31-08-06

Waar Tobback en Willockx de scepter zwaaien

Na Genk en Oostende (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060824&number=1&...) bezoekt  Knack deze week Leuven (foto 1, Oude Markt) en Sint-Niklaas (foto 2, Grote Markt) op zoek naar het antwoord op de vraag wat de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober er gaan brengen.

In Tobbackville wordt de stad bestuurd door SP.A en CD&V, met als voornaamste oppositiepartij de VLD. VLD die na de amoureuze escapades van Rik Daems het nu moet doen met Patrica Ceyssens als lijsttrekster. Ooit zaten we nog met die madam in een debat in Leuven, en vonden we haar een onvoorstelbaar politiek lichtgewicht. Sindsdien is ons misprijzen voor de e-mama en ex-minister nog toegenomen. Maar, schrijft Knack, bij afwezigheid van een sterk democratisch alternatief stijgen uiteraard de kansen van het Vlaams Belang. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 haalde het VB amper zeven procent van de stemmen en twee gemeenteraadszitjes. De meeste waarnemers verwachten dat het Vlaams Belang zijn score in Leuven minstens zal verdubbelen. Of kan Louis Tobback het Vlaams Belang nog één keer tegenhouden? Maar ook de figuur van Tobback is uiteraard aan slijtage onderhevig. En het kan voor de grand old man van de Vlaamse socialisten altijd nog de spreekwoordelijke verkiezingsdeelname ‘te veel’ worden.

In Sint-Niklaas voelde het Vlaams Belang zich de voorbij zes jaar vooral goed in de rol van stokebrand: waar rook was, probeerde de partij ook vuur te vinden. Al dan niet wapperend met informatie afkomstig van gefrustreerde (ex-)ambtenaren, werkte de partij geregeld op de zenuwen van burgemeester Willockx. Zo steigerde hij telkens als het Vlaams Belang inspeelde op problemen met migranten. Eén keer ging de partij ernstig over de schreef. In een folder verspreidde ze het bericht dat het vandalisme op het kerkhof van Tereken door allochtonen was gepleegd. Dat bleek niet het geval. Zonder onverwachte aardverschuivingen komt er na 8 oktober een vervolg op de coalitie van SP.A-CD&V. Dat heeft niet zozeer met wederzijdse liefde te maken, maar met de politieke realiteit. Een samenwerking met Vlaams Belang is onbespreekbaar, dus blijft alleen VLD-Vivant als alternatieve coalitiepartner over maar die zou al ongelooflijk vooruit moeten gaan om er een bestuursmeerderheid mee te kunnen vormen. Het Vlaams Belang pakt uit met senator Wim Verreycken als lijstduwer. Begin dit jaar verhuisde hij van Antwerpen naar Sint-Niklaas, waar hij zijn kompaan en lijsttrekker Frans Wymeersch komt steunen. Verreycken en Wymeersch behoren tot de stichters van het Vlaams Blok. Het Sint-Niklase Vlaams Belang hulde zich zeer lang in stilzwijgen over de rest van zijn lijst. Wat alleen maar het gerucht aanwakkert dat de partij problemen had om 39 kandidaten te verzamelen. Een peiling van Gazet van Antwerpen  voorspelt een status-quo (acht zetels) voor het VB. De sfeer in de stad is dan ook minder negatief dan zes jaar geleden.

08:09 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oost-vlaanderen, brabant |  Facebook | | |  Print

30-08-06

Skinheads in het kielzog van Blood & Honour

De Morgen, die amper bericht had over het Blood & Honour Vlaanderen-concert op 12 augustus in Boortmeerbeek (foto), haalt vandaag haar schade in. Naar aanleiding van de steekpartij in Tienen en onze brief aan de ministers Dewael en Onkelinkx (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060829&number=1&...) over de geplande Ian Stuart Memoral (affiche) nam de krant het fenomeen van de skinheads, neonazigroepen en –websites onder de loep.

Tom Cochez: “Zaterdagnacht werd de Slowaakse jongen Peter Danyi zwaar toegetakeld door een groep skinheads. Enkele maanden terug werden twee mannen in de buurt van het Brugse skinheadcafé De Kastelein in elkaar geslagen. Kort daarna choqueerde Hans Van Themsche het hele land met zijn bloedige, racistisch geïnspireerde moordpartij in Antwerpen. Daarnaast zijn er vele getuigenissen van extreem rechts geweld die nooit de media halen.

'De harde kern neonaziskins is niet zo heel groot, een paar tientallen komt in de buurt, maar ze slagen er wel in om een sfeer van angst en terreur te zaaien', zegt een kenner van het extreem rechtse skinheadmilieu die liever anoniem blijft. 'Bovendien komt er toch wel een groep van zo'n 200 man opdagen wanneer organisaties zoals Blood & Honour concerten organiseert. Dat zijn niet allemaal mensen die echt politiek bewust zijn, maar er zitten zeker mensen bij die de rest op sleeptouw nemen.' Op 12 augustus organiseerde Blood & Honour een concert ter ondersteuning van de skinheads die in Brugge werden opgepakt nadat ze twee mannen hadden afgetuigd in de buurt van De Kastelein. Op 9 september organiseert dezelfde neonazistische groep opnieuw een concert. 'België is daarin veel lakser dan de ons omringende landen. Daar worden geregeld huiszoekingen uitgevoerd bij neonazistische organisatietjes. Concerten worden verboden, maar hier in België kan er heel veel.'

Veel meer dan politiek is muziek de bindende factor tussen neonaziskins. Verschillende skinheads, bekend in het eigen milieu, spelen in verschillende groepen en hebben een kleine maar harde kern fans. Internet is dan weer het medium bij uitstek om al dan niet geheime concerten aan te kondigen en te bespreken. Daarbij zijn talloze organisaties actief zoals het eerder genoemde Blood & Honour en BBET. Opvallend is dat die organisaties vaak onderling niets met elkaar te maken willen hebben. Waar de meningsverschillen precies mee te maken hebben is niet altijd even duidelijk, maar dat veel knokpartijen tussen skinheads onderling gebeuren is wel een feit.

Een recenter fenomeen, dat nauw samenhangt met het toenemende belang van internet, vormen openlijk neonazistische groepjes zoals Groen Rechts en Vlaamse Jongeren Westland. Ook daar vormen liters bier en muziek de echte bindende factor, maar de mensen achter de schermen, vaak zeer nauw met het Vlaams Belang gelieerd, doen er alles aan om hun leden politiek te vormen tot 'goede' nationaalsocialisten. De resultaten van al dat vormingswerk zijn onder meer te lezen op de neonazistische site van Stormfront. Daar werd gisteren opnieuw druk gediscussieerd naar aanleiding van de steekpartij in Tienen. Die werd in eerste instantie veroordeeld omdat Slowaken een Arisch broedervolk zijn die 'vaak nog blanker' zijn dan West-Europeanen. 'Gekleurden, daar had ik nog in kunnen komen, maar Slowaken acht ik onnodig.' De teneur keerde toen bleek dat het om Slowaakse zigeuners ging die door nationaalsocialistische skins als 'untermenschen' gezien worden.”

08:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

Getuigenissen over skinheadgeweld komen boven water

Een minderjarige skinhead heeft bekend dat hij afgelopen weekend vier messteken heeft toegebracht aan een Slowaakse jongen. Ook twee meerderjarige skins bekenden hun aandeel in de steekpartij. De steekpartij wordt toegejuicht op neonazistische websites, steeds meer een bindende factor voor de extreem rechtse groepjes zoals hierboven toegelicht wordt. In hetzelfde artikel is ook sprake van getuigenissen van extreem rechts geweld dat nooit de media haalt. “Nooit” is misschien overdreven, maar in Tienen bleek weer eens dat er veel meer aan de hand is dan men vaak denkt. De Morgen bracht er gisteren het relaas van.

Peter Dupont: “Tienen was gisteren nog niet bekomen van de steekpartij die een jonge Belg van Slowaakse afkomst zondagochtend in het ziekenhuis had doen belanden (foto). Er is vooral ophef omdat de drie minderjarige daders tot een groep skinheads behoren. Misschien wel dezelfde racistische groep die vorig jaar een Afrikaanse vrouw aanviel en maanden daarvoor Nourredine Astade, van Marokkaanse afkomst, met gebroken flessen bewerkte en voor dood achterliet in een park. De daders vond de politie toen niet. Waarschijnlijk gaat het ook om dezelfde jongeren die enkele jaren gelden in een café op de Veemarkt een bommetje tot ontploffing brachten, klinkt het. En in 2004 werden enkele skins opgepakt nadat ze graven van gesneuvelden en slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog hadden kapotgeslagen. En ook de supporters van KVK Tienen klagen sinds enige tijd van skinheads die de boel verzuren.

Nochtans is er officieel niets aan de hand in Tienen. ‘Tienen is geen racistische stad, wij hebben geen problemen’, zeggen de huidige en de vorige burgemeester, Eddy Poffé (VLD) en Marcel Logist (sp.a). Die laatste gaat nog een stap verder. ‘Ik betwijfel of dit een racistische daad is geweest. Dat is zoiets ludieks tussen jongeren geweest.’ Ludieks? ‘Ja, een ruzie. Het is VTM die een hetze over racisme heeft gelanceerd. Ik heb in Tienen nog nooit een skinhead gezien.’ In het Heilig Hartziekenhuis wordt Peter Danyi goed afgeschermd van de pers, nadat een journalist eergisteren onder een voorwendsel een foto had genomen van de jongen en hem een quote had ontfutseld. Op dat moment was Peter Danyi net twee uur uit het operatiekwartier. Ook gisteren bekwam de jongeman van enkele heelkundige ingrepen. Familie en vrienden stroomden toe.

Zus Janneta, een 27-jarige 'ervaringsdeskundige in armoedebestrijding' die momenteel in Gent werkt in het multidisciplinaire team van de Bijzondere Jeugdbijstand, sprak wel. ‘Beweren dat Tienen geen racisme kent, is een schande. Onze familie - mijn moeder Maria, mijn oudere zus Livia (30) en drie jongere broers Peter (18), Jozef (17) en Daniel (23) - streek tien jaar geleden vanuit het Slowaakse Kosice in Tienen neer. Onder moeilijke omstandigheden. Skinheads hebben er mijn moeder, mijn zus en mezelf twee keer aangevallen. We zijn die racisten ontvlucht en komen uitgerekend hen opnieuw in België tegen. Het is bijna cynisch. "Na de val van het communisme werd de discriminatie in Slowakije tegen Roma heel openlijk. Romakinderen moesten bijvoorbeeld steeds achter in de klas zitten. De leerkrachten negeerden en beledigden ons. Wat er afgelopen zondag is gebeurd, is nog erger.’

Integratie in België verliep niet van een leien dakje voor de Slowaakse familie. Niet alleen raakte moeder Livia twee keer betrokken in een zeer zwaar ongeval, waardoor ze volledig invalide is. Tienen, een stad van vele kansarme gezinnen en burgers in een beschutte werkplaats, bleek de eerste jaren niet goed te reageren op de meer dan 450 Slowaken die er waren neergestreken. ‘De geruchtenmolen draaide op volle toeren. We zouden drugs en prostitutie Tienen insluizen, stelen, roven en herrie schoppen. In oktober 1999 probeerde de regering ons tevergeefs het land uit te zetten’, zegt Janneta. ‘In 2001 is dat wel gelukt, zodat er nu nog maar een vijftigtal Slowaken overblijven. Die zijn trouwens prima ingeburgerd. Toch wordt het klimaat nog altijd kunstmatig warm gehouden. Het wordt steeds erger in Tienen. Het beste bewijs zijn de skinheads die mijn broer hebben aangevallen.’

Gisteren stroomden de reacties op het incident ten huize Danyi toe. ‘Zopas hebben we van twee tienermeisjes gehoord dat ze vorige maand door skinheads werden achtervolgd’, zegt Janneta. ‘Een drietal maanden geleden overkwam een vijftiger hetzelfde. Peters geval was geen uitzondering. En erger nog: niet de skinheads worden door de Tiense politie tegengehouden, wel de jongeren van Slowaakse afkomst. Peter is het ook al overkomen. Dat je er wat donkerder uitziet en in een groepje beweegt, is reden genoeg om je tegen te houden. "Pas nu durven heel wat jongeren met dergelijke incidenten bij hun ouders gaan aankloppen. Ze zijn bang op straat, voor de politie en voor de skinheads. Wij hebben allemaal geleerd om eerst te checken of er geen skinheads rondlopen op straat.’

Burgemeester Poffé laat weten dat de politie streng zal optreden. ‘Ik wil dat dit tot op de bodem wordt onderzocht. Strenge straffen moeten volgen. Ik wil dat de politie groepjes skinheads systematisch controleert en opvolgt. De politie heeft trouwens al een lijvig dossier, daarom dat de daders snel geïdentificeerd konden worden. Maar dit is een extreem geval, dat nauwelijks voorkomt. Tienen is een rustige stad, zelfs tijdens Suikerrock.’  En de vorige racistische incidenten dan? ‘Die waren nooit zo gewelddadig.’ Janneta Daniyova reageert verbijsterd op de woorden van de burgemeester. ‘Waarom heeft men moeten wachten tot er bijna een dode viel om echt op te treden. Waarom, met een lijvig dossier en foto's van de skinheads, werd er niet preventief gewerkt? Wij zijn ook Belgen, we werken, praten Nederlands. We krijgen voortdurend het signaal dat we tweederangsburgers zijn.’

De familie krijgt intussen steunbetuigingen van ver buiten Tienen. ‘Ook Nourredine Astade is ons een hart onder de riem komen steken’, zegt Janneta. ‘En iedereen die ooit met de Roma in Tienen te maken heeft gehad. Toch maken we ons ernstig zorgen. Over Peter en over mama. Zij heeft het aan haar hart. Ik hoop dat ze snel alle daders oppakken.’
"

 

 

08:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

Ook VB sluit (voor)akkoorden

Het is moeilijk om goed te doen voor iedereen. Vlaams minister-president Yves Leterme kan ervan meespreken. Ofwel regelen politici zaken in achterkamertjes, en dan komt er kritiek op. Meestal terecht. Ofwel brengen ze zaken in de openbaarheid, en dan verwijt men hen de zaken in de openbaarheid te hebben gebracht of verwijt men hen nog niet genoeg in de openbaarheid te hebben gebracht. Wat je ook doet, het is altijd fout. Iedereen schijnt vergeten te zijn dat politicoloog Johan Ackaert een paar weken geleden nog bevestigde dat er volop voorakkoorden gesloten worden met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen. Vorige week zei SP-voorzitter Johan Vande Lanotte nog dat er al afspraken zijn in West-Vlaanderen. Maar nu Leterme het bestaan van voorakkoorden bevestigt in  Humo valt zowat iedereen over hem. Iedereen schijnt ook vergeten te zijn dat Johan Ackaert in hetzelfde krantenartikel zei dat 40 % van de voorakkoorden geen stand houden na de verkiezingen.

De uitspraak over voorakkoorden kwam in Humo  naar boven naar aanleiding van een vraag van Ruud Goossens over het VB. Zou het voor Yves Leterme een nachtmerrie zijn wanneer het Vlaams Belang na 8 oktober zou toetreden tot een gemeentelijke meerderheid? Yves Leterme: “Ik sluit niet uit dat het gebeurt, maar ik doe mijn uiterste best om het te vermijden. De laatste maanden ben ik veel op de baan om gemeentelijke coalitieakkoorden af te sluiten voor de CD&V, en ik heb toch gemerkt dat…” Humo  (verbaasd): U bent op de baan geweest om voorakkoorden af te sluiten? Leterme: “Ja (Laconiek)  Nu zullen de lezers van Humo  achterovervallen van verontwaardiging maar dat gebeurt wel, hé.” En de verkiezingsuitslag telt niet? Leterme: “Die telt wél: die bepaalt onder meer hoe de twee partners zich tot mekaar verhouden. Doe nu niet alsof ik iets onvoorstelbaar ongehoords vertel, hé. Voorakkoorden zijn van alle tijden, wist u dat niet?”

