30-09-05

Arno

Rockzanger-chansonnier Arno trad onlangs op in Beiroet en trekt binnenkort naar Rusland, Japan en Canada. In december duikt hij de studio in voor een nieuwe cd. Fans kunnen zich intussen optrekken aan een liveregistratie, zowel op cd als op dvd, van één van de meer dan honderdvijftig concerten die Arno het voorbije jaar voor een zittend publiek bracht. Daarbij was hij onder andere in de Arenbergschouwburg in Antwerpen waar hij grijnzend vroeg of Philip D'Hiver in de zaal zat. Dewinter was er niet, een journalist van  De Tijd  blijkbaar wel. Die vroeg Arno, voor een interview dat vandaag in  De Tijd verscheen, of dit een statement was.
 
Arno: "Maar Philip Dewinter is van Brugge, hé. Kijk, sommige artiesten zingen nu 'Weg met Amerika' (verwijst naar de nieuwe single van Raymond van het Groenewoud), maar ik vind dat je eerst onder je eiegen kerktoren moet kijken. Ik vind dat we moeten blijven zeggen dat het Vlaams Blok een gevaarlijke partij is. Met hen aan de macht staat Vlaanderen niet alleen voor een economische catostrofe, voor de kunstensector zou het een regelrechte ramp zijn. Maar ja, we leven in een periode waarin het alleen draait om Me, Myself & I. Iedereen, ook de media en de entertainementsector, zal na de volgende verkiezingen mee de factuur betalen."
 
Tom Barman maakte eerder al bekend dat hij van plan is om vlak voor de verkiezingen een groot muziekfeest te geven voor al de mensen die niet op het Vlaams Blok gestemd hebben. Snap je dat Patrick Janssens, de sp.a-burgemeester van Antwerpen, daar openlijk kritiek op heeft?  Arno: "Is het niet erg dat een fucking asshole van een socialist zoiets zegt? Ik ben ook een socialist, hé. Ik kom uit een socialistisch nest. Maar dat Janssens daar kritiek op heeft, vind ik à côté de la plaque. Ze moesten zijn ballen afsnijden. Zo dom en zo goedkoop. Denkt hij nu echt dat hij daar stemmen mee gaat winnen? Hij schijt gewoon in zijn broek. Als Tom mij zou vragen, ga ik zeker meedoen. Ik vind het eigenlijk heel erg dat je dat als artiest moet zeggen. Maar kijk, Tom en ik zijn de enigen. De anderen schijten allemaal in hun broek. Het is gemakkelijk, hoor: rock-'n-roll brengen met coke in je neus en zuipen en joints roken en de stoere uithangen. Maar echt stoer is dat natuurlijk al lang niet meer. Of kijk naar De Zevende Dag, die nu een Vlaams Belang-dag is geworden. De politiekers zijn charmezangers geworden: ze zeggen niets, ze verkopen gebakken lucht, alleen die tandpastasmile blijft."
 
Op je vorige platen nam je die Me, Myself & I-samenleving met zijn politici die popsterren zijn geworden ook al op de korrel.  Arno: "(...) Ga twintig kilometer buiten Brussel naar de Borinage. Ik heb er een viedeoclip gemaakt. De blues zit er in de aarde. En een partij als het Vlaams Belang wil die miserie in stand houden, want dat speelt in hun kaart. Ze willen dat de zogezegde allochtonen - ik haat het woord - een ruit inslaan of een oud vrouwtje beroven. Het is begonnen met 'Vlaanderen Vlaams'. Nu Vlaanderen niet Vlaamser meer kan, creëren ze nieuwe zondebokken. Ze hebben alles geleerd van de jaren dertig. Als ze aan de macht komen is het gedaan met de vrijheid, en dan zal overal weerklinken: 'Wir habben es nicht gewusst', net als vroeger."
 
Dit jaar zou nochtans een feestjaar moeten zijn: 175 jaar België en 25 jaar federalisme. Terwijl jij altijd beweerd hebt: 'België bestaat niet. Ik weet het, want ik woon er.'  Arno: "Ik hoorde een Vlaamse zanger gisteren nog op de radio zeggen: 'Ik ben geen Belg, ik ben een Vlaming.' Ga dat maar eens in het buitenland vertellen. Daar kennen ze Vlaanderen niet, hoor. België misschien. Ik ken mensen die van Antwerpen naar Brussel komen en de indruk hebben dat ze hun geld moeten wisselen, en het is ocharme vijftig kilometer. Europa wordt alsmaar groter, en wij denken hier alsmaar kleiner. Als Vlaanderen ooit onafhankelijk zal zijn, gaan we na een tijd dan ook af willen van Limburg omdat er daar minder werk is?" 

22:49 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

29-09-05

De tien ergsten

Anissa Temsamani won gisteren de jongste aflevering van  De Slimste Mens. Eerlijk gezegd, we hadden het niet verwacht. Maar vooroordelen zijn er om weerlegd te worden. Naast de slimste mensen worden ook de ergste mensen gezocht. Nog erger: de ergste Belgen. Nog, nog erger: in de praktijk de ergste Vlamingen. Uit honderd genomineerden kozen enkele duizenden  Deng-lezers tien supergenomineerden. Hier komen ze: Léon Degrelle, Leo Delcroix, Philip Dewinter, Marc Durtoux, Koningin Fabiola, Leopold II, Jean-Marie Pfaff, Paul Vanden Boeynants, Anke Van dermeersch en Gert Verhulst. Meteen is Dengs Tribunaal voor Vaderlands Tuig in zijn laatste fase beland, waarbij  Deng nogmaals beroep doet op de burgerzin; dit keer om de Über-asshole van dit affreuze allegaartje naar de overwinning te stemmen.
 
Tien prominente peters en meters helpen bij de keuze middels een warm pleidooi voor hun geprefereerde Erge Belg. De eerste vijf worden in het vandaag verschenen nummer van Deng aan het woord gelaten: Kamagurka roept op voor Philip Dewinter te stemmen, Tom Lanoye doorprikt het sprookje van Koningin Fabiola, Dirk Draulans vindt Leopold II de Allerergste Belg aller tijden, Paul Goossens besmeurt de nagedachtenis van Paul Vanden Boeynants en Peter Verhelst ontfermt zich onliefdevol over Gert Verhulst.  Kama: "Ik vind Philip Dewinter een Erge Belg omdat hij zo'n typisch Vlaamse politicus is: een man die veel belooft en daar vervolgens helemaal niks van bakt. Sinds Dewinter roept dat er meer dan genoeg vreemdelingen zijn in ons land, zijn er alleen maar meer gekomen. (...) En je vraagt zo'n Dewinter niet om grote, ingewikkelde problemen aan te pakken, hè: de economie aanwakkeren, de sociale zekerheid hervormen. Je zou wel gek zijn, als je ziet dat hij er zelfs niet in slaagt om dat kleine, mineure akkefietje waar hij al twintig jaar mee bezig is, op te lossen. (...) Het meest belachelijke is natuurlijk zijn ambitie om burgemeester te worden. Burgemeester worden, dat doe je omdat de mensen sméken het te doen, omdat je niet anders meer kunt of durft. Uit louter ruimhartigheid voor en medelijden met je noodlijdende onderhorigen. Maar de rollen omkeren en de mensen sméken je burgemeester te maken: dat is echt van een beschamende kleinheid. Zo armoedig, zo laaggegrepen. En dan nog van Antwerpen! (...) Philip Dewinter zou dus een perfecte Ergste Belg zijn, al vrees ik dat hij het ook deze keer weer niet gaat halen. Maar de Deng-lezers kunnen wel van de gelegenheid profiteren om voor één keer een nuttige stem op hem uit te brengen. (...)."

00:59 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Wat een genialiteit!

"Stop de persen! De zelfverklaarde toekomstige minister Jean-Marie Dedecker (VLD) heeft een idee. Bouw een verdieping op de Brusselse ring en maak de pechstrook vrij voor het verkeer. De files zijn meteen opgelost. Wat een klasse, wat een genialiteit! Als dat geen opening van Het Nieuws  is. U lacht? De commerciële omroep alvast niet. Die promoot de Oostendenaar al langer. 
Echt, het wordt uitkijken naar de komst van Dedecker in de Vlaamse regering. Minister van Verkeer en Sport, zou dat niets voor hem zijn? Binnen de kortste keren rijden we tegen 180 kilometer per uur over de autoweg, bedraagt een snelheidsboete niet meer dan tien euro, telt de Brusselse ring vier verdiepingen en halen we twintig medailles op de Olympische Spelen (tenminste op papier). 
Uit de tussenkomst van Dedecker blijkt geen kennis van zaken. Plaatselijk kan een beperkt gebruik van de pechstrook soelaas bieden, en dat gebeurt ook al. Maar je mag er niet aan denken dat dit een structurele oplossing wordt. En ook het bouwen van viaducten is allerminst origineel. Alleen, het lost niets op. De files zullen zich gewoon verplaatsen. De prijs is navenant.  
Van doordacht denkwerk zal niemand de senator/Vlaams parlementslid ooit verdenken. Consequent is hij nog minder. Zo stemde hij zonder een opmerking in met het Vlaams regeerakkoord waarin uitdrukkelijk andere opties worden gekozen om het mobiliteitsvraagstuk op te lossen. De bevoegde minister, Kathleen Van Brempt (SP.A), kan hem dat eens duidelijk maken."
 
Waarom nemen we dit bericht uit De Standaard  van vandaag over? Omdat we veertien dagen geleden achtereenvolgens Gerolf Annemans en Jean-Marie Dedecker op TV zagen. De eerste op ATV op Zondag,  over de (on)veiligheid in Antwerpen. De tweede op De Zevende Dag,  over het verkeersbeleid - het precieze onderwerp herinneren we ons niet meer. Wat wél bij bleef was hoe Annemans en Dedecker eenzelfde populistische retoriek hanteerden. Alleen was die van Dedecker wat meer gekruid met cijfergegevens die Dedecker achteloos uit zijn mouw leek te schudden. Maar in taalgebruik en retoriek waren ze elkaars gelijke. Even verwerpelijk.

00:25 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

28-09-05

Wangedrag van tieners

Ouders van wie de kinderen het te bont maken volgens de Mechelse politici riskeren in de manenblussersstad binnenkort een boete van 250 euro. Een administratieve boete omdat de ouders "een gebrek aan bewaring en toezicht" wordt verweten. Het VB vindt het "eigenlijk redelijk zielig" dat burgemeester Bart Somers (VLD) en veiligheidsschepen Walter Schroons (CD&V) pas na vijf jaar inzien dat de onveiligheid en criminaliteit "enkel kan aangepakt worden op een harde manier" (VB-veiligheidsadviseur Bart Debie). Het voorstel ontlokt veel kritiek: onwettig (advocaat Frans Smeets, gisteren in  Gazet van Antwerpen), zal een omgekeerd of helemaal geen effect hebben, misschien enkel een electoraal effect maar eerder ten gunste van het VB (jeugdcriminoloog Lode Walgrave, maandag in  De Morgen), risceert iedereen te viseren en heeft geen pedagogisch effect (Chiro-jongeren, zondag in het TV-journaal), alternatieve maatregelen voor de tieners werkt beter (straathoekwerkcoördinator Jo Goorden, eerder deze week op Radio 1)... Toch zijn Somers en Schroons van plan door te zetten. Schroons zei zelfs desnoods met VB-steun de maatregel door te drukken.
 
In Antwerpen bewijst men dat het anders kan. Gazet van Antwerpen  brengt vandaag het verhaal van de 'doelgroepregie' die in de Scheldestad is opgestart. "Doelgroepregie treedt op bij (...) (bijvoorbeeld) jongeren die een buurtfeestje verstoorden of voor heibel zorgden in sporthallen. We richten ons naar jongeren tussen 12 en 18 jaar, maar we worden ook geconfronteerd met jongere kinderen. Meestal blijkt dat ze in een problematische situatie opgroeien. De ouders hebben hun kinderen losgelaten." legt Tom Meeuws uit. Na signalen uit het werkveld stappen doelgroepregisseurs af  naar de ouders van kinderen die storend gedrag vertonen. "De ouders worden geconfronteerd met het wangedrag van zoon of dochter. Daarop worden gepaste maatregelen gezocht. Veel ouders reageren opgelucht na zo'n bezoek. Meestal zijn ze zelf ten einde raad." Niet alleen de kinderen worden begeleid, ook de ouders door bijvoorbeeld gezinsondersteuning aan te bieden. Het project begon in augustus. Doelgroepregie begeleidde intussen al 29 gezinnen. "De meeste dossiers sluiten we met succes af", zegt Meeuws. "Boetes voor ouders zijn minder repressief. De ouders blijven anoniem. Ze krijgen gewoon een overschrijvingsbewijs thuis. Er wordt geen rekening gehouden met de situatie van het gezin. Bovendien mogen we niet vergeten dat een deel van de ouders de boete gewoon niet kan betalen."
 
Gazet van Antwerpen haalt drie gevallen aan waar het bezoek aan de ouders en een goed gesprek met de kinderen en tieners geholpen heeft. Een 12-jarige jongen die verbaal agressief reageerde tegenover een medewerker van het plaatselijk jeugdcentrum, andere jongeren pestte en voor lawaaioverlast zorgde. De tiener wilde na het gesprek eerst niet meer naar het jeugdcentrum gaan, maar doet het - na het aanbieden van zijn excuses - opnieuw, en nu zonder problemen te veroorzaken. Een 12-jarige die een buurtfeest verstoort, buren pest en vermoedelijk betrokken was bij een diefstal. De tiener is na een gesprek met zijn Nederlandsonkundige moeder en met zijn oudere broer bereid zijn gedrag te veranderen, en is nu ingeschreven in de zaalvoetbalploeg van zijn oudere broer. Drie Macedonische kinderen (2, 6 en 8 jaar oud) hangen 's nachts op straat rond. Door het Project Integratie Nieuwkomers Antwerpen (PAS) zijn de kinderen nu voor het eerst op een school ingeschreven; het Protestants Sociaal centrum (PSC) helpt hun ouders. In een commentaar vraagt Gazet van Antwerpen  zich af of de doelgroepregisseurs niet zullen worden overspoeld met dossiers van probleemjongeren zodra de methode meer bekendheid krijgt. Maar de methode werkt, daar is de krant van overtuigd.

08:06 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

27-09-05

Gerolf Annemans aan de klaagmuur

"Hoe groter extreem-rechts wordt, hoe dichter ze bij hun eerste nederlaag zitten.", zegt Rinke van den Brink vandaag in een lezenswaardig interview in  Humo naar aanleiding van zijn boek over de sociaal-democratie en rechtspopulisme  In de greep van de angst. Het VB lijkt zich te voelen alsof het op het puntje van hun schoenen staat om de macht te grijpen, maar die macht toch voelt ontglippen. Een zwenking gemaakt om als Vlaams Belang te lukken in wat het Vlaams Blok niet kon? Gerolf Annemans, de zogenaamd braafste van de VB'ers, zegt vandaag in  P-magazine dat 'braaf rechts' een verzinsel is. Het Vlaams Belang is het Vlaams Blok. Het VB hengelt naar een brede coalitie - dus meer dan Hugo Coveliers erbij halen - maar wil de eerste viool in zo'n coalitie blijven spelen.
 
Een jaar voor de verkiezingen is het cordon sanitaire intact en dat terwijl het VB zegt dat dit de verkiezingen zijn van de laatste kans, merkt P-magazine  op. Annemans herhaalt het verhaaltje van collega Dewinter dat het stemrecht voor migranten en de snel-Belgwet "een belangrijke groep mensen gecreëerd (heeft) in deze stad die niet voor het Vlaams Belang stemmen." Een maand geleden zei Annemans in Menzo  nog dat nogal wat vreemdelingen VB stemmen (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050930#2623765), maar dat past nu niet in het verhaal. Nu is het: "Ik vrees dat we na 2006 ten prooi zullen vallen aan de Brusselse tsoenami - en ik vind dat woord niet overdreven - van vreemdelingen die Verhofstadt en Di Rupo op ons afsturen."
 
