31-10-05

De AFF-Nieuwsbriefkwis

De AFF-Nieuwsbrief mag dan wel in september verspreid zijn, blijkbaar circuleert hij nog. Deze week kregen we een mailtje van een pedagogische medewerkster van een jeugdorganisatie: "Hallo. In jullie nieuwsbrief van september 2005 stond een leuke quiz. Waar kunnen we de antwoorden van die quiz vinden? Staan die ergens online?" De antwoorden staan op tien verschillende plaatsen op deze weblog, maar omwille van dat mailtje hebben we ze hier even samengezet. Het boek  In de greep van de angst van Rinke van den Brink dat we beloofden voor één van de lezers die ons de juiste antwoorden op onze kwis bezorgden, is twee weken geleden naar een lezer in Limburg verstuurd.

 1. "Als de partijtop op tv in beeld komt, dan lijkt het wel een bende pinguïns met de meester-pinguïn vooraan.", is geen uitspraak van Hugo Coveliers of Jean-Marie Dedecker maar van Jurgen Verstrepen (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050228#958674).
 2. De VB-oppositie in de Berchemse districtsraad startte in 2001 met zes leden. Intussen is het de facto... een eenmansfractie geworden (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050331#972994).
 3. We signaleerden een meeting die de neonazi's van Blood and Honour Vlaanderen planden in Waasmunster. Het zaakje moest naar een andere gemeente verhuizen. Teveel commotie die wij en anderen maakten rond Blood and Honour en hun gastspreker... Siegfried Verbeke (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050331#975559).
 4. Philip Dewinter ontkende het in een televisiedebat, maar in het VB-blad Antwerps Nieuws  stond alleszins de uitspraak van VB-woordvoerder inzake cultuur in de Antwerpse gemeenteraad Bob Hulstaert... "Voor mij mag Het Toneelhuis gerust op droog zaat gezet worden." (Zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050331#985324).
 5. Volgens Gerolf Annemans kan kunst de wereld redden, op voorwaarde dat zijn politici die kunst zoeken. Voor Annemans is daarbij als voorbeeld poëziekenner... Niet Bert Anciaux of Marie-Rose Morel, maar Karel Dillen (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050331#1001431).
 6. VB-voorzitter Frank Vanhecke vindt dat hij het als Comical Ali niet slecht doet (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050430#1043914).
 7. Slechts 1 op 5 VB-kiezers is het eens met het VB-standpunt dat homo's niet met elkaar mogen huwen (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050430#1073803).
 8. Toen we een VB-mandataris om uitleg vroegen over wat we in een VB-huis-aan-huisblad hadden gelezen, antwoordde die... "Het is goed dat u dit leest. Ik lees dat niet meer." (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050430#1112976).
 9. Het AFF werd ervan verdacht een nepweblog van Philip Dewinter te hebben aangemaakt (zie: http://maarten.typepad.com/blogologie/2005/05/blogt_filip...). Dewinter kon er niet mee  lachen en legde klacht neer tegen de anonieme weblogger. Het neemt niet weg dat het VB toen al maanden een parodie online had gezet van... de websites van VLD- en CD&V-Lokeren (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050531#1173022).
 10. Het VB blijft een ranzige kern hebben. Koen Dillen, zoon van, die voor die ene keer dat hij zijn mond open doet in het Europees parlement een Frans negationist verdedigt; Rob Verreycken, ook al zoon van een beruchte vader, zegt het niet erg te vinden naast een White Power-vlag te poseren... Frank Vanhecke reageerde op vragen van journalisten over die laatste uitspraak met... "Ik heb andere katten te geselen." (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050630#1263041).

00:02 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

30-10-05

Het Zwarte Schaap

"Als er een prijs voor onnozelste uitspraak van het jaar zou bestaan, zou Chakkar een serieuze kans maken die te winnen." De uitspraak van Mohamed Chakkar dat Dewinter de Bin Laden is van de Vlaamse politiek is misschien wel begrijplijk vanuit de positie van de allochtonen die zich geterroriseerd voelen door voortdurende en niet van karikaturen gespeende uitvallen van het VB. Maar het biedt Dewinter de kans om te scoren voor open doel. Eén van de peetvaders van het VB wordt in verband gebracht met een aanslag op de Congreskolom in Brussel (zie: http://www.geocities.com/wolfke38/OnbSoldaat.html), maar dat is toch niet vergelijkbaar met de aanslagen in New York, Madrid en London die aan Osama Bin Laden worden toegeschreven. Een vergelijking van Philip Dewinter met Osama Bin Laden is door eerstgenoemde (te) gemakkelijk te weerleggen. Vandaar dat we ook Claude Marinower begrijpen als hij Chakkars uitspraak kapittelt. Maar hoe wel in debat treden met Dewinter, minstens toch zijn kiezers overtuigen dat met Dewinter geen land te bezeilen is?
 
Het VARA-programma Het Zwarte Schaap  toonde ons een presentatrice-interviewster Inge Diepman die ad rem was. Met een Hollandse zelfzekerheid wierp ze Dewinter een aantal zaken voor de voeten, waar Dewinter gespeeld verbaasd of breedlachend op antwoordde. Soms zelfs zijn eigen gedachten de waarheid aandoend. Dat Dewinters uitspraak "Wie een hoofddoek draagt, tekent een terugkeercontract." slechts een boutade is, hadden we een paar weken na die uitspraak op de trappen van het Brussels gerechtsgebouw na  kritiek van VB-voorzitter Frank Vanhecke al gehoord. Maar nu verklaarde Dewinter dat van terugkeren niet veel in huis zal komen. ("Terugsturen daar is op dit moment geen sprake van, en dat zal in de toekomst ook niet zijn.") Gaat het partijprogramma nu herschreven worden? Eerst zien en dan pas geloven.
 
Het eerst echt in moeilijkheden zagen we Dewinter wanneer Claude Marinower hem voor de voeten gooide dat Roeland Raes spijts zijn negationistische uitspraken en spijts de bewering van Dewinter dat zijn partij afstand nam van 'de bruine walm', nog steeds bestuurslid is van een VB-afdeling en nog steeds werkte op de VB-hoofdzetel. Wij hebben het hier al eens geschreven, maar ook Karel Dillen had het in een lezersbrief in Het Laatste Nieuws  bevestigd. Dewinter begon dan maar uitspraken aan te halen van Louis Tobback en Louis Michel die ooit weinig flatterende, zelfs beledigende, uitspraken hadden gedaan over asielzoekers en vreemdelingen. En verder wat gebrul en geloei, en geklaag dat de presentatrice niet geïnteresseerd is in de voorbeelden die hij (Dewinter) aanhaalde, maar geen antwoord op de vaststelling die Marinower had gemaakt.
 
Peter Boeckx dwong Philip Dewinter ook tot stilzwijgend breed lachen maar niet antwoorden. Boeckx had voor het maken van zijn RTBF-reportage Le Vlaamse Choc  wel eens last gehad met de entourage rond Dewinter die het alleen al op de zenuwen werkte dat Boeckx met zijn RTBF-reportageploeg Frans sprak. Dewinter vond dat Boeckx de zaken opschroefde. Hij kon echter niet anders dan zwijgend glimlachen als Boeckx Dewinter vroeg of die hem niet een aantal keren bodyguards had aangeboden bij het filmen? Heeft Dewinter hem dat niet verschillende keren aangeboden wegens fysiek gevaar dat voor Boeckx en zijn RTBF-collega's in het VB-milieu dreigde? Dewinter glimlachte nog een keer, maar zweeg.
 
Overigens is een veelzeggende passage uit het programma, dat op 27 september is opgenomen, weggelaten. Marinower, VLD-parlementslid van joodse afkomst en Antwerps gemeenteraadslid, heeft niet alleen gesproken over Roeland Raes. Als voorbeeld van de 'bruine walm' rond het VB haalde hij ook Wim Verreycken aan die in de Antwerpse gemeenteraad een voorstel lanceerde om een straat in Berchem naar de Vlaamse SS'er Ward Hermans te noemen. Marinower kreeg daarop van Dewinter een sneer over zijn eerste minister, waarop Marinower hem vroeg of  hij Guy Verhofstadt bedoelde. "Neen, uw eerste minister, Sharon", antwoordde Dewinter. Marinower daarover gisteren in De Standaard : "Hij doet alles om de joodse gemeenschap te knuffelen, maar eigenlijk vindt hij dat we vreemdelingen zijn en blijven." Dat het geen slip of the tongue  was, maar een uitspraak met voorbedachte rade, blijkt uit een incident na de uitzending. Marinower: "We hadden allebei onze papieren meegebracht maar mochten die in de studio niet gebruiken. Na de opnames werden onze documenten verwisseld. Ik kreeg bij vergissing de map van Dewinter. Ik heb ze teruggegeven, maar er toch even in gekeken. Op de kaft van de documenten had Dewinter op voorhand  in grote letters Sharon  geschreven. De aanval was dus voorbereid." De Vara besliste de passage niet uit te zenden wegens "te Belgisch en te ingewikkeld". Dewinter, de kampioen in de provocatie maar voor de Nederlanders is dat "te Belgisch en te ingewikkeld".
 
Dewinter werd een aantal keren op punten verslagen. In Vlaanderen laat hij bijvoorbeeld geen gelegenheid voorbijgaan om naar Pim Fortuyn te verwijzen. In Nederland is hij daar voorzichtiger mee. Dewinter weet ook wel dat, alhoewel er een aantal inhoudelijke overeenkomsten zijn tussen het LPF- en het VB-programma (zie daarvoor Rinke Van den Brinks In de greep van de angst , blz. 268 e.v.), Fortuyn de uitspraak 'Eigen Volk Eerst!' afwees. Fortuyns uitspraak daarover - "Mij zal je nooit horen zeggen 'Eigen Volk Eerst!'."- was trouwens te horen in het inleidend filmpje bij deze aflevering van Het Zwart Schaap . Dewinter kon echter niet aan de verleiding weerstaan om te zeggen dat Fortuyn 'Eigen Volk Eerst!' niet zei omdat die uitspraak in Nederland door een rechtbank veroordeeld is. Bert Cremers (PvdA-Rotterdam) wees erop dat wie Fortuyn een beetje kent, weet dat een gerechtelijke uitspraak Fortuyn niet zou weerhouden een uitspraak te doen als hij die nodig achtte. Een punt voor Cremers, maar het programma denderde alweer verder. Tegenover de intellectuele eerlijkheid van Cremers en anderen stond het verbaal geweld van Dewinter: gespeelde onschuld en verontwaardiging als het hem uitkomt; door het regime verschopte alsmaar enigszins mogelijk is het zo voor te stellen; de aandacht naar andere thema's verleggend als hij er niet uit geraakt.

 • De uitzendingen van Het Zwart Schaap zijn via deze link alsnog te bekijken: http://omroep.vara.nl/tvradiointernet_overzicht.jsp?maint.... In het inleidend filmpje bij het debat met Dewinter zijn overigens beelden te zien van een AFF-betoging en is ook nog de stem van Hugo Gijsels te horen. 
 • Nagekomen bericht.  Het verbaal geweld van Dewinter maakte blijkbaar meer indruk dan de terechte opmerkingen van zijn tegenstanders. Gazet van Antwerpen  titelde maandag Filip Dewinter zet zich af tegen collaborateurs.  "Filip Dewinter heeft in het Nederlandse tv-programma Het Zwarte Schaap  op krachtige wijze afstand genomen van de nazi-sympathisanten onder zijn kiezers. 'Ik voel geen verwantschap met hen', zei de voorman van het Vlaams Belang", zo begint het artikel in Gazet van Antwerpen.  Krant die verder nog een paar keer Dewinter in Het Zwarte Schaap  citeert: "Eén miljoen Vlamingen zouden toch niet zo gek, dolgedraaid en idioot zijn om te kiezen voor een verstokte nazi die racist, fascist en antisemiet is", en nog: "Nee, ik voel me niet verwant met hen (= Oostfronters en andere collaborateurs - nvdr). Ik neem er afstand van. Ik heb geen bruin of zwart verleden. Men moet mij vooral niet beledigen door mij uit te schelden voor nazi of fascist, want dat ben ik niet." Maar over Marinower die de blijvende activiteiten in de partij van negationist Roeland Raes voor de voeten wierp, en Dewinter die dan maar de aandacht naar andere onderwerpen probeert te verleggen. Ondanks aandringen van presentarice Inge Diepman niet antwoordt op de vaststelling van Marinower, om na verder gebrul en geloei het woord te laten aan Diepman met de woorden "U bent hier de baas", maar nog steeds zonder geantwoord te hebben over Raes. Daarover geen woord in Gazet van Antwerpen.  Als de recensent model staat voor de gemiddelde televisiekijker heeft Dewinter weer een goede indruk achtergelaten spijts de terechte reacties van zijn opponenten.

 

15:52 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

29-10-05

Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen

Vanavond gaat in de KVS in Brussel  Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen in première, het jongste toneelstuk van het gezelschap Union Suspecte. Hun vorig stuk,  De Leeuw van Vlaanderen, was één van de beste producties van de voorbije twee theaterseizoenen, dat trouwens bedacht werd met de Louis Paul Boon-prijs. In  Humo deed artistiek leider van Union Suspecte, de in West-Vlaanderen opgegroeide half-Tunesische, Chokri Ben Chikha een boekje open over het Vlaams Belang.
 
Eerst echter zijn mening over Theo van Gogh en Pim Fortuyn. Kon Chokri Ben Chikha lachen met de moslimgrappen van Theo van Gogh? Chokri Ben Chikha: "Neen. Het probleem is dat Van Gogh geen notie had van waar de allochtonengemeenschap mee zat. Hij had het over van alles en nog wat, en tussendoor ook even over hen. Hij was niet betrokken bij de zaak, en was niet van plan zich te engageren in de emancipatie van de allochtonen. Kijk, ik kan wel zwaar op de Vlamingen beginnen te schelden maar ik draag tot geen enkel debat bij als ik niet ook affiniteit met hen heb, iets voor hen voel, en weet waar ik het over heb. (...) Natuurlijk had hij daar niet voor vermoord mogen worden. (...) Pim Fortuyn vroeg ook om problemen."  Maar het moet hem toch aangesproken hebben dat Fortuyn politiek correct links lichtjes ontmaskerd heeft? Ben Chikha: "Dat was wel goed. Maar kritiek is maar zoveel waard als het alternatief dat je biedt. Hij had geen enkel plan, behalve wat repressie, en kijk naar de gevolgen: in Nederland slaat alles op hol."
 
