28-02-06

Nazi-herdenking in Nederland. AFF roept op om mee te betogen.

Vlugger dan de Vlaamse pers merkte men in Nederland ons artikel over de geplande Blood and Honour-bijeenkomsten (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060227&number=1&...) op. En wat blijkt? AFA (http://www.afanederland.antifa.net) richt een manifestatie in tegen de 'heldenherdenking' die Blood and Honour zaterdagnamiddag plant bij de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn, bij Venray. Het AFF roept op om de krachten te bundelen en mee in Nederland te betogen. Van de Belgische autoriteiten verwacht het AFF dat ze het concert hier verbieden, zeker nu niet alleen duidelijk is wie de organisatoren zijn, maar ook wat de uitgenodigde muziekgroepen op hun repertorium hebben staan (zie verder).

AFA-Nederland (en dus ook het AFF) roept op om deel te nemen aan de manifestatie Stop de SS-herdenking  in Ysselsteyn. AFA-Nederland roept op om niet te betogen tegen de dezelfde dag in Nijmegen georganiseerde demonstratie van de eveneens neonazistische NVU (Nederlandse VolksUnie). AFA-Nederland heeft de pest en de cholera tegenover elkaar afgewogen, en dan weegt de openlijke SS-herdenking van Blood and Honour zwaarder.

De gemeente Venray heeft AFA laten weten hun manifestatie aanstaande zaterdag te zullen toestaan. De neo-nazi's van Blood and Honour hebben geen vergunning aangevraagd. AFA-Nederland gaat er bijgevolg vanuit dat de gemeente Venray de aanwezigheid van Blood and Honour, en de openlijke verheerlijking van het nationaal-socialisme, niet zal toestaan.

Afspraak: Zaterdag 4 maart, om 13.30 uur bij de Duitse militaire begraafplaats aan de Timmermansweg in Ysselsteyn (gemeente Venray, Nederlands Limburg - Niet te verwarren met de gelijknamige gemeente IJsselstein bij Utrecht). Meer informatie over de manifestatie, de geschiedenis van de SS en Blood and Honour: http://www.stopssherdenking.tk

13:06 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Nazi-concert in Antwerpen. De pers.

Alhoewel alle kranten, op uitzondering van de zakenkrant  De Tijd, op hetzelfde tijdstip en op dezelfde manier geïnformeerd werden over het gepland Blood and Honour-concert, onze berichtgeving en de vraag van het AFF aan burgemeester Patrick Janssens om de zaak te onderzoeken en desgevallend te verbieden, bracht alsnog enkel  De Standaard een artikel over deze kwestie. Onder de kop  White power in Antwerpen.

Woordvoerster van burgemeester Patrick Janssens, Kiki Vervloesem wist gisteren nog niet waar precies het optreden zou plaatsvinden. Kiki Vervloesem: "Vandaag pas heb ik van het optreden gehoord via een e-mail van het Anti-Fascistisch Front (AFF)''. Zo'n evenement zou Antwerpen geen goed imago opleveren, maar Janssens' woordvoerster waarschuwt voor provocatie: "Het is al eerder voorgevallen dat er evenementen aangekondigd werden, maar niet doorgingen. Die organisaties spelen soms gewoon kat-en-muisspelletjes om aandacht te krijgen." Als de manifestatie toch doorgaat, zal de politie "ten gepasten tijde en op gepaste wijze optreden. Maar alleen als de wet overtreden wordt", aldus Janssens' woordvoerster.

Vlaams Belang werd in 2004 gelieerd aan Blood and Honour, in Waasmunster. Toen vond er bijna een Blood and Honour-samenkomst plaats in een zaal die de Vlaams Belang-politica Frida Foubert uitbaatte. Uiteindelijk ging de zaak elders door. "Zonder het te zeggen waarover het ging, boekte Blood and Honour de zaal. Het was een eenmalig feit en het is zeker niet voor herhaling vatbaar", verzekerde Philip Dewinter. Het VB zette Foubert even uit de partij maar haalde haar uiteindelijk weer binnen. Van het geplande optreden was Dewinter gisteren nog niet op de hoogte. Dewinter steunt burgemeester Janssens mocht die optreden tegen het concert. Philip Dewinter: "Ik wens me er uitdrukkelijk van te distantiëren. Ik weet dat die organisatie bestaat, maar ik heb er geen bal mee te maken. Als Blood and Honour de openbare orde in het gedrang brengt, dan steun ik de burgemeester als hij daar - bij de minste overlast - paal en perk aan stelt."

De cel externe communicatie van de Antwerpse politie had "nog geen signaal gekregen van het stadsbestuur" toen De Standaard  bij hen informeerde naar een reactie. De krant belde ook naar het GSM-nummer dat op de Blood and Honour-affiche staat, maar kreeg daar enkel een antwoordapparaat te horen. Wat voor groepen Blood and Honour voor het concert aanstaande zaterdag heeft uitgenodigd, lees je hieronder.

13:06 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook | | |  Print

Nazi-concert in Antwerpen. De muziek.

Bovenaan de Blood and Honour-affiche van aanstaande zaterdag staat de nazi-band Warhammer uit New Castle (Engeland), voorheen musicerende (?) onder de naam Nordic Warrior. De band doet in haar teksten geen enkele poging om hun haatdragende ideologie te verhullen. Titels als  Die Jew Die en  This is England - Get Out spreken boekdelen. Ook Warhammer's podiumpresentatie is verre van verhullend (foto).

Naast figuranten in traditionele Ku Klux Klan-kledij hangen er op het podium spandoeken met swastika's en andere nazisymbolen, zoals C18, 88 en Death to zog. C18 staat voor Combat 18, een radicale afsplitsing van Blood and Honour. De 18 in Combat 18 staat voor de eerste en achtste letter van het alfabet, de A en H van Adolf Hitler. Combat 18 werd bekend voor het gooien van brand- en spijkerbommen naar woningen van migranten. 88 staat voor tweemaal de letter H, van Heil Hitler. Zog  in Death to zog  staat voor Zionist Occupation Government, het idee dat alle regeringen in handen zijn van joden. Warhammer speelde tussen 1998 en 2000 meerdere keren op concerten ingericht door Blood and Honour Duitsland, een inmiddels verboden organisatie. In 2000 bracht de band haar CD Valhalla's Warrior  uit waarin opgeroepen wordt tot rassenhaat en uitroeiing van joden en zwarte mensen. Op deze CD wordt ook de holocaust verheerlijkt.

De tweede groep op de affiche, Odessa, is afkomstig uit Leipzig (Duitsland). De band is openlijk nationaal-socialistisch. In haar websiteadres komt de hierboven al verklaarde 88 voor. Op 24 september vorig jaar speelde Odessa in de Oekraïne, op een door Blood and Honour Oekraïne georganiseerd herdenkingsconcert voor Ian Stuart Donaldson. Ian Stuart Donaldson was zanger van de nationaal-socialistische rockgroep Skrewdriver en overleed in 1993 ten gevolge van een auto-ongeluk. De naam van de band Odessa verwijst niet naar de gelijknamige stad, maar is een afkorting van Organisation Der Ehemaligen SS-Angehorigen, een vluchtelingennetwerk dat SS'ers op het einde van de Tweede Wereldoorlog hielp uitwijken naar Zuid-Amerika.

13:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook | | |  Print

Personeelsproblemen bij het VB (1)

Als twee VB'ers elk een interview geven aan een andere krant is de kans groot dat daarmee de ene relativeert wat de andere zegt. Gisteren maakte  De Standaard bekend dat volgens Frank Vanhecke het VB wellicht in 243 gemeenten zal deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. In West-Vlaanderen, waar de meeste gemeenten zonder VB zijn, zou men van 29 lijsten naar 42 gaan. Het VB zou nu ook opkomen in plaatsen als Oostrozebeke en Zuienkerke. In Oost-Vlaanderen zou het VB van 33 naar 43 gemeentelijke lijsten gaan, met onder andere Zomergem en Deinze als nieuwe gemeenten. In Aalter zou CD&V-kopstuk Pieter De Crem wel eens zijn volstrekte meerderheid kunnen verliezen, is het niet door de oppositielijst getrokken door Jef Tavernier dan door een VB-lijst die roet in het eten kan gooien. In Vlaams-Brabant is er sprake van 60, waar er voorheen maar 40 lijsten waren. Onder meer in Sint-Pieters-Leeuw zullen ze voor het Vlaams Belang kunnen stemmen. In Limburg gaat men allicht van 22 naar 29 gemeenten, met Neerpelt, Overpelt en Borgloon als opvallendste nieuwe wingewesten. In de provincie Antwerpen zouden er twee nieuwe lijsten komen, waardoor het VB er uitkomt op acte de présence in 69 gemeenten. De cijfers zijn nog niet definitief: er kunnen nog lijsten wegvallen of bijkomen. In 2000 zei het VB te zullen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 200 gemeenten. Het werden er uiteindelijk 189.

In Het Laatste Nieuws  heeft Philip Dewinter dit weekend anders wel toegegeven dat er een personeelsprobleem is bij het VB. Dewinter: "Door het cordon sanitaire durven een aantal bekwame mensen niet toetreden tot onze partij. Dus moeten we roeien met de riemen die we hebben. Maar wees gerust: we hebben allang de strategische inschatting gemaakt in welke gemeenten we straks de juiste, ervaren mensen hebben die een bestuurscoalitie aankunnen. We weten ook waar we daar beter niet aan beginnen. We gaan ons niet in wilde avonturen storten." Wil er nu iemand - een derde, Gerolf Annemans bijvoorbeeld - ons vertellen in welke gemeenten het 'zinvol' is VB te stemmen? Het is duidelijk dat in de 243 gemeenten van Vanhecke een aantal zijn waar het VB beter niet aan de bestuurscoalitie deelneemt, wil het niet - dixit Dewinter - in wilde avonturen gestort worden. Maar over welke gemeenten spreken we dan? En is het district Deurne daar ook bij?

"Natuurlijk hebben Vlaams Belangers een hart. Ik heb er een, Guido Tastenhoye heeft er een, en Filip Dewinter heeft er een", schrijft Frank Vanhecke in zijn jongste column. Veel meer dan door zijn hart heeft Guido Tastenhoye zich de voorbije week in het nationaal nieuws gewerkt door zijn gebrek aan dossierkennis. Het siert Tastenhoye dat hij opkomt voor afgewezen asielzoekers, ook al verblijven ze al vijf jaar in ons land nadat ze een afwijzing van hun asielverzoek kregen. Maar dat Tastenhoye voor hen naar de burgemeester van Schoten trekt, bewijst zijn gebrek aan dossierkennis. Omdat de burgemeester bij een verzoek tot regularisatie op basis van artikel 9, paragraaf 3 van de Vreemdelingenwet slechts een administratieve functie heeft. De burgemeester wordt geacht elke aanvraag op basis van art. 9, paragraaf 3 door te sturen naar de Dienst Vreemdelingenzaken. Het nieuw element dat het Kazachs gezin Rovnyagina aanvoert zou ook wel zonder de tussenkomst van Tastenhoye bij de Dienst Vreemdelingenzaken zijn beland. Als er al invloed kan uitgeoefend worden op die Dienst is het - leert onze ervaring - eerder met juridische argumenten dan met een of ander bijkomend briefje van een burgemeester.

Het is niet de eerste keer dat Tastenhoye zijn dossiers niet kent. Twee jaar geleden kon Tastenhoye met de hulp van een paar slecht gehumeurden in de Deurnese districtsraad de districtsbegroting naar zijn hand zetten. Het belangrijkste wat hij uit de brand haalde was een geboortepremie voor elke eerstgeborene in Deurne. Het Franse Vitrolles achterna, waar de echtgenote van Bruno Mégret eveneens zwaaide met een - later door de rechtbank als onwettig bestempelde - geboortepremie. Om Tastenhoyes geboortepremie te kunnen betalen moest elders in de begroting gesnoeid worden, waardoor onder andere de districtssteun aan de gratis vrijdagavondconcerten in het Rivierenhof sneuvelde. Districtsraadsvoorzitter René De Preter voerde aan dat het district geen geboortepremie màg uitreiken. Het district is immers niet bevoegd voor gezinsbeleid. Maar Tastenhoye wou het niet horen. Pas maanden later, nadat de provinciegouverneur er zich in dezelfde zin als de districtsraadsvoorzitter over uitgesproken had, kon het geld dat gereserveerd was voor de geboortepremie aangewend worden voor zaken waar het district wél over bevoegd is. Eerder toonde Tastenhoye dat hij niet alleen een hart maar ook vuisten heeft, door naar SP.A-fractieleider Ronny Matheesen in volle discussie over het jeugdbeleid te stappen, hem uit zijn districtsraadsbank te sleuren en hem een paar dagen werkonbekwaam te trekken en duwen. Had het VB niet de ambitie de bestuursmeerderheid in het district Deurne te breken, en moet dat dan met zo'n lijsttrekker?

00:01 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook | | |  Print

27-02-06

Nazi-concert in Antwerpen. AFF vraagt verbod.

Volgende zaterdag plant Blood and Honour Vlaanderen in Antwerpen een concert met White Power-groepen uit Groot-Brittannië en Duitsland. Vooraf is er in Nederlands Limburg een SS-herdenking. Het AFF vraagt burgemeester Patrick Janssens de nazi-bijeenkomst in Antwerpen te verbieden.

Blood and Honour is een internationaal nazi-netwerk dat via publicaties en muziek de jeugd tot het nationaal-socialisme wil bekeren. De Vlaamse tak geeft al geruime tijd het blad Bloed, Bodem, Eer en Trouw  uit, en heeft een gelijknamige website (www.bbet.org). De Nederlandse internetkrant De fabel van de illegaal  bladerde door een aantal nummers van het blad: "Daarin staat bijvoorbeeld dat 'racisme zonder jodenhaat vergelijkbaar is met het schminken van een AIDS-patiënt. Het lijkt allemaal leuk, maar het lost niets op'. Volgens de organisatie zou 'de jood' 'een ziekteverwekker' zijn. Men vindt ook dat 'Hitler degene is die in de wereldgeschiedenis het meeste voor de blanken heeft gedaan door zijn kordate optreden tegen de joden'. Het lag volgens Blood and Honour Vlaanderen niet aan Hitler persoonlijk dat hij 'zijn karwei' niet heeft kunnen afmaken, want 'zijn NSDAP zat nu eenmaal vol met halve zachten'." Op de gelijknamige website was tot onlangs de hoofding een afbeelding van een man die een jodenster in een vuilnisbak gooit.

Blood and Honour Vlaanderen houdt zich onledig met het organiseren van Adolf Hitler-herdenkingen rond de 20ste april, de geboortedatum van Adolf Hitler. Bij die in 2002 was de voormalige VMO-leider Bert Eriksson gastspreker. Recenter organiseerde Blood and Honour Vlaanderen een benefiet voor negationist Ernst Zündel, waar dan weer een andere negationist kwam spreken. Siegfried Verbeke (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050304&number=1&..., http://aff.skynetblogs.be/?date=20050328&number=1&... en http://aff.skynetblogs.be/?date=20051101&number=1&...). Hilarischer was de Blood and Honour-oproep om massaal sperma te laten invriezen om het blanke ras te laten voortbestaan (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051226&number=1&...).

