05-07-06

 Een steen in een kikkerpoel

Het bekend worden dat op 1 oktober niet alleen dEUS, Zita Swoon en andere alternativo's zouden concerteren voor verdraagzaamheid en tegen racisme, maar ook Clouseau, Helmut Lotti, Laura Lynn en Will Tura had het effect van een steen die men in een kikkerpoel smijt. Philip Dewinter wil die laatste Vlaamse artiesten "waarschuwen voor dit concert". Dewinter vermoedt dat "Barman ze gelokt heeft met vrijblijvende slogans zoals 'voor verdraagzaamheid' en 'tegen racisme' maar (...) ze niet weten dat op die concerten een nauwelijks verholen stemadvies zal gegeven worden om niet op ons te stemmen. Die artiesten zoals, zoals Laura Lynn en Will Tura, moeten toch beseffen dat een deel van hun aanhang wél op ons stemt. Ze vergissen zich door aan deze actie mee te doen. Ik wil hen daar toch even op wijzen en informeren waarover het wel gaat." Het wordt meteen een Open Brief, die overigens vandaag bekend zou gemaakt worden.

Op het VB-secretariaat heeft men zich gisteren dan ook bezig gehouden met het verzamelen van alle mogelijke uitspraken van Tom Barman die moeten aantonen dat Barman het VB viseert. Op verschillende VB-websites werd al aan stemmingmakerij gedaan. Het is ons niet bekend voor wie Tom Barman zou stemmen, maar op de nationale VB-website weten ze het al: "Nogal wat van de deelnemende artiesten zijn zélf afkomstig uit een Vlaams-nationaal milieu, maar laten zich nu blijkbaar gewillig voor de kar van extreemlinks spannen om de grootste partij van Vlaanderen te bekampen." En verder: "Artiesten als Laura Lynn en Will Tura moeten beseffen dat een deel van hun aanhang wél op ons stemt. Of zouden zij ook de verkoop van platen en concerttickets aan één miljoen Vlaams Belang-kiezers weigeren?" De ene keer wordt gezalfd (op de website van Philip Dewinter: "Het is duidelijk dat gewaardeerde Vlaamse artiesten zoals Will Tura en Laura Lynn blijkbaar..."); de andere keer worden de kwaliteiten van die "gewaardeerde Vlaamse artiesten" in twijfel getrokken (op de nationale VB-website, in een bericht over vakbondsmensen op VB-lijsten: "Terwijl de fine-fleur van Belgische popartiesten (?) zich opmaakt...). Jurgen Verstrepen van hetzelfde: "Neem nu het muziekfestivalleke den eerste oktober." Verstrepen laakt de sms-oproepen om financiële steun voor de logistiek bij die concerten: "Ook al verdient Deus (sic, red)  genoeg geld, ze willen wel stemadvies geven waar de burger dan maar zelf voor moet betalen." Verstrepen verzwijgt dat niemand verplicht is sms-gewijs of op een andere wijze geld te geven om de concerten te kunnen bijwonen, maar iedereen via de belastingen wél gedwongen wordt mee de VB-propaganda te betalen. Verstrepen gaat nog verder met het verdacht maken met een volkomen uit de lucht gegrepen bewering. Verstrepen suggereert steun vanuit politieke hoek. "Misschien krijgen ze zelfs centen toegestoken van welbepaalde politieke organisaties? Wie weet." Terwijl het duidelijk is dat Barman zijn initiatief neemt los van de politici, zelfs tegen de zin van Patrick Janssens (SP.A) in.

