31-12-05

Kant en klaar

Kant en klaar om de eindejaarsfeesten in te gaan? Of nog op zoek naar een eindejaarscadeautje? Ga eens langs bij de wereldwinkel. Van bananen en chocolade, over juwelen en manden, tot rum en zeep. Er is altijd wel wat, en er zijn er 206 wereldwinkels in Vlaanderen. Voor de adressen, klik op: http://www.oww.be/oww/pageview.aspx?pv_mid=35.00:14 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook | | |  Print

Dagelijks persoverzicht

Vanaf maandag 2 januari 2006 ziet het oog van Blokwatch nog meer. Want vanaf dan informeert Blokwatch via een dagelijks persoverzicht over alles wat er in de Vlaamse pers over het Vlaams Belang verschijnt. Kort op de bal en to the point. Deze nieuwe service is de eerste van een reeks nieuwigheden waarmee Blokwatch vriend en vijand in 2006 zal verrassen.

 

00:11 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

30-12-05

"Dewinter is een racist. Ik blijf het zeggen."

Spirit-voorzitter Geert Lambert kreeg de hele Vlaamse gilde van krantencommentatoren over zich heen omdat hij blijft voortgaan om aan de Raad van State de vraag voor te leggen of het VB niet weer racistisch bezig is, en bijgevolg een deel van haar overheidsdotaties moet ingehouden worden (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051231#2954055). Gunther Vanpraet eergisteren in  Het Nieuwsblad, weliswaar na krachtig racisme veroordeeld te hebben: "In plaats van een noodzakelijke discussie over het feit of het Belang zoals zijn voorganger een racistische partij is, gaat het nu over politieke spelletjes, kiezers inpikken en juridische haarkloverij waarvoor de Vlaming afhaakt. Het is onbegrijpelijk dat sommige politici dezelfde fout blijven maken." Liesbeth Van Impe schreef gisteren in  De Morgen: "Het VB slaagde erin de veroordeling vorig jaar tot een overwinning te maken. De les moet niet zijn dat we voortaan de wet niet meer toepassen. Wel dat dat omzichtig moet gebeuren. Wie de oorlog verklaart aan het VB, trekt ten strijde tegen een geoliede propagandamachine. In de perceptie heeft het VB al te vaak gewonnen, behoedzaamheid is op haar plaats. En dat is iets anders dan je kop in het zand steken." Wim Van De Velden wijst erop in  De Tijd dat het dossier dat nu in voorbereiding is "een minder sterk dossier" is dan de klacht waarmee het Vlaams Blok voor het hof van beroep in Gent veroordeeld werd voor racisme, en de zaak nu "politiek gekleurd" is door de actieve inzet bij het formuleren van de klacht door partijen als Spirit. "Een aantal politieke partijen, waaronder de lilliputters van Spirit, zoeken spijkers op laag water, als ze de - weinig volksverheffende - aanval van Dewinter & Co op de multiculturele maatschappij (de 'multicul')als een racistisch vergrijp beschouwen. (...) Dewinter zal er niet ver naast zitten als hij zegt dat elke euro die de partij wordt afgenomen, de partij twee stemmen zal opleveren." Steven Somers spreekt in dezelfde zin in  Het Laatste Nieuws: "Door zich nu als enige Vlaamse partij vast te bijten  in een Vlaams Belang-proces kan Spirit de SP.A langs links voorbijsteken. Zo hopen ze de progressieve kiezers die de SP.A of Groen! beu zijn, binnen te rijven. Voor een paar procentjes meer is Spirit bereid om het Vlaams Belang opnieuw in een lonende slachtofferrol te duwen. Extreem amateurisme versus extreem-rechts."  De Standaard gaat vandaag verder met het huilconcert. Peter Vandermeersch: "Vlaanderen staat erbij en kijkt ernaar. De 'zuiveren' kunnen natuurlijk roepen dat je de droogleggingswet moet toepassen. Juridisch hebben ze zelfs gelijk. Maar politiek is dit een stommiteit. Door met zo'n zwak dossier naar de Raad van State te trekken, spelen Spirit en hun Franstalige medestanders het Belang vlotjes in de electorale kaart." Zusterkrant  Het Nieuwsblad is vandaag de eerste krant die Geert Lambert zélf aan het woord laat.
 
Voor SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte dient de politiek enkel als 'doorgeefluik'. Geert Lambert wil verder gaan (door samen met Franstalige partijen advocaten te betalen die het dossier moeten klaar maken voor neerlegging bij de Raad van State). Geert Lambert: "Ik wil geen proces beginnen tegen het VB. Alleen kon vroeger het parlement zelf beslissen om subsidies af te schaffen. Niemand vond dat echter een gezonde situatie. Dus hebben we die mogelijkheid naar de Raad van State overgeheveld - op voorwaarde dat minstens acht parlementsleden van de vierentwintig commissieleden hun handtekening zetten onder de klacht. Die procedure is nu eenmaal wat ze is. Ik vind dat ik dit moet doen. Niet omdat ik dat leuk vind, maar omdat het Vlaams Belang racistische praat verkoopt. Deze partij respecteert de fundamenten van een democratie niet. Als Kif Kif daarvan overtuigd is, gaan we hen steunen. Ik ga verdomme niet nalaten om mijn plicht te doen als parlementslid, omdat het tactisch niet hoort of omdat ik afgedreigd word."
 
Wat wil Geert Lambert bereiken met de klacht? Lambert: "Een politieke partij die de rechten van de mens dermate aanvalt en de democratie aantast, is gevaarlijk. We zijn verwend, hé. De meesten onder ons hebben niets anders gekend dan democratie. We denken dikwijls dat zoiets normaal is en er niet meer voor moet gevochten worden. Soms lijkt het in Vlaanderen wel of het VB gelijk heeft met zijn racistische praat. Wel, ze hebben géén gelijk. Of ik nu voorzitter ben van een partij van 1 of van 20 procent, ik heb het recht om dat te zeggen.Veel politici durven het niet meer zeggen. CD&V en VLD zijn vaak veel te stil.Wie zwijgt geeft het Vlaams Belang gelijk. Dat lijkt misschien tactisch beter, maar als we zwijgen, zijn we ruim 75 procent van onze kiezers aan het bedriegen."
 
De Franstalige PS en CDH werken wel mee. Veel Vlaamsgzinden beweren dat Geert Lambert meeheult met de vijand. Lambert: "Wat een zever. Ik ben Geert Lambert, wij zijn Spirit en we hebben onze eigen mening. Punt. (Geërgerd)  Toevallig komt die mening nu wel overeen met die van de PS. Maar tijdens de discussie over Brussel-Halle-Vilvoorde niet, hé. Wij zijn toen opgestapt en hebben neen gezegd tegen de PS. Ook in andere dossiers. Moet ik nu plots van idee veranderen omdat een Waalse partij toevallig hetzelfde denkt? Ik werk altijd samen met een partij waar ik dingen mee kan realiseren. En wat heeft het Vlaams Belang al gerealiseerd voor de Vlaamse zaak? Een dikke nul. Hoeveel jobs heeft het Vlaams Belang al gecreëerd? Een dikke nul. Hoeveel sociale woningen zijn er al bijgekomen door het Vlaams Belang? Een dikke nul. Daar gaat het over: dossiers uitvoeren waar de Vlaming beter van wordt. Denk je dat ik niets beters te doen heb dan bezig te zijn met het racisme van het Belang? Ik ben het beu dat ik mij daarmee moet bezighouden in plaats van met andere dossiers. Maar het moet, hé."
 
Is Dewinter een racist? Lambert: "Ja!" Is het Vlaams Belang een racistische partij? Lambert: "Ja, dat hebben ze nu weer bewezen. Er is één parallel te trekken tussen VB en Spirit: we weten allebei dat de huidige samenleving met haar diversiteit antwoorden vraagt. Alleen staan de antwoorden van VB en Spirit lijnrecht tegenover mekaar. In ons zeventigpuntenprogramma voor de interculturele samenleving, waar we enkele weken geleden mee naar buiten kwamen (zie: http://users.pandora.be/bertjec/vlaanderenkleurt.pdf), staan voorstellen over hoe we allochtonen en autochtonen aan werk kunnen helpen. De houding van het VB doet alleen maar werk verliezen. Vlaanderen is altijd een open regio geweest, want een cultuur die zich afsluit, gaat kapot. Een kunstenaar die niet openstaat voor nieuwe invloeden, wordt een zeveraar. Het VB wil ons gewoon opsluiten: zij spreken zelfs niet over het fort Europa, maar over het fort Vlaanderen. Ik weiger dat discours te voeren en bied tegelijkertijd een alternatief."
 
Het Nieuwsblad  en Geert Lambert gaan even verder over dat alternatief om dan te stellen wat velen zeggen in de Wetstraat: Lambert zou beter zijn mond houden, want hij speelt in de kaart van het Vlaams Belang. Lambert: "Wij hebben daarover nagedacht, een avond over gedebatteerd met ons partijbureau. Professor Stefan Walgraeve zegt dat het vorige proces geen invloed had op het stemmenaantal van het Blok. Niets verloren, maar ook niets mee gewonnen, zoals men dikwijls beweert. (zie: http://www.blokwatch.be/images/FILES/Verkiezingspanel%20o...). Is het allemaal wel de moeite? Ik vind van wel. De wet is er. Die partij mag best nogmaals gewaarschuwd worden dat ze binnen de lijnen moet kleuren. Moeten we onze ogen sluiten omdat Dewinter en co toevallig geen grote gevolgen gevoeld hebben van het vorige proces? Ik kan me niet inbeelden dat al hun kiezershonderd procent de mening van Dewinter delen. Want het zijn diezelfde mensen die op straat komen wanneer een allochtoon gezin uit hun straat of school uitgewezen wordt. (Op dreef)  Iedere week in Vlaanderen is er zo'n betoging, soms met VB-kiezers op kop. Vlaanderen is zeker geen xenofoob stukje land. Wie nooit in contact komt met een allochtoon, vervalt snel in de angst die het VB voedt. Wie voetbalt met een allochtoon, wie kaart met een allochtoon, wie aan de band of op kantoor werkt naast een allochtoon, en wie op school zit met een allochtoon, heeft geen problemen met de interculturele samenleving. Volgens het Belang is een maatschappij met diversiteit een atoombom onder onze samenleving. Wel, noem mij dan maar een ontmijner die de atoombom wil ontmantelen. De grootste atoombom onder het belang van de Vlamingen, is precies het Vlaams Belang."
 
Geert Lambert pakt het anders aan dan kartelpartner SP.A. Had hij niet beter eens kunnen overleggen? Lambert: (Kortaf)  "Wij hebben deels een andere strategie, dat klopt. Ik speel geen politieke spelletjes. Spirit is Spirit en ik kom als politicus voor mijn mening uit. Ik aanvaard simpelweg geen enkele vorm van fundamentalisme. Wanneer een moslimfundamentalistische partij in ons parlement zou komen, overheidssubsidie zou krijgen en daarmee haatcampagnes zou opzetten, zal ik de eerste zijn om daartegen in te gaan." Het Nieuwsblad  vernam van Lamberts medewerkers dat zijn mailbox vol zit met haatmail. Lambert: "De laatste dagen krijg ik inderdaad heel wat mails. Ik kan tegen kritiek, maar er zijn veel reacties die persoonlijk op de man spelen. Grove dingen in het meest platte taalgebruik. Dan gaat het niet over andersgekleurden of andersgelovigen, maar beledigingen over mijn maatje meer. Zo ver gaat verdraagzaamheid voor sommigen in eigen land."

10:39 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook | | |  Print

29-12-05

Peter Van den Begin doet mee

Vorige dinsdag bevestigde dEUS-zanger en Any Way The Wind Blows-regisseur Tom Barman dat hij nog steeds van plan is in de aanloop van de gemeenteraadsvekiezingen volgend jaar in Antwerpen een concert te geven. Om aan te tonen wat een plezante stad Antwerpen kan zijn, zolang extreem-rechts maar niet aan de macht is. Acteur en voorman van El Tattoo del Tigre Peter Van den Begin (op de foto links van kompaan Stany Crets) wil graag van de partij zijn.
 
Volgt Peter Van den Begin de plaatselijke politiek? Peter Van den Begin vandaag in Gazet van Antwepen : "Ja, ik probeer op de hoogte te blijven van beslissingen van de stadsbestuurders. Soms zie ik wel dingen die volgens mij beter kunnen. Waarom zijn pas heraangelegde straten in deze buurt (Peter Van den Begin woont in het postcodegebied 2060, in de omgeving van de Kerkstraat - AFF/Verzet) na heel korte tijd alweer een puinhoop? Worden die werkzaamheden niet goed uitgevoerd? Wordt er met inferieur materiaal gewerkt? Ik weet het niet, ik merk alleen dat het soms fout gaat. De stad doet inspanningen om de levensomgeving hier te verbeteren, maar er wordt soms te nonchalant mee omgesprongen. Er circuleren heel wat wilde plannen in deze stad over Scheldebruggen en zo. Een stad heeft recht om te dromen. Maar je moet intussen ook genoeg energie blijven steken in probleembuurten. (...)"
 
Hoe moet het verder met Antwepen? In 2006 zijn er heel belangrijke gemeenteraadsverkiezingen. Van den Begin: "Ik hoop dat extreem-rechts niet aan de macht komt. Dan staan we nog verder van huis, dat is het slechtste dat Antwerpen zou kunnen overkomen. Ik ga hier niet pleiten voor een andere politieke partij, maar wanneer het er echt op aankomt, ga ik wel zeggen of roepen dat stemmen op extreem-rechts geen oplossing is." Tom Barman van dEUS wil die boodschap verpakken in een concert een paar dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Is Peter Van den Begin al gevraagd door Tom Barman? Van den Begin: "Nog niet, maar als hij belt, doe ik onmiddellijk mee. Het wordt tijd dat in Antwerpen en in de rest van Vlaanderen niet alleen muzikanten maar ook andere artiesten en sportmensen uit hun kot komen. Die initiatieven mogen niet beperkt blijven tot preken voor eigen parochie. Als ik in Humo  mijn afkeer voor extreem-rechts uitspreek, is dat vanzelfsprekend voor die lezers. Dat ik dit nu vandaag kan zeggen in Gazet van Antwerpen  is belangrijker."
 
