26-05-05

Even weg

Onze vroegere kroegbaas die na minister en partijvoorzitter nu provinciegouverneur van Limburg wordt. Waar is de tijd dat Steve nog achter de tapkraan stond in de Skalden, de Movies, het Roodhuis (en nog andere kroegen)? En toch gaan we dit leuk land voor een paar dagen verlaten.
 
Roebels ophalen in Moskou? Het Rode Boekje bestuderen in Bejing? Bijpraten in Porto Alegre? Mojito's drinken in Havana? Dat laatste is ongetwijfeld het plezantst, maar is het evenmin.
 
Over een dikke week zijn we echter alweer terug. Tot dan. Bekijken wat een drukte het elders in de wereld is, kan hier: http://www.globaldesktop.be/webcams_1024.html

00:01 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (21) |  Facebook | | |  Print

25-05-05

VB boekt als enige vooruitgang bij holebi's

Uit een peiling bij 1 200 bezoekers van de GayBelgium.be-website blijkt dat de VLD met 24 % van de stemmen de populairste partij is bij de Vlaamse holebi's. Dat is wel 4 % minder dan bij een gelijkaardige peiling vlak voor de Vlaamse parlementsverkiezingen op 13 juni 2004. SP.A/Spirit is tweede met 19 % van de stemmen (- 1%); de CD&V krijgt de derde podiumplaats met 17 % (hetzelfde resultaat als bij de vorige peiling). De vierde plaats in het klassement gaat naar het Vlaams Belang dat maar liefst 15 % van de Vlaamse holebi's achter zich weet te scharen.  Het VB is daarenboven de enige partij die stemmen wint in vergelijking met een jaar geleden: + 2 %. Groen!, in het verleden toch een partij die zich als holebi-vriendelijk profileerde, kan  minder holebi's bekoren: 14 %, - 3 %.
 
Holebi's stemmen niet enkel omwille van hun seksuele geaardheid, en volgen allicht een algemene trend bij de Vlaamse bevolking. Maar toch noemt GayBelgium.be de score van het VB "verrassend". GayBelgium.be omschrijft het VB als een "partij die officieel niets tegen holebi's heeft, maar die boodschap in het dagelijks leven zeker niet uitdraagt." Dat is een eufemisme. Voor het VB kunnen holebi's... zolang ze zich niet als dusdanig in het openbaar gedragen, en gelijke rechten (een homohuwelijk bijv.) kan niet. Maar het VB is ook leep.
 
Vorige donderdag werd in de Kamer van Volksvertegenwoordigers een resolutie gestemd om van 17 mei een dag tegen de homofobie te maken. Het VB onthield zich bij de stemming met het argument dat niet één dag maar alle dagen van het jaar strijd tegen de homofobie moet gevoerd worden. Uiteraard begrijpt het VB dat niet als dat alle dagen strijd moet gevoerd worden tegen het VB. Het VB legde een tekst ter stemming over "de uitgesproken homohaat onder de migrantenpopulatie". Verwijzend naar incidenten tussen Marokkanen en homo's in Amsterdam - het VB had ook kunnen verwijzen naar Tom Lanoye en René Los die ook al eens door Marokkaanse jongeren zijn belaagd, maar dat deed het VB dan weer niet - zei het VB dat deze incidenten bewijzen dat er "een oorlog tussen de Westerse en de Marokkaanse cultuur" aan de gang is en "in het kader van de multiculturele maatschappij maar al te vaak de homohaat opnieuw wordt ingevoerd."
 
"Opnieuw"? Dan toch maar na een jarenlange haatcampagne van het VB. In 1990 omschreef toenmalig VB-kamerlid Xavier Buisseret de roze zaterdag-optocht in Antwerpen als een optocht van "homo's en lesbiennes en diergelijke. Walgelijk. (...) Een opeenhoping van abnormale viezigheid en rioolsmeerlapperij. Er is werk aan de winkel van OVAM!" (Vlaams Blok-maandblad, juni 1990). Alexandra Colen weet hoe homo's gemeenschap hebben en wat de gevolgen ervan zijn. "Het is een in se gewelddadige daad waarbij men iemand binnendringt langs een tegennatuurlijke weg. Mijn broer heeft deze dramatische ervaring verwerkt door ze goed te praten. Hij werd zelf homo. Ik vermoed dat de meeste homo worden doordat ze door homo's zijn misbruikt. Zo plant homofilie zich voort." (Het Laatste Nieuws, 10 juli 1997). Toenmalig Antwerps VB-gemeenteraadslid en Vlaams parlementslid Miel Verrijken hekelde de toekenning van een huis waar homo's en lesbiennes terecht kunnen voor informatie en activiteiten: "In het Roze Huis, door ons betaald, worden jongens en meisjes aangelokt om kennis te maken met de gay community, wat wil zeggen beroepspedofielen en beroepspooiers van jongens en meisjes." (Antwerpse gemeenteraad, 23 november 1998). 
 
Ook recenter uitte het VB haar reserves ten aanzien van holebi's. In een verkiezingsprogramma van Terzake  in 2004 zei Marie-Rose Morel dat het VB niets heeft tegen holebi's, maar collega Vlaams parlementslid Marijke Dillen zette die misvatting snel recht. Holebi-rechten zijn volgens haar "geen prioriteit" en VB-voorzitter Frank Vanhecke verduidelijkte dat het homo-huwelijk "modieuze, dwaze en gevaarlijke onzin, een brug te ver (is). Die principiële afwijzing heeft niets, maar dan ook niets, met discriminatie te maken, maar alles met onze zorg voor een gezonde samenleving en een gezonde opvoeding." (De Morgen, 4 juni 2004). En Marie-Rose Morel beklaagt zich intussen dat ze ooit nog in een Roze Zaterdag-optocht heeft meegelopen (zie ons bericht van 10 mei: Kontendraaierij). De GayBelgium.be-enquête is niet wetenschappelijk, maar geeft toch een aanduiding dat wel eens 1 op 7 holebi's VB kunnen stemmen. Dat is pas tegennatuurlijk gedrag. Gelukkig maar van een minderheid, maar toch.

02:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | | |  Print

24-05-05

De Verreyckens

Wim Verreycken op Oostfrontersherdenking, het haalt herinneringen boven. Tussen het AFF en de Verreyckens heeft het immers nooit geboterd. Toppunt was een meer dan twintig bladzijden lang dossier over de familie Verreycken in AFF/Verzet, dat gevolgd werd door een rechtszaak en interpellaties in de Antwerpse gemeenteraad. Eerst door vader Verreycken, later door zoon Verreycken. De Verreyckens beten in het zand met hun rechtszaak, en zijn intussen beiden uit de Antwerpse politiek verdwenen.

En intussen heeft de AFF/Verzet-weblog met groot gemak het bezoekersaantal van de Verreycken-weblog ingehaald. De Verreyckens tellen acht en halve maand  na de lancering van hun weblog 8 350 bezoekers. De AFF/Verzet-weblog zit met 8 600 bezoekers op hetzelfde ogenblik niet alleen aan 250 bezoekers meer, ze haalde die op amper drie maanden  tijd. Misschien moeten de Verreyckens om meer bezoekers te lokken eens wat verhalen uit hun rijk verleden oprakelen (zie: http://www.blokwatch.be/content/view/147/51/lang,nl). Het moet niet altijd met babes zijn dat bezoekers gehaald worden.

 

01:44 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | | |  Print

23-05-05

Wim Verreycken op Oostfrontersherdenking

Een mens kan niet op twee plaatsen tegelijk zijn. Wij waren zondagnamiddag in het asielcentrum van Kapellen waar een sympathiek festival meer dan achtduizend bezoekers trok. Toegegeven, met muziek van de bewoners van het asielcentrum, de gekkebekken van Wawadadakwa, de aanstekelijke ska van The Internationals en de jonge Vlaamse rockgoden Stash was een aantrekkelijke affiche samengesteld. Voeg daarbij een heerlijk lentezonnetje, kraampjes allerhande, eten uit de wereldkeuken, gezellige drukte, de tot discotheek omgebouwde cinemazaal waar opvallend veel jonge asielzoekers dansten op worldgrooves, en het bezoek dat je kon brengen aan de atelierruimtes van het asielcentrum. Vrijwilligers, vaak (brug)gepensioneerden, soms mensen die zich aanvankelijk nog verzet hadden tegen de komst van het asielcentrum, die enthousiast vertelden over hun contacten en ervaringen met de asielzoekers... Kapellenaar en Vlaams minister Dirk Van Mechelen zag dat het goed was.
 
Maar er zijn ook andere Vlamingen. Mensen die zondagnamiddag naar Stekene trokken voor de herdenking van de Vlaamse Oostfronters, jonge Vlamingen die in het uniform van de Waffen-SS vochten tegen de 'goddeloze communisten' (zie: http://users.pandora.be/amarcord/selys/langem02.html). Eén van de mensen in Stekene was Wim Verreycken, VB-fractieleider in de Senaat en lid van het VB-partijbestuur. Verreycken, die sinds de zelfmoord van zijn dochter Ragna politiek minder actief is, schreef gisteren op de gezamenlijke website van hemzelf en zoon Rob 'Klop' Verreycken: "Vandaag beleefde ik de herdenking van de Vlaamse Oostfrontstrijders te Stekene waar sereen hulde werd gebracht aan jonge Vlamingen die sneuvelden in het verre Rusland. Uit sterk katholiek geïnspireerd anti-communisme, gecombineerd met Vlaamse overtuiging en jeugdige dadendrang, trokken Vlamingen, vaak nog piepjong, onder de vlag van het Vlaams Legioen naar het oostfront. In liederen en gedichten, in misteksten ook, werd herinnerd aan degenen die daar sneuvelden. Ook aan de eersten die na de oorlog te snel terugkeerden en door België werden terechtgesteld, en aan degenen die later voor jaren de cel ingingen, het slachtoffer werden van foltering, vernedering en broodroof. (...)."
 
