31-01-06

VB schenkt namaakcheque

Het VB is niet om een stunt verlegen om te doen alsof het strijdt langs de kant van de werkende bevolking. Bij een vakbondsbetoging in Straatsburg tegen het Europees voorstel om de havendiensten te liberaliseren (foto) waren er een aantal geweldplegingen. Enkele Vlaamse dokwerkers werden hiervoor opgepakt en veroordeeld door het Franse gerecht. In vakbondsmiddens worden solidariteitsacties opgezet, om de families niet in de kou te laten voor hun man die volgens de vakbonden onterecht in de cel werden gedraaid. Op zo'n solidariteitsactie vorige zondag in Gent gaf een VB-delegatie een cheque van 1 000 euro aan Georges Maes, plaatselijk vakbondssecretaris van de socialistische Belgische Transportarbeidersbond (BTB).

De cheque werd overhandigd door het Gentse VB-kopstuk Francis Van den Eynde en VB-volksvertegenwoordiger Johan Deckmyn. Kristina Colen, gemeenteraadslid en voorzitster van de Gentse VB-afdeling, voormalig Gents VB-gemeenteraadslid Guy Schouls en VB-provincieraadslid Tanguy Veys waren ook van de partij. Te oordelen naar de foto's die intussen verschenen zijn op VB-websites was Veys vooral mee om foto's van de overhandiging te trekken. Nationaal secretaris van BTB-haven Marc Loridan liet in De Tijd  onmiddellijk optekenen dat hij de gift weigert. Loridan: "We gaan het spelletje van het Vlaams Belang zeker niet meespelen. Ik vind het spijtig dat onze mensen in Gent in de val zijn getrapt."

Intussen liet ook BTB-voorzitter Ivan Victor duidelijk verstaan dat de vakbond geen steun van het Vlaams Belang hoeft. In een persmededeling meldt Victor dat "opdracht werd gegeven om de VB-schenking, door betrokkene ten persoonlijke titel in ontvangst genomen, terug te bezorgen." De BTB heeft de nodige initiatieven genomen opdat dergelijke toestanden in haar afdelingen zich niet meer zouden kunnen herhalen. "BTB blijft getrouw aan de ABVV-gedragscode ten aanzien van het Vlaams Belang", besluit Victor in de mededeling. VB-voorzitter Frank Vanhecke reageerde niet verbaasd op de weigering. Vanhecke: "De BTB moet niets teruggeven vermits Francis Van den Eynde zondag een grote namaakcheque overhandigde waarmee de bond vandaag het geld bij ons kon komen ophalen."

Als het het VB echt om te doen was de dokwerkers te steunen, had ze zondag daadwerkelijk 1 000 euro overhandigd. Nu blijkt dat het slechts over een namaakcheque gaat - waarvan vlug-vlug een foto moest gemaakt en verspreid worden - om nadien de namaakcheque in het plaatselijk VB-secretariaat in te ruilen voor baar geld. Kom, zeg. Het VB weet goed genoeg wat de BTB-richtlijnen zijn ten aanzien van het VB. Ook bij de BTB werden VB-militanten buiten gezwierd. Alain Kraus bijvoorbeeld, VGV-afgevaardigde namens de BTB die kandidaat bleek te zijn op de VB-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in het Kempische Lille. Water en vuur zijn niet verenigbaar.

Op de website van Hans Verreyt, voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren, worden tien zogenaamde vooroordelen over het VB weerlegd. Vroeger het favoriet tijdverdrijf van VB-senator Jurgen Ceder. Verreyt weerlegt dat het Vlaams Belang de vakbonden wil afschaffen. Het VB-standpunt is immers geraffineerder. Verreyt: "Het Vlaams Belang wil de vakbonden uiteraard niet afschaffen, het Vlaams Belang meent dat vakbonden wel degelijk een rol te spelen hebben in de maatschappij. Een vakbond is immers de ideale spreekbuis van de werknemers om te onderhandelen met hun werkgever. Alleen zo kan de sociale vrede gehandhaafd blijven. Het Vlaams Belang diende wél een voorstel in dat vakbonden rechtspersoonlijkheid moet geven, zodat schade veroorzaakt door manifestaties van vakbonden kan vergoed worden." Verreyt haalt verder nog uit naar de "politiek geïnspireerde kleurvakbonden", maar bovenstaande passus zegt al voldoende. De vakbonden zijn er om de sociale vrede te handhaven, en de vakbonden moeten rechtspersoonlijkheid krijgen om de schade bij vakbondsmanifestaties te kunnen verhalen op de vakbonden. Was het VB-voorstel al van toepassing, dan had de vakbond niet alleen geld kunnen zoeken voor de opgesloten vakbondsleden maar ook voor de schade die bij de vakbondsmanifestatie in Straatsburg is aangericht. 

Het terugfluiten van Georges Maes door de nationale BTB-leiding toont volgens Vanhecke aan "dat er een groot verschil van mening bestaat tussen de basis en de leiding van de vakbond." Vanhecke zwijgt natuurlijk over het groot verschil tussen het overhandigen van een (namaak)cheque voor de veroordeelde dokwerkers en het willen laten opdraaien van de vakbonden voor alle schade bij acties als in Straatsburg. 

Intussen wordt in Antwerpen al de volgende provocatie voorbereid. Het VB wil dit jaar op 1 mei een manifestatie organiseren aan De Buildrager, dokwerkersstandbeeld aan het Antwerps stadhuis... waar al tientallen jaren duizenden socialistische militanten en leden passeren tijdens dé jaarlijkse 1 mei-optocht. Moeten die plaats maken voor het VB? Of volgt als 'compromis' dat het VB de omgeving van het stadhuis voor of na de socialistische manifestatie mag bezetten? Wedden dat Dewinter zijn speech dan zal besluiten met "Vandaag aan  het stadhuis, morgen in  het stadhuis!"? Je reinste demagogie, maar van demagogie en provocaties leeft het VB.

00:02 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

30-01-06

VB boekt slecht in ledenaantal

Op de nationale VB-nieuwjaarsreceptie toonde voorzitter Frank Vanhecke zich een tevreden man. Vanhecke: "Ik geloof niet dat er groot gevaar bestaat dat wij in om het even welke vorm van zelfgenoegzaamheid zouden vervallen, maar we mogen toch met enige tevredenheid terugblikken op het voorbije werkjaar. We zijn erin geslaagd de naam Vlaams Belang in heel Vlaanderen bekend te maken, (...) het staat nu reeds vast dat we naar een nieuw recordaantal leden gaan (...)." Zo fameus is dat ledenaantal evenwel niet.

Het VB mag dan wel de partij zijn die de meeste stemmen in Vlaanderen vergaart, qua ledenaantal staat het slechts op de vierde plaats. Het grootste ledenaantal in 2005 is weggelegd voor de CD&V: 81 650. Tweede is de VLD, met 71 326 leden. Bij de SP.A is de rekening nog niet volledig gemaakt, voorlopig strandt men er op 60 377 leden. Pas dan, en op een serieuze afstand, volgt het VB met 22 350 leden. N-VA volgt met 9 843 leden in 2005.

Ook in stijging van het aantal leden komt het VB maar op de vierde plaats. Ook hier staat de CD&V op 1, met 2 490 nieuwe leden sinds 2004. Tweede sterkste stijger is Spirit (+ 1 297, zodat Spirit uitkomt op 5 497 leden). Derde is Groen! (+ 642, in totaal 6 690 leden). Groen! is wel de duurste partij. Een lidkaart daar kost 20 euro. Bijna overal elders kost het lidmaatschap 12,50 euro. Ook bij het VB. Het VB mocht het voorbije jaar 408 nieuwe leden inschrijven.

We hebben het stemmenaantal bij de laatste verkiezingen niet onmiddellijk bij de hand, maar het lijkt er sterk op dat de verhouding stemmen - leden bij het VB het zwakst is van alle partijen. Mensen wil wel nog stemmen voor het VB, maar lid worden van die club? Nee, bedankt.

00:01 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

29-01-06

Wie wil jij op je toiletpapier?

Toiletpapier, je hebt er in alle mogelijke kwaliteiten. Eén velletje of meerdere lagen. Gewoon of geparfumeerd. Zonder of mét een motief. En er is niet alleen wit toiletpapier. Er is er ook toiletpapier in lichte kleuren, en in Spanje, Portugal en Frankrijk verkopen ze zelfs zwart toiletpapier. Een Amerikaans bedrijf verkoopt toiletpapier dat met foto's bedrukt is. Toiletpapier met (namaak) dollars, is ook hier te koop. Maar je kan je gat ook afvegen met Osama Bin Laden, Saddam Houssein of de Noord-Koreaanse communistische leider Kim Jong II.

Zoepa, de jongerenbijlage van Het Nieuwsblad, vroeg de voorbije week enkele Vlaamse jongeren aan wie zij hun gat wilden afvegen. Camille Demeulenaere (16) uit Gent kiest voor Geert Hoste. Omwille van zijn "flauwe, domme grappen". Leeftijds- en stadsgenote Margot Maeterlinck heeft het niet begrepen op George Bush. "Hij is egoïstisch. Hij doet zijn eigen zin en houdt geen rekening met de Irakezen." Alexus Claus (18) uit Wondelgem bij Gent veegt zijn gat aan VB-kopstuk Philip Dewinter. "Hij is veel te rechts, veel te extreem. Hij doet me denken aan de nazi's."

Het Nieuwsblad /Zoepa vraagt Claus nog wat Philip Dewinter beter zou doen dan VB-politicus zijn. Claus: "Het verkeer regelen, dan doet hij toch iets nuttigs." Het is geen slecht idee. De voorrang van rechts-regel, die kent Dewinter alvast wel.

00:14 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

28-01-06

Het wordt dus nooit

De kranten zijn tegenwoordig niet meer voorspelbaar. Het is wat stiller met journalisten die van de ene redactie naar een andere verhuizen, maar kranten kunnen wel eens het steven wenden. Werd  Gazet van Antwerpen recent nog verguisd door het VB - onder de nieuwe hoofdredacteur Luc Rademaekers zou de krant een linkse koers varen -, deze week had de krant twee volle bladzijden veil voor het boekje  Antwerpen Troef! van Philip Dewinter terwijl er toch maar weinig nieuws in staat. Vandaag heeft de krant een kwart bladzijde vrij voor de reactie van Philippe Van der Sande, VB-fractieleider in de Antwerpse provincieraad, die vindt dat bisschop Paul Van den Berghe zich laat misbruiken als hij opkomt voor de goed ingeburgerde 'illegalen' (zie ook: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060131#3030231). In  Het Laatste Nieuws, dat gisteren nog een aantal experten  Antwerpen Troef! de vernieling in liet praten, mag Jean-Marie Dedecker zijn antipolitiek weer de vrije loop laten gaan. "Een olifant in een porseleinwinkel hou je niet tegen, want altijd goed voor spektakel", merkte eerder deze week Patrick Martens in  Knack op. "Jean-Marie Dedecker zet de deur wagenwijd open voor Filip Dewinter." In  Het Nieuwsblad geeft Kris Goosenaerts, als vervolg op zijn recensie over  Antwerpen Troef! gisteren (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060131#3038607), een snoeihard commentaar op de kansen van Philip Dewinter om de lakens uit te delen op het  Schoon Verdiep van het Antwerps stadhuis. Zusterkrant  De Standaard, de ernstige zus, gaat dan weer in op de fait-divers. Hoe verliepen de nieuwjaarsrecepties van de politieke partijen? De krant ging ook langs bij de nationale nieuwjaarsreceptie van het VB. Intussen eisen de nieuwjaarsrecepties hun tol bij het VB.

Bij de A-conventie van het VB-Antwerpen, begin september, milderde Philip Dewinter zijn ambities voor het burgemeestersschap in Antwerpen (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051031#2691429 en http://aff.skynetblogs.be/?date=20051031#2711786). Hij bevestigde het inmiddels voor de pers die hij woensdag verzamelde om zijn boekje Antwerpen Troef!  voor te stellen. Kris Goossenaerts weet waar het nu om draait. Kris Goossenaerts: "Nog geen vijf maanden geleden stak Filip Dewinter het niet onder stoelen en banken dat de inzet van de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen simpel is: 'Het wordt voor ons nu of nooit'. Het wordt dus nooit. En dat zeggen wij dus niet of één van zijn politieke tegenstanders, maar hijzelf. Het Vlaams Belang schroeft zijn ambities nu al fors terug. Dewinter zal in zijn nopjes zijn als hij 35 procent van de stemmen binnenrijft. Dus geen absolute meerderheid met zijn Coveliers-kartel, waar zo'n 45 procent voor nodig is. Alle andere partijen hebben het al tot in den treure duidelijk gemaakt, ze gaan nooit in zee met het VB. Dus is elke stem voor extreemrechts, met de zege van Dewinter, een verloren stem. Die stem zal dus nooit een stempel drukken op het Schoon Verdiep. Hoogstens af en toe van op de oppositiebanken gehoord, zonder dat er iemand rekening mee moet houden. Wie zijn stem dus wil laten gelden op het Schoon Verdiep kan kiezen waar de stembusslag binnen 7 maanden over gaat: de krachtsverhoudingen binnen deze coalitie. Mag Groen! nog meedoen of schuift er een andere partij naar de oppositie? Of blijven ze veroordeeld tot samenwerken? Blijft de SP.A de grootste democratische partij en mag Patrick Janssens aan het roer blijven? Of groeit de VLD boven hun kop en volgt Ludo Van Campenhout na welgeteld 100 jaar Jan Van Rijswijck op als liberale burgemeester? Of schiet de CD&V met de N-VA iedereen voorbij? Daar gaat het om op 8 oktober. Die stemmen tellen mee."

