassen was had ik Lautrec gezocht in Albi, Spanje doorploegd in zijn Prado, in zijn Escorial, maar ook in de moskee van Cordoba en het Alhambra van Granada." Enzovoort, enzoverder.
 
Eén valse noot echter. Annemans: "Kunst zal de wereld redden. Op voorwaarde dat zijn politici die kunst zoeken. Wie mij daarin tot voorbeeld was: de poëziekenner Karel Dillen."

08:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

15-03-05

Geen moslims op VB-lijsten, en ik ga het geen twee keer zeggen

Volgens het Vilvoordse VB-kamerlid en gemeenteraadslid Filip De Man gaat zijn partij niet ver genoeg in het afwijzen van moslims op VB-lijsten.
 
Filip De Man (in Het Nieuwsblad vandaag): "Ik was erg geschrokken toen ik de verklaringen van Annemans las. (...) De strijd tegen de islam behoort tot onze corebusiness. Daarop terugkomen is meer dan één brug te ver. Het is electorale zelfmoord plegen. De islam is meer dan een godsdienst alleen, het is ook een staatsorganisatie. Ik wil dus geen excuusmoslims op de lijsten, ook geen infuusmoslims of halve moslims. Ik wil helemaal geen moslims op de verkiezingslijsten. Een kleine rondvraag in de partij leert me trouwens dat ze ook in Antwerpen of Brussel allemaal uit de lucht vallen. Als dit een proefballonnetje is, zal ik daar met het grofste geschut op schieten. Ik wil dit onderwerp aan bod brengen op de volgende partijraad. Dan zal blijken dat Annemans helemaal alleen staat. Het zou me in elk geval verbazen als er iemand achter hem zou gaan staan."
 
Het is niet voor het eerst dat Filip De Man zich als een hardliner toont. De Man had enkele jaren geleden als één van de eersten een GSM waarop je een eigenhandig gekozen melodietje als oproeptoon kan installeren. Geruime tijd was dat bij De Man het Horst-Wessellied, het partijlied van Hitlers NSDAP en na 1933 volkslied van nazi-Duitsland. De Mans Horst-Wessellied klonk niet alleen als De Man op café opgebeld werd, ook in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en in de commissie van Binnenlandse Zaken werden de tonen van het Horst-Wessellied ingezet. Niemand die daar aandacht voor had... omdat men die melodie niet herkende. Tot een ander VB-kamerlid - die het Horst-Wessellied wél kende - die melodie herkende en De Man vriendelijk doch dringend verzocht zijn favoriet deuntje alleen thuis te laten klinken.
 
Niet alleen Filip De Man liet zich vandaag tot ranzige uitspraken verleiden. Ook partijvoorzitter Frank Vanhecke deed zijn best, en haalt daarmee zelfs een plaatsje in onze Gallerij der dwazen.

21:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Duizend

'Duizend bommen en granaten !!!!!!!," roept Kapitein Haddock als hij Kuifje achterna de wereld verkent.
Wij mochten intussen ons duizendste bezoek noteren.
Eerlijk gezegd, op minder dan een maand tijd meer dan duizend bezoekers. Mocht men het ons beloofd hebben bij de start van deze weblog, we zouden ervoor getekend hebben.
Vanwaar die bezoekers komen weten we niet. Dat het er geen 24 500 per maand zijn, zoals bij Jurgen Verstrepen, was te verwachten. Wij spelen immers niet in de categorie van Verstrepen, http://jartelle.skynetblogs.be en andere soortgelijke blogs.
Bedankt, bezoekers.
Hopelijk hebt u er wat aan.
Is het niet de nodige ernst, dan toch af en toe een lach.
En nu verder: "Ten aanval !!!!!!!"

07:41 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

14-03-05

Le Journal du Mardi over het negationisme in België

In het nummer van Le Journal du Mardi dat morgen uitkomt, wordt een dossier gepubliceerd over het netwerk van negationisten in ons land.
Zestig jaar na de bevrijding van het uitroeiingskamp van Auschwitz en tien jaar na het van kracht worden van een wet over het negationisme blijven in België negationisten actief in de schoot van extreem-rechts.
 
Zoals eerder al aangekondigd op deze weblog is er bijvoorbeeld Blood and Honour Vlaanderen dat aanstaande zaterdag een meeting in Waasmunster organiseert als steun voor Ernst Zündel, een negationist die onlangs opgepakt werd en nu zijn dagen in voorhechtenis slijt in een Duitse gevangenis. 
 
