31-03-07

Nederland wil wél een verbod voor organisaties als Blood and Honour

Op voorstel van Bart Laeremans (VB) is het wetsvoorstel-T’Sijen om neonazi-organisaties te verbieden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070318) verstuurd naar de Raad van State voor juridisch commentaar. Met het verzenden naar de Raad van State lijkt het geen haalbare kaart om het wetsvoorstel nog voor de parlementsverkiezingen om te zetten, en het is maar de vraag wie het wetsvoorstel na 10 juni opnieuw gaat indienen. Koen T’Sijen, huidig Spirit-fractieleider in de Kamer van Volksvertegenwoordigers,  moet genoegen nemen met de derde opvolgersplaats op Antwerpse SP.A/Spirit-lijst.

Blijft de vraag of het wetsvoorstel überhaupt gesteund zou worden door een meerderheid van Kamer- en Senaatsleden. In ons land ligt de CD&V dwars (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070322), terwijl in Nederland de geestesgenoten van de CDA resoluut voor een verbod van organisaties als Blood and Honour gaan. Mirjam Sterk (CDA) zei donderdag in het programma EénVandaag  dat Blood and Honour zo snel mogelijk weg moet. “Het is een uiterst gevaarlijke organisatie die verboden moet worden.” De CDA’ster heeft alvast de steun van coalitiegenoot ChristenUnie en van de Nederlandse oppositiepartijen SP en D66. De verklaring van Sterk zit aan het slot van een reportage over Blood and Honour waarvoor uitgebreid gefilmd is op de neonaziherdenking in Lommel op 10 maart (foto 1, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070311).

Overigens wordt vandaag in het Nederlandse Rheden, in de stadsregio Arnhem-Nijmegen, de ‘Zwarte Weduwe’ Florentine Rost van Tonningen (foto 2, zie: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article409768.ece/Ros...) begraven. Rost van Tonnigen kocht in de gemeente een begraafplaats, vlak voor ze de gemeente na jarenlange woonst in een villa daar verliet voor een verblijf op een appartement in Arnhem en vervolgens een woonst in Waasmunster. De inwoners van Rheden zijn niet opgezet met de begrafenis bij hen – op televisie zei één van hen dat men het lijk van Rost van Tonnigen beter in België had gelaten – en de gemeente Rheden is bang dat Rost van Tonnigens graf een bedevaartsoord voor neo-nazi's wordt.

 

10:48 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, internationaal |  Facebook | | |  Print

30-03-07

Het showbizzgehalte van Vande Lanotte, Leterme en Dewinter

Het optreden van Vlaams minister-president Yves Leterme en SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte bij  Debby & Nancy twee weken geleden (foto 1) blijft naschokken veroorzaken. Stany ‘Nancy’ Crets noemt deze week in  Humo de heisa overdreven. Stany Crets: “De verkiezingen komen eraan, en iedereen wil zich blijkbaar profileren. Een paar weken geleden zat Vlaams minister Bert Anciaux ook in het programma en daar heeft geen haan naar gekraaid. Blijkbaar is de verontwaardiging à la tête du client.” Of anders is het dat men wéét dat Bert Anciaux om het even wat doet om in de kijker te lopen, en was de verwachting ten aanzien van Yves Leterme en Johan Vande Lanotte anders. Na de kritiek van de voorbije dagen vreest Crets wel dat het aantal ‘dapperen’ die naar  Debby & Nancy   willen komen, zal slinken. Crets: “Misschien moeten we op de duur Filip Dewinter opvoeren, want dat is zowat de enige die nooit gevraagd wordt.”

VB-poppemie Anke Vande meersch is een tijdje terug gevraagd deel te nemen aan Stanley’s Route, maar Dewinter sprak zijn veto uit over de deelname Vande meersch. VT4-kijkend Vlaanderen is hem daar nog altijd dankbaar voor. Al moet die dankbaarheid natuurlijk ook weer niet overdreven worden. Knack-journalist Joël De Ceulaer zou de politici dankbaar zijn als ze niet meer zouden opduiken in allerlei hele of halve amusementsprogramma’s. Maar vorige zondag zag hij Johan Vande Lanotte “wéér opduiken in de context van de gulle lach, als kandidaat in De Pappenheimers. Geweldig programma, schitterende quiz, allemaal niets mis mee – maar een politieke leider heeft er niets verloren. Zeker niet depolitieke leider van de partij wier historische opdracht het is om vroeg of laat de kiezers die naar het VB zijn gevlucht, terug te halen. Elke keer als Vande Lanotte zich vertoont in programma’s als Witte Raven  (waarin hij Piet Piraat speelde), Debby & Nancy  of De Pappenheimers, sterkt hij duizenden VB-kiezers annex kijkers in hun overtuiging dat ze bij de SP.A niets meer verloren hebben. Op een paar uitzonderingen na behandelen politieke redacties het VB als een normale partij. De meeste makers van amusementsprogramma’s piekeren er echter nog lang niet over om VB-kopstukken uit te nodigen. Dat is geweldig en verstandig en terecht. Maar ziehier de paradox: zolang ze andere politici wél uitnodigen, is het de beste dienst die ze het VB kunnen bewijzen.”

Wie niet in De Pappenheimers  of  nog niet bij Debby & Nancy  is gevraagd, maar beter de knepen van de showbizz kent dan Leterme en Vande Lanotte samen, is natuurlijk Philip Dewinter (foto 2). Neem nu zijn idee om de volgende 1 mei-viering van het VB niet meer in Antwerpen te laten plaatsvinden, maar in Bazel (Waar? In Bazel!), rond de figuur van Amedee Verbruggen (Wie? Amedee Verbruggen!). Geen kat, ook niet bij het VB, die een paar maanden geleden eraan gedacht zou hebben dat de volgende 1-meiviering bij het VB zich rond het standbeeld van Amedee Verbruggen (foto 3) in Bazel zou plaatsvinden… waren het niet dat Verbruggen een grootoom is van de intussen wereldwijd bekende Wouter Van Bellingen. Die grootoom heeft wel een curriculum vitae dat men bij het VB graag leest (een volkse flamingant, lid van het VNV (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlaams_Nationaal_Verbond), bevriend met August Borms (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050408)... ), maar anderzijds zou Verbruggen zich verzet hebben tegen de Duitsch-Vlaamsche Arbeidsgemeenschap. Bij de stichters van de kring rond de figuur van Amedee Verbruggen vinden we daarenboven onder andere Maurits Coppieters terug, bij gelegenheid van het 100 jaar na de geboorte van Amedee Verbruggen zijn zorgde ‘Rooie’ Nelly Maes voor de gelegenheidsrede, en de Amedee Verbruggenkring spreekt zich - en in Vlaamsnationale kringen is dat toch een belangrijk detail - uitdrukkelijk uit voor de idealen van de pluralistische IJzerbedevaart, en niet de radicaal-rechtsere IJzerwake.   

Maar voor Dewinter is het de poging waard om Van Bellingen in verlegenheid te brengen. Is hij zo verdraagzaam om samen met Dewinter bloemen te gaan neerleggen aan het standbeeld van zijn grootoom? Niet dus. Van Bellingen vindt het weinig respectvol om zijn grootoom op die manier politiek te misbruiken. Een bloemenhulde op zich ziet hij nog wel zitten, maar niet in een VB-context. Maar je moet maar durven: terwijl een deel van het VB twijfels zaait over de drie koppels die geweigerd hebben zich door een schepen met zwarte huidskleur te laten huwen (Jeanice Laureyssens (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070328), Jürgen  Verstrepen (gisterenmiddag overigens met een bedrukt, bezwaard gezicht op pad in Berchem), de VB-website…), terwijl Wim Verreycken schrijft dat Van Bellingen Sint-Niklaas “internationaal te schande gemaakt” heeft (zie nogmaals: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070328)... reikt Dewinter Van Bellingen de hand om samen een bloemenhulde te doen op een VB-manifestatie… Goed geprobeerd, Dewinter. Maar de vakjury zegt dat je slechter bezig bent dan Eddy Wally. Lol verzekert bij een zeker publiek, maar niet echt van niveau om meer dan de lachers te overtuigen.

01:11 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: televisie, sociaal |  Facebook | | |  Print

29-03-07

Exit Wim Verreycken

Voorbije zaterdag legde het VB de verkiesbare plaatsen vast voor 10 juni. De Senaatslijst wordt getrokken door partijvoorzitter Frank Vanhecke. Na hem volgen Anke Van dermeersch, Jurgen Ceder en Nele Jansegers. De lijst wordt geduwd door Philip Dewinter, voorafgegaan door Marie-Rose Morel en Wim Verreycken. Geen van die drie is echter van plan in de Senaat te gaan zetelen mocht hij of zij verkozen geraken.

Yves Buysse, VB-personeelsdirecteur en één van de twee verantwoordelijken voor de dagelijkse teksten op de VB-website, is als eerste opvolger zeker van een verlengd verblijf in de Senaat. Ook Nele Jansegers en Jurgen Ceder zijn beveiligd: zij staan ook nog eens als tweede en derde opvolger op de lijst. Vierde opvolger is Bart Siffert, één van de advocaten van de partij in de procedure voor de Raad van State over de partijfinanciering en advocaat van Bart ‘Penalty’ Debie. Voor Wim Verreycken (foto 1) houdt zijn plaats op de lijst, en zijn voornemen niet langer te zetelen in de Senaat mocht hij al opnieuw verkozen geraken, de bevestiging in van zijn zich terugtrekken uit de actieve nationale politiek.

Wim (officieel: Willem) Verreycken is op 3 januari 1943 geboren. Hij houdt van actie en is er dan ook bij als de Vlaamse Militanten Orde (VMO) in 1963 in Oostende tientallen gevels en uithangborden met teer besmeuren om de badstad te vernederlandstalen. Ook bij het in 1961 opgerichte Vlaams Nationaal Jeugdverbod (VNJ) laat Verreycken zich opmerken. Hij wordt er ‘dienstleider cultuur’, koordirigent en propagandaverantwoordelijke. Die laatste twee ‘kwaliteiten’ maakt hij later nog ten gelde bij het VB. Tot op vandaag is hij de obligate leider van de samenzang bij het einde van VB-congressen en andere samenkomsten. En van bij het opstarten in 1983 tot eind 1995 is Verreycken eindverantwoordelijke voor de Nationalistische Omroep Stichting (NOS) die de ‘uitzendingen door derden’ voor het VB verzorgt op de BRT/VRT. Zijn eerste politiek mandaat krijgt hij in 1982 als – toen nog niet rechtstreeks verkozen – districtsraadslid in Borgerhout. In 1987 wordt hij provincieraadslid, en in 1989 belandt hij in de Senaat als opvolger van Karel Dillen die naar het Europees parlement verhuist. Tot dan was Verreycken verkoper in een verfwinkel.

Bij de historische verkiezingen van 24 november 1991 behaalt Wim Verreycken met 10 440 stemmen in het arrondissement Antwerpen slechts 1 400 stemmen minder dan Philip Dewinter. In 1995 maakt Wim Verreycken de opstap van de Borgerhoutse districtsraad naar de Antwerpse gemeenteraad. Tussendoor schrijft Verreycken VB-brochures zoals Spreken in het openbaar  waaruit we onthouden: “Wie onverzorgd en slecht gekleed komt vertellen dat hij beter is dan de onverzorgde en slecht geklede chaoten die onze maatschappijvisie niet delen, maakt zichzelf ongeloofwaardig.” In een andere brochure, Huisbezoeken en vergadertechnieken, legt Verreycken uit dat omzichtig moet omgesprongen worden met democratie binnen het VB. “In een beginfase is een despoot nodig, een tiran, die zegt wat moet en wat niet moet, en die geen tegenspraak duldt.” In de mate het VB groter wordt is “een structuur (nodig) die goedgekeurd werd en aanvaard wordt door de patriarch.”

Verreycken is voorstander van een “onafhankelijke Vlaamse Republiek” maar dan “met dien verstande dat die Republiek een Vlaamse regering heeft die alle linkselende tendensen weghoont.” De onafhankelijkheid van Vlaanderen gaat voor Verreycken samen met het wegjagen van vreemdelingen. “Brussel is de oudste stad van de Nederlanden en niet de eerste stad van de Sahara”, schrijft Verreycken in de brochure Onafhankelijkheid moet en kan. Twee jaar vóór Dewinter in 1992 uitpakt met zijn berucht zeventigpuntenplan stelt Verreycken al voor om al wie na 1970 genaturaliseerd is “opnieuw aan een onderzoek te onderwerpen teneinde vast te stellen of zij Vlaming zijn.” We treffen Verreycken op de eerste rij om de vervolging aan te klagen van Vlaams-nationalisten die met de Duitse bezetter collaboreerden. Opnieuw biedt de Vlaamse onafhankelijkheid een uitweg. “Een onafhankelijk Vlaanderen zou allang de spons hebben geveegd over de oorlogsbladzijden”, schrijft Verreycken in zijn Amnestie-brochure.

Verreycken houdt de pen vast in één van de werkgroepen op het At-rmoede-congres en is daarbij verantwoordelijk voor de ongelukkige passage “De uitbetaling van alle welzijnstoelagen wordt onderworpen aan een geautomatiseerde controle van de vingerafdrukken om elke dubbelontvangst uit te sluiten.” Het VB heeft nog geprobeerd uit te leggen dat dit enkel gold voor asielzoekers maar noch uit de letterlijke tekst noch uit de context van het congresdocument kan dat afgeleid worden. In het wereldbeeld van Verreycken is geen plaats voor bijvoorbeeld abortuscentra. “Deze stallen moeten onmiddellijk uitgemest worden”, schrijft Verreycken in 1991. En in een NOS-uitzending in 1993 legt Verreycken himself  uit dat de rol van de vakbonden is “het recht op arbeid bovenaan te stellen en het recht op belemmering van arbeid, wat men nu het recht op staken noemt, hieraan ondergeschikt te maken.” Hij dient dan ook een wetsvoorstel in om de actieradius van de vakbonden te beperken. Als gemeenteraadslid vertelt hij in 1995 doodernstig dat “in Borgerhout, waar ik woon, de duiven ondersteboven vliegen omdat anders hun ring wordt gepikt”, en dat dit er op wijst “dat een bepaalde cultuurgemeenschap de wetten niet als ‘eigen’ erkent, en er niet ‘thuis’ is.”

Meer bekend is zijn pleidooi in 1997 in de Antwerpse gemeenteraad om de Generaal Drubbelstraat in Berchem om te dopen in de Ward Hermansstraat. De reden hiervan is de respectievelijke ‘verdienste’ van Generaal Drubbel en van Ward Hermans in de Eerste Wereldoorlog. De eerste zou duizenden Vlamingen een gewisse dood hebben ingestuurd, de tweede zou zich daarentegen ingezet hebben voor de Vlaamse frontsoldaten. “Geen enkele andere overweging speelde daarbij een rol. Wie mij kent, weet dat.”, voegde Verreycken er aan toe. Anticiperend op de kritiek die intussen van alle kanten was losgebarsten want Ward Hermans is ook de stichter van de Algemene SS-Vlaanderen en hoofdredacteur van SS-Man. Philip Dewinter verontschuldigde zich bij de Joodse gemeenschap voor Verreyckens voorstel, maar in tegenstelling tot wat Dewinter beweerde in het Belgisch-Israëlitisch Weekblad  wist Verreycken zeer goed wat Ward Hermans’ rol was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was ter sprake gekomen in een gesprek vooraf met Philip Dewinter, maar Verreycken was niet van zijn voornemen af te brengen.

Verreycken legt om de haverklap klacht neer tegen het verloop van een gemeenteraadszitting (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070324) of een of andere bestuurshandeling van het Antwerps schepencollege. Zo ook tegen de AFF-medewerker die een meer dan twintig bladzijden tellend dossier over de familie Verreycken schreef voor AFF-Verzet  in 1998. Zoals zo vaak met de klachten van Verreycken liep dat met een sisser af. Alleen duurde de zaak wel vijf jaar vooraleer de rechtbank er in eerste aanleg en in hoger beroep uitspraak over deed. Intussen was Verreycken zich meer gaan toeleggen op zijn rol als heidens priester, verkoper van heidense prullaria in een winkeltje dat toen nog aan de Turnhoutsebaan in Borgerhout was gevestigd, en auteur van een aantal heidense liederen- en rituelenboeken onder het pseudoniem Johan Hildesheim. Als in 2004 dochter Ragna zich, met haar dienstwapen als politieagente, het leven ontneemt in het ouderlijk huis van haar vader in Borgerhout, breekt voor Wim Verreycken een zware periode aan. Hij verhuist naar Sint-Niklaas, het fractieleiderschap in de Senaat laat hij over aan Jurgen Ceder, en zelf brengt hij meer tijd door in zijn inmiddels naar de Korte Nieuwstraat in Antwerpen verhuist Triskel-winkeltje. Het meest zit hij daar nog achter zijn computer op de eerste verdieping.

Maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan. De eerste keer als Verreycken zich politiek terug laat opmerken in zijn Sint-Niklase periode is als hij op zijn weblog trots meldt dat hij aanwezig was op een herdenking van Oostfronters in Stekene (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050523). In Sint-Niklaas stortte hij zich intussen op de (allochtone) bezoekers van recreatiedomein De Ster en de zaak-Van Bellingen. Sinds begin dit jaar is hij er ook gemeenteraadslid. VB-fractieleider in die gemeenteraad is Frans Wymeersch met wie Wim Verreycken midden jaren zeventig de (Vlaamse) Republikeinse Beweging stichtte. Zoon Rob Verreycken, wiens verblijf in Borgerhout onmogelijk was geworden na een straatgevecht met zijn echtgenote, verhuisde eveneens naar Sint-Niklaas en kreeg er na wat ellebogenwerk een zitje in de Sint-Niklaase OCMW-raad. Op de Senaatslijst haalde Wim Verreycken in 1993 als tweede op de lijst nog 37 063 voorkeurstemmen binnen. Daarmee was hij de vijfde populairste VB’er. Na lijsttrekker Frank Vanhecke (197 641 voorkeurstemmen), lijstduwer Philip Dewinter (148 563), Anke Van dermeersch (106 694) en Johan Demol (45 752). (Foto 2: Wim Verreycken bij het trek- en duwwerk op de IJzerbedevaart in 1996.)

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verreycken |  Facebook | | |  Print

28-03-07

VB-informatie zo fout als wat

Het VB heeft niet de reputatie een betrouwbare informatiebron te zijn. Gisteren bleek nog eens waarom.

Bij het VB willen ze maar niet begrijpen dat de pers er nog niet achter is gekomen wie de koppels zijn die weigerden zich te laten huwen door een zwarte schepen in Sint-Niklaas. Senator en Sint-Niklaas' gemeenteraadslid Wim Verreycken heeft nu dertig “gedetailleerde vragen” klaar voor burgemeester Freddy Willockx en schepen Wouter Van Bellingen “want alles wijst erop dat de SP.A en Spirit Sint-Niklaas en Vlaanderen op wel héél erg losse gegevens internationaal te schande gemaakt hebben” (sic). In mails en op enkele weblogs werd gesuggereerd dat de koppels niet zouden geweigerd hebben zich te laten trouwen door Van Bellingen omwille van diens zwarte huidskleur maar omdat zijn adoptiefamilie “zwartzakken” zijn, verwijzend naar de Vlaams-nationalistische overtuiging van zijn adoptieouders en een oom die nog VNV-lid was. Zowel een journalist van Gazet van Antwerpen  als van Het Nieuwsblad  togen op onderzoek, en kwamen beiden uit op Jeanice Laureyssens (foto 1) als bron van die informatie. Met een 90 000 bezoekers beheert Laureyssens de tweede populairste actieve politieke Skynetblog. De vrouw – VB-fractieleidster in de Borgerhoutse districtsraad, afkomstig uit de omgeving van Sint-Niklaas – zal wel nog veel boterhammen moeten eten vooraleer aan ons  bezoekersaantal te geraken.

Volgens Laureyssens had Freddy Willockx verteld “dat het koppel dat geweigerd heeft om door Wouter Van Bellingen getrouwd te worden, dat niet gedaan heeft uit racisme maar wel omdat de familie Van Bellingen in Sint-Niklaas bekend staat als een Vlaamsnationale, dus ‘zwarte’ familie.” Willockx zou er nog aan toegevoegd hebben: “We kennen het koppel, het zijn fanatieke socialisten.” Laureyssens’ bron “zwoer bij hoog en bij laag dat ze de waarheid sprak, ze zegde me ook dat ze bereid was dat aan elke journalist te bevestigen. (…) Het is waarschijnlijk daarom dat Gazet van Antwerpen  vandaag al een beetje twijfel durft te schrijven (‘Geruchtenmolen bekladt massatrouw’).” “Ook nu weer blijkt mijn ‘vermoeden’ juist te zijn”, schrijft Laureyssens nog tot slot van haar bericht van vorige vrijdag. Alleen blijkt na enig speurwerk dat Laureyssens haar informatie heeft van een Sint-Niklaas’ VB-gemeenteraadslid die burgemeester Freddy Willockx een grap  hoorde vertellen op een receptie en in haar ijver de VB-zaak te dienen voor waar aannam wat als grap verteld werd. Een grap van SP.A’er Philippe De Coene die op café na een voetbalwedstrijd aan Willockx vertelde dat het niet moeilijk was dat men Van Bellingen weigerde “met zo’n zwarte ouders”. De Coene vertelde de grap laatst aan Van Bellingen zelf, en die moest er smakelijk om lachen. Bij het VB konden ze er echter niet mee lachen, en na de onthulling in twee kranten dat het slechts een grap was… kunnen ze er helemáál niet meer om lachen. Gisterenavond laat had Laureyssens zich nog altijd niet geëxcuseerd voor haar foutieve informatie. Wél twee nieuwe stukken gepost: kritiek op extreemlinks die conservatisme verweten wordt, en een lofbetuiging aan Frank Thevissen (zie hieronder) die eindigt in een uithaal naar de loge.

Ook op hoger echelon zijn ze bij het VB het Noorden kwijt. In De Standaard  analyseerde gisteren Frank Thevissen, professor politieke communicatie aan de Vrije Universiteit Brussel, de precampagne voor 10 juni die vorige zaterdag afgesloten werd wegens de ‘sperperiode’ in de aanloop van de verkiezingen. ‘Sperperiode’ is trouwens een misleidend begrip. Het betekent niet dat er nu een ‘staat van beleg’ is afgekondigd. Het betekent enkel dat vanaf nu de politieke partijen zich moeten houden aan specifieke regels die hun propaganda en verkiezingsuitgaven tot 10 juni aan banden leggen. Thevissen – laatst wekenlang nog bejubeld door het VB om zijn intussen afgevoerde De Stemmenkampioen-enquêtes – heeft geen hoge pet op van de verschillende precampagnes. Frank Thevissen: “Maar er zijn ontegensprekelijk verschillen in slechte smaak en overbodigheid, te beginnen met het campagnebeeld dat afgelopen weken misschien nog het meest op uw netvlies is blijven kleven; namelijk de 'horen, zien en zwijgen'-chimpansees van het Vlaams Belang. (foto 2) (…) Het slecht uitgevoerde symbolische beeld leek achteraf bekeken vooral een oefening in introspectie, want dat de partij inmiddels knarst en kraakt van de interne verdeeldheid, intriges en vertwijfeling, kan zelfs geen aap meer ontkennen. Dat zoiets ook slechte campagnes oplevert, heeft de partij inmiddels overtuigend aangetoond. Het lijkt er trouwens sterk op dat het Vlaams Belang zijn ijzersterke reputatie van gevreesde campagnemaker ijlings aan het verspillen is. De affichecampagne 'Leefbaar Vlaanderen' van vorig jaar met de neerbuigende korenhalmen, was de meest mistroostige uit z'n lange, provocerende geschiedenis.”

