12-05-07

Suzanne van Well, de oma van Luna

Vanaf volgende week schrijft de oma van Luna elke zaterdag tot aan de verkiezingen op 10 juni een column in  De Morgen. Dit weekend publiceert de krant over twee volle bladzijden een interview met deze 67-jarige kranige dame. Een paar fragmenten.

Suzanne van Well: “Zinnetjes zoals 'dat kan toch niet?' vind ik absurd. De vraag die er toe doet is: 'Hoe kon dit ontstaan? Waar is dat gevoed?'. Ik hamerde er bij mijn kinderen altijd op om de juiste vragen te stellen. Oordelen vanuit schuld en boete is uit den boze. Laatst heb ik me weer vreselijk zitten te ergeren toen ik Sarkozy hoorde zeggen: 'Ik wil Frankrijk beschermen'. Dezelfde Sarkozy die kinderen van drie jaar wil laten screenen om te kijken of ze genetisch bepaald crimineel zijn. Foute vraagstelling. De vraag is niet 'welke jongere zal iets slechts doen?', maar wel: 'hoe kan ik jonge mensen begeleiden zodat de maatschappij zo gezond mogelijk blijft?'." Zijn bij de zaak-Van Themsche de juiste vragen gesteld over dader, zijn motivatie en actie? "Over Hans Van Themsche zelf wil ik me niet uitspreken. We weten het niet, eerst moet het proces komen. Maar, elke moord heeft een context. Deze moord gaf, wegens de gekozen doelwitten, aanleiding om grondig na te denken over racisme. Die jongen is door het lint gegaan, daar ben ik van overtuigd. Het kan iedereen overkomen. Alleen denk ik dat mijn 'door het lint gaan' zou resulteren in het woest tekeergaan in de aarden potten hier op mijn terras, à la limite in het uittrekken van alle mooie bloeiende bloemetjes.

Ik stel me vragen over een evolutie binnen onze maatschappij. Veertig jaar geleden waren er ook racisten. Ze zijn er altijd geweest. Racisme heeft te maken met angst, met moeilijk omgaan met verschillen, met een vreemd idee over zuiverheid. Tot voor kort echter had dat ambigue gevoel geen straatsrecht. De mensen die racistisch waren, bleven in hun groepjes, vertelden het aan elkaar, bleven redelijk discreet. Nu is het een soort waarde geworden: men verkondigt het, men is er trots op. Hier wil ik echter niet meteen het proces van Van Themsche aan koppelen. Wel van een maatschappij die een bepaalde manier van fout denken bestaansrecht heeft gegeven. Dat hebben we in onze geschiedenis nog meegemaakt."

De Morgen  verwijst er niet naar, maar in Het Nieuwsblad  liet Philip Dewinter deze week optekenen dat onze beschaving superieur is aan andere. Overigens liet ook SP.A'er Tuur Van Wallendael zich dat ook eens in een onbewaakt moment ontvallen. Terecht? Suzanne van Well kijkt verder dan Dewinters neus lang is. Suzanne van Well: “Wij leven in een rijk land, waarin we denken beschermd te zijn. Bij ons mag zoiets niet gebeuren. Mag het in andere contreien dan wel? Ik voelde weer de ergernis die al langer in mij huisde. Toen ik bij nieuws over onlusten in Afrika mensen hoorde zeggen: 'Ach, die primitieve volkeren zijn bloeddorstiger, die hakken er makkelijker op los'. Bon, denk ik, die gelegenheidscommentatoren hebben hun vaderlandse geschiedenis over kolonialisme en wereldoorlogen dus niet gelezen én ze kennen de hedendaagse politiek in Europa evenmin. Maar ze stellen zich zo graag boven de rest. Op een tentoonstelling las ik ooit onder een foto: 'De missiezusters leren de zwarte vrouwen hun baby's verzorgen'. Onze gids, van Afrikaanse origine, wees ons erop en voegde er fijntjes aan toe: 'Wat een geluk hé, want voor de komst van de missiezusters hadden de Afrikaanse moeders nooit hun baby's verzorgd'. Wat denken wij, weldenkend beschaafd volk, wel wie we zijn? Intussen trekken pedagogen naar Afrika om te onderzoeken waarom kinderen daar veel minder angst ontwikkelen en 's nachts zelden huilen. Het antwoord is: door de goede zorg van de moeders, die hun kinderen lang bij zich op hun lichaam dragen. Onze Europese kwaal is ons superioriteitsgevoel.”