Le Journal du Mardi spit het netwerk boven van negationisten in ons land, en heeft voorts aandacht voor de wet van 23 maart 1995 over het negationisme, de strategie van de nazi-leugenaars, het negationisme in België van 1952 tot nu, en de banden tussen de negationisten en de extreem-rechtse partijen en groepen Vlaams Blok/Belang, Front National, Front Nouveau de Belgique en Nation.
 
Le Journal du Mardi is ook in een aantal Vlaamse krantenwinkels te verkrijgen.

23:27 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Geen moslims op VB-lijsten

De maag van menig VB-lid moet zich vanmorgen een paar keer omgedraaid hebben wanneer hij of zij de kop van Het Nieuwsblad las: Vlaams Belang zet moslims op zijn lijsten. Volgens de krant zou het VB volgend jaar in verschillende Vlaamse en Brusselse gemeenten gelovige moslims op zijn lijsten zetten voor de gemeenteraadsverkiezingen. "Het is een stap waar we binnen onze partij al een tijdje over nadenken. Nu hebben we verschillende kandidaturen binnen. Die zullen we goed afwegen. We willen geen excuusmoslims, maar inhoudelijk sterke kandidaten," zou Gerolf Annemans de krant toevertrouwd hebben. Hoe dat te rijmen is met de ook voor gematigde moslims erg hard aangekomen uitspraak van Filip Dewinter "dat moslima's die een hoofddoek dragen, een terugkeercontract tekenen" vroeg de krant zich nog af. "Dat was een uitschuiver die we verticaal geklasseerd hebben," aldus Annemans
 
Het VB-hoofdkwartier is vandaag waarschijnlijk overstelpt geworden met boze telefoons en scheldtirades. In elk geval werden maar liefst twee persberichten verstuurd, en ook een aantal VB-websites brachten een gecorrigeerde versie van de feiten.
 
In de persmedeling van 10.14 uur zeggen voorzitter Frank Vanhecke en perswoordvoerder Joris Van Hautem dat Gerolf Annemans aanstipt "dat de bewoordingen waarin Het Nieuwsblad een informeel gesprek in de coulissen van het VRT-programma De Zevende Dag weergeeft, sterk overtrokken zijn. (...) Ook de bewoordingen 'verticaal geklasseerd' met betrekking tot de uitspraken van Filip Dewinter over het dragen van een hoofddoek, is een uitspraak die Annemans nooit heeft gedaan, vermits hij in dat verband enkel spreekt - zoals Filip Dewinter zelf doet - van het feit dat het om een 'boutade' ging."
 
In de persmedeling van 12.40 uur zegt Frank Vanhecke dat het artikel in Het Nieuwsblad  "evenmin een correcte weergave (is) van het standpunt van de partij met betrekking tot de multiculurele samenleving. Zoals de beginselverklaring van het Vlaams Belang stelt: 'In Vlaanderen moet aan vreemdelingen en inwijkelingen duidelijk gemaakt worden dat zij in de eerste plaats onze wetten moeten respecteren en vervolgens dat zij zich moeten aanpassen aan onze cultuur, onze normen en waarden, onze leefgewoonten en aan belangrijke traditionele principes van de beschaving, die zich op het Europese grondgebied heeft ontwikkeld, zoals onder meer de scheiding van Kerk en Staat, de democratie, de vrije meningsuiting en de gelijkwaardigheid van man en vrouw. (...) Het is aan de allochtonen om de stap te zetten en zich aan te passen aan de normen en waarden van onze maatschappij, en niet andersom. Voor wie zich wil aansluiten bij het Vlaams Belang geldt dat des te meer."
 
Naar verluidt is het misverstand - alweer een misverstand! - tussen een Het Nieuwsblad-redacteur en Gerolf Annemans ontstaan door de interpretatie van wat een voor het VB aanvaardbare moslim is. Homo's zijn welkom bij het VB, zolang ze zich maar niet publiekelijk manifesteren als homo. Homo's die zich niet in publieke plaatsen uiten als homo zijn nog wel homo, maar zijn moslims die zich niet outen als moslim of hun geloof afzweren nog wel moslim? En met welk programma moeten die stemmen vergaren bij de moslims? 'Alle moskeeën in de stad dicht, en allen naar een moskee buiten de stad'?
 
De persmededeling van 12.40 uur heeft als kop Geen alibi-moslims op lijsten Vlaams Belang. Het VB ontkent ook dat Abdeslam El Mochtar (foto hierboven) lid zou zijn van de Rob Verreycken-brigade.

22:55 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print