Verderop in het interview motiveert Leterme het bestaan van die voorakkoorden. Leterme: “Ik heb al vaak gezegd dat ik niet zou kunnen functioneren in een partij die op gemeentelijk vlak samenwerkt met het Vlaams Belang: dat kan ik niet volhouden als ik zelf mijn verantwoordelijkheid ontloop. Ik gebruik mijn contacten en help die lokale mensen zo een leefbare constructie op poten te zetten. Ze moeten een perspectief hebben om straks aan het beleid te kunnen deelnemen.” Om ongelukken te vermijden na 8 oktober? Leterme: “Om duidelijk te maken dat ik een onderneming met het Vlaams Belang niet kan steunen, ja. Als mijn collega-kopstukken dat willen ontkennen, doen ze maar. Ik vind dat de mensen recht hebben op de waarheid.” En wat als een lokale CD&V-afdeling tóch met het VB in zee zou gaan? Leterme: “Dan is het geen CD&V-afdeling meer. Het Vlaams Belang sluit mensen uit en zet ze tegen mekaar op. Ik ontken niet dat die partij soms problemen aankaart die reëel zijn, maar hun oplossingen vertrekken ze van totaal verkeerde waarden.”

VB-voorzitter Frank Vanhecke zegt in een persmededeling “zwaar geschoffeerd (te zijn) door de houding van Leterme.” “Leterme ontpopt zich als een pure anti-democraat van het gehalte van Fidel Castro”, aldus nog Vanhecke. Hij roept “de CD&V-achterban op zwaar protest aan te tekenen tegen deze fundamenteel anti-democratische putsch van Leterme. Haalt dit protest niets uit, dan staat de kiezer maar één zaak meer te doen: omwille van de democratie voor het Vlaams Belang stemmen.” (sic). Zes uur later verstuurt het VB een tweede persmededeling over hetzelfde thema, de vierde persmededeling die gisteren vanuit het VB-hoofdkwartier verstuurd werd. Het VB “stelt vast dat Yves Leterme doof en blind blijft voor de wil van heel wat van zijn kiezers en zelfs CD&V-mandatarissen, waarvan reeds enkele uitdrukkelijk te kennen hebben gegeven een goed bestuur met Vlaams Belang te verkiezen boven een slecht bestuur met SP.A. Deze mensen dreigen nu het slachtoffer te worden van politieke broodroof en regelrechte uitsluiting.” Vanhecke eist dat bekendgemaakt wordt waar en met wie voorakkoorden afgesloten zijn, en vindt het “ronduit hypocriet dat het kartel van CD&V en N-VA blijkbaar geen graten ziet in een federale regeringsvorming met de semi-criminele organisatie van Elio Di Rupo, maar dat samenwerking met een democratische partij als het Vlaams Belang hooghartig wordt afgewezen.”

Als maar dikwijls genoeg gezegd wordt dat het Vlaams Belang een democratische partij is, zal men het wel geloven? Vergeten is dat een universitair onderzoek naar de partijstatuten en praktijken bij de verschillend politieke partijen uitgewezen heeft dat het VB de minst democratisch georganiseerde partij is van alle politieke partijen in ons land? Lachwekkend is ook de eis om de voorakkoorden bekend te maken. Zowel bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2000 als in 1994 heeft Philip Dewinter bij hoog en laag beweerd dat er in een aantal steden en gemeenten gesprekken waren met vooraanstaande politici uit andere partijen om na de verkiezingen samen te besturen. Dewinter heeft telkens wel het aantal gemeenten en steden genoemd waar men in een vergevorderd stadium van afspraken was, maar heeft nooit verteld over welke steden en gemeenten of over welke politici het ging. Leterme zou het nu wel moeten zeggen.

Of die voorakkoorden er echt waren, is twijfelachtig. Waarschijnlijk hoorde Dewinter alleen maar wat hij graag wilde horen, en/of waren het gesprekken met politici die zeker niet hun hele lokale partijafdeling vertegenwoordigden. Voorzover bekend heeft het VB maar één keer een akkoord op papier verkregen. Begin jaren tachtig waren de SP en CVP in de dan nog zelfstandige gemeente Berchem in de problemen geraakt om aan een meerderheid te geraken. Daarop werd een akkoord afgesloten met Eric Deleu die in de oppositie van de Volksunie naar het Vlaams Blok was overgestapt. Toenmalig SP-schepen Lode Hancké zegt daarover: “Deleu was een gematigd man. Over migranten zat hij meer op de lijn van de liberalen. We hebben er intern lang over gediscussieerd, maar uiteindelijk hebben we dat akkoord op papier gezet om de legislatuur uit te doen.” Dat Deleu een gematigd man was inzake migranten, wordt wel tegengesproken door getuigen die wij daarover spraken. Zij herinneren zich Deleu als “die met die varkensogen” die het zijraam in zijn auto naar beneden draaide en scheldwoorden riep naar migranten die hij voorbijreed. Alleszins heeft Eric Deleu met zijn Antwerps Reclameburo (A.R.B.) alle verkiezingscampagnes van het VB in vorm gegoten, en ging hij eigenhandig bij de Antwerpse vestiging van Dille & Kamille de bezem kopen waarmee het VB in 1994 campagne voerde. Bij Dille & Kamille hebben ze het zich beklaagd díe bezem verkocht te hebben.

01:02 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 8 oktober, cordon sanitaire |  Facebook | | |  Print

29-08-06

AFF vraagt op te treden tegen derde Blood & Honour Vlaanderen-concert

Na de SS-herdenking in Lommel en het concert in Vremde, Boechout op 4 maart en na het concert in Hever, Boortmeerbeek op een steenworp van een monument ter herinnering aan verzetslui die Joodse burgers op transport naar Auschwitz hebben laten ontsnappen, wil Blood & Honour Vlaanderen op 9 september een derde concert inrichten. Dat schreven wij al op 7 augustus, maar nu is de volledige affiche bekendgeraakt. Het wordt een mega-feestje, met maar liefst zes groepen uit vier verschillende landen (voor een grotere afbeelding van de affiche: met je muis op de affiche gaan staan, en eenmaal klikken). Het Anti-Fascistisch Front (AFF) heeft gisteren andermaal een brief naar de ministers Dewael en Onkelinx gestuurd om op te treden, met kopie naar de parlementsleden die zich over Blood & Honour Vlaanderen al eerder hebben laten opmerken (Koen T’Sijen, Claude Marinower en Hilde Claes) en de pers. Wij vragen de ministers zich niet opnieuw in de luren te laten leggen en te verhinderen dat de geplande Ian Stuart Memoral kan doorgaan. Neonazi-organisaties zoals Blood & Honour Vlaanderen moeten, zoals dat in Duitsland en andere landen het geval is, met een aangepaste wetgeving verboden worden. Niemand heeft hier behoefte aan het heropleven van het nazisme, en de gemoedsrust van zij die streden tegen het nazisme moet niet getart worden.

Open brief aan de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie. "Op 4 augustus kreeg u van ons een brief waarin we u herinnerden aan de SS-herdenking die de neonazi’s van Blood & Honour Vlaanderen op 4 maart 2006 in Lommel georganiseerd hebben, gevolgd door een concert in Vremde, bij Boechout. We informeerden u dat Blood & Honour Vlaanderen op 12 augustus een nieuw concert wilde inrichten en vroegen u om de bijeenkomst te verhinderen, minstens de politiediensten de nodige vaststellingen te laten doen met betrekking tot overtredingen op de wetgeving inzake racisme en het negationisme. Spirit-kamerfractieleider Koen T’Sijen vroeg u hierna eveneens om op te treden.

U reageerde met een brief naar alle burgemeesters in de provincie Antwerpen met de vraag om waakzaam te zijn en indien nodig de vaststellingen te laten maken die vervolging voor overtreding van de Belgische wetgeving mogelijk maken. Het aangekondigde concert bleek uiteindelijk in het Vlaams-Brabantse Hever, bij Boortmeerbeek plaats te vinden. De burgemeester van Boortmeerbeek werd door uw diensten verwittigd, maar de lokale en federale politiediensten beperkten hun aanwezigheid blijkbaar tot het nagaan of het buiten rustig bleef. In de gehuurde zaal speelde onder andere de Duitse groep Eternal Pride, die naast eigen nummers covers bracht van Landser – een neonazirockgroep die in 2004 door de Duitse justitie verboden is. De bandleider werd tot een gevangenisstraf van drie jaar veroordeeld. Hiermee wordt nogmaals de indruk gewekt dat in België kan wat in Duitsland niet meer mag. Neonazi’s kunnen hier ongestoord bijeenkomen én kunnen hier nummers brengen die in Duitsland verboden zijn.

Blood & Honour Vlaanderen heeft intussen de affiche bekend gemaakt voor een Ian Stuart Memorial op 9 september. Bij voorgaande concerten speelden telkens vier groepen. Nu zijn niet minder dan zes groepen geprogrammeerd, komend uit Engeland, Duitsland, Zweden en de voormalige Sovjet-Unie. Meer info over de groepen Warlord, PWA, Ultima Ratio, English Rose, Kommando Skin en Fyrdung volgt op onze website www.aff.be. Het is niet verwonderlijk dat er voor 9 september zo’n uitgebreide affiche is samengesteld. Ian Stuart, aan wie het concert is opgedragen, is de in 1993 overleden zanger van Skrewdriver. Wat John Lennon en Paul Mc Cartney, en The Beatles zijn voor de popliefhebbers, zijn Ian Stuart Donaldson en Skrewdriver voor de neonaziscène in West-Europa en daarbuiten. Mocht dit concert kunnen doorgaan, is het opnieuw een slag in het gezicht van allen die streden tegen de nazi’s. Na de SS-herdenking in Lommel, en na het concert in Boortmeerbeek op een steenworp van het monument dat daar opgericht is nadat verzetslui er een trein tot stilstand konden brengen met Joodse burgers die op transport naar het concentratiekamp van Auschwitz waren gezet.

VLD-kamerlid Claude Marinower was geschokt door het kunnen plaatsvinden van dit laatste concert van Blood & Honour Vlaanderen, maar ook door de keuze van de locatie. “Wat is de volgende stap? Waar kan het nog erger? Kan men hier überhaupt van toeval spreken?”, vroeg hij zich af. De volgende stap is dus de Ian Stuart Memorial op zaterdag 9 september. Wij dachten dat u zich geen twee keer in de luren zou laten leggen, maar na Vremde, Boechout beperkten uw diensten zich weer tot nagaan of er in Hever, Boortmeerbeek buiten de concertzaal geen inbreuken gepleegd werden op de wetgeving tegen het racisme, het negationisme of andere ordeverstorende zaken. Wat er binnen  gebeurde deerde hen niet, maar ze maken er ons land wel mee tot schande.

Als er dan toch zoveel moeilijkheden zijn om de nodige vaststellingen te doen, en als zou blijken dat de Belgische wetgeving niet aangepast is aan de noden, vragen wij u om de wetgeving aan te passen. Zoals een parlementslid zei: “Als voetbalhooligans preventief kunnen aangepakt worden, waarom dan niet Blood & Honour-leden vooraleer ze hier weer een Hitler-herdenking organiseren?” Dat ons land toelaat dat rechtse skinheads zich organiseren, en zelfs onder kreten als Hitler ist da  laten feesten, versterkt bij rechtse skinheads het gevoel dat in ons land alles mogelijk is. In Tienen hebben ze dat zaterdagnacht nog eens mogen ervaren. Is het nu nog niet genoeg geweest?

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) vraagt:

-        te verhinderen dat de Ian Stuart Memoral van Blood & Honour Vlaanderen op 9 september kan doorgaan;

-        de wetgeving aan te passen zodat neonazigroepen als Blood & Honour Vlaanderen in ons land, net als in Duitsland en andere landen, verboden zijn."

00:46 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

Waarom ons vastbijten in Blood & Honour Vlaanderen?

Waarom reageert het Anti-Fascistisch Front (AFF) telkens een publieke manifestatie van Blood & Honour Vlaanderen bekend geraakt? Blood & Honour Vlaanderen zou maar een twintigtal man sterk zijn, stuk voor stuk marginale figuren?

Het is nogal wiedes dat een organisatie met een naam als het Anti-Fascistisch Front zich verzet tegen elke heropleving van het fascisme. Wij strijden tegen extreem-rechts, en dus zeker ook tegen de rauwste uiting ervan. Dat het om maar een kleine groep mensen gaat, is nog geen reden om ze haar verwerpelijke ideologie te laten verspreiden noch om inbreuken tegen de wetgeving op het racisme of het negationisme te laten toestaan. Zowel op 4 maart als op 12 augustus verzamelden ze trouwens meer dan tweehonderd mensen. Ook al was daar veel buitenlands gespuis bij, zo klein is dat toch ook weer niet.

Een bijkomende reden is dat groepen als Blood & Honour Vlaanderen handig zijn voor het Vlaams Belang om zich schoon te praten. In het gisteren hier aangehaalde interview in The American Prospect  zegt Philip Dewinter: “There are some very small nazi groups in Belgium, but they hate us. That’s positive, it makes things clear.” Dewinter vertelt er natuurlijk niet bij dat hij in 2004 nog de organisatoren van een herdenking van VNV-leider Staf De Clercq “Veel succes!” wenste. Zolang groepen als Blood & Honour Vlaanderen in ons land kunnen ronddwalen, kan het Vlaams Belang met overtuiging zeggen dat zij nog niet de ergsten zijn. De gevaarlijksten, dat wel.

00:46 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, dewinter |  Facebook | | |  Print

28-08-06

Dewinter openhartiger in Amerikaanse dan in Vlaamse pers

Philip Dewinter doet het weer. Het Amerikaanse conservatieve maandblad  The American Prospect (oplage: 55 000 expl., naar Amerikaanse normen drie keer niets dus) interviewde De Leider. Waarschijnlijk is het interview nog niet verschenen in het blad, of anders is het van zo’n marginaal belang dat het blad er geen melding van maakt bij de op het internet verschenen inhoudsopgave van het septembernummer. Philip Dewinter pronkt er wel mee op zijn website.

De openingsvraag bestaat eigenlijk uit vijf vragen. Als u burgemeester wordt, wat wacht dan de joodse gemeenschap? En de moslimgemeenschap? Bestaat er zoiets als een gematigde islam? Kunnen moslims vredevol leven in Europa. Indien ja, hoe dan? Dewinter begint met antwoord op de laatste vragen. Hij erkent dat er gematigde en tolerante moslims zijn, maar volgens Dewinter zijn ze niet opgewassen tegen de radicale islam. Dewinter vergelijkt hen met… het Duitse volk en de opkomst van het nazisme.
Dewinter: “In 1933, a large majority of Germans were moderate and decent people. But they couldn’t stop the rise of national-socialism. They existed, and they were numerous. But they couldn’t change the ugly face of nazism. The moderate Muslims are in the same hapless position: they can’t speak out against radical Islam. They’ re swimming against the tide of history.” Dewinter wil meer vrijheid en minder regels vanuit de overhead voor de katholieke en joodse scholen. Hij zou zorgen voor meer politiebescherming bij de joodse gemeenschap. Terwijl nu al een veelvoud van politiemanschappen in de joodse buurt wordt ingezet in vergelijking met elders. Aan de wetgeving tegen het terrorisme en gewelddadige misdaad, en tegen de infiltratie van radicale islamitische groeperingen kan Dewinter naar eigen zeggen weinig doen want dat wordt op federaal niveau geregeld. Dewinter zegt niet xenofoob te zijn, maar islamofoob. Xenofoob betekent een overdreven en ongegronde vrees voor vreemdelingen. Zoals andere mensen angstig zijn voor spinnen. Dewinter is naar eigen zeggen xenofoob noch racist. Hij is wel islamofoob, al betekent dat letterlijk een overdreven en ongegronde vrees voor de islamieten, maar zijn er geen redenen om er schrik voor te hebben? Dewinter sleept er meer dan duizend jaar geschiedenis bij van invasies en oorlogen door moslims. Over de veroveringstochten en oorlogen in naam van of met de zegen van het christendom zwijgt hij.

De volgende vraag bestaat in feite weer uit vijf vragen. Klopt het dat Dewinter het aantal moskeeën en de immigratie in Antwerpen wil bevriezen? Wat met de migranten die reeds in België zijn? Op basis van welke normen moet een uitzettings- of integratiebeleid gevoerd worden? Wat moet er gebeuren voor de assimilatie? Is assimilatie mogelijk? Inderdaad, zegt Dewinter, ik wil de immigratie bevriezen. Maar nogmaals: dat hangt af van het regeringsbeleid in Brussel. De burgemeester van Antwerpen kan de wetten niet veranderen. Hij kan ook niet de uitzetting van illegaal verblijvende vreemdelingen bevelen. Zijn Antwerpse kiezers houdt Dewinter daarover nog in het ongewisse. Bij de voorstelling van de resultaten van de VB-enquête met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen vorige vrijdag zei Dewinter dat het naar hun land van oorsprong terugsturen van illegaal verblijvenden als grootste prioriteit uit de enquête naar voren kwam. Tóen zei Dewinter er niet bij dat dit geen bevoegdheid is van een burgemeester. Dewinter melkt nog een eind verder over de islam en de moslims, waarna de interviewer hem voor de voeten werpt dat het Vlaams Belang, net als het Front National in Frankrijk, van antisemitisme en een nazi-verleden, en zelfs nog nazi-sympathie, beschuldigd werd.
Voor Dewinter is het een perceptieprobleem. Dewinter: “Sometimes a decent women attracts evil men, not because of her own deeds, but because her good name has been blackened by slander. This is our problem too: all Belgium governments have depicted us as nazi’s in their propaganda. Of course some people believe this propaganda.” Dat het meer is dan dat heeft Blokwatch al eens uiteengezet (zie: http://www.blokwatch.be/content/view/218/51/lang,nl...).