Verreycken beseft wel dat velen zo'n herdenking niet koosjer vinden. Verreycken: "Ach, ik weet dat kwaadwilligen al wie hulde durft te brengen aan de Vlaamse Oostfrontgevallenen zal beschuldigen een 'handlanger van de holocaust' te zijn of een 'neonazi'. Een onbevangen lezing van de geschiedenis leert evenwel dat de Oostfronters jonge soldaten waren, die de moed van hun overtuiging opbrachten, en vaak stierven voor die anti-communistische bezieling. Als soldaten aan de frontlijn waren zij niet betrokken bij welke misdaad dan ook in de veroverde gebieden. De herdenkers van vandaag zijn voormalige soldaten die hun gevallen vrienden blijven eren, zonder nostalgie. Deze houding verdient respect, en ik ben niet te beroerd om dat respect te blijven getuigen."
 
Verreycken - die als één van de weinige VB-kopstukken aanwezig was op het Sint-Maartensfonds-feestje in mei 2001 in het Alpheusdal in Berchem dat Johan Sauwens zijn ministerspost kostte - is wel zéér gehecht aan de Vlaamse Oostfronters/Waffen-SSers. Sinds de weblog van Wim en Rob Verreycken op 8 september 2004 online ging, is het de eerste bijdrage van Wim Verreycken zelf.

21:52 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

22-05-05

De oplossing van VTM

"VRT, weg ermee" is één van de fijnzinnige slogans waarmee het VB regelmatig uitpakt. "De eenzijdigheid, de politieke vooringenomenheid, de nauwelijks verholen voorliefde voor de politieke stal van Steve Stevaert en de al even blinde haat tegen het Vlaams Belang zijn het handelsmerk van de openbare omroep,"  meent het VB. Maar nu krijgt het VB ook het deksel op de neus bij concurrent VTM.
 
In het VTM-ombudsprogramma De oplossing ?  aanstaande dinsdag wordt onder andere anoniem bevallen besproken. Het VB is verontwaardigd dat Alexandra Colen niet voor de uitzending is gevraagd. Colen is immers meter van de (nog nooit gebruikte) vondelingenschuif bij Moeders voor Moeders en liet op 4 april een persmedeling verspreiden naar aanleiding van de vondst van een kinderlijkje in Maldegem, persmededeling waarin la  Colen zei een wetsvoorstel over anoniem bevallen voor te bereiden. Bij VTM vinden ze de aanwezigheid van Colen echter niet opportuun. Politiek hoofdredacteur Pol Van den Driessche: "Het Vlaams Belang komt alleen aan bod in het nieuws en in het politiek debatprogramma Polspoel & Desmet. In andere programma's  willen we geen forum geven aan een partij die in niets verschilt van het Vlaams Blok dat veroordeeld is wegens racisme. Daarnaast wordt een wetsvoorstel van het Vlaams Belang honderd procent zeker niet goedgekeurd. Dus moeten we niet de indruk wekken dat Colen voor de oplossing zal zorgen."
 
Het VB is verbolgen. "Mogen wij (...) onze neus ophalen voor journalisten die niet de waakhond van de democratie willen zijn, maar het schoothondje van het regime?" Terwijl ze bij VTM enkel maar voor een keer hun hoofd bij de zaak hebben gehouden.

10:50 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | | |  Print

21-05-05

Belgische en Vlaamse politiek in een patstelling

"Het leven is een speeltuin en ik wil overal eens opgezeten hebben." (Jan Leyers, vandaag in  De Morgen). Tegen zo'n oneliner kan geen verhaal op. Toch probeert Bart Brinckman het vandaag in  De Standaard met een beschouwing over  De ontwrichte democratie. De chef-Wetstraat bij  De Standaard stelt vast dat het gebrek aan een slagkrachtige en geloofwaardige tegenmacht de Belgische en Vlaamse democratie verkankert. "Op termijn lijkt de ziekte dodelijk. Want pasklare remedies mogen dan wel voorhanden zijn, ze lijken niet realistisch."
 
Bart Brinckman: "De oppositie in het Vlaams Parlement - vertegenwoordigd door Vlaams Belang (32 zetels) en Groen! (6 zetels) - schreeuwde eind vorige week moord en brand. De meerderheid had het parlement een weekje vakantie gegund in afwachting van een eensgezind regeringsantwoord op het B-H-V-debacle. 'De regering bedient zich van het parlement naargelang het haar uitkomt. Dit ruikt naar fascisme', sneerde Belang-fractieleider Filip Dewinter met een fijne oneliner. Sedert woensdag is de Vlaamse volksvertegenwoordiging weer aan de slag. Na het vertrouwensdebat vraagt elke waarnemer zich af waar die hele heisa goed voor was. Nog voor hij het uitvoerige antwoord van minister-president Yves Leterme (CD&V) had gehoord, stond de tussenkomst van Dewinter netjes op papier. En de warrige onmacht van Groen!-fractieleider Jos Stassen was nog gênanter.
 
Net voor de jongste Vlaamse verkiezingen maakte parlementsvoorzitter Norbert De Batselier (SP.A) zich zorgen over de gezondheid van zijn instelling. Hij vreesde voor het oppositiemonopolie van Vlaams Belang. 'Wat moet je met een partij met ideeën waarmee je niets kunt aanvangen', zuchtte hij als een Romeinse augur. Dat de Belang-falanx het gezelschap kreeg van een handvol ecologisten maakte uiteindelijk geen verschil. De parlementsvoorzitter had genoten van de CD&V-oppositie. Het was een partij met uitstekende technici. Zo ging het parlementaire werk er kwalitatief op vooruit. Want die oppositie maakte zinnige, goed onderbouwde opmerkingen. En ze kon terugvallen op een resem, door de parij benoemde, topambtenarendie maar wat graag met kennis leurden. 'Het is een taak voor de oppositie om goed doordachte alternatieven te formuleren', betoogde hij in zijn herverkiezingsspeech, eind september vorig jaar. 'De bevolking moet inzicht krijgen in de keuzes zonder zich tegen de politiek af te zetten. Door antipolitiek verzaakt de volksvertegenwoordiger aan zijn politieke plicht.' De Batselier besloot: 'Het parlement is maar zo sterk als zijn leden.' (...) De feiten geven hem geen ongelijk. Inhoudelijk komt Vlaams Belang er niet aan te pas. Vier vijfde van de fractie trekt zijn mond niet open en blijft zelfs voor doorwinterde parlementgangers een nobele, weliswaar goed betaalde, onbekende. De resterende twintig procent ziet enkel in een onafhankelijk Vlaanderen de oplossing voor zowat alle kwalen. Of hun tussenkomsten versmoren in verzuurde of hatelijke opmerkingen. Het blijft wachten op het eerste constructieve voorstel waarbij Vlaams Belang coörperatief de hand uitsteekt.
 
Groen! maakt het minder bont. Maar de partij worstelt natuurlijk met haar numerieke zwakte. Bovendien is het niet gemakkelijk om als uittredende coalitiepartner zwaar van leer te trekken tegen een beleid dat bij momenten gewoon de voortzetting is van de regenboogpolitiek. (...) Over inhoud kan altijd worden gediscussieerd. Maar er dreigt ook institutioneel een probleem. Eigenlijk zijn Groen! en Vlaams Belang geen oppositiepartijen. Hun verblijf in het Vlaamse parlement is louter bezigheidstherapie. De twee verzaken aan elke regeringsverantwoordelijkheid. We kregen veel geblaat over het feit dat de regering-Leterme geen vertrouwen verdiende, ja zelfs moest aftreden. Maar Dewinter en Sannen waren het roerend eens over hun eigen bijdrage tot de oplossing: geen regeringsverantwoordelijkheid. Droog klaarkomen, heet zoiets. Dit soort troonsafstand ontwricht de democratie. Een meerderheid is maar zo sterk als de oppositie. De oppositie verzinnebeeldt het vermogen om de teleurgestelde burger een alternatief te bieden. Helaas straft die burger zo'n botte weigering niet af, integendeel. Meteen zijn de drie huidige regeringspartijen tot elkaar veroordeeld. Hun gezamenlijke aanhang kan hierdoor enkel krimpen, terwijl Vlaams Belang gedoemd lijkt om te groeien.

(...) (Het Vlaams Belang en Groen!) kunnen enkel het democratisch speelveld normaliseren door hun wil te tonen om regeringsverantwoordelijkheid te willen opnemen. Het Belang zal zich dan gemakshalve verschuilen achter het cordon sanitaire. Inderdaad, zijn programma maakt het zowat onmogelijk om een coalitie te vormen. En een veroordeling wegens racisme is geen akkefietje. Evengoed warmen politici zich de handen aan de gedachte dat het cordon gelijkstaat aan de garantie om eeuwig deel te nemen aan de uitvoerende macht. Dezelfde politici zullen fier uitroepen dat ze - nadat Vlaams Belang met een absolute meerderheid de macht heeft gegrepen - toch maar nooit de handen hebben vuil gemaakt aan het doorbreken van het cordon. Het maakt de patstelling compleet. Maar stel dat Vlaams Belang een eerbiedwaardig alternatief zou zijn, de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde was onverwijld gesplitst." Maar denken dat het Vlaams Belang een eerbiedwaardige partij kan worden, is - om een bekende oneliner te citeren - denken dat een giraf een korte nek kan hebben.

13:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | | |  Print

20-05-05

Niet om mee te lachen

Wie www.vld-lokeren.be in zijn internetbrowser typt, krijgt "VLD Lokeren, bevroren beloftes" te lezen, en wordt na enige tijd ongevraagd doorverbonden met de website van het VB-Lokeren. Wie www.cdenvlokeren.be ingeeft, leest dat de CD&V Lokeren met zwaard en kruis de faling tegemoet gaat, en wordt ook doorverbonden met de plaatselijke VB-website. Het initiatief daartoe komt niet van de eerste de beste dwaze kloot maar van Lokers parlements- en gemeenteraadslid Werner Marginet. Marginet vindt het "een geslaagde grap" en wil niet ingaan op de herhaalde verzoeken om de foute websites van het net te halen. Maar oh wee als iemand hetzelfde lapt met het VB. Dan vinden ze dat bij het VB niet om mee te lachen. Nu iemand - na de Skynetblogs van Jurgen Verstrepen en Rob Verreycken - een Skynetblog van Filip Dewinter geopend heeft, en het niet een blog van dé Filip Dewinter blijkt te zijn, is een klacht wegens schriftvervalsing en schending van het briefgeheim verstuurd.
 
De schrijver van de weblog gaat virtueel door het leven als FDVV - wat van ver wat lijkt op FDW, de initialen van Filip Dewinter. Hoe dan ook kon de echte Dewinter er niet om lachen en eiste hij dat met de blog gestopt werd. Dat is inmiddels gebeurd. Reactie van FDVV: "Nou goed, ik ben een weldenkend mens, empathisch, altruïstisch zelfs, ik heb nooit de bedoeling gehad iemand te kwetsen, laat dat duidelijk zijn."
 
De anonieme blogger wenst Dewinter nog alle succes toe bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. "Het zou heerlijk zijn om je blinkende laarzen te likken en je burgemeesterssjerp te kussen in de lichtschijn van het door jou beloofde electoraal vuurwerk." In een begeleidend kadertje staat nog dat de blog een parodie is en dat de maker niets met welke organisatie dan ook te maken heeft.
 
Allemaal goed en wel, http://filipdewinter.skynetblogs.be is dus nep. Maar is http://fdw.skynetblogs.be ook nep of duidt die weblog op een of andere vreemde hobby van de echte Filip Dewinter?

  • Nagekomen bericht.  De klacht van Dewinter heeft blijkbaar schrik aangejaagd, want inmiddels is de inhoud van de nepweblog van Filip Dewinter helemaal leeg gehaald. Het misbruik door het VB van de logische webadressen van VLD- en CD&V-Lokeren gaat daarentegen ongestoord verder. De grenzen aan de humor in Vlaanderen zijn verlegd.

 

01:31 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (24) |  Facebook | | |  Print

19-05-05

VB ontevreden: Visa-affaire draait uit op sisser

Anders dan algemeen aangenomen wordt, is het niet het VB die de Visa-kaartenaffaire in Antwerpen aan het rollen bracht. Het was wel het VB dat, hand in hand met  Gazet van Antwerpen, het Visa-gebruik in een schandaalsfeer drenkte. Na Leona Detiège en haar schepenen zijn nu ook de meeste Antwerpse topambtenaren door de raadkamer buiten vervolging gesteld. Het parket heeft beroep aangetekend, maar de beslissing van de raadkamer zet het VB alvast met de billen bloot.
 
Het gebruik van de Visa-kaart kwam aan het licht in Gazet van Antwerpen  na een dispuut bij de Antwerpse politie. Politiechef Luc Lamine wilde twee van zijn hoofdcommissarissen, Serge Muyters en Marc Vanderheyden, op andere posten inzetten. Die weigerden, en dan zou Lamine met Visa-kaarten gezwaaid hebben die ze mochten gebruiken als ze op het hoofdcommissariaat kwamen werken. Stadssecretaris Fred Nolf legde in Gazet van Antwerpen  uit dat hogere ambtenaren, en vooral hijzelf, armoedelijders waren. Maar dan bleek Nolf over twéé Visa-kaarten te beschikken: één van de politie en één van het stadsbestuur. En ook de burgemeester en schepenen bleken vertrouwd te zijn met dit modern betalingsmiddel. Onduidelijkheid over wat ermee mocht betaald worden, en soms onzorgvuldig ermee omspringend, deed de deur dicht voor een aantal onder hen.
 
Het VB dat altijd geroepen heeft om een gerechtelijk onderzoek is niet tevreden met de uitspraak van de raadkamer. Na de schepenen worden nu ook de ambtenaren buiten vervolging gesteld voor hun gebruik van de Visa-kaart. De stadssecretaris, zijn secretaresse en zijn adjunct die wél naar de rechtbank verwezen werden, worden andere feiten ten laste gelegd. Het VB is niet tevreden met de uitspraak van de raadkamer. Dewinter: "Dit is pure klassenjustitie. Het gerecht minimaliseert de Visa-crisis." En mocht politiechef Lamine inderdaad niets ten laste gelegd kunnen worden, is zijn terugkeer niet wenselijk. Burgemeester Patrick Janssens laat dit op een verdoken manier verstaan, Filip Dewinter zegt het openlijk. Dewinter: "Los van de juridische kant van het verhaal is Eddy Baelemans een veel betere korpschef. Ik besef dat de kans bestaat dat Lamine zich rechtmatig kan beroepen op een terugkeer door de grote poort, maar wij staan daar niet om te springen."
 
Straffe kost. Stel dat Lamine volkomen onschuldig is, er wordt een bepaalde sfeer rond hem gecreëerd en zelfs met zuivering van enige blaam door het gerecht zou hij toch niet zijn plaats in het beroepsleven kunnen heropnemen. Het oordeel van Dewinter en zijn bondgenoten is belangrijker dan de uitspraak van een rechtbank. Op de achtergrond speelt echter ook de instelling mee van Lamine en van waarnemend politiechef Eddy Baelemans. Lamine heeft een ego zo groot als de Antwerpse kathedraal. Misschien alleen overtroffen door dat van Serge Muyters. Met kritiek op een onderdeel van het politiebeleid moest je bij Lamine niet afkomen, want dat werd door Lamine opgevat als kritiek op de hele politie. "Ah, gij zijt tegen de politie..." Maar Lamine was ook de man van de wijkgerichte politiezorg. Lamine wist waarover hij sprak als voormalig hoofdcommissaris van politie in het noorden van Antwerpen. Baelemans bouwde bij de politie vooral ervaring op aan het hoofd van de ordehandhaving, de politie die in peleton de problemen te lijf gaat. Dat leunt natuurlijk dichter aan bij de VB-visie dan het beeld van oom agent die door zijn wijk wandelt.

23:20 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

17-05-05

Geen nieuws, goed nieuws

De voorbije weken was hier elke dag nieuws over het VB te rapen. Als het nu even stil is, is het enkel omdat er maar weinig met nieuwswaarde is. That's all.
 
Merkwaardig trouwens. Terwijl politiek Brussel met elkaar in de clinch gaat over B-H-V, heftiger dan het ooit over bijv. de werkloosheid en hoe eraan verhelpen debatteerde, zakt de aandachtswaarde van het VB. Het VB haalt nog wel de beeldpers met een ludieke actie tegen de schorsing van de zittingen in het Vlaams parlement, maar gezien het VB niet uitblinkt in parlementair werk betreurt niemand dat het VB er het spreekgestoelte even niet kan beklimmen. In televisiedebatten zitten Dewinter en Annemans als lachende derde erbij als de traditionele partijen in elkaars haren vliegen over B-H-V, maar het zijn vooral de traditionele partijen zelf die hun geloofwaardigheid onder het nul-peil laten zakken. Zelfs in de Antwerpse gemeenteraad kan het VB geen glansrol vervullen nu Patrick Janssens ook zonder de VB-stemmen zijn straatverbod gestemd krijgt. Voor het VB gaat het niet ver genoeg (zie: Straatverbod is onvoldoende voor VB ) maar omdat niemand de VB-stemmen nodig heeft, stemt het VB toch maar zoals alle andere partijen op één na voor het straatverbod.
 
Maar goed, wij blijven op de uitkijk staan voor de strapatsen van het VB.

23:58 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

15-05-05

Gratis CD bij volgend nummer van Vlaams Belang Magazine

Het saaiste aan onze job van het volgen van wat het VB allemaal uitkraamt en hoe anderen in het VB-circus meedraaien, is het lezen van het Vlaams Belang Magazine.  Uit de twee vorige nummers haalden we drie interessante quotes, maar dat was het dan ook. We kennen trouwens geen krantenwinkel waar het Vlaams Belang Magazine  nog verkocht wordt, waar je vroeger nog wel eens het Vlaams Blok Magazine  vond.
 
