17-04-07

De zwarte bladzijden van de Meir

Boerentoren2-aBoerentoren1-aOp Paasmaandag, dag waarop de Antwerpse dierentuin traditioneel overrompeld wordt door tienduizenden toeristen omwille van de verminderde toegangsprijs, brachten wij hier een eerste verhaal over plaatsen in Antwerpen die een belangrijke rol speelden in de geschiedenis van de strijd tegen het fascisme. Bij de dierentuin ging dat over het even opsluiten van collaborateurs en vermeende collaborateurs in de leeuwenkooien daar, en het wapendepot van het verzet en wat daarop volgde (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070409). Deze week brengen we hier de geschiedenis van de Meir. De op de Brusselse Nieuwstraat na drukste winkelstraat van het land.

De Meir is dit jaar overigens precies 750 jaar oud, en dat wordt later dit jaar dan ook gevierd. De voorbije weken plaatste Gazet van Antwerpen  oproepen om verhalen en foto’s over de geschiedenis van de Meir, zaken waar de krant vanaf volgende maand mee wil uitpakken. In het najaar volgen een boek over de Meir en de onvermijdelijke festiviteiten. Wij lopen even voorop en brengen vanaf morgen het verhaal over nazi-bijeenkomsten op Meir, huizen en zalen aan de Meir die door de nazi’s gebruikt werden, maar ook over Gerolf Annemans aan de schuiftrompet en Bob Davidse, ‘Nonkel Bob’, die een in ogen van de nazi’s fout liedje zingt.

De actualiteit laten we even aan de kant liggen, al is het natuurlijk goed nieuws dat de Brugse kroeg De Kastelein sinds eind vorige week voor een maand dicht is op last van burgemeester Patrick Moenaert (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070415), en dat Philip Dewinter overweegt desnoods asiel aan te vragen in Nederland (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070416). Of Bart Debie nu al dan niet zijn oud politie-uniform te koop aanbiedt op Ebay laat ons daarentegen koud noch warm. Anderzijds wordt vandaag in de Kamer het wetsvoorstel-T'Sijen voor verbod van neonazi-organisaties en -manifestaties besproken, maar om redenen van praktische aard kunnen we er nu niet op in gaan. En we gaan nu niet op onze weblog - maar natuurlijk wel daarbuiten - smakelijk kunnen lachen om de overstap van Jurgen Verstrepen van het Vlaams Belang naar de Lijst Dedecker. Vanaf begin volgende week zitten we weer met onze neus op de actualiteit.

Vanaf morgen buigen we ons hier over de donkere bladzijden van de Antwerpse Meir. We starten met onze rug naar de Boerentoren, de eerste wolkenkrabber van het Europese continent (foto, jaren veertig en nu), en wandelen richting Centraal Station. Als je nog eens passeert op de Meir zal je die na onze artikelenreeks met heel andere ogen bekijken.

07:11 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: stadswandeling, antwerpen |  Facebook | | |  Print