30-06-07

Van de ene Hitler-groet naar de andere

Tijdens de verkiezingscampagne voor 10 juni zei VB-voorzitter Frank Vanhecke – door de VRT op sleeptouw genomen in Charleroi – dat het VB weinig of niets gemeen heeft met het Belgische Front National. Maar het was toch uitgerekend VB’ster Anke Van dermeersch (foto 1) die de blinde FN-senator Michel Delacroix (foto 2) begeleidde naar zijn stoel als donderdag de nieuwe senatoren hun eed aflegden. Delacroix, die zijn sympathie voor Léon Degrelle en de nazi’s nooit onder stoelen en banken heeft gestoken, bij wie bij een huiszoeking oorlogstuig en een stapel revisionistische literatuur is gevonden, werd in 2003 gecoöpteerd als FN-senator. Het is dus de twee keer dat hij de eed als senator mag afleggen, maar de man had er een probleem mee.  De Standaard noteerde: “Delacroix brengt zelfs iets uit wat lijkt op een Hitler-groet.” Maar niemand besteedt er aandacht aan. Het brengt ons echter naadloos naar een VB’er die ook wel eens problemen had met de juiste lichaamshouding, en deze week nog gehuldigd werd.

Op 24 mei overleed Ludo Switsers (foto 3), VB-gemeenteraadslid in Kontich en voormalig VB-provincieraadslid. De 52-jarige Switsers, stichter van zowat alle VB-afdelingen in de regio Kontich-Boom, werd in de Kontichse gemeenteraad herdacht met een minuut stilte en een verbijsterende toespraak van Kontichs burgemeester Jef Van Linden (CD&V). Van Linden zei over Switsers: “Hij is veel te vroeg gestorven. Switsers was een verdienstelijk man. Vanuit de provincie heeft hij voor onze gemeente veel nuttig werk geleverd.” Nochtans is zowat het enige waarmee Switsers de pers haalde als provincieraadslid een incident op 13 maart 1997 waarbij hij schijnbaar de Hitler-groet brengt.

Provinciegouverneur Camille Paulus had Anne Provoost de Interprovinciale prijs voor jeugdliteratuur  overhandigd, voor haar boek Vallen  (zie: http://www.anneprovoost.com/dutch/Vallen/VallenInhoud.htm) De gouverneur had daarbij gewezen op het gevaar om “te vallen voor de ogenschijnlijk mooie theorieën van de neonazi, die beweert op te komen voor het eigen volk” (zie: http://www.anneprovoost.com/dutch/Vallen/VallenPrijzenInt...). Voor het VB was dat natuurlijk erover. Bij de eerstvolgende provincieraadszitting eiste het VB het onmiddellijk ontslag van de gouverneur wegens “misbruik van zijn positie”. De gouverneur zou het vertrouwen van de bevolking geschonden hebben. In het tumult dat daarop ontstond stak Switsers zijn arm omhoog op een manier dat het leek alsof  hij de Hitlergroet bracht.

Switsers ontkende dat hij de Hitlergroet bracht. Switsers: “Ik stak mijn hand op om de socialistische fractie te groeten. Mag dat dan niet?” Philip Dewinter had niet veel problemen met de Hitler-groet. Philip Dewinter: “Ik kan begrijpen dat Ludo Switsers – een goed mandataris overigens – in een emotionele uitbarsting zoiets doet. Dat wil niet zeggen dat ik het goedkeur. We geven onze mandatarissen altijd de wenk niet op provocaties in te gaan. Het is ook koren op de molen van tegenstanders. Een sanctie? Neen, zover gaan we niet.” De zaak kwam voor de rechtbank, maar die achtte de Hitler-groet niet bewezen. Anderzijds omschreef ze Switsers gedrag wél als “een grove minachting” tegenover de provincieraad en de leden ervan. De rechtbank veroordeelde daarom Switsers wegens smaad tot twee maanden voorwaardelijk en een geldboete.

En die Switsers zou vanuit de provincieraad veel verdienstelijk werk hebben geleverd voor Kontich? Waarschijnlijk spelen persoonlijke affiniteiten tussen Switsers en de Kontichse CVP/CD&V hier een grotere rol. Alleszins hielp de CVP/VLD-meerderheid eind jaren negentig Switsers aan een zitje in de beheerraad van het Plaatselijk WergelegenheidsAgentschap (PWA) alhoewel andere oppositieleden hiervoor eerder in aanmerking kwamen. Switsers voelde zich de laatste jaren niet goed in het VB met al die nieuwkomers die voorrang kregen op de oudgedienden (Switsers was er al bij toen Karel Dillen in 1977 de Vlaams Nationale Partij (VNP) oprichtte.). Switsers verkoos echter de zaak intern te houden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060723). In de Kontichse gemeenteraad wordt Switsers opgevolgd door de 47-jarige VB’er Benny Mees.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 10 juni, hitler, fn |  Facebook | | |  Print

29-06-07

Morgen: dé Murga-parade

Omdat een stad niet alleen door politici, maar ook en vooral door mensen wordt gemaakt, publiceerden we hier op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar een artikel over de Murga’s die men in Antwerpen wilde samenstellen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061008). Murga is van oorsprong een Latijns-Amerikaans fenomeen. Het hele jaar door werkt men in elke wijk aan eigen melodieën, dans, teksten en kostuums voor een straatfanfare. Tijdens festivals, buurtfeesten en andere sociale gelegenheden trekken verschillende Murga’s erop uit , zwepen zij de menigte op en moedigen hen aan mee te zingen en te dansen. Plezier overheerst, maar sneren naar het beleid zijn evengoed mogelijk. Morgen, zaterdag 30 juni, komen de eerste tien Antwerpse Murga’s samen op straat (illustratie 1, eenmaal op de affiche klikken voor een grotere afbeelding).

Vanaf 15 uur wordt vanuit vier vertrekpunten door de stad geparadeerd, om tegen 16 uur allemaal samen te komen en de Antwerpse Grote Markt om te vormen tot een ‘Murgadrome’. Initiatiefnemer Gerardo Salinas vindt dat de Murga’s al een eigen, Antwerpse identiteit aan het krijgen zijn. Gerardo Salinas (in Gazet van Antwerpen ): “Dat was ook de bedoeling. Als ik nu met Argentinië bel, vertel ik over de Murga en dan spreek ik het woord op zijn Antwerps uit. In Buenos Aires zeggen ze namelijk Moerga.”

Op het Antwerps 0110-concert trad de eerste Murga-groep op, Los Murginales. Op Mano Mundo waren ze al met een paar, vorige zaterdag was alweer Los Murginales op straat in Borgerhout (foto 1) en zaterdag zijn ze met tienen: Los Murginales (de eerste, het voorbeeld voor anderen), Lamour Gaga (de grootste, met Junior Mthombeni van The Internationals als mentor), Fata Murgana (oriëntaals, met een snuifje samba), Los Dynamitas (een kindermurga), Carnaval Frontal (gipsy), Murga Afribel (geïnspireerd op de Rwandese cultuur), Murga Do Brasil, Murga Red A (hip hop), Murga Agrum (Balkanmuziek) en coSTA-Murga (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070323).

Deze Murga’s ontstonden vanuit workshops en bijeenkomsten in de Arenbergschouwburg en verschillende stedelijke culturele centra, muziekcentrum Trix, ontmoetingscentrum Het Oude Badhuis in de Stuivenbergwijk… Op andere plaatsen, jeugdcentrum Kavka bijvoorbeeld, geraakte men nog niet klaar met het samenstellen van een goede band maar belooft men er te zullen staan tegen de editie van 2008. Gerardo Salinas (foto 2): “Op het Kiel kwamen de mensen uit de woonblokken toegestroomd om te komen kijken, en dat is ook de bedoeling. Hopelijk komen zo er nog groepen bij. Ieder met zijn eigen dynamiek.” En dat is ook de bedoeling: de Murga wil de weerspiegeling zijn van de eigen identiteit van de groep.

Sammy Janssens was er ook bij op het Kiel, en vreesde aanvankelijk met de rood-witte Los Murginales-pakjes herrie met de paars-witte aanhangers van de Beerschot-fans op ’t Kiel. Sammy Janssens: “Maar niet. Het werd een vrolijk feest, waar allochtone jongeren al even aanstekelijk dansten en blank en zwart vrolijk verbroederden.” Murga’s worden wel eens vergeleken met carnavalgroepen, maar er is toch een verschil. Gerardo Salinas (in een Indymedia-interview): “Carnaval wordt door velen als folklore aanzien, terwijl de Murga een uiting van de multiculturele maatschappij van vandaag is en tracht de interculturele samenleving te bevorderen. Vandaag werken aan het erfgoed van morgen met de inbreng van iedereen en alle culturen.”

"In het Zuid-Afrikaanse Soweto is onlangs, naar Antwerps voorbeeld, een groep gestart. Dat is toch prachtig: cultuur die vanuit Afrika via Latijns-Amerika naar Europa komt. Telkens verandert door de plaatselijke invloeden en dan terug naar het land van oorsprong keert, om daar…” Het belooft morgen voor de verandering eens droog weer te zijn. Het kan dus niet stuk op en rond de Antwerpse Grote Markt.

01:08 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur |  Facebook | | |  Print

28-06-07

De Gentse Feesten-debatten

Hoe hij het precies doet, weten wij niet. Natuurlijk, Eric Goeman heeft overtuigingskracht. En blijkbaar is in de week voor 21 juli niet iedereen in verlof, of minstens toch niet in het buitenland. En de etentjes achteraf voor de panelleden zijn heugelijke gebeurtenissen. Na één van de keren dat we er zelf bij waren, kunnen we vertellen dat we al eens krokodil hebben gegeten. Feit is dat de debatten die Eric Goeman inricht tijdens de Gentse Feesten de crême de la crême verzamelt van de progressieve zijde. Du jamais vu, niet in  De Zevende Dag op de VRT of elders. Neem je agenda en noteer. De debatten vinden deze keer plaats in het Laurentinstituut in de Onderstraat. Telkens van 14 tot 18 uur.

Zondag 15 juli, Is internationale solidariteit nog mogelijk vanuit en binnen het Rijke Westen met de armen en uitgeslotenen? met Monseigneur Luc Van Looy (Bisschop Gent), Daniel Termont (burgemeester Gent), Jaap Kruithof (filosoof), Ankie Vandekerckhove (Vlaams kinderrechtencommissaris), Eric Corijn (prof. Dr. Centrum voor Stedelijk Onderzoek COSMOPOLIS, VUB), Rudy De Leeuw (voorzitter ABVV), Didier Vanderslycke (stafmedewerker Kerkwerk Multicultureel Samenleven, priester, ex-winnaar van de Prijs voor de Democratie, woordvoerder Forum Asiel en Migraties) + Liederen en gedichten door Willem Vermandere.

Maandag 16 juli, Is er nog toekomst voor de neoliberale globalisering? met Jan Pronk (2004  - 2006: Speciale gezant van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties in Soedan, Darfur en nu professor Theorie and Praktijk van Internationale Ontwikkeling, ISS, Den Haag), Jan Breman (emeritus hoogleraar Sociologie aan het Centrum voor Azië Studies aan UVA, Universiteit Amsterdam), John Vandaele (journalist Mo ), Chris Serroyen (Hoofd studiedienst ACV), Rik Pinxten (voorzitter Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging, prof. dr. vergelijkende cultuurwetenschappen, voorzitter Centrum voor Interculturele Communicatie en Interactie UGent), Saskia Poldervaart (Universitair docente vrouwenstudies/politicologie, andersglobaliseringsbeweging, was lid van Dolle Mina, actief in de fem-soc-beweging), David Dessers (andersglobalist, actief in Belgisch Sociaal Forum, auteur Ya Basta! ), Jaap Kruithof (filosoof).

Dinsdag 17 juli, Is er nog toekomst voor het socialisme? met Jan Marijnissen (voorzitter SP Nederland, fractievoorzitter SP Tweede Kamer, auteur), Jef Sleeckx (initiatiefnemer CAP, Comité Andere Politiek), Eric Corijn (prof.dr. Centrum voor Stedelijk Onderzoek COSMOPOLIS, VUB), Walter Pauli (adjunct-hoofdredacteur De Morgen ), Caroline Gennez (waarnemend voorzitter SP.A, eerste schepen Stad Mechelen bevoegd voor Economie, Werk, Onderwijs en Jeugd), Jan Dumolyn (historicus UGent, lid van Attac Vlaanderen), Jaap Kruithof (filosoof) + Muzikale interventie door Walter De Buck.

