18-04-07

De zwarte bladzijden van de Meir (1)

Handelsbeurs1-aHandelsbeurs2-aWe starten onze wandeling over de Meir in Antwerpen met onze rug naar de Boerentoren, gebouw van de KBC-bank. Gisteren zegden we al dat het de eerste wolkenkrabber is van het Europese continent. Omdat de voorlopers van de KBC-bank hun geld vooral bij de boerenbevolking haalden, werd en wordt hun gebouw in de volksmond Boerentoren genoemd.

We houden halt aan het eerste straatje aan de linkerkant, de Twaalfmaandenstraat (foto 1). Op het einde zie je de hoofdingang van de Handelsbeurs (2). George Van Cauwenbergh, Antwerpens bekendste stadsgids, vertelde daarover bij de anti-fascistische wandeling die hij in 1994 in elkaar stak voor het Anti-Fascistisch Front (AFF): “De beurs was het neogotisch decor bij voorkeur voor de fascisten: nostalgie, de grote gotische periode… De Oostfrontstrijders kregen daar, alvorens naar het Oostfront te trekken, nog een aantal vlammende wilde toespraken onder veel Houzee-geroep. Veel volk was er niet langs de kant op straat, behalve familieleden en de weinige supporters. De Oostfrontstrijders trokken in stoet vanuit de Handelsbeurs over de Meir en de De Keyserlei in de richting van het Centraal Station.”

In september ’44 paradeerde overigens ook het verzet op de Meir. Niet vanuit de Handelsbeurs, maar over de Meir optrekkend omdat die nu eenmaal het aangewezen decor was voor optochten. Nu mag dat niet meer, betogen op de Meir mag niet meer. Een beslissing uit het tijdperk van burgemeester Bob Cools om de handelszaken op de Meir terwille te zijn. George Van Cauwenbergh: “Het verzet paradeerde op de Meir alvorens, met de tram, naar Merksem te gaan om er te vechten tegen de zich daar verschansende Duitsers. (…) Een bonte stoet van alle mogelijke weerstanders, Onafhankelijkheidsfront (O.F.) en anderen. Die dus hier – maar dan wél onder gejuich – naar het front achter de haven trokken. Maar er zijn er veel niet van teruggekomen. Merksem was tijdens de oorlog altijd al een zwart nest geweest. In de volksmond heette het trouwens tijdens de oorlog ‘Klein Berlijn’.” Vorige zondag vond daar trouwens nog de jaarlijkse Borms-herdenking plaats. (Over de Borms-herdenking twee jaar geleden: zie http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050408; over het Borms-huis in Antwerpen: zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070315).

De Handelsbeurs was in de jaren zeventig het oord waar de eerste editie van het Festival van de Immigrant, festival dat later zou plaatsvinden in de intussen afgebrande Stadsfeestzaal waar we later nog op terugkomen. Ook de eerste edities van de vroeger nog echt alternatieve boekenbeurs Het Andere Boek vonden hier plaats. Maar ook de eerste partijfeesten van het Vlaams Blok. Het VB-boek Vlaams Blok: 20 jaar rebel. 1977 – 1997  vermeldt dat bij het VB-partijfeest in 1994, het derde VB-partijfeest, 4 000 leden en sympathisanten naar de Handelsbeurs kwamen. Wat goed was voor een omzet van 1 500 warme maaltijden, 2 500 broodjes en hamburgers, en 3 000 liter bier. Er waren 48 informatiestands en er waren optredens van 14 groepen, orkesten en artiesten. Het VB-boek vermeldt: “Zaterdagavond trakteert niemand minder dan Gerolf Annemans met schuiftrompet de mensen op een opzwepend stukje jazz.”

Later vonden er nog meer VB-partijfeesten plaats. Bij zo’n feest was één van de stands een kraampje waar je je kandidaat kon stellen voor een job bij de Antwerpse politie. Geen officiële stand van de Antwerpse politie, maar alle folders en documenten van de Antwerpse politie lagen er wel, stelde de Opsporingsdienst van de Antwerpse politie vast.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, stadswandeling |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.