Gelukkig voor het VB “kapitaliseert geen enkele partij op haar precampagne. Net zoals in 2004 vertonen de electorale krachtverhoudingen in de peilingen een opvallende stabiliteit. (…) In de hoofden van de kiezer heeft de zin van electorale campagnes, of ze nu voor of tijdens de sperperiode plaatsgrijpen, zichzelf immers al lang opgeheven.”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaams belang, racisme, 10 juni |  Facebook | | |  Print

27-03-07

Flaters

Tijdens het zappen de vijf minuten vóór op Kanaal Twee de laatste aflevering begon van  24 hoorden we bij  De Pappenheimers (VRT/Een) quizmaster Tom Lenaerts (foto 1) aan één van de kandidaten vragen: "Aan welk soort mannen belooft Mohamed 72 maagden?" De kandidate antwoordde: "Aan zelfmoordterroristen." "Goed geantwoord!", was de repliek van Tom Lenaerts. Verbouwereerd schakelden we over naar  24. Daarvan is het tenminste duidelijk – of dat zou het toch moeten zijn – dat het fictie is.

SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte was één van de BV’s in het programma, zat zelfs in de ploeg die moest antwoorden op de Mohamed-vraag, maar reageerde niet op het toch wel vreemd goedgekeurd antwoord. Gelukkig keek ook Linda Bogaert naar De Pappenheimers, en vermits zij eerder al uitgebreid onderzoek deed over terrorisme en de islam was zij de aangewezen persoon om te reageren. Ze deed het in een ‘Open lezersbrief’. Linda Bogaerts: "(…) Islam keurt terrorisme ondubbelzinnig af. Profeet Mohamed heeft dan ook nooit gezegd dat terroristen met 72 maagden beloond zullen worden. Zeer integendeel, wordt terrorisme in de islamitsiche leer omschreven als een "oorlog tegen de samenleving" en is het zelfs één van de weinige misdaden waarvoor volgens de islam de doodstraf zou kunnen uitgesproken worden. De sunnah  (de collectie van uitspraken en handelingen van profeet Mohamed) bevat inderdaad een hadith  (een uitspraak van profeet Mohamed) waaruit zou moeten blijken dat "mensen in het paradijs" (en dus niet terroristen!) onder andere met 72 "vrouwen" beloond zouden worden. Met name in de collectie van Al Tirmidhi staat: "The Prophet Muhammad was heard saying: "The smallest reward for the people of Paradise is an abode where there are 80,000 servants and 72 wives, over which stands a dome decorated with pearls, aquamarine, and ruby, as wide as the distance from Al-Jabiyyah [a Damascus suburb] to Sana'a [Yemen]" (Sunan at Tirmidhi 4:21:2687)".

Hierbij enkele bedenkingen. 1. De hadith  is van betwijfelbare graad (dit wil zeggen dat niet zeker is of Mohamed dit ooit gezegd heeft). 2. Er is geen sprake van "terroristen", maar van "mensen (die) in het paradijs (geraken)". 3. Deze uitspraak is net zo min letterlijk te nemen als de rijstpap met gouden lepeltjes die in westers denken op de hemelse dis zal staan. 4. Daarenboven, zelfs als men deze uitspraak voor waar en letterlijk zou aannemen, is de voorwaarde dan wel dat deze mensen in het paradijs geraken. En terroristen zullen daar met stellige zekerheid volgens de islam helemaal niet geraken. Mag ik u ter verduidelijking van dit punt uitnodigen mijn Koran-notitie Terrorisme, voor of tegen God, gepubliceerd op de website van het Centrum voor Islam in Europa van de Universiteit Gent, er even op na te lezen voor een analyse ten gronde van de houding van de islam inzake terrorisme:
http://www.flwi.ugent.be/cie/bogaert/bogaert14.htm." Linda Bogaert betreurt ten zeerste "dat dergelijke volkomen foute, stigmatiserende beeldvorming (met name dat terrorisme door de islam beloond wordt) in een programma op de openbare omroep gepropageerd wordt." (Op de website van het Centrum voor Islam in Europa van de Universiteit Gent vind je nog meer teksten terug van Linda Bogaert. De recentste zijn: Werklust of profitariaat? Een verkenning van de koranische arbeidsethiek  (zie: http://www.flwi.ugent.be/cie/bogaert/bogaert28.htm en Mogen moslims lachen?  (zie: www.flwi.ugent.be/cie/bogaert/bogaert27.htm).)

Gelukkig mogen niet alleen moslims lachen. Philip Dewinter zorgde zondag nog voor een schaterlach in Vlaanderen met zijn aankondiging om – na de slechte prestatie van de Belgische voetbalploeg in Portugal zaterdagavond – te starten met een petitieactie voor een Vlaams-nationale voetbalploeg. Na zijn luitenant Jan Penris die zich eerder demonstreerde als een volleerd stripkenner (zie:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070319), wil Philip Dewinter ons laten geloven dat hij beter dan wie ook weet wat er mis is met de Rode Duivels (foto 2). Philip Dewinter: "De Rode Duivels speelden – weeral – inspiratieloos, zonder enige gedrevenheid. Dat dit niet enkel te maken heeft met het gebrek aan kwaliteit in de nationale ploeg wordt bewezen door het feit dat de Belgische nationale ploeg heel wat individueel voetbaltalent telt. In groep bakken de Rode duivels er echter helemaal niks van. Het gebrek aan inzet en gedrevenheid heeft alles te maken met het feit dat de spelers zich nauwelijks verbonden weten met de nationale ploeg. (…) Enkel de opsplitsing van de Belgische nationale ploeg in een Vlaamse en een Waalse nationale ploeg kan het voetbal in ons land uit het moeras halen en de algemene malaise doorbreken. Een nieuw enthousiasme, een nieuwe dynamiek kan enkel gecreëerd worden indien Vlaanderen over een eigen Vlaams nationale voetbalploeg kan beschikken. Vlaamse Leeuwen in plaats van Rode Duivels!"

Op de website van het VB werden stukken uit Dewinters persmededeling hernomen, maar werd tot slot toegevoegd: "Het laat zich raden dat het Vlaams Belang-voorstel voor een Vlaams voetbalelftal in ‘progressieve’ kringen en in de media weer op spot en karikaturen onthaald zal worden?" Voelde de auteur nattigheid aankomen? Dewinters voorstel is niet nieuw, en in het verleden werd het al door voetbalkenners tot en met gekraakt (zie:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061217). En niet langer dan een paar dagen geleden peilde Het Nieuwsblad  naar de mening van de voetballiefhebber over een mogelijke splitsing van de Rode Duivels. "Dan hebben we twee ploegen die er niks van bakken", luidde een veelgehoorde reactie. Dewinter haalt in zijn betoog enkele landen aan waar men nog wel zou vechten voor "hun land, hun natie, hun volk, hun kleuren" maar vergeet daarbij de eveneens slecht presterende Nederlanders. Hugo Camps: "Zaterdag speelde het Nederlands elftal in de Kuip tegen Roemenië. De vedetten van Marco van Basten waren niet vooruit te branden. Het leek Andorra wel. Verkeerden Van der vaart en Robben in schielijke zielsverwarring met hun nationale gevoelens? Denk het maar niet. Bij de Hollanders is het altijd Oranje boven, op en naast het veld."

Dewinter heeft dus slechte argumenten voor de splitsing van de Belgische voetbalploeg. Op de VB-website haalt men dan maar een laatste argument boven: "Daarmee is de discussie nog niet van de baan. Vroeg of laat moet het er toch van komen. Waarom dan wachten?" Dat is een argument van hetzelfde niveau als een tienjarige die zegt: "Vroeg of laat wordt ik stinkend rijk. Waarom mij nu dan al niet het geld geven?" Maar – eerlijk is eerlijk – we mogen Dewinter niet alles verwijten. Het VB zal wel het eerste geweest zijn met het idee, maar Dewinter heeft een illustere voorganger in het verder verspreiden van het idee. In maart 2005 stelde
minister van Sport Bert Anciaux voor om de voetbalbond in een Vlaamse en een Waalse vleugel te splitsen. Liefst zag Anciaux dat nog voor het eind van het jaar 2005 gebeuren. De Spirit-politicus beloofde de in financiële moeilijkheden verkerende Belgische voetbalbond 18 miljoen euro bij inwilliging van zijn voorstel. Anciaux wilde zijn Vlaams-nationaal voorstel doordrukken met de macht van het geld; Dewinter wil het doen met de kracht van zijn ideologie en een internetpetitie. De ene is al van een kale reis thuisgekomen; de andere volgt.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: televisie, sport |  Facebook | | |  Print

26-03-07

Omgaan met diversiteit

De VB-fractie in Borgerhout heeft het dragen van een hoofddoek door het districts- en stadspersoneel geagendeerd op de districtsraadszitting van vanvond. Zijn er niet de portretten van Albert II en Paola, het VB heeft altijd wel een belangrijk onderwerp om te bespreken. Het doet het overigens vanuit een ander perspectief dan het stadspersoneel, want bij het stadspersoneel groeit het ongenoegen over het verbod om bij contacten met het publiek hoofddoek te mogen dragen. (Foto: Antwerpse politici dingen naar de gunst van de kiezers aan een Borgerhouts pleintje, ook voorbijwandelende gehoofddoekte vrouwen.)

Het hoofddoekenverbod is een potsierlijke maatregel. In nogal wat Antwerpse stadsdiensten werken vrouwen die een hoofddoek dragen. En niet enkel in de zachte sectoren. Ook op diensten als bijvoorbeeld voor het onderhoud van het stedelijk patrimonium. Zolang ze op hun bureel zitten, daar berekeningen maken, aannemers aanschrijven en facturen betalen, mogen ze hun hoofddoek verder dragen. Maar ô wee als ze in persoonlijk contact zouden komen met een aannemer van werken. Dan moet de hoofddoek af. Wat trouwens met bijvoorbeeld het poetspersoneel? Hoe langer hoe minder is dat eigen stadspersoneel. Meer en meer zijn dat mensen uit de private sector, en daar zijn ook gehoofddoekte vrouwen bij. Kan dat dan wel? Dat iemand bij een stadsdienst langsgaat en ziet dat er verderop een door de privé-sector geëngageerde gehoofddoekte vrouw poetst? Donderdag luidde CCOD-vakbondssecretaris Skender Baleci de alarmbel. Het hoofddoekverbod beperkt zich niet tot het loketpersoneel, ook kinderverzorgsters worden van de ene dag op de andere geacht het verzorgen van peuters en kleuters niet meer gehoofddoekt te kunnen doen. Bij De Morgen  schreef chef-politiek Bart Eeckhout er een scherpzinnig standpunt over in de krant, onder de kop Jezuïetentruc.

Bart Eeckhout: “Overheden blijven in de knoei zitten met de toenemende druk om zich hard op te stellen tegen uiterlijke tekenen van moslimgeloof. Vandaag bericht deze krant dat het verbod op religieuze klederdracht voor Antwerps gemeentepersoneel tot onrust en ongemakkelijkheid leidt die veel verder gaan dan het loket. Een dag eerder was er het nieuws dat de gouverneur van Oost-Vlaanderen een hoofddoekverbod voor het gemeentepersoneel in Lokeren moest vernietigen wegens discriminerend tegenover andere geloofsovertuigingen. Het Lokerse verbod had in zijn xenofobe lompigheid het voordeel van de duidelijkheid. Burgemeester Anthuenis, een liberaal van het donkere type dat het niet voorzien heeft op andere donkere tiepen, geeft tenminste gewoon toe dat hij het moeilijk heeft met hoofddoeken en alleen met hoofddoeken. Voor hem geen maskerade op zijn Antwerps, waar de ploeg van Patrick Janssens haar probleem met de hoofddoek verbergt achter een algemeen verbod dat ook geldt voor joodse keppeltjes, katholieke kruisjes of sjaals van de favoriete voetbalploeg van het personeel dat in contact komt met de burger-cliënt.

Want natuurlijk heeft ook het Antwerpse bestuur het eigenlijk uitsluitend op moslima's met een hoofddoek gemunt. En, zo blijkt nu, niet alleen meisjes die aan het loket zitten worden daarover aangepakt, maar bijvoorbeeld ook verzorgsters in de kinderdagverblijven van de stad. Voor hen wordt nu een compromis overwogen: ze mogen een verpleegsterskapje dragen. Hun haren blijven zo uit het zicht en toch dragen ze geen religieus stuk textiel. Het is de ultieme jezuïetentruc. Maar ook met de schijnheilige kapjes op beseffen de betrokken vrouwen wel dat zij het ware mikpunt zijn van deze bestuurlijke overgevoeligheid. En dat de overheid die hen moet beschermen en hen werk verschaft, hen nog altijd niet als volwaardig aanvaardt en hen beschouwt als potentiële onruststokers. Dat is geen gezonde basis voor een verdraagzame samenleving in de stad. Toevallig ook deze week bleek uit een nieuw alarmerend onderzoek dat de doorstroming van nieuwe Belgen naar het hoger onderwijs bedroevend blijft. (…) Het zou progressieve stadsbestuurders sieren mochten ze wat meer engagement tonen om die strijd voor gelijkheid te winnen, al betekent dat dan dat ze wat minder tijd kunnen stoppen in religieus voedsel en textiel.”

Intussen heeft Groen! zich nog eens uitgesproken tegen het hoofddoekenverbod, al zal dat niet zoveel wegen in het politieke debat. Met slechts twee op vijfenvijftig gemeenteraadsleden weegt je stem niet zo zwaar op het Antwerps stadhuis. Maar nu komt ook vanuit de academische wereld kritiek. In een opiniebijdrage in De Standaard  het voorbije weekend schreef Michel Vandenbroeck (van de Vakgroep sociale agogiek van de faculteit Psychologie en pedagogische wetenschappen bij de Universiteit Gent): “Die evolutie dreigt op korte tijd een streep te trekken door wat vele jaren lang moeizaam is opgebouwd. Crèches hebben immers een schitterende missie. Zij leren kinderen, van jongs af aan om met anderen om te gaan, om te delen, om ruzie te maken en die weer bij te leggen, om te ontdekken wat je gemeenschappelijk hebt en waarin je van de ander verschilt, kortom om samen te leven. (…) Onderzoek heeft duidelijk aangetoond hoe belangrijk het is dat de diversiteit in onze samenleving zichtbaar en bespreekbaar wordt voor de allerjongsten en dat kinderen een uitstekend bindmiddel kunnen zijn tussen volwassenen. Leren omgaan met diversiteit doe je nu eenmaal niet door die buiten de deur te houden.”

Vandenbroeck argumenteert nog verder en besluit: “Het minste wat van het beleid kan verwacht worden, is wel dat men oog heeft voor wat er verwezenlijkt is en dat men zorgvuldig bespreekt wat de effecten van het verbod kunnen zijn, hoe dit begrepen wordt, hoe dit aansluit bij wat er gaande is. Doen we dat niet, dan nemen we het risico een streep te trekken door wat zo moeilijk verworven is en zorgen we er misschien voor dat de jongsten onder ons de boodschap horen: de stad is niet van A. Kunnen we voor één keer alsjeblieft eerst nadenken en dan handelen?” Intussen hebben de twee gehoofddoekte vrouwen op de bevolkingsdienst van het district Borgerhout, om wie de hoofddoekenheisa deels is begonnen, besloten om hun hoofddoek af te leggen nadat bleek dat er voor hen geen uitwijkmogelijkheid is binnen de dienst voor districts- en loketwerking.

Het VB kijkt geamuseerd toe. Eerst eiste het met luide stem dat de hoofddoeken zouden verdwijnen achter de loketten van de Borgerhoutse bevolkingsdienst. Nu het VB haar zin heeft gekregen, is het jolijt nog groter: “Patrick Janssens gaat nog zweten. Op 8 oktober werd hij verkozen dankzij de massale sqteun van allochtone kiezers, en die presenteren nu de rekening. Als er morgen verkiezingen zouden zijn, zou het resultaat er wellicht anders uit zien.” Een aantal (allochtone) stemmen die van SP.A terug naar Groen! zullen gaan? Of allochtonen die niet meer gaan stemmen, en dus ook niet meer voor de SP.A stemmen? Het kan best. Al mag de vraag om vermeende stemmenwinst of –verlies niet primeren. Het gaat erom dat je moet leren omgaan met diversiteit, en dat doe je niet door in stadsdiensten een ander beeld te scheppen dan je op straat ziet.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen |  Facebook | | |  Print

25-03-07

Kinderen zonder papieren

Jos Geudens, de bezieler van de acties van de Beweging voor Kinderen Zonder Papieren de voorbije jaren, mag dan wel tegenwoordig in Kenia wonen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20051012 en http://www.groetenuitmombasa.be/index_bestanden/Page313.h...), de acties ten bate van kinderen zonder papieren blijven doorgaan. Deze middag is er aan het standbeeld van ‘Den Deugniet’ in Antwerpen een symbolische actie die de campagne ‘Geen kinderen achter tralies’ op gang trekt.

De Beweging voor Kinderen Zonder Papieren stelt met lede ogen vast dat systematisch meer en meer kinderen zonder papieren met hun ouders opgepakt worden, en opgesloten worden in gesloten centra in Merksplas, in de Antwerpse Kempen, en in Steenokkerzeel, bij Brussel. In Vottem, bij Luik, worden na volgehouden protest van actiegroepen en grote sociale organisaties daar niet langer kinderen zonder papieren met hun ouders opgesloten. Maar het aantal opgesloten kinderen stijgt: van 152 in 2004, naar 510 in 2005 en alleen al de eerste tien maanden van 2006 reeds 627. Kinderen horen echter niet achter tralies. Vandaar acties en info-avonden de volgende dagen en weken. Zo organiseert het Vluchtelingen Aktie Komitee (VAK) aanstaande dinsdag 27 maart een infoavond aan de Gentse universiteit (zie: www.vluchteling.be/wp/agenda/2007/infoavond-over-kinderen...). Volgende vrijdag 30 maart wordt dan weer betoogd in Roeselare, onder de slogan ‘Laat onze vrienden blijven. Voor een menselijk asielbeleid’ (zie: www.laatonzevriendenblijven.be). Zondag 15 april is er een nationale actie aan het gesloten centrum van Merksplas (zie: www.vluchteling.be/kinderen/wp/?p=6). En er is ook een petitie die je mee kan ondertekenen (zie: www.petitiononline.com/150407/petition.html)

In die petitie stelt de Beweging voor Kinderen Zonder Papieren: “In België en in het bijzonder in Vlaanderen worden nog steeds kinderen zonder papieren in gesloten centra ondergebracht, m.a.w. achter tralies opgesloten. Deze praktijk is in flagrante tegenstrijd met het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties, geratificeerd door België in 1992. Rapporten van mensenrechtenorganisaties, bevindingen van kinderpsychiaters e.a. wijzen op de nefaste invloed die deze vorm van gevangenschap heeft op de psychosociale ontwikkeling van deze kinderen. In dergelijke kindonvriendelijke omgeving hebben kinderen geen normaal contact met leeftijdsgenootjes, geen normale speelmogelijkheden. Zij ervaren de machteloosheid van hun ouders, die zelf door hun situatie in voortdurende stress verkeren. Zij verliezen zo het nodige vertrouwen in hun ouders en in de wereld van de volwassenen. Zij worden psychisch getraumatiseerd. Men mag en kan kinderen dit niet aandoen. Een dergelijke handelswijze is een rechtstaat onwaardig. Tevens staat in de wet op de jeugdbescherming het belang van het kind centraal. Er is doorheen de jaren een heel systeem uitgewerkt om delinquente minderjarigen niet in het regulier gevangeniswezen op te nemen. Het kan niet dat kinderen van ouders zonder papieren hier dan wel in ondergebracht worden.

De problematiek kan niet los gezien worden van de ruimere problematiek van vluchtelingen en mensen zonder papieren. Als gezinnen hier jaren verblijven, zijn hun kinderen opgenomen in een netwerk van scholen, jeugdbewegingen en sportverenigingen. De oplossing om onderwijs binnen de gesloten centra te organiseren is dus zinloos. Onderwijs vraagt een vertrouwensrelatie. Die kinderen zijn hier opgegroeid, zijn in onze taal gealfabetiseerd en leerden onze waarden en normen kennen. Deze kinderen aan de schoolpoort oppakken en achter tralies opsluiten om ze weken, vaak maanden, later te repatriëren, is inhumaan. Een falend Belgisch en Europees migratiebeleid mag niet afgewenteld worden op kinderen en jongeren die hier al jaren met hun ouders verblijven. Daarom eisen wij: (1) Het onmiddellijk stopzetten van het opsluiten van kinderen zonder papieren. Daarenboven mogen kinderen nooit van hun ouders gescheiden worden. (2) Een algemene regularisatie van gezinnen die reeds 3 jaar in ons land verblijven en daardoor in onze samenleving geïntegreerd zijn. (3) Een permanente regularisatie van mensen en kinderen zonder papieren op basis van duidelijke en éénvormige criteria.”

Minister Patrick Dewael verdedigt zijn beleid twee weken geleden in Knack  met: “In een gesloten centrum worden alleen mensen opgenomen die gedwongen zullen worden verwijderd. Als je zegt dat gezinnen met kinderen daar niet kunnen terechtkomen, wat doe je dan? De kinderen scheiden van hun ouders? Dat vind ik compleet inhumaan. Ouders met kinderen nooit opnemen in een gesloten centrum? Dan kun je hen niet meer gedwongen uitwijzen. Kan ik mij daarbij neerleggen? Alleen nog alleenstaanden uitwijzen, en ouders met kinderen niet? Nee, want dat is onaanvaardbaar op basis van het gelijkheidsbeginsel.” Tja. Zo vind je altijd wel een rechtsregel om je beleid te verantwoorden. Dat dat beleid tezelfdertijd flagrant in tegenspraak is met het ook door ons land ondertekende Kinderrechtenverdrag, dat brengt Dewael niet tot gewetensproblemen. Bij de Gezinsbond liggen ze daar wél wakker van. In een memorandum naar aanleiding van de verkiezingen op 10 juni zegt de Gezinsbond: “Zelfs al zijn er speciale ‘familievleugels’, dan nog is het onverantwoord en in strijd met het kinderrechtenverdrag om deze kinderen op te sluiten. Voorstellen van de Gezinsbond (zijn dan ook): (1) Geen enkel minderjarige zonder papieren mag geplaatst worden in een gesloten instelling. (2) Er moet steeds aangepaste opvang voor deze kinderen worden voorzien. (3) Het recht op onderwijs garanderen.” (zie: http://www.gezinsbond.be/html/actuele-standpunten/2007/Me...).

Als de toepassing van twee rechtsregels met elkaar botsen, kiest de overheid best voor de regel die de zwakste burger het best beschermt. Dat doet Dewael niet.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

24-03-07

Op stap met het VB

Gelukkig is het in Antwerpen gisteren relatief rustig gebleven. Want zowat de hele VB-fractie in de gemeenteraad en het OCMW was op stap in Keulen (foto). “Ein 17köpfige (!) Delegation des Vlaams Belang, der zweitgrößten Partei Flanderns” meldt het partijtje Pro-Köln bij wie het VB te gast was. Onder hen “der Fraktionsvorsitzende im flämischen Parlament, Filip de Winter, und die flämische Senatorin und ehemalige belgische Schönheitskönigin Anke Vander Meersch”.