Van den Begin: "Wat is er trouwens gebeurd met onze politici? Vroeger werden dingen nog bij de naam genoemd. Vlaams Belangers, toen nog het Vlaams Blok, werden mestkevers genoemd. In een interview zei Karel De Gucht over Vlaams Blok-mandatarissen: 'Ik ga ze geen fascisten noemen, want het zijn fascisten.' Waarom eigenlijk? Die partij is nog altijd heel extreem en komt er openlijk voor uit, meer dan ooit zelfs. (Vandaag nog zegt Philip Dewinter in De Standaard  naar aanleiding van de nieuwe klacht die men aan het voorbereiden is: "Men moet niet denken dat Vlaams Belang nog meer scherpe kantjes van zijn discours gaat afvijlen. We gaan niet nog meer water in onze wijn doen." En verder: "We gaan niet in het strafbankje zitten als een stelletje criminelen, zoals de vorige keer." Dewinter wil zijn verdediging voor de Raad van State niet overlaten aan de Bart Sifferts en Rob Verreyckens van deze wereld maar zelf gaan pleiten. - AFF/Verzet)"
 
Is Peter Van den Begin pessimistisch over Antwerpen? Van den Begin: "Nee, ik ben realistisch. In de stad valt het misschien nog mee maar in sommige randgemeenten is het Vlaams Belang niet meer te stoppen, vrees ik. Ik vind dat het een goed initiatief van Tom Barman en hij moet dat concert vooral laten plaatsvinden, maar ik denk dat het ook moet kunnen dat Stany en ik bijvoorbeeld een kroegentocht zouden houden in Borgerhout om daar met de mensen te gaan praten. Opgelet, we hebben hierover nog geen concrete plannen. Maar ik wil me wel uitspreken en dat mag je gerust als kop gebruiken voor dit interview. We moeten dingen scherper stellen en duidelijke taal spreken.Nu zal ik natuurlijk te horen krijgen dat ik geen rekening hou met een derde van de Antwerpse kiezers, met de mensen die op het Vlaams Belang stemmen. Maar ik val in eerste instantie die partij aan, niet hun kiezers.We zijn met deze stad aan een opwaartse, positieve koers bezig en het allerergste wat ons zou kunnen overkomen is dat één partij hier een halt aan toeroept."
 
Sommige artiesten zeggen dat ze Antwerpen zullen verlaten als extreem-rechts de stad gaat besturen. Wat zou Peter Van den Begin doen? Van den Begin: "Ik zou nooit vluchten. Net op zo'n moment moet je blijven, vind ik. Ik herhaal: we moeten in groten getale uit ons kot komen. Dit is een oproep naar al onze volkshelden, sporters en artiesten: we moeten ons nu allemaal maar eens  duidelijk uitspreken."

12:11 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | | |  Print

28-12-05

De klacht is dood, leve de klacht.

De Standaard meldt vandaag dat de klacht van het migrantenplatform Kif Kif en de Franstalige organisatie tegen racisme MRAX de deadline niet heeft gehaald. Gisteren lag er nog steeds geen eis bij de Raad van State om de jaardotatie van Vlaams Belang geheel of gedeeltelijk terug te vorderen. Advocaten voor rekening van enkele politieke partijen hebben het dossier nu volledig naar zich toegetrokken. Zij bereiden een nieuwe klacht voor. Kif Kif en MRAX wilden hun klacht baseren op basis van een interview van Philip Dewinter in  The Jewish Week. Daarin bestempelde hij zijn partij als ,,islamofoob'' en verklaarde hij dat de oprukkende islam het voor joden steeds moeilijker maakt om in West-Europa te wonen. Het artikel verscheen op 28 oktober. Gisteren verstreek de termijn van zestig dagen waarbinnen klacht moest worden neergelegd. "Dat was te weinig'', geeft Spirit-kamerlid Geert Lambert toe. Hij is een van de noodzakelijke zeven kamerleden die de klacht voor rekening van Kif Kif en MRAX steunen. "Bovendien was niet iedereen ervan overtuigd dat het interview een voldoende basis voor een veroordeling zou worden. Daarom baseren we ons nu op het pamflet  Stop Immigratie dat Vlaams Belang begin november naar aanleiding van de rellen in Frankrijk heeft verspreid. Dit geeft ons meer tijd.''

Half november verspreidde Vlaams Belang in heel Vlaanderen de folder Stop Immigratie. De agressieve toonzetting van het pamflet komt de advocaten die de oorspronkelijke klacht voorbereidden tegen Vlaams Belang goed uit. Daarom wordt het geweer van schouder veranderd, zonder de islamofobie-uitspraken van Dewinter maar meteen te vergeten. De trage verspreiding van de folder, sommige landsgedeelten werden pas eind november bediend, geeft de advocaten ook meer tijd om met een sterk dossier naar de Raad van State te trekken.

De folder was een onmiddellijke reactie op de rellen in Frankrijk. De cover was zelfs gewoon gepikt van een FN-affiche van Jean-Marie Le Pen. Voor Vlaams Belang leek het een geschikt moment om zich nog even zonder schroom te laten gaan over het vreemdelingenvraagstuk. De partij verwachtte dat "een kleine kern radicalen en fundamentalisten'' klaarstond om "ook bij ons het vuur aan de lont te steken''. "Het is een illusie te veronderstellen dat de situatie in de gettowijken van onze grootsteden niet even explosief is.''

Vlaams Belang legde de oorzaak voor de rellen volledig bij de aanwezigheid van "Noord-Afrikaanse en Afrikaanse vreemdelingen''. De partij pleitte voor een "kordate stok-achter-de-deur-politiek waarbij aanpassen of terugkeren de regel dient te zijn''. En: "Door het jarenlange knuffelbeleid is een deel van de migrantenjeugd van mening dat hier alles mag en kan. Ze wanen zich beschermd door het antiracisme.'' En verder: "Momenteel wordt al te dikwijls de indruk gewekt dat hoe meer brandbommen men gooit, hoe meer subsidies men krijgt.''

"Nu zal men ons de eeuwige mantra in het gezicht slingeren, met name dat het Vlaams Belang teert op de ellende van de mensen, maar geen concrete maatregelen heeft om de toestand te lenigen. Zij zijn bij deze gewaarschuwd!,'' zo luidde de uitleg op de eigen website. Prompt werd verwezen naar elf maatregelen (zoals immigratiekraan dicht, verplicht inburgeren en relschoppers onmiddellijk uitzetten).

Blokwatch merkte evenwel op dat het pamflet reclame maakte voor het boekje Baas in eigen land  uit 2000 (zie: http://www.blokwatch.be/content/view/597/49/lang,nl). Baas in eigen land  was een soort alternatief voor het vermaledijde 70-puntenplan, dat toen officieel nog niet was begraven. De puntsgewijze opsomming van maatregelen die migranten eerst werkloos maakten, vervolgens hun eigendommen afpakten om ze vervolgens rijp te maken voor uitwijzing, had plaatsgemaakt voor een doorlopende tekst die het systematische plan voor de etnische zuivering nuanceerde.

Het boek speelde een rol in de veroordeling van de partij in 2004. "De teneur van deze tekst is duidelijk'', stelde het Gentse hof van beroep destijds. "Het Vlaams Blok is en blijft alsdan voorstander van een begeleide terugkeer van de meerderheid van de hier verblijvende niet-Europese vreemdelingen, zweert het 70-puntenplan zeker niet af, doch stelt dat dit plan wel bespreekbaar is en herleidt de essentie van zijn 'vreemdelingenpolitiek' tot de stelling: 'assimilatie of terugkeer'."

00:47 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook | | |  Print

27-12-05

Niet onnozel doen

In  Humo staat vandaag een lezersbrief van Emiel - "U kijkt toch ook?" - Goelen. Vorige week had Patrick Janssens in de Eindejaarsvraagjes van  Humo als slechtste televisieprogramma genoemd: "De tele-verkoopprogramma's met de door Emiel Goelen gedubde standwerkers. Op de vogelmarkt zijn ze in 't echt veel beter!" Goelen reageert: "Ik heb nooit dergelijke programma's ingesproken." Goelen verwijt Janssens "onbezonnen uitspraken" en raadt hem aan "best eerst even nakijken of hij het wel bij het rechte eind heeft. Niet dus." We kijken weinig televisie, en willen Goelen (foto) best op zijn woord geloven. Ironie van het verhaal is - en Goelen vermeldt het niet in zijn lezersbrief - dat uitgerekend een SP.A-schepen zich wel eens inliet met televerkoopprogramma's: Jo de Clercq, beter bekend als Jo met de Banjo, SP.A-schepen voor cultuur, I.C.T., markten en feestelijkheden in Herent (bij Leuven). Maar Emiel Goelen levert natuurlijk wel zijn gezicht aan het VB, en da's wél een slecht programma.
 
Emiel Goelen, bij de BRTN ontslagen op beschuldiging van fraude door het aannemen van diensten en geschenken, en het bevoordelen van bepaalde firma's in zijn consumentenprogramma's, is door het VB opgevist om als expert voor het VB te zetelen in de Commissie voor Overheidscommunicatie. Andere VB'ers in die commissie zijn onder meer die andere voormalige tv-glorie Reddy De Mey; Myriam Morel-Van Loon, de moeder van Marie-Rose Morel; en Luc Lamine, hoogleraar aan de rechtenfaculteit van de KU-Leuven, secretaris van de VB-afdeling Rotselaar en echtgenoot van VB-gemeenteraadslid Maggy Weemaes waarvan op 21 december het eerste krantenbericht opdook dat ze in hongerstaking is gegaan (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051231#2941215) maar sindsdien niets meer is van gehoord. Zelfs niet op een VB-website.
 
Goelen verleende intussen zijn diensten ook aan het VB-radioprogramma van Jurgen Verstrepen en aan het colloquium dat het VB op 18 juni in het Vlaams parlement organiseerde als voorbereiding op het Ondernemend Vlaanderen-congres.  Emiel "Is er een kluis in deze hotelkamer?" Goelen modereerde er de debatten. Dat economisch congres zorgt intussen voor bochtenwerk en spanningen zoals Tom Cochez vandaag en gisteren in De Morgen  aantoonde. Het economisch partijprogramma zegt bijvoorbeeld: "Het is voor het VB onaanvaardbaar dat dorpen - bijvoorbeeld Doel - en vruchtbare poldergronden ten prooi vallen aan de uitbreiding van de nijverheid." Bruno Stevenheydens, onder andere VB-fractieleider in de gemeenteraad van Beveren en secretaris van de VB-fractie in het Vlaams parlement, kan zich hierin vinden. Philip Dewinters secondant en economisch brein Jan Penris vindt dat na het Deurganckdok dringend een Saeftingedok moet gegraven worden... dat precies op de plaats ligt van wat nu nog rest van de Beverse deelgemeente Doel. Bovendien moet dan tonnen slib naar elders gebracht worden en nieuwe wegeninfrastructuur aangelegd worden, wat de leefbaarheid van het Waasland nog meer gaat belasten. Wedden dat Penris en Dewinter in de raad van bestuur van het Antwerps Havenbedrijf de aanleg van het Saeftingedok gaan steunen, spijts het VB-partijprogramma? Of is Penris intussen al op zijn vingers getikt voor zijn uitspraken in De Morgen ?
 
In de gemeenten die last hebben van de luchthaven van Deurne (Borsbeek, Mortsel, Wommelgem...) heeft het VB al een bocht genomen. Het VB heeft zich daar altijd verzet tegen de uitbreiding van de luchthaven van Deurne, terwijl het Antwerps VB pro uitbreiding was. In het VB-partijprogramma luidt het: "Een land dat de ambitie heeft het logistieke hart van Europa te zijn heeft ook nood aan een fijnmazig net van regionale luchthavens. In dat verband heeft het VB altijd gepleit voor de groeikansen van Oostende, Deurne en Wevelgem, met alle infrastructurele consequenties vandien." Het VB-Borsbeek steunde in de gemeenteraad uiteindelijk het - door de Deurnse luchthaven gevraagde - kappen van de bomen op het Borsbeeks grondgebied. Volgens Jan Van Wesembeeck, Antwerps VB-gemeenteraadslid en voorzitter van het VB-Deurne, gaat dat de geluidshinder doen dalen. Van Wesembeeck: "Dan kan er in een andere hoek gevlogen worden. De motoren zullen daarbij minder toeren moeten draaien en dus ook veel minder lawaai maken." VB-Vlaams parlementslid en vroegere baas van de VLM-vliegmaatschappij lacht dat weg. Van Gaever: "Motoren moeten altijd op volle toeren draaien bij het starten (...), opstijgen gebeurt full power. Het gaspedaal kan ten vroegste losgelaten worden op een hoogte die ver boven de hoogste boom ter wereld ligt. (...) Een vlieghaven betekent hinder en die geluidshinder zal blijven. Daar moeten we niet onnozel over doen."

  • Nagekomen bericht.  Jurgen Verstrepen laat weten dat Emiel Goelen nooit heeft meegewerkt aan zijn radioprogramma's. Excuses. Het siert Emiel Goelen.

13:39 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | | |  Print

26-12-05

Sperma voor een blank Europa

Voor welke waarden staat het VB? Philip Dewinter zei het luid en duidelijk op de nationalistische conventie van het Vlaams Blok in 1991:  "Ja, het Vlaams Blok kiest voor het Eigen Volk Eerst; en ja, het Vlaams Blok kiest voor een Vlaams Vlaanderen; en ja!, het Vlaams Blok kiest voor een blank Europa!"  (zie: http://www.blokwatch.be/index.php?option=com_zoom&Ite...). De mannen van BBET (Bloed-Bodem-Eer-Trouw), die gelinkt zijn aan de neo-nazi's van Blood and Honour Vlaanderen, lopen in de pas van Dewinter en publiceerden als 'kerstgedachte' een oproep om sperma af te staan teneinde het aantal blanken te verhogen.
 
Wat is het  probleem? BBET: "Talloze nationalisten verspillen hun tijd met 'eat, meet and retreat'. Ze ontmoeten medenationalisten bij allerlei bijeenkomsten die niets opleveren. Toch is er een goedkope methode om concreet de toekomst van eigen volk en ras een handje te helpen (...) De nationalist kan zich naar de zaadbank begeven om daar de depositivo's wat aan te vullen." BBET ligt wakker van de daling van het aantal blanken, "zowel in absolute zin als in relatieve zin in verhouding met de gehele wereldbevolking, met als indirect effect ook de absolute en relatieve daling van het aantal sprekers van traditionele talen van Blanke volkeren." Om die redenen roept BBET op om "ons niet onledig houden met allerlei zinloze intra-blanke polemieken, maar de hand aan de ploeg te zetten en grote gezinnen stichten (...) In dit kader moeten de spermabanken gevuld worden met Blank Arisch Europees zaad (...) (om) zo allerlei koppels, die om wat voor reden ook onvruchtbaar zijn, aan een kind helpen. Of beter nog aan een meerling uiteraard, want hoe meer Blankes hoe beter."
 