Bij het VB hebben ze dit begrepen, en bij het volgend Vlaams Belang Magazine  zal dan ook een CD gevoegd worden waarop Filip Dewinters favoriete muziektitels en fragmenten uit FDWs toespraken staan. AFF-Verzet kreeg een exemplaar toegestuurd van de affiche waarmee deze CD gepromoot wordt. Bedankt, Bart. Ga met je muis naar de affiche, en klik met de rechtermuisknop voor een grotere versie.
 
Op de CD vinden we de volgens Filip Dewinter dertien beste liedjes: Urban Dance Squad -Demagogue  ; Jef Elbers - Mohammed Ambras ; Audio Bullies - We don't care ; Prodigy - Their law ; DJ Ötzi - Anton aus Tirol ; Snap - The Power ; De Strangers - Ziekekas ; 't Hof van Commerce - Lang leve minzelven ; Bart Kaell - Meer ; Wim Sonneveld - Poen ; Ann Christy - Dag vreemde man ; Ome Willem - Deze vuist op deze vuist ; en Peter Blankert - 't Is moeilijk bescheiden te blijven.
 
En verder: het beste van Filip Dewinter. Toespraken, oneliners en bloopers verzameld door Jurgen Verstrepen. Met onder meer: "Kunst is een Europees begrip", "Hoofddoek: terugkeercontract", "Islam: onverenigbaar met de Europese kernwapens" en "You ain't see nothing yet".

01:19 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | | |  Print

14-05-05

Verzet tegen uitwijzing van kinderen en jongeren zonder papieren

Morgen vieren de katholieken Pinksteren. In de kerk hebben ze het dan over de vurige tongen van de Heilige Geest die nederdalen op de apostelen zodat zij gaan prediken. Een goede gelegenheid, dachten wij, om een nieuwe anti-racistische beweging voor het voetlicht te halen: de  Beweging tegen uitwijzing van kinderen en jongeren zonder papieren.
 
In verschillende basisscholen en secundaire scholen volgen vandaag kinderen en jongeren les waarvan de ouders asiel hebben aangevraagd of waarvan de asielprocedure niet tot een verblijfsvergunning heeft geleid. Uiterlijk onderscheiden zij zich in niets van de andere leerlingen: zij leren wiskunde en taal, volgen lichamelijke opvoeding, zingen mee met de andere kinderen... Zij krijgen Nederlandse taallessen zodat zij normaal kunnen functioneren en zich kunnen integreren in onze samenleving. Voor een deel van hen is Nederlands overigens de enige lees- en schrijftaal. Hen uitwijzen impliceert dat ze van hun alfabetisering beroofd worden.
 
Zij zouden niet opvallen tussen hun schoolkameraadjes en een normaal schoolleven kunnen leiden indien niet steeds een dreigende uitwijzing boven hun hoofd zou hangen, indien hen het recht op een ordentelijke woning en gezondheidszorg zou toegekend worden... Terwijl hun leerkracht lesgeeft over de 'Rechten van het kind', over de meerwaarde van de parlementaire democratie, en kritiek geeft op ondemocratische regimes... moeten de leerkrachten samen met hun meer fortuinlijke klasgenootjes toezien hoe hun vriendjes geruisloos van de schoolbanken verdwijnen of samen met hun familie op een vliegtuig worden gezet naar een uitzichtloze situatie. In het beste geval moeten deze kinderen gedurende heel hun schoolloopbaan leven met de traumatische ervaring van een uitwijzingsbevel dat als een zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt. 
 
De Beweging tegen uitwijzing van kinderen en jongeren zonder papieren  is gestart vanuit de Omni Mundo-school in de Van Maerlantstraat in Antwerpen, vlakbij het VB-lokaal vooraleer het VB-Antwerpen verhuisde naar de chiquere Amerikalei. Meer info vind je op http://users.telenet.be/omnimundo, en in de Nieuwsbrief waarvan intussen al het tiende nummer is verschenen. Zich abonneren op de Nieuwsbrief kan met een mailtje naar jos.geudens@pandora.be.

17:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

13-05-05

Dewinter brengt vrijzinnigen en moslims samen

In Het VB en de anderen op dé lijst stipten we aan dat het VB verontwaardigd reageert op haar vermelding op de lijst van 'extremistische en terroristische groeperingen in Antwerpen', en bij uitbreiding van de Vlaams-nationalistische groeperingen op de lijst, maar niet struikelt over de vermelding van bijvoorbeeld het Humanistisch Verbond.
 
Het Humanistisch Verbond (HV) gaat vandaag omwille van haar vermelding op die lijst van 'extremistische en terroristische groeperingen' klacht neerleggen bij de onderzoeksrechter in Antwerpen. De klacht wordt neergelegd op grond van laster, eerroof en schending van de privacywetgeving. Opmerkelijk is dat dit gebeurt samen met de eveneens op de lijst vernoemde Unie van Moskeeën en Islamitische Verenigingen (UMIVA). Vrijzinnigen en moslims hand in hand, het is een effect dat Filip Dewinter zeker niet beoogd heeft toen hij het bestaan van die lijst met 'extremistische en terroristische groeperingen' bekendmaakte.
 
De PvdA legde eerder deze week klacht neer bij het Comité P dat de werking van de politiediensten moet controleren. Het HV en UMIVA zeggen aanwijzingen te hebben dat de lijst is opgesteld door leden van de Gerechtelijke Dienst Antwerpen, een onderdeel van de Federale Politie.

00:43 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | | |  Print

12-05-05

Eerste Republikeins Zangfeest

We kondigden hier eerder het Eerste Republikeins Zangfeest aan (zie: De VB-kalender), maar hoe is die avond verlopen? We konden er zelf niet aanwezig zijn, maar 't Pallieterke brengt deze week verslag uit over de bonte avond in Beverlo, deelgemeente van het Limburgse Beringen.
 
De avond zou stipt om 19.30 uur beginnen maar nogal wat mensen die verwacht werden zaten vast in files rond Brussel en Antwerpen, zodat pas om 21.00 uur  van wal werd gestoken. Wie er wél op tijd was, smeerde intussen duchtig zijn keel. Uiteindelijk verzamelden achter een tafel op het podium: de VB-parlementsleden Gerolf Annemans, Jurgen Ceder, Francis Van den Eynde en plaatselijk VB-parlementslid Bert Schoofs. De man die op zijn website pronkt met een foto van hemzelf naast Miss België 2005, Tatiana Silva Braga Tavares. Ook op het podium: aanverwanten zoals Hector van Oevelen ('t Pallieterke) en Bruno Valkeniers (Algemeen Nederlands Zangverbond, ANZ), en een paar echte zangers (Miel Cools, en De Vaganten). Voor instrumentale tussenstukken zouden De Torenblazers (jaja, wij verzinnen het niet), de Red Hackle Pipe Band en de VNJ-muziekkapel zorgen. 
 
Niet aangekondigd maar daarom niet minder opmerkelijk was de aanwezigheid van Hugo Coveliers (ex-VLD, ex-VU) en van Mark Demesmaeker (foto), voormalig VTM-nieuwsanker, presentator van het Groene Vingers-tuinprogramma, leukerd die zich in betogingen over Brussel-Halle-Vilvoorde wel eens wil verkleden als franskiljon (zwarte pitteleer, hoge hoed en dikke sigaar in de mond) en sinds de laatste parlementsverkiezingen Vlaams volksvertegenwoordiger voor de NVA. Wij zijn ook wel republikeinsgezind, maar daarom zoeken wij nog niet het gezelschap op van Weerwolf Annemans en zijn vrienden. Demesmaeker heeft er geen probleem mee.
 
De avond liep door de late start uit tot een flink stuk na middernacht, wat De Vaganten deed zeggen dat zij niet wisten dat het om een tweedaagse ging. Ze kregen de lachers echter helemaal op hun hand met de lapsus dat dit een "libertijns zangfeest" was. Dàt werd lachen, gieren en brullen. Nog een entre' acte: Hector van Oevelen die het ereteken van 'Ontbelgde belg' (let op de kleine 'be', zie: De VB-kalender) uitreikte aan Luc Vermeulen (Voorpost, VB-ordedienst) en Mia Brans-Dujardin (IJzerwake, VB-Berchem). En er was een feestrede van Bruno Valkeniers (ANZ) die opriep tot de onverwijlde splitsing van België, wat in de zaal onthaald werd met de luidruchtige kreet "België barst". Commentaar van 't Pallieterke : "Voor ons niet gelaten natuurlijk, maar als ze de volgende keer stipt beginnen, gaat het misschien nog lukken ook."
 
't Pallieterke  waagt zich niet aan een oordeel over de aanwezige zangkwaliteit, maar we vernemen evenmin welke liederen er gezongen werden. Werd Zeg kwezelke, wilde gij dansen?  gezongen, of Wij marcheren zijd' aan zijde ? Keuze zat, in het liedjesarchief van Wim Verreycken steken 500 titels. Waar was Wim Verreycken trouwens? Sinds jaar en dag voorzanger bij het VB, dirigent als De Vlaamse Leeuw  gezongen wordt aan het einde van VB-bijeenkomsten én auteur van het in 1994 gepubliceerd Republikeins Pamflet.

01:47 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

11-05-05

Voorspelbaar goedpraten van racisme

Het kantelpoortenbedrijf Feryn dat geen allochtonen in dienst wil nemen omdat de klanten geen anderskleurigen in huis willen, blijft Filip Dewinter fora bezorgen om de racistische houding van Feryn te verdedigen. Vandaag mag Dewinter in P-magazine  herhalen wat hij eerder al zei in een persmededeling (zie: Vlaams Belang meer dan ooit weer Vlaams Blok) en op de zwarte 1 mei-meeting (zie: De VB-versie van 1 mei).
 
