31-12-06

De beelden van 2006

Luna, vermoord door een racist omdat ze een zwarte oppas had.

Tom Barman, die het lef had om tegen de apathie en de ‘politieke correctheid’ in te gaan met zijn 0110-concerten tegen het Vlaams Blok/Belang en voor verdraagzaamheid.

Philip Dewinter, ontredderd na het bekend worden van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Van minuut tot minuut in beeld gebracht door Telefacts, en verder verspreid via You Tube.

Gelukkig was 2006 niet alleen het jaar van de vermoorde onschuld, maar ook van de hoop die ondanks alles altijd weer verrijst.

08:29 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (3) | Tags: opinie |  Facebook | | |  Print

30-12-06

Blood and Honour-groep English Rose vanavond in De Kastelein, Brugge

EnglishRose-newYear06-07englishrosebloodnhonour-1Gisterenavond waren 1 100 mensen naar Hof ter Lo in Borgerhout afgezakt voor het optreden van drie thrashmetalgroepen (Thrashmetal? Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Thrash_metal). Zoveel volk zal er vanavond wel niet zijn voor het optreden van English Rose in De Kastelein in Brugge, maar toch zit er een kwalijke geur aan het optreden. English Rose is een oudgediende in nazi-muziekkringen en maakt deel uit van de Blood & Honour-structuur. In haar teksten zingt de band over blanke superioriteit en geweld tegen niet-blanken. Leden van de band zijn onder andere veroordeeld voor geweld tegen allochtonen. Bezoekers van De Kastelein geraakten dan weer eerder dit jaar in opspraak nadat ze een Vlaamse man met rastakapsel en zijn zwarte vriend van Gabonese origine molesteerden. De Kastelein was daarna een paar weken dicht, maar is terug open en programmeert nu het optreden van een neonazi-muziekgroep.

English Rose is in 1987 opgericht en is daarmee een van de langst bestaande muziekgroepen in de neonazi-scène. De groep treedt vanavond aan in De Kastelein in Brugge (illustratie 1, voor een grotere afbeelding: eenmaal met je muis klikken op de afbeelding). Allicht omdat ruzies in de neonaziscène nog meer inslag zijn dan het splitsen van muziekgroepen, treedt English Rose-zanger Stephan (Steve) Jones, alias Jonesy, op met een 'open lin-up'. Met andere woorden: het is een wisselend gezelschap dat de English Rose-frontman begeleidt. Hijzelf kent de weg naar De Kastelein want hij trad er met English Rose reeds op 20 januari 2001 op (foto 2). Het was niet de laatste keer dat English Rose voet op Vlaamse bodem zette. English Rose trad ook aan op een Blood and Honour-concert in Vlaanderen op 26 november 2005 waar ook Pantzerjager uit Frankrijk, Valhalla's Patriots (Duitsland), Legion of St George (Engeland) en Section 88 (Engeland) optraden. Bij dit concert was Dieter Samoy bassist bij English Rose. Samoy speelde ook bij Kill Baby, Kill (een Belgische skingroep die al tweemaal optrad in De Kastelein - het wereldje is klein) en bij de neofascistische Oi!-band Landstorm. Samoy is één van de skinheads die gearresteerd werd na het molesteren van een West-Vlaming met rastakapsel en zijn Parijse vriend van Gabonese afkomst in de nacht van 6 op 7 mei dit jaar. De Gabonees lag als gevolg daarvan verschillende weken in coma. De ouders van Samoy pleiten hun zoon vrij van 'zwaar geweld' ("Onze Dieter wilde die zwarte man zelfs een brief schrijven.", zie: http://www.hetvolk.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=GK6SF....). English Rose-frontman Jonesy is al meerdere keren veroordeeld voor geweld, onder andere tegen Aziaten.

English Rose omschrijft zichzelf als een nationalistische band. De teksten van de songs verwijzen echter naar het racistisch gedachtegoed. Nummers hebben titels als White Unity, White and Proud, For Race and Nation en For the 14 Words, verwijzend naar de 14 woorden: "We must secure the existance of our people and a future for white children." In het nummer The Nation burns  wordt de multiculturele samenleving gedegradeerd tot een poel des verderfs. "We have nothing in common, but still we're forced to mix. The summer brings us riots, more wounds for your to fix. Your harmony through propaganda really is a bore. Awake smell the coffee man, we just can't take it no more. The nation burns and who's to blame? The nation burns the anger that you can't tame, The nation burns  the streets are running red. The nation burns see the traitors end up dead."  English Rose heeft deelgenomen aan diverse verzamelcd's zoals Keep it white volume 1, White Pride World Wide volume 3 en de allereerste verzamelcd van Blood and Honour  (illustratie 3).

Dat de groep English Rose optreedt in De Kastelein is natuurlijk geen toeval. De kroeg zegt dan wel a-politiek te zijn, maar ze programmeert nu een groep die al op diverse Blood and Honour-festivals heeft gespeeld. Zoals ze ook al eerder groepen programmeerde die we kennnen van recente Blood and Honour-concerten in Vlaanderen. Avalon bijvoorbeeld, op 16 april 2005 in De Kastelein en geprogrammeerd op het beruchte Blood and Honour-concert in Boortmeerbeek. (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060805) waar ze uiteindelijk niet optrad maar dat lag waarschijnlijk eerder aan praktishe en niet principiële redenen. Na het molesteren van twee mensen die op een bus aan het wachten waren, maar het 'verkeerde' uiterlijke hadden, door bezoekers van een trouwfeest in De Kastelein, werd de Brugse kroeg een paar weken gesloten. Ze werd heropend onder 'strikte voorwaarden'. Onder die voorwaarden is niet begrepen dat er niet opnieuw neonazi-muziek mag gespeeld worden, ofwel worden die voorwaarden overtreden. Het eerste is waarschijnlijker, de weinig principiele houding van de Vlaamse (Brugse...) overheid kennend.

00:09 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (8) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

29-12-06

Naar een nieuw Front National? Koen Dillen heeft er geen goed oog in.

De campagne voor de Franse presidentsverkiezingen is op gang getrokken in het kamp van Jean-Marie Le Pen (foto 1). Met een eerste meeting (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/3862874/le-pen-gelooft-eri...) en een eerste reeks nieuwe affiches (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061218). Intussen heeft Bruno Mégret –  die in 1998 opstapte uit het FN na een mislukte coup om Jean-Marie Le Pens plaats in te nemen aan het hoofd van dat FN – zich gemeld bij de  Union des patriotes die rond kandidaat-president Jean-Marie Le Pen is opgericht. Marine Le Pen (foto 2), dochter van en de meest geciteerde als kandidaat-opvolgster van haar vader, ziet de komst van Mégret niet zitten. En VB-europarlementslid Koen Dillen ziet noch Mégret noch Marine Le Pen graag opgang maken in het FN.

In zijn wekelijkse rubriek in ’t Pallieterke  schrijft Guitry, alias Koen Dillen: “Als ik de zaken op een rijtje zet en zie wat er sinds de vorige presidentsverkiezingen allemaal veranderd is in de partij, vrees ik dat na de militanten ook heel wat kiezers zich wel eens vragen kunnen beginnen te stellen bij de ‘nieuwe marsrichting’ die de mediageile dochter van de grote baas er al voor een groot stuk heeft doorgedrukt.” Koen Dillen recapituleert: “We schrijven 21 april 2002. Tot eenieders grote verrassing, niet in het minst tot die van de door het establishment uitgespuwde kandidaat zelf, schakelt Le Pen de socialist Lionel Jospin uit tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Plots krijgt de partij zoveel media-aandacht te verwerken, dat niet alleen de vertrouwde gezichten van het Front, zoals Bruno Gollnisch, Carl Lang of Jean-Claude Martinez, in de televisiestudio’s opduiken. Neen, ook de jongste dochter van de chef, Marine, advocate van beroep, ziet zich plots tot vedette van TF1 en France 2 gekatapulteerd om de ideeën en het nationalistisch discours van haar vader kracht bij te zetten.

Na de verkiezing van Jacques Chirac in de tweede ronde zijn Bruno Gollnisch, Carl Lang en Jean-Claude Martinez wel weer uit de televisiestudio’s verdwenen, maar om een of andere bizarre reden hebben de Franse journalisten het mediacordon rond dochter Marine Le Pen niet terug opgericht. Mevrouw mocht bij wijze van spreken in de studio’s blijven zitten. Sinds april 2002 is de jongste dochter van Jean-Marie Le Pen gewoon niet meer weg te denken uit alle denkbare debatfora en zelfs luchtigere programma’s. Iets wat in Vlaanderen overigens ondenkbaar is. Het gaat zelfs zo ver dat Marine tegenwoordig veel meer dan haar vader op televisie verschijnt. Dit is een eerste objectieve vaststelling. Na april 2002 heeft er zich ook een andere symptomatische evolutie ingezet, binnen de partij deze keer. Een evolutie die na de volgende verkiezingen volgens insiders tot een schisma dreigt te leiden. Ik leg volgende week uit waarom. Marine heeft namelijk zonder toestemming van het partijbureau het initiatief genomen om het profiel van de partij te moderniseren, zoals dat heet. Met andere woorden, en ze zegt dat ook zelf aan de journalisten van dienst, ze wil af van het ‘extreem rechtse’ imago dat sinds de oprichting van het FN in 1972 het handelsmerk van de partij vormt. In goede en kwade electorale dagen.

Wat een paradox! In 1998 stond dezelfde Marine Le Pen als een tricoteuse van de Franse revolutie op de barricaden om de onverlaat Bruno Mégret naar het schavot te sturen toen deze nummer twee van het FN een zelfde Italiaanse operatie wou uitvoeren, verwijzend naar de manier waarop Gianfranco Fini in Rome het ‘neofascistische’ MSI (neofascistisch, d.w.z. voor immigratie, tegen Amerika en de Navo, tegen kernenergie…) tot een rechts-liberale Alleanza Nazionale heeft omgevormd. Salonfähig, en coalitiepartner van Silvio Berlusconi. Maar de strijd tegen Mégret ging natuurlijk gepaard met een strijd om de macht in het partijapparaat en had met veel meer te maken dan alleen maar het al of niet gewenste aggiornamento van extreem rechts. Vandaag doet Marine net hetzelfde als wat Bruno Mégret met zijn pleidooi voor een partij die ‘dertig procent van de kiezers kan aanspreken’ wilde realiseren. (Zijn MNR heeft nooit meer dan 2 % behaald, maar soit.) En ook vandaag dient de inzet van de partij veel minder de inhoud van het programma, dan wel de macht over de structuren.”

Koen Dillen herinnert eraan dat Jean-Marie Le Pen volgend jaar 79 jaar wordt. Een op dreef zijnde Koen Dillen: “Hij (Jean-Marie Le Pen, red.)  mag zich wel Mathusalem noemen (Mathusalem is de oudste persoon in het Oude Testament, red.), en denken dat hij zeshonderd jaar oud zal worden, en hij mag wel naar illustere Franse leiders als Clemenceau, De Gaulle, Pétain of Mitterand verwijzen om te bewijzen dat leeftijd geen probleem is, iedereen in het Front is met het après-Le Pen-tijdperk bezig. Ook al durft niemand dat luidop zeggen.” Meer van hetzelfde van Koen Dillen volgende week in ’t Pallieterke. Koen Dillen verwijst deze week nog naar de docufictie – niet enkel de RTBF kent dat genre – Tsunami sur l’Elysée  waarin op blz. 69 Marine Le Pen “haar eigen vader via een eigen interne putsch opzijschuift wanneer blijkt dat niet hij, maar alleen zij, wegens haar modern imago, de benodigde handtekeningen kan krijgen om kandidaat te zijn bij de volgende presidentsverkiezingen.”

Maar intussen krijgt Marine Le Pen af te rekenen met Bruno Mégret (foto 3) die zich opnieuw meldt in de entourage van Jean-Marie Le Pen. Marine Le Pen vreest dat in ruil voor zijn steun, Bruno Mégret een bepaalde positie gaat opeisen ook al is daar officieel niets over afgesproken naar aanleiding van de gezamenlijke persverklaring van Jean-Marie Le Pen en Bruno Mégret vorige week. Wat niet is, kan echter nog komen. Het idee dat in een aantal kiesomschrijvingen kandidaten van Mégrets MNR voorrang zouden krijgen op FN-kandidaten, is niet van aard om FN-militanten gerust te stellen. Jean-Marie Le Pen houdt het erop dat “dans l’ordre des choses” Mégret eerst een rol kan spelen in het verzamelen van de 500 peterschappen nodig om zich kandidaat te kunnen stellen voor het Franse presidentsschap. Jean-Marie Le Pen bevestigde op France 2  de moeilijkheden die hij heeft om de nodige handtekeningen te verzamelen. Of dat zich de slachtofferrol aanmeten is of reëel is, moet nog blijken.

00:01 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (3) | Tags: internationaal |  Facebook | | |  Print

28-12-06

De emomomenten van 2006

In alle regionale edities van  Het Nieuwsblad staan vandaag en gisteren de momenten die de regioreporters van de krant het voorbije jaar het meest hebben ontroerd, geërgerd of blij gemaakt. De ‘emomomenten’ van 2006. En wat waren die voor de politieke redacteurs die voor  Het Nieuwsblad het leven op en om het Antwerps en het Gents stadhuis volgen?

Kris Goossenaerts (Antwerpen): “Er waren dit jaar veel emotionele momenten die me een brok in de keel bezorgden: de busmoord, de moord onder de tram, de begrafenis van Luna, de Stille Mars het verdriet van A, de verkiezingsoverwinning van Patrick Janssens, de niet-verdiende nederlaag van Ludo Van Campenhout, de zware ziekte van Mieke Vogels of de 01.10-concerten om er maar enkele te noemen. Maar echt tranen met tuiten… Daar slaagde alleen een reuzenpoesjenel in. De Reuzin (foto 1) van het straattheatergezelschap Royal De Luxe die begin juli de stad teisterde. En ook al sta ik als zure cynicus bekend, zij slaagde erin me te doen blèten als een klein kind. Ik was niet alleen, op het Sint-Jansplein vielen verschillende mensen – zelfs coole politici – wenend in mijn armen. En haar olifant was dan wel een indrukwekkend staaltje van technologie, het was toch eerder de Reuzin die met haar emoties en oogopslag het hart van Antwerpen en mezelf stal. Bij Froom in de Stad was het dan ook de meeste terugkomende droom: dat die reuzin elke dag door de stad kuiert. Helaas vloog ze al na drie dagen opnieuw de tijd in.”

En in Gent? Tom Dams: “De mens achter de politicus. Als journalist ga je er vaak naar op zoek – vaak ook zonder het gevoel te krijgen dat je écht achter het masker van de publieke figuur kan kijken. Maar heel af en toe vallen die maskers zomaar af. Op een verkiezingsavond, bijvoorbeeld. Wekenlang hebben de lijsttrekkers zich sterk gemaakt en sterk gehouden. Natuurlijk zouden ze de verkiezingen winnen. Natuurlijk zou paars in Gent worden gebroken (volgens de enen). Natuurlijk zou de meerderheid overeind blijven (volgens de anderen). En dan komt de uitslag. Aan de diepere ontgoocheling kun je zien hoe groot de hoop was, aan de intense vreugde hoe diep de twijfel toch zat. En je weet meteen wel zeker: zo innig zullen Sas van Rouveroij (VLD, red.)  en Daniël Termont (SP.A, red.) elkaar nooit, maar dan ook nooit meer vastpakken. Of het moest bij de verkiezingen van 2012 zijn, natuurlijk.” (Foto 2 en 3: Gent, gisterennamiddag. Klik eenmaal op de foto om een grotere versie. De politieagente werd gespot aan de Sint-Michielshelling. Blijkbaar geldt in Gent geen burka-verbod.)

