31-07-06

Spertijd: nieuwe strip, nieuwe webstrijd

Na Marc Verhaegens  Rebecca R., het eerste Senne & Sanne-album van de voormalige Suske & Wiske-tekenaar (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051207&number=1&...), is pas een nieuwe strip verschenen over het leven onder het nazi-regime:  Spertijd. Striprecensenten halen er hun superlatieven voor uit de kast: “Een meesterwerk”, besluit  8Weekly. “Een geïnspireerd boek”, schrijft  Focus Knack.

"Vroeger was dit een bruisende metropool, een centrum van handel en cultuur met een kleurrijke bevolking, want uit heel Europa stroomden de immigranten toe. Toen kwamen de legers. Dat was mijn kennismaking met de heilloze drieëenheid die sedert de bezetting een dictatoriaal bewind over de stad voerde. Hun namen had ik al zo vaak in de krant gelezen. Nu zag ik hen in levenden lijve, hoewel op een afstand. Augusto Gottesleben, de volksleider. De culturele elite beschouwde hem jarenlang als een politieke hansworst, tot hij zijn tegenstanders de mond snoerde met een verpletterende verkiezingsoverwinning..." Zo begint Spertijd. Er is sprake van een bezetting door een fascistisch regime en van een geheime verzetsorganisatie, maar scenarist Pieter van Oudheusden geeft zijn verhaal een grotere geldingskracht door de stad waar het verhaal zich afspeelt niet te noemen, door de personages symbolische namen mee te geven en door zijn verhaal met verwijzingen in te bedden in een veel ruimere context. Gert Meesters, striprecensent bij Focus Knack, ziet veel verwijzingen naar Kafka: het hoofdpersonage werkt als een onbetekenende klerk, wordt voortdurende gemanipuleerd door schimmige organisaties en een meisje dat een grote rol speelt in zijn leven is genoemd naar een van Kafka’s grote liefdes. Maar ook zonder al die verwijzingen blijft Spertijd  een goed gestoffeerd verhaal over de oorlog en de ongrijpbaarheid van de waarheid. Het hoofdpersonage Bruno Krieger geraakt immers betrokken bij het verzet, maar weet op den duur niet meer wat juist en wat niet juist is. Tekenaar Adri van Kooten bracht het sfeervol in beeld in een krasserige tekenstijl. Spertijd  is een strip die een herlezing vraagt en verdient.

00:01 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken |  Facebook | | |  Print

30-07-06

 "Tom Barman verdient een zetel in de gemeenteraad van mijn hart"

Knack-hoofdredacteur Karl van den Broeck (foto, in zijn vrije tijd ook nog eens centrale figuur van  http://www.turnhoutblogt.be) bejubelt deze week in een opiniebijdrage in  Knack Tom Barman omwille van zijn 0110-concerten waaruit “een ouderwetse strijdlust” spreekt die niet meer te horen was sinds de gloriedagen van “Charta 91, Hand-in-Hand, Objectief 479.917 of het Anti-Fascistisch Front “.Van den Broeck waarschuwt voor de zelfcensuur waartoe het VB de Patrick Janssens’ en Bart De Wevers dwingt als het over het VB gaat. Wat wordt dat niet als het VB eens écht aan de macht komt?

 

Karl van den Broeck: “Uit het 0110-charter van Tom Barman spreekt een ouderwetse strijdlust die niet meer te horen was sinds Charta 91, Hand-in-Hand, Objectief 479.917 of het Anti-Fascistisch Front België overspoelden met pamfletten. Deze organisaties ontstaan na Zwarte Zondag (24 november 1991) voerden jarenlang actie tegen het Vlaams Blok. Gedragen door een kleine kern van militanten, ontwikkelden ze een enorme mobilisatiekracht. Ze onderhielden excellente contacten met het ABVV, de SP, de linkervleugel van de Volksunie, Agalev, het ACW, de jeugdbewegingen, progressieve christenen en de georganiseerde vrijzinnigheid. Hun betogingen lokten dan ook steevast tienduizenden betogers naar Brussel. Centrumpartijen als de PVV en de CVP waren onder de indruk. Ze stemden een strenge motie die het 70-puntenplan veroordeelde en het cordon sanitaire legitimeerde. ‘De rechtse meerderheid laat zich gijzelen door de linkse minderheid’, schreeuwde het Blok toen. De linkse ‘minderheid’ dwong in sneltempo wetten af die de ruggengraat van het Blok moesten breken. Partijen die de mensenrechten niet respecteerden, konden hun dotatie verliezen. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding  institutionaliseerde de werking van de antifascistische beweging. De veroordeling van het Vlaams Blok en de goedkeuring van het migrantenstemrecht betkenden geen triomf, maar wel de zwanenzang van die beweging. Het maatschappelijk klimaat was omgeslagen. In het debat over het Vlaams Belang laat links zich nu gijzelen door rechts. Het cordon sanitaire heet nu de belangrijkste oorzaak voor de groei van extreem-rechts. Wie het ‘centrum-Leman’ verdedigt, is een grootinquisiteur. Wie 0110-concerten organiseert, is ‘de chef polarisatie tegen het VB’.

‘De boodschap is duidelijk: Vlaanderen verdient beter dan extreemrechts’, staat in het 0110-charter. Patrick Janssens zul je die woorden niet horen uitspreken voor 8 oktober. Hij wil boven het gewoel staan. Oké voor een burgemeester, maar van een lijsttrekker van een partij verwacht de kiezer een standpunt. Barman is niet hypocriet, zoals het Vlaams Belang beweert, hij is ‘ouderwets’ duidelijk: hij is tegen het Vlaams Belang en hij roept iedereen op om NIET voor hen te stemmen. Met een bonte affiche, van rock-, pop, schlagers, folk, wereldmuziek tot techno, breekt 0110 ook met een kwalijke traditie. In tegenstelling tot de anti-fascistische beweging van de vorige decennia, is dit geen sektarisch initiatief. Iedereen is welkom, ook andersdenkenden. Fans van dEUS, maar ook die van Laura Lynn. Maar er is een grens aan de tolerantie: extreem-rechts is onaanvaardbaar. N-VA-voorzitter Bart De Wever, zelf een rabiate Vlaams Belang-hater, vindt 0110 een cadeau voor Philip Dewinter. Zijn opiniestuk in De Morgen eindigde met een sneer naar Barman: ‘Shut the fuck up.’ Het is de zoveelste variant op dé politiek correcte mantra van vandaag: door op het VB in te hakken, maak je het VB groter. In 1991 was het anders. ‘Open je ogen, voor het Vlaams Blok ze sluit’, was toen de slogan. Anno 2006 lijkt het wel: eyes wide shut. De reacties van Janssens en De Wever zijn een teken aan de wand. Als het Vlaams Belang zijn tegenstanders nu al tot zelfcensuur kan dwingen, wat wordt dat dan wanneer die partij écht de macht grijpt?

Democratie bestaat niet zonder tegenspraak. Kiezers moeten weten waar kandidaten voor staan. En gelijkgestemden mogen zich – samen – oppeppen voor de strijd. Met zang en dans. Het Vlaams Belang doet dat al een kwarteeuw. Met vendels en ophitsende toespraken. Het is mogelijk dat het ‘ouderwetse’ anti-fascisme van 0110 een aantal kiezers opnieuw naar het Vlaams Belang jaagt. Het zij zo. Het initiatief toont aan een generatie nieuwe kiezers dat je zonder een uitgesproken mening en met dichtgeknepen ogen (en billen) niet aan politiek kunt doen. Alleen al daarom verdient Tom Barman een zetel in de gemeenteraad van mijn hart.”

Omdat Karl van den Broeck zijn mening kwijt moest in een format  van amper twee kolommen gooit hij soms nogal wat dingen op elkaar. Charta 91 bijvoorbeeld is inderdaad ontstaan na de Zwarte Zondag van 24 november 1991. Bij het Anti-Fascistisch Front (AFF) waren ze er al vroeger bij. Dat is opgericht op 6 november 1974 (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050220&number=1&...). Karl van den Broeck heeft gelijk als hij Tom Barman de mobilisatiekracht toedicht die Charta 91, Objectief 479.917, Hand-in-Hand of het Anti-Fascistisch Front niet meer kunnen opbrengen. Blijft wel een verschil tussen die organisaties en de 0110-concerten: die organisaties wezen elk, weliswaar in verschillende toonaarden, op de sociale oorzaken en het politiek deficiet die oorzaak zijn van de VB-stemmenwinst. Bij de 0110-concerten missen wij dat luik, en vrezen we dat het ook niet gaat komen als we de reacties lezen van een aantal deelnemende artiesten (bijvoorbeeld Clouseau die zich verzet tegen alle  extremen, alsof het nakend is dat de PvdA de dictatuur van het proletariaat gaat instellen). De reactie van Patrick Janssens is dezelfde als die van Bob Cools destijds:"Zwijg over Het Verschijnsel, met een goed bestuur zullen we het halen." Of Janssens beter bestuurt dan Cools, daarover zal de geschiedenis oordelen. Het is alleszins niet dat Janssens wél en Cools niet op lange termijn denkt/dacht. Barman komt alleszins de verdienste toe klaar en duidelijk voor zijn mening uit te komen. 'Ouderwets duidelijk' noemen ze dat tegenwoordig.

00:16 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 0110-concert, actie |  Facebook | | |  Print

29-07-06

De wereld zoals VB'ers hem graag zien

De wereld zien zoals je hem graag ziet, slechts horen wat men graag hoort... Ach, het ligt in de menselijke natuur. In een uitzending van  Twee Vandaag, gisteren in de vooravond op de Nederlandse televisie, zei Philip Dewinter (foto 1): "Als de Antwerpenaar dat wil, zal ik de volle zeven jaar burgemeester zijn." Volgens alle handboeken zijn er om de zes jaar gemeenteraadsverkiezingen. In de uitzending passeerden ook oude beelden van de flamboyante, schreeuwerige VB-leider de revue. Eén van Dewinters dochters zei dat ze haar vader zo niet kende: "Thuis is hij veel rustiger. Na een congres hoor je hem nog wel eens roepen, maar da's dan meer voor de sfeer." Thuis nog een VB-scheldtirade als nasmakertje, gelukkig blijft ons dat bespaard.

Ook Freddy Van Gaever (foto 2) zou graag alleen horen en zien wat hij graag hoort en ziet. Hij wil daarom een "objectief dagblad" lanceren (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060725&number=1&...). In De Standaard  wordt hij vandaag zo gekapitteld: "Ergert u zich ook wel eens dood aan uw krant als ze het niet met uw visie op de wereld eens is? De meeste mensen hebben er nauwelijks last van. Ze lezen selectief en pikken alleen mee wat hun eigen vooroordelen bevestigt, zo heeft sociologisch onderzoek aangetoond. Slechts zelden denkt iemand: nu is de maat vol, ik maak mijn eigen gazet. En dan heeft hij meestal niet het fortuin dat ondernemer Freddy Van Gaever als transporteur vergaard heeft. En vervolgens bijna weer kwijtgeraakt in zijn avonturen met VG Airlines, ook wel eens 'Veel Geld Airlines' genoemd. 'De Freddy' is het beu dat 'de linkse Vlaamse pers' zo weinig lovend over zijn Vlaams Belang spreekt. Hij wil een 'objectief dagblad', een dagblad dus dat precies schrijft wat hijzelf denkt. Dan spreekt niemand hem nog tegen. Wie al eens een van die ranzige lokale blaadjes van het Vlaams Belang in zijn bus krijgt, houdt het hart vast en de neus dicht. De rioolstank is zo doordringend, dat het begrip cordon sanitaire een onverwacht nieuwe betekenis krijgt."

09:29 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, 8 oktober, media |  Facebook | | |  Print

28-07-06

 Oostende: Benefiet voor slachtoffers skinheadgeweld in Brugge

Tijdens de nacht van zaterdag 6 op zondag 7 mei hebben rechtse skinheads in Brugge twee mannen het ziekenhuis ingeslagen. De aanval gebeurde vlakbij het extreemrechtse café De Kastelein. De twee slachtoffers, een zwarte Parijzenaar van Gabonese origine en zijn Belgische vriend met rastakapsel uit het West-Vlaamse Ichtegem, waren rond drie uur aan het wachten op een vriendin, toen vijf rechtse skinheads passeerden. De zwarte man, Raphael Mensah, lag lange tijd in coma en kon pas half juli het ziekenhuis verlaten. Hij lijdt wel nog aan geheugenverlies, en zijn kaakbeen is verbrijzeld. Zijn Vlaamse vriend kampt(e) ook met geheugenverlies, en zijn oogkassen en neus waren gebroken.

De rechtse skinheads – er zijn ook anti-fascistische skinheads, vorige dinsdag zagen we er nog dansen op skamuziek bij Binnenstad Rock op de Antwerpse Grote Markt - kwamen van een huwelijksfeest in het beruchte extreemrechtse café De Kastelein. Het café profileert zich als the place to be  voor rechtse skinheads. Niet direct het buurtcafé waar de gemiddelde Bruggeling zijn wekelijks pintje gaat drinken dus. Of zoals je op white power-fora zoals Stormfront kan lezen: "Geen aanrader voor niet-blanken, alternativo's en homo's." De Kastelein was na de kloppartij drie weken lang gesloten, maar is nu terug geopend.

Op 12 mei werd op de plaats waar de racistische aanval gebeurde, overigens niet ver af van waar VB-voorzitter Frank Vanhecke woont, een protestmanifestatie georganiseerd waar enkele honderden mensen op af kwamen (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060511&number=1&... en http://www.ptb.be/scripts/article.phtml?section=A2AAAABG&...).

Morgen, zaterdag 29 juli, wordt in Oostende een benefiet georganiseerd om de ziekenhuiskosten van Raphael Mensah en zijn Vlaamse vriend een beetje te drukken. Een 'ouderwets' Rock against racism-concert. Het vindt plaats in jeugdhuis OHK, Christinastraat 113 in Oostende. Op het podium (zie ook de affiche, voor een grotere afbeelding: eenmaal klikken als je met je muis op de illustratie staat) vinden we vanaf 18.00 uur de groepen Turkish Delight (experimentele muziek), Giant L-MO (emo-rock) en Dedicted (stevige metal/hardcore). Na de optredens geven nog enkele reggae soundsystems het beste van zichzelf. De opbrengst van de avond wordt gelijk verdeeld over het Vlaamse en het Franse/Gabonese slachtoffer van de raid in Brugge.

00:01 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, actie |  Facebook | | |  Print

27-07-06

Allochtone stemmen

In het weekblad  Knack loopt deze zomer een artikelenreeks waarin theatermaker en journalist Michaël De Cock (foto) in Antwerpen op zoek gaat naar antwoorden op die ene vraag die hem blijft kwellen: hoe verdeeld is zijn stad? Deze week: aflevering 3, waarin De Cock terechtkomt in de Van Cortbeemdelei in Deurne, vlakbij het Sportpaleis. Het staat niet in  Knack, maar we kunnen het verzekeren: waar ze bij elk optreden in het Sportpaleis 'genieten' van een lawaaibrij die meerdere straten ver gaat. De Cock ontmoet er enkele Marokkaanse buurtbewoners. Het gesprek gaat over de waarde van de huizen daar en de leefbaarheid van de wijk, de Roma's die er in de buurt zijn komen wonen, uithuwelijken en het gedrag van hier opgroeiende Marokkaanse meisjes, uitgaan en racisme, bestraffing van misdrijven en misdaden hier en in Marokko... Twee keer komt ook het stemgedrag ter sprake. Michaël De Cock in gesprek met drie mannen die hij op een zitbank treft, "een dikke twintiger (...) in jogging, een man met een ringbaard en een jongen van zestien."  Voor wie gaan zij stemmen in oktober?

"'Dat is waar ook', zegt Abdel, 'binnenkort zijn er verkiezingen.'
'Ik stem zeker voor het Vlaams Belang', zegt de dikke jongen in jogging. Weer gelach.
'Zeker niet op het AEL', zegt Abdel serieus.
'Bestaat het AEL nog?'
'Abou Jahjah heeft misschien wel goede ideeën, maar hij overdrijft', zegt Abdel weer.
'Hij is niet eens  Marokkaan', zegt een ander terwijl hij me aankijkt.
'Dat wist je toch?'
'Eerlijk gezegd interesseren de verkiezingen mij niet', zegt de man met de ringbaard.
'Ik denk dat ik gewoon niet ga.'
'Je moet gaan', zegt Abdel.
'Dan stem ik wel met mijn ogen dicht'
'Weet je', zegt de jongen in jogging op de bank nu toch iets ernstiger, 'ik heb ooit eens op het internet een test gedaan om te zien bij welke partij ik hoor, en ik kwam uit bij het Vlaams Belang. Ik zweer het. Mijn mening komt het meest overeen met die van een partij die mij hier buiten wil.'
Hij schudt cynisch het hoofd.
'Jij bent Belg', zegt Abdel, 'jij moet niets vrezen.'
'Ga je ook echt voor het VB stemmen?' wil iemand weten.
'Natuurlijk niet.'"

