31-10-06

Tahar Ben Jelloun doet een boekje open

Vanavond opent de Boekenbeurs haar deuren voor de mensen uit het boekenvak, morgen voor het grote publiek. Het programma met lezingen en randanimatie ziet er beter uit dan ooit, ongetwijfeld gaan er weer tienduizenden op weg naar de Boekenbeurs in Antwerp Expo. Nieuw is dat je toegangstickets op voorhand, via het internet, kan aanschaffen. Stad en provincie Antwerpen doen ook hun duit in het zakje. Het stadsbestuur biedt een verwenboekje aan, met kortingbonnen voor culturele en andere activiteiten in de Scheldestad. Het provinciebestuur biedt aan alle jongeren beneden de 26 jaar het boekje  Papa, wat is een vreemdeling van Tahar Ben Jelloun gratis aan op de boekenbeurs. Het stadsbestuur heeft een gratis exemplaar voor iedereen, ongeacht de leeftijd, die komt luisteren naar een literaire ontmoeting met de auteur in het nagelnieuwe Atlas-gebouw.

Tahar Ben Jelloun is Marokko’s grootste levende schrijver. Hij wordt sinds jaren genoemd als kandidaat winnaar van de Nobelprijs voor literatuur, en heeft een dertigtal boeken geschreven. Zijn werk is in 34 talen vertaald. Zijn recentste roman, Weggaan, is een caleidoscopische roman over Marokkaanse jongeren die op zoek gaan naar een toekomst in Europa. Zijn zes jaar geleden verschenen Papa, wat is een vreemdeling  beschrijft een vraaggesprek van de auteur met z’n tienjarige dochter over discriminatie en racisme. Zaterdag 4 november is Tahar Ben Jelloun om 16 uur te gast in het Atlas-gebouw, aan de Carnotstraat 110 in Antwerpen. Theatermaker en journalist Michael De Cock (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060727 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060817) interviewt de auteur over Weggaan  en over Papa, wat is een vreemdeling?  De Antwerpse schrijfster Rachida Ahali, laureate van de El Hizjra-prijs leest voor uit Ben Jellouns werk. Inschrijven voor deze ontmoeting is niet verplicht, maar wel handig voor de organisatoren. Mail daarvoor naar: ahmed.zizaoui@stad.antwerpen.be.

’s Anderendaags is Tahar Ben Jelloun te gast op de Boekenbeurs zelf, zondag 5 november om  14 uur in zaal Architectura. Daar wordt Ben Jelloun geïnterviewd door Piet Piryns. Wie op de Boekenbeurs het boekje Papa, wat is een vreemdeling?  niet kan ophalen, kan daarvoor ook nog terecht in een aantal boekhandels. De lijst vind je op de website van de Boekenbeurs.

 

 

00:06 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken |  Facebook | | |  Print

Gerolf Annemans houdt zijn boekje toe


Gerolf Annemans (foto 1, Annemans in één van zijn betere momenten) heeft van zijn vrije zondag gebruik gemaakt om een paar bedenkingen over kunst en politiek op zijn website te gooien. “Er is een en ander te doen geweest rond mijn bezoek aan de Bourla”, zo leidt hij het zaakje in. Inderdaad, zie:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061025. “Blijkbaar geloven de betrokken artiesten in al hun linkse en progressieve zelfgenoegzaamheid écht dat het Vlaams Belang kunstavonden met Verschaeve, Ward Hermans of Blanka Gyselen zou willen organiseren.” Volgens Annemans zijn “zowel Verschaeve als Hermans goede voorbeelden van hoezeer kunstenaars kunnen verdolen in de krachten van het politieke bedrijf”, maar hoe zou een literaire avond eruitzien die wél in de smaak valt van het VB?

Zoals dat gewoonlijk gaat in VB-publicaties moet je eerst bladzijden en bladzijden kritiek op “het regime” doorstaan vooraleer misschien aan het eigen voorstel te komen. Bij Annemans’ column over kunst en politiek is het niet anders. Annemans: “De Vlaamse kunstwereld is establishment. Ze rukt uit tegen de oppositie en dient de machtigen. Ze wasemt onwelriekend. Ze exhaleert de stank van de macht. Is het voor de lieve subsidies? Is het de vrees om zelf getroffen te worden door de bliksem van een artistiek cordon sanitaire? Om veroordeeld te worden tot de woestijn van recensenten-stilte (…). Artistiek en politiek establishment zijn in Vlaanderen verweven en vervlochten en ze zijn als gepassioneerd tongzoenende minnaars verhangen en verslaafd aan elkaar.” Hoezo? Kunst móet oppositie zijn? Hoelang zou kunst die oppositie is, gedoogd worden in een VB-staat? Het VB niet eens tot in een bestuursmeerderheid geraakt vindt nu al dat Het Toneelhuis subsidies moet afgenomen worden omdat het een ‘goed foute avond’ inricht (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061029). En dat de in de Bourla die bewuste avond optredende schrijvers “gepassioneerd tongzoenende minnaars” zijn van het “politiek establishment” is larie. Erwin Mortier en Bert Anciaux hebben een fikse ruzie, minstens zo erg als Anciaux’s afkeer van het VB. Volgens insiders dé reden waarom Anciaux de inrichting van de ‘goed foute avond’ bekritiseerde zonder goed geïnformeerd te zijn over wat er zou plaatsvinden.

Maar krijgen we te lezen welk een literaire avond wél in de smaak zou vallen bij het VB? Neen. Wel krijgen we nog wat kritiek op hedendaagse Vlaamse auteurs. Annemans:”Blanka Gyselen is diep teruggevallen.Maar over enkele jaren krijgt ze zeker het gezelschap van Kristien Hemmerechts, die haar in 2006 nog stond uit te lachen op de scène van het Boulatheater.” Ook wie in de zaal was, krijgt bakken kritiek. Hugo Claus bijvoorbeeld. Annemans:”Wat zijn we er erg aan toe in Vlaanderen. (…) Met stadhuizen waaraan seniele schrijvers wauwelend staan te juichen omdat ze hebben vernomen dat de machtigen – met verregaande miskenning van het gewone volk – machtig blijven.” We vernemen wel wat Annemans zelf aan het lezen is. Aron Grunberg die hij wel wil lezen “al was Grunberg naast Jood ook homosexueel, het zou me niet kunnen schelen.” We citeren Annemans maar. De juiste schrijfwijze van ‘homosexueel’ is al  twee jaar ‘homoseksueel’. Annemans is van Grunberg Tirza  aan het lezen (illustratie 2), een inderdaad goede roman (zie: http://www.humo.be/cps/rde/xchg/humo/hs.xsl/Boeken_Index....). Het boekje dat hij daarvoor las, was Jef Rademakers Julius’ tong. Jef Rademakers is een Nederlander die naam en geld maakte met televisieprogramma’s als de Pin Up Club  en Klasgenoten, sinds 1994 aan het rentenieren is, in Brasschaat is gaan wonen en zich bij herhaling uitsprak tegen het cordon sanitaire. Als hij ooit de geschiedenisboeken zou halen, zal het meer om het soft-erotische Pin Up Club  uit 1987 zijn dan om wat anders ook en zeker niet zijn literair werk.

Maar wat interesseert ons wat op Annemans’ nachtkastje ligt? Geen jota. Annemans lijkt dat zelf ook te beseffen. Annemans: “Wat doet mijn literaire belangstelling er toe? De beoordeling van deze politicus over kunst, ze doet er helemaal niet toe. (…) Politici mogen mens zijn, maar ze moeten de kunst met rust laten.” Het neemt niet weg dat Annemans in zijn column weer de literaire avond van Tom Lanoye, Kristien Hemmerechts, Erwin Mortier en anderen bekritiseerde, en hij vindt dat de subsidiëring van Het Toneelhuis moet verminderen omwille van wat ze vorige dinsdag daar één avond hebben opgevoerd.

 

00:04 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (1) | Tags: annemans, cultuur |  Facebook | | |  Print

30-10-06

Parijs is blij

De bewoners van de Parijse banlieus hebben één jaar na de rellen in Clichy-sous-Bois en elders nog geen reden tot blijdschap. Maar elders in Parijs en Frankrijk is men vandaag 'zot van glorie'. Miss Frankrijk Alexandra Rosenfeld (foto 1) is de voorbije vrijdag in Kiev immers verkozen tot Miss Europa 2006. Wedden dat vandaag alle Franse kranten dit nieuws op "la une" hebben? Alexandra Rosenfeld is geboren en woont in de Languedoc-Roussillon, en haalde de titel van Miss Europa 2006 voor Miss Oekraïne en Miss Spanje. De Kempische Kaat Vermeeren werd overigens knap zesde in de race voor de titel van Miss Europa 2006.

Maar in Parijs hebben ze nog een andere reden om tevreden te zijn. Ze hebben daar blijkbaar de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen gevolgd, en lieten hun blijdschap met de uitslag blijken op de elektronische infopanelen daar (foto 2, met je muis op de foto gaan staan en eenmaal klikken om een grotere afbeelding te krijgen). Dat ze Philip Dewinters naam verkeerd schrijven, is hen vergeven. De boodschap is er niet minder duidelijk om.

00:13 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (6) | Tags: 8 oktober, antwerpen |  Facebook | | |  Print

29-10-06

Gerolf Annemans: "Ga zitten, mensen. Geniet van het spektakel"

Blijkbaar bestaat er een ongeschreven wet in de krantenwereld die zegt dat als een krant in een weekendbijlage een kopstuk van het VB paginagroot interviewt, er altijd wel een andere krant is die hetzelfde meent te moeten doen met een ander kopstuk van het VB. Omwille van de ovbjectiviteit of omwille van de sensatie? Dat maak je maar zelf uit. Feit is dat vorig weekend Philip Dewinter paginagroot mocht uithuilen in  Gazet van Antwerpen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061021), dit weekend peilt  De Standaard naar de diepste zieleroerselen van Gerolf Annemans. Terwijl Dewinter toch wel een klop heeft gekregen op 8 oktober, komt Annemans naar voor als een onverbeterlijke optimist, het lichtbaken voor zijn partij. De gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen van 2012? Die wint het VB met de vingers in de neus. Maar eerst moeten nog de subsidies van Het Toneelhuis afgepakt worden.

Zoals je weet wat Annemans op uitnodiging van de VRT-televisie op het Vlaams Literair Festijn  (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061025). "Ik word daar bedroefd van", zegt Annemans die de makers van de avond verwijt "een karikatuur van iets wat niet eens bestaat" te maken. Annemans: "Misschien draagt Vlaams Belang te veel oogkleppen als het over links gaat, maar de voorstelling bewees alvast dat onze vooroordelen niet onterecht zijn. Mijn kiezers hebben me geen mandaat gegeven om bekrompen door het leven te gaan. Ter linkerzijde loopt dat anders. Samen met Bob Hulstaert (Antwerps gemeenteraadslid en 'cultuurspecialist' van het VB, red.)  had ik me voorgenomen om Het Toneelhuis het voordeel van de twijfelte gunnen.Met Guy Cassiers was er ook een nieuwe intendant gekomen. Eigenlijk hadden we in hem onze hoop gesteld.En dan organiseerthij zoiets. Wel, dan hebben wij alle redenen om opnieuw het debat te starten. Het Toneelhuis is de grootste slokop in de stad op het vlak van cultuursubsidies. Het wordt de hoogste tijd voor diversificatie. Het Toneelhuis is dat geld niet waard."

De volgende gemeenteraadsverkiezingen worden een kolfje naar de hand van Annemans. Annemans: ,,Geloof me, 2012 wordt een nieuwe zwarte zondag. Het wordt een piece of cake. Janssens zal nooit de verwachtingen kunnen inlossen. De ontgoochelde VLD en de teleurgestelde CD&V zullen geen zes jaar wachten om zich opnieuw te profileren. Bovendien zal de burgemeester tegen 2012 al lang gevlucht zijn, zoals Steve Stevaert. (...) Antwerpen krijgt bovendien een beleid dat, voor wat SP.A betreft, voor een derde gebaseerd zal zijn op mensen van vreemde origine. Het worden interessante en gepolariseerde tijden, dat kan onmogelijk in ons nadeel spelen. (lacht) Ga zitten, mensen: wacht op het spektakel dat zich voor uw ogen zal afspelen.'' Vindt Annemans allochtonen in de gemeenteraad een akelige gedachte? Annemans: ,,Ik vind dat een vrolijke gedachte. Ik kijk uit naar de openingszitting. Meteen zal iedereen aan den lijve de verkiezingsuitslag van 8 oktober kunnen ondervinden. Een fraaier bewijs van onze stelling kan ik me niet voorstellen. Voor heel wat kiezers van Janssens wordt het een ontnuchterende vaststelling. Die wisten niet dat ze er een fractie met zeven allochtonen bovenop kregen. Of dat beeld onze propaganda zal sieren? Ik zal uw voorstel aan onze diensten overmaken. (Uit het interview is nochtans niet op te maken dat de interviewer, Bart Brinckman, dit gesuggereerd zou hebben, red.)  Vergis u niet, in mijn lijf zit geen morzel racisme.'' Annemans heeft het blijkbaar moeilijk met het Eigen Volk Eerst-stemgedrag van allochtonen. Annemans: ,,Geïntegreerd? We zullen zien. De gekozenen misschien wel, maar hun kiezers zeker niet. Veel migranten stemmen op Vlaams Belang zonder dat we migranten op onze lijst hebben staan." En Annemans wil het zo houden. Annemans: "In deze gepolariseerde tijden moeten we de zaken zuiver houden. We moeten onze kiezers niet nodeloos in de war brengen door het socialistische voorbeeld te volgen.''

Annemans verdedigt de VB-keuze om voor de voorbije gemeenteraadsverkiezingen maximaal te investeren in Antwerpen. Annemans: ,,Godzijdank dat we zoveel in Antwerpen hebben geïnvesteerd. Een achteruitgang zou Vlaams Belang van Diksmuide tot Sint-Truiden hebben beïnvloed. Ik vind daarom niet dat we de verkiezingen in Antwerpen hebben verloren. Ik geloofde ook nooit dat het cordon zou sneuvelen. Marie-Rose Morel, burgemeester? Ik heb altijd gezegd: 'Vergeet het.' '' In de perceptie heeft het VB u in Antwerpen verloren. Annemans: ,,Dat klopt. Ik trek daar één grote conclusie uit: Vlaams Belang mag zich nooit laten meeslepen in formalistische discussies, het moet altijd over inhoud gaan. Verkiezingen gaan steeds meer over formele dingen: de positie van partijen en kandidaten, het functioneren van kartels, doet Leterme het of doet hij het niet... Vlaams Belang moet doen waar het goed in is: het verkopen van zijn programma. In Antwerpen hebben we dat spel meegespeeld. Filip Dewinter was kandidaat-burgemeester. De clash tussen de christ en de antichrist . We moesten wel. Voor de verkiezingen van 2007 moeten we back to basics . We mogen ons niet langer verstikken in een debat over coalitievorming. We moeten inhoudelijk de rechterzijde bezetten. Is het u ook opgevallen dat al die debatten tegenwoordig zo dunnetjes zijn? Als de inhoud wordt aangesneden, toont iedereen plots een glazige blik.''