Niets menselijks is extreem-rechts vreemd, en naar verluidt bestaan er twee groepen van Blood and Honour Vlaanderen. Twee groepen die niets van elkaar moeten weten, ook al delen ze in grote lijnen elkaars opvattingen. We zijn dan ook niet 100 % zeker dat de daarnet beschreven groep ook de inrichter is van de volgende SS-herdenking en het komend concert. Of is de daarnet geciteerde website het 'intellectueel' uithangbord van Blood and Honour Vlaanderen, en een andere website (http://www.bhvlaanderen.com) de partij- en actiewebsite? Het antisemitisme is bij die laatste in elk geval even virulent aanwezig: "Je denkt toch niet dat de bestaande politieke partijen de koers bepalen, wij weten immers beter! Zeg het maar! Toe, je weet wie! Natuurlijk, de zionisten!"

En verder: "Ons volk heeft een maatschappij nodig waar het individu wel belangrijk is, maar het individu ook het collectieve dient: zijn eigen gemeenschap, zijn eigen land, volk en verder gezien ook ras! (...) Dus weg met het grootkapitaal, leve het Nationaal-solidarisme!" Blood and Honour Vlaanderen verzet zich tegen "alles wat IN is!" (Ja, de uitroeptekens zijn niet te tellen in die teksten. Een teken van onmacht, wist Marc Reynebeau eerder al toen hij een tekst van Philip Dewinter analyseerde.) Blood and Honour Vlaanderen heeft het onder andere lastig met de huidge muziekscène ("Vreemd toch dat al die nieuwe groepjes bestaan uit 3,4,5 verschillende rassen!") tot en met met nieuw samengestelde gezinnen ("Papa, mama en kindjes? Het systeem wil dit niet, nee nee! Twee papa's, twee mama's, liefst nog adoptiekindjes uit de derde wereld, hier zijn waarschijnlijk niet genoeg wezen om te adopteren!!!!").

Na goed (?) nagedacht te hebben, zijn ze bij Blood and Honour Vlaanderen tot het besluit gekomen "dat Blood and Honour de beweging was om in voorts te groeien! Na enkele binnen- en buitenlandse meetings werd er een prachtige groep gevormd: mensen die zich inzetten, mensen die weten wat ze willen: een toekomst voor ons ras, een samenwerking tussen alle blanke volkeren! Blood & Honour Vlaanderen was hier ideaal voor. Een erkend deel van Blood and Honour Groot-Brittannië en Blood and Honour wereldwijd! Met optredens van echte 'White Power' groepen, meetings, gespreksavonden, acties en betogingen in binnen- en buitenland georganiseerd door ons of door een bevriende beweging groeiden we uit tot een hechte groep! Gesteund door onze broeders van B&H uit de hele wereld kwam er weer hoop in de omgeving rond ons!"

Aanstaande zaterdag vindt in dit kader een tweede Nordland-concert plaats. Ergens in Antwerpen of het Antwerpse. De locatie wordt nog geheim gehouden. Je moet de dag zelve bellen naar het gsm-nummer 0498 83 95 69 om de precieze locatie te vernemen. Maar de kans is natuurlijk groot dat de locatie deze week nog voortijdig bekend geraakt en/of - laten we hopen - het concert niet kan doorgaan. Staan alleszins op de affiche: de groepen Warhammer en Strikeforce uit het Groot-Brittannië, en Odessa en Eternal Pride uit Duitsland. Maar Blood and Honour is niet alleen een concertorganisator. Diezelfde dag is er in Ysselsteyn (Nederlands Limburg) een SS-herdenking. Blood and Honour Vlaanderen:"Aangezien Blood & Honour niet enkel een muziekbeweging is, dringen we er toch wel op aan om de 2 activiteiten te beleven. De 2 gebeurtenissen hangen samen, dus ze volgen mekaar op. Ook is de afstand tussen de 2 plaatsen niet erg groot. Er is dus meer dan tijd genoeg om na de herdenking rustig richting het concert te vertrekken. We willen er ook wel op wijzen dat er op de herdenking geen dronken mensen welkom zijn! Dit uit respect! Na afloop is er tijd genoeg voor amusement. Hopelijk allen tot dan! 828" Die '828' staat voor respectievelijk de achtste, de tweede en opnieuw de achtste letter van het alfabet, samen de initialen van Heil Blood (and) Honour.

In Nederland woedt al enige tijd een discussie of de herdenking in Ysselsteyn geoorloofd is (zie: http://forum.scholieren.com/showthread.php?s=adbf3890f396...). In Vlaanderen moet het eerste woord over het eraan verbonden concert nog vallen. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) zal in de loop van de dag Antwerps burgemeester Patrick Janssens vragen om te onderzoeken of het geplande nazi-concert in Antwerpen zelve zou doorgaan, en desgevallend deze schande zijn stad te besparen.

02:23 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook | | |  Print

26-02-06

The good spirit

In tegenstelling tot wat wij verwacht hadden, op basis van een reportage in De Standaard  dit weekend, werden deze namiddag geen als moslimsterroristen of Mohammed verkleden gesignaleerd tijdens de carnavalstoet in Aalst (foto). De zogenaamd 'losse groep' De Vikings deelde wel 20 000 rood-witte Deense vlaggetjes uit om het recht op vrije meningsuiting te symboliseren, maar dat bleek een initiatief te zijn van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ). Zoals Keizer Karel tijdens een interventie in De Zevende Dag  had verklaard, drijven de Aalsterse carnavalisten de spot niet op de spits. De VBJ meenden daarentegen nog eens in de wonde te moeten roeren.

Op hetzelfde ogenblik stapten in Parijs tienduizenden mensen op in een betoging tegen racisme en antisemitsme, twee weken na de dood van een 23-jarige joodse winkelbediende die gegijzeld, gefolterd en vermoord werd omdat men dacht dat hij als jood wel gefortuneerd zou zijn. Politici en mensen van verschillende overtuigingen, van Lionel Jospin tot Nicolas Sarkozy; vertegenwoordigers van zowel joodse als moslimorganisaties. Allen samen protesteerden ze tegen het racisme en antisemitisme... maar er was wel voor gezorgd dat extreem-rechts de manifestatie niet kon recupereren. Vooraf was gezegd dat het Front National (FN) en de Mouvement pour la France (MPF) niet welkom waren. MPF-kopman Philippe de Villers die toch probeerde de betoging te vervoegen, werd weggejaagd. Racisme ten aanzien van joden kan niet bestreden worden met racisme ten aanzien van moslims.

21:34 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

"Moslimterroristen zijn als oostfronters"

Vandaag trekt in Aalst de jaarlijkse carnavalstoet uit. Men verwacht dit jaar nogal wat als moslimterrorist verklede mensen en uitbeeldingen van de profeet Mohammed. Niet bij de grote groepen, want die hun thema's liggen al van september vorig jaar vast. Wel bij de losse groepen die mee opstappen. En dat er nogal wat televisiecamera's zullen draaien en fototoestellen zullen flitsen als de als moslimterroristen of Mohammed verkleden voorbijtrekken, daar kan men op rekenen. In  De Morgen stond dit weekend anders wel een serieuze quote over moslimterroristen van Glenn Audenaert, gerechtelijk directeur van de federale politie in Brussel.

Moslimterroristen zijn volgens Audenaert vergelijkbaar met Vlaamse oostfrontstrijders, die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst namen bij de Duitsers om tegen de Sovjet-Unie te gaan vechten. "Wat is een jihadi?", vraagt Audenaert in De Juristenkrant  waaruit De Morgen  citeert. "(Een jihadi is) een jonge persoon die zich door valse profeten laat inspireren met valse argumenten om in een ver land de wapens op te nemen tegen een diabolische vijand. Dat is exact ook de definitie van een oostfrontstrijder. En het is niet omdat er duizenden Vlamingen destijds naar het oostfront zijn getrokken dat we de hele Vlaamse bevolking gediaboliseerd hebben."

In een adem haalt de politiechef uit naar het Vlaams Belang. "De paradox is dat precies in die geledingen van de bevolking waar vroeger de oostfrontstrijders zaten, de grootste haat tegen de moslims en de jihadi's zit. Als politie moeten we ook die boodschap durven uitdragen: islamitisch fundamentalisme is een gevaar, de moslimgemeenschap niet."

Op de VB-website heeft men nog niet gereageerd op deze uitspraak. Iets voor de volgende dagen? Bij het VB liggen de oostfrontstrijders nauw aan het dezer dagen fel besproken hart, en hebben ze al eens eerder uitgehaald naar Glenn Audenaert. Bij een vorige gelegenheid - een interview in Knack - verweet het VB Audenaert en een tweede geïnterviewde, het hoofd van de dienst terrorismebestrijding: "Hoe zorgvuldig beide ‘superflikken’ de voorgekauwde regeltjes van de politieke correctheid herhalen. (...) Een superflik die ook nog gespecialiseerd is in de finesses van de islamitische theologie… Dat hebben ze waarschijnlijk zelfs in Amerika niet in voorraad."

 

00:02 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

25-02-06

Hoog bezoek in Borgerhout

Zaterdag 7 januari opende het VB een 'buurthuis' in Borgerhout (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060103&number=1&... en foto). Het pand is gelegen aan een drukke invalsweg naar Antwerpen, tussen een heren- en een dameskapperszaak in. Het is meer een secretariaat met enkele kantoorruimten. Iets dat zweemt naar een gezellige plek om bij een pint of een tas koffie bij te praten, is er niet. Vandaag wordt er hoog bezoek verwacht.

Vorige zondag - een dag waarop andere mensen naar de mis gaan, hun strijk doen, op familiebezoek gaan of een flinke wandeling in de natuur maken - verdeelden VB-militanten in de wijde omgeving van hun 'buurthuis' een A4-tje om te melden dat het 'Buurthuis Borgerhout' geopend was. Een A4-tje met negen zinnen, maar wel vier taalfouten. "Ons buurthuis (...) staat open voor alle Borgerhoutenaren. Wij staan dagelijks klaar voor het verlenen van informatie over onze partij en de verkoop van Vlaams Belang artikelen. Wij hebben ook belangstelling voor de lokale problematiek en luisteren graag naar uw vragen en opmerkingen." Dat is duidelijk. Het 'buurthuis' is er eerst om info te geven over het VB, pas dan volgt ("wij hebben ook") dat men wil luisteren naar vragen en opmerkingen.

De Borgerhoutenaar wordt vriendelijk uitgenodigd om er vandaag, zaterdag 25 februari, "een boek voorstelling" van Philip Dewinter bij te wonen. "Filip stelt zijn nieuwe boek 'Antwerpen Troef!' voor." 'Boekje' is een gepaster omschrijving aangezien het weliswaar 190 bladzijden telt, maar slechts 11,5 x 15 cm groot is. Het boekje wordt trouwens aan slechts 1 euro verkocht. Maar het kan beter. Het A4-tje van het VB-Borgerhout besluit met: "Elke persoon die lid wordt van het Vlaams Belang in ons Borgerhoutse Buurthuis tijdens de maanden februari of maart ontvangt een gratis kopie van 'Antwerpen Troef'"

Even uitrekenen. Je wordt à rato van 12,5 euro/maand lid van het VB en je krijgt een stapeltje kopies mee naar huis. Waar je anders 1 euro voor had moeten betalen. Als dat geen goede affaire is! Ook voor het VB. Het boekje kopiëren kost al gauw wat geld. Reken maar 95 kopies (190 blzn, waarvan telkens twee samen gekopieerd worden), terwijl er nog dozen vol exemplaren van  Antwerpen Troef!  in de opbergruimten van het VB liggen. Bedrijfseconomisch is dat weer goed gezien, ;-)

09:25 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

24-02-06

De Tastenhoye-test

"Er zijn geen zekerheden meer", laat cartoonist Zaza één van zijn personages vandaag in  De Standaard zeggen bij de headline 'VB zet zich in voor asielzoekers'. Niet dat het VB  en masse een menslievende partij is geworden. Maar we kennen nu al drie VB'ers (naast Tastenhoye, Schotens VB-lid sinds jaren Ferdinand Kenis die het Kazachse gezin bij Tastenhoye introduceerde, en het Antwerps VB-districtsraadslid Albert Schepens - zie ons bericht gisteren) die zich niet gelegen laten aan het VB-partijstandpunt inzake asielzoekers. Het VB zelf probeert de aandacht te verleggen naar de regering die de asielprocedure zolang laat aanslepen, maar wordt intussen toch geconfronteerd met verdeeldheid in eigen rangen bij het menselijk leed van asielzoekers. Zelfs Guido Tastenhoye, die ooit nog verklaarde Brussel te willen belegeren en uit te hongeren als Brussel zich niet tot Vlaanderen zou bekennen, wordt er week van. De Standaard-commentator Bart Sturtewagen wijst vandaag in het redactioneel hoofdartikel van zijn krant op het probleem dat zich voor het VB stelt als blijkt dat de eenvoudige oplossingen van het VB geen antwoord bieden op de complexe problemen in onze samenleving. Ook  Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad wijden hun commentaar aan de jongste strapatsen bij het VB.

Bart Sturtewagen: "Is het om te lachen of om te huilen? Guido Tastenhoye, parlementslid van Vlaams Belang, spant zich in om een Kazachse familie die al jaren in onzekerheid hangt, aan een verblijfsvergunning te helpen. Filip Dewinter, het boegbeeld van de partij, brengt trekkebenend enig begrip op over de menselijkheid van zijn partijgenoot, maar wijst hem vervolgens terecht: 'Zo gaan we niet beginnen! Het is allemaal de schuld van de regering die procedures te lang laat aanslepen. Wij blijven gewoon van mening dat die lui hier niet kunnen blijven.' Wat Tastenhoye heeft gedaan en gezegd, is ongelooflijk verhelderend. Hij heeft aangetoond dat één loshangend draadje voldoende is om het hele breiwerk van Vlaams Blok/Belang te ontrafelen. Dat verklaart waarom Dewinter niet anders kon dan zich onverzettelijk te tonen. Hierop toegeven is bevestigen dat het flauwekul is om de mensen voor te houden dat er een radicaal edoch simpel plan van aanpak bestaat voor een complex probleem als dat van de migratie.

Het is niet voor het eerst dat ze zich bij Vlaams Belang laten betrappen op dubbelhartigheid. Wat ze op de linkeroever van de Schelde vertellen over de Antwerpse havenuitbreiding staat meestal haaks op wat ze daar in 't Stad zelf over beweren. Maar dit is van een andere orde. Dit gaat over de kern van het partijprogramma. Als Vlaams Belang niet in staat is om hierover uit één mond te spreken, valt het grootste deel van de bestaansreden van zo'n protestpartij weg. En passant is overigens nog eens gebleken dat als ze een ander dan haar handvol tenoren laat spreken, de schade snel niet meer te overzien is. De waarheid afdekken dat het hele ideeëngoed slechts met spuug en paktouw bij elkaar wordt gehouden, vereist een intelligentie die bij de partij bijzonder ongelijk is verdeeld. Dat Tastenhoye 'zijn hart liet spreken' in een dossier dat hij verkeerd inschatte, zich leende tot het gehate dienstbetoon en bovendien bij zijn gelijk bleef zweren, maakt zijn positie uiterst hachelijk.