00:06 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, gent |  Facebook | | |  Print

27-12-06

De eindejaarsvragen

Voor Vlaams minister-president Yves Leterme is hét feit van 2006 “De afschuwelijke gebeurtenissen zoals de dood van Luna en haar Malinese oppas Oulematou, en de moord op Joe, en de waardige reactie op die waanzin zoals de marsen voor verdraagzaamheid en de 0110-concerten.” (Yves Leterme, deze week in  Humo). De racistische moorden van Hans Van Temsche hebben het VB parten gespeeld. Philip Dewinter, gisteren in  Het Laatste Nieuws : “We zaten daar in een moeilijk parket (…) en de concerten van 0110 hebben dat vers in de herinnering gehouden.” En er is nog meer dat nadelig was voor het VB. Dewinter: “Tot overmaat van ramp was er die historie van ‘Bloed, Eer en Trouw’.” Het is wel “Bloed, Bodem, Eer en Trouw.” Het meest voor de hand liggende vergeet Dewinter. Maar wat vinden de bezoekers van deze weblog de belangrijkste gebeurtenis van 2006? En wat antwoorden zij op onze andere eindejaarsvragen?

Een man uit Borgerhout, die liever anoniem blijft, noemt als belangrijkste gebeurtenis de verspreiding van de ‘Zonder Haat Straat’-bordjes (foto 1). “In de ruime omgeving van waar ik woon, vind je in elke straat wel twee, drie en soms nog meer mensen die zo’n bordje aan hun raam hebben gehangen. Het vergde een beetje lef om dit uit te hangen in een stad waar het VB bij 1 op 3 stemmen haalt, maar na wat Luna, Oulematou en Songul was aangedaan was dat het minste wat we konden doen. De bordjes bleven hangen voor de ramen, en werden zo een stille getuige van dat zovele mensen een andere stad willen. Het vergde een beetje politieke moed om de straatnaambordjes uit te hangen, moed die het stadsbestuur niet kon opbrengen want op de vraag van het OCMW-personeel om de bordjes in hun lokalen te mogen uithangen volgde een njet van de ‘politiek correcten’ (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060716). (In tegenstelling tot Gent waar het stadsbestuur 2 000 ‘Antwerpse’ bordjes aankocht, en vervolgens eigen straatnaamborden liet drukken en verspreiden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061215) – red.)

“Het was de voorbode van veel politieke moed”, vervolgt onze man, “met Tom Barman die tegen de hele politieke klasse in bleef doorgaan met de organisatie van de 0110-concerten, en de Laura Lynns en anderen die misschien niet zo expliciet als Barman tegen het VB ingingen maar zich ook niet lieten afschrikken door de dreigementen van het VB (foto 2: Laura Lynn samen met David Bové van Think Of One op het Brussels 0110-concert). (De manager van Laura Lynn vertelde dit weekend nog in  GvA-Magazine: “We zijn met de dood bedreigd. Er kwamen mails en brieven, ook van Filip Dewinter hé. Dat hij het niet kon begrijpen en dat we fans zouden verliezen. Wel, we hebben er geen halve verloren. Weet je, dat waren geen fans. Op en bepaald moment moesten we het gastenboek op de website afsluiten, want een minuut nadat we vijftig haatboodschappen hadden verwijderd, stonden er alweer honderd nieuwe op. Dat was georganiseerd, maar daar waren geen fans bij. Wie anderhalf jaar na het verschijnen van de cd zegt dat hij ‘m nu niét gaat kopen, is geen fan. Bovendien spraken ze van ‘1 000 maal bedrogen’ in plaats van ‘belogen’. Dan weet je genoeg.” – red.)

Wat moet er veranderen om de strijd tegen het VB succesvoller te maken? “In het begin van het jaar geraakte bekend dat Anke Van dermeersch gevraagd was om mee te doen aan Stanley’s Route, maar dat het VB-partijbestuur haar dat verbood. Ik dacht toen: dit is een gemiste kans om het VB sympathie te laten verliezen. We hadden Dewinters poppemieke wel eens willen zien hoe overleven op het Afrikaans continent. Maar we moeten er niet aan deken dat VB’ers onze schaarse tv-momenten vergallen met hun aanwezigheid. Dewinter in Blokken  (foto 3), Vanhecke in Sterren op de dansvloer… De neiging om te k*ts*n komt bij het idee alleen al naar boven. Wat dan wel? Moeilijk te zeggen. Je kan niet decreteren dat mensen vriendelijker voor elkaar moeten zijn. Maar pers en politiek, en al wie een maatscappelijke impact heeft, zou minder kansen moeten laten liggen om het VB te ontmaskeren als een onmenselijke partij.”

En de wensen voor 2007? “Ik zie opvallend veel mensen die een nieuw leven gestart zijn of gaan starten. Jan de Zutter is na zijn jaren als raadgever van Steve Stevaert en de SP.A, blijkbaar terug aan het schrijven geraakt. In DM-Magazine  stond vorig weekend alleszins een reportage van Jan, De slag om de Cubacocktails. Johan Mast, bekend als organisator van Mano Mundo maar al jaar en dag ACW-medewerker en actief in de sector van de ontwikkelingssamenwerking, gaat Vlaanderen op de kaart zetten als circusvriendelijke en innoverende regio. Phara de Aguirre is omwille van borstkanker aan een nieuw levensritme toe. Maar ook bij mensen in mijn kennissenkring die geen (halve) BV zijn, zie ik verschillenden die beroepshalve of privé aan een nieuw leven zijn begonnen of gaan beginnen. Sterkte, en hopelijk halen ze veel plezier uit hun nieuw leven.” 

00:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (11) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

26-12-06

Nieuwe ridder tegen bloot in het straatbeeld

Philip Dewinter heeft Alexandra Colen een aantal jaren geleden verweten een “puriteinse kwezel” te zijn. Nu  la Colen verhuisd is naar Mol is in het Antwerpse VB een nieuwe “puriteinse kwezel” opgestaan: Philippe Van der Sande… persoonlijk woordvoerder van Philip Dewinter. Rare wereld is dat bij de entourage van Philip Dewinter. Van der Sande legde immers vorige week klacht neer tegen een kerstschildering aan een Antwerps café en tegen de affiche waarmee An Nelissen, Janine Bischops en Mitta Van der Maat hun jongste productie brengen, Het Goede Lijf.

Alexandra Colen heeft een lange lijst van affiches waarmee ze het moeilijk heeft: de affiche om de film over het leven van Larry Flint voor te stellen (foto 1), de affiche de Benneton-affiches van een copulerend zwart en een wit paard, en van een zwart gekleede priester die een wit gekleede non kust, de Sensoa-campagne ‘Praat over seks’… Wie dacht dat we sinds het verdwijnen naar Mol van Alexandra Colen verlost zouden zijn van dat soort oprispingen, dacht verkeerd. Nu is er Philippe Van der Sande die ten strijde trekt tegen al dat bloot in het straatbeeld en elders.

Van der Sande, initiatiefnemer en woordvoerder van de VB-mantelorganisatie Christelijk Vlaanderen, al jaren VB-fractieleider in de Antwerpse provincieraad, naar de OCMW-raad van de stad Antwerpen afgevaardigd om de VB-fractie daar vanaf 2007 een scherper politiek profiel te geven, en persoonlijk woordvoerder van Philip Dewinter. Die Van der Sande heeft nu bij het parket klacht neergelegd tegen de schildering aan een caféraam van een Kerstman als een skelet die een blote vrouw vasthoudt. Niet echt smaakvol, maar volkomen passend in het profiel van het café (zie: http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.view...). En terwijl Van der Sande toch aan het schrijven was, legde hij ook klacht neer tegen de affiche om de jongste theaterproductie van An Nelissen, Janine Bischops en Mitta Van der Maat aan te kondigen en nu "allerwegen" in Antwepen te zien is (foto 2).

Philippe Van der Sande: “Heel Antwerpen hangt vol! Moet dat? Hoewel we over heel veel kwesties van mening verschillen, treed ik de moslims bij wanneer zij vinden dat de naakte mens met enige schroomvalligheid moet worden benaderd en bedekt.” Altijd maar kappen op de moslims en de islam, maar als het erop komt om het conservatisme van het VB te verdedigen, worden de moslims er graag bijgehaald als partner in crime.

 

  • Het Goede Lijf  wordt nog op vele plaatsen in Vlaanderen gespeeld. In Antwerpen waren de tickets onmiddellijk uitverkocht maar zijn nu nieuwe voorstellingen geprogrammeerd: http://www.3pees.be/site.htm

00:54 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (1) | Tags: cultuur |  Facebook | | |  Print

25-12-06

Kerstmis is...

...dien dag dat ze niet schieten. Houden zo.

 

 

04:29 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (2) | Tags: opinie |  Facebook | | |  Print

24-12-06

De 0110-concerten gewikt en gewogen

Het is al op 1 december begonnen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061203), maar nu is er geen ontkomen meer aan: de eindejaarsoverzichten waar de media ons mee om de oren slaan. In  Het Laatste Nieuws is men al een paar dagen bezig met telkens twee voille bladzijden over  De 100 Belgen van 2006. Hugo Coveliers is van de 58e plaats vorig jaar naar de 86e dit jaar getuimeld. Hij zal toch iets bijzonders nodig hebben om volgend jaar nog die top-100 te halen. Coveliers toch nog burgemeester van Antwerpen? Nieuw is Marie-Rose Morel, ineens op 40. Met dank aan Harrie Hendrickx, Schotens burgemeester die Marie-Rose Morel  in the picture  bracht (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060313 en  http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060926).

Axelle Red staat op 32 in de hitparade van Het Laatste Nieuws, en zoals zovelen anderen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061221) blikt ze met tevredenheid terug op de 0110-concerten (foto 1). Axelle Red verduidelijkte vrijdagavond in De Show van het Jaar (VRT) en dit weekend in Het Laatste Nieuws  waarom ze aan de 0110-concerten deelnam. Axelle Red (foto 2): “Ik heb aan 0110 deelgenomen uit protest tegen een onverdraagzame partij. Men heeft er concerten voor verdraagzaamheid van proberen te maken, maar voor mij was het een concert tegen het Vlaams Belang.” Laura Lynn, vorig jaar nog 100, nu 26, heeft ook de 0110-actie onthouden bij de gebeurtenissen van het voorbije jaar. Laura Lynn: “Ik begrijp niet waarom daar zoveel negatiefs over te doen was.” Bij het jaaroverzicht in De Standaard  merkt Bart Brinckman op dat de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen niet één Vlaams Belang-stem terughaalden naar het democratische kamp. En zelfs als grootste winnaar kwam bij de districtsraadsverkiezingen. Gelijk heeft hij, alle euforie over de overwinning van Patrick Janssens ten spijt (zie ook onze analyse vlak na de gemeenteraadsverkiezingen: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061009). In tegenstelling tot de politici (Janssens, De Wever…) die vooraf vreesden dat 0110 als een boomerang in hun gezicht zou terecht komen, is iedereen het er over eens dat 0110 haar verdienste had. Minstens al dat het aanleiding was voor een goed gesprek, betoogt chef-muziek bij De Standaard  Peter Vantyghem.

Peter Van Tyghem: “Zullen we ons over tien jaar 0110 herinneren als een naïeve, goedbedoelde en succesrijke manifestatie of als het begin van een nieuw tijdperk? Talloze mensen hebben in de aanloop naar de vier concerten begin oktober gezegd dat het allemaal geen zin heeft als er geen structureel vervolg komt, als we het gebeuren niet dieper verankeren. Maar had 0110 als breed bediscussieerd symboolmoment op zich al geen grote betekenis? In geen jaren is er zoveel gediscussieerd over de impact van cultuur als in de aanloop naar 0110. Dat was eigenlijk al zo van in het prille begin, toen Tom Barman (foto 3), de zanger en songschrijver van Deus, aankondigde dat hij het homecoming- concert van Deus in Antwerpen tegen het Vlaams Belang zou positioneren. Meteen kreeg hij tegenkanting uit politieke hoek. De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens vreesde polarisering. Het idee ging ondergronds en groeide daar verder. Arno, die zich het afgelopen jaar onverwacht ontpopte tot het socio-politieke geweten van Brussel, zat aan tafel met KVS-directeur Jan Goossens, en sprak in januari 2006 al in verhulde termen over een groot evenement. De maanden daarna groeide het idee in stilte. De moord op Joe Van Holsbeeck gooide olie op de waakvlam en uiteindelijk raakte bekend dat er op 1 oktober, een week voor de verkiezingen, een groot concert in drie steden zou plaatsvinden.

Het evenement zelf was de moeite waard. Achteraf gezien spande Antwerpen de kroon omdat Deus en Clouseau daar de affiche aanvoerden. Er daagde ook het meeste volk op in de Scheldestad. In totaal kwamen in Antwerpen, Gent, Brussel en Charleroi zo'n 100.000 toeschouwers luisteren naar muziek, en de concerten waren de hele dag op televisie te volgen. Zo'n breed gemediatiseerde inspanning is uniek in de Vlaamse popgeschiedenis en zal dat allicht ook blijven. Maar 0110 was natuurlijk veel meer dan een aantal goeie tot minder goeie concerten. Het was een grote mobilisatie, een breed discussieforum en een interessant socio-politiek moment. Slaagde 0110 erin om mensen te mobiliseren die anders braafjes thuis blijven? Daarover verschillen de meningen en zonder ernstig onderzoek is er ook geen uitspraak over te doen. Op de Kaai in Antwerpen liepen jong en oud door elkaar en dromden evenveel mensen naar het podium voor Clouseau als voor Deus. Maar de oproep tot verdraagzaamheid was niet gericht op de verschillen tussen leeftijd of artistieke smaak, maar veeleer op de verschillen in visie op het samenleven. Een belangrijke indicatie is het misschien niet, maar ,,andere'' muzikanten op het Antwerpse podium, zoals Douzi, kregen lang niet zoveel aandacht als de Belgische artiesten. Brussel, op zich natuurlijk een veel kosmopolitischer stad, had daarom gekozen voor een duettenreeks die de verschillende deelpublieken symbolisch kon vermengen. In de commentaren had je de indruk dat het samenkomen van de rock- en popbiotoop, gesymboliseerd in een duet tussen Tom Barman en Koen Wauters, belangrijker was dan het samenkomen van allochtoon en autochtoon.

Als discussieforum was 0110 geslaagder. We herinneren ons weinig evenementen waar vooraf zo veel over gedebatteerd werd, met zoveel tegenstrijdige meningen. Grosso modo kwam het partijpolitieke kamp te staan tegenover het artistieke. Politici en politieke analisten uitten twijfels over de datum, de te scherpe of net niet scherpe doelstelling, de mogelijke impact en de vrijblijvende nawerking. Niemand die het geen aardig idee vond, maar bijna niemand ook die dacht dat het electoraal iets zou opleveren. Het was opvallend dat er vanuit culturele hoek minder diepgaand gepraat werd. 0110 was meer een doe-moment dan een denk-moment voor artiesten. Het stak een hart onder de riem van mensen die al langer met de problematiek bezig waren, en zette het onderwerp op de agenda. Artiesten met een linksere, alternatieve signatuur staken niet weg dat ze actie voerden tegen racisme, terwijl breder gerichte namen het hielden op een evenement voor verdraagzaamheid. Die ,,verdeeldheid'' zorgde voor kritiek en scepsis. 0110 was echter het belangrijkst als socio-politiek moment. Het veroorzaakte geen electorale stormloop en was evenmin het beste concert van het jaar. Maar het wierp interessante vragen op, niet in het minst bij een jong publiek dat zich aangesproken voelde door de druk van hippe media en hippe artiesten. Plots hoorde je jongeren zeggen dat het ,,niet cool'' was om op het Vlaams Belang te stemmen. Artiesten als Arno, Tom Barman en Luc Tuymans werden maatschappelijke spreekbuizen.