'Laat het Vlaams Belang gewoon reageren,' zei Freek de Jonge in Terzake,  dan vallen ze wel door de mand. Ben Chikha: "Ja, maar Freek de Jonge woont niet in Antwerpen en is geen allochtoon. Trouwens, niet alleen de allochtonen zullen ervan langs krijgen, ook de vrouwen en de homo's. Dat vergeet men in Vlaanderen steeds weer." Is het waar dat het Vlaams Belang bij hun voorstellingen op de eerste rij zit? Ben Chikha: "Ja. Ik ben daar ook van geschrokken. Ik had liever gehad dat ze ons met baseballknuppels stonden op te wachten. Dan kun je tenminste zeggen: zo zijn ze. Nu zitten ze daar op de voorste rij en nemen notities, en achteraf vragen ze toeschouwers en barpersoneel uit." Broer Zouhair Ben Chikha: "Die Freek de Jonge zou moeten weten dat zij in Europa de best georganiseerde extreem-rechtse groep zijn."
 
Chokri Ben Chikha: "Ze weten exact hoeveel geld wij krijgen, en wie er in onze organisatie zit. Ze wachten op het juiste moment om in de gemeenteraad te zeggen: 'Waarom krijgen zij zoveel, en die-en-die maar zo weinig?' Vanaf 2006 krijgen wij na tien jaar voor het eerst subsidies. Met hen aan de macht weet ik niet hoelang dat nog zou duren. Extreem-rechts hier zorgt er echt voor dat het vreselijk goed geïnformeerd is. Dat is vaak het verschil met de goedmenende linkse rakkers, die een salsa-cd kopen, naar het Polé Polé-festival gaan en dan vinden dat ze volledig mee zijn. Daar proberen wij ook op te wijzen: dat de linkse hoek zichzelf te weinig ter discussie stelt. Maar er zijn er ook heel goeie, hè. Zonder mijn leraars op het atheneum van Blankenberge was ik nu nergens. Het Nieuwpoorttheater in Gent heeft ons kansen gegeven, en nu de KVS. Die nemen wél hun verantwoordelijkheid op zich. Ik doelde vooral op mensen die op belangrijke postjes zitten en die ervoor zouden moeten zorgen dat er wat minder frustratie heerst binnen de allochtonengemeenschap."
 
Hoe het VB zich informeert, soms schijnbaar achteloos, daarvan gaf Verzet  onder andere een voorbeeld in het spraakmakend dossier over de Verreyckens. Verzet,  januari 1998 : "Gemeenteraadszittingen worden telkens voorafgegaan door commissievergaderingen waar gemeenteraadsleden alvast kunnen discussiëren over het gevoerde beleid - vaak in een opener sfeer dan in de gemeenteraad mogelijk is - maar vooral is het de plaats om technische informatie op te vragen. Bij één van de laatste commissievergaderingen vraagt Wim Verreycken uit wat de verantwoording moet bestaan om als jeugdvereniging subsidies te kunnen krijgen. Hij wil wel eens zo'n activiteitenverslag zien dat daarvoor moet ingediend worden, en bij wijze van 'volkomen lukraak gekozen' voorbeeld wil hij graag het activiteitenverslag van de Vereniging voor Solidariteit bekijken. Navraag leert dat de Vereniging voor Solidariteit beter bekend is als de jongerenorganisatie (...) van de St.-Egidiusgemeenschap die elk jaar een fakkeloptocht organiseert met tal van prominenten en grote weerklank in de pers. Fakkeloptocht die op 28 september vorig jaar verliep onder het motto 'Wie vergeet, is gedoemd te herhalen' en een duidelijke aanklacht was tegen fascisme, racisme en xenofobie. Met een uitgestreken gezicht zei Verreycken tot tweemaal toe dat zijn voorbeeld 'volkomen lukraak gekozen (is), ik had er evengoed een ander kunnen nemen." De fakkeloptocht werd vorig jaar verstoord door een bommelding in het Centraal Station, en het herdenkingsplaatje dat vlak voor het Centraal Station werd aangebracht, is inmiddels door 'onbekende' daders meegenomen. Wim Verreycken ziet nu na of de Vereniging voor Solidariteit/St.-Egidiusgemeenschap rechtmatig gesubsidieerd wordt."

12:13 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

28-10-05

Als de vos de passie predikt

Morgen, zaterdag 29 oktober, is Philip Dewinter te gast in het VARA-programma  Het Zwarte Schaap (Ned.3, 21.00 uur). Het programma is een paar weken geleden alopgenomen want reeds in  Humo van 11 oktober vertellen presentatrice Inge Diepman en nationaal secretaris van de Belgische journalistenbond Pol Deltour over de opnamen. Diepman: "Het is niet tot een debat gekomen. De partijen praatten langs elkaar heen zoals dat met Dewinter kennelijk gebruikelijk is." Deltour: "Dewinter is vrolijk uit de studio vertrokken:hij was ingenomen met zijn optreden. De debatformule zit hem als gegoten, hé: Daniël in de leeuwenkuil - die rol speelt hij graag. 'Ik word hier vanuit alle mogelijke hoeken belaagd, en ik kan me niet eens verdedigen,' zei hij. Terwijl hij zeker niét door iedereen werd aangevallen, en  ongelofelijk veel aan het woord is geweest."
 
De opnamen mogen dan wel al lang achter de rug zijn, Dewinter presteerde het deze week de aandacht op de uitzending te trekken door in een persmededeling uit te halen tegen Mohamed Chakkar (foto), coördinator van de Federatie van Marokkaanse Verenigingen. Chakkar noemt Dewinter in Het Zwart Schaap  blijkbaar een "Vlaamse Osama bin Laden". "Door zijn uitspraken drijft Chakkar de polarisatie tussen de allochtone en autochtone gemeenschap in Antwerpen bewust op", vindt Dewinter. Alsof Dewinter zelf nooit de polarisatie tussen autochtone en allochtone Antwerpenaren heeft opgedreven. Dewinter eist het ontslag van Chakkar uit zowat alle adviesraden. Zelf steekt Dewinter nu de hand uit naar de Marokkaanse gemeenschap in Antwerpen. Hij wil met hen rond de tafel gaan zitten. De eerste uitnodigingen zouden volgende week gepost worden.
 
Dewinter - die bijvoorbeeld in zijn boekje Eigen volk eerst!  zich verzette tegen de multiculturele samenleving met de woorden: "Zoniet maken we de grote egalisatie mee (...) waarbij onze achterkleinkinderen in plaats van computers te bedienen uit de Derde Wereld geïmporteerde maniok stampen in afgedankte soepketels." - wil aan de Marokkaanse gemeenschap een oproep doen "om in de toekomst een sereen debat te voeren zonder scheldpartijen." De VB-standpunten blijven echter onveranderd. "Wie zich niet integreert kan beter terugkeren, daar blijven we bij. Wel wil ik dat de Marokkaanse gemeenschap onze standpunten leert kennen. En dat kan best door met deze mensen rond de tafel te gaan zitten", zei Dewinter gisteren in Gazet van Antwerpen.
 
De krant heeft intussen een paar woordvoerders van Marokkaanse verenigingen om hun mening gevraagd. Saïd El Majoub (Student Focus) zal zeker niet gaan mocht hij een uitnodiging krijgen. El Majoub: "Zijn uitnodiging gaat in tegen alles wat we weten en voelen over deze partij. (...) Als we een uitnodiging krijgen, dan zullen we duidelijk argumenteren waarom we daar niet op ingaan." Mohamed Ikoubaân (Moussem-festival) gaat ook niet. Ikoubaân: "Als je een gesprek wenst aan te knopen, dan ben je bereid om water bij de wijn te doen. Dat wil het Vlaams Belang niet doen. Je kan dan moeilijk van een gesprek spreken." Fattouma Ziani (van de Marokkaanse vrouwenorganisatie Cinta) vreest dat Dewinter de ontmoeting wil misbruiken voor eigen electoraal gewin, maar wil wel eens een gesprek voeren met Dewinter. Ziani: "Maar dan op ons terrein. Binnenkort organiseren de verschillende verenigingen weer politieke debatten rond de gemeenteraadsverkiezingen. Misschien moeten we het Vlaams Belang dan eens uitnodigen."
 
Gazet van Antwerpen  laat ook een paar hardliners bij het VB aan het woord over het door Dewinter aangekondigde initiatief. Filip De Man: "Ik denk niet dat de Marokkaanse verenigingen op zijn aanbod zullen ingaan. Hij gaat serieus bot vangen." En Koen Dillen: "Ik hoop dat de verenigingen naar het gesprek komen. We willen onze aanpak toelichten en tonen wat veranderd is, zeker met het oog op mogelijke beleidsverantwoordelijkheid." Wat is er overigens veranderd? "Aanpassen of oprotten" werd "Aanpassen of terugkeren".
 
GvA-commentator Wim Daeninck is sceptisch over de uitgestoken hand van Dewinter, maar pleit toch om het gesprek aan te gaan. Daeninck: "Filip Dewinter reikt de hand aan de Marokkaanse gemeenschap en wil met hen in dialoog gaan. Dat is zoiets als GAIA-boegbeeld Michel Vandenbosch die Herwig Van Hove uitnodigt om bij hem thuis een boeuf bourgignon  klaar te maken. Je weet op voorhand hoe het feestje zal aflopen, dus waarom de uitnodiging versturen? Omdat het uiteraard gewoon weer handig gespeeld is van Dewinter. De strateeg van VB schuift hiermee de Marokkaanse verenigingen een dilemma in hun bakje. Komen ze niet, dan kan hij zeggen: 'Zie je wel, ze weigeren mijn uitgestoken hand, ze keren een groot deel van de Antwerpenaars gewoon de rug toe.' Gaan ze wel op de uitnodiging in dan wordt dat: 'Zie je wel, zelfs de allochtonen willen met ons aan tafel zitten. Als zij het cordon sanitaire niet respecteren, waarom blijven de anderen dat dan halstarrig volhouden?' (...)
 
De eerste vraag die je je hierbij moet stellen is: hoe geloofwaardig is die uitnodiging van Dewinter? Nadat hij en zijn partijgenoten jarenlang de allochtonen met bokshandschoenen en bezems hebben bestookt, hen in schotschriften op kamelen hebben afgebeeld, virtueel op een C-130 hebben gezet of in grenskampen opgesloten, en hen ronduit gecriminaliseerd - waarvoor het Blok-zaliger ook werd veroordeeld - gaan ze nu gezellig samen aan tafel zitten? Laten we even serieus blijven, ja. Om samen een vruchtbare dialoog op te zetten moeten er toch minstens een paar raakpunten zijn. En die zijn er amper, behalve dan op puur ethisch vlak en dan nog enkel met de oerconservatieve vleugel binnen de moslimgemeenschap. Vreemd genoeg lopen hun standpunten rond euthanasie, huwelijkstrouw, het gezin als hoeksteen, de rol van de vrouw, enz. wel grotendeels gelijk met die van het VB. Maar verder spiegelt de integratiewens van de allochtone gemeenschap zich nergens aan de assimilatiewens van de extreem-rechtse partij.
 
De eerste reacties vanuit de Marokkaanse gemeenschap waren dan ook meestal afwijzend en soms zelfs behoorlijk scherp. Dat is in het licht van het voorgaande niet onbegrijpelijk, maar wel onverstandig. Het zou een tactische flater zijn om niét met Dewinter in dialoog te gaan. Meer nog, het zou wenselijk zijn als de eerste stap daartoe nu door de Marokkaanse verenigingen zélf wordt gezet. Nodig hen uit op eigen turf. Verschuif het dilemma naar het andere bakje. En maak vooral niet de fout die alle politieke partijen decennia lang hebben gemaakt. Trek dus de thema's waarmee het VB scoort naar je toe. Kaart veiligheid en overlast aan en bedenk mee oplosssingen. Als die oplossingen haaks staan op de voorstellen van Dewinter dan is dat maar zo. Misschien zijn er andere gesprekspartners die wel op dezelfde golflengte zitten. Het VB gebruiken als springplank naar een dialoog met een meerderheid van de Antwerpenaars, daarvan moet je zowel het nut als de humor kunnen inzien." 
 
Het idee van Dewinter om te gaan praten met de Marokkaanse gemeenschap lokt intussen tegenstrijdige reacties uit op de weblog van Jurgen Verstrepen. Ene John: "Goede zet van Filip om de Marokkaanse gemeenschap rechtstreeks aan te spreken i.p.v. de socialistische slijmjurk Mohammed Chakkar. Er is geen enkele reden om te veronderstellen dat een Marokkaan per definitie niet deugt." Roodkapje: "Het VB is zich de laatste maanden opvallend 'softer' gaan gedragen, bijna als een regeringspartij, dubbelzinnig praten, rond de pot draaien, etc... én dat is hetgeen ze naartoe willen: de regering. Verstrepen voor media-minister ;-). Alle dagen porn en lifestyle." Tanguy Veys (zie ook: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050831#2596584): "Eerlijk gezegd, ik vind dit 'charmeoffensief' maar wat vreemd hoor. Misschien zou ik het wat normaler vinden komende van het VB indien zij zich expliciet zouden richten naar die allochtonen die het echt menen en zich hier willen integreren. Tenslotte zijn het net die migranten die er alle Belang bij hebben (hmm, mooie woordspeling) wanneer het kaf van de koran wordt gescheiden!" 1handclapping: "Start een actie zoals het bekend blad Flair : deel goedkope maaltijden in Marokkaanse en/of Turkse restaurantjes aan. Een actie 'Couscous met Flup en Jurgen' - dat zou nog eens nieuwe kiezers opbrengen, of zou je er oude door verliezen?"

21:38 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

27-10-05

"Eigen volk eerst is onzin"

Vanaf vandaag kan je de jongste film van Dominique Deruddere  De bloedbruiloft zien in de filmzalen. De titel verwijst naar een huwelijksfeest dat compleet ontspoort wanneer de tomaat-garnaal niet vers blijkt. Dat lijkt een commentaar op onze alsmaar zuurdere maatschappij, waarin de verdraagzaamheid stilaan het nulpunt nadert.  Het Nieuwsblad vroeg gisteren de vanuit Leopoldsburg naar Brussel verhuisde Dominique Deruddere om commentaar, en ging daarbij ook in op Derudderes eigen leefomstandigheden.
 