Later probeert Michaël De Cock het nog eens. Op wie gaan zij stemmen?
"'SP.A', zegt een van hen.
De anderen knikken instemmend.
'Janssens doet dat goed, maar ja, hij kan het ook niet alleen oplossen.'
'Waarom vinden jullie Janssens goed?'
Ze aarzelen even, zonder echt op een duidelijk antwoord te komen.
'Hij heeft een Marokkaanse chauffeur, wist je dat?' zegt Murat. (Inderdaad, Mohamed Ayhir. Zijn tweede chauffeur, Johnny Gorselé, is dan weer het prototype van de goedlachse autochtone Sinjoor. - AFF/Verzet)
'Voor hem zijn er geen verschillen', zegt Abdel 'en is iedereen gelijk.'
'De SP.A doet veel in Deurne. Onlangs is Kathleen Van Brempt hier geweest. Daar konden we alles tegen zeggen. En er is een stratenpoets geweest, en daar hebben we ook aan meegedaan.'
Hij kijkt me aan alsof hij niet helemaal zeker is of ik hem geloof.
'Echt waar. We hebben allemaal mee gekuist', zegt hij nog een keer."

Michaël De Cock heeft niet gevraagd of de twee die blijkbaar niet de Belgische nationaliteit bezitten, zich geregistreerd hebben voor de verkiezingen op 8 oktober of dat alsnog zouden doen. In heel Vlaanderen heeft maar 5,5 % van de potentiële kiesgerechtigde niet-E.U.-burgers zich laten registreren. In Antwerpen heeft weliswaar zowat het dubbel zich laten registreren, maar een registratie van 100 % en niet 12 % van de potentiële kiesgerechtigde niet-E.U.-burgers had gewogen op 5 van de 55 gemeenteraadszetels in Antwerpen. Zover zijn we dus niet, alle onheilsberichten van het VB ten spijt.

00:36 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 8 oktober, antwerpen |  Facebook | | |  Print

26-07-06

 Karel Van Miert en vader Lotti over de 0110-concerten

“Uiteraard steun ik dat initiatief van Tom Barman”, zegt gewezen Europees Commissaris Karel Van Miert (SP.A, foto 1) deze week in  Humo over de 0110-concerten. Humo merkt op dat zijn partijgenoot en burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens “helemaal niet enthousiast” is over die concerten. Karel Van Miert: “Er zijn mensen die denken dat je het Vlaams Belang klein krijgt door je te bukken en de andere kant op te kijken. Ik niet. Ik zeg niet dat je moedwillig discussies op de spits moet drijven, maar nu en dan moet je wel heel duidelijk je gedacht zeggen. Tegen die artiesten zeg ik dus in alle duidelijkheid en diepgemeend: ‘Respect!’”

In diezelfde Humo  komt ook Luc Lottegiers aan het woord, de vader van Helmut Lotti (foto 2) die gratis op het 0110-concert in Gent optreedt, en van Kurt (foto 3) die voor een gage van 500 euro optreedt op de 24 uren van het Vlaams Belang  (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060720&number=1&...). Het engagement van de beroemdste Lottegiers-telg inspireerde het Gentse VB-kamerlid Francis Van den Eynde tot een Open Brief (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060708&number=1&...). Daarin deed hij het extreem-rechtse verleden van de familie Lottegiers uit de doeken: vader Lotti voerde naar verluidt jarenlang ijverig propaganda voor het Vlaams Blok in Gent en Helmut Lotti zou lid geweest zijn van het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ).

Vader Lotti ontkent evenwel: “Ik ben nooit lid van het Vlaams Blok geweest en Helmut was nooit bij het VNJ. Dat was allemaal niks voor hem. Hij is ooit twee dagen bij de scouts geweest, maar het stond hem daar zo tegen dat hij van de weeromstuit is beginnen fietsen. Net als ik loopt Helmut niet graag in het gelid (lacht).” Waarom heeft vader of zoon Lotti daar dan niet op gereageerd? Luc Lottegiers: “Zulke opmerkingen glijden op mij af. ’t Is ook algemeen bekend dat mijnheer Van den Eynde een demagoog is. Zijn reactie wijst op een toenemende angst bij het VB dat die concerten hen toch stemmen zullen kosten. Toen De Droomfabriek   nog bestond heb ik eens een brief naar de redactie gestuurd. Mijn droom was: een boksmatch tegen Philip Dewinter. Nooit meer iets van gehoord (lacht). Jammer, ik had verdorie de loop van de Belgische geschiedenis kunnen bepalen. (Denkt na)  Misschien was het toch niet zo’n goed idee; je moet geweld niet met geweld willen beantwoorden.”

Wat vindt  Luc Lottegiers van Kurt, zijn andere zoon, die optreedt voor het Vlaams Belang? Luc Lottegiers: “Ik erger mij daar verschrikkelijk aan; Kurt begaat een stommiteit. Toen ik hem zei dat hij dat niet kon maken, reageerde hij fel: ‘Jamaar pa, een derde van de bevolking stemt op die partij!’ Daar maakt hij al een rekenfout, want zo ver is het nog lang niet. ‘Hoe moet ik dan aan de kost komen?’ reageerde hij. Ik sta absoluut niet achter dat optreden, maar hij is en blijft een koppigaard. Heeft het meegespeeld dat Kurt in Lokeren woont? Is zijn stad niet langer leefbaar? Ik weet het niet. Het Vlaams Belang is de partij van de bange mens. (…) Dertig jaar geleden riep ik al dat Vlaanderen zijn migranten in getto’s stopt en dat daar vroeg of laat problemen van moesten komen. Zeker de derde generatie heeft het heel moeilijk met zijn identiteit. Maar, denk ik dan, er zit overal crapuul. Ook onder onze  jongens zitten kleine gangsterkes.”

Luc Lottegiers gaat "vaneigens" naar het 0110-concert van zijn zoon in Gent kijken. Nemen Helmut Lotti, Will Tura en Laura Lynn grote risico’s? Luc Lottegiers: “Nee. Die paar idioten die willen betogen, worden tegengehouden en opgepakt: ze zullen geen kans krijgen om tot voor het podium te geraken." Luc Lottegiers is zelf nog muzikant geweest en overweegt naar Tom Barman te bellen om te vragen of hij mee kan optreden op het 0110-podium in Antwerpen. Hij staat alleszins al op de lijst van Groen! (kanton Antwerpen) voor de provincieraadsverkiezingen op 8 oktober.

  • Vernieuwde website 0110-concerten met nieuwe namen van optredende artiesten, boodschappen van artiesten, plaats van optreden...: www.0110.be   

00:55 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 0110-concert |  Facebook | | |  Print

25-07-06

Een nieuwe krant?

Na  ’t Scheldt meldt nu ook  Trends dat vanuit VB-kringen gedacht wordt aan het op de markt gooien van een nieuwe krant. Het financieel-economisch weekblad van de Roularta-goep schrijft in haar rubriek  Vertrouwelijk : “Nieuwe krant? Twee ondernemers bij het Vlaams Belang, Freddy Van Gaever en Bruno Valkeniers, smeden plannen voor een nieuwe krant die minder schatplichtig is aan het politiek correct denken.”  De Morgen voegt eraan toe dat die nieuwe krant “een kolfje naar de hand (is) van journalist-politicus Jurgen Verstrepen."

Het is niet de eerste poging om een nieuwe conservatieve Vlaamse krant van de grond te krijgen. Kort na de parlementsverkiezingen van 24 november 1991, waarbij hij lijstduwer was de VB-Kamerlijst in Antwerpen, meldde zakenman Wim Hilven in zijn tijdschrift Breekpunt  dat hij van plan was om 800 miljoen Belgische frank bijeen te verzamelen voor de oprichting van een “neutraal Vlaams dagblad”. Hij gaf zichzelf daarvoor vijf jaar tijd, en begon een jaar later met de verkoop van 5 000 aandelen van elk 1 000 Belgische frank. Doel was een krant die op korte termijn op 50 000 exemplaren zou verkocht worden, en op langere termijn dagelijks 130 000 stuks. Van Wim Hilven noch van de krant die hij wilde oprichten, is nadien nog iets vernomen.

Wel verscheen in 2002 het “nieuw rechts weekblad” Punt. Na een paar maanden werd het echter al opgedoekt bij gebrek aan voldoende financiële middelen, en door ruzie tussen uitgever-financier Dirk Melkebeek en hoofdredacteur Peter De Roover, jarenlang uithangbord van en nu ere-voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging. De Roover was het niet eens met de plannen van Melkebeek om de redactie van Punt  op de VB-lijn te brengen. Melkebeek probeert nu zijn VB-vriendelijke boodschap te verkondigen in de redactionele stukken en interviews in het mannenblad Menzo.

Nu duikt dus de naam op van Freddy Van Gaever, betrokken bij meer failliet gegane en verkochte bedrijven dan een mens er gemiddeld kan opsommen, en auteur van het boekje Volksvertegenwoordiger, een feest?  (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051026&number=1&...). Bruno Valkeniers’ naam wordt ook genoemd. Tot zijn overstap naar het VB vorige maand was Valkeniers voorzitter van het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ). Voorheen was hij professioneel actief in de Antwerpse haven, en daarvoor bij een trits Vlaamse organisaties (het KVHV, de NSV, de Marnix-kring en het naar de voor collaboratie veroordeelde Wies Moens genoemd vormingsinstituut). Mocht Jurgen Verstrepen inderdaad betrokken worden bij het initiatief, is de kans groot dat Vlaanderen haar eerste dagblad krijgt met een page 3-girl  (foto: de page 3-girl  die gisteren de Britse krant The Sun  mocht vullen). Maar… zover zijn we nog niet.

00:01 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, van gaever |  Facebook | | |  Print

24-07-06

VB-lijsttrekker getroffen door selectieve leesblindheid

Dat Bart Debie,, VB-lijsttrekker bij de districtsraadsverkiezingen in Borgerhout én kandidaat-gemeenteraadslid in Antwerpen, geen behoorlijk Nederlands kan schrijven, wisten we al (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050911&number=1&...). Nu blijkt dat Debie, op de foto hiernaast braaf luisterend naar Philip Dewinter, evenmin behoorlijk kan lezen.

Naar aanleiding van de voorstelling van het VB-programma voor de districtsraadsverkiezingen in Borgerhout (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060719&number=1&...) en een daaropvolgende persmededeling van Groen! Borgerhout (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060722&number=1&...), schrijft Bart Debie op zijn weblog: “In verschillende kranten reageert Groen! Borgerhout op ons lokaal programma. Zij focussen daarbij op één thema, met name het hoofddoekenthema. (…) Wij doen helemaal niet aan ‘Marokkanen pesten’, wie als ambtenaar in het districtshuis werkt moet neutraal zijn en mag geen hoofddoek verdragen.” Maar daar gaat het niet om. In haar persmededeling zegt Groen! Borgerhout: Hun voorstel dat personeelsleden geen hoofddoek mogen dragen is ons al langer bekend, maar nu moet dus ook nog eens de andere kant van het loket hoofddoekvrij zijn. Voor ons is dit echt twee bruggen te ver.” Wij kunnen niet namens Groen! Borgerhout spreken, maar ons is het nogal duidelijk dat voor hen het verbod op het dragen van een hoofddoek ook  voor alle bezoekers van het districtshuis erover is. Maar Debie doet nu alsof hij en Dewinter die fatwa  niet zouden uitgesproken hebben, en reageert met een verwijzing naar wat in het VB-programma voor Borgerhout staat. En dat is enkel een verbod op het dragen van een hoofddoek door de loketbedienden. Niet minder, maar ook niet meer. Debie en Dewinter gingen op de VB-persconferentie waar het programma voor Borgerhout werd voorgesteld echter veel verder, eisten ook een verbod op het dragen van een hoofddoek voor al wie het districtshuis betreedt (zie: http://www.atv.be/v3/newsdetail.aspx?mid=&id=2542).

Debie besluit:
“ Mag ik Groen! er op wijzen dat er landen zijn (bv. Turkije), waar het dragen van die hoofddoek zelfs verboden is op de openbare weg! Ach, van een fractie die je nooit hoort in de districtsraad kan je niets anders dan zulke kortzichtigheid verwachten natuurlijk. Ook de zwakkeren in de politiek moeten hun plaats hebben, we vergeven hun domheid.” Zoveel generositeit, we zijn het niet gewoon van het VB. Dat in Turkije het verbod op het dragen van een hoofddoek op straat niet nageleefd wordt, hebben we hier zaterdag nog geschreven. Debie, nochtans regelmatige bezoeker van deze weblog, heeft het over het hoofd gezien. We zullen het maar geen ‘kortzichtigheid’ of ‘domheid’ noemen, maar selectieve leesblindheid. Het kan de beste overkomen.

00:02 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 8 oktober, antwerpen, debie |  Facebook | | |  Print

23-07-06

Wrevel bij VB-militanten van het eerste uur

Het zit het VB niet mee. Gazet van Antwerpen  schreef gisteren dat het artiestenbureau Artists4All aan vijftig artiesten had gevraagd om op te treden op de  24 uur van het Vlaams Belang (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060720&number=1&...), maar zowat veertig neen zegden vanwege  de klant. In Meerhout, in de Kempen, stapte dan weer bijna de hele VB-afdeling – 32 van de 40 leden – over naar de N-VA. “Door het cordon sanitaire konden we niet aan politiek doen. Bovendien behandelt N-VA iedereen gelijk en verdedigt ze de Vlaamse zaak vanuit een democratisch standpunt”, zegt gemeenteraadslid Francis Dox. Hendrik Broeckx (foto 1), VB-provincieraadslid uit Wuustwezel en stichter van verschillende VB-afdelingen in de Noorderkempen, stapte in maart al op uit het VB. De Morgen ging hem opzoeken, en noteerde nogal wat wrevel bij de militanten van het eerste uur van het VB.

Tom Cochez: “Het VB is in een opperbeste stemming. De racistische moorden in Antwerpen hebben de partij geen schade berokkend en de dood van Joe Van Holsbeeck en Guido Demoor zal het VB naar eigen zeggen naar een recordscore stuwen. Maar terwijl de partijtop de champagne alvast koud zet, mokken de militanten van het eerste uur. ‘Ik ben uit het VB gestapt uit onvrede met de gang van zaken’, zegt Antwerps provincieraadslid Hendrik Broeckx. ‘Ik heb geen persoonlijke conflicten, maar ik ben zwaar teleurgesteld in de werkwijze van de partij. En ik sta daar lang niet alleen mee. In Kapellen bijvoorbeeld werden onlangs nog enkele trouwe medewerkers bedankt en ingeruild voor inwijkelingen. Over heel Vlaanderen zijn er tientallen ontevreden militanten opgestapt, maar daar hoor je nooit iets van. De partij zet wel de overlopers uitgebreid in de verf en geeft hen gelijk wat ze vragen. Dat geeft het vertekend beeld dat het VB almaar groter wordt en mensen binnenhaalt. De werkelijkheid is dat er tegelijk via de achterdeur veel mensen vertrekken. Daarnaast draagt de partij nog een pak ontevreden militanten mee die gewoon blijven omdat ze tegen beter weten in hun partij trouw zijn.’

Die ontevredenheid wordt vooralsnog met succes onder de knoet gehouden dankzij een sterk hiërarchisch apparaat. ‘In mijn regio (de Noorderkempen, ToC)  zwaaien twee mensen de plak’, zegt Broeckx. ‘Zonder hun fiat gebeurt er niets.’ Die twee mensen zijn Kamerlid Luc Sevenhans en Francis Wouters. Die laatste is fractiesecretaris voor het VB in de Kamer en een van de vele betaalde partijmedewerkers. ‘Ze zullen het niet graag horen, maar de partij valt nog het best te vergelijken met de KP in de Sovjet-Unie. De top van de nomenklatoera zegt wat goed is voor iedereen. Wat er gezegd wordt en hoe er gestemd wordt in de gemeenteraden volledig van bovenuit opgelegd. De partijtop brieft een paar heerschappen. Die komen maandelijks op het arrondissementeel bestuur de instructies uitdelen. Ik herinner me nog goed hoe het standpunt van de partij over Nederlanders die net over de grens komen wonen, volledig van bovenuit werd opgelegd zonder ook maar iemand uit onze regio te horen. Mensen die over dat soort dingen moeilijk doen, worden in alle stilte ingeruild voor nieuwlichters die wel naar het pijpen van de partijtop dansen. Kijk naar de generatie van de jaren tachtig, daar schiet vandaag bijna niemand meer van over.’

