10-02-07

Protest-duo Olivier Bronselaer en Wolf Kussé: uiteen

Eén van de extreemrechtse partijen die aan de gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober in Antwerpen deelnam was Protest (foto 1, en: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060930). ‘Partij’, en zelfs ‘partijtje’ is veel gezegd. Bij de gemeenteraadsverkiezingen waren ze nog met drie op de lijst. Later werkten de nummers 2 en 3, Olivier Bronselaer en Wolf Kussé, zich gezamenlijk in de kijker. En nu is bekendgemaakt dat die twee elk hun weg op gaan.

Lijsttrekster van Protest was Marijcke Caluwe, een astrologe en kaartlegster die een paar maanden tevoren een petitie tegen handtasdiefstallen lanceerde. Zelf zou deze bejaarde dame op zes jaar tijd twaalf maal het slachtoffer zijn geworden van een handtasdiefstal. Tweede op de lijst was Olivier Bronselaer (foto 2), een kelner die bekend staat als homo-hater, die het cordon sanitaire met het VB wil doorbreken op voorwaarde dat het VB zich radicaliseert, en in De Standaard  in de weken voor de gemeenteraadsverkiezingen mocht vertellen dat Hitler de nieuwe Messias is, de incarnatie van Jezus. Onder de naam Wolfgang Meister schreef hij er een ‘biografie’ over: De ware Hitler. Derde op de lijst was Wolf Kussé, woordvoerder van Groen Rechts. Een groupuscule waarvan de ideologie een vreemd mengsel is van ecologisme en heidendom, en die de VMO van Bert Eriksson als groot voorbeeld heeft voor de militante organisatie die Groen Rechts wil zijn. Spilfiguur Wolf Kussé geniet in het buitenland meer faam dan in eigen land. Op 5 juni 2004 was hij in Den Haag spreker bij een betoging van de neonazistische Nederlandse Volks-Unie (NVU). De Nederlandse politie nam bij die gelegenheid de vlag met een Keltisch kruis van Groen Rechts in beslag. Op 10 juni 2006 werd Kussé als spreker verwacht op een internationale neonazi-bijeenkomst ingericht door de Nationaldemokratische Partei Deutschland (NPD) (zie: http://germany.indymedia.org/2006/05/147507.shtml) maar de Duitse overheid verbood de manifestatie. (Nog over Protest: http://www.socialisme.be/blokbuster/2006/1109wolf.html) Protest kreeg op 8 oktober in Antwerpen 0,2 % van de stemmen: 534 stemmen waarvan 96 naamstemmen voor Bronselaer en 102 voor Kussé.

Bronselaer was tevreden over zijn verkiezingsuitslag. Dat zijn 70-jarige lijsttrekster meer voorkeurstemmen haalde dan hijzelf, vindt hij niet erg. Op zijn weblog schreef Bronselaer dat hij Marijcke Caluwe die “benijdenswaardige positie van lijstrekker ronduit cadeau (deed) om haar de kans te gunnen in mijn plaats in de gemeenteraad te gaan zetelen, mochten wij een zetel behaald hebben.” Met 0,2 % van de stemmen bleek de verwachting een gemeenteraadszetel te behalen echter niet echt realistisch te zijn. Maar Bronselaer denkt dat de uitslag van de verkiezingen vervalst is. Bronselaer meent “dat er bedrog in het spel is, dat de verkiezingen te Antwerpen (en vermoedelijk enkel daar) werden vervalst en wij (en wellicht ook het Vlaams Belang) in werkelijkheid veel meer stemmen behaalden dan men nu laat uitschijnen. Waarom immers moest Antwerpen zolang, tot 22 uur en zelfs lager (sic), wachten op uitslagen?” Bronselaer rekende “op minstens het dubbele” van de stemmen, te meer hij “niet minder dan 30 000 flyers” verspreid had waarin hij “aangaf het verstikkende cordon sanitair te zullen willen (sic)  doorbreken door mij bij het Vlaams Belang aan te sluiten mochten wij minstens 1 zetel behalen.” Daags na de verkiezingen had Bronselaer nog niet door dat je met het dubbel van 0,2 % van de stemmen nog geen gemeenteraadszetel kan bemachtigen. Bronselaers twee medekandidaten zouden samen ook nog eens 15 000 flyers verspreid hebben, maar vooral de affiches van Wolf Kussé vielen op in het straatbeeld (foto 3 ).