Die 'nu of nooit'-sfeer zorgde onlangs voor nog meer rare sprongen bij het Vlaams Belang. Er wordt niet alleen intens gevist naar N-VA'ers, maar Dewinter solliciteert ook naar de joodse stem door in de Israëlische krant Haaretz Israël te verdedigen als een vooruitgeschoven westerse democratie in een wereld vol dictaturen. Annemans: "De joodse kwestie heeft in de jaren '80 en '90 de groei van de partij stevig afgeremd. Linkse krachten hebben ons afgeschilderd als een antisemitische partij en bijgevolg hebben ze van Antwerpen een antisemitische stad gemaakt. Met alle economische gevolgen van dien. De schade aan de Antwerpse diamantsector is enorm.Misdadig is dat. Ik ben daar zeer boos om. Wij hebben daar paal en perk aan gesteld met een aantal interviews en door duidelijk te stellen: wij zijn geen jodenhaters (zie nochtans: http://www.blokwatch.be/content/view/218/51/lang,nl - AFF/Verzet) en wij zullen nooit jodenhaters zijn. Wat het interview van Dewinter betreft, weet ik niet of zijn liefdesverklaring voor Israël wel aangewezen was, maar goed."
 
Interviewer Michaël Lescroart gooit Annemans allerlei weinig verheffende zaken voor de voeten: als een radicaal joodse sekte in Antwerpen de advocaat Henri Rosenberg ter dood veroordeelt, blijft het VB muisstil. Het zou anders zijn moesten moslims dit aandurven. Het VB bleef ook stil bij een internetpetitie om een tolk als 'verklikster van het eigen volk' te brandmerken omdat ze voor de Belgische politie tolkte in een zaak waar twee chassidische joden verdacht werden. Het VB reageerde evenmin toen een joodse school het recht eiste om seksuele opvoeding te weigeren aan haar leerlingen. Annemans vergoeilijkt het allemaal. Het VB klaagt de onderdrukking van de vrouw aan als het over hoofddoeken gaat. Is een kaalgeschoren een pruik dragende joodse vrouw dan niet onderdrukt? Annemans bekent: "Dat kan wel een vorm van onderdrukking zijn, maar (is) geen dreiging."
 
P-magazine  haakt ook in op de beperktheid van de mogelijkheid om een terugkeerbeleid vanuit gemeentelijk niveau te organiseren. Annemans: "De Antwerpenaar wil verandering. Hij wil een sober, krachtdadig bestuur in alle facetten van het beleid. Hij wil af van de corruptie en arrogantie. Hij wil de stad - die op sterven na dood is - van de ondergang redden door een rechtse coalitie aan de macht te brengen." De VB-kiezers willen vreemdelingen weg, en dat kan Annemans niet leveren op stedelijk niveau. Annemans: "U wil mij nu horen zeggen dat wij de vreemdelingen niet gaan buitenzetten in Antwerpen." Het VB kan dat niet doen met een burgemeesterssjerp. Annemans:"Nogmaals: de Antwerpenaar wil in de eerste plaats een correct, rechts bestuur. Wat vreemdelingenbeleid betreft zijn we niet volledig machteloos. Ik kan u verzekeren dat wij wel actief naar illegalen op zoek zouden gaan. Panden met 30 à 40 ingeschrevenen zouden wij niet tolereren. Wij zullen niet accepteren dat OCMW's van andere gemeenten hun asielzoekers hier als beesten dumpen in achtergestelde wijken." Ontroerend, dat humanistisch verhaal van Annemans.
 
Om aan de macht te geraken zal meer nodig zijn dan een Hugo Coveliers die kartelt met het VB. Annemans: "Een kartelformule of verbreding van het Vlaams Belang in Antwerpen zal meer om het lijf moeten hebben dan Coveliers. Ik bedoel daarmee dat er hopelijk nog andere figuren tot onze coalitie willen toetreden. (...) Wij zijn op zoek naar andere grote namen en valabele mensen die de stad kunnen leiden. (...) Momenteel zijn we nergens zeker van. Zelfs niet van Coveliers. Misschien moeten we het alleen doen. Ik ga er in ieder geval wel van uit dat wij het zwaarst zullen wegen in om het even welke kartelvorm of verbredingsoperatie. Tenslotte vraagt de kiezer dat ook."
 
Annemans vraagt het opheffen van de wet op het racisme om vrijelijk over de criminaliteit van allochtonen te kunnen praten. Hoe klasseert hij uitspraken als "brandbombedoeïenen" en "molotovcocktailmufti's"? Annemans: "Mooie alliteraties, maar ze zijn niet van mij." Ze zijn van Philip Dewinter. Moet dat kunnen? Annemans: "Ik vind dat dit moet kunnen, ja. Vrije meningsuiting staat voor mij boven alles. Bovendien zingt ieder vogeltje zoals het gebekt is." Dus toch een vrijbrief om te schelden? Annemans: "Nee, u zult mij die termen niet horen gebruiken. Dat is mijn stijl niet. Alleen vind ik dat het principieel moet kunnen dat iedereen praat zoals hij het nodig acht om zijn boodschap over te brengen." Dus toch een vrijbrief om te schelden. Moslims komen niet op de VB-lijsten, zelfs niet als ze haast dezelfde kritiek op de islam hebben als het VB. De krant Het Nieuwsblad  had een en ander verkeerd geïnterpreteerd, beweert de aanzetter tot het 'misverstand'. Annemans: "Het schouwspel dat daarop volgde (zie: onze berichtgeving in maart - AFF/Verzet) was niet bepaald goed voor de partij. Dat geef ik grif toe." 
 
Sinds de naamverandering heeft het Vlaams Belang de kans gemist om zichzelf geloofwaardig te hervormen. Dewinter die hoofddoeken als een terugkeercontract omschreef, Filip De Man die democratie en islam onverzoenbaar noemde... Het Vlaams Belang zat in een mum van tijd in dezelfde racistische hoek als het Vlaams Blok. Annemans: "Wij hebben geen historische kans gemist. Die 'historische kans' heeft bij ons nooit bestaan. Die bestond alleen maar in de hoofden van enkele politieke commentatoren die hoopten of dachten dat het Vlaams Belang het Vlaams Blok ging afzweren om een grote conservatieve partij voor Vlaanderen te worden. Wij hebben dat nooit zo gezien.Vanaf de veroordeling en de stichting van de nieuwe partij was ons credo: wij zijn dezelfde en wij gaan dezelfde blijven. (...) Ik ga dus niet toestaan dat Vlaams Belang een brave bourgeoispartij wordt. Niet omdat de Yves Desmetten  van de wereld dat graag zien gebeuren. Daarmee zouden we ons vervreemden van onze beloftes en onze kiezers." Klein detail, maar tekenend voor de historische kennis (of is het bewuste misvorming?) van Annemans: het was niet Yves Desmet (De Morgen ) maar Peter Vandermeersch (De Standaard ) die het VB een gewone conservatieve rechtse partij zag worden... en dan maar Vrije Tribunes en dergelijke meer voor het VB toestond in zijn krant.

08:43 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

26-09-05

Staf Neel

Aan de August Vermeylenlaan in Antwerpen, waar Staf Neel woont, wordt vanavond een feestje gebouwd. Een schriftelijke vraag van Neel, VB-gemeenteraadslid maar ook volksvertegenwoordiger, heeft vandaag de kolommen van  Gazet van Antwerpen gehaaldEn het gebeurt niet zo vaak meer dat Neel de krant haalt. 
 
Staf Neel kreeg zijn 'vijftien minuten roem' in november 1992 door als Antwerps SP-gemeenteraadslid over te stappen naar het VB. Sommigen schreven dat Neel door het VB was binnengehaald om meer sociale accenten in het VB-programma te leggen. "Hij kan nog geen half blaadje vol schrijven", repliceerde toenmalig SP-gemeenteraadsfractieleider Lode Hancké.  Neel komt er dan ook niet aan te pas als het VB een jaar later in Hasselt een congres over armoede houdt. De congresteksten werden geschreven door oudgedienden als Gerolf Annemans, Francis Van den Eynde, Joris Van Hauthem, Frans Wymeersch, Luk Van Nieuwenhuysen en Wim Verreycken. Neel heeft aanvankelijk aanpassingsproblemen in het VB. Als hij een half jaar na zijn overstap op een officiële plechtigheid een vrouw onwel ziet worden, roept hij: "Het Rode Kruis!, het Rode Kruis!" Zijn nieuwe vrienden sissen hem toe dat hij om 'Het Vlaams Kruis!, het Vlaams Kruis!" had moeten roepen. Neel maakt zijn flater goed door een schriftelijke vraag te stellen aan de toenmalige Antwerpse schepen voor Openbare Werken. Neel wilde weten hoeveel verkeerspalen nu al van rood-wit naar geel-zwart overschilderd waren, en hoelang het nog zou duren vooraleer alle verkeerspalen geel-zwart geschilderd zouden zijn.
 
Neel, die beweerde dat hij zijn kiezers was gevolgd, haalde op de VB-lijsten amper meer tot zelfs minder voorkeurstemmen dan in zijn SP-periode. De vele uren tooghangen missen echter hun effect niet. Neel, sociaal inspecteur bij een Antwerpse huisvestingsmaatschappij, geraakt in 1999 net niet verkozen als Vlaams volksvertegenwoordiger. In 2003 lukt het hem wel een parlementair zitje te veroveren. Neel mag zich voortaan lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers noemen. "Het schijnt dat het beter verdient", zei hij bij de voorstelling van de nieuwe volksvertegenwoordigers in De Standaard.  Sindsdien dook hij niet meer op in de kolommen van De Standaard,  tenzij als oom van VB-kandidate voor het Vlaams parlement Sandy Neel en in de nasleep van de Visa-crisis bij het Antwerps stadsbestuur. Toen Kathy Lindekens haar ontslag indiende als schepen én gemeenteraadslid dreigde even het scenario dat dan Staf  Neel als gemeenteraadslid met langste staat van dienst schepen zou worden. Lindekens trok daarop haar ontslag als gemeenteraadslid tot na de eerstvolgende gemeenteraadszitting in, zodat Neel toch geen schepen kon worden.
 
Op een oude webpagina van Kathleen Van Brempt vinden we nog een verwijzing terug naar Staf Neel. Van Brempt, toen nog staatssecretaris voor arbeidsorganisatie en welzijn op het werk, had een schriftelijke vraag van volksvertegenwoordiger Staf Neel ontvangen. Waarom Van Brempt op haar persoonlijke website het Marokkaanse restaurant El Warda een aanrader noemde? Of Van Brempt dan geen 'Belgische' restaurants goed vond? En of die dan geen vermelding waard waren? Van Brempt antwoordde dat ze het eveneens aan de Dageraadsplaats in Antwerpen gelegen restaurant Den Overvloed ook wel goed vindt, en ze uitkijkt naar Neels vragen over haar beleid  als staatssecretaris.
 
Vandaag haalt Neel pagina 8 van Gazet van Antwerpen.  "Waarom zijn zoveel toiletten op de trein potdicht?", wilde Neel weten van minister van begroting en overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte. De diensten van Vande Lanotte antwoordden: "Het moderne reizigersmaterieel is uitgerust met gesloten wc-systemen. Bij het doorspoelen wordt de inhoud onderaan de pot weggezogen en naar een opvangreservoir gestuwd. Een electronisch stuursysteem coördineert en bewaakt de werking van dit geheel. Ter gelegenheid van de uitwijking voor schoonmaak en onderhoud worden de opvangreservoirs geledigd, het spoelwater bijgevuld en eventuele technische gebreken hersteld. Omdat voor het behandelen van de toiletten bijzondere installaties nodig zijn moet het treinstel hiervoor uitgeweken worden in een geschikt uitgeruste onderhoudspost. Dergelijke uitwijkingen zijn voorzien in de materieelomlopen. Afwijkingen van de voorziene materieelomloop kunnen leiden tot volle reservoirs en gebrek aan spoelwater. Bij vol opvangreservoir of als er geen spoelwater meer voorhanden is mag of kan geen evacuatie meer plaatsvinden om schade of verkeerde werking van reservoirs en kleppen te voorkomen. Het stuursysteem sluit dan automatisch de wc-afdeling af." Maar geen nood, er zijn toiletten genoeg op de trein. "Over het algemeen één per voertuigkast."
 
Minister Vande Lanotte had ook kunnen antwoorden dat als de wc-pot vol is hij best afgesloten wordt tot hij leeg kan gemaakt worden, maar op zo'n toon spreek je het Geachte Lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers niet aan.

21:41 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

25-09-05

De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet

Zowat elk VB-kopstuk heeft een eigen website. Inhoud en regelmaat waarmee nieuwe berichten gepost worden verschillen evenwel. Bij Jurgen Verstrepen staat elke dag wat nieuw, wat niet wil zeggen dat hij elke dag nieuws heeft. Gerolf Annemans probeert eens per week een beschouwing voor zijn website te schrijven. Hij doet dat duidelijk zelf, zoals het even duidelijk is dat Philip Dewinter zijn website niet zelf onderhoudt. Bij Marie-Rose Morel is het van 11 september geleden dat we nog iets nieuw hebben gelezen ("Anke"); bij Anke Van dermeersch is het zelfs al van 21 augustus geleden ("Steeds meer wurgongevallen").
 
Filip De Man probeert dagelijks wat kwijt te geraken, ook al is het ernstig noch grappig. Het heeft geen niveau. De voorbije drie dagen heeft De Man de prestaties van de allochtone kamerleden onder de loep genomen: Nahima Lanjri (CD&V), Mohammed Boukarna (PS), Cemal Cavdarli (SP.A)... Filip De Man: "Niet zelden zijn ze druk in de weer voor het eigen volk. We beginnen het overzicht met Nahima Lanjri van CD&V: hoe christelijk en Vlaams is dit Kamerlid? In de laatste twee jaar stelde zij aan de diverse ministers niet minder dan 42 vragen over de (benadeling van) vreemdelingen. Enkele voorbeelden: vraag aan de minister van Binnenlandse Zaken over een 'kliklijn' voor illegalen, vraag aan de minister van Integratie over de schending van de privacy van asielzoekers, vraag aan de minister van Binnenlandse Zaken over de betaling van een schadevergoeding aan een asielzoeker na een langdurige procedure, vraag aan de minister van Integratie over werkgevers die weigeren allochtonen in dienst te nemen, vraag aan de minister van Justitie over de aanvaarding van de geboorteakte van Iraanse onderdanen... En zo gaat dat maar door (...)"
 
We dachten dat "druk in de weer zijn voor het eigen volk" een gezonde reflex is, maar blijkbaar geldt dat niet als allochtone politici zich om hun natuurlijke achterban bekommeren. Lanjri zou "niet minder dan 42 vragen over de (benadeling van) vreemdelingen" gesteld hebben de voorbije twee jaar. We hebben het niet nageteld; we willen het best aannemen. Filip de Man vertelt er echter niet bij dat Nahima Lanjri de voorbije twee jaar 127 mondelinge vragen en 12 schriftelijke vragen heeft gesteld. Samen 139 vragen, waarvan 30 % over vreemdelingen en allochtonen.
 
Filip De Man is minder bedrijvig. Hij komt in diezelfde periode niet verder dan 39 mondelinge vragen en 67 schriftelijke vragen. Samen 106. En waarover gaan die vragen? Over "de dwangmiddelen waarover de federale politie beschikt om illegalen te repatriëren", over "de screening van de kandidaten voor de Moslimexecutieve", over "het tienpuntenplan tegen racisme", over "de activiteiten die fundamentalisten ontplooien in Antwerpen"...  "En zo gaat dat maar door..." In totaal 29 vragen die verband houden met vreemdelingen en allochtonen, en daarbij laten we vele vragen over de criminaliteit buiten beschouwing alhoewel die vaak de aanwezigheid van vreemdelingen en allochtonen als ondertoon en mikpunt hebben. 29 op 106. Dat is ongeveer hetzelfde percentage als voor Nahima Lanjri. De Man verwijt Lanjri vragen te stellen over vreemdelingen en allochtonen. De Man doet echter net hetzelfde en verhoudingsgewijs even vaak.