De verklaring daarvoor ligt volgens Broeckx in het feit dat het VB geëvolueerd is van een beweging tot een heuse NV. ‘De talrijke verkozenen en de grote groep mensen die door de partij betaald worden, zijn met handen en voeten gebonden. Ze hebben er alle belang bij om gewoon uit te voeren wat er van bovenuit wordt gevraagd. Dat hondstrouw, betaald leger wordt gebruikt om de deuren overal op slot te houden.’Net zoals Hendrik Broeckx in de Noorderkempen stampte ook Ludo Switsers (foto 2) talrijke afdelingen uit de grond in de Rupelstreek. In tegenstelling tot Broeckx maakt hij nog steeds deel uit van de partij. ‘De eerste generatie heeft nooit gewild wat er vandaag gebeurt. Wij waren en zijn nog steeds vrijwilligers. Echte idealisten die strijden voor de rechten van ons volk. Geld is nooit de drijvende kracht geweest. Ik heb honderden leden geworven voor de partij en net zoals een pak andere mensen heb ik jaren van mijn leven in de partij gestoken. Ik kan gerust zeggen dat ik het VB in bijna het hele kanton mee op de kaart heb gezet. Zolang ik er ben, zal ik mijn mond opendoen en samen met mijn mensen de zaken blijven zeggen zoals ze zijn. Ik wil niet dat men mij achteraf verwijt dat ik het nooit gezegd heb. Daarom heb ik een dossier klaar dat op 6 augustus voor de partijraad komt. Ik voel dat er dingen aan het gebeuren zijn waar ik niet veel over wil zeggen. Ik zal proberen de zaak intern te verdedigen, ook al doet dat zeer.’

Dat er in de partijraad geluisterd zal worden naar de opmerkingen van basismilitanten van het eerste uur zoals Switsers is echter zeer onwaarschijnlijk. ‘Als je kijkt naar de samenstelling van de partijraad, dan weet je waar het probleem zit’, zegt Hendrik Broeckx. ‘Alle verkozenen en een groot deel van de mensen die door de partij tewerk gesteld worden, zetelen in die raad. Daarnaast zit er slechts een handvol vrijwilligers. Dat betaalde legertje heeft er alle belang bij om vooral geen gehoor te geven aan de klachten die uit de partijbasis komen. Ze zouden alleen maar aan hun eigen poten zagen.’ De groeiende onvrede heeft ook veel te maken met de komst van een hele bende vernieuwers en verruimers. Dat mensen als Marie-Rose Morel en Jurgen Verstrepen, maar ook figuren als de in verdenking gestelde ex-politiecommissaris Bart Debie uit het niets naar boven worden gekatapulteerd en een verkiesbare plaats of een vet betaalde job van de partij krijgen, steekt. Binnen de aanzwellende groep die op de payroll van de partij staat, is er ook een flink contingent gesjeesde parlementsleden of partijleden die door racistische of negationistische opmerkingen, of voor het gebruik van geweld even uit het voetlicht moeten.

‘Voor iedereen die erbij komt, moet er iemand anders gaan’, zegt Hendrik Broeckx. ‘Dat is de logica der dingen. De partij groeit wel, maar niet snel genoeg om iedereen tevreden te houden, én de nieuwkomers én de militanten van het eerste uur. De goede vrede wordt afgekocht, maar vanzelfsprekend zijn er grenzen aan het budget en aan het aantal beschikbare mandaten.’ Samen met de nieuwlichters heeft ook de professionalisering haar opwachting gemaakt binnen het VB en ook dat gebeurt niet zonder gemor. Het wij-tegen-de-rest-van-de-wereld-gevoel binnen het VB werd altijd levendig gehouden, onder meer door de vrij directe lijn tussen partijtop en voetvolk, maar vandaag wordt het plakken en het bussen van folders uitbesteed aan professionele diensten. ‘Plakken is iets wat de basismilitanten altijd vol enthousiasme hebben gedaan’, zegt Broeckx. ‘Het ging altijd gepaard met wat spanning en sensatie. Ook het bussen van folders is uit handen gegeven en de partij wordt bijgestaan door diverse publiciteitsploegen. De vriendenclub van weleer heeft plaatsgemaakt voor platte berekening en dat wringt.’ (…)”

In het Brusselse werden trouwens al allochtonen gesignaleerd die VB-propagandamateriaal – in opdracht – in brievenbussen stopten. De Morgen  haalt ook nog Luc Lamine aan, professor aan de KU Leuven die in januari opstapte uit het VB. Volgens hem heeft de veroordeling wegens racisme van het VB nogal wat militanten bang gemaakt. De top geniet parlementaire onschendbaarheid, maar de gewone militanten zouden wél vervolgd kunnen worden. Hendrik Broeckx bevestigt dat die schrik erin zit. Maar Lamine zit natuurlijk vol gramschap omdat de VB-top hem niet is gevolgd in de juridische aanpak van de aanklacht wegens racisme tegen het VB. Ludo Switsers is overigens geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Twee jaar geleden werd hij voor het uitbrengen van de Hitler-groet in de Antwerpse provincieraad veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijk en een boete wegens smaad. Maar dat het VB moet afrekenen met groeiend ongenoegen bij de militanten van het eerste uur, dat is zeker.

07:25 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaams belang |  Facebook | | |  Print

22-07-06

VB gaat meteen veel verder dan wat in haar programma staat

“Wat is er mis met het programma van het VB-Borgerhout?”, vraagt een bezoeker van deze weblog. Het is een oubollig programma, dat de diversiteit van de Borgerhoutse bevolking miskent en vaak folkloristische antwoorden biedt op moderne problemen. Maar goed, ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is. Wat ons meer stoort, is dat je met het VB weet waaraan je begint maar niet waar je eindigt. Dat bleek vorige dinsdag nog maar eens op de persconferentie waar het VB-programma voor Borgerhout werd voorgesteld. Officieel een VB/VLOTT-programma, maar dat was niet te zien aan de presentatie van het programma. Vooraan zagen we enkel VB'ers. Philip Dewinter en plaatselijk lijstaanvoerder Bart Debie stelden meteen al een maatregel voor die veel verder gaat dan wat dan in het officiële VB/VLOTT-programma voor Borgerhout staat.

 

Hét grote nieuws van de voorstelling van het Borgerhouts VB/VLOTT-programma was dat het VB een verbod op het dragen van een hoofddoek wil uitvaardigen. Philip Dewinter in Gazet van Antwerpen : “Als wij het hier voor het zeggen krijgen, zullen wij een verbod invoeren op het dragen van een hoofddoek op publieke plaatsen.” “Bovenaan het VB-programma prijkt het thema veiligheid, maar de partij wil ook nieuwe Vlaamse evenementen organiseren en streng toezien op het dragen van een hoofddoek in de districtsgebouwen, zowel door ambtenaren als burgers”, besluit Het Nieuwsblad. Dewinter haalt naar eigen zeggen de mosterd uit Turkije. Dewinter in De Morgen : “We gaan minder ver. Daar mogen de vrouwen zelfs op straat geen hoofddoek dragen, wij willen alleen een verbod in openbare gebouwen. Dat de ambtenaren niet gesluierd mogen werken, is de logica zelf. Maar het Vlaams Belang wil die lijn consequent doortrekken naar alle burgers. Wie geholpen wil worden aan de loketten van het districtshuis moet de hoofddoek afnemen.”

 

Allemaal verklaringen genoteerd door persmensen bij de voorstelling van het programma voor de districtsraadverkiezingen in Borgerhout, maar wat staat  letterlijk in het VB/VLOTT-programma? In het hoofdstuk Vlaams karakter van Borgerhout  lezen we: “Bij de dienstverlening in het districtshuis zal het Nederlands de enige voertaal zijn. Wie het Nederlands niet machtig is moet zelf een tolk voorzien. Voor het kartel Vlaams Belang-VLOTT is het in elk geval uitgesloten dat personeelsleden van het districtshuis hun taak uitoefenen terwijl ze gekleed zijn met een hoofddoek.” That’s all. Wie dus op basis van het VB-programma een bestuursakkoord zou afsluiten met het VB moet weten dat er achter die teksten veel meer steekt, het VB binnen de kortste keren veel verder wil gaan. Een verbod op het dragen van een hoofddoek voor het personeel op het districtshuis wordt meteen een verbod op het dragen van een hoofddoek voor al wie het districtshuis betreedt. Een passus als “Het district Borgerhout moet (…) geïnformeerd worden over de geregistreerde criminaliteit op haar grondgebied en over de belangrijkste criminele tendensen die zich daar afspelen.” wordt op de weblog van de lijstaanvoerder meteen dat Borgerhout een “multicriminele zure soep” is.

Wouter Van Besien (Groen!, tweede op de Borgerhoutse kartellijst SP.A-Spirit-Groen!) reageerde donderdagavond met een persmededeling: “
Hun voorstel dat personeelsleden geen hoofddoek mogen dragen is ons al langer bekend, maar nu moet dus ook nog eens de andere kant van het loket hoofddoekvrij zijn. Voor ons is dit echt twee bruggen te ver. Dit is een schending van het recht op godsdienst, en dat kan echt niet. Ieder individu heeft voor recht om zich tot welke godsdienst of religie of levensbeschouwing te bekennen, of het nu het katholicisme, de islam, het jodendom of de vrijzinnigheid is of wat dan ook. Dat is overigens een mensenrecht, dus zo revolutionair is die stelling niet. Soms kiezen mensen om hun religie ook te tonen (door het dragen van een kruisje bijvoorbeeld of door het dragen van een hoofddoek). Ook dat is hun recht. Mensen verplichten die symbolen af te leggen als ze in een districtshuis stappen, is een minachting van wat voor die burgers belangrijk is. Het richt zich bovendien blijkbaar slechts tot één religie (want over kruisjes of keppeltjes is er niets gezegd). (…) Het is met andere woorden een niet eens echt subtiele vorm van Marokkanen-pesten, en dat is het domste wat je als bestuursploeg kan doen. Onze benadering is de totaal omgekeerde: samen met alle  bewoners van Borgerhout het district vorm geven, de problemen aanpakken, de kansen grijpen.”

De verwijzing van Dewinter naar Turkije als voorbeeldland waar vrouwen niet enkel in openbare gebouwen maar ook op straat geen hoofddoek zouden mogen dragen, is ook al misplaatst. Het VB voert campagne tegen een mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie omdat het land islamitisch en niet-democratisch zou zijn, maar als het het VB uitkomt wordt Turkije wél geprezen. Overigens waren we zelf een maand geleden nog in Turkije, en van enig naleven van een verbod op het dragen van een hoofddoek op straat hebben wij niets gemerkt. Nochtans is de Turkse overheid niet vies van gespierd optreden. Het is dan ook hoogst twijfelachtig of het het VB ooit zou lukken een hoofddoekenverbod te laten naleven. (Illustratie: www.tomcartoon.be)

11:44 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, 8 oktober, dewinter |  Facebook | | |  Print

21-07-06

Vraagje

Zouden de VB’ers die zo gruwen van de Belgische Staat vandaag 21 juli, Belgische nationale feestdag, tegen hun werkgever zeggen: “Neen, bedankt. Ik hoef deze verlofdag niet. De Belgische Staat had nooit mogen ontstaan, en zal ook niet blijven bestaan. Voor mij is dit geen feestdag. Voor mij is 21 juli een dag als een andere. Ik wil dan ook komen werken, desnoods gratis. Het is onze plicht om voor alles de Vlaamse economie te versterken.” Zouden ze? Of zijn ze, als het hen uitkomt, toch niet mordicus tegen het Belgisch gegeven?

00:20 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

20-07-06

Artiesten voor het VB

Wat Philip Dewinter begin deze week niet wilde bekendmaken, heeft  De Morgen toch achterhaald: de artiesten die het VB geëngageerd heeft voor de ’24 uur van het Vlaams Belang’, het VB-partijfeest zondag 10 september in Antwerp Expo. Van ons krijgt u ook nog eens het uurschema van de optredens cadeau.

 

In zijn Open Brief aan de 0110-artiesten schreef Philip Dewinter dat hij veronderstelde dat de Vlaamse artiesten zich “politiek neutraal” wilden opstellen, en het zeer onwaarschijnlijk was dat ze “zich op enkele dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen een stemadvies tegen een bepaalde Vlaamse partij zou(den) permitteren” waarmee ze “een belangrijk deel van de Vlaamse publieke opinie” tegen de haren zouden strijken. Die terughoudendheid wordt blijkbaar niet verwacht als het gaat om een optreden ten voordele van het VB, op een partijfeest waar het gevoel van ‘wij tegen de rest van de wereld’ enkel maar versterkt wordt. Wat het VB heeft kunnen strikken zijn echter maar artiesten van ‘het derde knoopsgat’: vergane gloriën als Salim Seghers (foto) en Danny Fabri, of artiesten waar nog geen kat van gehoord heeft (Bandit, Nic Caan…).

 

De enige bekende is Frank Galan, broer van VRT-quizmaster Herman Van Molle en Vlaamse kloon van Julio Iglesias. Maar Galan wist zelf nog niet dat hij geboekt was. Zijn boekingsagente Christel Verweyen zei aan De Morgen : “Ik boek de optredens en hij moet gewoon uitvoeren wat ik boek. Hij weet niet dat hij voor het VB moet optreden. (…) Dit is gewoon een opdracht.” Salim Seghers had al wel kunnen nadenken over zijn optreden bij het VB. Salim Seghers: “Ik hou me niet bezig met politiek, ik zing gewoon mijn liedjes. Ik denk echt niet dat ik fans zal verliezen.” Dat dacht Garry Hagger ook toen hij in 2004 op het VB-partijfeest optrad, maar dat draaide anders uit. “Een grote blunder, Garry. Ik verscheur mijn lidkaart en zeg af voor de fanreis!”, schreef een Antwerpse fan in het gastenboek op Garry Haggers website. Ook andere fans reageerden negatief, en in de periode na zijn VB-optreden waren er minder boekingen voor Garry Hagger. Hij vindt het intussen "een heel slecht idee van de collega's om op te treden tijdens dat feest. Ik stel me voortaan democratisch op en zal het dus niet meer doen."

Vanessa Chinitor, die ook op het VB-partijfeest in 2004 zong, is er opnieuw bij. In tegenstelling tot haar collega's die eerder zingen voor het geld, en het niet uitmaakt voor wie ze optreden, heeft Vanessa Chinitor wel sympathie voor het VB. Of ze voor die partij zou stemmen? "Waarom niet?", zegt de voormalige Eurovisiesongfestival-kandidate vandaag in Het Laatste Nieuws. Wim Ravell, ooit winnaar van de Soundmixshow, vindt dat het VB een partij is als alle andere. Maar of hij er degelijk  over nagedacht heeft? Wim Ravell: “Ik heb hier wel degelijk over nagedacht. Ik zou alleen weigeren als het VB een echte racistische partij zou zijn. Oké, de partij werd veroordeeld omdat ze in het verleden grove fouten heeft gemaakt, maar ze profileert zich nu gematigder.” Ravell had nog niet gelezen hoe bijvoorbeeld Bart Debie Borgerhout omschrijft (zie onze posting gisteren). Onder de optredende artiesten ook ene Kurt, een man waar niemand over zou spreken ware hij niet de duidelijk minder getalenteerde broer van Helmut Lotti. Treedt Helmut Lotti in Gent op met het 0110-concert, het VB doet het in Antwerpen met de broer van… Mocht je de man ooit willen boeken, het kost slechts 500 euro.

 

Frank Valentino die de reeks optredens bij het VB afsluit kan je boeken voor 375 euro. De Morgen  titelde dan ook: VB reageert op 0110 met goedkoopste Vlaamse vedetten. Bij hetzelfde agentschap als waar het VB de optredens boekte kan je ook terecht voor Bart Peeters, Brahim, Filip Kowlier, Jan Leyers, Helmut Lotti, Kay Styles, Raymond van het Groenewoud, Will Tura, Barbara Dex, Belle Perez, Isabelle A(dam), Jo Lemaire, Kate Ryan, La Esterella, Laura Lynn, Sarah Bettens, Yasmine, Admiral Freebee, Boogie Boy, Clouseau, Coco Jr., Gorki, Hooverphonic, Novastar, Vive la Fête… maar dat wordt allemaal het VB-publiek onthouden. Sommigen onder hen kan je wél op een 0110-concert zien en horen.

 

Wanneer kan je wie wél op 10 september bij het VB horen? Om 10.30 uur opent Bandit de reeks optredens, waarna het de beurt is aan Nic Caan (11.15 uur), Kurt (12.00 uur), Wim Ravell (12.30 uur), Frank Galan (13.00 uur), Vanessa Chinitor (14.00 uur) en Danny Fabri (14.30 uur). Salim Seghers opent de tweede reeks optredens (17.00 uur), en vervolgens klimmen in Antwerp Expo op het podium: Elke Taelman (18.00 uur) en Frank Valentino (18.30 uur). Om volk in de zaal te krijgen voor de 24 uur van het Vlaams Belang  worden er gratis bussen ingelegd vanuit heel Vlaanderen: van het Limburgse Peer over het Brabantse Aarschot en Zoutleeuw, tot in Oostende en andere plaatsen in West-Vlaanderen. Er zijn 69 opstapplaatsen voorzien. Allen daarheen!