Dewinter erkent dat nogal wat Vlaams-nationalisten in de collaboratie zijn gegaan met de Duitse bezetter. Samen streden zij tegen het communisme. Wisten zij veel wat er in Auschwitz gebeurde. Nu we het wel weten – Dewinter rept niet over de VB-leden die er nog hun twijfels over hebben, zoals Roeland Raes – weten Vlaams-nationalisten dat ze zich niet moeten laten vangen aan de valse beloften van het totalitarisme. Als nu ook nog de linksen hun lessen willen trekken uit het communisme… Dewinter heeft nog altijd interesse in een officiële uitnodiging om Israël te bezoeken. Het zou een grote symbolische waarde hebben, misverstanden en negatieve perceptie gecreëerd door Begische propaganda verhelpen. De socialisten en groenen zijn Israëls grootste vijanden. Bestaat er een kans dat het codon sanitaire opgeheven wordt? Op nationaal vlak niet, maar op lokaal vlak wel en dat opent dan weer perspectieven op nationaal vlak, zegt Dewinter. Tot slot keert The American Prospect  terug naar de lokale politiek. Wat zal het eerste zijn dat Dewinter zal doen als hij aan de macht zou komen?
De interviewer voegt er nog aan toe: I understand that your key opponent may be a Muslim.” Dewinter moet dat laatste rechtzetten, en haalt dan zijn prioriteiten aan. Dewinter: “My key opponent won’t be a Muslim. That information must be wrong. I’m almost sure it will be the current mayor, Patrick Janssens. Our other key topics, in a nutshell: crime, drugs, corruption, a pro-life and a pro-family stance.” De drugswetgeving kan Dewinter niet veranderen – volgens hem zijn soft drugs zo goed als gelegaliseerd in België – maar Dewinter wil wel de drugshandel kortwieken en een grootste informatiecampagne over de gevaren van drugs opzetten. Er zijn wel dergelijke campagnes over roken en gevaarlijk rijden, maar niet over de gevaren van drugs. Dat moet veranderen, en er moet vrijheid van meningsuiting komen. Dewinter: “No, there’s no freedom of speech in Belgium. We need your First Amendment. But again, that depends on Brussels. Even the mayor of a big city can’t change that.”

We hebben het hier eerder al eens geschreven: wat voor Dewinter cruciaal is om te veranderen, zal hij niet kunnen aanpassen vanuit zijn bevoegdheden als burgemeester. Zelfs niet als Antwerps burgemeester. Daarvoor heeft hij een meerderheid nodig op Vlaams en federaal vlak. Maar dat gaan de Antwerpse kiezers pas te horen krijgen mochten ze Dewinter de burgemeesterssjerp bezorgd hebben.

00:03 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, antwerpen |  Facebook | | |  Print

27-08-06

VB tegen herdenking strijd om algemeen stemrecht

In  Gazet van Antwerpen wordt in juli en augustus als aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober elke dag een wetenswaardigheid opgediept over 100 jaar verkiezingen in Antwerpen. Vrijdag werd daarbij aangehaald dat de strijd voor het algemeen stemrecht in Borgerhout vijf doden eiste. Er werd een verhaal aan vastgeplakt over een dode bij een verboden Guldensporenviering, maar de krant had beter bij het eerste verhaal gebleven. Met alle respect, maar de serie gaat over  100 jaar verkiezingen, Strijd om Brabo.Had men de geschiedenis van de vijf doden in Borgerhout doorgetrokken naar het heden, was men uitgekomen op alweer een minder fraaie interventie van het VB.

In de strijd voor het algemeen stemrecht eindigde een staking en betoging op 18 april 1893 in Borgerhout met vijf doden (foto 1: een betoging voor algemeen stemrecht zes jaar later). Zo’n drie- aan vierduizend mensen trekken van Antwerpen naar Borgerhout, Borgerhout waar ze een kaarsfabriek willen bezetten. Ze verzamelen op een weide rond de fabriek. De directeur maakt hen duidelijk dat zijn arbeiders niet mee staken. De menigte protesteert met een hagel van stenen. Er zijn slechts enkele rijkswachters ter plaatse, die niet opgewassen zijn tegen de betogers. Ze beginnen in paniek te schieten. Balans: vijf doden en vijftien gewonden. De doden zijn Gustaaf Herreygers, Neel Bisschop, Jef Van Diependael, Filip Bosiers en Benedictus van de Ven.

Een dikke honderd jaar later, in 1998, wil de SP die doden en de strijd voor het algemeen stemrecht in Borgerhout herdenken en klaagt Wim Verreycken (links op foto 2) dit in de Antwerpse gemeenteraad aan onder het mom van ‘misbruik van overheidsgeld’. Wim Verreycken: “Ik geef toe dat dit in het geheel van de stadsbegroting een futiliteit is. Mocht Le Pen daar niet voor veroordeeld zijn, zou ik het een detail noemen in de geschiedenis van de stadsbegroting… Deze futiliteit is echter zo symptomatisch voor de wijze waarop onze stad nog steeds met de centen van de belastingbetaler omspringt dat ook zij haar belang heeft.”

Waar gaat het over? Wim Verreycken: “Zonder afspraken met de districtsraad werd op het Borgerhoutse Koxplein een SP-monument geplaatst op een sokkel van 1 meter hoog en een ½ meter breed, wat zonder bouwvergunning werd uitgevoerd door stadspersoneel. Op mijn vragen in dit verband antwoordde de burgemeester: ‘De beperkte omvang van een dergelijk monument maakt een bouwvergunning overbodig.’” Wim Verreycken gaat zo nog even door over hetzelfde onderwerp, er nog toenmalig minister van Ruimtelijke Ordening Steve Stevaert bijsleurend, maar zegt op geen enkel ogenblik waarover het nu eigenlijk gaat.

Op het ‘SP-monument’ waarover sprake is nergens en verwijzing naar de SP te vinden. Wel werd het ‘monument’ onthuld bij een SP-manifestatie. De sokkel dient om de aandacht te vestigen op de in koper gegraveerde tekst: ‘Op 18 april 1893 vielen hier in Borgerhout vijf doden tijdens een betoging voor het algemeen stemrecht. Vijf kameraden die vielen voor de democratie.’ Volgen nog de namen van de vijf doden. Niet alleen interpelleerde Wim Verreycken hierover in de gemeenteraad, zoon Rob Verreycken (rechts op foto 2) verspreidde een persmededeling van dezelfde strekking: “Gelet op de bulldozer-politiek van SP-minister Stevaert eist het Vlaams Blok de onmiddellijke afbraak van dit SP-bouwsel.” Onbekenden hebben een paar dagen later de herdenkingsplaat van de sokkel weggehaald.

09:54 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, vlaams belang, media |  Facebook | | |  Print

26-08-06

Vader Piet en dochter Freya Piryns

Antwerpenaren denken wel eens dat ze het middelpunt van de wereld zijn. En als ze het niet zelf denken - wat uitzonderlijk is - dan is er nog altijd de regionale televisiezender ATV die hen bijna elke nieuwsuitzending inhamert dat ze de beste van de klas zijn. Het lucht dan ook op eens een Antwerpenaar te horen die ongewild dit relativeert. In casu Freya Piryns (foto 1), door de gezondheidsproblemen van Mieke Vogels opgetilt tot lijsttrekster van Groen! bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Zes jaar geleden voor het eerst verkozen bij de gemeenteraadsverkiezingen, vertelt ze vandaag in  De Morgen over haar politiek engagement: "Ik begon zes jaar geleden met veel idealisme, want de wereld moest veranderd. De ambities schroef je dan een beetje terug: begin met Antwerpen." Maar dan. Freya Piryns: "En dan is het soms nog ontnuchterend. Je gaat naar de gemeenteraad, wilt aan politiek doen en dan ging het keer op keer over Visa of andere crisissen. Ik zit vaak op mijn stoeltje te draaien en te keren van ergernis en ongeduld. Leuk of aangenaam is het niet altijd, wel immens boeiend."

Freya Piryns wordt in De Morgen  geïnterviewd samen met haar vader Piet Piryns (foto 2), schrijver van politieke satire en vervolgens journalist bij achtereenvolgens Humo, Vrij Nederland, De Morgen  en Knack. Hij werd hoofdredacteur van De Morgen  na 24 november 1991, Zwarte Zondag. Enkele maanden voordien zei Koninklijk Commissaris voor het Migrantenbeleid Paula D'Hondt: "Antwerpen is een gasbel aan het worden, waarboven het Vlaams Blok met een vlammenwerper aan het spelen is. Piet Piryns en vele anderen met hem hebben jarenlang geloofd dat als de politiek maar een goed beleid voerde het tij wel zou keren. Volgens De Morgen-journalist Filip Rogiers is Antwerpen niet slecht bestuurd. "Wellicht is zelfs méér uitgevoerd dan in de rapporten van D'Hondt stond." En toch? Freya Piryns: "En toch, ja. Er is inderdaad goed bestuurd. Maar de ongelijkheid blijft schrijnend, de tweedeling in het onderwijs is groot. Ik werk in een school met 46 nationaliteiten. De twee Vlaamse kindjes die er rondlopen, zijn zelf kansarm. Ook al is er massaal geïnvesteerd in Antwerpen-Noord en de Seefhoek, het blijft wel een wijk waar de kansarmoede piekt. We zijn er nog lang niet. We moeten voortwerken."

Piet Piryns:"Het was Herman De Coninck die schreef dat hij niet geloofde dat één op de drie Antwerpenaren een racist was. Maar dommekloten? Ja, dat wel. Twee op drie!, overdreef hij dichterlijk. Ook Herman schreef dat er geen andere remedie tegen de democratie was dan de democratie zelf. Hij vergeleek het met de zee. Die heeft een grote zelfreinigende kracht. 'Misschien moet op die manier ook de democratie zichzelf schoonspoelen. Maar dan moeten al haar algjes aan het werk.' Nou, die algjes hébben gewerkt. Maar de zee is nog altijd een poel. (...) We hebben ons in die hele strijd tegen extreem rechts inderdaad toch wel op een aantal punten vergist. Dat eeuwige verhaal dat al die Vlaams Belangkiezers sukkelaars zouden zijn, dat geloven we al lang niet meer. Het is ook een cultureel probleem, een kwestie van verongelijktheid." Freya Piryns: "Niet alleen, het is vaak gewoon puur racisme. Op de avond van de moordpartij in Antwerpen kon je in sommige café's horen: 'Toch spijtig van dat blank meisje.' Dat is godverdomme puur racisme."

Freya Piryns heeft nog een schokkend verhaal dat daarbij aansluit. "Laatst moest ik met een klasje kinderen van acht, negen jaar oud een pleintje oversteken. De groep bleef achter. 'Juffrouw! Kijk die meneer!', riepen ze. Ik ging kijken. Zater er voor het raam van een café drie mannen te gebaren dat ze de kindjes één voor één afknalden. Piefpoefpaf. Eén van hen stormde op mij af en begon mij uit te schelden voor hoer. 'Hoe kunt ge u zo prostitueren door les te geven aan die bruin mannen.'" Over het terugwinnen van VB-stemmen zegt Freya Piryns: "Er is een te algemeen beleid gevoerd, te weinig ingezet op het terugwinnen van VB-kiezers. De SP.A stak meer energie in het vissen in onze vijver. Noem mij naïef, maar ik blijf vinden dat er meer mogelijk was geweest als rood en groen beter samen hadden gewerkt. (...) We hadden er echt voor kunnen zorgen dat één plus één inderdaad drie was. We hoefden daarvoor niet samen op een lijst te gaan staan."

Dat burgemeester Patrick Janssens niet gezegd wil hebben dat hij van de SP.A is - hij vroeg ATV zelfs niet te moeten opdraven als SP.A-lijsttrekker, wat ATV geweigerd heeft - blijft the talk of the town. Piet Piryns: "Patrick Janssens is een goede burgemeester en de stad is goed bestuurd, maar hij stelt zich inderdaad te veel op als een geslachtloze engel. Hij wil burgemeester boven de partijen zijn, zegt dat hij de stad wil leiden als een bedrijf. Elke liberaal zal hetzelfde zeggen. Onlangs zat ik in een debat met Janssens en zijn Amsterdamse collega, Job Cohen. We hadden het toen over het verschil tussen burgemeesters in Nederland en Vlaanderen. In Nederland sta je inderdaad boven de partijen omdat je niet verkozen maar benoemd bent. Maar Janssens, of hij het nu wil of niet, is lijsttrekker van een partij en ik zou graag willen weten waarvoor hij staat. Wist je dat Janssens Singapore als lichtend voorbeeld beschouwt? Een stad die proper, veilig en rijk is. O ja, en waar de repressie heerst natuurlijk."

10:40 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen |  Facebook | | |  Print

25-08-06

 Gemiste trip naar het Midden-Oosten

Het is bekend: wie op enige afstand de zaken gadeslaat, kan soms beter een analyse maken dan wie er middenin betrokken is. De Limburgse gouverneur Steve Stevaert zei het het voorbije weekend nog: "Tegenwoordig maak ik zelfs betere analyses." Dat geldt ook bij de analyses over het VB. Philip Dewinter mocht het gisteren ondervinden. De Belgische ambassadeur in Nederland heeft in het Nederlandse weekblad  Elsevier verklaard dat hij "geen ambassadeur wil zijn indien België geregeerd zou worden door het Vlaams Belang van Philip Dewinter." De titel in  Elsevier liegt er dan ook niet om: "Ik dien niet onder Dewinter." So what, zou Dewinter kunnen denken. Ander en beter. Maar neen, Dewinter zegt "geschokt" te zijn door de uitspraken van de Belgische ambassadeur in Den Haag en heeft een boze brief geschreven naar minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht. Een kikker die zich dik maakt en maar kwaakt. Ach. Maar het is niet de enige VB'er die zich gisteren boos maakte.

In het parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben ze een uitnodiging gekregen voor een vredesmissie naar Israël en de Palestijnse gebieden (foto 1), een uitnodiging van de door de Moonsekte opgezette Universal Peace Federation. Het VB heeft als zowat de enige partij in ons land bij het jongste conflict in het Midden-oosten partij getrokken voor Israël, niet gepleit voor minder oorlogszuchtige daden bij Hezbollah én Israël. Toch wilde Brussels VB-parlementslid Erland Pison (foto 2) mee op vredesmissie. Maar dat was buiten de Universal Peace Federation gerekend die mededeelde dat de inschrijving van Pison niet aanvaard werd. Telefonische navraag leerde dat Universal Peace Federation het VB beschouwt als "een ondemocratische partij" die "niet voor de vrede is". Niemand die de Universal Peace Federation hierover ongelijk kan geven. Bovendien verwachtte men "problemen" bij deelname van de VB-delegatie.

In een VB-persmededeling, de tweede die dag, wordt de Universal Peace Federation op een hoop gegooid met het DDR-systeem, en gezegd dat de missie van de Brusselse parlementsleden "alle neutraliteit en gezag verloren" is nu "de grootste Vlaamse partij in Brussel" niet mee mocht terwijl die partij toch "constructief wilde meewerken". De persmededeling besluit met:"Ondanks alles zal het Vlaams Belang haar rol als Vlaamse oppositiepartij bij uitstek blijven spelen." Van ons mogen ze nog jaren de "Vlaamse oppositiepartij bij uitstek" blijven. Wat niet wegneemt dat de Universal Peace Federation een verstandig besluit heeft genomen. In het Midden-Oosten zijn al genoeg oorlogsstokers. Aan het VB heeft men daar echt geen behoefte.