Kris Goossenaerts doet ons onwillekeurig denken aan Bert Verhoye. Toen die in zijn krant, De Nieuwe Gazet, het ene na het andere negatief artikel schreef over het VB, stuurde Philip Dewinter een brief naar de hoofdredactie om voortaan een andere journalist naar de VB-persconferenties te sturen. Bert Verhoye is sinds 1 januari op pensioen, en geniet daarvan - woensdagavond nog met een plezant concert van Roland (Van Campenhout) & de Keniaase groep Yunasi in het Zuiderpershuis. Kris Goossenaerts is daarentegen nog lang niet toe aan de pensioengerechtigde leeftijd.

17:31 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

De gesprekspartners van Jean-Marie Dedecker

Wie Coveliers zegt, weet dat dan Jean-Marie Dedecker nooit ver uit de buurt is. Deze week kreeg Dedecker nog een veeg uit de pan in het weekblad  Knack. De uit Limburg afkomstige, maar daarom niet trage, journalist Patrick Martens merkt op dat fijnbesnaardheid wel nooit besteed zal zijn aan Jean-Marie Dedecker (VLD). Gebrek aan dossierkennis is voor Dedecker daarenboven geen hinderpaal om uitspraken te doen waarbij hij het eigen regeringsbeleid pootje-lap geeft. Patrick Martens: "Bij de VLD vinden ze dit best te pruimen, ook als Dedecker er niet om maalt dat hij met zijn rebels gebrul tegen een plan dat de liberale ministers in de Vlaamse regering hebben goedgekeurd, de deur wagenwijd openzet voor Filip Dewinter (Vlaams Belang). (...) Dedecker en Dewinter één front voor een verzurende antipolitiek."

Vandaag mag Jean-Marie Dedecker andermaal uithalen op al wat beweegt. Over CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen bijvoorbeeld zegt hij: "Hij heeft het charisma van een lavabo." Voor SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte heeft hij ook geen goed woord, want die valt iedreen aan "die een te grote auto, te veel bouwgrond en te veel winst heeft. (...) Als de socialisten zo doorgaan staan morgen ook de winsten van de bakkers, de beenhouwers én de cafébazen ter discussie." Meer appreciatie heeft Dedecker voor een aantal VB'ers. Dedecker: "Met mensen als Gerolf Annemans, Jurgen Verstrepen, Marie-Rose Morel, Filip Dewinter of de partijjurist Jurgen Ceder kun je een volwaardig gesprek voeren. Hun bekwaamheid om te besturen kan ik niet beoordelen. The proof of the pudding is in the eating."

Dedecker versterkt daarmee het 'Laat ze het maar eens proberen'-idee, zich niet bekommerend om de slachtoffers van het VB-beleid. Wel is Dedecker het niet eens met de klacht tegen Jobkanaal die het VB indiende bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. Dedecker: "Schandalig dat het Vlaams Belang nu ook zelf onzinnige processen begint aan te spannen. Heel die procescultuur ondermijnt de kracht van het parlement. Het debat over allochtone sollicitanten moeten we grondig voeren in het parlementair halfrond. Punt."

17:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Dewinter vertelt een mop

De vele VB-nieuwjaarsrecepties (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060131#2985120) eisen hun tol bij het VB. Kris Goossenaerts achterna kunnen wij zeggen: dat zeggen wij dus niet of één van hun politieke tegenstrevers, maar zijzelf. Op zijn weblog zegt Bart Debie: "Het is al enkele dagen geleden dat ik nog een bericht heb kunnen posten. Dat komt omdat ik - naast het werk - van de ene nieuwjaarsreceptie naar de andere wordt gesleurd.Op die recepties kom je natuurlijk vaak dezelfde mensen tegen. De gesprekken zijn ook al dikwijls hetzelfde zodat de vermoeidheid zo stilaan zijn tol begint te eisen."

Op de nieuwjaarsreceptie van het VB-Antwerpen, voorbije woensdag in het Elzenveld, vertilde Philip Dewinter zich. Overdag had hij zijn ambities voor het burgemeestersschap nog bijgesteld, 35 % stemmen halen zou al goed zijn (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060131#3042422). 's Avonds zei hij tegen zijn VB-toehoorders: "Al 27 jaar timmeren we met het Vlaams Blok/Vlaams belang in Antwerpen aan de weg. Op 8 oktober 2006 zetten we eindelijk de kroon op het werk en veroveren we het Antwerps stadhuis!"

Dewinter had nog een mop bij. Dewinter: "Enkele dagen geleden vertelde Freddy Van Gaever mij een mop.  Drie aannemers willen een belangrijk contract van de stad Antwerpen binnenhalen.  Het betreft een Poolse aannemer, een Antwerpse aannemer zonder partijkaart en een socialistische Antwerpse aannemer.  Ze worden geroepen voor de ambtenaar van openbare werken die de offerte moet onderzoeken. De Poolse aannemer komt als eerste bij de betrokken ambtenaar.  'Voor 1 miljoen euro kan ik het werk uitvoeren', zegt de Poolse aannemer.  De Antwerpse aannemer zonder partijkaart laat weten dat hij het voor 2 miljoen kan.  De socialistische Antwerpse aannemer komt als laatste bij de ambtenaar. Zijn offerte bedraagt 3 miljoen en hij maakt zich sterk dat hij het werk zal binnenhalen.  De ambtenaar vraagt zich af waarom en de socialistische aannemer antwoordt: 'Dat is toch simpel: 1 miljoen voor u, 1 miljoen voor mij en 1 miljoen voor de Polen die het werk moeten doen!'." Dewinter vertelde er niet bij voor wie hij zou kiezen: voor de Poolse aannemer of voor de dubbel zo dure Vlaamse aannemer.

Dewinter was op dreef: "Nog zeven maanden scheiden ons van de verkiezingen van 8 oktober. Ondertussen zullen de socialisten alles proberen om ons het leven zuur te maken en ons messen in de rug te steken. Via een obscure vzw waarvan de voorzitter, de Antwerpenaar Tarik Fraihi, op de loonlijst staat van de studiedienst van de SP.A, proberen de socialisten onze partijfinanciering af te nemen. ‘Het Vlaams Belang moet met alle middelen bestreden worden’ zei ooit Louis Tobback en dat proberen Vande Lanotte, Janssens en co tot op de dag van vandaag in de praktijk te brengen. Wij trekken ons niets aan van dit soort van politieke processen tegen de grootste partij van Vlaanderen. Wij weten immers dat in een echte democratie wij ons enkel en alleen ondergeschikt moeten maken aan de wil van het volk en niet aan de wil van één of andere inquisitierechtbank.  De Ierse republikeinse militant Bobby Sands die op 5 mei 1981 de hongersdood stierf in de ‘Long Kesh’- gevangenis in Noord-Ierland zei ooit 'You may kill the revolutionary but you can never kill the revolution!'.  Samen met Bobby Sands zeggen wij vandaag aan de politiek correcte maffia: ge kunt ons geld afpakken, ge kunt ons veroordelen, ge kunt onze mandatarissen desnoods in de cel steken maar de boodschap van de Vlaamse kiezer zal steeds luider klinken: eigen volk eerst!"

En nog: "'Binnen de muren van deze stad zijn alle burgers gelijk en vrij' staat te lezen op de gevel van het Antwerpse stadhuis. De Antwerpenaren kennen traditioneel een grote vrijheidsdrang. Onze hele geschiedenis lang hebben we ons in Antwerpen verzet tegen vreemde overheersers: de Germanen, de Romeinen, de Noormannen, de Spanjaarden in de 16e, de Oostenrijkers in de 17e , de Fransen in de 18e en de Duitsers in de 20e eeuw. Na iedere periode van verval en bezetting vond Antwerpen de kracht om zijn eigen identiteit te herwinnen en de stad desnoods letterlijk her op te bouwen.  Antwerpen heeft nood aan een positieve toekomstvisie, aan een dragend en enthousiasmerend project.  Na 78 jaar socialisme aan de macht is het tijd voor ander en beter.  Het kartel Vlaams Belang - VLOTT staat symbool voor hoop. Hoop op een betere toekomst voor Antwerpen en de Antwerpenaren. Aan de Antwerpenaren die kreunen onder de overlast, de onveiligheid en de vreemdelingentoevloed…  Aan de Antwerpenaren die zich ergeren aan het sluikstort en het zwerfvuil, het pesten van automobilisten en het onbereikbaar zijn van onze stad… Aan de Antwerpenaren die de vriendjes politiek en het cliëntelisme beu zijn … Aan de Antwerpenaren die genoeg hebben van de multicul en de positieve discriminatie… Aan de Antwerpenaren die hun buik vol hebben van 78 jaar socialisme aan de macht zeg ik: 'Hou vol, we komen eraan!'  Op 8 oktober erop en erover. Antwerpen aan de Antwerpenaren!"

Opgemerkte aanwezige was natuurlijk Hugo Coveliers die glom van de aandacht. Hij mocht samen met Dewinter op het podium om bloemen in ontvangst te nemen. Een kinderhand is vlug gevuld.

17:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

De mannen in grijze kostuums, de dames lichtjes overgeparfumeerd

De Standaard stuurde een reporter na de nationale nieuwjaarsrecepties van de Vlaamse politieke partijen. Bij de SP.A viel de kinderopvang, niet weggestopt in een of andere bijruimte maar vrij centraal in de grote zaal, op. Bij de CD&V hadden ze na drie jaar azen de sfeervolle, gigantische hal van Thurn & Taxis in Brussel gehuurd, Spirit ontving het volk in het prachtig gerenoveerde Flagey-gebouw in Brussel, bij Groen! waren de hapjes voornamelijk harde broodkorsten met daarop selder/aardappelpuree, bij de VLD werden 280 flessen wijn en 17 vaten bier verzet. En bij het VB?

Daar werden witte wijn, rode wijn en vruchtensap opgediend. Wat pizzahapjes en wat toastjes. Plaats van het gebeuren was (zoals hier eerder al gemeld: zie http://aff.skynetblogs.be/?date=20060131#3004284) het Scandic Crown Hotel, vlak naast de Antwerpse ring in Borgerhout. De Standaard : "Het is een traditie geworden dat de Belang-receptie plaatsvindt in hun electorale hoofdstad, en altijd in hetzelfde grijze hotel."

Hoeveel volk was er? "150 personen, alleen nationale mandatarissen, partijraadsleden en personeelsleden. Geen militanten." Hoe was de sfeer? "Het is een klassieke Vlaamse receptie: de mannen in grijze kostuums,de dames lichtjes overgeparfumeerd. 'An die Schonen Blaue Donau' van Johan Strauss galmt uit de geluidsinstallatie. De zaal is iets te klein, al snel wordt het een beetje duf door de sigarettenrook. Rond de partijtop (Filip Dewinter, Gerolf Annemans, Johan Vanhecke (erratum, dat moet natuurlijk Frank  Vanhecke zijn - AFF/Verzet) zwermen de iets mindere goden, zoals Marie-Rose Morel, Anke Van dermeersch en Jurgen Verstrepen. Het lagere kader blijft eerbiedig op een afstand. De journalisten die ertussen rondlopen, vallen vestimentair duidelijk uit de boot. Na de speech mag iedereen naar de belendende zaal, waar een voorspelbaar, maar degelijk koud buffet met veel zalm en garnalen wordt geserveerd. Het publiek schakelt over op pils."

Hoe was de speech? "Voorzitter Frank Vanhecke presenteert een vreemde mix van Vlaams belang-humor (de zaal barst in lachen uit als Vanhecke zich voor de tweede keer verspreekt en 'Blok' in plaats van 'Belang' zegt) en de gekende strijdkreten: 'We trekken ons niets meer aan van de gedachtenpolitie.' 'Het zijn Franstalige rechters die over ons zullen oordelen.' 'De andere Vlaamse partijen hebben mee die schandalige muilkorfwetten gestemd.' En 'Le DDR-nouveau est arrivé.' Het publiek applaudisseert, maar is toch allemaal iets deftiger en minder enthousiast dan op de doorsnee Vlaams Belang-meeting." Gespreksonderwerp van de dag? "Iedereen wil de nieuwe 'Vlaanderen eerst'-armbandjes van Filip Dewinter en Anke Van dermeersch bewonderen. Jurgen Verstrepen verklaart stoer dat hij nooit maar dan ook nooit zijn boete voor zijn politieke radio-uitzendingen zal betalen: 'Dat ze maar een deurwaarder sturen.'" Over de after-party in het vlakbij gelegen nieuw secretariaat van het VB-Borgerhout wordt in het verslag niet gerept.

17:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

27-01-06

Meer van hetzelfde

Er zijn verschillende manieren om over  Antwerpen Troef!, het jongste boekje van Philip Dewinter, te berichten. Gazet van Antwerpen kreeg de primeur, nog voor een persconferentie over het boekje mocht de anders door het VB zo verguisde krant  Antwerpen Troef! inkijken. Het resultaat: twee volle bladzijden, met als grootste titel de uitspraak "Op weg naar een nieuwe Gouden Eeuw". In een commentaar zegt de krant zowel negatieve als positieve zaken over de voorstellen van Dewinter, en voorspelt ze de VB-baas mogelijk een volledige politieke carrière in de oppositie. Maar wat telt is natuurlijk de ruimte die Dewinter in de krant krijgt, de titels, de foto (Dewinter die met de Schelde en de Antwerpse binnenstad achter zijn rug staat te blinken). Monsieur est bien servie.