00:02 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 0110-concert, vlaams belang |  Facebook | | |  Print

19-07-06

De multicriminele zure soep van Bart Debie

In 1985, zeven jaar nadat het origineel verscheen, maakten De Strangers hun versie van het Beatles-nummer  Ob la di ob la da, in het Antwerps vertaalt als  Borgeri, Borgerhout, Borgerocco.  Als volleerde gidsen én politicologen zongen De Strangers: “hij zee 'k wil dees jaar is nor Marokko gon / zij zee schat hoe holdet in oe stâr / 'k weet e pleutske zijn en daar is 't eve bon / het is daar 't zellefde en zeker ni zo vâr / Borgeri, Borgerhout, Borgerocco / daar gon wij dees jaar op reis / Borgeri, Borgerhout, Borgerocco / da's veur mij het paradijs.... / winkels, restaurants, 'n kroeg en 'n moskee / en on ieder deur e kind of tien / 't is 'r Marrakesch da's ni te veul gezee / alleen as datter gin kamele zèn te zien / (…) / a ze meuge gon kieze awel dan opgelet / krijge w' op 't stadhuis wèr 'n nief vedet' ...Burgemeester Mohammed !” Twintig jaar later zetelen in de Borgerhoutse districtsraad twee allochtonen op drieëntwintig districtsraadsleden, een Marokkaanse districtsraadsvoorzitter lijkt nog niet in het vooruitzicht. Toch doet VB-lijsttrekker Bart Debie er alles voor om van Borgerhout “geen islamitisch district” te maken. Vandaar voorstellen in het VB-programma voor de districtsraadsverkiezingen in Borgerhout als om jaarlijks een grote kerstmarkt te organiseren. En wat lezen we nog in het gisteren door Philip Dewinter en Bart Debie voorgestelde programma voor die districtsraadsverkiezingen op 8 oktober?

Het VB-Borgerhout (foto: het vorig jaar geopende VB-secretariaat) wil “de communicatie vanuit het districtshuis naar de Borgerhoutenaren fel verbeteren en moderniseren” door gebruik te maken “van de modernste middelen zoals internet en e-mail”, en verder lokale referenda organiseren “waarvan de uitslag – mits het representatieve karakter ervan gewaarborgd is – bindend zal zijn”. Het zal dan alleszins op een andere manier moeten verlopen dan met de peiling die het VB nu doet via het Antwerps VB-blad en een aantal Antwerpse VB-websites. Volgens het VB-Borgerhout is Borgerhout “het district bij uitstek dat gekenmerkt wordt door de talrijke ‘hangjongeren’. Jongeren – vaak van allochtone origine – die vaak tot in de late uren doelloos rondhangen op straten en pleinen en vaak een bron van overlast en ergernis voor de buurt zijn. Net omdat deze jongeren heel vatbaar zijn om in de criminaliteit te vervallen” wil het VB-Borgerhout “een alternatief voor dit rondhanggedrag realiseren. Jongeren moeten daarom meer actief aangespoord worden om zich in te schrijven in sportverenigingen. Daarnaast moet er in Borgerhout een écht jeugdhuis komen waar de Borgerhoutse jongeren fuiven kunnen organiseren en aan culturele projecten kunnen werken. Het jeugdhuis zal onder controle staan van de Borgerhoutse jeugdraad. Naast de klassieke sporttornooien moeten er ook tornooien in gezelschapspellen en videogames georganiseerd worden.” Met gezelschapsspellen tegen het hanggedrag, waarom niet? Maar het VB-Borgerhout zegt niets over gevechtsporten en gewelddadige videogames. Een lacune, of komt dat later nog aan bod?

Jeugdbeleid mag dan wel vóór seniorenbeleid in het VB-programma staan, de jeugd moet wel haar plaats kennen. “Onze straten en pleinen mogen niet enkel dienen als vertoefplek voor de jeugd, maar ook de wat oudere Borgerhoutenaar moet er zich veilig en wel kunnen voelen.” Het VB-Borgerhout wil voor de senioren “bijkomende cursussen organiseren rond p.c. én gsm-gebruik. De wat teloorgegane typische activiteiten voor senioren zoals kaarten, schaken en petanque dienen opnieuw in de aandacht te komen.” In het hoofdstuk sport valt op dat het VB-Borgerhout “de wielerwedstrijd ‘De prijs van Borgerhout’ opnieuw in het leven (wil) roepen. Gekoppeld aan een lokale braderij kan dit tevens een meerwaarde voor de lokale middenstand betekenen.” De verrassendste zin uit het VB-programma staat in het hoofdstuk cultuurbeleid: “Wij menen namelijk dat een gezonde en evenredige mix van Vlaamse en buitenlandse cultuurprojecten kunnen bijdragen tot een betere inburgering en samenleving.” Wat het VB niet begrijpt, is dat al wat niet-Vlaams is, niet noodzakelijk buitenlands is. Er zijn in Vlaanderen nog wel andere culturen, maar die moeten voor het VB versmacht worden in de Vlaamsche cultuur. Alleen als het uit het verre buitenland komt, mag het hier gebracht worden. Is dat een bijdrage leveren aan “een betere inburgering en samenleving”? Het VB steunt De Roma (zie: www.deroma.be) maar wil op een steenworp vandaar ook “een écht cultureel centrum”, mét een plaatselijke biblioteek - de huidige plaatselijke bibliotheek is bedreigd door de plannen van cultuurschepen Philip Heylen - en ondersteuning van het Borgerhouts carnaval. Nog meer leute en plezier als het aan het VB-Borgerhout ligt, want dat wil “een grote jaarlijkse Vlaamse ambachten en cultuurdag (…) organiseren” en “een jaarlijks circus”.

In dezelfde lijn ligt het “van de 11-juliviering opnieuw een groot Borgerhouts volksfeest maken. Talrijke Vlaamse Leeuwen dienen de straten te sieren waarbij er op verschillende plaatsen in Borgerhout optredens van Vlaamse muziekgroepen en kunstenaars kunnen plaatsvinden.” Gaan we Rob ‘Klop’ Verreycken in de straten van Borgerhout terugzien, nu met zijn blazersgroep Piston? En komt Wim Verreycken met zijn winkeltje met heidense prullaria, nu gevestigd in de oude binnenstad, terug naar de Turnhoutsebaan in Borgerhout? “Borgerhout moet (immers) meer in de kijker komen als district waar kwaliteitsvolle handelszaken gevestigd zijn.” Handelaars die het Nederlands gebruiken op hun winkeletalages, bij hun productaanbiedingen en hun dienstverlening, kunnen dingen naar een aanmoedigingsprijs. In het hoofdstuk 'Vlaams karakter van Borgerhout' lezen we verder nog dat het voor het VB-Borgerhout "in elk geval uitgesloten (is) dat personeelsleden van het districtshuis hun taak uitoefenen terwijl ze gekleed zijn met een hoofddoek". Op de persconferentie waar het VB-programma werd voorgesteld, werd het verbod op dragen van een hoofddoek vlot uitgebreid naar bijvoorbeeld ook al wie als inwoner van Borgerhout of als bezoeker het districtshuis binnen wil. Het VB-Borgerhout erkent dat “de bevoegdheid rond het lokale veiligheidsbeleid niet bij het district ligt” maar wil toch “de rol van het district inzake veiligheid verhogen”. In Deurne wil het VB dat doen door ’s nachts private bewakingsfirma’s te laten patrouilleren; in Borgerhout willen ze “de inzet van private bewakingsmaatschappijen bij evenementen in het district verhogen”. Debie die zijn geliefd politiekorps afvalt, als toegift aan VLOTT die meeschreef aan het programma? Debie die het op zijn weblog niet kan nalaten herinneringen op te halen aan zijn tijd als hij in Borgerhout politieagent was. Debie: “Toen ik als jonge politieagent voor het eerst in Borgerhout tewerk werd gesteld, zei de toenmalige zonechef Paul vander Staey (…) dat Borgerhout een multiculturele exotische taart was waarvan de politie de slagroom moest zijn. Wel, voor mij was Borgerhout toen eigenlijk een multicriminele zure soep die elke dag verplicht door de strot van de autochtone Borgerhoutenaar werd gegoten.” Het taalgebruik in het VB-programma voor Borgerhout mag dan wel uitgekuist zijn, de VB-gedachten zijn dat allerminst.

00:50 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, 8 oktober, debie |  Facebook | | |  Print

18-07-06

Deurne, proeftuin van een VB-beleid

Zomer 2006. Alsnog is dat genieten van tropische temperaturen, terrasjes en muziekoptredens her en der in het land. In het Openluchttheater Rivierenhof in Deurne bij Antwerpen is er weer een mix van muziekoptredens van diverse stijlen. Betalende concerten (Joe Jackson bijvoorbeeld: 38 euro, maar het was een magistraal concert) en gratis optredens (de vrijdagavonden). Vorig jaar kwamen die laatste concerten in het vizier van het VB.

Met de hulp van enkele 'onafhankelijke' districtsraadsleden kon het VB de districtsbegroting even naar haar hand zetten. De 15 000 euro die het Antwerps district Deurne voor de gratis vrijdagavond concerten had, moest besteed worden aan een geboortepremie naar het voorbeeld van een geboortepremie die het FN-bestuur in het Franse Vitrolles wilde uitreiken. De provincie moest de vrijdagavonden maar financieren, maar die had haar geld nodig voor het kwalitatief optrekken van de programmatie op de andere dagen. Er moesten sponsors aangesproken worden uit de privé-sector, maar daar heeft men ook maar een gelimiteerd budget. Wie zonodig naar die vrijdagavondconcerten wilde, moest er maar voor betalen. And last but not least  moest het VB inspraak hebben bij de programmatie. Versta: er moet meer inheemse, Nederlandstalige muziek komen. Na districtsraadsvoorzitter René De Preter verduidelijkte ook provinciegouverneur Camille Paulus dat het district niet bevoegd is voor het uitreiken van geboortepremies, waarna het VB de steun van de 'onafhankelijke' districtsraadsleden verloor en op de valreep toch nog geld wilde vrijmaken voor de vrijdagavondconcerten. Wie zich er nog het hardst tegen bleef verzetten was Guy Dirckx, uitgerangeerd districtsschepen, nu binnengehaald voor de VB-lijst op 8 oktober.

Voor ons mag Miel Cools gerust vanuit Hasselt naar Deurne gehaald worden voor een optreden in het Rivierenhof – de man was er onlangs nog, voor een benefietoptreden voor Geneeskunde voor het Volk – maar de programmatie die er nu is, is een schitterende mix. Op vrijdagavond Nederlandstalige rock, oude jazznummers, smartlapklassiekers, cumbia en salsa vermengd met surfrock, disco en funk, Braziliaanse percussie… Vorige vrijdag was er Djamel (foto) te gast. Aangekondigd als “de koning van de Algerijnse raï”, wat overdreven is maar zijn muziek werd best gesmaakt. Raï, soms vermengd met reggae (wat Djamel dan ‘reggai’ noemt) of gemixt met rumba. Op het einde zat niemand nog in zijn stoeltje, was iedereen aan het dansen. Er waren overigens – anders dan het VB allicht denkt - bijna geen allochtonen te bespeuren. Blijkbaar gaat de programmatie van het Rivierenhof, ook al is het raï, aan hen voorbij. Er was wel een mix van jong en oud, een dwarsdoorsnede van de Deurnese en Antwerpse (blanke) bevolking met een open geest.

Of de gratis concerten kunnen blijven, is een vraag die mee bepaald wordt op 8 oktober. Het VB wil in Deurne het geld van de belastingbetaler inzetten voor ’s nachts patrouillerende privé-bewakingsfirma’s en meer van die geldopslorpende ideetjes. Sinds het VB even greep kreeg op de opmaak van de districtsbegroting voor vorig jaar, weten we al een beetje waar ze het geld daarvoor gaat zoeken. Subsidies voor de Week van de Amateurkunsten sneuvelden eveneens. Skatetoestellen moesten weggehaald worden, geld voor nieuwe skatetoestellen verdween van de begroting. Intussen heeft een enquête bij meer dan 1 600 Deurnese tieners bewezen dat er wel degelijk behoefte is aan nieuwe skateinfrastructuur. Het huidig districtsbestuur heeft dit jaar geld voorzien voor de plaatsing van nieuwe skateinfrastructuur, maar het zal een districtsschepen van de volgende bestuursperiode zijn die de zaak mag inhuldigen. Dat het een VB-schepen zou zijn, is een absurditeit die de Deurnenaren zich best besparen.

00:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, 8 oktober, cultuur |  Facebook | | |  Print

17-07-06

"De verkozenen van het VB zijn doorgaans geen bandieten"

Vorige week schreef  De Morgen in een klein kaderstukje dat Antwerps SP.A-schepen Tuur Van Wallendael (foto) in het christelijk weekblad  Tertio het cordon sanitair een vergissing had genoemd. De krant haalde daarbij enkele citaten aan uit een interview met Van Wallendael in  Tertio. Niets beter dan het origineel, denken wij en we togen op zoek naar het geciteerde Tertio-nummer. Pas in de vijfde krantenwinkel hadden we prijs. Tertio schrijft dat het blad te vinden is in “de betere krantenwinkel”. Dat is wel zo, maar er is meer aan de hand. De eerste vier krantenwinkels waar wij om het blad vroegen, hadden het allemaal in huis gehad maar omdat het geen kopers vond hadden ze het niet langer in de rekken geplaatst. Wat niet wegneemt dat  Tertio haar belang heeft bij de opiniemakers van christelijk Vlaanderen.

Het verhaal van de gewezen VRT-journalist en ombudsman Tuur Van Wallendael is breder dan wat in De Morgen  geciteerd werd. En toch vergist Van Wallendael zich. Het interview met Van Wallendael past in een reeks waarin Tertio  journalisten bevraagd die de afgelopen jaren de overstap naar de politiek deden. De opgang van het VB en de verantwoordelijkheid van media en politiek komt daarbij uiteraard ter sprake. Hebben de media, zoals vaak wordt beweerd, het VB mee groot gemaakt?

Tuur Van Wallendael: “Ik denk dat niet. In de jaren negentig werd het Blok systematisch geweerd en doodgezwegen. Dat stopte zijn electorale opgang niet. Dat doodzwijgen, dat uitsluiten en pesten, was een enorme flater. Het ongezonde samenspel tusen pers en politiek had een omgekeerd effect. Wie zich om allerlei redenen gefrustreerd voelde, ging zich identificeren met die partij die ook werd uitgesloten. Dat verklaart haar volkse aanhang. Tegelijkertijd stelden de andere partijen zich hooghartig op. Mijn partij bezondigde zich daar ook aan. Wanneer bewoners van woonblokken klaagden over het gedrag van sommige vreemdelingen, dan was ons antwoord: ‘Gij zijt racist.’ Terwijl het om relatief kleine en oplosbare problemen ging.”

Was het cordon sanitaire dan een vergissing? Van Wallendael: “Ja. Ik zeg dat trouwens al lang. In het najaar van 1999 publiceerde ik daarover een tekst op de website van de partij. (Dist de tekst op en citeert) ‘Congressen verbieden, partijfinanciering proberen afpakken, het cordon sanitaire, het zijn allemaal bijdragen aan de cohesie en de eensgezindheid van het VB. Dat voelt zich prima in de rol van underdog.’ Dat was een citaat van de Nederlandse journalist Rinke van den Brink van Vrij Nederland. Ik ben het met die analyse eens. Het cordon speelde hen in de kaart. En het hielp de andere politici zichzelf beter te voelen. Jos Geysels zal nu wel roepen dat ik het kwaad banaliseer.”

Zo voelt Van Wallendael het niet aan? Van Wallendael: “Kan het extreemrechtse gedachtegoed meer gebanaliseerd zijn dan vandaag? Ik kom het dagelijks tegen in mijn buurt, bij de bakker en de krantenman. De verkozenen van het VB zijn overigens doorgaans geen bandieten. Ik ontmoet ze keer op keer op de gemeenteraad en in het parlement. Moet ik onbeschoft zijn en die mensen niet groeten? Er zijn er in mijn partij die vinden dat je hen geen hand moet geven. Zo ben ik niet.”