Hoe ziet Deruddere Brussel evolueren? Dominique Deruddere: "Ik hoop in de eerste plaats dat Brussel tweetalig en multicultureel blijft. Ik vind het zelfs jammer dat in mijn cöté  een sterke vervlaamsing bezig is. Het lijkt hier stilaan een Vlaams getto. Ik kan alleen hopen dat het kosmopolitische, dat toch typisch is voor de Brusselaar, standhoudt. Ik weet dat het Vlaams Belang ook in de hoofdstad terrein wint, maar ik denk toch dat we die jongens buiten krijgen. Allochtonen stappen in de politiek, ze zijn te zien in de media en ze zullen mee het beleid bepalen. Ja, ik denk dat het goed komt."
 
"Er zullen uiteraard nog moeilijke momenten komen. Die zijn er na nine eleven  trouwens al geweest. De sfeer in Brussel was toen wel iets grimmiger. Maar ik vergelijk het met de mijnstreek en Leopoldsburg, waar ik vandaan kom. Toen ik klein was, waren de Italianen daar nog heel vers. De cafés waren verboden terrein, ik mocht zelfs niet met Italiaanse jongetjes spelen van mijn ouders. Kijk nu eens. De Italianen zijn er compleet ingeburgerd. Ja maar, zeggen mensen dan, Italianen zijn katholiek, net zoals wij. Da's waar. Dat veel allochtonen moslim zijn, maakt het niet makkelijker, maar niet onoverkomelijk. Er zijn trouwens steden waar het perfect werkt. Kijk naar Istanboel."
 
"We moeten er vooral voor zorgen dat beide zijden met elkaar blijven praten. Maar het komt in orde, daar geloof ik in. Allochtonen op een trein zetten is zéker geen oplossing. Leg me eens uit hoe dat zou moeten werken. Dat is debiel. Dat is geen plan, dat is zelfmoord."  (...) Wie beweert dat mijn film een happy end heeft, is een blinde mol. Beide partijen houden vast aan hun stomme trots, ze praten niet, ze excuseren zich zelfs niet. Dat gebrek aan communicatie is ook een probleem in Brussel. Het Vlaams Belang verkoopt dezelfde prietpraat als mijn personage Walzer. Hij is een kortzichtige, fascistoïde kerel die anderen op sleeptouw neemt. 'Het gaat hier om familie!', schreeuwt Walzer, maar dat is onzin. Net zo'n grote onzin als 'eigen volk eerst'."
 
Overigens bezigt Philip Dewinter nog altijd de slogan 'eigen volk eerst'. Op de eerste congressen na de omvorming van het Vlaams Blok naar het Vlaams Belang dacht men het wel, en suggereerde men het nog wel, maar sprak men de strijdkreet 'Eigen volk eerst!' niet uit. Dewinters speech op de A-conventie op 9 oktober in Antwerpen eindigde als vanouds met 'Eigen volk eerst!'.

09:47 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

26-10-05

De tooggesprekken van Freddy Van Gaever

In het chique Brusselse Astoria-hotel is gisteren het boekje  Volksvertegenwoordiger, een feest? van VB-volksvertegenwoordiger Freddy Van Gaever voorgesteld.  De Standaard is niet echt positief over het werkstuk, en we hebben een licht vermoeden dat  De Standaard wel eens gelijk zou kunnen hebben. Van Gaevers stijl bij andere gelegenheden kennend.
 
Bart Brinckman: "De fine fleur  van Vlaams Belang troepte gisterenmorgen samen in het Astoria-hotel. Nooit kreeg een publicatie van Uitgeverij Egmont - een dochter van de vzw Vlaams Belang - zoveel ampleur.  Die Freddy Van Gaever moet dan wel een speciaal geval zijn. De Antwerpenaar maakte vooral naam in de transportindustrie (Tracto, VLM, VG-Airlines), maar haalde meer pers als baas van gewezen eerste-klasser Berchem Sport. Filip Dewinter bood hem een verkiesbare plaats voor het Vklaams Parlement aan.
 
Dewinter probeerde gisteren de niet-partijpolitieke afkomst van Van Gaever uit te buiten. Crypto-Belangers zoals Eric Suy en Hugo Coveliers kregen een beleefd applaus. Maar Jean-Marie Dedecker was de kers op de taart. De VLD-senator kende Van Gaever uit een vorig leven, zo argumenteerde hij zijn aanwezigheid. Hij besefte dat zijn tegenwoordigheid 'kon worden misbruikt'. Dedecker nam zoetjes wraak door te stellen dat 'een partij die het vrije woord claimt, dat ook best in eigen rangen toepast'.
 
Van Gaever is niet de eerste zakenman die de politiek inrolt. Hij is evenmin de eerste die over zijn avonturen prompt een boek schrijft met een voorspelbare boodschap. Vlaanderen gaat kapot aan de regelneverij en het teveel aan ambtenaren 'die alleen op hun bevordering of op hun vakantie' zitten te wachten. 'Wij hebben echte leiders nodig die miljarden besparen door orde op zaken te stellen in het logge monster dat ambtenarij heet.' De stijl van het boek is anekdotisch, Van Gaever meandert door zijn 'losse gedachten'. Hij fixeert zich op onderwerpen zoals de Vlaamse onafhankelijkheid, de vreemdelingen, het lucht- en het wegvervoer en het energiebeleid. Een echte rode draad valt niet te ontdekken. Zijn 'nieuwe ideeën' halen door de band nauwelijks het niveau van een tooggesprek in een Antwerps volkscafé.
 
Natuurlijk krijgt Vlaams Belang alle lof toegezwaaid. Als de partij aan de macht komt, is het meteen afgelopen met 'de drukkingsgroepen', wat dat dan ook moge betekennen. 'Vlaams Belang is namelijk geen verantwoording verschuldigd aan de loge, de vakbonden en de pers.' Maar verwacht geen pasklare antwoorden op heikele problemen. Het moet allemaal eenvoudiger, teveel Vlamingen zijn 'onproductief' - zeker de 'controleurs en de inspecteurs' - en de politiek helpt alles naar de knoppen.
 
De zakenman heeft het moeilijk met de politieke geplogenheden die maken dat voorstellen van de oppositie, en zeker van Vlaams Belang, nooit worden gesteund. Maar Van Gaever kent zichzelf. 'Tijdens mijn eerste jaar in de politiek heb ik bitter weinig waargemaakt. En voor de overige vier jaar is er geen beterschap in zicht.' Toch wil hij in 2009 een nieuw mandaat. Hij mag dan wel kritiek hebben op de manier waarop politici worden verloond, het geld is mooi meegenomen."

15:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

25-10-05

Het VB in spreidstand

Zondagmorgen verbaasde Anke Van dermeersch ATV-kijkend Antwerpen door in  Wakker op Zondag alle begrip te tonen voor de stakers die zich verzetten tegen het zogenaamd Generatiepact. Natuurlijk mochten de ondernemers niet lijden onder de staking. Maar toch. Een opmerkelijk standpunt, noteerde het ATV-avondnieuws, want had Gerolf Annemans de staking onlangs niet zonder meer veroordeeld? Vandaag probeert VB-voorzitter Frank Vanhecke in  De Morgen zowel zijn 'oude arbeidersvleugel' als de 'nieuwe ondernemersvleugel' tevreden te houden. Merkwaardig genoeg is het nieuwkomer Freddy Van Gaever die nog het best het VB-standpunt verkondigt zoals het is neergelegd in talloze wetsvoorstellen.
 
Steunt het Vlaams Belang de staking vrijdag? Frank Vanhecke: "We begrijpen het ongenoegen van de werknemers. (...) Men verengt de hele discussie over de loonlasten tot het brugpensioen. We begrijpen dus dat de arbeiders ontzet zijn omdat hun verworven rechten plots op de helling worden gezet. Een staking is echter een ongelukkige manier omdat zo de bedrijven getroffen worden, terwijl het toch de regering is die men wil treffen. Aan de andere kant hebben de arbeiders geen enkel ander kanaal om hun ongenoegen te uiten. In ieder geval gaat het niet op om zomaar kruispunten te bezetten."
 
Het VB is dus tegen de staking? Vanhecke: "Neen, neen, de conclusie is genuanceerder. We begrijpen het ongenoegen en de terechte boosheid., maar een staking heeft ook negatieve effecten voor de bedrijfswereld. Dat is spijtig."
 
Het VB staat dus achter de staking? Vanhecke: "Kijk, we moeten ons niet voor of tegen de staking uitspreken. De vakbonden hebben ons niet uitgenodigd om mee te staken."
 
'Wij zijn niet alleen de grootste arbeiderspartij, maar ook de partij die op steeds meer bijval kan rekenen bij zelfstandigen, vrije beroepen en Vlaamse ondernemers', staat op de VB-website. Vanhecke wil beide groepen tevreden houden? Vanhecke: "Werknemers en werkgevers verhouden zich niet tot elkaar als water en vuur. Hun belangen zijn niet noodzakelijk tegenstrijdig of incompatibel. Het VB zal dat aantonen. Misschien leidt dat wel tot een genuanceerdere stelling dan u van ons gewoon bent."
 
Nieuwkomer bij het VB Freddy Van Gaever is alleszins een genuanceerde stelling nog niet gewoon. Staat VB-volksvertegenwoordiger Freddy Van Gaever achter de staking vrijdag? Van Gaever: "Neen, die staking heeft geen zin, integendeel. De stakers jagen enkel de investeerders weg. Ze hollen de eigen economie uit. Het stakingsrecht is één zaak, maar daartegenover staat het recht op werken. Het is ontoelaatbaar dat bedrijven stil worden gelegd omdat arbeiders een kruispunt blokkeren, zonder dat de politie ingrijpt."
 
Komen Vanhecke en Van Gaever nog wel overeen inzake het bezetten van kruispunten, over al dan niet begrip hebben voor de stakers verschillen ze. Eigenaardig genoeg zit Van Gaever het meest op de lijn zoals het VB die altijd gehuldigd heeft. Van zelfklevers met de slogan 'Staken schaadt, werken baat' over uitspraken als zoals van Karel Dillen: "Staken is misdaad!", tot wetsvoorstellen die mogelijke acties van vakbonden beperken tot interne bedrijfsconflicten, en geen 'politieke' stakingen dulden. Nieuwkomers bij het VB zijn niet noodzakelijk vernieuwers.

08:41 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

24-10-05

Ambtenaar onder een VB-bestuur

Hoe moet of kan je je als ambtenaar opstellen als het VB de lakens uitdeelt op het stads- of gemeentehuis? Eind 2004 kreeg het VB het gedaan in de Deurnese districtsraad dat de ambtenarij voor elke uitgave boven de 125 euro naar de slechts maandelijks vergaderende districtsraad moest. Een vlotte dagelijkse werking zou daardoor onmogelijk worden. De vakbonden hebben daarop het districtspersoneel voorgesteld strikt volgens de regels te werken, omdat het eenmaal zo hoort én om aan te tonen dat de VB-maatregel een vlotte dagelijkse werking belemmert. Het heeft geholpen, want bij een volgende districtsraad trok het VB haar maatregel in. Er is nu wel een driemaandelijkse rapportering voorzien over alle uitgaven boven de 125 euro, maar daar heeft niemand in de ambtenarij problemen mee.
 
Sommigen nemen een andere houding aannemen. Of hebben de vrijheid om een andere houding aan te nemen. Gisteren werd Piet Vanthemsche (foto) geïnterviewd in Het Nieuwsblad op Zondag,  de man die als crisiscoördinator inzake de vogelgriep is aangesteld, en daarnaast ook nog eens het land moet voorbereiden op gewone griepepidemies. Vanthemsche kwam in 1999 voor het eerst in beeld, bij de dioxinecrisis die duizenden kippen het leven kostte en de groenen een aantal stemmen extra opleverde. Vanthemsche werkte in die tijd als kabinetschef van minister van landbouw Karel Pinxten, toen nog CVP-er, intussen VLD-er.
 
Vanthemsche werkte indertijd voor een christen-democraat, en wordt nu ingehuurd door liberalen. Of hij daar geen probleem meer heeft, wilde Het Nieuwsblad op Zondag  weten. Piet Vanthemsche: "Ik heb geen partijkaart. Goed, vanuit mijn afkomst leunde ik aan bij de CVP van vroeger. Maar ik heb ook gewerkt voor de groenen. Het was Vera Dua die mij na mijn ontslag vanwege de dioxinecrisis vroeg om terug een topfunctie op te nemen. En nu werk ik voor paars, ook goed. De enige partij voor wie ik niet wil werken, wil ik niet eens bij naam noemen." Waarom? "Ik ben een zelfverklaard tegenstander van de verzuring. (...) Debat en democratie zijn moeilijke toestanden, maar beter dan dat hebben we niet om uit de problemen te geraken."
 
Vanthemsche noemt het Vlaams Belang ook nog altijd met haar originele naam. Vanthemsche: "Ik zeg aan mijn drie opgroeiende kinderen: luister naar wat die Blokkers te vertellen hebben, en trek daaruit zelf uw conclusies." Piet Vanthemsche, de volgende keer dat hij op televisie verschijnt zullen we hem met nog meer sympathie aanhoren.

13:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

23-10-05

Club Mediterannée

De voorbije week is in de Antwerpse gemeenteraad de begroting voor volgend jaar besproken. Naar jaarlijkse traditie schoot Philip Dewinter de begroting af. Volgens Philip Dewinter is Antwerpen "een Club Mediterannée geworden met Patrick Janssens als opperanimator, door de aaneenschakeling van feesten en manifestaties allerhande." Het kan in Antwerpen wel plezant zijn, maar in een vergelijking met de Club Mediterannée gelooft niemand. Interessanter was het VB-begrotingsvoorstel dat Dewinter voorlegde. Niet dat een verstandig mens hierop wil ingaan, maar het gaf aan waar we naartoe zouden gaan mocht het VB aan de macht komen in Antwerpen.
 
Het VB wil vooreerst een 'stadspenning' invoeren. Dewinter: "Die onder meer de huidige vestigingstaks, de belasting op uithangborden, lichtreclames en terrassen omvat. Die taksen worden nu allemaal apart geheven en daar willen we vanaf." Door het gezamenlijk innen van die verschillende taksen, retributies en belastingen meent Dewinter tot een kostenvermindering van 20 % te komen, die meteen omgezet wordt in een evenredige belastingvermindering voor zelfstandigen en KMO's. Vrije beroepen, zelfstandigen en eenmlanszaken zouden nog maar 175 euro moeten betalen. Vennootschapen klasse 1 en 2, en KMO's klasse 1, 2 en 3, worden belast op hun bedrijfswinst. Eén probleem evenwel, moest ook Dewinter erkennen na het antwoord van schepen voor financiën Luc Bungeneers: belastingen op bedrijfswinsten, en een eventueel aandeel daarvan voor de gemeenten, zijn een federale bevoegdheid. Dewinter kan wel willen, maar moet wachten tot hij daarvoor niet op Antwerps maar op federaal vlak een meerderheid voor vindt.
 