Aan het andere uiterste van de krantenberichtgeving staat een stukje van Kris Goossenaerts op de regionale bladzijden van Het Nieuwsblad. Goossenaerts maakt niet veel woorden vuil aan Antwerpen Troef!. Kris Goossenaerts: "Filip Dewinter presenteerde gisteren Antwerpen Troef!, zijn verkiezingsboekje in fel stadsrood. En al oogt de titel en flaptekst positief en constructief, hij slaagt er amper in uit het negatieve VB-jargon te geraken. Het grootste hoofdstuk heet dan ook 'De vinger op de wonde', waarin hij vooral de immigranten - en natuurlijk hun criminaliteit - op de korrel neemt. Daarnaast zijn vooral de socialisten de kop van jut. Zijn oplossingen zijn klassiek en bekend: meer blauw op straat, zerotolerantie, een immigratiestop en Vlaams als leidcultuur. Eigenlijk gaat er net één paginaatje naar echt nieuwe en constructieve voorstellen zoals een congrescentrum voor Het Eilandje, de De Keyserlei autoluw maken tot een wandelboulevard, een plein voor de opera met het standbeeld van Peter Benoît of de Scheldekaaien ombouwen tot een groene wandelpromenade. Projecten waar deze door het VB zo verguisde monstercoalitie al mee bezig is. Antwerpen Troef!  is dan ook niet meer of minder dan een klassiek verkiezingsboekje, zonder veel verrassingen. Tenzij het eerste hoofdstuk dan misschien over de Antwerpse geschiedenis, in VB-stijl. Zo start het hoofdstukje '1830, de Belgische opstand met "de pret was ten einde." Buiten een eerherstel voor de veroordeelde oorlogsburgemeester Jan Timmermans gaat Dewinter de voor het Vlaams-nationalisme omstreden periode van de Tweede Wereldoorlog trouwens netjes uit de weg. Het pocketboekje kost één euro en is te koop in de secretariaten en buurthuizen van het VB."

Vanavond mag Philip Dewinter het allemaal zelf en breedvoeriger uitleggen op VTM. Zaterdag wordt de zaak nog eens herhaald op dezelfde zender.

  • Philip Dewinter in Polspoel & Desmet  (VTM, vanavond om 23.30 uur, morgen om 12.05 uur)

00:36 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

26-01-06

Gedichtendag 2006

Een paar uur nadat Philip Dewinter op de nieuwjaarsreceptie van het VB-Antwerpen gisterenavond zijn boek Antwerpen Troef! (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060131#3012708) had voorgesteld, zijn enkele tientallen Antwerpenaren op pad gegaan. In een poging de zeden alsnog te verzachten, hebben ze enkele duizenden deurhangers bij hun buren opgehangen. Deurhangers met daarop het eerste gedicht van de nieuwe Antwerpse stadsdichter Bart Moeyaert. Het gedicht heet  Nieuwstad 14, naar het eerste adres waar Moeyaert in Antwerpen woonde. Het is in zes talen gepunliceerd op de deurhanger: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans, Hebreeuws en Pools. Zelf hebben we ze ook aan de deurklink bij onze buren gehangen. En we hebben een ommetje gemaakt langs het pas geopend VB-secretariaat in Borgerhout, en ook daar een deurhanger met stadsgedicht achtergelaten. Men zal later niet kunnen beweren dat we geen poëzie gebruikt hebben in onze pogingen om het VB tot betere inzichten te brengen. Nieuwstad 14 luidt als volgt:

Ik was bezoek dat langer bleef en anders sprak,

maar ik misstond niet in de kamer. Een beetje

als een schemerlamp die op den duur de sleutel kreeg.

Ik deed niet ongezellig, en in mijn buurt was het

aan tafel minder leeg. Maar nog liet niemand na

mij af en toe te wijzen op mijn tong, mijn grond.

Dan noemden ze mij onverwacht weer anderman

en zonden mij naar huis, terwijl ik juist begon

te wennen aan de lucht en onderhand ook dacht

dat ik een hart veroverd had. Maar niets was

minder waar dan dat. Op tijd en stond werd

naar mijn stoel gekeken, gepolst of ik al wortel

schoot. Ik hield mijn mond en vond het krassen

van de meeuwen geen goed teken. Hoe kwam

het dat ik binnen zat en tegelijk nog buiten stond.

03:14 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

25-01-06

Miel Verrijken

Toen wij bekendmaakten dat Koen Dillen ontslag nam als Antwerps gemeenteraadslid, en Geert Van Cleemput en Miel Verrijken in het vizier kwamen als mogelijke opvolger (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051231#2941215) mailde ons een ex-VB'er. Hij schreef dat Philip Dewinter nooit zou toelaten dat Geert Van Cleemput, voormalig hoofd van de VB-studiedienst en intussen ook al ex-VB'er, in de Antwerpse gemeenteraad zou zetelen. Of Dewinter enige invloed uitgeoefend heeft, weten we niet. Waarschijnlijker is dat Van Cleemput eieren koos voor zijn geld, en bedankte voor de eer om de Antwerpse VB-gemeenteraadsfractie aan te vullen. Miel Verrijken, intussen al 73 jaar, werd daarop van stal gehaald. Op Google is geen digitale foto van de man te vinden, en op de website van het VB-Antwerpen prijkt nog altijd Koen Dillen als Antwerps VB-gemeenteraadslid. Toch heeft Miel Verrijken een kleurrijk verleden achter zich als Antwerps gemeenteraadslid en Vlaams parlementslid.

We schreven al dat Verrijken schepen Eric Antonis diets maakte dat het Museum van Schone Kunsten in Antwerpen "dat groot gebouw op het Zuid met die paarden" is, hij heeft ook oog voor de hedendaagse cultuur. In zijn maidenspeech in de Antwerpse gemeenteraad in 1995 pleitte Verrijken ervoor VTM's Tien om te zien  naar Antwerpen te halen. Verrijken: "Dat is wel niet meer voor mensen van mijn generatie, maar ik ben er wel van op de hoogte. Ik hoor van de jonge generatie dat het programma met de week aan kwaliteit wint. Misschien zou u aan de herdenking van de Guldensporenslag een festival van het Vlaamse lied kunnen verbinden. Ik bedoel daarmee niet het Vlaamse lied ten tijde van de negentiende eeuw, maar het hedendaagse Vlaamse lied. Onze jonge mensen krijgen niet de kans een bijdrage te leveren tot de feestelijkheden vermits het podium voorbehouden is aan de Bantoecultuur." Intussen wordt Tien om te zien  nog enkel in de zomer, en voor enkele afleveringen in de winter, opgenomen. Toen in december Tien om te zien  in Antwerpen werd opgenomen, was er amper een Sinjoor die kwam zien.

Verwijzingen naar vreemdelingen doorspekken wel vaker Verrijkens betoog. Bij een ander debat - over begeleiding van middenstanders - verzet Miel Verrijken zich tegen het gebruik van de woorden 'allochtoon' en 'autochtoon' door schepen Hugo Schiltz. Verrijken: "Allochtoon en autochtoon (...) zijn uitdrukkingen die de linkse jongetjes van de AVRO, de meest linkse omroep in Nederland, op een bepaald ogenblik zijn gaan gebruiken. Zij hebben in bekakt Hollands die woorden gelanceerd. (...) De Grieken hebben voor wat vreemd is een ander woord. Ik durf het niet uit te spreken want dan gaat heel de linkse boel weer aan het huilen, maar ongetwijfeld kent u de term die de Grieken gebruiken voor vreemdelingen." Een verwijzing naar het woord barbaren  die Verrijken applaus oplevert op de VB-banken. Een andere keer gaat Verrijken met Hugo Schiltz in discussie of het Lenin dan wel Trotski was die opdracht gaf om museumstukken te verkopen om de Komintern te financieren. Aanleiding is de nieuwe gemeentelijke boekhouding waarbij men een invenatris moet maken van de gemeentelijke bezittingen, en dus ook van het kunstpatrimonium. Hugo Schiltz wordt in de dezelfde hoek geduwd als Trotski die in 1922 kunstobjecten uit de Hermitage zou verkocht hebben. Schiltz repliceert dat het Lenin was. Debatten in de Antwerpse gemeenteraad krijgen met Verrijken niveau.

Of toch niet? In hetzelfde begrotingsdebat in 1995 verzet Verrijken zich tegen premies voor het terug bewoonbaar maken van panden boven winkels. Verrijken: "Als men de verdiepingen wil verhuren, moet men een sleutel geven aan de huurder die dan 's nachts in de winkel kan. U hebt het zeker al begrepen? Het zullen natuurlijk allemaal kleurlingen zijn die zo'n verdieping gaan huren, want de huren zullen laag zijn. (...) Zo zullen ze 's nachts in alle winkels binnen kunnen!" "(Gelach en samenspraken)" staat dan in de notulen van de gemeenteraad, en het was niet alleen op de VB-banken dat men schuddebuikte van het lachen. De grappen en grollen in Verrijkens betoog ontlokken 21 keer de vermelding "(Gelach)" of "(Hilariteit)".Geen enkele keer "(Protest wegens racisme)" of iets van die strekking. In de loop van datzelfde jaar neemt Verrijken Naïma Lanjri op de korrel omdat ze de invoering van het samenlevingsregister verdedigt, wat de voorloper werd van het homohuwelijk. Verrijken: "Volgens de wet van Mohammed worden de mensen die een tegennatuurlijke verhouding hebben, gestenigd tot de dood. Ik vind het bijzonder ongepast dat iemand die de allochtone Belgen vertegenwoordigt..." De rest van Verrijkens woorden gaan verloren in het protest dat vanuit andere gemeenteraadsbanken rijst omdat Verrijken godsdienst en politiek met elkaar vermengt, en homo's die een liefdevolle relatie aangaan met een partner bij mandatarissen in alle politieke partijen voorkomt. Trouwens ook bij het VB.

Als het stadsbestuur aan de homobewegingen in Antwerpen een pand te beschikking stelt, inmiddels bekend als Het Roze Huis (zie: http://www.hetrozehuis.be), stelt Verrijken dat daar "pure, authentieke, achtienkaraats pedofilie in de hand gewerkt" wordt. Schepen Marc Wellens wordt verweten met geld van het Sociaal Impulsfonds de aankoop van Het Roze Huis te financieren. Verrijken: "Schepen Wellens is christelijk en volks. Sta me toe hem te doen opmerken dat in de bijbel, die hij naar ik veronderstel beter kent dan ik, staat dat hij die een kind ergert..." Burgemeester Leona Detiège onderbreekt Verrijken: "Mijnheer Verrijken, u doet alsof u Christus bent, of een evenbeeld ervan. Ik verzoek u te beperken tot het punt aan de dagorde." Als Verrijken verder doordraaft, is de conclusie van Detiège: "U bent zo zot als een achterdeur." Dat sujet  heeft het VB nu opgevist om de VB-banken in de Antwerpse gemeenteraadszaal te bevolken na het zoveelste ontslag van een VB-gemeenteraadslid.

00:07 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

24-01-06

Hoop op papieren

Volgens Bart Debie, VB-veiligheidsadviseur en lijsttrekker bij de districtsraadsverkiezingen in Borgerhout, gaat "de politieke linkerzijde" naar aanleiding van de komende gemeenteraadsverkiezingen "zich meer en meer profileren op het 'steun aan illegalen'-thema". Als voorbeeld haalt hij Mieke Vogels (Groen!) aan, die pleit voor een 'vrijplaats' voor mensen zonder papieren. Een andere keer kapt Debie op Frank Hosteaux (SP.A-lid en -kandidaat bij de komende verkiezingen, maar niet behorend tot de SP.A-top). Na Dewinter, veertien dagen geleden op de regionale televisiezender ATV, doet nu ook Debie zijn best om de steun van het katholieke middenveld voor een ander beleid te verzwijgen.

Woensdag 15 februari wordt in Antwerpen (Groenplaats, 16.00 uur) een manifestatie ingericht om mensen die goed ingeburgerd zijn maar geen verblijfspapieren bezitten te regulariseren. Als rijken een 'fiscale amnestie' krijgen, waarom dan niet ingeburgerde illegalen 'humane amnestie' verlenen, vraagt Hilde Kiebooms van de Sint-Egidiusgemeenschap zich af (zie: http://www.actie-hop.be/media.php?persid=3). Kiebooms, overigens een goede vriendin van koningin Fabiola. Niet echt iemand van het dolle type. Intussen heeft het bisdom Antwerpen haar scholen toegelaten om te betogen voor amnestie voor mensen zonder papieren, en een aantal scholen hebben al laten weten hieraan deel te nemen (zie: http://www.actie-hop.be/scholen.php).

Bij het VB reageert men verbijsterd. Bart Debie verwijst naar de pas geopende website van HOP (Hoop Op Papieren) waar men - dixit Debie - "de emotie (wil) laten winnen van de ratio" en men uitpakt met "allerhande zielige verhalen van ene Edgar die niet werd opgepakt omdat de politie anders teveel werk zou hebben, met Eliza die zo haar best op school doet en met Mehtae die zichzelf als illegaal gediscrimineerd voelt." Debie weet het natuurlijk niet - in het pas geopend VB-secretariaat in Borgerhout zagen we als kranten alleen Gazet van Antwerpen  en De Nieuwe Gazet  liggen - maar de verhalen van Edgar, Eliza en Mehtae zijn niet zelf verzonnen maar overgenomen uit De Standaard  van het voorbije weekend (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060131#3022304).

