23-04-07

Frieda, Jurgen, Philip en de anderen

Het heeft hard gejeukt om de voorbije dagen onze reeks over de zwarte bladzijden van de Meir te onderbreken, en opnieuw voluit voor de actualiteit te gaan. Vooraf denk je: het is de voorbije dagen moeilijk geweest om elke dag weer een interessant onderwerp en daarbij goede invalshoek te vinden, we gooien het even over een andere boeg. En dan stapt Jurgen Verstrepen op uit het VB, past Frieda Van Temsche voor een nieuw mandaat als VB-parlementslid, komt beerputgeur bij het VB vrij… Maar we hebben ons dan toch maar niet weer op de ‘waan van de dag’ gegooid, tot frustratie van ‘Pietje’ en anderen die zich de kans ontnomen zagen hier elke dag hun zielenroerselen achter te laten. Vanaf nu mag het weer, maar de regel blijft dat discussie enkel kan tot het onderwerp van de dag. Tijdens een voetbalwedstrijd ga je ook niet plots doen alsof het een basketbalwedstrijd is.

Om terug mee te zijn, vandaag eerst wat leuke quotes van de voorbije dagen. Dinsdag 17 april geraakt bekend dat Jurgen Verstrepen, gewezen radiomaker die drie jaar geleden bij het VB werd binnengehaald als 'verruimer', van het VB overstapt naar de lijst rond de Oostendse brulboei en ex-VLD'er Jean-Marie Dedecker. Jurgen Verstrepen (in De Standaard ): “Ik kreeg voortdurend te horen dat ik geen echte Belanger was. Ik deed nochtans mijn best.“ Woensdag 18 april brengen alle kranten het nieuws over Verstrepens opstappen uit het VB, maar Gazet van Antwerpen  weet nog meer: Frieda Van Temsche (foto 1) stapt uit de nationale politiek. Ze blijft wel nog VB-gemeenteraadslid in Harelbeke maar wil geen tweede mandaat meer als West-Vlaams VB-Kamerlid. Frieda Van Temsche: “Waar ben ik mee bezig? Zo heb ik mij de jongste maanden herhaaldelijk afgevraagd. De politiek is op de verkeerde weg. Er wordt niet meer naar de mensen geluisterd. Dus kan ik mij beter concentreren op mijn gezin, zo heb ik voor me zelf uitgemaakt. Daar kan ik mij veel nuttiger maken. Er is een nieuw kleinkind op komst bij mijn dochter. Zij leeft samen met een jongen van Marokkaanse afkomst. Als ik zie hoe moeilijk hij het heeft. Ook dát heeft een rol gespeeld.” Donderdag 19 april bevestigt Frieda Van Temsche haar besluit in De Morgen : “Het cordon sanitaire maakt dat wij onze stempel niet kunnen drukken. Ik pas voor een vetbetaald mandaat in het Parlement zonder iets zinnigs te kunnen doen en gewoon om op het stemknopje te drukken.” Opmerkelijk, want haaks op de partijtraditie, neemt Van Temsche ook volop de verdediging op van de Marokkaanse partner van een van haar dochters. “Die jongen wordt in onze familie volledig aanvaard. Ik zie ook hoe moeilijk hij het heeft in onze maatschappij, welke problemen zich stellen op het vlak van onderwijs en op het vlak van werk vinden. Daar moeten we werk van maken. Ons kleinkind dat eraan komt willen we mee alle kansen bieden.”