00:03 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brussel, buitenland |  Facebook | | |  Print

24-08-06

Van Genk tot Oostende

Filip De Rynck is hoogleraar bestuurskunde aan de Hogeschool Gent en als geen ander betrokken bij zowat elke werkgroep, denktank, commissie of reflectiegroep die zich buigt over de toekomst van de steden en gemeenten. Als geen ander kent hij het reilen en zeilen in de stedelijke administraties en de opeenvolgende ministers van Binnenlandse Aangelegenheden  of Stedenbeleid. In Knack wordt hem deze week gevraagd wat de gemeenteraadsverkiezingen gaan brengen. Een nieuwe Zwarte Zondag. Filip De Rynck: “Wilt u een boude uitspraak horen? Volgens mij zal het Vlaams Belang niet fors meer groeien. Ik heb er geen slecht gevoel bij. Er is hard gewerkt de voorbije jaren. Ik maak me sterk dat dat vruchten zal afwerpen.” We hopen het met De Rynck, maar wat is niet meer “fors” groeien? En met wat vergelijkt De Rynck? Met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in 2000 of met de omzetting van de laatste parlementsverkiezingen in theoretische zitjes in de gemeenteraad. Een vooruitgang ten overstaan van 2000 zit er volgens ons toch in, en zal door het VB als een klinkende overwinning worden voorgesteld ook al mocht het VB daarbij onder de score bij de parlementsverkiezingen in 2004 vallen.

Intussen is Knack  neergestreken in de eerste twee steden die het blad aandoet met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen: Genk en Oostende. In het dossier over de Limburgse mijngemeente komt het Vlaams Belang amper aan bod. De partij heeft nu vier gemeenteraadsleden, en hoopt minstens twee zetels bij te winnen. Het gehamer op klassieke thema’s zoals migranten en veiligheid zou vooral bij CD&V en VLD stemmen moeten weghalen. Dat het VB daarbij weinig subtiel tewerkgaat, mag niet verbazen. Burgemeester Jef Gabriëls wordt door het VB ‘Jef Turk’ genoemd, die ‘in Genk de basis legt voor moslimfundamentalisme’. De echte vraag in Genk is of de CD&V er haar absolute meerderheid behoudt of verliest (nu 21 van de 39 gemeenteraadszetels), en met wie de CD&V desgevallend in coalitie zou gaan. Grootste kanshebber daarbij is PRO, een samengaan van socialisten (nu zes gemeenteraadszitjes), groenen, Spiritisten en onafhankelijke kandidaten. Opvallende figuren bij PRO zijn de drie jaar geleden van Leopoldsburg naar Genk verhuisde Pukkelpop-organisator en Vlaams parlementslid Chokri Mahassine en Fernando Marzo, voorzitter van de Genkse integratieraad. (Zie ook: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051120&number=1&... en http://aff.skynetblogs.be/?date=20060505&number=1&...).

In Oostende heeft de SP.A een absolute bestuursmeederheid, maar nam ze ook de CD&V van Johan ‘Bambi’ Verstreken mee in de bestuursmeerderheid. ‘In Oostende is Johan Vande Lanotte God. Je ziet hem niet, maar hij is overal’, zegt een bevoorrechte getuige. Vande Lanotte hoopt dat zijn partij toch nog iets vooruitgaat, zo de bonus opstrijkend voor de indrukwekkende stadsvernieuwing die de socialisten gerealiseerd hebben. Maar als het aan Vanden Lanotte ligt wordt naast de CD&V nu ook de VLD opgenomen in de volgende bestuursploeg. Plaatselijk een afspiegeling zijn van de Vlaamse bestuursploeg maakt je sterker, en vooral kan het voorkomen dat je geboycot wordt door Vlaamse ministers die tot dezelfde partij behoren als de partij die plaatselijk niet in de bestuursploeg is opgenomen. Als het VB in oostende vooruit zou gaan, heeft het meer te maken met de nationale ontwikkelingen dan met de plaatselijke kandidaten. Vlaams parlementslid en VB-fractieleider in de Oostendse gemeenteraad Christian Verougstrate trekt de lijst. Een charismatische politicus is hij niet meteen, en in de gemeenteraad roert hij zich amper. “We hebben weinig last van de Vlaams Belangers in de raad”, zegt een schepen. “Want ze komen haast nooit tussen.” Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2004 haalde het VB iets meer dan 9 procent van de stemmen, bij de verkiezingen voor het Vlaams parlement haalde de partij een dikke 23 procent in het kanton Oostende.

Het VB vist in Oostende in dezelfde vijver als waar de SP.A deels haar stemmen haalt: bij de kansarmen, werklozen en eenzame bejaarden. Maar daar heeft de SP.A een sterk wapen tegenover: OCMW-voorzitter Franky De Block. Deze voormalige vakbondssecretaris bij de over kop gegane Regie voor Maritiem Transport (RMT) put zich uit om senioren en kansarmen uit hun huizen te lokken. Goedkope pannenkoeken in de buurthuizen, computerlessen voor oude Oostendenaars, dansfeesten en allerkei mediatieke huldigingen: De Block doet het de Oostendenaars cadeau, en zorgt ervoor dat de plaatselijke pers niet ontbreekt. In een stad als Oostende, met een opvallende vergrijsde bevolking en een grote groep kansarmen, legt die aanpak De Block geen windeieren. Zijn aanpak ontlakt tandengeknars bij zijn collega’s politici. “Politici moeten besturen, en niet van ’s ochtends tot ’s avonds de populaire Sjarel uithangen”, zegt een CD&V’er. Zelfs SP.A’ers ergeren zich geregeld aan het haast platte populisme van hun OCMW-voorzitter. “Hij brengt natuurlijk veel stemmen aan van mensen die anders misschien op het Vlaams Belang zouden stemmen, en daar kan e partij alleen maar blij om zijn”, zegt een SP.A'er.

00:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: limburg, west-vlaanderen |  Facebook | | |  Print

23-08-06

Uitbaatster Den Engel: "Eindelijk het imago van Vlaams Blok-kroeg kwijt, en dat willen we zo houden"

Café’s spelen een belangrijke rol in het politieke leven in steden en gemeenten. Als plaats waar politici hun populariteit opbouw(d)en, maar ook als ontmoetingsplaats waar het informeler aan toe kan gaan dan in de gemeenteraad of andere politieke fora. In Antwerpen was lange tijd ’t Tafeltje Rond, achter het Antwerps stadhuis, het epicentrum van de politiek. Politici van alle traditionele partijen vonden elkaar daar, en ’s zaterdags hield cafébazin Nelly het enige rond tafeltje in de zaak vrij voor burgemeester Bob Cools die er na het voltrekken van de huwelijken kwam uitpuffen van de voorbije politieke week. Tegenwoordig gaat VB’er Bart Debie er wel eens een glaasje witte wijn drinken, maar hij kan bezwaarlijk het epicentrum van de Antwerpse politiek genoemd worden.

De laatste jaren vind je de politici van de Antwerpse traditionele partijen vooral in Den Bengel op de Grote Markt, een naar inrichting en naam would be  kopie van buur en bekendere Den Engel (foto). Een beetje onbegrijpelijk want het is een zaak die de authenticiteit van Den Engel mist. Den Engel werd daardoor de plaats waar Philip Dewinter na een gemeenteraadszitting al eens een bolleke keuninck  gaat drinken. Als Jean-Marie Le Pen in Antwerpen op bezoek was, werd hij door Philip Dewinter ook al meegetroond naar Den Engel. Maar in Den Engel houden ze graag iedereen te vriend. Op een dag tijd, naargelang het uur dat je er bent, vind je er trouwens opvallend verschillende bevolkingsgroepen naast een paar vaste klanten als Fonske, een intussen 101-jarige, en Fons, vakbondsafgevaardigde en één van de eerste actievelingen bij het Anti-Fascistisch Front.

Pater Luc Versteylen, die aan de basis ligt van Agalev maar nu zijn ‘diepste draai’ vooral in de bossen van Viersel vindt, had het idee opgevat om in Den Engel een “openbare samenspraak over de toekomst van Antwerpen” te organiseren met Philip Dewinter. Versteylen en Dewinter verjaren beiden op 11 september, en daarom zou de ontmoeting maandag 11 september om 10.30 uur plaatsvinden in Den Engel. Dewinter ging onmiddellijk op Versteylens aanbod in, media-aandacht was immers verzekerd. Versteylen is niet aan zijn eerste dwaas idee gestorven. Het ideologisch inzicht van Versteylen gaat niet veel verder dan ‘Linkse mensen, rechtse mensen, allemaal mensen’. Als ze maar geen ‘vieze woorden’ gebruiken.

‘Vogelen’ bijvoorbeeld. Bah. En Mieke Vogels, die is - om het eufemistisch uit te drukken - niet Versteylens beste vriendin. Met Alexandra Colen kan hij het wel vinden. Samen schreven ze nog een brief om de vondelingenschuif van Moeders voor Moeders te verdedigen. Versteylen is tegen het VB maar wil er wel mee praten. Het ‘cordon sanitaire’ vindt hij een verwerpelijk begrip. Taalkundig, maar ook inhoudelijk. Voor Dewinter een bijkomende reden om op het aanbod van Versteylen voor een publiek debat in Den Engel in te gaan. Alleen was dat buiten de… waard van Den Engel gerekend. Uitbaatster Linda Van Heymbeeck: “Ik wil niet dat mijn café gebruikt wordt voor politieke doeleinden. Den Engel is politiek dakloos, zoals het hoort voor een bruin café.”

Het is ooit anders geweest. Nog voor Linda er uitbaatster werd, werd Den Engel op een zekere dag volledig opnieuw behangen. Het nieuwe behang pijnigde de ogen van de klanten, die een berookt behang gewoon waren. Uiteindelijk bleek dat men in Den Engel een promotiefilmpje voor CVP-kopstuk Leo Tindemans zou komen draaien. Leo Tindemans gezeten aan het raam van Den Engel, kijkend naar de Antwerpse Grote Markt… Om Tindemans buiten goed in beeld te krijgen moest men een koffertje onder zijn gat duwen, opdat hij hoog genoeg zou zitten. Voor wie in het café de opnamen volgde, een ontluisterend beeld over de ‘grote meneer’ Tindemans. Intussen zijn we in een andere eeuw en zegt de uitbaatster van de zaak: “Als klant is iedereen hier welkom. En als mijn klanten over politiek willen praten, vormt dat ook geen probleem. Zolang het maar niet om georganiseerde debatten of meetings gaat.”

De uitbaatster erkent dat haar café lang het imago van Vlaams Blok-kroeg  had. Linda Van Heymbeeck: “We zijn dat imago nu eindelijk kwijt en ik wil vermijden dat we opnieuw in een bepaalde politieke hoek worden gedrongen.” Van Heymbeeck had beter dan Versteylen door hoe het ‘debat’ tussen Versteylen en Dewinter zou uitdraaien op een promoplaatje voor die laatste, en wil met geen enkele politieke strekking geassocieerd worden. Dat is alvast verstandiger dan bij de buren van Den Bengel. Die gaan hun derde verdieping verhuren als kiescampagnesecretariaat van de VLD. Even verderop is De Leeuw van Vlaanderen, de beest, terug geopend. Men heeft lang gezocht naar een uitbater met dezelfde extreemrechtse, Vlaamse overtuiging als de vorige. We zijn het politiek gehalte van de nieuwe uitbater nog niet gaan uittesten. We houden het liever gezellig.

00:01 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, dewinter |  Facebook | | |  Print

22-08-06

Meeting Of Styles 2006

Vandaag wordt op een persconferentie toelichting gegeven over de editie 2006 van de Meeting Of Styles in Antwerpen, een internationaal treffen van graffitiwriters, hiphoppers en ander volk dat wel eens letterlijk en figuurlijk buiten de lijntjes kleurt. Maar zelfs als het binnen de lijnen kleurt, zoals nu als het een jeugdcentrum gaat opvrolijken, gruwt het VB ervan.

Andere jaren was het Muntplein in de Sint-Andrieswijk de trefplaats voor graffitiwriters uit de hele wereld én buurtbewoners die met een goedkeurend oog de vordering van de masterpieces kwamen gadeslaan. Wegens de bouwwerken aan het Muntplein verhuist het hele Meeting Of Styles-circus dit jaar voor de tweede keer naar het jeugdcentrum Kavka, gelegen tegenover de politietoren aan de Oudaen. Het VB schreef eerder dit jaar in haar blad Antwerps Nieuws  over het jeugdcentrum Den Eglantier waar een volledige binnenmuur is ingenomen door graffiti: “Dit soort versieringen trekt een publiek aan dat zich afzet tegen de maatschappij en lak heeft aan regels… en dat zullen de buren al wel gemerkt hebben.” De graffiti op het Muntplein moet vervangen worden door de afbeelding van "bekende folkloristische figuren" (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060325&number=1&...).

De Meeting Of Styles laat dit jaar graffitiwriters samenwerken uit België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Griekenland, Italië, Nederland, Spanje en de Verenigde Staten, en wordt dit jaar uitgebreid met een beatboxers showcase, een lezing door een pionier van de graffiti in New York en een hip hopfestival in de haven. Thema waarrond de graffitiwriters zullen werken is de ontmoeting tussen Noord en Zuid en Oost en West. Als havenstad is Antwerpen het vertrekpunt geweest voor Vlamingen die zich over de ganse wereld hebben verspreid. Er komt trouwens een museum over de mensen die met de Red Star Line naar de Verenigde Staten geëmigreerd zijn. Omgekeerd hebben ook vele immigranten zich in Antwerpen gevestigd, en de Meeting Of Styles wil dan ook een hint geven voor een goed verloop van de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen.

00:26 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur |  Facebook | | |  Print

21-08-06

Gezocht

De ontsnapping van 28 gevangenen in Dendermonde beroert de bevolking en de pers. Stilaan wordt iedereen wel ingerekend. Het radionieuws meldde daarnet nog dat een Georgiër zich spontaan terug gemeld heeft aan de gevangenispoort van Dendermonde. Maar toch. Deze ontsnapping is daarenboven niet het enige dat het onveiligheidsgevoel in ons land aanwakkert. Het AFF doet dan ook een oproep om medewerking voor het opsporen van de hiernaast afgebeelde en hieronder opgesomde mensen. Voor een grotere afbeelding: met je muis op de illustratie gaan staan en eenmaal klikken.

Gezocht wegens het aanwakkeren van het onveiligheidsgevoel, op deze fotomontage van Muggenbeet (http://muggenbeet.blogspot.com) van links naar rechts en van boven naar beneden: Gheorghe Covaclu (20, Georgiër), Andjelko Jovanovic (23, Joegoslaaf), Kahhai Soroat (26, Georgiër), Frank Vanhecke (47, Vlaams Belanger), Danius Gasperovicus (28, Litouwer), Philip Dewinter (43, Vlaams Belanger), Dato Zviaduri (30, Georgiër), Tomas Polita (28, Letlander), Gheorghe Covaclu (20, Georgiër), Ziatou Radosavijevic (31, Kroaat), Valerijo Ristic (47, Joegoslaaf), Bert Schoofs (39, Vlaams Belanger), Egidius Beraisys (22, Letlander), George Dinescu Dan (37, Roemeen), Karel Dillen (80, Vlaams Belanger), Guenrikovitch Sagakian Evo (23, Armeniër). Wie inlichtingen over deze heerschappen heeft, wordt verzocht die informatie onmiddellijk door te geven.

18:14 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: veiligheid |  Facebook | | |  Print

 Recepten tegen het VB

Volgende week treedt in een uitverkocht Antwerps Sportpaleis de Amerikaanse groep Pearl Jam op. Zone 03 verzamelde een paar straffe uitspraken van hun frontman, Eddie Vetter. Eén van die uitspraken is: "Hier vooraan staat een kokette meid die ons probeert op te winden door haar topje omhoog te trekken (...). Als elke meid die haar topje omhoog trok zichzelf nu eens opvoedde en ging stemmen!" Maar als die vrouwen voor het VB zouden stemmen, zijn we nog verder van huis. Welk advies geven populaire politici om te vermijden dat het zover komt? Het voorbije weekend werden twee van hen geïnterviewd, en passant ook over het VB.

In Het Laatste Nieuws  zegt Gents burgemeester Frank Beke (SP.A, foto 2): "Ik denk dat ik redelijk geslaagd ben in wat mijn Amsterdamse collega, Job Cohen, als de kerntaak van een burgemeester omschrijft: 'De boel bij elkaar houden', ervoor zorgen dat mensen betrokken zijn bij het leven in de stad en verhinderen dat ze uit de boot vallen en dreigen te verdrinken." Zijn de 20 % Gentenaars die VB stemmen mensen die hij niet 'bij de boel' heeft kunnen houden? "Ja, maar ik ben niet pessimistisch. Ik verwacht niet dat het VB straks zwaar inlevert in Gent, maar zeker niet dat ze erop vooruitgaan. Ik denk dat we veel van die kiezers weer aan boord kunnen hijsen."