Debie vervolgt: "Nadat ik mijn tranen van ontroering had weggeveegd toch volgende bedenkingen. Iemand is illegaal omdat hij/zij niet in regel is met de Belgische wetgeving. Er zijn in dit land tal van mogelijkheden om toch legaal te worden. Indien dat niet lukt zal daar allicht een goede reden voor zijn. Voor diegene die niet aan de reglementering voldoen kan enkel de (begeleide) terugkeer gelden. Zullen we anders toch maar beter meteen alle rechtsregels afschaffen en de deur nog meer wagenwijd opzetten? Ik heb meteen een voorstel voor al die 'mensen met een hart voor illegalen': breng alle illegalen onder in een gesloten centrum."

Debie vraagt zich af wie er gaat betogen. Debie: "Een groep illegalen? Mag ik de dames en heren Hop'ers er even op wijzen dat het verstoren van de openbare orde in de vreemdelingenwetgeving voorzien is als voorwaarde tot onmiddellijke repatriëring. Misschien toch maar kalmpjes aan doen op de betoging jongens..." Een bezoeker van Debie's weblog vraagt zich af  "wat de katholieke vleugel binnen de partij Vlaams Belang vindt van deze oproep/toelating van het bisdom?" VB'er Tanguy Veys schiet Bart Debie ter hulp. Volgens hem laat de Antwerpse bisschop zich voor de kar spannen "van de verborgen agenda van extreem-links". Een andere VB'er meent "dat de illegalen onder het huidige regime slechter af zijn dan onder een Vlaams Belang-regime". Hij of zij (er wordt ondertekend met "A.N." en niet doorgelinkt naar een persoonlijk e-mailadres maar naar de VB-website)  zegt "er samen met de VB-mandatarissen ernaar (te streven) om de mensen actief te helpen in hun thuisland". Veel kan dat evenwel nog niet opgeleverd hebben vermits het VB zich vooral onderscheidt in het ondermijnen van acties als 11.11.11. Op ogenblikken als 11.11.11 geld ophaalt voor projecten in het buitenland, afficheren de Vlaams Belang Jongeren dat er ook armoede is in eigen land.

Het VB geraakt verstrikt in haar eigen stellingen over 'illegalen'; de goed ingeburgerde mensen zonder verblijfspapieren krijgen alsmaar meer steun om hier definitief te mogen verblijven.

01:19 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

23-01-06

Terugtrekken!

En hoe liep de rel af in het Vlaams Parlement over de uitstap van Vlaamse parlementsleden naar Zuid-Afrika, waarbij Karim Van Overmeire zichzelf had benoemd als delegatieleider en eigenhandig het programma had gewijzigd (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060131#3009928)? Gaat het feestje nog altijd door?

 

Karim Van Overmeire was verbaasd: "De afspraken hierover werden begin november op papier gezet in overleg met alle partijen." Iedereen zou er mee eens geweest zijn dat VB'er Van Overmeire de delegatie zou leiden, ondanks het VB-standpunt over het apartheidsregime en de multiculturele maatschappij in opbouw in Zuid-Afrika. En het schrappen van een bezoek aan Robbeneiland, waar Nelson Mandela in gevangenschap verbleef, om zich meer te kunnen verdiepen in de Afrikaanse taal en cultuur, zou ook geen punt van discussie geweest zijn. Het VB zou alleszins de zaak (opnieuw) ter sprake brengen in de commissie Buitenlands Beleid.

 

We lazen niets over de afloop ervan in de Vlaamse pers, en evenmin op een VB-website. We vroegen het dan maar aan Spirit-parlementslid Jan Roegiers die vorige week de kat de bel aanbond. Roegiers: "In de bewuste zitting werden onze bezwaren nogmaals ge-uit, overigens tot ergernis van de VB-fractie. Uiteindelijk werd beslist de missie af te gelasten." Van Overmeire zal dus niet ter plaatse de Afrikaanse taal kunnen bestuderen. Althans niet op kosten van de Vlaamse belastingbetaler, en nog minder als delegatieleider van het Vlaams Parlement. Moe nie worry nie, Karim. Maak je geen zorgen, neem alles zoals het komt, Karim.

00:13 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Ten aanval!

De voorbije week was er in de media aandacht voor een geplande reis van Vlaamse parlementsleden naar Zuid-Afrika onder aanvoering van Karim Van Overmeire (VB). Van Overmeire was verbaasd over de herrie erover in  De Morgen en  De Standaard, maar de zaak zou verder besproken worden in de commissie Butenlands Beleid. Wat daar gebeurde haalde evenwel niet meer de kranten, en evenmin een VB-website. Intussen dreigt het VB deze week keet te schoppen in het federale parlement, met name in de commissie Landsverdediging.

 

Aanleiding voor de oorlogstaal van het VB is een wetsvoorstel van Hilde Vautmans (VLD) om militairen de kans te geven een mandaat op te nemen als gemeenteraadslid, OCMW-raadslid of deskundige. Het wetsvoorstel werd door Vautmans zelf geamendeerd opdat militairen geen politieke partij mogen vertegenwoordigen aan wie de openbare dotatie werd ontnomen om een andere reden dan het verlies van zetels (versta: ingevolge het niet-naleven van de voorwaarden voor federale partijfinanciering, bijvoorbeeld zich niet bezondigen aan racisme).

 

Gerolf Annemans, op zijn eigen website: "Dit is een brug te ver en met andere woorden een symbooldossier. Ik zal dan ook alle hens aan dek roepen. Ik ben altijd een parlementarist geweest, die de spelregels van de democratie uit overtuiging respecteert. Maar in deze zaak dreig ik toch vooral de Vlaams-nationale militant van weleer te zullen worden. Het is nu genoeg geweest. Wij zijn genoeg vernederd. Ze kunnen de pot op. Ik denk dat tegen het voorstel Vautmans alle middelen gewettigd zijn, desnoods ook middelen waardoor het Parlement in de komende weken een gekkenhuis wordt. In de Kamer zetelen namens het Vlaams Belang 18 radikale (sic, het moet 'radicale' zijn)  militanten die bijna allemaal geschoold zijn in de lokettenzaal van Schaarbeek en in de Voer. De Croo zal meer MP's nodig hebben dan hij nu ter beschikking heeft."

00:13 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

22-01-06

De virtuele wereld van het Vlaams Belang

Toen het boek van Jan de Zutter  Heidenen voor het Blok in 2000 aan pers en vrienden werd voorgesteld in galerij De Zwarte Panter in Antwerpen, was één van de inleiders Rik Torfs. Professor kerkelijk recht aan de K.U.-Leuven, toen nog niet als nu bekend van zijn talrijke televisieoptredens. 'Heidenen zijn een zegen voor de Kerk, het Blok is voor niemand een zegen' was de leidraad voor een plezante causerie van Rik Torfs. Vandaag spreekt Torfs zich opnieuw uit over het VB. In  Het Nieuwsblad op Zondag. Torfs vindt niet dat onze maatschappij onverdraagzamer is geworden. Torfs: "Voor een deel wel. In een samenleving die veel beweeglijker is dan vroeger, worden mensen ook sneller zenuwachtig. Dat beweeglijke op zich zorgt voor overlast. (...) Er verandert echter altijd véél minder dan mensen soms beweren. We zijn niet met z'n allen plots onverdraagzamer geworden. (...) Uit één buurt die niet van luidruchtige kinderen houdt, mag men niet besluiten dat we opeens slecht bezig zijn. (...) Het feit dat de sluiting van dat speelplein zoveel verontwaardiging oplevert, is veelbelovend voor de toekomst. Mensen zijn niet zoveel slechter dan vroeger. Ze zijn alleen minder lyrisch en romantisch." En wat met het gevaar van extremisme en egoïsme?

 

Rik Torfs: "De tijd is voorbij dat een externe instantie zoals de Kerk ons kan voorschrijven hoe we moeten leven. Mensen zoeken zelf hun weg en dat is een goede evolutie: individualisten zullen niet zo snel in de val van totalitaire denkbeelden trappen. Aan de andere kant moeten we een duidelijk onderscheid maken tussen individualisme en egoïsme. Je queeste mag niet alleen om jezelf draaien. Dat evenwicht tussen kritisch zijn en zelfzucht zullen we in de toekomst moeten duidelijker maken. De medemens is niet louter een storende factor in het bestaan. Spelende kinderen zijn een verrijking voor de samenleving. Het is precies die tweede dimensie van een - op het eerste zicht - vervelende situatie waarop men zich meer moet leren focussen."

 

Iets wat nog niet schijnt te lukken, gezien de blijvende groei van het Vlaams Belang? Torfs: "Die groei heeft meer met angst dan met onverdraagzaamheid te maken.Ik zie een zekere link met de groei van nieuwe godsdiensten als Scientology of New Born. Bepaalde religies zijn een toevluchtsoord: ze bieden geborgenheid. Vlaams Belang staat ook voor een eenvoudige, virtuele wereld waarin een aantal bedreigingen verdwijnen. Beide strekkingen verkiezen een minder complexe maatschappij. Ze voeden de heimwee naar een simpelere wereld - voor even in een zondagsdienst, voor altijd als Vlaams Belang aan de macht komt." Maar natuurlijk is  de wereld niet zo simpel in elkaar gedraaid als het VB ons voorhoudt.

13:39 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

21-01-06

De kloof tussen wet en werkelijkheid

Als voor het VB nog het bewijs moet geleverd worden van de achteruitgang van de westerse beschaving, de kwaliteitspers in Vlaanderen en  De Standaard in het bijzonder, dan wordt dat vandaag geleverd in  De Standaard. De krant heeft vandaag maar één artikel op haar voorpagina:  Geen papieren en toch thuis in België - De illegalen spreken. Mensen zonder wettige verblijfsvergunning kunnen rekenen op een enorme solidariteit van Belgen - van voedselpakketten tot financiële steun voor woning en huishouden - en zijn vaak goed thuis in het verenigingsleven en jeugdbewegingen. Ook in de gezondheidszorg worden ze opgevangen. De meeste illegalen worden door de politiediensten met rust gelaten, al blijft de schrik: "Als de deurbel rinkelt, kan het afgelopen zijn." Hun kinderen halen intussen op school goede resultaten, en een aantal illegalen haalde zelfs een diploma bij de VDAB . Ze verblijven wel in (te) kleine woningen en betalen schandalige huurprijzen. Verderop in de krant staan vier portretten, op de voorpagina breed aangekondigd. Dat van een Albanese familie, naar België getrokken omdat in Albanië de huidziekte van hun dochterje niet kon behandeld worden. Illegaal aangekomen, geen asielaanvraag, verblijf om humaniataire redenen afgewezen: "Een Belg gaf zijn SIS-kaart voor onze zwaar zieke dochter". Een familie uit Kosovo, op de vlucht voor de oorlog daar. In België sinds 1998, aanvraag om erkenning als politiek vluchteling afgewezen in 2005: "We zijn geen toeristen, we zijn geen criminelen. We zijn hier goed geïntegreerd, en toch worden we gediscrimineerd." Een familie uit Armenië (foto). Gevlucht voor de Armeense maffia. Asielaanvraag afgewezen in 2000, sindsdien drie verzoekschriften om verblijf om humaniataire redenen maar telkens afgewezen: "We leven van giften. Soms zit er anoniem een enveloppe met geld in de bus." En een man uit Azerbeidjan. Sedert 1999 in België, in 2005 afgewezen als kandidaat-politiek vluchteling: "Zes jaar dag- en avondschool. Allemaal voor niets?" In een commentaar wijst adjunct-hoofdredacteur Bart Sturtewagen op de te grote kloof tussen de wet en de werkelijkheid.

 

Bart Sturtewagen: "Wat betekent het concreet om in dit welvarende land illegaal te zijn? Beseft iemand dat? Vandaag staan in de krant verhalen over vier families die, dura lex , niet het recht hebben om in Vlaanderen te blijven. Ze zijn haast niet met droge ogen te lezen. Zouden wij, die hier wel mogen zijn, niet precies op dezelfde wijze proberen ons eigen leven en dat van onze kinderen te verbeteren als het lot ons elders op de wereld had geworpen? Wat kunnen we die mensen eigenlijk verwijten? De tragiek is dat je met dit uitgangspunt nooit tot een sluitende redenering komt. Er zijn maar heel weinig mensen die geloven dat we alle leed van de wereld naar ons toe kunnen halen. Voorstellen om, naast de asielprocedure, een ander selectiekanaal te openen en daaraan jaarlijkse quota te verbinden, stuiten op ook op ethische dilemma's. Want op welke criteria moeten we ons baseren? Laten we de meest beloftevolle elementen toe, dan zuigen we de levenskracht uit hun herkomstlanden. Verkiezen we de sukkelaars, dan importeren we nog meer samenlevingsproblemen dan we al hebben.

Meestal eindigt zo'n debat met de dooddoener dat we meer moeten investeren in gebieden waar de gelukzoekers vandaan komen, zodat ze ginder een beter leven kunnen opbouwen. Maar wat betekent dat? Niemand heeft toch nog de illusie dat je zoiets alleen met geld doet? Dat heeft een halve eeuw ontwikkelingssamenwerking toch al geleerd? Deze logica zet ons fataal op de weg van het neokolonialisme. Voor je het weet rijst de vraag in hoeverre we, politiek of zelfs militair, regimes moeten bijspijkeren die niet uit zichzelf het belang van hun bevolking als prioriteit stellen. Het leven van de politiek correcte denker gaat niet over rozen.

