10-04-07

Jean-Marie Le Pen stijgt in de opiniepeilingen

Gisteren is de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen officieel gestart. De verschillende kandidaten zijn natuurlijk al langer op pad, maar sinds gisteren krijgen de Fransen onder andere ook de radio- en televisiespots van de verschillende kandidaten te verduren. Tot veertien dagen geleden werd Jean-Marie Le Pen, de leider van het extreemrechtse Front National (FN), in het behang gespeeld door de onverwachte ‘derde man’ in de campagne, de centrist François Bayrou. Intussen is die in de peilingen weer onder de 20 procent gedoken, terwijl Le Pen tot 15 procent is gestegen. Wat meer is dan waar Le Pen vijf jaar geleden op hetzelfde ogenblik stond. Op 21 april 2002 volstond zijn 16,86 procent in de eerste ronde om de toenmalige socialistische premier Lionel Jospin uit de presidentsverkiezingen te gooien. Binnen veertien dagen, op 22 april, vindt de eerste ronde voor de Franse presidentsverkiezingen plaats en weten we hoe populair Le Pen echt is.

”Le Pen (78) en zijn dochter Marine, die zijn gedoodverfde opvolgster aan het hoofd van de partij is, bespelen niet alleen de gebruikelijke thema's: veiligheid, bescherming van Frankrijks identiteit, anti-Amerikanisme, protectie van Franse banen tegen ‘Europa’, liberalisme en mondialisme. Tijdens een van zijn zeldzame massameetings, in Rijsel op 24 februari, schaarde Le Pen zich ook op een opvallende manier aan de zijde van de jongeren in de banlieues, tegen ‘de elites’ en ‘de patroons’”, schreef Mia Doornaert vorige week in De Standaard. “Het was de essayist Alain Soral die de FN-leider ervan overtuigde dat hij ‘revolutionaire stemmen’ kan rapen in de banlieues. Soral, een omstreden figuur, noemt zichzelf marxist, was in de jaren negentig lid van de communistische partij en werkt sinds een paar jaar voor Le Pen. Hij kwam in opspraak door antisemitische uitspraken in de media, en zijn geschriften zijn sinds vele jaren ook antifeministisch en anti-homo. Soral is de verbindingsman tussen het FN en bepaalde groepen allochtonen. De cabaretier Dieudonné Mbala Mbala, lang een welkome gast van uiterstlinks en de andersglobalistische beweging, bezocht vorig jaar het feest van het Front National. Dieudonné, die jaren geleden al in opspraak kwam wegens antisemitische uitlatingen, schreef naar het FN toen zijn tweede man, Bruno Gollnisch, aangeklaagd werd wegens negationisme: ‘Wij hebben dezelfde vijanden’.

Op het feest van het FN was Dieudonné vergezeld van Ahmed Moualek, infograficus en verantwoordelijke van de website la banlieue s'exprime (www.labanlieuesexprime.org). Die goed gemaakte website verspreidt dagelijks haat tegen het westen, in de eerste plaats tegen Amerika, en tegen de joden. Jodenhaat is duidelijk het bindmiddel van dit soort vertegenwoordigers van de allochtonen met het FN. Het is dan ook opvallend dat Le Pen, leider van een xenofobe partij, in de banlieues soms vriendelijker behandeld wordt dan Nicolas Sarkozy, de kandidaat van de centrumrechtse regeringspartij UMP. Maar Sarkozy heeft ook de handicap een joodse grootvader te hebben. Bovendien kondigde hij twee jaar geleden als minister van Binnenlandse Zaken aan dat hij die cités waar de politie en de openbare diensten niet meer durfden te komen, zou ‘nettoyer au Kärcher’, schoonmaken met een hogedrukreiniger. Dat maakte Sarkozy erg onpopulair bij de ‘peetvaders’ in de banlieues die grote belangen te verdedigen hebben. Patrick Fauconnier, journalist van het linkse weekblad Le Nouvel Observateur, en oprichter van het magazine Challenges, schreef in november 2005 dat de strak georganiseerde criminele economie van een aantal banlieues (drugs, wapens, gestolen voorwerpen) een omzet van negentig miljard euro had bereikt.

Ook op een andere manier kreeg Le Pen allochtone steun, zij het wellicht onbedoeld. Veiligheid werd vorige week een thema in de campagne toen meer dan honderd, vaak allochtone, jongeren zes uur lang vernielingen aanrichtten in het Parijse Noordstation wegens de arrestatie van een Afrikaan die zonder ticket over een draaihekje was gesprongen. ‘Het kan niet dat men geen controles meer kan uitvoeren zonder dat meteen de boel kort en klein geslagen wordt’, was, in een notendop, de reactie van veel Fransen. Meteen steeg Le Pen met twee punten in een daarna gehouden peiling. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Jean-Marie Le Pen ditmaal de socialistische kandidate, Ségolène Royal, uit de verkiezingen zal kunnen gooien, want de linkse kiezers zullen in de eerste ronde minder versnipperd stemmen. Maar hij toont wel dat zijn Front National nog altijd een stevige inplanting heeft, die bovendien naar onverwachte bevolkingsgroepen kan uitbreiden.” Bij het VB kunnen ze het weer gaan uitleggen. Langs de ene kant gaat Koen Dillen het Front National alle succes toewensen op het laatste FN-congres, langs de andere kant probeert Philip Dewinter de Joodse kiezers te charmeren terwijl zijn Franse wapenbroeder al steunt wat maar anti-Joods is. Zelfs als het van Arabische afkomst is.

Dé kandidaat van rechts Frankrijk blijft echter Nicolas Sarkozy. Sarkozy die de Franse burgemeesters opriep de nodige handtekeningen te leveren opdat Le Pen zich kandidaat kon stellen, want aanvankelijk zag dat er niet goed uit voor Le Pen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061218). Intussen heeft Sarkozy dan weer getracht de kiezers van Le Pen voor zich te winnen. In zijn boek Ensemble  sprak Sarkozy zich uit tegen “een Frankrijk dat geïrriteerd wordt door de immigratie”. Bij de voorstelling van zijn boek hield hij een vurig pleidooi voor de nationale identiteit, die wordt bedreigd door een “sociale explosie”. Intussen heeft de kandidate van de socialisten, wat nog wat anders is dan een socialistische kandidate, Ségolène Royal, zich ook al gewenteld in de Franse driekleur. Jean-Marie Le Pen heeft zich er dan ook over beklaagd dat zowel Nicolas Sarkozy als Ségolène Royal zijn thema’s hebben gestolen. Dat is natuurlijk wat overdreven, maar overdrijven is dan ook het handelskenmerk van uiterstrechts.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.