Leedvermaak over deze ontmaskering was gisteren ruim voorradig. Maar ze toont ook aan hoe comfortabel Vlaams Belang zich als een volkspartij kan profileren, zolang die niet aan de Tastenhoye-test wordt onderworpen. Zolang ze alleen maar problemen moet aankaarten, is ze haast niet te bekampen. Maar als ze zelfs maar indirect met de oplossing ervan te maken krijgt, loopt ze vast in contradicties. Een gewone partij leeft dagelijks met dat soort dilemma's. Tussen principes en praktijk, tussen droom en daad, gaapt een kloof. Dat is des mensen. Als de formatie van Tastenhoye en Dewinter een gewone partij was, zou ze die evidentie niet ontkennen. Maar juist daarvan heeft ze haar handelsmerk en bestaansreden gemaakt. Wat haar heeft grootgemaakt, is nu haar achilleshiel."

Gazet van Antwerpen-hoofdredacteur Luc Rademakers vraagt zich onder meer af wat het VB moet met een kandidaat-districtsburgemeester die dat niet werd dankzij persoonlijk charisme maar dankzij een eenduidig partijprogramma, maar nu dat programma aan zijn laars lapt. Luc Rademakers: "Vlaams Belang beleeft een heuse 'regeringscrisis'. VB-kamerlid Guido Tastenhoye heeft er bij de burgemeester van Schoten voor gepleit om een gezin uit Kazachstan om humanitaire redenen asiel te verlenen. Dat initiatief gaat lijnrecht in tegen de partijvoorschriften. Filip Dewinter vindt het pleidooi van zijn Kamerlid absoluut niet kunnen en spreekt van een 'inschattingsfout'. Nu is Tastenhoye binnen het VB niet de eerste de beste meeloper. Hij vertegenwoordigt zijn partij in de commissie Binnenlandse Zaken bij de Kamer. In regeringstermen vertaald zou Tastenhoye dus de minister van Binnenlandse Zaken zijn namens het Vlaams Belang. Nu zou het VB als oppositiepartij het luidst schande roepen wanneer een minister de geest van de wet zou overtreden door een privé-initiatief dat absoluut niet overeenstemt met die wet. Het VB zou wijzen op regeringsonbekwaamheid en het ontslag van de minister eisen. Tastenhoye mag blijven zitten - althans volgens de laatste berichten. Wat moet Vlaams Belang met een kandidaat-districtsburgemeester van Deurne die dat niet werd dankzij persoonlijk charisma maar wel dankzij een eenduidig partijprogramma, en plots dat partijprogramma een poot uitdraait? Tastenhoye heeft zich in dit dossier ontbloot als een doorsnee Vlaming, met gevoel en redelijkheid. Dat blijkt te botsen met de partijlijn. Tastenhoye heeft het cordon sanitaire dat zijn partij tegenover vreemdelingen hanteert, doorbroken. Niet voor herhaling vatbaar, vindt de partijleiding. (...)"

Gunther Vanpraet (Het Nieuwsblad ) stelt vast dat Tastenhoye spijts enkele symbolische zweepslagen van Philip Dewinter niet bereid bleek zijn mond te houden en zijn standpunt bleef verduidelijken. Gunther Vanpraet: "Het Vlaams Belang kreeg gisteren al een voorsmaakje van wat zal gebeuren als het ooit ergens in Vlaanderen bestuursverantwoordelijkheid zal mogen (of moeten) opnemen. Namelijk de vaststelling dat er een groot verschil is tussen theorie en praktijk. Want de doctrinaire VB-theologie stelt - zonder enige mogelijkheid op enige nuance - dat illegale asielzoekers helpen strafbaar is en vervolgd moet worden. Het leven zoals het is in de regio Antwerpen leert echter dat twee Belang-mandatarissen niet alleen de wet, het standpunt en dictaat van de partij aan hun laars lappen maar ook voet bij stuk blijven houden. Zelfs na enkele symbolische zweepslagen van Filip Dewinter was Guido Tastenhoye gisteren niet bereid zijn mond te houden in het parlement en voor de tv-camera's. Het perverse tegenargument van sommige VB'ers dat deze illegalen blanken en christenen zijn (lees: geen moslims) doet bovendien nog meer de wenkbrauwen fronsen. Bewijst dit dat het Vlaams Belang uit elkaar aan het vallen is, dat er dissidentie is tegenover de chef? Neen, de tegenstanders van het Vlaams Belang moeten er niet op rekenen. Deze partij heeft de traditie om incidenten snel te begraven. En het zal nu niet anders zijn, in dit dossier zelfs schouder aan schouder voor de TerZake-camera.

Komt het VB politiek ongeschonden uit dit incident? Neen, het verhaal van Dewinter en Vanhecke dat zij de enige partij zijn  met een zuiver standpunt over illegalen en asielzoekers kreeg een flinke deuk. Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael probeerde gisteren al onmiddellijk aan te tonen dat hij (en dus de VLD) de enige partij is aan de rechtervleugel van het politiek toneel die een hard maar duidelijk standpunt heeft. Het Vlaams Belang rechts gepasseerd - in elk geval in de perceptie - door de VLD is niet wat Dewinter en co willen. Vooral omdat ze nu deels de mond gesnoerd worden in hun corebusiness. Maar het belangrijkste wat het incident bewijst, is dat het ongenuanceerde standpunt van het Vlaams Belang (iedere illegale asielzoeker onmiddellijk buiten en geen uitzonderingen uit humanitaire redenen) botst met de menselijkheid. Dat is in feite wat Tastenhoye en districtsraadslid Albert Schepens aangetoond hebben. Het is zo goed als zeker een gevoel dat meerdere VB-mandatarissen delen maar niet durven uit te spreken omwille van de gevreesde kadaverdiscipline binnen hun partij. Bovendien lijdt het geen twijfel dat Dewinter hen al overtuigd heeft dat nuanceren het VB stemmen zal kosten en sommige parlementsleden hun baan."

00:51 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook | | |  Print

23-02-06

Guido Tastenhoye is in de war

Guido Tastenhoye, VB-kamerlid uit Deurne, wil asielzoekers uit Kazachstan laten regulariseren. Tastenhoye heeft daartoe gelobbyd bij de burgemeester van Schoten, meldt  De Standaard vandaag. Tastenhoye vroeg de regularisatie van een gezin uit Kazachstan op basis van artikel 9, paragraaf 3, van de vreemdelingenwet die regularisatie op basis van humanitaire gronden toelaat. De burgemeester van de gemeente waar de betrokkenen wonen, moet dat dossier inleiden.

Tegenover De Standaard  bevestigde Tastenhoye de feiten. ,,Dit is een privé-zaak, met mijn rol als politicus heeft dit niets te maken. U hebt daar geen zaken mee'', zei hij. Na enig aandringen benadrukte hij dat de ouders Nederlands spreken en het kind school loopt. ,,Ze zijn me op mijn dienstbetoon komen vinden. Ze verblijven al zes jaar in België. Het gaat niet om illegalen, hun procedure loopt nog steeds.'' De demarche van Tastenhoye voor een gezin uit Kazachstan vloekt met het officiële partijdiscours. Naar aanleiding van de HOP-betoging vorige week woensdag kopte Philip Dewinter op zijn website: "Humane amnestie is humane oplichterij" (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060216&number=1&...). Deze week, dinsdagavond,  verwierp het VB-partijboegbeeld Marie-Rose Morel tijdens het VTM-programma Recht van Antwoord  de toepassing van het betreffende wetsartikel. Een 15-jarige asielzoekster barstte in tranen uit.

Philip Dewinter spreekt van een "inschattingsfout''. "Als politicus kan ik dit echt niet goedkeuren. Die moet het algemeen boven het individueel belang stellen.'' Volgens de Antwerpse kopman heeft zijn stadsgenoot zich laten leiden door "zijn hart en zijn emotie''. Zelf vindt Dewinter het een heilloze weg. "De lat moet gelijk. Elke regularisatie is een aansporing voor anderen om het ook te doen. Het zet de deur open naar erger.'' Vlaams Belang wil dat asielzoekers in gesloten opvangcentra worden ondergebracht. ,,Zo verdwijnen ze niet in de natuur en kan hun procedure binnen de drie maanden worden afgerond,'' zegt Dewinter. ,,Ook ik heb al mensen op mijn dienstbetoon gekregen. Geloof me, als ze kinderen meebrengen, is het moeilijk om neen te zeggen. Ik ga dit Tastenhoye niet aanrekenen. Maar het is niet voor herhaling vatbaar.''

Guido Tastenhoye is wel eens meer in de war. Zie: http://www.lsp-mas.be/lsp/2003/199tast.htmlhttp://aff.skynetblogs.be/?date=20050622&number=1&... en http://aff.skynetblogs.be/?date=20050624&number=1&....

  • Nagekomen bericht. Intussen heeft een tweede VB'er zich geout als iemand die wars van de partijrichtlijnen illegaal verblijvenden wil hier houden. Albert Schepens, Antwerps VB-districtsraadslid, bekommert zich als lid van de Stuurgroep Sint-Andries om twee Zuid-Amerikaanse meisjes zonder verblijfsdocumenten. Voor de camera's van de regionale televisiezender ATV noemde hij het "zonde" mochten die meisjes van school geplukt worden en het land uitgezet worden. "Ik vind dit onmenselijk", zei Schepens vanavond op ATV. En verder: "Ik besef dat ik voor die uitspraken op mijn vingers kan getikt worden. Maar ik sta daar achter. De mentaliteit, het gezegde: 'Vlaams Belang = vreemdelingen buiten', dat is onmogelijk." De man drukt zich niet zo vlot uit, maar is tenminste niet zo harteloos als Dewinter.  

02:40 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | | |  Print

De bruine kantjes van Jean-Marie Dedecker

Uitgever André Van Halewyck heeft al 16 000 exemplaren van  Rechts voor de raap, het boek van Jean-Marie Dedecker, verdeeld over de Vlaamse boekhandels. Intussen heeft hij er nog 6 000 exemplaren bij laten drukken. Toch hebben we nog van niemand gehoord dat hij of zij het boek gelezen heeft. Bart Tommelein, VLD-parlementslid en stadsgenoot van Jean-Marie Dedecker zou het volgende week lezen, op skivakantie met familie en vrienden terwijl hij niet echt graag skiet. Louis Tobback zegt (in  Humo): "Ik begin er pas aan als  Mein Kampf uit is, en dat zal nog wel even duren." Johan Vande Lanotte heeft het boek ook niet gelezen, en merkte in  De Laatste Show op: "Het is belangrijker dat Dedecker weet wat ik doe, dan dat ik weet wat hij schrijft."

Ook wij hebben het boek niet gelezen. Wél de uittreksels in De Standaard  (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060209&number=1&...) en Het Nieuwsblad, niet het boek zelve gekocht en gelezen. Gelukkig (?) volgt 't Pallieterke  het doen en laten van Dedecker op de voet. Vorige week haalde het blad een anekdote aan over de titel van het boek. Rechts voor de raap  mag dan wel als titel voor Dedeckers boek bedacht zijn door Cees Wijberg, voormalig adviseur van Pim Fortuyn. Diezelfde titel was ook de slogan waarmee Philip Dewinter campagne voerde toen hij voor het eerst verkozen werd tot volksvertegenwoordiger.

Maar er zijn nog parallellen. We hebben het even gecheckt en het klopt. Bladzijde 6 van zijn boek heeft Dedecker volledig vrijgehouden voor één citaat. Een citaat van Wies Moens, oprichter van het VNV en Verdinaso (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wies_Moenshttp://www.verzet.org/content/view/354/36) en http://www.verzet.org/content/view/357/36/1/1). Het citaat dat Dedecker aanhaalt is: "Liever wolf in 't bos dan vette hond en keten om de hals." Het is al bedenkelijk dat Dedecker een citaat aanhaalt van een wegens collaboratie met de nazi's ter dood veroordeelde. Zoals 't Pallieterke  deze week aanhaalt is datzelfde citaat ook de lijfspreuk van VB-peetvader Karel Dillen.

Nadat Patrick Martens in Knack  Dedecker al afschilderde als weg voorbereider voor het VB, blijkt Dedecker tot zelfs in de lievelingscitaten van anderen in de voetsporen te treden van de VB-leiders.

00:52 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

22-02-06

Technische problemen en felicitaties

Net nu we de 50 000ste bezoeker hebben ontvangen, zijn er een paar technische problemen waardoor er een en ander misloopt met de lay out van deze blog. Excuses. We proberen eraan te verhelpen. Eén van de gevolgen is dat we ons archief per bericht hebben moeten vervangen door een archief per dag. Het lijkt ons minder interessant, maar er is (alsnog) geen andere mogelijkheid om titelbalkjes over de volle breedte van de rechterkolom te behouden.

Net ook wanneer we gefeliciteerd worden met ons 1-jarig bestaan. Blokbuster schrijft: "De nieuwe weblog van het Anti-Fascistisch Front (AFF) is sinds één jaar online. Deze website is een aanrader voor wie het doen en laten van extreem-rechts volgt. Met een vlotte (en scherpe) pen wordt er uitgehaald naar extreem-rechts, en dit vanuit een duidelijk links standpunt. We zijn het wellicht bijlange niet over alles eens met het AFF, maar hun website is zeker en vast een aanrader. Het is een nuttige aanvulling op Blokwatch (dat zich meer beperkt tot feitenweergave) en op Blokbuster, dat vertrekt vanuit het standpunt van politieke activisten."

21:40 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

21-02-06

Dewinter: India-trip belangrijker dan Antwerpse gemeenteraad

Philip Dewinter heeft de smaak van op reis gaan te pakken gekregen. Vorig jaar werd hij gesignaleerd in Spanje, Oostenrijk en Marokko.  Dit jaar brachten zijn politieke activiteiten hem al in... India. Vorige zaterdag sprak hij er als... Belgisch gezant. Op een congres dat mensen van verschillende sociale, economische, geografische, culturele en religieuze achtergrond wil... samenbrengen. Heeft het eenjarig bestaan van deze weblog onze gedachten op hol gebracht? Neen. De werkelijkheid overtreft de wildste fantasieën.

Enkele weken geleden werd Freddy Van Gaever, voormalige patron van VLM Airlines en tegenwoordig gefrustreerd Vlaams parlementslid, aangesproken door een lid van de diamantairsfamilie Mehta. Van Gaever werd gevraagd een Belgische delegatie samen te stellen voor het congres en feestje dat Sri Sri Ravi Shankar (foto) organiseerde bij gelegenheid van het vijfentwintigjarig bestaan van de in 140 landen actieve niet-gouvermentele organisatie The Art of Living. Tijdens een driedaags congres in het Indiase Bangalore, van 17 tot 19 februari, werden maar liefst tweeënhalf miljoen toehoorders verwacht die zouden nadenken en mediteren over de universele menselijke waarden. De 'Belgische' delegatie die Van Gaever voorstelde bestond uit VB-opperhoofd Philip Dewinter, VB-europarlementslid Philip Claeys, VB'er Freddy Van Gaever himself, Hugo Coveliers (VB-kartelpartner), Luc Van den Brande (CD&V) en Jean-Marie De Decker (VLD). Maar die twee laatsten konden niet meegaan. De ene omdat hij voorzitter werd van het (Europees) Comité der Regio's; de andere omdat hij een partijcongres over mobiliteit moest voorzitten. Van den Brande en Dedecker misten bijgevolg ook het feestje dat bij dit congres hoorde, waarvoor 3 800 muzikanten en 5 000 genodigden opgetrommeld waren.