BBET gaat vervolgens in op een aantal mogelijke bezwaren. Wat als mijn zaad ook voor een halfbloedje zorgt? Antwoord: "Die kans is klein, zeg 1 op 100. Gebeurt het dan zijn er 99 Blankes geboren op 1 halfbloedje. Het resultaat is dan toch voor 99,5 % positief. De wereld is voor 99,5 % blanker geworden. Geen enkel project in de menselijke beschaving kan voor 100 % effectief zijn. Wil men absolute zekerheid in het leven dan is niets mogelijk. Wie dus om dit soort angsten geen sperma wil geven, is een moordenaar van zijn eigen ras." Lesbo's krijgen ook zaad, dat is toch niet helemaal nationaal-socialistische? Antwoord: "Dat kan wel, maar we leven nu niet in 1933 maar in 2005 waar de geboorte van iedere Blanke telt. Het is noodzakelijk om ons in dit opzicht te matigen. Liever een Blank kind dat opgroeit bij lesbische ouders dan helemaal geen Blank kind. De demografische toestand is dermate desastreus dat men dit bezwaar gewoon in de ijskast moet zetten."
 
BBET besluit: "Rond Kerstmis zijn er de verhalen van het Kerstkind. Nu, kinderen komen op de wereld vanwege mannelijk zaad en vrouwelijke eicellen. Zo zit de natuur in elkaar. Baby's komen niet uit de boerenkool, en ook niet vanwege zwanen of duiven die maagdekes bespringen (...). Maagdelijke geboortes bestaan niet, om het Menselijk Arische Ras te laten groeien op de akker van de Aarde moet deze akker bevloeid worden met goddelijk vocht. Schenk dus uw Eigen Ras een kindeke door te doneren. Dat is het beste wat u met kerstmis kan doen. Rahowa, Heil Hitler en Houzee voor het Groot-Arische Rijk."
 
Let wel, dit is geen satirisch stukje. Die mannen menen dat écht. Op vormingsavonden bij collega's neo-nazi's gaan ze uitleggen hoe inferieur andere "rassen" zijn, "dat valt met geen enkel argument tegen te spreken." Bij BBET zijn negationisten als Siegfried Verbeke kind aan huis (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050331#975559 en http://aff.skynetblogs.be/?date=20051130#2778681). Wat met de joden moet gebeuren, is te zien in de hoofding van de BBET-website waar een jodenkruis in een vuilnisbak gedeponeerd wordt, met daarnaast de slogan Making Judaism History.  Kif Kif heeft geprobeerd deze racistische site van het net te laten halen, maar dat is hen niet gelukt.

  • Nagekomen bericht.  BBET bekijkt blijkbaar dagelijks deze weblog. Zoals bijvoorbeeld ook de VB'ers Tanguy Veys (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050831#2596584) en Björn Roose (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051130#2790492). BBET heeft bovenstaand artikel onmiddellijk overgenomen op hun website, en er een commentaar aan toegevoegd. We gaan niet reageren op alle onzin daarin, wel dit. BBET schrijft dat er "ongetwijfeld een aantal raakvlakken (zijn met Dewinter en het Vlaams Belang), maar evengoed zeer scherpe meningsverschillen." We willen dat best geloven. We hebben trouwens niet geschreven dat "BBET aan de leiband loopt van FDW c.q. VB". Wél dat BBET "in de pas van Dewinter" loopt. Dat is iets anders.

19:11 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook | | |  Print

25-12-05

Kerstmis 2005

Om de vredige kerstsfeer niet te verstoren, vandaag geen bericht over het VB. Vlaams Blok, Vlaams Belang en nu ook - dixit Jurgen Verstrepen - Vlaams Bakkes. 
 
Intussen denken we wél even aan de twaalf die zich in Afrika verscholen in de kruipruimte achter een scheepsroer. Aan de tien die nu in het gesloten asielcentrum van Vottem zitten, en aan de twee die de tocht niet overleefden. Hoe groot is niet de wanhoop, dat men familie en vrienden achterlaat om zo een reis naar het onbekende te maken? Waar het beter zou moeten zijn, want slechter kan niet. Maar waar de mensen in koor roepen dat aan hun kersttafel geen plaats is.

01:48 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook | | |  Print

24-12-05

Kilimanjaro Bar

Wie aan het Centraal Station in Antwerpen het Astridplein oversteekt, en via de 'rue vaseline' Van Schoonhovenstraat of de 'Chinese' Van Wezenbeekstraat Antwerpen-Noord intrekt, komt uit op een pleintje dat het afgelopen jaar meer dan eens in de kijker stond. Het De Coninckplein, de driehoekige open ruimte op de luchtfoto hiernaast. Hier bloeit de Afrikaanse gemeenschap, al heeft het Antwerps stadsbestuur graag dat dit niet te opzichtig en luidruchtig gebeurt. Je treft hier ook nogal wat Vierde Wereld-mensen, en drugsverslaafden die wachten op hun dagelijkse shot methadon bij Free Clinic in de Van Arteveldestraat. Begin dit jaar werd er de Permeke-bibliotheek geopend; elke derde zondag van de maand is er van 10 tot 16 uur een 'Boekenplein'. Je kan van hieruit een boeiende winkeltocht doen in Antwerpen-Noord (laat je leiden door het Bon Bazaar-boekje, zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051130#2850723). Maar het is ook hier dat twee van de veelbesproken controles op De Lijn plaatsvonden (zie: http://www.indymedia.be/en/node/510 en http://aff.skynetblogs.be/?date=20051231#2915228).
 
Gisterenavond is aan dat De Coninckplein een nieuw café geopend: de Kilimanjaro Bar, wat wel eens een plezante tent kan worden. Een plaats waar blank en zwart elkaar kan treffen, met achteraan een leuke plek om te dansen. De inrichting is nog niet af, maar er moest snel gehandeld worden. Naar verluidt krijgen vanaf 1 januari 2006 nieuwe horecazaken aan het De Coninckplein geen toestemming om - zoals voor het overige in heel Antwerpen - na middernacht open te blijven. In de beste Belgische traditie hebben de Afrikaanse initiatiefnemers dan maar nog net in 2005 hun zaak geopend.
 
De Kilimanjaro Bar is gelegen aan het De Coninckplein nr. 5, vlak naast de Cash - in vroegere jaren een beruchte stripteasetent. Vooral dan berucht omwille van de politieagenten en -officieren die er na hun noeste arbeid kwamen verpozen. In de Kilimanjaro Bar vliegen ze er meteen goed in. Gisterenavond de opening; vanavond de eerste fuif. Met op de platendraaier R&B, reggae, hiphop, reggaeton en salsa. Voor de eerste twintig bezoekers vanaf 22.00 uur is er daarenboven gratis champagne. Let's party!

 

07:40 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook | | |  Print

23-12-05

Blij weerzien

Op het VB-secretariaat in Brussel moet het een hele klus zijn om bij te houden wie nog waar VB-gemeenteraadslid is. In Rotselaar heeft Maggy Weemaes ontslag genomen als VB-gemeenteraadslid. Als protest tegen de wijze waarop burgemeester Dirk Claes - nochtans een christendemocraat - haar zou behandelen.Weemaes is zelfs in hongerstaking gegaan als protest "tegen de wijze waarop de zogenaamde weldenkende mensen het Vlaams Belang behandelen." Dirk Claes repliceert: "Als ze zoals kortgeleden ervoor pleitte om tijdens Rock Werchter bankautomaten te verbieden, dan heb ik natuurlijk het recht om te zeggen dat er nooit zo'n absurd voorstel op de gemeenteraad ingediend werd." In Antwerpen verlaat dan weer Koenraad Dillen, zoon van, de gemeenteraad. Hij gaat Marie-Rose Morel achterna en verhuist naar Schoten.
 
Koenraad Dillen verkoos niet het voorbeeld van zijn zus Marijke te volgen. Die verhuisde in 1993 naar een villa in 's Gravenwezel (Schilde) maar bleef officieel in Antwerpen wonen, op het adres van het bedrijf van haar toenmalige man Hans Carpels. Het kwam echter uit, niet toevallig tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1994. Marijke Dillen stond dan wel tweede op de VB-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, een zitje in die gemeenteraad kon ze vergeten.
 
Koenraad Dillen is niet het actiefste VB-lid van de Antwerpse gemeenteraadsfractie. In het Europees parlement, waar hij onder andere de Franse negationist en FN-europarlementslid Bruno Gollnisch verdedigt, en op reis in het buitenland laat hij zich meer opmerken. Het buitenland is dan Oostenrijk, waar hij recent nog twee keer was in gezelschap van onder andere Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel. Of Spanje, waar hij zich uitgebreid liet fotograferen in gezelschap van Rex-leider en nazi-collaborateur Léon Degrelle (foto).
 
In de Antwerpse gemeenteraad wordt Koenraad Dillen opgevolgd door een beruchte VB'er, al is nog niet duidelijk welke VB'er het wordt. In de lijst van opvolgers staat intussen Geert Van Cleemput eerst, gevolgd door Clement Van Caimere en dan Emile (Miel) Verrijken. Van Caimere ziet in elk geval af van een zitje naast de andere VB-gemeenteraadsleden. En wil Geert Van Cleemput er nog zitten? Dat is de eerste vraag. Van Cleemput is gewezen coördinator van de VB-studiedienst maar in 2003 uit het VB gestapt na onenigheid met Philip Dewinter. Alhoewel Van Cleemput in VB-dienstverband het 70-puntenplan verdedigde, had hij zijn buik vol van het racistisch karakter van dat 70-puntenplan dat een rem is op de uitbouw van het VB tot een 'aanvaardbare rechtse partij'. Meer nog stak hem de autoritaire leiding van Philip Dewinter tegen, en dat "het (...) in die partij zo moeilijk (is) om dat te zeggen." Dié Geert Van Cleemput kan nu twee zitjes verder dan Dewinter in de Antwerpse gemeenteraad zetelen.
 
Van Cleemput is echter niet iemand als Dewinter die enkel maar het eerste jaar universitaire studies ingeschreven was, niet eens dat eerste jaar beëindigd heeft. Van Cleemput is doctor in de Griekse wijsbegeerte en gaat waarschijnlijk in Griekenland wonen en werken. En dan maakt hij de baan vrij voor Miel Verrijken die één bestuursperiode lang Antwerps VB-gemeenteraadslid was, en één bestuursperiode VB-Vlaams parlementslid was. Meer was niet te harden voor zijn collega's raadsleden.
 
Miel Verrijken etaleert graag zijn cultuur-historische kennis. Zijn demagogische talenten zijn navenant. Aan toenmalig schepen voor cultuur Eric Antonis legde hij in de Antwerpse gemeenteraad geduldig uit dat het Museum van Schone Kunsten "dat groot gebouw op het Zuid met die paarden" is. De minste aanleiding is voor Verrijken goed om uit te weiden over de late middeleeuwen, de 17e of 18e eeuw, een of andere verloren gelopen schilder, of een volgens hem miskende opera. Voor Verrijken moet cultuur groots en pompueus zijn. Verrijken in één van zijn eerste tussenkomsten in de Antwerpse gemeenteraad: "Schepen, vindt u werkelijk dat deze stad ook nog 'wijk- en buurtgerichte' cultuur moet doen? Zorg ervoor (...) dat deze stad terug leefbaar wordt. Dan zullen de mensen, zelfs oudere mensen, terug naar de opera gaan. Als het moet met de tram. Men moet geen cultuursattelieten die louter marxistisch geïnspireerd zijn oprichten in de buitenwijken."
 
Meer over Verrijken later op deze weblog. Eerst zien of Verrijken dan wel Dewinters gezworen vijand Van Cleemput Koenraad Dillens zitje in de Antwerpse gemeenteraad overneemt.

00:14 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook | | |  Print

22-12-05

Coveliers zakt in Top-100

Toen Hugo Coveliers eind vorige maand bekend maakte dat hij in kartel met het VB naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt, betwijfelden we of Coveliers veel extra stemmen voor de VB-lijst zou opleveren (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051130#2859472). Coveliers haalde bij een laatste peiling nog maar 6 % van zijn potentiële kiezers bij VLD-kiezers, de andere potentiële Coveliers-stemmers zijn allicht mensen die toch al VB zouden stemmen. En er is nog een reden waarom de meerwaarde van Coveliers voor het stemmenaantal van de VB-lijst niet vanzelfsprekend is: Coveliers' ster is aan het tanen. In de jaarlijkse peiling van  Het Laatste Nieuws naar 'De 100 Belgen van het jaar' zakt Coveliers van een veertigste plaats vorig jaar naar de achtenvijftigste plaats dit jaar.
 
Hoeveel leden zijn beweging VLOTT intussen telt? Coveliers weet het niet. Coveliers: "Geen idee. We hebben nog altijd geen lidkaarten gedrukt." Coveliers wil alsnog geen lid worden van het VB. Zijn vrouw vindt dat ook het beste, al heeft ze intussen kennisgemaakt met Philip Dewinter en is die "als mens (...) blijkbaar goed meegevallen." Coveliers wordt in Het Laatste Nieuws  niet gevraagd om een reactie op zijn terugval van de 40ste naar de 58ste plaats in de Top 100. De krant noteert wel ijverig een voorval vorige week op de De Keyserlei in Antwerpen waar Coveliers nog altijd over verbaasd is.
 
Coveliers: "Plots wou er voor ons een wagen afslaan. Tegelijk kwam er een andere wagen aan en die twee wagens reden net niet tegen mekaar. De twee bestuurders stapten uit. Het Centrum tegen Racisme moet het mij maar vergeven: het waren twee Noord-Afrikaanse 'tiepen' die met elkaar een robbertje begonnen te vechten. Intussen konden wij niet verder rijden, dus ging ik even tegen die mannen zeggen: 'Heren, wilt ge uw wagen even opzij zetten en daarna verder vechten?' Toen gebeurde het... Die twee keerden zich ineens tegen mij en riepen in koor: 'Vuile racist!' Ongeloofelijk. Van mij hadden ze rustig mogen voort vechten, hoor. Het voordeel was: nadat ze samen 'vuile racist' hadden geroepen, was hun vechtpartij afgelopen."
 
Coveliers als vredestichter. We zijn het van hem niet gewoon, en hijzelf blijkbaar ook niet.

01:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

21-12-05

Stoerdoenerij, bochtenwerk en kerstwensen

Op zijn afscheidsfeest vorige zaterdag bekloeg Jos Geudens (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051031#2721928) zich er nog over dat de herhaalde controles naar illegaal verblijvende mensen in Antwerpen niet in de pers geraakten. Een halve week later zijn die controles al nationaal nieuws en reden voor enkele interpellaties. Of het er de goede kant mee uitgaat, is een andere kwestie.
 