Hen een hand geven is iets anders dan politieke akkoorden afsluiten. Van Wallendael: “Toch denk ik dat het niet anders kan, al zal ik daar persoonlijk niet aan mee doen. Het zou in elk geval democratischer zijn nu ze de grootste partij zijn geworden. We hadden het al eerder moeten doen, toen ze nog kleiner waren. Let wel, dat is een persoonlijk idee. Natuurlijk heb ik er ook schrik voor. Ik ken ook de verhalen uit Frankrijk waar het Front National bepaalde boeken uit de bibliotheek bande toen het aan de macht was. Maar hier is de VB’er Bob Hulstaert mee verantwoordelijk voor het bibliotheekwezen en dat is een schat van een man. Ik ben geneigd om te zeggen: laat ze maar meedoen. Binnen een coalitie is er altijd een zekere controle. Er kunnen twee dingen gebeuren:ofwel doen ze water in hun wijn, ofwel verstrakken ze nog om de zaak te laten springen. Het is een moeilijk dilemma. Gelukkig moet ik niet meer worden verkozen.”

Waar is de tijd dat Tuur Van Wallendael, toen nog ombudsman zijnde, als spreker optrad bij een betoging van Antwerpen Helemaal Anders? Als enige spreker dan nog, wat hij minder prettig vond maar hij deed het toch maar in een manifestatie tegen het VB en voor een socialere stad. Dat was 1994. Intussen is Van Wallendael zelf schepen voor sociale zaken geworden in Antwerpen, al is schepen zijn niet echt zijn ding. Van Wallendael vergist zich, minstens is hij niet meer bij bij de laatste evoluties in de strijd tegen het VB. Als hij bijvoorbeeld Rinke van den Brink citeert, dan citeert hij Rinke van den Brink correct. En het VB hééft zich gewenteld in het cordon sanitaire. Dixit Karel Dillen de levensverzekering van de partij. Maar Rinke van den Brink heeft vorig jaar, op Het Andere Boek, gezegd dat hij het VB desondanks niet zou laten meebesturen (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051002&number=1&...).

Het niet mogen groeten van VB’ers? Dat is naast de kwestie. Beleefdheidshalve kan je ze wél de hand geven. Je kan brieven aan hen ook op een andere manier besluiten. We kennen politici die schriftelijke antwoorden aan VB’ers in plaats van met ‘met vriendelijke groeten’ besluiten met ‘met beleefde groeten’. Wat niet kan, is zoals Mieke Vogels, voor het oog van de televisiecamera’s nog wel, die Gerolf Annemans niet alleen een hand gaf maar hem ook nog feliciteerde met de VB-stemmenwinst.

Bob Hulstaert een schat van een man vinden? Hij is de aimabelste van de VB-gemeenteraadsleden in Antwerpen. Verdedigt al eens een standpunt dat we eerder van de SP.A verwachten (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050910&number=1&...), maar is ook de man die Het Toneelhuis op zwart zaad wil zetten (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050331#985324). Hij mag zich in de coulissen van de gemeenteraad wel eens distantiëren van hardliners als Wim Verreycken, maar zolang hij niet breekt met het VB blijft hij een verkeerde keuze maken.

En tenslotte: anderen moeten maar met het VB regeren om het te breken. Van Wallendael beseft ook wel dat het dan wel eens verkeerd kan uitdraaien voor de Antwerpenaren die het VB-coalitieprogramma moeten ondergaan. Van Wallendael zou zelf niet in zee gaan met het VB, maar vindt dat anderen het moeten doen. Dat is van dezelfde orde als de CD&V die vindt dat er naast het VB in de gemeenteraad een democratische oppositie moet zetelen, en vindt dat dat dan maar Groen! moet zijn. Waarom niet de CD&V als een democratische oppositie naast het VB dan toch zo belangrijk is? En stel dat VLD en CD&V mee met het VB gaan besturen. Gaat Van Wallendael VLD en CD&V dan feliciteren met hun ‘moedige keuze’? Neen, dit houdt geen steek.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, cordon sanitaire |  Facebook | | |  Print

16-07-06

Humane en christelijke waarden uitdragen

De voorbije dagen hebben we nogal wat rondgewandeld in Antwerpen. In de oude stad, van de omgeving van het Sint-Jansplein in Antwerpen-Noord tot aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen-Zuid. Maar ook enkele districten (Berchem, Borgerhout, Deurne...) hebben we te voet verkend. Het viel ons daarbij op dat in zowat elke straat aan een paar huizen de affiche, het straatnaambord  Zonder haat straat aan het raam kleefde. Bij het Antwerps OCMW stond donderdag op de agenda of de  Zonder haat straat-affiches ook in de OCMW-lokalen mochten uitgehangen worden. Het besluit was: neen.

De vraag om ook in OCMW-lokalen de Zonder haat straat-affiches te mogen uithangen werd verworpen met vijf stemmen tegen (Vlaams Belang) en vier stemmen voor (Groen! en SP.A). CD&V en VLD onthielden zich. Het zou verbazen mochten de VB-leden in de OCMW-raad niet tegengestemd hebben. Maar toch. Heeft Philip Dewinter in zijn Open Brief aan de 0110-artiesten niet geschreven dat hij het "een goede zaak" vindt dat mensen (en zelfs "ook artiesten") "zich engageren en zich uitspreken tegen onverdraagzaamheid en racisme"? Waarschijnlijk hebben de VB-leden in de Antwerpse OCMW-raad dat niet gelezen. De brief is nochtans terug te vinden op de website van Philip Dewinter. Maar neen. VB-fractievoorzitter Marcel Feyens had een ander argument. Marcel Feyens: "Het is niet de taak van een overheidsinstantie om politiek gekleurde initiatieven in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen te ondersteunen." Zich verzetten tegen onverdraagzaamheid en racisme is politiek gekleurd?

VLD en CD&V hadden gelijklopende argumenten. VLD-raadslid Marco Laenens: "De affiches zijn - in de ogen van de Antwerpenaar - een directe aanval op het Vlaams Belang. Als we ze overal gaan verspreiden in de OCMW's, duwen we het Vlaams Belang zelf in een slachtofferrol. De partijleden kunnen het initiatief dan gebruiken als forum om aan te tonen dat iedereen weer tegen hen is, ook de officiële instanties. Het zou hen dan weer stemmen opleveren terwijl de campagne toch juist het tegenovergestelde voor ogen heeft." Niet alleen overspeelt Laenens zich als hij spreekt over het "verspreiden in de OCMW's": Laenens kan enkel (mede-)beslissen over wat kan en moet in het Antwerps OCMW. Laenens haalt ook het Bob Cools-argument van stal dat je beter geen campagne voert tegen onverdraagzaamheid en racisme om het VB niet meer stemmen te leveren. Is intussen niet bewezen dat dat niet helpt om "Het Verschijnsel" tegen te houden? En dat die affiches in de ogen van de Antwerpenaar beschouwd worden als een aanval op het VB, dat zal wel. Maar op de website van de initiatiefnemers (zie: http://www.zonderhaatstraat.be) is geen enkele verwijzing te vinden naar het VB, en zelfs niet naar extreem-rechts. Enkel naar de racistische moorden op 11 mei. Naast dat dit misschien het werk was van een psychopaat, is het duidelijk dat het om racistische moorden gaat. Hans Van Temsche liet tal van mensen ongemoeid, onder andere het blank lief van Mauro Pawlolowski, en richtte doelbewust zijn geweer op een gehoofddoekte Turkse vrouw, een zwarte oppas, en het blank kindje dat zich zo innig verbonden voelde met haar Afrikaanse nanny.

Coming lady van de Antwerpse CD&V Cathy Berx zit op dezelfde lijn als Marco Laenens, na het opstappen van Hugo Coveliers de woordvoerder van de rechtervleugel van de VLD. Cathy Berx: "Het is niet aan een overheidsinstantie om zulke initiatieven te steunen. Particulieren en zelfs bewoners van OCMW-woningen kunnen de affiches wel ophangen, daar gaat het niet om. Iedereen is tegen haat, toch? Maar waar deze campagne tot bedoeling heeft de polarisatie te overstijgen, heb ik het gevoel dat ze ze in de hand werkt." Nemen onder andere het ACV- en ACW-Antwerpen een initiatief om de polarisatie te overstijgen, werken ze de polarisatie in de hand. Hallo, zeg. Telkens het VB vindt dat iets tegen hen gericht is, mag men er niet mee doorgaan omdat het de polarisatie in de hand werkt. Met het argument 'we mogen het VB niet in de kaart spelen' neemt men de VB-agenda over. Moet er nog zand zijn?

De Zonder Haat Straat-campagne is een initiatief van het ABVV-Antwerpen, ACV- en ACW-Antwerpen, het Antwerps Minderhedencentrum De Acht, de Federatie van Marokkaanse Verenigingen, de Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging - 11.11.11, Oxfam Wereldwinkel-Antwerpen, het Platform van de Afrikaanse Gemeenschappen, Samenlevingsopbouw Antwerpen stad, de Unie van Turkse verenigingen en Vaka/Hand in Hand. Het is - naar een idee van de bewoners van de Wolstraat in Antwerpen en Jens Mortiers Mortierbrigade - het antwoord op hoe het verder moet na de racistische moorden op 11 mei en de Stille Optocht op 26 mei. Er zijn argumenten pro en contra het neutraal houden van overheidsgebouwen en -diensten. Maar wat de VLD- en CD&V-woordvoerders uitkramen, is de vrees dat het uitdragen van humane en christelijke waarden extreem-rechts stemmenwinst oplevert. Voor welke waarden staan die woordvoerders dan wel? Uiteraard kunnen de Zonder haat straat-affiches ook buiten Antwerpen verspreid worden. Ze zijn tegen een kleine vergoeding te verkrijgen via de al genoemde website. Een stil maar duidelijk protest van en voor mensen die vinden dat het niet langer kan blijven lopen als nu.

08:24 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, luna, actie |  Facebook | | |  Print

15-07-06

 Gentse feesten, stoeten en debatten

Vandaag gaan de Gentse Feesten van start met de Gentse Feestenstoet die deze namiddag door de stroppendragersstad trekt. Voor de derde keer is er nu ook een Rebelse Parade die onmiddellijk na de officiële stoet start, hetzelfde parcours volgt maar daarvoor geen toelating heeft gevraagd omdat “de stroaten van iedereen zijn!”. Achter de spandoek  Rebelse Feestenparade krijgen de Gentenaren de swingende FAMBAband te zien en te horen, waarna een bonte stoet voorbijtrekt die de actuele strijd van de ‘mensen zonder papieren’ ondersteunt maar ook andere progressieve thema’s aankaart. Voor wie erbij wil zijn: de Rebelse Parade vertrekt om 14.00 uur aan Meerhem.

Morgen start voor de zeventiende keer een reeks politieke debatten tijdens de Gentse Feesten gemodereerd door Eric Goeman, voorzitter van Democratie 2000 en woordvoerder van Attac Vlaanderen. Het eerste debat draait rond actuele vragen als: zijn er grenzen aan de vrije meningsuiting?, wat zijn gedeelde waarden in een multiculturele samenleving?, en zijn de waarden van de Verlichting bedreigd of niet? De daaropvolgende dagen zijn de thema’s: de effectiviteit van de ontwikkelingssamenwerking, de oorlog tegen de vakbonden, cultuur als wapen tegen sociale desintegratie, de macht van de consumenten, repressie versus preventie, welke samenleving willen we?, en kunnen lokale besturen een dam opwerpen tegen verzuring en polarisering. De laatste dag van de Gentse Feesten is er een debat tussen de lijstrekkers van SP.A, VLD, CD&V en Groen! bij de gemeenteraadsverkiezingen in Gent. Over dat laatste debat is al enige commotie ontstaan omdat het niet zoals de overige debatten zal kunnen plaatsvinden in het Laurentinstituut in de Onderstraat in Gent (tussen Belfortstraat en Lange Munt), maar in het Nieuwpoorttheater wordt gehouden. Maar goed, belangrijker is de schare van sprekers op de debatten en die lijst is naar gewoonte uitgebreid en interessant.


Alle debatten beginnen om 14.00 uur, de inkom is gratis en er is drank mocht u met toegeknepen keel een of andere uitspraak choquerende uitspraak horen. Vrijdag 21 juli wordt daarenboven om 19.00 uur op het podium Bij Sint-Jacobs de Prijs voor de Democratie 2006  uitgereikt.

08:17 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent |  Facebook | | |  Print

14-07-06

 Het ene magazine is niet het andere

Omdat we een brede politieke belangstelling hebben bezorgt de postbode ons nogal uiteenlopend drukwerk. Gisteren stak hij in onze brievenbus, als het ware in elkaar gestrengeld, het  Vlaams Belang Magazine en  Antwerpen Groen!. Op de cover van het nationale, maandelijks VB-magazine een fototoestel mét zoom, zogenaamd van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) en de titel  De Big Brother-maatschappij. Op de cover van het plaatselijk, driemaandelijks blad van Groen!-Antwerpen lijsttrekster bij de komende gemeenteraadsverkiezingen Freya Piryns (foto).

Wat een verschil die twee publicaties. Het VB-magazine in vierkleurendruk, op glanzend papier en 32 bladzijden dik. Het Groen!-blad met slechts groen als ondersteunende kleur, op gerecycleerd papier en slechts 24 bladzijden dik. Lijkt het VB-blad voor Nederlandsonkundigen vrolijk, en het Groen!-blad naargeestig, dat is anders als je de titels vergelijkt. Bij het VB: Stop dat geknuffel - Al loopt de leugen nog zo snel... - Verontrustend - Scheeftrekking - Nare Big Brother-maatschappij - Toch in het rood? - Parti Scandaleux - Hypocrisie ten top! - Welkom in totalitair Vlaanderen... Bij Groen!: Antwerpen als bruisende ecostad - Goed onderwijs zorgt voor gelijke kansen op een duurzame toekomst - Goed en betaalbaar wonen is dé uitdaging voor Antwerpen - Een stad om in te spelen en te sporten - In elke Antwerpenaar schuilt een artiest en een buurtactivist - De straat teruggeven aan de bewoners - Ruimte in de stad voor kinderen en jongeren - Voor een warme stad waar mensen voor elkaar opkomen... Bij de ene is het afbraakvoetbal, bij de andere is het begeesterend voetbal.

Waarom ontlokt het eerste bij voetbalmatchen boe-geroep, en het tweede applaus en enthousiasme. Maar is het bij de bevolking bij de beoordeling van het politiek spel net andersom?

00:01 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, vlaams belang |  Facebook | | |  Print

13-07-06

De foute aanpak van Vlaams Belang

Vandaag interpelleert Gerolf Annemans (foto 1) staatssecretaris voor overheidsbedrijven Bruno Tuybens over de steun van de Nationale Loterij aan de 0110-concerten van Tom Barman (foto 2). Het Nieuwsblad had er dinsdag een halve bladzijde voor over om het Lotto-geld dé blunder in het 0110-dossier te noemen. Sponsoring 0110-concerten door Nationale Loterij speelt in kaart van VB – Winnend lot voor Belang titelde de krant. “De sponsoring van de Nationale Loterij mag dan goed bedoeld zijn (om de festivals gratis te maken – AFF/Verzet), het overheidsbedrijf geeft Vlaams Belang de gedroomde voorzet om zich ook in het 0110-verhaal te wentelen in de slachtofferrol, het pad dat de partij zo graag bewandelt”, is de redenering van de krant. “Men gebruikt de machine van het regime om ons klein te krijgen”, argumenteert Gerolf Annemans immers in  Het Nieuwsblad. Een internetenquête van de krant geeft aan dat op 1 200 respondenten 37 % het een goed idee vindt dat er Lotto-geld naar de 0110-concerten gaat, 63 % niet. Cartoonist Marec reageerde gisteren gevat. In de lezersrubriek van  Het Nieuwsblad stond een cartoon met als titel  Lotto sponsort 0110, en daaronder Dewinter die een brief aan het schrijven is en denkt: “1 000 000 Vlamingen zullen uw geld weigeren!”

Maar er is nog een andere manier om tegen het 0110-dossier aan te kijken. In zusterkrant  De Standaard  verscheen gisteren een opiniebijdrage van Vincent Douchy, een student vertaler-tolk, onder de titel  De foute aanpak van Vlaams Belang. Douchy wijst op enkele mankementen in de VB-redenering over de 0110-concerten, en heeft tot slot een sublieme voorzet voor het VB om af te geraken van haar imago als racistische partij en de 0110-concerten in haar voordeel te laten uitdraaien.

Vincent Douchy: “Op 1 oktober 2006 worden er in Vlaanderen concerten georganiseerd tegen racisme en voor verdraagzaamheid. Concerten die zowat in het verlengde liggen van de recente witte marsen. Omdat initiatiefnemer Tom Barman zegt dat hij een ,,spetterend feest'' wil organiseren ,,op de verkiezingsnederlaag van extreem-rechts of als ze nog groeien, op het graf van een vrij en democratisch Antwerpen'', voelt het Vlaams Belang zich aangevallen. Vlaams Belang heeft het recht zich aangevallen te voelen. Barman steekt niet weg dat hij op de partij mikt. Ook al vermeldt hij dat 'iedereen welkom is', in principe dus ook de Vlaams Belang-kiezers. De reactie van Vlaams Belang is minder gerechtvaardigd en zelfs amateuristisch voor mensen die communicatief geen uilen zijn, om eufemistisch te blijven. 