01:11 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

24-09-05

Intussen in Deurne

Deurne. Erik Van Looy is er geboren. En An Pierlé. Kathleen Van Brempt woont er. En Mieke Vogels gaat er wonen. Deurne is het tweede grootste district van Antwerpen, en telt ongeveer evenveel inwoners als een stad als Mechelen of Hasselt. "In Deurne deelt Vlaams Belang de lakens uit.", toeterde VB-kamerlid en districtsraadsfractieleider Guido Tastenhoye (foto) eind vorig jaar. Het VB had inderdaad de begroting naar haar hand kunnen zetten: weg subsidies voor de gratis concerten in het Rivierenhof, weg steun aan de Week van de Amateurkunsten, weg een nieuwe skateramp... Lange leve de kindercheque die het district zou uitreiken aan elke eerstgeborene. Maar het district is niet bevoegd voor gezinsbeleid, en er kwam bijgevolg niets in huis van de kindercheque. Het geld dat opzij was gelegd voor die kindercheque kon dan toch aan de gratis concerten in het Rivierenhof besteed worden, al was het VB nog niet bereid de gratis concerten volop te steunen (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050630#1249596 en http://aff.skynetblogs.be/?date=20050630#1253983). Deze week werd in Deurne de begroting voor volgend jaar gestemd. Geruisloos. Het VB kreeg niet meer de steun van de onafhankelijken in de districtsraad, die ze nodig heeft om aan een meerderheid te geraken. Meer zelfs, het VB onthield zich alhoewel de nieuwe begroting weer alles bevat dat het VB vorige keer schrapte.
 
De gewone begroting werd goedgekeurd met onthouding van het VB, van onafhankelijk raadslid Barbara De Backer en van districtsschepen Guy Dirickx. Bij de stemming van de buitengewone begroting onthield enkel het VB zich. Bijgevolg is opnieuw 15 000 euro voorzien voor gratis vrijdagavondconcerten in juli en anugustus in het Rivierenhof, iets wat het VB vorig jaar volledig geschrapt had. Ook de 75 000 euro voor een nieuw skatepark, die vorig jaar nog geschrapt werd door het VB, is opnieuw opgenomen in de deze week goedgekeurde begroting. Het VB - dat nu niet meer kan zeggen de begroting naar haar hand te zetten - heeft echter iets nieuws om zich op de borst te kloppen.
 
"Voor het eerst in de geschiedenis van de Antwerpse districten is er een districtsraad (...) die in een advies aan het college van burgemeester en schepenen van de stad Antwerpen laat weten niet akkoord te gaan met de inplanting van een nieuwe moskee en koranschool.", aldus de jongste VB-persmededeling. Terwijl de Deurnese districtsbegroting (3,25 miljoen euro) geruisloos werd goedgekeurd, werd een uur lang gediscussieerd over de gebedsruimtes voor 150 mannen en 50 vrouwen, met daarboven leslokalen voor koranonderricht, die vzw Inaba aan de Boterlaarbaan in Deurne wil inrichten. De districtsraad vreest grote verkeerschaos, parkeerproblemen en geluidsoverlast, en vraagt het stadsbestuur daarover een (nieuw) onderzoek te doen. Maar sommigen willen zich met de adem van het VB in de nek profileren, en Walter Damen (CD&V) stelde voor de moskee ook af te wijzen omdat die op die plek "vanuit maatschappelijk oogpunt niet gewenst is." Damen zegt dat op diezelfde plaats een "grote katholieke kerk" ook niet zou kunnen, maar we willen nog zien of Damen dan ook een amendement zou indienen om te zeggen dat die kerk vanuit maatschappelijk oogpunt niet gewenst is. Het VB, een paar liberalen en onafhankelijken steunden het amendement-Damen dat daarmee de steun kreeg van een meerderheid van Deurnese districtsraadsleden. SP.A en Groen! stemden tegen. Het VB triomfeert nu over de meerderheid over het amendement-Damen. Het VB-amendement waarin gesteld werd dat de moskee aan de Boterlaarbaan een nieuwe fase zou inluiden van de islamisering van Deurne, en de geuitte vrees dat Deurne-Zuid op weg was een tweede Borgerhout te worden, was de andere partijen in de Deurnese districtsraad te gortig. De VB-tekst werd zelfs niet eens ter stemming voorgelegd. 
 
De SP.A, VLD, Groen! en de CD&V hadden nu eens de kans om aan te tonen dat ze in Deurne terug de touwtjes in handen hebben, is er toch een CD&V'er die het VB achterna loopt en bijgevolg het VB dat opnieuw kan triomferen. Dat belooft in de aanloop van de volgende gemeenteraads- en districtsraadsverkiezingen.

20:19 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

23-09-05

 VB heeft niets gemeen met Daens

Deze week ontstond opschudding omdat het VB in Aalst een precampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen startte met een affiche waarop het standbeeld voor priester Daens en de slogan  Zelfde Strijd staat. Het Priester Daensfonds reageerde geschokt (zie:  Woorden- en symbolenstrijd, eergisteren op deze weblog gepost). Ook het Archief en Documentatiecentrum Vlaams-nationalisme stelt vast dat er geen gelijkenis is tussen priester Daens en het VB. Integendeel.
 
Frans-Jos Verdoodt, van het Archief en Documentatiecentrum Vlaams-nationalisme, bevestigt vandaag in Gazet van Antwerpen  dat de beweging rond Daens inhoudelijk op een heel andere lijn zat dan het VB. Frans-Jos Verdoodt: "Daens vertegenwoordigde een soort centrum-linkse olijfboom-beweging, zelfs dichter bij links dan bij het centrum. Ik zie niet goed in hoe je een uitgesproken conservatief-rechtse beweging hiermee kunt vergelijken. Op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen stond Adolf Daens in het gezelschap van links-liberalen, socialisten en linkse katholieken." Vermits Hugo Coveliers niet als links-liberaal, socialist of linkse katholiek kan gecatalogeerd worden, gaat niet alleen een vergelijking met Daens maar ook met zijn medestanders niet op.
 
Het VB stelt dat het net als Daens monddood wordt gemaakt. Als we zien hoeveel geld het VB van de overheid krijgt, en hoeveel het mag uitgeven aan propagandamateriaal van allerlei slag, hebben we niet de indruk dat het VB monddood wordt gemaakt door de overheid. Maar ook hier loopt de vergelijking met Daens mank. Verdoodt: "Daens is monddood gemaakt als priester -politicus. Daens werd als priester het zwijgen opgelegd, in eerste instantie niet door de overheden maar door elementen van de basis: parochiepriesters en katholieke arbeiders die tegen hem waren opgezet door de clerus." Ook met betrekking tot de Vlaamse strijd zit het VB op een heel ander spoor dan priester Daens. Verdoodt: "Als model van Vlaamse strijd is Daens een slecht voorbeeld. De flaminganten van zijn tijd waren relatief goede Belgische patriotten, en priester Daens was dat zeker ook."
 
Het VB reageerde vandaag gepikeerd: "(Frans-Jos Verdoodt) mag dan al een Daenskenner zijn, zijn stelling dat het Vlaams Belang met deze affiches en folders een loopje met de historische realiteit neemt, moet worden tegengesproken: er zijn meerdere gelijkenissen, zowel in absolute zin als gerelateerd aan de historische evolutie van onze gewesten, en met het besef van veranderende ideologische inhouden." Een zin van tweeënvijftig woorden, die dan nog nergens op slaan. Ga daar maar eens voor zitten.
 
Gelijkenissen? "Het sociaal weefsel van de landbouwbevolking werd (in de tijd van Daens) volledig ontrafeld en een stedelijk proletariaat ontstond in de 19de eeuw. Nu is er de dreiging van de multicul, met even vernietigende effecten op het sociaal weefsel." Vandaar "momenten van grote onzekerheden" en "fundamentele keuzes (...) met verdragende consequenties" die gemaakt moeten worden. De opkomst van een stedelijk proletariaat vergelijken met "de dreiging van de multicul". Rare jongens, bij het VB. Veranderende ideologische inhouden? "(De professor) moet toch weten dat wat gisteren 'links' was, vandaag even goed en even snel 'rechts' kan worden. (...) Moet herinnerd worden aan de heer Lafontaine, één van de leiders van de succesrijke Duitse Linkerpartei, die oproept tot bescherming van het eigen werkvolk tegen de multiculturele druk?" Begin deze week schreef het VB nog: "Het opmerkelijkste én meest beschamende resultaat van de Duitse verkiezingen is het relatieve succes - bijna 9 % van de stemmen! - van de Linkspartei."
 
Nog meer lachen geblazen: "Priester Daens had aandacht voor de ellende van het ganse Vlaamse volk, waar socialisten zich eigenlijk beperkten tot het arbeidersproletariaat. In navolging van Daens beperkt het Vlaams Belang zijn actieradius niet tot de gegoede Vlaamse burgerij, maar worden ook arbeiders steeds meer aangesproken door de boodschap van het Vlaams Belang." De Vlaamse burgerij komt voor het VB op de eerste plaats, maar dat wisten we al. Maar het is niet omdat steeds meer arbeiders zich tot het VB bekennen dat het VB een boodschap heeft voor die arbeiders. Niet op de 1-meimanifestatie van het VB, niet in het economisch programma van het VB (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050531#1125554 en http://aff.skynetblogs.be/?date=20050430#1117613).
 
Als uitsmijter zegt het VB: "Net als het Vlaams Belang werd ook priester Daens getreiterd, vernederd en belachelijk gemaakt. Hij telde niet mee in de wereld van de groten, hij mocht niet aanzitten aan de rijk gevulde tafelen, hij moest het gaan uitleggen aan de eerwaarde bisschop, hij kreeg doodsbedreigingen te verwerken. Welke uitingen van haat heeft het Vlaams Belang nog niet over zich gehad? Uiteindelijk heeft de Kerk Pieter en Adolf Daens gekraakt, en is priester Daens politiek monddood gemaakt. Ook het Vlaams Blok werd door een kerk, de Kerk van het politiek correct denken, kapot gemaakt." We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat het VB spijt heeft (nog) niet "aan de rijk gevulde tafelen" te mogen aanzitten. Dat een rechtbank, tot en met het Hof van Beroep en het Hof van Cassatie, als een "kerk van het pollitiek correct denken" wordt afgedaan, toont hoeveel respect het VB heeft voor rechtbanken en het naleven van de wetgeving.

21:42 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

22-09-05

Het Andere Boek (1)

De affiches die tot nu toe verspreid zijn van  Het Andere Boek zijn van een ongekende saaiheid, grauw grijs met zwarte opdruk. Onopvallender kan het niet. Hopelijk worden ze alsnog vervangen door de illustratie die Filip Ysenbaert maakte voor de Het Andere Boek-bijlage die vandaag De Standaard Letteren vult (zie: http://www.standaard.be/assets/Graph_Pdf_Upload/hab.pdf). Antifascisten kijken uit naar Rinke van den Brink op Het Andere Boek van wie het boek  In de greep van de angst. De Europese sociaal-democratie en het rechtspopulisme verschijnt bij uitgeverij Houtekiet. Van den Brink publiceerde eerder  De internationale van de haat. Extreem-rechts in West-Europa (1994) en  De jonge Turken van het Vlaams Blok. Extreem-rechts tussen uniform en maatpak (1999). Toen die boeken verschenen werkte Van den Brink bij  Vrij Nederland. Intussen is hij verkast naar het NOS-journaal. Zijn interesse in extreem-rechts is gebleven. Deze keer ging hij echter minder op zoek naar het partijprogramma en de organisatie van extreem-rechtse partijen, maar wel naar het uitblijven van een afdoend antwoord op het rechts populisme.
 
Rinke van den Brink (in de inleiding bij zijn boek): "De Europese sociaal-democraten zijn (...) begonnen zich te verdiepen in het (extreem-)rechtse populisme en op zoek gegaan naar een strategie om de strijd met deze min of meer nieuwe uitdager aan te gaan. Dit boek poogt de stand van die discussie en de diverse opvattingen binnen de Europese sociaal-democratie in kaart te brengen. Daartoe heb ik gesprekken gevoerd met gezichtsbepalende sociaal-democratische politici, maar ook met de adviseurs en denkers op de achtergrond en met wetenschappers. Daarbij is veel aan de orde gekomen. Bij voorbeeld: wat is er mis gegaan in die landen waar (extreem-)rechtse populistische partijen de kans hebben gezien om met hun haatdragende en verdeeldheid zaaiende discours een (vaak stabiele) aanhang te verwerven van (soms aanzienlijk) meer dan 15 %? In alle gevallen gaat het om landen waar de sociaal-democraten ten tijde van de opkomst van dit nieuwe radicaal rechts (langere tijd) aan de macht waren. Is de stelling juist dat sociaal-democraten in veel landen niet in staat zijn geweest om stem te geven aan de zorgen van de hedendaagse burgers en dit in bepaalde gevallen - asiel, immigratie, onveiligheid, criminaliteit - uit overwegingen van politieke correctheid ook niet hebben willen doen? In welke mate hebben sociaal-democraten in deze zin indirect in de kraamkamer van het rechtse populisme gestaan, omdat ze geen 'volksvertegenwoordigers' in de letterlijke zin van het woord zijn geweest? In hoeverre is het electorale succes van de diverse vormen van rechts populisme te wijten aan het gebrek aan inhoudelijke bestrijding. Die beperkte zich doorgaans tot morele veroordelingen die misschien niet misplaatst waren, maar waaraan de kiezers maling bleken te hebben.
 
Wat maakt dat in Zweden, Engeland en in mindere mate ook in Duitsland geen populistische doorbraak heeft plaatsgevonden? Een vraag die des te prangender is omdat de gewoonlijk aangevoerde redenen voor het succes van dit soort partijen - de globalisering, de Europese integratie, asiel- en immigratieproblematiek, onveiligheid in alle betekenissen van het woord - ook in genoemde landen bestaan. Hoe zouden sociaal-democratische partijen te werk kunnen gaan om het verloren terrein terug te winnen en af te rekenen met de populistische bewegingen? Hoe daarbij de valkuil van het linkse populisme te vermijden en de eigen principes overeind te houden. Of moeten die geherformuleerd worden?
 
Het antwoord op die vragen heb ik gezocht in zes landen met uiteenlopende ervaringen met (extreem-)rechtse populistische partijen: België, Denemarken, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk en Zweden. Die zes nationale casussen komen in alfabetische volgorde aan de orde en geven naar mijn mening een goed beeld van de moeilijkheden die sociaal-democratische partijen in Europa hebben in de omgang met (extreem-)rechtse populistische partijen. Andere, soms heel interessante casussen, zoals Italië, Engeland, Duitsland en Polen, heb ik buiten beschouwing moeten laten. Deels om financiële redenen, deels omdat de tijd die ik beschikbaar had voor het schrijven van dit boek, niet oneindig was.
 
In Oostenrijk en Nederland zijn de sociaal-democraten na grote verkiezingsnederlangen in de oppositie beland, terwijl traditioneel rechts een coalitie vormde met (extreem-)rechtse populisten. In Denemarken voeren de sociaal-democraten na hun verkiezingsnederlaag in 2001 oppositie tegen een rechtse minderheidsregering die afhankelijk is van populistische gedoogsteun. In België regeren de sociaal-democraten in een paarse coalitie en in Vlaanderen met de christen-democraten en liberalen. In Vlaanderen hebben ze te maken met een krachtige oppositie van extreem-rechtse populisten. In Frankrijk hebben de socialisten een enorm trauma opgelopen toen Jean-Marie Le Pen in 2002 hun kandidaat uit de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen hield. De directe politieke invloed van Le Pens partij is niet zo groot. Het Frans kiesstelsel zorgt ervoor dat Le Pens partij niet vertegenwoordigd is in de Assemblée Nationale. Maar extreem-rechts bestuurt nog steeds de stadjes Orange en Marignane. Zweden biedt een tegenvoorbeeld. De sociaal-democraten hebben er nog altijd een sterke electorale en maatschappelijke positie en hebben weinig of geen last van (extreem-)rechtse populistische partijen. Vragen genoeg om te beantwoorden."
 
Rinke van den Brink heeft daarvoor tientallen gesprekken gevoerd, vooral tussen het najaar 2002 en de zomer van 2004. In de vroege zomer van dit jaar legde hij de laatste hand aan de tekst van zijn jongste boek. Wij hoopten u volgende week een bespreking te kunnen aanbieden, maar vrezen het niet te halen. De eerste 264 ladzijden (België, Denemarken en Frankrijk) hebben we achter de kiezen. We hebben nog 243 bladzijden te gaan (Nederland,Oostenrijk en Zweden), als we de meer dan vijfhonderd voetnoten buiten beschouwing laten. Je krijgt alleszins een bespreking, maar wanneer durven we nog niet zeggen. We moeten ook nog uit werken gaan, huishoudelijke en andere taken opnemen. Gelukkig zijn er mensen die intussen meer tijd hebben om Van den Brinks magnum opus te doorkauwen. Op Het Andere Boek wordt de auteur geïnterviewd door Jos Geysels, voormalig topman van Agalev en Groen!