 

Wat dus te doen met de mensen die hier zonder wettelijke verblijfstitel wonen? Alle pogingen ten spijt om de aanvoerlijnen door te knippen, de mensenhandel te ontraden en de erkenningsprocedures in te korten, blijft het dweilen met de kraan open. Overal, ook in de supermarkt en in de tram, zijn er illegalen onder ons. Velen van hen doen ontroerend hard hun best om hun plek te verdienen. Als samenleving sturen we een dubbel signaal uit. Aan de ene kant bemoeilijken we integratie: wit werk vinden is feitelijk onmogelijk. Aan de andere kant openen we ons onderwijs- en welzijnssysteem zodat de integratiekansen bevorderd worden en de verankering algauw niet meer kan worden betwist. Soms staat het water wat te hoog en worden er harde verklaringen afgelegd. Zelfs wie louter uit medemenselijkheid bijstand verleent, dreigt dan te worden gecriminaliseerd. Maar tegelijk heerst een gedoogbeleid. Wat is het nu? Het definitieve antwoord ligt niet voor de hand. Het minste wat we kunnen doen is ophouden onze kop in het zand te steken. De kloof tussen wet en werkelijkheid is te groot geworden."

  • Vanavond wordt in Frontlijn  (Canvas, 22.30 uur) over het vluchtelingenbeleid gedebatteerd tussen minister Patrick Dewael, de rechts-liberale publicist Derk-Jan Eppink, vluchtelingebegleidster Hilde Stockman en Pieter Degryse van de koepel Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Philip Dewinter moet vanavond vroeg gaan slapen. Morgen wordt hij in De Zevende Dag  (Eén, 11.00 uur) verwacht, voor een debat over het meerbanenplan van de Vlaamse regering (zie de twee vorige postings op deze weblog).

12:18 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

20-01-06

"De sociale tijdbom blijft tikken"

Het meerbanenplan van de Vlaamse regering blijft voor krantenkopij zorgen. Gelukkig maar, het is belangrijker dan zovele andere zaken waarmee de krantenpagina's gevuld worden. Vooral het Jobkanaal-onderdeel, waarbij vijfduizend vacatures gedurende drie weken voorbehouden zouden worden aan ouderen, gehandicapten en allochtonen, ontlokt disussie. Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige bij uitzendbureau Randstad, relativeert vandaag in  De Standaard de impact op de arbeidsmarkt. "Vijfduizend banen (...) maakt op de totale Vlaamse arbeidsmarkt minder dan drie procent uit van het totale aantal vacatures op jaarbasis. Als Vlaamse werkzoekenden zich daardoor gediscrimineerd zouden voelen, dan hebben ze een probleem." Maar Denys betwist de efficiëntie van het voorstel. Technische opmerkingen vanwege de arbeidsmarktdeskudige. Daarnaast is er echter het politieke en emotionele aspect aan de maatregel. "Onversneden racisme en discriminatie", zegt het VB dat zich plots zorgen maakt over racisme en discriminatie."Ga maar eens aan Vlaamse werklozen vertellen dat vacatures eerst voor allochtonen zijn", roept Philip Dewinter. Roger Blanpain, emeritus hoogleraar arbeidsrecht aan de K.U.-Leuven, antwoordt er vandaag op in een  Vrije Tribune in  De Standaard getiteld  Positieve discriminatie is een must.

 

Roger Blanpain: "Onze maatschappij wordt elke dag meer en meer gediversifieerd. Niet alleen door het vrij verkeer van personen in Europa, maar ook door de migratiestromen en de nood om kenniswerkers aan te trekken. Onze politici zijn voortdurend op stap (nu in de VS) om vreemde investeerders aan te trekken. Onze demografische ontwikkeling is van dien aard dat steeds minder jongeren onze arbeidsmarkt vervoegen. We hebben dan ook 'vreemde werknemers' nodig en wel voor alle soorten jobs, zowel ongeschoolde als geschoolde. In Agoria, de werkgeversfederatie van technologische bedrijven, zijn in de sector metaal en ICT twee derde van de jobs 'vreemde jobs'. Europa heeft nood aan 700.000 wetenschappers meer, als we gelijke tred willen houden met de VS op het vlak van research. In Leuven studeren gelukkig niet minder dan 110 nationaliteiten. Vlaanderen stuurt zijn zonen uit, maar we ontvangen er ook. België was in 2005 gastheer van 882.031 buitenlanders.

 

Die vreemde werknemers leveren een zeer belangrijke bijdrage aan onze economie en aan onze welvaart. De gasten komen echter niet alleen, maar met hun familie en kinderen. Sommigen worden Belg, maar allemaal hebben ze, zegt onze grondwet, 'recht op een menswaardig leven'. Dat soort gediversifieerde gemeenschap kan alleen maar behoorlijk en in een geest van samenwerking functioneren als iedereen op een gelijke wijze behandeld wordt. Dat wil zeggen: kansen krijgt en ze waar kan maken. Die gelijke behandeling beantwoordt aan de meest fundamentele van onze mensenrechten, zo kenmerkend voor onze westerse en christelijke beschaving.

Discriminatie wordt trouwens sociaal zwaar afgestraft. Kijk maar naar de recente Franse onlusten, maar ook naar onze sociale geschiedenis. De sociale onlusten van 1886 hebben de toenmalige gezagsdragers bewust gemaakt van de noodzaak van een ander sociaal beleid. Een goede integratie van allochtonen is dan ook van belang voor iedereen. De beste vorm om die sociale integratie te bereiken is werk. En net daar falen we, hoewel er een zeer duidelijke wetgeving bestaat op het verbod van discriminatie. Allochtone hooggeschoolden komen niet aan de bak, hun werkloosheid ligt dubbel zo hoog als bij de autochtone hooggeschoolden, hoewel knelpuntberoepen niet worden ingevuld en zestig procent van onze ondernemingen er, volgens Randstad, niet in slaagt gepaste medewerkers te vinden.

Het aangewezen beleid ligt dan ook voor de hand. In de eerste plaats moet iedereen, wat ook zijn of haar oorsprong of nationaliteit is, de nodige inspanningen leveren om in aanmerking te komen voor een job. De infrastructuur daarvoor en voor levenslange vorming moet de gemeenschap aanreiken. Maar wat als de normale marktmechanismen niet werken? Moeten er dan geen speciale maatregelen genomen worden om gediscrimineerde groepen een helpende hand te reiken? Het antwoord is vanzelfsprekend ja. Wanneer een familielid of een vriend problemen heeft, gaan we toch ook helpen? Ook dat is onze sociale en christelijke traditie. De vraag is niet of, maar hoe we helpen. Het antwoord: op een 'positieve' wijze.

Positieve discriminatie is geoorloofd, ook naar Europees recht, maar wordt strikt geïnterpreteerd. Specifieke maatregelen kunnen enkel genomen worden om manifeste ongelijkheden ongedaan te maken. Algemene regels, die automatisch voorrang verlenen aan iemand uit een minderheid bij een aanwerving, benoeming of bevordering, ook bij gelijke bekwaamheid, gaan te ver. Je moet geval per geval beoordelen. Quota als streefcijfer zijn dus toegelaten. En dus kan Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke vijfduizend jobs in Vlaanderen voor 55-plussers, gehandicapten en allochtonen als streefdoel vooropstellen. En je kunt er dus ook niets op tegen hebben dat werkgevers zich op vrijwillige basis daarbij aansluiten.

Juridisch kun je twijfelen over het voorstel voor werkgevers om bepaalde vacatures een tijdlang vrijwillig te reserveren voor ouderen, gehandicapten of allochtonen. Wel kan een werkgever, in individuele gevallen en bij gelijke bekwaamheid, een lichte voorkeur geven aan kandidaten uit gediscrimineerde groepen, rekening houdende met de concrete situatie in de onderneming en de samenstelling van zijn personeel. Ook andere pistes kunnen aanbevolen zijn, zoals overheidscontracten toekennen aan gelijkekansenwerkgevers, werkgevers die een diversificatieplan aanhouden. We moeten minister Vandenbroucke steunen in zijn voorstellen voor positieve discriminatie zodat er een rechtvaardigere samenleving ontstaat. Constructieve voorstellen op dat vlak zijn meer dan welkom. En wie garen wil spinnen met de haat tegen vreemdelingen aan te zwengelen, bewijst noch het volk, noch het land een dienst. De sociale tijdbom blijft immers tikken."

11:32 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

19-01-06

Het VB tegen discriminatie

Waar blijven ze het toch halen? In een poging mensen aan het werk te helpen, reserveert de Vlaamse regering 36,6 miljoen euro voor doelgroep A. Voor doelgroep B wordt 8 miljoen euro opzij gezet. Voor doelgroep C slechts 2,9 miljoen euro. Wat roept het VB nu? "Doelgroepen A en B worden achteruitgesteld tegenover doelgroep C. Dat is discriminatie. Wij dienen daarover klacht in bij het parket en bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding."

 

Vervang A, B en C respectievelijk door ouderen, jongeren en allochtonen, en je krijgt een beeld van de discussie rond het meerbanenplan van de Vlaamse regering dat begin deze week bekend werd. Niet iedereen is enthousiast over dit plan. Er dreigt immers een verdringingseffect te ontstaan. "De zakjapanner van de bedrijfsleider zal voortaan, gesteld voor de keuze, veel sneller de voorkeur geven aan een vijftigplusser dan aan een jonge allochtoon", stelt De Morgen. Voor één keer unisono met de vakbonden. SP.A-minister Frank Vandenbroucke (foto) wijst erop dat de tewerkstelling van ouderen werkgevers meer kost, terwijl er voor de tewerkstelling van allochtonen meer "een mentaliteitsprobleem" is. Maar de Vlaamse regering durft dan weer niet zover te gaan als het instellen van quota, of zelfs maar streefcijfers voor de tewerkstelling van allochtonen.

 

Philip Dewinter zegt dat het onverantwoord en hypocriet is om dezelfde maatregel voor de drie doelgroepen te voorzien "omdat allochtonen niet benadeeld zijn door objectieve handicaps waar ze zelf niet aan kunnen verhelpen." Hoezo "dezelfde maatregel"? Is 36,6 miljoen euro hetzelfde als 2,9 miljoen euro? We weten dat Dewinter - hij heeft het zelf toegegeven - geen groot economisch denker is. Maar toch. Het verschil tussen 36,6 en 2,9 leert men al vrij vlug op school. En kunnen allochtonen eraan doen dat bijvoorbeeld werkgevers op de meest bezochte website met spontane sollicitaties vaker de namen van autochtonen dan van allochtonen aanklikken? Kunnen allochtonen eraan doen - een voorbeeld uit eigen kennisenkring - dat werkgevers een allochtone student automechanica met hoge schoolresultaten minder kans geven op een stageplaats dan autochtone studenten met slechtere punten?

 

Daarenboven... Dewinter die klaagt over (anti-Vlaams) racisme, maar zelf voortdurend mensen van vreemde oorsprong en culturen viseert. Het is te gek voor woorden.

00:55 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

18-01-06

Langs ramen en deuren

Het op poten zetten van het Vlaams Belang, als opvolger van het voor racisme veroordeelde Vlaams Blok, heeft de partij ruim een miljoen euro gekost. De reclamecampagnes met twintig vierkante meters grote affiches, nieuwe folders, andere vlaggen... Weggegooid geld denken wij dan maar. Vooreerst werd vlug duidelijk dat het Vlaams Belang geen nieuwe partij is, maar een doorslag is van het Vlaams Blok. Het was echter niet eens nodig om van naam te veranderen. Het Vlaams Blok moest het racisme in haar teksten en gedachten bannen, niet haar naam veranderen. Omdat ze dat eerste niet deed, risceert ze nu een nieuwe veroordeling, en deze keer zouden er wel eens financiële gevolgen kunnen zijn. De naamsverandering is bijgevolg weggegooid geld.

 

Maar bij het VB zijn ze creatief met de boekhouding. Een paar maanden geleden bleek dat het VB in 2004 maar liefst 990 000 euro meer uitgaf dan het binnenkreeg (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050630#1215602). Nu beweert Vanhecke dat hij in 2004 een positief saldo had van 1,5 miljoen euro. Frank Vanhecke: "Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen en de federale verkiezingen van 2007 hebben we zuinig bestuurd. We doen minder campagnes en we laten de pamfletten bussen door onze eigen leden. Ook onze congressen zijn minder groot van opzet. We besparen waar we kunnen, ook met een nieuwe veroordeling indachtig." Zo zou het VB het voorbije jaar een spaarpotje van 3,8 miljoen euro opzij hebben kunnen zetten.