Annemans wil voor de ideeën gaan. Annemans: ,,Zelf ben ik immuun voor de verlokkingen van de macht. Weet u, ik ben op zoek naar de vrouw die in het Panorama-programma De slag om A vertelde dat ze na dertig jaar Belang eraan dacht om op Leterme te stemmen. Ze zou dat doen uit ergernis omdat wij nooit aan het beleid deelnemen. Ik zeg niet dat het gesprek was gemanipuleerd, toch vond ik het vreemd. Die vrouw lijkt me een uitzondering. Mensen weten heel goed waarom ze Vlaams Belang stemmen: voor de inhoud, niet voor de macht.'' (Moeilijk om die vrouw te vinden kan dat toch niet zijn: ze werd gefilmd op een wijn- en kaasavond van het VB in Schoten. Zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061016.) Volgens VB-kamerlid Filip De Man moet de inhoud weer wat ruwer. Annemans: ,,Ha, twee jaar geleden vertelde ik in De Standaard : 'We zijn nog vuil genoeg voor het volk.' De uitdrukking is een klassieker geworden. Moet ik hem herhalen? We moeten een radicale partij blijven. Maar ons programma is keurig, daarop valt niets aan te merken. We willen de massa aantrekken, niet meer de morsige broertjes van vroeger.'' Philip Dewinter, de voormalige toekomstige burgemeester van Antwerpen, spreekt dan weer van vernieuwing en verruiming. Annemans: ,,We moeten ons programma verkopen, niet de glamour waar andere partijen mee bezig zijn. Dan wil ik het niet eens over de babes hebben. Dat is geen kritiek aan het adres van Anke Van dermeersch of Marie-Rose Morel. Vlaams Belang had behoefte aan een grotere rol van vrouwen. Maar als ik zie tot welk niveau de politiek is gezakt... We mogen niet vervallen in lulligheid.''

Niet alleen naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 kijkt Annemans vol vertrouwen, ook de volgende federale verkiezingen (in 2007) en Vlaamse verkiezingen (in 2009) gaat Annemans blakend van zelfvertrouwen tegemoet. Wel beseft hij dat zijn Kamerfractie volgend jaar inhoudelijk versterkt zal moeten worden. Annemans: "De kans bestaat dat er een tripartite komt. Dan zijn we de enige oppositiepartij aan Vlaamse kant. Er komt een communautair contentieux op ons af. Dan zullen we meteen moeten vechten tegen de gebroeders Van Rompuy, die kennen dat dossier veel beter dan wij. Wie weet staat Leterme sterker dan ooit. En als de VLD zijn hachje redt, krijgen we er Verhofstadt bovenop.'' Gedaan met VB-volksvertegenwoordigers als Nancy Caslo of Staf Neel? (In het boek van Geert Van Cleemput komen die naar voor als het prototype van volksvertegenwoordigers waarmee de VB-top zich graag omringt: inhoudelijk niets waard, maar ze bezetten zitjes die anders ingenomen kunnen worden door intellectueel sterkere en dus potentiële concurrenten voor het VB-triumviraat, red.) Annemans: ,,Die opmerking laat ik voor uw rekening. Ik zal het alvast niet alleen kunnen doen. Ik ben ervan overtuigd dat we nog kunnen groeien. De verkiezingen van 2003 waren slechts een kleine prelude voor de boost van 2004. Bij die verkiezingen konden we profiteren van het vreemdelingenstemrecht en onze veroordeling wegens racisme. De verkiezingen in Antwerpen houden dat vreemdelingenstemrecht actueel. En er staat ons een nieuwe veroordeling te wachten, deze keer door de Raad van State. (Bij een eventuele veroordeling zou de partij een jaar lang geen federale overheidssubsidie meer krijgen, red.)  Ik ben ervan overtuigd dat de procedure slecht afloopt voor ons. We hebben geprovisioneerd voor 2007. Wat erna gebeurt, weet ik niet. Een jaar zonder federale middelen overleven we wel. Maar op de lange termijn redden we het niet zonder propaganda."

Annemans houdt het vuur brandend. De federale verkiezingen volgend jaar zijn belangrijk, maar "de verkiezingen van 2009 worden nog belangrijker. Dat wordt de ultieme afrekening met Leterme, die na 2007 heel wat mensen zal ontgoochelen. Weet u, ik heb een bloedhekel aan die term 'goed bestuur'. Leterme doet het, Janssens doet het ook. 'Een hemd en een das hebben niets met goed bestuur te maken', vertelde de burgemeester toen hij in een T-shirt naar de koning trok. Dat slaat toch nergens op? Janssens had niet eens een programma, tenzij het feit dat hij zich als de nachtmerrie van Dewinter profileerde.'' Wat ons betreft, is dat toch al een serieus programma. Slotvraag: wat vond Annemans van het boek Vlaams Geblokkeerd  geschreven door Geert Van Cleemput? Van Cleemput die door Annemans himself  uit de academische wereld in de Verenigde Staten naar Vlaanderen was gehaald om de VB-studiedienst, of wat dat moet voorstellen, te leiden. Annemans: "Het zou mij een boek kosten om alle leugens en waanbeelden stuk voor stuk te weerleggen. Ik heb het alleen laten lezen om te kijken of we niet naar de rechter konden stappen. Sommige passages balanceren op de rand van laster en eerroof. Erg dat Manteau zoiets publiceert.'' 

07:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (2) | Tags: annemans |  Facebook | | |  Print

28-10-06

Mefisto for ever

Vorige woensdag hoorden we na de voorstelling van  Mefisto for ever in de Bourlaschouwburg iemand zeggen: ”Het is van de Internationale Nieuwe Scène geleden dat ik nog zo’n goed politiek toneel gezien heb.” Gemeenteraadslid Johan Bijttebier beaamde: “Dat is exact verwoord.” “Zolang geleden dat we nog  goed politiek toneel gezien hebben.” In de zaal een overwegend jong publiek. Dat het, zo hoorden we tijdens de pauze, het wel wat moeilijk had met de fragmenten uit klassieke toneelstukken die door  Mefisto for ever verweven zijn.

Mefisto for ever
  gaat dan ook over een toneelgezelschap dat uitzoekt hoe het zich best kan gedragen tegenover de nazi’s die in Duitsland aan de macht zijn gekomen. Sommigen vertrekken uit het land, Kurt Köpler denkt met zijn theater een laatste vrijplaats te kunnen aanbieden maar moet alsmaar meer buigen voor de eisen van de nazi-Minister van cultuur, en later ook voor diens collega voor propaganda. Van de verschillende personages worden echter geen karikaturen gemaakt. De nazi-Minister van cultuur bijvoorbeeld is een cultuurminnaar, heeft sympathie voor de theaterwereld. Maar precies vanuit die ‘open houding’ dringt hij zijn lievelingsactrice op, de stukken die het regime graag gespeeld ziet… Köpler denkt goed te doen. Door samen te werken met het regime kan hij een aantal levens redden, één van zijn acteurs uit de gevangenis halen… maar die acteurs balen alsmaar meer van zijn collaboratie met het regime, zijn zelfbedrog.

Mefisto for ever  is grootst theater over grootse thema’s, maar geen theater van het grote gelijk”, schreef De Morgen  na de première vorig weekend. Mefisto for ever  is een voorstelling die drie uur duurt en die, schrijft Gazet van Antwerpen, “moet al erg goed zijn, wil ze niet vervelen. Mefisto for ever  van Het Toneelhuis houdt de aandacht vast. Guy Cassiers en Tom Lanoye zetten beklijvend theater op scène (…). De rol van Kurt Köpler wordt gespeeld door Dirk Roofthooft (foto), met naast hem onder andere Josse De Pauw als de Minister van cultuur. Het zijn prachtige prestaties, met alle zin voor nuance en tragiek. Versterkt door de beeldtaal die regisseur Guy Cassiers ook al eerder gebruikte, met camera’s die emoties uitvergroten. Pol Arias sprak op Radio 1  over “toneel zoals we zelden te zien krijgen, gewoonweg prachtig om naar te kijken en verrassend bijtend actueel. Terwijl het over een brok voorbije geschiedenis gaat.”

Mefisto for ever  laat zich op verschillende niveaus ‘lezen’. De liefhebber van klassiek toneel ziet hoe fragmenten van Tsjechov, Shakspeare, Faust… ingepast werden. Historici herkennen de speech van de Minister van propaganda als geïnspireerd op die van Joseph Goebbels in het Sportpaleis van Berlijn in 1943. En zonder dat de term “Vlaams Belang” eenmaal valt, hoor je tal van verwijzingen naar die hedendaagse griezels. Als de nazi-Minister van cultuur terugblikt en spreekt over “Onze politiek was afkeer van de politiek.”, da’s toch puur Vlaams Blok/Belang. Mefisto for ever  is adembenemend toneel. Vanavond voor een voorlopig laatste keer in Antwerpen. Daarna op tournee in Vlaanderen (Hasselt, Leuven, Gent, Brugge, Brussel) en Nederland (Rotterdam, Groningen, Zwolle, Amsterdam), om in december terug te keren naar Antwerpen voor nog zeven voorstellingen.

00:31 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur |  Facebook | | |  Print

27-10-06

Franstalig België over 8 oktober

En wat denken ze in Franstalig België over de score van extreemrechts bij de voorbije gemeenteraadsverkiezingen? In het linkse weekblad  Le journal du mardi maakt de Hugo Gijsels en Marc Spruyt van Franstalig België, Manuel Abramowicz, deze week een balans.

Manuel Abramowicz (foto), bezieler van de website RésistanceS (www.resistances.be), heeft acht lessen getrokken uit de verkiezingsuitslag, en sommige daarvan komen maar weinig onder de aandacht in Vlaanderen. 1. Extreemrechts gaat overal vooruit, enkele uitzonderingen niet te na gesproken. 2. Het VB kan gestopt worden, en zelfs achteruit gaan. Wat respectievelijk het geval is in Antwerpen, en in Gent en Schaarbeek. (En er is ook nog Mechelen waar het VB amper vooruit ging t.o.v. 2000 en achteruit ging t.o.v. 2004, red.) 3. Het cordon sanitaire is nergens doorbroken. Terwijl dat aanvankelijk, en later toch heimelijk, de inzet was voor het VB. 4. Extreemrechtse dissidenten (Protest, van Olivier Bronselaer en Wolf Kussé, en De Nieuwe Partij van Eduard Verlinden bijvoorbeeld) worden onder de VB-mat geveegd. Ze halen amper of geen stemmen. 5. Er zijn nu ook extreemrechtse migranten verkozen. 6. Aan de linkerzijde boeken extremen ook succes. (De PvdA kon haar aantal verkozenen verdrievoudigen, en heeft er nu vijftien. Daarnaast tellen de Franstalige trotskisten twee verkozenen en de Franstalige communisten een tiental. In Zelzate haalt de PvdA bijna 22 % van de stemmen.) 7. Goed besturen is een remedie tegen extreemrechts, al zijn op lange termijn fundamentelere veranderingen nodig. 8. De Dewinter-lijn in het VB zit met een probleem.

Extreemrechts gaat overal vooruit, op enkele uitzonderingen na. In Vlaanderen, maar ook in Franstalig België. Het Front National (FN) haalde zes jaar geleden 6 gemeenteraadszetels binnen, bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen heeft het er 27 verkregen. Ondanks alle problemen om hun naam geregistreerd te krijgen bij de jongste stembusslag. In Bergen (Mons) haalt het 8 % van de stemmen; in Quaregnon – waar de basistekst van het Belgisch socialisme opgesteld werd (zie: http://nl.wikisource.org/wiki/Charter_van_Quaregnon) – haalt het FN 11 % van de stemmen. In Charleroi halen de drie extreemrechtse partijen (FN, FNationale en FNB) samen 13 %. In Brussel-Stad haalt extreemrechts 9 % van de stemmen; in Anderlecht loopt dat op tot 12%. Dat er nogal wat allochtonen op diverse kandidatenlijsten stonden, en ook een aantal allochtonen verkozen zijn op 8 oktober, hadden we in Vlaanderen al begrepen. Volgens Le journal du mardi  waren er onder die allochtone kandidaten echter ook allochtonen met extreemrechtse denkbeelden. In Schaarbeek, Gent, Charleroi… In Gent bijvoorbeeld was een lid van de Turkse Grijze Wolven kandidaat op de CD&V-lijst. Een aantal extreemrechtse allochtone kandidaten zijn op 8 oktober ook verkozen, maar het Le journal du mardi  noemt geen namen. Hopelijk krijgen we die wel zodra het hele dossier van Le journal du mardi  , zoals beloofd, verder aangevuld op www.resistances.be gepubliceerd wordt.

Le journal du mardi  is in Vlaanderen enkel in gespecialiseerde krantenwinkels te vinden. Het blad is daarenboven in een slechte financiële situatie verzeild. Het is niet zeker hoelang het links-Franstalig weekblad nog kan verschijnen. Maar de Philip Dewinters en Bart De Wevers bij ons moeten zich daar niet over verheugen. Le journal du mardi  wordt immers in Deurne  gedrukt. Met een  faillissement zouden ook in Vlaanderen jobs verloren gaan.

06:38 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (1) | Tags: 8 oktober |  Facebook | | |  Print

26-10-06

Nieuwe vrouwelijke schepenen al schietschijf voor Bart Debie

De gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen blijven nazinderen. Dinsdag gaven Bart De Wever en Hugo Coveliers er hun mening over in  Humo ("De clash tussen twee rechtse griezels"). Gisteren mocht Jos Geysels in  Knack nog iets zeggen over die verkiezingen, en ook gisteren geraakte bekend wie de nieuwe Antwerpse schepenen zijn, en vooral wat hun bevoegdheden zijn. Bart Debie - volgens Philip Dewinter maar een marginaal VB-kandidaat op 8 oktober (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060925), maar toch - nam meteen de twee nieuwe en enige vrouwelijke schepenen als schietschijf.

Bart De Wever (foto 1) is nog niet bekomen van de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Zijn broer, historicus Bruno De Wever, is alive and kicking  en genoot gisterenavond van Mefisto for ever. Wij trouwens ook. Maar Bartje? Bart De Wever: "Filip Dewinter heeft Janssens uitstekend geholpen door tegen de kiezers te zeggen dat dit 'de verkiezingen van de laatste kans' waren: zo kreeg iedereen het gevoel dat er deze keer echt geen tussenweg was, en heeft Janssens klassiek links en een deel van het centrum kunnen leegzuigen. Eén jaar voor de verkiezingen heb ik al voorspeld dat de polarisatie tussen de 'goeden' - de 0110'ers zeg maar - en de 'slechten' een drama is voor het politieke centrum in Antwerpen." Hoe De Wever gaat vermijden dat het in 2012 opnieuw van hetzelfde is? De Wever: "Ik heb nog zes jaar tijd om daarover na te denken. Die tijd zal ik ook nodig hebben." De Wever vraagt zich voorts af wat er binnen het VB gaat gebeuren? De Wever: "Hoe gaat Dewinter zich positioneren nu het idee van de eeuwige groei aan diggelen ligt? Ik zou niet graag tegen mijn achterban zeggen: 'Proficiat voor de afgelopen 25 jaar, maar het wordt niks met ons'. Hij staat in Stalingrad en mag nu aan de aftocht beginnen, zonder één resultaat."

Jos Geysels (foto 2) bekommert zich niet om de positie van Dewinter binnen het VB, maar is vooral blij met het lesje dat de criticasters van het cordon sanitaire nu zouden geleerd moeten hebben. Jos Geysels: "Het cordon sanitaire is vandaag sterker dan ooit. Zelfs als de een of andere plattelandsburgemeester alsnog een akkoord met het Vlaams Belang maakt, zal dat geen politieke betekenis hebben. En het belangrijkste argument tégen het cordon is weggevallen. De uitslag in Antwerpen toont aan dat het VB niet noodzakelijkerwijs alleen maar groter wordt dankzij dat cordon. Ook het argument dat we die partij moeten verbranden door ze op te nemen in het bestuur, mag in de prullenmand. Ik vind al die discussies over de verbrandingsstrategie, waar onder meer Siegfried Bracke blijkbaar een voorstander van was, trouwens nogal slordig. In een democratie is het namelijk niet de bedoeling dat je iemand opneemt in het bestuur om hem te verbranden. En in Oostenrijk is gebleken dat extreemrechts stemmen kan verliezen door te besturen, maar nog altijd meer dan 15 procent behaalt en ondertussen ook flink het maatschappelijk klimaat verziekt." Maar Jos Geysels is ook voorzichtig. Jos Geysels: " Tot nog toe heeft dat cordon sanitaire perfect gewerkt. Al mogen we nog niet euforisch zijn. De Antwerpse uitslag gaf mij een goed gevoel, maar het is te vroeg om definitieve conclusies te trekken. Laten we eerst maar eens de volgende verkiezingen afwachten."