Na klachten van Basta!, en zelfs verontwaardiging in een extreem-rechts blaadje (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051231#2915228), liet Vlaams minister Kathleen Van Brempt in een persmededeling weten dat "de controles (op De Lijn) moeten beperkt blijven tot controles op zwartrijden. Bij grootschalige acties doet De Lijn beroep op de lokale politie. Die zorgt voor de nodige ondersteuning in het geval er sprake is van weerbarstigheid bij personen die geen geldig vervoersbewijs kunnen voorleggen, of wanneer de identiteit dient gecontroleerd te worden van reizigers die hun boete niet meteen kunnen of willen betalen. 'De controles moeten echter beperkt blijven tot wat ze zijn: controles op zwartrijden', aldus Van Brempt. 'De Dienst Vreemdelingenzaken is hierbij niet op haar plaats'. Het kan dus volgens Van Brempt niet de bedoeling zijn om de identiteit te controleren van reizigers die in het bezit zijn van een geldig vervoersbewijs."

Federaal minister van binnenlandse zaken Patrick Dewael reageerde dat de aansturing van de Dienst Vreemdelingenzaken niet door De Lijn noch door de Vlaamse minister van mobiliteit gebeurt. VB-veiligheidsadviseur Bart Debie verwoordde het wat (euh...) kleurrijker: "Kathleen Van Brempt is minister van de Vlaamse regering en ze is bevoegd voor onder andere mobiliteit. Met andere woorden Kathleen mag beslissen hoeveel trams er rijden, waar en op welke uren. Voor mijn part mag ze zelf de kleurtjes van de trams kiezen maar over de dienst Vreemdelingenzaken en over de werking van de politie heeft ze nul, noppes bevoegdheid." De taal- en typfouten op De Bies weblog hebben we voor het gemak van het lezen niet overgenomen. 
 
Vandaag interpelleren alvast twee partijen. Spirit gaat minister Dewael vragen "of de Dienst Vreemdelingenzaken ook mag optreden tegen mensen met een geldig vervoersbewijs voor een bus of tram van De Lijn. Wedden dat de minister zal antwoorden: "Ja". En dan, Spirit? N-VA gaat minister Van Brempt vragen haar beslissing in te trekken om de controles op het zwartrijden te scheiden van assistentie door de lokale politie onmiddellijk geruggesteund door de Dienst Vreemdelingenzaken. Minister Van Brempt leek gisterenavond, in het TV1-Journaal, al een bocht te maken. We hadden van de minister begrepen dat de Dienst Vreemdelingenzaken niet wenselijk was bij De Lijn, maar de minister heeft er blijkbaar geen probleem mee als de politie en de Dienst Vreemdelingenzaken controles doen op De Lijn. Als dat maar gescheiden blijft van de controles op het zwartrijden.
 
Het VB reageerde helemaal van de pot gerukt door mede te delen bij de procureur des konings klacht te hebben ingediend tegen Van Brempt omdat die de Dienst Vreemdelingenzaken verboden zou hebben controles op De Lijn te verrichten. Van Brempt is trouwens niet bevoegd over de Dienst Vreemdelingenzaken, wist (ook) Philip Dewinter. Wat niet belette dat Dewinter klacht neerlegde tegen Van Brempt omdat ze iets zou verbieden waar ze niet over bevoegd is. En zijn secondant Bart Debie beklaagt zich erover dat Basta! en Groen! gisterenavond aan het Antwerps stadhuis pamfletten uitdeelden waarin foto's stonden "alsof de arme opgepakte illegalen nog net niet in geheime CIA gevangenissen gestoken werden." Op het pamflet dat gisteren uitgedeeld werd stonden welgeteld drie foto's, waarvan een kenmerkende hierboven hernomen is. Overdrijft Debie niet een beetje (veel)?
 
Groen! verzet zich tegen de acties de voorbije dagen op De Lijn - waarbij ook mensen met geldige vervoersbewijzen maar een 'verkeerde' huidskleur voor identiteitscontrole opgeleid werden - en in het Centraal Station - waar bij een zogenaamde actie tegen inbraken honderd mensen zonder papieren opgepakt, geboeid en weggeleid werden (foto) alsof het gevaarlijke criminelen zijn. Volgens Groen! wordt hiermee het bestuursakkoord geschonden waarin afgesproken zou zijn dat er geen jacht op illegalen zou georganiseerd worden. We hebben die passus niet teruggevonden in het bestuursakkoord, maar alleszins staat er in het hoofdstuk veiligheid een (andere) passus waarin staat dat "indien er aanwijzingen bestaan dat een vreemdeling op illegale wijze in Antwerpen verblijft, zal zijn verblijfplaats worden vastgesteld en (...) ter kennis van de minister van binnenlandse zaken worden gebracht. De stad Antwerpen zal op loyale wijze haar bijdrage leveren om ten volle haar verantwoordelijkheid te kunnen opnemen voor de integrale uitvoering van het door de nationale regering uitgestippeld beleid inzake illegale vreemdelingen (zie: http://stadsbestuur.antwerpen.be/bestuursakkoord/BA%20vei...)."
 
Met al die stoerdoenerij en dat bochtenwerk over illegaal verblijvende medeburgers, wordt niet gerept over de omstandigheden waarin deze mensen hier verblijven. Zowel als ze niet verontrust worden door de politie, als wanneer ze opgesloten worden in afwachting van hun repatriëring. In deze dagen van kerstwensen en christelijke symboliek zou men er goed aan doen om het commentaarstuk in het christelijk opinieweekblad Tertio  van vorige week ter harte te nemen. Maar daar zal vandaag in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en in het Vlaams parlement allicht maar weinig naar verwezen worden, laat staan dat erover gedebatteerd wordt en er conclusies genomen worden in de lijn van wat Jan De Volder erin bepleit.

 

00:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

20-12-05

Verstrepen bekritiseert Morel

Het voorstel van Marie-Rose Morel om vier op vijf zitjes in het Vlaams parlement af te schaffen (zie ons bericht gisteren) haalde enkele maandagkranten.  Het Laatste Nieuws bijvoorbeeld, dat opmerkt dat Marie-Rose Morel niet bepaald uitblinkt in parlementaire prestaties. Marie-Rose Morel antwoordt: "Dat is een bewuste keuze: ik stel alleen vragen, als het echt nuttig is." Even surfen op de website van het Vlaams parlement leert dat Morel op anderhalf jaar tijd welgeteld elf vragen heeft geformuleerd, driemaal een actuele vraag heeft gesteld en eenmaal geïnterpelleerd heeft. En waarover ging dat? Er waren een paar vragen over onderwijs (de onderwijstaal in het hoger onderwijs, het Duits taalonderwijs, de taalvereisten voor buitenlandse professoren aan de universiteiten...) en verder: de oorsprongbenaming van Vlaamse wijnen, de opleiding van islamleerkrachten, de nieuwe benaming van het Brussels Paleis voor Schone Kunsten... Dàt zijn dus de vragen die "echt nuttig" zijn. Voor het overige maakt Morel zoals vele andere VB'ers gebruik van de techniek om met meerdere VB'ers een resolutie of motie in te dienen, en zo elk "een streepje" achter zijn of haar naam te krijgen. Zoals bijvoorbeeld een motie over het dragen van een hoofddoek in Vlaamse scholen die door zes VB'ers als 'met redenen omklede motie' werd ingediend: An Michiels, Marie-Rose Morel, Werner Marginet, Joris Van Hauthem, Jurgen Verstrepen en Pieter Huybrechts. Rob Verreycken was waarschijnlijk even naar het toilet, of hij had zijn naam er ook nog bij kunnen zetten.
 
Eigenlijk zoekt Marie-Rose Morel een elegante manier om op te stappen. Aan Het Laatste Nieuws  zegt ze: "Als het parlement werd herschikt, zou ik zelf meteen mee opstappen. Zoals het Vlaams parlement nu draait, voel ik me toch nutteloos. Gelukkig kan ik mij als politica ook uitleven buiten het parlement, tussen de mensen. Bovendien kan ik altijd terugkeren naar mijn vroegere sector: hostessen en evenementen." Wie er nog niet aan denkt om op te stappen, is collega nieuwkomer Jurgen Verstrepen, links op de foto hierboven (foto van de heropgestarte weblog http://muggenbeet.blogspot.com). Verstrepen geeft Morel deels gelijk: "De afwezigheden in commissies en plenaire (vergaderingen) zijn schering en inslag, over alle fracties heen. De kranten dienen voor een groot deel als inspiratie voor een vraagje om uitleg, een interpellatie. Check de gazet en check nadien de parlementaire vragen. Nogal wat discussies gaan over... tja...niets. Een beetje zoals radio, wat oeverloos gelul." En we weten het: van oeverloos gelul op de radio kent Verstrepen àlles.
 
Verstrepen: "Moet je daarom het parlement met 4/5e verkleinen? Er zijn teveel parlementen in ons land: kamer, senaat, Vlaams, Waals, Frans, Duits …het kan inderdaad met wat minder. In het kielzog van die parlementen heb je natuurlijk nog een veel grotere groep politieke aanhang en vulling: kabinetten, medewerkers, diensten, administraties enz… Een optelsom van al die jobkes overstijgt het personeelsbestand van een multinational." Maar dan? Verstrepen: "Stel, je brengt het Vlaams parlement terug tot vijfentwintig volksvertegenwoordigers. Wie gaat zetelen? Diegenen met de meeste stemmen? Of diegenen die door de partij daar worden gezet? Heeft dat afgeslankt parlement dan evenveel ‘machten’ als een voltallig zoals vandaag? Zouden we onze 'democratie' niet verder uithollen en nog meer macht geven aan de partijen? Stel je kiest voor de meeste stemmen… je zult nogal wat profilering zien in media. En zelfs in dat systeem zullen de partijbonzen wel eerst zichzelf in de zon zetten en misschien aanvullen met een vriendje, zoon of dochter van, slaafje... of simpelweg een stemmentrekker."
 
Na wat bespiegelingen over hoe goed Verstrepen zélf is als volksvertegenwoordiger, besluit hij: "Volksvertegenwoordigers aller partijen zouden eerst moeten beginnen om één per één in het parlement op te komen voor hun mening. Maak er terug een dynamisch forum van. Ga in tegen de reglementen en voorschriften. Protesteer bij elke beknotting van het statuut volksvertegenwoordiger. Probleem vandaag is dat je wel een brede medewerking zou krijgen maar zoals bij veldslagen ga je een aantal volksvertegenwoordigers zien die de vlag hijsen, ten strijde trekken, omkijken en zien dat ze niet gevolgd worden omdat de troepen blijven hangen in de buurt van het partijhoofdkwartier. Democratie is het minst erge systeem maar ook niet het beste. Meer macht in handen leggen van minder mensen beschouw ik als een omgekeerde beweging. We kunnen wel beginnen met het afschaffen van het federale parlement en de bevoegdheden overhevelen naar de gewesten en gemeenschappen. Dat lijkt me wel iets… en dan heb je meteen minder parlementsleden..." En zo is iedereen weer blij bij het VB: de Vlaamsnationalisten die het federale parlement afgeschaft zien, en sommige nieuwlichters die minder parlementsleden willen. Maar dat "oeverloos gelul" à la radiomakers, zou dat stoppen in het Vlaams parlement?

00:37 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook | | |  Print

19-12-05

Met kogelvrije vest

Marie-Rose Morel, zo voorspelde menig Wetstraat-watcher een jaar geleden, zou de politieke verrassing van 2005 worden. En niet alleen door haar babe-gehalte. Samen met Jurgen Verstrepen zou het haar lukken om het extreem-rechtse Vlaams Blok in de richting van een verstandiger rechts Vlaams Belang te doen opschuiven. Is Morel daar in geslaagd? Het antwoord kan kort en bondig zijn: neen, en als bewijs kan je de vele uitspraken en feiten aanhalen waaruit blijkt dat het Vlaams Belang net hetzelfde is als het Vlaams Blok. Bij  Het Nieuwsblad op Zondag lieten ze Marie-Rose Morel op de vraag antwoorden. Het resultaat: twee bladzijden bladvulling, een artikel op de voorpagina én een bladzijde commentaar op Morels voorstel het aantal Vlaamse parlementsleden drastisch te verminderen.
 
Is Morel erin geslaagd om de racistische toon weg te etsen? Al was het maar naar de vorm, het taalgebruik, de perceptie? Morel antwoordt over haar nieuw zijn in het Vlaams parlement, en dat ze politieke Tupperware-avonden organiseert om meer vrouwen bij het VB aan te trekken. Morel: "Elke avond heb ik een nieuwe kandidaat. Ik stel vast dat de VB-mannen al een toontje lager zingen." Maar de vraag was: is Morel erin geslaagd de scherpe kantjes weg te vijlen? Morel: "Is het u niet opgevallen dat het economisch congres niet geëindigd is met de slogan Eigen volk eerst ? Nooit eerder gebeurd." Dat het VB naar aanleiding van de rellen in Parijs en andere Franse (voor)steden uitpakt met een pamflet waarin een boekje Baas in eigen land  van Philip Dewinter gepromoot wordt, dat mee aan de basis lag van de veroordeling van het Vlaams Blok wegens racisme... Het is niet Morel die erover begint. Zoals ze ook niet rept over bijvoorbeeld de A-conventie als start van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, waar Dewinter als vanouds zijn toespraak beëindigde met Eigen volk eerst!.
 
Over die gemeenteraadsverkiezingen luidt het dat "gewoon weer vooruitgaan in aantal stemmen" niet voldoende is. Morel: "Het cordon sanitaire moet in minstens drie gemeenten springen." Desgevallend wil Morel de burgemeesterssjerp laten vallen, als ze maar samen met andere partijen een meerderheid kan vormen. Het Nieuwsblad op Zondag  werpt Morel het racisme in een Antwerpse fitnessclub voor de voeten, Rob Klop  Verreycken die de Kroatische oorlogsmisdadiger Ante Gotovina verdedigt, en Morel zelf die in Wenen met holocaustontkenners vergadert. Het antwoord van Morel laat zich samenvatten zoals Manuel in Fawlty Towers altijd zei: "I know nothing!" Wat hebben VB'ers eigenlijk met Oostenrijk, sneeuw en met geraniums versierde hotels hoog in de bergen? Je hoort nooit eens een VB'er zeggen: "Ik heb in Rio de Janeiro de samba gedanst." Morel: "Ik vind Oostenrijk gewoon heerlijk gemoedelijk. (...) Oostenrijk is ook politiek interessant. Omdat wij daar kunnen leren dat wie heel snel groeit ook weer kan tuimelen."
 