Behoort Suzanne van Well niet tot een welbepaalde groep, met name die van de weldenkende, progressieve mensen? Suzanne van Well: ”Ik zou meer zeggen. Ik durf voor die groep een slogan te gebruiken, geleend van een eigenaardige bron, het Vlaams Belang. 'Eigen volk eerst' vind ik nog altijd iets waarin ik me totaal herken. Alleen wil ik die invulling van 'eigen volk' goed bekijken. Er is in mijn familie iets verschrikkelijks gebeurd en binnen een week had ik een doos vol brieven, kaarten, e-mails, telefoontjes, berichten van mensen uit België en de rest van de wereld. Allemaal wilden ze iets zeggen, aanwezig zijn, ons helpen, meevoelen en -rouwen. Dat is 'mijn eigen volk'. Al die mensen van wie ik weet dat er solidariteit is. De kleur van die mensen, de plek waar ze geboren zijn, hun godsdienst, dat doet er niet toe. Ze zijn wel mijn volk, waar ik me in herken. Dus dat komt uiteraard eerst. Ik moet toegeven dat alle extremisten, integristen, niet horen bij 'mijn eigen volk'. Uiteraard zou ik het fijn vinden als ik elke evangelist of integrist die ik ontmoet zou kunnen 'bekeren'. Ik zou het fijn vinden als ik het gevaarlijke denken kon uitgommen. Na de eerste Zwarte Zondag werd ik onmiddellijk lid van Charta 91. We zochten naar manieren om te bevatten hoe het kwam dat zoveel mensen voor het Blok kozen. Ik was er vrij snel van overtuigd dat een groot deel van die kiezers zich geen fascisten noemen en het in wezen niet zijn. Dat is voorbehouden aan een belangrijke harde kern binnen die partij. De rest kiest voor het Blok - het Belang - omdat men vermoedt dat die partij traditionele waarden aanhangt, pro Vlaanderen is en dat het de angst zal blussen. Ik heb echter altijd geweten dat die mensen op een fascistische partij hebben gestemd.”

'Er is een ideologie die dit soort gruwel mogelijk maakt', las Suzanne van Well voor op Luna's begrafenis. Suzanne van Well: “(…) Na dat zinnetje ben ik door verschillende mensen aangesproken die zeiden: 'Ik vond het wel schoon wat je zei, amai, daar heb je het Vlaams Belang goed aangepakt'. Eerlijk gezegd, ik zag het breder. Ik had het over een lijn van denken, die bewezen heeft gevaarlijk te zijn. Het gaat ook over het verengen van begrippen, zoals het Belang met de term Vlaamse identiteit doet. Bij hen gaat het om gekoketteer, over Vlaams-nationalisme. Dat nationalisme stoort me. Voor de rest noem ik mezelf een trotse Vlaming. Vlaams zijn is mijn aard. Tegelijk ben ik gelukkig dat ik op taalgebied apatride ben, dat ik twee moedertalen heb. Als ik Molière lees, ben ik fier en blij dat het mijn cultuur is." En als ze Claus leest... “Dan herken ik me perfect en zeg ik: 'Oh, wat zijn we toch een gezellig, eigenaardig en surrealistisch volk'. Als ik de Vlaamse primitieven bewonder, denk ik aan wat 'wij' aan de schilderkunst meegegeven hebben. Ga ik in Venetië de grote Italiaanse meesters bekijken, dan zeg ik: 'Schitterend, maar ik vind Van Eyck toch schoner'. (lacht)  Fierheid, trots op de eigen geschiedenis. Ik begrijp de term 'behoren tot een volk' dus wel, maar de uitsluiting die men eraan koppelt, begrijp ik niet. Mijn oorspronkelijke beroepsmilieu was en is dat van de film. Daar werk je per definitie samen. Je individualisme moet dat van de ander begrijpen. Met je sterktes moet je samenwerken.”