Vlaams Belang stuurt brieven naar de Vlaamse artiesten die deelnemen aan het initiatief. Waarom stuurt het die naar de ene artiest wel en naar de andere niet? Omdat het vermoedt dat de ene artiest veel Vlaams Belang-aanhang heeft en de andere niet? In dat geval zijn onze Vlaamse artiesten dan toch niet helemaal apolitiek, zoals Vlaams Belang beweert dat ze zouden moeten zijn. De partij waarschuwt de zangers zich niet te laten misleiden door de achterliggende ideeën van het opzet. Waarmee meteen - al dan niet onbewust - de indruk gewekt wordt dat die artiesten niet goed zouden weten waarmee ze bezig zijn als ze hun stem aan zo'n opzet ontlenen.

Twee kanttekeningen. Ten eerste: waarom mag een concert - en mogen de deelnemers aan het concert - geen politieke boodschap uitdragen waarin menselijke waarden worden verdedigd? Een jaar geleden werden de Live 8-concerten op touw gezet. Eveneens politiek geladen, want bedoeld om regeringsleiders van grote sommen geld af te doen zien, in het voordeel van de armen. Geen haan die kraaide naar de politieke boodschap ervan. Als muzikanten zich inzetten om voor levensbehoeften te vechten, zie ik niet in waarom dat niet kan als het om menselijke waarden gaat.

Ten tweede. Vlaams Belang stelt zich arrogant en hooghartig op als het iconen uit de Vlaamse muziekwereld erop begint te wijzen welke optredens ze mogen doen en welke niet. Ik begrijp trouwens niet dat de partij zich zorgen maakt over de populariteit van de artiesten. De enige die zich over populariteit zorgen moet maken, is de artiest zelf. Als een artiest beslist om aan een politiek getint concert deel te nemen, wetende dat hij misschien een deel van zijn aanhang tegen de schenen stampt, dan is dat zo en heeft niemand anders daar zaken mee.

Vlaams Belang had beter op Tom Barman toegestapt en hem rechtuit verteld dat het wilde meewerken aan een concert tegen racisme en voor verdraagzaamheid. Dat het misschien zelfs bereid was de partijkas aan te spreken om het initiatief financieel te steunen. Op één voorwaarde: dat het geen concert tegen Vlaams Belang zou zijn, zoals Barman anderhalf jaar geleden verkondigde. Maar dat het een concert tegen racisme en onverdraagzaamheid moest worden, in het licht van de tragische feiten in april, mei en juni 2006. Pas dan had Vlaams Belang een geloofwaardig antiracistisch, verdraagzaam teken gegeven.”

Annemans, engageer die vertaler-tolk in spé bij de VB-studiedienst. Dan is er tenminste één VB-werknemer met een origineel idee. Of Vincent Douchy dat wil, is natuurlijk nog iets anders.

00:02 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 0110-concert, annemans |  Facebook | | |  Print

12-07-06

Over geldstromen gesproken

11 juli is voorbij. De leeuwenvlaggen - voor zover ze al buiten hingen - kunnen weer binnengehaald worden. Zoals er duizenden mensen zijn die de Belgische vlag verfoeien, zijn er duizenden mensen die zich ergeren aan de Vlaamse Leeuw. Ons maakt het niet uit. Als er maar een verlofdag aan vastzit, zijn we breeddenkend.

Maar niet iedereen is zo gelukkig als wij op 11 juli. Luc Van der Kelen merkte vandaag in Het Laatste Nieuws  op dat "het VB nog moet leren dat er in het leven een tijd is voor alles. Gisteren, 11 juli, was het tijd om te feesten maar blijkbaar is dat aan het VB niet besteed. Op de eigenste nationale feestdag deed het VB wat het altijd doet: klagen." Is er niet het ontslag van Vlaams Parlementsvoorzitter Norbert De Batselier en de benoeming als directeur van de Nationale Bank van deze licentiaat in de economische wetenschappen, dan is er wel wat anders. VB-voorzitter Frank Vanhecke gaf in zijn 11 juli-toespraak de toon aan: "Het belangrijkste dossier van het land - de fenomenale geldstroom van Vlaanderen naar Wallonië die meer dan 12 miljard euro per jaar bedraagt - bleef opnieuw in de taboesfeer."

Vanheckes rekenmachientje slaat wel door. In zijn Manifest voor een zelfstandig Vlaanderen in Europa  komt de In de Warande-denkgroep maar uit op iets meer dan 10 miljard euro dat jaarlijks van Vlaanderen naar Wallonië én Brussel zou vloeien. Via de federale begroting, de financiering van gewesten en gemeenschappen, de sociale zekerheid en de afbetaling van de staatsschuld. Maar hoe moet je die bijdrage aan de staatsschuld berekenen? Volgens Vlaamse 'studies' zijn de Walen verantwoordelijk voor 60 % van de staatsschuld; volgens Waalse modellen is men bezuiden de taalgrens slechts verantwoordelijk voor 12 % van de staatsschuld.

Overigens zijn transfers van de ene regio naar een andere regio niet abnormaal, en in onze burlanden nog uitgesprokener zonder dat er 'Frankrijk Barst!' of 'Duitsland Barst!' bij te pas komt. Norbert Van Overloop wijst in zijn boek Wiens Belang?  (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060529&number=1&...) erop dat zelfs als we de cijfers van het Manifest nemen we in België uitkomen op vier procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) dat van Vlaanderen naar de andere gewesten vloeit. "In Frankrijk krijgt het met Wallonië vergelijkbare oude indsustriebekken Nord-Pas de Calais vijf procent van het Franse BBP. (...) Rijke Duitse Länder (deelstaten) zoals Beieren en Baden-Württemberg moeten een 'transferlast' van tien procent van hun BBP dragen."

En Van Overloop heeft nog cijfers. "Uit de fiscale statistieken van het aanslagjaar 2003 blijkt dat het gemiddeld netto belastbare inkomen per aangifte in Vlaams Brabant 29 803 euro beliep. Van alle Belgische provincies staat Limburg voor het gemiddelde netto belastbare inkomen op de negende plaats, met een gemiddeld inkomen van 23 442 euro. Hoelang nog gaat het rijke Vlaams-Brabant opdraaien voor het arme Limburg?" En last but not least :"De 'geldstromen' van Vlaanderen naar Wallonië zijn kleine beekjes in vergelijking met een andere geldstroom (...): de fiscale fraude. Die fraude beloopt volgens de Vrije Universiteit Brussel 17,5 miljard euro (1999) en ligt dus een flink pak hoger dan de ruimste schatting van de geldstromen van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel." Over die fiscale fraude rept Vanhecke niet in zijn 11 juli-boodschap, en het is ver zoeken in andere VB-teksten om daarover iets te vinden.

21:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaanderen, vanhecke |  Facebook | | |  Print

11-07-06

De taak van een vrouwelijk VB-mandataris

Vorige week meldde  't Pallieterke dat hun medewerker Paul Belien, echtgenoot van Alexandra Colen en  go between tussen het VB en Amerikaanse conservatieve denktanks, noodgedwongen in verlof is tot september. Eerst moest Belien kritiek slikken omwille van het racistische opstel  Geef ons wapens dat hij schreef na de moord op Joe Van Holsbeeck in het Brussels Centraal Station (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060429&number=1&...); later kreeg hij de politie aan zijn deur omdat hij en zijn eega hun kinderen thuisonderwijs geven maar weigeren daarbij een verklaring te ondertekenen dat de ouders-leerkrachten het VN-kinderrechtenverdrag onderschrijven. Belien en Colen vinden dat het verdrag een "marxistisch" werkstuk. 't Pallieterke heeft intussen voor de duur van Beliens afwezigheid een nieuwe columnist gevonden: Koenraad Elst (foto 1), ook al iemand die rond het VB cirkelt. Als Philip Dewinter zijn 70-puntenplan presenteerde op 6 juni 1992 op een colloquium in het Elzenveld in Antwerpen, was het Koenraad Elst die er opgevoerd werd voor een referaat over de islam. Alhoewel Elst niet echt een islamkenner is, eerder een indoloog. Maar dat is maar een detail. De eerste column van Elst gaat over het  Concert voor democratie, maar de gedachten van de familie Belien-Colen komen ook bovendrijven.

Koenraad Elst waarschuwt zijn lezers dat hij "van de Belgische politiek niks ken(t), te simpel van geest voor zulk ingewikkeld kluwen" en "niet echt op dezelfde lijn zit" als Belien. Elst: "Zo is Paul een trouwe katholiek terwijl ik een afvallige ben. Maar ik deel wel zijn hartstocht voor directe democratie en vrije meningsuiting." Volgens Elst is het 0110-concert en de reactie van de media erop een geschenk voor het VB. Zo kan de partij zich weer eens wentelen in haar favoriete rol van underdog. Maar Elst heeft ook kritiek op het VB. Elst: "De partij der verzuurden kan het niet laten om ongepast zuur te reageren op het 0110-project. In plaats van het sportief  op te nemen en pakweg een tegenconcert aan te kondigen, moest Filip Dewinter zo nodig een 'waarschuwing' uitsturen aan Laura Lynn en consoorten: zij zouden beter wat zorgvuldiger omspringen met de politieke gevoelens van hun VB-gezinde fans. Dat zal wel niet als dreigement bedoeld zijn, maar dan nog was het nergens voor nodig om bezwaar te maken tegen de stemverheffing van onze Vlaamse cultuurdragers. Wat, zijn ze niet deskundig en weten ze niet voor welke kar ze zich laten spannen? Misschien, maar in een democratie heeft men geen enkele kwalificatie nodig om aan politiek te doen: eender welke burger mag in het stemhokje meebeslissen of op een podium klimmen om aan medeburgers zijn mening kond te doen. Dat is niet 'bevoogdend en betuttelend' zoals Dewinter beweert, dat is vrije meningsuiting. Het VB gaat verkrampt om met onwelgevallige meningen."

"(...) Het VB heeft nog niet de kans gekregen om zijn engagement pro directe democratie te verraden, maar ik zou er niet gerust in zijn. Oppositiepartijen zijn formules genegen die macht aan de regering onttrekken, maar eens zelf aan de macht gaan ze dat vaak anders zien. Ze krabbelen terug zodra ze beseffen dat democratisering niet betekent: macht uitoefenen met een halfoor gericht op de wensen van de burger, maar wel: macht verliezen ten voordele van de burger. Eén democratisch lichtpunt bij het VB verdient nochtans een vermelding, namelijk de woordvoerster van de welbegrepen antipolitiek: 'Hoe méér politici doen, des te meer kwaad ze aanrichten', aldus Dr. Alexandra Colen (foto 2) in haar nieuwsbrief Peper en Zout  (juni 2006). Ja, van Laozi tot George Washington hebben lucide staatskundigen steeds weer opgemerkt dat slecht werkende staten veel politieke bedrijvigheid kennen, veel wettenmakerij. Hoe meer paarse modelstaat, des te meer zinloos geweld. Dus geeft zij volgende raad aan de talloze vrouwen die tegen hun zin de verplichte vrouwenplaatsen op de kieslijsten ingevuld hebben en verkozen zullen worden: "Blijf zetelen, maar doe niets. (...) Een vertegenwoordigster van het volk moet niets doen, (...) zij moet alleen het volk vertegenwoordigen door een zetel bezet te houden waar anders een dwaas komt te zitten die denkt dat hij de wereld moet gaan veranderen."

14:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 0110-concert, vrouw, colen |  Facebook | | |  Print

10-07-06

 Kan cultuur de wereld redden?

De olifant en de kleine reuzin die Antwerpen de voorbije dagen in de ban hielden zijn naar huis. Het begon vorige donderdag als een raket op de Italiëlei terechtkwam (foto 1). Omstaanders vroegen schepen Erwin Pairon (Groen!) wat dat mocht wezen. “Een Noord-Koreaanse raket”, grapte Pairon. Vrijdag bleek dat de raket de kleine reuzin had gebracht.

De kolossale olifant (foto 2) ging naar de kleine reuzin (foto 3) op zoek. Zoals dat in sprookjes gaat, misten ze elkaar een paar keer om uiteindelijk toch in elkaars armen te vallen. Het was een indrukwekkende vertoning: de olifant die van het Sint-Jansplein over de Paardenmarkt en de Brouwersvliet naar de kaaien aan de oude haven stapte, onderweg drinkend uit een (reuze)trog maar ook omstaanders natspuitend. De kleine reuzin op wandel in de Seefhoek en op de Meir,  intussen alles doend wat een mens zoal doet: van slapen in een (reuze)bed en uitrusten in een (reuze)ligstoel, over een (reuze)plasje doen tot met met een (reuze)autoped door de stad crossen. Gisteren bracht de olifant de kleine reuzin terug naar haar raket, en de mensen van het Franse gezelschap Royal De Luxe verrasten ons een laatste maal want na veel rookontwikkeling aan de raket bleek de kleine reuzin verdwenen te zijn.

Acht jaar geleden bracht hetzelfde Franse gezelschap twee reuzen naar Antwerpen. Een machtig spektakel en toenmalig schepen voor cultuur Eric Anthonis dacht: “Als er morgen verkiezingen zijn, dan winnen we die en is het gedaan met het Vlaams Blok.” Maar of die stelling juist is, kon niet nagegaan worden want het zou nog twee jaar duren vooraleer er nieuwe verkiezingen waren. Alleszins brachten die verkiezingen in 2000 een nieuwe vooruitgang voor het VB (33 % in Antwerpen, een vooruitgang met 5 %). Zoals ook Antwerpen Culturele Hoofdstad  in 1993 niet kon beletten dat het VB een jaar later bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen 28 % van de stemmen binnenrijfde, een winst van maar liefst van 10,3 %. Heeft cultuur dan geen effect op het VB-stemgedrag? Gents burgemeester Frank Beke daarover, het voorbije weekend in De Morgen. Maar eerst over de 0110-concerten, in Gent geanimeerd door Sioen. Frank Beke : “Dat is een mooi symbool, maar meer dan een symbool is het ook niet. Misschien zorgt het bij sommige mensen wel voor een klik. En ook als je al overtuigd was, is het nog altijd fijn om je nu en dan eens gesterkt te weten. (…) Cultuur zal de maatschappij niet veranderen, maar ze kan wel iéts verbeteren.”

En Beke vervolgt: “Elke kunstenaar werkt vanuit een bepaalde visie op de werkelijkheid en hij of zij wil die visie overdragen op de kijker, luisteraar of lezer. Die hoeft die visie niet noodzakelijk over te nemen, maar die confrontatie prikkelt wel. Cultuur opent ogen, het leert een mens dat er andere werelden bestaan. Het leert je ook iets over jezelf en hoe je zelf naar mens en wereld kijkt. Dat is de onschatbare waarde van cultuur: ze leidt niet tot de grote verandering, wel tot heilzame schokjes.” Gevraagd naar een reactie op Johan Vande Lanottes beduchtzaam reageren op het terechtwijzen van het VB na de racistische moorden in Antwerpen, antwoordt Beke: “Ook ik vond Vande Lanotte eerst te braaf. Ik had hem graag wat harder horen fulmineren tegen extreem-rechts. Maar bij nader inzien denk ik dat hij gelijk had. Je moet de mensen niet voor het hoofd stoten. Al moet je ze natuurlijk niet doen geloven dat een stem voor het VB géén kwaad kan. Ik blijf herhalen dat zo’n stem niet vrijblijvend is: je kiest voor een partij die in haar wortels fascistisch is. Dat zit zeker bij een socialist als ik diep in de genen. Het is zelfs niet uit politieke overwegingen dat ik voor het cordon ben, dat is puur een kwestie van ethiek. Met die gasten kun je niet samenwerken, punt. Zo eenvoudig is dat. Ik wil zelfs niet eens overwegen of we hen toch niet eens een kans moeten geven, zoals sommige politieke strategen menen te moeten prediken. Ik zou het nooit willen of kunnen.”

00:43 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, antwerpen, gent |  Facebook | | |  Print

09-07-06

Verstandig Rechts stapt op uit VB/VLOTT

Willy Vermeulen (foto 1), bekend als 'klokkenluider' bij het voormalige Hoog Comité van Toezicht, zou lijstduwer worden van de VB/VLOTT-lijst bij de districtsraadsverkiezingen in Berchem, en mogelijk ook een plaatsje krijgen op diezelfde lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Op de nieuwjaarsreceptie van het VB begin dit jaar was hij één van de opvallende aanwezigen. Vermeulen is de houding van plaatselijk VB-voorzitter Albrecht Cleymans (foto 2) spuugzat en zal nu in Berchem opkomen met een nieuwe partij, Verstandig Rechts.