Het is in die richting dat 0110 moet onthouden en eventueel verder gebruikt worden. Artiesten uit muzikale, theatrale, literaire en beeldende kunsten hebben laten zien dat ze zich belangeloos willen inzetten als een maatschappelijk probleem hen zorgen baart. Hun rol is belangrijk, want artiesten bereiken zoals politici veel mensen, maar op een heel andere manier, en vaak voor langere periodes. Dat deden ze natuurlijk al voor 0110, maar je kan hopen dat de eendracht-van-één-dag honger heeft doen ontstaan en domme grenzen van geloofwaardigheid heeft doen smelten. En dat het publiek dat gevoeld heeft. 0110 was misschien geen vuist, maar zeker wel een feest waar liederen gezongen werden en flink wat afgediscussieerd werd. Zulke dagen vergeet je niet licht en in het debat rond diversiteit, waar we de komende jaren echt werk van moeten maken, kunnen ze een lichtend voorbeeld zijn.”

00:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (5) | Tags: 0110-concert, actie |  Facebook | | |  Print

23-12-06

Het ene radicalisme is niet het andere

Na de Federatie van Marokkaanse Verenigingen en de Moslimexecutieve hebben nu ook twee medewerkers van Kif Kif zich uitgesproken over het incident waarbij aan De Roma in Borgerhout (foto 1) dogmatische moslims allochtone jongeren tegenhielden die naar een concert wilden gaan (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061212). De daar gespeelde muziek zou immers ‘onrein’ zijn. Omdat standpunten van allochtonen maar zelden de pers halen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061216) nemen we hier – in licht aangepaste vorm – de Vrije Tribune over die gisteren in  De Standaard verscheen. Gazet van Antwerpen meldt vandaag dat de moslims die bezoekers belemmerden om een concert bij te wonen in De Roma een spreekverbod in de moskeeën hebben gekregen. Het gaat om een beperkte groep, zeer conservatieve moslims die wegens hun opvattingen uit de conservatieve beweging waren gestoten waar ze eerder lid van waren.

Ico Maly en Hatim El Sghiar: “Veldwerkster Marijke Uijt den boogaard hekelde donderdag in De Standaard  het gebrek aan aandacht voor de radicalisering van de Antwerpse moslims: ‘De standpunten van het Vlaams Belang krijgen enorm veel aandacht, (...) maar als zich onder de moslims ook zo'n extreem ideeëngoed verspreidt, hebben we er nauwelijks aandacht voor.’ 'Islamitisch' radicalisme kan zich dus veel meer kan permitteren dan het 'autochtone' radicalisme. Vreemd, toch. Er wordt voortdurend gegoocheld met de term radicalisme, maar er bestaat nauwelijks wetenschappelijk onderzoek over. Het is een van die concepten waarover iedereen zich expert noemt. Het gevolg is een conceptuele onduidelijkheid. Radicalisme is alles wat we niet willen en niet zijn, het is per definitie de 'Ander'. Nochtans is de connotatie van de term 'radicaal' anders naargelang de context: in 'radicaal democraat' of 'radicaal feminist' klinkt het woord helemaal anders dan in 'radicaal moslim'. Wanneer en waarom wordt radicaal een -isme? En is elk radicalisme een gevaar? Wat is het probleem, hoe groot is het probleem en hoe moeten dat probleem begrijpen?

Dat de term radicalisme tegenwoordig voornamelijk voorkomt in combinatie met moslims en islam, is niet toevallig. 'Islamitisch' radicalisme is niet zomaar los te koppelen van islamofobie, internationale conflicten, socio-economische posities, mediadiscoursen, politieke vertogen, macht enzovoort. Van nature is de mens niet geneigd tot -ismen; hij moet ertoe worden gebracht, overtuigd of opgehitst. Wie zit er achter dat opzwepen? En meten we niet met twee maten? De vergelijking die Marijke Uijt den boogaard maakt tussen het radicalisme van Vlaams Belang en het 'islamitisch' radicalisme gaat in feite niet op. Het weinige onderzoek dat bestaat, wijst immers uit dat de groep radicale moslims ongeveer twee procent van de moslimpopulatie bedraagt, terwijl het Vlaams Belang 25 procent van de bevolking overtuigt. En hoewel het Vlaams Belang inderdaad vaak onder vuur ligt, wordt het succes van die partij zelden of nooit gezien als een uiting van de radicalisering van ,,de Vlaming''. Er wordt ook nooit geopperd om de website van Vlaams Belang af te sluiten. Er gaan nu wel stemmen op om de website van moslimextremisten van het internet te halen. Wij betalen allemaal met onze belastingen braafjes mee aan de opmars van Vlaams Belang, dat zetelt in tal van al dan niet politieke organen. Qua gevaar kan dat tellen, maar toch zijn het vooral de acties van enkele moslims die steevast het nieuws halen.

We worden vanuit alle hoeken van de wereld overspoeld met berichtgeving over moslimterrorisme, onderdrukking van vrouwen en moslimfundamentalisme. Hoewel er voor Vlaanderen nagenoeg geen betrouwbare wetenschappelijke gegevens zijn over de moslimradicalisering, wordt het concept een realiteit in de media. Een eerste uitgangspunt moet alvast te zijn dat radicalisering geen genetisch of cultureel bepaalde eigenschap is van een individu of een groep. Radicalisering is een proces dat bij uiteenlopende mensen kan ontstaan. Het is een maatschappelijk fenomeen dat vele gradaties kent en niet zomaar in een vacuüm ontstaat. Het wetenschappelijk onderzoek van Slootman en Tillie in Nederland naar radicaliseringsprocessen, radicalisme en extremisme definieert het als volgt: ‘Het radicaliseringsproces is een proces van verwijdering van de samenleving, een proces van delegitimatie. Het kenmerkt zich door een toenemend wantrouwen ten aanzien van het maatschappelijk en politieke systeem.’ Binnen dat radicalisme zijn er verschillende gradaties. Niet iedereen die zichzelf als overtuigd moslim beschouwt, is een terrorist. Dat er iets zou bestaan als moslimdemocraten, met een soortgelijke ideologie als de christendemocraten, wordt straal genegeerd. Alleen de meeste extreme en bovendien erg marginale vorm van dat radicalisme houdt enige gevaar in. Die groep van radicalen probeert op niet-democratische, soms gewelddadige wijze diepgaande veranderingen in de samenleving te verwezenlijken.

De wetenschappers komen tot de conclusie dat de overgrote meerderheid van de moslims in Nederland niet tot het brede spectrum van het radicalisme behoort, laat staan tot de 'gevaarlijke' vormen. Tot nog toe zijn er geen indicatoren die uitwijzen dat de situatie in België anders zou zijn. Dat betekent natuurlijk niet dat er geen radicalisering aan de gang is. Dergelijke processen kennen zeer diverse en complexe oorzaken die uitmonden in even diverse dimensies van radicalisering. Niet elke vorm van radicalisme is gevaarlijk. Moslims moeten de kans krijgen om die dimensies te duiden en bij te dragen tot de strijd tegen gevaarlijke vormen van radicalisme. Zij zijn immers zelf de belangrijkste slachtoffers van gevaarlijk radicalisme.”

Intussen worden in de schoot van de moskeeënwereld maatregelen genomen tegen de moslims die de toegang tot De Roma belemmerden wegens het 'onrein' zijn van de muziek die daar gespeeld werd. De Unie van Moskeeën en Islamitische Verenigingen in de Provincie Antwerpen (Umivpa) en de Antwerpse vertegenwoordigers in de Moslimraad, meldt Gazet van Antwerpen  vandaag, hebben beslist om 'de mannen aan De Roma' spreekverbod op te leggen in de moskeeën. Het groepje is een afscheuring van de da'wah tabliegh-beweging, die met haar conservatieve interpretatie van de koran op zich al maar één stroming binnen de moslimwereld is. Naar ideeën de mannen aan De Roma als een Blood and Honour-groep en de tabliegh-beweging als het Vlaams Blok? Is het zoiets? In elk geval: het groepje van 'de mannen aan De Roma' is twee jaar geleden uit de tabliegh-beweging gezet, en in sommige moskeeën gold al een spreekverbod. Dat spreekverbod is nu uitgebreid naar alle moskeeën. Saïd Talal (foto 2): "We kunnen niet beletten dat deze mensen in de moskee komen bidden. De moskeebesturen worden wel geïnformeerd over het spreekverbod. We willen ook niet dat deze groep activiteiten organiseert in onze moskeeën." Als nu ook Mathias Danneels dit meldt aan de lezers van zijn krant, Het Nieuwsblad, is er alweer wat meer vrede op aarde.

00:04 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (7) | Tags: opinie |  Facebook | | |  Print

22-12-06

Vredevol Kerstmis? Niet met het VB.

"Kerstdeuntjes zijn bevorderlijk voor het koopgedrag van de consument, maar ze maken de verkopers chagrijnig. Dat bleek uit een Canadees onderzoek naar de invloed van muziek op het kerstshoppen", meldde  Het Nieuwsblad gisteren. De Antwerpse editie van die krant ging haar licht opsteken bij de uitbaters van de kerststalletjes op de Grote Markt en de Groenplaats.

En ja, hoor. Het Canadees onderzoek, waar allicht een hoop professoren en geld aan te pas is gekomen, wordt bevestigd met een eenvoudige rondgang langs de Antwerpse kerststalletjes. "Ik denk dat er twintig verschillende liedjes zijn die constant na elkaar worden gespeeld. En bovendien zijn die twintig liedjes al jaren hetzelfde", weet Karin die aan een kousenkraam staat. "Maar de klanten horen die liedjes maar één keer en zij vinden het leuk." Karin is voorstander van meer variatie en modernere liedjes. "Ik weet niet waar ze deze nog vandaan halen, maar Celine Dion bijvoorbeeld heeft toch ook mooie kerstliedjes." Er is trouwens nog meer schoon volk met minder klassieke kerstliedjes. Norah Jones, met Peace  bijvoorbeeld. Of één van onze favoriete zangeressen, de Nederlandse Fay Lovsky met Christmas Was A Friend Of Mine. Jose Feliciano met Feliz Navidad  is ook meeslepend. Lou Rawls en The O'Jays brengen soul in uw Kerstmis. Jona Lewie, Stop The Cavalry  is nog een oud lievelingshitje van ons. En dan zijn er nog de grote namen: John Lennon & Yoko Ono, Happy Xmas (War Is Over) , de Silent Night-versie van Sinead O'Connor (al zijn we veel meer weg van haar reggae-cd Throw Down Your Arms ), Wham met Last Christmas, en ook Philip Dewinters lievelingsgroepen Mud (Lonely This Christmas ) en Slade (Merry X-Mas Everybody ) serveren wat anders dan de traditionele Jingle Bells  en White Christmas-en.

Maar in Merchtem, waar VB-gemeenteraadslid Staf Diependael waakt, hebben ze nog wat anders op het programma. Het achtbare gemeenteraadslid schrok zich geen klein beetje toen hij Amerikaanse kerstliedjes als wachtmuziek hoorde op het centrale telefoonnummer van de gemeentediensten. Het Nieuwsblad, editie Vlaams-Brabant, meldde dinsdag dat Diependael onmiddellijk reageerde en aan de gemeente vroeg om "de draken van Amerikaanse liedjes als wachttoon aan de telefoon te bannen." "Dit vervuilt onze cultuur", vond Diependael. In Merchtem, waar ze al eens meer politiek-correct reageren, gaven ze Diependael zijn zin (foto: het VLD/GMB-BURGER-college van burgemeester en schepenen dat gevolg gaf aan de vraag van het enig VB-gemeenteraadslid, VB dat er op 8 oktober niet eens een volledige kandidatenlijst kon presenteren). Wie nu naar het gemeentebestuur belt, hoort als hij niet onmiddellijk geholpen wordt een kerst-cd van Jo Vally.

Jürgen Verstrepen las ook het bericht in Het Nieuwsblad  en maakte zich er vrolijk over op zijn weblog. "Teveel appeljenever of Glühwein gedronken?", vraagt hij zich af over Diependael. Verstrepen krijgt echter onmiddellijk lik op stuk van enkele bezoekers van zijn blog. En van Björn Roose, VB-personeelslid op de dienst voor Vlaams Belang-mandatarissen. Björn Roose: "Verstrepen heeft ongelijk", de telefoonwachtlijn maakt deel uit van de communicatie van de gemeente en de communicatie van de gemeenten in het Nederlandstalig deel van dit land "- en daartoe hoort Merchtem nog steeds -" dient in het Nederlands te gebeuren. Björn Roose: "Ik kan Jürgen Verstrepen dan ook een nadere lezing van de taalwetgeving aanraden." Zelden geweten dat een VB'er zo fanatiek de naleving van de Belgische wetgeving eist. Ten tweede, zegt Roose, "Er zijn kwaliteitsvolle Nederlandstalige kerstliedjes en daar bestaan wel degelijk opnames van." Ten derde, het is nog niet gedaan, "omdat het echt niet nodig is dat een gemeentebestuur in dit land z'n bijdrage levert aan het horendol maken van de burgers met "Jingle Bells", "White Christmas" en "Rudolf the Rednosed Reindeer". Hierboven kon je al lezen dat er nog wat anders bestaat van leuke kerstmuziek. We zouden er nog Have Yourself A Merry Little Christmas van The Pretenders aan kunnen toevoegen, en ook Bruce Springsteen heeft een Kerstmislied. Maar dat allemaal is Roosje ontgaan.

Wij  dachten dat Kerstmis even vrede en verdraagzaamheid wil brengen, maar met VB'ers als Diependael en Roose is dat niet waar. Je moet en zal Nederlandstalige kerstliedjes aanhoren.

  • Niet dat wij Jo Vally zijn kerstliedjes misgunnen. Meer zelfs, op deze AFF-website kan je fragmenten van de Jo Vally-kerstliedjes horen, en wel door te klikken op de hierna volgende URL. De eerste indurk is dat je ervoor moet betalen, maar dat is niet zo. Je krijgt enkele seconden lang het beste van Jo Vally gratis en voor niets op: http://www.belgianmusiconline.be/fa548b9b721caff05a4d4641...  

00:16 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (6) | Tags: cultuur |  Facebook | | |  Print

21-12-06

De eindejaarsvragen

Bij nogal wat BV’s die deze week in  Humo de eindejaarsvraagjes beantwoorden, zijn de 0110-concerten de gebeurtenis van het jaar (journaliste Annelies Beck, actrice Nathalie Meskens, weerman Frank Deboosere, de auteurs Paul Mennes en Peter Verhelst, zanger Frank Vander Linden, minister Bert Anciaux…). In diezelfde  Humo zegt premier Guy Verhofstadt dat hij “die concerten van bij het begin een warm hart toegedragen” heeft. Over Patrick Jannssens die Tom Barman in  De Morgen tot Man van het jaar uitriep, zegt Verhofstadt: (sceptisch) “En wat zei hij eerst?” Dat hij vreesde dat die concerten weleens contraproductief zouden kunnen zijn. Waarna weer Verhofstadt: (lachje) “Ik ben blij dat Patrick geëvolueerd is.”

Verhofstadt heeft trouwens nog bedenkingen bij bepaalde uitspraken. Verhofstadt na de opmerking dat het VB hem een ‘lijkenpikker’ en een ‘brandstichter’ noemde: “Omdat ik gewoon gezegd had: ‘Kijk eens waartoe het extreem-rechtse gedachtegoed kan leiden’. Meer niet. De ‘slimsten’, of beter: de ‘handigsten’ hebben toen gezegd dat die racistische moorden totaal niets met het VB of met extreem-rechts te maken hadden. Maar waren zij ook oprecht? Dat lijkt mij een ander paar mouwen.” Pak vast, Johan Vande Lanotte. Maar wat vinden de bezoekers van deze weblog de belangrijkste gebeurtenis van het jaar etc.? Vorige week lanceerden we hier onze  eindejaarsvragen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061213).