Na de moord op Oulematou en Luna wilde één partij zich nadrukkelijk 'bewijzen'. Suzanne van Well: “(zucht) I n de week voor de begrafenis heeft hun opportunisme het weer eens gehaald op hun zogenaamde decency. Een van de eerste berichten in de mailbox voor rouwbetuigingen was van het VB.” Jullie hebben hun troost, steun, medeleven consequent geweigerd. “We weigerden elke politieke recuperatie. De democratische partijen hebben zich daaraan gehouden. Zij zijn op onze aanvraag ook niet verschenen op de begrafenis. Dan is het vreemd vast te stellen dat het Belang zijn opportunisme meteen exposeert en meldt dat het er niets mee te maken had. Dat Dewinter er persoonlijk niets mee te maken heeft, klopt. Wat er wél mee te maken heeft, is de sfeer die in deze maatschappij heerst, waarin zowel een Le Pen, een Ayatollah als een Dewinter en een Bush haat prediken. (pauzeert) Ik herinner me ineens de woorden van een andere kleinzoon van mij, elf jaar oud. Hij vroeg op een dag aan zijn mama: 'Waarom heeft die man op Luna en N'Doei geschoten, er waren toch ook andere mensen op de straat?' Ze antwoordde: 'Omdat N'Doei zwart is'. De absurditeit van dat antwoord werd vertaald in de blik van dat kind. Hij vroeg: 'Ja, en dan?' En dan? Dat is dus ook een selectiecriterium voor mijn 'eigen volk': mensen die antwoorden 'en dan?’”

Vanaf zaterdag dus de columns van Suzanne van Well in De Morgen. Waarom? Suzanne van Well: “Het brengt orde. Ik schrijf veel voor mezelf en ik merk dat woorden en zinnen steeds noodzakelijk zijn om structuur in mijn ideeën te krijgen. Ik heb veel gedachten, ik wilde ooit alles studeren, alles meemaken, zien en smaken. Dat maakt het niet makkelijk voor mijn hoofd. Het is pas als ik het aan iemand uitleg of op papier zet dat ik een lijn zie. Het is geen emotionele verwerking, denk ik. Daarvoor hebben we meer steun in de familie en van vrienden, onder elkaar. En dat houden we het liefst buiten de krant. Maar schrijven en onderzoeken leert me te plaatsen en te begrijpen.”

11:04 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (17) | Tags: luna, racisme |  Facebook | | |  Print

Commentaren

POLITIEKE EXPLOITATIE De exploitatie van een zeer droevige gebeurtenis om electorale redenen zal misschien dit keer wel eens anders kunnen uitpakken.

Zeker als gelijkaardige feiten met autochtonen onderbelicht blijven...

De kloof in de samenleveing wordt desgevallend alleen maar groter...

Dank u, AFF, Knack... Joël De Ceulaer...

Gepost door: Van Themsche | 12-05-07

Heel erg... en ronduit ziekelijk die lijkenpikkerij van jullie.
Omdat toevallig en per grote uitzondering de dader eens blank was (en geen gebronsde zweed of zigeuner) kunnen jullie niet zwijgen over die moorden.

Hoelang nog gaan jullie blind blijven voor het geweld, diefstallen , verkrachtingen, moorden die het werk zijn van de allah-tonen ???

Gepost door: durandal | 12-05-07

Nog even een algemene beschouwing over AFF. Ik vind jullie site bij momenten (alé bijna dagelijks) echt goor en ranzig.
Altijd dat gestook, die insinuaties, dat geroddel...
Nooit eens gedegen journalistiek werk, jullie lijken de Morgen wel !
Probeer er iets aan te doen !

Gepost door: durandal | 12-05-07

Wat heb ik hier nog aan toe te voegen? De vorige reacties slaan nagels met koppen.

Gepost door: Pietje | 12-05-07

Deze keer komt het niet van mij ... vanaf nu al ik al mijn reacties opslaan, verdwijnen ze dan plaats ik ze gewoon terug.