In Antwerpen heeft men intussen de nieuwe bestuursploeg gevormd. Met minder schepenen dan toegelaten, maar wel een schepen voor dierenwelzijn. Il faut le faire. In het college zitten drie nieuwkomers, allen van SP.A-signatuur. Een halve nieuwkomer met Monica De Coninck, nu al OCMW-voorzitster en vanaf 2007 ook schepen voor sociale zaken. En twee volledige nieuwkomers: Leen Verbist (links op foto 3) en Guy Lauwers (rechts op foto 3). Bart Debie, VB-lijststrekker in het district Borgerhout (waar het VB 4,6 % verloor en niet langer de grootste partij is) en nu dan maar gemeenteraadslid in spé, trok op zijn weblog al meteen van leer tegen de verdeling van de portefeuilles, en dan vooral tegen de twee vrouwelijke schepenen. Monica De Conick verwijt hij dat de SP.A vooraf gezegd had wie bij hen de (kandidaat-)schepenen zijn. "Waarom dan nog verkiezingen?", vraagt een weinig geïnspireerde Debie zich af. Over nieuwkomer Leen Verbist, een dame die haar sporen verdient heeft met initiatieven voor tewerkstelling, en ook nog actief was bij Scholen Zonder Racisme, schrijft Debie: "Het valt op dat de SP.A alle macht naar zich toe trekt en de belangrijkste schepenposten inpikt. De republiek der kameraden is weer helemaal terug van weggeweest. Leen Verbist was tot voor kort kabinetsmedewerkser van schepen Voorhamme. Ze krijgt nu jeugd en woonbeleid, twee bevoegdheden die ze net zo goed bij andere schepenen hadden kunnen steken. Maar ja, er moest een postje gemaakt worden om een belofte in te vullen." Die kwatch  zegt vooral iets over de waarde die het VB hecht aan het woonbeleid en het jeugdbeleid. Trouwens in het programma voor als het VB de bestuursmeerderheid zou uitmaken in Antwerpen, was geen schepen voor jeugd voorzien. Een schepen voor gezin, dat wel. Maar jeugd als volwaardige wezens, dat kan niet voor het VB. Dat Debie in zijn allereerste kritiek op het nieuwe schepencollege de twee vrouwelijke schepenen eruit pikt, zegt ook veel. Maar Debie vergist zich als hij denkt aan De Coninck en Verbist een gemakkelijk te vloeren tegenstander te hebben.

Debie heeft nog niets geschreven over Guy Lauwers, al heeft hij daar nog een eitje mee te pellen. Lauwers, ACOD-secretaris voor de Antwerpse lokale besturen, gooide Debie buiten als ACOD-lid toen die al te opvallend aanwezig was op VB-persconferenties. Debie hield vol geen VB-lid te zijn, maar als (geschorst) politiecommissaris geïnteresseerd te zijn in elk initiatief dat de veiligheid kan verhogen. Later geraakte bekend dat op het ogenblik van zijn schrapping als vakbondslid Debie al twee jaar VB-lid was. In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen zei Guy Lauwers in het vakbondsblad  Vakbond in beweging : "Mijn CV is ruimer dan mijn vakbondswerk. Vanaf de begindagen was ik actief betrokken bij de werking van het Anti-Fascistisch Front." Nadien werd hij overigens onder andere nog voorzitter van Greepeace-België. We willen ons niet vereenzelvigen met het vakbondswerk van Lauwers noch met zijn toekomstig beleid als schepen, maar het is natuurlijk beter als jong veulen actief geweest te zijn bij het AFF (of 'Scholen Zonder Racisme'...) dan in bepaalde andere milieus.

Lauwers krijgt de bevoegdheden openbare werken, stads- en buurtonderhoud (waar stadsreiniging onder valt), leefmilieu en decentralisatie. Op leefmilieu na, stuk voor stuk bevoegdheden die veel kritiek kunnen genereren. We wensen hem dan ook alle succes toe, zoals trouwens ook de hele bestuursploeg. Want het VB is in Antwerpen nog niet verslagen. In vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 ging het 5 696 stemmen vooruit. Vergelijken we de resultaten van het kanton Antwerpen (= Antwerpen +Zwijndrecht) bij de verkiezingen in 2004 (Vlaams parlement) en 2006 (provincieraad) gaat het VB zelfs een 15 000 stemmen vooruit. De strijd is nog niet gestreden, er is nog maar alleen een psychologische overwinning geboekt op het VB.

01:35 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (22) | Tags: antwerpen, 8 oktober, debie |  Facebook | | |  Print

25-10-06

Annemans op 'goed foute literaire avond'

De 'goed foute literaire avond' gistenavond (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061018) zorgde voor een vrij goed gevulde Bourlaschouwburg. De Antwerpenaar mag tevreden zijn: het geld dat zijn stadsbestuur in de Bourlaschouwburg stopt, rendeert. De bezetting was optimaal: zowel het aantal bezoekers in de zaal als de kwaliteit op het podium. Voor beide: een 8 op 10.

Acteurs lazen 'speeches à la VB' van hedendaagse schrijvers voor, zoals de voorzittersspeech van Erwin Mortier waarvan we gisteren hier het eerste deel publiceerden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061024). Schrijvers (Tom Lanoye, Christophe Vekeman...) lazen teksten en gedichten van foute voorgangers voor (Cyriel Verschaeve, Wies Moens...). Bij het publiek was aanvankelijk enige gêne merkbaar. Moest men applaudiseren voor een weliswaar goed gedeclameerde, maar absoluut foute tekst? Bijvoorbeeld van Ward Hermans. Het werd er niet bij gezegd dat hij stichter is van de SS-Vlaanderen, maar je voelde wel met je tenen aan dat het niet goed zat. Uiteindelijk haalde de hilariteit het op de gêne, met onder andere Kristien Hemmerechts die vol passie en vuur een dwaas gedicht van Blanka Gyselen voorlas. En Erwin Mortier die een meesterlijk slot breidde aan de avond.

In de Bourlaschouwburg zaten naast literaire kanonnen als Hugo Claus en Jef Geeraerts, en ander volk uit de literaire wereld en hun slipstream, drie VB'ers. Eén man die vroeg in de avond al vanop het balkon riep dat het hem niet overtuigde, maar later gemeend applaudisseerde als het Boms-gedicht van Willem Elsschot werd voorgedragen. En Gerolf Annemans en een kneusje dat hem vergezelde, op uitnodiging van de VRT-televisie. Annemans heeft gisterenavond alweer wat geleerd. Sommige geciteerde auteurs kende hij wel van naam, maar hij had nog niet eerder er teksten van gelezen of gehoord. Anderzijds vond hij dat het Vlaams Belang gisterenavond teveel gelinkt werd aan auteurs uit de (foute) jaren veertig, terwijl het Vlaams Belang toch helemaal mee is met hedendaagse auteurs. Lieven Vandenhautte, die Annemans geïnviteerd had, verzuimde te vragen welke hedendaagse auteurs dan wel in de smaak vallen bij het VB. Annemans zei wel een aantal boeken van Tom Lanoye te bezitten, maar we kunnen bezwaarlijk aannemen dat het VB dweept met Tom Lanoye. Wat Annemans wel goed vond, was de performance van die 'rosse met zijn baard' (auteur Jeroen Olyslaegers). "Maar dat was een persiflage op u", zei Lieven Vandenhautte. "Ô, was dat zo?", zei een verbouwereerde Annemans.

Annemans en zijn medewerker doken achteraf niet op in de foyer van de Bourlaschouwburg. Zo gezellig vond Annemans de avond blijkbaar dan ook weer niet.

01:35 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (36) | Tags: cultuur |  Facebook | | |  Print

Het geheugen. Vlaams Belang, diabolisering en democratie.

Philip Dewinter verscheen gisterenavond, zoals verwacht, niet in de Bourlaschouwburg. Hij is niet zo gevoelig voor kunst en cultuur als Annemans, maar had vrijdag al in  Het Laatste Nieuws laten weten: “Dat gun ik Lanoye en zijn kliek niet. Dit (de ‘goed foute avond’ van vzw Behoud de Begeerte en Het Toneelhuis, red.) toont de onverdraagzaamheid van cultureel correct Vlaanderen: ze voelen zich sterk na de verkiezingen en proberen ons te diaboliseren.” Het hoge woord was er alweer uit: men “diaboliseert” het VB. Zegt de man die de veelkleurige bestuursmeerderheid in Antwerpen steevast een “monstercoalitie” noemt. We hebben het eens geteld tijdens de verkiezingscampagne. In een foldertje een kwart van een A4 groot werd de veelkleurige bestuursmeerderheid meerdere keren op één paginaatje drie tot vier keer benoemd als een “monstercoalitie”. En herhaling loont. Een aantal journalisten en andere lui nemen die term ‘monstercoalitie’ over. Zoals ook andere begrippen en voorstellingen van zaken door het VB. Marc De Kesel (foto), senior onderzoeker aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen en lector aan de Arteveldehogeschool in Gent, ergerde zich aan dat napraten van het VB in een opiniestuk in  De Morgen vorige vrijdag, en schreef een repliek die haarfijn uitlegt waarom er niet te spreken valt met het VB. Een tekst om bij te houden, reden waarom wij hem opnemen in onze reeks ‘Het Geheugen’.

Marc De Kesel: “Paul De Roo trekt in zijn opiniestuk in De Morgen  van vrijdag 20 oktober van leer tegen het cordon sanitaire dat in het Vlaamse politieke landschap al meer dan een decennium lang standhoudt rond het Vlaams Belang. Het heeft averechts gewerkt en in sommige steden tot meer dan 30 procent van het electoraat in het kamp van die partij gejaagd. Tijd dus om het tij te keren en om tenminste op te houden met die partij en haar electoraat te diaboliseren. "Ondanks alle verdeeldheid moeten wij noodgedwongen met elkaar communiceren, met elkaar overleggen en tot een voorlopig vergelijk komen", aldus De Roo. Jawel, u leest het correct: we moeten "communiceren", "overleggen" en "tot een vergelijk komen".

Hoezo, communiceren wij dan niet met het Vlaams Belang - en 'wij', zijn dat dan mensen zoals ik die er niet zo snel voor te vinden zijn om dat cordon op te heffen? Praten we dan niet met ze? Je moet niet bepaald een beeldbuisverslaafde zijn om te zien dat we quasi onophoudelijk met het Vlaams Belang praten en dat ze noch van het scherm noch uit de ether weg te denken zijn. En niet te vergeten, we praten ook met ze, vooral in het parlement. Daar dient dat halfrond immers voor. En onze politieke vertegenwoordigers nemen die communicatie met hen ernstig. Anders hadden mensen van mijn slag ze nooit verkozen. Wij stemmen immers niet op wie weigert ernstig te luisteren naar en in debat te gaan met het Vlaams Belang, of welke andere partij ook. Maar overleggen wij met het Vlaamse Belang? Komen wij met die partij tot een vergelijk? Dat zou betekenen dat we samen met hen de macht in onze democratie op ons nemen. Zoiets doen we inderdaad niet. Niet omdat we niet democratisch zijn, maar omdat onze politieke programma's simpelweg niet met elkaar te verzoenen zijn. Omdat 'zij' tegen en 'wij' voor een multiculturele samenleving zijn. Omdat zij tegen en wij voor een sterke vakbond zijn. En omdat zij dan weer voor en wij tegen een wild kapitalistisch liberalisme zijn, enzovoort.

Maar vervolgens ook - en dit weegt zwaarder door voor ons - omdat ze zo bitter weinig over hun programma en over het implementeren ervan hebben nagedacht en van plan zijn in de toekomst na te denken. In nadenken moet je ons inziens investeren, en in de politiek betekent dit dat je minstens een studiedienst van niveau op de rails zet. Het is een alom bekend, maar zelden genoemd geheim: de studiedienst van het Vlaams Belang stelt niets voor. Wat wil je, alle geld gaat naar hun nooit stilstaande propagandamachine. En let wel, propaganda is in democratisch opzicht oké, want zonder publiciteit verover je geen macht en tenslotte gaat het om de macht, ook in een democratie. Maar met een partij die zich niet ernstig voorbereidt op die macht, die geen serieus doordachte plannen in haar schuif liggen heeft waarover ze nu al met anderen in open discussie gaat, daarmee zijn wij niet meteen bereid - want niet in staat - te onderhandelen, laat staan scheep te gaan.

Diaboliseren we het Vlaams Belang? We zijn niet meteen vriendelijk voor ze en mogelijk noem je dat diabolisering. Net zoals zij niet vriendelijk zijn voor ons en vinden dat wij hen diaboliseren. Diabolisering is echter een argument ad hominem, een argument dat de man, niet de bal speelt. Dit is de vicieuze cirkel waarin De Roo rondtolt: hij verwijt ons dat wij de duivel toeschrijven aan hen die ons voor de duivel houden, en zegt dat we al die mensen die voor die laatsten stemmen niet voor 'des duivels' mogen houden. We geven elkaar de duivel door en, inderdaad, zo komen we nooit tot een vergelijk. Hij verwart praten met elkaar met de macht delen met elkaar. Het behoort tot de essentie van de democratie om die twee strikt van elkaar te onderscheiden. We praten met het Belang, we delen er de macht niet mee. Wordt het electoraat van het Vlaams Belang gediaboliseerd? Mijns inziens wordt het juist met de grootste omzichtigheid benaderd. Geen partij is zo gek om haar potentiële kiezer bij voorbaat weg te sturen. En hoe groot de klacht ook is over het salonfähige Belang, haar kiezers worden in de salons van onze media met respect bejegend. Het cordon weert hen niet uit de salons, niet uit de plaatsen waar politieke discussies gevoerd worden. Maar ze weert hen wel uit de macht, en dit - nogmaals - omdat het programma van het Belang niet met dat van hen te rijmen valt.


Er is meer: die (anti)diaboliseringsdiscussie verdonkeremaant de ware duivel in het spel, zodat niemand op de duur nog ziet dat het Vlaams Belang inderdaad geen democratische partij is. En hier ligt een laatste argument waarom wij niet zomaar geneigd zijn om het cordon op te geven. Want wat wil dat zeggen, dat die partij niet democratisch is? Dat zij de formele regels die in een democratie spelen binnen haar eigen partij buiten spel zet. Democratie is een georganiseerd forum waar woord en tegenwoord een plaats krijgen, waar oppositie geen consensus ooit de kans geeft om het langer dan een dag uit te houden, een plaats waar elk antwoord zijn eigen problematisering genereert. Die cultuur is binnen de werking van het Vlaams Belang zonder meer afwezig en wordt er met alle middelen actief geweerd. Discussiepunten, meningsverschillen, strekkingen, belangenfracties: natuurlijk zijn die er, maar ze krijgen geen formele plaats in de partijwerking. Net zo min staan de partijleiders er ooit ter discussie. De oerleider was meteen voor het leven verkozen en na zijn dood heeft het triumviraat dat toen al decennialang aan de macht was, gewoon de macht in handen gehouden. Elke haan in die partij die daarnaar kraait, wordt vakkundig - en hier kun je inderdaad het woord ondemocratisch gebruiken - de nek omgewrongen.