Bart Debie, die de contacten legde voor deze trip, spreekt op zijn weblog over Pro-Köln als een partij die “
maar liefst 5 zetels in de gemeenteraad” haalde. Hij spreekt nog wel over een “kleine partij”, maar zegt er niet bij hoe klein Pro-Köln wel is. Het bezet 5 van de… 90 gemeenteraadszetels. Maar allez, wat telt is het programma. Bart Debie: “Hun programma is gelijklopend met het onze: harde aanpak van de criminaliteit, het doorbreken van het multiculti-taboe, bewaren van identiteit en cultuur, tegen de bouw van grote moskeeën, enz.” Op het programma stond een ontvangst op het stadhuis van Keulen, en later op het jaar “zullen de raadsleden van Pro-Köln een gelijkaardig bezoek in Antwerpen brengen.” Als dat maar goed afloopt.

Op 20 november 1997 heeft het VB ook al eens bevriende gemeenteraadsfractie het Antwerps stadhuis willen tonen, een delegatie van het Front National uit Vitrolles. De delegatie, geleid door eerste schepen Hubert Fayard, zou een gemeenteraadszitting bijwonen om Dewinter in volle actie te zien. Het liep echter anders af. Die avond hadden zich honderden manifestanten verzameld op de Antwerpse Grote Markt. Onder hen een delegatie van oudstrijders uit Wereldoorlog II die uren voor de gemeenteraadszitting al op de Grote Markt stond het verkleumen. “Dat doe je die mensen niet aan”, redeneerde een AFF’er werkzaam op het Antwerps stadhuis. Uit respect voor hun leeftijd en verleden werden de deuren van het stadhuis vroeger dan gewoonlijk geopend… met als gevolg dat de publieksbanken volzet waren met oudstrijders als Dewinter met Fayard en anderen, onder wie VB-voorzitter Frank Vanhecke, het stadhuis binnen wil. Dewinter mocht als gemeenteraadslid nog wel binnen, maar voor anderen is er om veiligheidsoverwegingen geen toegang meer mogelijk. Dewinter was w-o-e-d-e-n-d. Tegen zijn gewoonte in geraakte hij niet uit zijn woorden in de gemeenteraadszitting, had hij een afwezige blik als burgemeester Leona Detiège verwachtte dat hij ad rem zou repliceren op wat op de schepenbanken verteld werd… Wim Verreycken legde bij de provinciegouverneur nog klacht neer omdat volgens hem de gemeenteraadszitting ongeldig zou zijn bijeengekomen, maar de gouverneur wees Verreycken erop dat hij ongelijk had.

Het valt niet te verwachten dat als de Pro-Kölntjes naar Antwerpen komen er weer massaal gedemonstreerd zal worden. Maar kleine incidenten zijn natuurlijk niet uitgesloten. Diezelfde 20 november 1997 had Dewinter Fayard – op weg naar het VB-fractielokaal in het Antwerps stadhuis – wel nog rondgeleid op dat stadhuis. Toevallig stond er toen in de Wandelzaal een tentoonstelling opgesteld rond burgemeester Lode Craeybeckx, Vlaams maar vooral toch socialistisch voorman (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lode_Craeybeckx). Een stadgids die Dewinter aansprak om zijn gezelschap rond te leiden, weigerde dit te doen. Dewinter leidde dan Fayard maar zelf rond op de Craeybeckx-tentoonstelling, het flamingantisme van Craeybeckx dik in de verf zettend. Alhoewel Fayard geen Nederlands kan lezen had hij na enige tijd toch door dat Craeybeckx een socialist was. Toen hij Dewinter daarop aansprak, kreeg Dewinter een vuurrode kop en haastte die zich om de Wandelzaal te verlaten.

11:21 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal |  Facebook | | |  Print

23-03-07

Op straat voor rechtvaardigheid en vrolijkheid

Het mag dan wel guur weer zijn, de voorbije dagen kwamen weer honderden mensen op straat voor rechtvaardigheid… en vrolijkheid. In Antwerpen, Brussel en Sint-Niklaas. Het VB staat om zoveel actie in een hoek te mokken.

Vorige zaterdag trok een Half Vasten-stoet (foto 1) door de Antwerpse wijk Sint-Andries, in de geschiedenisboeken en de volksmond ook bekend als de Parochie van miserie omwille van de vele armere mensen die er wo(o)n(d)en. Het was twintig jaar geleden dat die stoet nog door de wijk trok, en de aanzet om er opnieuw mee uit te pakken kwam van het Murga-project dat de vrolijkheid en kritische ingesteldheid van Argentijnse straatparades in Antwerpen wil overbrengen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061008). De Argentijnse ritmes vinden we voorlopig enkel terug bij de eerste Murga-groep in Antwerpen, Los Murginales. De Murga van Sint-Andries was een weerspiegeling van de wijk die Sint-Andries intussen is geworden: van bewoners in folkloristisch plunje over de socialistische fanfare Arbeid en Kunst, de kinderen van De Waag, tot Zuid-Amerikaanse vrouwen in hun traditionele klederdracht, Braziliaanse en Vlaamse capoeira-dansers, en Afrikanen vrolijk trommelend in de stad.

Zondag waren dan weer een paar duizend betogers in Brussel op de been om te protesteren tegen de Amerikaanse bemoeienissen in Irak (foto 2). Was het zaterdag nog best aangenaam weer, zondag was het guur weer. Maar de betogers verwarmden zich aan het gevoel dat niet enkel in Brussel maar wereldwijd geprotesteerd werd tegen het beleid van George Bush. In Washington en andere Amerikaanse steden, in Melbourne, Madrid, Athene, Praag, Boedapest, Kopenhagen… George Bush met een bedrukt gezicht in gesprek met Guy Verhofstadt op de tweede foto in Verhofstadts Een open boek. 8 jaar Verhofstadt. Tja. De man heeft meer dan één reden om een bedrukt gezicht te zetten. Dat vier jaar na de laatste inval van de Amerikanen in Irak de oorlog nog niet gedaan is, er al meer Amerikanen in de ‘na-oorlog’ gesneuveld zijn dan mensen omkwamen bij de aanslagen op de Twin Towers, dat de Amerikaanse Congresleden steeds meer kritisch worden over Bushs Irak-beleid…

Het weer beterde er niet echt op, maar woensdagavond waren toch weer honderden mensen op ‘den trouw’ van Wouter Van Bellingen (foto 3). De regen kon niet verhinderen dat meer dan zeshonderd koppels, de meesten zelfs in trouwkledij gestoken, naar de Grote Markt in Sint-Niklaas afzakten. En ja, de zwarte schepen van Sint-Niklaas mocht hun symbolische trouw voltrekken. Bij het VB blijven ze anders wel mokken over het evenement in Sint-Niklaas. “De eerste keer dat Sint-Niklaas de wereldpers haalt”, merkte burgemeester Freddy Willockx op. Bij het VB wantrouwt men de zaak. Op de VB-website schreven ze woensdag nog over de aanleiding: “Er zou (let op de voorwaardelijke wijze, red.)  een koppel geweest zijn dat geweigerd heeft getrouwd te worden door schepen Wouter Van Bellingen omwille van diens zwarte huidskleur.” Het verbaast het VB dat er “tot op vandaag geen enkel bewijs is dat een dergelijke weigering ook effectief heeft plaatsgevonden”. Het VB argumenteert: “Ondanks de verwoede speurtocht van alle journalisten naar de ‘daders’ is daarvan blijkbaar geen spoor te vinden.” Het VB wil niet begrijpen dat de bedienden van de Sint-Niklase Burgerlijke Stand de privacy van de kandidaat-trouwers beschermen.

Het VB vindt wel dat “wie een schepen weigert zijn taken te laten uitvoeren enkel vanwege diens huidskleur, (die) begaat een vergissing”. Maar onmiddellijk daarna relativeert het VB alweer het racistisch gedrag van de kandidaat-trouwers: “Is de mediahysterie (…) nog in verhouding tot de ‘ernst’ van het vermeende incident, als zich dat al ooit heeft voorgedaan?” Het VB dat chagrijnig reageert op de positieve vibes  in Sint-Niklaas, dat weer eens ‘links tuig’ in de straten ziet dwalen tegen vriend George Bush, dat gelukkig moet zijn voor het heropleven van folkloristische gebruiken… maar dat dit op aangeven en met medewerking is van alweer een lading kleurlingen, kan dat niet anders? En voor de verkiezing van de meest sexy man van Vlaanderen (zie: http://www.knack.be/weekend/nl/wedstrijd/wedstrijd/WIN-15...) zijn er geen VB’ers geselecteerd, maar wel figuren als Karel De Gucht en Tom Barman die beiden bekend zijn voor hun afkeer voor het VB. Er zijn al betere dagen geweest voor het VB.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

22-03-07

Hoe optreden tegen neonazigroepen en –manifestaties?

AFF-LommelVorige zondag maakten we hier bekend dat Koen T’Sijen zijn wetsvoorstel om neonazigroepen en –manifestaties te verbieden in de Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft neergelegd voor bespreking (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070318). Gisteren verscheen in  Knack het resultaat van een poll over de vraag of een wet nodig is om op te treden tegen neonazigroepen. Wat is de mening van het Anti-Fascistisch Front (AFF) over de argumenten pro en contra zo’n wet?

In Knack  werd vorige week, in de rubriek Pro & Contra, de vraag gesteld wat de beste manier is om neonazigroepen aan te pakken. Claude Marinower argumenteerde: “Ik stel vast dat Vlaanderen een geliefd toevluchtsoord is geworden voor die groeperingen. We hebben in twee jaar tijd al twaalf dergelijke manifestaties gehad (…). We kijken machteloos  toe, want op dit moment ontbreekt het wettelijk arsenaal om hen ook maar een strobreed in de weg te leggen. In Duitsland zijn neonazistische groeperingen buiten de wet geplaatst en hun bijeenkomsten verboden. Daarom komen ze bij ons terecht, want hier kunnen organisaties niet bestraft worden, enkel personen. (…) We willen burgemeesters de wapens geven om in te grijpen als dergelijke organisaties op hun grondgebied samenkomen. Als een groep buiten de wet geplaatst is, kan een burgemeester op basis van politiegegevens de bijeenkomst verbieden. We willen er ook voor zorgen dat personen die al eens veroordeeld zijn niet onder een andere naam een nieuwe organisatie kunnen oprichten. Of je het probleem helemaal kunt uitroeien weet ik niet, maar we moeten het in ieder geval blijven proberen.”

CD&V-justitiespecialist Tony Van Parys zegt ‘Nee’ tegen het wetsvoorstel. “Onze fractie staat niet achter een nieuwe wet, omdat we al een sluitende wetgeving hebben die negationisme, racisme en discriminatie verbiedt. Mensen die zich dus op een bijeenkomst uiten op een manier die niet strookt met die wet, moeten op basis daarvan bestraft worden. Het tweede probleem als je een nieuwe wet creëert, is dat het een klein kunstje zal zijn voor de bezielers van die groepen om de wetgeving te omzeilen en hun activiteiten voort te zetten. En het principiële probleem dat we met dit wetsvoorstel hebben, is de vraag waar dit begint en waar het eindigt. (…) Indien inderdaad blijkt dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor de manifestaties die de afgelopen jaren georganiseerd zijn niet of niet genoeg vervolgd zijn, dan moet de minister van Justitie ervoor zorgen dat dit een prioriteit wordt in het vervolgingsbeleid. (…) Een groep is ook altijd een geheel van personen, en daar zitten dus verschillende soorten mensen tussen. Je hebt in elke groep meelopers en voorlopers. Dus willen wij dat die mensen voor hun individuele daden strafbaar zijn.”

Op de website van Knack  kon gestemd worden voor de ene dan wel de andere stelling. Gisteren werd het resultaat bekendgemaakt: 70 % van de pollers blijkt een wet tegen neonazistische organisaties nodig te vinden. Het is maar 70 % van het Knack-publiek dat deelnam aan de poll, maar het is toch dat. Het is indicatief. Sta ons toe echter nog een derde benadering tegenover de pro- en contra-argumenten te plaatsen. Vooreerst willen we Tony Van Parys wel wat gelijk geven. De nazigroet die in Lommel door enkele tientallen neonazi’s is uitgebracht, is strafbaar. Maar we vrezen dat de politie de mensen die de Hitler-groet uitbrachten niet geïdentificeerd hebben, zodat het niet zal vervolgd worden. Als AFF hebben we ook al herhaaldelijk aangeklaagd dat de politie zich bij voorgaande Blood and Honour-concerten beperkte tot het nagaan of het buiten  rustig bleef. Niet de moeite nam om te zien wat er in  de concertzaal gebeurde, zoals met de VTM-cameraman in Vremde. Men argumenteert dan dat de politie niet kan tussenbeide komen omdat het een privé-feestje is, maar hoe privé is een feestje als Blood and Honour-concerten via het internet aangekondigd worden? “Laten betijen, liever dan een kleine oorlog riskeren”, is het ordewoord bij de politiediensten. En hopen dat het vlug voorbijgaat. Maar het komt steeds weer, en het kan toch niet de bedoeling zijn manifeste wetsovertredingen te negeren.

We moeten echter ook de voorstanders van een wet om neonazigroepen te verbieden gelijk geven. Het feit dat mensen zich kunnen organiseren in organisaties als Blood and Honour geeft mensen het waanidee dat de gedachten en doelstellingen die in dat soort organisaties verspreid worden legitiem zijn. En je zal wel nooit helemaal de verspreiding van neonazistische ideeën en het ontstaan van dergelijke clubjes kunnen tegenhouden, een verbod zoals in Duitsland voor organisaties als Blood and Honour en hun manifestaties ontneemt hen de ademruimte waarop ze rekenen. Dat zo’n wet als in voorbereiding ook wel eens tegen andere organisaties kan gebruikt worden, is een flauw argument. Vooreerst willen Marinower en T’Sijen de toepassing van de wet beperken tot welomschreven nazistische, terroristische, racistische en negationistische groepen. Ten tweede hanteert de overheid toch al een dubbele moraal. Na het Blood and Honour-concert in Mechelen werden een aantal Duitse auto’s door de Mechelse politie begeleid tot ze op de autostrade waren richting heimat. Toen een aantal deelnemers aan de jongste anti-NSV-betoging in Antwerpen de tram naar het Centraal Station nam, werden ze van de tram geplukt door de Antwerpse politie en voor sommigen tot half vier ’s nachts vastgehouden. Men liet niet eens toe dat die jongeren het Centraal Station bereikten, en zelfs als het de bedoeling geweest zou zijn om vandaar herrie te gaan schoppen met NSV’ers, waren die twee groepen nog altijd meer dan een kilometer van elkaar gescheiden zodat de politie nog gemakkelijk had kunnen tussenbeide komen.

Gezien Vlaanderen geen baat heeft met onthaalland te zijn voor neonazigroepen noch dergelijke groepen van Eigen Bodem te laten groeien, is zowel een aanpak van individuen als van organisaties wenselijk. Tot slot moet ons van het hart dat we niet begrijpen waarom zoveel politici hun onmacht uiten ten overstaan van manifestaties van neonazi’s in ons land. Twintig jaar geleden was dat anders. Maar dat hebben we hier al een keer uitgelegd (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070313). Waarom doet de minister van Binnenlandse Zaken nu niet wat twintig jaar geleden de ministers van Binnenlandse Zaken nog wél deden? We twijfelen niet aan de antifascistische overtuiging van minister Patrick Dewael, we vragen hem wel om dezelfde wettelijke middelen en doortastendheid te gebruiken als zijn voorgangers die een SS-huldiging in Lommel bij koninklijk besluit verboden en met inzet van de rijkswacht manu militari verhinderden. (Illustratie: affiche van een AFF-manifestatie in Lommel circa twintig jaar geleden, precieze datum niet bekend).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

21-03-07

Ieder zijn prioriteiten

Op 21 maart 1966 komen in Sharpevile (Zuid-Afrika) enkele duizenden mensen op straat om te protesteren tegen het Apartheidsregime. Hoewel de zwarte betogers ongewapend zijn schiet de politie op hen. Er vallen 69 doden, en 180 gewonden. De week daarop breken in heel Zuid-Afrika protest- en stakingsacties uit. In 1966 roepen de Verenigde Naties 21 maart uit tot ‘Internationale dag tegen racisme’. In 1990 wordt het Apartheidsregime in Zuid-Afrika afgeschaft. De geschiedenis van die strijd is in beeld gebracht in een van de knapste musea ter wereld: het Apartheidmuseum in Johannesburg (zie: www.apartheidmuseum.org). Maar het racisme vergt nog overal ter wereld onze aandacht.

Ook in Vlaanderen is er aandacht voor racisme, en vooral wat we er tegen kunnen doen. Het zal meer moeten zijn dan met een delete-knop het racisme bannen. In Sint-Niklaas vindt vandaag een massale trouwpartij plaats naar aanleiding van de weigering van drie koppels om zich door een zwarte schepen te laten huwen. De teller stond gisterenavond op 604 koppels die beloofd hebben daarvoor naar de Sint-Niklase Grote Markt af te zakken. De actievoerders van de Straat Zonder Haat-campagne kondigen aan hun affiches niet enkel in Antwerpen en in Gent ter beschikking te leggen, maar in heel het Vlaamse land. En Philip Dewinter? Die gaat vandaag Yves Leterme interpelleren omdat die met zijn optreden bij Debby & Nancy  de waardigheid van het ambt van Vlaams minister-president schaadt.

In Sint-Niklaas begint het feest deze namiddag rond 14 uur met een kinderprogramma: met circus, muziek, straattheater en een magische speelbus. In de vooravond gaan ze daar door met gospel, dans en humor met standup comedy artiest Uwamungu Cornelis uit Antwerpen. Voor muziek zorgen onder andere Axl Peleman (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070220) en de enthousiaste jongens van de Skambiance. Iets na 20.00 uur volgt dan de trouwbelofte van meer dan 500 koppels, even later gevolgd door een grote groepsknuffel en een massale openingsdans. Tussendoor wordt werk gemaakt van gelegenheidstrouwfoto’s, en de bakkers en andere Sint-Niklasenaren zorgen ook nog voor een groots dessertenbuffet. Je moet al zwaar verzuurd zijn om dit geen goed nieuws te vinden. Nederlandse, Franse en Britse media zijn intussen al in Sint-Niklaas gesignaleerd om verslag uit te brengen van het gebeuren vandaag in Sint-Niklaas. Ook de Arabische televisiezender Al-Jazeera is er, en de affaire was al krantennieuws tot op de voorpagina van een krant in Peru. Het nieuwe Sint-Niklase OCMW-raadslid Rob Verreycken zal nog veel moeten uitsteken om als Wouter Van Bellingen de wereldpers te halen. Maar laat dit Verreycken vooral niet op ideeën brengen!

Nog goed nieuws komt van de actievoerders van de Straat Zonder Haat-campagne. Een groep mensen die veertien organisaties vertegenwoordigen: van de vakbonden ABVV en ACV over migrantenorganisaties tot de Chiro en Oxfam-Wereldwinkels. Na de moorden op Luna en Oulemata, en de moordpoging op Songul, op 11 mei vorig jaar in Antwerpen, werden via het ‘middenveld’ in Antwerpen straatnaambordjes verspreid om aan te geven dat niet iedereen akkoord is met het racistisch klimaat (foto 1). Het werd de beste anti-racistische actie sinds de hoogdagen van Vaka/Hand-in-Hand. Ook in Gent werden de bordjes verspreid. Eerst de Antwerpse, later eigen Gentse (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061215). Vandaag begint de distributie van Straat Zonder Haat-bordjes in de rest van Vlaanderen, om zo te komen tot een symbolische Staat Zonder Haat.

Maar ieder heeft zo zijn prioriteiten, en kandidaat-Vlaams president (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070317), minstens kandidaat Vlaams minister-president, Philip Dewinter gaat vandaag Yves Leterme interpelleren over diens optreden in het VRT-ontspanningsprogramma Debby & Nancy. Dewinter heeft nooit een goed woord over gehad voor de regering-Leterme, maar nu betreurt hij toch wel dat “van de nieuwe zakelijkheid die de Vlaamse regering kenmerkte” niet veel meer van overblijft. “Grappig was de hele vertoning niet; meelijwekkend des te meer”, vindt Dewinter. En hij vervolgt: “Dat Yves Leterme zich belachelijk wilmaken interesseert het Vlaams Belang nauwelijks, maar de Vlaams Belang-fractie pikt het niet dat het ambt van Vlaams minister-president door de fratsen van Leterme onderuit wordt gehaald.” Als er nog iemand zorgt voor het sérieux in de politiek is het het Vlaams Belang. Maar dan hebben we het even niet over de apen-campagne van het VB, of hun programma en voorstellen.

Het lijkt wel of er niets belangrijker is dan het optreden van Leterme en Vande Lanotte bij Debby & Nancy. In De Standaard  had men er gisteren een volle bladzijde journalistiek verslag voor over, het editoriaal van de krant, én twee bladzijden opiniebijdrage en reacties van lezers. Mensen, mensen toch. Is er niets belangrijkers dan politici die de clown willen gaan uithangen in een amusementsprogramma? Het beleid van die politici bijvoorbeeld? Overigens zat in het programma ook Jean-Marie Dedecker die vermomd als zeekapitein (foto 2) Leterme en Vande Lanotte wilde weghalen van hun ‘onbewoond eiland’. Leterme dacht eerst dat het Walter Capiau was, maar toen hij doorhad dat het Jean-Marie Dedecker was antwoordde hij: “Dan liever niet”. Leterme maakte meteen aan 1,5 miljoen kijkers duidelijk wat ze van Dedecker moeten denken op 10 juni.

Dedecker moet Dewinter trouwens meer zorgen baren dan Leterme en Vande Lanotte samen. Voorgaande jaren pakte Dewinter op zijn website blij uit met zijn verkiezing bij het Humo Pop Poll-publiek als ‘Ergelijkste politicus van het jaar’. “Als de Humo-lezers er zo over denken, dan ben ik goed bezig”, was de redenering op de website van Dewinter. Helaas, driewerf helaas, is Dewinter dit jaar in deze poll voorbij gestoken door Jean-Marie Dedecker. Met 4 098 voorkeurstemmen wint Dedecker deze verkiezing met groot gemak. Dewinter volgt als tweede op enige afstand, met ‘slechts’ 2 806 stemmen. Geen goed nieuws voor wie dé averechtse rebel wil zijn.  

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, dewinter |  Facebook | | |  Print

20-03-07

Het rapport van de VB-parlementsleden

Met de federale verkiezingen op 10 juni in het vooruitzicht heeft  Gazet van Antwerpen een parlementair rapport opgemaakt voor de Kamer- en Senaatsleden in de provincie Antwerpen en de regio’s Sint-Niklaas en Leuven. Hoe actief waren onze parlementariërs de voorbije vier jaren?

Hoeveel wetgevende initiatieven namen ze en hoe vaak stelden ze resoluties voor (hierna aangegeven met: w.), hoe vaak waren ze rapporteur over commissiewerkzaamheden in de plenaire vergadering (ra.), hoeveel mondelinge vragen stelden ze zowel in de plenaire vergadering als in de commissiezittingen (m.) en hoeveel schriftelijke vragen stelden ze (s). Maar – zo waarschuwt de krant – het is oppassen met vergelijkingen. Er is bijvoorbeeld een hemelsbreed verschil in de werking en de opdracht van een lid van de meerderheid enerzijds en een van de oppositie anderzijds. Vergelijkingen worden daarom best binnen een groep parlementsleden in eenzelfde situatie gemaakt.

Maar ook dan – voegen wij er aan toe – zeggen die lijstjes nog niet alles. Nogal wat wetsvoorstellen van het VB worden door meerdere VB’ers ondertekend, alhoewel vaak maar één VB’er er echt voor in de weer is geweest. Het aantal wetgevende initiatieven moet dus gerelativeerd worden. En de berg mondelinge interventies en schriftelijke vragen vergt ook al enige relativering. Een vraag als – ze is al wat gedateerd, maar we verzinnen het niet – “Hoeveel verkeerspalen zijn al van rood-wit naar geel-zwart overschilderd?” zal misschien wel enige relevantie hebben in Vlaams-nationalistische kringen, maar daarbuiten? En een vraag naar bijvoorbeeld de Visakaart-uitgaven van alle ministers telt als evenveel vragen dan er ministers zijn vermits die vraag aan elke minister afzonderlijk wordt gesteld.