Onze eerste FNAC-bon gaat naar Ohème, iemand die meermaals zijn/haar mening achterliet op de fora na onze postings en daarbij verstandige praat achterliet. “De belangrijkste, en zoniet dan ongetwijfeld de meest vermakelijke gebeurtenis van het afgelopen jaar” is voor Ohème “de bijzonder leuke Telefacts-uitzending over de ‘verkiezingsoverwinning’ van het Vlaamsch Blok in Antwerpen.” (foto 1, de Telefacts-uitzending kan je nog eens bekijken door in de linkerkolom van deze weblog op het beeld van Dewinter in zijn campagnewagen voor 8 oktober te klikken). Voorts schrijft Ohème dat het belangrijk is dat zij die stemmen op extreem-rechts bereikt worden. “Zelf gaan ze geen redding zoeken. Organisaties zoals AFF en Blokwatch moeten daarom een ruimer publiek bereiken.”

Ohème heeft vele wensen voor 2007. Voor Royal Antwerp Football Club en voor Olympique Marseille, maar ook voor Philip Dewinter. Die laatste wenst hij toe “dat het middelste stukje van zijn snor zo weerbarstig wordt dat hij het op geen enkele manier gladgeschoren krijgt.” Intussen is het al zover, zie illustratie 3. Jean-Marie Dedecker wenst hij een enkele reis naar de neushoornkuil van Plankendael toe, verkleed als wijfjesneushoorn. Hugo Coveliers mag van Ohème mee op bezoek gaan. Pieter De Crem tenslotte wordt toegewenst “dat er op een absurde manier een aardappel komt vast te zitten in zijn al te grote mond”, waardoor De Crem zijn mond niet meer kan opentrekken.

De bezoekers van deze weblog mogen hun mond wél nog altijd opentrekken. Beantwoord onze eindejaarsvraagjes met de mailknop in de rechterkolom, en je maakt kans om net als Ohème een FNAC-bon van 20 euro te winnen. Wil Ohème ons intussen zijn/haar adres mailen, want hem/haar replyen lukt niet.

07:26 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (5) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

20-12-06

Bye, bye

Maandagavond werd de helft van de Antwerpse gemeenteraadsleden uitgezwaaid, achtentwintig van de vijfenvijftig gemeenteraadsleden die er vanaf januari niet meer bij zullen zijn. De bekendste onder hen is voormalig burgemeester Leona Detiège (SP.A). Haar familienaam zal echter in de notulen van de gemeenteraad blijven opduiken. Na Frans Detiège (vader van) komt nu ook Maya Detiège (dochter van) de Antwerpse gemeenteraadszaal bevolken. Wie ook verdwijnen, en misschien een belletje doen rinkelen buiten Antwerpen, zijn: Leo Delwaïde (VLD), Dirk Geldof (Groen!), Ludo De Ranter (onafhankelijke van ACW-huize), Chantal Pauwels (Groen!), Tuur Van Wallendael (SP.A), Marleen Van Ouytsel (VLD), Fatima Bali (Groen!) en Johan Bijttebier (Groen!). Bij de SP.A verdwijnen een paar oudgedienden die dan niet buiten Antwerpen naam maakten maar wel in hun eigen district sterk staan: Jan Claes, Marcel Bartholomeeusen en Gilbert Verstraelen. Maar wie verdwijnt er uit de VB-fractie?

Marleen Segers (foto 1) zetelde twee bestuursperioden, twaalf jaar lang, in de Antwerpse gemeenteraad. Mensen die beroepshalve de Antwerpse gemeenteraadszittingen volgen, herinneren zich éénmaal de stem van Marleen Segers gehoord te hebben tijdens een gemeenteraadszitting. In 1997 of zo, in een discussie met haar buurvrouw in de gemeenteraad – het trotskistische gemeenteraadslid Nadine Peeters – met wie Segers in een dispuut was gewikkeld over een zoek geraakt gratis tramabonnement voor gemeenteraadsleden. Segers was geen kandidaat meer op de VB-lijst voor 8 oktober. Ook niet op de Antwerpse districtsraadslijst. Nog een nobele onbekende die de VB-gemeenteraadsfractie verlaat is Patrick De Roo. Georges Ver Eecke neemt wél regelmatig het woord in de gemeenteraad, maar dat leidt dan tot vragen en stellingen waar geen kat iets van begrijpt. In november vorig jaar leidde dat zelfs tot protest van zijn eigen VB-fractie die ostentatief  de gemeenteraadszaal verliet tot Ver Eecke stopte met raaskallen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20051112). Geert Brouwers verlaat na achttien jaar de Antwerpse gemeenteraadszaal. Spijts zijn lange staat van dienst kreeg hij op 8 oktober maar 538 voorkeurstemmen, wat hem drieëndertigste in de VB-rangschikking maakte. Hij gold als de VB-onderwijsspecialist, maar bij dat ‘specialist’ moet je je niet teveel voorstellen. Eigenlijk helemaal niets.

Met Ledy Broeckx (foto 2), één van de bezielers van het VNJ (zie: http://www.verzet.org/content/view/385/36/1/5), verliest het VB haar woordvoerster inzake jeugd. Een intussen zestigjarige als VB-woordvoerster inzake jeugd, maar ze deed dat intelligenter dan bijvoorbeeld een Rob Verreycken. Met Broeckx waren interpellaties over jeugd niet meteen een geklaag over geld dat naar allochtone jongeren en hun organisaties zou vloeien, maar werd geklaagd over de matige subsidiëring van klassieke jeugdbewegingen in vergelijking met andere initiatieven. Met Miel Verrijken verliest het VB haar kleurrijkste figuur, opgegroeid in een Franstalig milieu waar hij blijkbaar zware frustraties aan overgehouden heeft die hij probeert te compenseren met zijn kennis van het culturele verleden breed te etaleren (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060125). Met Maurice Van Tongerloo is het niet duidelijk wat het VB aan hem verliest. Anders is het met Christel Luyckx (foto 3). Een jonge vrouw die opkwam voor de districten in het noorden van Antwerpen en herhaaldelijk vragen stelde over kinderopvang. Beroepshalve werkt ze nu al veertien jaar voor het VB. Eerst op het nationaal secretariaat, nu op het regiosecretariaat in Antwerpen. En dan waren er nog een paar mensen, en niet van de minsten, die in de voorbije jaren uit de VB-fractie verdwenen.

Vooreerst Louis Anken die in 2005 overleed, een gepensioneerd politieagent die met zijn eigenzinnige standpunten wel eens diametraal tegenover die van Dewinter stond zonder er zelf erg in te hebben (zie ook: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050618). Rob ‘Klop’ Verreycken heeft de Antwerpse gemeenteraadszaal ook nog bevolkt, en moest die verlaten nadat hij zich in Borgerhout onmogelijk had gemaakt en daarop naar Sint-Niklaas verhuisde. Rob Verreycken heeft een rijk palmares (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050605 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060401). Verreycken maakte zich ook onmogelijk in het Vlaams parlement, en verdween uit de VB-fractie in het Vlaams parlement maar niet uit het VB. Hij kreeg van het VB een goed betaalde job in het Europees parlement. Daar vindt hij zijn vroegere buurman in de Antwerpse gemeenteraad terug, Koen Dillen. Zoon van, en naar verluidt actiever in het Europees parlement dan in de Antwerpse gemeenteraad. In die Antwerpse gemeenteraad hield hij zich vooral bezig met het lezen van kranten en tijdschriften. In het Europees halfrond dénkt hij wel eens dat hij vragen stelt (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/1255723/overgegalopeerde-k...). Verdween eerder ook al uit Antwerpen: Christel Crauwels die in die gemeenteraad sprak over allochtonen die als ratten uit de riolen komen gekropen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060526).

Of de VB-fractie die vanaf januari de Antwerpse gemeenteraad bevolkt minder vuilgebekt is, moet nog blijken. Kwalitatief is het een veel sterkere fractie die aantreedt. Enkele onder hen (Bart Debie, Jurgen Verstrepen...) kwamen maandagavond al eens kijken naar wat hun nieuw forum wordt.

00:07 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (4) | Tags: antwerpen |  Facebook | | |  Print

19-12-06

Allochtonen op VB-affiches?, bis

Jurgen Verstrepen is een regelmatige bezoeker van deze blog. Haalde hij hier de inspiratie voor het stukje dat hij gisteren op zijn weblog plaatste? Het lijkt zo. Wij wezen hier gisteren op de jongste affiche van het Front National (FN), met een sexy allochtone vrouw in the picture (foto 1, voor het verhaal erbij zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061218); Verstrepen pakte later op de dag uit met een "eigentijdse" VB-affiche voor de volgende federale verkiezingen (foto 2). Een probeersel, Verstrepen wil uittesten wat de bezoekers van zijn weblog ervan vinden. Als gewoonlijk overdrijft Verstrepen - het is de aard van het beestje. Staat op de FN-affiche een vrouw sexy te wezen met een streepje blote buik, op de VB-affiche van Verstrepen staat een allochtone vrouw met al haar 'attributen' als koopwaar tentoongesteld. Niet iedereen is er gelukkig mee.

De eerste die reageert is Peter Verniers: "Prachtige foto, prachtig idee. Hiermee zijn we meteen van ons ouwbollig (sic)  imago af." Ene Tinne vindt het daarentegen "belachelijk en seksistisch". Terecht trouwens. Patrick Faveere betreurt dat de partij waaraan hij bij haar ontstaan zoveel tijd en geld besteed heeft "tot zo een laag niveau gezakt is en onder de invloed staat van iemand die komen teren is op die inspanningen. (...) Wij schijnen ook te vergeten dat het VB terug naar de oude waarden wil. En een niet te verwaarlozen deel van de kiezers ook." De man voorspelt weinig goeds als het VB zich "verder vernedert door stemmetjes te lokken met blote of halfblote vrouwen". Ook Jef Tommelier vindt de affiche "te bloot".

Patrick Faveere, die het niet met één posting houdt, verdedigt het dragen van een hoofddoek en verwijst naar de kerk waar vroeger het dragen van een hoofddeksel voor vrouwen verplicht werd als ze een kerk betraden. Een andere vaste bezoeker van Verstrepens forum is ene Frank. Hij vindt dat dit soort affiches best enkel "in de buurt van jeugdhuizen, scholen, festivals of uitgangsbuurten" opgehangen worden. "Qua shockeffect zal het zijn waarde wel dubbel en dik waard zijn. Proberen dan maar?" Ene Luc is de affiche daarentegen een doorn in het oog. "Denkt u zo mensen die (...) nog niet VB gestemd hebben echt over te halen door nog meer vreemdelingvriendelijk te zijn?" Ene Wouter vindt dat het VB de slettoer opgaat. "Doet me denken aan de belofte van Anke (...) die beloofde topless te gaan als ze x-aantal stemmen haalde. Gelukkig heeft ze het niet gedaan."

Ook Wouter post meer dan eens zijn mening. "Onderdrukking door een hoofddoek of uitbuiting van modelletjes door een geile fotograaf en de fans van zijn foto's. Is het ene beter dan het andere?" Wat Wouter "wel bedenkelijk vindt, is dat het VB pogingen onderneemt om een zo breed mogelijke doelgroep aan te spreken." Foldertjes pro-Zaventemnachtvluchten omwille van het jobbehoud, en tégen Zaventem-nachtvluchten omwille van de nachtrust van de omwonenden. Foldertjes voor de uitbreiding van de Antwerpse haven én tégen de uitbreiding van de Antwerpse haven... "Wie weet kan het VB binnenkort foldertjes maken met moslima's in lang gewaad om ook bij hen stemmen te ronselen? Hoe ver kan het zichzelf prostitueren van het VB nog gaan?" Als het aan de bezoekers van Verstrepens weblog ligt, mag Verstrepen zijn idee voor een "eigentijdse" VB-affiche opbergen.

00:31 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (7) | Tags: verstrepen |  Facebook | | |  Print

18-12-06

Allochtonen op VB-affiches?

Het VB haalt haar mosterd meer dan de doorsnee Vlamingen weten in Frankrijk, bij het Front National van Jean-Marie Le Pen. Het 50-puntenprogramma van het FN werd het 70-puntenprogramma van het VB, cartoons van de FN-huiscartoonist Konk verschijnen in het VB-magazine, foto's worden overgenomen en als Vlaamse foto's voorgesteld: van de groen-giftige ogen van de Open je ogen-campagne tot de beelden van rellen in de Franse voorsteden vorig jaar. De jongste campagne van het FN brengt een sexy vrouw van vreemde afkomst in beeld. Binnenkort ook op VB-affiches, of is dat een stap te ver zoals sommigen binnen het FN vinden?

Na de start van de FN-campagne voor de presidentsverkiezingen in april-mei volgend jaar (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/3862874/le-pen-gelooft-erin) pakt het FN nu uit met zeven verschillende affiches die tot de FN-bijeenkomst in Rijsel in februari in Frankrijk verspreid zullen worden. 750 000 exemplaren zijn ervan gedrukt: zes archetypes die elk uitleggen dat 'ze' alles verbrod hebben, en samen met Le Pen voor een betere toekomst gaan. Eén van die archetypes is een vrouw van allochtone afkomst die volgens de affiche vindt dat het met de status van de nationaliteit, de assimilatie, het opklimmen op de sociale ladder en de scheiding van Kerk en Staat misloopt door zowel wat Links als wat Rechts heeft aangericht (foto 1).

Op de persconferentie vorige maandag, waar de campagne voorgesteld werd door Marine Le Pen, dochter van, waren er twee vragen over die affiche. Eerst zei Marine Le Pen dat het niet duidelijk is of de vrouw de dochter is van een geïmmigreerde dan wel een vrouw is van de Franse overzeese gebieden. Twintig minuten later, in antwoord op de laatste vraag van een journalist, zei Marine Le Pen dat het wel degelijk over een allochtone vrouw gaat die het beu is dat het begrip 'Franse nationaliteit' uitgehold wordt door de nieuwe manieren om de Franse nationaliteit te verwerven. De zes stand-ins voor de jongste FN-campagne zouden zich akkoord verklaard hebben om op een FN-affiche te figureren. Maar de allochtone vrouw werd op de FN-persconferentie niet zelf aan het woord gelaten.

Op de persconferentie werd ook gevraagd naar het verzet van de ultrakatholieke vleugel van het FN tegen de affiche die "niet conform de ideologie van het FN" is. "Ik heb dat ook gelezen", antwoordde Marine Le Pen. Volgens haar was er enkel discussie over de grootte waarin de slogans op de affiches zouden gedrukt worden, en voor het overige dienden vergaderingen precies om te discussiëren (haha). Een andere stekelige vraag was of het FN erin zou slagen om de 500 handtekeningen van burgemeesters te verzamelen om Jean-Marie Le Pen toe te laten zich kandidaat te stellen voor het presidentsschap. We signaleerden half november al dat er daarmee een probleem is, en blijkbaar is het probleem een maand later nog niet van de baan. Nogal wat burgemeesters zouden geantwoord hebben dat ze het nu te druk hebben om de kandidatuur te onderschrijven, dat het FN "na de feesten" in januari of februari maar eens moest terugkomen.

Uit een opiniepeiling van Le Monde  blijkt intussen dat 26 % van de Fransen de ideeën van Le Pen onderschrijft, maar 70 procent het uitdrukkelijk oneens is met Le Pen. Bijna 40 % kan zich vinden in de manier waarop Le Pen de "traditionele waarden" verdedigt, maar 65 procent zegt Le Pen en zijn FN een gevaar voor de democratie te vinden. Gaat de strijd om het Franse presidentsschap dan toch gaan tussen Nicolas Sarkozy en Ségolène Royal? De campagne voor het Franse presidentsschap heeft alvast talloze bloggers geïnspireerd tot fotomontages over de voornaamste kandidaten (foto's 2 en 3, klik op de foto's voor een grotere afbeelding).