Partijgenoot Steve Stevaert (foto 3) waant zich intussen God in Limburg en daarbuiten. In De Standaard  laat hij zich ontvallen: "Mijn rijk is niet van deze wereld." Over het VB heeft hij weer een uitspraak van het gat in de haag-gehalte. Het blijkt buitengewoon moeilijk om stemmen weg te halen bij het VB. Steve Stevaert: "De fruitpluk heeft me één ding geleerd:als de appelen nog niet loszitten, dan vallen ze niet. En dan heeft het ook weinig zin om te schudden. Tijd wordt inderdaad het grootste probleem. Een dag telt ook maar 24 uren." Gelukkig werkt het VB zichzelf regelmatig in de vernieling (zie hieronder), al rekenen we er niet op als strategie om het klein te krijgen.

00:11 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, limburg |  Facebook | | |  Print

Intussen in West-Vlaanderen

De IJzerwake, de jaarlijkse hoogmis van het VB en het radicaalste deel van het Vlaams-nationalisme, trok maar een paar duizend mensen. De organisatoren haalden het cijfer boven dat ze ook vorige jaren verspreidden: 4 500 aanwezigen (foto 1). IJzerwake-voorzitter Johan Van Slambrouck kon niet verbergen dat hij VB-lid is. Hij haalde niet alleen, zoals bij dat soort bijeenkomsten gebruikelijk is, uit tegen de Belgische regering. Van Slambrouck bekritiseerde ook muzikant Tom Barman omdat die een week voor de verkiezingen concerten voor verdraagzaamheid inricht.

Maar het echte nieuws was een paar kilometers verder te rapen. Kristof Schottey (foto 2), lijsttrekker van het VB in Bredene en vooral ook voorzitter van het VB-Middenkust, trekt zich terug voor de komende gemeenteraadsverkiezingen omdat hij de standpunten van zijn partij inzake immigratie, multiculturele samenleving en minderheden te extreem vindt en er zich niet mee kan verzoenen. Schottey was tot aan zijn verhuis naar Bredene vijf jaar lang gemeenteraadslid in Oostende, en hij stond tweede op de VB-lijst voor de komende provincieraadsverkiezingen. Schottey laat dus minstens één, allicht twee, betaalde politieke mandaten aan zich voorbij gaan uit onvrede met zijn partij. Schottey: "Mijn ontslag komt er omdat ik belangrijke delen van het partijprogramma niet meer kan verdedigen. Het gaat om de standpunten inzake immigratie, multiculturele samenleving en minderheden. Ik heb ook problemen met het jeugd- en het sociale luik van hetbpartijprogramma. Dat stemt niet meer overeen met mijn eigen mening en ik kan het dus ook niet verkondigen in de gemeenteraad of provincieraad."

Schottey is intussen al vervangen als voorzitter van het VB-Middenkust, al spreekt de VB-website zich tegen wie nu die nieuwe voorzitter is: Jan Lacombe uit Westende wordt vermeld als 'dienstdoend voorzitter' maar volksvertegenwoordiger Christian Vanougstraete uit Oostende tekent het 'Woordje van de voorzitter' op de startpagina. Voor Bredene en de tweede plaats op de provincieraadslijst is het nog zoeken naar een vervanger. In Bredene had het VB de voorbije twee legislaturen telkens één verkozene in de gemeenteraad. In de provincieraad van West-Vlaanderen zetelen de VB'ers met vijf. Waarmee ze de zwakste VB-fractie zijn van alle provincieraden. En dat in de thuisbasis van VB-voorzitter Frank Vanhecke!

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: west-vlaanderen, 0110-concert |  Facebook | | |  Print

20-08-06

Freddy Van Gaever, zijn voorgangers en zijn volgelingen

Anderhalf week geleden geraakte bekend dat VB-zakenman en parlementslid Freddy Van Gaever in een interview met twee studenten zijn eigen visie had gegeven over de sociale relaties. "Je kan wel een beetje sociaal zijn en geen slaven meer verhandelen zoals in de Middeleeuwen of de zwakken vernietigen. Maar er zijn grenzen.", "De vakbond heeft meer met gangsterisme te maken dan met solidariteit. Ze verdedigen enkel nog de bandieten. Berscherming van arbeiders is niet nodig. Kijk naar de vrije economie in Amerika. Die hebben ook geen vakbonden." en meer van dat (zie: http://www.indymedia.be/files/interview_vangaever.pdf...).

De uitspraak van Van Gaever over de werkloosheidsuitkeringen trok de meeste aandacht. "Als ik het morgen voor het zeggen heb in dit land zal de werkloosheidsvergoeding er gans anders uitzien. Wie zijn job verliest zonder dat hij er iets kan aan doen, krijgt één maand de tijd om ander werk te zoeken. Van mij mag hij dan 100 % van zijn vroeger loon uitbetaald krijgen. De tweede maand nog 75 %, de derde maand 50 %. De vierde maand nog 25 % en dan gedaan. Wie dan nog geen werk heeft gevonden, wil gewoon niet werken."

VB-voorzitter Frank Vanhecke haastte zich in een persmededeling te zeggen: "Naar aanleiding van bepaalde berichten in de pers zou het publiek - verkeerdelijk - kunnen denken dat onze partij de werklozen na vier maanden werkloosheid hun uitkering wil ontnemen. Op basis van dezelfde berichten zou het publiek - opnieuw, verkeerdelijk - kunnen denken dat onze partij schoolverlaters zomaar op straat wil zetten. Er is geen sprake van de beperking van de werkloosheidsuitkering tot vier maanden in de voorstellen van onze partij en we verwijzen bijvoorbeeld naar ons economisch congres van eind 2005. Het Vlaams Belang is voor een strengere controle van werklozen, maar van wie bereid is te werken, wil het Vlaams Belang de uitkering niet afnemen, ook niet na vier maanden werkloosheid!"

De persmededeling gaat nog verder, maar nergens is er sprake van dat die "bepaalde berichten" een uitspraak betroffen van een VB-parlementslid. Bij 't Pallieterke  merkten ze deze week schamper op: "Het hoofdkwartier van het Vlaams Belang vlamde zo snel als mogelijk een persmededeling de wereld in dat het standpunt van Van Gaever niet het standpunt was van de partij. Voorwaar, El Lider Maximo heeft in Cuba zijn troepen beter in de hand." Intussen heeft De Stemmenkampioen  aan zijn internetpanel gevraagd of wie na vier maanden nog geen nieuwe baan heeft werkonwillig is. Dit weekend werd het resultaat van die bevraging bekendgemaakt. 54 % vindt dat wie na vier maanden nog geen nieuwe baan heeft daarom nog niet werkonwillig is. 38 % vindt van wel. Bij de VB-kiezers zijn ze het hardvochtig standpunt van Van Gaever echter meer genegen dan het partijstandpunt. Voor 48 % van de VB-kiezers is er sprake van onwil om te werken, voor 43 % niet. Het sterkst in de buurt komen de VLD-kiezers (45 % ja, 48 % neen).

Maar keren we weer naar 't Pallieterke, omdat we voor een keer dat weekblad voor mensen met een goed hart en een slecht karakter toch wel een beetje gelijk moeten geven. 't Pallieterke  schreef deze week in een commentaar op haar voorpagina: "Dat Freddy Van Gaever zonder veel plichtplegingen en zonder rekening te houden met het partijprogramma op eigen houtje gaat wieden in de sociale uitkeringen is opmerkelijk, maar eigenlijk ook weer niet. Want Freddy Van Gaever heeft zijn eigen gedacht (altijd gehad) en is niet gewoon dat voor zich alleen te houden (en dat wisten ze ook toen ze hem binnenhaalden). Aan de andere kant is Freddy Van Gaever zeker niet de eerste die grote vragen stelt bij het bestaande Belgisch systeem van werkloosheidsuitkeringen die quasi onbeperkt zijn in tijd. (...) Anderen zijn hem voorgegaan. We denken aan Unizo, de organisatie van zelfstandige ondernemers. Aan VOKA, de bundeling van het Vlaams Economisch Verbond en van de Kamers van koophandel. Aan de VLD, die bij monde van Bart Somers de kat van de onbeperkte werkloosheidsuitkeringen de bel aanbond."

't Pallieterke  heeft ongelijk als het spreekt over onbeperkte werkloosheidsuitkeringen. Er wordt wel degelijk onderzocht of men niet abnormaal lang werkloos is in vergelijking met andere werklozen in de regio, en zonder een behoorlijke reden wordt dat wel degelijk gesanctioneerd. 't Pallieterke  is ook intellectueel oneerlijk als het schrijft: "We gaan het niet hebben over de details van hùn plannen. We stellen alleen maar vast dat er in Vlaanderen een tendens groeit om..." VLD-voorzitter Bart Somers wil de werkloosheidsuitkeringen beperken tot drie jaar. Dat scheelt meer dan een slok op een borrel in vergelijking met Van Gaevers voorstel om na vier maanden te stoppen met werkloosheidsuitkering. 't Pallieterke  heeft natuurlijk wel gelijk om te wijzen op wie Van Gaever voorging met het idee om de werkloosheidsuitkering in tijd te beperken, en zich niet te concentreren op het kansen bieden op werk. Eens de redenering in de hogere kringen van het land verspreid geraakt, pikt het VB die op om ze nog straffer te maken. Mocht het VB het ooit voor het zeggen krijgen op federaal vlak - al is dat een utopische gedachte - het zou niet aarzelen haar standpunt te verharden. Wil de VB-top immers niet uitvoeren wat haar kiezers denken?

12:17 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociaal, van gaever |  Facebook | | |  Print

19-08-06

Wat u moet weten over het Vlaams Blok/Vlaams Belang

September wordt niet alleen een maand waarin men jou om de oren zal slaan met propaganda voor de gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober, het wordt ook een leesmaand met twee nieuwe boeken over het VB.

Op 6 september verschijnt Vlaams Geblokkeerd, een boek van Geert Van Cleemput (foto). Van Cleemput werd in 1999 door Gerolf Annemans vanuit de Verenigde Staten, waar Van Cleemput studiewerk verrichtte, naar hier gehaald en meteen tot hoofd van de VB-studienst benoemd. Vier jaar later werd hij door diezelfde Annemans ontslagen nadat Van Cleemput kritiek uitte op het dictatoriaal optreden van de VB-top drie en Philip Dewinter in het bijzonder. Een paar maanden geleden kwam Van Leemput in aanmerking om een ontslagnemend VB-gemeenteraadslid in Antwerpen op te volgen (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20051223&number=1&...), maar Van Cleemput bedankte voor het genoegen opnieuw in de buurt van Annemans, Dewinter & Co. te vertoeven.Het eerste deel van Vlaams Geblokkeerd  verhaalt over Van Cleemputs ervaringen bij het VB. In het tweede deel vinden we een essay over de rol van het VB in de Vlaamse politiek. Het boek bevat reflecties over (Vlaams-)nationalisme, identiteit en multiculturalisme, over wat er fout liep bij het VB, de kritiek op het VB, de racismeprocessen, het cordon sanitaire, en de Vlaamse Beweging. Het was de bedoeling om het boek dit voorjaatr te publiceren. Uitgever Manteau, die spreekt van een “onthullend getuigenis”, vond het beter het boek te lanceren in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen. Het wordt voorgesteld in het Pershuis aan de Antwerpse Grote Markt, met zicht op het Antwerps stadhuis dat het VB zo graag wil veroveren. Het boek is 224 bladzijden dik.

Eén van de wapenfeiten van Van Cleemput als hoofd van de VB-studienst was het schrijven van een zogenaamd antwoord op de boeken van Marc Spruyt over het VB. Volgens Van Cleemput was het VB een democratische organisatie en niet racistisch. Over het eerste heeft Van Cleemput zijn mening intussen herzien, over het tweede voorzover bekend niet. Alleszins verschijnt in half september een derde boek van Marc Spruyt over het VB. Alhoewel Van Cleemput Spruyt bekritiseert, en vice versa, hebben ze beiden wel iets gemeen. Van Cleemput vindt Dewinter & Co een sta-in-de-weg voor de uitbouw van een grote, ‘fatsoenlijke’ rechtse partij. Spruyt vindt ook dat het VB niet die respectabele partij is waar ze zich voor uitgeeft, ontdaan van extremistische elementen. In Wat u moet weten over het Vlaams Belang  (illustratie) worden de beste teksten van Blokwatch gebundeld over het VB-proces, de naamsverandering van Vlaams Blok in Vlaams Belang, het racisme van de partij, het heimwee naar een fout verleden, het geweld, de ideeën over vrijheid, cultuur en media, het economisch congres, het cordon sanitaire en de toekomst van Antwerpen, verder uitgediept en aangevuld met nog niet eerder gepubliceerde stukken. Naast Marc Spruyt werkten ook Rony Boonen, Patje Coeman en Mark Saey mee aan het boek, en is er ook een katern van 16 bladzijden op speciaal papier met 24 fotomontages van VEDEZE (zie: http://homepage.mac.com/vedeze/PhotoAlbum93.html). Wat u moet weten over het Vlaams Belang  verschijnt bij uitgeverij Epo, en telt 256 bladzijden.

 

10:09 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken |  Facebook | | |  Print

18-08-06

"Net geen lijkenpikkerij"

In Leuven is een einde gekomen aan de langste hongerstaking van asielzoekers in ons land. Bijna twee maanden lang voerden mensen zonder papieren in de Sint-Michielskerk in Leuven actie om geregulariseerd te worden. Vooral asielzoekers uit Nepal, Tibet en Bhutan, een land in de Himalaya geprangd tussen Tibet en India. De gezondheidstoestand van de asielzoekers was kritiek geworden. Eergisteren moest één van hen afgevoerd worden omdat hij bloed overgaf. Zijn collega’s overwogen om ook geen water of thee meer te drinken, en dreigden in coma te vallen. Spirit-volksvertegenwoordiger Stijn Bex lijkt een beslissende rol gespeeld te hebben in het stopzetten van de actie. Hij wees op de recent goedgekeurde wijziging van de asielwetgeving, en zijn aanvoelen dat die beleidslijn niet zou veranderen voor de federale verkiezingen volgend jaar. Men zou denken: al werden de eisen niet ingewilligd, iedereen blij dat er een einde kwam aan de hongerstaking. Niet echter bij het VB.

Om 12.30 uur valt in de mailbox van het VB een persmededeling van Spirit, onder de kop Stijn Bex reageert opgelucht na beëindiging hongerstaking. Bex blijft na de beëindiging van de hongerstaking met “een erg dubbel gevoel achter. Na drie bezoeken en dagelijks te zijn geïnformeerd over de toestand van de hongerstakers is hij opgelucht dat er geen slachtoffers zijn gevallen. Maar zijn persoonlijke ervaringen met de hongerstakers overtuigen hem om verder te werken aan een menselijk beleid.” Bex legde de hongerstakers uit dat in juni het regularisatiebeleid uitgebreid besproken is in het parlement, en dat de criteria die daar zijn vastgelegd niet zullen veranderen voor de volgende federale verkiezingen. Bex begrijpt de wanhoop van de hongerstakers, maar heeft hen gevraagd ermee te stoppen omdat hij het geen goed actiemiddel vind en ook niet gelooft dat de hongerstaking tot inwilliging van de eisen zal leiden.

Om 13.07 uur staat op de website van het VB al een reactie, onder de titel Net geen lijkenpikkerij. “Stijn Bex (SP.A-Spirit) zet Louis Tobback – socialist uit het politieke krokodillentijdperk en nog steeds Leuvens burgervader – snel even uit de wind. Bex zal zich er de komende maanden en jaren ongetwijfeld te pas en te onpas op beroemen dat hij eigenhandig een einde maakte aan de hongerstaking van uitgeprocedeerde asielzoekers in de Sint-Michielkerk te Leuven. Gezien de precaire gezondheidstoestand van enkele hongerstakers net geen lijkenpikkerij, maar wél politieke afrekeningen en ergerlijke profileringsdrang (…).” Het VB kijkt uit naar een minister die zich “niet beperkt tot het mantra dat ‘hongerstaking geen legitiem middel is’. Van een tijdlang warm en koud blazen wordt niemand beter: de publieke opinie haalt verachterlijk zijn neus op, de minister verliest zijn geloofwaardigheid en de hongerstakers die zich miskijken op het spelletje dat wordt gespeeld schieten er haast hun hachje bij in. Of hoe een laks asielbeleid veel ‘dodelijker’ dreigt te worden dan een beleid dat korte metten maakt met bedrog en chantage.” Het VB dan toch menselijk, zij het op een vreemde manier? Vergeet het. Het VB lijkt te rekenen op de dood van een asielzoeker… om dat dan in de schoenen van burgemeester Louis Tobback te schuiven die niet wilde tussenkomen zolang hij ertoe geen gerechtelijk bevel krijgt. De VB-website: “Stijn Bex redt Tobback voor een heruitgave van de dood van fortuinzoekster Sémira Adamu.”