Dat gezegd zijnde zijn hier de ‘prestaties’ van de VB-verkozenen in de provincie Antwerpen en de regio’s Sint-Niklaas en Leuven. We vermelden vooraf ook of ze rechtstreeks verkozen zijn (r.) dan wel vervanger (v.) of gecoöpteerde (g.) zijn, en hoeveel voorkeurstemmen ze haalden (het getal na de aanduiding r.,  v. of g.). Vergelijkingen qua voorkeurstemmen zijn echter maar relevant voor zover ze binnen dezelfde kieskring gebeuren. Hieronder lees je dus eerst of de heren en dames VB’ers al dan niet rechtstreeks verkozen zijn, dan wat hun aantal voorkeurstemmen was, hoe vaak ze wetsvoorstellen of resoluties indienden, hoe vaak ze rapporteur waren van commissievergaderingen, hoeveel mondelinge vragen ze stelden en hoeveel schriftelijke.

Kamer - Kieskring Antwerpen
Gerolf Annemans: r. - 76 829 - 55 w. - 0 ra. - 75 m. - 342 s.
Nancy Caslo (foto 1): r. – 6 270 – 0 ra. - 16 w. – 25 m. – 37 s.
Alexandra Colen: r. – 18 313 – 0 ra. – 51 w. – 0 ra. – 4 m. – 35 s.
Jan Mortelmans: r. – 7 705 – 0 ra. – 66 m. – 286 s.

Staf Neel: r. – 7 122 – 20 w. – 0 ra. – 33 m. – 283 s.

Luc Sevenhans: v. – 7 905 – 21 w. – 0 ra., - 193 m. – 143 s.

 

Kamer - Kieskring Leuven

Hagen Govaerts: r. – 9 488 – 0 ra. – 142 m. – 221 s.

 

Kamer - Kieskring Oost-Vlaanderen, Sint-Niklase verkozenen

Jaak van den Broeck: r. – 6 363 – 19 w. – 0 ra. – 0 m. – 3 s.

 

Senaat

Hugo Coveliers (Vlott): r. – 53 341 – 18 w. – 2 ra. – 13 m. – 3 s.

Frank Creyelman: g. – 22 309 – 35 w. – 0 ra. – 42 m. – 86 s.

Anke Van dermeersch: r. – 106 694 – 57 w. – 1 ra. – 130 m. – 349 s.

Wim Verreycken: r. – 37 063 – 32 w. – 0 ra. – 44 m. – 59 s.

 

In de Antwerpse kieskring is er nog één Kamerzetel bezet door het VB. De zetel van de op 8 maart overleden Guido Tastenhoye, nu ingenomen door Turnhoutenaar Paul Meeus. Zoals bekend wil Gerolf Annemans (foto 2) havenbaas Bruno Valkeniers en Vlaamse Volksbeweging-figuur Rita De Bont in de Kamer loodsen. Er wordt gezegd dat Nancy Caslo en Staf Neel het dan wel voor bekeken mogen houden in de Kamer. Op basis van haar ‘prestaties’ is dat best aannemelijk voor Nancy Caslo. En Staf Neel is evenmin een ‘groot licht’. Van hem is trouwens het voorbeeld van schriftelijke vraag over de overschilderde verkeerspalen. Sinds het boek van Geert Van Cleemput Vlaams Geblokkeerd  weten we echter dat Annemans zich liever laat omringen met brave ja-knikkers dan met mensen die ook weleens eigen inzichten kunnen hebben. In elk geval het is Gerolf Annemans die beslist over de lijsten voor het federaal parlement. Annemans voor het federaal parlement, Dewinter voor het Vlaams parlement… en Frank Vanhecke mag daar op toekijken, maar ook niet meer dan dat.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 10 juni |  Facebook | | |  Print

19-03-07

Het VB en Jommeke

Suske-&-WiskeVanavond wordt op het Antwerps stadhuis Jef Nys gehuldigd naar aanleiding van zijn tachtigste verjaardag. De geestelijke vader van stripfiguur Jommeke (illustratie 1). Bij het VB zouden ze daar blij mee moeten zijn. Op het Antwerps stadhuis wordt onder Patrick Janssens al wat bekend en populair is gevierd wanneer maar mogelijk. Onder Bob Cools en Leona detiège was dat anders. Maar voor Jef Nys en Jommeke hield het VB al tien jaar geleden een pleidooi in de Antwerpse gemeenteraad.

Als een volleerd stripkenner legde VB’er Jan Penris (foto 2) in de eerste gemeenteraadszitting van 1997 aan zijn collega’s uit wie Jommeke is. Jan Penris: “Wie is Jommeke? Jommeke is een stripfiguur die geboren is aan de linkerzijde van de christendemocratische beweging. (De Jommeke-strip verscheen voor het eerst in de toen nog met de christelijke arbeidersbeweging verbonden krant  Het Volk, red.). Jommeke is dus geen Kuifje. Kuifje is wel degelijk geboren uit een rechtse pen. Jommeke is geen Kiekeboe. Jommeke is eerder de volksheld van jongere lezers terwijl Kiekeboe voor iets oudere lezers is bestemd, al was het maar omdat deze stripfigur zich door tamelijk wulpse dames laat omringen. Jommeke is ook geen Nero. Nero situeert zich meer op het vlak van de politieke satire. Jommeke is al evenmin Suske en Wiske omdat Jommeke geen diepgaande maatschappelijke boodschappen wenst te brengen.”

Jef Nys, de tekenaar van Jommeke, wilde in die dagen de stad Antwerpen een beeld van zijn stripheld cadeau doen, maar was niet akkoord met de plaats waar het zou opgesteld worden. Jan Penris sprong voor Jef Nys in de bres. Penris vond dat het Jommeke-standbeeld niet naar een andere gemeente mocht verhuizen omdat het Jommeke-standbeeld past bij “de grootsheid van onze stad”. Schepen Eric Antonis legde uit dat de commissie Beeld in de Stad adviseerde het beeld te aanvaarden mits het niet te groot zou zijn, geplaatst zou worden op een lage sokkel en op een plaats waar veel kinderen komen. Het college besliste daarop het beeld te plaatsen aan de nieuwe speeltuin in het Stadspark. Maar dat vond Jef Nys geen goed idee. Schepen Antonis: “Waarom het beeld niet in het Stadspark mag worden geplaatst, heb ik alleen in de pers vernomen.” Eén van de bezwaren zou zijn dat “tachtig percent van de stadsparkbezoekers Joden zijn met hun kinderen. Neem het mij niet kwalijk dat ik het hiermee moeilijk heb.”

Het is nooit duidelijk geworden wat precies het bezwaar was van Nys tegen het idee om zijn beeld in het Stadspark te plaatsen. Vandaag zegt hij in De Morgen dat het Stadspark destijds een slechte reputatie had als pleisterplaats voor drugsgebruikers. Jan Penris stelde voor om het beeld van Jommeke dan maar aan de voetgangerstunnel naar Linkeroever te plaatsen. Nochtans geen plaats die een pleisterplek is waar kinderen veilig kunnen spelen en ravotten. Deze keer niet wegens mogelijk drugsgebruik maar omwille van het verkeer rond het pleintje daar. Penris kreeg voor zijn voorstel de steun van de voltallige Vlaams-Blokfractie, maar niet van de andere aanwezige gemeenteraadsleden. Uiteindelijk verhuisde het standbeeld naar Middelkerke, waar aan de dijk bij het casino daar nog meer striphelden hun standbeeld hebben staan.

In Antwerpen hebben ze intussen iets veel mooiers dan standbeelden van striphelden, stripmuren van een hoogstaande kwaliteit. Jan Bosschaert in de Wolstraat, Willy Vandersteen in de Korte Ridderstraat (foto 3, eenmaal klikken op de foto voor een grotere afbeelding) en Jan Van der Veken aan de Eiermarkt zijn de eerste drie. Dit voorjaar volgt nog een stripmuur rond de jarige Kiekeboe. Muur 5 is voor striptekenares Ilah, bekend van haar Cordelia-strip. Ilah tegen wie de voltallige VB-top in 2003 nog klacht neerlegde wegens een cartoon tegen het VB. Er zijn striptekenaars die door het VB bewierookt worden, en er zijn er tegen wie het VB klacht neerlegt. Artistieke vrijheid is een begrip dat ze niet kennen bij het VB.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur |  Facebook | | |  Print

18-03-07

Het aangekondigde wetsvoorstel over een verbod op racistische, negationistische en neonazistische organisaties is er

Het wetsvoorstel over een verbod op racistische, negationistische en neonazistische organisaties, waarvan gezegd werd dat het zo moeilijk om formuleren is, is voorbije donderdag 15 maart neergelegd in de Kamer. Hieronder vind je de integrale tekst van het voorstel. Met excuses voor de lengte, maar het document is belangrijk genoeg om het hier integraal weer te geven. Morgen hebben we het over een luchtiger onderwerp: het VB en stripfiguur Jommeke. De verwijzing naar het Anti-Fascistisch Front en een artikel op deze weblog in de tweede paragraaf  hieronder is geen toevoeging van ons. Het staat als (enige) voetnota in het in het parlement ingediende wetsvoorstel.

De bedoeling van het wetsvoorstel wordt uitgebreid uit de doeken gedaan. “België en vooral Vlaanderen worden steeds vaker gebruikt als trefpunt voor bijeenkomsten van neonazistische, negationistische en racistische organisaties. Deze bewegingen waarvan Blood and Honour (Vlaanderen), Combat 18 en Bloed-Bodem-Eer-Trouw (BBET) de meest bekende zijn, prediken rassenhaat en propageren nazistische ideeën. De nationale cellen maken meestal deel uit van een internationaal netwerk waarbij intens onderling contact is. Zij bestaan niet alleen, ze zijn ook actief. Individuele leden van deze neonazibewegingen plegen inbreuken op de racismewetgeving en de wetgeving tegen negationisme en worden hier ook voor veroordeeld. Op de bijeenkomsten van deze organisaties zijn er opvallend weinig incidenten. De organisatoren en de bezoekers willen het evenement zelf niet bedreigen door individueel illegaal gedrag van de leden. Wel zijn de bezoekers uitgedost met opzichtige en provocerend symbolische kledij of uiterlijke kenmerken. Op de militaire begraafplaats van Lommel ging op 10 maart 2007 een herdenking voor gesneuvelde SS’ers door. Naast 300 skinheads, was er zelfs een Hitler-lookalike aanwezig. In zijn speech doorspekt met Duitse woorden, verheerlijkte hij het nazisme en gezamenlijk werd de Hitlergroet gebracht. De neonazistische ideologie en predominantie van het blanke ras wordt ook in leven gehouden door de organisatie van concerten met bekende neonazistische muziekgroepen zoals Screwdriver, Strike Force, Warhammer, enz… met uitermate provocerende teksten. Zeker enkele van deze organisaties staan op de lijst van ‘te volgen groeperingen’ die door de minister van Binnenlandse zaken wordt goedgekeurd. Die opname heeft tot gevolg dat er informatie mag worden bijgehouden over personen die er vermoedelijk deel van uitmaken.

De laatste jaren werden in Vlaanderen verscheidene muziekconcerten georganiseerd, waar soms tot 2.000 neonazi’s verzamelden (Zie oplijsting activiteiten door Anti-Fascistisch Front, http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070306). Ook SS-herdenkingen of bijeenkomsten naar aanleiding van de geboorte- en overlijdensdatum van Adolf Hitler, konden ongemoeid plaatsvinden. Voor de indiener van dit voorstel zijn deze manifestaties van groeperingen met zulke achtergronden volstrekt ontoelaatbaar. Niet alleen kan het niet dat Vlaanderen geliefd wordt voor nazi-toerisme, ook mogen we de burgemeesters die met lede ogen hun gemeente zien inpalmen niet in de kou laten staan. Machteloos moeten zij toezien hoe hun gemeente, met veel mediabelangstelling, het centrum wordt van zeer beladen bijeenkomsten al dan niet opgeluisterd met neonazistische muziekgroepen waarbij neonazi’s, skinheads en extreemrechts publiek, vooral van over de landsgrenzen, zich verzamelen. Deze manifestaties zijn zeer goed georganiseerd. De organisatoren en deelnemers zullen zelden of nooit, individueel en in het openbaar op illegaal gedrag betrapt worden. Wij kunnen ons hier niet bij neerleggen en willen dan ook niet langer dat deze bijeenkomsten in België voorkomen. Niemand kan ontkennen dat de bevrijding van de concentratiekampen in de geschiedenis van Europa en van de mensheid een zeer belangrijk scharniermoment is geweest. De overwinning van de democratische waarden op het totalitarisme van het nationaal-socialistische regime heeft een grote symboolwaarde vandaag. Het is nog steeds belangrijk te weten en niet te vergeten wat er gebeurd is, 60 jaar geleden, met name een door een Staat georganiseerde uitroeiing van bevolkingsgroepen, op grond van hun etnische of religieuze aanhorigheid.

We stellen dan ook met afschuw vast dat in Europa een heropflakkering en aanhoudende aanwezigheid bestaat van extreemrechtse bewegingen met racistische inslag die vreemdelingenhaat en negationistische ideeën voorstaan en propageren. Deze verontrustende trend brengt met zich mee dat haat, racisme en antisemitisme op openbare fora, vooral op het internet, alsmaar meer aan bod komt. Het is nochtans van ongelooflijk belang dat het publiek, en zeker ook de jongeren die alsmaar verder van de gebeurtenissen in de jaren veertig van de vorige eeuw verwijderd worden, geïnformeerd blijven over de geschiedenis zodat een toekomst kan worden uitgebouwd waarin men niet opnieuw dezelfde fouten maakt. Het verstrekken van die informatie en interpretatie van de gebeurtenissen mogen we niet in handen laten van deze extremistische organisaties. Op het internet via fora, sites of blogs, zijn deze organisaties en bewegingen zeer bedreven in het monopoliseren van zienswijzen over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met dit voorstel willen we radicaal een einde stellen aan deze gifstroom van haat en xenofobie. Door uitdrukkelijk te stellen dat deze bewegingen geen normale organisaties zijn en dat ze een aanslag plegen op onze democratie, hopen we onze samenleving bewust te maken van het racismevraagstuk waarbij enkel tolerantie en openheid tot oplossingen kan leiden.

Meerdere parlementsleden hebben naar aanleiding van de activiteiten van neonazistische en racistische organisaties, al dan niet in hun regio, de ministers ongerust bevraagd. Telkens werd men geconfronteerd met de onmacht iets tegen deze activiteiten te ondernemen. Dit heeft tot gevolg dat deze concerten en bijeenkomsten, met veel persaandacht, zich blijven opvolgen. Al enkele keren deed de minister van Binnenlandse Zaken een oproep aan de parlementsleden om een wetgevend initiatief te nemen aan de hand waarvan rechters deze neonazistische organisaties kunnen verbieden. Het is voor de uitvoerende macht niet mogelijk om activiteiten van groeperingen preventief te verbieden. De vrijheid van vergadering en vereniging blijft een fundamenteel principe van onze rechtstaat. We beschikken uiteraard over verschillende strafwetten waarmee daden kunnen worden bestraft die niet in overeenstemming zijn met de rechten en vrijheden van de burgers, zoals de wet die racistische en xenofobe daden bestraft, of de wet inzake het negationisme. Dat houdt echter in dat men moet bewijzen dat er individuele overtredingen gebeurden. De burgemeester van de betrokken gemeente kan wel maatregelen nemen vanuit zijn lokale verantwoordelijkheid voor de handhaving van de openbare orde maar indien de activiteiten doorgaan in privé-lokalen of op privaat terrein, kan hij niet preventief handelen of ingrijpen.

Een wettelijk verbod van neonazistische organisaties of de door hen georganiseerde samenkomsten bestaat onder andere in Nederland, Spanje en Duitsland. Het is dan ook niet voor niets dat ons land aantrekkelijk is voor zulke activiteiten. De nationale kernen van neonazibewegingen doekt men natuurlijk best zo snel mogelijk op, maar een ander probleem is dat leden en initiatiefnemers van buitenlandse kernen in ons land kunnen organiseren wat bij hen zoals in eerder genoemde landen, niet toegelaten is en verhinderd wordt. Het grootste deel van de bezoekers van de bijeenkomsten die hier plaatsvinden zijn dan ook buitenlanders. Ook het initiatief van de Belgische activiteiten komt geheel of gedeeltelijk van buitenlandse kernen. Zo waren de SS-herdenking op 10 maart 2007 in Lommel en het avondconcert in Mechelen, eerst onmogelijk gemaakt of verboden in Nederland en Duitsland. Om tegemoet te komen aan de burgemeesters en om de aantrekkingskracht van ons land te temperen voor buitenlandse neonazistische organisaties die hun bijeenkomsten hier willen organiseren, is een wettelijke regeling noodzakelijk. Daarbij is het voor de indieners een vanzelfsprekendheid dat zo’n bijeenkomst en ook het bestaan van bewegingen die zulke ideeën propageren ontoelaatbaar is. In een democratie en in een samenleving die momenteel kwetsbaar is voor racistische propaganda en geweld ten gevolge hiervan, is er geen plaats voor de activiteiten die deze organisaties voorstaan. Met dit voorstel willen we organisaties verbieden die opgericht zijn en activiteiten organiseren om vreemdelingenhaat en de ontkenning van de Holocaust te beleven en te propaganderen.

Men moet rekening houden met de fundamentele rechten van vergaderen, op vereniging en van vrije meningsuiting. Daarbij is het ook essentieel dat een wettelijke regeling niet toelaat dat na een verbod van een organisatie, ’s anderendaags dezelfde bezielers met een andere naam maar dezelfde doelstellingen actief kunnen zijn. Het argument dat een organisatie niet mag verboden worden, omdat de individuele leden kunnen vervolgd en veroordeeld worden voor inbreuken op de racismewetgeving en de wetgeving tegen negationisme, kan weerlegd worden door de praktijk. Deze wetgeving is van groot belang naar individuele misdrijven toe, maar de toename en het zich herhalen van deze bijeenkomsten duiden pijnlijk aan dat ze niet toereikend zijn om het bestaan en de propaganda van neonaziorganisaties tegen te gaan. Elke bijeenkomst, concert of herdenking levert mediabelangstelling op, voor de organisaties en hun ideeëngoed, met drukbezochte websites tot gevolg. De ordediensten kunnen niet meer doen dan op een afstand de activiteiten gade slaan om vaststellingen te doen van eventuele misdrijven. Misdrijven van individuele leden, die bijna nooit voortkomen omdat de strikte organisatoren hun bijeenkomst zelf willen veilig stellen. Als individuele leden racistische feiten plegen, gebeurt dit in situaties die in tijd en ruimte losstaan van deze bijeenkomsten. Om deze kwaal te bestrijden is het dus noodzakelijk de organisaties zelf illegaal te stellen.

Dit voorstel wil een bijzondere regeling tot stand brengen die vergelijkbaar is met het verbod en de regeling van de wet van 29 juli 1934 waarbij private milities worden verboden. De definiëring van de neonaziorganisaties die buiten de wet zouden worden gesteld, is geen eenvoudige zaak. We willen aan de strafrechter een zo sluitend mogelijke beschrijving bieden om interpretatie en tevens vervolging mogelijk te maken. De omschrijving zoals ze in het voorstel is opgenomen, is gebaseerd op de omschrijving van extremistische groepen zoals beschreven in artikel 7 en 8 van de wet van 30 november 1998 houdende regeling van de inlichtingen- en veiligheidsdienst. De omschrijving van ‘extremisme’ in deze wet is voor dit wetsvoorstel aangepast aan de specifieke kenmerken van de geviseerde neonazistische, racistische en negationistische organisaties. Om te vermijden dat actieve leden van neonazigroepen de wet zouden omzeilen en hun activiteiten na een verbod zouden verder zetten in nieuwe organisaties met een andere naam maar met dezelfde doelstellingen als de verboden organisatie, wordt een bijzondere en automatische regeling van beslagname en verbeurdverklaring ingeschreven. Het materiaal en alle voorwerpen die de organisatie van dienst zijn of bestemd zijn om hun van dienst te zijn worden in beslag genomen. De rechtbank gelast de verbeurdverklaring van deze voorwerpen, zelfs indien deze niet aan de veroordeelde toebehoren. Op basis van dit wettelijk verbod en de uiteindelijk verboden organisaties kunnen burgemeesters en lokale besturen reglementen opstellen om de openbare orde en rust in zulke situaties te garanderen. Verboden neonazistische organisaties moeten dan niet langer op hun grondgebied geduld worden. Daarbij is dit uitdrukkelijk verbod een belangrijk signaal naar deze bewegingen toe, zowel in België als in het buitenland. Wij maken duidelijk dat, na Duitsland, Spanje en Nederland, ook onze samenleving deze organisaties, hun ideeëngoed en hun propagandistische activiteiten, niet langer toelaat.”

De tekst zelve van het wetsvoorstel luidt: “Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet. Artikel 2. Elke organisatie van private personen wiens oogmerk of activiteiten gekenmerkt worden door racistische, xenofobe, autoritaire of totalitaire opvattingen of bedoelingen, ongeacht of ze van politieke, ideologische, confessionele of filosofische aard zijn, die theoretisch of in de praktijk strijdig zijn met de beginselen van de democratie of de mensenrechten, met de goede werking van de democratische instellingen of andere grondslagen van de rechtstaat, is verboden. Artikel 3. Desgelijks is ook verboden het optreden in het openbaar van private personen in groep waarvan de activiteiten gekenmerkt worden door racistische, xenofobe, autoritaire of totalitaire opvattingen of bedoelingen, ongeacht of ze van politieke, ideologische, confessionele of filosofische aard zijn, die theoretisch of in de praktijk strijdig zijn met de beginselen van de democratie of de mensenrechten, met de goede werking van de democratische instellingen of andere grondslagen van de rechtstaat. Artikel 4. § 1. Met gevangenisstraf van één maand tot één jaar en met geldboete van 1 euro tot 25 euro, of met een van die straffen alleen, onverminderd de gebeurlijke toepassing van strengere strafbepalingen, worden gestraft zij die, met overtreding van artikel 2, een organisatie oprichten, zij die, met overtreding van artikel 3, een groepsgewijze optreden organiseren, zij die hun steun verlenen en zij die er deel van uitmaken. § 2. Het materiaal en alle voorwerpen die de organisatie met overtreding van artikel 2, van dienst zijn of bestemd zijn om hun van dienst te zijn, worden in beslag genomen. De rechtbank gelast de verbeurdverklaring van de in dit artikel bedoelde voorwerpen, zelfs indien deze niet aan de veroordeelde toebehoren. Artikel 5. Met gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en met geldboete van 1 euro tot 10 euro, of met een van die straffen alleen, worden gestraft zij die, tijdens een betoging of naar aanleiding van een betoging, tijdens een vergadering of naar aanleiding van een vergadering in het bezit worden bevonden van een voor de openbare veiligheid gevaarlijk voorwerp. Indien dat voorwerp een wapen is, bedraagt de gevangenisstraf twee maanden tot één jaar en de geldboete 5 euro tot 125 euro. Het voorwerp wordt in beslag genomen en de verbeurdverklaring ervan wordt uitgesproken, zelfs indien het voorwerp niet aan de veroordeelde toebehoort. Artikel 6. Al de bepalingen van Boek I van het Wetboek van Strafrecht, waarvan bij deze wet niet wordt afgeweken, zijn van toepassing op de bij deze wet voorziene misdrijven. Van die misdrijven wordt kennis genomen door de correctionele rechtbanken. Artikel 7. Deze wet treedt in werking de dag waarop zij in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.”