Woensdag 18 juli,
Hoe is men erin geslaagd een liberale veiligheidsstaat te construeren door de aanval op de idealen van Mei ’68? Zijn de vrijheidsstrijders van Mei ’68 verantwoordelijk voor de permissieve samenleving, voor de consumptiemaatschappij, voor het brutale kapitalisme van vandaag (dixit Sarkozy)?
Met Yves Desmet (politiek hoofdredacteur De Morgen ), Eddy Bonte (docent, journalist, publicist), Eric Corijn (prof.dr. Centrum voor Stedelijke Ontwikkeling COSMOPOLIS, VUB), Piet Piryns (redacteur Knack), Ida Dequeecker (feminist, lid VOK (Vrouwen Overleg Komitee) en BOEH! (Baas over eigen hoofd, dat opkomt voor het recht van vrouwen om een hoofddoek te dragen), Saskia Poldervaart (Universitair docente vrouwenstudies/politicologie, andersglobaliseringsbeweging, was lid van Dolle Mina, actief in de fem-soc-beweging), Marc Reynebeau (journalist, historicus, auteur) + Poëzie door Patricia Lasoen (dichteres).

Donderdag 19 juli,
Gaan we globaal ten onder aan het Westers ontwikkelingsmodel? Ecologische ingrepen of sociale strijd?
met Peter Tom Jones (burgerlijk ingenieur Milieukunde, post-doctoraal onderzoeker KULeuven, auteur van o.a. Terra Incognita  en Globaal ten onder, kandidaat senator Groen!, Attac Vlaanderen), Margaretha Guidone (intussen beroemde huisvrouw en ecologiste uit Kapellen, fan van Al Gore, sprak op VN-klimaattop in Nairobi de wereldleiders toe, kandidaat volksvertegenwoordiger SP.A), Lucas Reijnders (Hoogleraar Milieukunde Universiteit Amsterdam, medewerker Stichting Natuur en Milieu, auteur), Johan Albrecht (Centrum Milieueconomie en milieumanagement UGent, Senior Fellow Itinera Institute), Bram Claeys (Beleidsmedewerker Energie, klimaat en mobiliteit in Bond Beter Leefmilieu), Erik De Bruyn (Scheikundige, milieuambtenaar en woordvoerder van SP.A-Rood, de linkerzijde in de SP.A), Kris Peeters (Vlaams minister-president, voorheen Vlaams minister voor Leefmilieu).

Vrijdag 20 juli, Vertegenwoordigers van Gentse sociale bewegingen en actiegroepen ondervragen leden van het nieuwe Gentse schepencollege met Tom Balthazar (schepen van Milieu en Sociale Zaken), Mathias De Clercq (schepen van Economie, Werk, Jeugd en Middenstand), Martine De Regge (schepen van Openbare Werken, Stadswoningen en REG), Geert Versnick (schepen van Intercommunales en voorzitter OCMW), Karin Temmerman (schepen van Stadsontwikkeling, Mobiliteit en Wonen), Anke Hintjens (Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen), Chris Bens (Hand in Hand Gent), Michel Vanhoorne (Coördinator LEF, Links Ecologisch Forum).

Zaterdag 21 juli, Liberalisering in de landbouw, de logica van de agro-business? Het einde van een duurzame en kleinschalige landbouw? Nefaste gevolgen voor boer, consument en milieu zowel in het Zuiden als in het Noorden? met Jean-Pierre De Leener( tuinder, woordvoerder Vlaams Agrarisch Centrum, lid Europese CPE en Via Campesina, ondertekenaar Landbouw 2015), Louis De Bruyn (Bestuurslid van Wervel, coördinator van de Werkgroep Biodiversiteit "Werkgroep Eigen Zaadteelt"), Piet Vanthemsche (ondervoorzitter Boerenbond), Sophie Dewispelaere (raadgever landbouw kabinet Minister-President Leterme), Dirk Barrez (VRT-journalist, auteur, initiatiefnemer Global Society), Johan Swinnen (prof. Ontwikkelingseconomie, directeur onderzoeksgroep voor Voedselpolitiek, Overgang en Ontwikkeling KU-Leuven) + Uitreiking van de Prijs voor de Democratie 2007 om 19.30 uur op het groot podium dat op Bij Sint-Jacobs staat.

Zondag 22 juli, Graaitaks, vermogensbelasting, allemaal graaien of nog hogere toplonen? met Vera Dua (voorzitter Groen!), Dirk Barrez (journalist VRT, auteur), Peter Leyman (ex-gedelegeerd bestuurder Volvo Europe; volksvertegenwoordiger CD&V-NV.A), Dries Lesage (politicoloog UGent en auteur van Mondialisering en fiscale rechtvaardigheid ), Jozef Mampuys (Hoofdredacteur Raak, KWB), Etienne Vermeersch (moraalfilosoof), Hans Bonte (parlementslid SP.A, voorzitter commissie Sociale Zaken, licentiaat sociologie en politieke wetenschappen, schepen en voorzitter OCMW Vilvoorde), René De Preter (OCMW-raadslid Antwerpen, auteur van Geld en Macht ).

Maandag 23 juli, Is er nog toekomst voor de sociale gelijkheid? (of wordt het toch de neoliberale keuzemaatschappij, de 24-uurseconomie, het brutale consumentisme?). Met Jan Breman (emeritus hoogleraar Sociologie aan het Centrum voor Azië Studies UVA, Universiteit Amsterdam), Koen Raes (gewoon hoogleraar ethiek en rechtsfilosofie Rechtsfaculteit UGent), Jan Van Der Poorten (vakbondsafgevaardigde VW-Vorst, kandidaat volksvertegenwoordiger SP.A), Godfried Engbersen (hoogleraar Algemene Sociologie Erasmus Universiteit Rotterdam, auteur boeken over hedendaagse vormen van sociale ongelijkheid), Dirk Van Duppen (huisarts  Geneeskunde voor het Volk, PVDA+ districtsraadslid Deurne; initiator kiwimodel voor geneesmiddelen in België). Jan Vranken (gewoon hoogleraar sociologie en sociaal beleid UA; woordvoerder OASES, Onderzoeksgroep Armoede, Sociale uitsluiting en de Stad), Ferre Wyckmans (Algemeen Secretaris LBC Landelijke Bedienden Centrale).

Tijdens de Gentse Feesten kan je met Democratie 2000 ook nog enkele stadswandelingen maken, rond het interculturele en het rebelse Gent. En er is ook nog een interessant programma rond de vluchtelingenkinderen uit de Spaanse Burgeroorlog. Maar daarover meer een volgende keer.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, actie |  Facebook | | |  Print

27-06-07

De harde taal komt terug bovendrijven

Als we Philip Dewinter mogen geloven betreurt hij het ontslag van Yves Leterme en Inge Vervotte uit de Vlaamse regering. Lijdt Dewinter aan schizofrenie? Week na week op de kap zitten van Leterme – er kon geen wekelijks vragenuurtje doorgaan of  Dewinter had wel een vraag/klacht over Leterme – en nu zou hij plots het vertrek van Leterme betreuren?  Tja. Dat komt er natuurlijk van als je regelmatig het omgekeerde moet voorwenden van wat je echt denkt en voelt. Zo ook op 10 juni. “Ik ben tevreden, maar niet euforisch”, was het beste dat hij die dag kon verzinnen. Voor één keer nog even terug naar 10 juni, het VB-secretariaat aan de Amerikalei in Antwerpen. Steven De Bock was er voor  Het Nieuwsblad. Hij noteerde niet alleen wat de kopstukken zegden, maar ook wat de (weinige) aanwezige militanten vertelden. En het is niet alleen in Antwerpen dat men er weer vuilgebekt bij rondloopt.

Steven De Bock: “Van een overrompeling was er helemaal geen sprake. Het partijhoofdkwartier aan de Antwerpse Amerikalei hing weliswaar vol posters met de boodschap ‘Bedankt kiezers!’, maar die kiezers zelf waren nergens te bekennen. Er waren alleen enkele tientallen genodigden. Alleen zij mochten voorbij de netjes in het pak gestopte ordedienst bij de voordeur. De gewone militanten moesten de uitslag elders volgen. De avond dreef op leedvermaak. De top van Vlaams Belang genoot van ‘de afslachting van paars’. En meer nog ‘van de totale afslachting van links’. ‘Heeft iemand Patrick Janssens al gezien?’, vroeg Dewinter aan al wie hem aanklampte. Een standaardgrapje, waarmee hij vooral duidelijk maakte hoe diep de uitslag van de voorbije gemeenteraadsverkiezingen hem geraakt heeft. Dewinter heeft nog altijd niet verteerd dat burgemeester Janssens hem toen van de Antwerpse troon heeft gestoten. Bovendien kwam er gisteren niet echt eerherstel in Antwerpen. Vlaams Belang kon er weer niet echt schitteren. Het moest zelfs stemmen inboeten ten opzichte van vier jaar geleden. De partij verloor 2,1 procent in de stad waar het allemaal begon en zakte naar 28,4 procent van de stemmen.

Anke Van dermeersch vroeg zich ondertussen vooral af hoe zij het zelf had gedaan. ‘Met iets meer dan 106 000 voorkeurstemmen was ik vorige keer de populairste vrouw van Vlaanderen. Ik ben benieuwd of dat deze keer weer zou lukken.’ Niet dat ze aan zichzelf twijfelde. Ze voelde zich vooral onheus behandeld tijdens de verkiezingscampagne. ‘Een boycot’, noemt ze het onomwonden. ‘Alsof er alles aan moest worden gedaan om ervoor te zorgen dat ik niet opnieuw de populairste vrouw zou worden.’ (Bespeuren we daar enige wrevel omdat Frank Vanhecke veel vaker Marie-Rose Morel uitstuurde naar de televisiestudio’s? En neen, ze is dus niet de populairste vrouw van Vlaanderen geworden. Van dermeersch kreeg deze keer met 103 993 bolletjes achter haar naam in heel Vlaanderen iets minder stemmen dan vorige keer, en moest Inge Vervotte laten voorgaan met alleen al in de provincie Antwerpen 133 830 stemmen. Maar ook Freya Van den Bossche en de landelijk volslagen onbekende Limburgse CD&V’ster Liesbeth Van der Auwera (foto 1) haalden in hun kieskring een hoger percentage voorkeurstemmen dan miss België 1991. – red.)"

Maar terug naar de Amerikalei. Steven de Bock: "Terwijl de kopstukken (foto 2: Philip Dewinter en Anke Van dermeersch) allemaal naar Brussel vertrokken, bleven de militanten een beetje verweesd achter in Antwerpen. De meesten trokken snel naar huis. Tegen 21 uur was er nog maar een klein kransje getrouwen over om te wachten op de definitieve cijfers. Het discours dat sommigen erop nahielden, was heel wat minder opgekuist dan dat van de kopstukken. ‘Het wordt hoog tijd dat Dolf terugkomt’, vond een van de aanwezigen. ‘Het Vlaams Belang is veel te slap. Zalf voor aan de poep, maar niets meer. Voor mij is het simpel: allemaal neerschieten die zwartzakken.’ Waarna hij nog een slok bier dronk. Het is het soort uitspraken waarmee de kopstukken van de partij niet geassocieerd willen worden, waar ze zelfs behoorlijk verveeld mee zitten. Maar ze werden wel gedaan.”

We zijn intussen tweeënhalf weken later, en de vraag om hardere taal blijft aanhouden. In ’t Pallieterke  staat deze week als eerste brief in de lezersrubriek een schrijven van good old  Jef Elbers (http://nl.wikipedia.org/wiki/Jef_Elbers, foto 3). Elbers wil er “niet flauw over doen: het Vlaams Belang heeft deze verkiezingen verloren. De vergelijking met 2003 is slechts een doekje voor het bloeden, want meer dan vijf procent van de kiezers van 2004 heeft afgehaakt. Wie niet vooruit gaat, gaat achteruit, zoals Mao zei. Deze neerwaartse spiraal kan enkel gestopt worden als het Vlaams Belang wordt wat het Vlaams Blok al die tijd was: een anti-establismentpartij. Gedaan dus met het calimerogedrag over het cordon sanitaire; men moet stoppen met het wollige jargon en de bedaarde stijl van de traditionele partijen over te nemen, iets wat Jean-Marie Dedecker met zijn republikeinse anti-establishmentpartij goed begrepen heeft.