Volgens Dewinter is niet de firma Feryn verkeerd bezig, maar de overheid die er niet in slaagt "het vreemdelingenprobleem op te lossen". Dat werkgevers alle vreemde namen in hun sollicitantenlijst overslaan, is de schuld van de overheid? Dewinter: "We gaan de zwartepiet toch weer niet doorschuiven naar de zogenaamd racistische werkgevers? Het is aan de overheid om de mentaliteit van de mensen te veranderen door een streng immigratie- en integratiebeleid." Dus mogen bedrijven werknemers weigeren op basis van hun huidskleur? Dewinter: "Ik ga daar niet 'ja' op antwoorden, want dan heb ik een klacht wegens racisme aan mijn been. Ik kan alleen maar zeggen dat ik begrip heb voor bedrijven als ze luisteren naar hun klanten die niet bediend willen worden door een allochtoon. Daarom zijn die firma's nog niet racistisch."
 
Media hebben een verpletterende verantwoordelijkheid in de samenleving. Niet dat ze kunnen recht trekken wat krom is, maar ze kunnen wel samenlevingsproblemen met beroepsernst en maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel benaderen. Een interview zoals vandaag in P-magazine  is het voorspelbaar goedpraten van racistische praktijken, zowel in hoofde van de klanten als van het kantelpoortenbedrijf. In Knack  staat vandaag een heel andere benadering. Het probleem van racisme wordt erkend, het matig succes van diversiteitsplannen wordt eveneens erkend, maar het voorbeeld van het kantoorartikelenbedrijf Esselte uit Sint-Niklaas laat zien dat het ook anders kan. Hoe racisme kan verdwijnen bij autochtone werknemers, en seksisme kan verdwijnen bij allochtone werknemers.
 
Helemaal te dol wordt het als P-magazine  een peiling koppelt aan het interview met Dewinter ("Wat vindt u van bedrijven die geen allochtone werknemers in dienst willen nemen? Hun goed recht of puur racisme?") en je er voor kan stemmen... vanop de website van Filip Dewinter. Dat wordt een betrouwbare peiling!

21:51 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | | |  Print

"Albert II onwettig op Belgische troon"

We weten dat VB'ers het allergrootste respect hebben voor de Belgische wetgeving. Geen wonder dan ook dat Paul Beliën, echtgenoot van Alexandra Colen, verontwaardigd is. In zijn boek A Throne in Brussels  ("Een troon in Brussel") komt Beliën tot de bevinding dat de monarchie eigenlijk sinds de dood van Leopold I niet meer op de Belgische troon mag zetelen.
 
Paul Beliën, daarover ondervraagd in het jongste Vlaams Belang Magazine: "De grondwet stelt dat Leopld I en zijn wettige afstammelingen koning der Belgen zijn. Leopold I was in 1830 echter gehuwd met de Duitse actrice Karoline Bauer. Dit huwelijk werd nooit ontbonden. Bijgevolg was Leopold een bigamist toen hij in 1832 trouwde met Louise van Orléans. De kinderen uit dit huwelijk zijn dus onwettig. Bijgevolg is de Belgische troon vacant sinds de dood van Leopold I in 1865."
 
In zijn boek argumenteert Beliën ook nog dat "corruptie in België geen ontsporing is, maar een essentieel element van de Belgische constructie" en dat de socialisten "met de monarchie een monsterverbond tot wederzijdse verrijking hebben gesmeed." Koning Albert II die van dit alles niet op de hoogte was tot hij het Vlaams Belang Magazine  in handen kreeg, heeft met een als nooit tevoren bevende hand het ontslag van het koningshuis aan premier Verhofstadt aangeboden. Verhofstadt wees het ontslag af, en mocht op zijn beurt op begrip rekenen van Albert II omdat hij er niet in geslaagd was de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde onverwijld te splitsen. "Corruptie (is) in België geen ontsporing (...), maar een essentieel element van de Belgische constructie."

00:59 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | | |  Print

10-05-05

Straatverbod is onvoldoende voor het VB

Op het Antwerps stadhuis woedt al een paar weken een discussie over het 'straatverbod' dat burgemeester Patrick Janssens (SP.A) en veiligheidsschepen Dirk Grootjans (VLD) willen invoeren. Groen! heeft goede argumenten tegen dat straatverbod (zie: www.geenstraatverbod.be) maar vergist zich op één punt. "We mogen hopen dat de huidige burgemeester behoedzaam zal omspringen met dit straatverbod. Maar het is onverstandig een reglement goed te keuren met één burgemester voor ogen." zegt een Groen!-gemeenteraadslid in  De Standaard van 21 april 2005. Twee dagen later herhaalt hij in dezelfde krant dat als Dewinter aan de macht komt "echt wel het gevaar bestaat dat de maatregel tegen bepaalde bevolkingsgroepen wordt gebruikt." Groen! vergist zich, want Dewinter vindt dat Janssens' straatverbod niet ver genoeg gaat. Vandaag bevestigde Dewinter dat op een persconferentie, geflankeerd door zijn veiligheidsadviseur Bart Debie - gewezen politieagent die beticht wordt van misbruik van gezag, slagen, foltering en inbreuken op de antiracismewet.
 
Het straatverbod maakt deel uit van een 110 bladzijden tellende politiecodex die aanstaande disndag ter goedkeuring aan de Antwerpse gemeenteraad wordt voorgelegd. Het straatverbod geeft de burgemeester het recht om "bij gemotiveerd besluit" personen "die herhaaldelijk de openbare orde ernstig verstoren of zware overlast veroorzaken in dezelfde omgeving" tot acht dagen, bij herhaling tot 1 maand, te verbieden "een of verscheidene straten te betreden". Voorzover betrokkene niet in die straat woont. Janssens verdedigt het straatverbod omdat dit hem toelaat sneller in te grijpen dan bij een gerechtelijke aanpak. De onmiddellijke aanleiding voor het voorstel zijn de tippelprostitutie in de Atheneumbuurt en problemen met jongeren in de Hobokense wijk Draaiboom.
 
Volgens Groen! gaat het om het "zoveelste bewijs van de verrechtsing van de samenleving". Mieke Vogels: "Het begint misschien wel bij tippelprostitutie. Maar straks groeit de druk op de burgemeester om ook de jongeren op de Groenplaats weg te jagen (...). Nu schiet men met een kanon op een mug. Bovendien lost zo'n verbod het probleem ook niet op." Vogels ziet een fundamenteel verschil tussen wegens wangedrag de toegang weigeren tot bibliotheken, zwembaden of bioscopen, en de straat. "Straten en pleinen zijn openbaar domein bij uitstek, waar mensen zich vrij moeten kunnen bewegen. Hier gelden regels: van verkeersregels tot nachtlawaai en openbare orde. Niet naleving van die regels moet aangepakt kunnen worden. Maar als de burgemeester een straatverbod uitspreekt, raakt hij aan de essentiële rol van straten en pleinen als publieke ruimte."
 
Filip Dewinter was aanvankelijk bereid om Janssens tegen Groen!, de aangekondigde neen-stem van één VLD-gemeenteraadslid en mogelijke andere dissidenties een meerderheid te bezorgen. Vandaag heeft hij zijn houding verstrakt. Hij laat uitschijnen de bestuursmeerderheid slechts te zullen steunen als die wil ingaan op zijn amendementen: om het straatverbod ineens van 8 dagen op 1 maand te brengen, het straatverbod na een eerste waarschuwing en niet na herhaaldelijk waarschuwen toe te passen, en het straatverbod in te laten ingaan met een briefje tegen ontvangstbewijs en niet met een deurwaardersexploot of een aangetekend schrijven.
 
Maar het VB mikt op meer. Het wil een wetsvoorstel indienen voor een 'buurtverbod'. Volgens de VB-persmap kan het buurtverbod "na een eerste waarschuwing door de politie of lokale overheid uitgesproken worden tegen een of meerdere personen die: 1. aanhoudend de openbare orde verstoren door luidruchtig en/of crimineel gedrag; 2. aanhoudend de openbare rust van omwonenden hinderen door lawaai, vervuiling, intimidatie, verbale agressie; 3. zich op de openbare weg prostitueren; 4. bedelen; 5. enz." Het buurtverbod zou aangevraagd kunnen worden door de politie, buurttoezichters, toezichters op het openbaar vervoer en dergelijke meer, OCMW's en sociale huisvestingsmaatschappijen. Indien de persoon zich niet aan het buurtverbod houdt kan er door de correctionele rechtbank een gevangenisstraf tot zes maanden uitgesproken worden. Personen die een buurtverbod krijgen, zullen met naam en foto bekendgemaakt worden via een website. Het VB omzeilt de strafwet door niet gedragingen strafbaar te stellen maar het niet naleven van een schriftelijke overeenkomst tussen de politie en de 'overlastveroorzaker'. Het VB haalt twee voorbeelden aan waarop het buurtverbod een antwoord biedt: "Een man die zich in zijn eigen woning elke dag lazarus drinkt en daarbij zoveel kabaal veroorzaakt dat hij elke dag de openbare rust van de buren verstoort." en "Jongeren (...) die de voorbijgangers uitdagen, intimideren en beledigen zonder daarbij echt strafbare feiten te plegen."
 