Het wetsvoorstel is door Koen T’Sijen alleen ingediend omdat het zijn inziens niet verantwoord is nog langer te wachten met de parlementaire bespreking. Het voorstel is niet te nemen of te laten. Amendering kan best. Na de verklaringen van sommigen links en rechts, en het stilzwijgen van anderen, moet in het parlement kleur bekend worden. De CD&V heeft zich bij monde van CD&V-kamerfractieleider Pieter De Crem en CD&V-justitiespecialist Tony Van Parys al uitgesproken tégen dit voorstel. Zij zijn het erover eens dat groeperingen met neonazistische achtergrond ontoelaatbaar zijn, maar vinden dat er geen nieuwe wetgeving nodig is. De CD&V-politici – die in andere omstandigheden het ‘wij’-gevoel zo promoten – vinden dat de personen, en niet de organisaties, die zich schuldig maken aan overtreding van de wetgeving tegen negationisme, racisme en discriminatie vervolgd moeten worden. “En indien inderdaad blijkt dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor de manifestaties die de afgelopen jaren georganiseerd zijn niet of niet genoeg vervolgd worden, dan moet de minister van Justitie ervoor zorgen dat dit een prioriteit wordt in het vervolgingsbeleid.” Het standpunt van het Anti-Fascistisch Front (AFF) over de ene aanpak (vervolging van organisaties) dan wel de andere (vervolging van personen) hebben we verwoord in een opiniebijdrage die toevallig ook vorige donderdag is verstuurd naar De Morgen  en De Standaard. Het is wachten of zij het belangrijk genoeg vinden om te publiceren. In de loop van deze week publiceren wij alleszins een voor deze weblog aangepaste versie van ons standpunt.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

17-03-07

Annemans president! Neen, Dewinter president! Neen, neen. Het is maar ironie.

Het was even knipperen met de ogen deze week. Dinsdag zagen we in  ’t Pallieterke de kop  Annemans voor president? staan. Nog wel boven een artikel geschreven door één van de belangrijkste medewerkers aan het blad, Hector Van Oevelen. Gisteren kopte  Gazet van Antwerpen dan weer – naar aanleiding van de voorstelling van het jongste boek van Philip Dewinter – Dewinter lanceert zijn presidentiële campagne. Het koningshuis is nog niet afgeschaft, maar bij het VB hebben ze al twee presidentskandidaten.

Er staat weliswaar nog een vraagteken achter “Annemans voor president”, maar dat is enkel omdat nog niet iedereen na afloop van het jongste debat bij de Vlaams-Nationale Debatclub “Leve de president!” toeriep naar Gerolf Annemans (foto 1). “’t Zal voor later zijn…” besluit Hector Van Oevelen. Van Oevelen zou “na het schitterende programmacongres van die onnoemelijke partij en na de debatclub van vorige woensdag alvast als kandidaat-president van Vlaanderen aan het volk willen voorstellen: Gerolf Annemans. En waarom niet alsjeblief? Als een nihil habens als belangrijkste kandidaat voor de Belze troonopvolging getipt kan worden, wat zou er dan mis zijn met een belezen en belegen en gedegen en volksverbonden intellectueel als president van onze volksrepubliek?” Nu is ’t Pallieterke  nooit een grote fan geweest van Philip Dewinter, maar het blad is laaiend enthousiast over het VB-congres van zondag 4 maart in Gent: daar zou het VB “de enige goede keuze: Vlaanderen eerst” gemaakt hebben, en dat wordt voor een groot stuk toegeschreven aan de inbreng van Gerolf Annemans. Volgens ’t Pallieterke  barste het congrescentrum uit zijn voegen. “De gangen en trappen moesten dienen als extra zitruimte, voor de luisteraars buiten de deuren werden stoelen aangesleept. Onvoorstelbaar veel volk dus, iedereen die werkt voor en met het Vlaams Belang werd per bus goed georganiseerd ter bestemming gebracht.”

"Gerolf Annemans – weer in grote doen en grappiger dan alle stand-upcomedians op de VRT samen – benadrukte dat het inhoudsloze regeren van Paars en de verkiezingstactiek van CD&V met het hameren op ‘goed’ bestuur, zinloos is zolang Brussel-Halle-Vilvoorde (BVH) maar niet opgelost geraakt. (…) Een VRT-journalist twijfelde aan de besluitvorming. ‘Kan het niet democratischer?’, suggereerde hij. Voorzitter Van Hecke herinnerde aan de statuten van de partij, nog opgesteld met Karel Dillen, waarin werd gesteld dat het toezicht van de partijraad zekerheid en stabiliteit geeft. (…) Campagneleider Gerolf Annemans stelde dat de partij echte duidelijkheid nastreeft, want wat is duidelijker dan het onbetwistbare ‘slechts de opheffing van de Belgische federatie en de totstandkoming van een onafhankelijke Vlaamse natiestaat bieden voldoende garantie voor een welvarend Vlaanderen.” Enzovoort, enzoverder. Het was vorige week nog niet duidelijk of ’t Pallieterke  écht enthousiast was over het jongste VB-congres, dan wel het allemaal ironisch opschreef. Het ironieleesteken (illustratie 2, zie: http://www.cpnb.nl/bw/2007/ironie-teken.html) was toen nog niet bekend. Maar na 't Pallieterke  van deze week lijkt het dat men bij ’t Pallieterke  toch écht enthousiast is over het jongste VB-congres. Zot zijn doet geen zeer.

Liep Gerolf Annemans er dinsdag glunderend bij, gisteren en eergisteren was het moment de gloire  voor Annemans’ spitsbroeder Philip Dewinter (foto 3). Zoals hier eerder aangekondigd stelde hij zijn boek Zeggen wat u denkt voor : een bundeling van negentien toespraken, verspreid over evenveel jaren. Een boek dat in het Antwerps Pershuis ingeleid werd met – origineel zijn is ook niet zijn sterkste kant – een toespraak van Philip Dewinter. De aanwezigen werden er alternerend aangesproken met “Kameraden nationalisten” en “Beste vrienden”. Ook hier weer de vraag of die “Beste vrienden” geen ironie is. Journalisten worden bij het VB wel eens anders omschreven. Maar dat terzijde. Philip Dewinter broedde op een manier om zichzelf weer op de kaart te zetten na de psychologische nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, en de kritieken van ‘jonge veulens’ als Marie-Rose Morel en Jurgen Verstrepen. Gva-commentator Lex Molenaar: “Zonder het te zeggen geeft hij daarmee (met een boek toespraken uit elk jaar van Dewinters’ carrière eentje, red.)  aan dat hij volledig één is met de geschiedenis van zijn partij, dat hij eigenlijk het VB is en dat hij niet van plan is om zijn positie prijs te geven. Het boek is een handig stuk promotie voor zichzelf, met de partij als decor. De techniek lijkt verdacht veel op de veelbesproken ‘presidentiële campagne’ van Patrick Janssens.”

“Standpunten die allang zijn verlaten, keren ineens terug in de toespraken van toen. Dewinter vertelt erbij dat hij nog altijd achter al zijn uitspraken uit het verleden staat. Hij reikt zo een stevige hand naar de hardliners van het eerste uur die misschien aan hem waren gaan twijfelen. Anderzijds geeft hij ook aan dat de standpunten van de partij in de loop der jaren veranderd zijn onder invloed van gewijzigde maatschappelijke verhoudingen. Daarmee profileert hij zich dan weer als een verruimer en vernieuwer. Er is voor elk wat wils.” Als we Dewinters toespraak bij de boekvoorstelling herlezen, bekruipt ons toch meer het gevoel dat Dewinter aanstuurt op een verharding van de standpunten en partijorganisatie. Twee fragmenten volstaan om dat te illustreren. Dewinter: “Het cordon sanitaire doet sommigen soms wat twijfelen aan de tactiek en de strategie van het Vlaams Belang. Moet er geen water in de wijn worden gedaan? Moeten we niet salonfähig worden? Moeten we geen toenadering zoeken tot de traditionele partijen? Moeten we niet van kopstukken en leiding veranderen? Journalisten en opinieleiders die het Vlaams Belang meestal geen warm hart toedragen, voeden de polemiek en blazen ieder pietluttig incident buiten proportie op.  Laten we daarom bijzonder goed beseffen dat éénheid in denken en in handelen altijd al één van de sterkste troeven van het Vlaams Belang is geweest. De politieke tegenstanders van het Vlaams Belang beseffen maar al te goed dat alleen interne verdeeldheid het Vlaams Belang onderuit kan halen.”

En: “Bijzonder ernstig is het feit dat we nauwelijks nog stilstaan bij de voortschrijdende islamisering. Wat momenteel in Europa gebeurt, kan best vergeleken worden met een kikker die men in een pot met lauw water zet waarna het water aan de kook wordt gebracht. De kikker blijft in het water zitten, wordt letterlijk gekookt en sterft. Zet diezelfde kikker in een pot met kokend water en hij springt er onmiddellijk uit! Kortom we zijn misleid en geïndoctrineerd door het sluipend gif van het multiculturalisme dat onze weerbaarheid en ons zelfvertrouwen heeft gebroken! Wij tonen geen autoriteit; wij stralen geen kracht uit; we zijn tot alles bereid om toch maar niet van racisme en onverdraagzaamheid beschuldigd te worden. We handelen niet maar twijfelen, we treden niet op maar ondergaan, we leiden niet maar we lijden. We discussiëren over het geslacht der engelen terwijl de barbaren voor de deur staan.” Neen, hier is geen ironie mee gemoeid. Dewinter méént dit. Dewinters ‘presidentiële campagne’ is echter enkel voor intern gebruik. Om orde op zaken te zetten binnen zijn eigen partij. Geen mens buiten het VB die gelooft dat Dewinter ooit écht president zal zijn van de onafhankelijke republiek Vlaanderen. In de De Standaard /VRT-peiling waarvan de resultaten gisteren en vandaag bekend geraakten is Dewinter slechts veertiende populairste politicus. Hij heeft al beter gescoord. Ooit eens derde in diezelfde peiling. Maar dat is dan ook al lang, lang geleden.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: annemans, dewinter |  Facebook | | |  Print

16-03-07

Anti-nazisymbolen mogen nog wel (in Duitsland)

Naar aanleiding van de SS-herdenking in Lommel en het Blood and Honour-concert in Mechelen is de voorbije dagen vaak verwezen naar Duitsland, waar organisaties als Blood and Honour verboden zijn en elke uiting van verheerlijking van het nazisme vervolgd wordt. In oktober haalde de kledingketen Esprit op eigen initiatief nog 200 000 reclamefolders terug omdat op enkele afgebeelde knopen inkepingen in een vorm stonden die geïnterpreteerd kan worden als die van een swastika (foto 1). De alertheid in Duitsland is heel anders dan in België waar vorige zaterdag nog een lookalike van Adolf Hitler (foto 2) honderdvijftig neonazi’s mocht toespreken (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070311).

De weerzin voor swastika’s en dergelijke meer is in Duitsland zo groot dat in eerste instantie zelfs doorstreepte swastika’s, als symbool van verzet tegen neonazisme, door een rechtbank in Stuttgart werden verboden. Jürgen Kamm, zaakvoerder van het linkse postorderbedrijf Nix Gut, producent van stickers, buttons en T-shirts tegen rechts-extremisme, werd tot een boete van 3 200 euro veroordeeld omdat hij nazi-symbolen had gereproduceerd. Dat het ging om swastika's met een duidelijke streep er doorheen (foto 3) of swastika's die in een vuilnisemmer worden gedaan, deed er volgens de rechter in Stuttgart niet toe. Er rust een ,,fundamenteel taboe'' op de reproductie van nazi-symbolen. ,,Het gevaar van gewenning is altijd aanwezig'', zei de rechter.

Een rechter in Karlsruhe oordeelde gisteren in hoger beroep echter dat die stickers, buttons en T-shirts niet strijdig zijn met de achterliggende gedachte van het verbod op nazi-symbolen, en dat het zeer onwaarschijnlijk is dat neonazi's misbruik zouden maken van zijn reproducties. Op de alternatieve boekenbeurs in De Centrale in Gent vorige zaterdag werden nogal wat van die stickers en andere logo's tegen neonazi’s, om op kledij te dragen, verkocht aan de stand van AFA-Nederland. Ze mogen dus verder geproduceerd worden, en gedragen worden. Tenzij je natuurlijk Antwerps stadspersoneelslid bent dat in contact komt met het publiek. Dan mag je geen uiterlijk teken meer dragen van je overtuiging, zelfs niet een HIV-speldje.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, internationaal |  Facebook | | |  Print

15-03-07

Spottend Vlaanderen gespot

Bormshuis-1Bormshuis-2Bormshuis-3In het Bormshuis in Antwerpen is nu de tentoonstelling ‘Spottend Vlaanderen, Vlaanderen bespot. Spotprenten rond de Vlaamse beweging’ te zien. In het Bormshuis is ook nog een kleine tentoonstelling te zien rond de collaborateur naar wie het huis is genoemd, en als je de eerste zaterdagnamiddag van de maand langsgaat kan je in het Bormshuis ook nog rondneuzen in een boeken- en tijdschriftenantiquariaat.

August Borms is één van de weinige Vlamingen die het gepresteerd heeft om tot tweemaal ter dood veroordeeld te zijn. Een eerste keer in 1919, wegens zijn inzet tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij zat toen tien jaar in de gevangenis tot hij als een Van Rossem avant la lettre in 1928 vanuit de gevangenis verkozen werd tot volksvertegenwoordiger. In 1946 werd Borms een tweede keer veroordeeld wegens collaboratie, en deze keer volgde in hetzelfde jaar nog de executie van de man. Sommige mensen vinden dat de gedachte aan zo’n man levendig moet gehouden worden, en in 1980 werd daarom het Bormshuis geopend in de Volksstraat in Antwerpen. Een straat in het verlengde van de Nationalestraat, waar nu het Antwerpse modemuseum en tal van modezaken zijn gevestigd. In het Bormshuis is, op de tweede verdieping, een Bormsmuseum gevestigd. Achter de deuren die gesloten blijven voor het publiek was het KOSMOS-archief gevestigd (zie: http://www.blokwatch.be/content/view/81/42/lang,nl); nu noemt men het een ‘bibliotheek’.

Om binnen te kunnen – ook tijdens de openingsuren van de spotprentententoonstelling – moet je aanbellen. “We kunnen het ons niet permitteren de deur zomaar open te laten staan”, legt Luk Dieudonné ons uit. Buiten is nochtans geen met baseballknuppels of wat dan ook uitgeruste knokploeg te bespeuren. Op de eerste verdieping vinden we de spotprentententoonstelling, samengesteld door Lieve van Onckelen en Bob Hulstaert. De eerste is een dame die zich de conservator van het Bormshuis noemt en niet van onze zijde zal wijken, tenzij om de deur te openen voor volgende bezoekers. De tweede is de nestor van de Antwerpse VB-gemeenteraadsfractie. Collega VB-gemeenteraadslid Bart Debie schreef laatst op zijn weblog dat Hulstaert 80 jaar is, maar hij is er nog maar 72. Een vriendelijke man, net als Lieve van Onckelen een lieve dame is. Dat is het probleem niet. De tentoonstelling werd op 17 februari geopend met een toespraak van Fré (Frederik Pas), huiscartoonist van het VB en ’t Pallieterke.

De tentoonstelling opent (foto 1) met een prent van een andere huistekenaar van ’t Pallieterke, André Nollet (zie: http://www.nollet-cartoons.be), die zich afvraagt of belangrijke historische feiten nog bekend zijn. De vraag is natuurlijk hoe die historische gebeurtenissen geïnterpreteerd worden. Hier zien we in prenten vooral hoe voorstanders van de Vlaamse onafhankelijkheid, en soms ook tegenstanders, de zaken zagen. Om te beginnen prenten voor en tegen de Vlaamse Beweging in de periode van de Eerste Wereldoorlog en daarna. Vervolgens komen we spotprenten tegen uit het VNV-blad Volk en Staat  (zie: http://www.verzet.org/content/view/354/36/1/3) en uit Rommelpot, “het satirische weekblad dat velen een hart onder de riem stak in de moeilijke jaren na de Tweede Wereldoorlog, toen de repressie veel Vlaamse gezinnen teisterde” – aldus de brochure bij de tentoonstelling. In een glazen tentoonstellingskast in de eerste tentoonstellingsruimte ligt als fris tegengif voor dit alles een exemplaar van Pest in ’t Paleis. Een stripalbum uit 1983 van Jan Bosschaert, op tekst van Guido Van Meir, waarin de draak wordt gestoken met Leo Tindemans, Willy Declercq, de jonge Guy Verhofstadt, Bob Cools en anderen. Hier ligt het album omdat VB-stichter Karel Dillen en de Schaarbeekse FDF’er Roger Nols er even in opduiken.

Nog hartverwarmend zijn enkele pagina’s uit links-anarchistische stripverhalen van Jan Bucquoy. We zijn dan in de volgende kamer in de tentoonstellingsruimte, waar vooral echter werk is terug te vinden van Korbo die tekende voor het VMO-blad Alarm, het beruchte Haro  (foto 2), het Vlaams Blok en voor anderen. Bij een recensie over deze tentoonstelling noteerde ’t Pallieterke : “Het is onbegrijpelijk dat het VB niet meer met hem werkt ondanks zijn vele knappe slogans en affiches die jaren mee aan het succes van de partij lagen.” Ook van Brasser, veertig jaar lang huistekenaar bij ’t Pallieterke, vinden we hier werk terug. En van Fré, van alle hier genoemde Vlaamse cartoonisten duidelijk de mindere. In een tekening in de derde tentoonstellingsruimte geeft Korbo zijn visie weer over hoe het VB ervan beschuldigd wordt gewelddadig op te treden. Het zijn die van het AFF (met slogans als “AFF: Hitler aan de galg”) en anderen die beginnen met betogen, mensen opjutten, stenen gooien… en als dan zo’n baksteen als een boomerang terugvliegt, is het weer het VB dat negatief in de pers komt (foto 3, eenmaal met je muis klikken op de afbeelding om een grotere versie te krijgen).

Vanzelfsprekend moet je nadien eens langs lopen bij de Borms-tentoonstelling op de tweede verdieping, en als het de eerste zaterdag van de maand is kan je ook nog naar de derde verdieping waar je boeken en tijdschriften kan kopen die cadeau werden gedaan aan het Bormshuis. Boeken en tijdschriften waarvan al een exemplaar in de beruchte ‘bibliotheek’ van het Bormshuis ligt. Veel nieuws komt er de laatste maanden overigens niet meer binnen, maar als je je collectie Berkenkruis- of Dietsland Europa-bladen wil vervolledigen, kan je hier terecht. We vonden  hier ook een exemplaar van Zwarte Horizonten  van Jos Vandervelpen (“Afgevoerd” uit de bibliotheek van Schilde, hier te koop aan 4 euro). Maar dat boek steekt al in onze bibliotheek. Wat niet gezegd kan worden van de vele Hitler-biografieën en -hagiografiën die in het antiquariaat van het Bormshuis te koop worden aangeboden. Wél voor meer geld dan voor Vandervelpens boek.

  • ‘Spottend Vlaanderen, Vlaanderen bespot. Spotprenten rond de Vlaamse Beweging’. Tot 17 augustus, behalve in juli, in het Bormshuis, Volkstraat 30 in Antwerpen. Op dinsdag, woensdag en vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur. Op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Boeken- en tijdschriftenantiquariaat elke eerste zaterdag van de maand, van 13.00 tot 16.00 uur.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur |  Facebook | | |  Print

14-03-07

Guido Tastenhoye achterna

“Wie Guido kende, wist dat hij een vat vol emoties was. Eigenlijk niet geschikt voor de politiek”, schrijft Leo Custers, hoofdredacteur van  ’t Pallieterke deze week in een In Memoriam bij de dood van VB-kamerlid Guido Tastenhoye. Custers en Tastenhoye waren beiden journalist bij  Gazet van Antwerpen als Tastenhoye in 1999 zijn voornemen bekendmaakte over te stappen naar de politiek. Custers heeft het hem “ten sterkste afgeraden”, maar Tastenhoye zette door. In een interview met  Tertio de voorbije zomer gaf Tastenhoye echter toe als journalist onweerlegbaar meer invloed te hebben gehad dan als VB-districtsraads- en parlementslid.

Dat hij emotioneel kon zijn, bewees Tastenhoye (foto 1: Met Dewinter in de Terzake-studio) met een voorval waarover echter niemand nog rept in de In Memoriams die her en der over Tastenhoye verschenen zijn. We schrijven september 2003, en in de districtsraad van Deurne is een debat bezig over het jeugdbeleid. Tastenhoye onderbreekt zo dikwijls de liberale schepen voor jeugd Marleen Debacker, dat toenmalig SP.A-fractieleider Ronny Matheesen hem toeroept dat hij een fascist is. Tastenhoye staat daarop op, stapt van de ene kant van de districtsraadszaal naar de andere kant, en sleurt Matheesen uit zijn bank. Het getrek en geduw dat ontstaat, kost Matheesen drie dagen werkonbekwaamheid. Wat natuurlijk wel de In Memoriams, of toch sommige, staat is Tastenhoyes interview in januari 1991 in Meervoud  waarin hij zei dat de Brusselaars desnoods maar moeten uitgehongerd worden als ze zich niet willen aansluiten bij de Vlaamse onafhankelijkheid (zie: http://www.meervoud.org/index.php?blz=artikel&nummer_...). En natuurlijk heeft men ook Tastenhoyes pleidooi onthouden in februari vorig jaar ten gunste van een gezin uitgeprocedeerde asielzoekers uit Kazachstan. Bekijk hier de legendarische Terzake-uitzending met Tastenhoye en Dewinter: http://www.vrtnieuws.be/nieuwsnet_master/versie2/mediathe..., en herlees de perscommentaren op die zaak (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060224).

Tastenhoye is dan wel als gevolg van zijn onzekere politieke toekomst, privé- en gezondheidsproblemen uit het leven gestapt, in Geraardsbergen kreeg hij pas nog navolging met een pleidooi van de plaatselijke VB-voorzitter ten gunste van uitgeprocedeerde asielzoekers uit Armenië. SP.A-volksvertegenwoordiger Dirk Van Der Maelen pleitte eerder al bij minister Patrick Dewael ten gunste van de familie Aleksanjan, waarvan twee kinderen school lopen in het Koninklijk Atheneum van Geraardsbergen – school van waaruit solidariteitsacties opgezet worden om de familie Aleksanjan hier te houden. Het VB sluit zich daar nu bij aan. Volgens plaatselijk VB-voorzitter Stéphan Bourlau (foto 2) verkeren de Armeniërs nu in een “onmenselijke situatie. De familie heeft zich perfect aangepast, de kinderen verdienen hier een toekomst.” Bourlau hekelt wel “de lakse asielwet die dergelijke situaties in de hand werkt” maar hoopt “op een goede afloop voor de familie Aleksanjan.” Bourlau steekt daarbij de Open (?) VLD langs links voorbij. Open VLD-parlementslid, schepen en OCMW-voorzitter Guido De Padt (foto 3) zegt: “Asielzoekers moeten onze wetten naleven in plaats van tegen beter weten in te blijven procederen. Zij kunnen geen verblijfsrechten putten uit hun misbruik van ons systeem, hoe schrijnend hun zaak ook moge zijn.” De Padt verwijt Bourlau zich “zonder dossierkennis achter de regularisatie van een illegale verblijfssituatie” te scharen. Ongeveer hetzelfde als wat Dewinter vorig jaar zei over de ‘misstap’ van Tastenhoye, al zei Dewinter het wat omfloerster.