Naast de invoering van de zogenaamde stadspenning, en daarbijhorende belastingvermindering voor zelfstandigen en KMO's, heeft Dewinter nog vier andere prioriteiten. Vooreerst de aanwerving van nog maar eens 186 politieagenten. Maar nu met resultaatsverbintenis: de daling van de criminaliteit tussen 2004 en 2006 met 25%. Dewinter zegt er niet bij wat zou gebeuren als dat resultaat niet gehaald wordt.  Dewinter wil ook investeren in extra huisvuilophaalrondes in dichtbevolkte buurten, en een zwerfvuil- en sluikstortteam in elke buurt. Nu het VB eerder in een bestuursmeerderheid lijkt te kunnen komen in de districten dan in de stad wil Dewinter een verdubbeling van de investeringsbudgetten voor de districten, ten koste van het stedelijk investeringsbudget. Zelfstandigen die last hebben van de werken aan de Leien krijgen kwijtschelding van alle stedelijke belastingen.
 
Maar hoe wil Dewinter dit allemaal betalen? Vooreerst met de overheveling van het stedelijk onderwijs naar het gemeenschapsonderwijs, uitgezonderd het basisonderwijs. In de gemeenteraadscommissie voor onderwijs en jeugd voorafgaande aan de begrotingsbesprekingen heeft schepen voor onderwijs Robert Voorhamme al geantwoord dat het gemeenschapsonderwijs noch een andere inrichtende macht interesse heeft in het overnemen van de tientallen Antwerpse stadsscholen. Maar het VB blijft desondanks haar waanidee naar voor schuiven.  Ten tweede wil Dewinter de projecten uit het vroegere Sociaal Impulsfonds, die nu in het Stedenfonds opgenomen zijn, schrappen. Het vrijgekomen geld moet aangewend worden voor het proper maken van de stad. Alweer gaat het om een zaak die met de hogere overheid overeengekomen moet worden, in dit geval de Vlaamse regering. Maar er is meer: dit voorstel zou een sociaal bloedbad veroorzaken en de stadsadministratie ontregelen. Er worden met die Stedenfonds-middelen niet enkel straathoekwerkers en in ogen van het VB andere halfzachten tewerkgesteld, in alle mogelijke stadsdiensten worden hiermee medewerkers op vaak cruciale posten ingezet. Los van de honderden individuele arbeidsplaatsen die daarmee verdwijnen, wordt ook de werking van nogal wat stadsdiensten hiermee ontwricht.  Alsof dat nog niet erg genoeg is, wil Dewinter ook nog eens besparen door "een betere taakomschrijving van het personeel" en "rationalisering" bij de stadsdiensten. Tot slot moet minstens de helft van de OCMW-eigendommen verkocht worden. Toen onlangs het OCMW een deel van haar cultureel patrimonium wilde overdragen aan het stadsbestuur, stond het VB echter onmiddellijk klaar om te zeggen dat dàt niet wenselijk is.
 
Het scenario is duidelijk: belastingverminderingen voor de ondernemers, meer politie en wat verschuivingen in budgetten. De meerkost zou betaald worden met onuitvoerbare maatregelen en alleszins besparingen op de personeels- en andere kosten van de stadsdiensten met navenante verslechtering van de dienstverlening. Wie wil daarvoor tekenen?

15:27 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

22-10-05

Taartengooier: organisator VB-kroegentocht

Elio Di Rupo kreeg woensdagavond in Gent een taart in het gezicht gesmeerd door een NSV-militant. "Abrikozentaart met een laagje schuim", preciseerde de dader 's anderendaags voor de verzamelde pers. Het VB noemde het een "ludieke stunt van een student van het NSV." En nog: "Taartengooier Frederik Ranson wou Di Rupo in zijn hemd zetten. (...) Je kan de NSV-student geen ongelijk geven."

Wat het VB verzwijgt is dat "de NSV-student" actief is bij de Vlaams Belang Jongeren en zelfs bestuurslid is van het Vlaams Belang, afdeling Gent. Aanstaande donderdag 27 oktober organiseert het VB een kroegentocht met Jurgen Verstrepen (foto) en Marie-Rose Morel in de Gentse studentenbuurt, en bij wie moet je zijn om je in te schrijven voor de VB-kroegentocht: bij onze taartengooier, Frederik Ranson.

Het VB verzwijgt dat "de NSV-student" een actief VB-bestuurslid is, het VB houdt er ook een andere mening op na naargelang wie het slachtoffer is van een ludieke actie. Di Rupo slachtoffer van taart: moet kunnen. "Rechtse rakkers dioen het met een taart. Linkse extremisten doen het met kogels... Kijk maar naar Pim Fortuyn.", merkt het VB nog op. Maar toen Philip Dewinter op 24 september 2000 in Amsterdam besmeurd werd met chocolade was Nederland te klein om de verontwaardiging van Dewinter daarover te vatten.

Het Nieuwsblad vroeg gisteren aan psycholoog Frank Van Overwalle wat mensen onthouden van zo'n incident, uitgebreid gecoverd door VTM-camera's. Frank Van Overwalle: "Toen die taartgooiende student naderhand zijn verhaal deed, hield hij zijn NSV-petje op. In zo'n outfit neemt natuurlijk niemand je serieus." De beheerste, zelfs olijke, reactie van Di Rupo, en zijn steeds beter Nederlands, laten een betere indruk achter. En dat is toch niet wat het NSV/VB wilde.

19:55 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

21-10-05

Campagne voor een menswaardig vluchtelingen- en nieuwkomersbeleid

Zaterdagnamiddag en -avond 29 oktober is er zoals eerder al gemeld het Antifa-festival van Blokbuster in Antwerpen. In de voormiddag van diezelfde 29e oktober worden in Brussel de koppen bijeengestoken voor het uitwerken van een gemeentelijke campagne voor een menswaardig vluchtelingen- en nieuwkomersbeleid.
 
Ben jij ook verontwaardigd over de vaak moeilijke situatie van vluchtelingen, nieuwkomers en mensen zonder papieren? Vraag je je wel eens af wat hierrond op gemeentelijk vlak kan gebeuren? Wil je mee de handen uit de mouwen steken? Dan is het gezamenlijk Overlegmoment van Vaka/Hand in Hand en Vluchtelingenwerk Vlaanderen 'the place to be'. Zaterdag 29 oktober in de lokalen van 11.11.11 in Brussel, Vlasfabriekstraat  11.

 

10:40 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

20-10-05

NSV doet meer dan taart gooien

Gisterenavond werd in Gent de eerste van zes  Soirée Flambée-avonden ingericht door Animo, de jongerenafdeling van de SP.A. Op de affiche de twee hottest politici: Elio Di Rupo en Freya Vandenbossche. Vooraleer de kersverse Waalse minister-president en voorzitter van de Parti Socialist Di Rupo café Charlatan kon betreden, werd hem een taart in het gezicht gesmeten door een NSV-militant. Het NSV is officieel geen lid van de VB-familie, maar in de praktijk wel (zie ook: http://www.blokwatch.be/content/view/84/47/lang,nl/...).
 
Een taart gegooid in het gezicht van Elio Di Rupo. Het zal de loop van de geschiedenis niet veranderen. Maar taart gooien is niet de enige bezigheid van NSV'ers. Er zijn pijnlijker momenten. In Antwerpen bijvoorbeeld, waar De Leeuw van Vlaanderen (De Beest ) de stamkroeg is van het NSV, wordt al twee jaar een massaal studentenontvangst georganiseerd door het stadsbestuur. Studay. Al twee jaar is het daarbij telkens ambras met het NSV. Niet alleen veegt het NSV haar voeten aan de afspraak om niet te flyeren. Dit jaar moest zonodig in Antwerpen bekend gemaakt worden dat het NSV op 1 december in Leuven betoogt. Dit jaar ook wandelde een student met donkere huidskleur voorbij een groepje NSV'ers (foto), wat hij moest bekopen met schimpscheuten, geduw en getrek. Je mag dan wel vlot Nederlands spreken en universitaire studies volgen, als je een donkere huidskleur hebt blijf je voor de comillitones van het NSV uitschot. Vorig jaar was het van hetzelfde. Een door de organisatoren van Studay ingehuurde Marokkaanse medewerksters die henna-tatouages maakte voor wie het wilde, werd door het NSV van het Theaterplein gejaagd omdat ze een hoofddoek droeg.
 
Het NSV, de elite van Vlaanderen? Alleszins de kweekvijver voor VB-mandatarissen (zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Nationalistische_Studenten_V...). Wanneer zal het gerecht eens opgetreden tegen deze heethoofden? Gewelddaden tegen iemand met een donkere huiskleur of drager van een hoofddoek, dat kan toch niet afgedaan worden als studentikoos vertier.

00:50 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

19-10-05

Borms, de musical

August Borms is één van de iconen van de Vlaamse (extreem-rechtse) beweging. Tot tweemaal toe ter dood veroordeeld wegens collaboratie met de Duitse bezetter (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050430#1062059), dan moet je wel je verdiensten hebben. In  't Pallieterke werd een paar maanden geleden opgeroepen een film te maken over August Borms (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050430#1100215). Een film is er (nog) niet, een musical wel. Of de bewonderaars van Borms er gelukkig mee zullen zijn, is wat anders. Vooreerst is het een musical van De Zwarte Komedie, geschreven door Bert Verhoye. Daarenboven wordt August Borms in het stuk vertolkt door een allochtoon.
 
"Ik ben geboren in Oran in Algerije", vertelt de 31-jarige Houwari Moumen vandaag in Gazet van Antwerpen, "maar ik ben opgegroeid in Antwerpen en in Borgerhout. De jongste drie jaar woon ik in Beringen. Liesbeth, mijn vriendin, werkt er als maatschappelijk assistent." Ook Houwari is aan het werk geweest als maatschappelijk assistent, maar toen op een studiedag een en ander met een paar sketches zou verduidelijkt worden, kreeg de toneelmicrobe Moumen in zijn greep.
 
Borms, de musical  ging het voorbije weekend in première. Het is een typische Verhoye-productie geworden waarin duchtig de draak gestoken wordt met alles wat extreem-rechts was en is in Vlaanderen. "Ik wist aanvankelijk niet veel van Borms", geeft Moumen toe. "Ik wist wel dat hij gecollaboreerd had. Ik ken De Zwarte Komedie en ik besefte wel dat deze thematiek heel geladen was. Ik probeer Borms als mens neer te zetten. Hij is niet per se antipathiek. Ik heb intussen de biografie van Borms gelezen en ik kan zijn motieven plaatsen. Ik begrijp wat hij wou. Maar over de manier waarop hij dat wilde bereiken, kan je discussiëren. (...) Het kan geen kwaad om nu en dan eens stil te staan bij je ideologieën en overtuigingen."

 • Borms, de musical  is nog tot 28 februari te zien. Elke donderdag, vrijdag en zaterdag om 21.00 uur, en elke eerste zondag van de maand om 15.00 uur. Meer info: http://www.dezwartekomedie.be

 

09:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

18-10-05

Na zes jaar

Sinds vorige week donderdag, 13 oktober, kunnen ondemocratische partijen hun overheidssubsidies tijdelijk verliezen. Pas nu zijn uitvoeringsbesluiten verschenen voor de in 1999 goedgekeurde wet om de financiering op te heffen van partijen die veroordeeld zijn voor racisme, of die de mensenrechten schenden.
 
Wat zegt de wet? Een derde van de parlementsleden van de Controlecommissie op de Verkiezingsuitslagen (zeven personen) kan naar de Raad van State stappen met een klacht tegen een ondemocratische partij. Daarbij moet aangegeven worden uit welke "feiten en de daarmee samenhangende tekenen" blijkt dat de geviseerde partij ondemocratisch is. De klagers moeten ten laatste zestig dagen voordien kennis hebben genomen van de laatste feiten of tekenen. "Samenhangende feiten of tekenen mogen (...) teruggaan tot 28 maart 1999." De veroordeling van het VB wegens racisme in 2004 kan bijgevolg in rekening gebracht worden zodra het VB opnieuw racistische uitlatingen doet. De Raad van State kan de dotatie van de ondemocratische partij voor hoogstens één jaar intrekken. Of het dubbele van het bedrag dat uitgegeven werd voor de ondemocratische daad van de overheidsdotatie aftrekken.
 
Het VB, dat een natuurlijke neiging heeft om racistische uitspraken te doen en zich dan ook geviseerd voelt door de wet en haar uitvoeringsbesluiten, krijgt voor haar aanwezigheid in Kamer en Senaat jaarlijks een 2 112 000 euro overheidssteun. Naast een klein legertje fractiemedewerkers en andere voordelen voor de individuele parlementsleden. Maar welk een vaart zal het nemen? Dat het zes jaar geduurd heeft vooraleer er uitvoeringsbesluiten verschenen over overheidsdotaties voor ondemocratische partijen, zegt veel over de (ontbrekende) wil van de politici om een wet die ze zelf hebben goedgekeurd te laten toepassen. De PS-parlementsleden Claude Eerdekens en Thierry Giet werken intussen aan een wetsvoorstel dat toelaat mandatarissen van wegens racisme veroordeelde partijen hun burgerrechten af te nemen zodat ze bij de eerstvolgende verkiezingen niet doodleuk, alsof er niets gebeurd is, opnieuw de verkiezingslijsten kunnen bevolken.

17:16 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

17-10-05

Hoe hoog is het plafond?

Bij het VB hebben ze redenen voor euforie. In Humo  van 4 oktober bleek dat bij een peiling onder jongeren 12,7 % VB zou stemmen. CD&V haalde de meeste stemmen binnen: 14,7. SP.A was tweede met 13,9 %. Volgens Knack  van 12 oktober zou 24,8 % van de jongeren VB stemmen. De SP.A stond andermaal op de tweede plaats met 27,1 %. De CD&V was hier derde met 21,8 %. Gazet van Antwerpen  focust vandaag op de verschillende leeftijdsgroepen bij haar peiling naar de kiesintenties in Antwerpen, en daarbij is het VB andermaal de grootste partij onder de jongeren. Nu echter al met 38,5 % van de stemmen. SP.A blijft de tweede grootste partij met 18,7 %. Derde is nu de VLD met 16,6 %. Nu nog een peiling tijdens een NSV-bijeenkomst in café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen (aanstaande donderdag is er opnieuw een NSV-bijeenkomst) en dan zal blijken dat het VB bij 80 % van de bevraagde jongeren de voorkeur geniet.
 