Over een ander spraakmakend reisje: de minitrip naar Marokko. Gerolf Annemans trok zich terug, zelfs voorzitter Frank Vanhecke begon te twijfelen. Morel ook? Morel: "Ik ook. Omdat er aan stemmingmakerij werd gedaan die niet meer door de beugel kon. We wisten niet wat we aan de media hier en aan de media daar zouden hebben. Want ze wisten niet of ze wel zouden mogen filmen.We hadden kogelvrije vesten mee, hé!" Dat laatste is nieuw(s), en aan de foto's te zien van de VB-top op wandel in Rabat (foto hierboven, v.l.n.r. Morel, Vanhecke (half verscholen achter), Dewinter) lijken ze toch geen kogelvrije vesten aan te hebben. Maar het is met een andere uitspraak dat Morel de voorpagina haalt van Het Nieuwsblad op Zondag.  Morel heeft "soms het gevoel dat het Vlaams parlement een beschutte werkplaats is, waar veel gepraat wordt over zaken die weinig ter zake doen." Volgens Morel zou het Vlaams parlement beter functioneren als er maar 25 gekozenen zouden zijn in plaats van 124. Want "er wordt heel veel onnodig werk geleverd. Veel commissies zijn een klucht, waarbij je zelfs een streepje krijgt als je iets onbelangrijks zegt. En het vragenuurtje voor ministers kunnen ze beter ook afschaffen. Dat wordt meestal gebruikt om een minister lastig te vallen met prullen. Met minder gekozenen zal het efficiënter moeten."
 
Benieuwd of het VB-partijbestuur dit standpunt van Morel gaat onderschrijven. In elk geval, de meeste VB-parlementsleden krijgen bij de evaluatie van hun parlementaire bezigheden een ruime onvoldoende vanwege de pers. Die kunnen alvast gemist worden. 

00:23 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

18-12-05

TV-tip: La haine

Zoals er dit jaar van de  Zomer van Antwerpen voor het eerst een winterse variant is,  Wintervuur, is er nu ook een winterse versie van het felgesmaakte VPRO-programma  Zomergasten. Vanavond is er de eerste uitzending van  Werelgasten, en nog wel met Daniel Cohn-Bendit als centrale fuguur - de schrik van de Franse burgerij tijdens Mei '68, tegenwoordig fractievoorzitter van de Groenen in het Europees Parlement. Na afloop van iedere aflevering van  Wereldgasten volgt een film die past bij de gast. Op verzoek van Daniel Cohn-Bendit wordt dat vanavond  La haine, een film uit 1995 van Matthieu Kassovitz.
 
In de cités, de verpauperde buitenwijken van Parijs en andere grote Franse steden, komt het geregeld tot gewelddadige confrontaties tussen bewoners en politie. Werkloosheid, frustratie en racisme zijn de voedingsbodem. Economie is het begin van de keten, aldus Kassovitz. La haine  laat zien wat er aan de hand is in de buitenwijken en hoe gemakkelijk de situatie tot een uitbarsting kan komen. Gedurende vierentwintig uur volgt La haine  drie vrienden: Vinz, Saïd en Hubert, respectievelijk een joodse, Arabische en zwarte jongen. Na de rellen van de vorige dag is de rust teruggekeerd in de cité, maar de dreiging blijft. Vooral omdat een agent bij de rellen zijn pistool is kwijtgeraakt. De drie jongens, ontevreden, verveeld en onberekenbaar, zwerven door de wijk. Ze nemen de trein naar Parijs, worden daar opgepakt, kunnen niet meer terug naar huis en brengen de nacht door in de stad. Pas bij hun terugkeer, de volgende ochtend, komt de opgespaarde agressie en haat tot een climax.

Van een kleine, felle en politieke film als La haine  verwacht je niet dat hij wordt omhelsd door de gevestigde orde. Toch is dat wat gebeurde: de prijs voor de beste regie in Cannes en positieve recensies in alle Franse kranten. Helaas bleef het daarbij, werd geen sociaal-economisch en cultureel offensief beleid ontwikkeld voor de jongeren en ouderen die in de Franse banlieus samengedreven zijn in een uitzichtloze, verpauperde omgeving. Zodat het tot de explosie is gekomen van een paar weken geleden in Parijs en andere Franse (voor)steden. Hier sloeg de vlam niet in de pan, al zijn er - naast verschillen - overeenkomsten. Veertien dagen geleden werd La haine  getoond aan jongeren van de Draaiboomwijk in Hoboken, en zij herkenden zich helemaal in de getoonde situaties. 'Een verwittigd man is er twee waard': La haine  is een te bekijken film.

  • Nederland 3: 21.10 uur Wereldgasten  met Daniel Cohn-Bendit; 23.45 uur La haine,  van Mathieu Kassovitz.
  • Weblog van Mathieu Kassovitz, met onder andere een reactie van de Franse minister van binnenlandse zaken Nicolas 'Racaille' Sarkozy: http://www.mathieukassovitz.com/blog 

 

12:41 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

17-12-05

Het grote ontmoeten

Gisteren brachten we hier verslag uit van een 'kleine ontmoeten'.  De Standaard-columist Geert Stadeus had eerder deze week een 'lange ontmoeten' aan zijn been. Op perron 8 van het Parijse treinstation Gare du Nord, wachtend op de Thalys (foto) om hem naar Brussel te brengen, ziet Geert Stadeus een collega - Jan - met wie hij al maanden niet meer heeft gesproken. Geert en Jan stappen samen de trein op, en zo gauw de Thalys op kruissnelheid is, begeven ze zich naar de bar om wat bij te praten. Geert Stadeus: "Een potige kerel in maatpak die ons al een tijdje had staan bekijken, vroeg eensklaps met luide stem: 'Van de kanten van Gent?' Nu woont Jan al twaalf jaar in Brugge, maar hij ontkent niet zomaar zijn Gentse roots. Wij bekenden en voor we het goed en wel beseften stond er een derde bekertje koffie tussen die van ons. Met daaraan de arm van de kerel, die ik maar Pattex zal noemen. Hij bleef toch voor de rest van het traject aan ons plakken.

'Ja, als ik Vlaams hoor spreken op de Thalys, spits ik mijn oren. Ik ben van Oost-Vlaanderen, maar ik woon al tien jaar in Brussel', ging hij door. 'Mensen vragen mij weleens of ik daar graag woon. Weet je wat ik dan zeg?' Wij hadden er het raden naar. 'Het heeft zijn voordelen en het heeft zijn nadelen. Ha ja, zo is dat.' Er was geen speld tussen te krijgen. 'Ik spreek daar een taal van een minderheid. Je weet toch wat de grootste talen zijn in onze hoofdstad? Frans, Arabisch en Engels. Dan komt het Nederlands. Al kan het zijn dat het Spaans ons ondertussen heeft ingehaald. Met al die latino's.' Wij konden het ook niet zo gauw narekenen. Pattex liet zijn kopje koffie ostentatief tussen de onze in staan, wetend dat eraan nippen als een teken van afscheid zou kunnen worden geïnterpreteerd. En afscheid nemen was zijn sterkste kant niet.

'Er zijn er veel in Brussel, hoor', snoof hij verder, 'dat kun je niet vergelijken met Gent en dat handjevol Turken. In Brussel nemen ze dat multiculturele serieus. Bruine, bleke bruine, zwarten, chocolatten en alternatief gekleurden.' Pattex was geen racist, meer een eufemist. 'Met de zwarten kon je nog lachen, maar met die Marokkanen veel te lange tenen. Ik heb ooit eens met een Congolees een grap gemaakt over zijn vrouw. Midden in Matonge! En die neger - mag ik neger zeggen - lachte zich te barsten.' Hij priemde met zijn wijsvinger onder mijn schouderblad. 'Moet jij eens proberen, morgen. Ga in een Marokkaanse buurt wat grapjes maken over hun vrouwen. En vertel me eens hoe het afloopt. Stuur maar een kaartje uit het ziekenhuis.'

Pattex verlegde om de paar minuten zijn evenwicht van de ene voet op de andere. Toen hij weer een tijdje naar links had geheld sprak hij: 'Maar dat mag je niet zeggen, dat ze lange tenen hebben. Want wij zijn het die onverdraagzaam zijn. Dat is nog het ergste: je mag de waarheid niet meer zeggen, of je bent een racist. Juist toch?'

Nog terwijl wij probeerden hierop een genuanceerd antwoord te verzinnen, ratelde Pattex al lustig verder. Niet alleen anders gekleurde landgenoten droegen zijn afkeuring weg. Nog voor we de Franse grens voorbij waren, had hij al de Nederlanders, de Duitsers en de Fransen onder het puin van de beschaving geschoffeld. Alleen die sneer naar de neringdoeners hadden we niet zien aankomen.

'Vanochtend kwam ik aan in Parijs en ik dacht: ik pik hier in het station nog gauw een ontbijt mee. Dus ik bestel een koffie en een croissant. Wat denk je? Croissant? Parijs? Délicieux? Vergeet het: taaie, kartonnen kost! Jongens toch, waar moet dat heen. Paris! Nu ja, bij ons is het niet veel beter. Met die bakkers tegenwoordig. Weet je wat die doen?' Pattex wachtte ons antwoord niet af. 'Alles uit de diepvries halen! Rap, rap in de oven! Want welke bakker wil er nu nog midden in de nacht opstaan?' Wij hapten naar adem. Samenzweerderig boog Pattex zich voorover. 'Die alternatief gekleurden', zo begon hij, 'dié doen dat nog. De hele familie staat 's nachts op en iedereen staat daar bij die ovens te zweten. En dan nog een stuk of wat illegalen die helpen. Daar kan dat nog. Je mag zeggen van die mannen wat je wil, maar lui zijn ze nooit geweest. Die werken er nog voor. En die weten nog wat vers brood is.' Pattex was steeds stiller gaan spreken. Er kwam een bekentenis aan, Jan en ik voelden het allebei. 'Die kunnen nog croissants maken. Jaja, ik kom ervoor uit: deze jongen haalt op zondag zijn croissants bij die bruine mannen. Ze zijn zeer lekker' Ontroerd staarde Pattex naar zijn koffiebekertje. 'En nog goedkoper dan onze diepvriesbakkers ook.'"

14:09 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

16-12-05

Het kleine ontmoeten

Een praatje met de bakker, een lachje in de tram... Het lijkt banaal, maar het is het niet. Vluchtige ontmoetingen kunnen een groot verschil maken. "Een vriendelijk knikje schept een band", zegt stadsantropologe Ruth Soenen. In  Het kleine ontmoeten. Over het sociale karakter van de stad schreef Ruth Soenen haar observaties op de tram, bij de Hema en elders neer, een boek dat voorbije woensdag werd voorgesteld aan de pers.
 
Het kleine ontmoeten,  uitgegeven bij Garant, werd in Antwerpen-Kiel voorgesteld. Ongeveer op hetzelfde ogenblik waren wij aan de andere kant van de stad getuige van zo'n 'kleine ontmoeten'. Op tram 10 (foto), die Deurne met het stadscentrum verbindt.
 
Een achttal jonge allochtonen - een jaar of tien oud - reageren uitgelaten op het einde van de schooldag. Voor hen zit een blanke man, we schatten hem een jaar of vijftig oud. Vraagt één van die allochtoontjes - we zullen hem Mohammed noemen - aan de man op de bank voor hem: "Wat vindt u van het Vlaams Belang?" De man - die we verder Jef zullen noemen - schudt 'neen' met zijn hoofd en zegt tegen Mohammed: "Ik ben voor het eigen belang." Het blijft even stil, en dan zegt Mohammed: "SP.A, da's beter."  Jef trekt een bedenkelijk gezicht, zijn mimiek laat geen twijfel dat de SP.A zijn partij niet is. Maar voor hem is het duidelijk: er is een verschil tussen Vlaams Belang en zijn Eigen Belang.

00:57 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook | | |  Print

15-12-05

Ladderzat VB-parlementslid

De keuze die we sinds september gemaakt hebben om liever elke dag één bericht te brengen dan sommige dagen meerdere, en andere dagen niets, houdt in dat het dagelijks afwegen is wat we niet en wat we wel zouden brengen. De voorbije twee dagen kreeg je daarmee twee absolute primeurs - we hebben nog nergens anders gelezen dat het VB klacht heeft neergelegd tegen de 'droogleggingswet' voor racistische partijen, noch de kritiek ook vanuit rechtse hoek tegen de jacht op illegalen in Antwerpen. Zelfs dat de politie en De Lijn-controleurs het niet met één keer houden om van een controle op zwartrijders een controle op illegaal verblijvenden te maken, lazen we nergens anders. Keerzijde is dat we soms (moeten) terugkomen op zaken die al in sommige kranten zijn verschenen. Maar... wie kent allemaal het verhaal van het ladderzat Vlaams parlementslid vorige week? Het VB zal het zeker niet verder vertellen.
 
Rubrieken als Kreten & Gefluister  bij De Standaard,  en Onder Vrienden  bij De Morgen,  zijn plaatsen waar journalisten quotes en saillante verhalen kwijt kunnen over het politieke wereldje. Sinds enige tijd put men minder en minder uit plaatselijke verkiezingsblaadjes, wat men opvangt op recepties en dergelijke meer, maar schuimt men de websites en weblogs van de politici af om de respectievelijke rubrieken te vullen. De Morgen  nam dinsdag een bericht over uit de website van Jan Roegiers, Vlaams parlementslid voor Spirit: "Vorige week kon een VB-parlementslid tijdens de plenaire vergadering nog nauwelijks op z'n benen staan. Ladderzat zwalpte hij rond in de gangen van het parlement. Zijn fractievoorzitter verbood hem dan ook naar de stemmingen te komen. Wellicht om erger te voorkomen. Ambtenaren en werklieden die dronken op de werkvloer verschijnen worden daarvoor gesanctioneerd. Bij de KMO Vlaams Belang niet."
 
Bij De Standaard  lazen ze wat de concurrentie had opgevist, en gingen ze een stap verder. De krant zocht uit wie het ladderzatte parlementslid is waarvan sprake. De Standaard  gisteren: "Wie het ladderzatte parlementslid was, onthult Roegiers niet. Getuigen van het voorval wijzen richting Wim Van Dijck." Het zou wel kunnen want Van Dijck (foto) werd die bewuste dag 's namiddags niet gezien bij de stemmingen in het Vlaams parlement én op zijn eigen website meldt hij bij zijn hobby's als eerste: "pintje pakken". En verderop luidt het: "Dranken (bier en vooral wijn) beginnen een echte passie te worden."
 
De Standaard  ging niet kijken naar Van Dijcks website, maar vroeg fractieleider Philip Dewinter wat er van aan is. De Standaard : "Dewinter ontkent dat Van Dijck die bewuste dag beschonken was. Hij was inderdaad niet aanwezig voor de stemming in de plenaire, maar volgens Dewinter had dat een andere reden: 'Na de lunch is hij onpasselijk geworden.'" We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat Dewinter hier een 'leugentje om bestwil' pleegde.
 