Het Vlaams Belang hoeft niet per se verantwoordelijk en sympathiek over te komen en tactische spelletjes te spelen. Dossierkennis is niet altijd een voordeel, vooral niet als het ten koste gaat van radicaliteit. (…) Het Vlaams Belang moet oppositie voeren in de zuiverste zin van het woord, als een radioloog die zelf niet snijdt, maar wel de kankerplekken aanwijst. De partij moet weer onomwonden durven uitschreeuwen waarvoor ze staat, op politiek zowel als op ethisch gebied. Het moet gedaan zijn met in het parlement gebakken lucht te verkopen over alles en nog wat, dingen waarin andere partijen toch de sterksten zijn. Men moet weer een combattief alternatief voor deze gedoogmaatschappij worden. (…) Men moet geen schoothondje zijn, zelfs geen goedmoedige labrador, maar een nijdige pitbull die bijt waar het pijn doet. Men moet weer zonder complexen een vuist durven maken, een Vuist voor Vlaanderen!” Enzovoort, enzoverder.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 10 juni, antwerpen, van dermeersch |  Facebook | | |  Print

26-06-07

Deurne krijgt dan toch haar skatepark

Het Antwerpse district Deurne heeft met een begrotingswijziging geld vrijgemaakt om een ‘tevredenheidsonderzoek’ te bestellen bij de Universiteit Antwerpen. Een mooi woord voor een  ontevredenheidsonderzoek, want het is de bedoeling om de klachten te inventariseren die de voorbije jaren geuit zijn, en op toevalsbasis, zoals bijvoorbeeld met de huisnummer-methode, nieuwe mensen aan te spreken op hun mening over wat er in buurt gebeurt. “Deurenaars die niet op het juiste huisnummer wonen moeten geen schrik hebben. Iedereen blijft welkom op het vragenuurtje van de districtsraad en op de wijkfora”, meldt de perstekst van het districtsbestuur nog. Vandaag stelt datzelfde districtsbestuur een gloednieuw skatepark voor. Waarmee het districtsbestuur gehoor geeft aan vragen van Deurnese jongeren om dergelijke infrastructuur. Dat die infrastructuur er evenwel met een vol jaar vertraging is gekomen, is volledig voor rekening van het Vlaams Belang.

“In Deurne deelt Vlaams Belang de lakens uit”, toeterde toenmalig VB-kamerlid en districtsraadsfractieleider Guido Tastenhoye (foto 1) eind 2004. Met de hulp van een paar ex-leden van de meerderheidspartijen had het VB de districtsbegroting naar haar hand kunnen zetten. Weg met subsidies voor cultuur (de gratis vrijdagavondconcerten in het Rivierenhof, de Week van de Amateurkunsten) en schrappen in de uitgaven voor jeugd (weg de voor 75 000 euro begrote nieuwe skaterampen), en dat vooral om een geboortepremie te kunnen bekostigen… waarvan achteraf bleek dat het district niet bevoegd is die uit te reiken. “Achteraf”, nouja. De meerderheidspartijen hadden wel geargumenteerd dat het gezinsbeleid niet tot de districtsbevoegdheden maar tot het stadsbeleid behoort, maar Tastenhoye wou dit slechts verstaan na bevestiging daarvan door de provinciegouverneur. Het VB had wel een symbolisch bedrag voor een nieuw jeugdhuis in haar begroting ingeschreven, maar met het schrappen van de skateramp was er meer geld voor jeugd weg dan door het VB alsnog beloofd werd.

Toen we daarop Guido Tastenhoye per mail aanschreven en hem om verduidelijking van het VB-standpunt vroegen, reageerde Tastenhoye zeer argwanend. “Mag ik weten waarvoor u deze informatie nodig heeft? Dat is namelijk een hele boterham, ik kan dit niet zomaar in een mailtje vertellen”, antwoordde Tastenhoye. We moesten het maar stellen met de VB-persmededeling op de VB-website. Na verder aandringen antwoordde Tastenhoye: “Gevaarlijke skateramp, omdat een dergelijk ding op het Ruggeveld staat en ontmanteld wordt.” Maar als ergens een gevaarlijke skateramp staat, waarom werd dan het geld geschrapt voor een nieuwe skateramp? Tastenhoye verduidelijkte het niet. Een jaar later had het VB niet meer de steun van alle ‘onafhankelijken’ in de Deurnese districtsraad, en kon het districtsbestuur het voor de begroting 2005 voorziene bedrag voor skaterampen voorzien in de begroting 2006. Het districtsbestuur voelde zich daarenboven gesterkt door een grootschalige enquête bij de Deurnese jongeren die uitwees dat er wel degelijk behoefte is aan dergelijke skateinfrastructuur.

Dat het VB even de begroting van het district Deurne naar haar hand kon zetten, zorgde er wel voor dat het skatepark pas een jaar later dan voorzien kon gerealiseerd worden. Eerder al moest het VB erkennen dat de gratis vrijdagavondconcerten in het Rivierenhof niet mogelijk waren met alternatieve financiering, en van de geboortepremie kwam ook niets van in huis – al zou Anke Van dermeersch later die geboortepremie nog voorstellen als een grote verwezenlijking van het VB-Deurne. Niemand was ermee gebaat, zelfs het VB niet, dat het VB even de districtsbegroting kon bepalen. Il faut le faire!

Overigens heeft cultuurschepen Philip Heylen vandaag ook de pers bijeengeroepen. Hij stelt een nieuwe stadswandeling voor: ‘Nederlandse sporen in Antwerpen’. De wandeling belooft “een boeiende ontdekkingstocht doorheen Antwerpen” te worden waarin onder andere uitgelegd wordt wat de Dam in Amsterdam verbindt met de Hoogstraat in Antwerpen, en ons verder van Willem van Oranje (http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_van_Oranje) brengt naar Marlies Dekkers (http://www.marliesdekkers.nl) en Ramsey Nasr (http://nl.wikipedia.org/wiki/Ramsey_Nasr). Een sappige anekdote die de gidsen tijdens die stadswandeling ook nog kunnen vertellen is dat één van de twee eerste VB-gemeenteraadsleden in Antwerpen een… genaturaliseerde Nederlander is. Niet echt om fier over te zijn, maar de waarheid heeft haar rechten. Om het wat te vergulden kunnen de gidsen er nog bij vertellen dat de toenmalige VB-collega van Piet Mulder in de Antwerpse gemeenteraad van 1983 tot 1989 ook van vreemde oorsprong is, met roots in Turkije en Armenië. Jaja, Antwerpen, en het VB in het bijzonder, heeft wat met vreemdelingen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jeugd, cultuur, antwerpen |  Facebook | | |  Print

25-06-07

Het cordon sanitaire kost het VB stemmen, zegt nu ook Frank Vanhecke

Zoals we op 10 juni beloofden gaan we er vanaf deze week weer met volle kracht tegenaan. Al wil Philip Dewinter het ons niet gemakkelijk maken. Ergens lazen we dat hij de VB’ers om ‘radiostilte’ gevraagd heeft. Marie-Rose Morel had in  De Morgen nog eens voor haar beurt gesproken over het voorzittersschap van het VB. Dewinter zei daarop dat het verstandiger is om met publieke verklaringen te wachten tot na het rapport dat VB-voorzitter Frank Vanhecke op basis van bilaterale gesprekken gaat opstellen over het jongste verkiezingsresultaat. Hoezo, is er een probleem? Al is er ook een probleem bij ‘Links’.

Het VB heeft op 10 juni haar best gedaan om het debacle van de jongste verkiezingen te verbergen. Deze keer geen prikmicrofoontje aan de jas van Philip Dewinter, en de VB-top liet zich die avond slechts tot uitspraken verleiden zolang de prognose twintig procent en meer aangaf. “Naarmate de avond vorderde, en de stemmen van thuisbasis Antwerpen binnensijpelden, zakte het percentage (tot onder de 20 %, red.). Tot overmaat van ramp verloor de partij een zetel. Toen reageerde de partijtop niet meer”, noteerde Bart Brinckman in De Standaard. “Intern sloeg de uitslag van Lijst Dedecker met verstomming. (…) Begin januari torpedeerde Morel de onderhandelingen die Dedecker aan de top van de Vlaams Belanglijst voor de Senaat moesten katapulteren. Zij vond dat de senator na zijn mislukte passage bij N-VA bij Vlaams Belang niets te zoeken had. Het kopmanschap van de Senaat kwam immers een Vlaams Belanger toe. Daarbij dacht ze in de eerste plaats aan zichzelf. Later werd dat spek voor de bek van Vanhecke zelf. Voor Annemans en Dewinter was de mogelijke komst Dedecker een gouden kans om het klikfonds van Vlaams Belang te spijzen. De twee weten drommels goed, zeker na de jongste gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, dat Vlaams Belang aan zijn plafond zit. Vermits de partij door het cordon sanitaire niet aan besturen toekomt, moet het elke verkiezing flink vooruitgaan. Gisteren werd er daarom behoorlijk gevloekt.

Ook Vlaams Belang weet dat de uitslag niet je dat is. Maar bovenal, het 'debacle' (de term is van een Belanger zelf) was te vermijden. Opnieuw speelde de boosheid wegens het eigengereide optreden van Marie-Rose Morel op. Sommige partijleden willen de gewezen N-VA'ster wandelen sturen. Morel worden hoogmoed, zelfoverschatting en haantjesgedrag verweten. (…) De bitterheid was groot, temeer daar de door haar buitengepeste Jurgen Verstrepen meteen een zetel binnenhaalde bij LDD. Het succes van Dedecker sluit bovendien een nieuwe afspraak met de geschiedenis uit. Vlaams Belang weet drommels goed dat het nu achteraan wordt gezet in het rijtje van potentiële gesprekspartners van de Oostendenaar. In januari stond Dedecker er alleen voor. Hij was kwetsbaar. Via de partijfinanciering wint hij nu de jackpot. Niet voor niets belde Yves Leterme hem gisteren om hem te feliciteren. Dedecker heeft tenminste de kans om politiek mee te spelen. Vlaams Belang blijft geïsoleerd. (…) De hoop op een tripartite bracht even wat troost. Zo krijgt Vlaams Belang zowat het monopolie van de oppositie in handen. Het Belang ging ervan uit dat ze deze positie in 2009 door het communautaire falen van Leterme zou kunnen verzilveren. Het voornemen van SP.A om de oppositie in te trekken, blies deze verwachting weg. Tegenwoordig is de partij van niets meer zeker.”

Zaterdag 16 juni beraadde de partijraad zich over de jongste verkiezingsuitslag. In een interview daags tevoren in De Standaard  gaf Frank Vanhecke toe dat het VB niet goed weet wat te denken van zijn jongste verkiezingsuitslag. De partij ging met 19,1 procent 1 procent vooruit ten opzichte van de federale verkiezingen in 2003, maar verloor in de Antwerpse kieskring een zetel. In vergelijking met de Vlaamse verkiezingen van 2004 verloor het 5  procent, 220 000 kiezers. “Ik geef heel eerlijk toe dat ik graag 20 procent had behaald”, zei voorzitter Frank Vanhecke. “Ik zie een vijftiental redenen voor deze uitslag. Eén ervan is het cordon sanitaire. Tijdens de campagne heb ik bij Belang-sympathisanten een vorm van demoralisering opgemerkt. Ze willen voor ons blijven stemmen, maar beseffen dat we niet aan het beleid kunnen deelnemen. We moeten beter antwoorden op die verzuchting. We moeten ons electoraat duidelijk maken dat ze in de eerste plaats voor hun ideeën moeten kiezen.” Het partijbestuur van Vlaams Belang gaf Vanhecke de opdracht om aan de hand van bilaterale gesprekken met de bestuursleden een rapport te maken over de uitslag. Het succes van de Lijst Dedecker zal daarbij de nodige aandacht krijgen. Gerolf Annemans meldde op zijn weblog dat hij het succes van de voormalige VLD-senator had verwacht. “Hij heeft het aloude monopolie van Vlaams Belang, dat van de Robin Hood, de grote muil en de Lucky Luke waar ze allemaal schrik van hebben, doorbroken”, zo analyseerde Annemans het succes. Op de partijraad van zaterdag 16 juni kwam het VB niet verder dan het statement dat het VB “terug uit de kast wil komen”. Overigens is “uit de kast komen”, een term die vooral gebezigd wordt voor outing van homo’s. Dat moet Bart Debie toch al wel opgevangen hebben in de Red & Blue in Antwerpen (www.redandblue.be). Maar dat terzijde. Hoe dat “uit de kast komen” moet gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk. Maar de teneur is wel al aangegeven. “We moeten opnieuw het brute geweld worden in een verkiezingscampagne”, zei Gerolf Annemans na de partijraad van 16 juni. Annemans wil ook gesprekken aanknopen met de Lijst Dedecker. “We moeten ons niet in de bossen blijven wegsteken. Maar ik ben realistisch: zij zitten niet meteen op ons te wachten”, zei Annemans nog.

00:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 10 juni |  Facebook | | |  Print

Dedecker de Robin Hood van de Belgische politiek?

Met zijn vergelijking van de Lijst Dedecker die het “aloude monopolie van Vlaams Belang, dat van de Robin Hood” heeft afgepakt van het VB, heeft Annemans in zekere mate gelijk. “In zekere mate”, we komen daar straks nog op terug. Uit onderzoek van Peter Van Aelst, Stefaan Walgrave en andere medewerkers van de UA-onderzoeksgroep Media, Middenveld en Politiek blijkt dat het grootste deel van de LDD-stemmers bij de Vlaamse verkiezingen van 2004 voor VLD-Vivant stemde (38 procent) of voor Vlaams Belang (23 procent). Een kleiner aandeel (16 procent) kwam over van CD&V/N-VA. Van het linkse kamp was dat maar één op de tien. Die kleine schare verloor SP.A-Spirit aan LDD voornamelijk in de allerlaatste dagen van de campagne, die voor Dedecker overigens een onwaarschijnlijk succes was. “Van februari 2007 tot aan de verkiezingsdag is de aanhang van LDD met maar liefst 25 procent gegroeid. Dat is meer dan bij welke andere partij ook”, zegt Peter Van Aelst. “De aanhang van Dedecker lijkt bijzonder hard op hem. Het blijkt geen zootje met uiteenlopende opvattingen, maar een groep met een duidelijke voorkeur voor economisch rechtse standpunten en een diepe teleurstelling in de traditionele politiek.” Opmerkelijk is dat kiezers die het VB voor de LDD wilden inruilen nog iets cynischer staan tegenover politiek dan degenen die het VB trouw blijven. Zeven op de tien van de LDD-aanhang is het eens met de stelling 'dat partijen enkel geïnteresseerd zijn in mijn stem, niet in mijn mening'. De oppervlakkige stelling dat Jean-Marie Dedecker “de nieuwe Robin Hood” van de Vlaamse politiek is, lijkt bevestigd. Peter Van Aelst: “Ook Dewinter en de zijnen zijn beroepspolitici, al twintig jaar betaald door de staat. Wat precies is waar Dedecker zich scherp tegen profileerde. ‘Ik ben geen beroepspoliticus, ik verdien mijn eigen geld’, verklaarde hij na de verkiezingen met enige trots.” Van Aelst wijst erop dat zijn onderzoek gebaseerd is op 308 respondenten die via het internet bekenden voor de LDD te gaan stemmen, met alle beperkingen vandien. Vooral de VB-kiezers zijn in het panel ondervertegenwoordigd. “De stroom van VB naar LDD ligt daarom in werkelijkheid ongetwijfeld hoger”, aldus nog Van Aelst. Intussen is een vierde peiling bij dat internetpanel afgenomen, deze keer naar het effectief stemgedrag waarbij onder andere gevraagd werd naar het vorig stemgedrag – maar de resultaten daarvan zijn nog niet verwerkt.

Waarom de vergelijking met Robin Hood maar in zekere mate klopt, is omdat het VB noch de LDD een Robin Hood-partij is. Lees er het economisch programma van het VB maar op na, zoals treffend verwoord in het boek van Norbert Van Overloop Wiens belang?  (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060529). Ten tweede omdat er tussen de partijprogramma’s van het VB en de LDD meer gelijkenissen dan verschillen zijn (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070524), en als het VB geen Robin Hood-partij is die het geld van de rijken aan de armen geeft, is de LDD dat evenmin. Ten derde omdat dit weekend in De Standaard, met excuses dat we weer eens uit die krant citeren, fijntjes uit de doeken wordt gedaan dat Jean-Marie Dedecker zich weliswaar graag “een paria in de Wetstraat” noemt, maar er dan wel een is met goede vrienden in het establishment. Isabel Albers: “Die zelfverklaarde paria mocht afgelopen dagen voor het oog van veel camera's langs bij de koning en bij de informateur. (…) Deze week zei de Kortrijkse industrieel Ivan Sabbe aan De Standaard dat hij ter beschikking staat voor LDD. Sabbe is niet zomaar iemand. Hij komt uit een ondernemersfamilie met naam en faam, maakt deel uit van een voornamelijk West- en Oost-Vlaams ondernemersnetwerk en heeft ook zelf managementsuccessen op zijn conto. Hij was verschillende jaren lokaal actief voor de VLD en bekleedde ook functies binnen het VBO en Fedis. Kortom, meer establishment dan dat is moeilijk te vinden. Met een economisch, rechtsliberaal discours - een vlaktaks voor iedereen, een véél slankere staat - heeft Dedecker wel degelijk de rechtse liberalen aangesproken die na acht jaar paarse uitgeefregeringen Open VLD de rug hebben toegekeerd. Het onvervalst pleidooi voor kernenergie tegenover het bochtenwerk van de VLD of het verzet tegen het cordon sanitaire valt in serviceclubs in Vlaanderen ook in goede aarde. Dedecker pakt de boze burgermanifesten van Guy Verhofstadt uit begin jaren negentig en past die toe op vandaag. Hij laat zich inspireren door liberaal rechtse proffen als Jef Vuchelen, Paul De Grauwe of Boudewijn Bouckaert, haalt de sympathie van publicisten als Derk-Jan Eppink of internetblogger lvb. Resultaat: hij trekt een hele schare kiezers aan met de invulling van het (economisch) gat op rechts.

(…) Maar wat nu voor de ex-paria? De rebel is met zijn fractie in Kamer en Senaat gelegitimeerd, en moet nu maar eens bewijzen dat hij niet de onbetrouwbare populist is waarvoor zijn partijgenoten hem verslijten. Natuurlijk zal hij in de oppositie naar hartelust kunnen uithalen naar de 'ACW-regering' telkens als hij ook maar ergens een links reukje ontwaart. En Open VLD blijven aanvallen op de rechterflank. Maar dat is niet genoeg. Een eerste grote test komt er al over de staatshervorming. Het beeld van de regering wordt gevormd tijdens de eerste maand, weet Dedecker als geen ander. Dus gaat hij CD&V en N-VA eerst door het stof laten kruipen en honderd keer benadrukken dat ze de lat te laag hebben gelegd. (…) Maar uiteindelijk moet hij een staatshervorming - ook al is het maar een bescheiden stapje - wel steunen, want 'wie gelooft die mens anders nog' als hij het over Vlaanderen heeft. (…) Een tweede grote test voor Dedecker is de Forza Flandria. Het idee van een grote herverkaveling op rechts, met een sterk Vlaams profiel, leeft bij een belangrijk deel van de Vlaamse ondernemers. Bij Ivan Sabbe was dat voor de verkiezingen niet anders, luidens een interview in Trends. Na de verkiezingen heeft Dedecker al veel minder zin om zich in te schakelen in een grote herverkavelingsbeweging gedirigeerd door anderen.” De kansen voor een Forza Flandria met het VB lijken dus klein zolang de CD&V/N-VA Dedecker wat lekkers gunt, maar vooral gaan we met Dedecker op weg naar een discours waar de rijksten goed bij varen (zie ook de effecten van de vlaktaks: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070601).

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 10 juni |  Facebook | | |  Print

En 'Links'?

En zo komen we dan bij het derde opmerkelijk feit van 10 juni: het zware verlies van de SP.A. Vóór 10 juni is er maar één die dat voorspeld heeft, opmerkelijk genoeg een cursiefjesschrijver. Marcel Van Nieuwenborgh schreef in zijn zaterdagse Alles Welbeschouwd-rubriek in (eh…) De Standaard  van 9 juni: “De SP.A zag je naar een allerlaatste strohalm grijpen. Hoe verklaar je anders dat competente enbetrouwbare socialisten zoals Frank Vandenbroucke veelal buiten beeld bleven, maar dat een personage als Bert Anciaux werd opgevoerd. Het is nu eenmaal zo dat vliegtuigmaatschappijen door gaans geen reclame maken met de degelijkheid van hun piloten die recht op het doel afvliegen, maar wel met de innemende charmes van hun airhostessen. Ik kan me voorstellen dat je freya meebrengt in de studio, maar laat Bertje toch thuis. Anciaux’ optreden donderdagavond in Terzake  was tenenkrullend gênant toen hij zei dat hij ‘ze allemaal zo graag zag’, terwijl hij te pas en te onpas zijn arm over de minister van Begroting legde en een ernstig gesprek onderbrak met zijn onnozelheden. Een socialistische partij verliest een stuk van haar geloofwaardigheid door zich te bedienen van een kartelpartner als Spirit, die compleet is opgebrand. Bovendien compromitteert die regelrecht de SP.A door uitgerekend op het terrein van de werkloosheidsuitkering net het omgekeerde standpunt in te nemen. Zolang SP.A-rood ook nog SP.A-blauw in kleine flesjes blijft verkopen, verhindert het kartel dat een publiek dat voorheen voor de socialisten stemde, maar teleurgesteld naar het Vlaams belang is gelopen, naar het vertrouwde Volkshuis zou terugkeren. Toen Vande Lanotte in het VTM-verkiezingsprogramma de gebruikelijke vraag werd gesteld wie hij in een andere partij als eerste minister zag, antwoordde hij zonder verpinken: Bert Anciaux. Waarmee hij in menige huiskamer een kleine cultuurshock moet hebben teweeggebracht. Bovendien heeft men de socialisten een pad van formaat in de korf gezet. Een brulkikker. Op een moment dat het multiculturele debat in rustiger vaarwater was terechtgekomen, is de discussie over de hoofddoeken ineens een ‘item’ geworden.Voor het imago van de sociaaldemocraten, die zich opwerpen als de partij die ook voor de rechtmatige belangen van de allochtonen opkomt, is dat echt schadelijk.”

Maar er is natuurlijk nog meer aan de hand. Jan Blommaert wijst de verklaring van de ‘plotse’ verrechtsing van de hand. Wat op 10 juni is gebeurd, is slechts de voortzetting van een beweging die al langer bezig is. Gerekend over de drie laatste federale verkiezingen (1999, 2003 en 2007) halen SP(.A/Spirit) en Agalev/Groen! samen respectievelijk 27 procent, 27,4 procent en 22,6 procent. Rechts, waartoe Blommaert de VLD rekent, de CVP/CD&V-N-VA, het VB, de VU, en de LDD, krijgen respectievelijk 66,2 procent, 69,1 procent en 73,9 procent van de stemmen. Terwijl Links krimpt, groeit Rechts – en daarenboven haalt Rechts al lange tijd dubbel zoveel stemmen dan Links. Blommaert, die verder nog onder andere de verschillende campagnes analyseert, komt tot het besluit dat het dan ook niet Links is dat op 10 juni 2007 rake klappen kreeg. “Links kreeg die klappen al lang geleden, ze kreeg die van de SP toen die zich omvormde van socialistische ledenpartij tot progressief kieskartel-met-reclameregie. Het was gewoon een zoveelste rechtse show.” (Zie: http://www.indymedia.be/nl/node/12417). Dat nu Patrick Janssens, uitgerekend één van de architecten van de ommezwaai van de SP naar de SP.A , de analyse van de verkiezingsnederlaag gaat maken, is net zo slim als dat Frank Vanhecke het debacle voor zijn partij gaat analyseren. Niet dus. In de optelsom van Blommaert hangt natuurlijk alles af van waar je partijen plaats op de as Links-Rechts. Socioloog Jan Hertogen vindt de CD&V niet Rechts, maar eerder Links. Minstens is er – volgens Hertogen – met de CD&V een groter draagvlak voor een progressieve politiek (zie: http://www.indymedia.be/nl/node/12614). Maar eerlijk gezegd, we staan nogal sceptisch tegenover die laatste analyse. Wie Cathy Berx (CD&V) gisteren in Wakker op zondag  op ATV in de clinch hoorde gaan over zowat alles met Kathleen Van Brempt (SP.A), Etienne Schouppe (CD&V) gisteren in De zevende dag  (Één) Bart Tommelein (Open VLD) en Tine Van der Straeten (Groen!) hoorde terechtwijzen over de kernenergie, of Brigitte Grouwels (CD&V) in Brussel bezig ziet, weet dat de arrogantie van de macht zich al (terug) meester heeft gemaakt van de CD&V. Veel goeds voor een progressief beleid belooft dat niet.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 10 juni |  Facebook | | |  Print

19-06-07

Front National K.O. na verkiezingen


De parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn achter de rug. De UMP van president Sarkozy haalde, volledig in de lijn van de verwachtingen, de absolute meerderheid in de kamer. De zgn. 'blauwe golf' was wel veel minder sterk dan vooraf ingeschat. Of gevreesd.

