07-02-07

VB-krant komt er, komt er niet, komt er, komt er niet...

Het is de bedoeling – na de rel met Marie-Rose Morel, Jurgen Verstrepen en tutti quanti – dat VB’ers onderlinge meningsverschillen niet meer zouden uitpraten via de pers. Maar sommigen hebben dat niet zo begrepen. Zaterdag zei Bruno Valkeniers in  De Standaard over de krant die hij samen met VB-volksvertegenwoordiger en zakenman Freddy Van Gaever zou opzetten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060725 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060802): “Tegenwoordig zwaaien mediaconglomeraten de plak waarbij de krant slechts een radertje vormt, naast radio, televisie en het internet. Het gaat allemaal om financieel heel sterke groepen. Wie zijn wij dan om onze tijd er nog in te stoppen? Het denkspoor is niet verlaten. maar het is niet realistisch. Ik doe er niet meer aan mee. Ik heb wel wat anders aan mijn hoofd.” (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070203). Freddy Van Gaever (foto) liet het niet over zich heen gaan en belde maandag prompt een aantal journalisten op: het idee is niet opgeborgen. Meer zelfs, de krant komt er nog dit jaar alvast in de Antwerpse regio. Intussen heeft ook het  Vlaams Belang Magazine zich uitgelaten over de geringe kansen op succes van zo’n krant.

Van Gaever ontkent dat de plannen voor zijn krant zijn opgeborgen: “De bedoeling is nog altijd om voor het einde van het jaar een krant op de markt te brengen. Het moet de Ryanair van de krantenwereld worden. Het mag niets kosten, maar moet wel goed zijn. We zijn van plan om de krant op één plaats te lanceren. (…) In Antwerpen. Als het project aanslaat, breiden we uit. De bedoeling is niet op één centrale plaats te drukken, maar via lokale drukkers. Op die manier moeten we niet in dure persen investeren en besparen we op de distributiekosten.” En Van Gaever heeft nog ideeën om het zo goedkoop mogelijk te maken. Van Gaever: “De krantenwinkels zullen één keer per week moeten zeggen hoeveel exemplaren ze willen en die onmiddellijk moeten betalen. Op die manier vermijden we dat we onverkochte exemplaren moeten terugnemen. Boekhouding en abonnementen kunnen worden uitbesteed. En in de plaats van een centrale redactie met bureaus zullen de journalisten thuis werken.” Een titel is er nog niet. Van Gaever: “Sommigen pleiten voor De Goeden Dag, anderen willen dan weer Den Beiaard.” Voorwaar titels die aanspreken! Deze week worden de coördinatoren aangeworven voor de gids Ons Vlaanderen  die de lezer moet wijzen op de handelszaken die een onafhankelijk Vlaanderen gunstig gezind zijn. Van Gaever: “Het netwerk van lokale agenten dat we daarvoor uitbouwen, moet de basis vormen voor de nieuwe krant.” In De  Standaard  geeft Van Gaever nog een laatste bedenking mee: “Het is toch vreemd dat geen enkele socialist, Waal of buitenlander tegen mijn plannen is en mensen van mijn eigen mening dat wel zijn.”

Had Van Gaever maandagochtend al het jongste nummer van Vlaams Belang Magazine  kunnen inkijken? Daar wordt zo’n krant weinig levenskans gegeven. Onder de kop Een rechtse krant?  vervolgt het maandblad een ‘dossier’ dat het vorige maand aanvatte over “de greep van links op de media. En maakt een rechtse krant kans in Vlaanderen?” Vooraleer die laatste vraag beantwoord wordt, krijgen we ellenlange kritiek te lezen op de huidige media. We zullen het maar niet herhalen of we krijgen hier weer de kritiek dat dit een saaie weblog is. Pas in de laatste van het twaalf kolommen tellend ‘dossier’ wordt ingegaan op de vraag die ons hier bezighoudt. Heeft een rechtse krant enige levenskans? Bij het VB zijn ze er sceptisch over. Ludo Leen: “Het klopt ongetwijfeld dat nogal wat verweesde lezers (…) snakken naar een andere krant of weekblad, maar of dat genoeg waarborgen biedt voor de leefbaarheid van het project?” Niet alleen kost zo’n krant handenvol geld om te lanceren, hoe gaat de krant onthaald worden door de concurrentie? In het beste geval wordt het door de concurrentie doodgezwegen, “in het slechtste geval zal het gebrandmerkt worden als ‘extreem-rechts’ of een ‘propagandablad’ van het Vlaams Belang.”