Wie zich intussen stilhoudt, is Jurgen Verstrepen. Een paar maanden geleden haalde hij uit naar de mogelijkheden voor drankgebruik in het Vlaams parlement, en het misbruik dat sommige parlementsleden van bakken Duvel zouden maken. Dat voor Verstrepen witte wijn aangesleept moet worden, vernamen we niet van Verstrepen maar van de barman van het Vlaams parlement. De voorbije twee dagen heeft Verstrepen zijn weblog enkel gevuld met berichten over zijn ziek zijn. Verstrepen: "Hele dag in bed, 38,7 graden koorts... voel mij ellendig." We krijgen nog wel berichten over hoe je kippensoep, zoals hij gegeten heeft, moet bereiden. En over de hond van Pavlov. Maar over het drankgebruik in de VB-fractie, geen woord.

00:07 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook | | |  Print

14-12-05

Berlijn '36 of '37

't Scheldt is een extreem-rechts, Vlaams-nationalistisch, oerconservatief katholiek blaadje, dat tweemaal per week verschijnt. Omdat  Gazet van Antwerpen het al eens aandurft een lovend artikel over de stad van burgemeester Patrick Janssens te schrijven of een foto van een SP.A'er te publiceren, wordt  Gazet van Antwerpen er steevast omschreven als  Der Rote Sturmer en kreeg de nieuwe GvA-hoofdredacteur Luc Rademakers er pas de 'Journalakei 2005'- oftewel 'Gatlikjournalist 2005'-prijs. Van dat niveau (?) is  't Scheldt. Het valt op als er al eens een sereen artikel in staat, maar het valt nog meer op als daarin gehekeld wordt hoe men tegenwoordig in Antwerpen op illegaal verblijvende mensen jaagt. Op een gure zaterdagmorgen een paar weken terug werd met veel machtsvertoon gezocht naar illegaal verblijvenden die tram 12 namen. Gisterennamiddag werd zo'n zoektocht op tram 12 overigens nog eens overgedaan. Machteld Van San vertelt in het jongste nummer van 't Scheldt wat ze die zaterdagmorgen vanachter het glasraam in het Grand Café Permeke zag, en komt daarbij tot beangstigende conclusies.
 
't Scheldt : "(...) Op een zaterdagmorgen, nota bene de eerste dag van de winter dat het écht sneeuwde. Ik was eerst en installeerde me dus ook als eerste in het Grand Café Permeke op het De Coninckplein. Weinig volk, maar het was dan ook nog maar tien uur 's morgens. En met dat vies weer en die moddersneeuw: mijn twee vriendinnen waren (...) rijkelijk te laat. Ik kon dus volop van het uitzicht genieten, côté De Coninckplein.
 
Een of andere wacko  had bedacht dat die gure sneeuwdag de ideale moment was om zwartrijders van tram 12 te plukken. En om de een of andere reden werden die zwartrijders uitgerekend vlak voor Permeke op het plein gedeponeerd, waardoor er al snel een grote groep geüniformeerden van De Lijn rond een bescheiden kudde vreemd volk stond te palaveren. Om heibel te vermijden (...) werden een paar flikken opgetrommeld. En dan nog een paar... En dan nog... (...) Ik verschiet van niks meer in Antwerpen maar het bleek algauw dat de pakkemannnen van De Lijn én de pakkemannen van Patrick Janssens vooral uit waren op buitenlands uitziende sujetten  en van de gelegenheid gebruik maakten om ook de papieren, de verblijfsvergunningen (...) op te vragen.
 
(...) Ik vond het nogal grof dat De Lijn uitgerekend op zo'n gure zaterdag een twintigtal personeelsleden inzette om zwartrijders op één lijn te controleren en op heterdaad te betrappen. Bovendien kwam het zwartrijden hen die dag wel erg duur te staan, want wie geen papieren had of zijn papieren thuis vergeten was kon meteen de bus van de flikken in. Vraag me niet waar ze naartoe moesten. Een norse flik wist me te vertellen: 'Die moeten hier niet zijn, hé madame. Dat zal wel uitwijzen worren...' (...) Met zoveel flikken en toezichthoudend personeel op het plein waant ge u in het Berlijn van de jaren '36 of '37. Niet dat ik daar zelf bij ben geweest, maar dat weet ik van ons vader.
 
'Een ideale manier om de buurt rond dat griezelig koude De Coninckplein te stigmatiseren', vond (mijn vriendin) Maggy. Ik zei nog: ' 't Stad is van iedereen,  als 't em maar zijn papieren in orde heeft.' Het verschil tussen Patrick Janssens en Flup Dewinter wordt met de dag kleiner. 'Het stad is van A ', Filip!"

  • Ook vanuit linkse hoek is er protest. Niet tegen controle op zwartrijders, wél dat die controles op zwartrijden doelbewust gebruikt worden om mensen zonder papieren of geldige verblijfsvergunning op te sporen en vervolgens uit te wijzen. Aan minister Kathleen Vanbrempt, voorgdijminister van De Lijn, is gevraagd om in te grijpen. Meer info: basta.org@telenet.be.

 

01:08 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook | | |  Print

13-12-05

De schrik zit erin

Bart Siffert (foto), voorzitter van het VB-regio Leuven maar vooral coördinator van de juridische dienst van het VB, en tussendoor advocaat voor woelwaters als Bart Debie en Rob Verreycken, heeft voorbije donderdag bij de Raad van State een verzoekschrift neergelegd om het Koninklijk Besluit te vernietigen waarmee racistische partijen een deel van hun overheidsdotaties ontnomen zou kunnen worden. Rechtstreekse aanleiding voor die stap is de klacht de Kif Kif en MRAX eerder neerlegden (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051130#2874502) en op meer parlementaire steun dan aanvankelijk gedacht kan rekenen. Vreemd toch: het VB dat alsmaar beweert niet racistisch te zijn, maar schrik heeft van een wet die mogelijk maakt racistische partijen een deel van hun overheidsdotaties te ontnemen.
 
Siffert diende het verzoekschrift in namens VB-senator Jurgen Ceder, VB-senaatsfractieleider Joris Van Hauthem (tiens, Wim Verreycken niet langer VB-senaatsfractieleider?), VB-kamerfractieleider Gerolf Annemans, VB-voorzitter Frank Vanhecke en vzw Vrijheidsfonds die op 25 april 2005 opgericht werd om overheidsdotaties voor het VB te ontvangen.
 
Het VB haalt vier bezwaren aan: het koninklijk besluit voor uitvoering van de 'droogleggingswet' verscheen nog voor de wet van kracht werd; de termijn waarbinnen de Raad van State tot een uitspraak moet komen wordt betwist; de procedure over hoe de parlementaire controlecommissie klachten moet behandelen, is niet uitgewerkt; en de Raad van State zou niet bevoegd zijn om te oordelen over racismeklachten.
 
Opvallend is dat toegegeven wordt wat de aanleiding is om de vernietiging van het uitvoeringsbesluit van de 'droogleggingswet' te vragen: "In de weken voorafgaande aan de neerlegging van voorliggend verzoekschrift hebben naar verluidt - althans volgens de persmededelingen - minstens een derde leden van de thans zetelende Controlecommissie (...) aangekondigd voor de Raad van State de nodige stappen te zullen ondernemen (...) teneinde bij de Raad van State een arrest uit te lokken strekkende tot het horen intrekken van de partijdotaties aan (...) Vlaams Belang (...)." Als bewijs werden krantenartikels uit De Morgen, Gazet van Antwerpen  en De Tijd  bij het verzoekschrift gevoegd. 
 
Als het VB niets te vrezen zou hebben, waarom dan de vernietiging vragen van het uitvoeringsbesluit waarop de klagers zich beroepen om het racistisch gehalte van een aantal VB-uitspraken te laten onderzoeken?

00:16 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

12-12-05

Debat: persvrijheid en vrijheid van meningsuiting

Na zeven jaar procederen tegen het boek  Het gevaar Demol (EPO, 1998) van Eric Goeman en Ron Hermans vonniste het Hof van beroep in Antwerpen - tegen het adies van het openbaar ministerie in - de klagers Johan Demol en Filip De Man gelijk te geven. De eer en de goede naam van Johan Demol zou in het gedrang komen wanneer men schrijft dat deze extreem-rechtse politicus loog over zijn banden met het Front de la Jeunesse... ook al wordt die informatie bevestigd door een parlementaire commissie en werd de politiecommissaris op basis van die leugen uit zijn ambt ontzet. Begrijpe wie kan.
 
Het vonnis werd op bevel van het Hof van Beroep gepubliceerd in De Morgen  van 24 oktober 2005. De kosten werden niet aangerekend bij de veroordeelde auteurs na een handtekeningenactie waarbij tweehonderd bekende politici, opiniemakers, academici, syndicalisten, auteurs en mensen uit sociale bewegingen een beroep deden op de "ethische keuze" van De Morgen.  Het blijft echter een verontrustende uitspraak omdat ze druk zet op het kritische en journalistieke onderzoek naar extreem-rechts van zodra VB-mandatarissen zich daardoor lasterlijk bejegend voelen. In een gelijkaardige zaak waarbij een AFF-medewerker vervolgd werd wegens een kritisch artikel over VB-senator Wim Verreycken, zette Wim Verreycken toenmalig minister van justitie Marc Verwilghen onder druk om tot gerechtelijke stappen te komen. De rechtbank in eerste aanleg, en vervolgens het Hof van Beroep in Antwerpen, sprak onze medewerker evenwel vrij.
 
De uitspraak in de zaak tegen Goeman en Hermans is een verdere stap in de normalisering van een voor racisme veroordeelde partij. Ook het vrije spreekrecht in de strijd voor de verdediging van de democratie en de democratische rechten komt in het gedrang. Daarom willen de auteurs, en hun advocaat Jos Vander Velpen, de mogelijkheden onderzoeken om naar Cassatie te gaan. Maar reeds het onderzoek daarvoor kost geld. Vandaar dat een solidariteitsfonds is geopend waarvan je de gegevens al enige tijd in de rechterkolom van deze weblog vindt, in de rubriek Actie.  Klikken op: Solidariteitscomité voor persvrijheid. Milde steun wordt verwacht op rekeningnummer 523-0412640-77 van Triodos Bank, met vermelding 'Solidariteitscomité persvrijheid'.
 
Aanstaande woensdag, 14 december, wordt in de Vooruit in Gent gedebatteerd over deze kwestie. Met Dirk Voorhoof, Pol Deltour, Jos Vander Velpen, Eric Corijn en Mark Saey. Moderator is Jos Geysels.

 

00:01 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

11-12-05

VLD tegen VB!

In een speech naar aanleiding van de 75ste verjaardag van het liberaal studentenverbond LVSV riep Guy Verhofstadt zijn partijgenoten op om nooit samen te werken met extreem-rechts. "Ik hoop, ik verwacht, ik ben er zeker van dat ook deze en toekomstige generaties LVSV'ers een samenwerking met extreem-rechts nooit zullen aanvaarden." "Een duidelijke vingerwijzing aan het adres van mensen als Boudewijn Bouckaert en Jean-Marie Dedecker, die weinig kwaad zien in het Vlaams Belang", noteerde  De Morgen die vrijdag uittreksels uit de speech van de premier publiceerde.
 
Het LVSV is de bakermat van de generatie liberalen die vandaag de partij leidt. Die generatie, zo liet Verhofstadt op 8 december verstaan, kantte zich in zijn beginjaren tegen het linkse discours in de nasleep van mei '68, maar minstens even sterk tegen extreem-rechts. Verhofstadt: "Niet alleen links verontrustte mij toen, ook rechts en extreem-rechts toonde in die jaren zijn ware gelaat. Ik denk aan de beruchte rellen in 1974 omtrent het toneelstuk over de nazi-gezinde Vlaamse priester Cyriel Verschaeve. Ik zat in de zaal toen extreem-rechtse studenten de opvoering kwamen verhinderen. Ze gooiden met stenen, glas en fietskettingen, en er ontstond een gevecht. De rector van de universiteit liet de zaal ontruimen. Wat toen gebeurde, zal mij altijd bijblijven. De politie liet dat rechtse gespuis met rust maar sloeg de vreedzame toeschouwers met geweld uit de zaal. Diezelfde avond hebben we onder impuls van het LVSV het Anti-Fascistisch Front opgericht. We tekenden plechtig een verklaring dat we ons samen zouden verzetten tegen de erfgenamen van het fascisme en rascisme."
 
Hét Anti-Fascistisch Front (AFF) is vooral een Antwerpse aangelegenheid (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050228#945467), maar overal elders - van Lommel tot richting kust - werden gelijkaardige comités opgericht. We hebben het even gevraagd aan de nestor van het AFF, en hij herinnert zich dat het LVSV inderdaad actief was in het Gentse AFF. Alleen, meer in woorden dan in daden. Maar goed, de zaken kunnen niet teruggedraaid worden en het siert Verhofstadt dat hij verwijst naar de oprichting van het Anti-Fascistisch Front. Hij wees zijn LVSV-toehoorders overigens ook op de noodzaak van blijvend verzet. Verhofstadt besloot dat we omwille van de bekommernis voor onze vrijheid "we de verdomde plicht hebben extreem-rechts te bestrijden en dat we nooit, ik herhaal het, nooit ofte nooit mogen samenwerken met het Vlaams Belang."

13:59 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

VLD tegen VB?

Een eerste bijdrage die de VLD zou kunnen leveren in de strijd tegen extreem-rechts is kieskeuriger omgaan met het politiek personeel dat het recruteert. Met het binnenhalen van judocatrainer Jean-Marie Dedecker haalde de VLD een stemmenkampioen binnen, maar ook een splijtzwam en wegvoorbereider voor het VB. Maar ook in de lagere regionen wordt onzorgvuldig gehandeld.
 
Dinsdag 15 november maakte Antwerps VLD-voorzitter Stephan Bogaert bekend dat zich voor de VLD-lijst bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen maar 45 kandidaten hadden gemeld, terwijl er 55 plaatsen zijn. In de hoofdkwartieren van de andere Antwerpse partijen werd gegniffeld. Als voorbeeld van slechte communicatie kon dat tellen: bekend maken dat je alsnog geen volledige lijst kunt vullen, nog los van de vraag of de 45 kandidaten die er wel zijn ook bekwame kandidaten zijn. Woensdag 7 december geraakte de naam van één van de ontbrekende tien bekend. Hij heet Hicham El Mzairh, is een 29-jarige Marokkaan die eind dit jaar Belg wordt en De Nieuwe Gazet  haalde met de uitspraak - tevens kop van het artikel - "Als Marokkaan zeg ik: weg met het cordon sanitaire."
 
