27-04-07

Nog meer volk overboord

In  Knack maakt historicus Bruno De Wever, niet te verwarren met zijn broer N-VA-voorzitter Bart De Wever, deze week een interessante historische vergelijking. Aanleiding is de vaststelling dat in partijen die in wezen tegen de staat zijn maar toch hunkeren naar machtsdeelname, op het toppunt van hun groei de crisis in zich dragen die het einde van de partij inluidt. Zo verging het de Volksunie, en zou het wel eens kunnen uitdraaien met het VB. Intussen heeft na Jurgen Verstrepen een tweede VB-Vlaams volksvertegenwoordiger het VB geruild voor de Lijst Dedecker. Het VB heeft over die overstap(pers, want ook VB-artdirector Fabrice Morreau is weg) een mededeling verspreid. Het VB verwijt Dedecker wat het zelf doet. 

In Knack  zet Bruno De Wever (Universiteit Gent) deze week het huidig gekrakeel bij het VB in een historisch perspectief. Bruno De Wever: “Ik zie het Belang zwalpen. Het is niet voor het eerst dat er pogingen tot frontvorming bij rechts worden ondernomen. Ik zie parallellen met de jaren dertig toen men in rechtse kringen een antwoord zocht op de groei van de BWP (Belgische Werklieden Partij) en de samenwerking tussen de socialisten en de liberalen. Men wilde Paars breken. Door het succes van (extreem-) rechtse partijen als VNV (Vlaamsch Nationaal Verbond) en Rex leek machtsdeelname en het breken van de Belgische staat een realiseerbare droom. Er was sinds de jaren twintig ook een sterk anti-belgicisme ontstaan, waardoor de tijd rijpleek voor een breder front.” In 1936 lijdt de Katholieke Vlaamse Volkspartij (KVV) een zware nederlaag en boekt extreemrechts grote winst. De concentratiebeweging lijkt realiteit te worden. Op initiatief van de KVV komen er onderhandelingen met gematigde leden van het VNV en met de extreemrechtse partij Rex, die de grondslag moeten leggen van een christelijke Vlaamse volkspartij. “De fascisten binnen het VNV en bij de katholieken het ACW hebben die samenwerking toen getorpedeerd”, zegt Bruno De Wever. “De leider van het VNV, Staf De Clercq, wil niet verder met de KVV omdat hij de alleenheerschappij in Vlaanderen nastreeft. Dat zie je nu ook (bij het VB, red.)  in beperkte mate: men wil de touwtjes in eigen handen houden.” Na 1938 sterft het initiatief door verkiezingsnederlagen van het VNV en Rex. Bruno De Wever: “De militanten keerden de partij de rug toe. Ook het Vlaams Belang, dat in belangrijke mate geworteld is in de Vlaams-nationalistische tradities, moet rekening houden met zijn basis.Die is in wezen antistaat en wil helemaal geen frontvorming of verruiming, omzo aan de macht te kunnen deelnemen. Op die grenzen lijkt men nu gestuit.”

Ver van ons om te zeggen dat het einde van het VB is ingeluid. Laat ons daarvoor de verkiezingen op 10 juni maar even afwachten. Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober heeft het VB in Antwerpen een psychologische nederlaag geleden, maar op Borgerhout en een paar andere plaatsen na is het VB bij de gemeenteraadsverkiezingen overal nog vooruit gegaan. Maar het is een feit dat de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen “een psychologische tik” waren, en na Jurgen Verstrepen stapt nu ook Vlaams volksvertegenwoordigster Monique Moens uit Neder-over-Heembeek over van het VB naar de Lijst Dedecker (LDD).  Eerder op de dag geraakte gisteren bekend dat artdirector Fabrice Moureau (foto 1) overstapt naar de LDD. Moureau is de bedenker van het partijlogo van het Vlaams Belang – al moest hij daar niet veel moeite voor doen, even grasduinen in publicaties van organisaties die geworteld zijn in de collaboratie en klaar was Kees (zie: http://www.blokwatch.be/content/view/105/67/lang,nl). Maar Moureau zorgde ook voor de persoonlijke websites van onder andere Philip Dewinter en Anke Van dermeersch, en gaf vorm aan de campagnes ‘Hart voor Antwerpen’, ‘Antwerpen troef’ en ‘SOS democratie’. Morreau, nochtans een persoonlijke vriend van Philip Dewinter, stapt op omdat hij ziet hoe de partijlijn alsmaar harder wordt, er bij de opmaak van het economisch programma van het VB (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20051128) geen plaats was voor de persoonlijke interesses van Morreau – personen met een handicap en sociale zorg – en wat er al nieuw zou zijn aan dat economisch programma alweer opgeborgen is voor de recepten uit de beginjaren van het Vlaams Blok. Monique Moens (foto 2) vindt dat “de laatste restjes openheid in het Vlaams Belang aan het wegvlieden zijn”. De deur waarvan ze drie jaar geleden dacht dat die op een kier stond voor nieuwe inzichten en mensen, is opnieuw dicht. “Met de sleutel vanbinnen.”