En dan is er nog het voetvolk van het VB dat gisteren de websites van de "gewaardeerde" artiesten bestookte met haatmails. Zoveel dat besloten werd het forum op de website van Laura Lynn te sluiten. Maar Vlaanderens jongste schlagerfenomeen laat zich niet kennen. In een mededeling op haar website zegt Laura Lynn: ""Natuurlijk sta ik achter het idee van zinvolle verdraagzaamheid. Net zoals bij iedereen hebben de zinloze moorden in Antwerpen, de moord op Joe Van Holsbeek en het drama op die Antwerpse bus mij aangegrepen. Kijk, ik ben een eenvoudig Vlaams meisje. Ik put veel kracht uit m'n christelijke opvoeding en daaruit heb ik geleerd dat je je naaste moet liefhebben. Het is een eenvoudige boodschap en daarom sta ik achter initiatieven die dat steunen. Maar meer moet je er niet achter zoeken, ik hou me niet bezig met politiek. Mijn fans komen uit alle lagen van de bevolking en ik respecteer ieders persoonlijke mening en overtuiging, iedereen moet doen wat hij denkt dat het beste is. Maar uiteindelijk zijn we allemaal gewoon mensen en dat mogen we nooit vergeten. Wat er de laatste tijd allemaal gebeurt is triestig en net als iedereen wil ik een betere wereld. Als artiesten op een muzikale manier een signaal kunnen geven met hun liedjes, dan is dat een goede zaak." De website preciseert dat "een reactie op het feit dat (...) Filip Dewinter een open brief zal schrijven naar deelnemende artiesten wil Laura Lynn niet kwijt omdat ze vindt dat dat niks terzake doet. De zangeres zal ook geen verdere uitspraken doen over '0110' maar benadrukt nog eens dat zij de gedachte voor verdraagzaamheid ten volle ondersteunt."

Ook Clouseau en Will Tura hebben inmiddels laten weten niet te zwichten voor de intimidatie van het VB. Kris Wauters (Clouseau, in De Morgen ): "Wij zijn er ons perfect van bewust dat een concert voor verdraagzaamheid in Antwerpen op exact een week van de verkiezingen een niet mis te verstane boodschap inhoudt. Kijk, Clouseau is nooit de groep van de grote politieke statements geweest. Maar Koen en ik vinden het wel belangrijk om mensen voor zulke belangrijke verkiezingen even te doen nadenken voor ze een bolletje rood maken. Als muzikanten met een zekere aanhang voelen we ons verplicht om af en toe iets slims te zeggen. Vergelijk het met de artiesten die in de Verenigde Staten campagne voerden tegen de herverkiezing van Bush. We moeten wat tegenwind durven te geven." En voorts: "Natuurlijk zullen er tussen die 200 000 fans die naar onze concerten in het Sportpaleis komen wel een paar tienduizend Vlaams Belangkiezers zitten. En die mensen zijn allemaal even welkom, we vallen niemand aan. Alleen gaan we niet ophouden ons gedacht te zeggen omdat sommige fans er een andere mening op na houden. Wat Dewinter betreft: hij beoefent zijn favoriete hobby. Clouseau laat zich echter niet intimideren." Will Tura reageert laconiek: "Ach, ik zie niet in wie ik voor het hoofd zou stoten door op te treden op een concert voor verdraagzaamheid. Mijn fans kennen mijn overtuiging al jaren. Ik heb gospel gezongen: liedjes met een sterke boodschap van verdraagzaamheid en samenhorigheid. Wat ik op 1 oktober ga doen is net hetzelfde."

00:14 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (3) | Tags: dewinter, 0110-concert |  Facebook | | |  Print

Commentaren

amaaaaaai Tom Barman sucked gewoon , die krijgt nog wel kletsen in't stad , zijt daar maar zeker van Tommeke jannet!

Gepost door: Vento b. | 06-07-06

RESPECT
Heel erg moedig van deze mensen om niet te zwichten voor de chantagetechnieken van het VB (het oproepen en dreigen geen werk meer van de betrokken artiesten aan te kopen). De oproep van dergelijke personaliteiten zou wel eens het verschil kunnen maken.

Gepost door: Branco | 06-07-06

och branco Tom barman gaat bergaf , net als zijn laatste cd , deus is allang deus niet meer.
en antwerpen is nog steeds vlaams belang , de media denkt dat ze met zulke linkse opzet de algemene opinie kan veranderen , nice try van de "correcte" bende , de verkiezingen in oktober zullen het ware gelaat tonen hoe de echte antwerpenaar er over denkt!!!
of denk je nu echt dat die aanpak van links gaat verandering brengen.

ik ben altijd liberaal geweest , geweest zeg ik u!!!

tijd voor de brugse metten anno 2006.

Gepost door: Pikazzo | 06-07-06

De commentaren zijn gesloten.