Het merkwaardige kiessysteem, sterk gelijkend op het Britse systeem ("winner takes all"), een uitputtingsslag in twee stemrondes bovendien, zorgde ervoor dat de PS - letterlijk tussen 2 bedrijven door - een deel van de meubels kon redden.

Meer zelfs, de rode fractie is sterker voorheen in het parlement. Incroyable! "Scoren tegen de gang van het spel in" zou een voetbalcommentator uitroepen

Beide fenomenen, Sarkozy én kiessysteem, zorgden er ook voor dat het Front National van Jean-Marie Le Pen helemaal uit de boot viel. De gespierde taal van Sarkozy slaat kennelijk goed aan bij een groot deel van het extreem-rechtse electoraat.

Na de eerste stemronde was het effect van de recuperatie al duidelijk. De UMP zette een monsterscore neer, het FN haalde nauwelijks 4,5% van de stemmen. Vier jaar geleden was het FN - aandeel in de eerste ronde nog 11% waard. Meer dan één stem op twee ging dus verloren.

In de Zuid-Franse steden, waar het FN traditioneel het sterkst staat, was het al niet veel beter. In Vitrolles, Orange en Toulon behaalden de FN-kandidaten om en bij 7% van de stemmen.

Bij de presidentsverkiezingen realiseerde Le Pen nog een persoonlijk resultaat van 10,5%. Maar dat is ook al gevoelig minder dan bij de voorlaatste presidentiële stembusslag.

Het FN houdt na dit weekend geen enkele verkozene over. Het is maar de vraag of J.M. Le Pen, met 78 lentes de pensioengerechtigde leeftijd al ruim gepasseerd, na deze nederlaag nog lang actief zal blijven.

 Alhoewel. Daags na de desastreuze uitslag lanceerde Le Pen al de actie 'SOS Front National'. Na twee compleet verkeerd afelopen kiescampagnes balanceert de extreem-rechtse partij immers op de rand van het bankroet.

Leden en militanten zullen het tekort moeten aanzuiveren. "In het belang van ons volk en ons land" verklaarde de bejaarde leider vanuit het FN hoofdkwartier in Saint-Cloud.

Net als Le Pen zag centrumpartij 'Modem', geleid door François Bayrou die recent nog dé verrassing was van de presidentsverkiezingen, haar vertegenwoordiging herleid tot een schamele 4 zetels. Merkwaardig voor een partij die zeer onlangs nog de steun kreeg van 18,5% van de Franse kiezers.

Vier zetels halen ook de Franse groenen. Op nationaal vlak spelen 'les verts' echter een veel bescheidener rol dan Bayrou's partij. Toch halen ze net zoveel zetels.

De ooit erg machtige PCF, intussen compleet weggedeemsterd, legde - met haar 'partners' - beslag op 18 zetels. De communistische partij wordt zo zelfs de derde partij van Frankrijk. Asjemenou.

 

Geen van de partijen naast de PS en de UMP kan een parlementaire fractie vormen. Daarvoor zijn minstens 20 zetels nodig. Voor alle duidelijkheid; de assemblée nationale telt niet minder dan 577 zitjes. De 'politieke biodiversiteit' is m.a.w. bijzonder schraal in het Franse parlement.

 

Over het (opnieuw) afwezig blijven uit die assemblée van extreem-rechts moet niet rouwig gedaan worden. Fair kan dit kiessysteem echter niet genoemd worden. Een ander kiessysteem, met een meer proportioneel-rechtvaardige verdeling van de zetels, is aan de orde van de dag.

 

Het Franse kiessyteem, net als het Britse, maakt dat een indrukwekkende groep kiezers zijn stem niet vertaald ziet in een parlementaire afvaardiging. Het systeem laat bijv. toe dat een partij globaal meer dan 40% scoort maar finaal geen enkele vorm van vertegenwoordiging heeft.
Dat het in de praktijk (meestal) niet zo uitpakt kan nauwelijks een argument zijn. Deze 'regeling' is gewoonweg onverdedigbaar.

 

Dergelijke gang van zaken is ook niet van die aard om 'de mensen' dichter bij de politiek te betrekken. Waarom gaan stemmen als de partij van je voorkeur per definitie uitgesloten wordt van vertegenwoordiging? De neiging om thuis te blijven, of tot 'strategisch' stemmen, wordt dan bijzonder groot.

 

Toeval of niet; voor de parlementaire verkiezingen bleef in de eerste ronde 60% (!!) en in de tweede ronde 45% van de Franse kiezers gewoon thuis.

 

Een volkomen proportionele verdeling van de beschikbare zetels, zonder kiesdrempel van welke orde dan ook, is de enige te verdedigen optie. Er is geen enkel logisch laat staan democratisch argument te verzinnen waarom een partij of kieslijst die pakweg 6% van de stemmen haalt, geen recht zou hebben op 6% van de zitjes. Net zoals er niet één zinnig argument is om het introduceren en behouden van kiesdrempels te legitimeren.

In Nederland en Finland, om maar twee Europese voorbeelden te noemen, wordt dit proportionele systeem ook gehanteerd. En dat blijken allerminst onbestuurbare anarchieën.

De grote(re) diversiteit in de lokale, regionale en nationale 'raden' staat er (goed) besturen alvast niet in de weg. En maakt het parlementaire debat ook meteen een stuk levendiger en interessanter.

Mocht dit systeem ook in België toegepast worden dan krijgen de kleinere - en evt. nieuwe partijen - meer uitzicht op vertegenwoordiging. De neiging tot 'kartelvorming', eerder om het eigen overleven veilig te stellen dan wel uit politiek-inhoudelijke overwegingen, zal er waarschijnlijk ook door verminderen.

Wie kan / durft daar tegen  zijn?

 

11:42 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal |  Facebook | | |  Print

18-06-07

VB neemt deel aan Duitse anti-moskee manifestatie


Op zaterdag 16 juni vond in Keulen een demonstratie plaats tegen de (verbouwingsplannen van) de lokale moskee. De extreem-rechtse 'volksbeweging' met de naam 'Pro Köln', was de organisator.

Pro Köln is een frisbruin samenwerkingsverband tussen de 'Nationaldemokratische Partei Deutschlands' (NPD), de Republikaner (REP) en de 'Deutsche Liga fur Volk und Heimat'. Kortom: niets minder dan de fine fleur van neonazi Duitsland.

Pro Köln werd in 1996 opgericht en wordt momenteel geleid door Manfred Rouhs (42), een sleutelfiguur in het Duitse extreem-rechtse milieu.

 
                              

Vlaams Belang - gemeenteraadslid en voormalig politiecommissaris Bart Debie werd als gastspreker gevraagd op dit extreem-rechtse treffen. Debie was er in goed gezelschap want Heinz Christian Strache, voorzitter van het Oostenrijkse extreem-rechtse FPÖ, was ook van de partij. Net als VB - europarlementslid Koen Dillen overigens die - volgens sommige bronnen althans - ook deelnam aan de radicaal rechtse Spaziergang in de wijk Ehrenfeld.

Al wordt dat laatste door B.D. uit A. staalhard ontkend. Soit, t
erwijl de top van het VB zich steevast uitput in verklaringen als zou de partij helemaal niets (meer) te maken hebben met neonazi's, en vele aanverwante, wordt de tweede garnituur annex militanten probleemloos uitgestuurd naar het buitenland voor 'activiteiten' waarin niets dan neonazi's de dienst uitmaken.

De samenwerking tussen het VB en Pro Köln is al ouder dan vandaag. VB - kopstukken werden al meermaals gespot op Pro Köln - activiteiten, en vice versa. De partij maakt daar zelf trouwens geen geheim van. Even surfen langs enkele VB weblogs maakt meteen veel duidelijk.

Aan het bestuur van Pro Köln werd, in de marge van het laatste VB - verkiezingscongres in Antwerpen, voor deze manifestatie niet alleen een gastspreker -Debie dus - maar ook twee bussen met 'Vlaamse medestanders' beloofd.

Als die supportersbussen goed gevuld waren dan was de manifestatie van afgelopen zaterdag niets minder dan een driedubbele slag "ins Wasser". Amper 200 demonstranten daagden op. De tegenbetoging kon op een 400-tal deelnemers rekenen.

Afgezien van enkele kleinere incidenten, waarin een 50-tal skinheads (NPD-jongeren) de hoofdrol opeisten, en gearresteerd werden, verliep alles 'rustig'.

 

10:59 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: debie, internationaal |  Facebook | | |  Print

17-06-07

Cassatie vernietigt arrest!


Het Hof van Cassatie heeft onlangs het eerder gevelde vonnis van het Antwerpse Hof  van Beroep in de zaak Demol/deman vs Goeman/Hermans vernietigd.

Even recapituleren. Kort na de ophefmakende inlijving van 'superflik' Johan Demol door het Vlaams Blok, werd het boek van Eric Goeman en Ron Hermans over de extreem-rechtse politiecommissaris, met een verleden in de neonazi militie 'Front de la Jeunesse', door EPO op de markt gebracht.

Het Vlaams Blok ging zoals verwacht in het verweer en spande, via Johan Demol en parlementslid Filip De Man, een rechtszaak aan. We schrijven 1998.

Na -u leest het goed- zes jaar procederen wonnen Goeman en Hermans het proces. De Rechtbank van Eerste Aanleg in Antwerpen verwees de eisen van het VB-duo naar de prullenmand. Maar daar bleef het dus niet bij.

Het VB ging in beroep. De meest gefortuneerde partij van Vlaanderen én zelfverklaard behoeder van "de vrijheid van meningsuiting" heeft toch tijd en overheidsgeld zat. Dus waarom ook niet.

In oktober 2005 oordeelde het Hof van Beroep in Antwerpen volledig anders over de zaak. Goeman/Hermans werden deze keer wél veroordeeld. Tegen het advies van het openbaar ministerie in. Het arrest werd o.m. gepubliceerd in De Morgen van 24 oktober 2005.

In juridische kringen werd het merkwaardige verdict op groot ongeloof onthaald. Kon ook moeilijk anders met een arrest waarin gesteld werd dat de auteurs niets incorrect verweten kon worden maar dat het boek toch een aantasting van de eer betekende, zonder te preciseren waarom.

Kort na de veroordeling startten enkele medestanders een solidariteitscomité en een financiële steuncampagne die voldoende middelen verzamelde om de zaak voor Cassatie te brengen.

Na nog eens veertien maanden (bang) afwachten voor beide auteurs velde het Hof van Cassatie in Brussel enkele weken geleden een arrest dat totaal ingaat tegen het arrest van het Hof van Beroep in Antwerpen.

Cassatie vernietigde kort en goed de eerdere uitspraak omdat de "vrijheid van meningsuiting" niet boven het "recht op bescherming van goede naam" werd geplaatst. Hiermee is de kous helemaal niet af. Na bijna 10 jaar procederen (!) wordt de hele procedure opnieuw gestart. Deze keer voor het Hof van Beroep in Gent. Behandeling en uitspraak volgend voorjaar. We zijn benieuwd.

 

 

20:24 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media |  Facebook | | |  Print

14-06-07

Rien ne va plus!


Ook in Franstalig België maakt extreem-rechts, of wat daarvoor moet doorgaan, deel uit van de groep verliezers van 10 juni. Een grote verrassing is dat niet. Over de taalgrens maakt al deccennialang een zootje ongeregeld de dienst uit aan de radicaal rechtse kant van het politieke toneel.