00:09 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (12) | Tags: internationaal |  Facebook | | |  Print

17-12-06

Wat we zelf voetballen, doen we beter

"Het einde van het Belgische voetbal. Geen Rode Duivels meer, geen nationale competitie meer. In de plaats komt een Vlaams elftal en een Vlaamse competitie. Een nieuwe grap van de RTBF? Neen, een voorstel van resolutie van het Vlaams Belang." We hebben de faction van de RTBF over Vlaanderen dat de onafhankelijkheid uitriep niet gezien, maar afgaande op de commentaren over het programma lijkt het ons dat het een best interessant programma was. Alleen bestaat wel het gevaar dat mensen ten lange leste niet meer weten wat feiten zijn en wat fictie is. Maar de fictie kan altijd ingehaald worden door de feiten, en wie leest dat sommigen de Belgische voetbalcompetitie willen opsplitsen, vraagt zich af door welke geest dat bedacht is. Alleszins niet een voetbalkenner, zo betoogt François Colin dit weekend in  De Standaard.

François Colin: "Begin volgend jaar houdt het Vlaams Parlement een hoorzitting over het voetbal. Geen moment te vroeg, als je het maatschappelijke belang van de sport en de belabberde toestand van het balspel in dit land bekijkt.

De Rode Duivels staan aan de rand van de uitschakeling voor Euro 2008. Onze clubs duikelen dit seizoen op de Europese ranking naar de zestiende plaats, vier plaatsen lager dan vorig seizoen en op één jaargang (1999-2000) na de slechtste prestatie ooit. Er moet snel beterschap komen of we houden over een paar jaar nog slechts één deelnemer aan de voorronde van de Champions League (in plaats van twee) en twee ploegen in de Uefacup ( in plaats van drie) over.

Het roer moet dus omgegooid worden. Er moet meer en beter gewerkt worden met de jeugd, die ook meer kansen moet krijgen. Welke zin heeft het om in de jeugd te investeren als er nadien geen plaats is om jonge voetballers op het hoogste niveau te laten aantreden?

Weg dus met de minderwaardige buitenlanders, maar tegelijk mag het niveau van de competitie niet omlaag. Het bescheiden peil van de Jupiler Liga wordt vaak immers als een van de redenen voor de soms pijnlijke resultaten in de Champions League aangewezen.

Terwijl voetbalkenners pleiten voor een nauwe samenwerking met andere landen (BeNe-liga, Atlantic League) wil het Vlaams Belang de Vlaamse clubs nog alleen rond de kerktoren laten sjotten. Zonder Charleroi en Standard, en mogelijk zelfs Anderlecht, zou het niveau van ons voetbal nog verder achteruit hollen.

Minister-president Yves Leterme (CD&V) moet dan, net als enkele duizenden Limburgers, zijn club gaan steunen in de Waalse liga. Hetzelfde lot wacht de overwegend Vlaamse fans van Anderlecht. Op de koop toe wordt de inbreng van de sponsors en de tv-rechten bijna gehalveerd. Tel uit je winst. Dit voorstel zou zelfs het einde betekenen van de Vlaamse aanwezigheid op de internationale voetbalscène. Vlaanderen kan niet deelnemen aan EK- of WK-voorrondes en dat geldt ook voor de Europese clubcompetities.

Vlaams Belang verwijst naar de aanwezigheid van Wales, Noord-Ierland, Schotland en Engeland - vier ploegen uit het Verenigd Koninkrijk - op het Europese voetbaltoneel om het tegendeel aan te tonen. De Vlaamse voormannen weten blijkbaar niet dat dit een uitzondering is, vanwege de historische verdiensten van de Home Countries voor het voetbal.

Het enige wat door Fifa en Uefa toegelaten wordt, is vriendschappelijke ,,interlands'' zoals er onlangs één plaatsvond tussen een selectie van Basken en Catalanen. Of de Vlaamse voetballers daar op zitten te wachten, is echter zeer de vraag.

Het klopt dat er af en toe communautaire problemen bestaan rond de nationale ploeg, maar die hebben veeleer met de media dan met de spelers te maken. De verschillen in taal en cultuur zijn bij alle clubs, ook de Vlaamse, veel groter dan bij de Rode Duivels.

Het Belgische profvoetbal opdelen, is je reinste dwaasheid. Een splitsing van het amateurvoetbal daarentegen is een goed idee. Niet alleen omdat de voetbalbond zich op die manier aan de politieke realiteit zou aanpassen, maar ook omdat het een ideale gelegenheid zou zijn om de structuur van de federatie te moderniseren.

Zo'n splitsing, waarbij de jeugdafdelingen van de profclubs zich bij een van de liga's zouden aansluiten, zou vooral geld vrijmaken voor een kwaliteitsinjectie van de opleiding. Vlaamse clubs dreigen op dat vlak nog meer achterop te geraken, nu de Waalse gemeenschap van plan is subsidies toe te kennen zonder splitsing.

De bond had deze ongelijkheid kunnen vermijden door zelf zijn organigram aan te passen en moeten voorkomen dat er in het parlement plannen gesmeed worden die totaal doorslaan.

Gevreesd moet echter worden dat het initiatief van de Vlaamse rechterzijde de tegenstand voor een splitsing binnen de bond alleen zal aanwakkeren. Onze jeugd zal dan nog langer op extra middelen moeten wachten. Het voorstel van het Vlaams Belang is dan ook andermaal niet in het Vlaamse belang. "

 

09:22 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (5) | Tags: vlaams belang |  Facebook | | |  Print

16-12-06

Het Astridplein, Mathias Danneels en Het Nieuwsblad

Vandaag wordt in Antwerpen het heraangelegde Astridplein geopend. Of het in overeenstemming is met de hoogstaande architecturale waarde die Patrick Janssens bepleit, is maar de vraag. Het voornaamste is dat het plein af is, of toch zo goed als. In de lezenswaardige  Wandelgids Antwerpen Boekenstad (Uitg. Lannoo, 2004) schrijft Tom Naegels: "Het Astridplein, dat tegen 2005 volledig heraangelegd moet zijn..." Mijn oor! Nog veertien dagen en we zijn al in 2007. Astridplein, het plein voor het Centraal Station, waar vroeger de legendarische frituur Express Bar was gelegen, de balzaal Billiard Palace, ook nog een vuile cinemazaal... En eerder dit jaar Guido Demoor in nog niet volledig opgehelderde omstandigheden het leven liet op een bus op weg naar zijn werk als treinbestuurder (foto). Astridplein waar een koppel drugsverslaafden hun kinderen achterlaten bij een bedelaar en waar nu ook de Antwerpse redactie van  Het Nieuwsblad haar intrek heeft genomen.

Van de drie Antwerpse stadskranten het kleinste broertje, maar daarom niet minder goed. Integendeel. Alleen schrijft Mathias Danneels, voormalig hoofdredacteur van de nationale editie van Het Nieuwsblad, er tegenwoordig nogal ranzige stukjes in. Dinsdag was het weer zover: "Conservatieve moslims hebben geprobeerd argeloze toeschouwers de toegang tot een Marokkaans muziekfestivalletje in ons aller Roma te ontzeggen. Want, meent baardman in soepjurk van Pakistaanse snit: muziek is onrein." Volgt een lofzang op wijlen Ward Beysen en kritiek op wie het niet eens was met Beysens cultuurkritiek. "Beysen was (...) wis en zeker een stille collaborateur van - toen nog - het Vlaams Blok. Racistisch-achterlijke Reichspartei die eender welke creatieve expressie die niet spoort met de raszuiverheid van de nazi's en het ondergaande avondland tot op het bot zou uitroeien." Volgt dan het punt dat Danneels wil maken naar aanleiding van het incident aan De Roma: "Waar bleef het geschreeuw tegen de oprukkende, kwalijke Blokvariant van het islamo-fundamentalisme? Waar blijven de persberichten van onze allochtone zusters en broeders in de fracties van alle democratische partijen in de Antwerpse gemeenteraad? Waar zijn de verlichte Talhaoui's? (...) Meer dan ooit is het ook de - sorry - godverdomde plicht van het allochtone veld, van de Chakkars, van Top, Almaci, imams en honderden andere goedgelovige Antwerpse stervelingen om te zeggen: van deze islam, verlos ons Heer. Zo helpe ons de Roma."

Toeggegeven, Mohamed Chakkar is niet de vlugste om zich af te zetten tegen bepaalde strekkingen in de islam. Als voorzitter van de Federatie van Marokkaanse Verenigingen wil hij vooral voorzitter blijven. Maar deze week heeft een medewerker van diezelfde Federatie, Boukyar El Atimoui, klaar en duidelijk de gebeurtenissen aan De Roma veroordeeld. "Het is onaanvaardbaar dat mensen vanuit religieuze overwegingen andere mensen proberen te beletten te doen wat zij willen, waar zij willen en met wie zij willen wanner het om aanvaardbare, niet-criminele zaken gaat. Het is een wangedrag dat wij met klem verwerpen. Zulk wangedrag schaadt de islam en bedreigt de moslims zelf door hen te stigmatiseren als onverdraagzame burgers. Het zijn niet de moslims die plotseling onverdraagzaam zijn geworden, het zijn wel enkele individuen die zich schandelijk hebben gedragen." Boukyar El Atimoui wijst er voorts op dat "het belangrijk is dat de Marokkaanse en de andere culturen opgenomen worden in het cultureel aanbod in Vlaanderen. Zo kunnen alle mensen genieten van hun eigen en van andere culturen. Het kan niet dat een marginale groep op zo'n manier het imago van de Marokkaanse gemeenschap bezoedelt."

Alleen hebben we dat allemaal in Gazet van Antwerpen  (van donderdag) gelezen. Niet in Het Nieuwsblad. Niet in de editie van eergisteren, niet in die van gisteren, niet in de editie van vandaag. De Morgen  schrijft vandaag dat ook de Moslimexecutieve zich negatief uitsprak over het incident aan De Roma. Niets daarvan in Het Nieuwsblad. In een interview met Patrick Jansssens blijft Het Nieuwsblad-senior writer Mathias Daneels daarentegen nog eens vragen naar het standpunt van de allochtone SP.A-verkozenen. Nou moe. Als je standpunt is dat de Chakkars, Tops, Almacis en anderen hun mond moeten open doen naar aanleiding van het incident aan De Roma vorige zaterdag, stel je krantenkolommen dan ook open voor als een woordvoerder van de Federatie van Marokkaanse Vereingingen iets wil zeggen over dat incident. Anders schep je de indruk dat de vertegenwoordigers van de allochtonen niets willen zeggen, terwijl het probleem in werkelijkheid is dat ze geen toegang krijgen tot de krant. En dan dat van die "soepjurken". Zou Danneels hetzelfde schrijven over katholieke priesters die nog, zoals de pastoor van Sint-Andries, in soutane rondlopen? Neen. Bij de moslims mag dat blijkbaar wel. Zelfs Bart Debie sprak - althans op zijn weblog - in properder termen ("Fundamentalistische islamieten die gekleed in traditionele gewaden...").

01:03 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, media |  Facebook | | |  Print

15-12-06

Gentse Zonder Haat Straat-naamborden

Wat is de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend het voorbije jaar in de strijd tegen het VB en extreemrechts? Met het antwoord op die en nog twee andere vragen kan je FNAC-bonnen ter waarde van 20 euro winnen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061213). Uiteraard gaan we niet zelf meedingen voor die prijs, maar we willen wel graag onze mening daarover geven. De mening van de chef-weblog van het AFF, niet van hét AFF.

Het is moeilijk kiezen: de 0110-concerten omdat Tom Barman tegen de hele politieke wereld inging om te zeggen wat niemand nog durfde zeggen, en daarbij steun kreeg van Laura Lynn en andere iconen van de Vlaamse muziekscène, of de Zonder Haat Straat-bordjes? De eerste reactie die we ontvingen signaleerde overigens nog een andere gebeurtenis, maar daarover later meer. Alleszins zijn de Zonder Haat Straat-bordjes een geslaagde actie geworden als geen ander. Na de moorden op Luna en Oulemata stelde de Antwerpse boekhandel De Groene Waterman aan haar buren voor om van de Wolstraat een Zonder Haat Straat te maken als 60% van de bewoners zich achter dat idee zou scharen. Dat lukte in geen tijd. Sociale organisaties pikten het idee op, en via verspreidingskanalen als de vakbonden en andere sociale organisaties vonden de Zonder Haat Straat-bordjes in Antwerpen hun weg naar duizenden huisramen. Het was van de gloriedagen van Hand in Hand geleden dat een anti-racistische, en laat ons wel wezen: een anti-VB, actie nog zo’n breed succes had.

Ook in Gent doken de ‘Antwerpse’ straatnaambordjes op. Om het idee verder uit te dragen zijn sinds vorige week nu ook Gentse versies beschikbaar, gelay-out volgens de Gentse straatnaamborden. Opmerkelijk daarbij is dat de bordjes verspreid worden door het Gentse stadsbestuur. Schepen Marina Hoornaert treedt op als verantwoordelijk uitgever, en het stedelijk Vredeshuis (Sint-Margrietstraat 9) en de Stadswinkel (in het Administratief Centrum) verdelen de straatnaambordjes. In Antwerpen daarentegen mochten de Zonder Haat Straat-bordjes niet eens opgehangen worden in de OCMW-lokalen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060716), op aansturen van VLD-kopman in de OCMW-raad Marco Laenens, daarin gevolgd door de ‘progressieve’ CD&V-vrouw Cathy Berx.

Al zou het personeel het misschien wel willen – bij het Antwerps OCMW was alleszins het personeel vragende partij om de straatnaambordjes te mogen ophangen – in het Antwerps Vredescenrum en de Antwerpse Stadswinkel zijn de straatnaambordjes niet (mee) verdeeld. Politiek-correct Antwerpen zou er zich een buil aan stoten. Nog in Antwerpen gaan politici van alle partijen – Groen! en Spirit uitgezonderd – overstag bij het idee van een gehoofddoekt stadspersoneelslid dat in contact komt met de bevolking. In Gent maakt men zich daar niet druk om. We schamen ons er niet om Antwerpenaar te zijn, maar niet zelden heeft men in sommige andere steden toch meer guts (lef, moed…) dan in de zogenaamde vrije en vranke Sinjorenstad.

06:52 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (7) | Tags: antwerpen, gent, actie |  Facebook | | |  Print

14-12-06

De mensen van het jaar

Er is geen ontkomen aan. Na  De Morgen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061203) heeft nu ook  Knack haar mensen van het jaar gekozen. Bij  Focus Knack was de keuze vlug gemaakt: voor hen is Tom Barman de mens van het jaar. Omwille van de indrukwekkende reeks concerten van dEUS in binnen- en buitenland, en omdat hij de drijvende kracht was achter de 0110-concerten. "Daarmee maakte hij het belangrijkste politieke statement van het voorbije jaar. En dat voor een rockster", motiveert  Focus Knack. Na de verkiezingen werd hier en daar gesproken van een '0110-effect'. Hoe kijkt Barman daar tegenaan? Tom Barman: "Het heeft in elk geval bijgedragen tot de polarisering in Antwerpen. Zelfs mijn moeder stemde voor het eerst in haar leven op Patrick Janssens. Tom Barman heeft vooral de "prachtige sfeer" bij 0110-concerten onthouden. Tom Barman: "Want daar spreken de mensen nu nog over." Er komt geen jaarlijks vervolg op de 0110-concerten, omdat daar teveel voorbereiding aan vooraf gaat en jaarlijkse concerten hun effect zouden verliezen. Maar Barman wil nog wel eens op de barricaden gaan staan. Tom Barman: "Ik ben wel voorstander van kleinschalige, originele acties, als er iets gebeurt of als het begint te nijpen."