Het is duidelijk, in een VB-staat is er geen rechtszekerheid meer. Voor het minste kan je een buurtverbod opgelegd krijgen. Bevolkingsgroepen gaan geviseerd worden; de wil van bepaalde Herren  zal primeren. Terreur zal overheersen... en tegenterreur ontlokken. Het VB laat zich onder andere inspireren door de Anti-Social Behaviours Orders die sinds 1998 in Engeland van kracht zijn, maar een lange reportage in één van de kranten het voorbije weekend toonde aan dat die Anti-Social Behaviour Orders een maat voor niets zijn. De veroordeelden trekken zich er niets van aan, en de politie heeft niet de capaciteit om het niet-respecteren van het buurtverbod op te volgen. Er verandert bovendien niets aan de oorzaken van het anti-sociaal gedrag. Maar stel dat het buurtverbod wel opgevolgd zou worden, waar moeten al die mensen dan naartoe? De villa van Marie-Rose Morel in Ekeren is al verkocht. Waar dan ermee naartoe? Naar Schoten?

23:26 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Kontendraaierij

Toen ze nog lid was van de N-VA liep Marie-Rose Morel mee in de Belgian Lesbian and Gay Pride. Bij haar overstap naar het Vlaams Blok liet ze zich in interviews van haar holebivriendelijkste kant zien. Dat kon, als 'onafhankelijke'. Nu ze volbloed VB'ster is, laat Vlaams parlementslid Marie-Rose Morel een ander geluid horen over de optocht van de holebi's zoals voorbije zaterdag in Brussel.
 
In een interview met de homowebsite Gay2Day klaagt Marie-Rose Morel haar nood. De jeanetten blijven haar schijnbaar aanklampen als pro-holebi binnen het VB, en dat wil de blonde stoot van VB-voorzitter Frank Vanhecke niet. Marie-Rose Morel: "Het aanmatigende en drammerige karakter van de organisatoren is storend. Zo ben ik zelf aanwezig geweest op de parade, maar in plaats van deze uitgestoken hand te appreciëren, achtervolgde deze aanwezigheid mij eerder als een stigma. Een schuchtere toenaderingspoging werd aangegrepen door enkele 'woordvoerders' van de parade als een volledig engagement en tegen wil en dank op een wansmakelijke manier uitgespeeld."
 
Morel: "Persoonlijk denk ik dat het homohuwelijk meer kwaad dan goed heeft gedaan. Waarom? Een betere wettelijke regeling was mogelijk geweest, het homohuwelijk is een lege doos buiten België. Daarnaast denk ik dat het doorduwen van deze 'traditionele' term voor een 'niet traditionele samenlevingsvorm' naar de perceptie toe een flater van jewelste is geweest." De Roze Leeuwen, een groep Vlaams-nationalistische holebi's, reageert: "In Denemarken heeft men een volwaardig parteneriaat voor homo-koppels inclusief ouderschap en adoptie. Doel je daarop dan, met je zweverige alles en niets zeggende 'betere regeling'? Wil uw homo-onvriendelijke partij plots het halfslachtige homohuwelijk inwisselen met een partneriaat met het recht om kinderen op te kunnen voeden? Kom kom Morelleke Frikadellekke, met kontendraaierij kom je hier niet uit." 
 
Marie-Rose Morel keert intussen gezwind haar k*** naar haar achterbuur Filip Dewinter en verhuist van Ekeren naar Schoten. "Daarmee is het natuurlijk ineens duidelijk dat ik in 2006 niet present zal zijn op de lijst van de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Sorry Filip, maar ik zal vanuit de rand proberen mijn steentje bij te dragen!," schrijft ze op haar website.

00:42 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Berlijn bedwingt het bruine monster

De voorbije dagen is in meerdere landen het einde van de Tweede Wereldoorlog en de overwinning op het nazisme herdacht. De opvallendste manifestatie vond plaats in Berlijn. Aan de vooravond van 8 mei hadden 25 000 personen zich verzameld om "een ketting van licht" te maken die 33 kilometer lang door de stad slingerde "tegen de oorlog, het racisme en extreem-rechts."
 
Op 8 mei zelf verzamelden een 3 000 neo-nazi's in Berlijn om "de nederlaag" te herdenken. Een recente wet verbood hen op plekken bijeen te komen "waar de waardigheid van de slachtoffers van het nationaal-socialisme in gevaar is." Sterker dan een wet was echter de tegenmobilisatie die de neo-nazi's ervan weerhield om richting Brandenburger Tor te marcheren. Naast 3 000 politieagenten waren ook nog 9 000 antifascisten op de been. De neo-nazi's beseften dat ze tegenover de overmacht van de politie en tegendemonstranten weinig konden doen, maar ook hun eigen discipline is niet meer wat het ooit moet geweest zijn. Alleen lopen hier de versies uiteen, al zijn misschien beide versies juist en vullen ze elkaar aan.
 
Volgens het Nederlandse Algemeen Dagblad  dropen de meeste neo-nazi's af richting treinstation omwille van een fikse regenbui. En dan te bedenken dat in Brugge daags voordien 1 950 mannen en vrouwen zich niet lieten afschrikken door regen en kou om voor Spencer Tunick bloot te gaan in de straten van Brugge, en 270 vrouwen zelfs een keiharde regenbui trotseerden toen ze naakt in bootjes op de reien poseerden.
 
La Libre Belgique  heeft een andere verklaring. Volgens de Brusselse krant was de lijst van leden van de ordedienst van de neo-nazi's op voorhand aan de politie doorgegeven, en daaruit bleek dat (te)veel leden al eens veroordeeld waren door het Duitse gerecht en bijgevolg niet als ordedienst mochten optreden. En zonder ordedienst, geen manifestatie. Ordnung muss sein.  Misschien een idee voor de Belgische ordediensten als het VB of de groepen die het patroneert nog eens op straat willen komen?

00:42 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

09-05-05

Het VB en de anderen op dé lijst

Terwijl de redactie van AFF/Verzet de voorbije vier dagen ging uitwaaien aan zee, haalde het AFF de voorpagina van een krant haalt. Gazet van Antwerpen schreef vrijdag immers dat bij de Antwerpse politiediensten onder de titel 'extremistische en terroristische groeperingen' een lijst circuleert met gegevens over een 200-tal organisaties, waaronder het AFFHet VB maakte zich vrolijk op haar website dat "het zogenaamde 'Anti-Fascistisch Front' niet blij (zal) zijn dat ze in ons gezelschap vertoeven op de lijst." Wij hebben echter sterk de indruk dat het VB zich veel meer dan het AFF zorgen maakt dat het op dé lijst staat.
 
Gazet van Antwerpen  schreef het niet, maar het is duidelijk dat de krant de lijst heeft kunnen inkijken waarover Filip Dewinter in Menzo sprak (zie ons voorlaatste bericht, Dewinter: "Even in overdrive gaan"). Dewinter bekloeg zich erover dat het Vlaams Belang op die lijst staat, maar bij nader inzien staan er ook dierenrechtenorganisaties op, anti-racistische organisaties, extreem-rechtse en extreem-linkse organisaties, motorbendes, Vlaams-nationale organisaties, sekten, organisaties van allochtonen, en uitgeverijen. Het AFF is bij de anti-racistische organisaties ingedeeld, samen met bijvoorbeeld Hand-in-Hand maar ook het Humanistisch Verbond.
 
Een paar bedenkingen hierbij. 1. Typisch Vlaams Belang. Voor Menzo  reserveert men een primeur: bij Antwerpse politiediensten circuleert een lijst waarbij het Vlaams Belang gecatalogeerd wordt als "overkoepelende en steunende organisatie" van "extremistische en terroristische groeperingen in Antwerpen". In een VB-persmededeling na het verschijnen van Menzo  trekt het VB van leer tegen het feit dat Vlaams-nationale organisaties op die lijst figureren. In werkelijkheid gaat het om veel meer. Dat bijvoorbeeld ook het Humanistisch Verbond op die lijst staat, daar struikelt het VB niet over.
 
2. Het kan natuurlijk niet dat niemand het bestaan van die lijst erkent. Minister Dewael (Binnenlandse Zaken) zegt dat de lijst hem niet bekend is. Minister Onckelinckx  (Justitie) weet evenmin van iets. Bij het Antwerps parket zegt men dat het om een niet door hen goedgekeurde lijst gaat, maar betreurt men wel het uitlekken van de lijst. Iemand moet die lijst toch samengesteld en verspreid hebben. Zoals ook iemand hem naar het VB gelekt heeft. Er zijn voor minder ernstige zaken al massa's meer mensen aan het werk gezet om de oorsprong van informatie te achterhalen.
 
3. Natuurlijk moeten echt criminele organisaties niet ingelicht worden dat politiediensten hen volgen, maar organisaties en mensen die op maatschappelijk vlak actief zijn horen in een democratische rechtstaat geïnformeerd te worden dat hun coördinaten in een informatiebank opgeslagen zijn. Al was het maar opdat zij de informatie kunnen corrigeren. Het zou niet de eerste keer zijn dat politiediensten met volkomen achterhaalde informatie werken. Hilarisch is bijvoorbeeld het geval van P.Z., momenteel een hoge pief in een Vlaamse overheidsinstelling maar in de jaren zeventig actief in extreem-linkse organisaties. Als één van de weinigen kon hij zijn fiche bij de Staatsveiligheid inkijken, en tot zijn ontsteltenis was hij er nog steeds gecatalogeerd als maoïst terwijl hij intussen al enkele jaren lid was van de leiding van de trotskistische Revolutionaire Arbeidersliga (RAL). 
 