Als onze partijen een partijcongres houden wordt er gedebatteerd, zijn er discussie- en twistpunten en weten onze leiders vaak niet hoe de partij er na het congres zal uitzien. Gelukkig maar, want dat is democratie. Diaboliseer ik als ik zeg dat, tijdens hun congressen, de leiders van het Vlaams Belang dit soort angst vreemd is? Ik geef graag toe dat het cordon tegen deze ondemocratische partij averechts heeft gewerkt, maar ik vond het nodig om nog eens goed uit te leggen waarom het er gekomen is. En het mag duidelijk zijn dat, als het alsnog niet wordt opgeheven, dat niet te wijten is aan een of andere diabolische kwade wil.”

01:35 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cordon sanitaire |  Facebook | | |  Print

24-10-06

Vanavond: goed foute literaire avond

foutecd_smallGoed foute avond1Na de ‘foute cd’s’ van Deckers & Cornelis, krijgen we vanavond een eerste ‘foute literaire avond’. Maar kan je met de ‘foute cd’s’ nog wel eens goed uit de bol gaan, met de ‘foute literaire avond’ krijgen we een literaire avond zoals die er uit zou zien mocht extreem-rechts het voor het zeggen krijgen in Vlaanderen. Erwin Mortier schreef een speech als voorzitter van een extreem-rechtse partij, Kristien Hemmerechts eigende zich het denken van Alexandra Colen toe, Christophe Vekeman dweept met het Bormsgedicht van Willem Elsschot…

En dat is allemaal niet ver van de werkelijkheid, want Antwerpse gemeenteraadsleden hebben al tweemaal de kans gekregen om in de gemeenteraad hun favoriet gedicht voor te dragen en tweemaal koos de ‘gematigde’ VB’er Bob Hulstaert daarbij het Bormsgedicht van Willem Elsschot (zie: http://lieven.studentenweb.org/old/Scriptie_Elsschots_Bor...). Bob Hulstaert is in vergelijking met zijn collega’s inderdaad een gematigde VB’er, maar als zelfs een ‘gematigde’ VB’er kiest voor een aangebrand gedicht en voor hem Het Toneelhuis “gerust op droog zaad (mag) gezet worden” (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050309), dan weten we hoe blij we mogen zijn dat geen ‘gematigde’ VB’er, laat staan een ‘gewone’ VB’er of een ‘harde’ VB’er schepen voor cultuur is.

De Morgen  publiceerde gisteren al de toespraak van Erwin Mortier, een vermakelijke tekst ook al omdat we weten dat de dreiging voor een extreem-rechts bestuur voorlopig afgewend is. Erwin Mortier, als voorzitter van een extreem-rechtse partij: “Beste Vrienden. Vanavond beleven wij waarlijk een historisch ogenblik. Eindelijk wordt het cordon littéraire doorbroken en eisen wij, de rechtmatige erfgenamen van de Vlaamse Beweging, onze terechte en welverdiende plaats op aan het culturele firmament. Niets zegt meer over de roerselen in de ziel van een volk dan zijn artistieke voortbrengselen en al jaren, wat zeg ik, decennialang, staan wij klaar in de coulissen van onze instellingen, ook de culturele, om weer zuurstof te verspreiden boven dit ooit zo gezegende land, waaraan, als suikerbieten in zompige klei, een Rubens, een Van Eyck, een Benoit, een Conscience en zovele anderen zijn ontsproten. Vervuld van hoop zijn wij, op een nieuwe Vlaamse renaissance, die maar niet lijkt aan te breken. Wat is er mis met onze bodem, vrienden?

Waarom brengt hij heden nog slechts koeskoes en mango's voort, in plaats van kloeke patatten? Waar blijven de culturele giganten waar deze tijd om smeekt? De reuzen, op wier stoere schouders wij mogen rusten om een blik te werpen in de toekomst? Die statige processie van magnifieke populieren aan de horizon van ons platte vaderland, wanneer zal zij opstaan en als een trots banier onze eeuwenoude identiteit manmoedig het nieuwe millennium in dragen? Hoelang nog kunnen wij wachten? Zal de verlossing komen vanuit de huidige artistieke scene? Laat me niet lachen. Het hedendaagse theater is verworden tot een spektakel van lamlendigheid en als gebrek aan verbeeldingskracht vermomde decadentie. Onze Letteren verliezen zichzelf in postmoderne akkefietjes en intertekstueel gegiechel. Overal regeren de tiet, de lul en de kut.

Onze schilders schilderen bij voorkeur de onmogelijkheid van het schilderen, ziekelijk fletse doorslagjes van fotokopietjes. Streepjes, puntjes en komma's. Scheurtjes, barstjes en putjes kortademig halftalent. Onze dichters zuigen vol overgave de etter uit de wonde van het traumatische reële, zonder haar ooit te dichten, want dan zouden ze echt moeten dichten. En wat tegenwoordig voor beeldhouwkunst moet doorgaan, vrienden, zie ik telkens wanneer ze in mijn straat het grof huisvuil ophalen. Als het al opgehaald wordt. Loop door de straten van Borgerhout en u kunt met eigen ogen zien dat onze Marokkaanse broeders ware grootmeesters in zwerfvuilsculptuur geworden zijn. Qua readymades moeten ze niet onderdoen voor Marcel Duchamp of Vic Gentils. Dat, Vlaamse vrienden, is de ware zegen der multicultuur! Bloedarmoede, geheugenverlies, viezigheid en genitaliën.

Neen, wij zijn geen racisten. Wij zijn mensen met gevoel voor kleur, en waarom zouden wij ons schamen voor onze gevoeligheid? Als de ascetische elite zich op haar vernissages en feestjes voor de ingewijden mag vergapen aan door de regering gesubsidieerde witte vierkanten tegen een witte muur, en dat soort akkefietjes tot summum van schoonheid uitroept, zouden wij ons dan schuldig moeten voelen voor ons nobele streven naar een egaal wit Vlaanderen?”

00:42 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur |  Facebook | | |  Print

Satanic Skinheads-bijeenkomst wel degelijk afgelast

Het was dit weekend nog onduidelijk of de Satanic Skinheads hun Mede-feestje afgelast hadden dan wel elders bijeenkwamen dan vermeld op de gecontesteerde aankondiging (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061019). Het blijkt het eerste te zijn.

De Satanic Skinheads zouden voor hun heidens feestje zaterdagmiddag afspreken aan het benzinestation De Smet & Van Diest in de Antwerpse wijk Luchtbal. Zaterdag daagden daar een twintigtal journalisten op, en een tiental agenten al dan niet in burger. Politiecombi’s reden opvallend vaak langs… maar er dook geen neonazi op. Ook initiatiefnemer Steve Kockx niet. “Vrijdag vernamen we dat de initiatiefnemer overrompeld was geweest door de belangstelling”, zegt woordvoerder van de Antwerpse politie Sven Lommaert in  Gazet van Antwerpen. “En dus gelastte hij toen al de boel af.” Op de Engelstalige website van de Satanic Skinheads Vlaanderen, die in tegenstelling tot de Vlaamse versie nog wel online is, verscheen overigens ook geen nieuws meer.

Satanic Skinheads: over and out? Laat ons hopen. De Nieuwe Gazet  besloot haar artikeltje over de afgelaste bijeenkomst met de amusante opmerking dat het benzinestation De Smet & Van Diest in de Antwerpse wijk Luchtbal erg slecht gekozen is als verzamelplaats voor neonazi's met satanische sympathieën. De Nieuwe Gazet : “De lokale politie laat er haar dienstvoertuigen voltanken, waardoor er gemiddeld elke tien minuten een politiecombi passeert.” Maar dat is natuurlijk nog geen garantie dat de politie zou ingrijpen. De Blood & Honour-concerten in Vremde, Borsbeek, Aarschot en Weelde konden ondanks politieaanwezigheid ongestoord plaatsvinden. En in Nieuw-Zeeland blijkt de kaalkop die frontman is van de Satanic Death Metal-band Dawn Of Azazel  (foto)… een politieagent te zijn.

00:42 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (6) | Tags: satanic skinheads |  Facebook | | |  Print

23-10-06

Werner Marginet: vrouw aan de haard

In april hebben we hier (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060403)  the way of life van Werner Marginet (foto 1 en de man in het midden op foto 2) beschreven, VB-fractieleider in de Lokerse gemeenteraad en VB-volksvertegenwoordiger. Een man die het grappig vindt als er knorgeluiden gemaakt worden als men in de buurt is van een allochtoon parlementslid, uit het NSV stamt, verzot is op oude mantel- en degenfilms, en weet dat hem een ‘gebrek aan ernst’ verweten wordt. Onterecht, vindt hij. En om volledig te zijn: Marginet schreef  een versie voor kinderen van  De Leeuw van Vlaanderen en speelt basgitaar bij een pop- en bluesgroepje.

De man was al uit onze gedachten verdwenen als we niet daags voor de gemeenteraadsverkiezingen een mailtje kregen: “
Werner Marginet was twee dagen geleden samen met z'n dochter folders in de brievenbussen aan het steken op de Vlasdam in Lokeren. Mijn moeder stond daar toevallig en zei hem dat hij bij haar geen prutsen, en zeker geen folders van het VB, in de bus moest steken. Wat hij dan ook niet deed. Vijf minuten later zien ze elkander weer op straat, waarop Werner Marginet tegen mijn moeder zei dat ze een 'makakkenvriend' is. Is dat het taaltje van een Vlaams parlementslid?” De VB-top heeft na de moordpartij van Hans Van Temsche gezegd dat de mandatarissen van het VB voortaan meer zouden letten op hun taalgebruik, maar dat is nog niet tot Lokeren doorgedrongen.

En hoe scoorde Marginet op 8 oktober? Zijn partij ging in Lokeren van 15,2 % van de stemmen vooruit naar 19,9 %, een winst van 1 474 stemmen. De VB-fractie in de Lokerse gemeenteraad groeit van 5 naar 6 mensen, onder wie nu ook de 22-jarige Aisha Van Zele (uiterst rechts op foto 2, klik eenmaal op foto 2 voor een een beetje grotere afbeelding). Aisha Van Zele is volgens Philip Dewinter zo zwart als de nacht en het bewijs dat het VB niets heeft tegen allochtonen als ze maar ‘Vlaming onder de Vlamingen’ zijn. In werkelijkheid is Van Zele geen klassieke allochtoon, maar een als een baby van enkele weken oud hier geadopteerde Sri-Lankeese. Waren onder andere ook verkozen: Werner Marginet himself, zijn dochter Nele (zittend links van het VB-bord op foto 2) en derde lijstduwster Christiane De Kerpel, zijnde… de echtgenote van Werner Marginet (op foto 2: rechts naast het VB-bord). Maar familieleden mogen niet in eenzelfde gemeenteraad zetelen. Wat nu? Werner Marginet, die al een job heeft als Vlaams volksvertegenwoordiger, blijft in de Lokerse gemeenteraad zetelen. Dochter Nele wordt verkast naar de OCMW-raad en Christiane De Kerpel, mevrouw Marginet, die is nu nog OCMW-raadslid maar wordt vrouw aan de haard.

Al te vlug wordt gezegd dat het VB vrouwen aan de haard wil. Het VB is daar subtieler in. De opvoedingspremie bijvoorbeeld, wil het toekennen aan “de thuisblijvende ouder”. Er staat niet expliciet: “de vrouw”. Maar als er keuzes gemaakt moeten worden, dan is het in de praktijk vaak de vrouw die thuis moet blijven. Ook al heeft mijnheer een goed betaalde job. Misschien ook een gewoonte bij de meeste andere partijen, het ontheft het VB niet van de tweespraak: officieel voor gelijkheid, in de praktijk de vrouw(en) achteruitstellend. Tussen haakjes: bij het AFF is de kern 50-50 verdeeld over mannen en vrouwen.

00:06 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (11) | Tags: vrouw |  Facebook | | |  Print

Bloggers met een mening

Bloggers met een meningDe voorbije dagen mocht deze blog tot 700 bezoekers per dag ontvangen. Onze berichtgeving over de Satanic Skinheads was daar niet vreemd aan, zoals we ook een verhoogde belangstelling mochten waarnemen telkens we een concert van Blood & Honour in ons land aankondigden en wanneer we de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober volgden. "Da's veel", zei ons vorig weekend nog een VRT-journalist toen we hem spraken over het gemiddeld aantal bezoekers van deze weblog. Dat er tussen onze bezoekers een aantal rechtse kl##tz#kk#n ziiten, tant pis. Of misschien gelukkig. Ze kunnen er allen maar baat bij hebben.

Skynet biedt een eenvoudige techniek aan om online te geraken met een weblog, en is de meest bezochte aanbieder van weblogs. Maar Skynetblogs voert wel een eigenaardige promotietechniek. Deze weblog is een paar keer gepromoot geworden door Skynetblogs, telkens als we een min of meer a-politiek onderwerp behandelden: de motieven van de betogers bij de Stille Mars in Antwerpen, vrijheid van mening voor artiesten naar aanleiding van de 0110-concerten... Voorzover ons bekend nooit als we het VB rechtstreeks aanvallen, nochtans een partij veroordeeld wegens racisme die volhardt in de boosheid en internationaal een kwalijke geur heeft (bekijk desnoods maar West Wing, zie http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060319). Maar vandaag promoot Skynetblogs de weblog van Fré (illustratie 2, met je muis op de illustratie gaan staan en eenmaal klikken voor een grotere afbeelding), een cartoonist die nog niet aan de enkels reikt van de eerste de beste cartoonist maar huiscartoonist is van het VB, met de voornaamste plaats in de rubriek 'In de kijker'.

Freedom of speech  zolang er niet over de grenzen van racisme, xenofobie en negationisme wordt gegaan. Maar kan deze AFF-weblog die nieuws maakt, en met argumenten en feiten ingaat tegen het onwelriekend deel van het politiek establishment, op dezelfde promotie rekenen?

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (5) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

22-10-06

Satanic Skinheads lieten zich niet zien

flyer-medefeestje-1"Het was niet de bedoeling dat de uitnodiging voor een feestje bekendgeraakte bij het grote publiek ", zei de organisator van het voor gisteren geplande Satanic Skinheads-feestje vrijdag in  Gazet van Antwerpen. Het liep anders. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) was verontwaardigd over de uitnodiging (zie illustratie, eenmaal klikken op de illustratie voor een grotere afbeelding) en alarmeerde Cyberhate, pers en politiek.

Het gevolg was dat vrijdag Yahoo de website van de Satanic Skinheads Vlaanderen van het internet gooide, en gisteren gezien de heisa en de politiepatrouilles ter plaatse niemand opdook op de plaats van afspraak voor het Mede-feestje. Geen neonazi's zichtbaar in Antwerpen, maar het fascistisch gespuis kruipt waar het niet kan gaan. In Berlijn betoogden gisteren zo'n duizend neonazi's van de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD). Ze eisten de vrijlating van de in Berlijn opgesloten Michael Regener, neonazi en gewezen zanger en componist van de extreemrechtse rockgroep Landser. Regener werd in 2003 veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en vier maanden wegens het aanzetten tot rassenhaat. Op de Blood & Honour-concerten in ons land de voorbije maanden werd de muziek van Landser regelmatig gecoverd.

De Satanic Skinheads mogen dan wel gisteren hun kop ingetrokken hebben, het fascistisch monster is nog niet verslagen.

08:50 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (7) | Tags: satanic skinheads, blood and honour |  Facebook | | |  Print

Symboliek in extreemrechtse jongerensubculturen

Alert-symbolen extreemrechtsDe voorbije dagen haalde het zowat alle kranten: in Duitsland haalt Esprit 200 000 reclamefolders terug omdat op enkele afgebeelde knopen een hakenkruis luikt te staan. De bedrijfsleiding noemde het woensdag ergerlijk dat er een overeenkomst bestaat tussen het motief op de knopen en een swastika. Media waarschuwden voor misbruik van vest en reclamefolder door neonazi's. Het kan sommigen overdreven lijken, maar het geeft wel aan hoe gevoelig het opduiken van symbolen uit het nazi-tijdperk ligt bij de Duitse bevolking.