Een mens vraagt zich af wat in de soep gedraaid wordt die op het VB-hoofdkwartier aan het personeel wordt opgediend. Stijn Bex die ervoor zorgde dat de hongerstaking stopte van “net geen lijkenpikkerij” betichten, en hem in één adem kwalijk nemen het politiek vel van Tobback te redden. Zoveel hatelijkheden spuwen op nog geen veertig minuten tijd, je houdt het niet voor mogelijk.

01:14 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: asielzoekers, leuven |  Facebook | | |  Print

17-08-06

Gespierde taal en roze hartjes

Vanaf volgende week focust  Knack op wat er in de Vlaamse centrumsteden leeft. Wat zijn de vooruitzichten in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen? Wat hebben de meerderheden verwezenlijkt en houdt de kritiek van de oppositie steek? Wie zijn er de machtigste mannen en vrouwen? De dossiers worden echter enkel verspreid in de regio’s van de respectievelijke steden, en bij de abonnees. Volgende week wordt gestart met Oostende en Genk, daarna volgen Gent en Turnhout, Mechelen en Aalst, Brussel en Roeselare, Brugge en Hasselt, en als laatste Antwerpen en Kortrijk. Vanzelfsprekend houden wij jou op de hoogte mocht daarbij interessant nieuws over het VB ter sprake komen. Over Antwerpen loopt intussen in juli en augustus in  Knack een artikelenreeks, meer een sfeerreportage, onder de kop  Antwerpen, een verdeelde stad? Een vorige keer luisterde theatermaker en journalist Michaël De Cock naar wat leeft bij allochtone jongeren en voor wie zij zouden stemmen (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060727&number=1&...). Deze week haalt hij onder de kop  Gespierde taal en roze hartjes herinneringen op aan 1 mei dit jaar. Als hij naar een solidariteitsviering met vluchtelingen in de Sint-Pauluskerk gaat, maar ook de 1 mei-meeting van het VB aan de Sint-Paulusplaats (foto) gadeslaat.

 

Michaël De Cock sprak met de pastoor van de Sint-Pauluskerk over de mensen, ook parochianen, die voor het VB stemmen. Pastoor Paul Scheelen: “Weet je waarom het Belang zo’n grote impact heeft? Omdat ze een visceraal verhaal vertellen.” Viscerale thema’s, thema’s die de onderbuik van de maatschappij aangaan. “Angst en ongenoegen. Alleen is het verhaal dat ze vertellen niet juist.” Waarom geloven de mensen er dan in? “Van elke vrouw die hier in de buurt woont, werd de handtas wel ‘ns gestolen. Dat is een traumatische ervaring. Zoiets vergeet je niet snel. Als er dan een partij is die zegt dat ze dat zal oplossen, dan willen veel mensen dat graag geloven.” Scheelen relativeert het echter ook. “De enige keer dat ze in mijn auto hebben ingebroken, was toen ik in een abdij in Maredsous logeerde.” Scheelens glimlacht cynisch. “De Marokkanen zijn mij waarschijnlijk tot daar gevolgd.” Op de Sint-Paulusplaats, nauwelijks 100 meter van de Sint-Pauluskerk, komt het Vlaams Belang op 1 mei samen. Philip Dewinter speecht om 11 uur. Over veiligheid en illegalen, daar kun je zeker van zijn. Voor diezelfde illegalen is een viering in het leven geroepen in de Sint-Pauluskerk. Michaël De Cock: “Ik vind het een vreemde combinatie. Die twee samenkomsten zo dicht bij elkaar in de stad.” De Cock volgt eerst de viering in de Sint-Pauluskerk, halverwege gaat hij naar de Sint-Paulusplaats.

 

Michaël De Cock: “Ik hoor de stem van een politicus door de luidsprekers als ik naar het Sint-Paulusplein loop. Het is beginnen regenen. Ik heb nog nooit een meeting van het VB meegemaakt. Er lopen mannen rond in geel fluoriscerende vestjes waarop staat: Ordedienst, Vlaams Belang. Een van hen herken ik van op een vergadering van de districtsraad. Hij vertelde me hoe graag hij een Marokkaan die het verkeer ophield in de Handelstraat door zijn voorruit had willen sleuren. Dewinter staat voor een pancarte met de kleuren van het Belang, waarop ‘arbeid – vrijheid’ staat. Het podium staat een beetje knullig in de hoek van het plein, voor een uithangbord waarop ‘bar’ staat, met een hoop roze hartjes eromheen: de overblijfselen van een oud bordeel. Bijna evenveel vlaggen als mensen op het plein. Vlaamse vlaggen, vlaggen van het Belang… Een boel politiemensen ook. De retoriek die Dewinter hanteert, is heel anders dan wat ik net gehoord heb. Hij predikt geen nederigheid. Hij heeft het over de buideldrager als teken van de democratie. Het begint intussen alsmaar harder te regenen. Ik ga dicht bij het podium staan, waar de kopstukken in een haag vooraan staan. Ze orkestreren gejuich en boegeroep. Dewinter dankt het publiek een paar keer voor de massale opkomst. Zoveel volk is er helemaal niet. Ik vind het typerend hoe hij zonder enige scrupule het eigen succes ensceneert.”

 

“Achter Dewinter hebben een paar havenarbeiders postgevat. Voor het gemak hebben ze hun uniform aan – geen mens die anders zou weten dat het havenarbeiders zijn: een oranje werkplunje en een veiligheidshelm. Dewinter vergelijkt de strijd van de havenarbeiders tegen het grote Europa met 1302. Het is de tweede keer dat  ik deze ochtend een historisch argument te horen krijg. Scheelen had het over de bedelmonniken die in de middeleeuwen vanuit heel Europa Antwerpen aandeden en met open armen ontvangen werden. Dewinter haalt uit naar de vakbonden die nu zelfs illegalen als lid willen toelaten. De wereld op zijn kop, dondert hij. Elk deeltje eindigt hij met een soepel rijm: ‘gedaan met betalen, weg met illegalen’, of ‘grote kuis tegen het criminele gespuis’… De reacties op de speech zijn een beetje lauw, vind ik. Eerder routineus. Op het einde nodigt Dewinter uit de ‘Vlaamse Leeuw’ te zingen, en ‘wel zo luid dat ze het tot op de Grote Markt kunnen horen’. (gejuich) ‘En volgend jaar opnieuw afspraak op 1 mei, maar dan op de Grote Markt, want die is dan van het Vlaams Belang.’ (het laatste in crescendo) Hij gaat een paar passen achteruit, geeft als een volleerde koorleider de toon aan, en zingt op militaire toon kort voor. ZE ZULLEN hem niet… 1-2-3…”

 

“(…) 1 mei lijkt intussen een eeuwigheid geleden. Dezelfde avond nog begint in de Kammenstraat het kerkasiel. Minder dan drie weken later worden een meisje en haar oppas in vol daglicht op straat neergeschoten. Op 17 mei wordt ze begraven in de Sint-Pauluskerk. Op 26 mei lopen 20 000 mensen in een witte mars door de stad. Op 24 juni sterft een man na een gewelddadig incident op een bus. Geen mens die nog weet waar Antwerpen zich voor 1 mei druk om maakte.”

00:01 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, vlaams belang |  Facebook | | |  Print

16-08-06

Blood & Honour Vlaanderen: "Het was fantastisch"

Op het forum na ons bericht over het Blood & Honour Vlaanderen-concert in Boortmeerbeek-Hever (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060814&number=1&...) schrijft ene ‘Mediamadam’: “Het Rechtse optreden was fantastisch, da golle denkt ons iets of wat te hinderen door te liggen smeken aan die fucking linkse regering om ons te stoppen dan hebt ge het mis, wij zijn niet kapot te krijgen. Hopelijk in de toekomst gaan jullie beter nadenken en ons gewoon laten doen, want het is echt wel verloren moeite da golle vuil linkse ratten iets wil ondernemen.” Op de Blood & Honour Vlaanderen-website maakt men een onderscheid tussen drie groepen tegenstanders. Vooreerst zijn er de “aandachtsgeile politici”. Volgens de bronnen van Blood & Honour Vlaanderen zou Spirit-kamerlid Koen T’Syen (op de Blood & Honour Vlaanderen-website: “Koen Tsjien”) alle zalen in het Antwerpse afgebeld hebben om te vernemen waar het concert zou doorgaan. Blood & Honour Vlaanderen: “Men begint zich stillaan  (sic) af te vragen wat deze moraalridder met zijn tijd doet waar de belastingbetaler voor opdraait.”

Verderop luidt het: “Ook de riooljournalistiek liet zich afgelopen week weer eens aan haar beste kant zien. Als het maar verkoopt zeker?” Met ‘riooljournalistiek’ wordt waarschijnlijk De Standaard  en Het Nieuwsblad  (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060814&number=1&...), ATV en Gazet van Antwerpen  (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060805&number=1&...) bedoeld. Blood & Honour Vlaanderen vervolgt hierna: “Dan als laatste hebben ook de fascisten van blokbuster (zonder hoofdletter, red.)  en AFF niet stilgezeten en kalkten afgelopen week de 1 na de andere uit de lucht gegrepen leugen op hun websites.” Blood & Honour Vlaanderen besluit: “Enfin, deze mensen die ons het grondwettelijk recht tot samenkomen probeerden te ontzeggen door allerlei leugens de wereld in te sturen slaagden niet in hun opzet. Vrijheid voor alle Nationalisten!” Bij Blood & Honour Vlaanderen, maar ook in andere middens, heeft men nog niet begrepen dat er wel een grondwettelijk recht is op vergaderen, maar er tevens een wet is tot bestraffing van racisme (zie: http://www.mensenrechten.be/main.php?action=wev&item_...) en het ontkennen, minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren van de gevolgen van het nazi-regime (zie: http://www.diversiteit.be/CNTR/NL/racism/legislation/Raci...).

Een half jaar na de SS-herdenking op het militair kerkhof van Lommel en het nazi-concert in Vremde op 4 maart is er alsnog een verslag over verschenen op de website van Blood & Honour Vlaanderen. Dat de SS-herdenking in het Nederlandse Ysselsteyn niet kon doorgaan door het gezamenlijk verzet van AFA-Nederland en het gemeentebestuur van Venray-Ysselsteyn is bekend (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060304&number=1&...). “Weer eens werd bewezen dat onze hedendaagse democratie niets meer is dan een luchtbel die bij de minste verzuchting van links uiteenspat!”, melkt Blood & Honour Vlaanderen daarover. Maar Blood & Honour Vlaanderen en –Nederland bleven niet bij de pakken zitten. “In het geheim werd een nieuwe locatie bekokstoofd waar we toch nog onze helden konden eren!” Dat werd zoals bekend het militair kerkhof in Lommel, Belgisch-Limburg. Met een mars omheen en doorheen het kerkhof, en een bloemenhulde brachten de aanwezigen (foto 1)  “een mooie ode (…) aan de gevallen helden.” “Meer dan 200 broeders van allerlei nationaliteiten waren bijeengekomen” die “hun groet brachten aan hen die ons zijn voorgegaan in de strijd tegen de verloedering van Europa.” Blood & Honour Vlaanderen besluit heroïsch: “Eén ieder die deze dag aanwezig was heeft bewezen dat het vuur dat deze helden dreef, nog steeds voortbrand (sic)  in onze harten!”


“Het was de eerste keer dat een concert zoveel media-aandacht trok”, schrijft Blood & Honour Vlaanderen even verderop over het concert dat ’s avonds in Vremde doorging. “Eternal Pride uit Duitsland speelde voor het eerst in Vlaanderen en was in ieder geval nog een relatief jonge band.” Maar volgens de Blood & Honour Vlaanderen-verslaggever brachten ze meteen ambiance in de overvolle zaal. Er werd gepogood, en zowel de eigen nummers als de covers zouden door de aanwezigen gesmaakt zijn. Wie gekomen was voor vier groepen werd echter bedonderd. Strikeforce bleek niets anders te zijn als de bezetting van Warhammer, met als enig verschil dat nu de gitarist van Warhammer aan de microfoon en de zanger van Warhammer aan de toog stond. Het werd een set “met een typisch engels (sic, de voorraad hoofdletters was blijkbaar op) basic oi geluid. Simpele muziek en simpele teksten zonder al te veel tierlantijntjes.” Weinig soeps, dus. Het werd er niet beter op met Odessa die “een brute hatecoreset (speelde) die door sommigen al wat meer geapprecieerd werd dan anderen. Hun muziek was vooral geliefd bij de Duitse aanwezigen (…).” Warhammer (foto 2) speelde al voor de derde keer in Vlaanderen. “Ook ditmaal ging het aanwezige publiek volledig uit zijn dak en werden de nummers van beide c’s (sic) alsook de covers van Skrewdriver en No Remorse meegebruld. Een schitterend optreden en een perfecte afsluiter voor een geslaagde dag!”

Volgens de foto’s bij het verslag waren er geen nazi-symbolen aan de muur van de concertzaal gehangen (foto 3). Wel prijkte er een Vlaamse Leeuw. Maar bij Blood & Honour Vlaanderen zijn ze niet vies van enig herschrijven van de geschiedenis. Over de VTM-cameraman die bij het betreden van de zaal in elkaar geslagen werd (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060306&number=1&... en http://aff.skynetblogs.be/?date=20060308&number=1&...) schrijft Blood & Honour Vlaanderen: “Volgens de media werd een iets te nieuwsgierige persmuskiet aangemaand de zaal te verlaten, maar daar heeft niemand wat van gemerkt.” Wir haben es nicht gewusst.

00:04 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

15-08-06

Clouseau: “Het is ons niet ontgaan dat 0110 een week voor de verkiezingen is”

In een eerste reactie na de VB-kritiek op de 0110-concerten en artiesten zei Kris Wauters, broer van Clouseau-zanger Koen Wauters, dat mocht Clouseau gevraagd zijn op een concert tegen het VB, Clouseau dit zou geweigerd hebben. Clouseau is tegen élk extremisme. De kans dat Dyab Abou Jahjah burgemeester van Antwerpen wordt, is nochtans klein. Intussen reageert men bij Clouseau rustiger op de VB-kritiek. Voor het eerst geeft nu ook Koen Wauters zijn visie.

Naar aanleiding van een nieuw spelletjesprogramma vraagt Humo  deze week aan Koen Wauters of hij zich misleid voelde. Philip Dewinter achtte het immers “onwaarschijnlijk dat gewaardeerde Vlaamse artiesten zich een week voor de verkiezingen zouden scharen achter een initiatief dat enkel en alleen het Vlaams Belang viseert”. Koen Wauters: “We kunnen echt wel voor onszelf denken. Trouwens, als je je voor een kar laat spannen, dan liefst eentje voor verdraagzaamheid en tegen racisme. Er lijkt me niet veel discussie over nodig om te beslissen dat we daar zullen staan. Als mensen zich aangesproken voelen, dan is dat wellicht omdat ze daar rédenen voor hebben. Het is ons niet  ontgaan dat 0110 een week voor de verkiezingen is. Ik vind dat helemaal niet fout, integendeel. Het is goed dat artiesten eens niet-vrijvlijvend optreden. Als dat de mensen ertoe aanzet om nog eens goed na te denken voor wie ze hun bolleke  kleuren, dan lijkt me dat een goede zaak. (…) ‘t Is hier nu gortig genoeg geworden, laten we daar allemaal maar eens over nadenken. Wat mij betreft is dat niet aan politiek doen: ik ga daar gewoon als rechtschapen mens staan.” Waarmee Koen Wauters onbewust (?) een verschil maakt tussen “aan politiek doen” en een “rechtschapen mens” zijn. De anti-politiek die door het VB gevoed wordt.

Heeft Clouseau ook de ‘informatiebrief’ gekregen van Dewinter, zoals hij er eentje had gestuurd naar Laura Lynn, Will Tura en Helmut Lotti? Koen Wauters: “Ja, wij hebben die gekregen via ons management. Ik wist al wat hij ging schrijven, want ik had uiteraard z’n open brief al gelezen in de kranten.” Stond er nog wat in dat van belang was? Koen Wauters: “Nee. (Stilte) Tja, what can I say? “ Bijvoorbeeld dat het bewuste schrijfsel geïnterpreteerd kan worden als een oproep aan de VB-achterban om jullie platen niet meer te kopen. Koen Wauters: “Dat was onmiskenbaar de bedoeling, hé. We hebben ook alle soorten reacties gekregen, van ‘ons zul je niet meer zien op Clouseau-concerten’ tot hele foute, stoute en zelfs bedreigende taal. Wat weer het ware gelaat van sommige mensen heeft laten zien. Maar eigenlijk wil ik er niet meer over kwijt dan dat 0110 een heel goed initiatief is.” Het is toch kras dat politici dit soort dreigbrieven rondsturen. Koen Wauters: “’Kras’ is nog lief uitgedrukt. (…) Maar binnenkort worden er weer nieuwe namen bekendgemaakt die gaan optreden: ik denk dat we moeten proberen van 0110 een positief verhaal te maken, in plaats van te reageren op opruiende taal.”