Vrijdag 20 april. De CD&V begaat de flater van de dag. In drie populaire kranten adverteert de CD&V een “Open brief aan wie het beste wil voor Vlaanderen”: “Misschien bent U van plan bij de komende federale verkiezingen uw stem uit te brengen op het Vlaams Belang. (…) U wil verbetering. Wel dat wil CD&V ook.” Het Laatste Nieuws-commentator Luc Van der Kelen merkt zaterdag in zijn krant terecht op: “Wat een ongelooflijk godsgeschenk toch voor extreemrechts. De nummer één kanshebber voor de volgende regering maakt het VB in één klap geloofwaardig. (…) Want als CD&V zich tot de VB-kiezer moet richten met de boodschap dat ook CD&V bekommerd is om justitie, betekent dat uiteraard dat VB daarin geloofwaardig is, meer zelfs: het origineel, om niet te zeggen de norm.” Het VB reageerde meteen met een persconferentie (foto 2) waar het vertelde dat er nog meer cellen moeten bijkomen dan in het CD&V-plan. Luc Van der Kelen: “Terecht, moet iedere VB-kiezer hebben gedacht, en de CD&V-kiezer misschien ook. Toegegeven, het CD&V-plan doet meer dan cellen bouwen, het haalt de geïnterneerden weg uit de klassieke gevangenis, maar dat is een detail dat helemaal verdwijnt in de mediastorm. Kortom, grote strategen hebben ze bij CD&V.” In de Terzake-uitzending van vrijdagavond bleek overigens dat het VB-plan voor meer gevangenissen op los zand is gebouwd. Met rekenfouten voorzover een en ander al begroot is.

Zaterdag 21 april. Waren vorig weekend Gabriel Rios en Pieter Loridon de sterren van de weekendedities van de kranten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070407), dan mogen Jurgen Verstrepen (foto 3) en Karel De Gucht dit weekend de kranten vullen. De Gucht met een voorpublicatie van zijn boek Pluche. Over de banalisering van extreemrechts  in Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad  en De Standaard. Daarover uiteraard later meer op deze blog. Verstrepen mocht een en ander uitleggen in De Morgen  en Het Nieuwsblad. De media hebben zich op de ex-VB’er gestort. Jurgen Verstrepen in Het Nieuwsblad : “Vooral de linkse dan. (Hoeveel linkse media zijn er dan wel? Wat is er nog naast het links-liberale  De Morgen?, red.) In de hoop dat de Lijst Dedecker lukt wat de Vlaamse journalistiek niet is gelukt: het Vlaams Belang terugdringen. ’t Is vreemd. Ik ben de voorbije uren niet veranderd maar toch zegt Caroline Gennez (SP.A-fractieleidster in het Vlaams parlement, red.)  nu wel goeiendag tegen mij. Terwijl ik dezelfde rechtse liberaal van vroeger ben gebleven. Sommige Belangers negeren me dan weer sinds vandaag. Die hebben een cordon rond mij gelegd. Toch iets wat ze anderen altijd verwijten.”

Verstrepen ziet “de psychologische tik die de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2006 hebben uitgedeeld” als een kantelmoment in de recente geschiedenis van het VB. Verstrepen: “Voor het eerst kreeg het Vlaams Belang te horen dat de bomen niet tot in de hemel groeien. Nederlagen creëren spanningen, ook bij het Belang. Sommigen zijn op de verruimers gaan schieten en opnieuw op de vertrouwde, extreemrechtse as gaan zitten. Herinner u de manier waarop Filip De Man briesend te keer mocht gaan en door niemand echt werd teruggefloten. Er is een kramp in het Belang gekropen, een soort van onvermogen om met een nieuwe politieke en maatschappelijke realiteit om te gaan. Vlaanderen verandert veel sneller dan het Belang kan bijbenen.” Verder heeft Verstrepen “moeten vaststellen dat sommige Belangers Forza Flandria (een bundeling van alle rechtse Vlaamse krachten, red.)  exclusief naar beeltenis en inhoud van hun eigen partij willen boetseren” en dat bij sommige Belangers ook een gebrek aan strijdlust heerst. “Voert alleen maar verbale oppositie en wordt daar door de belastingbetaler behoorlijk voor betaald. Voor sommige VB’ers mag dat makkelijke leven tot in de eeuwigheid blijven duren.”