Wat bij al die scores vergeten wordt, is dat het VB het kleinste groeipotentieel heeft van alle partijen. VB-kiezers zijn de trouwste kiezers. Ze zullen dan ook eerder dan andere kiezers al weten VB te zullen stemmen. Anderzijds zijn er minder kiezers voor andere partijen die desgevallend VB willen stemmen. Het VB heeft - volgens de peiling in Gazet van Antwerpen  - in Antwerpen nog een groeipotentieel van 10 %. De andere grote partijen (SP.A, VLD, CD&V) hebben elk nog een groeipotentieel van 25 %. Vooral de VLD maakt daarbij kans om stemmen van het VB af te snoepen. Eén op vijf VB-kiezers kan zich voorstellen desgevallend VLD te stemmen. Kortom: het spel is begonnen, maar het is nog niet gespeeld.

22:27 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

16-10-05

Antifa-festival

We zagen er al affiches over hangen van Oostende over Antwerpen tot Leuven. Zaterdag 29 oktober in Cultureel Ontmoetingscentrum Sint-Andries en café Multatuli in Antwerpen: debatten over de strijd tegen extreem-rechts en een muziekfestival om de dag te besluiten. Ingericht door Blokbuster, het broertje van de Linkse Socialistische Partij.

Meer info: http://www.blokbuster.be/programma.html en http://www.lsp-mas.be/antifafest/index.php.

09:14 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

15-10-05

 VB'ers en Miss België-en

Véronique De Kock is door de lezers van het mannenblad  Ché verkozen tot mooiste vrouw ter wereld. Vorig jaar kreeg Ellen Petri, Miss België 2004, nog die eer. En daarvoor waren het Beyoncé Knowles (2003) en Jennifer Lopez (2002, 2001 en 2000) die bovenaan  De Hemelse Honderd stonden. Smaken verschillen doorheen de jaren, en het betert daarom niet. Maar waarom zijn ze er bij het VB zo tuk op naast Miss België-en te poseren?
 
Tim Willekens is voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren in Schoten, gemeenteraadslid in Schoten en één van de circa honderdtwintig parlementaire medewerkers van het VB. De jongeman heeft een eigen 'webstek', geheel in de stijl van de nationale VB-website. Zijn enige wapenfeiten als gemeenteraadslid zijn een voorstel van een motie waarmee de gemeente Schoten zich bij haar Nederlandse zustergemeente Voorschoten zou verontschuldigen voor de uitlatingen van Karel de Gucht over Jan Peter 'Harry Potter' Balkenende, en een voorstel van vraag vanwege de gemeente aan De Post om de nieuwe werkplaats voor de Schotense postbodes een Nederlandstalige en geen Engelstalige benaming te geven. Marie-Rose Morel zal beter volk moeten vinden wil ze met een paar VB'ers in het schepencollege stappen.
 
De fotopagina's op de website van Willekens laten een veel dynamischer Willekens zien. Op café op de foto met Marie-Rose Morel, Jurgen Verstrepen, Frank Vanhecke... en vooral met de ene na de andere jongedame.  Het pièce de résistance is een foto van Willekens met naast zich Véronique De Kock (Miss België 1995), Brigitta Callens (Miss België 1999), Zsofie Horvath (Miss Belgian Beauty 2003) en Brunhilde Verhenne (Miss Belgian Beauty 2002). Philip Dewinter heeft deze week in een persmededeling nog maar eens uitgehaald tegen politici die deelnemen aan TV-spelletjes als De Slimste Mens.  Dat haalt de geloofwaardigheid van de politiek naar beneden, maar wat dan met VB-medewerkers of politici die al te graag naast Miss België'en poseren? Of  De Kock, Callens, Horvath en Verhenne beseffen wie zich in hun midden heeft gewurmd, is maar de vraag. Toen bekendgeraakte dat VB-volksvertegenwoordiger Bert Schoofs op zijn website een foto gepubliceerd heeft waarop hij naast Tatiana Silva Braga Tavares poseerde, liepen de verhalen van Schoofs en de Miss België 2005 met Kaapverdische roots danig uiteen over de gretigheid waarmee de ene naast de andere wilde poseren.

00:25 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

14-10-05

De vrienden van Bert Eriksson

Vorige zaterdag werd in Wilrijk het stoffelijk overschot van VMO-baas Bert Eriksson gecremeerd. Het was uitkijken wie daar naartoe zou gaan. Blokwatch meldde dat de VB-top niet kwam opdagen. Philip Dewinter, Frank Vanhecke noch Gerolf Annemans was er. Maar ook Wim Verreycken, Francis Van den Eynde en zelfs Roeland Raes gaven verstek. Hun afwezigheid ontlokte gemor bij de aanwezigen. "Bang om zich te compromitteren nu ze een grote partij onder de andere zijn geworden?" "Bert heeft voor hen dikwijls de kastanjes uit het vuur gehaald. Bert heeft zijn plicht gedaan. Nu mocht Bert gaan." Maar er waren wel een paar (ex-) VB-parlementsleden.
 
Zowel in het crematorium in Wilrijk als op het Schoonselhof in Hoboken, waar de as van Eriksson in het columbarium werd bijgezet, werd wie langskwam begroet door Luk Vermeulen, verantwoordelijke voor de ordedienst bij alle VB-manifestaties. Het op Vlaams-nationalistische en extreem-rechtse  manifestaties vaak gevraagde Scheldekoor zong in Wilrijk onder andere het VMO-lied en het met een nazi-geschiedenis beladen Treuelied. Bij het einde van de plechtigheid in aula Chrysant weerklonk muziek van Richard Wagner. Xavier Buisseret, die mee met Bert Eriksson de VMO leidde en in 1992 VB-volksvertegenwoordiger werd maar dit mandaat moest opgeven na klachten over onzedige handelingen met de minderjarige dochters van een partijlid, bracht een afscheidsrede. Volgens Buisseret was Eriksson een man van ijzer met een hart van koekenbrood, die geen enkel probleem uit de weg ging (over dat laatste zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051031#2698918).
 
Onder de toehoorders: Pieter Huybrechts, VB-volksvertegenwoordiger uit de Kempen en diezelfde dag nog bedacht met een paginagroot artikel in De Morgen.  Huybrechts was cultuurpraeses bij het NSV en schreef het beruchte NSV-lied "Ne amadees, ne Marokkaan; ne raller en ne nikkeriaan; ne communist, ne vreemde tist; die zwieren we allemaal in hun kist; ne rode hond met ne grote mond; die boren we in de grond! (...)" Verfijnde humor die Huybrechts combineerde met de betere fysieke paraatheid als lid van de VMO. Hij huwde Greet Dillen, dochter van, van wie hij inmiddels gescheiden is. Huybrechts vond de aandacht voor zijn persoontje in De Morgen  best aangenaam, maar ontkende betrokken te zijn geweest bij een raid op een migrantencafé in Sint-Niklaas. 
 
Naast Huybrechts waren ook Mechels VB-senator en gemeenteraadsfractieleider Frank Creyelman, en Antwerps VB-kamerlid en gemeenteraadslid Staf Neel (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050930#2679959) aanwezig op de uitvaartplechtigheid voor Bert Eriksson. De tegenwoordig immer breder uitdeinende Neel, van het volkse deel van de SP naar het rauwste deel van het VB. Op de plechtigheid in het crematorium van Wilrijk waren een 500-tal aanwezigen, op het Schoonselhof in Hoboken een 100-tal.

13:53 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

13-10-05

Het gevaar Demol

Bij het VB zijn ze door het dolle heen omwille van de uitspraak van het Hof van Beroep in Antwerpen over het boek  Het gevaar Demol (Epo, 1998). Het Hof van Beroep veroordeelde de auteurs Ron Hermans en Eric Goeman wegens verdachtmakingen die volgens het Hof niet geduld kunnen worden. In eerste aanleg waren de auteurs nochtans vrijgesproken, en ook de openbare aanklager bij het Hof van Beroep zag geen redenen voor de veroordeling van de auteurs. Op de VB-website zijn nu al vier berichten verschenen over de veroordeling van Ron Hermans en Eric Goeman: twee gisteren, en vandaag nog eens twee.
 
Johan Demol krijgt niet de 260 000 euro schadevergoeding toegewezen die hij eistte, en ook Filip De Man krijgt geen schadevergoeding voor het plagiaat dat gepleegd zou zijn door delen van zijn hagiografie over Demol over te nemen in Het gevaar Demol.  De auteurs van Het gevaar Demol  zijn wel veroordeeld tot het vergoeden van de gerechtskosten en de publicatie van het arrest in De Morgen  omdat die krant al te vaak op dezelfde lijn zat dan de auteurs van Het gevaar Demol.  Geplaatst voor het dillema: gaan we de auteurs van een intussen enkel nog in tweedehandswinkels te vinden boek verplichten 20 à 25 000 euro te laten ophoesten voor publicatie van het arrest in De Morgen maar daarmee de 'haatkrant' De Morgen  rijker maken, koos het VB voor het financieel armer maken van de zwaksten, Ron Hermans en Eric Goeman, en het rijker maken van het sterkere De Morgen.
 
Ron Hermans (intussen woordvoerder van Groen!) en Eric Goeman (intussen actief in de andersglobalistenvereniging Attac) worden verweten onzorgvuldig te zijn geweest bij het bijeenschrijven van hun boek over Demol. Daar staat tegenover dat politici een grotere verdraagzaamheid aan de dag horen te leggen ten aanzien van opiniërende commentaren in de pers. Ron Hermans en Eric Goeman halen daarenboven aan dat van de meer dan honderd klachten die door Demol en De Man geformuleerd werd over het omstreden boek, slechts drie weerhouden werden door het Hof van Beroep. Voor het Hof  was dit echter voldoende om het hele boek af te doen als laster en Demols naam te zuiveren, ook al zijn die drie passages volledig gebaseerd op het officiële rapport van de tweede parlementaire onderzoekscommissie over de Bende van Nijvel. Rapport dat niet lichtzinnig is geschreven.
 
Natuurlijk hebben journalisten een plicht van zorgvuldigheid. Al te vaak hebben we het meegemaakt dat journalisten wat publiceren niet gehinderd door feitenkennis, en begrippen met het grootste gemak door elkaar haspelend. Met desinformatie en een cascade van politieke reacties tot gevolg die niet nodig waren. Maar hier valt op hoe de uitspraak van het Hof afwijkt van het vonnis in eerste aanleg, maar ook van het pleidooi van de openbare aanklager bij het Hof van Beroep, en dat men ver is gaan zoeken om de auteurs te kunnen veroordelen. Niet enkel slechts drie op meer dan honderd aantijgingen. Ook een uitspraak van het Hof van Cassatie uit 1952 terwijl er sindsdien tientallen andersluidende uitspraken zijn gebeurd.
 
Speelde de samenstelling van het Hof van Beroep in Antwerpen een rol? Advocaten van Kortrijk over Antwerpen tot Brussel, pleitend zowel voor politie- als handels- tot strafrechtbanken, geven off the record  toe dat de samenstelling van een rechtbank een rol kan spelen. De rechtspraak is zo breed dat de persoonlijke opinie van rechters van belang kan zijn. Zelfs bij verkeersinbreuken kan het een verschil geven.
 
Ron Hermans en Eric Goeman rest, al ze dit financieel aankunnen, enkel nog naar het Hof van Cassatie te gaan en desgevallend naar Straatsburg te trekken. De toenmalige Humo -journalisten Leo de Haes en Hugo Gijsels werden in 1997 door datzelfde Hof van Beroep in Antwerpen, en op basis van een gelijkaardige argumentatie, veroordeeld voor hun artikels over Notaris X. Ze legden hun zaak voor aan het Hof in Straatsburg en kregen er gelijk. Het Europees Hof toonde zich bevreesd voor het intimiderend effect dat uitgaat van een veroordeling voor journalisten die de rol en antecedenten van de rechters in de affaire rond Notaris X in vraag stelden. Het publiek debat en het recht op informatie is daarmee niet gediend.

18:01 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

12-10-05

De ene Van dermeersch is niet de andere Vandermeersch

We wisten het al enige tijd, maar gisteren stond er een artikel over in  De Nieuwe Gazet en vandaag in  Het Nieuwsblad: Jos Geudens (foto) gaat met ingang van 1 januari 2006 op pré-pensioen en vertrekt onmiddellijk naar Mombasa in Kenia.
 
Jos is jarenlang actief geweest in internationale solidariteitsbewegingen, een paar jaar geleden bijvoorbeeld nog rond Tuzla (ex-Joegoslavië). De laatste jaren was hij gefascineerd door Afrika. Op 1 januari vervoegt Jos er zijn Keniaanse echtgenote, maar hij gaat er ook een huiswerk-computerklas runnen. Kinderen uit de wijk Utange bij Mombasa zullen er rustig hun huiswerk kunnen maken, wat kunnen knutselen, tekenfilms bekijken, computerinitiatie volgen...
 
Jos Geudens is leraar Nederlands voor nieuwkomers in de Omnimundo-school in de Van Maerlantstraat, vlakbij de Atheneum en de Rooseveltplaats in Antwerpen. Vanuit de ervaring van kinderen die van de schoolbanken geplukt worden en teruggestuurd worden naar hun land van herkomst, startten Jos en de Omnimundo-leerkrachten de Beweging van de kinderen zonder papieren  op. Het hangt Jos hier 'zijn botten uit'. Jos Geudens (in De Nieuwe Gazet ): "Jarenlang heb ik voor de rechten van mensen zonder papieren geijverd. Vanaf januari word ik zelf een soort vluchteling. Het racisme in Antwerpen wordt me té erg." Hoe het gesteld is met het racisme en de bestuurskwaliteit in Mombassa weten we niet, maar er zijn wel gelijkenissen met Antwerpen. Jos Geudens: "Mombassa is maar half zo groot als Antwerpen, maar het is ook een havenstad met een minderheid van moslims én een toeristenstad. Veel gelijkenissen dus, al zullen de leefomstandigheden er nog schrijnender zijn."
 
Bij het VB, en allicht nog andere personen en instanties, zijn ze blij van Geudens af te zijn. VB-veiligheidsadviseur Bart Debie (op zijn weblog): "Een van de brulapen van het extreem linkse Basta! en marionet van iedereen die illegaal is in deze stad gooit de handdoek in de ring. (...) In plaats van bijeenkomsten te organiseren voor de 'sans-papiers' en zich te verzetten tegen allerhande politiecontroles, geeft Jos Geudens nu zélf een goed voorbeeld voor al die 'sans-papiers': hij pakt het vliegtuig en vetrekt. Beste Jos, hopelijk volgen er velen in uw kielzog." Maar bij het VB zijn ze nog niet helemaal af van Jos. Jos Geudens:"Ik kom zeker stemmen in 2006. Elke stem tègen het Vlaams Belang is er één." De coördinatie van de acties voor de kinderen zonder papieren en andere illegaal verblijvenden wordt nu opgenomen door Elke Vandermeersch.