Swastika's zie je bij ons minder, maar regelmatig duiken bij ons verdoken verwijzingen op naar de nazi's. Zoals bij de Satanic Skinheads waarvan de banner voor hun website afwisselend 'Satanic Skinheads Vlaanderen' en '666/18/88' toont. '18' staat symbool voor Adolf Hitler, de 'A' en de 'H' zijnde de eerste en de achtste letter van het alfabet. '88' staat dan voor 'Heil Hitler'. De betekenis van '666' ontgaat ons. Fucking Fascists... en dan? (Nagekomen bericht: '666' is een verwijzing naar 'Het getal van het beest', de belichaming van de antichrist. Zie: www.skepsis.nl/beest666.html.)  Onze Nederlandse vrienden van Alert! en de antifascistische onderzoeksgroep Kafka hebben eind juni een fullcolour brochure uitgebracht over wat voor symboliek er in en op kleding door extreemrechtse jongeren gebruikt wordt. Door middel van welke tekens, gebaren, cijfer-, letter- en kleurcodes zij naar de buitenwereld en elkaar communiceren dat zij er fascistische denkbeelden op na houden. Voorts is er nog aandacht voor de skinheads en de gabbercultuur, een begrippenlijst meegegeven, enzomeer. De brochure kost 5 euro + verzendingskosten.

08:47 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (4) | Tags: boeken |  Facebook | | |  Print

21-10-06

Satanic Skinheads: website van het internet afgehaald

eagleNa ons eerste bericht, donderdag, over de Satanic Skinheads die deze namiddag in Antwerpen bijeenkomen voor een Mede-feest, lag de website van de Satanic Skinheads regelmatig uit omdat teveel mensen tegelijk hem wilden bekijken. Een journalist die de website 's morgens al had bekeken en het in de loop van de voormiddag nog eens wilde doen, belde ons om te vragen of er een bewuste politiek achter school om de website 'plat te leggen'. Neen. Wat donderdag aan de hand was, was slechts een amusante kant aan het verhaal. Voor ons moest de website voor eeuwig en drie dagen van het internet gehaald worden. Vandaar ook onze klacht bij Cyberhate.

En het heeft blijkbaar gewerkt. Kregen we donderdag nog de melding dat wegens teveel downloads de site tijdelijk niet beschikbaar was, en we later nog eens opnieuw moesten proberen, meldt Yahoo nu dat de gevraagde website niet te vinden. Ze schrijven er nog wel een "Sorry" bij, maar dat is slechts een standaarduitdrukking bij websites die niet langer op het internet te vinden zijn. De regionale televisiezender ATV die gisteren nog een item over de Satanic Skinheads in hun nieuwsbulletin had, moest het doen met Satanic Skinheads-illustraties die op deze weblog te zien zijn en op de wel nog online zijnde Engelse versie te vinden zijn. Die Engelse versie bevat nog altijd het waanzinnig programma in 18 punten van de Satanic Skinheads, maar niet bijvoorbeeld het commentaar op de racistische moorden in Antwerpen of de aankondiging van het Mede-feestje deze namiddag op een achtergrond van lijken uit de uitroeiingskampen van de nazi's.

Wij gaan ons deze namiddag niet vertonen aan de verzamelplaats van de Satanic Skinheads, wij bouwen wel ons eigen feestje. (Illustratie uit de tweede openingspagina van de inmiddels offline gezette Vlaamse versie van de Satanic Skinheads-website.)

09:13 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (13) | Tags: satanic skinheads |  Facebook | | |  Print

Dewinter: meer emo-politiek en op zoek naar nieuwe en jongere figuren

Volgens Ludo Van Campenhout, behalve schepen voor ruimtelijke ordening, stadsontwikkeling, openbare werken en econonomie, ook nog schepen van toerisme in Antwerpen, vinden de touroperators het fantastisch dat Dewinter is gestopt in zijn electorale opgang. Het is wat de mensen van de dienst toerisme hem vertellen na hun contacten in het buitenland. Ludo Van Campenhout: "Dat weerlegt trouwens de stelling van Dewinter dat het VB aan de macht geen invloed zou hebben op het toerisme in de stad. Extreem rechts is gestopt en dat vinden touroperators goed nieuws." Een paar (ex-)journalisten (Jan de Zutter, Kris Goossenaerts) vinden de  Panorama-reportage van vorige zondag relevant omdat het Dewinter toonde die ook bij het 'vreemdelingenlegioen' stemmen ronselde. Voor ons was dat geen nieuws. Wij hebben trouwens al eerder geschreven dat ook een aantal allochtonen voor het VB stemmen. Wij, en blijkbaar ook Ludo Van Campenhout, vonden wél het fragment met een vrouw op een kaas- en wijnavond in Schoten relevant. Ludo Van Campenhout (vandaag in  De Morgen): "Ik heb het gevraagd aan Patrick Janssens en aan verschillende andere mensen en allemaal zijn we het er over eens dat de  Panorama-reportage van afgelopen zondag een historisch beeld heeft vastgelegd. Je ziet een VB-militante van het eerste uur aan Dewinter uitleggen dat ze na twintig jaar stemmen op het VB eindelijk resultaat wil zien, dat de partij aan het beleid moet komen. De metaalmoeheid, het gevoel dat een stem op het VB geen enkel effect heeft, haalt stilaan de bovenhand." (Nog quotes uit de  Panorama-reportage: zie http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061016) Maar hoe is het intussen met Dewinter zelf?

Philip Dewinter mag vandaag uithuilen bij Lex Molenaar in Gazet van Antwerpen. Ze wonen allebei in hetzelfde district, dat schept een band. Het eerste wat Dewinter voor de voeten wordt gegooid is natuurlijk de ontluisterende reportage in Telefacts. Philip Dewinter: "Die zogenaamde ontluisterende reportage in Telefacts ? Daar kijk ik met gemengde gevoelens op terug. Enerzijds vind ik dat de journalistieke deontologie zich met zulke afluistertechnieken op een hellend vlak bevindt, maar aan de andere kant ben ik blij dat de kijkers een menselijke Filip Dewinter hebben gezien. Geen robot maar een man van vlees en bloed, met emoties zoals verbazing en ontgoocheling. Die emotie moet ik in de toekomst vaker tonen. Dewinter moet méér zijn dan een volkstribuun en een gedreven politicus. Hij is ook een echtgenoot en vader van drie kinderen, een mens met gevoelens die meeleeft met wat er gebeurt in zijn stad. De media zijn pas tevreden als ze mij kunnen tonen als een Mussolini of Degrelle. Maar ik ga mijn ware ik meer blootgeven." We gaan dus meer Lutgarde (vrouw van) te zien krijgen, en Karolien, An-Sofie en Veroniek (dochters van). Karolien en An-Sofie waren trouwens al de sterren van een chatsessie over Dewinter en het VB op ATV. Of we Dewinter nu ook gaan zien in programma's als Stanley's Route ? Laat ons hopen van niet.

Volgens Dewinter is "Janssens (...) de grote winnaar, niet de SP.A. En de andere grote winnaar is het cordon sanitaire, dat nergens is gesneuveld en dat het politieke landschap opnieuw betonneert voor zes jaar. Dat voorspelt niets goeds voor de democratie, want de polarisering wordt alleen maar groter." Dewinter die onbewust de rethoriek van Patrick Janssens overneemt. Dewinter die altijd gestreefd heeft naar polarisering, want bij polarisering had hij baat, en nu polarisering "niets goeds voor de democratie" noemt.  In het nauw gedreven maakt een kat rare sprongen. Dat blijkt ook uit een volgend fragment. Wat moet er nu gebeuren bij het VB? Dewinter: "We moeten ons politiek personeel meer diversifiëren. Meer vrouwen zoals Anke Van dermeersch en Marie-Rose Morel. Meer verruimers zoals Jürgen Verstrepen en BrunoValkeniers. Onze campagnes moeten ook aantrekkelijker worden voor kiezers buiten onze harde kern. We moeten dus verstandig verbreden en tegelijk polariseren tegenover de SP.A. In een redactioneel commentaar vraagt Lex Molenaar zich af: "Valt dit allemaal wel met elkaar te rijmen?"

Nog problemen voor Dewinter. Dewinter: "Daarnaast mogen we niet toelaten dat rechts versnippert. We moeten onze samenwerking met Vlott en anderen uitbreiden naar de rest van Vlaanderen, als een verstandig rechts alternatief voor wie paars beu is en niet gelooft in het would-be alternatief van Leterme. (...) Bij ons staat de deur op een kier, maar Dedecker is nu aan zet. Ik zou zeggen: eendracht maakt macht. Ik begrijp dat hij geen lid wil worden van het VB, want de meerwaarde van Dedecker en Hugo Coveliers zit juist in ene rechts-liberale partij naast, niet tegen, maar wel in samenwerking met het VB. Ik wil tot elke prijs vermijden dat we in een situatie belanden zoals rechts in Nederland, waar grote ego's het halen op het gezond verstand, terwijl links in zijn vuistje lacht. Rechtse frontvorming is de boodschap." Maar ter rechterzijde zijn er meer voorbeelden over hoe het niet moet dan over hoe het wel kan, dat beseft ook Dewinter. Dewinter: "Ik word geen Vlaamse Jean-Marie Le Pen, die op z'n 78ste nog altijd presidentskandidaat wil zijn. Maar ik heb evenmin de ambitie om - figuurlijk - te eindigen als de Vlaamse Pim Fortuyn, die in volle opmars het bijltje erbij neerlegt. En ik wil ook niet de Vlaamse Jörg Haider zijn, die zijn partijprogramma uitverkoopt om toch maar aan de macht te geraken."

En tot slot, Dewinter: "Ik blijf als fractieleider in de oppositie. Dewinter is alive and kicking, voor wie eraan mocht twijfelen. Als u mij vraagt of ik in 2012 nog altijd lijsstrekker zal zijn, dan krijgt u geen antwoord. (...) Ik blijf de komende jaren de kopman van het VB. Daarbij wordt mijn belangrijkste taak - en die van heel mijn politieke generatie - te zorgen voor een naadloze overgang naar nieuwe en jongere figuren." Philip Dewinter was 25 jaar oud toen hij voor het eerst verkozen werd als volksvertegenwoordiger. Dochter Karolien Dewinter is 23 jaar als we aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 toe zijn. Dewinter moet niet ver zoeken voor een "nieuwere en jongere" figuur. En zocht hij ook niet naar meer vrouwen? Hij heeft ze in huis! Jean-Marie Le Pen heeft trouwens ook drie dochters, en na een parcours waarbij de twee andere dochters en partijgenoten opzij werden gezet, is Marine Le Pen de meest waarschijnlijke opvolger van Jean-Marie Le Pen aan het hoofd van het Front National. De geschiedenis herhaalt zich nooit helemaal hetzelfde, maar waarom niet Karolien Dewinter lijsttrekster bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen in 2012? Jong, nieuw, vrouw én uit het goede hout gesneden. Al valt over de kwaliteit van dat hout nog wel te discussieren.

09:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter |  Facebook | | |  Print

20-10-06

Satanic Skinheads opener VTM-Nieuws. Burgemeester wacht met maatregelen.

bannerkeVTM opende haar nieuwsuitzendingen gisteren, zowel om 19.00 uur als later in de avond, met reportages over de Satanic Skinheads en het Mede-feestje dat die morgen in Antwerpen willen organiseren. Het persagentschap Belga verstuurde op basis hiervan een artikeltje naar de kranten, wat door  De Morgen en  Het Nieuwsblad overgenomen werd. Gazet van Antwerpen en de regionale bladzijden van  Het Nieuwsblad hebben eigen berichtgeving over de Satanic Skinheads-bijeenkomst van morgennamiddag. Burgemeester Patrick Janssens wacht met maatreglen tot de politie voor hem heeft uitgezocht wat er precies aan de hand is, wie achter de organisatie zit en wat morgen verwacht wordt.

Birgit Van Mol en, later op de avond, Faroek Ozgunes openden het VTM-nieuws met twee reportages over de Satanic Skinheads. In een eerste reportage werd uitgebreid de website van de Satanic Skinheads getoond, en ook even foto's van het Blood & Honour/Combat 18-concert in Weelde die wij woensdag op deze weblog plaatsten. VTM sprak - anoniem - met de organisator van het Mede-feestje morgen. De organisator erkent impliciet ook de man achter de website te zijn. Hij geeft eerlijk toe dat zijn organisatie maar "drie man en een paardenkop" groot is, maar zijn uitleg over de foto op de achtergrond van de aankondiging voor morgen is ongeloofwaardig. De foto, met opeengestapelde lijken uit een uitroeiingskamp van de nazi's, had hij op het internet gevonden onder de benaming 'Niet-werkenden', en dat vond hij (Steve Kockx, red.)  wel grappig om te gebruiken voor de aankondiging van een feestje op zaterdag. VTM vroeg hem niet waarom dan die SS-tekens en andere nazi-symbolen ook op zijn uitnodiging staan. Kockx bevestigde te ijveren voor een blank Europa, met vreemdelingen die "eindelijk" buitengezet worden. "Als het moet, wel", was zijn antwoord wanneer hem gevraagd werd of daarbij geweld aan te pas zou komen. Mocht de organisatie groeien, willen de Satanic Skinheads nog wel "een goed concert" inrichten. In een tweede reportage wordt Marco Van Haegenborgh van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding geïnterviewd. Het Centrum wijst erop dat het niet eenvoudig is om op te treden tegen bepaalde websites omdat die dikwijls in Amerika gehosted worden.

Op de Antwerpse regionale bladzijden van Het Nieuwsblad  wordt getiteld Website Satanic Skinheads verheerlijkt Hitler, en dan in vet Neonazi's houden concert in Antwerpen. Dat laatste is waarschijnlijk een foute conclusie van een eindredacteur, want in het artikel zelf citeert Jean-Charles Verwaest uitgebreid en correct uit de Satanic Skinheads-website. Gazet van Antwerpen  is de enige die correct de bron van het nieuws over de Satanic Skinheads en hun feestje morgen brengt, zijnde het Anti-Fascistisch Front (AFF). De uitnodiging voor het feestje wordt "op zijn minst gruwelijk" genoemd. Gazet van Antwerpen  vermeldt dat het AFF aan burgemeester Patrick Janssens vraagt om de bijeenkomst morgen te verbieden, en citeert daarbij uit de AFF-brief aan Janssens. "'Het gaat wellicht om een marginaal feestje, met marginale figuren, maar ook Hans Van Temsche gedroeg zich marginaal. We weten allemaal wat daarop volgde', zegt Ed Steffens van het AFF. De man doelt op de moordpartij in het centrum van Antwerpen, waarbij een peuter en een jonge vrouw werden doodgeschoten." De krant vervolgt: "De Antwerpse burgemeester heeft de mail van het AFF, waarin de organisatie het neonazifeest aankaart, doorgestuurd naar de politie. 'Het is aan haar om uit te zoeken wie achter de uitnodiging zit en wat zaterdag precies gaat gebeuren. Op basis van de informatie van de politie zal de burgemeester beslissen of moet worden ingegrepen', zegt Kiki Vervloesem, woordvoerster van de burgemeester."

Wij vinden dat tegenover de Satanic Skinheads en hun feestje morgen niet enkel zakelijk moet opgetreden worden, maar ook een politiek signaal moet gegeven worden.

