14-03-06

Kalmte in Brussel

Bij de CD&V hebben ze gisteren de puntjes op de i gezet over het cordon sanitaire. Eerst Ergün Top, Antwerps gemeenteraadslid van Turkse origine en coming man bij de CD&V. Die had in  Het Laatste Nieuws van 21 februari 2006 gezegd dat hij de deur niet op een kier openzet voor het Vlaams Belang, maar... Ergün Top: "Ik zet ze helemaal open. Althans als het Vlaams Belang zich aanpast. Met het programma dat die partij nu verdedigt, kunnen we als CD&V geen akkoord maken. Maar zeg nooit nooit met Dewinter. Het cordon sanitaire is een dom begrip." Dewinter heeft alleen de eerste en de laatste zin onthouden, en bazuint nu overal rond dat zelfs Ergün Top het cordon sanitaire wil opheffen. Vorige zondag nog, op de regionale televisiezender ATV. En  Gazet van Antwerpen-commentator Lex Molenaar citeerde gisterenavond in  Morgen beter ook al Ergün Top uit datzelfde interview.

In De Morgen  zette Top gisterenochtend de zaak recht. Ergün Top: "Ik heb gewoon gezegd dat ik als lid van een waardenpartij het cordon sanitaire niet nodig heb om niet samen te werken met het VB. Ik kan met een partij die liegt, haat zaait en racistisch is simpelweg geen akkoord sluiten. Jammer genoeg is die uitspraak in een verkeerde context geplaatst en is ze voor het VB intussen zelfs een campagnemiddel geworden." Dat kan wel zijn, maar Top had in Het Laatste Nieuws  ook gezegd: "Ik hoop dat Dewinter zijn taal en zijn programma aanpast aan alle democratische beginselen, zodat er in Antwerpen meer coalitiemogelijkheden komen." Dat is, als het dat al is, een vorm van ironie die - zeker als men niet de toon hoort waarop dit uitgesproken is - mensen op een verkeerd been zet.

CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen (foto) was veel duidelijker. In een persmededeling zei hij gisteren dat de CD&V "niet in zee (kan) gaan met een partij die de problemen uitvergroot zonder haalbare oplossingen aan te brengen en die mensen tegen elkaar opzet. Naar goede gewoonte zal CD&V ook deze keer al haar kandidaten een engagementsverklaring ter ondertekening voorleggen.Met deze verklaring spreken zij af om de partijlijn en de partijstatuten te respecteren. Het is aan de CD&V-kandidaten om in aanloop naar 8 oktober duidelijk te zijn naar de kiezer over het programma en de beleidsambities voor de volgende legislatuur." Voilà. Intussen blijft Lex Molenaar beweren dat het cordon sanitaire ondemocratisch zou zijn. Onduidelijkheid laten of men al dan niet in zee zou gaan met het VB, dàt riekt niet fris. Maar vooraf zeggen dat men een coalitie met het VB kan noch wil aangaan, en dan de kiezer dit laten appreciëren. Wat is daar ondemocratisch aan?

Blijft het argument dat als men het VB niet laat meebesturen, mensen nooit het VB kunnen afrekenen op hun prestaties. Maar dan onderschat men het VB. Niet hun vakbekwaamheid, Guido Tastenhoye bijvoorbeeld bewees onlangs nog geen verstand te hebben van de procedures bij de vreemdelingenwetgeving. Maar hun klaagcultuur. Gegarandeerd dat als het misloopt, het niet de schuld van het VB zal zijn. De schuld zal gelegd worden bij de Vlaamse regering, de Belgische regering, de Europese Unie... Overal waar het VB (nog) niet in de meerderheid is, of haar mannetjes (nog) niet heeft kunnen plaatsen. Het klagen is te hard ingebakken in het wezen van die partij opdat het nog kan veranderen. Zie ook: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060217&number=1&.... In het beste geval zeggen mensen dan: "Het VB kan het ook niet." Of zoals een huidig Antwerps gemeenteraadslid ons toevertrouwde: "Die van ons zijn niet beter dan die die nu besturen." Maar wat win je ermee? De problemen van de mensen worden er niet mee opgelost.

00:56 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print