 

Extreem-rechtse ‘politici’ en militanten maken er vooral elkaar het leven zuur en zetten hoogstens de lachspieren van de ‘tegenstanders’ in beweging. Resultaat: geen partij(en) die naam waardig, geen inhoud, geen organisatie, geen ‘koppen’ en - bijgevolg - geen electoraal succes. Zo gaat dat nu éénmaal.

 

De voornaamste vaststelling is dat het Front National (FN) na 10 juni haar enige zetel in zowel de kamer als de senaat behoudt. De weinig tot de verbeelding sprekende positie van de partij wordt daarmee droogweg bevestigd.

 

Daniël Férét, naast oprichter ook ‘président à vie’ van het FN, kan alleen maar dromen van de (relatieve) successen die zijn partij boekte in de vroege jaren ’90. Het is een half mirakel dat de veelgeplaagde ‘arts-politicus’ nog steeds aan het roer staat van de partij. Zijn FN is in de voorbije jaren immers van het ene knullige ongeluk in de andere veroordeling gesukkeld.

 

 Daniel Féret, stichter - voorzitter van het FN

 


In het Waalse gewest scoorde het FN even goed/slecht als vier jaar geleden met 5,6% van de stemmen. De score van 10 juni betekent wel een forse achteruitgang t.a.v. de stembusslag in 2004. Toen werd nog 8,1% van de Waalse stemmen behaald.

 

In de eigen achtertuin, meer bepaald de kiesomschrijving Brussel-Halle-Vilvoorde, kon het FN beslag leggen op amper 1,9% van de stemmen. 0,3% minder dan vier jaar geleden. Ter vergelijking; het Vlaams Belang haalt in dezelfde kieskring 9,5%.

 

De beste lokale score liet het FN noteren in het door schandalen geteisterde Charleroi, traditioneel één van de sterkhouders voor de partij. 12,4% van de carolo’s stemden FN. In hetzelfde kieskanton werd nog 16,8% gescoord 3 jaar geleden.
 

Het is bijzonder veelbetekenend dat het FN zelfs in het meest schandaalgevoelige en antipolitieke klimaat denkbaar, nauwelijks enig resultaat haalt. De complete desorganisatie die de ‘partij’ kenmerkt is onvoorstelbaar.

Stevige concurrentie op het (extreem-rechtse) terrein had het Belgische FN, in geen enkel opzicht gelieerd met het FN van J.M. Le Pen trouwens, nochtans niet te vrezen. De lijsten die in dezelfde antipolitieke vijver visten als het FN konden evenmin resultaat boeken.

 

Voor de senaat kreeg het FN concurrentie van de rivalen met de indrukwekkende naam: ‘Force Nationale’, afgekort ook al FN, wat uiteraard geen toeval is. Het gaat hier om een afsplitsing van het FN - ‘strekking Féret’.

Force Nationale behaalde amper 14.866 stemmen of 0,59% van de stemmen voor het Franstalige kiescollege. De ‘moederpartij’ behaalde ruim tien maal zoveel stemmen; 150.461 stuks of 5,95% van het geheel. Toeval of niet net zoveel als 4 jaar geleden.

 

De lijst van Force Nationale werd getrokken door partijvoorzitter Francis Detraux. Ex-senator sinds zondag. Vier jaar geleden werd hij, niet in het minst tot zijn eigen verbazing, verkozen op de FN-lijst. Iets meer dan een jaar later verliet hij de partij. Net als alle andere ‘dissidenten’ die hem voorafgingen, pikte hij het geklungel en dictatoriale gedrag van voorzitter Féret niet langer.

 

Voor de kamer was het extreem-rechtse ‘aanbod’ net iets groter met de aanwezigheid van het ‘Front Nouveau de Belgique’ (FNB). Deze partij werd medio jaren ’90 opgericht door, jawel, een groepje dissidenten van het ‘echte’ FN.

 

Het FNB vormde ooit een reële bedreiging voor het FN, had zelfs enkele verkozenen op lokaal en regionaal vlak, maar ging quasi volledig ten onder aan verregaand amateurisme en aan al even verregaand intern gehakketak.

 

 


Het FNB blijft overleven dankzij partijvoorzitter François-Xavier Robert, een ex-beroepsmilitair, en met de steun van de ultrarechtse beweging ‘Nation’. Deze groep nam anders dan voorheen niet deel aan de verkiezingen. Leden en militanten van Nation kregen nu een plaats op de FNB-lijsten. Zonder succes. De partij stijgt nergens boven het procent uit. Kortom: een uiterst zwak resultaat.

 

De resultaten van de extreem-rechtse partijen aan Franstalige kant zijn te onbeduidend om ze elk apart te becommentariëren. Alle cijfergegevens tref je aan in onderstaande tabel. In de provincie Henegouwen scoort extreem-rechts nog het best. Daar wordt ook de enige verkozene gerealiseerd.

 

Voor de resultaten van de kieskring B-H-V moeten de resultaten van het VB (9,5%) erbij geteld worden om het exacte electorale gewicht van extreem-rechts te becijferen.

 

 

Heneg.

Namen

Luik

BHV

Lux.

W-Br.

Front National

7,87

4,97

4,51

1,93

3,69

3,27

Force Nation.

0,39

0,44

0,26

--

--

0,35

Front Nouveau

0,32

0,73

0,29

0,16

0,81

--

 

Met ‘uitslagen’ als deze blijft Franstalig extreem-rechts steken in de marginale positie waar het thuishoort. U hoort ons alvast niet klagen!

12-06-07

Rude Awakening

Vakantie?! Vergeet het. AFF steeds paraat! 
Here's Haelsterman....

De federale verkiezingen van 10 juni betekenen niets minder dan een regelrechte aardverschuiving voor politiek Vlaanderen. Aan '10/6' zal later waarschijnlijk een even groot belang gehecht worden als aan 24 november '91, 'zwarte zondag', en de 'dioxineverkiezingen' van juni 1999.

Het einde van een tijdperk heet zoiets. Het resultaat van het CD&V/NVA - kartel en de steile opgang van de rechts-liberale malcontenten o.l.v. Jean-Marie De Decker verklaren veel zoniet alles.

De verrechtsing van Vlaanderen is een feit. In droge cijfers uitgedrukt; 75 % stemt centrum rechts en extreem-rechts tegen 25% links. Zo scheefgetrokken was de situatie nog nooit.

Ook scheefgetrokken; de verhouding tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Onze Franstalige landgenoten schoven helemaal niet op richting rechts. Het verlies van de PS wordt er immers grotendeels gecompenseerd door Ecolo. 

Rechts en extreem-rechts bleven er, globaal bekeken, vooral ter plaatse trappelen. De links - rechts verhouding is er meer in evenwicht en van een 45/55 - orde.

Een vaststelling die - hoe kan het ook anders - het VB meteen zwaar benadrukte tijdens de verkiezingsavond. Door Links Wallonië voluit aan te vallen vermeed het VB ook meteen het lastige debat over het eigen verlies, het tweede op minder dan één jaar tijd, en de interne problemen.

Verliezers

 
De verliezers zijn gekend; de paarse partijen aan Vlaamse kant, het Vlaams Belang, de PS maar ook... de opiniepeilingen. Keer op keer, zoals nu ook weer, blijken de resultaten van deze polls even betrouwbaar als de verdediging van Cercle Brugge in een slechte dag. En even zoveel keer laten onze politici en hun spindoctors zich vangen aan die cijferdans.
 
Dat er iets serieus schort aan deze 'enquêtes' kan nog moeilijk ontkend worden. De verschillen tussen voorspelling en uitslag zijn daarvoor gewoonweg te groot. Zoals enkele journalisten al opmerkten bereiken de enquêteurs teveel groepen van kiezers onvoldoende of niet. 

Daarnaast is het merkwaardig om vast te stellen hoe gemakkelijk de 'onbesliste kiezer' in dergelijke polls buiten beschouwing wordt gelaten. Dat er haast abstractie wordt gemaakt van foutenmarges is al even ergerlijk. Twee à drie procentpunten meer of minder voor een lijst maakt immers een wereld van verschil. Vraag maar aan Groen! of De Decker.

De laatste peiling van 'VRT/De Standaard' - met de stembus in zicht - toonde aan dat de groep 'onbeslisten' nog steeds erg groot was in de laatste fase van de campagne. Het ging toen om ca. 40% van het electoraat. Niet niks. Dat die groep een wezenlijk verschil kan maken behoeft geen uitleg.
 
De politieke verliezers dan. Het kartel SP.a/Spirit verliest ca. één kiezer op drie en moet 9 kamerzetels inleveren. Dat had niemand zien aankomen. Spirit is zo goed als helemaal van de kaart geveegd. Vraag is of de mini-partij deze klap zal overleven. Vraag is ook wat de SP.a met het kartel wil aanvangen. De toegevoegde waarde van Spirit is erg ver zoek.

De Waalse socialisten delen ook in de klappen. De schade is echter minder groot. Dat de liberale MR de PS net voorbijsteekt komt waarschijnlijk nog zwaarder aan voor de PS-top dan het zetelverlies.
 
De partij van Di Rupo levert 5 kamerzitjes in. 'Overwinnaar' MR verliest ook enkele procenten maar moet slechts één kamerzetel afstaan. De MR wint door minder te verliezen dus.

Les Verts

De enige echte winnaar aan Waalse kant is ontegensprekelijk Ecolo. Een fraaie score (13%) en een verdubbeling van het zetelaantal. Aan Vlaamse kant heeft
Groen! weinig reden tot feesten. De partij heeft weer verkozenen maar daarmee is zowat alles gezegd.
 
De uitslag bleef onder verwachting met 6% van de Vlaamse stemmen en 4 verkozenen. Te weinig zelfs om een parlementaire fractie te vormen. In tijden van klimaathype mag je toch veel en veel beter verwachten dan dit..
 
Andere pijnlijke vaststelling voor de Vlaamse ecologisten; het aantal kiezers dat van de sp.a werd teruggewonnen is verwaarloosbaar klein. De grootste groep 'afgesnoepte kiezers' bleken voorheen  VLD-stemmers! Een optie voor de toekomst kan je dat bezwaarlijk noemen.

Extreem - rechts in Vlaanderen

Eerst het kleine grut vooraleer we het vergeten. Het marginale 'Fervent Nationaal - Nieuwe Partij' (FN/NP), de zgn. Vlaamse 'afdeling' van het FN (strekking Féret) onder kundige leiding van Eduard 'Eddy' Verlinden, behaalde amper 0,14% van de stemmen in kieskring Antwerpen. Eveneens de enige kieskring waarin een lijst werd ingediend. Geen enkele Antwerpse lijst slaagde erin een slechter resultaat te noteren.

In eigen huis werd partijleider-lijsttrekker Verlinden qua voorkeurstemmen (134) verslagen door ene Joannnes Heymans, goed voor 225 stemmen als de laatste opvolger op de FN/NP lijst...

Over naar marktleider Vlaams Belang dat na 10 juni met een kater van jewelste opgescheept zit. De neerwaartse trend die vorig jaar werd ingezet werd duidelijk bevestigd.

Voor de allereerste maal in de partijgeschiedenis gaat bovendien een parlementszetel verloren. De VB - fractie in de federale kamer gaat van 18 naar 17 zetels.
Met dank aan de stevige concurrentie van de 'Lijst De Decker', het Vlaamse kartel 'CD&V/NVA' en het interne gekrakeel. Al zal geen VB'er dat laatste publiekelijk willen toegeven.

In vergelijking met de uitslag van 2003 gaat het VB er globaal wat op vooruit. In elke geval goed voor 110.000 euro extra aan partijdotatie per jaar. Een overwinning kan de uitkomst van 10/6 echter  moeilijk worden genoemd. Het feest bleef dan ook uit.

Afgemeten aan de verkiezingsuitslagen uit 2004 (24,2%), en de recente gemeente- en provincieraadverkiezingen, kan de negatieve evolutie niet ontkend worden.

In enkele grotere steden en gemeenten krijgt het VB zelfs een paar ferme tikken en gaat de partij er zelfs in vergelijking met de 2003 - score op achteruit. De achteruitgang in enkele kantons van het hoofdstedelijke gewest is zelfs erg groot te noemen. Hallo Demol?

Extra pijnlijk voor de partijtop; de achteruitgang in het kanton Antwerpen met ruim 2% van de stemmen. Echt geen goed nieuws voor lijsttrekker Annemans.

 
Voor de senaat behaalt het VB 19,22% van alle Nederlandstalige stemmen. Een vooruitgang t.a.v. 2003 met 1,01% precies.
 