Niets menselijks is het VB vreemd, en zo is er toch alweer een VB’er die pleit voor de regularisatie van mensen zonder geldige verblijfspapieren. Het valt wel op dat het weer om blanke asielzoekers gaat, maar in Antwerpen zijn toch ook al VB'ers gesignaleerd die zich inzetten voor Zuid-Amerikaanse mensen zonder papieren.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: asielzoekers |  Facebook | | |  Print

13-03-07

Twintig jaar geleden verbood en verhinderde de Belgische overheid wél SS-herdenkingen in Lommel

Lommel5De Blood and Honour-bijeenkomsten vorige zaterdag in Lommel en Mechelen konden rekenen op een grote belangstelling van de pers, en dat is goed, maar ze legden ook het zwakke optreden van de Belgische autoriteiten bloot. Niet van iedereen: de politie van Sint-Katelijne-Waver reageerde alert (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070311). Maar de burgemeesters van Lommel en Mechelen dachten, in navolging van de minister van Binnenlandse Zaken, dat er geen wettelijke middelen zijn om die bijeenkomsten te verhinderen. Ze meenden dat er eerst nieuwe wettelijke middelen moeten komen, maar de ministers van Binnenlandse Zaken in 1986 en de daaropvolgende jaren bewezen dat SS-herdenkingen als in Lommel verhinderd kunnen worden. Sindsdien is er slechts wetgeving in diezelfde zin bijgekomen (de wet tegen het racisme en het negationisme), het was dus perfect mogelijk geweest om de schande van vorige zaterdag te vermijden.

In de pers is ruim aandacht besteed aan de SS-herdenking en het avondconcert van Blood and Honour vorige zaterdag. Zowel VRT als VTM brachten er zaterdag én zondag een beeldverslag over; Gazet van Antwerpen  hield er gisteren haar volledige bladzijde 3 voor vrij, Het Nieuwsblad  deed hetzelfde met haar bladzijde 5. De Standaard  bracht er ook een groot stuk over. Het Laatste Nieuws  en De Morgen  hadden eveneens aandacht voor de jongste Blood and Honour-bijeenkomst. De media blijven echter steken in de vraag wat er tegen dergelijke herdenkingen en concerten kan ondernomen worden. Walter Cremers, burgemeester van Lommel, wil de bijeenkomst op het militair kerkhof in zijn gemeente “ernstig evalueren”; de burgemeester van Mechelen, Bart Somers, verwijst naar het parlementair initiatief waartoe zijn partijgenoot minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael opgeroepen heeft. Op de vraag waarom minister Dewael niet zelf een wetsontwerp maakt, antwoordt Somers: “Dewael vond dat dit een bevoegdheid was van het parlement. Dit gaat immers om de vrijheid van vereniging. Die is zo essentieel in onze democratie dat een beknibbeling ervan moet uitgaan van het parlement.”

De minister neemt ons inziens hierover teveel terughoudendheid in. Of het een wetsontwerp is (een voorstel van de regering) of een wetsvoorstel (een voorstel vanuit het parlement), uiteindelijk zal toch altijd het parlement er zich over moeten uitspreken, erover moeten stemmen. Het enige verschil is dat een wetsontwerp doorgaans veel vlugger gestemd geraakt dan een wetsvoorstel. VLD-kamerlid Claude Marinower legde intussen aan de Antwerpse regionale televisiezender ATV uit dat zo’n wetsvoorstel niet eenvoudig om te formuleren is. Men moet rekening houden met de fundamentele vrijheden van vergaderen en van vrije meningsuiting. Anderzijds mag een verbod op bepaalde organisaties er ook niet toe leiden dat ’s anderendaags een organisatie met een andere naam maar dezelfde doelstellingen actief kan worden. Allemaal terechte opmerkingen, maar waarom kan dan in Duitsland wat hier blijkbaar zo moeilijk ligt? Het probleem is overigens minder het bestaan van organisaties als Blood and Honour-Vlaanderen, al doekt men die organisaties beter vandaag dan morgen op. Het probleem is vooral dat anderen in ons land kunnen organiseren wat bij hen (Duitsland, Nederland…) niet toegelaten is en verhinderd wordt.

Ook zaterdag was het gros van de aanwezigen bij de twee Blood and Honour-activiteiten in ons land buitenlander. Herdenkingen zoals zaterdag in Lommel werden in maart vorig jaar onmogelijk gemaakt in Ysselsteyn, Venray in Nederlands Limburg. Concerten zoals zaterdag in Mechelen werden in juni vorig jaar in Jena, in Duitsland, verboden. Hier kan wat elders niet kan… omdat de Belgische autoriteiten niet meer de moed van de overtuiging hebben van hun voorgangers. Twintig jaar geleden vaardigde minister van Binnenlandse Zaken Joseph Michel (PSC) een Koninklijk Besluit uit dat de dodenherdenking op het militair kerkhof van Lommel door het Sint-Maartensfonds op 2 november 1986 verbood. Voor wie wil weten hoe zo’n Koninklijk Besluit moet geformuleerd worden: het staat in het Belgisch Staatsblad van 31 oktober 1986. Het Koninklijk Besluit belette niet dat een driehonderdtal VMO-Odal’ers, Voorpost’ers, Vlaams Blok’ers, NSV’ers en VNJ’ers samen met de oud-collaborateurs van het Sint-Maartensfonds aan het militair kerkhof van Lommel opdoken. Tot overmaat van ramp werd een waakzaamheidscomité van het AFF eerst door genoemde troep, en daarna door de rijkswacht, in elkaar geklopt en geschopt. Maar de actie was niet voor niets geweest. Ook de daaropvolgende jaren wordt de SS-dodenherdenking verboden en verhinderd.

Op 7 november 1988 – en daar bestaan beelden van – staat de dan 26 jaar jonge Philip Dewinter aan het Duits militair kerkhof in Lommel om er bloemen neer te leggen ter ere van de Vlamingen die er begraven liggen: 46 Vlamingen die in het uniform van de Waffen-SS aan het Russische oostfront sneuvelden. Dewinter staat er niet alleen. Ook Gerolf Annemans is van de partij, en Bert Eriksson die er twee jaar eerder ook al bij was met het Sint-Maartensfonds, Voorpost en het Vlaams Blok. Er is deze keer geen doorkomen aan: een stevig cordon rijkswachters houdt de manifestanten tegen. Dewinter zwaait nog met zijn pas veroverde pasje als parlementair, maar het helpt allemaal niet. De beelden van die mislukte bloemenhulde zijn door Jean-Claude Defossé verwerkt in zijn documentaire La face cachée du Vlaams Blok (te bekijken door op de afbeelding van het programma in de linkerkolom van deze weblog te klikken). Na 5’ 20” zie je de beelden, het duurt 3’ 10”, maar kijk nog even verder. Eén minuut later hoor je Dewinter zeggen dat hij niets met het nationaal-socialisme te maken heeft, vier dagen vóór hij in Lommel bloemen wilde neerleggen op de graven van de Vlaamse Waffen-SS’ers. Maar dat terzijde. Na een PSC’er is het ditmaal een SP’er, Louis Tobback als minister van Binnenlandse Zaken, die ervoor zorgt dat de SS-herdenking in Lommel niet enkel verboden maar ook verhinderd wordt. Waar blijft de huidige minister van Binnenlandse Zaken?

Net als in 1986 (AFF-affiche hierboven) vroeg het AFF in 2007 aan de minister van Binnenlandse Zaken om te verhinderen dat de SS-herdenking kon plaatsvinden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070306). Als het twintig jaar geleden kon, waarom kan het nu dan niet? We twijfelen niet aan de antifascistische overtuiging van minister Dewael, we vragen hem wel om dezelfde wettelijke middelen en doortastendheid te gebruiken als zijn voorgangers.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

12-03-07

Er zijn wél mogelijkheden om Blood and Honour-bijeenkomsten te verhinderen. Duitse beheerders militaire kerkhoven werd maar halve waarheid vertelt.

Eens te meer viel het gejammer op van politici dat ze het betreurden dat Blood and Honour in hun gemeente bijeenkwam, dat ze wel willen dat het niet kan gebeuren maar dat ze het helaas niet kunnen beletten met de huidige wetgeving. Het AFF betwist die redenering, en heeft er al herhaaldelijk op gewezen dat de politie steeds weer de andere kant uitkijkt als ze vaststellingen zou kunnen doen van inbreuken tegen de wet op het racisme en het negationisme. Zo kan natuurlijk nooit een begin gemaakt worden van vervolging van al wie betrokken is bij de Blood and Honour-herdenkingen en -concerten. Maar burgemeesters zouden ook kunnen ingrijpen op basis van vrees voor verstoring van de openbare orde. Wat belet burgemeesters om elke samenscholing te verbieden? Ook al horen wij dat niet graag, maar “Paris vaut bien une messe”. Zo garandeert men de rust van de eigen inwoners, en vermijdt men op de kaart gezet te worden als een gemeente waar neonazi’s vanuit heel Europa vrijelijk naartoe kunnen komen. Er zijn nog tal van andere mogelijkheden: van controle of de bij Blood and Honour-concerten optredende ‘artiesten’ over de nodige vergunningen beschikken enz. tot snel werk te maken van een aanvullende wetgeving, en niet de zaak pas terug oprakelen in de week voor de volgend Blood and Honour-bijeenkomst. Politici die jammeren dat de wetgeving te kort schiet, maar iemand als Bart Somers is én Mechels burgemeester, én parlementslid, én voorzitter van de Open VLD die tot nader order de belangrijkste regeringspartij is. We kennen er die minder mogelijkheden hebben om de wet naar hun hand te zetten.

Onze collega’s van AFA-Nederland begrijpen het ook niet, en verstuurden gisteren volgende persmededeling: “Op zaterdag 10 maart organiseerde de Nederlandse en Vlaamse divisies van Blood and Honour twee bijeenkomsten op Vlaams grondgebied. In de namiddag vond er op de Duitse militaire begraafplaats in Lommel een SS-herdenking plaats. 's Avonds vond er in een zaal in een Mechelse buitenwijk een neonazi-concert plaats. Uit angst voor tegenwerking door antifascisten en overheid heeft Blood and Honour geprobeerd tot het laatste moment geheim te houden waar deze bijeenkomsten plaats zouden vinden. Op de flyer die Blood and Honour via het internet verspreidde werden enkel een hotmail-adres en een tweetal gsm nummers vermeld. Daags van te voren werd per e-mail de voorverzamellocaties voor beide bijeenkomsten bekend gemaakt. Vanaf deze voorverzamelplekken reed de groep in colonne naar de bijeenkomsten toe.

In de week voorafgaand aan de SS-herdenking en het neonazi-concert hebben antifascisten geprobeerd de overheid ertoe te bewegen actief op te treden tegen deze bijeenkomsten. AFA-Nederland en de Vlaamse anti-fascisme organisatie AFF hebben tal van ministeries, Kamerfracties, individuele parlementsleden, burgemeesters, beheerders van Duitse oorlogsbegraafplaatsen, media en andere betrokken organisaties geïnformeerd over de geplande bijeenkomsten. Afgelopen donderdag stuurde het Vlaamse AFF een e-mail aan de burgemeester van Lommel dat er “ernstige aanwijzingen zijn dat de SS-herdenking zal plaatsvinden in Lommel”.

De in Duitsland gevestigde organisatie Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, die verantwoordelijk is voor het beheer van Duitse oorlogsgraven, liet ons desgevraagd per e-mail weten niet gediend te zijn van SS-herdenkingen op de door hun beheerde begraafplaatsen. De Volksbund informeerde bij de lokale overheden hoe de vork in de steel zat, maar deze strooide zand in de ogen van de Volksbund door te stellen dat ze geen officiële aanvraag van Blood and Honour hadden ontvangen. Dat Vlaamse media al ruim aandacht hadden besteed aan de geplande bijeenkomsten werd 'toevallig' over het hoofd gezien. Ook het feit dat Blood and Honour nog nooit enige bijeenkomst vooraf bij de overheid heeft gemeld werd 'toevallig' over het hoofd gezien. Net als het feit dat Blood and Honour vorig jaar ook onaangekondigd een SS-herdenking in Lommel organiseerde.

Tijdens de SS-herdenking op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Lommel waren zo'n 150 tot 200 neonazi's aanwezig. Onder deze groep bevonden zich zo'n 75 Nederlanders. Naast leden van Blood & Honour waren er ook andere extreemrechtse activisten uit Nederland aanwezig (…). Op de begraafplaats werden toespraken ter verheerlijking van de SS gehouden. Daarnaast werden kransen en bloemen op de graven van de SS'ers gelegd en brachten de aanwezigen de Hitler-groet. Hoewel de lokale overheid vooraf op de hoogte was gesteld van de SS-herdenking en hoewel er bij de herdenking politie aanwezig was, werd er niet opgetreden. Naar aanleiding van vragen van de media beweerde de betrokken Belgische overheidsinstanties dat ze niks tegen de SS-herdenking konden beginnen, omdat de neonazi's vrijheid van meningsuiting en vergadering zouden hebben. Hoewel ook AFA zeer veel waarde hecht aan belangrijke verworvenheden als vrijheid van meningsuiting en vergadering stelt ook de Belgische overheid grenzen aan deze vrijheden.

Beperkingen op deze grondrechten zijn bijvoorbeeld aanzetten tot haat, racisme en holocaustontkenning. Wij zijn zeer verontwaardigd dat de Belgische overheid niet bereid is tot het handhaven van (haar eigen) antiracismewetgeving. Van te voren is zij uitgebreid geïnformeerd over SS-herdenking en het karakter ervan. Dat het juridisch niet mogelijk zou zijn om op te treden tegen dergelijke bijeenkomsten is een ontkenning van het bestaan van antiracismewetgeving in Belgie en niksmeer dan een zelfverzonnen 'waarheid'. Het is deze mentaliteit die er toe heeft bijgedragen dat België de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een vrijplaats van Blood and Honour-activiteiten. (…)” Ook wij houden niet van de vingertje opsteken-mentaliteit die nogal wat Nederlanders kenmerkt, maar deze keer hebben ze wel gelijk.

00:36 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

11-03-07

Blood and Honour-bijeenkomst: niet onopgemerkt, maar ongestoord

Op goed een jaar een tweede SS-herdenking en een vierde Blood and Honour-concert in ons land, maar nooit eerder was er zoveel persaandacht. Een goede zaak... als nu maar niet het idee rijst dat Blood and Honour misschien wel foute ideeën heeft, maar verder geen vlieg kwaad doet. Bij de SS-dodenhulde in Lommel verzamelden 150 Blood and Honour-leden en andere neonazi's uit heel Europa; bij het concert 's avonds in Mechelen waar ze met een 500-tal.

Vrijdagavond had Terzake (VRT) al een item over Blood and Honour. Met de hulp van onze collega's van RésistanceS was men een Vlaamse platenfirma en verdeler van muziek waar ze bij Blood and Honour dol op zijn, op het spoor gekomen. Pure-Impakt (illustratie 1). Jozef De Witte (Centrum voor Gelijkheid van Kansen en racismebestrijding) en minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael konden niet anders dan vaststellen dat dit niet door de beugel kan. De politie moet hiertegen optreden, en de zaak overmaken aan het parket. Het bleef onduidelijk waarom dit dan nog niet gebeurd was, en of het dan de eerstevolgende uren zou gebeuren. Wél ging nog tijdens de Terzake-uitzending de website van Pure-Impakt offline, zogezegd wegens onderhoud aan de site. En dat zogenaamd onderhoud is nog steeds bezig. Pure-Impakt is anders wel een oudgediende in het skinheadcircuit. Gestart in 1984/1985 als skinheadmagazine werd het blad verdeeld tot 1995, waarna men overging op lucratievere zaken. Pure-Impakt verdeelt, naast muziek en video's van buitenlandse groepen, onder andere de muziek van de Vlaamse groep Lion's Pride en van de met het café De Kastelein in Brugge gelinkte groep Les Vilains. Lion's Pride heeft een gezamenlijke dvd uit met de beruchte Nederlandse neonazi-muziekgroep Brigade M.

Gisterennamiddag vond dan de SS-herdenking van Blood and Honour plaats op het militair kerkhof van Lommel. Het AFF stuurde - nog voor het in de pers breed bekend werd dat Lommel een mogelijke plaats van samenkomst was voor Blood and Honour - een brief naar de burgemeester van Lommel om hem op te roepen deze bijeenkomst te verhinderen. Op 4 maart vorig jaar waren Blood and Honour-Vlaanderen en -Nederland al naar Lommel uitgeweken nadat een nazi-herdenking op de militaire begraafplaats van Ysselsteyn, Venray in Nederlands Limburg verboden werd. Het mocht niet baten. Burgemeester Walter Cremers (SP.A) meent dat hij geen reden heeft om in te grijpen als de nazi-herdenking maar ordelijk gebeurt. Was hij er dan zo gerust in dat er geen uitspraken zouden gedaan worden die indruisen tegen de wetgeving op het racisme en het negationisme? Had hij niet kunnen inschatten dat - gezien de verwittiging(en) die hij vooraf kreeg - het niet zo'n goed idee is deze manifestatie toe te staan? Ook in Nederland is Blood and Honour geen verboden organisatie, en toch verhindert daar de overheid een nazi-herdenking op een militair kerkhof.

De eerste Blood and Honour-leden kwamen tegen 15.00 uur in Lommel aan. Even na 16 uur trokken een 150-tal neonazi's met bloemenkransen, vlaggen en spandoeken richting kerkhof (foto 2). In toespraken werd het nazisme verheerlijkt, en uiteraard (sic) werd de Hitler-groet gebracht. Er is niets bekend over een identificatie door de politie van wie die toespraken hield, of de Hitler-groet bracht, zodat we vrezen dat dit alweer niet is gebeurd. Een lookalike van Adolf Hitler - Stefan Wijkamp (zie: http://kafka.antifa.net/wijkamp.htm) - sprak de groep toe: "Als zij (de Duitse soldaten, red.) geslaagd waren, dan leefden we nu in een andere wereld, zonder adoptie, rassenvermening of homohuwelijken. Want dit alles stinkt." (foto 3). Naast hem stond Joop Glimmerveen, oud-voorzitter van de Nederlandse Volks-Unie (VNU). Ook hij huldigde de gesneuveld Duitse soldaten met een verwijzing naar het heden. Glimmerveen: "De Duitse soldaten hebben alles gegeven voor hun vrijheid, waar ze even van hebben genoten. Die vrijheid is ons vandaag weer ontnomen." Wat opviel was dat er Blood and Honour-leden uit heel Europa verzameld waren met spandoeken en ander uiterlijk veroon, incluis uit de voormalige Oostbloklanden.

Om 18.30 uur eindigde de SS-dodenhuldiging en toog het onfrisse gezelschap naar Mechelen voor een afterparty waar een 500-tal mensen voor opdoken. Welke groepen daar geprogrammeerd waren, kon je hier eerder al lezen (zie: http://aff.skynetblogs.be/tag/1/Blood%20and%20Honour). Enkele Blood and Honour-leden gingen later op de avond in Mechelen op zoek naar eten, en bij een frituur stootten ze daarbij op een groepje allochtonen. Bij het opstootje dat ontstond geraakten twee Nederlandse Blood and Honour-leden, twee meisjes, licht gewond. Ook in Mechelen viel de grote buitenlandse aanwezigheid op (met autonummerplaten uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen...). Vanuit Rumst, waar een deel van de aanhang verzamelde aan een tankstation, werd met een 80 à 90 auto's, en enkele lichte vrachtwagens, aan 80 km per uur in een colonne naar Mechelen gereden... elk rood stoplicht negerend. Het concert vond plaats in parochiezaal De Brug, ook bekend als zaal Libertus, waar in betere tijden pingpongavonden en repetities van de plaatselijke fanfare doorgaan. Eerst was een zaal in Sint-Katelijne-Waver geboekt, parochiezaal De Goede Herder, maar de uitbater kreeg een tip van de politie over het 'familiefeest' waarvoor men zijn zaal had geboekt. Er was enkel een mondelinge afspraak, geen getekend contract - wat vergemakkelijkte de zaal uiteindelijk niet ter beschikking te stellen. De jongeling die de zaal slechts een week eerder 'gehuurd' had, werd vrijdagavond verwittigd dat hij dan toch niet kon beschikken over de zaal. Blood and Honour moest daarom gisteren nog op zoek naar een nieuwe zaal. Omdat het risico bestond dat Blood and Honour toch zou afzakken naar De Goede Herder werd de omgeving afgezet met enkele tientallen politieagenten. Een waterkanon werd eveneens in gereedheid gehouden. De politie van Sint-Katelijne-Waver is duidelijk een alert korps.

01:13 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

10-03-07

“Het aantal zwaarden is niet van belang, wel uit welk metaal ze gesmeden zijn!”

Mensen vragen ons wel eens: “Waarom houden jullie dat forum open? Wat voor een bullshit dat daar gedropt wordt door (extreem)rechts!” Tja.  The freedom of speech, zeker? Zolang men bij het onderwerp blijft, en meningen geeft voorzover ze niet racistisch zijn, geen oproepen tot geweld inhouden… Dan kan men hier zijn ei kwijt. Wat trouwens niet kan bij de meeste VB-weblogs. Daar vraagt men niet om jouw mening, daar houdt het op als men jou gezegd heeft wat je moet denken. En ja, vaak is de reactie van een belabberd niveau. Ene ‘Blabla’ bijvoorbeeld probeert hier al enkele weken te bewijzen vanwaar zijn nickname komt… terwijl dat toch al meteen duidelijk was. Gelukkig zijn er ook nog anderen.

‘Kristof’ bijvoorbeeld. Een Antwerpse NSV’er, niet te beroerd om ook al eens actie te voeren met het NJSV, en dagelijkse bezoeker van deze weblog. Uiteraard wilde 'Kristof' weten of wij iets over de NSV-betoging van donderdagavond zouden schrijven. En misschien ook over de tegenactie van Comac (foto 1: NSV'ers en twee 'stillen' van de politie, bij de Uit de kleren voor verdraagzaamheid-actie van Comac) en de tegenbetoging van Blokbuster. Nog voor het slapen gaan zocht 'Kristof' deze weblog op, en meteen postte hij een reactie. We hadden immers geschreven dat er bij de NSV-betoging een pak minder volk was dan bij de betoging van Blokbuster, en dat kon onze 'Kristof' toch niet laten. Donderdagnacht, om 0.53 uur, postte hij de boodschap: “Het aantal zwaarden is niet van belang, wel uit welk metaal ze gesmeden zijn!” Daar hadden wij niet van terug. We kenden wel de uitspraak “Het is niet de kwantiteit die telt, maar de kwaliteit” om te vergoeilijken als er ergens een minder grote opkomst is. Maar: “Het aantal zwaarden is niet van belang, wel uit welk metaal ze gesmeden zijn!” Daarvoor moet je NSV’er zijn om zoiets te bedenken.

Wat de kwaliteit is van de zwaarden die men bij het NSV hanteert, werd eerder die donderdagavond al bewezen. De skinheads – type Blood and Honour-leden – die wij de weg hadden gewezen naar de verzamelplaats voor de NSV-betoging, hadden voor na de optocht een afspraak in De beest , ook wel bekend als de donkerbruine kroeg De Leeuw van Vlaanderen. De weg daar naartoe, die kenden ze wel. Terwijl ‘onze’ skinheads en nog veel ander volk na de optocht afzakte naar De beest, maakten andere NSV-betogers de café’s op en rond de Stadswaag onveilig. Een dertigtal viel bijvoorbeeld het café Markies De Sade (foto 2) binnen. Een kroeg aan de Stadswaag, waar ook NSV’ers welkom zijn zolang ze hun belachelijke petjes en andere attributen maar thuis laten. Dat was echter niet naar de zin van enkele tientallen NSV-betogers die in het café amok maakten: de uitbater en zijn vriendin werden bekogeld met glazen en al wat men maar kon vinden, de vriendin kreeg zelfs tot tweemaal toe een barkruk tegen het hoofd geslingerd, honderd drankglazen sneuvelden, een computerscherm barstte… De politie kwam tussenbeide en nam een dertigtal amokmakers mee. Zeven onder hen kregen een dagvaarding mee naar huis en moeten al op 14 mei voor de rechter verschijnen.