In zusterkrant De Standaard  weet columnist-auteur Tom Naegels niet meer welke verklaring hij moet geloven over wat zich de voorbije dagen heeft afgespeeld bij het VB. Tom Naegels: “Ik heb nu drie versies van een conflict binnen de partijleiding, en ze spreken elkaar alledrie tegen.” Een eerste versie is dat Verstrepen afhaakte omdat de omvorming van het VB tot “een beschaafd rechts-conservatieve partij" gedwarsboomd werden door Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel. Volgens Verstrepen zouden Philip Dewinter en Gerolf Annemans Verstrepen en de pogingen om het VB om te bouwen tot op het laatst verdedigd hebben in het partijbestuur. Tom Nagels: “Architect van de verruiming, een soort Hugo Schiltz eigenlijk – dat is nog eens een nieuwe omschrijving voor Dewinter. Meestal wordt dié toch in het kamp van de starre hardliners geplaatst, en Vanhecke in het andere?” Een tweede versie zoekt Tom Naegels bij gewezen VB-kaderlid Geert Van Cleemput. “Bij hem is Dewinter het grootste struikelblok voor een intern beschavingsoffensief, maar hij ziet Vanhecke en Annemans niet als opponenten, maar als slaafse lakeien van Dewinter, bang van diens macht.” Bij Van Cleemput is het een “Vlaams Belang dat alle Vlaams-nationale en ethisch-conservatieve reflexen ondergeschikt gemaakt heeft aan Dewinters agressieve racisme.” En dan is er nog Naegels’ eigen idee. Tom Naegels: “En ik die dacht dat het gewoon om seks ging”, verwijzend naar allerlei insinuaties (trouwens dit weekend ook nog in  Het Nieuwsblad, red.)  over een persoonlijke relatie tussen Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel. Tom Naegels: “Niet dat het mijn zaken zijn. Maar toch: als het dat is, verbeuzel mijn tijd dan niet met strategische of ideologische conflicten binnen de partijtop. Maak me niet lekker met hervormers en radicalen, als de belangrijkste spelers zowel het een als het ander kunnen zijn. De vliegen op de muur zijn duidelijk ook niet meer wat ze geweest zijn.”

Een andere Tom, Tom Cochez in en van De Morgen, ziet dan weer Pauvre Philip  als de grootste pineut. Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel hebben Dewinter op zijn plaats gezet nadat die zowat de halve partij gemobiliseerd had om hem bij te staan in zijn mislukte gooi naar ’t Schoon Verdiep bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Maar Dewinter is nog niet uitgeschakeld. Tom Cochez: “Daar zijn drie goede redenen voor: de politieke ervaring van Dewinter, zijn electorale kracht en zijn verleden als sterke man binnen de partij. Dewinter weet hoe hij politiek moet overleven en is daar intussen ook al een tijdje opnieuw mee bezig. Er kan moeilijk naast gekeken worden hoe Dewinter in de aanloop naar 10 juni opvallend uit de partijcampagne blijft. Op het laatste partijcongres speechte hij niet en zat hij niet op de persconferentie. Tegelijk organiseert hij zijn eigen campagne, onder meer met zijn boek Zeggen wat u denkt. Op de presentatie daarvan was trouwens niemand van het kamp-Vanhecke aanwezig. Het doel is duidelijk: Dewinter beseft dat 10 juni voor zijn partij wel eens geen al te groot succes zou kunnen worden. Niet Philip Dewinter maar Frank Vanhecke zal daar de sigaar voor mogen smoren. Dat gecombineerd met een eigen sterke score kan Dewinter opnieuw ademruimte geven. En dan is er nog zijn verleden als sterke man binnen de partij. Die vele jaren hebben hem de kans gegeven om alle kamers binnen de partij van binnen en van buiten te kennen. Spionnen van Dewinter zitten overal en dat er door zijn nog steeds bijzonder loyale medewerkers geklikt en gebrieft wordt, waar nodig, staat buiten kijf. De buitenwereld zal de komende dagen zonder twijfel een overdosis van het lachende en keuvelende triumviraat Dewinter-Vanhecke-Annemans voorgeschoteld krijgen, maar achter die façade woedt een vuile oorlog.”

Enige troost voor Philip en de anderen is dat het de voorbije week duidelijk is geworden dat het wetsvoorstel om neonazi-organisaties en -manifestaties te verbieden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070318) en het wetsontwerp om corrupte ambtenaren en voor racisme veroordeelden hun burgerrechten tijdelijk af te nemen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070416) niet gestemd geraken vóór de parlementsverkiezingen op 10 juni.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (13) | Tags: verstrepen, dewinter |  Facebook | | |  Print