El Mzairh kwam zeven jaar geleden vanuit de buurt van het vakantieoord Agadir naar ons land, spreekt naar verluidt vlekkeloos Nederlands, werkt nu bijna vier jaar als buschauffeur bij De Lijn. "Een intelligente man en een voorbeeld van perfecte integratie", zegt Antwerps VLD-voorzitter Stephan Bogaert. "Onze lijstvormingscommissie is sterk geneigd hem een plaats op de lijst te geven. De visie van Hicham op het migrantenbeleid strookt met de onze. Al heb ik hem duidelijk gemaakt dat de VLD het cordon sanitaire wil behouden. Hij zal lang niet de enige VLD'er zijn die daartegen is en het is voor ons geen bezwaar om met dat standpunt op onze lijst te staan. Maar hij spreekt dan wel in eigen naam, niet namens de partij." Wat een janboel is me dat: iemand nieuw op de lijst zetten waarvan je weet dat zijn persoonlijk standpunt over een hot issue  afwijkt van het partijstandpunt. Als mensen op hem zouden stemmen, wordt dat dan geen aanleiding om het partijstandpunt te herzien?
 
El Mzairh: "Dat (het standpunt zoals Stephan Bogaert hierboven verwoordde - AFF/Verzet) respecteer ik. Ik beweer ook niet dat de VLD voortaan moét samenwerken met het Vlaams Belang, maar ik vind dat het bespreekbaar moet zijn en geen taboe mag blijven. Niet alle VB-kiezers zijn geboren racisten. Die mensen hebben ook een hart." Niet alle VB-kiezers zijn racisten, maar een aanzienlijk deel heeft toch wel last van etnocentrisme. En de partij(top) is wél veroordeeld wegens racisme. El Mzairh zegt nog meer zaken die ze bij het VB graag horen: hij is tegen het stemrecht voor migranten en vindt dat het cordon van stilzwijgen tegenover het VB moet doorbroken worden. El Mzairh: "(We moeten) naar elkaar luisteren. Ik hoop dat zo'n Annemans oren heeft naar wat ik vertel." "Annemans is Dewinter niet", heeft hij gemerkt. Johan Leman, tot een paar jaar geleden verantwoordleijke voor het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, heeft dat ooit ook nog gedacht. Leman dacht dat bijvoorbeeld Annemans en Tastenhoye gematigde mensen zijn. Intussen heeft Leman zijn vergissing publiekelijk toegegeven.
 
El Mzairh heeft op één dag tijd ook wat bijgeleerd, want donderdag 8 december draaide hij zijn standpunt al wat bij in Het Nieuwsblad.  Nu luidt het dat alleszins de VLD niet moet samenwerken met het VB. El Mzairh: "Als de VLD dat doet, stap ik er meteen uit. De stichter van het VB was een fascist en het is nog steeds een fascistische partij. (...) Of een andere partij moet samenwerken, dat is hun verantwoordelijkheid. Dat zal in ons land wel altijd heel moeilijk liggen." Moeten we nog eens herhalen (zie: http://www.charta91.be/index.html?url=/NB/Cordon.htm en http://aff.skynetblogs.be/?date=20050228#945467) wat het cordon sanitaire is, en wat niet? Het cordon sanitaire houdt in dat je geen bestuursafspraken maakt met het VB. Of je met het VB al dan niet in debat gaat, interviews publiceert... is een persoonlijke keuze waarbij je je alleszins moet laten door het kader (de format ) waarbinnen een en ander kan gebeuren. Maar voor de rest: stop het gelul over het (verkeerd begrepen) cordon sanitaire. Om VUB-onderzoekster Hilde Coffé nog eens te citeren: "Het (is) niet het bestaan van een bufferzone rond extreem-rechts op zich dat een verklaring biedt voor het verschillend succes van extreem-rechts (in Vlaanderen en Wallonnië). Het is veeleer de eensgezindheid tussen de Franstalige politici en de discussies over het nut van het cordon sanitaire in Vlaanderen, die de resultaten van extreem-rechts mede verklaren."
 
De VLD heeft geen succes met de migranten die het aantrekt. In het vooruitzicht van de parlementsverkiezingen van 2003 werd Mohamed Talhaoui, broer van huidig Spirit-senator Fauzaya Talhaoui, aangetrokken. De man kreeg voor het oog van de opgetrommelde televisiecamera's een gesprek bij minister Patrick Dewael, maar verliet nog voor de verkiezingen de VLD. Ontgoocheld over het rechtse klimaat in die partij. Nu lijkt de VLD-Antwerpen iemand aan te trekken die zich op de lijn-Dedecker plaatst, ook al is hij zelf migrant. Dit gaat ongetwijfeld nog tot meer controversiële krantenkoppen leiden. Als partij duidelijk communiceren is er niet bij, en zal ongetwijfeld stemmen kosten. Dus, Verhofstadt. Als je een front wil tegen het VB, zorg ervoor dat het front zichzelf niet verzwakt.

13:58 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

10-12-05

Kruisvaart in maatpak of veredelde citytrip?

Het Nieuwsblad weet niet goed hoe de trip van Jommeke, Filiberke en Rozemieke inschatten.  Kruisvaart in maatpak kopte het op haar voorpagina gisteren; binnenin was het:  VB-missie naar Marokko is veredelde citytrip. In elk geval doet  Het Nieuwsblad, in haar concurrentiestrijd met  Het Laatste Nieuws, wat het VB van haar verwacht.  Het Nieuwsblad bracht de VB-trip naar Marokko als eerste item op haar voorpagina, met een foto van Marie-Rose Morel, Frank Vanhecke en Philip Dewinter op wandel in Rabat over de volle breedte van de krant. Alsof dat het voornaamste nieuwsfeit van die dag zou zijn. Het enige ander artikel op de voorpagina, toch zeker in de Antwerpse editie, was... Antwerpse politie pakt 102 illegalen op. Maar ook Het Laatste Nieuws deed haar best om verslag uit te brengen, met zelfs een uitgebreid artikel op hun website alleen maar om te melden:  Vlaams Belang-delegatie aangekomen in Rabat. Andere Vlaamse kranten schreven niets of nauwelijks iets over het uitstapje van Dewinter, Vanhecke en Morel. De VRT-radio bracht omstreeks 8.00 uur 's morgens een verslag vanuit Rabat, VRT-televisie en VTM brachten zowel in hun middag- als avondnieuws verslag uit.  Eén ging er nog op door in  Mand bijt hond en in  Terzake. Wie zich meestal niet liet misleiden was... de Marokkaanse pers.
 
De vliegreis naar Rabat verliep via een overstap in Barcelona. "Een rechtstreekse vlucht vonden we een beetje riskant", aldus Dewinter. "Voor je het weet, is er een rel of protestactie van Belgische Marokkanen en wil de piloot niet meer opstijgen." Tijdens de reis ontpopten de drie VB-tenoren zich als gewiekste charmeurs. "Wij zijn eigenlijk een jolige bende, alleen de buitenwereld heeft het niet door", verduidelijkte partijvoorzitter Frank Vanhecke. Marie-Rose Morel flirtte met zinssneden als "Ik ben niet zo blond als ik eruit zie". Philip Dewinter bekende dat zijn Frans abominabel is. Op het vliegtuig studeerde hij Franstalige antwoorden in op vragen als "Avez-vous peur de l'islam?" en "Êtes-vous un parti raciste?"
 
Op de luchthaven van Casablanca werden de VB'ers vriendelijk ontvangen. De douaniers stelden - onbewust - ironische vragen. Aan Morelleke Forelleke: "Wat doet u eigenlijk in het parlement?" Aan Frank Vanhecke: "Zijn er geen Marokkaanse parlementsleden in uw delegatie? Zo zijn er toch heel wat in België?" Vanhecke en Morel zwegen wijselijk. Dewinter had zich vooraf druk gemaakt om het niet verkrijgen van een toelating om met de VTM- en VRT-televisiecamera's Marokko binnen te mogen, maar de douane liet de camera's gewoon passeren. Ze hebben daar nog wel meer televisieploegen gezien. In het Hilton-hotel in Rabat herkende een Nederlander meteen Dewinter. "Die nare man houdt niet van Arabieren", legde hij luid uit tegen zijn zoontje. De Marokkaanse bevolking leek zich daarentegen van geen kwaad bewust. De door het VB aangekondigde advertenties in Marokkaanse kranten werden niet besteld, en de voorspelde protesten bleven uit. Om de tijd te doden - de contacten met de Marokkaanse autoriteiten werden uit het programma geschrapt - wandelden Dewinter & Co dan maar naar het koninklijk paleis en de markt van Rabat.
 
Vanhecke en Dewinter proefden het plaatselijk bier en de lokale keuken; Morel testte de merkkledij in de winkeltjes op echtheid. Dewinter was in de wolken: "Eerlijk, ik geniet van deze cultuur. Het is de eerste keer dat ik in Marokko ben en ik vind het fijn dit land te leren kennen. Alleen, ik wil dit niet in mijn straat thuis." De kans daartoe is overigens bijzonder klein, gezien de villaatjeswijk in Ekeren waar Dewinter woont. Maar passons. Om 20.30 uur Belgische tijd was het tijd voor de VB-persconferentie. Er daagden een twintigtal journalisten op, onder wie ook een ploeg van het anders door het VB zo verguisde Al Jazeera. Dewinter gooide met verontrustende werkloosheids- en criminaliteitscijfers, stelde een terugkeerpremie en de afschaffing van de dubbele nationaliteit voor. Met wat we op televisie te zien en te horen kregen, weten we dat Dewinter toch niet erg hard gestudeerd heeft op zijn Frans. Volgens Dewinter was België voor Marokkanen niet "un terre de miel". Un terre. Even later hoorden we Dewinter zich opnieuw vergissen met het mannelijk dan wel vrouwelijk zijn van een woord. 
 
Bij Phara De Aguirre in Terzake  zei Philip Dewinter dat een dialoog met de Marokkaanse autoriteiten niet gelukt was, maar de pers natuurlijk - "zoals u" - een doorgeefluik is en de dialoog zo op gang komt. Dewinter citeerde niet uit de Marokkaanse kranten die hij had kunnen meebrengen. Racisme en vreemdelingenhaat zijn hier niet welkom  kopte Al Bayane. "Hoe kunnen wij iets verwachten van een partij die vreemdelingenhaat predikt tegen zijn eigen Belgische medeburgers, gewoon omdat ze niet dezelfde taal of cultuur delen? Als we ons mogen veroorloven om een goede raad te geven aan de parlementairen die nu in Marokko op bezoek zijn: regel eerst uw problemen in België in plaats van naar Marokko te komen met de pretentie om lessen te geven over hoe we een muur moeten bouwen aan de straat van Gibraltar. En wat de 'uitstekende receptie' betreft die de journalisten beloofd is als ze naar de persconferentie komen, dat wringt dan wel met dat die partij journalisten als tafelschuimers bestempeld." Ook bijvoorbeeld de tabloïd Aujourd'hui Le Maroc,  het financiële dagblad L' Economiste,  het persagentschap Maghreb Arabe Presse  en het weekblad Jeune Afrique  reageerden negatief op de Marokko-trip van Dewinter & Co waarbij al bij al nog geen 24 uur op Marokkaanse bodem werd doorgebracht.
 
Toch moet Gerolf Annemans gekniesd hebben. De man reist als geen andere VB'er graag naar andere continenten maar bleef naar eigen zeggen thuis om onmiddellijk te kunnen reageren mochten de PS en andere partijen effectief de Raad van State vragen om te onderzoeken of het VB zich niet bezondigd aan racistische uitspraken en bijgevolg een deel van haar overheidsdotaties opgeschort moet worden. Er gebeurde echter niets op dat front, de kamerleden hebben nog tijd tot 27 december om hun verzoek neer te leggen. Annemans was de pineut van de week. Hij kreeg ook nog een striemend editoriaal in Gazet van Antwerpen  over zich. Hoofdredacteur Luc Rademakers: "Terwijl de partijtenoren in Rabat fratsen uithalen voor de camera, zit de achtergelaten Annemans in de Kamer te zuchten naar aandacht. (...) Verstandig van de partijbonzen van het Vlaams Belang om Annemans goed binnensKamers te houden." Winnaars van de week zijn de twee bodyguards van Philip Dewinter die - op kosten van de belastingbetaler - mee mochten naar Marokko maar niets om handen hadden. Wat keuvelen met Marie-Rose Morel, ja. Maar verder niets.

 

11:59 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | | |  Print

09-12-05

Jommeke, Filiberke en Rozemieke in Marokko

Morgen op deze weblog: Jommeke, Filiberke en Rozemieke in Marokko.
 
Met:
- Jommeke: "Ik geniet ervan hier rond te lopen."
- Filiberke: "We zijn eigenlijk een jolige bende, alleen de buitenwereld heeft het niet door."
- Rozemieke: "Ze vroegen mij: 'Wat doet u eigenlijk in het parlement?'"
- Bodyguard 1: "We moesten werkloos toezien."
- Bodyguard 2: "Ik zal zelfs meer zeggen, we moesten werkloos toezien."
- Anatool: "Was ik maar meegegaan."
 
Dat en nog veel meer: morgen op deze weblog.
 
Spannender dan De jacht op een voetbal,  huiveringwekkender dan De koningin van Onderland,  grappiger dan De muzikale Bella.

18:03 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Wie is de zeikerd?

Jurgen Verstrepen maakte het de voorbije dagen weer bont op zijn weblog. Maar niet alleen daar. Verstrepen kreeg in Antwerpen zijn zevende parkeerboete op twee maanden tijd. Verstrepen, nochtans Vlaams parlementslid waardoor je toch enige voorbeeldfunctie hebt: "In elke straat in en rond Antwerpen, retributie, retributie, retributie. Zeikerds." En verder: "Heb twee weken terug veel plezier beleefd aan het versnipperen van het bonnetje. Alsook vandaag het ruim wegrijden met de wagen waardoor de pakke-madam van het GAPA (Gemeentelijk Autonoom Parkeerbedrijf Antwerpen - AFF/Verzet) opzij moest... huppelen... Doet tenminste deugd."
 
Het Laatste Nieuws  kopte terecht Jurgen Verstrepen pronkt met verkeersagressie.  Bij GAPA reageert men verbijsterd: "Niemand betaalt graag boetes. Maar op websites het idee promoten dat 'inrijden' op beambten oké is, dat gaat te ver." GAPA-controleurs worden wel meer met fysieke aggressie geconfronteerd (schop in de buik, gebroken pink...), maar gelukkig blijft het agressieprobleem beperkt. Dat Verstrepen zijn bonnetje verscheurt, is zinloos. De parkeerovertreding van Verstrepen is geregistreerd in de GAPA-computer. Als hij niet betaalt, komt de deurwaarder. Desnoods wordt het vredegerecht ingeschakeld.
 
Verstrepen benadrukt nu  dat volgens zijn parkeersensor "de retributiemadam op 55 cm van de wagen stond" en zij opzij moest huppelen "wat nogal logisch is als je op de weg staat". In zijn eerste bericht repte Verstrepen niet over de afstand tussen hem en de GAPA-controleur, en waar die dame dan wel stond. Toen sprak hij over het "ruim wegrijden" waardoor de GAPA-controleur ("de pakke-madam") opzij moest "huppelen". Met als besluit: "Doet tenminste deugd." Verstrepen had zichtbaar genoegen aan het doen opschrikken van een parkeercontroleur, en vertelt het in geuren en kleuren verder alsof het een na te volgen gedrag is.
 