Leg me liever eens uit wat het verband ik tussen Hans Van temsch en het Vlaams Belang, als het VB één miljoen kiezers en aanhangers heeft en haat predikt waarom komen gevallen zoals dit geval dan niet meer voor?

Waarom wordt er niets geschreven over wandaden van allochtonen die WEL aan de bron liggen van een incident als daden van Hans Van Temsche.

Het VB heeft in ieder geval meer fantsoen, zij doen niet aan lijkpikkerij, zij organiseren geen concerten, zij recupereren niet de moorden en andere criminele daden van links en allochtonen!

Kaviaarsocialisten van mijn kloten.

F 18 (fanclub Anja Hermans) groet u!

Gepost door: 1881 | 12-05-07

Nja, ik heb nog niet geweten dat een Marokkaan zich een wapen aankocht en op straat Vlamingen ging afknallen omdat hij die haat..Als dat eens zou gebeuren dan zal het VB het ook exploiteren..Zo gaat dat in politiek...Maar desondanks Van Temsche en de linkse campagne , blijft het VB zijn stemmen halen dus waarom zijn jullie zo boos?In feite is die hele overmediatisering en de VB heksenjacht enkel maar koren op de molen van het VB....Of vergis ik me?

Gepost door: Tiberius | 12-05-07

En dit is niet de echte AFF Deze blog is helemaal niet het echte AFF!!!!!
Oorspronkelijk was AFF niet communistisch maar anarchistisch...Meer uitgesproken antifascistisch kon je niet zijn in de nadagen van de jaren 70,als anarchist.En het waren tijden met het Grieks fascisme,Spaans fascisme,Pinochet,Argentinië enz...AFF was toen tegen elke vorm van agressieve autoriteit zoals de rijkswacht en fascistoïde staatsstructuren..Ze waren dan ook zeer populair in het punk milieu...Toen had het AFF nog geen rode ster als logo maar een rode driehoek(symbool van politieke gevangene tijdens het nazi regime dus)..zie url
Maar in de midden jaren 80 was AFF volledig geïnfiltreerd door RAL(later SAP),de oude anarchistische bezielers hadden er niets meer te zeggen en het gedachtengoedje werd communistisch(Trotski) en het logo een rode ster...Later toen ook SAP nagenoeg nauwelijks nog bezielers genoeg had om iets met het AFF te doen werd het overgenomen door de PVDA...En in deze handen zit het nog steeds...Dezelfde groep die de COMAC en Ché the World sites onderhouden...
Maar zeker geen KNACKERs hoor...

Gepost door: Tiberius | 12-05-07

Tiberius, ik zie weinig verschil tussen iemand doden met een wapen of hem doden door het hem tientallen keren tegen het hoofd te trappen of hem een betonijzer door het hoofd te boren.

Ik haalde het hier al meerdere keren aan dat jet Aff van vandaag niet meer de organisatie was van vroeger, de underdogs/kansloze werkloze jongeren van weleer werden vervangen door rondverwende ettertjes die ver van het gewone volk en arbeidersklasse staan ..... niet alleen staan ze er veraf maar ze lachen ermee.
Het AFF is geworden wat ze vroeger het meeste haatte, ze zijn niets meer dan de marionetten van de partijpolitiek, ik vraag me af in hoever ze "geleid" worden en in hoever ze zich daar zelf van bewust zijn ...

Het is niet toevallig dat mijn post hier verdwijnen, het gaat hem niet om de eerroof en laster maar om de nagels met koppen!