 

In Antwerpen, waar ze de dingen altijd wat grootser zien dan elders in Vlaanderen, blijven ze het geld echter langs ramen en deuren uitgeven. De nieuwste stunt is het boek Antwerpen Troef!  van Philip Dewinter dat in het volgend nummer van Antwerps Nieuws  (zie http://aff.skynetblogs.be/?date=20050930#2649688 en http://aff.skynetblogs.be/?date=20050930#2651770) zwaar wordt gepromoot. Dewinter mag uitleggen wat we allemaal in Antwerpen Troef!  mogen verwachten: "Antwerpen heeft onwaarschijnlijk veel troeven. Antwerpen is het economisch hart van Vlaanderen, beschikt over een rijk en historisch en cultureel verleden en sympathieke en gastvrije stedelingen. Antwerpen heeft een groot aanbod aan musea en toeristische trekpleisters. Maar 'trendy for tourists' betekent nog niet leefbaar voor alle Antwerpenaren. Essentieel om Antwerpen de positieve uitstraling te geven die het verdient, is ervoor te zorgen dat aan een aantal fundamentele basisvoorwaarden wordt voldaan. Antwerpen moet ook voor de Antwerpenaren opnieuw leefbaar en veilig worden. Ik reik met mijn boek de metropool een aantal extra troeven aan. Zo pleit ik onder andere voor een betere inspraak van de bevolking, voor betere afspraken tussen stadsbestuur en burgers, voor een stedelijk leefbaarheidsplan waarmee de overlast, de verloedering en de criminaliteit aangepakt wordt. Ik wil ook de probleemwijken nieuwe impulsen geven door een zerotolerantiebeleid ter bestrijding van criminaliteit en illegaliteit, maar ook door het Vlaams karakter van die wijken opnieuw te versterken en werk te maken van economische heropleving. Ik pleit voor meer blauw op straat en voor een uitbreiding van het Antwerps politiekorps. Ik hou een pleidooi voor een gezinsvriendelijk beleid dat een antwoord moet bieden op de witte vlucht uit de stad van jonge gezinnen met kinderen. Ik pleit in mijn boek ook voor een doorgedreven decentralisatie, maar ook voor samenwerking met de randgemeenten om te komen tot een vermindering van de belastingsdruk en tot een meer rechtvaardige spreiding van de lasten en de lusten tussen stad en rand. Door van Antwerpen opnieuw een veilige, propere, welvarende en Vlaamse stad te maken, door opnieuw ambitie en enthousiasme te tonen voor Antwerpen, creëren we een nieuwe gouden eeuw voor de metropool."

 

Uiteraard wordt een groot deel van Antwerpen Troef!  voorbehouden aan de aanwezigheid van allochtonen in de stad. Wie had anders verwacht? Dewinter: "Het Vlaams Belang kiest (...) voor een Antwerpen dat zijn wortels en verleden niet verloochent maar koestert. Het Vlaams Belang kiest er voor om Antwerpen te profileren als een Vlaamse en Europese stad. In Antwerpen moet niet het multiculturele maar het leidcultuurmodel gelden. Wie hier als vreemdeling of allochtoon verblijft, moet zich aanpassen aan onze manier van leven en niet omgekeerd. Antwerpen is dus niet vrijblijvend van iedereen. Antwerpen is in eerste instantie van de Antwerpenaren en al diegenen die bereid zijn om hun lot aan dat van onze Antwerpse en Vlaamse stadsgemeenschap te verbinden. Ik wil niet dat Antwerpen een soort 'Bronx onder de boerentoren' wordt waar verschillende etnische groepen los van mekaar en zonder eenduidig cultureel referentiepatroon hun eigen ding doen. Ik wil niet dat de band met het verleden, met de eigen geschiedenis doorgeknipt wordt om van Antwerpen een “meltingpot” van culturen, godsdiensten en beschavingen te maken. Iedereen met een groot hart voor Antwerpen is welkom in onze stad maar moet beseffen dat hij of zij zich moet aanpassen en Antwerpenaar onder de Antwerpenaren moet worden, zoniet keert hij beter terug naar het land van waar hij komt."

 

Maar het beste nieuws moet nog komen: het boek van Philip Dewinter Antwerpen Troef!  is vanaf 25 januari te verkrijgen in de secretariaten en buurthuizen van het Vlaams Belang (er zijn er intussen in: Antwerpen, Borgerhout, Deurne, Merksem en Hoboken) voor de luttele prijs van... 1 euro. Toegegeven, voor die prijs vind je niet eens een boek bij De Sleghte.

00:55 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

17-01-06

Ons vir jou, Suid-Afrika

Vandaag wordt in de commisie Buitenlands Beleid van het Vlaams parlement de opportuniteit en de praktische organisatie van een bezoek aan Zuid-Afrika en Mozambique besproken. Aanleiding is het beklag dat Spirit-parlementslid Jan Roegiers gisteren maakte in  De Morgen. Commissievoorzitter Karim Van Overmeire (VB) heeft zichzelf als delegatieleider aangeduid, en eigenhandig het door de Vlaamse zaakgelastigde in Zuid-Afrika, Yves Wantens, voorgestelde programma gewijzigd. Het bezoek aan Robbeneiland (foto, Robbeneiland met uitzicht op de Tafelberg in Kaapstad), waar ANC'ers als Nelson Mandela opgesloten werden onder het apartheidsregime, werd door Van Overmeire afgedaan als "niet interessant". Daarentegen moest meer aandacht in het reisprogramma gaan naar "de taal en cultuur van de Afrikaners en de positie van de vrouw".

 

De exclusieve aandacht voor "de taal en cultuur van de Afrikaners" is naar Zuid-Afrikaanse maatstaven eigenaardig. In Zuid-Afrika worden immers elf verschillende talen gesproken, en het nationaal volkslied is een mengeling van strofes in verschillende talen. Daar konden de VB'ers nog van leren, maar neen. Zover reikt hun belangstelling niet. Vraag is of de andere delegatieleden akkoord zijn met het gewijzigde programma. Karim Van Overmeire beweert in een persmededeling van wel; Spirit en SP.A lieten al verstaan niet akkoord te gaan met de eenzijdig aangestelde delegatieleider en het al even eenzijdig gewijzigd reisprogramma.

 

Een Vlaamse delegatie onder leiding van een VB'er is inderdaad problematisch. Het Vlaams Blok is altijd voorstander geweest van het apartheidsregime in Zuid-Afrika, en tal van Vlaams Blok-mandatarissen waren actief in broedderbanden met de Zuid-Afrikaanse blanken. Het Vlaams Belang heeft de steun aan het Zuid-Afrikaans apartheidsregime geschrapt uit haar basisbeginselen, omdat het achterhaald is nu het apartheidsregime al meer dan tien jaar opgeheven is. Maar vorige maand nog maakte het Vlaams Belang zich op haar website vrolijk over Zuid-Afrika in de bewoordingen: "Ook in Zuid-Afrika is de multiculturele droom uitgedraaid op een nachtmerrie. De ANC-regering is aardig op weg om van het meest welvarende land van Afrika een economisch kerkhof te maken. Aids is er de doodsoorzaak nummer 1. Gevolgd door moord en doodslag. Verkrachtingen zijn er schering en inslag. Maar voor het overige is Zuid-Afrika een multicultureel paradijs."

 

Als Van Overmeire delegatieleider blijft, blijven SP.A en Spirit thuis. "Je trekt ook niet door een natuurgebied met een gettoblaster", zei Roegiers gisteren in De Morgen. Van Overmeire ziet nu twee mogelijkheden. Ofwel nemen de kleintjes onder de Vlaamse partijen, Groen! en N-VA, de vrijgekomen plaatsen van SP.A en Spirit in. Ofwel wordt de hele reis afgelast. Wordt vervolgd later op de dag. Afwachten dus of Karim Van Overmeire zich niet laat gaan onder indruk van het enthousiasme in Zuid-Afrika. Een paar jaar geleden zagen we hoe een oerdeftige Vlaamse minister - niet dus Bert Anciaux - zich liet begeesteren door de zang van enkele honderden Zuid-Afrikaanse jongeren. Onze minister klapte ritmisch mee in de handen, tot we hem plots verstijfd met de armen gekruisd zagen stilstaan. Te midden van enkele honderden dansenden en joelenden zwarten en enkele blanken, een absurd gezicht. Maar ja, de minister had plots verstaan wat er gezongen werd. Het was een ANC-lied, waarin gezongen werd hoe goed het is communist te zijn.

 

Dat de heren Dewinter, Vanhecke en Deleu eerder al hun sporen achterlieten in Zuid-Afrika kon je al zien vanaf de opstart van deze weblog, in de rubriek 'Galerij der dwazen' hiernaast.

02:29 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

16-01-06

Gezinswaarden

In het programma  Wakker op zondag van de Antwerpse regionale televisiezender ATV werd gisteren nog nagepraat over de relatie tussen Rik Daems en Sophie Pécriaux, en de politieke gevolgen ervan. Is het terecht dat Daems niet langer VLD-fractieleider is in de Kamer van Volksvertegenwoordigers? Philip Dewinter vond het gepast dat Daems een stap opzij had gezet. Dewinter zag immers een politieke relevantie in een relatie tussen een VLD'er en een PS'ster. Daarenboven moeten politici die bepaalde gezinswaarden naar voor schuiven, het gezin als hoeksteen van de samenleving, niet verbaasd zijn dat ze daarop afgerekend worden.

 

Toen we Dewinter dat hoorden zeggen, brak onze klomp. Nog meer dan de VLD stelt het VB het gezin als hoeksteen van de samenleving voorop, maar is men bij het VB daarover zo zuiver op de graat? Zijn er niet, om maar die drie instellingen te noemen, in het Vlaams parlement, de Kamer en de Senaat, geen VB'ers die uit de echt gescheiden zijn en/of tijdens hun huwelijk een nieuwe relatie hebben aangegaan? Natuurlijk wel. Is De Partij daarover ooit opgetreden ten aanzien van die mandatarissen? Neen, en dat hoeft ook niet.

 

In dezelfde uitzending zei Nico Volckeryck (Groen!) VB'ers te kennen die illegaal verblijvenden voorthelpen. Oekraïners. Niets menselijks is het VB vreemd. Maar dat men ophoudt te doen alsof partijen het leven van mensen van A tot Z kunnen dicteren. Ook het VB kan dat niet.

01:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

15-01-06

"Vlaanderen eerst"

Het mag dan wel een jaarlijkse gewoonte zijn, het blijft een vreemde keuze. Is Vlaanderen - in de ogen van het VB - niet het land van de belforten en de kathedralen? Waarom dan niet de nationale VB-nieuwjaarsdrink organiseren in een belfort? Maar neen, bij het VB houden ze die jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in het Scandic Crown Hotel in Borgerhout. Een onderdeel van een hotelketen dat zoveel Vlaams uitstraalt als de eerste de beste Mac Donald's-hamburgertent.

 

In zijn nieuwjaarstoespraak loofde VB-voorzitter Frank Vanhecke de "bijna altijd zeer eensgezinde sfeer" in het VB. Uiteraard ging een belangrijk deel van Vanheckes speech over de jongste klacht tegen het VB. Vanhecke verweet de Vlaamse partijen "schandalige muilkorfwetten te stemmen, om de vrije meningsuiting uit te schakelen". "Le DDR-nouveau est arrivé", volgens de VB-voorzitter die voorts nog uithaalde naar "de heilige koe van de mythische multiculturele maatschappij". En nu "voor het eerst een peiling in Vlaanderen een ruime meerderheid medestanders voor volledige Vlaamse onafhankelijkheid tekende" zal het VB het "verkiezingsjaar 2006 inzetten met een duidelijke 'Vlaanderen eerst'-campagne".

 

"Een ruime meerderheid"? Vanhecke verwijst naar de enquête van De Stemmenkampioen , een met Het Laatste Nieuws  verbonden opiniepeiling. Bij een vorige gelegenheid vroeg men daar wie voor de Vlaamse onafhankelijkheid was, en daar kwam een meerderheid uit van 51 %. "Een ruime meerderheid"? Dat datzelfde panel Dewinter als onbetrouwbaarste politicus bestempelde, en geen enkele VB'er in het lijstje bekwame politici terechtkwam (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060131#2966719) daar zweeg Vanhecke dan weer over.

 

Bij het VB zijn ze inmiddels helemaal weg van het geelzwarte polsarmbandje met 'Vlaanderen eerst' dat de herauten van het VB gaan dragen (zie foto). Na de nieuwjaarsdrink in het Scandic Crown Hotel trok een groep VB'ers nog naar het 100 meter verder gelegen, vorige week geopende, secretariaat van het VB-Borgerhout. Bart Debie glunderde bij zoveel hoog bezoek.

 

De Antwerpse VB'ers kijken intussen uit naar woensdag 25 januari. Dan houdt het VB-Antwerpen haar nieuwjaarsreceptie in de prachtige lokalen van het OCMW-complex Elzenveld. Philip Dewinter zal er het boekje Antwerpen troef  voorstellen. 's Anderendaags dreigt wel een kater voor een aantal VB'ers. Dan is het Gedichtendag, en de nieuwe Antwerpse stadsdichter Bart Moeyaert laat dan in de vroege ochtend aan de klink van 25 000 deuren een gedicht ophangen dat in zes talen gepubliceerd wordt: het Nederlands, maar ook het Arabisch, Engels, Frans, Hebreeuws en Pools. Dat belooft!

01:33 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

14-01-06

Risee van de week

In  De Standaard hebben ze een rubriek  Winnaar - Verliezer. Wie is de gelukzak van de week, en welke drie wisten met hun blijdschap evenmin blijf? Wie is de pechvogel van de week, en bij wie stond het water deze week ook aan de lippen? Merkwaardig is dat Rik Daems en Sophie Pécriaux deze week in geen van beide lijstjes van  De Standaard voorkomen. Het komt ons nochtans voor dat nogal wat mannen hun testeron voelen stijgen bij het zien van Pécriaux, maar Daems is aan de haal met de Waalse blondine. Evenmin in het lijstje van  De Standaard  vandaag, maar naar onze smaak toch  de risee van de week  is Jos Van Assche, Brussels VB-volksvertegenwoordiger, gemeenteraadslid in Anderlecht en lid van het VB-partijbestuur.