  Vanhecke: gefaald
 
Lijsttrekker en partijvorzitter Frank Vanhecke is goed voor 219.000 voorkeurstemmen maar komt daarmee nauwelijks in de buurt van Johan Vande Lanotte, Guy Verhofstadt en Yves Leterme. Philip Dewinter, lijstduwer voor de senaat, verzamelt 128.000 stemmen.

Het is zeer de vraag hoe de partijtop gaat reageren op de slechte uitslag. De beide kampen, De Winter versus Vanhecke, hebben in het afgelopen jaar ronduitslechte punten behaald.
 
De 'samenwerking' met VLOTT heeft niets opgeleverd maar zit uiteraard nog aan boord. De uitslag van afgelopen zondag heeft de interne krachtverhoudingen allerminst in één of andere beslissende richting geduwd.
 
Veel plaats voor nieuwe gezichten en verruimers zal er in aanloop naar 2009 dan ook niet zijn. Ruimte zat dus voor interne discussies, ruzies en aanverwante machtspelletjes.

Wordt ongetwijfeld vervolgd; op de straat en in de pers.


Uitslagen Vlaams Belang - Kamer

                                %              +/-
                                             ('07-03)

Antwerpen              24,07      (-0,02)

B-H-V                        9,53      (-0,77)

Leuven                   15,79      (+0,90)        

Limburg                  18,46      (+2,81) 

Oost-Vlaanderen     18,58      (+1,81)

West Vlaanderen     14,43      (+0,34)

23:55 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fn, antwerpen, vb, 10 juni |  Facebook | | |  Print

10-06-07

Dienstmededeling

Het hangt er natuurlijk wel wat vanaf wanneer je dit bericht leest, maar de kans is groot dat als je dit leest een deel van de  AFF/Verzet-redactie op enkele uren vliegen van dit tranendal is. Wij hebben onze bijdrage geleverd aan de kiesstrijd, het stemmen laten wij aan anderen over.

Als alles verloopt zoals gepland zouden we ergens hoog in de lucht een ander deel van de AFF/Verzet-redactie gekruist hebben op terugweg naar België. Zodra mogelijk wordt hier de AFF/Verzet-berichtgeving gecontinueerd. Vanaf de laatste week van juni zijn we alleszins weer dagelijks op volle kracht aanwezig.

Hou het hier intussen wat proper. Nu Blokwatch geen dagelijks persoverzicht meer levert, maar ook omdat hij het nieuws op een leuke manier verpakt, willen we intussen een bezoek aan de weblog van Yelloman aanbevelen: http://yelloman1.blogspot.com.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

09-06-07

Slechte kaarten

De verkiezingscampagne is zijn laatste dag ingegaan, maar toch zijn de kaarten nog niet helemaal geschud. Er blijven mensen twijfelen over hun stemkeuze tot ze het kieshokje binnenstappen, en de resultaten van de jongste kiespeiling kunnen nog zowel mensen aansporen om zich aan te sluiten bij de winnaars als mensen van de weeromstuit om strategische redenen voor een andere partij laten kiezen dan eerst gedacht. Maar het is te hopen dat de kaarten niet geschud worden met de speelkaarten die het VB heeft laten drukken.

De werknemers van de Turnhoutse speelkaartenfabrikant Carta Mundi zijn boos op het VB. Bij de voorstelling van Antwerpse campagne voor 10 juni werd verteld dat het VB speelkaarten zou verspreiden als campagnemateriaal (zie: http://www.demorgen.be/dm/nl/nieuws/belgie/461066). Nu blijkt dat de honderdduizenden doosjes met speelkaarten, waarop foto’s van de VB-kopstukken, in China gedrukt zijn. “We voelen ons tegen de schenen gestampt”, zegt Jan Lieckens van Carta Mundi. “Vlaams Belang hanteert de slogan Eigen volk eerst. Maar wat doen ze? Ze laten hun kaarten drukken in China.” Philip Dewinter wijst erop dat het reclamebureau van zijn partij – dat is het Antwerpse Reclamebureau (ARB) van zijn partijgenoot, vriend en eerste VB-gemeenteraadslid Eric Deleu, red. – gekozen heeft voor de goedkoopste offerte.

Een paar jaar geleden maakte Philip Dewinter in de Antwerpse gemeenteraad nog van zijn oren dat het informatiemagazine van het Antwerps stadsbestuur De [n] Antwerpenaar  niet in Antwerpen maar in – godbetert – Limburg gedrukt werd. Eens te meer blijken bij het VB andere regels te gelden voor zichzelf dan dat het anderen wil opleggen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 10 juni |  Facebook | | |  Print

08-06-07

"Schotenaar krijgt het schijt van Vlaams Belang (en omgekeerd)"

De verkiezingscampagne loopt op zijn einde. In  Het Journaal van 19 uur vanavond worden de resultaten van de laatste  VRT/De Standaard-peiling bekend gemaakt, zaterdag wordt daarover nog nagepraat, en zondag is het voor alle betrokken politici nagelbijtend afwachten wat de verkiezingsuitslag is. De algemene trend, maar ook de individuele resultaten.

In het zicht van de meet wordt het alsmaar onduidelijker wat we na 10 juni mogen verwachten. Elke van de drie grote partijen zegt niet getrouwd te zijn met wie men denkt, en alle grote partijen zeggen dat de andere twee grote partijen een pre-akkoord met elkaar op zak hebben. Een mens zou voor minder er een punthoofd van krijgen. Maar dat is nog niets vergeleken met de wanhoop bij het VB om zich in de kijker te werken. Dewinter dacht het ei van Columbus uitgevonden te hebben met de Zonder Jihad Straat-naambordjes, maar krijgt prompt de Antwerpse middenstandsorganisaties op zijn dak (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070530 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070601). Dan maar uitpakken met stickers met zijn hond Xaro (zie foto 1 - voor een duidelijker afbeelding, eenmaal op de foto's klikken), en dat terwijl het VB volgens Gaia en De Blauwe Wereldketen de op een na minst diervriendelijke partij is (zie: www.stemdiervriendelijk.be).

De campagne leek zich meer af te spelen in de televisiestudio’s dan in het straatbeeld en de brievenbussen, al had Philip Dewinter wel veel geld gekregen om een folder te maken die moet verduidelijken dat hij zegt wat jij denkt (foto 2). Het waren vooral Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel die het televisiescherm haalden. Er leek maar gen einde aan te komen. In Terzake 07 - Audit, waar per uitzondering Anke Van dermeersch en Gerolf Annemans naast Vanhecke mochten aanschuiven (foto 3), leerden we dat het volgens Annemans “vreemde verkiezingen”gaan worden, het volgens Van dermeersch verkeerd is “een angstpsychose” te scheppen (over het klimaat, over vreemdelingen en criminaliteit ligt dat anders), en de modale VB-militant het liefst vrijt met het licht uit (zie: http://www.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/verkiezingen07/...). Wij zijn natuurlijk geen VB-militant maar mochten wij vrijen met Anke Van dermeersch… wij zouden het ook het liefst met het licht uit doen.

Het wordt tijd dat het circus sluit. De gemoederen geraken alsmaar verhit. In Gazet van Antwerpen  stond gisteren warempel de kop Schotenaar krijgt het schijt van Vlaams Belang (en omgekeerd). Een onbekende inwoner van Schoten heeft het deze week zodanig op zijn heupen gekregen van een Vlaams Belang-bord in de tuin van een gebuur, dat hij in diens brievenbus een briefje stak met de bede “Gelieve uw propaganda voor Vlaams Belang weg te halen of ik kak in uw brievenbus.” Toen de VB-sympathisant het bord niet weghaalde, heeft de boze buurtbewoner woensdag effectief een drol in diens brievenbus gedeponeerd. De VB-sympathisant heeft bij de politie klacht ingediend tegen onbekenden. Maar ook bij Gerolf Annemans beginnen de stoppen door te slaan. Eergisteren zei hij in Gazet van Antwerpen  ooit nog wel de kans te zien, als de socialisten in de oppositie gedrumd worden, “gerust aan tafel (te) gaan zitten met verstandige mensen zoals Karel De Gucht”. Een verstandig iemand als Karel De Gucht die met het VB in coalitie zou gaan? Dream on.

Annemans hoopt “dat 10 juni bevestigt dat 8 oktober in Antwerpen een detail in de geschiedenis was.” Op de karig bijgewoonde slotmeeting van het VB-Antwerpen woensdagavond bevestigde Philip Dewinter dat de huidige campagne “de moeilijkste ooit” is voor het VB (zie: http://www.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/verkiezingen07/...).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 10 juni |  Facebook | | |  Print

07-06-07

Extreemrechts in Franstalig België

Het enige wat we vanuit Vlaanderen over de kiesstrijd in Wallonië horen, is dat er een bitse strijd bezig is tussen Didier Reynders, kopman van de Franstalige liberalen, en Elio Di Rupo, voorzitter van de Franstalie socialisten. De eerste ruikt zijn kans om voor het eerst in de geschiedenis van Franstalig België de socialisten te overvleugelen; de tweede zit verveeld met gerechtelijke affaires waarin alsmaar PS-mensen opduiken. “Een dodelijke combinatie van federale verkiezingen en gerechtelijke affaires, dat zorgt voor een weinig elegant spektakel”, zei deze week een Franstalige waarnemer in  De Morgen. Een andere waarnemer noemde het maar show. Maar wat met extreem-rechts in Franstalig België? Traditioneel is dat een wespennest, met geestesgenoten die elkaar meer naar het leven staan dan de ideologische tegenpolen. (Foto's: verkiezingsborden in La Louvière en Brussel/Bruxelles.)

Het succes van extreem-rechts blijft beperkt in Franstalig België. Bij de laatste vier verkiezingen waarbij er lijsten lagen waarvoor iedereen kon stemmen (de provincieraadsverkiezingen van 2000, de federale verkiezingen van 2003, de regionale verkiezingen van 2004 en de provincieraadsverkiezingen in 2006) haalde het VB achtereenvolgens 15 % - 17,9 % - 24,2 % - 21,5 % van de stemmen. Bij de belangrijkste Franstalige extreem-rechtse partij, het Front National (FN) van Daniel Féret, bedroegen de scores bij die verkiezingen respectievelijk 1,8 % - 5,6 % - 8,5 % - 3,4 %. Het Franstalige FN is gelieerd met het Vlaamse Fervent Nationaal/Nieuwe Partij van Eduard Verlinden, maar met scores van 0,2 % is dat helemaal verwaarloosbaar (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/4528086/sparring-partner-v...).

Volgens de peilingen zou het FN in Wallonië tussen de 7,7 en 8,2 % halen; en in Brussel rond de 4 % schommelen. Men verwacht één of twee verkozen kamerleden in Henegouwen, en misschien één in Luik, en één rechtstreeks verkozen senator. Waardoor er nog eens een FN-senator kan gecoöpteerd worden, en men vooral met verkozenen zowel in de Kamer als in de Senaat de partijfinanciering van overheidswege verzekerd blijft. Op de verschillende FN-lijsten staan samen 102 kandidaten, waaronder nogal wat onbekenden. Wat erop wijst dat het FN zich niet kan verzekeren van een permanente basis. Wél bekende namen (nouja) zijn uittredend Henegouws kamerlid Patrick Cocriamont en gecoöpteerd senator Michel Delacroix, ondervoorzitter van het FN. Opvallendste afwezige is voorzitter Daniel Féret die voor tien jaar zijn burgerrechten kwijt is als gevolg van een veroordeling voor racisme in april 2006, veroordeling die bevestigd werd door het hof van cassatie in oktober 2006.

Als gevolg van een splitsing bij het FN – in totaal telde het FN al dertig splitsingen – ontstond in 1995 het Front Nouveau de Belgique (FNB). Bij de verkiezingen in 1999 haalde het in het kanton Brussel 1,4 % (tegen 3,1 % voor het FN), en nog slechts 0,3 % (tegen 3,8 % voor het FN) in 2003. Bij gelegenheid van de verkiezingen krijgt het FNB telkens weer ‘versterking’ van leden van Nation, een groepuscule waarmee in Vlaanderen het nog marginalere Groen Rechts van Wolf Kussé contacten onderhoudt. Meer hoop op stemmenwinst moet komen van een verandering van het logo van het Front Nouveau de Belgique. De afkorting daarvan wordt tegenwoordig niet meer als ‘FNB’ geschreven, maar als ‘FN B’. Strategisch een spatie latend tussen ‘FN’ en ‘B’ opdat kiezers zouden denken dat het de Belgische versie is van het Front National van Jean-Marie Le Pen.