 • Financiële steun voor de huiswerk-computerklas bij Mombasa kan gestort worden ten voordele van Ujamaa (wat Swahili is voor 'solidariteit'), op rekeningnummer 737-0070136-48. Als je je e-mailadres vermeldt, word je met een elektronische nieuwsbrief op de hoogte gehouden van de werkzaamheden, vorderingen en gebeurtenissen in Kenia.

 

17:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

11-10-05

Anke Van dermeersch raaskalt

Als het even kan grossieren ze bij het VB graag in de miss-en. Met Marie-Rose Morel haalden ze Miss Vlaanderen 1994 binnen; met Anke Van dermeersch Miss België 1991. Morel heeft overigens ook nog getracht de titel van Miss België te behalen, maar dat lukte haar niet. Morel zien we dan ook niet in het VRT-programma  De Rode Loper als die verslag uitbrengt van het jaarlijks etentje van de Miss België's van de laatste jaren en andere mondaine evenementen. Van dermeersch is er telkens wel, fijn (nouja) uitgedost zoals je op de foto kan zien.
 
Van dermeersch liet zich ook opvallen als advocate-stagiair die halfnaakt poseerde voor Kwik, als "geschorste advocate (die) ladderzat in de goot belandde" (dixit het Vlaams Blok Magazine  van oktober 1998) en als VLD-kandidate bij de Europese Verkiezingen in 1999 die beloofde als ze verkozen zou worden uit de kleren te gaan voor Playboy.  Een zicht dat ons gelukkig bespaard werd. Toen het duidelijk werd dat Van dermeersch weinig kans maakte bij de daaropvolgende verkiezingen een prominente plaats op de VLD-lijst te krijgen - zeker niet na haar ontmoetingen met Philip Dewinter en haar kritiek op het cordon sanitaire - stapte Van dermeersch in 2000 over naar het VB. Gedreven door het verkiezingssucces van het VB belandde ze intussen in de senaat. Frank Vanhecke verkoos haar boven Alexandra Colen voor een zitje in het VB-partijbestuur, en Philip Dewinter promoveerde haar tot zijn running mate in de strijd voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen.
 
Van dermeersch mocht daarom vlak voor De Grote Baas het podium op bij de 'A-conventie' vorige zondag. Waar ze haar toespraak begon (en eindigde) met een oproep om geld in een mandje te deponeren teneinde de propagandakas van het VB te spekken. Liefst met eurobiljetten. Van dermeersch: "Eurobiljetten maken geen lawaai en da's natuurlijk aangenaam voor mij. Dan kan ik ondertussen spreken zonder gestoord te worden door gerinkel." De beste grap moest nog komen, al betwijfelen we of het publiek in de Waagnatie begrepen heeft dat het een grap was. Van dermeersch beweerde immers "dat het Vlaams Belang bereid en bekwaam is om de stad of de districten te leiden." Wat volgens Van dermeersch bewezen wordt in Deurne.
 
Van dermeersch: "(In Deurne) heeft de Antwerpse monstercoalitie al geruime tijd geen meerderheid meer. Het Vlaams Belang deelt er de lakens uit en hoe!" Vorig jaar heeft het VB met de steun van enkele 'onafhankelijken' de begroting naar haar hand kunnen zetten (schrappen van de gratis concerten in het Rivierenhof, schrappen van de ondersteuning van de Week van de Amateurkunsten, budget vrijmaken voor het invoeren van een kindercheque...), maar dit jaar kon het VB het begrotingsvoorstel van de bestuursmeerderheid alweer niet tegenhouden. Meer zelfs, het VB onthield zich bij de stemming terwijl de nu gestemde begroting voor volgend jaar quasi een kopie is van de vorig jaar nog door het VB afgewezen begroting. Voor de gratis concerten in het Rivierenhof bijvoorbeeld is opnieuw 15 000 euro ingeschreven in de Deurnese districtsbegroting.
 
La  Van dermeersch beweerde op de 'A-conventie' bijvoorbeeld ook: "Ondanks de zeer beperkte districtsbevoegdheden en middelen (...) geven we een kindercheque aan jonge Antwerpse gezinnen met kinderen." Alweer heeft Van dermeersch niet opgelet. De provinciegouverneur heeft bevestigd dat gezinsbeleid geen districtsbevoegdheid is, en bijgevolg het district Deurne geen kindercheques mag noch kan uitdelen. Er is dan ook in Deurne geen enkele kindercheque uitgeschreven, wat Van dermeersch ook moge beweren voor een publiek van 2 000 VB-aanhangers. "In 2006 klonen we Deurne naar andere districten, naar 't stad en naar heel Vlaanderen", klonk het nog bij Van dermeersch. Ook elders een beleid voeren dat afhankelijk is van toevallige meerderheden en voor het overige kant noch wal raakt? Nee, bedankt.

00:21 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

10-10-05

Cordon sanitaire

Als er niet Freek de Jonge is die het cordon sanitaire afwijst (vandaag opnieuw in twee kranten, in  De Standaard en in  De Morgen), dan is er nog altijd  Gazet van Antwerpen  die vandaag paginagroot terugkomt op één van de enquêtevragen bij de grote peiling naar kiesintenties van  Gazet van Antwerpen en de VRT (zie ook: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051031#2711790). In 2000 reageerde 48 % van de bevraagden positief op de vraag of het VB deel mag uitmaken van het stadsbestuur; nu 54 % (38 % helemaal akkoord, 16 % eerder akkoord).
 
Het profiel van de voor- en tegenstanders is niet gewijzigd in vergelijking met de peiling in 2000. Vooral mannen, gezinnen met twee of drie personen, gepensioneerden en laaggeschoolden vinden dat het VB mee aan het roer mag staan. Wie Dewinter liefst niet in het stadsbestuur wil, zijn vooral kaderleden, hogere sociale groepen, hooggeschoolden, bedienden, 23-44 jarigen, gezinnen met kinderen en vrouwen. Bij de kiezers van Groen! vindt 16 % dat het VB haar intrek mag nemen op het Schoon Verdiep , bij de SP.A 24 %, bij de CD&V 43 %, bij de VLD 46 %, bij het VB 97 %. Het zijn dus vooral die laatsten die de doorslag geven, die zorgen voor de uiteindelijke meerderheid die vindt dat het mogelijk moet zijn dat het VB deel uitmaakt van het stadsbestuur. Wat natuurlijk niet zo verwonderlijk is. Maar ook een niet onbelangrijk deel van de tegenstanders van het VB vindt dat het VB best wel (even) op het stadhuis mag zitten. 22 % van de ondervraagden die vinden dat het VB deel mag uitmaken van het stadsbestuur, heeft een uitgesproken afkeer voor het VB. Als Philip Dewinter zich beroept op de 54 % die vindt dat het VB deel mag uitmaken van het stadsbestuur, dan zit daar ook een behoorlijk deel mensen bij die vinden dat dit de enige strategie is om te bewijzen dat het VB geen bestuurskwaliteiten heeft.
 
Wij  vinden dit geen goede strategie. Je offert de sociaal-economische welvaart van een stad en haar inwoners niet op, alleen maar om te bewijzen dat een ander een nefast beleid voorstaat. Bovendien is het niet eens zeker dat hij voor dit beleid afgestraft wordt. Zie: Orange (http://aff.skynetblogs.be/?date=20051031#2709179) en wat Rinke Van den Brink vertelt over de vergelijking met het FPÖ (http://aff.skynetblogs.be/?date=20051031#2694213). Wat quasi zeker is, is dat het VB in de stad Antwerpen geen partners gaat vinden om met het VB bestuursverantwoordlijkheid op te nemen. De klassieke partijen gaan hier minder vlug afwijken van de partijstandpunten dan in dorpen, en ook de kleinere a-klassieke partijen willen niet van het VB weten. In Ekeren, waar er de lokale partij 2070 E.K.E.R.E.N. is, zegt voorzitter Steven De Schepper: "Wij willen met alle partijen samenwerken, maar niet met het Vlaams Belang. Tégen het Vlaams Belang is één van onze 'bijdoelstellingen'."
 
In Hoboken zou - als we de kiespeiling mogen geloven - het VB 10 zetels halen in de plaatselijke districtsraad (+ 1), tegen 10 voor de klassieke partijen (5 voor SP.A, 2 of 1 voor VLD, 2 of 3 voor CD&V, 1 voor Groen!). De PvdA zou daarmee met haar enig districtsraadslid de sleutel voor het bestuur in Hoboken in handen krijgen. De PvdA wil uiteraard niet met het VB besturen, maar is ook niet bereid de democratische partijen zomaar te steunen. Mie Branders (foto): "Als het er alleen maar om gaat om de huidige meerderheid te depanneren hoeft het niet. Maar ik zeg ook niet bij voorbaat neen. Ik kan me best voorstellen dat de PvdA het op sommige punten eens kan zijn met de huidige meerderheid. Dat gebeurt nu ook wel eens. (...) Wat we alleszins niet gaan doen is ons aansluiten bij de meerderheid om het Blok dwars te zitten. Zo zitten wij niet in elkaar."

18:27 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

09-10-05

Zondagblues (3)

Terwijl wij nog steeds aan het strijken zijn, is het om iets na 11.00 uur Gerolf Annemans die het VRT-televisiescherm haalt. Annemans is, naast Rik Daems (VLD), Hans Bonte (SP.A) en Greta D'Hondt (CD&V) gevraagd om te debatteren over de eindeloopbaanproblematiek. Wie zei alweer dat het VB niet om haar mening gevraagd wordt over sociaal-economische kwesties (zie: Zondagblues (1))?
 
Het VB heeft voorbije donderdag dan toch haar standpunt bekendgemaakt over de eindeloopbaankwestie die politiek en syndicaal Vlaanderen al maanden beroerd. De tekst is nog niet voor iedereen toegankelijk: op de VB-website verscheen een verslagje van de persconferentie over deze en andere zaken met volksvertegenwoordigers Koen Bultinck, Francis Van den Eynde en Guy D'Haeseleer (foto), maar op het kunnen downloaden van de voorgestelde VB-brochures is het nog wachten. De Standaard  noteerde alvast dat de voorstellen niet heel concreet waren. "Wij voelen ons niet verantwoordelijk voor de problemen van vandaag, wij hoeven ze dus niet op te lossen", vertelde kamerlid Guy D'Haeseleer. De mirakeloplossing werd nog eens bovengehaald: het VB wil dat alle sociale bevoegdheden zo snel mogelijk toekomen aan Vlaanderen. Van een verhoging van de brugpensioenleeftijd kan geen sprake zijn. Maar anderzijds, wist De Morgen , krijgen van het VB enkel werknemers die veertig jaar of langer gewerkt hebben het recht op een volwaardig pensioen. De Morgen : "Met die stelling morrelt het VB de facto aan de huidige pensioenleeftijd.Voor heel wat (vrouwelijke) werknemers zou een loopbaan van minimaal veertig jaar neerkomen op werken na hun 65ste."
 
In het VRT-debat bevestigde Gerolf Annemans de stelling dat voor het VB de oplossing vooral ligt in het aantal jaren gewerkt hebben, naast de mirakeloplossing van meer Vlaamse autonomie. Meer Vlaamse autonomie zou Vlaanderen in staat stellen in te grijpen op de CAO's. Nog voor het tot een gesprek is kunnen komen, schuift het VB de sociale partners opzij. Rik Daems die, zoals na elke staking gebruikelijk is, nog een wetsvoorstel wil indienen om acties bij stakingen te verhinderen, kreeg de volle steun van Annemans. Annemans: "Wij zijn altijd blij als voorstellen van vroeger het Vlaams Blok, nu het Vlaams Belang, overgenomen worden door de VLD. De steun van onze 18 kamerleden en 9 senatoren hebt u."

09:20 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Zondagblues (2)

Terwijl we aan onze wekelijkse strijk beginnen, mag Philip Dewinter op ATV zijn commentaar geven bij de jongste kiespeiling. Aan tafel bij Karl Apers zitten ook nog: Bart de Wever (N-VA), Erwin Pairon (Groen!), Robert Voorhamme (SP.A), Ludo Van Campenhout (VLD) en Marc Van Peel (CD&V). Aanleiding voor deze zondagse bijeenkomst is de peiling die  Gazet van Antwerpen en de VRT bij 2 091 stemgerechtigde Sinjoren afnamen tussen 6 en 29 september 2005. Wat nauwelijks in beeld komt is dat je al bezitter moest zijn van een vast telefoontoestel om kans te maken om je mening gevraagd worden, en dat 1 op 5 zich niet wilde uitspreken ten overstaan van de enquêteurs. De resultaten moeten dan ook met de grootste voorzichtigheid geïnterpreteerd worden, al zullen grote krachtlijnen allicht wel overeenstemmen met de kiesintenties.

Net als bij de echte verkiezingen haalt iedereen zijn gelijk uit de enquêteresultaten. De bestuursmeerderheid van SP.A, VLD, Groen! en CD&V noteert dat 55 % van de Sinjoren tevreden is over het stadsbestuur. Het VB stelt daar tegenover dat 54 % van de Antwerpenaren vindt dat het Vlaams Belang deel mag uitmaken van het stadsbestuur. Dat is natuurlijk nog niet hetzelfde als dat 54 % vindt dat het VB moet deel uit maken van het stadsbestuur. Maar wie let op die nuance? Dewinter zeker niet. Groen! is tevreden dat 60 % pleit voor een auto-arme stad, iets wat het VB absoluut niet ziet zitten. Het VB pocht met de 70 % van de bevraagden die instemmen met de mogelijkheid een straatverbod in te stellen voor wie overlast veroorzaakt. Eigenaardig genoeg zet ook Gazet van Antwerpen  dit in het vakje 'Dewinter wint', alhoewel het straatverbod een uitvinding is van Dirk Grootjans (VLD) en Patrick Janssens (SP.A), en het VB vindt dat het straatverbod niet ver genoeg gaat.