“Het Vlaams Belang is niet onder de indruk van de overstap van enkelingen”, luidt het, maar het is toch al de tweede keer op evenveel weken tijd dat het VB zich verplicht ziet op haar website te reageren op de overstap van één van haar Vlaamse volksvertegenwoordigers naar de LDD. Het VB meent “dat Dedecker met zijn actieve pogingen om de grote Vlaams-nationale partij te verzwakken allerminst Vlaanderen dient”, alsof Vlaanderen gediend is met het VB. Driekwart van de stemgerechtigde Vlamingen meent alvast van niet. Het VB verwijt Dedecker dat hij “actief kaderleden en mandatarissen van het Vlaams Belang contacteert en hen probeert te overhalen om over te stappen”. Alsof het VB niet hetzelfde doet, vooral richting N-VA’ers en verloren gelopen VLD’ers. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Het gebeurt wel meer in die middens. (Illustratie 3, klik eenmaal op de illustratie voor een grotere afbeelding: illustratie van Erwin Vanmol die bedoeld was voor de cover van de Knack  van deze week, maar uiteindelijk slechts binnenin gebruikt werd. Titel van het artikel had Hoe zwaar is het Vlaams Belang gekwetst?  moeten worden, bij de eindredactie werd het echter het bravere Van het rechtse front geen nieuws. Een kleine illustratie van Karel De Guchts stelling dat de pers verzuimt duidelijkheid te scheppen over het VB en het VB zo in een pluchen zetel helpt.)

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (7) | Tags: dedecker, vlaams belang |  Facebook | | |  Print

Commentaren

Ratten? (woordgebruik AFF) Toch oppassen met zulke woorden te gebruiken...

Mensen gelijkstellen met dieren, ongedierte...

In welk regime van de eerste helft van de vorige eeuw hebben we dat nog gehoord?

Gepost door: AFF | 27-04-07

Het zinkende schip? ..... ik noem het ballast overboord gooien. En wat dan nog, het VB is de laatste jaren veel te soft geworden, dat er maar snel een nieuwe radicale militante partij komt die voet bij stuk houd en tot actie overgaat in plaats van al dat blabla

Gepost door: 18 | 27-04-07

Titel De eerste reactie op ons bericht komt niet van het AFF, iemand heeft verkeerdelijk de naam AFF getypt i.p.v. zijn of haar naam. Maar de man of vrouw heeft wel gelijk, in de titel is daarom niet langer sprake van ratten.

Gepost door: AFF/Verzet | 27-04-07

Ratten verlaten.... Goed zo.

Toch hebben jullie rekening gehouden met mijn opmerking!

Groeten van Pietje

ps. had deze morgen mij vergist, en AFF in plaats van Pietje gezet. U weet het ook, het is niet de eerste keer dat Pietje u op een bepaald stigmatiserend "beerput"-woordgebruik betrapt. Dit woordgebruik is wellicht ingegeven door haat. Men heeft mij altijd geleerd dat haat het denken vertroebeld. Vergis ik mij?

Heb hierover ook klacht ingediend (cf. rubriek foute blog)...

Gepost door: Pietje | 27-04-07

Is dat het linkse alternatief? Steun aan een hyperliberaal fluitpartijtje van egofreak and pluimgewicht DD? Wat is erger voor de arbeiders?

Gepost door: Jos | 27-04-07

rechtzetting: haat vertroebelt het denken...

Gepost door: Pietje | 27-04-07

VB-ratten op de foto (met dank aan Knack) Doe zo voort aff?

Gepost door: Pietje | 10-05-07

De commentaren zijn gesloten.