06:33 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (5) | Tags: satanic skinheads |  Facebook | | |  Print

19-10-06

Zaterdag verzamelen in Antwerpen de 'Satanic Skinheads'. AFF vraagt samenscholingsverbod en legt klacht neer tegen hun website.

flyer-medefeestje-1Wie dacht dat met een bijeenkomst van tweeduizend Duitse neonazi’s in de Antwerpse Kempen het voorbije weekend (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061018) het ergste gehad te hebben, vergist zich. Een zooitje ongeregeld dat zich ‘Satanics Skinheads’ noemt, wordt aanstaande zaterdag verwacht aan een tankstation in de Antwerpse wijk Luchtbal. Vandaar trekt het gezelschap naar een heidens feestje in de buurt. Op de affiche waarop dit aangekondigd wordt – affiche die op de website van Satanic Skinheads Vlaanderen staat – is als achtergrond een foto gebruikt van opeengestapelde lijken uit de nazi-uitroeiingskampen (zie hiernaast, eenmaal klikken op de illustratie om een grotere afbeelding te verkrijgen). Het Anti-Fascistisch Front (AFF) heeft bij Cyberhate klacht neergelegd tegen de website van de Satanic Skinheads, en heeft burgemeester Janssens, de ministers Dewael en Onkelinx, enkele parlementsleden en de pers verwittigd van de geplande bijeenkomst.

Een gewone sterveling kijkt uit naar een top-20, een top-30 of misschien zelfs een top-100 van favoriete muziekjes. Bij de neonazi’s kijken ze uit naar de top-88 van neonazi-websites. 88 – je kent dat onderhand wel – verwijst tweemaal naar de achtste letter van het alfabet, zijnde de ‘H’ van ‘Heil Hitler’. In de top-88 van Volkermord staat drie Belgische websites. Ene ‘Rock Against Communism’ op 45, met muziek van een aantal neonazi-bands. Op 59 staat de website van ‘Satanic Skinheads Vlaanderen’, en op 61 staat de Engelstalige versie van die website. De website van Satanic Skinheads Vlaanderen vertoont wel eens technische mankementen, maar als je ‘geluk’ hebt wordt de website geopend met een eerbetoon aan Adolf Hitler. Vervolgens kom je terecht op een pagina met Odal-runetekens en de blauwvoet zoals we die ook bij het VNJ terugvinden, jeugdorganisatie waaruit nogal wat kaders van het VB komen en die ook altijd aanwezig is op manifestaties als de IJzerwake in Steenstraete en de Borms-herdenking in Merksem. Klik je door naar ‘Nieuws’ vind je bovenaan de weerzinwekkendste affiche die we de laatste jaren gezien hebben.

Verder vind je er ‘nieuws’ – overwoekert door taalfouten – zoals over Guido Demoor die op bus 23 “is doodgeslagen (…) door 6 marrokanen”. De auteur heeft geholpen het graf van Demoor dicht te gooien en betreurt dat “geen enkele (extreem) rechtse persoon” aanwezig was op de begrafenis waar “we de kans nog eens hadden om onze stem te laten horen”. Dat in Brugge een “neger” in coma is geslagen door skinheads wordt onthaald op een “(joepie)”. In Antwerpen is “1 negerin, 1 turkse en 1 blank 2 jarig meisje neergeschoten”. Volgens de auteur is dit laatste slachtoffer waarschijnlijk een vergissing want “het gaat erom dat dit regelmatig gebeurd (groepjes skinheads die op tocht gaan om ons volk een beetje te bevrijden van de allochtone kanker die ons land in zijn greep heeft)”. De auteur ergert zich aan het steevast in de aanloop van verkiezingen in de pers opduiken van  racistische daden “precies of racisme is iets verkeerd dat niet mag”.  Voor de auteur is het “meer dan duidelijk dat de alochtonen en de (s)linkse media politiek de kanker is die moet weggesneden worden. Dus laten we met z’n allen het mes vasthouden en de kanker wegsnijden en verder doen zoals we bezig zijn (…).” Waarna nog een citaat van “onze Führer” volgt.

Op 15 april dit jaar meldt de website van Satanic Skinheads Vlaanderen: “Er is een nieuwe Nationaal Socialistische partij op komst in Vlaanderen namelijk ‘Nationaal Socialistisch Verzet’ afgekort ‘N.S.V.’. Zij zullen niet meedoen met de volgende gemeenteraadsverkiezingen aangezien de hele partij nog in de kinderschoenen staat, doch zullen zij er hopelijk wel bij zijn bij de volgende nationale verkiezingen. (…) De Partij zal zich vooral richten op het arbeiders- en bediendenvolk en zich tevens bezighouden met het intussen o zo bekende migrantenprobleem.” Eind november vorig jaar ergert men zich aan dat “na de televisie en de muziekwereld te domineren met hun domme neger series en belachelijke neger muziek gaan de negers nu ook nog de game wereld domineren”, en aan het proces dat het VB boven het hoofd hangt na “een artikel in een joods-amerikaans tijdschrift kif-kif”. Volgens de auteur is dit weer een lastercampagne “van de waalse linkse rode politieke partijen in ons land”, “de hersenloze linkse partijen volgen de walen natuurlijk weeral om de grootste partij van Vlaanderen neer te halen vlak voor de verkiezingen.” Het is duidelijk: de Satanic Skinheads zijn fans van het VB.

En ze schrijven zijn naam dan wel verkeerd, maar op 3 oktober vorig jaar melden ze “Vannacht is bert erickson overleden.” De dood van de Joodse nazi-jager Simon Wiesenthal wordt onthaald op een “HOERAA”. Een cd van de Karlanderveens wordt gepromoot, ‘Nationaal-Socialistische Gabber-Metal Crossover’ uit Nederland, met deunen als Vlaanderen De Leeuw, Vuil Marokaanse Janet en Kill Some Niggers. “Voor Contact, Info of bestellen schrijf naar… “ en dan volgt het adres van de man die ook het Mede-feest van aanstaande zaterdag organiseert. Zoals anderen uit de Koran citeren om te bewijzen dat moslims niet deugen, wordt hier geciteerd uit de Talmoed om tot het besluit te komen: “En dan zeggen ze dat het verkeerd is om anti-semitisch te zijn???” Andere citaten worden geput uit het tijdschrift Dietsland-Europa  dat wel eens omschreven wordt als een intellectueel baken voor het VB.

Het ‘programma’ van de Satanic Skinheads wordt omschreven in 18 punten, en hier is over nagedacht want er staan iets minder taalfouten in. “1. Satanisme betekent voor ons anti-christ zijn en de heidense orde weer willen herstellen. (…) 3. Wij zijn pro-blank en zijn bereidt om te vechten, moorden en te sterven om ons ras puur en zuiver blank te houden. 4. Wij zijn tegen elke vorm van migratie. Migranten moeten uitgeroeid worden, ze hebben geen recht om hier te zijn. 5. Wij haten homo’s, lesbienes, transexuelen, bisexuelen… en gelijkaardige verfoeilijke wezens die hier op ONZE aarde rondlopen. (…) 8. 88 (Heil Hitler, red.). 9. Eigen volk eerst. 10. Wij vechten om te doden. (…) 12. Eet (varkens)vlees. (…) 18. Wij hebben liever een wereld zonder mensen dan een wereld zonder ariers.”

Bij het materiaal dat je kan downloaden op de website van Satanic Skinheads Vlaanderen vinden we een 886 bladzijden tellende pdf van een Nederlandse bewerking van Mein Kampf. En voorts prentjes, die verwijzen naar Hitler en naar Vlaams-nationale symbolen, om op je gsm te installeren, en soortgelijke wallpapers voor je p.c.. Er wordt gelinkt naar een Zweedse en een Engelse ‘divisie’ van de Satanic Skinheads. En naar websites met neonazi-muziek, en websites van satanische gezelschappen en wapenhandelaren. Er is ook een link naar de website van de groep ROT (“Raping trash from Antwerp”) en naar de website van het metalcafé Den Drempel.

Tussen haakjes: ROT trad tussen mei 2005 en maart 2006 maar liefst negen keer op in Den Drempel, gelegen schuin tegenover het winkeltje in heidense prullaria dat VB-senator Wim Verreycken in de Korte Nieuwstraat in Antwerpen openhoudt. ROT had in mei dit jaar overigens ook een optreden versierd in het jeugdhuis KV Kaffee, maar daar is het concert stilgelegd en zijn ze buitengezwierd toen bleek wat een neonazi-aanhang ze op de been had gebracht. Café Den Drempel lijkt intussen afstand te nemen van neonazi’s. Op de deur die rechtstreeks toegang geeft tot het café hangt nu een A4tje met de boodschap: ‘Leave your politics at the door!!’. ROT zou volgende maand opnieuw optreden, dan op de Antwerpse Linkeroever.

De man die je kan opbellen voor het Mede-feest dat op de website van Satanic Skinheads Vlaanderen wordt aangekondigd, is ene Steve Kockx. ‘Mede’ is een drank op basis van honing die bij Odin, de oppergod in de Germaanse en Noordse mythologie, kennis en wijsheid deed opborrelen. Maar het Mede-feest zal geen saaie bedoening worden. We hebben Kockx maandagavond gebeld, en zouden we komen, mochten we wat ‘pintjes’ meebrengen. Volgens Kockx zal het Mede-feest niet ver van de verzamelplaats doorgaan. Mogelijk is dat dus in zijn appartement aan de Groenendaallaan. Stipt op tijd komen naar het verzamelpunt is wel nodig. Naar eigen zeggen wordt niet veel volk verwacht, volgens Kockx vooral kameraden waarvan het lang geleden is dat hij ze nog gezien heeft.

Het is bijgevolg een marginaal feestje, van marginale figuren. Maar dat belet niet dat hun racistische praat en het ophemelen van het neonazisme aan banden moet gelegd worden. Het onduldbaar is dat de overledenen in de gaskamers gebagatelliseerd worden, en hier zelfs als ideaalbeeld gebruikt worden. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) heeft dan ook bij Cyberhate klacht neergelegd tegen de website http://geocities.com/ssvlaanderen, en burgemeester Patrick Janssens gevraagd op te treden tegen de Satanic Skinheads: elke samenscholing van neonazi’s en anderen rijp voor de psychiatrie zaterdag in Antwerpen te verbieden en te beletten.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (20) | Tags: satanic skinheads |  Facebook | | |  Print

18-10-06

Verslag van het avondje uit van Blood & Honour/Combat 18

Weelde1Nordfrontdenhaag13okt2006-webBij Blood & Honour/Combat 18 zijn ze tevreden over het avondje uit van vorige zaterdag. Als sardienen bijeengepakt (foto 1), maar de sfeer was "onbeschrijfelijk". Oidoxie, Nordfront (foto 2), Razors Edge, Chingford Attack die als climax van het Razors Edge-optreden onverwacht op het podium stond en samen met Razors Edge een paar Skrewdrivers-klassiekers bracht, en vooral het Amerikaanse Blue Eyed Devils viel in de smaak van het publiek in Weelde (Over Blue Eyed Devils: "They showed they are the true experts of Hatecore. (...) True professionals white power at its very best."). Wie na Blue Eyed Devils nog niet doof was van het lawaai kon nog nagenieten van Civil Disorder.

Waren het overwegend wagens met Duitse nummerplaten die naar Weelde afzakten (zie http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061015), volgens Blood & Honour/Combat 18 was er volk aanwezig uit Duitsland, België, Nederland, Polen, Rusland, Hongarije, Frankrijk, de Verenigde Staten, Slowakije, Engeland, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië, Spanje Bulgarije, Zweden, Denemarken en Litouwen. Ongetwijfeld was de toeristische dienst van Ravels, waarvan Weelde een deelgemeente is, daar niet op berekend. Dat onze vrienden van AFA-Nederland daags te voren aan de Belgische ambassade in Den Haag actie hebben gevoerd tegen het voorgenomen neonazi-concert in ons land (foto 3), is Blood & Honour/Combat 18 niet ontgaan. Ze hebben ook gekeken naar de Belgische televisie, en met tevredenheid vastgesteld dat de burgemeester van Ravels over hen vertelde: "They were well behaved and caused no trouble."

Blijkbaar was er in de Blood & Honour-rangen echter wel gemor om het lange wachten om de zaal The Wall binnen te kunnen. Maar, zegt Blood & Honour/Combat 18, zij die klagen over het een tijdje in de kou moeten aanschuiven "are not really cut out for the sort of struggle we are involved in". En in Engeland liep het ook mis. Daar werd naar een aantal Blood & Honour-leden de boodschap gemaild dat het concert in Weelde afgelast was. Er werden ook een aantal doodsbedreigingen geuit. Harten zouden uitgerukt worden en hoofden zouden afgesneden worden, maar zover kwam het niet. "Our hearts and heads are still where they belong to - to National Socialism and B&H/C18."

De uitbater van The Wall weigerde aanvankelijk het schorremorrie dat voor zijn deur stond binnen te laten, getrouw de uitspraken die hij daarover vroeger heeft gedaan (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050225). "De man weigerde echt", bevestigt een politieman. "Hij wilde ze niet binnenlaten, maar die mannen hebben echt zéér zware druk uitgeoefend op hem. Echt zéér zware druk. Hij heeft gekozen voor de beste oplossing. Wie weet wat was er anders gebeurd." Een aantal concertgangers was al redelijk zwaar aangeschoten nog voor het concert begon.

21:57 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

Als de verkiezingen anders waren uitgedraaid

Een paar dagen voor 8 oktober spraken we nog met een cultuurmedewerker in een Antwerps district waar het VB tegen een absolute meerderheid aan schurkt. We lachten met de programmatie die zou moeten veranderen als het VB aan de macht zou komen, maar plots werd onze gesprekspartner ernstig: "Weet je dat het VB bij ons de enige partij is die in haar lokaal programma iets heeft staan over cultuur? De andere partijen spreken over 'welzijn', maar cultuur?"

Behoud de Begeerte en het Toneelhuis vroegen zich af hoe een door extreem-rechts gepatroneerde literaire avond er uit zou zien. Het Borms-gedicht van Willem Elschot? Een Cyriel Verschaeve-medley? De celbrieven van Wies Moens als monoloog? De ontmaskering van Boontje, als charlatan van de Linkse Kerk? Een wedstrijd lofdichten op Rubens en Van Dyck?

Krul je tenen in de Bourla-schouwburg, dinsdag 24 oktober 2006. Met medewerking van onder andere Kristien Hemmerechts, Tom Lanoye, Erwin Mortier, Jeroen Olyslaegers en Gilda Bal.

00:18 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur |  Facebook | | |  Print

17-10-06

Veranderingen in stemintenties en hun oorzaken

Het voorbije weekend maakte Karel de Gucht in  De Morgen het proces van de opiniepeilingen waarmee we in de aanloop van 8 oktober overspoeld werden. Eens te meer zaten ze glad naast de werkelijke uitslag. De kampioen daarbij was… De Stemmenkampioen van  Het Laatste Nieuws, gebackt door professor Thevissen (VUB). Op 7 oktober kopte  Het Laatste Nieuws nog dat de krant uitpakte met “de meest actuele prognose ooit”. Subtiel werd toegevoegd dat “er zich nog wijzigingen kunnen voordoen de komende 48 uur, maar grote verschuivingen worden niet verwacht.” De Stemmenkampioen had de uitslag van de SP.A daags na de publicatie van de enquêteresultaten met 11,6 % onderschat, de uitslag van het VB met 2 % overschat (de 2 % die Dewinter nodig had om boven de grens van 35 % te komen), de uitslag van de CD&V met 7,6 % overschat…

En het was niet alleen die peiling die ernaast zat. Een paar weken tevoren werd Philip Heylen door De Stemmenkampioen  van de ene dag op de andere uitgeroepen tot de nieuwe Antwerpse burgemeester, maar met dezelfde snelheid mocht hij die droom een tijdje later alweer opbergen. En – en dat interesseert ons meer – De Stemmenkampioen  beweerde bijvoorbeeld ook dat het VB nieuwe kiezers binnenhaalde door de ‘hetze’ tegen het VB na de schietpartij van Hans Van Temsche. Het VB won kiezers door de “schaamteloze electorale recuperatie door de andere partijen”, door het plan om het VB (een deel van) de partijfinanciering af te nemen, en door de “partijdige en vooringenomen houding tegen het VB van de media en de openbare omroep in het bijzonder”. Bart De Wever (N-VA) had die opiniepeiling niet eens nodig om hetzelfde te kwaken. Onderzoek van de Universiteit Antwerpen, in samenwerking met de universiteiten van Hasselt, Leuven en Gent, toont intussen aan dat het VB net in die periode kiezers verloor.