Zelf reclame maken kost veel geld, “en aan de andere kant zullen adverteerders ook niet in de rij staan voor publiciteit en die is vandaag de dag levensnoodzakelijk.” Maar blijkbaar begint de ellende dan nog maar: “En dan hebben we het nog niet gehad over de journalisten. Zoveel goede journalisten die in het profiel van een ‘rechtse’ of ‘Vlaamse’ krant passen, zijn er niet.” En zonder journalisten kan je toch geen krant vullen. Ludo Leen: “De tijd lijkt rijp, maar de initiatiefnemers gaan best niet overhaast maar doordacht te werken. Wat is het doel? Een ‘Vlaams Belang-krant’, een echte partijkrant? Nee, daar zit niemand op te wachten. (En het is niet om het even wie die dit zegt. Ludo Leen is, samen met Yves Buysse, verantwoordelijke voor de nationale VB-website, red.)  Een krant die ongebonden, kritisch en correct bericht over álle partijen, dát is wat we nodig hebben. (…) Zo’n krant zou een zegen zijn voor het huidige medialandschap en een geduchte concurrent voor de regimepers. (…) Het zal nog niet voormorgen zijn, vrees ik. Zoals u weet, ‘tussen droom en daad’…” Vandaar dat Freddy Van Gaever verzuchtte: “Het is toch vreemd dat geen enkele socialist, Waal of buitenlander tegen mijn plannen is en mensen van mijn eigen mening dat wel zijn.” ?

In het Knack-nummer dat vandaag verschijnt wordt Bruno Valkeniers alweer geïnterviewd. De rechtse krant waarvoor hij aangetrokken was door Freddy Van Gaever komt niet meer aan bod. Wel zegt Valkeniers in Knack  dat hij van het VB een ‘stijlvolle’ partij wil maken? Hoezo? Kan dat zonder onderweg een aantal mensen en groepen af te stoten? Valkeniers: “Ik denk het wel. Zeker als we nog nieuwe mensen met een andere stijl kunnen aantrekken. Dat neemt niet weg dat ik de vrijheid van meningsuiting erg hoog schat en dat we als oppositiepartij vuilgebekt mogen zijn. We moeten ons programma ondubbelzinnig blijven verdedigen, maar tegelijk ook fijngevoeliger worden. Eigenlijk komt het erop neer dat we beter moeten aanvoelen wat we waar en in welke bewoordingen kunnen zeggen. Dat is wat ik met stijlvol bedoel.” Daar gaat volk naar komen kijken!

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (2) | Tags: media, van gaever, valkeniers |  Facebook | | |  Print

Commentaren

Nog Gaaaaaper!
Schrijf eens over de linkse politieke overtuiging van Dutroux!

Gepost door: ha | 07-02-07

Stijlvol Bruno Valkeniers bedoelt dat goet als hij de partij stijlvoller wil maken.
Hij wil de zelfde deftige stijl als in de andere politieke partijen introduceren in het VB.
Dan kan Annemans openlijk dezelfde stijlvolle uitspraken doen als zijn drinkebroer Darden.
Ook kan Frank dan vrijelijk spreken over zijn diepste draai met politieke vriendinnen.
Dat zal het niveau en de aaibaarheid van het Belang zeker ten goede komen.
Bruno de havenmeester kan dan al die lompe boeren die al 25 jaar hun kloten afdraaien voor de partij lekker buiten schoppen.
Wel te verstaan op een stijlvolle en doordachte manier.
Namelijk door ze een schop in het Kruis te verkopen.
Want dat is de enige manier die Bruno en de rest van de zakkenvullende bende kennen om eindelijk van die marginalen in de partij verlost te geraken.
Marginalen die maar niet willen begrijpen dat de tijd aangebroken is voor de inlijving van de Vlaamse Islamisten en ander exotische mensen in de rangen van de partij.
Aff en links hebben hun best gedaan,ze hebben de nieuwe Belangers overtuigt dat multicul moet kunnen,als die diverse cul maar in het Vlaams beleden word.
Schone stijl,of beter gezegt schone schijn.

Gepost door: eddy | 07-02-07

De commentaren zijn gesloten.