De vlotste spreker van de 'Belgische' delegatie mocht vorige zaterdag het congres toespreken. Dewinters uitermate korte toespraak - slechts elf zinnen - staat niet alleen haaks op wat bijvoorbeeld een Belgische diplomatieke vertegenwoordiging zou vertellen. De toespraak ging ook dwars in tegen de boodschap die Sri Sri Ravi Shankar aan de congresgangers had meegegeven: de gemeenschappelijke waarden in alle godsdiensten en tradities, de visie van één wereldfamilie (zie: http://www.artofliving.org/silverjubilee/MessageSriSri.htm). Dewinter, na Mahatma Ghandi te hebben geciteerd ("Ik wil niet dat mijn huis aan alle kanten ommuurd is en mijn ramen dichtgetimmerd zijn. Ik wil de culturen van alle landen zo vrij mogelijk rond mijn huis laten waaien. Maar ik weiger om me door één daarvan omver te laten blazen.") en vooraleer er nog een ander citaat van Ghandi tegenaan te gooien ("De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is."): "Als Vlaming weet ik dat ieder volk recht heeft op zelfbeschikking en op zelfontplooiing in zijn eigen cultuurbedding, in zijn eigen land.  De ’One World’ – ideologie waarbij éénieder zijn eigenheid over boord gooit, leidt niet tot meer welzijn en zelfs niet tot meer welvaart.   Het recht op identiteit en het recht op het beleven van zijn culturele eigenheid is naast een aantal belangrijke waarden de belangrijkste ’human value’. Laat Europa aan de Europeanen, Amerika aan de Amerikanen,  Afrika aan de Afrikanen en Indië aan de Indiërs." De Indiërs, die zeventig procent van de diamanthandel in Antwerpen controleren, terug naar Indië? Het zal de welvaart in Antwerpen niet verhogen. Integendeel.

Het gevolg van de India-trip van Dewinter was wel dat VB-fractieleider Philip Dewinter gisteren afwezig was op de gemeenteraadszitting in Antwerpen. De stoel tussen Jan Penris en Johan Van Brusselen bleef de hele avond leeg. De gemeenteraadszitting werd wel aangekondigd op de website van Dewinter maar wie er naartoe ging om the boss  aan het werk te zien, kwam bedrogen uit. De India-trip genoot de voorkeur van Dewinter op nog eens te keer gaan in de Antwerpse gemeenteraad.

01:53 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | | |  Print

20-02-06

AFF/Verzet-weblog: één jaar online

We herinneren het ons nog als was het gisteren. Op een zondagmiddag, 20 februari omstreeks 11 uur, probeerden we de bestaande AFF-website te vernieuwen. Tot dan bevatte die AFF-website weinig meer dan de inhoud van de jaarlijkse AFF-Nieuwsbrief. Na de dood van Hugo Gijsels (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050228#945537) vonden we dat de leemte die we hadden gelaten na het stopzetten van  het tweemaandelijks tijdschrift AFF/Verzet  op een of andere manier terug moest opgevuld worden. Er was intussen weliswaar Blokwatch, maar een second opinion  leek ons nuttig. Daarenboven had Blokwatch-initiatiefnemer Marc Spruyt zich bij zijn debuurt als auteur sterk afgezet van Hugo, terwijl Hugo toch zijn verdiensten had. Een monopolie op anti-fascistische info leek ons net zo min wenselijk als een monopolie op de electriciteitsbedeling of wat dan ook.
 
Uiteindelijk werd het geen vernieuwde website maar een nieuwe weblog. Om 23.16 uur werd het eerste bericht gepost, om 23.57 uur het tweede. Diezelfde nacht volgden nog drie berichten, en we waren vertrokken voor een avontuur waarvan we het begin kenden maar niet hoe het verder zou gaan. Het werd een weblog die ten overstaan van Blokwatch een aanvullende rol heeft, zelfs nu Blokwatch sinds 2 januari 2006 met een dagelijks persoverzicht eveneens elke dag een bericht plaatst. Tot dan was het soms lang stil op Blokwatch, en dat leek ons geen goede zaak.
 
Wij hebben intussen op een jaar tijd 358 berichten geplaatst. Tussen 20 februari en eind juni vorig jaar regelmatig meerdere berichten per dag. Sinds september in principe één bericht per dag, al kunnen er wel eens meer verschijnen. Tussendoor, in juli en augustus, namen we twee maanden vrijaf. Enerzijds om ons zelf wat vrijaf te gunnen, en ons op andere zaken te werpen. Anderzijds omdat het in de kalme zomermaanden haast onmogelijk is om dagelijks met nieuws over het VB uit te pakken.
 
Ook vandaag is dat telkens weer een challenge. Slechts zelden weten we op voorhand wat we 's anderendaags zullen publiceren. Elke dag is het uitpluizen van een aantal kranten en andere publicaties, en aflopen van een rijtje websites. Om daaruit iets te plukken wat ons emotioneel raakt, of waar we een meerwaarde aan menen te kunnen geven. Liefst publiceren we iets na middernacht, dan is de druk om die dag een bericht te plaatsen al van onze schouders. Vaak is er trouwens 's avonds ook niet evenveel tijd om wat op te zoeken en te publiceren. Een mens moet ook nog werken om aan de kost te komen, en wij beschikken niet zoals het VB over een legertje door de overheid betaalde medewerkers.
 
Over reacties op deze weblog hebben we het al even gehad naar aanleiding van Blokwatchs dagelijks persoverzicht (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060131#2988144). Sindsdien zijn de reacties er enkel nog leuker op geworden. Artikels worden met zichtbaar genoegen overgenomen of geciteerd door anderen (Indymedia, Blokbuster...). En meer en meer ontvangen we reacties van mensen die we van haar noch pluim kennen: de reacties uit extreem-rechtse hoek nemen af, maar die vanuit democratisch-linkse hoek nemen toe.
 
Even meende Rob Verreycken dat hij de populairste politieke weblog had, maar die waanzin werd vlug rechtgezet (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060228#3086290). Rob 'Klop' Verreycken is intussen ook verdwenen uit de Top-50 van populairste Skynetblogs, terwijl wij er wél in blijven figureren. Wij zijn dan ook zeer blij met uw belangstelling. Om even persoonlijk te worden, beste bezoeker: "Je t' adore." En samen maken we even de zwengelknie. Langzaam maar zeker op naar een VB dat terug op haar plaats in de geschiedenis is teruggebracht. In de vuilnisbak.

00:04 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook | | |  Print

Dewinter vraagt EU-waarnemers bij gemeenteraadsverkiezingen

"Weet je wat Dewinter in het Vlaams parlement vertelde?", vroeg ons onlangs een Vlaams parlementslid. "Hij vertelde er een verhaal van een kat die geboren wordt in een viswinkel en waarvan de multiculturalisten veronderstellen dat die kat, omdat hij geboren is in die viswinkel, plotseling kieuwen, schubben en vinnen heeft." "Als dat geen racisme is", voegde het parlementslid er nog aan toe. Dewinter herhaalde in het Vlaams parlement wat hij daags tevoren bij een VB-manifestatie aan de Deense ambassade had verteld, waar wij trouwens over bericht hebben (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060228#3071446). Intussen heeft Dewinter in het dierenrijk een nieuwe metafoor gevonden.

In de Nederlandse versie van de in treinstations gratis verdeelde krant Metro  mag Philip Dewinter zich nog eens laten gaan. Over het protest in eigen land tegen de 'Deense cartoons' zegt Dewinter: "De vijfde colonne is onder ons. Er bestaat nauwelijks een Europese islam die zich aanpast aan onze normen en waarden. Aan die boze moslims wil ik vragen: als u het hier zo slecht heeft en wij zo goddeloos zijn, waarom gaat u dan niet gewoon terug naar het land van herkomst?” Wat moeten we volgens Dewinter doen? Dewinter: "We zullen eerst de immigratiekraan dicht moeten draaien. Ik heb geen probleem met islamieten die bereid zijn te assimileren en in te burgeren. Maar we zullen kordaat moeten zijn: aanpassen of terugkeren. Onze zwakheid is onze ongebreidelde tolerantie. De Europeanen die nu pleiten voor de zaak van de verontwaardigde moslims lijden aan het Stockholmsyndroom. Een groot deel van de islam wil de samenleving op ondemocratische wijze ingrijpend veranderen. Daar pas ik voor, ik wil niet terug naar de middeleeuwen."

Dewinter is voor een kordate aanpak. Dewinter: "Een kikker die je in een pan kokend water gooit, springt er ogenblikkelijk uit. Wanneer je de kikker in lauw water stopt, blijft hij zitten, dat vindt hij aangenaam. Breng het lauwe water aan de kook en de kikker sterft. De Westerse samenleving zit op een hellend vlak, gelijdelijk dringt de islam haar criteria aan ons op. De islamisering van Europa is volop bezig." Europa gaat ten onder aan de islamisering, en het VB wordt in een verdomhoekje geplaatst. Metro  heeft een suggestie. Dewinter moet critici de mond snoeren door bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober een nog grotere overwinning te boeken. Dewinter: “Dat zullen we ook moeten doen. Ik vrees dat het politieke establishment  tot alles in staat is om het Vlaams Belang terug te dringen. Daarom zal ik terzijnertijd de Europese Commissie vragen waarnemers naar Antwerpen te sturen om het verloop van de verkiezingen in de gaten te houden.” 
Zelfs Metro  schrikt terug van die uitspraak, en riposteert: "België lijkt mij geen bananenrepubliek, u vreest voor manipulatie van de stembusuitslag?" Dewinter: “Al geruime tijd worden er dankzij het cordon sanitaire een miljoen Vlamingen genegeerd. Ik acht het bestuur van mijn land tot alles in staat." Als ons land een goede geestelijke gezondheidszorg heeft, is Philip Dewinter intussen opgenomen in de psychiatrische instelling van Halle-Zoersel.

00:04 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

19-02-06

Ook Rik Van Cauwelaert tegen VB-bestuur

Het weekblad  Knack vierde vorige week zijn 35ste verjaardag;  Humo begint deze week met het vieren van zijn 70 jaar bestaan. Voor  Gazet van Antwerpen alvast aanleiding voor een stevig gesprek met  Knack-directeur Rik Van Cauwelaert over media en politiek.

Gazet van Antwerpen  merkt op dat het hen nooit duidelijk is geweest waar Knack  precies voor staat. Ook wij kampen daarmee. Tijd voor wat duidelijkheid. Hoe is Knack  in de loop der jaren omgegaan met het 'cordon médiatique' tegen het Vlaams Blok? Rik Van Cauwelaert: "(Frans) Verleyen was tegen het cordon, omdat je het daardoor ineens niet meer kon hebben over een aantal thema's die door het VB werden aangekaart. Sus kreeg heel progressief Vlaanderen over zich heen. Voor Knack  heeft het cordon médiatique nooit bestaan." Knack  bracht trouwens als een van de eerste van de klassieke media een groot interview met Philip Dewinter. Interview afgenomen door Peter Renard, intussen kabinetschef van SP.A-burgemeester Patrick Janssens.

Vindt Van Cauwelaert dat het VB de kans moet krijgen om in Antwerpen mee te besturen? Van Cauwelaert: "Nee. Antwerpen is te belangrijk voor zo'n avontuur. Het stadsbestuur is er de jongste jaren in geslaagd om eindelijk weer aan de slag te gaan. Zelfs het Vlaams Belang is minder luidruchtig geworden en richt zich nu meer op de Antwerpse rand. Soms heb ik de indruk dat Filip Dewinter Antwepen heeft opgegeven. Hij is veel minder zelfverzekerd dan vroeger."

Wat verwacht Van Cauwelaert van de gemeenteraadsverkiezingen? Van Cauwelaert: "Het Vlaams Belang zal weer stijgen, althans in vergelijking met de resultaten in 2000. Zeker op het platteland. De verkiezingen zullen ook zorgen voor heel delicate momenten in een aantal communautaire gemeenten in de Brusselse rand, waar Brussel-Halle-Vilvoorde nog steeds leeft." En wat gebeurt straks in Antwerpen? Van Cauwelaert: "De wissels in het stadsbestuur na de Visa-crisis zijn een goeie zet geweest, de situatie is gekalmeerd. (...) Burgemeester Janssens is een goeie organisator, die zich goed omringt. Hij past de technieken van de bedrijfsleider toe op de stad. Ik heb niet de indruk dat hij zich laat leiden door het partijprogramma."

Dat Philip Dewinter Antwerpen heeft opgegeven, lijkt ons een voorbarige conclusie. Dewinter doet er alles aan om de volgende gemeenteraadsverkiezingen als die van de laatste kans voor te stellen, omwille van het toenemend aantal allochtonen dat de volgende jaren zal mee mogen stemmen. En hij heeft naar de buitenwereld toe zijn ambities zwaar bijgesteld (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060131#3042422). Ging Dewinter eerst voor een bestuursmeerderheid, en voor niets minder. Nu luidt het dat elke vooruitgang ten overstaan van de vorige verkiezingsuitslag een overwinning betekent, en dus recht op (mee) besturen van Antwerpen. Alsof 33 + 1 % gelijk is aan 50 + 1 %.

09:21 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

18-02-06

Opnieuw soepbedeling

"Een boterham of een kom soep." Philip Dewinter wil nog wel begrijpen dat mensen een boterham of een kom soep geven aan illegaal verblijvenden. Meer echter niet (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060228#3095402). Om 12.00 uur deze middag verdeelt het VB-comité  Antwerpse Solidariteit opnieuw soep op het Sint-Jansplein in Antwerpen. De eerste verdeling, vorige week (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060228#3081016), was nochtans geen succes.

In navolging van Franse voorbeelden verdeelde Antwerpse Solidariteit  vorige week soep met spek. Wat het deze middag wordt, is niet aangekondigd. De kans is echter groot dat het weer van hetzelfde wordt. Volgens VB-politica Hilde De Lobel "omdat dit het recept van mijn grootmoeder is waarvan ik weet dat het een stevige soep is die niet alleen lekker is maar een mens in barre tijden wel een dag lang op de baan kan houden." In de vorige week bedeelde soep werd echter "geen echt spek (...) maar wel varkensribbekens..." verwerkt. Dat varkensvlees om geloofsredenen niet mag gegeten worden door moslims weerhield enkele Marokkaanse jongeren vorige zaterdag niet om als eersten, en zowat enigen, van de gratis soep te proeven. Hilde De Lobel: "Onze eerste 'klanten' waren drie duidelijk Noord-Afrikaanse tieners voor wie 'voor niks' duidelijk zwaarder woog dan de Halal-voorschriften."