De definitieve analyse is nog niet bekend omdat er nog een postelectorale peiling is gebeurd, die sommige cijfers in een beter perspectief moet plaatsen. Maar een werknota van 23 bladzijden die wij konden inkijken geeft al een zicht op wat de evolutie van de voorbije maanden is geweest bij het kiesvolk. Ook dit onderzoek van Peter Van Aelst, Stefaan Walgrave en anderen beroept zich op een internetpanel, maar anders dan bij De Stemmenkampioen  wil men hier niet peilen naar de hype van de dag maar naar evoluties gespreid over weken en maanden. De grootste verschuiving gebeurde in de periode tussen de gemeenteraadsverkiezingen en de verre aanvang van de verkiezingscampagne. Het VB steeg alsmaar, met de federale verkiezingen in 2003 en de gewestverkiezingen in 2004. In maart dit jaar is het VB populairder dan ooit, maar bij de volgende meeting in augustus is het heel wat minder. “De racistische moorden in Antwerpen en de Stille Mars die daar op volgde, en vooral de aanvallen die het VB van de slachtoffers (ouders van Luna) kreeg te verwerken, zijn daar waarschijnlijk niet vreemd aan”, schrijven de onderzoekers. In de loop van september kan het VB zich licht herstellen, in Antwerpen sterker dan elders. “Maar ook in de Metropool wordt het verlies tijdens de voorgaande maanden niet helemaal goedgemaakt.”

De stemtrouw is de kracht van het VB. Eens voor die partij gekozen, blijft men er doorgaans voor stemmen. En als men bijna geen kiezers verliest, is elke nieuwe kiezer winst. VB-kiezers zijn van alle kiezers het meest opgezadeld met wantrouwen tegen alles en nog meer. VB-kiezers blijven vooral voor het VB stemmen omwille van de thema’s veiligheid en migranten. De nieuwe VB-kiezers zijn minder rechts dan zij die eerder al voor het VB stemden. Zij komen vooral van de VLD, in mindere mate van de CD&V en de SP.A, maar de combinatie CD&V/N-VA lokt ongeveer evenveel VB-kiezers dan aan die partij verloren worden. Vertrouwen in de bekwaamheid van de VB-politici speelt bij de VB-kiezers geen rol. Uitzondering op die regel is Antwerpen waar VB-kiezers meer vertrouwen hebben in hun kopstuk. De kiezers die het VB verlaten doen dit omdat ze meer vertrouwen hebben in de kandidaat-burgemeester van andere partijen “of gewoon door de algemene goede kandidaten van de andere partijen”.

Het zijn er niet veel, maar er zijn nog VB-kiezers die voor rede vatbaar zijn.

00:47 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (3) | Tags: 8 oktober, vlaams belang |  Facebook | | |  Print

16-10-06

"We hebben dit te lang getolereerd"

2006_bh14-10weeldeDe meeste kranten spreken over 2 000 mensen die zaterdagavond verzamelden voor een neonazi-concert in Weelde (Ravels) (zie ook: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061015). Volk dat blijkbaar allemaal een persoonlijke uitnodiging op zak had, waardoor het ingrijpen van de politie - als die dat al had gewild - moeilijker ligt. De Morgen ( Invasie van Duitse neonazi's in Vlaanderen) en  Het Nieuwsblad ( Neonazi's feesten in de Kempen) besteden van alle kranten de meeste aandacht aan de Duitse Blood & Honour/Combat 18-bijeenkomst in ons land zaterdagavond. Het Nieuwsblad bespreekt ook de muziek en de teksten van Blue Eyed Devils, Oidoxie en Nordfront, maar betitelt het Anti-Fascistisch Front verkeerdelijk als een Nederlandse organisatie. De Standaard  titelt  Kempen opgeschrikt door neonazi's. Het minste aandacht voor het gebeuren heeft  Gazet van Antwerpen: het handelt de zaak af in twintig regeltjes onder de kop  Neonazi's organiseren Blood & Honour-concert. Het eerste het beste verkeersongeval krijgt in de krant evenveel ruimte, als het al niet meer is. Het Laatste Nieuws benadrukt : Feestje neonazi's verloopt zonder incidenten. De liberale krant keurt in haar 'commentaar van de dag' wel de jongste neonazi-bijeenkomst af.

Luc Van der Kelen: "Vlaanderen krijgt een slechte reputatie. We hadden al de hoofdstad van extreem-rechts en nu gaat er geen maand voorbij of neonazi's komen bij ons congresseren, pardon, drinken en feestvieren. In het weekend was er weer zo'n bijeenkomst, tussen de varkens en de koeien van Ravels, Kempenland, neonaziland aan de Dietsekroon... Iedereen heeft recht op een mening en mag die uiten. Of die mening gefundeerd is, dom of populistisch doet er grondwettelijk niet veel toe. En dansen en een pint drinken mag ook. En als iemand een band met anderen vindt door in privékring de rechterarm te heffen, tja, wat kan een land daartegen doen, als er geen oproer van komt? Maar zoals ik al zei, het geeft ons de slechte reputatie dat Vlaanderen blijkbaar goede grond blijkt voor nazinostalgie. Waarom worden de vriendelijke dorpen in Vlaanderen daarvoor uitgekozen? Omdat bij ons kan, wat elders moeilijk ligt?

Moet zoiets nu kunnen? Volgens sommigen wel, op basis van het oude principe dat het uiten van meningen vrij is. Maar een democratie moet toch limieten kunnen opleggen als bewegingen of groepen geweld verheerlijken en mensen viseren om wat of wie ze zijn. De democratie hoeft niet zo tolerant te zijn om haar diepste principes te laten verdrinken in doctrines van de duisternis. Extreemrechts verwijst dan altijd naar extreemlinks, naar communistische groeperingen omdat die ook extreem zijn en ook staatsbedreigend, want de revolutie predikend. Die uitleg raakt kant noch wal. Geen enkele extreemlinkse groep in ons land pleit voor discriminatie op basis van ras of huidskleur, viseert groepen mensen om de groep waartoe ze bijhoren en predikt nog de bolsjewistische revolutie van lang geleden. Een partij als de PvdA is zich zelfs aan het omvormen tot een linkse partij naar het model van de SP in Nederland. Minister Dewael zoekt middelen en een juridische basis om op te treden tegen bijeenkomsten à la 'Blood & Honour', net zoals hij terecht een einde wil stellen, tot en met een stadionverbod, aan het gejoel van de racistische apen in onze voetbalstadions. Laten we het maar duidelijk zeggen:we hebben dit te lang getolereerd. Er is een grens aan wat een samenleving kan verdragen."

08:22 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (14) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

Lachen met Dewinter

Gisteren was het de beurt aan de VRT om in Panorama haar verslag van de verkiezingscampagne in het spoor van Patrick Janssens, Philip Dewinter en Ludo Van Campenhout te brengen. We leerden dat Dewinter op het VB-verkiezingscongres een week voor de gemeenteraadsverkiezingen bij het slotapplaus van de aanwezige partijkaders en -militanten mompelde: "Allez, een beetje enthousiasme." Een week later zat Dewinter op een kaas- en wijnavond in Schoten, daags voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dewinter werd de les gelezen door een vrouw: "Ik stem nog voor u, maar ge moet het nu waarmaken." Als het VB nu weer niet aan een bestuursmeerderheid geraakt, gaan vele VB-kiezers afhaken. Even voordien hadden Dewinter en Freddy Van Gaever vastgesteld dat ze de media niet mee hebben. Van Gaever: "We moeten een gazet hebben. Ik ga iets ineensteken dat weinig kost, weinig financieel risico heeft." Zakenman en sinds 2004 VB-volksvertegenwoordiger Freddy Van Gaever heeft niet voor niets de reputatie van vele ondernemingen op te starten... die vervolgens vlugger failliet gaan dan ze opgericht werden. Van Patrick Janssens blijft ons het moment bij waarop we hem op het 0110-concert de Kids-hits 'There Will Be No Next Time' zien meezingen, en van Ludo Van Campenhout onthouden we zijn gevloek dat het VB achteruit gaat "maar ten koste van ons".

Al zaten er nog wel best andere interessante zaken in voor wie het nog niet wist. Bijvoorbeeld dat Dewinter er zijn hand niet voor omdraait om ook bij allochtonen stemmen voor het VB te winnen. De Telefacts-reportage was echter spraakmakender. VTM volgde Dewinter van als hij thuis naar de eerste verkiezingsuitslagen op televisie kijkt, waarna Dewinter zich naar het VB-partijsecretariaat laat rijden (foto). Het VB-partijsecretariaat aan de Amerikalei in Antwerpen waar aanvankelijk nog een optimistische sfeer heerst. Sfeer die omslaat in ontreddering... gevolgd door het buitenwerken van de pers. Maar Dewinter had niet door dat het VTM-microfoontje aan zijn vest ook achter gesloten deuren de reactie van Dewinter bleef registreren. Wat volgde was wat Dewinter werkelijk dacht over de verkiezingsuitslag. En hoe Dewinter zijn verlies toch als een overwinning probeert voor te stellen.

Op YouTube zijn inmiddels filmpjes van die Telefacts-uitzending te vinden. Ene Pieterr, overigens een Nederlander, knipte er de leukste quotes uit. 'Legatus00' zette de hele Telefacts-uitzending in twee delen op YouTube... in de categorie 'Comedy'. Dewinter heeft eruit onthouden om voortaan wat restrictiever te zijn met het toelaten van televisiecamera's. Dewinter: "We zouden in de toekomst beter wat minder naïef zijn en niet overal tv-camera's tolereren." Kijk en geniet mee, nu het VB nog kon verschalkt worden door de televisiecamera's... en microfoontjes.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (9) | Tags: 8 oktober, antwerpen, dewinter |  Facebook | | |  Print

15-10-06

Duits Blood & Honour-concert inderdaad in België... en geen strobreed in de weg gelegd

2006_bh14-10weeldeOnze informatie over een door Combat 18/Blood & Honour-Duitsland in ons land gepland concert blijkt te kloppen. Op 8 september brachten wij als eerste uit dat Combat 18/Blood & Honour-Duitsland een concert in ons land wilde organiseren (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060908). We kregen er later nog bevestiging van vanuit Duitsland, en vorige woensdag verwittigden we de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie, een aantal politici en de pers nog eens expliciet van de plannen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061011).

Gisterenmorgen liep op onze redactie het nieuws binnen dat de Duitse neonazi's om 19.00 uur zouden verzamelen aan de afrit van de A67/E34 in Someren (Nederland). Het programma voor 's avonds was gewijzigd: Kraftschlag en Agitator waren vervangen door de Duitse neonazi-muziekgroep Nordfront. Een groep die op 13 december 2003 reeds op een Blood & Honour-concert in ons land optrad, toen in "een klein slaperig dorpje" in Oost-Vlaanderen.

Vanuit Someren werd met een tweehonderdtal auto's richting Weelde, deelgemeente van Ravels in de Antwepse Kempen gereden. Onderweg vervoegden nog enkele bussen de karavaan. De voertuigen droegen vooral Duitse nummerplaten, en de schatting van het aantal inzittenden varieert tussen 1 300 en 2 000. In Weelde was discotheek The Wall the place to be, een gabbertent waarvan de uitbaters in februari vorig jaar nog Knack  haalden met uitspraken als dat bij hen geef foute symbolen en geen rechterarm omhoog waren toegelaten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050225). Burgemeester Jozef Coppens (CD&V) was zaterdagnamiddag al op de hoogte van de 'toeristische' invasie maar vaardigde op aanraden van de politie (!) geen verbod uit voor de bijeenkomst. Tussen vier en vijf uur 's morgens vertrokken de laatste neonazi's terug naar hun 'heimat'.

Minister Dewael maakt zich sterk dat de democratische partijen de wetgeving willen aanpassen zodat neonzistiche organisaties als Blood & Honour-Vlaanderen en BBET verboden kunnen worden door een rechter. Maar dat biedt geen antwoord op wat gisteren is kunnen gebeuren. Buitenlandse organisaties die, omdat de aarde in hun land te heet wordt onder hun voeten, dan maar in België een neonazi-concert mogen inrichten. Er is dan ook een wetgeving nodig zoals in Duitsland die het dragen van bepaalde symbolen (swastika...) en verspreiden van bepaalde muziek (het Horst Wessel-lied...) verbiedt.

18:18 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (6) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

14-10-06

Organisator neonazi-concert zoekt vrouw

BH-14 oktoberMet onze  'Open brief aan de ministers Dewael en Onkelinx' (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061011) kreeg  Het Laatste Nieuws lucht van het neonaziconcert dat Combat 18/Blood & Honour-Duitsland vandaag in ons land zouden organiseren. De krant zocht uit waar het concert zou kunnen plaatsvinden. Het Laatste Nieuws kon het niet achterhalen, maar ontdekte wel wat anders.

Het Laatste Nieuws  ging de uitbater opzoeken van de voetbalkantine waar Blood & Honour-Vlaanderen op 9 september een concertavond had ingericht (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060911). "Ik kende hem niet", vertelde René Hermans gisteren in Het Laatste Nieuws  over de man die een tijd geleden bij hem aan de deur stond. "Hij zei enkel dat hij onze kantine wilde reserveren voor een activiteit met een driehonderdtal man. Voor wat het precies was, vertelde hij niet. Hij liet ook geen naam of telefoonnummer achter. Maar hij betaalde wel onmiddellijk contant." Pas daags na de feiten kwamen de bestuursleden van de Aarschotse club Wolfsdonk Sport te weten dat op 9 september neonazi's tot uit Estland toe in hun kantine verzameld hadden. "De politie vertelde me dat ze meestal zelfs drie tot vier zalen tegelijk reserveren", zegt Hermans nog. "Pas op het laatste ogenblik kiezen ze." Om pottenkijkers te weren en te voorkomen dat een gealarmeerde zaaluitbater zijn deuren zou sluiten, worden zelfs actief dwaalsporen gelegd. Zo kreeg een Nederlandse televisieploeg een uitnodiging om op het concert van 9 september te komen filmen, met de boodschap om zich klaar te houden in het Limburgse Peer.

Over het concert van vandaag wilde de politie niets kwijt aan Het Laatste Nieuws. Maar schrijft de krant: "Dat het ergens in Vlaanderen zal plaatsvinden, concluderen de speurders blijkbaar uit de handel en wandel van de organisator wiens e-mailadres op de aankondiging staat. Het gaat om een 26-jarige Duitser die Antwerpen als uitvalsbasis zou hebben sinds Blood & Honour in zijn land verboden werd. Hij verschuilt zich achter de naam 'Seemann' maar een foto met hetzelfde e-mailadres erbij staat op een datingsite onder de noemer 'Ik zoek een vrouw'." Even googelen met zijn e-mailadres 'Seemann88', waarbij de '88' staat voor 'Heil Hitler', bracht ons inderdaad naar een datingsite waar 'Seemann', met foto en al, een vrouw zoekt. En dat is goed nieuws. Geef die man een (nieuw) lief, en misschien houdt hij zich voortaan met zinniger zaken bezig dan neonazi-concerten organiseren.