  • Rinke van den Brink, In de greep van de angst. De Europese sociaal-democratie en het rechts-populisme  op Het Andere Boek, zaterdag 1 oktober om 17.00 uur in Zaal 4 van de Plantijnhogeschool, Meistraat 5 in Antwerpen.

 

08:38 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

21-09-05

Woorden- en symbolenstrijd

Terwijl Sellattin Koçak nu ook Jan Leyers naar huis speelde in  De Slimste Mens, rollen de vlaams-nationalisten over elkaar bij het maken van verwijten en inpikken van mensen. Volgens Bart De Wever, vrijdag in  Polspoel & Desmet (VTM), bevindt Philip Dewinter zich "op een mesthoop van kiezers". De Wever excuseerde zich onmiddellijk voor deze  slip of the tongue, en zei dat hij "een piramide van kiezers" bedoelde, maar als het aan Dewinter ligt zal die "mesthoop" De Wever voor eeuwig en drie dagen achtervolgen. In een persmededeling zei Dewinter "geschokt en verontwaardigd" te zijn, en eiste hij "publieke verontschuldigingen". Ook voor de karakterisering van Marie-Rose Morel die van N-VA naar VB is overgestapt - dixit De Wever - "in een wolk van leugens om dan nadien in een nieuwe partij nog te proberen de oude partij kapot te krijgen." De Wever vergeleek Morel met de beoefenaars van "het oudste beroep ter wereld". Dewinter zal echter niet kunnen ontkennen dat Morel verbrandt wat ze vroeger aanbad - in  P-magazine zei Morel ooit niet met het VB te willen samenwerken omwille van hun vreemdelingenstandpunt - en door haar nieuwe partij belast is met het binnenhalen van ex-partijgenoten. Vandaar een krantje en website voor het binnenhalen van N.VA'ers ( WelkomEcho van de Welkomgroep) en duizenden brieven naar N.VA'ers. Een mens als Bart De Wever zou voor minder kittelorig worden.
 
Kan er in het vuur van de strijd al eens een woord vallen dat misschien beter niet was uitgesproken, probeert niet elke partij mensen binnen te halen, het verzinkt in het niets met hoe het VB symbolen van de Vlaamse sociale strijd probeert tot de hare te maken. In Aalst pakt het VB in een precampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen uit met het beeld van priester Daens (foto). Plaatselijk VB-voorzitter Steve Herman (in Het Nieuwsblad  gisteren): "In de sociale strijd tegen armoede en uitbuiting vonden we priester Daens de geschikte persoon. Daens symboliseert onze strijd." Volksvertegenwoordiger en gemeenteraadsfractieleider Karim Van Overmeire voegt er aan toe: "Zelfde Strijd  (de slogan die het VB bij het beeld van priester Daens plaatst - AFF/Verzet) verwijst naar het feit dat men het Vlaams Blok monddood heeft willen maken, net zoals men dat met Daens probeerde te doen."
 
Het is niet de eerste keer dat het VB zich meester probeert te maken van het symbool dat priester Daens is. Op 1 mei 1994 legde de Aalsterse VB-afdeling bloemen neer aan het Daensmonument. "Net als wij had priester Daens last met de socialisten, met het regime, met de kerkelijke overheid. Ook hem trachtte men het zwijgen op te leggen.", zei Karim Van Overmeire toen. Twee jaar later was Van Overmeire er weer, nu met een 1 000-tal vanuit heel Vlaanderen aangevoerde VB-militanten voor de eerste nationale 1 mei-manifestatie van het VB. Na Aalst volgde Temse, Vilvoorde, Gent, Antwerpen... Intussen is men gestopt met die nationale mobilisaties omdat die - zelfs naar de normen van het VB - teveel "schuim van de straat" aantrok. Maar dat terzijde.
 
Rob Liebrecht, voorzitter van het Priester Daensfonds (http://www.daens.org), is geschokt door de VB-kaping van priester Daens. Rob Liebrecht: "Daens was en blijft bij uitstek een progressief en verdraagzaam man. Een man met mededogen voor de minder sterken. Een man van de verandering en niet van de verstarring. Maar voor het Vlaams Belang is het al lang goed als het label underdog  zowel op Daens als op het Vlaams Belang wordt geplakt." Het Priester Daensfonds komt vandaag bijeen om een standpunt te bepalen en zich over een mogelijk tegenoffensief te bezinnen. Liebrecht: "We willen het democratische gedachtengoed van Daens blijven uitdragen en erover waken dat zijn testament bewaard wordt. Het is zeer jammer dat het Vlaams Belang die erfenis meent te moeten wegkapen."

00:58 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

20-09-05

't Pallieterke, Antwerpse 'liekes'groepen en het AFF

't Pallieterke, het ranzig weekblad van de (extreem-)rechterzijde van de Vlaamse Beweging, beweert dat wat niet lachend kan gezegd worden, de waarheid niet is. Al lachend wordt de waarheid vertelt. Betekent dit dan dat wat  't Pallieterke in alle ernst vertelt, de waarheid niet is? Het heeft er alle schijn van. 't Pallieterke heeft er alle moeite mee dat De Strangers op het bal van burgemeester Patrick Janssens zijn opgetreden. In één adem dicht  't Pallieterke het Anti-Fascistisch Front (AFF) allerlei zaken toe waarvan het AFF niet eens zelf van op de hoogte is. 
 
't Pallieterke, in het nummer dat vandaag verschijnt: "(...) De zovele jaren doodgezwegen en door de media geboycotte, zeg maar: gebroodroofde Strangers stonden plots weer in het zonnetje. Faartje de Gier (bedoeld wordt: Phara de Aguirre - AFF/Verzet) kondigde dat in Terzake aan als 'gerehabilliteerd' zijn, een waarachtige term uit het DDR-jargon. Want, aldus Phara: 'Nadat de Strangers op het congres van het Vlaams Blok hadden opgetreden, werden ze door 'gans' Vlaanderen zowat uitgespuwd...' Gans Vlaanderen? Door de linkse fascisten van de BRT (nu VRT) ja. En door de politiek correcte broekschijters van de schrijvelende pers. Uitgespuwd? Zeker niet door Jan met de Klak en zijn Liza, die (o, gruwel!) hun 'liekes' bleven kopen."
 
Volgt een bloemlezing uit het gastenboek op de website van De Strangers, met reacties van fans die betreuren dat De Strangers nu op het bal van Patrick Janssens optreden. De talrijke(r) positieve reacties op het optreden worden niet vermeld. Maar alras wordt de blik gericht op de volgende VB-bijeenkomst. "Daar zal een nieuwe groep naar voren komen, die wat lijkt op De Strangers en die de naam 'Filet d'Anvers' draagt. Niet omdat de zangers Franstalig zouden zijn (zij zingen in onvervalst Antwaarps) maar omdat gerookt vlees bij de sinjoren aldus wordt geduid. Overigens zijn allerlei fascistische groepjes, verzameld in het zogezegde Antifascistisch Front, al volop bezig met alle mogelijke bedreigingen te sturen aan het adres van deze 'durvers'. De voorbode van een boycot door VRT en 'democraten', zoals destijds tegen De Strangers werd gevoerd?"
 
Dat het Anti-Fascistisch Front allerlei fascistische groepjes zou groeperen is nieuw voor ons. En ook voor de Staatsveiligheid die nu ongetwijfeld haar fiche over het AFF gaat herschrijven. Idem voor de historici. Van mogelijke "bedreigingen" aan het adres van Filet d'Anvers hebben wij ook geen weet, laat staan dat die bedreigers gegroepeerd zijn in het Anti-Fascistisch Front. Mochten wij mensen in ons midden hebben van het gehalte van Rob Verreycken, wij zouden 't Pallieterke  een klacht wegens laster en eerroof aansmeren. Maar ach, we laten het liever met de glimlach aan ons voorbijgaan.


01:03 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

19-09-05

BV'er of VB'er

Vanavond treedt Selahattin Koçak (foto) voor de tweede keer aan in  De slimste mens ter wereld, de geestige Woestijnvis-quiz op Eén met presentator Eric Van Looy en eenmansjury/commentator Marc Reynebau. Koçak speelde vorige donderdag Wouter Deprez na negen deelnames als Slimste Mens naar huis. Hij is SP.A-schepen van Leefmilieu, Natuurbehoud en Sport in Beringen, en is van Turkse origine. In de aflevering van vorige donderdag bleek hij evengoed als anderen de Guldensporenslag te kennen, en daarenboven een goedlachse man te zijn. Koçak houdt van moppen vertellen en spaart daarbij niemand. Zeker niet de allochtonen. Nog voor Koçak donderdag op het VRT-scherm verscheen, bekritiseerde het VB zijn deelname aan  De slimste mens.
 
Het VB, vorige donderdag: "Ze kunnen het echt niet laten bij de rode staatszender, excuseer... de 'openbare omroep'. Vanavond duikt in De slimste mens  ene Selahattin Koçak op. Geen BV maar een OV, een onbekende Vlaming. Selahattin is allochtoon en schepen voor de SP.A in Beringen. Zowel het ene als het andere helpt. Niet dat we iets tegen meneer Koçak hebben, verre van, maar ze moeten niet overdrijven. (...) Koçak is zich van geen kwaad bewust. "De televisie moet een afspiegeling zijn van de maatschappij en je moet ergens beginnen", zegt hij in een reactie. Ach, het is een excuus als een ander. En een excuus is er om te gebruiken of misbruiken. Als de VRT en Woestijnvis zo nodig een perfecte afspiegeling van de maatschappij willen op het scherm, waarom zien we dan zo weinig gehandicapten of mindervaliden? En waarom zien of horen we dan zelden of nooit kiezers of verkozenen van het Vlaams Belang?"
 
Bij het VB zeggen ze om het even wat om de zielepoot uit te hangen. Als een allochtoon al eens het televisiescherm haalt klagen ze erover dat het VB zelden of nooit voor TV-spelletjes gevraagd worden. Maar als het VB gevraagd wordt, is het ook niet goed. In juli geraakte bekend dat Anke Van dermeersch gevraagd was om deel te nemen aan de tweede reeks van Stanley's Route. Naar verluidt wilde Van dermeersch daar wel op ingaan, maar stelde Philip Dewinter zijn veto. Alleszins maakte het VB bekend dat Van dermeersch het aanbod afwees: "Politici dienen zich in eerste instantie met politiek bezig te houden en ze moeten door de kiezer beoordeeld worden op basis van hun politieke daden en uitspraken, niet op basis van de kunstmatige populariteit populariteit die ze verwerven via allerhande spelprogramma's."
 
Philip Dewinter kondigde meteen aan bij het begin van het nieuwe werkjaar in het Vlaams Parlement een voorstel in te dienen om de deontologische code van parlementsleden aan te passen zodat volksvertegenwoordigers niet langer zouden mogen optreden in spel- en amusementsprogramma's. Ofwel meent het VB dit, maar dan moeten het vandaag niet zagen niet aan bod te komen in een spel- en amusementsprogramma als De slimste mens. Ofwel was de VB-persmededeling van 18 juli niet gemeend, was het een zoveelste persmededeling die het VB zelf twee maanden later alweer vergeten is. Of waarvan het VB hoopt dat men die intussen vergeten is. Rechtlijnigheid over het al dan niet deelnemen aan spel- en amusementsprogramma's op televisie kennen ze bij het VB alleszins niet.

  • Meer over Selahattin Koçak, die woensdag overigens zijn eed als nieuw Limburgs provincieraadslid mag gaan afleggen en daarnaast als diversiteitsconsulent aan de slag is bij het ABVV-Limburg, op: www.kocak.be.

 

00:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

18-09-05

Stadsgedichten

Vandaag trekken weer duizenden mensen naar Antwerpen-Zuid, voor Zuiderzinnen. Literatuur- en poëzieliefhebbers die aan de lippen zullen hangen van Wim De Bie, Bart Peeters, Jan Mulder, Herman Brusselmans, Remco Campert, Raymond van het Groenewoud, Yasmine, Tom Lanoye, Axel Daeseleire, Sean French, Kristien Hemmerechts, Marc de Bel, Antje De Boeck, Ann Ceurvels, Admiral Freebee, Ramsey Nasr, Lulu Wang, Anna Enquist, Joost Zwagerman en vele anderen. Patrick Janssens, Philip Heylen en Marc Van Peel krijgen een column van een  Gazet van Antwerpen-redacteur over zich heen, en repliceren met een 'pleidooi voor kleinood'. Een goede gelegenheid, dachten wij, om bekend te maken wie het Stadsgedichten-boek van Tom Lanoye heeft gewonnen met de oproep die we aan het begin van de voorbije zomer lanceerden.
 
In juli en augustus hebben we even gepauzeerd met deze weblog, om ons zelf de tijd te gunnen om wat anders te doen. Wie wilde weten wanneer precies we in september onze informatierol terug zouden opnemen, werd verzocht een mailtje te sturen. Tussen de mailers zou het Stadsgedichten-boek van Tom Lanoye verloot worden.
 
En de winnaar is... Mathieu Vanhaelewyn uit Roeselaere. Proficiat. Het boek wordt u deze week toegestuurd.
 
Intussen is nog een ander boek te winnen; In de greep van de angst. De Europese sociaal-democratie en het rechtspopulisme  van Rinke van den Brink. Voor wie de juiste antwoorden doorstuurt op de quiz die in de jongste AFF-Nieuwsbrief  staat. Die Nieuwsbrief  is dinsdagavond gepost en zou dan ook deze week in de brievenbus moeten vallen van de abonnees.

03:03 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

17-09-05

Minder volk mét VB dan zonder VB

Vandaag werd voor de tweede opeenvolgende zaterdag in Brussel betoogd tegen de mogelijkheid voor homo's en lesbiennes om kinderen te adopteren. De betoging vorige zaterdag was een initiatief waar mensen van diverse achtergrond zich achter schaarden. Langs Vlaamse zijde: van Mathias Storme (hoogleraar, maar vooral flamingant) over René Stockman (Broeders van Liefde) tot Fouad Ahidar (Brussels Spirit-parlementslid). Het VB nam niet deel aan de betoging alhoewel het zich volledig kon vinden in de eisenbundel. "Gezien de vele toezeggingen van moslims en allochtonen zal onze aanwezigheid misschien gezien worden als een provocatie.", zei VB-woordvoerder Joris Van Hauthem. Het VB zou daarom niet mee opstappen. Het zullen straffe gasten zijn die dit jaar een nog ongeloofwaardiger excuus kunnen verzinnen dan het VB-excuus 'we willen de moslims niet provoceren'.
 
Het VB zou wél deelnemen aan de betoging die vandaag ingericht werd en had daar twee goede redenen voor. Deze keer zat in het organiserend comité de bevriende voor het ongeboren leven opkomende organisatie Pro Vita, en men zou er nog een oude bekende uit de franstalige extreme rechterzijde tegenkomen: Alain Escada, tegenwoordig voorzitter van 'België en christenheid'. Escada was vroeger woordvoerder van het Front Nouveau de Belgique (FNB), een afsplitsing van het Front National van Daniel Féret, en uitgever van Polémique-Info  waarin de lof werd gezwaaid voor Waalse en andere nazi's. In dat gezelschap voelde het VB zich goed, en onder andere Gerolf Annemans en Filip De Man stapten vandaag mee op. Vooral die laatste was een grappig zicht: een heiden die opstapt in een door christelijke slogans overheerste betoging. Het moet zijn dat er wel een heel goede reden was om mee op te stappen.
 
Alleen was er vandaag bijzonder weinig volk op straat. Werd vorige zaterdag een 1000-tal betogers verwacht, er kwamen 3 à 4 000 mensen opdagen. Vandaag werden door de inrichters een 3 500 manifestanten verwacht, en er waren maar een 500-tal. Minder volk mét VB-steun dan zonder VB-aanwezigheid. Organisatoren weten nu wie ze best mijden willen ze veel volk trekken.