De soepverdeling vorige zaterdag viel samen met de protestbetoging tegen de 'Deense cartoons', waarbij een deel van de manifestanten even het Sint-Jansplein aandeed. In de woorden van De Lobel wordt dat, nadat we de ergste taal- en typfouten uit een brief van De Lobel gehaald hebben: "Net voor wij met de soep het Sint-Jansplein optrokken, hebben wij er de bende Islamieten zien voorbijstormen die van de onofficiële betoging van de Groenplaats kwamen. Ik ben er niet zo in thuis maar ik durf er nogal wat op verwedden dat het Islamitisch geloof het vernietigen van andermans goed, diefstal, en andere baldadigheden evenzeer afwijst als het eten van 'onrein' varkensvlees. Maar zo te zien waren de betogers voor het respect van de Islam in die zaken al even weinig principieel als onze drie jonge Noordafrikaantjes voor onze soep."
De Lobel besluit: "Ik ben (...) niet van plan onze soep aan te passen aan Islamieten, of aan vegetariërs of aan wat dan ook. Om te beginnen zijn bijna alle daklozen die wij ontmoeten autochtonen, en ik zie niet in waarom ik hen zou moeten onderwerpen aan regels van een geloof dat hen niet aangaat. Ten tweede verbiedt de Koran het eten van varkensvlees zelfs niet als men echt in nood zit. En ten derde is de Islamitische religieuze gemeenschap intussen voldoende goed georganiseerd dat (...) ze perfect kan zorgen voor behoeftigen uit eigen gemeenschap die daar wel een probleem mee hebben, en dat doet ze dan ook. En dat zal dan wel volgens hun regels gaan, ik zal als vrouw wel niet mogen aanschuiven als de mannen aan het eten zijn veronderstel ik...."

Wie eens goed wil eten aan het Sint-Jansplein gaat langs in De Rode Zeven  (zie: http://www.resto.be/ware/details.jsp?businessid=12463&...). De zaak heeft het meubilair van het vroegere KP-café Jef Van Extergem behouden. Het interieur zal je niet in vervoering brengen, maar het eten is er des te lekker. 

10:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

17-02-06

 VB laten besturen? Geen goed idee!

In  Knack wordt deze week tot driemaal toe in evenveel interviews uitgelegd waarom het geen goed idee is om het VB mee te laten besturen. Eerst is er politicoloog Jan Jagers (foto) die de voorbije week zijn doctoraatsscriptie  De stem van het volk! Populisme als concept getest bij Vlaamse politieke partijen verdedigde aan de Universiteit Antwerpen. Verder is er nog een interview met Rudi Visker, docent hedendaagse wijsbegeerte aan de KU Leuven en hoofdredacteur van het  Tijdschrift voor Filosofie. Tussendoor mag Stefaan Marien, de nieuwe voorzitter van de Vlaamse jeugdraad, commentaar geven op verschillende onderwerpen die de voorbije dagen beheersten. Zo ook over Jean-Marie Dedecker, en natuurlijk komt daarbij het VB om de hoek kijken.

Jan Jagers: "Voor populisten bestaat onze samenleving uit twee homogene groepen: het rechtschapen volk en de moreel verdorven elite. Niet die elite moet volgens hen bepalen wat er in een democratie gebeurt, maar wel het volk." Welk volk? Jagers: "Dat varieert van partij tot partij. Het VB richt zich op het in zijn ogen homogene volk dat zich afzet tegen het Belgische establishment. De partij gelooft bijvoorbeeld dat een Vlaamse werknemer en een Vlaamse werkgever in se geen tegenstrijdige belangen hebben omdat ze bovenal Vlaming zijn en daardoor hetzelfde doel nastreven. Bij de SP.A had Steve Stevaert het altijd over 'de mensen' en zijn opvolger Johan Vande Lanotte noemt die groep nu 'iedereen' (...). De begrippen 'de burger' en de recentere 'hardwerkende Vlaming' van de VLD passen in dezelfde logica." Wel is er een verschil tussen het populisme van het VB enerzijds en de SP.A en anderen anderzijds. De eersten maken van de zogenaamde 'wil van het volk' het alles bepalend principe. Andere partijen zullen nog wel, desnoods tegen de 'wil van het volk' in, erop letten dat de Universele Rechten van de Mens gewaarborgd blijven.

Ook filosoof Rudi Visker wijst op de homogene samenleving die het VB suggereert. Rudi Visker: "Haar naam alleen al, Vlaams Belang of Vlaams Blok, suggereert een homogene samenleving. Een samenleving zonder barst of breuk. Of een samenleving die één en ongebroken zou kunnen zijn. De verdeeldheid is dan het gevolg van de toevallige aanwezigheid van een volksvreemd element. Om de eenheid van het Vlaamse volk te herstellen, volstaat het om dat te verwijderen." Maar helpt dat? Neen, antwoordt Visker. Veel VB-kiezers zijn geen foertstemmers - een belangrijk deel zou ook na opheffen van de stemplicht VB gaan stemmen - en ze stemmen ook niet altijd op het VB omwille van haar programma. Visker: "Meer dan de helft (van de kiezers) is zelfs voor de monarchie en voor het behoud van België, terwijl de partij opkomt voor de republiek Vlaanderen." Veel VB-kiezers zijn mogelijk xenofoob. Visker: "Een fobie is een poging om te vluchten voor een onbeheersbare angst. De angst is onbeheersbaar omdat hij geen duidelijk object heeft. (...) Goed om weten is dat als een deel van de kiezers van die partij xenofoob is, zijn probleem zeker niet wordt opgelost door de vreemdelingen te verwijderen. Ze zouden dan zeker naar een nieuw fobisch object op zoek gaan."

Jagers wijst ook op het vluchtgedrag. Kan het VB zijn populistisch discours behouden als het in een bestuur zou stappen? Jagers: "Als er dan iets fout loopt, zullen ze de schuld gewoon doorschuiven naar een andere elite. Mocht Filip Dewinter bijvoorbeeld burgemeester van Antwerpen worden, zal hij het stadsbestuur en de ambtenarij niet meer als een stelletje sjoemelaars kunnen voorstellen. Maar hij zal wel nog altijd op de Vlaamse en de federale regering en op de Europese Unie kunnen schieten. Daarom vind ik de redenering dat we het VB maar mee in bad moeten nemen ook zo gevaarlijk. Ik ben er helemaal niet zeker van dat het zich dan snel zal verbranden. Akkoord, Dewinter en co. zullen zich bezwaarlijk nog kunnen profileren als een partij die anders is dan alle andere en deel uitmaakt van het volk, maar ze zullen andere manieren vinden om zich te onderscheiden. Ik vind het een beetje te gemakkelijk om te verwijzen naar wat is gebeurd met de extreemrechtse FPÖ in Oostenrijk of met de Lijst Pim Fortuyn in Nederland. Het VB is een strak georganiseerde, professionele partij die door geslepen politici wordt geleid. Of ze ook kunnen besturen, weten we niet. Maar ze kunnen in elk geval wel goed debatteren en een consistent verhaal vertellen dat aanslaat bij de bevolking. Ze hebben het populisme héél goed onder de knie."

Visker blijft in zijn verhaal hangen rond de thema's angst en onmacht. Visker: "Er zijn twee manieren om daarop te reageren. De ene is die van het Vlaams Belang, dat ervan uitgaat dat de politiek het paradijs op aarde kan herstellen. De andere weet dat het paradijs voorgoed verloren is, maar vindt dat ook geen drama." Visker vindt niet dat men het VB had moeten verbieden, in voorkomlend geval zou het ondergronds gaan, en nu is het daar alleszins te laat voor. Visker: "Ik ben het wel absoluut niet eens met degenen die het cordon willen opheffen. Dat gebeurt straks in een aantal gemeenten waarschijnlijk toch. (In het Limburgse Diepenbeek, vlakbij Hasselt, heeft burgemeester Etienne Steegmans (CD&V) onlangs nog op een lokale radiozender verklaard dat hij een coalitie met het VB overweegt. Steegmans leidt nu een comfortabele meerderheid met 10 zetels van zijn eigen plaatselijke partij VDD en 5 zetels van de VLD, op in totaal 25 gemeenteraadszetels. Het VB heeft in Diepenbeek alsnog slechts één verkozene. - AFF/Verzet) Maar tegen welke prijs (wordt in coalitie gegaan met het VB)? Misschien moet het onderwijs meer aandacht besteden aan wat het betekent om in een democratie te leven. De mensen worden niet opgeleid om burger te zijn. Ze beseffen niet altijd wat er op het spel staat."

Stefaan Marien, de kersverse voorzitter van de Vlaamse jeugdraad, weet wel waar het om draait. Stefaan Marien: "Politiek zou in de eerste plaats moeten gaan over welke keuzes onze maatschappij beter zou maken en niet over welke partij het grootste gelijk heeft. (...) Een politicus die vooral bezig is met zichzelf te verkopen, daar heeft eigenlijk niemand wat aan. Jean-Marie Dedecker belichaamt dat soort politiek natuurlijk. Ik kan me zo meteen geen enkel groots beleidsidee van die man voor de geest halen, maar hij slaagt er wel in om constant in de media te staan en iedereen over hem te laten spreken. Ik heb het cordon sanitaire niet nodig om te weten in welke politici ik vertrouwen kan hebben. Ik kies voor partijen en politici die openstaan voor en geloven in een samenleving met een grote diversiteit aan meningen, ideeën en culturen."

01:14 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

16-02-06

Duizenden betogen voor humane amnestie

Gisteren betoogden voor het eerst sinds 13 mei 2000 enkele duizenden mensen in Antwerpen. Vijf jaar geleden bracht de Lenteparade van het 8-Meicomité, waarvan het AFF de drijvende kracht was, enkele duizenden mensen op de been voor een ludieke optocht tegen fascisme en verrechtsing. Gisteren was er de manifestatie 'Laat ons vrienden blijven' van HOP (Hoop Op Papieren), waarvan de stuwende kracht de oerkatholieke Sint-Egidiusgemeenschap is. Organisatoren veranderen, de tegenstander blijft dezelfde want andermaal was het VB niet gelukkig met deze manifestatie die tussen de 3 500 en 5 000 mensen op de been bracht. Het VB telde er maar 3 000, waarschijnlijk kreeg de VB-teller van dienst een appelflauwte na het registreren van de 3 000ste betoger.
 
Wie zoals wij de optocht gade sloeg, om daarna zelf mee op te stappen, zag vele oude bekenden terug. Maar nog veel meer mensen die niet gewoonte hebben op straat te komen. Niet alleen bisschop Paul Van den Berghe, even verderop wandelden imam Nordin Taouil en rabbijn Aaron Malinsky zij-aan-zij. Naast kinderen en jongeren die opkwamen voor hun met uitwijzing bedreigde klasgenoten, waren er vreemdelingen van alle kleuren en afkomsten. Samen met Kay Styles. En - VTM merkte het ook op - vooral veel ouderen. Mensen die je niet vaak in betogingen ziet, la Flandre profonde. Mensen met jaren levenservaring, die zich ver van alle media-aandacht in allerlei verenigingen en op individuele basis inzetten voor buren en anderen. De manifestanten kwamen op voor verblijfspapieren voor al wie al drie jaar in een procedure zit om een legaal verblijf te kunnen krijgen én blijk geeft goed geïntegreerd te zijn. 
 
Minister van binnenlandse zaken Patrick Dewael zegt gewetensproblemen te krijgen mocht hij hier op ingaan, want dan zou hij de mensen die na een negatieve asielprocedure het land verlieten niet meer recht in de ogen kunnen kijken. Gewetensproblemen bij politici, het is eens wat anders. Op het VRT-journaal wierp men Dewael voor de voeten waarom fiscale amnestie kon, en humane amnestie blijkbaar niet. "Ja maar, het gaat hier om mensen", stamelde Dewael. Geld en aandelen stinken niet, mensen wel. Is dat de redenering? En het 'niet meer recht in de ogen kunnen kijken'? Had Dewael daar dan geen last van toen de fiscale amnestie-wet de spons veegde over feiten waar je vroeger voor veroordeeld kon worden? Elke nieuwe wetgeving, en zelfs een wissel van minister, schept ongelijke behandeling. Onder minister Stevaert werden een aantal illegaal gebouwde huizen met de grond gelijk gemaakt, onder minister Van Mechelen mogen die blijven. Heeft niemand gewetenswroeging over die ongelijke behandeling?
 
Intussen blijkt uit een telefonische enquête bij 1 000 Vlamingen in opdracht van Het Nieuwsblad  dat in Vlaanderen een breed draagvlak bestaat voor een humaan asielbeleid. Moeten afgewezen asielzoekers die al meer dan vijf jaar in België verblijven en hier schoolgaande kinderen hebben, nog teruggestuurd worden naar hun land? "Neen, niet terugsturen", zegt 59,9 % van de bevraagden terwijl nog eens 13,2 % twijfelt. Eenzelfde percentage mensen vindt dat burgers die hulp bieden aan illegaal verblijvenden niet moeten gestraft worden. Spijts de enge interpretatie die Dewael geeft aan de wetgeving over hulp aan illegaal verblijvenden. Het Nieuwsblad  vroeg Philip Dewinter om een reactie, en die zegt: "Dat is een normale menselijke reactie van iedereen met een hart." Dewinter vindt dat nog wel "een boterham of een kom soep" mag gegeven worden, maar geen structurele hulp. "Met advocaten. Dat is wat anders."
 
Op zijn eigen website is Dewinter minder omfloerst. "Humane amnestie is humane oplichterij" titelt hij daar. Kardinaal Danneels en bisschop Van den Berghe die de HOP-acties steunen zouden "neigen naar charlatanisme" en zich laten misbruiken in een strijd "voor open grenzen en voor een massale regularisatie van illegalen". Terwijl de HOP-woordvoerders bij herhaling benadrukt hebben niét te pleiten voor open grenzen noch voor een massale regularisatie. Wél - nu de asielprocedure drastisch gaat ingekort worden - voor een humane regeling opkomen voor al wie al meer dan drie jaar verwikkeld is in een procedure om hier te mogen verblijven én blijk geeft goed geïntegreerd te zijn. Dewinters schildknaap, Bart Debie, vraagt zich intussen af: "Waarom organiseert men deze betoging eigenlijk in Antwerpen? De bevoegde minister wiens beleid hier wordt aangeklaagd is Patrick Dewael en die heeft zijn kabinet in Brussel. Je zou die betoging dus beter in Brussel organiseren, tenzij dat het symbolisch is om ze in de hoofdstad van het Vlaams Belang te organiseren." We kunnen Debie gerust stellen. Zaterdag 25 februari wordt in Brussel een nationale betoging voor de regularisatie van mensen zonder papieren ingericht (zie: http://www.basta-online.be) en dat de manifestatie gisteren in Antwerpen plaatsvond heeft alleen maar te maken met de betrokkenheid van de inrichters in Antwerpse buurten en organisaties. Als daarmee in de rapen geschoten werd van het VB, is dat natuurlijk leuk meegenomen. 

07:51 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

15-02-06

Hoop op papieren, bis

Drie weken na het eerste bericht erover (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060131#3030231) is het zover: deze namiddag wordt in Antwerpen betoogd om mensen die behoorlijk geïntegreerd zijn maar toch geen verblijfspapieren bezitten, alsnog een legaal statuut te geven. 