Gepost door: 1881 | 12-05-07

Laat me zo zeggen Je vergelijkt een beetje een banaan met een peer...Stel dat je een rechter was , zou je zulke zaken met elkaar vergelijken?Elke gewelddaad is er eentje apart.
Hadden die Marokkaanse jongeren de intentie om op straat te gaan en een Belg te doden?Nee,de omstandigheden hebben er naar geleid...Maar Van Temsche had weldegelijk de intentie van op straat te gaan en allochtonen te doden,er was duidelijk een racistisch motief met voorbedachte rade en gepland.Juridisch bekeken een zeer groot verschil.En als dan ook nog de tante van die kerel een VBster blijkt te zijn is het logisch dat er een link gelegd wordt.Ik als neutrale toeschouwer leg ook die link maar stel het VB niet verantwoordelijk(wat links wel doet) want er staat echt niet in hun programma dat je allochtonen moet afschieten,maar toch.Iemand uit een Agalev familie zal niet snel allochtonen afknallen,niet waar?Dewinter zal er even mee verveeld zitten als u..Ik begrijp best dat je je ergert aan de overvloedige exploitatie van dit voorval door links,het lijkt bijna of ze er blij om zijn maar dat is het gemene spelletje van politiek...en verheug je want het veranderd niets aan stemgedrag van de gemiddelde VB kiezer blijkbaar...

Gepost door: Tiberius | 13-05-07

AFF/PVDA Bedankt voor de info...

AFF heeft dus een hele evolutie gekend:

- eerst anarchistisch

- midden jaren 80 geïnfiltreerd door RAL(later SAP),
ideologisch communistisch(Trotski) met als logo een rode ster...

- en nu overgenomen door de PVDA...

Dezelfde groep onderhoudt de COMAC en Ché the World sites...

AFF hebt u daar nog iets aan toe te voegen?
Kan er nog iemand anders verdere info verschaffen?

Groeten van Pietje

Gepost door: Pietje | 13-05-07

Klopt niet echt, ik denk dat het individu de partij kiest die het best bij hem past. Als er morgen een nog meer radicalere partij komt dan het VB komt dan zal deze partij een ongeziene leegkoop kennen.

De doder gaan linken aan zijn tante gaat ook niet op.
Deze mevrouw wordt binnenkort grootmoeder van een "Marokkaans" kleinkind. Een van haar dochters heeft een relatie met een allochtone jongen waar ze nu zwanger van is. Ik denk dat je zienswijze helemaal niet opgaat! Deze vrouw haar kinderen zijn helemaal niet racistisch opgevoed. Deze zaken krijg je hier niet te lezen op deze blog, het zou de opgezette demagogie hier kunnen verstoren.

Hans Van Themsche is een gestoord persoon, hopelijk gaan we binnenkort weten wat de beweegredenen waren. Als zijn beweegredenen louter en alleen racistisch waren had hij nooit de kleine Luna gedood.

Extreem-links (inclusief Groen) moorden niet maar zetten de hele maatschappij op een destructieve koers. De kruik gaat te water tot ze barst, alles en iedereen heeft zijn grenzen.

Kijk naar helden zoals Anja Hermans, een grote bek opzetten en criminele feiten plegen en na twee uur gevangenis zit ze al met een voorwerp in haar polsen te poken en als dat niet lukt klacht neerleggen tegen cipiers en ordehandhavers. Dit terwijl deze zeug in haar hele leven nog geen klop gewerkt heeft en vrolijk elke maand een werkloosheidsuitkering opstrijkt.

Gepost door: 1881 | 13-05-07

ah! Een paar onschuldige vrouwen overhoop schieten uit zogezegd racisme, ... voor mij is da ne laffe ziekelijke psychopaat. Nen echte racist, had wel andere doelen gekozen volgens mij.

Wat ik verder vooral wel straf vind, is dat als er sprake is van omgekeerd racisme en duidelijk sprake is van omgekeerd racisme dat telkens met de mantel der liefde wordt toegedekt.

Een aantal "jongeren" die een meisje verkrachten net omdat ze "blank/westers" is bvb, daar heb ik gene Roy Bert Second naar toe zien gaan of zijn medeleven horen uitdrukken, Het fake gedoe in de nu doodgezwegen zaak remerie, al vergeten ? ... Patrick Mombaerts al vergeten ? De machinist die een blok beton vanop een brug in Schaarbeek door zijn cabine kreeg al vergeten ? De busmoord ook al vergeten, ah ja, dat was geen moord natuurlijk dat was net zoals het geval Mombaerts een accident de parcours, ongetwijfeld net zoals die man die doodgetrapt is in Borgerhout, ook wel een accident , ook geen racistische moord.

Allemaal geen racistische moorden, maar accidenten, van jongeren met een ongelukkige jeugd, die het nooit meer zouden doen...

