13-03-06

Stress in Schoten

Gazet van Antwerpen heeft een ganse week gemelkt over haar opiniepeiling over de kiesintenties in Antwerpen. Daar stak weinig nieuws in, zowel Patrick Janssens als het VB versterken hun posities. Vandaag pakt  de frut met straffer nieuws uit:  Schoten doorbreekt het cordon als het moet.

Om een lang verhaal kort te houden: er zijn geen etnische spanningen in Schoten, de criminaliteitscijfers vertonen een dalende lijn, overlast beperkt zich vooral tot bladeren die van de bomen vallen. En toch behaalde het VB hier 24,5 % van de stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2000 en 34 % van de stemmen bij de Vlaamse verkiezingen in 2004. Met Marie-Rose Morel die toevallig naar Schoten verhuisd is - het had evengoed Brasschaat of Kapellen kunnen zijn - wordt nu uitgekeken of Schoten de eerste gemeente wordt waar het VB mee in de bestuurscoalitie kan stappen.

Wat gevreesd mocht worden, wordt bevestigd. Op plaatselijk vlak trekt men zich weinig aan van nationale richtlijnen. Met één zetel erbij voor de CD&V en een status quo voor de VLD, is men al aan een bestuursmeerderheid. Zelfs twee zetels erbij voor de CD&V zit erin, en dan wordt de bestuursmeerderheid nog wat ruimer. Maar aan een ambtstermijn met vier partijen, ook SP.A en Groen! erbij om het VB buiten de meerderheid te houden, wil CD&V-burgemeester Harrie Hendrickx niet beginnen.

Harrie Hendrickx: "Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik géén voorstander ben van het cordon sanitaire op gemeentelijk niveau. Maar het wordt moeilijk, want het VB valt mij al maanden aan. Marie-Rose Morel en Tim Willekens spelen het spel hard. Vier incidenten sinds Nieuwjaar, waarbij geregeld de man wordt gespeeld in plaats van de bal, dat is niet prettig." En wat als de CD&V een coalitie verbiedt? Hendrickx:"De nationale politiek interesseert me niet, ik ga nooit naar Brussel en heb geen nationale ambities. Ze zullen het in Brussel niet appreciëren, maar anders zal het ook zonder Harrie Hendrickx zijn. Zo'n coalitie zal overigens ook binnen de CD&V van Schoten op protest stuiten."

Het laatste woord is hierover duidelijk nog niet gezegd. Het is daarenboven absurd om zoals Gva-commentator Lex Molenaar te zeggen: "Het is geen slechte zaak als het cordon in sommige gemeenten wordt opgeblazen. (...) Het wordt stilaan tijd voor experimenten met het VB in de lokale besturen, en het is goed dat Antwerpen daarvan niet de primeur krijgt." Alsof als het goed gaat met het VB in Schoten, Antwerpen wél voor de bijl mag gaan. En alsof het programma waarmee bestuurd wordt, van geen tel is.

Marie-Rose Morel is bereid haar zetel in het Vlaams parlement op te geven om burgemeester te worden, maar van haar mag het ook terug Harrie Hendrickx worden als burgemeester alhoewel ze die man de voorbije weken hard heeft aangevallen. Heeft het VB voldoende bekwame mensen op de lijst? Marie-Rose Morel: "Een gemeente is een bedrijf, en ik heb goeie bedrijfsleiders op mijn lijst. Er zal bovendien onmiddellijk logistieke steun komen van de partij, die de verkozenen administratief gaat begeleiden." Alleen administratief?

08:08 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.