22:01 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

16-09-05

Antwerps Nieuws over wingewest Borgerhout

In  In de greep van de angst. De Europese sociaal-democratie en het rechtspopulisme getuigt Gents burgemeester Frank Beke: "We zijn nu te veel van het ene uiterste in het andere beland. Van het proberen doodzwijgen, wat vanzelfsprekend niet is gelukt, al was het maar omdat het Vlaams Blok zelf een bijzondere goede propagandamachine heeft en heel veel goed gemaakte krantjes bij de mensen bezorgt, naar het voortdurend een forum bieden." (Rinke van den Brink, In de greep van de angst. De Europese sociaal-democratie en het rechtspopulisme, blz. 40-41). "Goed gemaakte krantjes." Antwerps Nieuws is er zo eentje, al is het maar omdat er niemand is om het tegen te spreken. Deze weblog, ja. Maar daar vallen enkel mensen op die gericht zoeken. Een blaadje in ieders brievenbus om de puntjes op de 'i' te zetten is er niet. Toch valt er wat aan te merken op Antwerps Nieuws.
 
Gisteren gaven we als voorbeeld hoe op de pagina's voor heel Antwerpen een loopje wordt genomen met de waarheid. Op de per district verschillende pagina's is het niet anders. Nemen we als voorbeeld de editie van Antwerps Nieuws  die deze week in Borgerhout is verspreid. Daar vinden we over twee bladzijden verspreid vijf artikels: District kampt met personeelstekort, Moskeestop in Borgerhout nu!, Huidig parkeerbeleid is nefast voor Borgerhout, De Vlaams Belang districtsraadsfractie is er voor u  en Jeugdwerk in Borgerhout discrimineert Vlaamse jongeren.
 
We zullen ze in diezelfde volgorde overlopen. District kampt met personeelstekort.  Daarin vinden we een betekenisvolle verspreking. Het begint zo: "Het personeelstekort in het districtshuis werd door het Vlaams Belang reeds meerdere malen aangeklaagd. Tot hiertoe zonder enig gevolg. Wie in het administratief centrum moet zijn, wordt nog steeds geconfronteerd met een massa allochtonen die zich voor het een of het ander moet aandienen op de dienst vreemdelingenzaken. Wegens de te lange wachttijden door personeelstekort, heeft men een systeem ingevoerd waarbij de eerste 40 wachtende worden bediend. Wie zich dan nog aanmeldt, moet de volgende dag terugkomen. Eens de deuren worden geopend is er een stormloop naar de etikettenmachine."
 
We weten wel dat het VB graag etiketten kleeft op mensen. In de wachtzaal van de dienst vreemdelingenzaken staat evenwel, net zoals bij jouw beenhouwer, een tickettenmachine. Maar ja, versprekingen zijn symbolisch. Als Philip Dewinter in De Zevende Dag  zegt: "De rechten van het eigen volk gaan voor op de rechten van de mens.", stottert hij tot tweemaal toe bij het uitspreken van de vier woorden 'rechten van de mens'.
 
Het is overigens niet het VB dat als eerste het personeelstekort in het district Borgerhout aanklaagde. De hele districtsraad ging er al voor in staking. En ook over de personeelsbezetting van de dienst vreemdelingenzaken werd al eerder geklaagd (Jos Geudens in een lezersbrief in Humo  deze zomer, en in een door Gazet van Antwerpen  erg ingekorte lezersbrief). Dat de vreemdelingen zich voor "een of het ander" moeten aanmelden, is het minimaliseren en ridiculiseren dat vreemdelingen, nieuwkomers en asielzoekers een bijzonder belastende administratieve procedure moeten ondergaan.
 
Bij Moskeerstop in Borgerhout nu!  verdenkt het VB het districtsbestuur ervan een grote moskee te willen inplanten bij het binnenrijden van Borgerhout. "Volgens sommigen is het idee van de nieuwe supermoskee gegroeid in de schoot van het Borgerhoutse districtsbestuur. Zelf hult het districtsbestuur zich in stilzwijgen. Wel ziet het districtsbestuur de locatie - de bretel aan de Turnhoutsebaan - niet zitten. Betekent dit dat het districtsbestuur nu in het geheim overleg pleegt over een nieuwe locatie?" Klinklare nonsens, maar wie weet het? Het idee van een supermoskee komt van een verloren gelopen wereldverbeteraar en is geenszins een idee van het districtsbestuur. Districtsbestuur dat alleen maar verontrust is door het idee, zoals ook mensen van 'Borgerhoudt van Mensen' het idee afwijzen. Maar het VB heeft weer iets om tegen ten strijde te trekken.
 
Huidig parkeerbeleid is nefast voor Borgerhout  is het verhaal van hoe SP.A en Groen! de autobezitters zouden willen pesten, en er gestopt moet worden met het betalend parkeren. Met andere woorden: autoparkeren moet gratis zijn, maar is het gratisbeleid niet iets wat het VB een ander (in casu Steve Stevaert) verwijt? De Vlaams Belang districtsraadsfractie is er voor u  is niet meer dan een foto van de Borgerhoutse VB-districtsraadsfractie, met daarbij de contactadressen van het Borgerhouts VB-gemeenteraadslid Hilda Vienne en VB-afdelingsvoorzitster Sherry Dunn, de parlementaire medewerkster van Wim Verreycken. Wie goed toekijkt ziet dat de naamplaatjes bij de zitjes niet overeenstemmen met de namen van de VB-fractieleden. Walter Wegge, VB-fractieleider in de Borgerhoutse VB-districtsraadsfractie en echtgenoot van Hilda Vienne, heeft het zitje bezet van districtsraadsvoorzitter Patrick Marivoet (SP.A), en ook de overige VB-fractieleden zitten niet op hun normale plaats in de districtsraad. Dat één van de VB-fractieleden, wegens haar Ierse afkomst, het Nederlands niet lijkt te begrijpen, wordt natuurlijk niet vermeld in het onderschrift.
 
Jeugdwerk in Borgerhout discrimineert Vlaamse jongeren  begint ferm. "In Borgerhout hebben we vijf jaar moeten wachten op een jeugdwerkbeleidsplan. (...) Hoewel het vijf jaar geduurd heeft vooraleer het plan klaar was (...)" In werkelijkheid heeft het plan slecht één jaar op zich laten wachten. Pas in 2004 werd verwacht dat de districten een eigen jeugdwerkbeleidsplan schreven. Het district Borgerhout slaagde er pas een jaar later in een af te leveren, vooral wegens de afwezigheid van een jeugdconsulent. Niet vijf jaar later.
 
We zouden nog verder in detail kunnen gaan, maar het zal je wel duidelijk zijn:  ook over de lokale feiten geeft Antwerps Nieuws  een verdraaide kijk. Maar er is niemand die wil of financieel bij machte is om dat tegen te spreken. Een geluk bij een ongeluk is dat het VB-Borgerhout sinds de verhuizing van Wim Verreycken naar Sint-Niklaas en het voor hoger belang (versta: het Vlaams parlement) geroepen vertrek van Rob Verreycken, niet meer over een eigen website beschikt. De in het zog van het succes van Pim Fortuyn geclaimde URL leefbaarborgerhout.be  is te koop, en verwijst intussen naar allerlei Russische potentiële bruiden en via webcams te bekijken Russische vrouwen.

  • Wie de 'levendige krachten' van Borgerhout wil ontmoeten, komt zondag naar het Ringparkfeest, op het grasveld tussen de Singel en de Ring ter hoogte van Hof ter Lo. Van 15.00 tot 20.00 uur verneem je er alles over het Ringparkidee, is er muziek en zijn er spitse intermezzo's naast kinder- en tienerplezier, en hapjes en drankjes van Borgerhoutse organisaties. Meer info: www.antwerpencentraal.be/ringpark.

 

01:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

15-09-05

Antwerps Nieuws over voorbeeldstad Orange

"In tegenstelling tot de andere partijen, die de kiezer vaak pas ontdekken in het vooruitzicht van de verkiezingen, voert het Vlaams Blok het hele jaar campagne (...). Zo merkt journalist Bart Brinckman op dat hij als inwoner van de Antwerpse deelgemeenteBerchem slechts door één partij op een structurele manier wordt geïnformeerd, met name het Vlaams Blok. Het  Antwerps Nieuws, zestien bladzijden in vierkleurendruk, zit om de drie maanden in de plaatselijke brievenbussen. Op die manier zégt de partij niet enkel dat ze luistert naar het volk en er dicht bij staat, maar doét ze het ook. Om de drie maanden wordt een partijfolder gebust en lokale mandatarissen zijn overal en steeds beschikbaar." (Hilde Coffé, Extreem-rechts in Vlaanderen en Wallonië, blz. 89) Philip Dewinter gaat tot de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar het publicatieritme van  Antwerps Nieuws opdrijven, en opent daarnaast, eveneens tot de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar, nieuwe VB-buurthuizen in Hoboken, Merksem, Borgerhout en Deurne. Eerder had het al zo'n plaatselijk secretariaat annex ontmoetingsruimte in de buurt van het Sint-Jansplein, aan de rand van de Seefhoek-wijk. Antwerps Nieuws verschijnt voortaan om de twee maanden, ook al kost het 25 000 euro per uitgave. Dat het blad wel eens een loopje neemt met de waarheid hoort erbij.
 
In het Antwerps Nieuws-nummer dat deze week gebust werd zijn de blikvangers: Islam-terreur: hoe groot is de dreiging in Antwerpen?  (het antwoord is voorspelbaar), 'Winkel Veilig'-plan: Veilig winkelen in Antwerpen, In de coulissen van 't stadhuis  en Interview met de burgemeester van Orange. Jacques Bompard: "Op tien jaar maakte ik van Orange opnieuw een veilige, propere en welvarende stad". Aanleiding voor dit laatste artikel is Bompards komst naar de A-conventie die het VB inricht als start van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050930#2626541).
 
Maar al in de inleiding bij het interview loopt het mis. Antwerps Nieuws : "Orange is een mooie stad in de Provence. In Orange bevindt zich o.a. het grootste antiek theater van Europa. In dit theater vinden jaarlijks de wereldberoemde 'Chorégies' plaats. Qua grootte en aantal inwoners kan Orange vergeleken worden met de stad Lier. Al tien jaar is Jacques Bompard van het Front National er burgemeester." Dat verdient toch een paar nuances.
 
Jacques Bompard (foto) was dan wel lid van het Front National (FN) toen hij in 1995 burgemeester werd van Orange, en in de nationale en internationale pers is hij zo ook uitgespeeld. Plaatselijk liet hij de naam Front National zoveel als mogelijk weg. "Maire d'Orange depuis 1995 et conseiller général, M. Bompard s'est toujours présenté sous sa propre étiquette et non celle du parti et compte continuer à le faire.", schreef de Franse kwaliteitskrant Le Monde  nog onlangs (Le Monde, 9 september 2005). Bompard presenteert zich niet alleen onder zijn eigen naam, en niet die van het Front National, hij heeft ook de intentie het Front National officieel te verlaten (Libération, 10 september 2005). De man is sinds mei dit jaar geschorst als lid van het Politiek Bureau van het FN, sinds begin deze maand is hij in dat Politiek Bureau uitgesloten. Voor Bompard is dit zoveel als dat men hem in het FN heeft buitengegooid.
 
Aanleiding voor die uitsluiting is kritiek op De Grote Leider van het FN. Kritiek op Jean-Marie Le Pens verbale provocaties over de Tweede Wereldoorlog en Le Pens tomeloos geloof in zijn kansen om president van Frankrijk te worden. Daarnaast wordt het Bompard kwalijk genomen dat de politie van Orange FN-militanten verbaliseerde wegens wildplakken bij de campagne voor het referendum over de Europese grondwet dit voorjaar. Exit dus Bompard bij het FN, al pakte hij in Orange ook niet erg uit met zijn FN-lidmaatschap.
 
Aan de in Antwerps Nieuws  geciteerde wereldberoemde Chorégies heeft Bompard overigens weinig verdienste. Toen hij burgemeester werd van Orange verminderde Bompard de stedelijke subsidies voor dit operafestival. Met het uitgespaarde geld zou hij een festival voor militaire blaaskapellen inrichten. Intussen heeft Bompard in vraag gesteld of zijn stad het festival nog zou subsidiëren. Op de gemeenteraadszitting in juni jongstleden werd het dagordepunt over de subsidies aan de Chorégies voor vorig jaar afgevoerd van de agenda. Organisator Thierry Mariani had op 13 juni verklaard dat de financiële situatie van het festival gezond is en het deficit voor vorig jaar te wijten was aan het uitblijven van de beloofde gemeentelijke subsidie. Bompard repliceerde in de gemeenteraad dat vermits de financiële situatie van het festival blijkbaar gezond is, het gemeentebestuur de beloofde 104 000 euro niet zou storten. "De belastingbetaler van Orange heeft niet als roeping om bij te dragen aan het realiseren van winst bij de Chorégies.", zei Bompard in de gemeenteraad. De gemeentelijke subsidie was overigens de kleinste van alle subsidies die het festival kreeg.
 
Als het al zo misloopt in de inleiding, wat moeten we dan nog geloven van wat volgt? Al willen we nog wel geloven dat de voorlaatste passus in het interview klopt. Antwerps Nieuws  vraagt of de immigratie in Orange zoals elders in Europa stijgt. Bompard: "Ja, ook wij hebben te kampen met een toenemende immigratie. U moet weten dat een burgemeester niet bevoegd is inzake immigratiewetgeving. Zou ik een immigratiestop doorvoeren of een 'eigen volk eerst'-beleid voeren dan vlieg ik de gevangenis in. De stedelijke actiemiddelen om aan de toevloed van immigranten wat te doen zijn uiterst gering." Heeft Philip Dewinter dit gelezen? Dewinter die de tewerkstelling niet een priortair probleem vindt, "Eerst moeten we zorgen dat we in een stad als Antwerpen opnieuw een gezonde bevolkingssamenstelling krijgen." (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050930#2623765).
 
Bompard beweert wel nog dat de toename van migranten in Orange lager is dan in de omringende gemeenten "omdat we de immigratie niet aanmoedigen. De andere gemeenten voeren een multicultureel beleid en zorgen zelf voor een snellere toename van de vreemdelingen. Daar doe ik in ieder geval niet aan mee." Of: als ze in Antwerpen van beleid veranderen, gaat het aantal vreemdelingen relatief meer toenemen in Beveren. Ze zullen blij zijn in het Waasland.
 
Meer over Orange een volgende keer, morgen focussen we ons op het lokale nieuws in Antwerps Nieuws. Ook daar wordt al eens een loopje met de waarheid genomen.

10:33 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

14-09-05

AFF-Nieuwsbrief is onderweg

We weten niet of het Anti-Fascistisch Front (AFF) nog steeds op de lijst van staatsgevaarlijke organisaties staat. In elk geval, mocht Koen Dassen (foto) en zijn Staatsveiligheid het adressenbestand kunnen inkijken van het AFF: hij zou achterover vallen van wie allemaal een abonnement had op het tweemaandelijks blad  AFF/Verzet  en nu nog jaarlijks de AFF-Nieuwsbrief  ontvangt. Ambtenaren en arbeiders, burgemeesters en (ex-)parlementsleden, collega's van andere anti-fascistische initiatieven, journalisten, sociale actiegroepen, vakbondssecretarissen en andere syndicalisten, wetenschappelijke onderzoekers... en honderden andere anti-fascisten in hart en nieren. Uit Aalst tot Zottegem, van Lommel tot Oostende, veel uit Antwerpen maar evenzeer mensen uit bijvoorbeeld Diksmuide, Eksel of Waregem. 
 
Gisterenavond hebben we de AFF-Nieuwsbrief  Nr.6  voor hen gepost. Daarin een bespreking van het boek van Hilde Coffé Extreem-Rechts in Vlaanderen en Wallonië. Het verschil  en een kwis over deze weblog waarmee je een ander boek kan winnen: In de greep van de angst. De Europese sociaal-democratie en het rechtspopulisme. Auteur van deze kanjer (568 blzn.) is Rinke van den Brink die eerder al De internationale van de haat  en De jonge Turken van het Vlaams Blok publiceerde. Een recensie van  In de greep van de angst  volgt op deze weblog, waarschijnlijk in de week voor Het Andere Boek. Zaterdag 1 oktober, om 17.00 uur, wordt Rinke van den Brink er immers geïnterviewd over zijn jongste boek.