Antwerps VLD-districtsraadslid en OCMW-bestuurder Marco Laenens heeft het er moeilijk mee. Marco Laenens (in Het Nieuwsblad ): "Mensen vluchten uit doodsangst hun land uit maar als ze terug moeten doen ze dat niet en schakelen ze al dan niet bonafide advocaten in om hun verblijfsprocedure zo lang mogelijk te rekken. En wat ze je dan? Ze duwen hun kinderen naar voren om geregulariseerd te worden. Vergelijk het met wat ze destijds in Congo deden: in het heetst van de strijd lieten ze de kinderen voor zich op lopen, hopend dat er dan niet zou worden geschoten." Het is niet duidelijk of Laenens blanke of zwarte kinderen bedoeld, wel vindt hij blijkbaar dat er moest geschoten worden.

Kaye Styles, finalist bij Eurosong, heeft de uitwijzing van zijn moeder aan de lijve ondervonden. Kay Styles: "Wie kan aantonen dat hij ingeburgerd is of drie jaar in een asielprocedure zit, moet papieren krijgen." Toen hij nog klein was kreeg zijn moeder te horen dat ze plots terug naar Ghana moest. Kay Styles: "Ik heb het geluk gehad dat er een familie was die mij wilde opvangen toen mijn moeder teruggestuurd werd." Intussen wordt Kay Styles bij de besten gerekend, zeker door de vakjury, om België te vertegenwoordigen op het volgend Eurovisiesongfestival. Na bisschop Paul Van den Berghe heeft overigens ook kardinaal Godfried Daneels opgeroepen om deel te nemen aan de HOP-betoging.

Intussen eist het ABVV voor de Antwerpse arbeidsrechtbank een schadevergoeding voor een 33-jarige Marokkaan die hier zonder verblijfspapieren verbleef en op een bouwwerf in Antwepen-Noord was tewerkgesteld. De man viel uit een materiaallift en blijft daardoor gehandicapt. De werkgever houdt vol dat de man toevallig op de werf was. ABVV-secretaris Ivan Grootaers, broer van Walter Grootaers (van De Kreuners), ziet dat anders. Hij claimt een erkenning als arbeidsongeval. Het is naar verluidt de eerste keer dat het ABVV met een dossier van een illegaal verblijvende naar de arbeidsrechtbank trekt. Het geeft aan dat ook daar de bekommernis om het menselijk leed, of ze de mensen nu legaal of illegaal hier verblijven, voorop staat. Nu nog een aangepaste wetgeving. Als fiscale amnestie kan, waarom dan ook niet humane amnestie?

11:47 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | | |  Print

14-02-06

Valentijnsdag

Als we met Kerstmis een dagje vrijaf nemen met deze weblog, en ook met Nieuwjaar het rustig aan doen. Dan natuurlijk ook met Valentijnsdag. Vandaag geen verhalen over het VB, Deense cartoons of soep met spek. Verzorg uw liefste, wij doen dat ook.

00:08 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

13-02-06

Rob Verreycken waant zich de populairste

Sommige websites en weblogs bekijken we dagelijks; andere eens per week. Bij de tweede categorie hoort de weblog van Rob Verreycken, vechtersbaas en achtereenvolgens districtsraadslid in Borgerhout, Antwerps gemeenteraadslid en nu Vlaams volksvertegenwoordiger. Met de hakken over de sloot verkozen als Vlaams volksvertegenwoordiger nadat hij zijn (ex-)echtgenote Martina Hellebaut op straat in Borgerhout bijwerkte, waarna Verreycken naar Sint-Niklaas verhuisde.

Voorbije zaterdag titelde Rob Verreycken op zijn weblog Met 40 000 bezoekers meestbezochte blog op Skynet in categorie politiek, en legt hij uit: "In de meer dan 500 blogs over 'politiek' die Skynet op dit ogenblik in de categorie weergeeft is deze blog veruit de meest bezochte (met de recentere weblogs van mijn VB-kameraden Bart Debie en Wim Wienen knap tweede en derde)." Het is maar hoe je het beziet.

Deze weblog was gecatalogeerd onder de noemer 'actualiteit', omdat wij breder gaan dan enkel maar het becommentariëren van het VB. We zouden echter evengoed onder de categorie  'politiek' ondergebracht kunnen worden. We deden het, en wat blijkt? Niet Rob Verreyckens weblog maar deze weblog is de populairste. Klik op: http://blogs.skynet.be/index.html?l1=communication&l2..., en sorteer op 'aantal bezoeken' in plaats van 'alfabetisch'. De AFF/Verzet-weblog heeft een 48 000-tal bezoekers; Verreyckens weblog een 42 000-tal. Maar er is meer. Deze weblog ging op 20 februari 2005 online; de weblog van Rob Verreycken startte op 3 september 2004. Meer dan vier maanden vooraleer wij van start gingen.

Minder bezoekers dan de AFF/Verzet-weblog, spijts meer dan vier maanden langer dan de AFF/Verzet-weblog online. Dan is Verreyckens weblog toch niet echt de meest bezochte weblog. Een repliek geven op het hoera-artikel op Verreyckens weblog zelf kan echter niet. Het is nochtans eenvoudig, Verreycken moet gewoon maar bij de opmaak van een bericht 'Ja' antwoorden op de vraag van Skynet "Wil u dat bezoekers een reactie op dit bericht kunnen achterlaten?". Zoals wij doen. Maar bij het VB wordt vrijheid van meningsuiting voorbehouden voor henzelf. Het VB zal wel zeggen wat jij moet denken. Ook al strookt het niet met de ware feiten.

00:47 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

12-02-06

Bart De Zever

De NV-A heeft zaterdag een congres georganiseerd met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen. Voorzitter Bart De Wever zegt dat zijn partij Antwerpen wil mee besturen, maar dan zonder Groen! en liefst ook nog zonder een socialist als burgemeester. Voor alle duidelijkheid: het N-VA heeft momenteel één zitje in de Antwerpse gemeenteraad, op de vijfenvijftig. Groen! heeft er zes, SP.A veertien. Als de N-VA zich niet kon nestelen in de schoot van de CD&V, er zou al lang geen sprake meer van zijn. Nu hoog van de toren blazen, even dicteren wie wel en wie niet, en wie waar, in het stadsbestuur mag zetelen? Dat is als een muis en een olifant die samen door een bos stappen, waarbij de muis roept: "Hoor eens hoeveel lawaai wij maken!"

Bart De Wever wordt door zijn collega's politici gewaardeerd om zijn "dossierkennis". Waar hij dat aan te danken heeft, is ons niet bekend. Zeker niet omwille van zijn kennis over het cordon sanitaire. In De Standaard  mag hij hierover dit weekend nog eens zeveren. De krant wilde een dubbelinterview met Jean-Marie Dedecker. Bart Somers bedankte voor de eer. Dan werd maar een andere Bart opgetrommeld, Bart De Wever. Even dreigde het dubbelinterview vroegtijdig te stoppen. Jean-Marie Dedecker: "Ik stop ermee. Ik heb interviews genoeg, hoor. Voortdurend welles-niets en mij 'onnozele idioot' noemen. Zo'n debat heb ik niet nodig." Bart De Wever: "U vraagt een debat, u krijgt een debat. Ik heb u helemaal geen idioot genoemd, wel een nuttige idioot. Als u dat als een idioot begrepen hebt, wil ik me daar zelfs voor verontschuldigen." Uiteindelijk blijft Dedecker zitten, en wordt onder andere gepraat over het cordon sanitaire.

De Wever: "Net als Jean-Marie Dedecker zeg ik allang dat het cordon sanitaire tactisch gezien een slecht idee is. Daar hoef je ook geen genie voor te zijn: het cordon was bedoeld om het Vlaams Belang klein te houden, maar de partij heeft twaalf overwinningen op rij geboekt." Hier vergist De Wever zich een eerste keer. Nog maar één zin uitgesproken, en het zit al verkeerd. Het cordon sanitaire "verwijst naar het uitdrukkelijk engagement onder geen beding politieke samenwerking op te zetten met het Vlaams Blok (...). Niet alleen tegen het Blok gericht maar vooral om de democratie te vrijwaren." Er is dus geen sprake van dat het cordon sanitaire als het ultieme middel is om het VB klein te krijgen, wel dat het om een politieke keuze gaat ook al om niet zelf besmet te worden door de VB-visies. In de Charta '91-handleiding bij het cordon sanitaire (zie: http://www.charta91.be/index.html?url=/NB/Cordon.htm) wordt dit verderop nogmaals benadrukt: "Zij die dat wel willen (samenwerken met het VB - AFF/Verzet), willen meestal ook een politieke verrechtsing binnen de eigen partij. Wordt samenwerking met het Blok een aanvaarde praktijk, dan zal ook het politieke centrum een actieve uitsluitingspolitiek tot de politieke instrumenten beginnen te rekenen."

Maar laten we Dewever nog even verder aan het woord. Dewever: "Ook principieel gezien vind ik het cordon fout. Want het is meer dan een louter 'niet samenwerken in een coalitie'. Het is geëvolueerd tot een taboe om bepaalde thema's aan te snijden, en een aanleiding voor bepaalde partijen en opiniemakers om zichzelf een groter soortgelijk gewicht te geven." Over "zichzelf een groter soortgelijk gewicht (...) geven", weet Dewever alles. Over hoever het cordon sanitaire reikt, weet hij niets. Nogmaals Charta '91: "Het cordon sanitaire heeft alleen te maken met al dan niet politieke samenwerking. Dat houdt dus geenszins in dat de stellingen en de thema's van het Blok niet moeten worden bestudeerd en weerlegd, dat er geen ideologische strijd zou moeten zijn, dat er geen overtuigende werking naar het electoraat van het Blok moet geschieden..., wel integendeel. Sommigen vinden daarbij dat het nuttig is rechtstreeks in debat te gaan met leiders van het Blok, anderen vinden van niet. Discussie over de verschillende aanpak is daarbij mogelijk, als het maar niet leidt tot legitimering, banalisering en uiteindelijk samenwerking. Tenslotte ligt het belangrijkste tegenargument in het wegnemen van de omstandigheden waarin extreem-rechts goed gedijt."

Charta '91 voegt er nog aan toe: "Het cordon sanitaire is niet contraproduktief omdat het het Blok zou diaboliseren of isoleren. Het Vlaams Blok is een politieke partij en wil politieke macht. De duidelijke en onwrikbare stelling dat zulke politiek in elke omstandigheid zal worden afgeblokt tast hun vertrouwen aan in het politiek project. De radicale neo-fascisten krijgen het daarbij steeds moeilijker zich gedeist te houden in de ´deftigheidstactiek´, de katholieke reactionairen voelen zich geremd in hun project dat aanleunt bij het neoliberalisme, de nationalisten hebben moeite met het uitdrukkelijke racisme, interne machtsstrijd wordt publiek... kortom, de interne spanningen nemen toe en zullen leiden tot een verzwakking van het Blok." Nu het VB meer en meer een allegaartje is geworden van allerlei personen en standpunten (zie de kritiek van de Vlaamse Volksbeweging: http://www.blokwatch.be/content/view/670/39/lang,nl) is er meer dan ooit reden om het cordon sanitaire stand te doen houden.

Dewever, onhygiënisch als het gaat om argumenten tegen het cordon sanitaire, meent wel dat het VB vooraleer samen te kunnen werken met anderen "hun programma, hun stijl en hun politiek personeel (moeten) aanpassen en (zo) geloofwaardigheid creëren. Zolang ze dat niet doen, moeten ze geen andere mensen met de vinger wijzen omdat zij niet mogen meedoen." Jean-Marie Dedecker is het hier niet mee eens. Dedecker: "Zolang ze niet meebesturen, hoeven ze hun boel niet op te kuisen. Waarom zouden ze salonfähig worden als ze daardoor het risico lopen kleiner te worden." Van Dedecker is intussen geweten dat hij voor een belangrijk deel dezelfde ideeën heeft als Dewinter. Dat schreven wij hier al eerder (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060228#3077272); dat schreef ook Walter Pauli dit weekend in De Morgen  (zie onze repliek op een reactie na het AFF/Verzet-artikel waar we daarnet naar verwezen).

20:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | | |  Print

11-02-06

Spek voor Vlaamse bek

Wie al eens een VB-secretariaat binnenwandelt - onze favoriete bezigheid op regenachtige dagen - vindt er niet alleen VB-blaadjes, VB-stickers en andere VB-prullaria, maar ook pamfletten en blaadjes van met het VB verwante organisaties.  Onze huurders bijvoorbeeld, Nieuwsbrief van het Front voor huurders van sociale woningen. Met Frank Vanhecke als verantwoordelijk uitgever. Of  SAP-forum, een uitgave van het  Steuncomité Antwerpse Politie. Met als verantwoordelijk uitgever François Bruyère, ooit nog brulboei bij ACOD-politie. Of  De Antwerpse middenstandsbond. Met als één van de contactpersonen Gert Paternoster, uitbater van een taverne en kandidaat op de VB-lijst voor de volgende districtsraadsverkiezingen in Deurne. Het VB heeft in Antwerpen intussen een nieuwe mantelorganisatie opgericht:  Antwerpse Solidariteit. Vanavond komt  Antwerpse Solidariteit voor het eerst naar buiten. Antwerpse Solidariteit wil "op zijn minst tijdens de winter eenvoudige maar directe noodhulp verstrekken aan de daklozen en armsten van onze stad."

Het idee van mantelorganisaties te creëren rond het VB, komt van het Front National (FN) van Jean-Marie Le Pen. Zoals Peter De Ryck om zijn eigen weblog te stofferen constant kopies maakt van publicaties op Blokwatch en AFF/Verzet, haalt het VB haar ideeën en illustraties met de regelmaat van een klok bij het FN. De mantelorganisaties zouden de drempel moeten verlagen om toe te treden tot het VB/FN, maar zijn vooral ook handig als springplank voor politieke discussies. Men laat het zelf opgezette comité een klacht uiten of een actie ondernemen, en hopla. Wie neemt het comité ernstig? Wie steunt het comité? Wie verwijst naar het comité om dit of dat, ceci ou cela, te eisen? Het VB/FN.

Ook in de acties van die mantelorganisaties kopieert men lustig de Franse voorbeelden. Je zal je misschien herinneren dat rond de kerstperiode in Vlaamse kranten het verhaal opdook van een met het FN gelieerde organisatie die in Nice soep met spek uitdeelde. Goedwetend dat spek varkensvlees is, en moslims dit om geloofsredenen niet eten. Soulidarietà  deed dat in Nice; Solidarité Alsacienne  in Straatsburg. En waar pakt Antwerpse Solidariteit  vanavond, om 18.00 uur op het Sint-Jansplein, mee uit? Met wintersoep met spek.