 

Van Assche is een voormalig liberaal vakbondssecretaris en gemeenteraadslid. Hij werd door Filip De Man in het VB geloodst nadat de rechts-liberale André Monteyne bedankte voor die eer en het VB persé wou aantonen goed in de markt te liggen bij de liberalen. Een affaire hebben ze er bij het VB niet aan gedaan. De "geboren integrant" Filip De Man werd verweten met het binnenhalen van figuren als Van Assche de kans verkeken te hebben op een eclatant VB-succes waarmee de werking van de Brusselse instellingen geblokkeerd kon worden. Van de vier VB-verkozenen in het Brussels parlement tot aan de vorige verkiezingen, haalde Van Assche daarenboven de tweede slechtste appreciatie in het rapport dat De Standaard  opmaakte over de parlementsleden. Erik Arckens kreeg een 5 op 10 ("Hij was de enige van zijn fractie die niet (...) voortdurend zinloze vragen stelde."); Dominiek Lootens-Stael kreeg een 3 op 10; Johan Demol een 0 op 10; Jos Van Assche een 2 op 10 ("Kon parlementair niet het minste kiezeltje verleggen.").

 

Ook buiten het parlement viel hij niet op, zijn beweringen over fraude in het integratiecentrum Foyer daar gelaten. Maar deze week haalde hij nog eens de krantenkolommen. Van Assche heeft zich naar eigen zeggen immers laten bestelen door een Afrikaanse oplichter. Van Assche was op zoek naar beleggingsmogelijkheden en kwam in contact met een onbekende Afrikaan die hem grote winsten beloofde in de Angolese graanhandel. Toen Van Assche de Afrikaan thuis ontving, vroeg deze het te beleggen geld te mogen zien. Van Assche haalde het uit zijn kluis, toonde het en borg het daarop terug weg. Van Assche ging even naar het toilet, en vanaf dan lopen de krantenversies (Het Laatste Nieuws, De Morgen, De Standaard ) uiteen. Het is niet duidelijk of de Afrikaan nog even gebleven is of meteen is weggegaan. Ook niet of hij met het geld van Van Assche dan wel met zijn hele kluis er vandoor is. In elk geval: de Afrikaan én het geld van Van Assche zijn met de noorderzon vertrokken. Van Assche diende een klacht tegen onbekenden in wegens diefstal.

 

Moraal van het verhaal: de honger naar geldgewin is bij Van Assche groter dan het ingebakken wantrouwen tegen vreemdelingen, en bij het VB is het nu helemaal duidelijk dat Van Assche niet de slimste onder de VB'ers is.

09:47 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

13-01-06

Lezersbrief: Weer selectieve controle op het De Coninckplein

 Deze middag, vrijdag 13 januari, waren een aantal mensen van BastA!, Udep, Groen!, de Acht vzw en Bewonersgroep Richardstraat en omgeving, wederom getuige van een zoveelste controle-actie van politie en Dienst Vreemdelingenzaken op het De Coninckplein.

 

Met grote verontwaardiging stelden we vast dat het pleintje weerom gevuld werd door machtsvertoon, een twintigtal agenten, een zestal ambtenaren van de Dienst Vreemdelingenzaken. Het 'mobiele secretariaat'  met de omringende combi's, ontnamen het pleintje weer één van zijn nobele functies: sport en spel. Basketbalpleintje volgeparkeerd, en een grimmige sfeer die de zin om te spelen snel doet vergaan. De gezelligheid die de bibliotheekbezoekers te beurt kan vallen was weer ver zoek. Onwetende voorbijgangers en bezoeker keken verschrikt op. Degenen onder hen met een blanke huidskleur en Belgische looks konden rustig voorbijrijden en wandelen. Voorbijrijdende chauffeurs met een andere huidskleur of uitzicht dat een andere afkomst doet vermoeden, werden systematisch tegengehouden en aan een uitgebreide controle onderworpen. Identiteitskaart, andere persoonsdocumenten, autopapieren,... De combi's reden op en af, mensen 'afvoeren', leeg terug voor de volgende 'lading'.

 

Het is de taak van de politie om criminaliteit in onze stad op te sporen en te bestrijden, maar wij nemen het niet dat dit een voorwendsel wordt om een actieve opsporing van en jacht op mensen zonder papieren uit te voeren. Was het ditmaal onder het mom van controle om autozwendel op te sporen ? Onwaarschijnlijk, of ongeloofwaardig, immers ook voetgangers met een donkere huidskleur werden aan een controle onderworpen. Dit getuigt expliciet van selectie en andere behandeling van mensen op basis van afkomst en/of huidskleur. Daar bestaat een term voor: racisme, en dat is nog steeds strafbaar. Wij protesteren dan ook met klem tegen dergelijke intimidatie, tegen dit machtsvertoon, tegen selectieve behandeling van mensen op basis van huidskleur, tegen deze actieve opsporing van mensen zonder papieren in onze stad, en eisen dat het bestuursakkoord geëerbiedigd wordt !

 

Elke Vandermeerschen (Udep), Nico Volckeryck (Groen!), Joost Van Langendonck (voorzitter Groen! district Antwerpen), Lieve Stallaert (districtschepen Groen!), Frank Hosteaux (Bewonersgroep Richardstraat en omgeving), Edwin Delanoeye (BastA!), Sam Mampaey (de Acht vzw).

23:41 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Wel of niet in kartel?

Er wordt dezer dagen druk gesolliciteerd naar kandidaten om de lijsten voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen te vullen. Sommigen reageren verbaasd dat men hen vraagt, anderen willen slechts op een lijst gaan staan als ze quasi-zeker zijn een mandaat te krijgen. De jongste manier om zich een plaatsje te verzekeren is het vormen van een kartel. Zowel N-VA als Spirit halen meer uit hun alliantie met een grote broer dan wanneer ze op eigen kracht naar de verkiezingen zouden gaan.

 

In Schoten heeft zich in de schaduw van het te verwachten VB-succes een VLOTT-afdeling gevormd. "Een samenwerking en/of kartelvorming met andere politieke partijen wordt per definitie niet uitgesloten", luidt het al in de eerste persmededeling. VLOTT-Schoten beweegt zich in het spoor van Hugo Coveliers, en heeft naast een aantal ex-VLD'ers ook een ex-VB'er in het bestuur opgenomen. Eerste ondervoorzitter Albert Lenaerts is voormalig Schotens gemeenteraadslid voor het VB en één van de bezielers van Vlaanderen Vlagt. Vorig jaar goed voor vlagvertoon op 235 dagen. Voor de volgende dagen staan vooral veldritten op het programma om onveilig te maken.

 

In Wetteren denken ze aan een kartel tussen het VB en N-VA. Althans als we het VB mogen geloven. N-VA-voorzitter Bart De Wever sluit intussen elk kartel bij de komende gemeenteraadsverkiezingen uit tussen zijn partij en het VB. In het verleden toonde hij zich nochtans een tegenstander van het cordon sanitaire. Ook Luc Eeckhout houdt die redenering aan. Eeckhout is arrondissementeel N-VA-voorzitter en zegt vandaag in De Morgen : "Ik ben tegen het cordon sanitaire omdat het contraproductief werkt, maar er is geen sprake van een kartel in Wetteren. Er is ook nooit over gesproken."

 

Waarschijnlijk heeft het VB haar wensen voor waar aangenomen omdat op café wel eens gepraat wordt tussen N-VA'ers en VB'ers, in Wetteren en elders. Vandaar ook dat het VB laat verstaan dat Wetteren niet de enige gemeente is waar er gepraat wordt over kartels. Bart De Wever ontkent echter: "Die techniek past het VB nu al een tijdje toe. Ze willen consequent het beeld ophangen dat de dijk op barsten staat. Alleen klopt hun verhaal niet. Er is geen enkele afdeling van de N-VA die in een kartel stapt met het VB."

10:21 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

12-01-06

Taalgebruik verruwd

Vandaag al vergaderen de kamerfractieleiders van SP.A-Spirit, de PS, het CDH en de MR over het dossier dat Kif Kif en MRAX hebben voorbereid, en dat bij doorzenden naar de Raad van State kan leiden tot gedurende een jaar inhouden van de federale overheidsdotatie aan het VB. De steun van de MR, de franstalige liberalen, is nieuw. Volgens hun woordvoerder is de MR nooit tegen een klacht gekant geweest maar wilde men vooraf de kansen van een veroordeling inschatten.

 

Gisteren nog kloeg men op de VB-website dat Kif Kif in Gazet van Antwerpen  een paginagroot interview kreeg. "Plaats voor een wederwoord van het Vlaams Belang is er niet. Mogen we dat - we zullen beleefd blijven - journalistiek niet netjes noemen?" Vandaag krijgt Philip Dewinter zijn kans. Uitgerekend nu steeds meer jongeren kranten lezen, laat Dewinter een titel achter die niet echt strekt tot een goede opvoeding van de Vlaamse jeugd: "Ze kunnen de pot op"

 

Dewinter, niet vertrouwd met het juridische kader waarbinnen de Raad van State werkt: "De Raad van State wordt voor ons een verlengstuk van het parlement, en we gaan daar vooral politieke argumenten aanhalen. We zullen wijzen op het groot aantal Vlamingen dat onze standpunten deelt en op het feit dat deze klacht neerkomt op het muilkorven van de belangrijkste partij van het land. We weten hoe dan ook dat ze ons willen pakken. Ze kunnen de pot op met hun klachten. De kwestie is uitgedraaid op een partijpolitiek steekspel. (...) Ik maak me overigens geen illusies over de uitspraak van de Raad van State, in een kamer met evenveel Nederlands- als Franstaligen. Het zal uiteindelijk wel eens lukken."

 

Dat het laagje vernis over het Vlaams Belang al vlug afschilferde en het Vlaams Blok weer naar voor kwam, daarover heeft Dewinter het niet. Vlaams Blok dat wegens racisme veroordeeld is na een procedure waarbij geen enkele politieker bij kwam kijken, de politieke wereld zelfs betreurde dat het tot een proces was gekomen. Dewinter overdrijft ook wanneer hij zegt dat men het VB wil muilkorven. Kif Kif wil enkel een onderzoek of wat het VB allemaal uitkraamt geen overtreding is van de wetgeving in ons land. En wil Dewinter niet dat de wetgeving gerespecteerd wordt? Wat was anders de bedoeling van bijvoorbeeld zijn klacht tegen Frank Hosteaux (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060131#2993303)? Tenslotte: het VB wordt niet drooggelegd met het drie tot twaalf maanden inhouden van hun federale overheidsdotaties. De financiële en materiële ondersteuning in het Europees en Vlaams parlement, de provincies en gemeenten waarin het VB vertegenwoordigd is, blijft.

09:26 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

11-01-06

"Laat het nu eens aan de jongeren over om het VB aan te pakken!"

"Uitgerekend op de dag van het islamitisch offerfeest wordt het Vlaams Belang (...) naar de slachtbank geleid. Laat de symboliek even tot u doordringen", jammert het Vlaams Belang nu Kif Kif een lijvig dossier over het racisme van het Vlaams Belang heeft samengesteld dat wel eens zou kunnen leiden tot het gedeeltelijk intrekken van de overheidsdotaties voor het VB.

 

Net vandaag rolt van de VB-persen een brochure waarmee het VB wil aantonen dat "het Vlaams Blok het slachtoffer werd van een zorgvuldig geplande politieke moord. De bestaande wetten werden aangepast en op het lijf geschreven van het Vlaams Blok, met de uitdrukkelijke bedoeling om een oppositiepartij die men in de stembus niet kon stoppen gerechtelijk te liquideren." Volgens het VB was het "zogenaamd 'racisme' (sic)" niet meer dan "een goedkoop alibi (...) van het Belgisch establishment om een succesvolle Vlaamse onafhankelijkheidspartij te verbieden." Als die Vlaamse onafhankelijkheid dan toch het hoofddoel is, waarom maakt men dan geen komaf met die racistische praat? Dan hebben tegenstanders van de Vlaamse onafhankelijkheidsgedachte alvast dat argument al niet meer om op het VB te kappen. Of is dat te moeilijk?

 

Het VB haalt in haar brochure Van Vlaams Blok naar Vlaams Belang - kroniek, analyse en nasleep van een politiek proces  een VLD-verkiezingspamflet van midden jaren negentig aan waarin Guy Verhofstadt onomwonden zegt: "De vreemdelingen moeten zich aanpassen aan onze zeden en gewoonten en niet omgekeerd. Wie zich niet wil aanpassen, moet terugkeren." Het VB beklaagt zich erover dat het voor dergelijke uitspraken veroordeeld werd, terwijl Guy Verhofstadt eerste minister werd. Het verschil is dat het VB  hardleers aan de geciteerde stelling is blijven vasthouden; Guy Verhofstadt is intussen wat wijzer geworden.

20:16 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Geen sant in eigen land

Geen sant in eigen land. Dat moet zowat het gevoel zijn dat dezer dagen bij het VB heerst. In het buitenland, ja. Daar hebben ze het begrepen. "Het Vlaams Belang stelt (...) met enthousiasme vast dat de Marokkaanse regering ingaat op de voorstellen van het Vlaams Belang", verkondigt het VB in een persmededeling nadat het vernam dat de Marokkaanse minsiter Nezha Chekrouni de Marokkanen in het buitenland opriep terug te keren naar hun land van oorsprong. Dat Nezha Chekrouni "ingaat op de voorstellen van het Vlaams Belang" is zwaar bij de haren gesleurd. Chekrouni wilde niet eens de VB-delegatie onlangs in Rabat ontvangen zodra zij wist welk vlees in de kuip zij had met het trio Dewinter-Vanhecke-Morel. Bij de VB-basis geloven ze trouwens niet in het succes van een Operatie Terugkeer. Om het met de mening te zeggen die we gisteren lazen op één van de internetdiscussiefora: "Waarschijnlijk zullen de hogergeschoolden teruggaan, het crapuul zal achterblijven." (sic).