Wie vandaag wat in de kranten wil zoeken over het concert van Combat 18/Blood & Honour-Duitsland in ons land kan daarvoor niet bij de Vlaamse pers terecht. Een mens moet daarvoor al buitenlandse kranten kopen! De Nederlandse De Volkskrant  kopt vandaag op haar voorpagina  Extreem-rechts festival in België  en op bladzijde 3 staat een - uitgebreid geïllustreerd - artikel van bijna een halve bladzijde groot: Extreem-rechts radicaliseert gestaag. In de schaduw van de aandacht voor het moslimterrorisme, zijn de neo-nazi's bezig aan een opmars.

12:02 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (8) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

Het Andere Boek: Geld & Macht

Dit weekend vind in Antwerpen de dertigste editie plaats van  Het Andere Boek. Niet meer in de Plantijn Hogeschool zoals de voorbije jaren, maar in het Zuiderpershuis. Back to the roots toen  Het Andere Boek nog verstrengeld was met progressief Vlaanderen, en niet probeerde te doen waar de Boekenbeurs en Zuiderzinnen beter in zijn? Wait and see. Wij gaan morgen langs, als om 12 uur Geert Van Cleemput, Marc Spruyt en Norbert Van Overloop debatteren over het VB.

Gisteren werd in Galerie De Zwarte Panter - waar galeriehouder Adriaan Van Raemdonck nog steeds overgelukkig rondloopt omwille van de verkiezingsuitslag van vorige zondag - al een 'ander boek' voorgesteld. Drieëntwintig jaar na De 200 rijkste families  waarvan 27 000 exemplaren verkocht werden (!) heeft René De Preter (foto) een nieuw boek geschreven: Geld & Macht. Ook nu ging er vele jaren opzoekingswerk aan vooraf, wat heel wat wetenswaardigheden heeft opgeleverd terwijl het boek toch de loutere opsomming van feiten overstijgt.

René De Preter: "Het was mijn bedoeling om een aantal machtsmechanismen te ontrafelen, te achterhalen wie aan de touwtjes trekt en welke rol geld daarbij speelt. Er wordt gezegd dat geld de wereld bestuurt. We kunnen dat niet echt tegenspreken, maar niet elk hebzuchtig individu is gedreven door de drang naar macht. Voor sommigen gaat macht voor op geld, al gaat met macht ook financiële welstand gepaard. Het is gewoon fascinerend om die relatie te onderzoeken. Onmiddellijk komt men in deze zoektocht bij godsdienst of religie terecht. Macht en bezitsdrang moesten in overeenstemming gebracht worden met de godsdienstige regels. Opvallend is dat de grote religieuze bewegingen van deze wereld in hun basisgeschriften een bijzondere kritische houding aannamen tegenover geld en bezit. Op het eerste gezicht stond en staat de praktijk van een aantal gelovigen haaks op de principes.

Begrippen als geld, hebzucht en macht worden in het boek toegelicht, maar het gaat ook over wegen naar machtsverwerving. De vrije markt zorgt zelf voor een aantal machts- en bezitsverhoudingen. Hoe die verhoudingen er precies uitzien, hangt in grote mate af van de invulling van het begrip 'vrij'. In de machtsstrijd is de opbouw en het gebruik van netwerken ook heel belangrijk. Diverse netwerken beinvloeden de economische en sociale evolutie buiten elke democratische controle. Er zijn ook misdadige netwerken, die tegenwoordig een aanzienlijk deel van het economisch apparaat controleren, en daarbij gretig gebruik maken van de globalisering van de economie.

Een laatste aspect dat me heeft beziggehouden is de ethische dimensie van ons economisch handelen. Er zijn altijd mensen geweest die een rechtvaardige verdeling van de opbrengsten van de aarde hebben verdedigd en machtsmisbruiken hebben aangeklaagd. Die zijn er ook vandaag nog. Wat hebben ze te vertellen? Alleszins tonen ze aan dat de mens naast hebzuchtig ook solidair kan zijn. Beide eigenschappen behoren tot onze natuur, maar dat betekent meteen dat de natuur ons niet verplicht om een wereld op hebzucht en machtswellust te bouwen. De mens kiest zelf."

12:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (1) | Tags: boeken |  Facebook | | |  Print

13-10-06

Muziek verzacht niet altijd de zeden

BlueEyedDevils-Holocaust2000FrontcoBLOODANDHONOUR_VOL5thisisbhVandaag voeren onze vrienden van AFA-Nederland actie aan de Belgische ambassade in Den Haag (zie: www.afanederland.org) als protest tegen de Ian Stuart Memorial die Combat18/Blood & Honour-Duitsland morgen in ons land zou inrichten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061011). Alhoewel de Memorial georganiseerd wordt door Duitse neonazi's, blijven Duitse antifascisten erbij dat het concert in ons land zal plaatsvinden. Naargelang de bron worden 900 tot 2 000 neonazi's uit heel Europa verwacht. En welke muziekgroepen worden verwacht?

Hoofdact is Blue Eyed Devils uit de Verenigde Staten. De groep speelde in het verleden regelmatig op Duitse Blood & Honour-concerten. Hun teksten kenmerken zich door antisemitisme en geweldsverheerlijking. Woensdag legden we hier al een link naar de tekst van Final Solution  (http://www.lyricsdownload.com/blue-eyed-devils-final-solu...). Bomb The Cities  (http://www.lyricsdownload.com/blue-eyed-devils-bomb-the-c...) en Murder Squad  (http://www.lyricsdownload.com/blue-eyed-devils-murder-squ...) zijn niet minder weerzinwekkende teksten gezongen door Blue Eyed Devils. De hoes van hun cd Holocaust 2000  zie je hierboven (illustratie 1). Van de cd Murder Squad  zijn blijkbaar twee versies in omloop. Eén met de afbeelding van een keltenkruis en een gewapende neonazi, en één met drie niet nader geïdentificeerde (Joodse?) mensen die aan een touw opgeknoopt zijn terwijl een mensenmassa en een nazi-officier toekijkt.

Kraftschlag is een bekende Duitse neonazi-groep. Live speelt deze groep onder andere het Horst Wessel-lied (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Horst-Wessellied) dat in Duitsland ten strengste verboden is om nog te laten horen. Kraftschlag speelde in 2004 al op een Blood & Honour-concert in Broechem, deelgemeente van Ranst. Dat concert werd door ruim 600 neonazi's bezocht. In Duitsland zijn de cd's van de groep intussen verboden. In haar teksten spreekt de groep zich uit voor 'raszuiverheid' en 'blanke solidariteit'. Zanger Jens Uwe is in het bezit van een uitgebreid strafblad. Zo is hij veroordeeld voor het verheerlijken van geweld, aanzetten tot rassenhaat, ontkenning van de holocaust en verheerlijking van het vermoorden van Joden.

Razor's Edge is een Engelse oudgediende in het neonazi-circuit. De groep werd opgericht in 1990 en is uitgegroeid tot een invloedrijke neonazi-groep. Op de cd Heroes and Hooligans  spreekt de groep zich uit voor de terreurorganisatie Combat 18. Leden van de band zijn ook betrokken bij de Engelse divisie van Combat 18. Op de voorkant van de cd Whatever It Takes  staat een afbeelding van het SS-logo en het numerieke nazi-symbool '88' ('Heil Hitler'). De groep leverde een bijdrage aan de verzamelcd Blood & Honour vol. 5  (illustratie 2) en aan de deze maand verschenen verzamelcd This is Blood & Honour  (illustratie 3), telkens met sprekende afbeeldingen op de cd-hoes. In 2002 speelde de groep in Spanje ter ere van de 113de verjaardag van Adolf Hitler. Hun cd's, zoals ook cd's van Blue Eyed Devils en Kraftschlag, en de twee hierboven vermelde verzamelcd's van Blood & Honour, worden verdeeld door het Zweedse NS88 Records, waarbij NS staat Nationaal-Socialistisch en 88 voor Heil Hitler.

De jongste jaren is de Duitse groep Oidoxie flink bezig naam op te bouwen in neonazi-kringen. De groep speelde eerder al in Nederland op een concert georganiseerd door de neonazistische Nederlandse Volks-Unie. In 2000 speelde de groep in Spanje ter ere van de 111ste verjaardag van Adolf Hitler. Oidoxie's cd Schwarze Zukunft  is in Duitsland verboden wegens volksopruiing en verboden symboliek. In 1998 werd de groep voor deze cd veroordeeld tot een geldboete. In haar bijdrage aan de compilatie cd Tribute To Lunikoff  betuigt de groep eer aan Rudolf Hess, plaatsvervanger en vertrouweling van Adolf Hitler. Leden van de groep dragen trouwens tatoeages van Rudolf Hess, naast van Combat 18.

Agitator is een relatief nieuwe groep uit Duitsland. Ze bracht een cd uit met de grappig bedoelde titel A very white x-mas. Daarnaast leverde Agitator een bijdrage aan de hierboven reeds vermelde compilatie cd Tribute To Lunikoff. Lunikoff is een pseudoniem van Michael Regener, zanger van de beruchte Duitse neonazi-groep Landser. Regener is veroordeeld voor racisme, antisemitisme en lidmaatschap van de criminele vereniging Landser.

Tenslotte is er nog Chingford Attack. Een Engelse groep die in haar teksten fel van leer trekt tegen alles wat Joods en links is. In het nummer Dirty White Whore  wordt ex-olympisch zwemster Sharron Davies door de mangel gehaald vanwege diens zwarte echtgenoot. De groep publiceerde een foto van Davies met haar man voorzien van de tekst "Death to all racemixers". In de herfst van 1996 zou de groep samen met de neonazistische groep No Remorse in Duitsland optreden. Het ging echter niet door omdat alle groepsleden gearresteerd werden naar aanleidng van een gijzeling in hun appartement. Op de cd Reds Better Run  wordt in meerdere nummers opgeroepen tot rassenhaat. Op de hoes van de cd staat een tekening van een bulldog met een Combat 18-hangertje om zijn nek.

Op onze opmerking dat de Belgische overheid zegt dergelijke concerten niet te kunnen verbieden, reageren Duitse antifascisten met ongeloof. "Zij kunnen dat niet verbieden? Dat is te zot om los te lopen. In Duitsland zijn alle dergelijke concerten verboden. Dat is de reden waarom ze uitwijken naar België."

01:26 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (6) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

12-10-06

Campagne voeren voor 'Patrick'

Schitterend. Wanneer een beeld meer zegt dan duizend woorden. Dat is de omslag van  Knack deze week. Een beteuterde Philip Dewinter, in zwart-wit zoals op de foto’s van de bekende en onbekende Antwerpenaren die campagne voerden voor Patrick Janssens. En dan 'Patrick!' boven Dewinters hoofd. Mochten wij Patrick Janssens zijn, en mocht Dewinter niet zo'n weerzinwekkend karakter hebben, we zouden de omslag van deze  Knack aan een muur in ons bureau op het Schoon Verdiep ophangen.

De ambities van Dewinter en de psychologische omslag met de 0110-concerten, maar ook de tegenover zes jaar geleden veranderde sfeer op de markten (behalve in Hoboken, dixit N-VA’er Luk Lemmens), bracht Antwerpen ertoe massaal voor Patrick Janssens en de SP.A te stemmen. Knack  waarschuwt terecht dat de strijd nog niet gewonnen is. “Vanuit café Hopper ziet Antwerpen er helemaal anders uit dan vanuit een OCMW-woning in Hoboken.” Het vermakelijkste lazen we in Focus Knack. In een recensie van het VRT-programma Terzake XL. “Als Terzake XL ons een ding geleerd heeft, is het dat de vrije meningsuiting van de achterban van het Vlaams Belang het doeltreffendste wapen tegen die partij is.” En dan geeft het weekblad niet eens citaten van de echte achterban maar van Anke Van dermeersch en van de Sint-Truidense VB-volksvertegenwoordigster Marleen Beckers.

Knack  laat ook oud-burgemeester Bob Cools aan het woord. "Hebt u het gezicht van die man (Philip Dewinter, red.)  eens goed bekeken? De glitter en de glamour zijn helemaal weg. Dat is voor het eerst in zijn leven dat hij een nederlaang lijdt. Ik kan mij voorstellen dat het veel pijn doet." De ontreddering was groot, maar in de gisteren uitgezonden Telefacts-reportage waarin Dewinter de ganse verkiezingszondag gevolgd werd, zagen we, naast de vertwijfeling en het ongeloof, ook hoe vlug Dewinter zich herpakt. Onmiddellijk de nodige beeldspraak verzint ("Janssens kannibaliseert zijn eigen meerderheid", "het vreemdelingenlegioen"...), en met de hele VB-gilde lachend de pers en de aanwezige militanten tegemoet gaat alsof het de beste verkiezingsuitslag ooit is. Als er een challenger is van Patrick Janssens als communicator, dan is het wel Philip Dewinter. Maar zondag, dan wist hij het even toch niet meer. 

00:08 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (6) | Tags: 8 oktober, dewinter |  Facebook | | |  Print

"Geen coalitie met het VB"

In Antwerpen is men er nog niet. Het VB mag dan wel in geen enkel district een absolute meerderheid gehaald hebben, alvast in Berendrecht-Zandvliet-Lillo en Hoboken zou het nog wel eens in de pap kunnen roeren. In Hoboken wil de N-VA geen verbond met de PvdA sluiten om zo aan een meerderheid zonder het VB te geraken. Het alternatief zou dan worden dat men in Hoboken met een minderheidsbestuur zou werken, en naargelang welk voorstel steun zou verwerven bij het VB of de PvdA. Gezond is anders, en net nu in het district van Kris Merckx de laatste gevolgen van de loodvergifting door de Union Minière opgeruimd worden.

In de polderdistricten heeft de partij Polderbelangen het roer in handen. Ze heeft op 8 oktober twee zetels verworven. Voor voorzitter Willem Van Alsenoy (foto), die uit een Volksunie-nest komt, en Danielle Meirsman, districtsschepen en tot ze een gunstige plaats op de lijst voor de Antwerpse gemeenteraad misliep lid van de VLD. De SP.A-Spirit-Groen! heeft vijf verkozenen, de VLD één, CD&V/N-VA eveneens één. Het VB heeft zes verkozenen binnengehaald, ook al was huidig VB-gemeenteraadslid en keizer van het ganzenrijden Werner Van Linden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060416) geen kandidaat meer.

Gisterenavond kwam Polderbelangen bijeen om zich te beraden of het zou samengaan met het VB dan wel of het zou samengaan met een ‘bonte coalitie’ van SP.A, VLD en CD&V. Polderbelangen is overigens zelf al een even bont gezelschap met naast een herkozen Vlaams-nationalist en een liberale districtsschepen, ook nog drie huidige districtsraadsleden waarvan één ex-Groen! is en twee ex-VB zijn. In een Telefacts-reportage eveneens gisterenavond was te zien dat Dewinter al in de loop van vorige zondag een aanbod kreeg vanuit Berendrecht-Zandvliet-Lillo om met het VB coalitie te vormen. Dewinters adjudant Jan Penris zegt intussen gesprekken te voeren met het oog op een bestuursmeerderheid VB-Polderbelangen.

Misschien dat de twee ex-VB’ers Polderbelangen weerhouden om met het VB in zee te gaan, misschien zijn dat integendeel de mensen die bruggenhoofd zijn voor een coalitievorming – Jan Penris liet dat alleszins verstaan in de VB-fractievergadering in het Vlaams parlement vorige dinsdag. Gisterenavond geraakte men er bij Polderbelangen nog niet uit. De volgende dagen gaat het de andere partijen vragen wat hun concrete beleidsintenties zijn. Dinsdag worden de koppen terug bijeengestoken. Hopelijk heeft Polderbelangen-voorzitter Willem Van Alsenoy tegen dan ook de amusante brief gelezen die hij van een familielid kreeg. Geniet mee hoe Isha Van Alsenoy aan Willem Van Alsenoy motiveert om niet met het VB in zee te gaan: http://www.indymedia.be/en/node/4800

00:07 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, 8 oktober |  Facebook | | |  Print