14-10-05

De vrienden van Bert Eriksson

Vorige zaterdag werd in Wilrijk het stoffelijk overschot van VMO-baas Bert Eriksson gecremeerd. Het was uitkijken wie daar naartoe zou gaan. Blokwatch meldde dat de VB-top niet kwam opdagen. Philip Dewinter, Frank Vanhecke noch Gerolf Annemans was er. Maar ook Wim Verreycken, Francis Van den Eynde en zelfs Roeland Raes gaven verstek. Hun afwezigheid ontlokte gemor bij de aanwezigen. "Bang om zich te compromitteren nu ze een grote partij onder de andere zijn geworden?" "Bert heeft voor hen dikwijls de kastanjes uit het vuur gehaald. Bert heeft zijn plicht gedaan. Nu mocht Bert gaan." Maar er waren wel een paar (ex-) VB-parlementsleden.
 
Zowel in het crematorium in Wilrijk als op het Schoonselhof in Hoboken, waar de as van Eriksson in het columbarium werd bijgezet, werd wie langskwam begroet door Luk Vermeulen, verantwoordelijke voor de ordedienst bij alle VB-manifestaties. Het op Vlaams-nationalistische en extreem-rechtse  manifestaties vaak gevraagde Scheldekoor zong in Wilrijk onder andere het VMO-lied en het met een nazi-geschiedenis beladen Treuelied. Bij het einde van de plechtigheid in aula Chrysant weerklonk muziek van Richard Wagner. Xavier Buisseret, die mee met Bert Eriksson de VMO leidde en in 1992 VB-volksvertegenwoordiger werd maar dit mandaat moest opgeven na klachten over onzedige handelingen met de minderjarige dochters van een partijlid, bracht een afscheidsrede. Volgens Buisseret was Eriksson een man van ijzer met een hart van koekenbrood, die geen enkel probleem uit de weg ging (over dat laatste zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051031#2698918).
 
Onder de toehoorders: Pieter Huybrechts, VB-volksvertegenwoordiger uit de Kempen en diezelfde dag nog bedacht met een paginagroot artikel in De Morgen.  Huybrechts was cultuurpraeses bij het NSV en schreef het beruchte NSV-lied "Ne amadees, ne Marokkaan; ne raller en ne nikkeriaan; ne communist, ne vreemde tist; die zwieren we allemaal in hun kist; ne rode hond met ne grote mond; die boren we in de grond! (...)" Verfijnde humor die Huybrechts combineerde met de betere fysieke paraatheid als lid van de VMO. Hij huwde Greet Dillen, dochter van, van wie hij inmiddels gescheiden is. Huybrechts vond de aandacht voor zijn persoontje in De Morgen  best aangenaam, maar ontkende betrokken te zijn geweest bij een raid op een migrantencafé in Sint-Niklaas. 
 
Naast Huybrechts waren ook Mechels VB-senator en gemeenteraadsfractieleider Frank Creyelman, en Antwerps VB-kamerlid en gemeenteraadslid Staf Neel (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050930#2679959) aanwezig op de uitvaartplechtigheid voor Bert Eriksson. De tegenwoordig immer breder uitdeinende Neel, van het volkse deel van de SP naar het rauwste deel van het VB. Op de plechtigheid in het crematorium van Wilrijk waren een 500-tal aanwezigen, op het Schoonselhof in Hoboken een 100-tal.

13:53 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | | |  Print

Commentaren

NSV-lied Beste AFF,
Zou het mogelijk zijn om de hele tekst van het NSV lied te posten of mij te mailen op bovenstaand adres. Als het kan ook met muziek want ik heb geen wreed goed gevoel voor ritme.

Dank bij voorbaat

Gepost door: bobbob112 | 17-10-05

De commentaren zijn gesloten.