Grote broer Knack  koos - toch ietwat verrassend - Karel De Gucht tot Mens van het jaar. Dinsdag nog in Humo  zowel door Louis Tobback als door Herman Van Rompuy afgebrand als de man die verantwoordelijk is voor de grootste politieke blunder van de afgelopen jaren. Louis Tobback: "Door te blijven zeuren over het migrantenstemrecht lag hij aan de basis van veel ellende bij de VLD." Gisteren verguisd, vandaag geprezen. Het kan soms vlug gaan in de politiek. Anderhalf jaar geleden speelde VLD-voorzitter Bart Somers met het idee om Karel De Gucht uit de VLD te zetten nadat De Gucht Jean-Marie Dedecker publiekelijk geschofferd had. Nu zeggen velen bij de VLD dat De Gucht gelijk had in de kwestie-Dedecker. "Met die man (Dedecker, red.)  valt niet te werken", hoor je nu bij de VLD. Knack : "Maar bovenal vond Karel De Gucht dat het ideologische conflict met Dedecker, die permanent het cordon sanitaire ter discussie stelde, de liberale partij kapotmaakte. Weinigen in de Westraat hebben zich zo consequent tegen het Vlaams Belang afgezet als De Gucht. Samen met de voormalige groene kopman Jos Geysels, de geestelijke vader van het cordon sanitaire (op voorzet van Hugo Gijsels, red.), is De Gucht altijd ondubbelzinnig achter dat cordon blijven staan, ook toen in zijn eigen partij en in de Wetstraat steeds meer stemmen opgingen om er korte metten mee te maken.

Ook van de in politiek Vlaanderen ongeschreven wet dat men wél de partij, maar niet haar kiezers zal veroordelen, trekt De Gucht zich weinig aan. Na de racistische moorden in mei van dit jaar in Antwerpen verklaarde De Gucht in De Morgen  weinig begrip te kunnen opbrengen voor de kiezers van het Vlaams Belang. Tot afgrijzen van menig partijstrateeg zei hij toen: "Wie tot de jaren van verstand is gekomen en op die partij stemt, wéét dat die partij racistisch is. 'Ik stem voor het Vlaams Belang, maar ik ben geen racist?' Sorry, I don't buy it.' Die zogenaamde strategische blunder kwam De Gucht in het partijbestuur van de VLD op een scheldkanonnade van premier Verhofstadt te staan. (...) De Gucht, die de extreemrechtse politici ooit mestkevers noemde, legt momenteel de laatste hand aan een boek over wat hij ziet als 'de banalisering' van extreemrechts, over de manier waarop extreemrechts, mede dankzij de media, erin geslaagd is de maatstaf te worden van het politieke debat in Vlaanderen."

00:37 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (2) | Tags: actie, 0110-concert |  Facebook | | |  Print

13-12-06

De eindejaarsvragen zijn er weer

In  Humo is men alweer gestart met de eindejaarsvragen. Van Urbanus over Ann Van Elsen tot Marc Van Eeghem mag BV-Vlaanderen vertellen wat ze de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend van het voorbije jaar vinden, wat ze het beste televisieprogramma, boek en wat nog allemaal niet vinden, en wat ze iemand ten goede of ten kwade wensen.

Geert Hoste vindt het voorbije jaar het jaar waarin de onduidelijkheid en de twijfel troef was. Geert Hoste: "Is de begroting in evenwicht of niet? Heeft Vlaams Belang nu gewonnen of verloren?" Cornelius Bracke, alterego van Guido Van Meir, vindt het beste toneel: de Antwerpse kopstukken van Vlaams Belang die de camera's trotseren de avond van de gemeenteraadsverkiezingen. Axl Peleman (foto) noemt als beste boek Het nut van het verleden  van Marc Reynebeau én Wiens Belang?  van Norbert Van Overloop. Extreemrechts wenst hij een paar nierstenen van 3 cm groot toe.

Maar wat vind jij de belangrijkste gebeurtenis etc.? Mail ons jouw reactie op onderstaande drie vragen met de e-mailknop die je in de rechterkolom op deze blog vindt. Onder de beste, plezantste, markantste etc. antwoorden belonen we er vijf met een FNAC-bon van 20 euro. Wil je in aanmerking komen voor die eindejaarsbon, laat dan wel ook je naam en adres achter op je mail.

  1. Wat vind jij de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend het voorbije jaar voor de strijd tegen het VB en extreemrechts?
  2. Wat moet er veranderen om die strijd succesvoller te maken?
  3. Wie wenst u wat toe voor 2007 (ten goede of ten kwade)?

00:01 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (3) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

12-12-06

Zondagnamiddag in Borgerhout

Zondagnamiddag in Borgerhout. Een stel vijftigers – we zullen ze Charles en Maria noemen – is op weg naar een groentenwinkel. De vrouw des huizes, Maria, wil pompoensoep maken, en samen gaan ze, Charles en Maria, de ingrediënten kopen. Waar anders dan bij de Marokkanse groentenwinkel om de hoek? Welke groentenwinkel is nog open op zondag, waar zijn de groenten zo goed en zo goedkoop? Charles en Maria kiezen twee kleine pompoenen uit, een paar aardappelen, wat wortelen… Aan de kassa staat een jonge Marokkaanse vrouw. We zullen ze Fatima noemen. Fatima is een twintiger, spreekt vlot Nederlands en draagt een klassiek, traditioneel Marokkaans kleed.

“Ah, jullie gaan pompoensoep maken?!”, zegt ze tegen Charles en Maria. “Ja”, zeggen onze vijftigers. “Ik heb pas ook pompoensoep gemaakt”, zegt Fatima, “maar dan met…” en ze somt een paar andere ingrediënten op. Even later vraagt ze Charles en Maria of ze haar pompoensoep soms willen proeven. “Mijn man is geen liefhebber van soep…” Charles wil nog beleefd “Neen” zeggen, maar Maria knikt “Ja”. Fatima haalt een plastiek potje boven, en geeft van haar met selder, prei, look en pompoen bereide soep een portie mee. Fatima mag dan wel vlot Nederlands spreken, met haar Marokkaans kleed past ze niet in de normen en waarden van de Westerse cultuur zoals het VB het graag heeft. Is ze geen ‘Vlaming onder de Vlamingen’. Als het VB het voor het zeggen krijgt, ligt voor haar ook een ‘retourticket’ klaar. Goede en goedkope waren of niet, om het even.

Bart Debie woont een straat verder. Zou hij hier ook langskomen? Het fruit en de groenten zijn er van uitstekende kwaliteit, de prijzen zijn er laag, en de bediening – of het nu Fatima is of een ander – is er altijd vriendelijk. De Roma ligt iets verderaf, maar toch nog op wandelafstand. Gisterenavond – vernemen Charles en Maria later – zijn er incidenten geweest naar aanleiding van een optreden van Saïd Mariouari en de Nederlands-Marokkaanse groep Kasba. Een groep fundamentalistische moslims hield de bezoekers van het concert tegen: muziek is ‘haram’, onrein. In De Roma wordt alcohol geschonken, en er kan gerookt worden wat ook al tegen de Koran is. Even later is er een ander incident. Een groep allochtone jongeren wil zonder toegangsticket de zaal binnen, wordt tegengehouden en bij de schermutseling die erop volgt sneuvelt het glas van een deur.

De incidenten aan De Roma halen de krant (zie: http://www.gva.be/nieuws/Antwerpen/artikel.asp?art={3CD99...) en de regionale televisie (zie: http://www.atv.be/v3/newsdetail.aspx?mid=&id=3940). Terecht, want dit is nieuws in de zin dat het opvalt omdat het niet vaak voorkomt, en dit verdient ook in het nieuws te komen… om wat er gebeurd is aan te klagen. Net zomin als neonazi’s zich moeten kunnen laven aan racistische en negationistische muziek, moeten andere fundamentalisten bepalen naar welke muziek we mogen luisteren – en of we sowieso al mogen luisteren naar muziek. Daarnaast is er echter ook nog de realiteit van alledag. Die van Charles en Maria die voor hun pompoensoep bij de Marokkaanse groenteboer langsgaan, en daar warempel nog een pompoensoepje van eigen bereiding meekrijgen. Charles en Maria vonden hún pompoensoep beter, maar het gebaar van Fatima blijft hen bij.

01:08 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (6) | Tags: antwerpen |  Facebook | | |  Print

11-12-06

Dedecker praatte ook met VB. VB-aanhang reageert verdeeld, maar eerder afwijzend.

Jean-Marie Dedecker heeft de voorbije dagen alle hoeken van de tatami gezien. Door Bart De Wever binnengehaald als stemmentrekker, is Jean-Marie Dedecker amper tien dagen later alweer buitengedragen bij de N-VA. Bij het VB werd de voorbije uren menig flesje Vlaamse Leeuwenbier uitgeschonken. N-VA mét Jean-Marie Dedecker en niet gebonden door het kartel met de CD&V was een ernstige bedreiging voor het VB. Het zou het VB nogal wat kiezers kunnen kosten, én mandatarissen die zouden overstappen. Een Jurgen Verstrepen die als Sinterklaas-wens had dat "een brede fatsoenlijke, centrumliberalerechtse, realistische, vlaamsnationalistische partij het licht ziet verschijnen in Vlaanderen", daar moet toch geen tekening bij gemaakt worden.

Philip Dewinter heeft Jean-Marie Dedecker intussen publiekelijk uitgenodigd voor een "rebelse frontvorming rond het Vlaams Belang, tegen de traditionele partijen." Dat Dedecker zich altijd uitgesproken heeft tégen het VB, en hiervoor links en rechts geloofd werd, is voor Dewinter geen punt. De Vlott-formatie rond Hugo Coveliers kan het bruggenhoofd worden. Maar Coveliers zelf is beducht voor de komst van Jean-Marie Dedecker. Op de Antwerpse regionale televisiezender ATV zei Coveliers gisterenmorgen dat hij zijn vriend Jean-Marie had aangeboden naar Vlott over te stappen "op voorwaarde dat Jean-Marie het vlot niet doet kantelen." Coveliers gaat een Open Brief schrijven, en wacht Dedeckers reactie af. Hij gaat alleszins niet zelf vissen achter Dedecker. Mocht Dedecker initiatief nemen richting Coveliers, wil Coveliers wel (verder) praten met Dedecker "op voorwaarde dat Dedecker intussen niet met anderen gaat praten." Want, zo onthulde Coveliers, terwijl Dedecker gesprekken voerde met de N-VA had hij ook contacten met het VB. Vermits Coveliers zowel dik bevriend is met Jean-Marie Dedecker als met Philip Dewinter zijn we voor een keer geneigd Coveliers te geloven.

Jurgen Verstrepen, die zijn droom van een "brede fatsoenlijke, centrumliberalerechtse, realistische, vlaamsnationalistische partij" in rook zag opgaan, heeft de bezoekers van zijn weblog gevraagd wat zij denken van de jongste evolutie, en die reageren nogal verdeeld. Ene Ifalco noemt Dedecker een opportunist die Vlaanderen zeven jaar lang heeft bedrogen. Hij hoopt dat Dedecker "zeker niet naar het VB komt. Hoogstens naar Vlott." Ene Jan zegt nooit een fan te zijn geweest van Jean-Marie Dedecker ("De ideologie gaat bij mij boven persoonlijk belang en opinie.") maar vindt nu dat het VB "deze opportuniteit" niet mag laten vallen. "Hij heeft blijkbaar een afkeer van het VB-programma. Dat hij dan eens verklaart met welke punten van het VB-programma hij niet akkoord kan gaan, het VB zegt met welke punten van Jean-Marie Dedecker zij niet kan akkoord gaan. Beide partijen doen een beetje water in hun wijn, veel kan het volgens mij niet zijn, en bij de volgende verkiezingen tesamen naar 30 %. We laten CD&V/N-VA een poepje rieken tot groot ongenoegen van het Belgisch etablishment." Ene X is, net als een Stormfront-aanhanger, de uitspraken van Dedecker tegen Israël en pro Palestina niet vergeten. X: "Die man is een politieke terrorist. Hij blaast alles op wat in zijn buurt komt. Spijtig dat N-VA hem aan de deur zette, ze waren elkaar waard."

Vlott-lid 931 herhaalt zijn oproep aan Dedecker om Coveliers te bellen. "Samen naar een écht liberale partij. Ga met deze formatie in kartel met het VB. Daar is niets oneerbaars aan. (...) U zal uw liberale ideeën kunnen  verkondigen want u bent het VB niet. Langs de andere kant kan u de sterkte van het VB gebruiken om verkozen te geraken en die verdomde 5 % te overbruggen. Samen zoveel meer dan elk apart." Ene Rudolf is dan weer niet overtuigd van enige win-winsituatie. "Voor mij liever geen samenwerking, anders kunnen wij binnen een jaar weer een boek schrijven 'Wij, Marginalen'." Ene Johan noemt Bart De Wever dan weer iemand "met het verstand van een onthoofd kieken". Tja, soms zit er wel humor bij de reacties op Verstrepens weblog. "Indien het VB de hand uitsteekt naar Jean-Marie Dedecker, wordt die afgebeten. Als hij aansluit, is de partij binnen de kortste keren om zeep", meent ene X-Ray die zich verder nog afvraagt: "Zou het VB nu echt zo hopeloos verdwaald zijn?" X-Ray besluit: "VB, pas op met JMDD. De partij zal sneller splitsen dan B-H-V." Ene Frank geeft X-Ray gelijk en heeft nog een laatste argument tegen een overstap van Dedecker naar het VB: "Hij zal zich willen bewijzen en onvermijdelijk in conflict komen met Vanhecke, Dewinter en Coveliers, mogelijk met alle drie tegelijkertijd!"

00:07 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (8) | Tags: vlaams belang, verstrepen |  Facebook | | |  Print

10-12-06

Grenzen aan de vrijheid van meningsuiting

Maandag 4 december sloot Skynetblogs deze blog omdat we niet gereageerd hadden op het verzoek om de namen van twee bedrijven weg te halen van deze blog. Het rare is dat we pas maandagavond iets over klachten vernamen, mails die Skynetblogs ons verstuurde voor maandagmorgen hebben ons niet bereikt. We zweren het op ons communiezieltje, en toevallig hebben we dat. Na onze bevestiging dat we de namen van de twee bedrijven zouden verwijderen volgde nog een nauwgezette procedure waardoor we pas donderdagmiddag terug online waren en pas vrijdagmiddag met alle rechten op Skynetblogs-publiciteit. Intussen waren bij de beheerder van de website www.aff.be, waarnaar deze blog is gelinkt, verschillende telefoontjes binnengekomen met de vraag wat er aan de hand was. Ook op ons forum verschenen vragen over wat er is gebeurd. Vandaar hier de gevraagde uitleg.

Een eerste klacht kwam van een vakantieverblijfcentrum dat een fotomontage niet kon appreciëren waarbij één van haar vakantiedorpen vernoemd werd als een plaats waar Philip Dewinter weleens aan het stoeien is met een allochtone naakte vrouw, en een fotomontage waabij datzelfde vakantieverblijfcentrum geassocieerd werd met het concentratiekamp van Auschwitz en met Gerolf Annemans (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061126). We begrijpen de verontwaardiging. Maar we willen toch even op de context wijzen. De gewraakte montages waren twee van de zeven fotomontages die we overnamen van een website waar bezoekers elke week uitgenodigd worden fotomontages in te leveren rond een welbepaald thema. Deze week is het thema: wat zouden televisiezenders doen als hun inkomsten zouden opdrogen, en dat levert dan inzendingen op zoals op foto 1. Twee weken geleden was het thema: wat zouden politieke partijen doen als ze hun overheidsfinanciering verliezen, en dat leverde een kleine vloedgolf aan fotomontages over het VB op. De fotomontage met Philip Dewinter vonden we zelf grappig. Die met Gerolf Annemans niet. Maar omdat de titel van de wedstrijd Chiquita Banannemans  was, vonden we dat de ingezonden fotomontage met Gerolf Annemans niet kon ontbreken. Om het weinig smakelijke wat te compenseren, plaatsten we er een fotomontage bij die we zelf leuker vonden: een een paar maanden eerder op diezelfde website gepubliceerde fotomontage met Gerolf Annemans als barbaar.