Clouseau gaat geen voor de gelegenheid geschreven lied brengen op het 0110-concert in Antwerpen. Koen Wauters: “Als ik in een popliedje als ‘En dans’  zing: ‘Welke kleur of overtuiging, muziek kent geen rang of stand, nee. Ze kan alleen je blik verruimen’, dan is dat duidelijk genoeg. (…) We gaan proberen gewoon een goed concert te geven, met veel ambiance én een knipoog.”

 

08:43 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 0110-concert |  Facebook | | |  Print

14-08-06

Blood & Honour: andermaal ongestoord concert

"Hoe is het mogelijk dat ons land steeds meer een walhallah wordt voor dat soort gespuis? Blood & Honour is het meest verwerpelijke dat er bestaat. Voetbalhooligans kunnen ze preventief aanhouden, maar dat gespuis mag blijkbaar wild rondlopen", verzuchtte VLD-kamerlid Claude Marinower zaterdag nog in  De Standaard. Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding, voegde er in  Het Nieuwsblad aan toe: "Het einde zou vanavond  (zaterdagavond - AFF/Verzet) wel eens in zicht kunnen komen." Maar eerst moest een ovetrtreding vastgesteld worden. De Witte: "Waarom geen spotters inschakelen zoals bij grote voetbalmatchen?"

Het lijkt echter niet zover te zijn gekomen. De neonazi's van Blood & Honour verzamelden, zoals vooraf hier aangekondigd, aan de Aldi-vestiging bij de afrit van de E19 in Brecht, waarna ze op pad werden gestuurd. Niet naar de Noorderkempen, zoals algemeen verwacht werd. Maar naar Hever, deelgemeente van het Vlaams-Brabantse Boortmeerbeek. De federale politie bleef de hele tijd in de buurt en ook burgemeester Michel Baert (VLD) werd opgetrommeld. Maar het is alsnog niet duidelijk hoe gebrand zij erop waren om in te grijpen. ,,Zolang we niet zien dat ze tegen de wet zondigen, kunnen we niet optreden'', zei Baert. Maar hebben zowel de federale als de lokale politie gevolgd wat er in  de concertzaal gebeurde, of hebben ze zoals in Boechout-Vremde enkel maar gekeken of het buiten rustig bleef? Wilde men wel zien wat er te zien was? Op een internet-enquête van Het Nieuwsblad  waaraan meer dan 700 mensen deelnamen, antwoordde 2/3 positief op de vraag of de overheid dergelijke manifestaties moet verbieden.

In elk geval is Boortmeerbeek ten schande gezet door het ongestoord kunnen doorgaan van een neonazibijeenkomst. Uitgerekend Boortmeerbeek waar laatst nog herdacht werd dat het verzet er tijdens de Tweede Wereldoorlog een trein tot stilstand heeft kunnen brengen die Belgische joden naar het concentratiekamp van Auschwitz moest brengen. Door de actie konden 231 joden wegvluchten (zie op de vandaag overigens precies één jaar online zijnde Verzet.org-website: http://www.verzet.org/content/view/244/35).

01:38 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

09-08-06

Wijle weg

Vorig jaar namen we in de zomer twee maanden vrijaf om berichten te posten. Omdat we teveel andere dingen aan de hand hadden, maar ook omdat we vreesden dat er te weinig nieuws zou zijn om dagelijks over te berichten. Tot onze niet geringe verbazing blijkt het echter mogelijk ook in de zomerperiode dagelijks een min of meer zinnig bericht te posten over het VB en aanverwanten. Maar nu gaan we er even tussenuit. Gaan we ons hoofd laten kaal laten scheren en infiltreren in Blood & Honour Vlaanderen? Gaan we als jobstudent werken op het VB-hoofdkwartier aan het Madouplein in Brussel? Neen. We zouden op het VB-secretariaat trouwens niet binnen geraken wegens geen kind zijn van. Journalistiek zou het nochtans interessant kunnen zijn. We zijn ook maar eenvoudige werkmensen, die als vrijwilliger werken aan deze weblog en af en toe toch wel eens nood hebben aan wat vakantie. Vandaar een city trip naar een Europese hoofdstad. Als de hoofdstedelingen naar de zee of naar de bergen trekken, dan is er ruimte om hun stad beter te verkennen. Maandag 14 augustus mag je terug een bericht verwachten op deze weblog.

Gisteren was deze weblog overigens lange tijd twaalfde meest bezochte Skynetblog, later op de avond dertiende. Wie ging ons vooraf? Drie blote vrouwen-weblogs, drie film-weblogs, twee onnozele foto's-weblogs, en dan nog een voetbal-weblog, een spelletjes-weblog, een Engelstalige weblog en een economie-weblog. AFF/Verzet bevestigt hiermee haar positie als één van de drukst bezochte Skynetblogs, en alleszins populairste politieke Skynetblog. Met dank aan alle extreem-rechtse pipo's die hier dagelijks hun dosis adrealine komen halen, maar ook en vooral dank aan de andere bezoekers van deze weblog.

Een oproep om ons forum deftig te houden, kreeg geen gehoor als we in juni veertien dagen in verlof waren. Sommigen vonden het nodig om een uitvoerige discussie over de thesis van minister Freya Vandenbossche op het Knack-forum te copy-pasten en hier te plaatsen. Het bewijst de onnozelheid van de aanhangers van extreem-rechts, maar slechts in onze argeloosheid hadden we verwacht dat extreem-rechts geen misbruik zou maken van onze afwezigheid. We bekijken nog wel of we alle commentaar – als bewijs van puberale uitingen – laten staan, dan wel verwijderen. Intussen kan je terecht bij Blokwatch (www.blokwatch.be, met onder meer hun dagelijks persoverzicht: http://www.blokwatch.be/content/blogcategory/113/150/lang...) en de inzake Blood & Honour vaak ook goed geïnformeerde Blokbuster (www.blokbuster.be).

Hou het proper, ook in de Noorderkempen waar de neonazi’s van Blood & Honour Vlaanderen zaterdag een concert willen inrichten. Voor de niet-Antwerpenaren, of de Antwerpenaren die het gemist hebben, hebben we hieronder linken geplaatst naar de ATV-reportages over het verzet tegen die Blood & Honour Vlaanderen-concerten.

00:34 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour |  Facebook | | |  Print

08-08-06

Hugo Schiltz en satire

Hugo Schiltz was naast een staatsman, die het Vlaams-nationalisme uit de verdomhoek haalde en door verstandige onderhandelingen resultaten bereikte, ook een man die met zijn advocatenbureau goed geld verdiende. Tussen 1995 en 2000 was Schiltz ook schepen van de stad Antwerpen, en werd hij in die hoedanigheid ook geconfronteerd met protest tegen de strapatsen van het VB.

Naar aanleiding van de komst naar Antwerpen van een delegatie van het Front National uit Vitrolles in 1997 schreef de toenmalige kabinetschef van een Antwerps schepen een satirisch stuk dat in De Morgen  van 10 november 1997 gepubliceerd werd. Op basis van het verkiezingsprogramma van het VB en het bestuur in Vitrolles beschreef de man op humoristische wijze wat het VB aan de macht in Antwerpen zou betekenen. Straatnamen die veranderd worden (de Generaal Drubbelstraat in Berchem zou dan toch de Ward Hermansstraat worden, de Bredabaan in Merksem de August Bormsbaan…). Bij het stadspersoneel zouden alle topfuncties worden ingenomen door de vrouw, de broers, een nicht, een achterneef en de vriend van de dochter van de kuisvrouw van schepen voor personeelszaken Staf Neel. Het magazijn van de stadsdienst voor werken aan de D’Herbouvillekaai werd omgebouwd tot centrale moskee, maar de moslims blijven alsmaar elders samenkomen nadat burgemeester Dewinter hun moskeeën gesloten heeft wegens de brandveiligheid. Bij FC Antwerp en Beerschot mogen enkel nog ‘natuurlijke Vlamingen’ voetballen, maar daardoor dreigen die ploegen (nog verder) te degraderen. Enzovoort, enzomeer.

De auteur besloot dat dat alles gelukkig maar een nachtmerrie was omdat het stadsbestuur na eerst de kat uit de boom gekeken te hebben, krachtdadig zou gaan besturen. Daarbij werden weer een paar voorbeelden gegeven, en onder andere: “Schepen Schiltz bezweert het bedrijfsleven ook eens creatief uit de hoek te komen en schenkt elke Antwerpenaar een gratis kunstglasraam van Suzanne Olieux.” Dat laatste was een steek naar het glasraam dat het i.c.t.-bedrijf van de stad Antwerpen voor veel geld had aangekocht van Hugo Schiltzs echtgenote. Schiltz kon er niet mee lachen en wees zijn collega schepen terecht dat kabinetsmedewerkers hun plaats moeten kennen in het leven.

00:02 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen |  Facebook | | |  Print

Hugo Schiltz en het VB

De zaterdag overleden Hugo Schiltz keerde zich openlijk tegen het VB, en koos na het uiteenspatten van de Volksunie voor Spirit en niet voor de NV-A. Volgens Koen Dillen, zoon van, waren er ondanks de politieke meningsverschillen goede persoonlijke contacten tussen Hugo Schiltz en Karel Dillen. De twee zouden wel eens meer een taxi gedeeld hebben, en terwijl aan het praten geslagen zijn. VB-voorzitter Frank Vanhecke noemt Schiltz ongewild de aanleiding voor de oprichting van de VNP, die later het VB werd, en apprecieert dat Schiltz de laatste jaren zijn bedenkingen uitte over het “ondemocratische cordon sanitaire en het politieke monsterproces”, versta het proces wegens racisme, “dat het Vlaams Blok te beurt viel.” Dat Schiltz als kersvers Volksunie-voorzitter in 1975 de Vlaamse Militanten Orde (VMO) als “wandluizen” buiten zette, bleef zijn sporen nalaten. Toen Schiltz enkele jaren geleden uitgenodigd was bij de Vlaams Nationale Debatclub moest voorzitter Koen Dillen optreden tegen militanten die Schiltz onheus behandelden. Op de IJzerbedevaart in 1996 moest Schiltz het fysiek ontgelden, terwijl hij dixit Frank Vanhecke toch probeerde een brug te bouwen tussen het IJzerbedevaartcomité en “onze mensen”.

In de periode 1995-2000 was Hugo Schiltz Antwerps schepen van Financiën, Economie en Toerisme. Als één van de meer erudiete leden van het schepencollege onder leiding van burgemeester Leona Detiège antwoordde hij in de gemeenteraad een aantal keren op meesterlijke wijze op de interpellaties van het VB. Als er naar aanleiding van een nieuwe gemeentelijke boekhouding alle stedelijke bezittingen, en dus ook het kunstpatrimonium, geïnventariseerd moet worden, geraken VB’er Miel Verrijken en Hugo Schiltz verwikkeld in een discussie of het Lenin dan wel Trotski was die opdracht gaf de museumstukken uit de Hermitage in Leningrad/Sint-Petersburg te verkopen. Verrijken is tegen de inventarisering van de kunstschatten. Verrijken: “Als de Belgische staat zegt: schat uw kunst, dan is dat de eerste stap naar: ‘verlap uw kunst’.” Volgens Verrijken was het Trotski die opdracht gaf tot verkoop van de kunstschatten uit de Hermitage. Voor Verrijken is het meteen ook een sneer naar de bestuursmeerderheid want via Agalev en het aanhangsel BSV is militante van de trotskistische SAP (Socialistische Arbeiderspartij) Nadine Peeters als gemeenteraadslid verkozen en lid van de bestuursmeerderheid. Hugo Schiltz: “Meester Verrijken, u stelt mij teleur. U zou moeten weten dat een kolonel, voormalig hoofd van de geschiedkundige afdeling van de NKVD, de eerste die de geheime archieven van Lenin heeft mogen inzien in het hoofdkwartier van de communistische partij in Moskou, zopas een lijvig boek heeft gepubliceerd waaruit blijkt dat de roof van de kerkschatten in Rusland en de verkoop van museumstukken aan het buitenland om de Komintern te kunnen financieren, op bevel van Lenin is gebeurd en niet van Trotski.’ Jaja, men kan wat leren in de Antwerpse gemeenteraad.

Bij een debat over de begeleiding van middenstanders verzet diezelfde Verrijken zich tegen het gebruik van de woorden ‘allochtoon’ en ‘autochtoon’. Verrijken tegen Hugo Schiltz: “U die intelligenter bent dan de meesten die zo’n dingen gewoon na blaten, zou toch moeten weten wat die woorden betekenen. Allochtoon en autochtoon, zoals u weet woorden die uit het Grieks komen, zijn uitdrukkingen die de linkse jongetjes van de AVRO, de meest linkse omroep in Nederland, op een bepaald ogenblik zijn gaan gebruiken. (…) De woorden ‘allochtos’ en ‘autochtos’ geven in het Grieks een geologisch begrip weer. Het zijn met name de inkepingen van vreemde steensoorten in homogene steenlagen. (…) De Grieken hebben voor wat vreemd is een ander woord. Ik durf het niet uitspreken want dan gaat heel de linkse boel weer aan het huilen, maar ongetwijfeld kent u de term die de Grieken gebruiken voor vreemdelingen. (‘Barbaren’, red.)” Schiltz antwoordt: “Vandaag staan wij voor de opdracht ervoor te zorgen dat niet-Belgen zich in onze maatschappij integreren. Ik gebruik niet graag de term ‘migrant’ omdat steeds meer van die mensen geen migrant zijn, maar hier geboren zijn. (…) Men kan ze ook geen ‘vreemdeling’ noemen want het gaat om mensen die naar België gekomen zijn met de bedoeling hier definitief te blijven. (…) Ik gebruik dus inderdaad de modetermen ‘autochtoon’ en ‘allochtoon’. Het beeld van de marmer met verschillende lagen, waar u naar verwijst, mijnheer Verrijken, vind ik persoonlijk erg mooi. Wij hebben de architectuur van de baksteen en de speklagen. Dat is typisch Vlaams. Het is de Nederlandse gotiek en de vroeg-Rennaissance. Geaderde marmer kan zo prachtig zijn. Als het Vlaamse volk in de toekomst in Europa kan verschijnen als een mooi geaderd blok marmer, dan zal ik heel dankbaar zijn voor de aders die mede door de allochtonen in dat marmer zijn gelegd.”

Als Wim Verreycken in de gemeenteraad een voorstel indient om een straat in Berchem te noemen naar (medestichter van de SS-Vlaanderen en hoofdredacteur van een SS-blad) Ward Hermans is het antwoord van Hugo Schiltz één van de reacties die de meeste indruk nalaat. Schiltz: “Ik heb geweten dat hij (Ward Hermans, red.), als vertrouwensman van het Reichsscherheitshauptamt in Berlijn, mijn jeugdleiders aankloeg bij de Gestapo omdat ze in de vormingsavonden bij de Dietse Blauwvoetvendels waarschuwden voor het Duits annexionisme en voor het Duits imperialisme. Sommige van mijn leiders zijn op aanduiding van Ward Hermans door de Gestapo verhoord. De leider van het VNV werd tijdens de oorlog door de Gestapo onder huisarrest geplaatst nadat hij door Hermans (…) aangeklaagd was voor subversieve activiteiten, omdat hij niet meer naar de pijpen van de Duitsers wilde dansen.” Of hoe Schiltz met zijn historische kennis het VB een paar keer op haar plaats zette in de Antwerpse gemeenteraad.

00:02 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen |  Facebook | | |  Print

07-08-06

Meetingpoint Blood and Honour-concert bekendgemaakt. Volgend concert in de maak.

Het lekt blijkbaar aan alle kanten bij Blood & Honour Vlaanderen. Gisteren vernam AFF/Verzet waar het  meetingpoint zou zijn voor het Blood & Honour Vlaanderen-concert van aanstaande zaterdag (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060804&number=1&...). De plaats van afspraak waar concertgangers gescreend zouden worden om ze vervolgens het adres van de concertzaal te geven. Op 4 maart was het  meetingpoint een hamburgertent in Borsbeek, vanwaar de concertgangers op weg naar Vremde werden gezet. Bij Blood & Honour Vlaanderen houden ze het goedkoop. Deze keer is de plaats van afspraak een Aldi-vestiging aan de afrit van de autostrade in Brecht.