Willy Vermeulen (53) verwierf nationale bekendheid als administrateur bij het voormalig Hoog Comité voor Toezicht die er niet voor terugdeinsde de corruptiedossiers die niet via een normale weg tot een goed einde kwamen, in de pers in de openbaarheid te gooien. Het kostte Vermeulen een gewoon leven als hoge ambtenaar. Als hij al niet geschorst werd, werd Vermeulen weggestopt op een bureautje waar hij zich op een zinloze manier moest bezig houden. Vermeulen begon daarop te zwerven in de rand van de politiek, zoals even bij het partijtje van Paul 'An en Eefje' Marchal. In 2000 kwam hij in Antwerpen op met de lijst ABC, Antwerps Belang Centraal. Hij haalde toen een 350 voorkeurstemmen. In krantenarchieven zijn zowel verklaringen van Vermeulen tégen het VB als pro VB terug te vinden. Hij zou lid zijn geworden van het VB, maar werd laatst toch omschreven als ondervoorzitter van de Berchemse VLOTT-afdeling van Hugo Coveliers. 

Vermeulen stapt nu op uit die biotoop. Vermeulen (in Gazet van Antwerpen ): "In Berchem heeft het Vlaams Belang een voorzitter (Albrecht Cleymans - AFF/Verzet) die op de vergaderingen voortdurend opmerkingen maakte tegen homo's en dat kon ik niet meer verdragen. Het was onmogelijk om met hem samen te werken. Ik ben niet de enige die tegen die man is: van de zes VB-verkozenen zetelt er in werkelijkheid nog één. (Wat wij hier vijf maanden geleden al schreven, zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050306&number=&...=.) Ik vind dat Hugo Coveliers zich met VLOTT veel te sterk op het VB richt: hij zit integraal op de VB-lijn."

Vermeulen zal nu met een nieuwe partij deelnemen aan de districtsraadsverkiezingen in Berchem, Verstandig Rechts. De partij heeft vier doelstellingen: een betere veiligheid, de strijd tegen normvervaging, de strijd tegen overlast, en een degelijk en integer bestuur. Waarin onderscheidt zijn partij zich van VB en VLOTT? Vermeulen: "Ik begrijp waarom de traditionele partijen niet met het VB willen samenwerken. Er zit daar toch nog een boel mensen met een gedachtegoed dat de basisbeginselen van de rechtstaat en het verbod op discriminatie niet respecteren. Rechts moet die beginselen van niet-discriminatie wél respecteren."

08:29 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: holebi, 8 oktober |  Facebook | | |  Print

08-07-06

Zelfs Gazet van Antwerpen schrikt op van het VB

Bij  Gazet van Antwerpen zijn ze geen voorstander van de 0110-concerten. De krant moet (ook) verkocht geraken bij de VB-kiezers in Antwerpen, en kampt naar verluidt al met een dalende oplage. Chef-nieuws van de regionale bladzijden Lex Molenaar gaf woensdag in een commentaar af op het 0110-concert omdat het de polarisatie opdrijft, en vond daarbij onder andere een argument bij de moeder van Tom Barman die het concert niet Toms beste idee vindt. En "moeders hebben vaak gelijk", weet Lex Molenaar. Diezelfde Lex Molenaar is overigens voorstander van het opheffen van het cordon sanitaire in een randgemeente van Antwerpen, Schoten bijvoorbeeld, bij wijze van experiment en om te verhinderen dat het VB aan de macht zou komen in Antwerpen. Om maar te zeggen hoe verward zijn geest is geworden onder de blijvende en stijgende aanhang voor het VB. Maar soms schrikken ze ook bij  Gazet van Antwerpen op van wat het VB doet, en tot wat dat nog allemaal kan leiden. Gents gemeenteraads- en KamerlidFrancis Van den Eynde schreef in navolging van Antwerpenaar Philip Dewinter een Open Brief. Over de 0110-concerten, maar nu specifiek gericht aan de in Gent geprogrammeerde Helmut Lotti (foto 1).  Van den Eynde (foto 2) herinnert Lotti er fijntjes (?) aan dat Lotti nog lid is geweest van het VNJ, en dan ook zou moeten weten "dat de Vlaams-nationalisten niet de kannibalen en de koppensnellers zijn waarvoor sommigen ze willen doen doorgaan". En Van den Eynde gaat nog meer uit de bocht.

GvA-commentator Paul Geudens, vandaag in zijn krant onder de titel Ranzig en gevaarlijk : "Francis Van den Eynde van Vlaams Belang heeft een brief geschreven aan Helmut Lotti die iedere rechtgeaarde democraat de haren te berge moet doen rijzen. U vindt zijn schrijfsel op deze pagina onder de rubriek 'Uw Mening'. Onderwerp zijn natuurlijk de gratis concerten tegen racisme en onverdraagzaamheid die op 1 oktober in Antwerpen, Brussel en Gent plaatsvinden. Het Vlaams Belang fulmineert daar al dagen tegen. En dat is ook zijn goed recht. Iedereen mag hier zijn mening zeggen. Gelukkig maar. Wie het niet eens is met die 0110-concerten mag het van de daken schreeuwen. Men mag er voor mijn part liedjes of boeken over schrijven, men mag er elke dag tegen betogen, een jaar lang. Maar wat men niét mag doen, is andersdenkenden het zwijgen opleggen, laat staan ze te chanteren. En dat is nu net wat meneer Van den Eynde wel doet in zijn open brief.

Dat hij daarin schrijft dat de concerten rechtstreeks tegen zijn partij zijn gericht, daar kunnen we nog in komen. Inderdaad, Tom Barman heeft het meermaals verkondigd dat extreem-rechts het doelwit en de vijand is. Iedereen zal dus wel beseffen dat Vlaams Belang wordt bedoeld. Van den Eynde legt dat nu nog eens expliciet uit aan Helmut Lotti. In feite is dat een belediging. Gaat hij ervan uit dat de artiest dat zélf nog niet doorhad. Maar kom, dat is iets tussen Van den Eynde en Lotti. Ergerlijker vind ik de emotionele chantage die de Vlaams Belanger toepast in zijn brief. 'Ik herinner mij hoe ik samen met uw vader verkiezingsaffiches plakte.' Kan het nog kleffer? Wat heeft de papa van Lotti nu verdorie met de concerten van 1 oktober te maken? En het wordt nog een stuk gortiger. Ronduit ranzig en gevaarlijk eigenlijk. Van den Eynde schrijft dat artiesten best buiten de politiek blijven... 'Ze voelen zich niet thuis in die biotoop', aldus de briefschrijver. Kan u zich dat voorstellen? Zangers, schilders en andere kunstenaars moeten hun mond houden als het over politiek gaat? Aan wie en welke onzalige periode doet u dit terugdenken? Mij alvast aan een heerschap met een snorretje, 70 jaar geleden, ergens ten oosten van België.

Kijk, wij zijn ook geen fan van 0110. Veel te kort bij de gemeenteraadsverkiezingen, waardoor de concerten wellicht een averechts effect zullen krijgen. Ze zullen een aantal burgers niet verdraagzamer maken, maar juist onverdraagzamer. Het gaat nog méér een strijd van wij-tegen-zij worden op 8 oktober. Spijtig, maar goed, daarin verschillen we dan van mening met Barman, Arno, Tura, Lotti en nog een boel anderen. En dat is nu net het mooie van democratie: dat we anders mogen denken en dat publiek ook mogen zeggen? Voor politici als Van den Eynde blijkbaar niet. Hij probeert andersdenkenden het zwijgen op te leggen met alle middelen. 'U hebt nog wat bedenktijd', voegt hij er dreigend aan toe aan Lotti. Wat gaat dit geven als zijn partij ooit aan de macht mocht komen. Een Berufsverbot  voor de artiesten die het op 1 oktober 2006 waagden tegen extreem-rechts te zingen? Komen zij in het grote zwarte boek van Van den Eyndes gedachtenpolitie terecht? Eerlijk waar, we houden ons hart vast."

09:22 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 0110-concert, gent |  Facebook | | |  Print

07-07-06

De billenkletsers van Dewinter

“Dat hij artiesten als Laura Lynn, Clouseau en Will Tura zou aanschrijven, had Dewinter al eerder aangekondigd. Vlaams Belang pikt het niet dat zij deelnemen aan de 0110-concerten, die Tom Barman, Sioen en Arno een week voor de verkiezingen organiseren. Toch gaf Dewinter gisteren nog tekst en uitleg, waarbij grote woorden en demagogie niet  werden geschuwd”, schreef  Het Nieuwsblad over de VB-persconferentie woensdag waar Dewinters Open Brief aan de artiesten van het 0110-concert toegelicht werd.

Het was herhaaldelijk lachen geblazen op die persconferentie. Dewinter die zich bekent als fan van Will Tura, bijvoorbeeld. Dewinter: “Ik ben zelf een fan van Tura en kijk al uit naar de nieuwe cd. Met Will Tura heb ik overigens een aangenaam gesprek gevoerd bij een Duvel, waarop ik hem getrakteerd had. Ik merkte bij hem geen enkele antipathie tegen mijn persoon of mijn partij.” Dewinter fan van Will Tura, dat is nieuw. In ons archief zit nog een interview met Dewinter in Gazet van Antwerpen  waarin Dewinter als favoriete muziekgroep de glitterrock-, heavy metalachtige groep Slade (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Slade) noemt. Dat Will Tura de vriendelijkheid zelve was bij een Duvel die Dewinter hem trakteerde, zegt veel over de vriendelijkheid van Will Tura maar natuurlijk niets over mogelijke sympathieën van Will Tura voor het VB. Wij praten ook wel eens met VB-mandatarissen zonder onmiddellijk te schuimbekken.

 

Nog een giller: Dewinter die het “een goede zaak (vindt) dat ook artiesten zich engageren en zich uitspreken tegen onverdraagzaamheid en racisme”. En het is geen journalist die dat verkeerd begrepen heeft, het staat letterlijk in Dewinters Open Brief. Dewinter is tegen onverdraagzaamheid en racisme, maar wat hij niet pikt is “de perfide poging om racisme en onverdraagzaamheid te koppelen aan het Vlaams Belang”. Hoezo, is het VB dan niet veroordeeld wegens racisme en voortdurend aanzetten tot haat  (Hof van Beroep in Gent, 21 april 2004. Zie: http://www.mensenrechten.be/main.php?action=thema&ite.... Hof van Cassatie in Brussel, 9 november 2004. Zie: http://www.mensenrechten.be/main.php?action=thema&ite....)?

 

Om af te sluiten, een derde billenkletser. Al zouden we er nog kunnen noemen. Zoals een niet in de kranten geciteerde persmededeling van Bart Debie als kritiek op de sms-oproepen om financieel bij te dragen voor de logistieke organisatie van de 0110-concerten: “Mocht Dewinter als artiest meewerken aan een gelijkaardig initiatief als 0110, hij zou de kosten zelf dragen.” Hoezo, wordt op VB-partijmeetings niet rondgegaan met een schaal om organisatiekosten te betalen? Met de flauwe grap dat men geen geld wil horen rinkelen, alleen maar briefjes wil zien. Maar we zouden afsluiten. Dewinter over (de platenverkoop van) de artiesten die meewerken aan de 0110-concerten: “We roepen onze achterban niet op hun platen te boycotten. Integendeel.” Dewinter moet dan maar eens de persverantwoordelijke van de VB-fractie in het Vlaams Parlement ter orde roepen. Die, de daarnet al genoemde Bart Debie, herhaalde deze week op zijn weblog nog maar eens zijn oproep om de platen van dEUS in een vuilbak op één van de VB-secretariaten in Antwerpen te komen smijten. In ruil zou Debie voor elke weggesmeten cd van dEUS een pint trakteren. Is dat dan niet een klimaat scheppen om geen dEUS-platen meer te kopen?

VB-voorzitter Frank Vanhecke doet minder hypocriet over deze zaak dan Philip Dewinter. In De Standaard  zegt Vanhecke vandaag onomwonden: "We hebben te lang op onze kop laten zitten, het wordt tijd dat we van ons afbijten als de partij waar een kwart van de Vlamingen op stemt. Artiesten die deelnemen aan zo'n concert moeten beseffen dat ze spuwen in het gezicht van al die mensen. Dan moeten ze niet verbaasd zijn wanneer die hun platen niet meer willen. Als Laura Lynn en Will Tura doorgaan met hun plan om deel te nemen aan die concerten die tegen ons gericht zijn, koop ik hun platen niet meer en ga ik niet meer naar hun concerten. En als onze kiezers dat ook niet meer doen, dan zal ik ze geen ongelijk geven, integendeel." Vanhecke besluit: "De vuile oorlog tegen onze partij heeft weer een nieuw hoogtepunt bereikt." 

14:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 0110-concert, dewinter, vanhecke |  Facebook | | |  Print

06-07-06

Vreemd

Er is iets vreemds aan de hand met dé website van het VB. Vorige week was bijna de volle week de pagina ‘Andere sites’ offline. Deze week is de pagina met links naar andere VB-websites er terug, maar een aantal links naar VB-sites zijn verdwenen.

 

Dat de verwijzing naar de website van Rob Verreycken verdwenen is, is begrijpelijk. Maar waarom geen link meer naar de website van Wim Verreycken? In de afdeling ‘Mandatarissen’ mankeren we bijvoorbeeld ook een link naar de website van Filip De Man. En zelfs de website van Philip Dewinter ontbreekt. Bij de lokale ‘webstekken’ ontbreekt onder andere de haast identieke website van het Vlaams Belang Antwerpen. Ook bij de Vlaams Belang Jongeren verdwenen een aantal links. Onder andere die naar de website van ondervoorzitter Tanguy Veys (foto). Is er een zuivering bezig bij het VB? We kunnen het haast niet geloven, maar waarom ontbreken dan nu zoveel links naar VB-websites?

 

En er is wel eens meer een haar in de boter bij het VB. Getuige een lezersbrief die deze week in ’t Pallieterke  verscheen: “Wie Vlaams Belang-provincieraadslid Tanguy Veys kent, weet dat hij een harde werker is, een idealist, kortom een echte jonge Vlaams-Nationalist uit één stuk. En omdat hij Vlaams Belanger is, uiteraard moedig! Maar wat te zeggen van de lokale partijbon(s)zen? Zij weigeren immers Tanguy op de lokale Gentse gemeenteraadslijst te zetten en dit om persoonlijke vetes; zelfs z'n provinciale plaats stond in vraag. Blijkbaar niet alleen in Mechelen maar ook in Gent kleine VB-politiek! Wat houdt de nationale leiding tegen om hierin tussen te komen? (…)” Omdat wij sympathie hebben voor mensen die dagelijks deze weblog bezoeken, zeggen wij in ons beste Gents: “Tanguy, nie pleuje!”

  • Nagekomen bericht. Bovenstaand bericht heeft de VB-webmaster aangezet orde op zaken te brengen. Tegen de middag waren de links naar de websites van Philip Dewinter, Filip De Man en Vlaams Belang Antwerpen toegevoegd op de 'Andere sites'-pagina van de nationale VB-website. De links naar de websites van Wim Verreycken en Tanguy Veys ontbraken nog. 

00:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent |  Facebook | | |  Print

05-07-06

 Een steen in een kikkerpoel

Het bekend worden dat op 1 oktober niet alleen dEUS, Zita Swoon en andere alternativo's zouden concerteren voor verdraagzaamheid en tegen racisme, maar ook Clouseau, Helmut Lotti, Laura Lynn en Will Tura had het effect van een steen die men in een kikkerpoel smijt. Philip Dewinter wil die laatste Vlaamse artiesten "waarschuwen voor dit concert". Dewinter vermoedt dat "Barman ze gelokt heeft met vrijblijvende slogans zoals 'voor verdraagzaamheid' en 'tegen racisme' maar (...) ze niet weten dat op die concerten een nauwelijks verholen stemadvies zal gegeven worden om niet op ons te stemmen. Die artiesten zoals, zoals Laura Lynn en Will Tura, moeten toch beseffen dat een deel van hun aanhang wél op ons stemt. Ze vergissen zich door aan deze actie mee te doen. Ik wil hen daar toch even op wijzen en informeren waarover het wel gaat." Het wordt meteen een Open Brief, die overigens vandaag bekend zou gemaakt worden.