00:38 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

13-09-05

De VB-vrouwen roeren zich, bis

Marie-Rose Morel klaagt op haar website dat Anke Van dermeersch in  Het Nieuwsblad werd opgevoerd (zie posting hieronder) terwijl het 'slechts' ging om "een erfeniskwestie zoals elk Vlaams gezin er wel een kent. Banaal en een beetje vies."  En waarom schreef  Het Nieuwsblad er over? Morel: "Gewoon omdat dit een laatste stuiptrekking is van de 'politiek correcte' pers. Omdat ze niet meer weten van welk hout pijlen maken en hun toevlucht moeten nemen tot dit soort praktijken."
 
Maar we kunnen er niet naast kijken. Ook de 'politiek niet-correcte' pers bazuint het weinig fraai leven van VB-vrouwen uit. In 't Scheldt, blad gerund door Bert Murrath, die minstens bevriend is met de kringen rond Karel Dillen zoniet met Karel Dillen zelf, wordt in het jongste nummer op pagina 2 aangekondigd dat de voormalige VB-voorzitter voor het leven zich mag verheugen op nog een kleinkind. Na Marijke Dillen, gescheiden van Hans Carpels - de grote baas van Selexion (http://www.selexion.be/Pages/selexiongroup.asp?page=selex...) - en een eveneens gescheiden tweede dochter - was het gezin niet de hoeksteen van de samenleving? - zorgt ook Veerle Dillen voor het nageslacht Dillen. 't Scheldt : "Het wordt verwacht in januari en de moeder is zijn ongehuwde 42-jarige dochter Veerle." 't Scheldt  geeft geen commentaar bij het ongehuwd zijn van de aanstaande moeder alhoewel 't Scheldt  een zeer conservatief-katholiek blad is. Het blad hakt echter des te meer in op de andere activiteiten van Veerle Dillen.
 
't Scheldt : "(Veerle Dillen, foto: de vrouw vooraan) runt - als ze niet op reis is - met de dochter van Frank van Oirschot (Antwerp Tax) het restaurant Nick in Waarloos (Knack-oordeel: service 5/10). Haar tweede zaak aan het nieuwe Justitiepaleis doet Veerle Dillen wegens gebrek aan succes van de hand. Jarenlang hield zij met Xavier Buisseret het 'propaganda-secretariaat' van het VB in Antwerpen open. De opbrengsten hiervan werden nooit afgedragen aan de partij die echter wel alle inkomende facturen mocht betalen. Uit respect voor vader Dillen werd geen klacht neergelegd."
 
Elke partij en organisatie heeft wel iemand die de kantjes afloopt en zelfs over de schreef gaat. Bij het VB is het echter niet anders.

01:50 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

12-09-05

De VB-vrouwen roeren zich

Vorige vrijdag haalde VB-babe Anke Van dermeersch de voorpagina en het grootste deel van bladzijde 3 van  Het Nieuwsblad. Van dermeersch zou om een of andere reden een onuitwisbare indruk gemaakt hebben op miljonair Pierre Van der Meersch, handelaar in brandstoffen en kunstverzamelaar Let op de gelijkluidende naam maar andere schrijfwijze. VB-senator en Dewinters metgezel voor het Antwerps burgemeestersschap zou prompt in Van der Meerschs testament aangeduid zijn als begunstigde bij zijn overlijden. Van dermeersch zou daarom ruim 250 000 euro erven. Tijdens zijn laatste levensmaanden verliest Pierre Van der Meersch evenwel zijn hart aan Patricia Jacobs. Hij gaat er zelfs inwonen. Na zijn dood ontstaat betwisting over Van der Meerschs nalatenschap. Volgens Patricia Jacobs zou zij nu de begunstigde zijn. Niets van, zegt Anke Van dermeersch, en volgens haar zijn waardepapieren verdwenen uit Pierre Van der Meerschs kluis. Volgens een rechtbank zou Patricia Jacobs inderdaad wederrechtelijk gegraaid hebben in de eigendommen van Pierre Van der Meersch maar is geenzins bewezen dat het ontbrekend deel dat Anke Van dermeersch opeist werkelijk bestaat.
 
Tot daar de 'propere' kant van het verhaal. Een rechtbank moet zich er nog in hoger beroep over uitspreken. Voor Het Nieuwsblad  was aanleiding voor het artikel dat Patricia Jacobs er voor het eerst publiekelijk verklaringen over aflegt. Patricia Jacobs: "(Over Anke Van dermeersch en de band van de VB-politica met Pierre Van der Meersch) Ze wilde hem wijsmaken dat ze familie waren, maar ze rook gewoon geld. Ze konden geen familie zijn, maar om zijn centen te krijgen, wilde ze zich laten adopteren. Toen dat niet lukte, is ze het spel smerig beginnen spelen. Tegen doktersadvies in nam ze Pierre geregeld mee naar meetings van het Vlaams Blok. Ze putte hem helemaal uit want hoe sneller hij kapot zou zijn, hoe vlugger ze zijn centen zou hebben. Af en toe belde ze me zelfs om te vragen of hij nog leefde." Toen Pierre Van der Meersch stierf, zat Patricia Jacobs achter slot en grendel. "Ik had geen cent gestolen, want alles gebeurde met de toestemming van Pierre. Maar toch ben ik blij dat ik in de bak zat terwijl Pierre overleed. Anders had ze zijn dood zeker in mijn schoenen geschoven. Moord dus. Want blijkbaar is Pierre overleden aan een overdosis morfine. Vreemd, toch?" Anke Van dermeersch wenst niet via de pers te reageren en beklemtoont dat haar partij met de hele aangelegenheid "in de verste verte niets te maken heeft en in het lijvige strafdossier op geen enkel ogenblik geciteerd wordt." Het zou er de zaak nog maar erger op gemaakt hebben.
 
Intussen roert Anke Van dermeerschs tegenpool in het VB zich evenzeer, Alexandra Colen (foto). Volgens De Standaard  van vandaag zouden er in Mol gesprekken geweest zijn tussen plaatselijke N-VA'ers en Alexandra Colen. In de kernenergieverwerkings- en Tania Dexters-gemeente Mol zouden die N-VA'ers en Colen uitpakken met een gemeenschappelijke lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Omdat de gesprekken voortijdig dreigden uit te lekken, zette N-VA-voorzitter Bart De Wever er gisteren een punt achter. De Wever bestempelde de gesprekken als een soloslim-nummertje van plaatselijke N-VA'ers, maar volgens De Standaard  was de nationale N-VA-top al enige tijd op de hoogte van de gesprekken. Bart De Wever zou de gesprekken zelfs aangemoedigd hebben op voorwaarde dat Colen het VB zou verlaten. Naar verluidt was dit voor Colen bespreekbaar.
 
De Standaard : "Het kamerlid heeft al langer het gevoel dat Vlaams Belang haar niet waardeert en wil na tien jaar in het parlement een punt zetten achter haar partijpolitieke carrière. Eerder dit jaar werd haar een plaats in het partijbestuur ontzegd, ten voordele van Morel, een vrouw die nog geen jaar lid is van Vlaams Belang. (...) Knelpunt voor Colens vertrek is haar statuut van kostwinner. Echtgenoot Paul Beliën is heel actief als publicist, maar zoekt tevens een betaalde baan waarvan het gezin kan leven." Volgens indiscredities zouden Yves Leterme en de CD&V bereid geweest zijn Beliën een job te bezorgen, maar door het stopzetten van de gesprekken tussen de N-VA en Colen zou dit niet meer doorgaan.
 
Het staken van de gesprekken - wegens het voortijdig bekend geraken, niet om inhoudelijke redenen - bespaart VB-voorzitter Frank Vanhecke een genante tegenspraak. De Standaard : "De Molse Vlaams Belangafdeling was ervan overtuigd dat Vanhecke niet opgezet zou zijn met de gesprekken. De Belangvoorzitter is enkel geïnteresserd in het doorbreken van het cordon wanneer Filip Dewinter, Morel of andere kopstukken kunnen schitteren. Dat Colen zou slagen waar Morel faalt, is voor hem een behoorlijke nachtmerrie." Zeker is dat we het laatste nog niet hebben gezien van VB'ers die hun hachje proberen te redden en andere politici die zich proberen op te trekken aan VB'ers. Als daarmee partijgenoten een hak wordt gezet, is dat mooi meegenomen. De grootste vijanden van politici zitten immers vaak niet bij de andere partijen maar in hun eigen partij.

01:56 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

11-09-05

Bart Debie

Philip Dewinter treft het niet. Toen twee jaar geleden de aarde onder zijn voeten te heet werd nam politiecommissaris Bart Debie ontslag uit het Antwerps politiekorps, en ging hij aan de slag als woordvoerder voor Philip Dewinter en veiligheidsadviseur voor het Vlaams Belang. Intussen heeft het parket haar onderzoek afgerond en beticht het Debie van afpersing, foltering van verdachten, vervalsing van processen-verbaal, verduistering van in beslag genomen bewijsmateriaal en inbreuken op de racismewet. Debie en drie van zijn ex-collega's zouden minstens 27 slachtoffers gemaakt hebben, van wie sommigen blijvend lichamelijk letsel opliepen. Maar dat is nog niet alles.
 
Het in VB-kringen vertrouwde 't Scheldt  schrijft in haar jongste nummer: "Wat ons verbaast is dat hij niet vervolgd wordt wegens het radbraken van het Nederlands. Debie kan geen regel schrijven zonder storende taalfouten. Zelfs zijn pas gelanceerde webpagina ontsnapt daar niet aan. Jammer voor een lid van een partij waarvan men (nog steeds) denkt dat ze eerbied heeft voor Vlaanderen en de Vlaamse taal."
 
Ook jammer voor Philip Dewinter, want zonder fouten schrijven is een zwak punt van De Grote Baas. Wanneer Dewinter een paar jaar geleden in de Antwerpse gemeenteraad interpelleerde over de prostitutie en kopies van zijn voorbereiding aan de pers bezorgde, zagen de Antwerpse stadhuisjournalisten vier taalfouten op amper een velletje tekst van Dewinter: "Wij hebben met STOEP (Stedelijk Wijkoverleg Emancipatie Prostitutie - nvdr.) en andere organisaties overlegt over een mogelijk gedoogbeleid. (...) Mevrouw de Burgemeester, Laten we 24 uren van functie wisselen. U wordt 24 uren fractieleider van het Vlaams Blok in de Antwerpse gemeenteraad. Ik wordt één dag burgemeester.'
 
Als nu ook Bart Debie het Nederlands 'radbraakt', gaat het er niet op beteren met Dewinters schrijfsels.

15:55 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

10-09-05

Verkeerde beslissing, verkeerde partij

"Meneer Dewinter, stap buiten het cliché, doe eens iets wat niet van u verwacht wordt. Maar hij laat de kans liggen.", schreef VRT-journaliste Linda De Win deze week (zie onze posting van donderdag:  Wie stuurde de politie?). De eer om verrassend uit de hoek te komen wordt deze week niet gehaald door Dewinter, maar door het oudste lid van zijn gemeenteraadsfractie: Bob Hulstaert.
 
Al enige tijd trekt de tentoonstelling Verkeerde tijd, verkeerde plaats. Ontmoetingen met vluchtelingen. door het land. De tentoonstelling legt de link tussen de Belgische vluchtelingen tijdens de eerste wereldoorlog - een kwart van de Belgische bevolking was toen op de vlucht voor het oorlogsgeweld - en de asielzoekers die vandaag in ons land aankloppen. Ook zij zijn op de vlucht voor oorlog, voor persoonlijke vervolging, voor uitbuiting of gewoon voor de wanhoop die zich van hun levens meester maakt. Deze mensen en hun verhalen zijn echter nauwelijks bij ons bekend. Ze worden negatief geviseerd of laten ons onverschillig. Verkeerde tijd, verkeerde plaats  toont foto's van Nick Hannes die de etappes van de asielprocedure in België in beeld bracht, fotograaf Dieter Tielemans maakte portretten van mensen die met succes of tevergeefs in ons land aanklopten en bezocht het illegaal verblijf van afgewezenen. De foto's worden aangevuld met getuigenissen op beeldband. Verkeerde tijd, verkeerde plaats  is geen initiatief van een of andere obscure of links verloren gelopen actiegroep, maar van het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers (Fedasil), in een samenwerking met Flanders Field Museum, het Antwerps FotoMuseum en het OCMW Antwerpen. En toch mocht deze tentoonstelling de voorbije zomer niet opgesteld worden in de nieuwe Permeke-bibliotheek (fotosimulatie) in Antwerpen.
 
Burgemeester Patrick Janssens stelde zijn veto, spijts het voorbereidend werk en enthousiasme van de Permeke-bibliotheekmedewerkers. De tentoonstelling zou de buurt rond de Permeke-bibliotheek stigmatiseren. Alsof niet geweten is dat het De Coninckplein, waar de Permeke-bibliotheek geopend is, de thuishaven is van nogal wat Afrikaanse asielzoekers, en in de verdere omgeving - de Seefhoek - er meer asielzoekers en illegaal verblijvenden wonen dan waar dan ook. De tentoonstelling Verkeerde tijd, verkeerde plaats  wilde aantonen dat asielzoekers een fenomeen is van alle tijden en overal, en er ook een menselijke kant is aan hun verhaal. Maar neen, het mocht niet. Het stadsbestuur stelde daarop voor om de tentoonstelling in het prestigieuze ModeMuseum op te stellen, wat de initiatiefnemers weigerden (zie: http://www.fedasil.be/home/pers_detail/i/6203).
 
In de gemeenteraadscommissie cultuur hekelde Bob Hulstaert deze week de beslissing van het stadsbestuur. Hulstaert: "Het Vlaams Belang is niet onmiddellijk voor deze tentoonstelling, maar veroordeelt het schepencollege omdat de expo niet mocht doorgaan. Ik ben tegen elke vorm van censuur. Daarom moest de tentoonstelling toch kunnen plaatsvinden." Dat Hulstaert tegen elke vorm van censuur is, moet met een korreltje zout genomen worden. Eerder verdedigde hij dat Het Toneelhuis op droog zaad zou gezet worden (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050331#985324). Het Antwerps stadsbestuur lokt gewoon uit dat Hulstaert zich toch kan profileren als tegenstander van censuur. 

 

10:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

09-09-05

Eigen Lof Eerst

In nogal wat kranten staat vandaag het resultaat van een bevraging van 3 500 Turnhoutenaars bij de verkiezingen op 13 juni vorig jaar. Het lijkt representatief te zijn voor wat wel eens in heel Vlaanderen zou kunnen zijn. De laatste campagneweken voor een verkiezing zijn cruciaal: 1 op 2 kiezers weet enkele weken op voorhand nog niet welk bolletje aanduiden, 1 op 3 beslist pas in de laatste dagen, 1 op 8 pas in het stemhokje zelf. Alsmaar belangrijker wordt de 'vlottende kiezer': 1 op 3 kiezers stemde op 13 juni 2004 anders dan bij vorige verkiezingen of anders voor het Vlaams Parlement dan bij de Europese Verkiezingen diezelfde dag. Bij mensen onder de 35 jaar is dat zelfs 1 op 2 kiezers. Wel is de politieke kennis van de vlottende kiezer iets groter dan die van de vaste kiezers. Het VB heeft een hondstrouw electoraat.
 
8 op 10 VB-kiezers stemde zowel voor het Vlaams Parlement als voor het Europees Parlement VB. Bovendien weten de vaste VB-kiezers, zij die ook bij de verkiezingen daarvoor VB stemden, al voor de campagne goed en wel begon dat ze opnieuw VB gaan stemmen. Je zou je kunnen afvragen waarom het VB dan nog meent zo'n barnumreclame te moeten voeren. Zou ze het geld daarvoor niet beter weggeven aan ontwikkelingshulp, en als dat teveel gevraagd is: aan hulp aan het armste deel van de bevolking in Vlaanderen? Spijts haar sociaal-economisch programma heeft het VB meer arbeiders onder haar kiezers (1 op 3) dan SP.A/Spirit (1 op 5). 6 op 10 VB-kiezers zijn van het mannelijk geslacht. De meeste VB-kiezers hebben maar een matige politieke kennis, al neemt die toe bij de nieuwe aanhangers. Daar zitten steeds meer mensen bij met een hogere opleiding. Blijft dat de VB-kiezer de minst gemotiveerde is. 2 op 10 zou zonder stemplicht niet meer gaan kiezen, terwijl dat bij de andere partijen maar 1 op 10 is.
 