Philip Dewinter "hecht niet veel belang" aan hoe VB-Vlaams volksvertegenwoordiger Jurgen Verstrepen omgaat met te betalen parkeergeld, en met zichtbaar genoegen schrijft hoe hij een parkeerwachter laat opschrikken. "Ik zal niet toestaan dat er een hetze tegen onze partij wordt gecreëerd", sneerde Dewinter aan De Standaard.  Dewinter: "Dit is een pietluttig incident. Het is misschien ongelukkig geformuleerd, maar Verstrepen schrijft wat de meerderheid van de Antwerpenaars denkt."
 
Hoezo "Ik zal niet toestaan dat..."? Moet de pers toestemming vragen aan Dewinter over wat het over het VB mag schrijven? Of dreigen sancties als men schrijft wat het VB niet graag leest? En "Verstrepen schrijft wat de meerderheid van de Antwerpenaars denkt." Hoe weet Dewinter dat zo zeker? En als veel mensen zo al zouden denken, moet dat dan gepromoot worden? Daarenboven gaat het niet enkel om wat Verstrepen denkt en schrijft, ook om wat hij doet. Moeten wetten en reglementen niet nageleefd worden, zijn ze ondergeschikt aan de VB-mening hoe de meerderheid van de Antwerpenaars denken? Geldt het naleven van wetten en reglementen enkel voor allochtonen, minder voor gewone Vlamingen en al helemaal niet voor VB-mandatarissen?

00:43 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

08-12-05

Dewinter in Marokko

Het beruchte interview van Dewinter in  The Jewish Week is nog steeds niet verschenen, of Dewinter pronkt alweer met een interview in een buitenlandse krant. Nu in  MarocSoir, een glossy dagblad dat een maand geleden voor het eerst van de persen rolde. Het interview is per e-mail afgenomen, waardoor je wel goede vragen krijgt maar geen enkele keer ingepikt wordt op de halve waarheden die door Dewinter verkondigd worden.
 
MarocSoir  vraagt Dewinter of het waar is dat hij in The Jewish Week  verklaard heeft dat het VB een islamofobe partij is en joden voor het VB moeten stemmen om de verspreiding van de islam in Europa tegen te houden. Dewinter zegt alleen maar de gevoelens van vele Europeanen te vertalen die schrik hebben gekregen van de radicalisatie van de islam en het terrorisme dat eruit vooruitspruit. "Maar", zegt Dewinter, "ik wil nochtans onderlijnen dat ik het fundamenteel recht van godsdienstvrijheid steun en bijgevolg respecteer dat de islam beleden wordt in Europa." Dewinter vertelt er niet bij waar in Europa voor hem de islam mag beleden worden. Voor Vlaanderen is het standpunt: geen bezwaar dat moslims hun matten uitrollen in hun garage, maar geen moskees in Vlaanderen en nog minder overheidssteun zoals die er wel is voor andere godsdiensten. Maar dàt vertelt Dewinter niet in MarocSoir.
 
De krant vraagt Dewinter vervolgens of 'Gastvrij maar niet gek' en 'België is niet het OCMW voor de ganse wereld' echt de slogans zijn die hij in Marokko wil toelichten. Dewinter houdt het beleefd bij dat het "in het belang van de Marokkaanse gemeenschap in Vlaanderen (is) dat de gezinshereniging afgeremd en zelfs stopgezet wordt." Dat de door MarocSoir  geciteerde slogans inderdaad gebruikt worden op VB-partijbijeenkomsten en bij VB-publicaties, dàt vertelt Dewinter niet in MarocSoir.
 
Wat is het doel van Dewinters bezoek? Dewinter: "Vooreerst willen we ons standpunt over de immigratie uiteenzetten. Het Vlaams Belang is geen racistische partij. Ten tweede, we willen het nodige doen opdat de Marokkanen die in België verblijven er zich kunnen gewennen en integreren. Zo snel en zo eenvoudig mogelijk. Wat enkel kan als de huidige immigratie stopt. Marokkanen die denken hun lot te kunnen verbeteren door te emigreren vergissen zich. (...) Tenslotte willen we de Marokkaanse overheid overtuigen van onze standpunten. Marokko is een democratisch land en we hopen de Marokkaanse autoriteiten te kunnen contacteren om hen te informeren over onze nobele bedoelingen." Dat het Vlaams Belang volgens Dewinter zelf niet meer is dan de voortzetting van het Vlaams Blok, en die partij veroordeeld is wegens racisme. Dàt vertelt Dewinter niet in MarocSoir.  Dat Dewinter Marokko intussen als een niet-democratisch land bestempeld heeft omdat afspraken van het Vlaams Belang met de minister voor Marokkanen in het buitenland, de voorzitter van het Marokkaans parlement en anderen afgezegd zijn of nooit toegezegd zijn... Dàt vertelt Dewinter niet in MarocSoir.
 
In andere Marokkaanse kranten wordt Dewinter minder vrijblijvend behandeld. TelQuel  kopte: "De Belgische extremisten komen naar Marokko". Aujourd'hui Le Maroc  sprak over "de fascisten van het Vlaams Belang", en wist: "Voor de vrienden van Dewinter is de immigrant de bron van alle kwaad: misdaad, drugstrafiek en, als kers op de taart, de islamitische terreur." Er reizen vandaag nogal wat journalisten mee in het zog van Dewinter om verslag uit te brengen van de VB-persconferentie in Rabat: van VTM, VRT, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad... Benieuwd hoe kritisch die zijn, of ze niet eersterangsmedewerkers worden voor waar het Vlaams Belang om te doen is met een persconferentie in Marokko: een propagandanummertje bedoeld voor gebruik bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen en elders in Vlaanderen.

01:26 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

07-12-05

Senne & Sanne

Vandaag verschijnt de eerste Senne & Sanne-strip,  Rebecca R.. Een strip over de jodenvervolging, het verzet en de concentratiekampen die oorspronkelijk geschreven was voor een Suske & Wiske-album. De erven van Willy Vandersteen zagen dat niet zitten, het was zelfs een reden voor het ontslag van scenarist-tekenaar Marc Verhaegen. Maar Verhaegen zette door. Hij begon een eigen stripreeks om het verhaal toch te kunnen brengen (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050430#1087898). 
 
Marc Verhaegen geraakte door de televisiereeks De laatste getuigen  van Luckas Vander Taelen onder de indruk van het levensverhaal van Tobias Schiff die als 17-jarige terecht kwam in het concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau. Schiff herwon na drie jaar zijn vrijheid, maar verloor in Auschwitz-Birkenau zijn vader, moeder, zus en tientallen familieleden. Schiff schreef daarover het bij EPO verschenen boek Terug op de plaats die ik nooit heb verlaten (zie: http://www.epo.be/uitgeverij/boekfiche.php?isbn=90_6445_0...), maar nu Schiff in scholen en op andere plaatsen geen getuigenis meer kan afleggen - hij overleed vijf jaar geleden - was een gepopulariseerde versie van zijn levensverhaal wenselijk.
 
Wat beter dan een Suske & Wiske-strip, maar dat botste op een veto van de erfgenamen van Willy Vandersteen. Een verhaal over de jodenvervolging zou niet stroken met Vandersteens testament. Verhaegen werd ontslagen en verwerkte daarop de strip die als Suske & Wiske-album Sulamith Schiff  zou heten. Verhaegen creëerde twee nieuwe personages, Senne en Sanne. Die twee bezoeken het speelgoedmuseum in Mechelen en ontdekken daar een speelgoedkonijntje dat kan spreken. Het blijkt dat Frolik ooit het favoriete speeltje was van een Joods meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met haar familie leed onder de Duitse bezetter. Het speelgoedkonijntje zorgt ervoor dat Senne en Sanne in het Antwerpen van 1942 belanden. Daar gaan ze op zoek naar het meisje Rebecca Rotenberg.
 
Rebecca R.  verscheen in voorpublicatie in de Nederlandse kinderkrant Kidsweek , en ook in de Antwerpse gratis huis-aan-huisbladen Het Aankondigingsblad  en De Rupelkoerier. Die laatste twee bladen bereiken samen een publiek van 200 000 lezers. Vanaf vandaag begint de distributie van het album zelf. Volgens een Nederlandse striprecensent is Marc Verhaegen "er met Rebecca R.  prima in geslaagd een niet onbelangrijk maatschappelijk thema (de jodenvervolging in WOII) te bespreken op een toch vrij luchtige manier. Nergens wordt in het verhaal een vingertje opgevoerd. Rebecca R.  is simpelweg een spannende, grappige avonturenstrip waarin ‘toevallig’ de jodenvervolging een rol speelt." 
 
Rebecca R. is het eerste album in een nieuwe reeks. Marc Verhaegen kreeg bij uitgeverij Mezzanine alvast een contract voor nog drie Senne & Sanne-albums. Het worden opnieuw geëngageerde strips.

00:54 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

06-12-05

NSV!'ers van bed gelicht door Staatsveiligheid

Het NSV! verspreidde gisteren twee persmededelingen. Om 16.00 uur viel in onze e-mailbus een bericht over wat het NSV! een "succesvolle betoging" noemt. Een betoging die volgens de meeste media 400 NSV!'ers en 600 tegenbetogers op de been bracht in Leuven, met rellen ter linker- en ter rechterzijde, wordt door het NSV! omschreven als: "Dat de onafhankelijkheidsgedachte leeft als nooit tevoren, en wel in alle lagen van de bevolking, bewees deze succesvolle NSV!-betoging!" Drie kwartier later waren we amper bekomen van het lachen of er viel een tweede NSV!-persbericht in onze e-mailbus: "Absurdistan in kwadraat: Onderzoek naar Moslimfundamentalisme leidt naar verbondskot NSV!-Antwerpen."
 
Woensdagochtend 30 november, omstreeks half zeven, belden vier agenten van de federale politie met een bevel tot huiszoeking aan bij het Antwerps verbondskot van het NSV!, waar op dat moment twee NSV!-studenten sliepen. Eén van hen vroeg om de reden van de huiszoeking, waarop een agent zou geantwoord hebben dat er de voorbije maanden regelmatig een jonge vrouw van Marokkaanse afkomst werd gesignaleerd. Gert Gillis, NSV!-kopstuk en bewoner van het NSV!-verbondskot in Antwerpen: "Nu komt er op het Antwerpse verbondskot wel heel wat volk over de vloer, maar bezoek van allochtone medemensen..." (sic).
 
Als we de NSV!-persmededeling mogen geloven zou de huiszoeking zelfs kaderen in een speurtocht naar moslimfundamentalisme. We zijn niet ingewijd in het geheim der Goden, en nog minder in dat van de Staatsveiligheid. Het is dus gokken wat de Staatsveiligheid bezield heeft om om half zeven 's ochtends het NSV!-verbondskot binnen te vallen, nog wel daags voordat alle NSV!'ers verwacht werden op een betoging in Leuven. Maar voor absurde situaties moet men in de eerste plaats bij het VB en haar aanhangers zijn. Is het VB niet tegen drugs, maar is er geen VB-mandataris drugshandelaar? We gaven er gisteren nog een voorbeeld van. VB-mandatarissen die met allochtonen huwen, zelfs uit moslimlanden. Moeten we namen noemen? En we zouden ze de kost niet willen geven: de VB-aanhangers die bijvoorbeeld liever dan Vlamingen hardwerkende illegaal verblijvende vreemdelingen tewerkstellen.
 
Een huiszoeking van de Staatsveiligheid bij het NSV!, om welke reden dan ook. Want was wat die agent zei wel de waarheid? Het lijkt ons nog altijd minder gek dan de betoging vorige donderdag in Leuven als "succesvol" te omschrijven.

00:21 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

05-12-05

Dilsen-Stokkem: alweer VB-gemeenteraadslid afwezig

Het is niet alleen in Berchem (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050331#972994), Brecht (zei: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051130#2847528) of Maasmechelen (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051130#2829352) dat het VB de haar voorbehouden zitjes in de gemeenteraad niet meer kan vullen. In het Limburgse Dilsen-Stokkem stelt zich hetzelfde probleem. Het VB hoopt dan ook dat het vlug 8 oktober 2006 is. Niet alleen omdat het verwacht dan bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen weer vooruit te gaan. Ook, en niet in het minst, omdat met de gemeenteraadsverkiezingen nieuwe VB-gemeenteraadsleden verkozen kunnen worden die - hoopt het VB - het langer uithouden dan de huidige.
 
In Dilsen-Stokkem, een buurgemeente van Maasmechelen, haalde het VB in 2000 één verkozene op vijfentwintig die in de gemeenteraad mogen zetelen. De man, Marc Nullens, haalde de nationale pers in volle campagne voor de Vlaamse parlementsverkiezingen in 2004. De politie vond immers 1 000 xtc-pillen, een halve kilo speed en een revolver in zijn huis. Ook cocaïne, heroïne en cannabis werd in beslag genomen in het kader van hetzelfde onderzoek. Nullens had een winstgevende drugshandel opgezet met een andere Vlaming en een jonge... Turk. Volgens het VB was op het ogenblik van de aanhouding van Nullens een tuchtprocedure lopend tegen de man. Nullens was immers... al een jaar lang niet meer verschenen op de gemeenteraad. VB-kamerlid Bert Schoofs destijds: "We hebben verscheidene keren geprobeerd hem te contacteren om hem ter verantwoording te roepen. Hij kwam nooit opdagen. (...) Blijkbaar heeft het gerecht hem uiteindelijk sneller gevonden dan wij."
 
Volgens Schoofs was er een positieve kant aan de arrestatie van Marc Nullens. Schoofs: "Nu kunnen we met Mario Voorjans iemand naar de gemeenteraad sturen die het mandaat wél verdient. Ik hoop ten minste dat Marc Nullens zo wijs zal zijn zijn mandaat op te geven. En anders komt Voorjans in 2006." Marc Nullens gaf zijn mandaat op. In de plaats kwam Mario Voorjans (foto), die zijn sporen verdiende bij de Vlaams Blok Jongeren. Maar de jongste maanden blijft ook Voorjans weg uit de gemeenteraad van Dilsen-Stokkem. Voorjans is misnoegd. Voorjans: "De reden waarom ik wegblijf is persoonlijk. Ik ben teleurgesteld over een aantal dingen binnen de partij waarover ik liever niet praat." Voorjans kan ofwel ontslag nemen als gemeenteraadslid, ofwel als onafhankelijke blijven zetelen tot december 2006. Hij is er nog niet uit, hij moet nog wat nadenken.

00:07 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print