 

Het VB doet nu of de Marokkaanse regering gevolg geeft aan de verzuchtingen van het VB. In eigen land loopt daarentegen niet alles naar wens. Volksbuurten helpen illegalen  kopte De Standaard  een week geleden. Redacteur Guy Fransen wist: "Het verhaal heeft zeker niet de allure van het verstoppen van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar in enkele Antwerpse wijken groeit volgens buurtwerkers de neiging om illegalen te helpen. 'Wij weten dat in Sint-Andries (de Antwerpse wijk aan en vlak voorbij het Modemuseum - AFF/Verzet) honderden illegalen worden gesteund. En dat zowel op het vlak van voeding als van huisvesting', zegt Nico Volckeryck, voorzitter van de winkeliersvereniging Kammenstraat en de stuurgroep Sint-Andries. 'De volksmens in Sint-Andries heeft een beetje een dubbele houding: hij is van oordeel dat een illegaal hier niet thuishoort, maar hij is het niet eens met de wijze van opsporing. Zo groeit een vorm van sympathie.' (...) In Antwerpen-Noord doet zich volgens Frank Hosteaux, voorzitter van de vzw Rot Op! tegen huisjesmelkers, een gelijkaardig fenomeen voor. Hij zal in zijn nieuwjaarstoespraak de Antwerpenaren oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid om nog meer illegalen te huisvesten. Te goeder trouw hulp bieden aan een illegaal is niet strafbaar, hem een veel te hoge huur aanrekenen of (illegaal) laten werken wel."

 

Minister Patrick Dewael ziet de bui hangen. Mogelijk heeft hij het boek De stad der zienden  van José Saramago gelezen. In een niet nader aangeduid land worden verkiezingen gehouden. Wanneer aan het eind van de dag de stemmen worden geteld, blijkt een overgrote meerderheid blanco te hebben gestemd. De verkiezingen worden overgedaan, maar nu blijkt een nog grotere meerderheid blanco te stemmen. De regering besluit een grootschalige operatie op touw te zetten om de activisten die hiervoor verantwoordelijk zijn te elimineren. Een gewelddadige breuk tussen de politieke macht en het volk lijkt onafwendbaar. Patrick Dewael waarschuwde in Gazet van Antwerpen  vorige zaterdag: "Artikel 77 van de vreemdelingenwet van 1980 zegt (...) dat je het verblijf van vreemdelingen niet mag vergemakkelijken." Dewael vergat er gemakshalve erbij te vertellen dat datzelfde artikel 77 vervolgt met: "Indien de hulp of bijstand aan de vreemdeling uit voornamelijk humanitaire overwegingen verleend wordt" dit niet strafbaar is. En Philip Dewinter legde klacht neer tegen Frank Hosteaux... op basis van de halve uitspraak van Dewael in Gazet van Antwerpen.

 

Intussen is aan het merendeel van de media ontsnapt - enkel de regionale televisiezender ATV heeft erover bericht - dat de oerkatholieke Sint-Egidiusgemeenschap woensdag 15 februari een manifestatie inricht om te bepleiten goed geïntegreerde 'illegalen' een legaal status te geven. Aan die Sint-Egidiusgemeenschap heeft Dewinter zich nog niet durven vergrijpen. Overigens is vandaag the talk of the town  de relatie tussen Rik Daems (VLD) en Sophie Pécriaux (PS, foto). Daar kan geen ergernis van Dewinter tegenop.

00:22 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

10-01-06

...dat hij zwart ziet.

De NSV!, kweekvijver van VB-mandatarissen en taartengooiers (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051031#2742858), is echter bijzonder slecht geplaatst om anderen te verwijten "symbolen van de meest bloeddorstige regimes uit de geschiedenis van de mensheid" te gebruiken.
 
De oud-studenten van het NSV! komen bijeen  in 'Fratres Coniuncti', een vzw met als voorzitter Jan Penris. Penris werkte een drietal jaren bij het Antwerps havenpatronaat, waar hij opstapte nadat hij te zeer in beeld kwam als politiek secretaris van de Vlaams Blok Jongeren. Hij kon daarna onmiddellijk aan de slag als medewerker van de Vlaams Blok-fractie in het Vlaams parlement. In 1995 werd hij gemeenteraadslid in Antwerpen, en datzelfde jaar ook Vlaams parlementslid. Penris woont in Merksem, en in oktober zal hij er de VB-lijst bij de districtsraadsverkiezingen trekken. De maatschappelijke zetel van Fratres Coniuncti is gevestigd op zijn privé-adres in Merksem.
 
Penris is onder andere ook lid van de Raad van Bestuur van het Antwerps havenbedrijf. Samen met de VB'er in wiens schaduw hij steeds optrekt, Philip Dewinter. Voor Penris is het dan ook een koud kunstje om een havenbezoek in te richten voor zijn Fratres Coniuncti. Aan foto's en illustraties over de Antwerpse haven zal hij ongetwijfeld geen gebrek hebben. Maar waar haalt Fratres Conincti een afbeelding van een boot vandaan om het havenbezoek aan te kondigen? Van een oude nazi-affiche van de Duitse marine! Akkoord, het thema van het havenbezoek was "de verdediging van onze haven tijdens de verschillende oorlogen." Maar de swastika-vlag is overschilderd met de NSV-kleuren, waardoor het nu lijkt alsof de NSV! en zijn oud-leden zich identificeren met de Duitse marine ten tijde van de nazi's.
 
Uit die kringen komt de kritiek op de eenmalige De Nachten-lay out met een vette knipoog naar de Volksrepubliek China. Zwaanst na nie.

00:40 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

De pot verwijt de ketel...

De Nachten is een eigenzinnig festival van actuele muziek en moderne literatuur, met kamerbrede openingen naar film, video en beeldende kunst. Van donderdag 26 januari tot en met zaterdag 28 januari treden in de Antwerpse Petrol en De Singel onder meer de groepen Gorki, A Brand en Zornik aan, naast onder andere dichters als Didi de Paris, Elvis Peeters en Atilla The Stockbroker uit Groot-Brittannië die zichzelf omschrijft als 'anti-fascist social surrealist radial performance poet'. De Nachten wordt dit jaar voor de elfde keer georganiseerd, en deze keer is de layout van het publiciteitsmateriaal geïnspireerd door de sociaal-realistische schilderkunst uit de voormalige U.S.S.R. en de Volksrepubliek China. De Nationalistische Studentenvereniging (NSV!) stoot er zich een buil aan.
 
In een persmededeling laakt de NSV! dat De Nachten "gebruik maakt van historische affiches die als propagandamiddel gebruikt werden door dictatoriale regimes. Zonder enige verantwoording dwepen de organisatoren met allerhande communistische symbolen van de meest bloeddorstige regimes uit de geschiedenis van de menseheid om haar evenement te promoten. Het is onverantwoord om deze ideologie en haar regimes met hun dictatoriale leiders voor te stellen als een leuk gebeuren waar cultuur kon bloeien. Het communisme heeft tijdens de twintigste eeuw voor ongeziene taferelen van leed, massamoord en mishandeling gezorgd. (...) De Nachten noemt zichzelf een 'hangplek voor ontdekkingen en een laboratorium voor experimenten'. Blijkbaar beseffen de organisatoren van dit evenement niet dat indien Vlaanderen een communistische natie was geweest, dit evenement niet eens had kunnen plaatsvinden. Een vrij cultureel festival en communisme zijn immers onverenigbaar. Het communisme heeft steeds gepoogd om iedere vorm van culturele ontwikkeling te onderdrukken. Denken we maar aan Mao’s culturele revolutie waarin deze de aanval opende op de dichtkunst, schrijftkunst (sic)  en muziekkunst om aan te tonen dat onder het communisme geen ruimte is voor vrije kunstuiting. Het communisme schept een staat van hersenloze burgers waar het vrije denken ophoudt te bestaan; waar communisme begint, eindigt creativiteit. Laat jonge enthousiaste mensen niet in de val van het verstikkende communisme lopen, laat hen het vrije denken in plaats van hamer en sikkel hoog in het vaandel dragen."
 
De NSV! betreurt dat de organisatoren De Nachten aankondigen met behulp van communistisch propagandamateriaal, en dat de Vlaamse regering, de Provincie Antwerpen, de Stad Antwerpen en het Vlaams fonds voor de Letteren dit evenement steunen en subsidiëren. Daarnaast zijn er nog andere sponsors. Onder andere Humo  en De Standaard. De NSV! geeft daarom "het startschot voor een e-post campagne waar alle sponsors aangeschreven zullen worden om hen op de hoogte te brengen van het evenement dat zij ondersteunen en onze afgunst hieromtrent te tonen."  Een modelbrief herneemt bovenstaande retoriek, nog aangevuld met de miljoenen doden die onder Lenin, Stalin en Mao zijn gevallen.

00:40 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

09-01-06

Blokwatch is jarig

Op 8 juni 2004 startte Marc Spruyt met een eigen weblog: http://blokwatch.skynetblogs.be. Waarom nog tijd steken in het schrijven van boeken als  Wat het Vlaams Blok verzwijgt en  Grove borstels als je via het internet je informatie toegankelijker kan maken én sneller te brengen is? Op 7 januari 2005 ging de opvolger, de Blokwatch-website, online. Marc Spruyt levert nog steeds het merendeel van de artikels maar hij heeft nu ook een aantal medewerkers rond zich verzameld. Eén jaar na de start van de Blokwatch-website is de balans uitermate positief.
 
De website haalt regelmatig de krantenkolommen, en dat genereert vele bezoekers. Net geen half miljoen op een jaar tijd. De helft van de bezoekers is jonger dan 25 jaar, en iets meer dan de helft van de bezoekers heeft een diploma van hoger of universitair onderwijs. De meest gelezen kranten bij de Blokwatch-bezoekers zijn De Morgen  en De Standaard  (respectievelijk bij iets meer en bij ongeveer een kwart van de Blokwatch-bezoekers). Ongeveer een kwart van de Blokwatch-bezoekers stemt SP.A, één op vijf Blokwatch-bezoekers stemt Groen!, maar een even groot aantal stemt VB. Het zijn echter niet uitsluitend VB-leden die VB zouden stemmen. Eén op tien Blokwatch-bezoekers is wél VB-lid.
 
Ook op deze site mogen we regelmatig VB-bezoekers verwelkomen. Grote namen (Jurgen Verstrepen), middenkaders (Tanguy Veys) en kleine garnalen (Björn Roose). Anders dan bij Blokwatch is hier gelegenheid om te reageren op de artikels, en vaak zijn dat extreem negatieve reacties. Die dan weer door voor ons onbekende mensen van antwoord worden gediend. Via de e-mailknop krijgen we daarenboven reacties als: "Jullie zijn echt wel onverdraagzaam tegen de grootste partij van vlaanderen! (...) Jullie zouden beter wat meer zwijgen en wat harder 'arbeiten' tot jullie 65ste. (...) Hou jullie onnozele gedachtengoed voor jezelf en kruip terug achter jullie 'lopende band' in het fabriek of achter jullie luie vakbondsbureau. Leve het VLAAMS BELANG !!! Vrijheid van meningsuiting!"  of "volgens mij zijn jullie stelletje anarchisten in de hoogste graaad,om een partij die zo DE ORDE wilt herstellen en terug het respect voor je achtergrond en indentiteit verdedigd zo aan te vallen."
 
Gelukkig zijn er ook positieve reacties op onze weblog. Zowel publiek ("Kwam eens kijken en vind het aangenaam en creatief."; "Ik blijf je blog met plezier lezen. Volhouden."...) als via onze e-mailknop ("Keep up the good work!"; "Dank voor uw blog! Ik heb het steeds moeilijker om als Vlaming in Brussel systematisch als een fascist te worden bestempeld. En dit is niet alleen door de aanwezigheid van het VB. Het is gewoon omdat de fascistische ideeën 'in' en latent zijn in het Noorden van het land. Ik doe mee met het Anti-Fascistisch Front! Vlaanderen moet wakker worden."...). Daarnaast zijn er reacties als dat men graag naar de aangekondigde info-avond komt "als ik tenminste mijn schoolwerk op tijd afkrijg dan", en vragen als "Graag willen wij in contact komen met mevrouw Regine Beer. Is het mogelijk om een emailadres of een telefoonnummer te krijgen?"
 
Naar aanleiding van het eenjarig bestaan pakt Blokwatch uit met een aantal nieuwe initiatieven. Onder de noemer Bedreigde stad?  gaat redacteur Rony Boonen op zoek naar barsten in het cordon sanitaire in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen. Aalst en Lokeren werden al bezocht. De campagne Weblogs tegen racisme  van Wim Van Lancker wordt geactualiseerd. Blokwatch-medewerker Mark Saey (filosoof en medewerker van het Centrum voor Ethiek & Waardeonderzoek van de Universiteit Gent) gaat de boer op met een info-avond De Ontnuchtering. Last but not least is er Marc Spruyt zelf die sinds vorige week dagelijks een persoverzicht brengt.
 
Met dat laatste initiatief worden een aantal mogelijke primeurs voor de AFF/Verzet-weblog ontnomen. Maar geen erg. Blokwatch biedt meer en minder. Ons ontbreekt het de tijd om zo volledig de Vlaamse pers te coveren. Als wij iets overnemen uit kranten of andere uitgaven, doen we het daarentegen meestal uitgebreider en met meer duiding. Daarnaast kijken we iets ruimer, focussen we ons op het VB maar behandelen we ook aanverwante onderwerpen. In elk geval collega's van Blokwatch, wat men ons mailde geldt ook voor jullie: Keep up the good work!

00:32 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print