In alle communicatie vergeet Antwerpse Solidariteit - meldt Kris Goossenaerts in Het Nieuwsblad - dat Antwerpse Solidariteit  een VB-groepje is. Stuwende kracht is Hilde De Lobel (foto), voormalig Antwerps gemeenteraadslid. Ook voormalig Vlaams parlementslid, opzijgezet door het VB om nieuwkomers Marie-Rose Morel en Jurgen Verstrepen een plaatsje te geven in het Vlaams parlement. Hilde De Lobel is een trouwe partijsoldaat, met roots in het VNJ, Voorpost en hand- en spandiensten bij het Sint-Maartensfonds. In 1992 ruilde ze haar job als BTW-inspectrice voor secretariaatswerk bij de VB-fractie in de Senaat. Ze is nu vol overgave VB-fractieleidster in de Antwerpse districtsraad. Vorige maandag haalde ze nog Gazet van Antwerpen  omdat ze meer kopies wil van alle bestuursdocumenten. In de Antwerpse districtsraad maken ze van plannen die de Antwerpse districtsraad mag adviseren (milieuplan, jeugdbeleidsplan...) maar één kopie voor elke fractie. In de wetenschap dat in het beste geval er maar één iemand is per fractie die die lijvige bundels doorneemt. De Lobel eist kopies van alles voor elk districtsraadslid.

De eerste keer dat De Lobel het lokale nieuws haalde, was na een incident in de nacht van 17 op 18 januari 1992. De Lobel was het al geruime tijd beu dat bezoekers van een vlakbij gelegen café haar huisgevel als urinoir gebruikten. Toen het die nacht weer zover was, wierp ze de inhoud van een fles urine gemengd met amoniak door het venster. Naar verluidt was het een vergissing. De Lobel wilde wel urine door het venster kappen maar was uit het oog verloren dat het recipiënt nog amoniak bevatte. In elk geval, drie plassers kregen de bijtende vloeisof in de ogen en moesten voor verzorging naar het Stuivenbergziekenhuis. Nadien bleek dat de drie slachtoffers sympathisanten waren van het NSV, kweekvijver voor VB-politici. Het is te hopen dat de soep die vandaag verdeeld wordt met meer zorg wordt klaargemaakt.

11:35 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

10-02-06

Zoek de zeven verschillen

Vandaag wordt in het chique Brusselse Hotel Métropole het boek  Rechts voor de raap van Jean-Marie Dedecker voorgesteld. Voor het zover is heeft Vlaanderen in  Het Nieuwsblad nog een bloemlezing met markante uitspraken uit het boek kunnen lezen. En een interview over hoe Dedecker dezer dagen doorkomt. De dag eindigt met een opname voor het VTM-programma  Polspoel & Desmet en een debat tussen Dedecker en Dewinter in het VRT-programma  Morgen Beter.

De laatste keer dat die twee in debat op tv waren deed Philip Dewinter zijn best om te tonen hoe goed hij met Dedecker overeenkomt, terwijl Dedecker zijn best deed om aan te tonen dat Dewinter niet echt de intellectueel en politicus is die Vlaanderen uit het slop zal halen. Het gekwetter tussen die twee mag ons echter niet aan het oog ontrekken dat niet alleen Dewinter in Dedecker een bondgenoot ziet. Dedecker hééft in zijn programma overeenkomsten met dat van Dewinter & Co. Dat viel ons weer op met de voorpublicatie in Het Nieuwsblad  van het hoofdstuk in Dedeckers boek over de multiculturele samenleving. Wie schreef wat? Eén van onderstaande citaten komt uit Dedeckers boek; het andere citaat haalden we uit een bericht dat op 4 februari op de VB-website verscheen.

  1. "Wij willen dat allochtonen werken. De vraag is alleen of positieve discriminatie ook de aangewezen weg is om ze aan het werk te krijgen. Positieve discriminatie legt de verantwoordleijkheid uitsluitend bij de maatschappij en bij de werkgever. Zo geeft de overheid een verkeerd signaal. Er wordt immers niet gewezen op de bijzondere inspanningen die iemand ook zélf moet leveren om een nieuw leven te beginnen in een vreemd land. (...) Kansen zijn er genoeg in Vlaanderen. Wanneer bepaalde groepen mensen de hen geboden kansen echter niet grijpen, dan is dat hun eigen schuld."
  2. "Ontvoogding is een strijd die ook door de gediscrimineerde zelf moet gevoerd worden in plaats van zich op te sluiten in de slachtoffercultus. Gelijke kansen bereik je niet uitsluitend door een discriminatie af te schaffen. Dan leg je immers de verantwoordelijkheid volledig bij de anderen, terwijl je ook zelf verantwoordelijk bent voor de kansen die je krijgt en opneemt."

Je kent allicht het spelletje met twee tekeningen waarin je zeven verschillen moet zoeken. Tussen bovenstaande citaten zijn geen zeven verschillen te vinden. Dedecker - Dewinter, tot op zekere hoogte alleszins: één strijd, één front.

00:43 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook | | |  Print

09-02-06

Dedecker rechts voor de raap

Jean-Marie Dedecker is dezer dagen niet weg te branden uit de media. Morgen stelt hij zijn boek  Rechts voor de raap voor - een titel hem ingefluisterd door Cees Wijburg, media-adviseur van de Nederlandse relnicht Pim Fortuyn. Voorbije dinsdag verscheen al een interview met Dedecker in  Humo over Dedeckers boek. Gisteren publiceerde  De Standaard het hoofdstuk over het cordon sanitaire; zusterkrant  Het Nieuwsblad bracht in voorpublicatie Dedeckers uithalen tegen socialisten en het socialisme. Vandaag en morgen brengt  Het Nieuwsblad opnieuw voorpublicaties. Is een nieuwe Hugo Claus opgestaan? Toch niet.

Jean-Marie Dedecker is best content over het cordon sanitaire-hoofdstuk in zijn boek. "Mooi hoofdstuk, hé?", zegt Dedecker met fonkelende oogjes tegen Ruud Goossens in Humo. Intussen hebben we dat hoofdstuk natuurlijk gelezen, zoals ook het hoofdstuk over de socialisten. Het lijkt er sterk op dat Rechts voor de raap  een aaneenrijging is van oneliners. "Het cordon sanitaire is voor het VB het maagdenvlies dat hen vrijwaart tegen de penetratie en de bezoedeling van de macht." "Democratie is geen vingeroefening in angst en lafheid. Democratie is als goudverf. Hoe meer je die verdunt, hoe meer ze op kopersulfaat gaat lijken... en dat is giftig." "Het politiek correcte denken is verworden tot de flitspaal voor de vrije meningsuiting." Enzomeer. In het hoofdstuk over de socialisten is het van hetzelfde: "Veertig jaar dogmatisch socialisme hebben Wallonië gedegradeerd tot een democratie van steuntrekkers. Gesubsidieerd verval, zowel op ideologisch als op economisch vlak, met de staat als zelfbedieningszaak en de Parti Socialiste als gelegaliliseerde verpakte treurnis." Men zou kunnen denken dat Hugo Camps ghostwriter was voor Jean-Marie Dedecker, maar dat zal wel niet.

Centraal in Dedeckers visie is dat je het VB best meeneemt in een bestuur opdat het zich kapot zou regeren. Dedecker: "Als je het VB meeneemt in het bestuurlijk bad, verdrinkt het mee in de huidige toestand als er niks verandert. Als er wel iets ten goede wijzigt, heeft de maatschappij erbij gewonnen. Dat is toch de bedoeling van goed bestuur. Geef het VB de gelegenheid tot machtsdeelname en de kans is groot dat het sneller gesplitst is dan de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde." Dat zegt echter niets. Hoelang wordt de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde al niet geëist? Welke dure eden zijn daarop niet gezworen langs Vlaamse kant, en wat is ervan terecht gekomen? Het VB dat rapper splitst dan BHV, dat kan evengoed nog lang duren. Even verderop luidt het evenwel: "Het VB enkel en alleen laten meeregeren om het te laten verdrinken is echter pervers en helpt mee aan de organisatie van de antipolitiek waar ons land al zo ziek aan is." Er is dus meer aan de hand. Dedecker: "Het cordon sanitaire houdt in een overwegend centrum-rechts Vlaanderen links aan de macht, staat de Vlaamse onafhankelijkheid in de weg en houdt de liberalen gegijzeld in het linkse kamp." Dedecker vindt het bijgevolg niet erg om samen met het VB te regeren. Dedecker: "Het cordon in vraag stellen wil niet zeggen dat men een pact sluit met de duivel en zijn ziel verkoopt."

Meent Dedecker het nu als hij anderzijds beweert dat hij met het VB wil regeren om "zijn onbekwaamheid te laten bewijzen"? En hoe wil hij dat doen? Dedecker meent dat de onbekwaamheid van het VB enkel kan bewezen worden "door ze (...) strategisch deel te laten nemen aan de machtsuitoefening en door zelf beter te besturen en open te communiceren met de burger zodat de voedingsbodem van ontevredenheid verdwijnt, zonder schrik voor lange tenen." We herhalen het, hoe wil Dedecker dat dan doen? Stel dat nadat Philip Dewinter van Brugge naar Antwerpen verhuisde, ook Jean-Marie Dedecker West-Vlaanderen ruilt voor Antwerpen. Het VB haalt meer stemmen dan de VLD, maar niet genoeg om alleen te besturen. Om de VLD over de brug te halen, gunt Dewinter de VLD het burgemeesterschap. Bij de VLD denken ze: we zullen dat VB op twee jaar zich laten kapot besturen (Dedecker in Humo : "Als ik met het Vlaams Belang in een coalitie stap, zijn ze na twee jaar dood."). Wat een klucht wordt dat dan niet? Burgemeester Dedecker bestuurt samen met eerste schepen Dewinter, samen hebben ze een bestuursakkoord en komen ze wekelijks bijeen om in college van burgemeester en schepenen samen over het beleid te beslissen. Krijgt Dedecker het dan verkocht dat hij "'ne goeie" is, maar zijn eerste schepen niet deugt? Vergeet het.

Om te vergoeilijken dat hij met het VB in zee wil gaan, zegt Dedecker (in Humo ) "met iedereen in een coalitie (te) stappen, zelfs met een islamitische partij. Alleen moeten we in staat zijn een deftig regeerakkoord af te sluiten, waarin respect voor de wet en voor bepaalde normen centraal staan. (...) Als ik met een islampartij in een coalitie stap, zal ik hun vragen de rechten van de homo's te laten erkennen. Ik wil het VB juist dwingen tot een keuze. (Geërgerd)  Is dat nu zo moeilijk?" Alleen zegt Dedecker wél tot wat hij een islampartij zou dwingen, niet tot wat hij het VB zou dwingen. Hij zegt het niet in Humo, en niet in zijn twintig bladzijden tellend cordon sanitaire-hoofdstuk in zijn boek.

Dedecker mag dan wel zeggen dat de houding ten aanzien van het VB moet veranderen na twaalf verkiezingssuccessen op rij voor het VB en evenveel nederlagen voor de andere partijen. Dedecker: "Wie twaalf keer op een rij een match verliest, moet van tactiek veranderen of is een politieke masochist." In feite legt hij zich neer bij het verkiezingssucces van het VB. Dedecker: "Het VB met zijn fascistische antecedenten als een normale partij beschouwen is niet evident, hoezeer het ook zijn programma opppoetst. Maar als een kwart van het electoraat voor deze partij stemt, kun je niet overgaan tot de orde van de dag. De politieke elite, overtuigd van het eigen gelijk, mag dan neen blijven zeggen, de bevolking begrijpt dit niet meer."

Terzijde nog twee zaken. Dedecker zegt dan wel dat hij het VB wil ontmaskeren als onbekwame bestuurders, maar hij weet helemaal niet of ze onbekwame bestuurders zijn. Geen economisch partijprogramma die naam waart, dat wel. Maar bestuurskwaliteiten? Dedecker onlangs nog in Het Laatste Nieuws : "Met mensen als Gerolf Annemans, Jurgen Verstrepen, Marie-Rose Morel, Filip Dewinter of de partijjurist Jurgen Ceder kun je een volwaardig gesprek voeren. Hun bekwaamheid om te besturen kan ik niet beoordelen. The proof of the pudding is in the eating." (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060131#3042419). Het is ook fout om het VB te vergelijken met bijvoorbeeld de FPÖ van Jorg Haider die inderdaad zware klappen kreeg door regeringsdeelname. Zelfs Rinke van den Brink die het cordon sanitaire een vergissing noemde, pleit er niet voor het VB in een bestuurscoalitie op te nemen. "In Vlaanderen is het niet eens zeker dat sommige VB-mandatarissen slechter zouden besturen dan de gemiddelde Vlaamse schepenen, en alleszins is het VB monolitischer dan de FPÖ. In Oostenrijk ageert Haider tegen zijn eigen FPÖ-ministers, in Vlaanderen zijn we daar met Dewinter of andere VB-kopstukken nog niet aan toe." (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051031#2694213).

Dedecker brult wel, maar overtuigt niet.

00:44 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

08-02-06

 Als Dewinter oproept tot kalmte

Gisteren gehoord naar aanleiding van het protest tegen de 'Deense cartoons': "Ik zou vandaag vooral een oproep willen doen tot redelijkheid. (...) Daarom zouden wij hier vandaag een oproep tot kalmte en bezinning willen lanceren." Wie sprak hier? Eerste-minister Guy Verhofstadt? Aartsbisschop Godfried Danneels? Imam Nordine Taouil? Neen. Philip Dewinter, gisterennamiddag bij een manifestatie aan de Deense ambassade in Brussel.

Lang duurde die oproep tot redelijkheid niet. Even was er nog een oproep aan "éénieder - dus ook onze eigen achterban - (...) om (...) geen olie op het vuur te gieten", maar daarna barstte Dewinter alweer los in kritiek tegen "het multiculturele model". Dewinter: "Het multiculturele model is een links, meer nog, een quasi communistisch en totalitair samenlevingsmodel. Waarom? Men gaat ervan uit dat de samenleving maakbaar is en dat de mens een product is van die maakbare samenleving. Identiteit, culturele eigenheid, etniciteit en afkomst spelen absoluut geen enkele rol meer. Het is het verhaal van de kat die geboren wordt in de viswinkel en waarvan de multiculturalisten veronderstellen dat die kat, omdat hij geboren is in die viswinkel, plotseling kieuwen, schubben en vinnen heeft. Het multiculturele model ontwricht onze samenleving, ondermijnt de sociale en etnische cohesie die noodzakelijk is om een maatschappij goed te kunnen laten functioneren. Feitelijk stelt het multiculturele model ongeveer alles in vraag en zet het alles op de helling waar onze beschaving eeuwenlang voor heeft geijverd. Multiculturalisme is een vorm van moderne slavernij waarbij men mensen wegrukt uit hun eigen leefwereld en hen verplicht laat samenleven met culturen en godsdiensten die niet compatibel zijn met de hunne."

In (euh...) godsnaam, wat heeft dat te maken met de kritiek die vooral in Arabische landen oplaait over cartoons verschenen in een Europese krant? Tussen Libanon, Syrië en andere Arabische landen en Denemarken ligt een plas zo groot als een oceaan. Natuurlijk zijn er verschillende gevoeligheden tussen moslims en anderen. Zoals er ook verschillende gevoeligheden zijn tussen christenen en anderen. Dezelfde Deense krant die uitpakte met voor moslims kwetsende cartoons, weigerde eerder cartoons omdat die voor christenen kwetsend zouden kunnen overkomen. Dat het VB opkomt voor de 'Deense cartoons' heeft natuurlijk alles te maken met dat die cartoons van hetzelfde bedenkelijke peil zijn als cartoons van Konk en anderen die het VB eerder verspreidde in eigen publicaties en verkiezingspropaganda. Cartoons die mee aan de basis lagen van de veroordeling van het VB wegens racisme door het Hof van Beroep in Gent. En natuurlijk is het VB nu zo in de weer voor de vrije meningsuiting omdat met de 'Deense cartoons' de islam en de profeet Mohammed geschofferd wordt. Aan de eerste vereiste van cartoons - grappig zijn - wordt niet eens voldaan, vinden vele Vlaamse cartoonisten.