4. Natuurlijk hoort het VB wél op een lijst van in het oog te houden organisaties thuis. Wil het VB niet het opheffen van de Belgische staatsvorm?, en als dat niet voor de Belgische staat bedreigend is... En is het VB niet voor racisme veroordeeld, blijft het niet verder tappen uit hetzelfde vaatje (zie: De VB-versie van 1 mei)?, en als dat niet maatschappelijk bedreigend is... Sommige VB'ers zijn trouwens dik tevreden dat ze op zo'n lijst fungeren. Wim Verreycken, tot nader orde nog altijd VB-fractieleider in de Senaat, oogste applaus als hij in 1990 op een VB-congres zei: "Het VB is er fier op dat het fungeert op de lijst van de Belgische subversieve organisaties, want dat wil zeggen dat wij echt gevaarlijk zijn voor het voortbestaan van België." Nu het VB salonfähig wil zijn, komt die lijst hen echter niet goed uit. Zoals het ook liever niet veroordeeld was wegens racisme.
 
5. Er zijn 101 meer nuttige taken voor de politie te bedenken dan zich bezig houden met de oplijsting van "extremistische en terroristische groeperingen" zoals die nu bestaat. Anderzijds moet men zich niet teveel voorstellen van de lijst waar het VB en Gazet van Antwerpen  mee uitpakken. Het bevat vooral de coördinaten van een aantal organisaties. Van Vlaanderen Vlagt tot het Vlaams Belang. Over het Vlaams Belang bijvoorbeeld staat er niet meer in dan de naam van haar administratieve vzw (vzw Vlaamse concentratie) en de adressen van de twee partijlokalen in Antwerpen (Amerikalei 98 en Van Maerlantstraat 14). Het telefoonnummer van organisatieverantwoordelijke Filip Dewinter, of van andere VB-medewerkers, staat er niet eens op alhoewel die op een aantal VB-websites gemakkelijk terug te vinden zijn. Over het AFF vertelt de samensteller van de lijst meer, maar 2/3e van de gegevens zijn achterhaald tot zelfs volkomen uit de lucht gegrepen.
 
En even terzijde. Dat het AFF op een politielijst staat, heeft overigens ook zijn voordelen. Hoe vaak zijn we niet opgebeld door de politie? Of het AFF een actie plant naar aanleiding van de bijeenkomst van organisatie W in plaats X, om Y-uur, over het thema Z? Meestal hebben we waarheidsgetrouw geantwoord. "Ja", "Neen", of: "Daarover moeten we ons nog beraden." Wat we er niet bij vertelden, was dat we vaak niet eens wisten dat W in X bijeenkwam, om Y-uur over het Z-thema. We noteerden ijverig de informatie van de politie, en bespraken aan de hand hiervan wat we al dan niet zouden ondernemen. Bedankt Patrick en anderen. Het was niet jullie bedoeling, maar het was wel handig.

02:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

04-05-05

Uitwaaien

Omdat we vonden dat het werk van de eind vorig jaar overleden Hugo Gijsels verder gezet moest worden, er begin dit jaar technische problemen waren om de AFF-website online te houden, het behouden van een plek op het internet voor het Anti-Fascistsich Front ons wenselijk leek, er vraag was naar artikels in de traditie van Verzet  en de AFF-Nieuwsbrief, weblogs een nieuwe vorm van communicatie zijn én snel en gemakkelijk aangevuld kunnen worden, er tijd vrijkwam om hieraan te werken, een second opinion naast Blokwatch versterkend werkt... werd op 20 februari deze weblog opgestart.
 
Intussen zijn we 106 berichten verder, wat gemiddeld 1,5 bericht is per dag sinds we online zijn. Het aantal bezoekers steeg gestaag. De laatste veertien dagen telden we er gemiddeld een 100-tal per dag, met op sommige dagen bijna 150. In het begin ontlokte deze weblog vooral reacties in het extreem-rechtse kamp, later kwamen er schouderklopjes: "Om u er maar eventjes op te wijzen: uw site mag er meer dan zijn!", "Goed werk van jullie. Alleen jammer (...) dat ons volk alleen maar bestookt wordt met zaken die het fascisme voeden.", (Vanuit het buitenland:) "Het is fijn deze berichten te lezen. Radio Vlaanderen Internationaal is hier niet meer te ontvangen.", enzomeer.  

Tijd echter om even uit te blazen. Zo'n weblog onderhouden is ook wel verslavend, en vermoeiend. Wij gaan nu een paar dagen aan zee uitwaaien, en zullen er met een grote boog om de internetcafé's heen proberen te wandelen. Mocht u nog uitstappen plannen: het concert op vrijdag 6 mei in jeugdhuis Nijdrop in Opwijk van Cheb Balowski, één van de groepen uit de boeiende mestizo-scène van Barcelona, kunnen we u van harte aanbevelen. Misschien ziet u ons in beeld aan de kust (http://legendes.homestead.com/Webcamskust.html), en anders: tot volgende week.

01:01 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

03-05-05

Dewinter: "Even in overdrive gaan"

Vroeger kochten we  Playboy voor de goede interviews. Tegenwoordig moeten we ons  P-magazine en  Menzo aanschaffen als vakliteratuur om te volgen wat men over het VB denkt en wat het VB zelf uitkraamt. Vorige week  P-magazine over het VB en haar babes (zie:  De ene babe is niet de andere). Deze week Dewinter himself in  Menzo.
 
Menzo  kondigt Filip Dewinter op haar cover aan als "staatsgevaarlijk", maar dat blijkt te slaan op het gejammer van Dewinter dat het VB nog steeds staat op de lijst van staatsgevaarlijke organisaties. Dewinter is er "niet blij mee" en heeft nog meer redenen tot klagen. "De generatie van (Antwerps burgemeester Patrick) Janssens en (Antwerps SP.A-boegbeeld minister Kathleen) Van Brempt is gevaarlijker en sluwer dan de vorige generaties, met Cools en Detiège, die door de arrogantie van zoveel jaar macht een beetje op Baas Ganzendonck begonnen te lijken. Die arrogantie van de macht is verdwenen, maar ze doen juist hetzelfde." Pas aan het slot van het interview met die andere baas Ganzendonck wordt het even relevant.
 
Een hypothetische slotvraag: het is niet denkbeeldig dat u in een aantal gemeenten mee bestuurt na de gemeenteraadsverkiezingen. Wat zou u concreet doen als u in uw gemeente geconfronteerd wordt met toestanden zoals in Molenbeek, waar politieagenten in de val werden gelokt door allochtone straatbendes?
Dewinter: "Dat is niet hypothetisch, dat is de realiteit. Dit weekend en gisteren waren er twee zware incidenten. Bij één ervan werden twee agenten omsingeld door een 150-tal autochtonen, bekogeld en gemolesteerd. Ze zijn werkonbekwaam. Ik ben onlangs nog met een journaliste van Time Magazine  door de achterstandsbuurten gewandeld. Het mens wist niet wat het zag."
Maar wat zou u concreet doen?
Dewinter: "Wat men nu doet, is gedogen en doodzwijgen. Dat is de taak van de politie geworden. De mensen aanzetten tot tolerantie, ontraden om een pv op te maken en hen aanzetten tot het gedogen van feiten die niet te gedogen zijn. Dat doet men om de vrede af te kopen. De bendes weten dat zeer goed, en hoe gewelddadiger zij worden, hoe meer de overheid en politie bakzeil halen. Wel, ik kies liever kort voor een open conflict zodat iedereen weer weet wie er baas is op straat. Want door zulke dingen te gedogen komt men in een situatie van wetteloosheid terecht, waarbij het gezag bij straatbendes komt te liggen. Dat is wat volop aan het gebeuren is. Zolang het nodig is, liefst zo kort mogelijk, moet je tonen dat wet, orde en gezag vertegenwoordigd worden door de politie en de overheid. We moeten de confrontatie niet uit de weg gaan, want iedere keer als je dat doet boet je in aan gezag en dan gaat men denken dat alles kan en mag. Even in overdrive gaan en een schokeffect creëren kan geen kwaad. Je moet het probleem aanpakken als het zich stelt. Als er een raam gebroken is in een gebouw, moet je die direct herstellen en niet wachten tot alle ramen gebroken zijn. Alles wat overlast veroorzaakt, is doelbewust geconcentreerd in die wijken. Daarna investeert men in sociale assistenten om het probleem aanvaardbaar en beheersbaar te houden. Om het ten gronde op te lossen heb je echter een ommekeer in beleid nodig, niet alleen op stedelijk vlak maar vooral op het Vlaamse en federale niveau. Zolang je dat niet doet zullen die overlastgebieden alleen maar uitbreiden. Wie kan, ontvlucht de stad, en hun plaats wordt ingenomen door kansarmen. Daardoor kantelt ook het financiële en sociale draagvlak van die stad, waarna de vicieuze cirkel in een versnellingsmechanisme komt. Maar ik geloof dat we het kunnen omkeren. Veiligheid is de basis van alles. Als het lukt in een stad als New York, moet het in Antwerpen ook kunnen."
 