Aan de andere kant van de stad werden een dertigtal alternatief uitziende jongeren van een tram geplukt, omdat de politie vreesde dat ze op weg waren voor een tegenactie op de NSV-betoging. Terwijl ze enkel maar op weg waren naar het Centraal Station. De politie verklaarde later dat het om een preventieve actie ging en dat de bestuurlijke aanhouding verder zonder gevolgen bleef. Excuses om het driestig optreden kwamen niet over de lippen. "De politie haalde alle passagiers hardhandig van het voertuig. Een vriend van mij werd er bij zijn haren uitgesleurd. Betogers of niet. Iedereen werd in een leegstaande garagebox op de knieën gedwongen, gefouilleerd en geboeid. Op elkaar gepakt in een combi ging het vervolgens naar een politiebureau waar we allemaal de cel werden ingegooid", vertelt vandaag een 20-jarige studente regentaat in Het Nieuwsblad. Volgens een andere bron werden sommige jongeren pas om 3 uur 's nachts terug vrijgelaten (zie: http://www.socialisme.be/lsp/archief/2007/03/09/vrt.html). Het zou ons niet verbazen als dat was vanuit het politiekantoor in de Antwerpse wijk Luchtbal. Vindt van daaruit als niet-Antwerpenaar nog maar eens de weg naar het Centraal Station. Openbaar vervoer is er op dat uur al helemaal niet. In sommige media leek het alsof de preventief aangehoudenen hooligans waren, terwijl dé hooligans met het NSV optrokken en keet schopten aan de Stadswaag. De kwaliteit van de zwaarden van 'Kristof' is toch niet om fier over te zijn.

01:57 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

09-03-07

NSV-betoging: ondanks algemene mobilisatie een pak minder volk dan bij de tegenbetogers

Comac-8-maartBlokbuster-8-maartNSV-8-maart

“Ze zijn met nog minder dan vorig jaar”, laat een praeses van een met het NSV bevriende studentenorganisatie zich ontvallen als hij gisterenavond, iets na 20.00 uur, aan de Stadswaag in Antwerpen aankomt waar het NSV verzamelen heeft geblazen voor haar jaarlijkse betoging in de studentensteden Antwerpen, Leuven en Gent. Even tevoren vroegen enkele skinheads – van het type Blood and Honour-leden - ons de weg naar de Stadswaag. Gastvrije Antwerpenaren als we zijn, wezen we hen de weg. Het mocht echter niet baten: het NSV – een delegatie VB-mandatarissen, enkele tientallen hooligans en evenveel gepensioneerde strijders voor de Vlaamsche zaak inbegrepen – verzamelde maar half zoveel volk als een uur eerder tegenbetogers elders in de stad. Nog eerder op de dag gingen een aantal tegenbetogers 'uit de kleren voor verdraagzaamheid' op Antwerpens drukste winkelstraat.

Het dagje NSV-betoging was voorafgegaan door allerlei schermutselingen: het studentenblad Dwars  verdween in grote aantallen uit de verdeelpunten, en werd met azijn overgoten terugbezorgd aan de redactie omdat er een kritisch artikel in stond over het NSV (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070301). En linkse studenten werden in het vuur van de voorbereiding van de betoging van gisterenavond bijgetimmerd door een groepje NSV’ers onder leiding van het Antwerps NSV-kopstuk Jeroen Serpieters (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070305). De jongeren van Comac (http://chengetheworld.org/nl/index.php) protesteerden dan gisterenmiddag maar in blote bast tegen het NSV. (Foto 1. Zoals ook voor de andere foto's: eenmaal op de foto klikken voor een grotere afbeelding.) Een vijftiental jongeren ging op de Meir uit de kleren voor verdraagzaamheid. Een andere slogan was Denk niet zwart/wit. Vandaar ook dat ze ofwel zwart, wit of zwart én wit ondergoed aan hadden. Proper volk, wat niet kon gezegd worden van het groepje NSV’ers die de zaak even verderop gadesloeg.

In de vooravond verzamelde dan Blokbuster (www.blokbuster.be) aan het station van Berchem (foto 2), om via de Antwerpse wijk Zurenborg uiteindelijk aan het Frans Van Hombeekplein haar betoging te beëindigen met een antifascistisch concert. Journalisten telden 700 betogers; de organisatoren spraken later over 500 mensen. Alleszins waren de betogers duidelijk jonger dan wat een dik uur later zou opstappen in de Antwerpse studentenbuurt. Het AFF had een boekhouder meegebracht, en die telde op de kop 350 mensen bij de NSV-betoging. Onder hen de nodige studenten met hun belachelijke petjes, een zestig à zeventig hooligans, evenveel ouderen en hoogbejaarde strijders voor de Vlaamsche zaak, een nep-Elio Di Rupo, en een delegatie VB-mandatarissen aangevoerd door herr  Philip Dewinter himself. In zijn voetspoor, druk gsm’end en de politeagenten langs de kant van de weg groetend, ex-politiecommissaris Bart Debie die zich volgende week voor de rechter moet verantwoorden voor zijn politiemethodes. Jan Penris, Johan Van Brusselen, Geert Brouwers en Albert Cleymans vervolledigden de stoet VB-mandatarissen. Merkwaardig: de optocht kruiste aan de Paardenmarkt VB-parlementslid Hilde De Lobel, maar die vervolgde stoïcijns haar weg.

Na het bij dat soort zaken blijkbaar noodzakelijke tromgeroffel (zie de knapen rechts op foto 3) en het zingen van ‘Voor outer en heerd’-liederen startte de betoging die een rondje maakte door de Antwerpse studentenbuurt. Werd in het begin nog geroepen “Belgiekse, nikske; Alles voor Vlaanderen” dan werd gaandeweg die slogan vervangen door “Linkse ratten, rol uw matten”. Zoals we trouwens voorspeld hadden. De ordedienst werd verzorgd door Voorpost. Was Voorpost-actieleider én VB-personeelslid Luk Vermeulen nog casual gekleed, de Voorpost-ordedienst had alle kenmerken van een militie. Iedereen in het zwart gekleed, met allen eenzelfde jekker waarop een Voorpost-insigne. Daar was de zogenaamde AEL-militie van Djab Abou Jahjah maar een amateurclubje tegenover.

00:36 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb-vrienden, actie |  Facebook | | |  Print

Blood and Honour: de muziek

Westland Rebelseternal3White Law1Na de SS-herdenking die Blood and Honour-Vlaanderen en -Nederland zaterdagnamiddag willen organiseren, hebben ze elders in het land een concertavond gepland. Andermaal ziet het er naar uit dat het geen muziek is die de zeden verzacht.

Als eersten treden de Nederlandse Westland Rebels (foto 1) aan. De groep werd in 2003 opgericht door ex-leden van de Nederlandse band Brigade M, genoemd naar de Nederlandse fascistenleider Anton Mussert (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Anton_Mussert). Brigade M maakte in extreemrechtse kringen faam met nummers als  Eigen Volk Eerst , Schande Voor Ons Ras  en 50 000 Helden. Dit laatste nummer gaat over Nederlandse vrijwilligers in de SS. Het eerste optreden van de band vond plaats in maart 2004 in Duitsland, op een concert georganiseerd door de Nationale Partei Deutschland (NPD). Diezelfde maand vindt het tweede optreden plaats, ditmaal op een bijeenkomst van de Nederlandse Volks-Unie (NVU). Dit concert ontaarde in een vechtpartij tussen rivaliserende Blood and Honour-afdelingen. Bij deze vechtpartij werd flink wat apparatuur vernield en vielen er rake klappen. Het enige originele lid van de Westland Rebels is Robert Koetsier, voormalig zanger van Brigade M en voormalig activist van de CP '86. Deze partij werd in 1998 door een Nederlandse rechtbank verboden.

Eternal Pride is ook van de partij, en niet voor het eerst. Niet voor het eerst op Blood and Honour-concerten, en niet voor het eerst in Vlaanderen (foto 2, Eternal Pride tijdens een optreden in Hever, Boortmeerbeek). Eternal Pride speelde op het beruchte concert in Vremde op 4 maart vorig jaar, waar een VTM-cameraman rake klappen kreeg, en speelde ook op 12 augustus op het Blood and Honour-concert in Hever, een gehucht van Boortmeerbeek. Eternal Pride is een Duitse band, opgericht in 2004 en onlangs bevallen van een cd op het Duitse label Barbarossa Records. Op andere cd's die dit label heeft uitgebracht worden lofuitingen gedaan over Rudolf Hess. Ook andere nazistische en racistische cd’s zijn hier te krijgen.

Nog volk uit Duitsland – en gegarandeerd dat dat fans uit Duitsland mee naar Vlaanderen brengt – is de groep Frontstadt. Deze band uit Berlijn is inmiddels een oudgediende in nazi-kringen. De band werd ongeveer tien jaar geleden opgericht en trad meerdere malen op bijeenkomsten van Blood and Honour. In 2000 nam de band deel aan de compilatie-cd 'Blood & Honour Brandenburg'. Eind 2000 werd de band minder actief. Na enkele jaren stilte heeft Frontstadt de draad weer opgepakt.

Het Engelse White Law (foto 3) vervolledigt de affiche. De groep draait al enige jaren mee in Blood and Honour-kringen. De band werd opgericht in 1997 en speelde ook meerdere keren op Amerikaanse Hammerskin-concerten (zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Hammerskins). De bandleden laten zich graag fotograferen met vlaggen met een SS-Totenkopf afbeelding en andere nazistische prullaria. In haar teksten waarschuwt de band het publiek voor “vreemde seksuele uitspattingen, homoseksualiteit en multiculurele chaos”. Alle bandleden noemen zichzelf aanhangers van het nationaal-socialisme. De band nam deel aan de compilatie-cd 'Right For Whites vol.1'. Frontman en zanger Benny Bullman organiseert al jaren extreemrechtse concerten en kan worden beschouwd als een sleutelfiguur binnen Blood and Honour-Engeland.

00:14 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

08-03-07

Ook Nederlandse autoriteiten verwittigt van volgende Blood and Honour-bijeenkomst. Nederlandse politie neemt Stormfront-computers in beslag.

Niet alleen in Vlaanderen, ook in Nederland heeft de pers plots weer belangstelling voor de neonazi’s van Blood and Honour (foto 1: Blood and Honour-Nederland, eind februari in Doetinchem). De brief die dinsdag door AFA-Nederland naar de Nederlandse autoriteiten is verstuurd, dezelfde dag als dat het AFF de Belgische autoriteiten aanschreef (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070306), is daar natuurlijk niet vreemd aan. Maar in Nederland gebeurt nog meer: dinsdag is de Nederlandse politie gaan neuzen in de panden van waaruit de Nederlandstalige tak van het neonazi-forum Stormfront (illustratie 2) opereert.

In een brief aan de politieke fracties in de Nederlandse Tweede Kamer, te vergelijken met onze Kamer van Volksvertegenwoordigers, schreef AFA-Nederland: “Op zaterdag 10 maart wil de neo-nazistische organisatie Blood & Honour ergens in Nederland of België een ‘SS-herdenking’ houden. De organisatie is in handen van de Nederlandse en Vlaamse divisies van Blood & Honour. Naar een voorzichtige schatting verwachten wij dat er bij de herdenking 200 à 300 neo-nazi’s aanwezig zullen zijn. Naast Nederlanders en Vlamingen verwachten wij dat er ook neo-nazi’s uit andere Europese landen, zoals Duitsland hiernaar zullen afreizen.

Er is de afgelopen maanden veel media-aandacht geweest voor de activiteiten van Blood & Honour. In september 2006 werd in België de Blood & Honour divisie Bloed Bodem Eer en Trouw (BBET) opgerold. Bij de hiermee gepaarde huiszoekingen werden tientallen (vuur)wapens in beslag genomen. In Engeland werd in de jaren ’90 door justitie hard opgetreden tegen een Engelse Blood & Honour divisie, nadat leden betrokken waren bij aanslagen met spijkerbommen. In Duitsland is Blood & Honour volledig verboden. In onze ogen is Blood & Honour een uiterst gewelddadige racistische organisatie.

Herdenkingen door Blood & Honour, zoals deze gepland voor 10 maart, gaan gepaard met de verheerlijking van Nazi-Duitsland en grote minachting van de slachtoffers hiervan. Het openlijk aankondigen en plaats laten vinden van een ‘SS-herdenking’ is een uitermate beledigend en kwetsend voor de slachtoffers van Nazi-Duitsland! Herdenkingen als deze zijn ook om een andere reden onwenselijk; zij dragen bij tot de uitbouw en groei van de Blood & Honour-structuur. De afgelopen jaren laat de organisatie Blood & Honour in Nederland en België een sterke groei zien. Daarnaast beginnen Nederland en België uit te groeien tot een vrijhaven voor neo-nazi’s uit andere Europese landen. Waar in omringende landen wel wordt opgetreden tegen neo-nazistische uitingen, organisaties en bijeenkomsten wordt deze groep neo-nazi’s in Nederland en België vrijwel geen strobreed in de weg gelegd.

Het is niet de eerste keer dat neo-nazi’s een dergelijke herdenking organiseren. Op 4 maart 2006 wilde Blood & Honour een ‘SS-heldenherdenking’ in Ysselsteyn (gemeente Venray) houden. Door actie van onze kant werden zij gedwongen uit te wijken naar het Belgische Lommel. In de voorgaande jaren zijn er diverse SS-herdenkingen geweest. Deze hebben allemaal plaats gevonden op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn, eigendom van het Ministerie van Defensie. Wij hopen dat u er op toe wilt zien dat de Nederlandse overheid er alles aan zal doen om er voor te zorgen dat deze bijeenkomst geen doorgang zal vinden in Nederland. (…) Een kopie van dit schrijven is verstuurd aan het Ministerie van Defensie, Dienst Domeinen, Centraal Joods Overleg, CIDI, de Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn en de media. Onze Vlaamse collega’s hebben een brief van gelijke strekking geschreven aan de betrokken Belgische instanties.”

Dezelfde dag, voorbije dinsdag, trad ook de Amsterdamse politie op. Ze nam computers en documenten in beslag van de Nederlandstalige tak van de neonazi-website Stormfront. De spullen werden meegenomen bij invallen in woningen en een bedrijfspand. De politie heeft niemand opgepakt, en de site is nog online. Onder andere een ‘Pe of Flanders’, die het Stormfront-forum al sinds september 2005 frequenteert, en ene ‘Vlaamsche Leeuw’, actief op het Stormfront-forum sinds september 2004, voelen zich nu in hun kruis getast. De Nederlandse justitie is in actie gegaan omdat de beheerders van de Stormfront-website discriminerende en racistische uitspraken faciliteren. Het Openbaar Ministerie verdenkt de moderators van het “samen en in vereniging plegen van het openbaar maken van strafbare uitlatingen”.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, internationaal |  Facebook | | |  Print

07-03-07

Blood and Honour in Kamercommissie Justitie. Nog voor 10 juni verbod voor neonazi-organisaties?

Gisterenmorgen werd minister van Justitie Laurette Onkelinx door VLD-kamerlid Claude Marinower (foto 1) in de commisssie Justitie van de Kamer van Volksvertegenwoordigers ondervraagd over Blood and Honour. Helaas niet over de geplande bijeenkomsten van aanstaande zaterdag (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070306), maar onder andere over een bijeenkomst begin februari in Uitgeest, Nederland waarbij Blood and Honour instond voor de ordehandhaving. De zaak liep uit de hand na een raid van Blood and Honour-militanten op vreedzame tegenbetogers (foto 2). De Nederlandse politie arresteerde een twaalftal Blood and Honour-leden en evenveel andere neonazi’s (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070204 en http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2007/2/3/030207_n...). De Morgen kopt vandaag op haar voorpagina dat de parlementsleden Koen T'Sijen (Spirit, foto 3) en Claude Marinower hopen nog voor het einde van deze legislatuur een wetsvoorstel goedgekeurd te krijgen dat neonazi-organisaties in ons land verbiedt.

Claude Marinower wilde weten of bij de incidenten in Nederland ook Belgen betrokken waren en of de banden onderzocht worden tussen Blood and Honour-Vlaanderen en Blood and Honour-Nederland. Neen, er waren in Uitgeest geen Belgen betrokken bij de incidenten – wat ons overigens al was bevestigd door AFA-Nederland. En ja, beide groeperingen hebben “elkaar ongetwijfeld reeds ontmoet.” De minister was duidelijk nog niet gebriefd door haar kabinet, want in de AFF-post die ze dinsdagmorgen in haar mailbox vond hadden we datum en plaats gegeven van de vorige gezamenlijke actie van Blood and Honour-Vlaanderen en -Nederland. Volgens Onkelinx onderhouden zowel de Directie Gerechtelijke Politie/Terro(risme) en de Staatsveiligheid contacten met buitenlandse partners “ook in het raam van het dossier waaraan u (Marinower, red.) refereert.” Onkelinx legt vervolgens de stand van zaken uit in de BBET-affaire. Onkelinx: “Het onderzoek dat zeer complex is, verloopt goed. De verwerking en de analyse van de beschikbare gegevens, onder meer van de computerbestanden en van alle in beslag genomen voorwerpen wordt voortgezet. Er mag verwacht worden dat de gespecialiseerde onderzoeksrechter terrorisme die met het onderzoek is belast, binnen afzienbare tijd het dossier aan het federaal parket zal meedelen voor het nemen van een eindvordering. Twee hoofdverdachten zijn thans nog steeds aangehouden op grond van verdenking van lidmaatschap van een terroristische organisatie, bendevorming en inbreuken op de wapenwetgeving.”

"Politie- en inlichtingendiensten (werden) gevraagd een verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen voor de meest radicale groeperingen van welk origine ook. Telkens deze diensten stuiten op een misdrijf stellen zij de gerechtelijke autoriteiten hiervan op de hoogte. Daarnaast gaf het federaal parket de centrale dienst DJP/Terro eind 2006 de opdracht om een inventaris te maken van de feiten gepleegd door skinheads met het oog op een eventuele federale behandeling van deze onderzoeken en de sensibilisatie van de diensten op het terrein voor het extreemrechts geweld dat de laatste maanden ook in België de kop opstak.” Uitingen van “radicalisme” op het internet worden ook gevolgd, en desgevallend gemeld aan de gerechtelijke overheden. Onkelinx vertelde de Kamercommissie Justitie voorts dat de Belgische overheid nog niet geconfronteerd werd met een vraag tot ondersteuning van personen die een extreemrechtse groepering wensen te verlaten. Mocht het gebeuren zou waarschijnlijk het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding ingeschakeld worden. En de minister wist ook nog dat de federale politie in 2004 maar liefst 1 083 racistische en xenofobe feiten noteerde. In 2005 nog een pak meer: 1 264, en het lijkt er niet op te minderen: in 2006 werden in de eerste jaarhelft al 655 racistische en xenofobe feiten genoteerd.

Claude Marinower bedankte de minister voor die informatie, en in het bijzonder omdat ze hem “
heeft verzekerd van de samenwerking die bestaat tussen onder meer de Belgische en de Nederlandse diensten, maar ook op internationaal gebied, om te vermijden dat dit zich nog verder zou verspreiden.” Wait and see, denken wij. Wij zijn er minder gerust in dat aanstaande zaterdag de politiediensten zouden ingrijpen tegen de SS-herdenking en de nazistische teksten die door Blood and Honour-groepen gezongen worden. Maar natuurlijk mag de minister ons aangenaam verrassen.

Intussen wordt wetgevend werk verricht om neonazi-organisaties in ons land te verbieden. De Morgen  meldt vandaag op haar voorpagina dat het Anti-Fascistisch Front (AFF) gisteren een brief naar minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael stuurde met de vraag dringend op te treden tegen de geplande neonazibijeenkomst aanstaande zaterdag. Een woordvoerder van de minister legt uit: "De wet laat het simpeleweg niet toe om dergelijke bijeenkomsten preventief te verbieden. We kunnen geen verenigingen buiten de wet stellen. Wat we wel kunnen doen is de burgemeesters oproepen om alert te zijn en op te treden zodra de openbare orde in gevaar is. Het verleden leert ons echter dat de groepen in privélokalen optreden en buiten de zaal zeer gedisciplineerd zijn. Ook de veiligheidsdiensten volgen de organisatie van nabij." Tja. De ervaring leert dat de Staatsveiligheid wel op voorhand weet - soms maar een halve dag op voorhand, maar kom - waar Blood and Honour-bijeenkomsten doorgaan... maar liever laten betijen. Liever de neonazi's laat begaan dan een kleine oorlog te risceren.

Koen T'Sijen en Claude Marinower werken aan een wetsvoorstel om neonazi-organisaties in ons land, net als in Duitsland en andere landen, te verbieden. Koen T'Sijen, vandaag in De Morgen : "Eerst moet er een definitie van een groepering komen. Daarnaast moet er ook een link worden gelegd tussen leden die veroordeeld zijn voor een van de feiten en de activiteit waar de organisatie zich mee bezighoudt. Doen we dat niet, dan volstaat een negationist in een voetbalclub om de voetbalclub buiten de wet te plaatsen. Vanzelfsprekend kan dat niet de bedoeling zijn. Ten derde moet de wet het mogelijk maken onmiddellijk de materiële voorwerpen van de organisatie in beslag te nemen. Als dat niet gebeurt, dan riskeert de organisatie gewoon verder te doen onder een andere naam."

T'Sijen en Marinower hopen deze wet nog deze legislatuur rond te krijgen. T'Sijen: "Als er een brede consensus komt, mee gedragen door de oppositie, dan kan de wet bij hoogdringendheid behandeld worden. Lukt dat niet, dan wordt onze tekst de basis bij nieuwe regeringsonderhandelingen." Wij vrezen dat het toch wel 'kort dag' is. Patrick Dewael heeft al in september vorig jaar opgeroepen om een parlementair voorstel. Pas nu, met een volgende Blood and Honour-bijeenkomst in het vooruitzicht, horen we nog iets over het voorstel, zonder dat het al duidelijk is wie het nog steunt. Hopelijk brengt het voorpaginanieuws van De Morgen , de AFF-brief en de geplande Blood and Honour-bijeenkomst van aanstaande zaterdag de zaak in een stroomversnelling. Een ander zwak punt lijkt ons dat met het wetsvoorstel gewacht wordt tot één van de leden van de te bestrijden organisatie veroordeeld wordt, vooraleer de organisatie te verbieden. We weten echter welke terughoudendheid politiediensten vertonen om racistische en negationistische uitingen vast te stellen bij Blood and Honour-bijeenkomsten, vervolgens moet betrokkene nog veroordeeld geraken met uitputting van alle beroepsmogelijkheden, en dan pas zou men overwegen de organisatie waar hij/zij toe behoort op te doeken. Dan zijn we al een paar jaar en een veelvoud van neonazibijeenkomsten verder.

00:02 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

06-03-07

Verhindert overheid SS-herdenking en Blood and Honour-concert aanstaande zaterdag?