Wij begrijpen dat het vakantieverblijfscentrum niet wenst geassocieerd te worden met bepaalde personen en toestanden. Anderzijds was dit overduidelijk humor. Genre Het Gat van de Wereld  in Humo. Het is niet dat het bedrijf gejend en gestalkt wordt met dat soort grappen. Even lachen, en terug over naar de orde van de dag. Moeten nu ook VRT en VTM klacht neerleggen tegen de parodieën die deze week op die website gegooid worden? Waarmee mag nog gelachen worden? Met het van Skynetblogs bannen van de gewraakte fotomontage houdt de ‘miserie’ trouwens niet op. Op de website waar de fotomontages voor het eerst geplaatst zijn, staan de gewraakte fotomontages nog steeds. En uitgerekend maandagavond kregen we de Auschwitz/Annemans-fotomontage – samen met andere fotomontages en cartoons – nog toegestuurd in een Nieuwsbrief. Nog maandagavond vonden we in onze brievenbus Antwerps Nieuws, een kleurig VB-magazine waarin op bladzijde 3 een fotomontage waarmee de indruk gewekt wordt dat op de tweede, niet afgewerkte, toren van de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal in Antwerpen een minaret is gebouwd. Dat kan dan wel? Het is het een of het ander.

Met de tweede klacht hebben we meer moeite. Die kwam van een kaashandel waarvan we geschreven hadden dat ze sponsor is van een VB-dessertenbuffet van twee lokale VB-afdelingen, en eerder nog een kaasavond verzorgde bij het VB (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061124). Het artikeltje leverde ons de omschrijving “deze sukkelaars” én een link naar onze weblog op op de weblog van Bart Debie (foto 2). We kunnen begrijpen dat die kaashandel not amused  was buiten het vertrouwde kringetje bekend te worden als VB-sponsor. Iemand die ondertekende met “Kaasboer” schamperde op ons forum over ons ‘sterk artikel’, maar blijkbaar was onze berichtgeving touché. Dé kaasboer legde bij Skynetblogs klacht neer tegen onze weblog. Skynetblogs die ons op haar beurt aanmaande  de naam van de kaashandel te verwijderen van onze weblog of de hele weblog zou van het internet gehaald worden. Maar hadden wij iets geschreven dat niet waar is? Neen. Hadden wij iets publiek gemaakt dat niet eerder op legale wijze kon vernomen worden? Zelfs dat niet. Om dat te bewijzen zullen we voor een keer verklappen hoe we aan onze informatie geraakten.

In een brief aan de leden van het VB-Borgerhout werd het bewuste VB-dessertenbuffet aangekondigd, met vermelding erbij dat het dessertenbuffet gesponsord werd door de bewuste kaashandel. Hebben wij een VB-lid uit Borgerhout overvallen en hem deze brief afhandig gemaakt? Hebben wij ingebroken bij een VB-lid en zo deze brief ontdekt? Hebben wij deze brief uit een brievenbus getrokken nadat we zagen dat een postbode de brief maar half in de gleuf had gestoken? Neen, neen, en nog eens neen. De brief was tegen het raam geplakt van het VB-lokaal in Borgerhout. Iedereen die er passeerde kon de brief lezen, je hoefde er niet eens voor naar binnen te turen. Dat die kaashandel al eens eerder voor kaasschotels zorgde bij het VB vonden we met even te googelen. Het staat op de weblog van een Antwerpse VB-afdeling die niet meer geactualiseerd wordt maar wel nog steeds online is. Meer zelfs: een Skynetblog. Het probleem is dus niet dat bekendgeraakt welke kaashandel hand-en-spandiensten verleent aan het VB, want anders zou die Skynetblog van het VB ook zijn aangemaand de naam van die kaashandel te verwijderen. Het probleem is ook niet dat wij iets schrijven dat niet waar zou zijn. Het probleem is dat een antifascistische weblog bekendmaakte wie het VB sponsort. De vrijheid van meningsuiting die het VB zo verdedigt geldt voor hen, niet voor antifascisten.

Het is jammer dat Skynetblogs in die val trapt. Het volstaat klacht in te dienen, en Skynetblogs geeft blindelings gevolg aan die klacht. Wie de vrijheid van meningsuiting wil ondersteunen, zoals Skynetblogs doet met het aanbieden van haar weblogmogelijkheden, moet er zorg voor dragen dat het ook echt om vrijheid van meningsuiting gaat. Geen fake-toestand. Alleen lasterlijke en eerrovende uitlatingen, racisme en negationisme mogen de vrijheid van menigsuiting beperken. Zoals het nu gaat kan het niet. Dat is de indruk van vrijheid van meningsuiting scheppen, maar bij het minste dit intrekken. We hebben dan ook aan Skynetblogs het voorstel gedaan om een commissie van wijzen te installeren. Met enerzijds mensen die de vrijheid van meningsuiting genegen zijn, en anderzijds mensen die beslagen zijn in thema’s als laster en eerroof. Laat zo’n commissie een gemotiveerd advies uitbrengen, en beslis dan als bedrijf. Het maakt je als bedrijf niet de speelbal van wie enkel vrijheid van meningsuiting gunt zolang het hen goed uitkomt. We hebben Skynetblogs dinsdag dit voorstel overgemaakt. We kijken uit naar het antwoord.

Het een paar dagen van het internet halen van deze blog heeft overigens niet geleid tot een daling van het bezoekersaantal. Eind november waren er gemiddeld 730 bezoekers per dag; de voorbije twee dagen waren er gemiddeld 820 bezoekers per dag. Bij deze overigens '2 Girls' van harte gefeliciteerd met de Clickx-verkiezing tot Weblog van het jaar. Niets menselijks is ons vreemd, en ook wij volgen jullie weblog met interesse.

 

11:09 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (27) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

09-12-06

H&M, C&A, Delhaize… reageren verontwaardigd op aanwervingsbeleid van Euro-Lock

Een dikke week geleden signaleerden wij hier dat het intercultureel platform Kif Kif de klanten van het bedrijf Euro-Lock heeft aangeschreven nadat Euro-Lock M.C. (foto) had afgewezen voor een job als technicus-verkoper bij het bedrijf. Ogenschijnlijk omwille van zijn Turkse origine. In een interne mail van de bedrijfsvoerder die per ongeluk meegestuurd werd naar de sollicitant stond: "Kun jij die persoon afwimpelen? Een vreemdeling die beveiliging zal verkopen, dat heb ik nog niet gezien." (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061130). In een brief aan de klanten van Euro-Lock werden die klanten door het intercultureel platform Kif Kif gevraagd of ze het eens zijn met de uitlatingen van de zaakvoerder en of ze erop gereageerd hebben. Uit de reacties blijkt dat enkele grote klanten zich nadrukkelijk distantiëren van de praktijken van Euro-Lock en dit ook aan het bedrijf gemeld hebben.  

Kledingzaak H&M stopt voor onbepaalde tijd de samenwerking met het bedrijf. H&M-woordvoerster Marianne Nerinckx zegt in een persbericht van Kif Kif: “Alhoewel wij tevreden zijn over de producten van Euro-Lock hebben wij de samenwerking voorlopig beëindigd, omdat dergelijke praktijken niet verenigbaar zijn met de bedrijfsethiek van H&M. Enkel als Euro-Lock een aantal concrete stappen zet, kan een commerciële samenwerking heroverwogen worden. Niet alleen moet de ‘code of ethics’ van H&M worden ondertekend, ook eisen wij van hen dat ze een antidiscriminatiepolitiek gaan voeren en dat ze ons daarvan bewijzen leveren. Deze antidiscriminatiepolitiek moet Euro-Lock ook via haar website bekend maken.” Hans Anders Opticiens is niet minder afwijzend: “Wij gaan er uiteraard niet mee akkoord dat Euro-Lock werkzoekenden zou discrimineren op basis van afkomst. We wensen Kif Kif dan ook alle succes met haar actie. Hans Anders Opticiens heeft bij ons weten overigens nooit toestemming gegeven om het logo op de website van Eurolock te gebruiken. Wij hebben dan ook gevraagd om het onmiddellijk te verwijderen.”

Kledingzaak C&A en warenhuisketen Delhaize vielen uit de lucht toen ze hoorden dat hun logo op de site van Euro-Lock stond. Gerry Dieleman van C&A België: “Wij wisten niet dat we op die site stonden, en werken ook niet met die firma samen. Nadat we ervan hoorden, hebben we onmiddellijk actie ondernomen. Als u nu gaat kijken staat ons logo er niet meer op”. Ook Delhaize ondernam gelijkaardige stappen. Woordvoerster Katrien Verbeke voegt er nog aan toe: “Wat betreft de uitspraken van Euro-Lock, kunnen wij duidelijk stellen dat deze niet in de lijn liggen van het diversiteitsbeleid dat wij voeren. Discriminatie, op grond van nationaliteit, maar ook religie, geslacht, leeftijd, enz. wordt bij Delhaize niet getolereerd. We hebben daarentegen een diversiteitscharter uitgebracht en voeren op verschillende niveaus van de onderneming concrete acties om diversiteit bij ons personeel aan te moedigen.”

Vorig jaar kwam ook de zaakvoerder van het kantelpoortbedrijf Feryn in opspraak omdat hij geen allochtonen wilde aanwerven uit schrik voor de reactie van zijn klanten. De zaak is momenteel nog hangende bij de rechtbank. Kif Kif dringt er bij de beleidsverantwoordelijken op aan om eindelijk werk te maken van de lang beloofde praktijktests. Het KB dat de uitvoeringsbesluiten hiervoor moet regelen ligt al jaren te wachten op goedkeuring door het parlement. Door de invoering van de praktijktests zou de bewijslast niet meer alléén liggen bij wie gediscrimineerd wordt, maar ook bij wie discrimineert. Kif Kif vermeldt in haar persbericht nog dat de geciteerde bedrijven het persbericht nagelezen en goedgekeurd hebben, en hierover gecontacteerd mogen worden. De reactie van H&M, Hans Anders Opticiens, C&A en Delhaize is alvast een opsteker. Een pluim ook voor Kif Kif  voor de wijze waarop ze deze zaak behandelden.

En nog goed nieuws. Het verhaal van Euro-Lock inspireerde het Radio 2-programma Recht voor de Raap  deze week voor een dialoog met de luisteraars over verkeerd gestuurde mails en sms-jes. M.C. – voluit Murat Caliskan – mocht z’n verhaal nog even overdoen, waarop het bedrijf Aqua Vie prompt mailde naar Radio 2. Aqua Vie schreef de expertise van Caliskan in de verkoopsector goed te kunnen gebruiken en nodigde Caliskan uit voor een sollicitatie bij hun bedrijf.
Met Euro-Lock gaat het intussen minder goed. Toen bekendraakte met wat voor een ongewild meegestuurde mail Murat Caliskan afgewezen werd, stelde Euro-Lock dat het bedrijf door de negatieve publiciteit die de zaak kreeg een groter slachtoffer is dan de afgewezen sollicitant. Il faut le faire. Euro-Lock blijft erbij dat het geen racistisch bedrijf is. "Hier werken wel allochtonen, maar voor bepaalde functies vind ik dat niet opportuun. Als veiligheidsadviseur, bijvoorbeeld", zegt de bedrijfsleider vandaag in Gazet van Antwerpen. Bij De Morgen  hebben ze doorgevraagd, en blijkt het dat het om twee (twéé) allochtonen gaat, verbonden aan de afdeling elektriciteit.

Zaakvoerder Yves Delgouffe vervolgt in diezelfde krant: "Het is een feit dat het niet rendabel is om een allochtoon aan te nemen als beveiligingsadviseur in het Gentse. Daar zijn ze, in tegenstelling tot Brussel of Antwerpen, hier nog niet klaar voor. Zowat 99 procent van mijn klanten, meestal mensen die net een inbraak achter de rug hebben, zou daarover vallen. Ik kan die gedachtegang van die mensen helaas niet veranderen." Hallo, zeg. Let op de voorwaardelijke wijze: de klanten zouden over zo'n aanwerving struikelen. Had de man toch geen voorbeeld kunnen stellen door een perfect Nederlands sprekende, hier opgegroeide en in een Vlaams dorp wonende te engageren als M.C., die toevallig nog de Turkse naam Murat Caliskan draagt? In het Gentse zouden ze niet klaar staan voor allochtone verkopers/veiligheidsadviseurs, in tegenstelling tot in het Antwerpse? Aan het stemmenaantal voor het VB in die twee regio's is dat toch niet af te meten. Integendeel. Het Nieuwsblad  benadrukt met de titel boven haar versie van het verhaal dat het Gezin van 'racistische' werkgever bedreigd  wordt. De bedrijfsleider zou een zestigtal negatieve mails ontvangen hebben, waarvan sommige echte haatberichten. Er kwam ook nog een dreigcassette binnen, en zondagavond bleek er ingebroken te zijn op het bedrijfsterrein en waren de banden van enkele wagens doorprikt. Uiteraard is dat af te keuren, en te vervolgen in de mate er misdrijven gepleegd werden.

02:46 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (8) | Tags: racisme |  Facebook | | |  Print

08-12-06

Albert De Coninck overleden

Albert De Coninck, een van de laatste overlevende Vlamingen die als lid van de Internationale Brigades heeft deelgenomen aan de gewapende strijd tegen de Spaanse dictator Franco, is woensdag op 91-jarige leeftijd overleden. (Foto: Albert De Coninck op een AFF-bijeenkomst over de Spaanse Burgeroorlog in 1996)

Albert De Coninck groeide op in Mechelen en werd in 1932, net als zijn ouders, lid van de Kommunistische Partij van België (KPB). Toen de verkozen linkse Volksfrontregering in Spanje te maken kreeg met een militaire putsch onder leiding van de extreemrechtse generaal Franco werden er eenheden gevormd van vrijwilligers die de bedreigde republiek te hulp snelden. De Coninck was een van de duizenden linkse militanten die zich vrijwillig lieten inlijven in die Internationale Brigades, een ervaring waarover hij in de jaren zeventig een boek heeft gepubliceerd. Tijdens zijn Spanjetijd ontmoette De Coninck onder meer de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway, die ook vocht in de rangen van de brigadisten. De Republikeinen moesten het onderspit delven, want Franco kreeg zware militaire steun van de toenmalige fascistische regimes in Duitsland en Italië.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Albert De Coninck actief als leider van de clandestiene Kommunistische Partij en commandant van de partizanen. Na de oorlog vervulde hij diverse bestuursfuncties in de Kommunistische Partij en bracht het tot internationaal secretaris van de KPB. De Coninck bleef tot op hoge leeftijd actief in antifascistische en antiracistische kringen. Een paar weken geleden kregen wij nog een vraag vanwege een vakbond om het adres van Albert De Coninck. Eén tante van een vakbondslid wenste Albert De Coninck te ontmoeten, de tante had zelf ook in Spanje tegen Franco gestreden en wilde De Coninck daarover spreken.

De afscheidsplechtigheid voor Albert De Coninck wordt zaterdag 16 december gehouden in het crematorium van Wilrijk. Daarna wordt hij bijgezet op het erepark van de begraafplaats in Edegem waar De Conincks eerder overleden echtgenote, Rachelle Souritz, rust.

06:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (4) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

04-12-06

 VB veegt andermaal haar voeten aan aanplakreglement

Vorige maandag werd op de districtsraad van Ekeren het misbruik van aanplakborden voor verenigingen aangekaart. De jeugdraad had vastgesteld dat de aanplakborden geplaatst voor aankondigingen door socio-culturele verenigingen – uitdrukkelijk ‘niet bestemd voor commerciële en politieke doeleinden’ – volgeplakt waren met affiches van één bepaalde partij. Een partij die nochtans zerotolerantie predikt tegen zowat elke wetsovertreding.

In een brief aan de Ekerse districtsraad klaagde de Ekerse jeugdraad dat de aanplakborden voor onder andere jeugdverenigingen tijdens de verkiezingsperiode “door één partij misbruikt werden voor politieke doeleinden.” Een nog grotere plaag zijn commerciële initiatieven die de borden misbruiken, maar als de politieke partijen niet het goede voorbeeld geven… De jeugdraad vroeg “van elke partij de bevestiging dat dit spijtig voorval zich bij de volgende verkiezingen niet zal herhalen”, dat de politieke partijen enkel zouden gebruik maken van de in verkiezingsperiodes extra geplaatste aankondigingsborden. “Eigen aanplakborden eerst”, sneerde de jeugdraad nog. Foto’s van “het spijtige voorval” werden bij de brief gevoegd. Ook al waren de Bedankt kiezers!-affiches van het VB intussen al gedeeltelijk overplakt, het was duidelijk welke partij haar voeten veegde aan het Ekerse aanplakreglement. Ook al wordt het verbod om aan te plakken voor politieke doeleinden uitdrukkelijk boven die aanplakborden voor socio-culturele verenigingen vermeld (foto 1, klik eenmaal als je met je muis op de foto staat, en je kan het opschrift over het verbod om voor politieke doeleinden te afficheren duidelijk lezen).

Ilse De Schutter (Groen!) agendeerde de zaak in de districtsraad, waar na enige discussie het Ekerse aanplakregelement unaniem werd herbevestigd. Wie we echter niet hoorden in de discussie was VB-fractieleider Freddy Geens (foto 2) of enig andere VB’er. Die deden er het zwijgen toe. Ze stemden mee de herbevestiging van het Ekerse aanplakreglement, en gebaarden verder van ‘kromme haas’. Verontschuldigingen konden er niet af. Echter ook niemand in de Ekerse districtsraad die het VB 'op de man af' aanpakte over het overtreden van het Ekerse aanplakreglement. Het is daarenboven niet de eerste keer dat het VB in Ekeren aankondigingsborden overplakt tegen alle regels in. Wie op deze weblog naar beneden scrolt, zal bij de ‘Galerij der dwazen’ in de rechterkolom een foto vinden van een andere keer als in Ekeren de uitdrukkelijk niet voor politieke partijen bedoelde borden door VB-affiches volgeplakt werden. Hoe wil het VB bekomen dat jongeren zich in het algemeen aan regels houden, als het VB zelve de regels – nog wel in een voor jongeren gevoelige materie – bij herhaling overtreedt?

00:06 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (12) | Tags: antwerpen, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

03-12-06

Foto's op het Antwerps stadhuis

Na de Sint en de Kerstman die alsmaar vroeger in het jaar opduiken, zijn nu de media begonnen met alsmaar vroeger hun jaaroverzichten te presenteren. De VRT begon er dit jaar al mee op 1 december. Met  De show van het jaar, "Bart Peeters kijkt terug op 'zijn' 2006". Vorige vrijdag blikten Patrick Janssens, Godfried Danneels, Wouter Deprez en Nathalia terug op de eerste drie maanden van het jaar. Tanja Dexters en Ellen Petri waren in een competitie om de publieksgunst in Café Local gewikkeld. Dexters zou van een balkon door twee brandende hoepels springen, op een trampoline terechtkomen en zo terug op het balkon belanden. De constructie viel in elkaar nog voor Dexters kon springen, en dan las Ellen Petri maar een zin voor uit  De stad wor azzek zen gebore... van Patrick Janssens. Ook al een afknapper. Neen, dan was het filmpje  Lachen met extreem-rechts beter. En gedurfd. Annemans & Co in een vermakelijke montage. Volgende vrijdag is onder andere Yves Leterme te gast, een aflevering die vorige woensdag is opgenomen. Het was tijdens die opname dat Yves Leterme vernam dat Jean-Marie Dedecker als lid van de N-VA was ingelijfd. Meteen was het bewijs geleverd dat het (politiek) jaar nog niet teneinde is.

Bij De Morgen  begonnen ze zaterdag met een jaaroverzicht. Voor het DM-Magazine  werden "6 gelukkigen van 2006" opgetrommeld, in nieuwe kleren gestoken, op ongewone plaatsen gefotografeerd "in de place to be van het jaar: 't Schoon Verdiep" van het Antwerps stadhuis, en hen gevraagd om het hoogtepunt van het voorbije jaar. In de competitie 'Vrouw van het jaar' lijkt Margaretha Guidone, huisvrouw uit Kapellen, met een straatlengte voorsprong te gaan winnen. Het is wel schrikken met de foto's: Patrick Janssens die op een balustrade staat, zich vasthoudend aan een verlichtingsornament (foto 1), Ilse De Meulemeester die ergens hoog in een nis zit (foto 2), Staf Coppens die de clown uithangt in een schouw... Met Bob Cools of Leona Detège als burgemeester zou het niet waar geweest zijn. Maar ja, tegenwoordig kan je ook al lokalen in het stadhuis afhuren. Op zich is daar niets mis mee. Het stadhuis als huis van het volk... Maar met het socialisme van Patrick Janssens vraagt men zoveel huurgeld voor die locaties op het Antwerps stadhuis dat het alleen iets is dat bedrijven of de happy few zich kunnen permitteren.

De foto's van Jimmy Kets voor DM-Magazine  zijn anders wel mooi. Een stadhuisfoto die ons eerder al fascineerde is die van Philip Dewinter die na zijn zesde verkiezingsoverwinning een verklaring aflegt op het stadhuis (foto 3). De fotograaf is niet bekend. Hij of zij toont Dewinter met rond hem de grandeur van het Antwerps stadhuis. Op het eerste zicht lijkt er veel volk rond Dewinter te staan, maar dat is niet zo. Klik eenmaal op de foto, vergroot de foto, en je zal ons gelijk geven. Eigenlijk staat er veel leegheid op de foto. Figuurlijk, met VB-gemeenteraadslid en parlementslid Staf Neel rechts van Dewinter. Maar ook feitelijk. Opzij achter Dewinter - naast de balustrade waar Janssens op poseerde in een pak van Giorgio Armani - stappen een paar mensen... op weg naar de toiletten. Achteraan, ter hoogte van het bureau van de hoofdbode en de deuren die naar het kabinet van de burgemeester leiden, is geen kat te zien. Het is wel nog een gloriërende Dewinter. Maar dat was 1994. Tegenwoordig kijkt Dewinter heel anders (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061009 en vooral http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061012).

08:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (2) | Tags: antwerpen |  Facebook | | |  Print

02-12-06

Opblazen kartel CD&V/N-VA is pad in de korf van het VB

Het zit het VB niet mee dezer dagen. Organiseren ze gisterenavond in Antwerpen, zoals hier vooraf aangekondigd (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061124), een Sinterklaasavond voor de kinderen en kleinkinderen van VB-leden. Een vijftigtal kinderen waren hiervoor ingeschreven. Wordt toch wel de troon van Sinterklaas gestolen die VB-medewerkers even tegen de gevel van het VB-secretariaat hadden geplaatst, terwijl ze een geluidsinstallatie naar binnen aan het brengen waren. Bart Debie, de veiligheidsadviseur van het VB heeft zijn ex-collega's bij de Antwerpse politie gevraagd hem te verwittigen als ze bij een huishoeking de troon van Sinterklaas zouden terugvinden. "(Nummer is gekend)", voegde hij eraan toe. Erger is wat met Jean-Marie Dedecker (links op foto 1, naast hem: N-VA-voorzitter Bart De Wever) is gebeurd.

Als succesvol Belgisch judocoach door de VLD als stemmentrekker binnegehaald, maar vlug een ruziemaker en respectloos man gebleken. Het VB hoopte hem te kunnen strikken in haar netten, maar wist dat ze voorzichtig moest zijn met de balorige Dedecker. Dedecker koos echter voor de N-VA, wat hem in eerste instantie schimpscheuten opleverde van VB-voorzitter Frank Vanhecke (foto 2: De Wever een paar jaar geleden, blij samen met Jean-Marie Le Pen op de foto te mogen staan; foto 3: Frank Vanhecke). Dedecker koos eieren voor zijn geld, is de redenering. Frank Vanhecke: "Dedecker verkoos een zekere verlenging van zijn politieke loopbaan boven de onzekere toekomst van een eigen politiek project, of de weinig aanlokkelijke rol van uitgespuwde pestlijder als hij een coalitie met het Vlaams Belang zou aangaan." Toen bekend werd dat de CD&V het kartel met N-VA had opgeblazen omwille van Dedecker, had Vanhecke zijn volgende schietschijf gevonden. Om 23.45 uur donderdagavond postte het VB op haar website de boodschap "dat twee jaar hondstrouwe collaboratie van de N-VA met de ezelsstamp wordt beloond, onder het voorwendsel van een personenkwestie met Dedecker". Volgens Vanhecke is de N-VA van meet af aan in de val gelopen. Vanhecke: "De pijnlijke woordbreuk rond Brussel-Halle-Vilvoorde, het cordon sanitaire tegen de Vlaams-nationale partij Vlaams Belang, de sollicitaties van kandidaat-premier Leterme bij de Franstaligen , en meer bepaald de PS, hebben nooit volstaan om de ogen van Bart De Wever te openen. Zijn aversie tegen het compromisloze Vlaams Belang, is heden door de regimepartij CD&V met een ezelsstamp beloond." Een pirouette van jewelste. De Wever zou geen ezelsstamp gekregen hebben als hij niet in kartel was gegaan met de CD&V, maar met het VB. En wat zou voor de N-VA het positief saldo geweest zijn van een kartel VB/N-VA? Twee en niet slechts één minister in de Vlaamse regering, en de onafhankelijke republiek Vlaanderen? Dream on.

Om 9.00 uur gisterenmorgen werd een tweede verklaring van het VB op de VB-website gegooid. Een lang verhaal waaruit we onthouden dat Frank Vanhecke een obsessie heeft voor maagdenvlies. Frank Vanhecke: "Laten we wel wezen: de journalisten die nu schrijven dat de N-VA nu 'haar imago van maagdelijkheid' kan bewaren, hebben toch wat last van geheugenverlies. Van het ogenblik dat de N-VA in bed dook met de CD&V van Yves Leterme waren ze hun maagdelijkheid kwijt. En er zal na het pijnlijke B-H-V-avontuur (de taalkwestie in het arondissement Brussel-Halle-Vilvoorde, red.) een hersteloperatie aan te pas komen om hun maagdenvlies te herstellen..." Vanhecke houdt ook voor goed geïnformeerd te zijn over de zieleroerselen van de CD&V-top. Vanhecke: "De realitiet is dat de overstap van Dedecker eergisterenavond géén breekpunt was voor de CD&V-top. Een beetje 'masseerwerk' van Leterme en Vandeurzen zou wel volstaan, zo dacht men, om de mogelijke wrevel in eigen rangen de kop in te drukken. Niet dus. Eén gerichte torpedo van ACW-baas Jan Renders volstond om de overstap van Dedecker en meteen ook het kartel met N-VA te kelderen. Dàt is de waarheid en de kern van de zaak. Al de rest is larie en apekool en goedkope volksverlakkerij. De volbloedbelgen en de links-conservatieve vakbondstop van het ACW hebben nog eens duidelijk gemaakt wie er binnen de CD&V aan de touwtjes trekt. Dat belooft weinig goeds voor een regering met Leterme (...)." Geef Vanhecke een job bij 't Pallieterke, maar als politieke analist is hij absoluut niet geschikt.

In de Franstalige pers werd gisteren gewezen op het gevaar dat nu het kartel CD&V/N-VA opgeheven is, het VB de grootste Vlaamse partij is. Nou, moe. Wat interessert ons dat. Een CD&V/N-VA dat in rechtse richting gedreven wordt door een woelwater als Jean-Marie Dedecker, geassisteerd door Calimero Bart De Wever, is een groter gevaar dan een VB dat toch niet aan een bestuursmeerderheid geraakt. Het opblazen van het kartel is daarentegen een torpedo voor het VB. Niet alleen haalt het VB Dedecker niet binnen, wat Dedecker siert. Een zelfstandige N-VA/Dedecker-formatie is een concurerent op het veld dat het VB bezet. De 'deftige' VB-kiezers zullen allicht, ondanks alles, kiezen voor De Wever/Dedecker. Liever dan voor Dewinter, en zo het VB een aantal procenten aanhang doen verliezen. Anderzijds misschien niet genoeg stemmen om het N-VA aan een respectabel aantal verkozenen te helpen (bij de vorige federale verkiezingen geraakte alleen Geert Bourgeois verkozen, en Dedecker zal nog wel een senaatszetel binnenhalen but that shall be all ). Bijgevolg verliest de uiterst rechterzijde van het politiek spectrum een tweede keer. Daar past een luidkeels "Joepie!" bij. En waardering voor de CD&V, al moet gezegd worden dat het nogal gemakkelijk inschatten was na het zien wat de VLD was overkomen met Dedecker als stemmenmagneet binnen te halen.

01:40 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (2) | Tags: vlaams belang |  Facebook | | |  Print

01-12-06

Solidair met VW-arbeiders en -bedienden

Het lijkt erop dat de SP.A elke ambitie heeft opgegeven om zijn traditionele arbeidersachterban terug te winnen op het Vlaams Belang”, schrijft Karl Van den Broeck deze week in  Knack. “Toen vakbond en partij na het Generatiepact met getrokken messen tegenover elkaar stonden, beloofden de SP.A-kopstukken dat ze fabrieksbezoeken zouden afleggen. Na een stille wenk vanuit vakbondskringen dat er geen garanties waren dat dergelijke bezoeken zonder kleerscheuren zouden verlopen, werd dat plan begraven. De weigering van Vande Lanotte om naar VW-Vorst te trekken om zijn solidariteit te betuigen met de bedreigde werknemers (en om stemmen te behouden in plaats van bij te winnen), zou er dus wel eens gekomen kunnen zijn uit puur fysiek lijfsbehoud. Een socialistische voorzitter die bang is van een stakerspost. Het is een mijlpaal in de geschiedenis van het Vlaams socialisme.”

Wij roepen wél op om morgen samen met de VW-arbeiders en -bedienden te betogen voor behoud van jobs. Er is ongetwijfeld een overproductie aan auto’s, eigen aan de kapitalistische productiewijze, maar er zijn nog wel massa’s nuttige jobs in te vullen. Geld voor die jobs is er ook. De familie Porsche, met 21,2 % van de aandelen de grootste aandeelhouder bij VW, bezit een persoonlijk kapitaal van 5,1 miljard euro. Wat haar overigens 'slechts' vijfde op de lijst van rijkste Duitsers maakt. Maar met die 5,1 miljard euro kan natuurlijk al eens iets nuttigs gedaan worden. Behoud van jobs én zinvol werk. Afspraak morgen: 10.30 uur in de omgeving van het Zuidstation in Brussel. Op de trein naar daar lees je in de kranten gegarandeerd nog commentaren op hoe Jean-Marie Dedecker met zijn overstap naar de N-VA de CD&V en de N-VA uit elkaar speelt. Heerlijk.

07:01 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print