Benieuwd naar enig commentaar hierop van VB-zijde keerden we van een kale reis naar huis. Op de VB-website noch op de vele persoonlijke websites vonden we enige bedenkingen hierover. Alleen Philip Dewinter rept over het onderzoek... om te melden dat de Turnhoutse kiezers hem het best konden thuis brengen: 93,5 % wist dat hij VB'er is. Na Dewinter werd de beste link tussen persoon en partij gelegd bij achtereenvolgens Guy Verhofstadt, Jean-Luc Dehaene, Bart Somers, Inge Vervotte en Patrick Janssens. Frank Vanhecke is een relatief onbekende want slechts 60,7 % wist dat hij VB'er is. Dewinter als meest bekende VB'er, en als best bij zijn partij te situeren politicus. Is dat het belangrijkste nieuws voor het VB?

23:40 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

08-09-05

Wie stuurde de politie?

In de rubriek  Achter de schermen in  De Standaard van vandaag vertelt VRT-journaliste Linda De Win over een afspraak die ze maakte met Philip Dewinter voor een interview over Antwerpen, en hoe de politie daarbij ongevraagd opdook. Althans niet op vraag van de VRT opdook, nog voor De Grote Leider er was.
 
Linda De Win: "Filip Dewinter spreekt met me af op het Stuivenbergplein, in Antwerpen Noord, beter bekend als de Seefhoek. Het is eigenlijk meer een park rijen grijze appartementsblokken, die in deze septemberzon niet echt grauw ogen. Voor de blokken picknickt een gezinnetje, twee kleine meisjes in oranje jurkjes dartelen wat rond. Bulgaren volgens mijn geluidsman. Ik heb Filip Dewinter gevraagd om een plek te kiezen voor een reportage over Antwerpen. Eén waar je kan zien of Antwerpen goed en/of slecht bestuurd wordt. Zo zeg ik het letterlijk, kwestie van alle mogelijkheden open te laten. Een VRT-journalist krijgt dat met de paplepel mee, objectief zijn. Niets wat zweemt naar voorkeur laten blijken.
 
'Twee plekken, mag dat?' vraagt hij. Ik zeg natuurlijk, een beetje benieuwd naar zijn goede voorbeeld. Er valt een stilte. 'Laten we het bij het slechte voorbeeld houden', zegt hij. 'Ik moet tenslotte mijn rol spelen van oppositie.' Ik denk (ook VRT-journalisten hebben natuurlijk persoonlijke gedachten): meneer Dewinter, stap buiten het cliché, doe eens iets wat niet van u verwacht wordt. Maar hij laat de kans liggen. En dus wordt het Stuivenberg. (...) Volgens Filip Dewinter is dit Antwerpen op zijn slechtst.
 
Dewinter is een beetje laat op de afspraak. Tijd om nog wat voc pops te doen. U weet wel, 'de man in de straat' wordt daarbij zijn gedacht gevraagd, net als Dewinter dus: of hij vindt of zijn stad goed bestuurt wordt? Maar er zijn verdomd weinig autochtonen te bekennen op het plein. Dat cliché klopt dus alvast. En dan zie ik twee mannen wat doelloos rondslenteren. Beter ga ik niet vinden, dus erop af. 'Mag ik u iets vragen? We maken een reportage over...' Maar voor ik ben uitgepraat, zegt een van hen: 'Wij zijn van de politie.' Ik kijk een beetje vragend. 'We komen altijd als er iets te doen is', zegt hij.
 
Iets te doen? Alles is hier volstrekte loomheid. Er gebeurt hoegenaamd niets. En dan dringt het tot me door: wat er te doen is, dat zijn wij! Het gesprek met Filip Dewinter!
 
Die komt even later aangestapt, geflankeerd door zijn woordvoerder Bart Debie, die in een nog niet zo ver verleden Antwerps politieman was. De twe agenten in burger blijven tijdens het interview heel de tijd in de buurt. Als het gesprek afgelopen is, draaien we nog wat beelden. Ik merk plots dat de twee mannen verdwenen zijn. Ik vraag me af wie hen naar hier heeft gestuurd. Als we wegrijden, zwaait de Turkse winkelier op de hoek ons vrolijk uit. (...)"
 
Aanstaande maandag komt de Antwerpse gemeenteraad voor het eerst sinds de zomer opnieuw bijeen. Misschien moet een gemeenteraadslid eens een paar vraagjes stellen. Wordt telkens een gemeenteraadslid of volksvertegenwoordiger een interview geeft in een publieke ruimte politie uitgestuurd om een oogje in het zeil te houden? Was er voor het interview met Dewinter een vraag om politiebescherming? Was er op het ogenblik van het interview in Antwerpen geen probleem inzake veiligheid dat voorrang verdiende op toezicht bij een televisie-opname in een buurt die in 'volstrekte loomheid' was ondergedompeld?

17:53 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

07-09-05

"VNJ. Houzee! Da's klare taal"

Tien Vlaamse jeugdbewegingen (Chiro, FOS Open Scouting, Interdiocesane Jeugddienst, Jeugdbond voor Natuur en Milieu, Jeugd en Gezondheid, Jeugd Rode Kruis, KAJ, KLJ, KSJ-KSA-VKSJ en de VVKSM-scouts - samen goed voor 250 000 kinderen en jongeren) gaan een jaar lang werken rond het thema van duurzame ontwikkeling. Elk behandelt daarbij een ander aspect, in samenwerking met de Noord-Zuidbeweging en de milieubeweging. Maar er worden ook samen activiteiten georganiseerd (zie: www.verdraaidewereld.be en de websites van de opgesomde jeugdbewegingen). Niet echter het VNJ, het Vlaams Nationaal Jeugdverbond. Dat kiest als jaarthema 'VNJ. Houzee! Da's klare taal'. 'Eigen Volk Eerst' had ook gekund.
 
Het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ) is in 1961 opgericht door Jaak Van Haerenborgh die in de jaren dertig en veertig actief was in Vlaamse Nieuwe Orde-bewegingen. Officieel is er geen band met het VB, maar het VNJ is wel een kweekvijver voor VB-mandatarissen. De parlementsleden Rob Verreycken, Joris Van Hauthem, Frans Wymeersch, Koen Bultinck en Werner Marginet bijvoorbeeld. Ook de huidige voorzitter en ondervoorzitter van de VB-jongeren, Hans Verreyt en Tanguy Veys, komen voort uit het VNJ. VB-nestor Wim Verreycken was dan weer jarenlang 'dienstleider cultuur' bij het VNJ. Dat VNJ heeft nu een probleem. In tegenstelling tot andere Vlaamse jeugdbewegingen gaat hun ledenaantal achteruit. En nog geen klein beetje. Blokwatch achterhaalde dat hun ledenaantal van een 1 950 in 2000 daalde naar bijna 1 550 in 2003, en het aantal VNJ-afdelingen in diezelfde periode van 78 naar 54 daalde (zie: http://www.blokwatch.be/content/view/433/39/lang,nl).
 
Het moet zijn dat de soms militaristische aanpak niet meer aanspreekt. Aanpak waarvan Bruno Fagnoul, burgemeester van het in de Oostkantons gelegen Raeren, in 1996 getuigde: "Vorige zondag stapte het VNJ hier door de straten. In gestrekte marspas en voorafgegaan door een eigen marsorkest en enkele vlaggendragers. Het deed bijzonder militaristisch aan. En vreemd, vooral omdat het VNJ naar de mis kwam. Ik beweeg me anders voort als ik naar de kerk ga." Fagnoul ook nog: "Hun taalgebruik alleen al: ze spreken van gouwen, net als de Hitlerjugend. En de tucht en discipline die uitstraalde van hun optocht hier door de straten riep bij de mensen duidelijk beelden op van de Hitlerjugend ten tijde van het Dritte Reich. En ik kan het weten, want ik heb het destijds zelf gezien." Koen Bultinck, toen VNJ-gouwleider, antwoordde dat er niets vreemds aan de hand was. Over het in rijen van drie naar de kerk marcheren zei hij: "Zo verplaatsen wij ons altijd. Het moet op een gedisciplineerde manier gebeuren, anders komen er ongelukken van." (Het Volk , 14 augustus 1996). Als er op de IJzerbedevaart in datzelfde jaar rellen zijn, een aantal Vlamingen hardhandig van het podium gedrumd worden, is het VNJ-muziekkorps één van de stoottroepen die ingezet wordt. Tegenwoordig is het VNJ alleen nog met een informatiestand op de IJzerbedevaartweide. De Blauwvoetvendels en Meisjesscharen van het VNJ worden nu, net zoals de VB-mandatarissen, gemobiliseerd voor de radicalere IJzerwake (foto). Op de jaarlijkse August Borms-herdenking in Merksem (zie:  http://aff.skynetblogs.be/?date=20050430#1062059) bijvoorbeeld is het VNJ ook telkens weer present.
 
Zoals gezegd boert het VNJ achteruit, vandaar een gisteren verspreidde persmededeling: "Op een kleine halve eeuw tijd zijn het dagelijkse leven en de maatschappij in Vlaanderen grondig veranderd, zeker voor kinderen en jongeren. Die hebben heel wat mogelijkheden om hun vrije tijd actief door te brengen. (...) Kiezen voor een engagement in het VNJ is 'klare taal' spreken... is het werk van zovele Vlaamsgezinde pioniers op een eigentijdse manier voortzetten. Want Vlaanderen verdient beter! Om deze boodschap op een overtuigende manier (te) brengen moeten we sterk in onze schoenen (staan). Slogans roepen, dat kan iedereen, maar om het pleit te winnen is wel wat meer nodig dan dat."
 
En hoe denken ze bij het VNJ het pleit te winnen? Het VNJ maakt van hun jaarwerking "een zoektocht naar de oorsprong van heel wat Vlaamse kwesties die vandaag en in de toekomst de Vlaamse actualiteit (zullen) blijven beheersen. We zoeken een antwoord op vragen zoals: 'Wat zijn faciliteiten en waarom moeten ze worden afgeschaft?', 'Waarom moet een Vlaamse minderheid in Brussel op gelijke voet behandeld blijven worden als een franstalige meerderheid?', 'Waarom is een Waalse stem ten onrechte meer waard dan een Vlaamse?', 'Hoe komt het dat de splitsing van BHV zo moeilijk is?' (...)" Denk daar maar eens over na als 6 tot 21-jarige!
 
Het VNJ wil ook taalverloedering en taalverbastering door het gebruik van SMS'en en het internet tegengaan. Naar eigen zeggen moet het bij het VNJ echter plezant blijven. "Het VNJ is geen verlengde van de schoolse geschiedenisles, wel integendeel. Heel wat concrete gebeurtenissen uit de lange taalstrijd lenen zich immers prima als uitgangspunt voor plezante én tegelijk vormende spelen. (...) Aandacht voor het verwerken van nuttige vorming in spelen staat dan ook centraal dit jaar." Het is echter niet anders geweest, getuige een lezersbrief uit Gazet van Antwerpen  van 11 juni 1997: "Ziehier een beschrijving van de opvoeding door de jeugdbeweging VNJ zoals met eigen ogen gezien: de groep bestond uit twee leidsters van ongeveer 17 jaar, en een twintigtal kinderen van ongeveer 6 à 8 jaar (gemengd). Het spel heette 'betogerke' en werd op enthousiasme onthaald door de kinderen: het is dus al vaker gespeeld. Het spel bestond hierin dat de kinderen een zitstaking hielden terwijl ze 'Voeren Vlaams' moesten scanderen. De leiding speelde de rijkswacht en trok de betogers uit elkaar..."
 
Ondanks de titel van de VNJ-persmededeling (Nieuwe start voor het VNJ) blijft het bij het VNJ van hetzelfde als de vorige jaren. De kans dat de achteruitgang in ledenaantal stopt, is dan ook bijzonder klein.

01:19 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

06-09-05

Filet d' Anvers

Morgen, woensdag 7 september, viert de Antwerpse 'liekesgroep' Filet d' Anvers haar twintigjarig bestaan met een optreden in het Fakkeltheater. Het concert is uitverkocht. Voor een tweede verjaardagsconcert zijn wel nog kaarten te verkrijgen. Filet d' Anvers snijdt verschillende muziekstijlen aan: rock 'n roll, disco, bossa nova, ballads... noem maar op. Vooral met eigen nummers en 'Antwerpse teksten'. Een eigentijdsere versie van De Strangers. De groep treedt nu ook in de voetsporen van De Strangers met een concert op een VB-partijmeeting.
 
Zondag 9 oktober, precies een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, organiseert het VB in Antwerpen een 'A-conventie'. Sinds Patrick Janssens burgemeester is, profileert Antwerpen zich rond de 'A'. Met een nieuw logo, slogans zoals Zot van 'A', Geen zomer zonder 'A', enzovoort. Het VB neemt dit nu over met een A-conventie, waar de 'A-nota' van het VB voorgesteld wordt: het programma waarmee het VB naar de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen stapt.
 
Het VB-feestje in de Waagnatie begint met een openingstoespraak van Jan Penris, Dewinters trouwe secondant en ooit door Bert Verhoye omschreven als een man begiftigd met het stemgeluid van een kaketoe. Vervolgens kan men zich vergapen aan Jurgen Verstrepen die voor zijn radioprogramma Gerolf Annemans, Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel interviewt. Daarna wordt gedebatteerd met buitenlandse vrienden, vertegenwoordigers van rechts-nationale partijen uit Rotterdam, Orange en Treviso. Orange is samen met Marignane de enige van de vier ooit door het Front National bestuurde steden en gemeenten waar het FN nog steeds aan de macht is. Al is dat relatief, maar daarover later meer. Vlak voor de apotheose - toespraken van Anke Van dermeersch en Filip Dewinter - moet Filet d' Anvers ambiance brengen in de keet.
 
In 1992 traden hun voorgangers De Strangers op op een VB-partijmeeting één jaar na de historische verkiezingsdoorbraak van 24 november 1991. Het kostte de groep veel sympathie, en veel optredens. Pas nu is men bereid de spons te vegen over deze misstap. De Strangers openen nu zelfs het komend burgermeestersbal van Patrick Janssens, waar ook nog de Antwerpse iconen La Esterella, Sint-Andries MC's en Tom Barman (dEUS) van de partij zijn.
 
Wat Filet d' Anvers bewogen heeft zich bloot te geven op een VB-verkiezingsmeeting zal de komende dagen allicht wel in de pers uitgesmeerd worden. Op hun website reppen ze alsnog niet over het optreden op 9 oktober. Je vindt er wel foto's van de voorstelling van hun jongste CD, met onder de aanwezigen een geïnteresseerd kijkende Patrick Janssens. Filet d' Anvers zingt over de grote en kleine dingen van het leven. Over ellende en verdriet, over feesten en goede tijden, over banaliteiten en uitspattingen... Enige dikkenekkerij (kannibalen weten het: het beste stuk aan de Antwerpenaren is hun nek) en de schuld bij een ander leggen, is hen niet vreemd. Om een idee te geven, dit is de tekst van hun liedje Knikken en zwijgen :

dat ons stad ne slechte naam heeft
da lee niet alleen aan ons eige
ons stad die draait voor iedereen
en wij moeten knikken en zwijgen
we meuge niet we moeten gaan kiezen
we krijgen weer een nief coalitie
en iedereen wint weer 'k weet niet hoeveel
zelfs diegenen die dat heel veel verliezen
en de ministers die staan aan den top
te kakken op onze kop
zun hebben weer een vaste job
en wij moeten knikken en zwijgen
als niks dees stad nog te gere
ik zal dat hier is heel goe soigneren
ik maakte van 't stadhuis een groot frituur
dan zou da ten minsten redenderen
en woude dan is naar het sint anne gaan
en niet voor den tunnel in de file staan
met een kabelbaan wandelend' over 't scheld
ge voelt u heel efkes Jezus Christus
en de ministers die staan aan den top
te kakken op onze kop
zun hebben weer een vaste job
en wij moeten knikken en zwijgen
want als ge na is deur de stad ga wandelen
ziede overal krotten en leegstaande panden
maar dat gaan ze nu renoveren
dus de eerste tien jaar kund hier nie bougeren
het kempisch dok dat is na bekan kleer
der is geen klote te zien en vele duurder dan de meir
en als ge der na is veurbij ga
dan kunde zien dat dat hier allemaal leeg staat
en de ministers die staan aan den top
te kakken op onze kop
zun hebben weer een vaste job
en wij moeten knikken en zwijgenen de ministers die staan aan den top
te kakken op onze kop
zun hebben weer een vaste job
en wij moeten knikken en zwijgen
en de ministers die staan aan den top
te kakken op onze kop
zun hebben weer een vaste job
en wij moeten knikken en zwijgen
hoekandana (x 20)
 
We begrijpen dat Filet d'Anvers met dergelijke 'liekes' op veel instemming zal kunnen rekenen bij het VB-publiek. Of ze daarbij bijdragen aan een goed imago voor Antwerpen buiten 'het centrum van de wereld' is een andere zaak.