Het laat zich dus aanzien dat het Blood & Honour Vlaanderen-concert gepland is in de Noorderkempen, tussen Antwerpen en de Nederlandse grens. We besloten het meetingpoint  niet publiek te maken, maar anderen vernamen het blijkbaar ook en vanavond heeft de regionale televisiezender ATV het bekendgemaakt. ATV die vorige vrijdag Ed Steffens van het Anti-Fascistisch Front (AFF) interviewde over het geplande concert, interviewde nu Spirit-kamerlid Koen T'Seyen die net als het AFF wil verhinderen dat het concert kan plaatsvinden, minstens dat het wordt stilgelegd nadat de te verwachten overtredingen zijn vastgesteld. De burgemeesters ten noorden van Antwerpen zijn bij deze publiek verwittigd voor de komst van een bende neonazi's.

Overigens houdt het na het concert op 4 maart en dat van 12 augustus niet op als het aan Blood & Honour Vlaanderen ligt. Nu onder meer in Duitsland hard wordt opgetreden tegen Blood & Honour, met huiszoekingen, inbeslagnames en dergelijke meer, wordt Vlaanderen blijkbaar the place to be  voor de neonazi's. Zijn zaterdag groepen als Avalon (foto 1: cover cd, voor meer info: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060805&number=1&...) geprogrammeerd, zaterdag 9 september wordt onder meer Kommando Skin (foto 2) verwacht op een Ian Stuart Memorial. Ian Stuart Donaldson (foto 3) is de in 1993 bij een auto-ongeluk overleden zanger van de Engelse groep Skrewdriver. Wat John Lennon en Paul Mc Cartney, en The Beatles voor de popliefhebbers zijn, zijn Ian Stuart en Skrewdriver voor de neonazi's van Blood & Honour. Meer info over Blood & Honour en Ian Stuart Donaldson vind je bij onderstaande link. Voor wie denkt "Ach, laat ze maar een concert organiseren" hebben we nog een andere link, met teksten van groepen die kind aan huis zijn bij Blood & Honour.

20:11 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

Voor een andere politiek: stemmen weghalen bij het VB

In radicaal-linkse kringen was het al langer bekend, maar vorige week haalde het ook de kranten: Jef Sleeckx (SP.A, links op de foto hiernaast) denkt er ernstig over een nieuwe partij op te richten die links staat van de SP.A. De bedoeling is vooral stemmen weg te halen van het VB. Georges Debunne (oud topman van het ABVV) en Lode van Outrive (ex-Europarlementslid voor de SP.A) staan aan de zijde van Sleeckx. Een conferentie op 28 oktober moet uitmaken of het echt zover komt.

In Het Nieuwsblad op Zondag  mocht Jef Sleeckx het gisteren uitleggen. Jef Sleeckx: “Het is begonnen met de strijd tegen de Europese grondwet waarvoor we 15 000 handtekeningen verzamelden. Daarna was er de strijd tegen het Generatiepact. Op de betoging in Brussel kwamen tientallen mensen op mij af: Jef er moet iets gebeuren. Om ze ne kl… af te trekken, stem ik de volgende keer voor Vlaams Blok, kreeg ik te horen! Zo is bij mij de idee ontstaan om, samen met Georges Debunne en Lode van Outrive, een comité voor een andere politiek op te richten. (…) We hebben veel sympathisanten, maar die wachten nog wat af. Mensen zeggen me: Jef, doe eens door! Ik spreek over een beweging die druk moet uitoefenen, nog niet over een andere partij. Daarover beslissen we op 28 oktober.” Maar wat vindt hij zelf? Sleeckx: “Ik vind dat er een ruimte is gecreëerd voor een andere politiek. Er moet een linkse partij komen, links van de SP.A. Daar ben ik van overtuigd.”

Kan Sleeckx niet beter bij SP.A-Rood, linkse drukkingsgroep binnen de SP.A, militeren? Sleeckx: “SP.A-Rood is niet meer dan een doekje voor het bloeden. Ik geef het u op een briefje: die mensen gaan niet aan bod komen. De partijtop gaat hen versmachten.” Dan gaat men Sleeckx in het hokje van klein-links stoppen. Sleeckx: (Als door een wesp gestoken)  “Ik ga niet scheep met klein-links! Dat is dikke zever. Ze mogen meedoen, dat wel. Ik ben al gaan spreken bij de KP en de LSP, maar net zo goed bij de KWB. Tegen klein-links zeg ik altijd dat ze teveel bezig zijn met het eigen gelijk. Onze beweging is veel ruimer: wij richten ons tot werkmensen, bedienden, kleine zelfstandigen. De PvdA van Kris Merckx zal er alvast niet bij zijn, dat weet ik nu al.”

Wat is het probleem met de SP.A? Sleeckx: “De SP is te veel naar het centrum opgeschoven. Het zijn roze liberalen geworden, die zich bezig houden met de middenklasse die het al zo goed heeft. Maar aan de arbeidersklasse denken ze niet meer. Ik heb het dan niet alleen over de werkmensen hé, maar ook de bedienden, de kleine zelfstandigen die vaak nog harder moeten werken dan de arbeider. Onderschat toch niet hoeveel arbeiders en facteurkes  1 200 euro verdienen. Ga daar maar eens fatsoenlijk van leven hé, als je 500 euro huur betaalt. Wel dààr moet de SP meer aandacht aan besteden.” En nog: “Wat ik de SP-mandatarissen verwijt is dat ze niet meer aanwezig zijn in de probleemwijken, waar ons natuurlijk publiek zit. Waarom niet? Wel, ga maar eens met een werkloze aan de toog praten als ge zelf drie of vier jobs cumuleert en in een luxueuze villa woont. De geloofwaardigheid is weg!”

De nieuwe beweging wil stemmen weghalen bij het VB. Maar gaat ze niet eerder mistevreden SP.A-kiezers lokken? Sleeckx: “De klassieke partijen kunnen geen stem meer terugwinnen van het Blok (Sleeckx spreekt consequent over Vlaams Blok, niet over Vlaams Belang, red.). De partijen hebben te weinig profiel: iedereen zit maar in dat centrum te vissen. De mensen moeten weten wie je bent en voor wie je opkomt. Vandaar dat ik er zeker van ben dat er ruimte is voor een duidelijk alternatief.” Acht Sleeckx zich in staat stemmen af te snoepen van het VB? Sleeckx: “Door een duidelijke politiek te voeren kan dat, ja. De jongste maanden zijn talloze délégués  (vakbondsafgevaardigden) op mij afgestapt: Jef, jongen, we hebben altijd voor u gestemd. Maar nu stemmen we voor het Blok. Dat deed me zo’n pijn, daar kreeg ik echt de tranen van in mijn ogen. Ik ben 69, ik heb 21 jaar in het parlement gezeten en 17 jaar in het partijbureau. Ik heb geen persoonlijke ambitie meer. Mijn enige ambitie is een klein steentje bij te dragen tot het afblokken van het Vlaams Blok.”

Het VB geeft de partij van Sleeckx geen kans op succes bij de verkiezingen “om de eenvoudige reden dat het overwegend (centrum-)rechts stemmende Vlaanderen helemaal geen nood heeft aan nóg een linkse partij. De ‘kleine man’ die de socialistische partij reeds vele jaren geleden de rug heeft toegekeerd, voelt zich daarenboven uitstekend bij het Vlaams Belang.” Bij de SP.A betreurt men de gang van zaken, maar treurt men niet om het eventueel vertrek van Jef Sleeckx. SP.A-ondervoorzitster Caroline Gennez: “Wij vinden versnippering van de progressieve krachten jammer, maar we houden hem zeker niet tegen.” Bij Groen! sluit men inhoudelijke samenwerking niet uit, maar wacht men het programma van de partij af. Spirit-voorzitter Geert Lambert heeft het niet begrepen. Geert Lambert: “Sleeckx komt met een oud verhaal. Hij richt zich specifiek op ‘de arbeidersklasse’, maar er zijn evengoed kleine kruideniers die het moeilijk hebben. De klassenmaatschappij zoals Sleeckx ze kende, bestaat al lang niet meer.” Even het interview met Sleeckx lezen, en nog wat sociologie gaan studeren, Lambert!

Volgens chef-Wetstraat bij De Standaard  Bart Brinckman heeft een nieuwe partij een charismatisch boegbeeld nodig, “iemand met wie kranten snel hun weekendbijlagen willen vullen”. En zo’n frontman vinden is niet gemakkelijk: iemand met het gepaste uiterlijke, rad maar niet te vlot van tong, met een geloofwaardig professioneel parcours en in staat om zware ideologische concepten  te vertalen naar uit het leven gegrepen oneliners. Bart Brinckman: “Inhoudelijk valt wel iets te zeggen voor een politieke formatie die links van SP.A en Groen! toch stemmen kan weghalen van Vlaams Belang. In Nederland bestaat zo’n partij. Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen deed de Socialistische Partij van de goedgebekte Jan Marijnissen het uitstekend. De partij kleefde bij haar oprichting het maoïsme aan maar vervelde met succes tot een haast hippe, linkse anti-establishmentspartij. In Vlaanderen horen op Vlaams Belang na alle partijen tot het establishment. Een nieuw initiatief kan daarom extreemrechts zeker concurrentie aandoen.”

Communicatiedeskundige Noël Slangen voorspelde eerder dat zo’n partij in Vlaanderen goed kan zijn voor tien procent van de stemmen op voorwaarde dat de nieuwe partij zich niet laat verleiden tot regeringsdeelname. De kans dat Sleeckx zich tot regeringsdelname laat verleiden, of zelfs maar dat de andere partijen hem willen opnemen in een regering, lijkt ons echter bijzonder klein. Het Laatste Nieuws-commentator Jan Segers had voorbije woensdag lovende woorden voor wat hij meteen de Partij voor de Kleine Man noemde, op voorwaarde dat die partij niet samen met de PvdA zou optrekken. De PvdA heeft dat probleem al opgelost, ze blijft haar eigen koers varen.

 

 

02:24 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

06-08-06

0110-artiesten verliezen geen fans

Voor het eerst sinds de brief van Philip Dewinter om de 0110-artiesten te informeren over de ware aard van de 0110-concerten heeft Laura Lynn (foto 1) gereageerd in een interview. Toen de heisa losbrak werd een mededeling op haar website gezet, en daartoe zou de West-Vlaamse succesvolle schlagerzangeres – vorig jaar meer dan 150 000 verkochte platen – zich beperken. De voorbije week reageerden ook Helmut Lotti en Yasmine.

In Het Nieuwsblad  zegt Laura Lynn dit weekend dat de hele heisa haar verrast heeft. Laura Lynn: “Je neemt dat optreden aan omdat er zo geweldig veel rare dingen gebeuren (…). Ik wil gewoon meer vrede. Dat wil iedereen toch?” Heeft ze het gevoel fans verloren te hebben door deel te nemen aan de 0110-concerten? “Neen. Mijn fans hebben me daar ook nog niet over aangesproken. Er wordt natuurlijk wel over gepraat. Vorig weekend zei iemand mij: Ik vind het niet goed dat je daaraan meewerkt. Dat was niet echt een fan. Wat moet ik zeggen, als ik zo’n opmerking krijg? Ik denk niet dat het uiteindelijk veel impact heeft. Het wordt allemaal nogal opgeblazen.” Laura Lynn heeft wel schrik dat tijdens de 0110-concerten relletjes zullen plaatsvinden.

Ook Helmut Lotti (foto 2) zit met het gevoel dat een en ander nogal opgeblazen is. In Gazet van Antwerpen  zei hij woensdag: “Ik heb de indruk dat er in onze maatschappij almaar minder wordt gedeeld. Er is meer competitie en minder warmte. Ik wil optreden voor meer verdraagzaamheid en voor meer warmte. Ik ben niet tegen iets. De pers heeft van die concerten voor verdraagzaamheid bijna het Feest der onverdraagzaamheid gemaakt. Die affaire is toch helemaal opgeblazen.” Over zijn broer Kurt zegt Helmut Lotti: “Ik heb mijn broer vriendelijk verzocht om daar niet op te treden. Maar hij gaat toch. Hij zegt dat hij politiek neutraal is en dat zijn optreden niets met politiek heeft te maken. Ik vrees wel dat ze hem gaan gebruiken en uitspelen als ‘de broer van Helmut Lotti’.”

Net als Laura Lynn denkt Yasmine (foto 3) niet dat het haar echte fans zijn die negatief reageren. De actie van Tanguy ‘Veys Los’ om de websites en de e-mailadressen van de 0110-artiesten te bestoken met afkeurende reacties mist geloofwaardigheid. Yasmine deze week in Humo : “Het gaat om een concert voor verdraagzaamheid, en dat mag voor mijn part net zo goed volgende week plaatsvinden als vlak voor de verkiezingen. Natuurlijk zit er ook een politiek statement  in. Maar ik ben daar gewoon om goeie muziek te maken, in goed gezelschap, voor een goede zaak.” Of zij onder de indruk is van de brief van Philip Dewinter? “Absoluut niet, ik heb die brief zelfs niet helemaal gelezen. Ik wist al uit de krant wat erin stond. Ik verbaasde mij meer over brieven van zogenaamde fans, die zeggen dat ze nooit meer naar mijn optreden zullen komen. Ik geloof niet dat die brieven echt zijn. Vanwege – hoe zal ik het zeggen – mijn levenskeuze, heb ik allicht niet veel fans bij het Vlaams belang. Als ik zo’n brief krijg, denk ik: ‘Tiens, hebben die mensen dan niets te doen? Hebben ze geen werk, geen lief dat ze eens moeten vastpakken, geen hond om mee te gaan wandelen?’”

00:01 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 0110-concert |  Facebook | | |  Print

05-08-06

Pers en politiek pikken AFF-brief op

Om 8.12 uur gisterenmorgen viel in de mailbox van Patrick Dewael en Laurette Onkelinx de AFF-brief waarin we de ministers signaleerden dat Blood and Honour Vlaanderen weer een neo nazi-concert plant in het Antwerpse (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060804&number=1&...). De drie parlementsleden die in maart de ministers geïnterpelleerd hadden over het gedogen van het Blood and Honour-concert in Vremde kregen een kopie, en uiteraard werd ook de pers op de hoogte gebracht.

Twee uur later belde de Antwerpse regionale televisiezender ATV al. Of ze konden langskomen voor een interview? Uiteraard. Ten huize AFF-woordvoerder Ed Steffens werd de website van Blood and Honour Vlaanderen, met haar Hitler- en andere wansmakelijke afbeeldingen, gefilmd. Ed Steffens legde uit dat het in de jaren dertig ook begonnen is met extreem-rechtse groupuscules, waartegen de democratie moet verdedigd worden. Hij verwees ook naar zijn Duitse vrienden die het ongehoord vinden dat neo nazi-groepen hier ongestoord kunnen bijeenkomen. Deze weblog kwam in beeld, en ook het blad Alert!  van onze vrienden van AFA-Nederland, en op vraag van de cameraman werd nog een oude AFF-affiche bovengehaald. Het item zat gisteren in de eerste helft van het ATV-avondnieuws.

Spirit-fractieleider in de Kamer van Volksvertegenwoordigers Koen T’Syen (foto) reageerde ook meteen. In een mededeling, die eveneens haar weg vond naar de pers, vroeg Koen T’Sijen de ministers Dewael en Onkelinx om de neo-naziconcerten te verhinderen en verbieden. “Een nieuw naziconcert op 12 augustus zou getuigen van laks beleid.” T’Sijen bracht de voorgaande concerten in herinnering (Vremde, en twee jaar geleden Antwerpen-Linkeroever en Broechem), en verwees eveneens naar het lakse politieoptreden bij het concert in Vremde. Volgens T’Syen is het mogelijk op basis van de wet van 23 maart 1995 tot bestraffing van het ontkennen, minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren van de genocide tijdens de Tweede Wereldoorlog, fascistische organisaties te verbieden. Dat Blood and Honour in dat bedje ziek is, bewijzen citaten op de Blood and Honour-website die ook al in de AFF-brief geciteerd werden.

Opgebeld door ATV zei een woordvoerder van minister Onkelinx dat pas kan opgetreden worden als inbreuken vastgesteld worden. Maar dat is juist het punt. Als de politie zoals in Vremde de andere kant opkijkt, kunnen er geen inbreuken vastgesteld worden.

00:19 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print