Walgelijk gewoon , om van te kotsen, de mannier waarop de media hier mee omgaat , al dan niet op bevel van de politiek.


En dan vergeten we de grote mediashow op de markt in Sint-niklaas nog te vermelden.... die Vuile racisten zijn nog altijd niet gevonden, terwijl ze normaal gezien toch al lang tegen de schandpaal hadden moeten staan nietwaar ?

--------------------------------------------------------------------------------

Gepost door: Mier | 13-05-07

Het is vooral zielig hoe de VRT het VB op allerlei mogelijke manieren probeert te bekladden en speciaal oud nieuws uit de prullenmand haalt voor dit doel.

Gepost door: bOMpA | 13-05-07

Ik voeg toe dat AFF enkel een blog is en allang geen actiegroep zoals vroeger...De militanten van de PVDA voeren actie onder hun eigen naam...U kan morgen ook een blog beginnen van de VMO,ook al bestaan die niet meer...Zoiets is het dus..Enkel iemand uit de PVDA kring die dit geërfd heeft en nog wat doet alsof het AFF nog echt bestaat en richtten zich expliciet tegen het VB.
81Je kan echt niet elke misdaad over dezelfde kam scheren en het racisme van Marokkaantjes daarmee kan je de daden van Van Temsche niet vergoeilijken...Dat de VRT een andere tonatie aanslaat bij misdaden van allochtonen werkt mij ook op de zenuwen....
Maar toch blijven die racistische moorden in onze Belgische geschiedenis een unieke gebeurtenis die nog nooit eerder hier gebeurde..En zoiets heeft meer impact dan die andere misdaden waar jij het over hebt...De media leeft er van.Zij bepalen wat belangrijk is...
Ik ken de opvoeding niet van die Hans...Maar iets haperde er toch aan hem als je willekeurig vreemdelingen afknalt en een kleutertje...Waarom persé vreemdelingen en geen flikken of leraars of vette mensen?Eigenlijk heeft die kerel het zo een beetje het verneukt voor radikale nationalisten want nu kan men zeggen...kijk tot wat racisme in staat is...(had hij vette blanke mensen afgeknald gaf niemand er wat om,behalve als het een vet kleutertje ging)Mensen zijn rare beestjes.
Hopelijk gebeurt dit nooit meer...

Gepost door: Tiberius | 13-05-07

Tiberius, ik vergoeilijk dat helemaal niet. Ik gruwel van de zaken die in onze maatschappij gebeuren. Ik hang hier de klootzak uit omdat ik niet akkoord ben met deze blog en de manier waarop er hier halve waarheden en leugens worden geplaatst.
Enkele maanden geleden heb ik getracht om hier constructieve debatten te voeren ... tevergeefs! 18 is iets wat het Aff creeërde, het is niet de persoon die ik ben.

Aff/verzet is in alle opzichten veel erger dan het VB en al even idioot als de idioten van B&H en BBET.

Gepost door: 1881 | 13-05-07

Pietje Het is hier niet zoals bij het VBJ waar VBJ'ers ook nog wel andere lidkaarten op zak hebben, en je de getalsterkte van die extreemrechtse groepjes niet mag optellen. Bij het AFF zijn er mensen met een lidkaart van een politieke partij, maar dat is een minderheid.

Gepost door: AFF / Verzet | 13-05-07

waar heeft Van Themsche zijn vreemdelingenhaat vandaan ? toch niet door de vreemdelingen in de straten van het boerengat waar hij woonde ! Van Themsche kreeg de vreemdelingenhaat van thuis uit mee ,vader zit bij Voorpost , tante is kamerlid voor het VB en gans de familie stemt vurig VB. Ik zie de familie bijeenkomsten bij de Van Themsches zo voor mij , met veel animo en zonder zich te hoeven inhouden discussiëren over het VB-programma en eens goed de allochtonen door de mangel halen . die jongen is eigenlijk het 4 é slachtoffer . wie van kleins af hoort dat vreemdelingen de schuld van alles zijn haalt zich soms rare dingen in het hoofd .

Gepost door: yelloman | 18-05-07

De commentaren zijn gesloten.