Het VB zou er niet aan denken om op te komen voor de vrijheid van meningsuiting als de katholieke godsdienst aangepakt wordt. Zelfs een artistieke interpretatie - zoals met de affiche voor en de opvoering van Onze-Lieve Vrouw van Vlaanderen - is er teveel aan voor het VB. Herrinner je de reactie van VB-kopstuk Francis Van den Eynde tegen een opvoering in het Nieuwpoorttheater in Gent: "Het is overduidelijk dat dit alles voor vele Vlamingen, christelijk of niet, zeer pijnlijk overkomt. (...) Dit schrijven is dan ook bedoeld als een fel protest tegen gans de bedoening. Dit zowel namens mezelf als namens de tienduizenden Vlamingen van wie de diepste gevoelens door gans de vertoning zwaar worden beledigd."

Waar wij  om kunnen lachen? Aha, cartoons die het VB te kakken zetten. Moet kunnen, niet? Collega Marc Spruyt (Blokwatch) viste een eerder in AFF/Verzet gepubliceerde strip op. Wat is een Marokkaan en een vuilnisbak? Een Marokkaan en twee vuilnisbakken? Een VB'er en drie vuilnisbakken? Zie: http://www.blokwatch.be/content/view/658/39/lang,nl.

00:04 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

07-02-06

Ambities worden voortdurend bijgesteld

Het VB rekent op dubbel zoveel mandatarissen na de verkiezingen op 8 oktober aanstaande voor de gemeenteraden, de provincieraden, in Antwerpen ook de districtsraden, en, drie maanden na de installatie van de nieuwe gemeenteraden, de OCMW-raden. Anderzijds schroeft het VB de ambitie terug om het cordon sanitaire snel te doorbreken. Een paar weken terug was men aan het Madouplein in Brussel er nog van overtuigd om tot een paar bestuurscoalities te kunnen toetreden. Het verandert snel.

Voorbije zondag kwam de Vereniging van Vlaams-Belangmandatarissen (VVBM) in congres bijeen in Antwerp Expo, beter bekend als het Bouwcentrum waar onder andere de jaarlijkse Boekenbeurs plaatsvindt. In Antwerpen loopt nu al een campagne in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen (er hangen daar weer VB-borden twintig vierkante meter groot, nu met de slogan Antwerpen Troef!  en de tronies van Dewinter Vander meersch én Coveliers). Ook in Aalst, met een verwijzing naar priester Daens, zijn ze al gestart met de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. De rest van het land volgt vanaf volgende maand.

VVBM-voorzitter Francis Van den Eynde ziet het VB uitkomen op 1 200 mandatarissen. Partijvoorzitter Frank Vanhecke denkt aan 1 500 raadsleden. Nu zijn er alleszins 686 verkozenen, van wie 459 gemeenteraadsleden. Frank Vanhecke: "Een deel van de stijging komt door het kiessysteem dat de grote partijen bevoordeelt. We gaan ons ook in meer gemeenten presenteren. In 1999 hadden we lijsten in 70 % van Vlaanderen, nu zal dat 85 % zijn." Vanhecke maakte zich ook sterk dat de lijsten kwalitatief beter zullen zijn. Hij beloofde opvallende kandidaten, maar wilde nog geen namen noemen. De afdelingen krijgen de primeur om de lijsten bekend te maken, maar de kandidaten zullen wel eerst gescreend worden door het partijbestuur. "Opvallende kandidaten"? Nog meer Emiel Goelens en Reddy De Meys? En "gescreend worden door het partijbestuur"? Dus geen drugsdealers meer als Marc Nulens, geen mensen meer die anderen overhoop schieten als Wim Felix, geen vrouwen meer die op straat afgetroefd worden als door Rob Verreycken, geen honden meer die voor rot geschopt worden als door Johan Saenen? Het onveiligheidsgevoel gaat zienderogend dalen.

"Beter een valabel raadslid, dan een militant van het eerste uur", liet Vanhecke zich ontvallen ten overstaan van een verslaggever van Gazet van Antwerpen. Hoezo? Is er dan wat mis met de militanten van het eerste uur? En wie vindt de voorzitter zoal een valabele kandidaat? Marie-Rose Morel? Er komen nog kartels, zoals met VLOTT van Hugo Coveliers in Antwerpen. Al beseft Vanhecke dat het niet om grote vissen zal gaan, maar om kleinere lokale partijen. En de doorbraak van het cordon sanitaire wordt niet het belangrijkste doel van de volgende verkiezingen. Bestuursverantwoordelijkheid opnemen is nu weer niet waar het VB voor gaat.

Op het VVBM-congres waren een kleine 600 van de 686 lokale mandatarissen aanwezig. Ze konden onder meer seminaries volgen over het nieuwe gemeentedecreet, de OCMW-wetgeving en de rechten en plichten van mandatarissen. Onder voorzitterschap van Roeland Raes werd ook een nieuw model voor sociale huisvesting uitgetekend (foto - Grapje. Maar nu het VB vandaag weer een solidariteitsactie voert met Denemarken ter ondersteuning van de vrije meningsuiting, mogen wij ook wel eens overdrijven. Niet?).

00:16 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | | |  Print

06-02-06

Schlagers

Laura Lynn die, alhoewel haar plaat niet gedraaid werd op de VRT-radio's, 75 000 exemplaren verkoopt van  Je hebt me 1000 maal belogen. De stijfburgerlijke minister van media Geert Bourgeois die Laura Lynn voor de micro van Radio 1 haalt. Frans Bauer die het Antwerps Sportpaleis viermaal laat vol lopen. Ook jongeren die concerttickets voor Bauer kopen. De Ethias Arena-hal in Hasselt die begin april tot in de nok gevuld zal zijn voor het 'Schlagerfestival 2006' dat integraal opgenomen wordt door VTM. En dit is pas een begin, in de zomer gaan we - voorspellen kenners - langs alle kanten schlagers horen.

Het is wellicht geen toeval dat de schlagers nu zo'n opgang maken. Cultuursocioloog Pascal Gielen (K.U.-Leuven) ziet overeenkomsten met de opgang van het Vlaams Belang. Gielen (in Het Laatste Nieuws ): "Waarmee ik niet wil zeggen dat schlagerliefhebbers VB-stemmers zijn, verre van. Maar de maatschappelijke parallellen vallen wel op. Op politiek vlak vluchten de mensen naar het Vlaams Belang omdat ze het gekissebis beu zijn, omdat ze niet meer kunnen volgen. Op muzikaal vlak kiezen ze voor 'easy tunes' met teksten die altijd gaan over microsociale relaties: een liefdesaffaire, een weggelopen dochter, een drinkende vader... Over emoties dus, die iedereen begrijpt. Op die manier vluchten ze weg uit hun eigen stressy leven, weg van de maatschappij die ze niet kunnen bijhouden. Schlagers bieden een 'veilige haven' waar alles verstaanbaar is, waar gezongen wordt over dingen die iedereen kent." Waarom uitgerekend nu, en geen tien jaar geleden? Gielen: "Waarom is de stand-up comedy vijf jaar geleden zo populair geworden? Zulke maatschappelijke trends zijn wetenschappelijk niet te verklaren. Meestal is het enkel wachten tot iemand succes boekt met een nieuwe stroming, die appelleert aan een groeiende behoefte. In Vlaanderen was Laura Lynn de eerste, en iedereen volgde: de muzikale verschuiving was begonnen. Zo is het dikwijls: iemand geeft de richting aan, en de rest volgt."

"Jij zegt dat je graag vrij wil zijn. Niemand zeg jij krijgt je klein. Jij hield helemaal niet van mij. Daarom vraag ik jou waarom jij? Je hebt met duizend maal belogen. Je deed me duizend keer zo'n pijn. Ik ben met jou zo hoog gevlogen. (...)" Ach, de hit van Laura Lynn kunnen we evengoed meezingen denkend aan het VB. Want beliegt dat ons niet voortdurend? Neem nu de actualiteit van de voorbije week. Het VB eist een streng optreden tegen bouwmisdrijven, maar VB-pronkstuk Marie-Rose Morel is verontwaardigd als haar erop gewezen wordt dat ze een bouwmisdrijf pleegt (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060228#3062498). Of Paul Beliën, echtgenoot van Alexandra Colen, onder andere VB-contactman die ervoor zorgde dat enkele buitenlandse bladen lovend over het VB schreven. Een paar weken geleden op de eerste rij om te protesteren tegen een theateraffiche met een Madonna met ontblote borst (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051031#2769708 en http://aff.skynetblogs.be/?date=20051130#2805317), vorige vrijdag vooraan mee betogend voor het recht om van de profeet Mohammed een karikaturale afbeelding te maken en verspreiden. En Hugo Coveliers: een paar maanden terug nog bewerend op eigen kracht naar de gemeenteraadsverkiezingen te zullen gaan (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050430#1085172), nu in kartel met het VB (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051130#2859472 en http://aff.skynetblogs.be/?date=20060228#3054378). Van consequentie kunnen het VB en haar vrienden niet verdacht worden. Vroeg of laat breekt dat nog wel eens zuur op. "Je hebt me duizend maal belogen..."

00:38 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

05-02-06

Rel met Morel, chillen met Dillen

De zwembadrel met Marie-Rose Morel (zie: http://www.blokwatch.be/content/view/644/39/lang,nl... en http://www.blokwatch.be/content/view/650/39/lang,nl...) zindert nog na in de weekendkranten. Het Nieuwsblad had er nog niet over geschreven en heeft er nu twee bijdragen over. Een kleine op de nationale bladzijden, Zwembadrelleke met Morelleke. En een grote op de Antwerpse regionale bladzijden, Morel legt werken zwembad stil - Burgemeester Hendrickx: "VB speelt weer het slachtoffer". Schotens VLD-schepen voor ruimtelijke ordening Els Empereur wordt geïnterviewd in  De Standaard. Dezelfde Els Empereur die Morel zou uitgenodigd hebben op de Schotense VLD-nieuwjaarsreceptie. Empereur vreest dat het met de komst van Morel "een vuile kiesstrijd" wordt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ze ontkent overigens Morel uitgenodigd te hebben voor de VLD-nieuwjaarsreceptie. Tot die bewuste receptie had ze Morel nog nooit ontmoet.

In De Nieuwe Gazet  zegt burgmeester Harrie Hendrickx dat er toch een procesverbaal zal opgeteld worden. Hendrickx: "Omdat mevrouw Morel inschikkelijk was en de werken onmiddellijk had stilgelegd, was het eerst niet de bedoeling om een PV op te stellen. Nu dient ze plots twee klachten in tegen het gemeentebestuur (een klacht voor schending van privacy en een klacht voor huisvredebreuk - AFF/Verzet). Daarom heb ik gevraagd om het PV toch op te stellen, al was het om de officier van de gerechtelijke politie, die het misdrijf mee vaststelde, te beschermen." In Gazet van Antwerpen  maken ze zich vrolijk om wat de voorbije week Morel is overkomen, zeker na het zien wat voor een kast van een villa Morel gekocht heeft. Wim Daeninck: "'Ze' hebben haar de illegale werken aan haar zwembad doen stilleggen. Terwijl de would-be burgemeesteres van Schoten toch wel een volwassen zwemkom mag hebben, zeker. In dat stukje Schoten heeft iederéén een zwembad (...). Daar bouwen ze dan een villa rond, een gracht, een hek en een elektronisch bediende poort. Installeren er bewakingscamera's en peperdure alarminstallaties. Laten rottweilers (...) rondlopen in hun tuin. En vragen zich vervolgens af waar dat onveiligheidsgevoel vandaan komt. Daar hebben wij, klootjesvolk, gelukkig geen last van."

De zwembadrel is echter maar een akkefietje in vergelijking met wat andere VB-mandatarissen uitsteken... en waar de pers niet over rept. In september 1994 tipte Hugo Gijsels de redactie van De Morgen  dat Marijke Dillen niet in de Antwerpse deelgemeente Deurne woonde zoals ze voorhield, maar in een grote villa in 's Gravenwezel (Schilde). Nochtans was la  Dillen Antwerps gemeenteraadslid en stond ze opnieuw op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. De Morgen  zette er vier journalisten op: Karl van den Broeck (intussen hoofdredacteur bij Knack ), Bart Brinckman (intussen chef-Wetstraat bij De Standaard ), Jan de Zutter (intussen SP.A-adviseur, tot onlangs adviseur en tekstschrijver van Steve Stevaert) en Marc Schoetens (de enige die intussen nog steeds bij De Morgen  werkt).

De informatie van Hugo Gijsels klopte als een bus. Marijke Dillen was al meer dan een jaar naar een luxueuze villa in de groene omgeving van 's Gravenwezel (Schilde) verhuisd. Haar Saab met nummerplaat P-374 was er regelmatig opgemerkt. Op het adres dat ze aanhield in Deurne  - het adres waar haar toenmalige echtgenoot twee bedrijven runde - was weliswaar een appartement boven de bedrijfsruimte voorzien, maar veel leven was daar niet te bespeuren. Er was trouwens geen telefoonaansluiting op naam van Marijke Dillen of haar echtgenoot, geen naambordje aan de deur en geen kabelaansluiting. Een belangrijk zakenman en een bekende politica die thuis een kluizenaarsbestaan zouden leiden. Het klinkt niet aannemelijk. Toen De Morgen  het nieuws over de ware woonst van Marijke Dillen bracht, vrijdag 23 september 1994, hield Marc Schoetens de wacht aan het Deurnese adres en zag hij hoe een en ander aangesleept werd om de indruk te scheppen dat Marijke Dillen er wel degelijk woonde. De wijkagent die er een paar dagen over deed vooraleer het adres te controleren, noteerde dat er kennelijk gewoond werd. La  Dillen werd bijgevolg niet ambtshalve geschrapt van de kieslijst, werd verkozen maar zou haar nieuw mandaat in de gemeenteraad van januari 1995 niet opnemen.

Het straffe was dat VB-kopstuk Marijke Dillen, samen met Philip Dewinter, bij die gemeenteraadsverkiezingen campagne voerde met de slogan 'Antwerpen aan de Antwerpenaren'. Men zou mogen verwachten dat als één van de VB-kandidaten, en dan nog wel een kopstuk van die lijst, niet in Antwerpen woont maar in een residentiële wijk twintig kilometer daar vandaan, de pers op die affaire zou springen. Maar neen, geen enkele krant nam het nieuws van De Morgen  over. Gazet van Antwerpen  heeft er nog wel iets over gevraagd, in het kader van een groot interview met Philip Dewinter en Marijke Dillen, maar er niets over gepubliceerd. In die zin zijn we er op vooruit gegaan met de pers, nu bericht ze wél over misstappen van VB-mandatarissen. Maar intussen is het VB wel meer gegroeid dan had men meteen bericht over dubieuze praktijken van VB-kopstukken.

00:04 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print