Voor het VB is deze peiling alleszins de beste kiespeiling ooit in Antwerpen afgenomen: 32,3 % (- 0,7 % t.o.v. de uitslag bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2000). We weten dat het VB altijd beter scoort bij de reële verkiezingen dan in opiniepeilingen. Anderzijds zijn VB-kiezers veel vroeger dan anderen overtuigd voor hun partij te stemmen, stilaan krijgen we dus toch meer mensen die al op voorhand weten voor het VB te zullen stemmen. In zetelaantal blijft het VB, als de kiesintenties bevestigd worden, op hun huidig aantal van 22 van de 55 steken (en niet op 32 zoals de graficus-van-dienst bij Gazet van Antwerpen  ervan gemaakt heeft). In de districten zou het VB een nipte meerderheid verwerven in de districtsraden van Ekeren, Merksem en Hoboken, maar de resultaten op dit niveau zijn (nog) minder betrouwbaar dan op stadsniveau.

Waarom het VB in Deurne niet aan een zetelmeerderheid zou geraken, daar had Dewinter vanochtend geen verklaring voor. Waarom niet in Antwerpen en Borgerhout, wist hij wel. Daar speelt sterk de instroom van vreemdelingen (volgens Dewinter op zes jaar tijd 18 000) en de uittocht van Vlamingen (16 000), het vreemdelingenstemrecht (8 000) en de gevolgen van de snel-Belg-wet (30 000). In de Antwerpse editie van Het Nieuwsblad  is ook al gezegd dat de nieuwe Belgen en stemgerechtigde vreemdelingen wegen op vijf van de vijfenvijftig gemeenteraadszitjes. Maar kloppen deze cijfers wel? Gaat het telkens over 18- en meer jarigen? Zouden alle vreemdelingen zich wel laten inschrijven voor het kiesregister? En hou zouden ze dan gaan stemmen? Een rondetafelgesprek in Borgerhout waarover vandaag in Het Nieuwsblad op Zondag  wordt bericht, relativeert toch een en ander (zie: Zondagsblues (4)).

Patrick Janssens is de man die de Antwerpenaren het best zien als hun toekomstig burgemeester (28 %). Dewinter krijgt maar de steun van 14 %. Janssens krijgt de voorkeur van 6 op 10 SP.A-kiezers, maar scoort ook goed bij een niet-klassiek socialistisch publiek van kaderleden, bedienden en de hoogste sociale klassen (telkens 1 op 3). Janssens scoort ook goed bij de kiezers van alle democratische partijen. Bij de VB-kiezers kan toch nog 1 op 10 leven met het idee van Janssens burgemeester. Dewinter scoort bij de kiezers van zijn eigen partij minder goed dan Janssens bij zijn partijgenoten. Dewinter krijgt maar het vertrouwen van 4 op 10 VB-kiezers. Naar verhouding scoort hij beter dan anderen bij mensen met lager onderwijs, gepensioneerden, lagere middenklasse en gezinnen met meer dan twee kinderen (telkens 1 op 5). Marc Van Peel ziet niet graag dat Janssens en Dewinter tegen elkaar uitgespeeld worden. Van Peel: "Dat is immers de keuze herleiden tot het stemmen voor een socialist of voor een extremist."

Zelf hamerde Van Peel op dat het analyseren van criminaliteitscijfers lange tijd een links taboe is geweest, en je het sluikstortprobleem in Antwerpen niet opgelost krijgt als ook niet de illegalen verwijderd worden. De gretigheid van Ludo van Campenhout en anderen om aan de hand van de peiling - waarvan ze de waarde relativeren - toch te besluiten dat een bestuursmeerderheid zonder Groen! niet enkel wenselijk maar ook mogelijk wordt... Het zijn tekenen dat als Dewinter niet het stadhuis kan intrekken, de politieke zeden toch naar rechts evolueren in de Metropool.

 

09:20 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Zondagblues (1)

Soms is het zoeken om elke dag weer een bericht over het VB en aanverwante te posten op deze weblog. Soms is er een  overkill. Neem nu zondag 9 oktober, precies een jaar voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Bij de bakker 's morgensvroeg worden we al geconfronteer met het VB. Het gratis blaadje  De Zondag meldt op haar voorpagina dat Marie-Rose Morel en Alexandra Colen respectievelijk in Schoten en in Mol lijsttrekker zijn voor het Vlaams Belang. Dat een aardbeving in Pakistan en India meer dan 3 000 levens kostte, staat ook wel op de voorpagina maar minder breed uitgesmeerd dan het lijsttrekkerschap van Morel en Colen. Maar het is nog niet alles, binnenin staat een paginagroot interview met Morel.
 
Volgens Philip Dewinter zal het VB eerder nog dan in Antwerpen in Schoten de lakens kunnen uitdelen (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051031#2691429). Marie-Rose Morel die van Ekeren naar Schoten is verhuisd, verhoogt de kansen op bestuursdeelname. Is Morel bewust verhuisd naar de groene randgemeente? Morel (in De Zondag ): "Mijn partijgenoten hebben mij niet verplicht om te verhuizen uit politiek-strategische reden. Zij hebben mij alleen aangemoedigd om een optrekje te zoeken in Schoten. Dat wél." Maar Morel is - zegt ze - niet van plan om water bij de wijn te doen om aan de macht te geraken. Morel: "Alleen op basis van ons programma willen we onze verantwoordelijkheid opnemen. Als dat niet mogelijk is, blijven we liever aan de kant. We zitten nu al 27 jaar in de oppositie. Die periode mag gerust nog eens met zes jaar verlengd worden." Met meer ook?
 
Interviewer Luk Van Bel merkt op dat veiligheid en vreemdelingen centraal blijven staan in het VB-partijprogramma. Biedt het VB ook een alternatief op sociaal-economisch vlak? Morel:"Elke partij heeft haar core-business. Bij ons staan de drie V's centraal. Vlaanderen, vreemdelingen en veiligheid. Het is vreemd, maar alleen over deze drie aspecten laat men ons aan het woord. Na zo'n lange oppositiekuur hebben we heus wel goede alternatieven te bieden. Dat is ook het geval op sociaal-economisch vlak, maar blijkbaar zijn de media daar weinig of niet in geïnteresseerd." Wat dat sociaal-economisch alternatief dan wel is, daar gaat Morel niet op in alhoewel ze er de kans toe krijgt. Ze heft alleen en klaagzang aan dat men haar nooit om de sociaal-economische standpunten vraagt. En nog: als we een top-3 zouden maken van de persberichten en commentaren op de VB-website die het VB zelf post, komen we gegarandeerd uit op de onderwerpen Vlaanderen, vreemdelingen en veiligheid. Sociaal-economische onderwerpen haalt het VB er zelf ook maar zelden bij.
 
Hebben haar babe-allures haar politieke carrière gestimuleerd? Morel: "Er leuk uitzien, is een pluspunt. Maar anderzijds moet je niet denken dat een blondje gemakkelijker scoort. Dat is bijlange niet zo. Integendeel, wij moeten ons zelfs assertiever gedragen." Maar behalve in het aanschurken bij partijvoorzitter Frank Vanhecke hebben we Morel zich nog niet assertief zien gedragen. Het Nieuwsblad  publiceerde vorige maandag een rapport over de Vlaamse parlementsleden: "Het is opvallend dat er in alle partijen veel grijze muizen lopen van wie niemand ons kan zeggen wat hun meerwaarde is. (...) Behoren tot meerderheid of oppositie speelt ook al geen rol. Het is opvallend hoe de nieuwe kopstukken van het Vlaams Belang - Marie-Rose Morel en Jurgen Verstrepen - na de verkiezingen weggezonken zijn in de grijze massa." Morel noch Verstrepen hebben erop gereageerd, en voor die laatste is dat zeker tegen zijn natuur. De Zondag  verzuimt Morel te confronteren met genoemde kritiek, gebaseerd op het aantal zelf genomen initiatieven in het parlement. We vernemen wél nog dat Morel 's zondags al rond negen uur 's avonds in bed kruipt, en zich vaker schminkt in haar auto dan in haar badkamer. Het is te hopen dat Morel tijdens het schminken niet ook aan het autorijden is.

09:20 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Zondagblues (5)

In het avondnieuws op ATV en andere televisiezenders krijgen we nog een lading VB-peptalk. Nu met een verslag van de 'A-conventie', het startschot voor de VB-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen volgend jaar. De Antwerpse Groenen organiseerden dit weekend ook een startmoment voor de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar daarover zagen noch hoorden we iets op ATV of elders.

Het grote nieuws van de 'A-conventie' was dat Dewinter zijn ambities bijstelt. Voor wie deze weblog volgt, is het geen verrassing (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051031#2691429). Dewinter mikt niet langer op een bestuursmeerderheid of het doorbreken van het cordon sanitaire, voor hem is het al voldoende dat het VB de grootste partij blijft. Dewinter: "Het enige criterium voor winst of verlies kan en mag alleen zijn: wint in Antwerpen het Vlaams Belang de verkiezingen of niet. Eenmaal de kiezer beslist heeft, moet de politiek zich onderwerpen aan de wil van de kiezer. Indien het Vlaams Belang voor de vijfde keer op rij (...) de verkiezingen wint dan mag en kan dit democratisch signaal van de Antwerpse kiezer niet opnieuw genegeerd worden." Philip Dewinter zet gewoonweg opzij dat een bestuursmeerderheid enkel gevormd kan worden met meer dan de helft van de gemeenteraadszetels.

Op ATV krijgen we ook nog te horen dat we ervoor moeten zorgen dat Antwerpen "niet langer een soort Disneyland is voor asielzoekers en illegalen" en "niet langer een sociale supermarkt is voor legale vreemdelingen allerhande." ATV zendt een aantal quotes van Dewinter op de 'A-conventie' niet uit. Zoals: "Wordt Antwerpen met het Vlaams Belang aan de macht geen politiestaat? Het antwoord is neen. Wij hebben niet alleen meer politie, we hebben vooral een betere politie nodig. Wij hebben een politie nodig die aanspreekbaar is en dichter bij de burger staat, wij hebben meer blauw op straat nodig, wij hebben een politie nodig die de harde aanpak van de criminaliteit realiseert. Kortom wij hebben wat meer robocobs en wat minder 'gendarmes de Saint-Tropez' nodig!" De Antwerpse politieagenten die geen VB-lid zijn, zullen het graag horen met wie ze vergeleken worden.

ATV zendt wel de pathetische oproep van Dewinter uit dat hij desnoods zelf naar Marokko afreist om de Marokkanen te weerhouden nog naar Antwerpen te komen. Een idee dat vrijdag al in twee Antwerpse kranten stond. Op de voorpagina van De Nieuwe Gazet  en in een groot stuk binnenin Gazet van Antwerpen.  In een commentaar schreef die laatste krant: "Vlaams Belang gaat een 'ontradingscampagne' op poten zetten in Marokko.Met de slogan 'Gastvrij maar niet gek' wil VB duidelijk maken dat potentiële inwijkelingen beter twee (liefst nog drie) keer nadenken vooraleer ze naar ons land afreizen om hier hun geluk te zoeken. De campagne zou moeten verschijnen in Marokkaanse kranten. Uiteraard - eigen tolk eerst - in het Arabisch. En desgewenst wil Filip Dewinter ook wel naar Marrakesh of Agadir afzakken om zijn standpunt uit de doeken te doen. Een opmerkelijk initiatief, zullen we het maar noemen. Of de campagne ook effect zal hebben? We weten niet of er naast de slogan ook een foto van Wim Verreycken zal staan, dus de impact ervan kunnen we niet zo goed inschatten."

 

09:19 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Zondagblues (4)

Over de kiesintenties van de stemgerechtigde allochtonen is weinig of niets geweten. Uit buitenlandse studies weten we wel dat allochtonen in eerste instantie vooral voor linkse partijen stemmen, en later hun stemmen verdelen zoals autochtonen. Maar hoevelen zullen gaan stemmen, en wat wordt het werkelijk in Antwerpen en elders in Vlaanderen?  Het Nieuwsblad op Zondag verzamelde vijf allochtonen in Borgerhout voor een gesprek over de komende gemeenteraadsverkiezingen, en we noteerden dezelfde uitspraken als we vaak bij autochtonen optekenen.

De belangstelling voor gemeenteraadsverkiezingen is bij een aantal allochtonen matig, en met reden. Mohammed Essalihi (53 jaar, slager-transportchauffeur): "Dertig jaar lang hebben ze ons ver van alle politiek gehouden en dumpten ze ons in fabrieken. Maar nu het verkiezingen zijn, gaan ze ons weer even kennen. Wat moet ik dan zeggen wanneer de buren vragen op wie ze moeten stemmen? (...) Ik ken mensen die hier in de buurt wonen, maar nog eens niet weten waar het gemeentehuis is." Anderen gaan bewust niet stemmen. Nadia Bendjedae (24 jaar, jongerenbegeleidster): "Ik stem volgend jaar niet. En wie weet, zal ik niet de enige zijn. Als we toch weer hetzelfde verhaaltje te horen zullen krijgen, waarom moeten we dan in die lange rij staan aanschuiven om te stemmen?" De enige partij waarop men zou kunnen stemmen die met naam wordt genoemd, is...het VB. Sidi Habibi (35 jaar, islamleerkracht): "Weet je dat er zelfs ook allochtonen zijn die op het Vlaams Belang stemmen? Uit frustratie. Sommige autochtonen staan versteld als ze merken dat wij beschaafd zijn."

 

09:19 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

"Dan zucht mijn land, mijn vlakke land"

Begin juni geraakte bekend dat Freek de Jonge dit najaar door Vlaanderen zou toeren met een show getiteld  Cordon Sanitaire. Het wekte hoge verwachtingen, ook al gezien Freek tijdens zijn laatste toernee door Vlaanderen al enkele keren snoeihard had uitgehaald naar het VB. Na de première in de Arenbergschouwburg in Antwerpen ontgaat ons de link tussen inhoud en titel van de show, en wat Freek de Jonge in interviews verteld over het cordon sanitaire is onzin (zie onze posting hieronder over Orange). Maar de show zelve is - om het met de woorden van een ander te zeggen - ontroerend mooi.
 
Freek De Jonge opent met een racistische grap. Omdat ze ook al in het VRT-Nieuws te horen was, geven we ze hier in een paar zinnen: 'Freek heeft last van zijn Marokkaanse buren. Het zijn klootzakken. Let wel, niet alle Marokkanen zijn klootzakken. Neen, want niet alle Marokkanen zijn Freeks buren.' Tja. Vele steken naar allochtonen en enkele naar het VB later, beëindigd Freek het deel voor de pauze met een warme oproep om het begrip 'Vlaams belang' te heroveren op de fascisten zodat 'Vlaams belang' opnieuw een Vlaams begrip kan zijn. Het wordt muisstil in de zaal als Freek aansluitend een aangepaste versie brengt van Jacques Brels Mijn vlakke land.  Helaas gaat het lied over in militaristisch tromgeroffel, en vervolgens de pauze, zodat er geen onmiddellijke gelegenheid is om te applaudiseren.
 
