28-03-07

VB-informatie zo fout als wat

Het VB heeft niet de reputatie een betrouwbare informatiebron te zijn. Gisteren bleek nog eens waarom.

Bij het VB willen ze maar niet begrijpen dat de pers er nog niet achter is gekomen wie de koppels zijn die weigerden zich te laten huwen door een zwarte schepen in Sint-Niklaas. Senator en Sint-Niklaas' gemeenteraadslid Wim Verreycken heeft nu dertig “gedetailleerde vragen” klaar voor burgemeester Freddy Willockx en schepen Wouter Van Bellingen “want alles wijst erop dat de SP.A en Spirit Sint-Niklaas en Vlaanderen op wel héél erg losse gegevens internationaal te schande gemaakt hebben” (sic). In mails en op enkele weblogs werd gesuggereerd dat de koppels niet zouden geweigerd hebben zich te laten trouwen door Van Bellingen omwille van diens zwarte huidskleur maar omdat zijn adoptiefamilie “zwartzakken” zijn, verwijzend naar de Vlaams-nationalistische overtuiging van zijn adoptieouders en een oom die nog VNV-lid was. Zowel een journalist van Gazet van Antwerpen  als van Het Nieuwsblad  togen op onderzoek, en kwamen beiden uit op Jeanice Laureyssens (foto 1) als bron van die informatie. Met een 90 000 bezoekers beheert Laureyssens de tweede populairste actieve politieke Skynetblog. De vrouw – VB-fractieleidster in de Borgerhoutse districtsraad, afkomstig uit de omgeving van Sint-Niklaas – zal wel nog veel boterhammen moeten eten vooraleer aan ons  bezoekersaantal te geraken.

Volgens Laureyssens had Freddy Willockx verteld “dat het koppel dat geweigerd heeft om door Wouter Van Bellingen getrouwd te worden, dat niet gedaan heeft uit racisme maar wel omdat de familie Van Bellingen in Sint-Niklaas bekend staat als een Vlaamsnationale, dus ‘zwarte’ familie.” Willockx zou er nog aan toegevoegd hebben: “We kennen het koppel, het zijn fanatieke socialisten.” Laureyssens’ bron “zwoer bij hoog en bij laag dat ze de waarheid sprak, ze zegde me ook dat ze bereid was dat aan elke journalist te bevestigen. (…) Het is waarschijnlijk daarom dat Gazet van Antwerpen  vandaag al een beetje twijfel durft te schrijven (‘Geruchtenmolen bekladt massatrouw’).” “Ook nu weer blijkt mijn ‘vermoeden’ juist te zijn”, schrijft Laureyssens nog tot slot van haar bericht van vorige vrijdag. Alleen blijkt na enig speurwerk dat Laureyssens haar informatie heeft van een Sint-Niklaas’ VB-gemeenteraadslid die burgemeester Freddy Willockx een grap  hoorde vertellen op een receptie en in haar ijver de VB-zaak te dienen voor waar aannam wat als grap verteld werd. Een grap van SP.A’er Philippe De Coene die op café na een voetbalwedstrijd aan Willockx vertelde dat het niet moeilijk was dat men Van Bellingen weigerde “met zo’n zwarte ouders”. De Coene vertelde de grap laatst aan Van Bellingen zelf, en die moest er smakelijk om lachen. Bij het VB konden ze er echter niet mee lachen, en na de onthulling in twee kranten dat het slechts een grap was… kunnen ze er helemáál niet meer om lachen. Gisterenavond laat had Laureyssens zich nog altijd niet geëxcuseerd voor haar foutieve informatie. Wél twee nieuwe stukken gepost: kritiek op extreemlinks die conservatisme verweten wordt, en een lofbetuiging aan Frank Thevissen (zie hieronder) die eindigt in een uithaal naar de loge.

Ook op hoger echelon zijn ze bij het VB het Noorden kwijt. In De Standaard  analyseerde gisteren Frank Thevissen, professor politieke communicatie aan de Vrije Universiteit Brussel, de precampagne voor 10 juni die vorige zaterdag afgesloten werd wegens de ‘sperperiode’ in de aanloop van de verkiezingen. ‘Sperperiode’ is trouwens een misleidend begrip. Het betekent niet dat er nu een ‘staat van beleg’ is afgekondigd. Het betekent enkel dat vanaf nu de politieke partijen zich moeten houden aan specifieke regels die hun propaganda en verkiezingsuitgaven tot 10 juni aan banden leggen. Thevissen – laatst wekenlang nog bejubeld door het VB om zijn intussen afgevoerde De Stemmenkampioen-enquêtes – heeft geen hoge pet op van de verschillende precampagnes. Frank Thevissen: “Maar er zijn ontegensprekelijk verschillen in slechte smaak en overbodigheid, te beginnen met het campagnebeeld dat afgelopen weken misschien nog het meest op uw netvlies is blijven kleven; namelijk de 'horen, zien en zwijgen'-chimpansees van het Vlaams Belang. (foto 2) (…) Het slecht uitgevoerde symbolische beeld leek achteraf bekeken vooral een oefening in introspectie, want dat de partij inmiddels knarst en kraakt van de interne verdeeldheid, intriges en vertwijfeling, kan zelfs geen aap meer ontkennen. Dat zoiets ook slechte campagnes oplevert, heeft de partij inmiddels overtuigend aangetoond. Het lijkt er trouwens sterk op dat het Vlaams Belang zijn ijzersterke reputatie van gevreesde campagnemaker ijlings aan het verspillen is. De affichecampagne 'Leefbaar Vlaanderen' van vorig jaar met de neerbuigende korenhalmen, was de meest mistroostige uit z'n lange, provocerende geschiedenis.”

Gelukkig voor het VB “kapitaliseert geen enkele partij op haar precampagne. Net zoals in 2004 vertonen de electorale krachtverhoudingen in de peilingen een opvallende stabiliteit. (…) In de hoofden van de kiezer heeft de zin van electorale campagnes, of ze nu voor of tijdens de sperperiode plaatsgrijpen, zichzelf immers al lang opgeheven.”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (7) | Tags: vlaams belang, racisme, 10 juni |  Facebook | | |  Print