08:04 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

05-09-05

Dewinter is back. Dewinter probeert het met paniekvoetbal

Zelf waren we een dagje in Nederland waar  Het Nieuwsblad op Zondag niet te koop is, waar maar 'gelukkig' is er Philip Dewinter himself die op zijn website ons erop wijst dat in  Het Nieuwsblad op Zondag een interview is verschenen met De Grote Leider. 
 
Het Nieuwsblad op Zondag : "Een ietwat bruingebakken Dewinter (de man bracht zijn vakantie door in Spanje, de tijd dat Zeebrugge zijn favoriete vakantieplek was, is alweer voorbij - AFF/Verzet)  heeft de zomer achter zich gelaten en stormt weer blakend de politieke arena in. Tijdens het interview haspelt hij - de macht der gewoonte - nog met de regelmaat van de klok Vlaams Blok en Vlaams Belang door elkaar, maar het extreem-rechtse kopstuk meent klaar te zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2006. "Want dit keer is het onze allerlaatste kans", bekent hij. ""Het wordt nu of nooit. De demografische sitiatie in Antwerpen is op dit moment van die orde dat het de allerlaatste keer is dat we een ommekeer  kunnen realiseren. Over zes jaar is het aantal allochtonen exponentieel toegenomen, waardoor het voor een rechts-nationalistische partij gewoonweg onmogelijk wordt een grote overwinning te boeken. De keuze is aan de kiezer."
 
Verderop preciseert Dewinter: "Op een legislatuur, op zes jaar tijd, betekent dat een toename van 30 000 vreemdelingen en een uittocht van 20 000 echte Antwerpenaren (sic). Tel daarbij het vreemdelingenstemrecht, dat er in 2006 voor het eerst zal komen en waardoor bijna achtduizend allochtonen in Antwerpen de kans krigen hun stem uit te brengen. Wees er zeker van: dit worden dé verkiezingen van de allerlaatste kans. Nu of nooit. Na 2006 zullen het niet meer de autochtone Vlaamse Antwerpenaren zijn die de beslissende doorslag zullen geven."
 
Even serieus blijven. Van de Antwerpenaren die Antwerpen verlaten stemt gemiddeld maar 1/3e VB; van de vreemdelingen die naar Antwerpen emigreren heeft bijna niemand stemrecht. Op den duur wél maar van de E.U.-burgers ging maar 17,4 % stemmen, en zij moesten zich daarvoor enkel inschrijven. Van niet-E.U.-burgers wordt daarenboven nog een verklaring van trouw aan de Belgische wetten verwacht. Niet dat men daaraan niet trouw wil zijn, maar daarvoor nog een aparte verklaring afleggen... Pfft. Anderzijds zullen - getuige kompaan Gerolf Annemans deze maand in Menzo  - heel wat allochtonen VB stemmen (Annemans: "Wij hebben onder onze kiezers ook allochtonen die ons vragen: 'Hoe kun je gezag afdwingen van kleine boefjes zoals mijn broertje en mijn neefje als het rechtssysteem zo slap reageert?"). Wat geeft dat in de kering?
 
Daarenboven: wat gaat Dewinter doen met eventueel burgermeestersschap? Dewinter: "Wij gaan voor een kordaat, efficiënt beleid met aandacht voor de kerntaken. Moeten we hoera roepen dat Antwerpen zoveel miljoenen krijgt om het stadsonderwijs te financieren? Is het de taak van de stad om het onderwijs te organiseren? Nee, dat is voor de Vlaamse Gemeenschap. Daar moeten wij niet mee bezig zijn, én dat is een van onze ingrijpende keuzes.De kerntaken, daar draait het om: veiligheid, openbaar domein, properheid, cultuur en toerisme, en voor een stuk alles wat met economie te maken heeft. Maar daar houdt het wat mij betreft op. De rest laten we aan de andere overheden over." Kan het iets concreter? Tewerkstelling bijvoorbeeld, daar heeft Dewinter het niet over. Dewinter: "Dat is een gigantisch probleem, zeker in Antwerpen, maar niet het eerste probleem, denk ik. Eerst moeten we zorgen dat we in een stad zoals Antwerpen opnieuw een gezonde bevolkingssamenstelling krijgen."
 
Dewinter trekt zich geen fluit aan van een aantal essentiële zaken (het stedelijk onderwijs, de tewerkstelling...) en voor dé oplossing ("een gezonde bevolkingssamenstelling") is hij aangewezen op de federale overheid (die in grote mate het fiscale regime bepaalt, en volledig het inschrijvingsrecht). Dewinter maakt zich geen illusie in de federale regering te kunnen stappen. Meer zelfs. Dewinter: "En zijn we er ook niet in geïnteresseerd." Besluit: Dewinter roept op om vlug-vlug VB te stemmen, maar mocht het VB op stedelijk vlak aan de macht komen wil noch kan het fundamentele oplossingen bieden. Objectieve waarnemers noemen dit: "paniekvoetbal". 

01:35 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

04-09-05

Dewinter is back. De laatste opvolger van Staf De Clercq

Philip Dewinter is back in town. De IJzerwake liet hij aan zich voorbijgaan. Als kandidaat-burgemeester van Antwerpen maakte hij zijn rentrée op het feestje dat Katoennatie-baas Fernand Huts gaf voor zo'n 11 000 genodigden. In een zwarte smoking. Met vlinderdas. Geleend van Siegfried Bracke? Alleszins vergezeld van zijn echtgenote, geflankeerd door Marie-Rose 'Pepsodent-glimlach' Morel en Anke 'in een afschuwelijk paars kleed gestoken en stroef gezind' Van dermeersch, met daarachter in ganzenpas ook nog Gerolf Annemans, Jan Penris en Freddy Van Gaever. Op hetzelfde ogenblik stuurde Tanguy Veys - jaja, de jongste vriend van deze weblog - een interview rond dat Dewinter had weggegeven aan de Israëlische krant  Haaretz  (http://www.haaretz.com/hasen/spages/617761.html). Dewinter krijgt loper naar Antwerpse joden  kopte daarop  De Morgen. "Niets van," zei 's anderendaags VLD-gemeenteraadslid en volksvertegenwoordiger Claude Marinower in Gazet van Antwerpen, "de krant heeft ook zijn tegenstanders uitvoerig aan het woord gelaten." Zelf had hij in  Haaretz  gewaarschuwd: "Halve racisten bestaan niet. Als ze racisten zijn, zijn ze niet alleen tegen de moslims. Vandaag wil Dewinter afrekenen met de moslims, morgen zijn de joden aan de beurt." Alleszins heeft Dewinter in  Haaretz  een paar opmerkelijke uitspraken gedaan. Zo zou hij geen banden hebben met het colloboratiemilieu, waarop Blokwatch hem van antwoord diende (http://www.blokwatch.be/content/view/440/39/lang,nl...). Dewinter ontkende wat er is, maar noemde terzelfdertijd Staf De Clercq (foto) als een van de historische leiders van zijn partij. Qué? Walter Pauli is na een paar dagen bekomen van deze uitspraak en publiceerde zaterdag in  De Morgen een verduidelijking die er mag wezen onder de kop 'De laatste opvolger van Staf De Clercq'. 

Walter Pauli: "Philip Dewinter komt weg met uitspraken die geen enkele andere politicus zich kan permitteren. Met zijn uitspraak in de Israëlische krant Haaretzdat Staf De Clercq een historische voorganger van het VB is, riskeert hij meer dan hij zelf kan vermoeden. Het was de persoonlijke verantwoordelijkheid van Staf De Clercq, dixit historicus Bruno De Wever in zijn magistrale Greep naar de macht, dat het VNV opschoof naar ‘het fascistische gedachtegoed’. Wie de jongste jaren het VB nog voor fascistoïde uitschold, ontmaskerde zichzelf zogezegd als klein-links, of op zijn minst als hoogst ongenuanceerd. Nu plaatst Philip Dewinter zichzelf en zijn partij in die traditie. Fijn fijn.

‘Staf De Clercq is een van de historische leiders van de partij. Dat is deel van de geschiedenis van de Vlaams-nationalistische beweging en het is onmogelijk dat te ontkennen. Wij zijn de afstammelingen van die beweging.” Zo roemde Philip Dewinter Staf De Clercq toen de Israëlische krant Haaretz  naar die naam vroeg. Het is een merkwaardige bekentenis. Niet alleen omdat het VB officieel in 2004 werd gesticht, zogezegd omdat die partij niets te maken heeft met de wegens racisme veroordeelde voorganger Vlaams Blok, maar ook omdat Staf De Clercq al in 1942 stierf. Overigens, ook zijn partij, het VNV, werd na de Tweede Wereldoorlog buiten de wet gesteld. En Dewinter roept zichzelf uit tot erfgenaam van Staf De Clercq en linkt zo het VB aan het VNV. Nogmaals, dat kwam je de laatste jaren alleen nog in klein-linkse publicaties tegen. Het is weliswaar een historische, maar verder in se onschuldige band, suggereert Dewinter: “Niet alle collaborateurs wilden de joden doden in Europa. De meeste collaborateurs hadden andere motieven. (...) Het joodse volk moet begrijpen dat niet iedere collaborateur noodzakelijkerwijs een antisemiet was.”

Er zullen wel meer redenen zijn waarom in België en Vlaanderen de naam ‘Staf De Clercq’ het publiek niet meteen doet opspringen van verontwaardiging, meer, dat zijn portret op de IJzerwake te Steenstrate wordt meegevoerd, dat zelfs een N-VA-politicus als Mark Demesmaeker zich zonder schroom durft te vertonen op een meeting met een meer dan levensgroot portret van die De Clercq. De triviaalste reden eerst. Zijn naam klinkt zo gewoon, haast banaal. Een meer doorsnee Vlaamse naam dan ‘Staf De Clercq’ is niet te bedenken. Goed, de naam begint niet met het klassieke ‘Van den’, maar dat hoeft niet. De Clerck/De Clerq/De Clercq is minstens zo algemeen verspreid Vlaams. Willy De Clercq (de VLD-politicus). Boer De Clerck (de tapijtenmagnaat). Anthony De Clerck (ooit ontvoerd, straks ook tapijtenmagnaat). Mario De Clercq (de veldrijder). Stefaan De Clerck (de CD&V-politicus). Stefaan De Clercq (de topman van Oxfam). René De Clercq (de dichter). Peter De Clercq (de wielrenner). Lou De Clerck (de journalist). Jean De Clerq (ex-Rode Duivel). En verder op het internet: serrenbouw De Clercq. De Clercq engineering. Ad vocatenkantoor De Clercq. Enzovoort. Er schuilt niets kwaads in een naam als De Clercq of De Clerck.

Het tweede argument, minder onschuldig, is dat Vlaanderen geen ‘topcollaborateur’ heeft die in de geschiedenisboekjes als ‘slecht’ gekenmerkt staat. Ieder ander Europees land heeft die wel. Nederland heeft Mussert. Frankrijk had Laval, en Touvier, en Papon. Noorwegen Quisling. Wallonië heeft Léon Degrelle. Van alle bezette landen zou alleen in Vlaanderen zo’n kwade genius niet hebben bestaan. Niemand kent bijvoorbeeld de beulen van Breendonk bij naam – ze worden ook niet aangeleerd in het onderwijs. Zeker niemand kent de politieke verantwoordelijken van de collaboratie, de Vlaamse hulp aan de jodenvervolging of de Waffen-SS-detachementen aan het Oostfront bij naam. In het andere geval zou Staf De Clercq wel een belletje hebben doen rinkelen. Een alarmbel. Want natuurlijk, niet iedere collaborateur was een nazi en ook niet iedere Vlaams-nationalist was een collaborateur. Maar er waren er anderen. Er waren Vlaams-nationalisten die wel collaboreerden, die wel bewust samenwerkten met de nazi’s, die de grote Vlaams-nationalistische partij – het Vlaams-Nationaal Verbond (VNV) – in een fascistische richting stuurden en de joden opjaagden. Zelfs bij die inktzwarte groep waren er kleinere garnalen, middenkaders. En waren er een paar hoofdverantwoordelijken. Eén van hen liet zich ‘de Leider’ noemen. Staf De Clercq.

We zullen zelf niet het warm water uitvinden. Over het VNV en zijn leiders bestaat een even lijvig als meesterlijk boekwerk: Greep naar de macht. Vlaams-nationalisme en Nieuwe Orde. Het VNV 1933-1945 , van de Gentse historicus Bruno De Wever. Het is een van de beste doctoraten in de geschiedenis die de jongste jaren afgeleverd zijn. Laten we gewoon eens kijken wat De Wever allemaal over Staf De Clercq zegt. Vooraf: binnen het VNV woedde een strijd tussen gematigden, met mannen als Hendrik Borginon, en radicalen, met de aan het Oostfront gesneuvelde Reimond Tollenaere. Staf De Clercq stond, als Leider, zogezegd boven beide vleugels.

Zegt De Wever: “De gematigden hebben de rol van Staf De Clercq verkeerd getaxeerd. De Clercq speelde een cruciale rol (...) in het doordringen van het fascistische gedachtegoed. Hij deed dat met een virtuoos pragmatisme.” Vanaf midden jaren dertig “zocht de VNV-leider uitwegen buiten de landsgrenzen. Staf De Clercq voerde een persoonlijke geheime politiek. De gematigde boegbeelden van zijn partij werden er buiten gehouden. De VNV-leider zocht in het nationaal-socialistische Duitsland steun en bereidde zich voor op een mogelijke nieuwe oorlog in Europa. (...) Hij heeft geen ogenblik getwijfeld om het Vlaams-nationalisme in de collaboratie te loodsen. Zijn geheime politiek en de bereidheid tot hoogverraad in de meidagen van 1940 buitte hij uit om zich een positie te verwerven als bevoorrechte gesprekspartner én om de gematigde vleugel van het VNV schaakmat te zetten. Via de collaboratie wilde de VNV-leider bereiken wat in het vooroorlogse België langs legale weg niet bereikbaar was: de totalitaire machtsgreep in Vlaanderen.” Dat is dus de historische voorganger die Philip Dewinter blijft verdedigen. Het gaat nog verder: “Liberale vrijheden, opvattingen en instellingen werden afgewezen. Alles wat de door het VNV gedefinieerde Vlaamse natie verdeelde, moest vernietigd worden, uitgeschakeld of verwijderd. Dat was het geval voor alle democratische instellingen. Het gold ook voor alle niet- Germanen en vooral voor de joden. De Vlaamse natie werd immers racistisch gedefinieerd.” Dat alles beweert De Morgen  dus niet. Wij citeren algemeen erkend en gewaardeerd wetenschappelijk onderzoek: Staf De Clercq leidde en stuurde een antidemocratische, fascistische en racistische organisatie. Philip Dewinter plaatst zichzelf en zijn VB in die traditie. Wie zijn wij om hem tegen te spreken?"

Op de website van Philip Dewinter bleef het dit weekend stil. Althans, er verscheen geen repliek op het striemend betoog van Walter Pauli. Wel al de volledige tekst van een interview van Dewinter aan Het Nieuwsblad op Zondag  van vandaag. Kritische journalistiek probeert Dewinter daarentegen te negeren.

 

23:03 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print