BH-10-maart-2B&H-VremdeBijna dag op dag een jaar na SS-herdenking in Lommel en het Blood and Honour-concert in Vremde op 4 maart vorig jaar wil Blood and Honour-Vlaanderen & -Nederland aanstaande zaterdag opnieuw een SS-herdenking en een Blood and Honour-concert in ons land organiseren. De SS-herdenking vorig jaar gebeurde stiekem in ons land, nadat een SS-herdenking in Nederland verhinderd werd. Nu wordt openlijk aangekondigd dat men de gesneuvelde "helden" (sic) wil herdenken. Waar de herdenking en het bijhorend concert zal doorgaan, is nog niet bekend. Maar het moet voor de overheid toch een klein kunstje zijn om minstens al de SS-herdenking te beletten. Het AFF verstuurde daarom onderstaande brief naar de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie.

“Geachte heer Patrick Dewael, Geachte mevrouw Laurette Onkelinx. Op 4 augustus vorig jaar kreeg u van ons een brief waarin we u herinnerden aan de SS-herdenking die de neonazi’s van Blood & Honour Vlaanderen en Nederland op 4 maart 2006 op het militair kerkhof in Lommel georganiseerd hebben, nadat een SS-herdenking in Nederlands Limburg onmogelijk was geworden door een actie van AFA-Nederland en het gemeentebestuur van Venray. Dezelfde dag was er nog een neonazi-concert in Vremde, bij Boechout. Een concert waar een VTM-cameraman zwaar werd toegetakeld, maar uw politiediensten niets strijdig met de wetgeving zagen. Al was het maar omdat ze zich beperkten tot het zien of het buiten de concertzaal rustig bleef.

We informeerden u dat Blood & Honour Vlaanderen op 12 augustus 2006 een nieuw concert wilde inrichten en vroegen u om de bijeenkomst te verhinderen, minstens de politiediensten de nodige vaststellingen te laten doen met betrekking tot overtredingen op de wetgeving inzake racisme en het negationisme. Het aangekondigde concert bleek uiteindelijk in het Vlaams-Brabantse Hever, bij Boortmeerbeek plaats te vinden. Niet ver van het monument dat herinnert aan een treinkonvooi naar Auschwitz dat op 19 april 1943 door het verzet tot stilstand werd gedwongen waardoor 231 Joodse burgers aan een gewisse dood konden ontsnappen. Andermaal deden de politiediensten niet de vaststellingen die zich opdringen.

Bij gelegenheid van een herdenking in de Dossin-kazerne in Mechelen op 3 september vorig jaar deed u, minister Dewael, een oproep aan de parlementsleden om wetgeving op te stellen aan de hand waarvan rechters neonazistische organisaties als Blood & Honour Vlaanderen en Bloed-Bodem-Eer-Trouw (BBET) konden verbieden. Sindsdien hebben we er niets meer over gehoord, en alhoewel we u per brief van 28 augustus waarschuwden dat een derde Blood & Honour-concert gepland was voor 9 september 2006, kon dit concert andermaal ongestoord doorgaan. Nu in Wolfsdonk, deelgemeente van Aarschot. Er is niet veel bekendgeraakt over de opkomst, maar de gehuurde voetbalkantine had alleszins een grotere capaciteit dan de eerder gehuurde zalen in Vremde en Boortmeerbeek, en er werden die avond nogal wat buitenlandse autonummerplaten gesignaleerd in deze uithoek van Aarschot.

Zaterdag 14 oktober 2006 organiseerde Blood and Honour-Duitsland/Combat 18, de radicaalste vleugel van Blood & Honour, zeg maar BBET in het kwadraat, een Ian Stuart Memorial in Ravels, bij Turnhout. Niet minder dan 2 000 neonazi’s verzamelden in Nederland, net over de grens met Duitsland, om vervolgens in een colonne van auto’s en bussen naar ons land af te zakken. Alhoewel het concert door Duitse neonazi’s werd georganiseerd, vond het concert in Vlaanderen plaats. Omdat de Belgische overheid soepelder optreedt ten aanzien van dit soort evenementen dan de Duitse. Op 10 juni vorig jaar nog bijvoorbeeld verbood de Duitse overheid een neonazi-bijeenkomst in Jena, waar groepen uit het Blood & Honour-circuit zouden aantreden, naast onder andere een spreker van het Vlaamse ‘Groen Rechts’.

Op 22 februari maakte nu eens niet de weblog van het Anti-Fascistisch Front (www.aff.be) maar de krant De Standaard  als eerste bekend dat een volgend Blood & Honour-concert in ons land gepland is op zaterdag 10 maart. Aanstaande zaterdag, dus (foto 1: klik eenmaal op de affiche om een grotere afbeelding). Het is een organisatie van de Blood & Honour-afdelingen Vlaanderen en -Nederland (foto 2: B&H-concertgangers in Vremde; foto 3: militanten van B&H-Nederland). Op de affiche voor aanstaande zaterdag wordt aangekondigd dat hulde zal gebracht worden aan de gesneuvelde SS-soldaten.

Nu lijkt het ons toch niet moeilijk voor u om in kaart te brengen waar dit zou kunnen gebeuren. Wegens het uitblijven van het wetsvoorstel dat op uw aansturen, minister Dewael, zou ingediend worden door de kamerleden Koen ’t Seyen en Claude Marinower, vragen wij u om alvast ordemaatregelen te nemen opdat de militaire kerkhoven en dergelijke meer aanstaande zaterdag geen verzameloord worden voor de neonazi’s van Blood & Honour. Op die kerkhoven rusten ook zij die hun leven lieten in de strijd tegen de nazi-bezetting, en als eerbetoon aan hen lijkt het ons niet gepast daar zaterdag Blood & Honour-leden en hun sympathisanten de toegang te verlenen.

In een moeite door kan u ook ordemaatregelen nemen om het aan de SS-herdenking verbonden concert die dag onmogelijk te maken. De volledige line up is nog niet bekend. We weten wel dat onder andere Eternal Pride uit Duitsland is aangekondigd, een groep die vorig jaar ook al optrad op de Blood & Honour-concerten in Vremde en Wolfsdonk, en bekend is omwille van de covers die de groep brengt van de door de Duitse overheid verboden nazi-muziekgroep Landser.

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) vraagt:

- te verhinderen dat aanstaande zaterdag in ons land een SS-herdenking kan doorgaan;
- te verhinderen dat aanstaande zaterdag het geplande Blood & Honour-concert kan plaatsvinden;
- er werk van te maken nog vóór het parlementair reces met het oog op de verkiezingen op 10 juni, de wetgeving aan te passen zodat neonazi-groepen als Blood & Honour in ons land, net als in Duitsland en andere landen, verboden kunnen worden.”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

05-03-07

De vrolijke vrienden van het VNJ en NSV

Iemand die wat anders gekleurd is, of anders denkt, dat is om moeilijkheden vragen bij groepen als het VNJ en NSV. Dit weekend stonden er nog drie verhalen over in de kranten.

Na Wouter Van Bellingen en zijn moeder in Humo  (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070228), werd de zwarte schepen van burgerlijke stand van Sint-Niklaas dit weekend in De Standaard  geïnterviewd samen met zijn oudste broer, kunstcurator Stef Van Bellingen. Stef heeft niet als Wouter een zwarte huidskleur, maar is mulat als zoon van een Fransman en een moeder uit Martinique. Zijn adoptieouders waren Vlaams-nationalisten, en daar hoorde blijkbaar het sturen van hun kinderen naar de Vlaams-Nationalistische Jeugdbeweging (VNJ) bij. Stef houdt er nare herinneringen aan over. Stef Van Bellingen: “Mijn ouders hebben me ooit naar het VNJ gestuurd. Dat was naïef van hen, hebben ze later beseft. Een kleuring in het VNJ kon nooit aanvaard worden. Het zijn pijnlijke herinneringen, die ik liever verdring. Die sfeer, het gevoel niet gewenst te zijn: ik heb als klein ventje werkelijk angst gehad van die rechtse extremisten.”

De Morgen  meldde dit weekend dat enkele studenten die donderdagavond na een vergadering nog naar een café aan het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen trokken, eerst geïntimideerd en nadien aangevallen werden door vier leden van de Nationalistische Studenten Vereniging (NSV). De zaak is een uitloper van een artikel in het studentenblad Dwars  waarin aangetoond werd wat voor een gewelddadige kerels rondlopen bij het NSV (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070301). Eén van de donderdagavond aangevallen studenten leverde mee achtergrondinformatie voor het gewraakte artikel. De NSV’ers hadden de studenten opgemerkt toen ze voorbij café De Leeuw van Vlaanderen  wandelden, waren de studenten gevolgd en vielen vervolgens het café binnen waar ze hun dorst laafden. Het gewelddadig groepje NSV’ers werd geleid door de voorzitter van de Antwerpse NSV-afdeling, Jeroen Serpieters. Geweld hoort bij het NSV blijkbaar als water bij de zee. (Foto 1: NSV’ers tijdens de eerste editie van Studay, drie jaar geleden in Antwerpen. Een gehoofddoekt Marokkaans meisje dat, op vraag van de organisatoren, in een kraampje hennatatoeages zette, werd er door een groepje NSV’ers weggejaagd.)

Het Laatste Nieuws  tenslotte meldde dit weekend dat de redactie van het Antwerpse studentenblad Dwars  klacht gaat neerleggen tegen het NSV. Hoofdredactrice Ciska Hoet: “Ons magazine is dinsdag verschenen en woensdag waren alle verdeelbakken al leeg. ’s Avonds vonden we dan een pak boekjes terug voor het redactielokaal, overgoten met azijn. Het kan geen toeval zijn. In ons laatste nummer hebben we een kritisch, maar historisch correct artikel geschreven over het NSV. We waren zeker dat die vereniging het had gedaan, maar hadden geen bewijzen. (…) Jeroen Serpieters, NSV-praeses van Antwerpen, geeft nu toe dat de studentenvereniging achter de actie zit.” Volgens Serpieters was de actie “een symbolische actie om de verzuring van Dwars  aan te klagen.” In een brief aan de Universiteit Antwerpen vroeg Serpieters ervoor te zorgen dat Dwars  een politiek onafhankelijk blad wordt. Serpieters: “Alle redacteurs van het studentenblad zijn lid van de PvdA, en dat kan niet.” Maar dat PvdA-lidmaatschap wordt tegengesproken door de hoofdredactie van Dwars. Ciska Hoet: “De hoofd- en eindredacteur hebben geen partijkaart, van geen enkele partij. Wij zijn onafhankelijk.”

Net als de donderdagavond aangevallen studenten gaat Dwars  nu klacht neerleggen tegen het NSV. Het jongste exemplaar van het maandblad Dwars  bijdrukken kan om financiële redenen niet, maar waarschijnlijk wordt nu naar alle studenten een e-mail gestuurd met de link naar de online-editie. Ciska Hoet: ”In elk geval gaan we ons niet laten intimideren.” Jaja, het wereldje aan de zijkant van het VB zit anders in elkaar dan Jurgen Verstrepen met zijn nieuwste speeltje wil laten geloven. Daar draaft onder andere een babe vredig topless rond, met op haar rug een Vlaamse Leeuw getatoeëerd (foto 2). Dát is een virtuele wereld.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb-vrienden, actie |  Facebook | | |  Print

04-03-07

Het VB en de nobele kunst van het (her)interpreteren

Op de drukbezochte blogsite van Gent (www.gentblogt.be) worden sinds enige tijd alle 51 verkozenen van de Gentse gemeenteraad op de spreekwoordelijke rooster gelegd. Eén per dag, om de man of vrouw in kwestie beter te leren kennen. Daarvoor wordt steeds dezelfde korte vragenlijst ingezet. Die 'interviews' leveren soms verrassende antwoorden op.

Een aantal weken geleden was Johan Deckmyn (foto) aan de beurt. Deckmyn is zowat de 'coming man'  van het Vlaams Belang in Oost-Vlaanderen. In de lokale extreem-rechtse pikorde komt hij net na Francis (Sérafin) Vanden Eynde. Deckmyn, 40 lentes dit jaar, omschrijft zichzelf op zijn website als: "één van de jongeren in de partij". Als stamboek-nationalist lid van TAK, Voorpost, de VVB, het Davidsfonds, de 'Vrienden van Zuid-Afrika' enzomeer. In oktober werd Johan Deckmyn, geheel volgens verwachting, vlotjes herkozen. Hij begint aan een derde termijn in de Gentse gemeenteraad. Ondanks zijn jeugdigheid al één van de anciens dus.

De uitslag was voor de Gentse VB-lijst in oktober echter een forse teleurstelling.  Het lokale VB kon op geen enkel moment de agenda bepalen, laat staan het bestuur bedreigen. Au contraire, het VB kreeg rake klappen van de paarse pletwals onder aanvoering van Daniël Termont. Meer zelfs, voor de allereerste maal in haar 30-jarige geschiedenis, verloor de partij ergens stemmen én zetels. Ongezien. De stuntelige communicatie kort na de feiten bewees dat met een dergelijk scenario geen rekening werd gehouden. Intern werd (wordt) zwaar gefoeterd op de bleke campagne en de weinig wervende lijsttrekker Vanden Eynde, voor de vierde maal al op de kop van de gemeenteraadslijst. De interne kritiek op Vanden Eynde kon tijdens de campagne trouwens met moeite binnenskamers gehouden worden. 

Johan Deckmyn, naast gemeenteraadslid ook Vlaams parlementslid, toonde zich in het interview met Gentblogt alvast een slecht verliezer. En bediende zich van de trukendoos om één en ander lam te relativeren. Wat moet je anders denken van het volgende. Gentblogt vraagt: "Wat zal je bijblijven van deze campagne?" Deckmyn: “Het feit dat het Vlaams Belang met een heel licht verlies van een vijfhonderdtal stemmen toch twee zetels verloor." Een heel licht verlies? 't Is maar hoe je 't bekijkt; met of zonder oogkleppen. Voor het eerst in de geschiedenis van de extreem-rechtse partij werd een duidelijk electoraal verlies genoteerd. Dat gegeven is op zich  - jammer genoeg - al significant.  Een correcte analyse van de cijfers toont aan dat het VB het simpelweg barslecht heeft gedaan in Gent. Wat Deckmyn luchtig een "heel licht verlies" noemt, is in de feiten niets minder dan een zwaar verlies.

Het VB liet in Gent op 8 oktober 28.152 stemmen optekenen of 18,05 % van alle geldige stemmen. Nog steeds goed voor 9 zetels op 51 maar wel een achteruitgang van 1,45 %  (van alle stemmen) vergeleken met het resultaat van 2000. Daardoor levert het VB twee zetels in. De lijst van het VB totaliseerde inderdaad 'maar' 500 stemmen minder dan zes jaar voordien (28 699 stemmen) maar Deckmyn 'vergeet' wel te vermelden dat er in de voorbije 6 jaar liefst 9 000 stemgerechtigde Gentenaars zijn bijgekomen. En die correctie, + 6 % kiezers in zes jaar tijd, brengt de zaken in hun enig juiste perspectief. De achteruitgang van het VB in Gent wordt pas helemaal duidelijk als we de voorlaatste verkiezingsuitslag (2004 - Vl. Parlement, Kanton Gent) erbij halen. Toen behaalde het Vlaams Blok-lijst 33 294 stemmen precies  in de lokale kieskring. Goed voor 21,92 % van het Gentse totaal, een bijzonder goed resultaat. 

De uitslag van oktober 2006 betekent bijgevolg een verlies van bijna 4 % t.o.v. 2004. Deze terugval houdt concreet in dat het VB in de voorbije twee jaar één kiezer op vijf is kwijt gespeeld in Gent. Een mens zou van minder ongerust worden. Maar liever dan de mislukking toe te geven wordt, in de beste VB-traditie, wat met de cijfers gegoocheld. Kort na de uitslagen bekend werden probeerde lijsttrekker Vanden Eynde het even op z'n Antwerps. De tegenvallende uitslag was - hoe kan het ook anders - te wijten aan het stemgedrag onze allochtone medemens. De nieuwe Belg had het dus (weer) gedaan. Die had volgens de baardige VB voorman namelijk en masse  op de sp.a/spirit-lijst gestemd. Vandaar. Dat ook Groen!, VLD/Vivant en CD&V/NVA (meerdere) allochtone verkozenen in de rangen tellen, is kennelijk een detail. Vanden Eynde kreeg de lachers, vooral dan buiten zijn eigen partij, pas helemaal op zijn hand met de volgende verklaring: “Het is nu eenmaal een fenomeen: als iedere grote partij kartel vormt met een kleine partij worden die kleine partijen beter vertegenwoordigd. Zelfs als het Vlaams Belang geen stemmen verloren had waren we die zetels kwijt”.

Het opmerkelijke verlies van het VB heeft met andere zaken te maken. De fletse VB-campagne en dito lijst speelden zeker een rol. Het positieve rapport van het Gentse beleid, in combinatie met de rechtoe/rechtaan aanpak van de populaire sp.a-lijsttrekker Daniël Termont, al evenzeer. Veelzeggend was de enquête die van een grote groep VB-kiezers in Gent werd afgenomen, nét voor de stembusslag van 8 oktober. Op de vraag wie de ideale burgemeester zou zijn voor de Arteveldestad, verkoos de lokale VB-aanhang Termont duidelijk boven de eigen lijsttrekker. Het lijdt geen enkele twijfel dat een aantal VB-stemmers die voorkeur ook in het stemhokje heeft laten gelden. Daniël Termont is daarmee de eerste, en tot dusver enige, Vlaamse burgemeester die het VB afstopt én bovendien (veel) stemmen terugpakt van extreem-rechts. De succesformule? Aanwezig zijn in alle wijken van de stad, ook als er geen buurtfeesten e.a. te bekennen zijn. Maximale aanspreekbaarheid, begrijpelijke communicatie, een rechtlijnige houding tegen extreem-rechts gezwets en - vooral - keihard werken. Met een voortreffelijk resultaat zoals blijkt. Dat men daar eens naar komt kijken.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent |  Facebook | | |  Print

03-03-07

Zeggen wat u denkt

Donderdag 15 maart stelt Philip Dewinter zijn nieuw boek  Zeggen wat u denkt! (foto 1) voor. Het is een nieuw boek, maar de inhoud is niet nieuw. Het boek bundelt 19 toespraken van El Lider, volgens de achterflap van het boek “toespraken die telkens op een belangrijk moment in de geschiedenis van het Vlaams Blok/Vlaams Belang werden gehouden”. Komen aan bod: de toespraken bij de oprichting van de Vlaams Blok Jongeren, de verkiezingsoverwinningen in Antwerpen en Vlaanderen, het zeventigpuntenplan en de vervanging ervan door het ‘aanpassen of terugkeren’-programma, het racismeproces, de ontbinding van het Vlaams Blok en de oprichting van het Vlaams Belang…

Zeggen wat u denkt… Was dat ook waaraan VB’er Mark Schampaert dacht toen hij in Mortsel de verwijdering van de foto’s van Albert II en Paola (foto 2) uit de gemeenteraadszaal vroeg? Ook al waren die foto’s al wegens werken verstopt achter een groot gordijn. We grasduinden even tussen de reacties die wij op De Standaard Online  vonden. Freddy Bracke meent dat het een “gelukkige en bevoorrechte gemeente (is) die geen grotere, dringender noch belangrijker problemen te behandelen heeft dan een paar portretten in een vergaderzaal”. “En wat is hiervan nu het nut, het praktische effect?”, vraagt Freddy Bracke zich af. “Verbeteren de leef- en werkcondities van de inwoners van Mortsel? Zal het verwijderen van die portretten een gunstige invloed hebben of het zakencijfer van, respectievelijk de tewerkstelling bij AGFA-Gevaert. (…) Leeft een mens van symbolen? Of van het verwijderen van symbolen?” Bij het VB blijkbaar wel, beste Freddy. Op hun website noemen ze het zelf een “symbooldossier”.

“Geef het Vlaams Belang een vinger, en ze nemen binnenkort een hele hand! Dit gaat niet om de feiten zelf, maar om het lakse beleid van Ingrid. Pira in Mortsel. De onthouding van de gemeenteraadsleden toont aan dat vele gemeenteraadsleden in Mortsel sympathie hebben voor het VB. Het loopt nog slecht(er) af in Mortsel. Ik schaam me tegenwoordig al om toe te geven dat ik hier woon!”, schrijft een inwoner van Mortsel. Geert Vanneste betreurt ook al dat de foto's werden weggehaald. Geert Vanneste: “Ik vertrouw het koningshuis heel wat meer dan het politieke spel van tegenwoordig. Voor mij vertegenwoordigt het koningshuis waarden die in de politiek heel zeldzaam zijn. Dat de leden van de koninklijke familie ook maar mensen zijn, maakt het voor mij enkel nog waardevoller, de foto's te laten hangen.” Michel Ingels heeft er daarentegen geen moeite mee dat de foto’s van Albert II en Paola weg zijn. “Haal de (meestal slechte) foto's van deze geldverslindende poppenkast weg, en hang in de plaats iets zinvol en/of mooi aan de muur”, is zijn raad.

“Ah-ah-ah, waar houden we ons inderdaad mee bezig?”, vraagt Pascal Staelens zich af. “Wij zijn België, Vlamingen en Walen met ergens tussenin Brussel en aan de rand de Oostkantons. Reeds jaren is het een monarchie. Dit en nog veel meer maakt onze Cultuur, onze eigenheid, onze roots. Zie daar toch eens de meerwaarde van in. Er zijn altijd wel voors en tegens... Maar met ons koningshuis zijn we toch niet in toestanden verzeild zoals in de Russische geschiedenis bijvoorbeeld, zodat we die moeten buiten krijgen en alle beeltenissen verwijderen. Wij hebben het samen zó ver geschopt, dat we in één van 's werelds welvarendste landen wonen. Een land waar we in veel zaken ver staan, ver voor op andere. Een land waar je dergelijke discussie openlijk kán hebben, zonder dat u iets ten laste wordt gelegd (tenzij het te hortig wordt); waar we met heel wat zaken kunnen grappen en grollen, zonder het als een (cartoon-)boemerang in ons gezicht te krijgen. Of zijn we plots zo omhoog gevallen dat we daar een punt moeten van maken ? (…) Laat ons onze energie op een positieve manier kanaliseren. Laat ons wat respect en begrip voor elkaar, voor ons verleden...”

Ludo Corluy pakt het luchtiger op. Hij heeft al een alternatief: “BV’s hebben de plaats ingenomen van onze Vorsten . Elke gemeente heeft, in de raadszaal, recht op foto's van de nieuwe idolen (te verkiezen na bindend referendum). In Antwerpen suggereer ik : La Esterella en Stafke Fabri, Lier: Betty en Walter Grootaers, Mechelen: Bart Somers en Jo Leemans, Vilvoorde: Jean-Luc (tuchthuisfoto) (foto 3) en Celie... Kortom: het lijstje is eindeloos en veel mensen zullen zich erg vereerd voelen. Bij staking van stemmen kan geopteerd worden voor Prins Carnaval met eredame.” Tom Moens meldt dat in Dendermonde het VB ook gevraagd heeft de staatieportretten van Albert II en Paola uit de gemeenteraadszaal te verwijderen, maar op het VB na stemde iedereen tegen zodat de portretten er blijven hangen. Tom Moens: “Albert II valt nog mee, maar op Filip zijne kop wil ik heus niet staan staren. Dat stuk partijdige kroonprins beschikt niet eens over de nodige capaciteiten om een land te besturen, laat staan dit apenland.”

Zelf kunnen wij ons nog het meest vinden in de reactie van Gunther De Praeter. Hij vindt dat de verkeerde vraag wordt gesteld door het VB. Gunther De Praeter: “Zolang België een monarchie is, zie ik het probleem niet (van de staatieportretten van Albert II en Paola in de gemeenteraadszalen, red.). Het probleem is dat België een monarchie is. Afschaffen die handel.”

00:19 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: koningshuis |  Facebook | | |  Print