Kortom, als een Menzo-journalsit vraagt wat Dewinter concreet zou doen tegen toestanden zoals in Molenbeek krijgen we een lang geklaag over wat er nu verkeerd loopt, en Dewinter blijft er maar over doorgaan. Als 'concrete' aanpak lezen we enkel dat het goed is "even in overdrive  te gaan", en alle kapotte ramen onmiddellijk te herstellen. Een ommekeer in beleid is niet alleen op stedelijk vlak nodig, "maar vooral op het Vlaamse en federale niveau." Met andere woorden: met het VB in stedelijke bestuursmeerderheden is het probleem nog niet opgelost. Dan beginnen de problemen pas goed.

  • In dezelfde Menzo  ook nog een reportage over Molenbeek als was het een stad waar zoals in Irak met zwaar materiaal moet uitgerukt worden, en een twistgesprek tussen Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijkheid en voor Racismebestrijding, en gewezen maoïst en journalist Eddy Daniëls. Daniëls heeft zich van de extreem-linkse kerk afgekeerd, is nogal wat kilo's aangedikt, en heeft een boekje geschreven waarin hij fors uithaalt naar het 'politiek correcte denken' dat volgens Daniëls aan de basis ligt van de problemen met allochtonen. In één zaak is Daniëls dezelfde gebleven. Hij is nog steeds zo controversieel als hij in de jaren zeventig was als Amadees in Hasselt. Jozef De Witte dient hem goed van antwoord, maar wat blijft hangen is dat Menzo  met de Molenbeek- en Daniëls-saga's een klimaat schept waarin Dewinter zijn boodschap als gesneden brood kan verkopen.

 

02:57 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook | | |  Print

02-05-05

De VB-versie van 1 mei

Op een persconferentie (foto) naar aanleiding van de 1-meimanifestatie van het VB lanceerde Filip Dewinter het idee om 'vrijhandelszones' op te richten in wat het VB de 'verloren wijken' noemt. Middenstanders die zich willen vestigen in achtergestelde en kansarme wijken zouden fiscale voordelen en andere steunmaatregelen krijgen. De achterban van 'kameraden nationalisten' die in Deurne verzameld was aan het standbeeld van luchtvaarpionier Jan Olieslagers kreeg van Filip Dewinter en zijn adjudant Jan Penris evenwel een heel andere boodschap mee.
 
Na een lofzang op Jan Olieslagers - ook wel De duivel van Antwerpen genoemd om zijn halsbrekende toeren als wielrenner en motorrijder - hield Jan Penris een pleidooi voor een "goed ondernemingsklimaat". Jan Penris: "Men moet durven de startbaan in Deurne te verlengen, men moet durven de Schelde te verdiepen, men moet durven 'neen' te zeggen tegen Europa, wanneer Europa ons benadeeelt; men moet durven de wetgeving in ons land te vereenvoudigen, men moet durven de lasten op werken en ondernemen drastisch te verlagen; men moet durven de Antwerpse automobilist de toegang tot zijn stad terug te geven; men moet durven de diamantsector even soepel te behandelen zoals de concurrenten van Bombay en Dubai dat kunnen; men moet durven de Antwerpse middenstand terug naar de verloren wijken te halen (en het Vlaams Belang heeft daarvoor een plan klaar liggen)."
 
Wat dat plan dan wel was, stond niet in de speech. En het was ook niet Filip Dewinter die er de toehoorders warm voor maakte. Dewinter herhaalde zijn klassieke anti-vreemdelingenretoriek: "Ik ben het geweeklaag, het gejammer en het gezaag van de pro-immigratielobby over het gebrek aan kansen voor vreemdelingen, de discriminatie van vreemdelingen op de werkvloer en het altijd weerkerende verwijt van racisme meer dan beu. De pro-immigratielobby, Stevaert, Landuyt en Vandenbroucke op kop, leggen veel te veel eieren onder de in ons land verblijvende vreemdelingen en allochtonen. Door het continu over racisme en discriminatie te hebben, zorgen ze ervoor dat de vreemdelingengemeenschap zich permanent wentelt in zelfbeklag. Daarom graag vandaag op 1 mei een duidelijke boodschap aan de in ons land verblijvende vreemdelingen: als u aanvaard wil worden; als u niet met de vinger gewezen wil worden; hang dan niet langer het slachtoffer uit; werk harder; studeer, leer onze taal, sluit u niet op in getto's; neem onze manier van leven over; wordt Vlaming onder de Vlamingen en doe beter uw best. Kortom, pas u aan en indien u dat niet wil keer dan terug naar uw land van herkomst!"
 
Het kantelpoortenbedrijf Ferryn dat allochtone monteurs weigert in dienst te nemen werd verdedigd; de sociale zekerheid moet naar Deens model de eerste zeven jaar van het verblijf van een vreemdeling beperkt worden tot een derde, maximum de helft; de toetreding van Turkije tot de EU zou voor delokalisatie, werkloosheid en immigratie zorgen; PS-voorzitter Elio Di Rupo ("de Waalse Ceausescu") moet buitengegooid worden en... paus Johannes-Paulus II werd als groot voorbeeld aangehaald. Filip Dewinter: "Kameraden nationalisten. Mag ik tot slot mijn 1-meitoespraak afsluiten met enkele woorden die uitgesproken werden door de onlangs overleden paus Johannes-Paulus II. Hij zei: 'Ik ben de zoon van een natie die de grootste momenten van de geschiedenis heeft doorgemaakt, die door haar buren meerdere malen ter dood veroordeeld werd, maar dat overleefde en zichzelf gebleven is.' Johannes-Paulus II voegde er zelf aan toe: 'Zwak is het volk dat zich schikt bij een nederlaag, wanneer het vergeten is dat het waakzaam moet blijven tot z'n uur gekomen is.' Het uur van de Vlaamse zelfstandigheid is dichtbij. Eigen volk eerst en baas in eigen land!"
 
Op het stichtingscongres van het Vlaams Belang liet Frank Vanhecke verstaan dat men die "Eigen volk eerst" niet meer mocht uitspreken maar wel nog durfde denken. Dewinter gooit de "Eigen volk eerst" terug en plein public. Eén probleem echter. Zoveel volk was er nu ook weer niet. Tussen de 200 à 300 mensen, terwijl in 2000 nog ruim 2 000 mensen verzamelden voor een 1-meimeeting van het VB in Antwerpen. In 2000 was er wel nationaal voor gemobiliseerd, nu enkel regionaal. Maar dan nog. In een stad als Antwerpen waar het VB 33 % van de stemmen haalt, en in het district Deurne waar het zelfs 38 % van de stemmen haalt, slechts 200 à 300 mensen bijeenkrijgen. Het VB rept er dan ook niet over in haar persmededeling na afloop van de 1-meiviering.

01:46 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | | |  Print

01-05-05

1 mei

De redactie van AFF-Verzet wenst iedereen een zonnige 1 mei toe. De roden, de groenen, de rozen... Alleen de bruinen, die zinnen ons niet. Maar ze claimen hoe langer, hoe minder 1 mei.
 
Negen jaar geleden begon het VB met 1-meioptochten. Eerst in Aalst (de stad van priester Adolf Daens), later onder meer in Antwerpen (het economisch hart van Vlaanderen) en Vilvoorde (ten tijde van de Renault-sluiting). Het VB beschouwt zich als de partij van de werkman. Uit postelectoraal onderzoek blijkt dat dit klopt, dat 'de werkman' vooral VB stemt. Paradoxaal genoeg heeft het VB echter geen programma ten gunste van die 'werkman'. Dat blijkt nu weer uit het economisch manifest dat het VB voorbereid heeft (zie: Ondernemend Vlaams Belang). Het is gericht op de werkgevers; de werknemers komen er haast niet aan bod.
 
"Ik geef toe dat we daar tekortschieten," zegt Filip Dewinter dit weekend in De Standaard, "We vinden op dat puint ook geen gesprekspartners. We knopen nu wel het gesprek aan met het VKW, maar daar gaat het uitsluitend om kaderleden. De gewone vakbonden willen met ons de discussie niet aangaan. Ik weet niet hoe we dat probleem moeten oplossen." Proef die woorden van Dewinter "Ik weet niet hoe we dat probleem moeten oplossen." Heerlijk. Het cordon sanitaire werkt dus, als het maar consequent wordt toegepast.
 
Van grote optochten is het VB intussen teruggevallen op plaatselijke happenings. Volgens Dewinter "veroorzaakten die nationale stoeten te veel controverse." We herinneren ons een paar van die 1 meioptochten met zo'n 2 000 VB'ers. De meest gehoorde slogan was... "Islamieten = parasieten." De groep-De Man zal vinden dat dit moet kunnen, waarom anders de vrijheid van meningsuiting? Anderen zullen dit om strategische redenen niet passend vinden. Maar het is moeilijk dit de militanten duidelijk te maken. Men roept ze dan ook best niet uit geheel Vlaanderen bijeen voor een 1-meimanifestatie. Vandaar enkel nog een regionale bijeenkomst in Deurne, bij Antwerpen.
 
Nog even en we zijn terug op het niveau van de allereerste VB-bijeenkomsten op 1 mei. Dan kwamen VB-mandatarissen bijeen voor een voetbalwedstrijd op de terreinen die Antwerps gemeenteraadslid  en volksvertegenwoordiger Staf Neel huurt van het Antwerps OCMW. Het eerste voetbaltreffen tussen VB-mandatarissen eindigde op... een gebroken been voor één van hen. 't Zijn ruwe gasten, die VB-mandatarissen.

07:40 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print