Op het VB-secretariaat heeft men zich gisteren dan ook bezig gehouden met het verzamelen van alle mogelijke uitspraken van Tom Barman die moeten aantonen dat Barman het VB viseert. Op verschillende VB-websites werd al aan stemmingmakerij gedaan. Het is ons niet bekend voor wie Tom Barman zou stemmen, maar op de nationale VB-website weten ze het al: "Nogal wat van de deelnemende artiesten zijn zélf afkomstig uit een Vlaams-nationaal milieu, maar laten zich nu blijkbaar gewillig voor de kar van extreemlinks spannen om de grootste partij van Vlaanderen te bekampen." En verder: "Artiesten als Laura Lynn en Will Tura moeten beseffen dat een deel van hun aanhang wél op ons stemt. Of zouden zij ook de verkoop van platen en concerttickets aan één miljoen Vlaams Belang-kiezers weigeren?" De ene keer wordt gezalfd (op de website van Philip Dewinter: "Het is duidelijk dat gewaardeerde Vlaamse artiesten zoals Will Tura en Laura Lynn blijkbaar..."); de andere keer worden de kwaliteiten van die "gewaardeerde Vlaamse artiesten" in twijfel getrokken (op de nationale VB-website, in een bericht over vakbondsmensen op VB-lijsten: "Terwijl de fine-fleur van Belgische popartiesten (?) zich opmaakt...). Jurgen Verstrepen van hetzelfde: "Neem nu het muziekfestivalleke den eerste oktober." Verstrepen laakt de sms-oproepen om financiële steun voor de logistiek bij die concerten: "Ook al verdient Deus (sic, red)  genoeg geld, ze willen wel stemadvies geven waar de burger dan maar zelf voor moet betalen." Verstrepen verzwijgt dat niemand verplicht is sms-gewijs of op een andere wijze geld te geven om de concerten te kunnen bijwonen, maar iedereen via de belastingen wél gedwongen wordt mee de VB-propaganda te betalen. Verstrepen gaat nog verder met het verdacht maken met een volkomen uit de lucht gegrepen bewering. Verstrepen suggereert steun vanuit politieke hoek. "Misschien krijgen ze zelfs centen toegestoken van welbepaalde politieke organisaties? Wie weet." Terwijl het duidelijk is dat Barman zijn initiatief neemt los van de politici, zelfs tegen de zin van Patrick Janssens (SP.A) in.

En dan is er nog het voetvolk van het VB dat gisteren de websites van de "gewaardeerde" artiesten bestookte met haatmails. Zoveel dat besloten werd het forum op de website van Laura Lynn te sluiten. Maar Vlaanderens jongste schlagerfenomeen laat zich niet kennen. In een mededeling op haar website zegt Laura Lynn: ""Natuurlijk sta ik achter het idee van zinvolle verdraagzaamheid. Net zoals bij iedereen hebben de zinloze moorden in Antwerpen, de moord op Joe Van Holsbeek en het drama op die Antwerpse bus mij aangegrepen. Kijk, ik ben een eenvoudig Vlaams meisje. Ik put veel kracht uit m'n christelijke opvoeding en daaruit heb ik geleerd dat je je naaste moet liefhebben. Het is een eenvoudige boodschap en daarom sta ik achter initiatieven die dat steunen. Maar meer moet je er niet achter zoeken, ik hou me niet bezig met politiek. Mijn fans komen uit alle lagen van de bevolking en ik respecteer ieders persoonlijke mening en overtuiging, iedereen moet doen wat hij denkt dat het beste is. Maar uiteindelijk zijn we allemaal gewoon mensen en dat mogen we nooit vergeten. Wat er de laatste tijd allemaal gebeurt is triestig en net als iedereen wil ik een betere wereld. Als artiesten op een muzikale manier een signaal kunnen geven met hun liedjes, dan is dat een goede zaak." De website preciseert dat "een reactie op het feit dat (...) Filip Dewinter een open brief zal schrijven naar deelnemende artiesten wil Laura Lynn niet kwijt omdat ze vindt dat dat niks terzake doet. De zangeres zal ook geen verdere uitspraken doen over '0110' maar benadrukt nog eens dat zij de gedachte voor verdraagzaamheid ten volle ondersteunt."

Ook Clouseau en Will Tura hebben inmiddels laten weten niet te zwichten voor de intimidatie van het VB. Kris Wauters (Clouseau, in De Morgen ): "Wij zijn er ons perfect van bewust dat een concert voor verdraagzaamheid in Antwerpen op exact een week van de verkiezingen een niet mis te verstane boodschap inhoudt. Kijk, Clouseau is nooit de groep van de grote politieke statements geweest. Maar Koen en ik vinden het wel belangrijk om mensen voor zulke belangrijke verkiezingen even te doen nadenken voor ze een bolletje rood maken. Als muzikanten met een zekere aanhang voelen we ons verplicht om af en toe iets slims te zeggen. Vergelijk het met de artiesten die in de Verenigde Staten campagne voerden tegen de herverkiezing van Bush. We moeten wat tegenwind durven te geven." En voorts: "Natuurlijk zullen er tussen die 200 000 fans die naar onze concerten in het Sportpaleis komen wel een paar tienduizend Vlaams Belangkiezers zitten. En die mensen zijn allemaal even welkom, we vallen niemand aan. Alleen gaan we niet ophouden ons gedacht te zeggen omdat sommige fans er een andere mening op na houden. Wat Dewinter betreft: hij beoefent zijn favoriete hobby. Clouseau laat zich echter niet intimideren." Will Tura reageert laconiek: "Ach, ik zie niet in wie ik voor het hoofd zou stoten door op te treden op een concert voor verdraagzaamheid. Mijn fans kennen mijn overtuiging al jaren. Ik heb gospel gezongen: liedjes met een sterke boodschap van verdraagzaamheid en samenhorigheid. Wat ik op 1 oktober ga doen is net hetzelfde."

00:14 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, 0110-concert |  Facebook | | |  Print

04-07-06

De deelnemers aan de Stille Optocht: wie zijn ze?, wat drijft hen?

Twee zondagen terug, op zo’n dag dat een mens niet weet wat doen, vulde Gerolf Annemans een column op zijn website over het verschil in betrokkenheid en manifestaties bij de moorden op Joe Van Holsbeeck en Guido Demoor, en de moorden van Hans Van Temsche (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060626&number=1&...). Had Annemans de resultaten in handen gekregen van Stefaan Walgrave en zijn medewerkers van de Universiteit Antwerpen (UA) die de voorbije maanden de deelnemers aan de Witte Mars in Brussel en de Stille Optocht in Antwerpen bevraagd hebben? Neen, dat heeft een toogfilosoof als Annemans niet nodig. Wij konden wél de onderzoeksresultaten inkijken, en kunnen ze in primeur op deze weblog mededelen.

 

Walgrave en zijn medewerkers deelden enquêteformulieren uit op vijf verschillende manifestaties: de nationale betoging voor regularisatie van mensen zonder papieren (Brussel, 25 februari 2006 – 10 000 manifestanten); de nationale betoging tegen de oorlog en bezetting in Irak (Brussel, 19 maart 2006 – 5 000 manifestanten); de Europese vakbondsbetoging tegen de herstructurering bij InBev (Leuven, 28 maart 2006 – 2 000 manifestanten); de stille mars tegen geweld en ter nagedachtenis van Joe Van Holsbeeck (Brussel, 23 april 2006 – 80 000 manifestanten); en de stille optocht tegen racisme en ter nagedachtenis van de slachtoffers van de racistische aanslagen in Antwerpen (Antwerpen, 26 mei 2006 – 20 000 manifestanten). In onze samenvatting van het onderzoek focussen we ons vooral op de deelnemers aan de Witte Mars en de Stille Optocht. Op de Witte Mars werden iets meer dan 1 000 enquêteformulieren verdeeld, op de Stille Optocht bijna 1 300. Meer dan 40 % van deze formulieren werden ingevuld terug gestuurd, wat veel is.

 

Bij de eerste drie betogingen was er telkens een meerderheid van mannen, bij de Witte Mars en de Stille Optocht daarentegen waren iets meer vrouwen dan mannen aanwezig. Er waren ook iets minder jongeren en iets meer ouderen dan gemiddeld bij de vijf manifestaties. De professionele situatie van de manifestanten op de verschillende betogingen verschilt nauwelijks: vooral mensen met een voltijdse job, veel minder werklozen of huisvrouwen/-mannen. Het zijn vooral hooggeschoolden (hoger niet-universitair en universitair onderwijs) die manifesteerden: gemiddeld 65 % van de deelnemers. Al lijkt ons dat resultaat mogelijk beïnvloed door wie wél en wie niet het enquêteformulier terugstuurde. Bij de deelnemers aan de Witte Mars en de Stille Optocht waren opvallend veel mensen die voor het eerst op straat kwamen, of mensen die na vijf jaar voor het eerst opnieuw betoogden (Witte Mars: 54 %, Stille Optocht: 43 %, terwijl het gemiddelde over de vijf manifestaties op 35 %  first timers  ligt). Dat het niet om beroepsbetogers gaat, wordt ook aangegeven door het feit dat de meeste deelnemers aan de Stille Optocht niet enkele weken daarvoor aanwezig waren op de Witte Mars. De deelnemers bij beide manifestaties zijn relatief actiever in allerlei vrijetijdsorganisaties (sport, kunst, muziek…), terwijl de Sans Papiers- en Irak-betogers actiever zijn in mensenrechtenorganisaties en politieke partijen.

 

En waarom kwam men op straat? In Antwerpen was het in eerste instantie om verzet tegen racisme (73 %), in de tweede plaats tegen alle vormen van zinloos geweld (66 %). In Brussel waren de motieven vooral veiligheid op straat en openbare plekken (53 %), en het vermijden van soortgelijke zaken in de toekomst (68 %). De meningen zijn behoorlijk verdeeld als gevraagd wordt of de politici rekening zullen houden met de meegedragen eisen. De Sans Papiers-betogers hebben hierin het meeste vertrouwen (43 %), de Irak-betogers maken zich geen illusies (slechts 25 % denkt dat hun eisen politiek vertaald worden), de InBev-betogers reageren gelijkaardig (27 %), de Witte Mars- en Stille Optocht-betogers hebben iets meer hoop maar toch niet veel (respectievelijk 35 en 38 %). Ongeveer 1/5e van de deelnemers aan de Witte Mars en de Stille Optocht zegt een volgende keer niet meer te betogen. Bij de deelnemers aan de andere betogingen is dat gemiddeld maar 1/20e.

 

En wie zette de mensen aan om deel te nemen aan de manifestaties? Bij de Witte Mars- en Stille Optocht waren het voornamelijk de deelnemers zelf, hoogstens hun partner. Niet bijvoorbeeld hun buren. Belangrijkste communicatiekanaal voor deze mensen om de oproep om te manifesteren te vernemen zijn de klassieke massamedia en informele contacten. Globaal is er een duidelijk ander type betoger als het gaat om manifestanten rond de oude breuklijn (arbeid versus kapitaal, zoals bij de InBev-betoging) dan om de nieuwe breuklijn die sociologen ontdekt hebben (en we terugvinden bij de Sans Papiers- en Irak-manifestanten) terwijl de Witte Mars/Stille Optocht-betogers aansluiten bij die laatste groep maar toch vooral nog een ander type volk aantrekt. Maar dat wisten we als ‘ervaringsdeskundige’ ook wel.

00:02 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: luna |  Facebook | | |  Print

03-07-06

Kleur je stad

Tijdens het concert van dEUS zaterdagavond in Werchter vroeg Tom Barman het publiek om steun voor de festivals voor verdraagzaamheid en tegen racisme die zondag 1 oktober georganiseerd worden in Antwerpen, Brussel en Gent. Vandaag geeft Barman meer toelichting op een persconferentie in het Zuiderpershuis in Antwerpen, en gaat ook een website over die concerten online.

Tom Barman vroeg het publiek in Werchter om financiële steun. Barman: "We doen het onafhankelijk. We krijgen geen subsidies. Help ons het ding te financieren en sms 0110 naar 3699. Dat kost 1,5 euro per sms. De prijs van een pint." Barman zet dus door, ook al vond Antwerps burgemeester Patrick Janssens het geen goed idee (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050430#1087887). Barman kreeg voor zijn idee steun van steeds meer artiesten (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20050930#2690563, http://aff.skynetblogs.be/?date=20051229&number=1&... en http://aff.skynetblogs.be/?date=20060605&number=1&...). Vandaar niet alleen in Antwerpen, maar één week voor de komende gemeenteraadsverkiezingen ook concerten in Brussel en Gent.

"Extreem-rechts wil de macht in de stad, dat is geen geheim", luidt het op de speciaal voor deze concerten geopende website. Vandaar het idee om een spetterend feest te organiseren "op hun verkiezingsnederlaag of, als ze nog groeien, op het graf van een vrij en democratisch Antwerpen. (...) Er wordt niet gespeeched, niet betutteld, niet veroordeeld. Iedereen is welkom. Maar de boodschap is duidelijk: Vlaanderen verdient beter dan extreem-rechts. Zo vieren we de complexiteit van het leven met een simpel feest van muziek." In Antwerpen zijn er onder andere optredens van Clouseau, dEUS, Wannes Van De Velde en Zita Swoon (die laatste met gastoptredens van Yasmine, Think Of One, Laïs, Admmiral Freebee en Axelle Red). In Brussel speelt De Laatste Showband van Patrick Riguelle met als gasten onder andere Adamo, Arno, Marie Daulne (Zap Mama), Rocco Granata, Laïs, Laura Lynn, Daan Stuyven, Axelle Red en Roland. In Gent doen ze het met onder andere Steven De Bruyn, Gorki, Filip Kowlier, Helmut Lotti, Roland, Sioen, Will Tura en een aantal folkartiesten.

Jurgen Verstrepen heeft aangekondigd een batterij dj's als tegenzet te programmeren. Tegen het beste van wat Vlaanderen aan rock- en popmuziek voortbrengt, de beats van techno en house. Het valt te betwijfelen of iedereen binnen het VB dat een goed idee vindt. Is het dié cultuur dat het VB wil uitdragen? Maar ja, wat doe je als de Clouseau's, Laura Lynn's en Will Tura's de kant kiezen tégen extreem-rechts?

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 0110-concert |  Facebook | | |  Print

02-07-06

Te vroeg gejuicht

Het VB was er voorbije woensdag als de kippen bij om de niet-veroordeling wegens racisme van kantelpoortenfirma Feryn toe te juichen. In een persmededeling luidde het: “Het Vlaams Belang vernam vanmiddag dat kantelpoortenfirma Feryn door de Brusselse arbeidsrechtbank is vrijgesproken van racisme. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding had het bedrijf in februari van dit jaar voor de rechter gedaagd. (…) De uitspraak van de arbeidsrechtbank (is) een belangrijk signaal. Het is immers onaanvaardbaar dat een privé-firma door een gepolitiseerde overheidsinstelling als het Centrum van Jozef de Witte de verstikkende regels van de politieke correctheid wordt opgelegd. Het Vlaams Belang schaarde zich van meet af aan uitdrukkelijk aan de kant van de Vlaamse werkgevers.”

 

Intussen kan iedereen de voornaamste delen uit het vonnis inkijken (zie: http://www.diversiteit.be/NR/rdonlyres/B7C7706C-E400-4833...). De arbeidsrechtbank stelt dat de firma Feryn niet beschuldigd kan worden van discriminatie bij aanwervingen, maar dat heeft alles te maken met de bewijslast voor de aanklacht. Er waren discriminerende uitspraken in de pers, maar die werden ingetrokken met andere verklaringen in de pers. De bereidheid om mee te werken aan een diversiteitsplan werd herroepen, maar er is niet bewezen dat een allochtone werkwillige effectief geweigerd is omwille van zijn afkomst. De arbeidsrechtbank verwoordt in het vonnis echter duidelijk als principe dat werkgevers niet mogen discrimineren als hun klanten dat eisen. “De wensen van het cliënteel, een discriminatoire voorkeur van dit cliënteel zijn geen legitiem doel dat de discriminatie zou rechtvaardigen. De hoven en rechtbanken zijn ingesteld om het recht toe te passen, niet om de morele opvattingen, zelfs van een groot deel van de bevolking, te laten zegevieren.” En de arbeidsrechtbank voegt er nog aan toe: “Indien alle bedrijven aan de discriminatoire verzuchtingen van het cliënteel niet tegemoetkomen, heeft de cliënt bovendien geen keuze meer.”

 

Moraal van het verhaal: discrimineren mag nog steeds niet, maar het is aartsmoeilijk om discriminatie te bewijzen. Volgens de voormalige directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, Johan Leman, was het Centrum beter naar de strafrechter, en niet naar een burgerlijke rechtbank, gestapt. Het VB vreest dat het Centrum verdere stappen gaat ondernemen en klaagt dat het Centrum “er werkelijk alles aan doet om de Vlaamse bedrijven het leven zuur te maken.” Als het gaat om mogelijk racisme goed te praten, haalt het VB alles van stal.

00:03 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme |  Facebook | | |  Print