"Wanneer Dewinter spreekt en het volk gekluisterd luistert, hij zijn abjecte kijk op mensen uitschreeuwt, fluistert.
Wanneer zijn stem gehaaid zijn publiek bespeelt, zijn gehoor betovert met de leugen van het vooroordeel.
Wanneer de stemming uitmondt in dronken, volks gezang.
En de lucht zwanger is van slechts het Vlaams Belang, dan zucht mijn land, mijn vlakke land.
Wanneer de demagoog rept van profiteurs en immigranten en zijn gif spuit over journalistiek en kranten die de oorzaak van alle ellende zijn.
Wanneer kunstenaars en vrijdenkers verwende krengen zijn.
Wanneer over wat weerloos is, geschimpt wordt en gesnierd.
En het gezonde volksgevoel en denken zegeviert, dan kraakt mijn land, mijn vlakke land.
Wanneer de mensen kiezen voor loze beloftes zonder oog voor de geschiedenis der schoften.
Wanneer Vlaanderen zuiver Vlaams is en Wallonië alleen voor Walen.
En de macht van willekeur zich nog maar eens zal herhalen.
Wanneer het masker valt van schijn en propaganda en zichtbaar wordt door schaamteloze schande.
Dan kreunt mijn land, mijn vlakke land.
Wanneer er geen verweer is en wij gelaten wachten.
Als ons hoogmoedig gelijk de enige waarheid claimt of bang voor kiezers bepaalde punten overneemt.
Wanneer men daarom dan ook niet meer in politiek gelooft en dof berust het vuur van onze idealen dooft, dan sterft mijn land, mijn vlakke land."
 
Na de pauze volgt een ingekorte versie van Freeks vorige show. Een the best of  met onder andere een beklijvende Nederlandstalige versie van James Browns It's A Man's, Man's World ; een hilarisch verhaal over hoe George Bush zich moet voelen als hij de wereld bestuurt; het ons op het lijf geschreven Wees niet bang -lied, het verhaal van De Een en De Ander, en hoe alsmaar de schuld in de schoenen van De Ander wordt geschoven; een vredeslied over Srebenica... Schitterend. Alleen de titel van de show, die wordt erbij gehaald zonder een goede plaats te krijgen in het verhaal.

 

01:06 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

08-10-05

Orange (2)

In Orange hebben ze al alle mogelijke bestuursmeerderheden gekend. In 1977 namen de communisten het roer in handen. In 1983 het rechtse RPR. In 1989 was het de beurt aan de lijst van verenigd links zonder de communisten. In 1995  kreeg het Front National het vertrouwen. En voor het eerst werd de zetelende bestuursmeerderheid opnieuw verkozen. Een tweede stemronde, zoals in Frankrijk vaak moet ingericht worden, was niet eens nodig. Burgemeester Jacques Bompard kreeg bij de eerste ronde voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2001 al meteen 60 % van de stemmen. Als men weet wat voor een beleid intussen gevoerd werd in Orange (zie hieronder), is het een goed argument om een VB-bestuur  niet uit te proberen. Niet in te gaan op suggesties als van Freek de Jonge deze week in  Zone 03: "Geef zo'n partij zo snel mogelijk (...) (bestuurs)verantwoordelijkheid. En dan stort de boel zo in elkaar."

Volgens de vrienden van Alerte Orange  kwam Jacques Bompard in 1995 aan de macht door zijn contacten bij de plaatselijke handelaars en de vele militairen die in Orange wonen; is er Bompard zelf die overkomt als een goedlachse man; de algemene opgang van het Front National in die periode; en het sérieux dat Bompard zich aanmat als oppositielid in de gemeenteraad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1995 hadden daarenboven zowel klassiek-rechts als links telkens twee kandidaten. Bompard werd zo de lachende 'derde' die met met 35 % van de stemmen de grootste partij werd, en bij een tweede stemronde de meeste stemmen bleef trekken. Het Franse kiesstelsel zorgt ervoor dat eens een meerderheid van de stemmen verkregen, dit zich in de gemeenteraad weerspiegelt in een zeer ruime meerderheid van gemeenteraadsleden. Dissidenties in de eigen rangen doen de bestuursmeerderheid dan ook niet vlug wankelen.

Een eerste reden voor Bompards hernieuwd succes in 2001 is - dixit Alerte Orange  - Bompards 'travail de proximité', zijn aanwezigheid in de buurten en wijken. Ook de vele werken om de wegeninfrastructuur te verbeteren worden aangehaald. De laatste drie jaar van zijn eerste bestuursperiode werd het centrum van Orange daarenboven opgeschoond. Ten koste van andere wijken, waar een minder begoed publiek woont. Zij stemden in 2001 minder voor Bompard dan de inwoners in het centrum, maar vooral ook gingen uit de achtergestelde buurten minder mensen naar de stemlokalen dan in de binnenstad. Zo wordt de keuze van Bompard voor de kleinburgerij omgezet in tweemaal winst. Voeg daarbij de gemeentediensten, en in het bijzonder het gemeentelijk informatieblad Orange Vérité , die omgevormd werden naar een propagandamachine voor Bompard. Het uitgebreid cliëntelisme van Bompard en zijn mensen, en een belangrijk deel van de bevolking dat gevoelig is voor het opwaarderen van tradities.

Het sociaal-cultureel leven dat gekortwiekt werd onder het subsidiebeleid van Bompard kreeg vervangende subsidies van hogere overheden en nationale instanties, maar dat hielp niet in de strijd tegen Bompard. Men moest het ook doen met een lamentabele oppositie. Klassiek-rechtse noch linkse politici hadden voldoende voeling met wat bij de bevolking leefde, en de antifascisten van Alerte Orange  waren niet bij machte om de democratische politici meer dynamisme bij te brengen. Alerte Orange  gaf destijds een lezenswaardig blad uit, informatief en toch ook humoristisch. Maar daarmee werden onvoldoende mensen bereikt. In een zelfkritiek stelt Alerte Orange  ook dat de bevolking lak had aan vergelijkingen met de nazi-periode en dergelijke. Wie geen gemeentelijke zaal of subsidies meer kreeg morde, maar het beroerde niet het merendeel van de bevolking. Die is vooral geïnteresseerd in hun eigen leventje, en haalt de schouders op voor wat elders gebeurt. Als de voetpaden maar in orde zijn, en de straatverlichting altijd brandt. Wie maalt om boeken met Afrikaanse sprookjes die uit het bibliotheekaanbod werden gehaald, als je zelf weinig of niet naar de bibliotheek gaat?

Gezien het deficit van de politieke oppositie tegen Bompard heeft Alerte Orange  ('Alarm Orange') zich op het einde van de eerste bestuursperiode van Bompard van antifascistisch actiecomité omgevormd in de beweging Orange Autrement ('Orange Anders'). Orange Autrement  volgt de gemeentelijke dossiers nauwer op en verleent steun aan Anne-Marie Hautant (foto), onafhankelijk links gemeenteraadslid.

 

01:52 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

07-10-05

Orange (1)

Zondag organiseert het VB een meeting als start van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Een 'A-conventie' waarvoor evenwel niet enkel inwoners en VB-militanten uit de Scheldestad gemobiliseerd worden. Bussen halen ook volk op in Brasschaat, Schoten, Kontich en Rumst. Men zal zich in de Waagnatie kunnen vergapen aan Jurgen Verstrepen die er voor zijn radioprogramma Gerolf Annemans, Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel interviewt, een debat met buitenlandse gasten, Filet d'Anvers die 'liekes' brengt (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050930#2626541), en Anke Van dermeersch en Philip Dewinter die hun retorische talenten bovenhalen. Benieuwd of Anke Van dermeersch nog eens "fuck you" zegt ten aanzien van de vreemdelingen (zie: http://www.blokwatch.be/index.php?option=com_zoom&Ite..., let op het vingertje op het laatst). Philip Dewinter zal de vreemdelingen zéker de wacht aanzeggen. Hij wil zelfs advertenties plaatsen in de Marokkaanse kranten om duidelijk te maken dat Marokkanen niet welkom zijn in Antwerpen. Ook een persconferentie in Marokko behoort tot de mogelijkheden, al is nog niet uitgemaakt of het in Marrakech met haar betoverend Jemaa-el-Fnaplein dan wel vakantieoord Agadir wordt, of toch maar de Marokkaanse hoofdstad Rabat.

Model   De voorbije zomer was Dewinter alvast in het Franse Orange (foto: plein voor het stadhuis van Orange), waar hij in gezelschap van Anke Van dermeersch burgemeester Jacques Bompard opzocht. Bompard die één van de buitenlandse sprekers is op de 'A-conventie' aanstaande zondag. "Orange staat model voor het beleid dat het Vlaams Belang in de Vlaamse steden en gemeenten wil voeren", zegt Philip Dewinter in het jongste nummer van Vlaams Belang Magazine.  "Een sober, integer en zakelijk beleid dat de politiek-correcte taboes naast zich neerlegt. Leefbaarheid is het kernbegrip van het beleid in Orange. Leefbaarheid in al zijn aspecten: veiligheid, properheid, terugdringen van de immigratie- en vreemdelingenoverlast, onderhoud van het openbaar domein... Door de kerntaken van het gemeentebestuur duidelijk te omlijnen is men er in Orange in geslaagd om de fiscale druk naar beneden te halen en de kosten te beperken. (...) In de praktijk betekent dit dat lokale overheden meer moeten zijn dan alleen maar dienstverleners, projectontwikkelaars en feestaannemers. De overheid is immers niet waarden- en normenvrij. De rechten en plichten van één ieder die in de stad of gemeente woont, leeft en werkt moet duidelijker omlijnd worden. Gedaan met de 'alles kan en alles mag'-cultuur! Een stads- of gemeentebestuur moet leiding geven en mag geen angst hebben om recht en orde te doen heersen." Maar wat houdt dat in? We deden navraag in Orange. Gegevens die eerder voor de gedrukte versie van Verzet  verzameld werden, werden geupdated.
 
Democratie   Gemeenteraadsleden mogen in Orange over elk dossier slechts éénmaal, en maximum drie minuten tussenkomen. Na het antwoord van de burgemeester of  de bevoegde schepen volgt onmiddelijk de stemming. Geen overleg meer tussen de fractieleiders in de gemeenteraad om de dagorde te bespreken. Nog slechts om de twee maanden een gemeenteraadszitting. Geen mogelijkheid meer om het verslag van de vorige gemeenteraadszitting te bekritiseren. Foto's van de gemeenteraadsleden uit de oppositie worden geweerd op de gemeentelijke website (zie: http://www.ville-orange.fr/index01.htm). Gemeenteraadsleden van oppositiepartijen mogen geen huwelijken afsluiten, al is dat een wettelijke bevoegdheid. Opvallend veel familieleden van de burgemeester duiken op in de gemeentelijke adminsitratie. Het devies 'Vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid' verdwijnt van het gemeentelijk briefpapier. Allerlei organisaties worden uit stedelijke lokalen gezet, van Amnesty International tot de RPR, de partij van Chirac en Sarkozy. Een integristische katholieke organisatie kan tegen alle regels in wél beschikken over gemeentelijke infrastructuur. Pesterijen voor de gemeenteraadsleden die het Front National verlaten. Fysieke aanvallen op al wie in de oppositie gaat tegen Bompard. Verbod om pamfletten uit te delen, ondanks herhaaldelijke gerechtelijke uitspraken. Uiteindelijk moest de nationale politie de plaatselijke politie komen 'verduidelijken' dat verdelen van pamfletten een grondwettelijk recht is. 
 
Economie   Het gemeentelijk budget voor sociale uitgaven daalt met 35 %, voor onderwijs met 30 %, voor sport en cultuur met 25 %. Overplaatsing van gemeentelijk personeel, spijts hun kwalificaties. Systematische keuze ten voordele van grootwarenhuizen, tegen de kleinhandel in. Huur van gemeentelijke lokalen wordt duurder. Ook het gemeentelijk onderwijs en de gemeentelijke bibliotheek vragen meer geld. Torenhoge rekeningen voor advocaten die Orange inschakelt ingeval van klachten bij de rechtbank... terwijl ze aan het kortste eind trekt bij het merendeel van die klachten. Geen gratis inkom meer voor studenten op historische plaatsen. Een belasting voor al wie wilde filmen in Orange werd uiteindelijk opgeheven voor particulieren.
 
Sociaal   Het gemeentebestuur draagt niet meer bij aan een intergemeentelijk project om werklozen terug aan het werk te zetten. Vier plaatselijke bedrijven om werklozen te reïntegreren in de arbeidsmarkt worden niet langer gesubsidiëerd. Een bejaardentehuis wordt niet langer door het gemeentebestuur ondersteund, en krijgt allerlei rekeningen toegeschoven. Multiculturele initiatieven worden niet meer gesteund. Subsidiëring van mantelorganisaties, bevolkt met naasten van burgemeester Bompard. Bepaalde buurten worden verwaarloosd, beloften aan wijkbewoners worden niet gehouden. Sluiting van een buurthuis. Afdankingen bij het gemeentelijk onderwijs en andere gemeentediensten: van 600 naar 400 personeelsleden. Een medisch-sportief centrum dat jaarlijks 1 500 kinderen begeleid wordt zonder lokalen en subsidies gezet. Schoolmaaltijden worden minder gesubsidieerd, wat haar weerslag heeft op de kwaliteit van het eten. 
 
Cultuur   Mislukte poging het voorzitterschap van het operafestival  Chorégies in handen te krijgen. Vertragingsmanoeuvres voor het subsidiëren van dit wereldvermaard festival, tot het uiteindelijk niet meer subsidiëren. De kwaliteitskranten Le Monde  en Libération  worden uit de bibliotheek gehaald, allerlei extreem-rechtse publicaties worden in de plaats gelegd. Bepaalde kinderboeken worden geweerd. Benoeming van leiding voor de bibliotheek zonder dat deze mensen ook maar enige kennis hebben inzake bibliotheekwerk. Buiten pesten van meerdere culturele organisaties, ook al verliest Orange daarmee haar kwalificatie als 'Ville d'Art en d'Histoire'. Filmzaal die een niet-commerciële programmatie heeft, wordt niet langer voldoende gesubsidieerd zodat de instelling moet sluiten. Rijkelijk gesubsidieerde boekenbeurs waar enkel zes extreem-rechtse standhouders staan.

01:59 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print