Twee weken geleden maakte Blokwatch bekend dat het duo Bronselaer – Kussé een eerste Nieuwsbrief had verspreid: “Protest – Nieuwsbrief nr. 1 – een periodieke nieuwsbrief van de politieke beweging Protest speciaal voor de mandatarissen van het VB met als doel Vlaanderens grootste extreem-rechtse partij op de juiste koers te houden.” (zie: http://www.blokwatch.be/content/view/1152/39/lang,nl). In die eerste nieuwsbrief werd de vraag gesteld: “Is Dewinter een politieke hoer?”, en in het proza dat daarop volgde werd een bevestigend antwoord gesuggereerd. “Wij van Protest, de enige echte extreem-rechtse politieke lijst naast het VB (voorlopig enkel actief te Antwerpen terwijl het idee voor een nationale partij steeds verder rijpt), maken ons terecht zorgen over de intenties van jullie voorman Dewinter om Jean-Marie De Decker (sic) te overhalen met jullie kartel te vormen. (…) Ontpopt Dewinter zich nu als de grootste politieke hoer, door, ter wille van een paar stemmen meer (dit terwijl wijzelf een leegloop van het VB vermoeden van echte Vlaams Belangers als De Decker zich aan boord zal hijsen), een relatie te willen aangaan met deze ex-judocoach die zich aldoor gedraagt als een olifant in een porseleinkast en in wezen een aartsvijand is van ons gedachtengoed? Lezen we immers de historiek van De Deckers uitspraken in het verleden er op na dankzij internet-archieven die feilloos onthouden dan kunnen we niet anders dan tot deze conclusie komen. Op 10/12/98 zei De Decker in GVA bijv. ‘radicaal tegen extreem-rechts te zijn’.” Volgen nog uitspraken van Dedecker, onder andere “Ik heb helemaal niets tegen homoseksuelen.” Protest vraagt “Dewinter duidelijk te maken dat zij aan zij met Dedecker optreden gelijk staat met politieke zelfmoord… PROTESTEER! Samen met de grondleggers van de zuivere extreem-rechtse politieke beweging Protest.”

De brief, opgesteld door Bronselaer, was ondertekend door “uw dienaren” Olivier Bronselaer, stichter Protest, en Wolf Kussé, voorman Groen Rechts. Die laatste zijn handtekening beperkt zich tot ‘Wolf’ én het Odal-runeteken. Het eerste wapenfeit van Bronselaer/Kussé na de gemeenteraadsverkiezingen was meteen ook het laatste gemeenschappelijk wapenfeit. Vorige maandag, 5 februari, verscheen op de weblog van Bronselaer onder de kop Einde samenwerking met Groen Rechts  de mededeling: “Grondige meningsverschillen over tal van aangelegenheden hebben mij doen besluiten om de samenwerking met Groen Rechts – die spontaan ontstond in het kader der gemeenteraadsverkiezingen – stop te zetten. Voortaan zullen beide hun eigen weg gaan.” Op de website van Groen Rechts verscheen geen mededeling over de stopgezette relatie noch over de toekomstplannen. Hoe Bronselaer “een nationale partij” zou kunnen oprichten als hij niet eens zijn Antwerpse lijst van drie mensen kan bijeenhouden, zal wel voor eeuwig en drie dagen een raadsel blijven. Kussé probeert intussen een samenwerking op te zetten met de VB-mantelorganisatie Antwerpse Solidariteit, bekend van de verdeling van soep met varkensvlees (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070109).

00:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (8) | Tags: antwerpen |  Facebook | | |  Print

Commentaren

Jullie schrijven altijd heel goede artikels. Blijven doen. Vandaag kreeg ik deze mail van die zotte kerel (Ik had hem namelijk heel snel een kort mailtje gestuurd om te vragen waarover de meningsverschillen met W. Kussé gingen, erna reageerde hij niet te willen antwoorden, waarop ik hem veel succes wenste met zijn "gigantisch aantal stemmen") Zijn antwoord:
"Goed dat u inziet dat wij inderdaad gigantisch veel stemmen hebben behaald, 534 om precies te zijn!
Gigantisch, omdat wij op de dag der verkiezingen nauwelijks drie weken eerder waren opgericht, voordien had nooit iemand iets van "Protest" gehoord. Dat betekent dat wij omgerekend iedere dag 25 mensen konden overtuigen om op Protest te stemmen, als je slim genoeg bent (en er bestaan ook rekenmachientjes, maak je geen zorgen wijsneus!) kan je uitrekenen hoeveel dat er zouden zijn op jaarbasis... en de volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn pas over zes jaar!!! Ondertussen blijven wij niet stilzitten he en maken we mensen als jij blijkbaar ongerust, anders zou je nooit de moeite hebben gedaan om ons met een vraag lastig te vallen. (op een onbeschofte manier overigens, want zonder aanhef en opmaak: je moet al ZEEEER debiel zijn om te denken daar ooit een antwoord op te verwachten...) Maar goed, nooit te oud om bij te leren nietwaar? "

Gepost door: Anthony G | 10-02-07

Doet de lsp het zovel beter? We kunnen hen gerust in dezelfde lade van bij deze zonderlingen klasseren
Gaap, geeuw en kroch

Gepost door: hahaha | 10-02-07

De pot verwijt de ketel
Hiermee denken ze het recht te hebben verworven om over andere te oordelen.
Noemenswaardig zijn ook het aantal voorkeursstemmen die de grote woordenspuier GEERT COOL wist te behalen, zoek het eens gerust op.

Verkiezingsresultaten LSP-MAS
We publiceren hier een overzicht van de resultaten die werden behaald door de lijsten van LSP/MAS op 8 oktober. We vullen dit aan naarmate de resultaten bekend worden. In de loop van maandag volgt een eerste reactie en nadien een uitgebreidere verklaring over de gemeenteraadsverkiezingen.

Per stad

Antwerpen: 0,33% (948 stemmen)
Gent: 0,44% (682 stemmen)
Mechelen: 0,33% (170 stemmen)
Keerbergen: 0,44% (38 stemmen)
Elsene: 0,4% (138 stemmen)
Schaarbeek: 0,1% (71 stemmen)
St Gillis: 1,0% (175 stemmen)
Waver: 0,8% (156 stemmen)
Bergen: 0,4% (214 stemmen)
Luik: 0,37% (380 stemmen)

Totaal: 2.962 stemmen

Gepost door: hahahaha | 10-02-07

Hahahahaha Onze jongste 'fan' (naargelang zijn humeur: 'hahaha' of 'hahahaha' )vis duidelijk aan de luie kant. In reactie op ons bericht kan hij niet anders doen dan een bericht van 8 oktober kopiëren. Niet eens iets zelf ervan brouwen. Overigens is dit geen LSP-site, daarvoor moet je naar de website van Blokbuster. En niet dat de resultaten van de LSP om over naar huis te schrijven zijn, maar op Schaarbeek na is het telkens beter dan wat Protest presteerde.

Gepost door: AFF / Verzet | 10-02-07

Wat wil je hiermee eigenlijk zeggen, is het Nederlands machtig zijn niet een van jullie voorwaarden om au serieux genomen te worden? Deze slippertjes worden hier wel de gewoonte de laatste tijd.
AUW, AUW, AUW dit moet pijnlijk zijn!

Onze jongste 'fan' (naargelang zijn humeur: 'hahaha' of 'hahahaha' )VIS duidelijk aan de luie kant

Gepost door: moehahaha | 11-02-07

Verwijderd Wegens lasterlijke en eerrrovende opmerkingen is hier een reactie van 'Ha x ?' verwijderd.

Gepost door: AFF / Verzet | 12-02-07

Woessies!!!!
Lasterlijk en eerrovend, wat een giller!!!!!!!

SALONSOCIALISTEN!!!!
pedees van de LSP!!!!!

Gepost door: HAHAHAHAHA | 12-02-07

interview met Bronselaer: http://www.toptv.be/v2/contentpage.php?p=moviedetail&id=213&topcat=HET%20SCHADUWKABINET

er volgen er nog

Gepost door: de jos | 07-09-07

De commentaren zijn gesloten.