Ook een derde Franstalige extreemrechtse ‘partij’ mikt vooral op wat afspiegeling van het succes van de Franse wapenbroeders: Force Nationale (FNationale). Affiches van dit groepje zijn bijna niet te vinden, en op het internet zijn alleen gedateerde websites te vinden. In tegenstelling tot het FNB is het FNationale er wel in geslaagd om een lijst voor de Senaat in te dienen. Lijsttrekker is uittredend senator Francis Detraux, in 2003 verkozen op de lijst van het FN. Naast genoemde drie extreemrechtse partijtjes nemen nog wat populistische partijtjes deel aan de verkiezingen, maar geen een te vergelijken met ‘onze’ Lijst Dedecker. Zo is er de Union pour un Mouvement Populaire Belge (UMP-B) die in Luik en Luxemburg hoopt te surfen op het succes van de Franse president Nicolas Sarkozy. En het Front Des Bruxellois, ook wel optredend onder de naam Front Démocratique Bruxellois (FDB). Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 kwam het enkel op in Evere, waar het 1,7 % van de stemmen verzamelde. Het FDB zette wél allochtonen uit de immigratie op haar lijst, wat voor extreemrechtse partijen in ons land alsnog een brug te ver is. Hooguit mag bij hen iemand van een andere huidskleur op de lijst staan als hij of zij door adoptie in ons land is beland.

00:16 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 10 juni, aanverwant |  Facebook | | |  Print

06-06-07

Robotfoto van de VB-kandidaten voor 10 juni

Marie-Rose Morel – foto 1, gisteren alweer te gast in een VRT-televisieprogramma – blijft voor beroering zorgen. Nu zelfs al bij het ‘ongeboren leven’. Meyrem Almaci, de lijsttrekster voor Groen! in de provincie Antwerpen, die in september zou moeten bevallen, was laatst naar TerZake 07 aan het kijken. Toen Marie-Rose Morel aan het woord kwam, begon de baby in haar buik ineens wild te schoppen. “Echt waar”, bevestigt Almaci. Nog niet eens geboren, en al een potentieel AFF-lid. Maar er zijn nog andere VB-kandidaten dan Marie-Rose Morel voor de verkiezingen van aanstaande zondag. De KU-Leuven maakte van hen een profiel op.

De KU-Leuven vergeleek de kandidaten van de CD&V/N-VA, Groen!, Open VLD, SP.A/Spirit en VB. De Lijst Dedecker werd ook om informatie over hun kandidaten verzocht, maar die hun administratie stond nog niet op punt. De kandidatenlijsten van Cap, PvdA+ en anderen werden (eh…) links gelaten. Een eerste vaststelling van de onderzoekers Bart Maddens en anderen is dat het VB de kroon spant wat het aantal dubbele kandidaten betreft: mensen die zowel als effectieve als als opvolger op de lijst staan. Het VB telt er zo 14.

Bij het VB zijn de 21 tot 30-jarigen ondervertegenwoordigd (8,1 % t.o.v. 15,9 % bij alle partijen), idem voor de 31 tot 40-jarigen (23,2 % t.o.v. 27,2 %). Het VB telt bijgevolg meer oudere kandidaten (24,2 % t.o.v. 19,2 % bij de 51 tot 60-jarigen; en 12,6 % t.o.v. 6,4 % bij de 61-jarigen en ouder). De Vlaams Belang Jongeren kunnen blijkbaar minder dan andere jongerenorganisaties nieuwe, jonge kandidaten aanbrengen. Het VB is van alle partijen de partij met de oudste kandidaten (gemiddeld 46,4 jaar). Heeft Groen! met de Aalsterse Nancy Mbuyi-Elonga (foto 2), die gisteren 21 werd, de jongste kandidaat in huis; het VB heeft met ons bomma  (foto 3), de moeder van Frank Vanhecke, met haar 85 jaar de oudste van alle kandidaten voor 10 juni. Bij de meeste partijen daalt de gemiddelde leeftijd van de kandidaten bij de verkiezingen, maar niet bij het VB.

Het VB heeft geen enkele vrouwelijke lijsttrekster. Iets waar Anke Van dermeersch zich wel eens kwaad over heeft gemaakt. Bij de andere partijen hebben één tot drie van de zeven kandidatenlijsten een vrouwelijke lijsttrekster. Wel heeft het VB iets meer vrouwen op verkiesbare plaatsen staan dan de CD&V/N-VA. Het VB doet het het best wat de vertegenwoordiging van arbeiders op de kandidatenlijst betreft, maar dat blijft maar mager (3,5 %, welgeteld zeven kandidaten. De SP.A volgt op het lijstje met 3,1 %, oftewel zes kandidaten). Ambtenaren en onderwijzend personeel (1,5 %) zijn er bij de VB-kandidatenlijsten minder dan bij andere partijen (Groen! is hierin koploper met 19,9 %). De niet-actieven (16,2 %) zijn oververtegenwoordigd in vergelijking met de kandidaten op de andere lijsten. Ook de groep kabinets- en partijmedewerkers (7,1 %) is hier meer vertegenwoordigd dan bij andere partijen.

Cumuleren, dat willen ze als geen ander bij het VB. Maar liefst 76,3 % van de VB-kandidaten is gemeente- of districtsraadslid. Bij de andere partijen schommelt dat rond de 30 %. Ook het aantal nationale mandatarissen (verkozenen in de verschillende parlementen die ons land rijk is) is bij het VB veel hoger: 30,8 % t.o.v. gemiddeld 19,6 %. Al is bij het VB het aantal kandidaten dat niet ook al op de lijst van de federale verkiezingen in 2003 of de Vlaamse verkiezingen in 2004 stond ongeveer hetzelfde als bij de andere partijen (circa de helft), toch geeft het VB de indruk dat het steeds om dezelfde personen draait (eens mandataris of partijmedewerker, altijd kandidaat). Bij het VB is het dus: meer van hetzelfde in plaats van eens een andere kandidaat naar voor te schuiven.

Vanavond wordt het VB doorgelicht in TerZake 07- Audit  (Canvas, 20.00 uur). Een link naar het programma volgt hier later. Gisteren, in De laatste ronde  (Eén), ging Phara De Aguirre praten met de jongste dochter van Frank Vanhecke, de 16-jarige Emma Vanhecke. VNJ-lid, maar toch clever. Het meisje had haar bedenkingen over het vreemdelingenbeleid van het VB en noemde de Vlaamse onafhankelijkheid een naïeve gedachte. Frank Vanhecke zei prompt dat haar volgend zondagsgeld nu "in beraad" wordt gehouden, en hij haar politieke kennis nog zou bijspijkeren. Het moest als een grapje klinken, maar Vanhecke is er de man niet voor om op een geloofwaardige manier een grap te vertellen (de reportage over/met Emma Vanhecke is te zien bij Yelloman: http://yelloman1.blogspot.com/2007/06/emma-vanhecke.html; de volledige De laatste ronde, met ook nog Jean-Marie Dedecker en de onvermijdelijke Marie-Rose Morel, is hier te zien: http://www.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/verkiezingen07/...).

00:08 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 10 juni, vlaams belang, vanhecke |  Facebook | | |  Print

05-06-07

Week Up-magazine pakt uit met VB-kopstukken in Borat-pakje

Week Up, de wekelijkse gratis cultuuragenda die je in een aantal café's en andere plaatsen in Antwerpen en Gent vindt, pakt morgen uit met een opmerkelijke fotomontage. Drie kopstukken van het Vlaams Belang - Frank Vanhecke, Philip Dewinter en Gerolf Annemans - worden erin afgebeeld in een Borat-zwempakje. De bedenker, Jacques Van der Zee (Vedeze), is niet aan zijn proefstuk toe. We kennen hem van zijn vele fotomontages over het VB (zie: http://homepage.mac.com/vedeze/PhotoAlbum93.html) die hij bij Blokwatch publiceerde. Maar Vedeze neemt ook anderen in het vizier (fotomontages 1 en 2). Opmerkelijk is dat  Week Up (www.weekup.be) nu uitpakt met een fotomontage van Vedeze tegen het VB (fotomontage 3).

"Tot nu toe heb ik politiek altijd uit mijn blad gehouden", zegt uitgever Luc Cuperus. "Waarom ik deze montage in mijn blad plaats? Omdat ik werkelijk gedegouteerd ben van de 'Zonder Jihad Straat'-campagne van het Vlaams Belang. De 'Zonder Haat Straat'-actie kwam tot stand na die vreselijke moorden in Antwerpen. Dat Vlaams Belang nu op die wijze angst wil creëren,vind ik echt verschrikkelijk. Ik steek mijn nek uit, ja. Maar ik vind dat ik dit moet doen. Wie wil kan die afvbeelding gratis aanvragen. Ik hoop dat veel Antwerpenaren ook deze affiche achter hun raam zullen hangen. En eigenlijk past het wel bij Week Up. We zijn toch al langer de VPRO van Antwerpenaren. Met medewerkers als Vitalski, Robbe De Hert en Stijn Vranken vormen we sowieso een buitenbeentje."

  • Met een mailtje naar j.vanderzee@pandora.be ontvang je de afbeelding in een pdf-bestand. Je kan de afbeelding hier ook downloaden als jpeg-bestand. Verschillende mogelijkheden dus om de fotomontage te printen en verder te verspreiden.

20:41 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

Madame de Pompadour en de machtstrijd binnen het VB

Wie aan de zijlijn staat kan meestal nuchterder een spel analyseren dan wie er middenin zit. De Morgen liet dan ook voor haar VB-bijlage gisteren Peter De Roover, erevoorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB), en Jurgen Verstrepen aan het woord. En dat treft want het ex-gezicht van de VB-‘vernieuwing’ mocht ook in  Gazet van Antwerpen zijn boekje open doen.

Peter De Roover ontkent niet dat het VB voor het eerst sinds lang amper meespeelt in de verkiezingscampagne. Peter De Roover: “Wees er maar zeker van dat de partij gefrustreerd is. In tegenstelling tot de vorige jaren is het Vlaams Belang niet langer de inzet van de verkiezingen, verre van zelfs. Het moet extra storend zijn, omdat deze campagne een sterke communautaire inslag heeft: het gaat over de core business van het Vlaams Belang, maar het is wel Leterme die de communautaire dans leidt. Veiligheid en justitie zijn eveneens belangrijke verkiezingsthema’s, ook daar heeft het Vlaams Belang moeite om op te vallen. Ze breken zich op de hogere echelons 24 uur per dag het hoofd over hoe ze zich toch nog in de campagne kunnen wurmen.”

En dat komt aan, want het VB is  meer dan welke andere partij verslaafd aan de overwinning. De Roover: “Een andere partij kan een nederlaag omzetten in een overwinning door bijvoorbeeld in de regering te stappen. De kracht van het Vlaams Belang zit enkel in zijn groei, in het plusje voor de partijnaam. Met de huidige percentages zou het Vlaams Belang moeten doorbreken op het politieke toneel, maar dat lukt niet. Het Vlaams Belang is volgens mij uniek in Europa. Nooit heeft een partij dertien verkiezingsoverwinningen na elkaar geboekt, dat is fenomenaal. Maar tegelijkertijd is er geen enkele zo grote partij die zo weinig directe invloed heeft. Voor de mensen die denken dat het Vlaams Belang een vehikel kan zijn om hun ideeën te realiseren moet dat hun geduld zwaar op de proef stellen.”

Klopt het beeld dat het VB een partij in crisis is? De Roover: “Crisis is misschien wat scherp gesteld, maar er is commotie. Dat valt niet te ontkennen. Twee parlementsleden zijn opgestapt. Toegegeven, van een van hen (Monique Moens, red.)  is het bestaan pas ontdekt toen ze de partij verliet. Maar het is wel een teken aan de wand. De voorbije decennnia stapte men naar het Vlaams Belang, niemand ging er weg. Jurgen Verstrepen was bovendien echt wel een symboolfiguur. Als buitenstander is er geen touw meer aan vast te knopen. Volgens Verstrepen is Philip Dewinter plots de softie van de partij, de grote hervormer. Samen met ‘rivaal’ Gerolf Annemans notabene. Marie-Rose Morel schildert Dewinter dan wel weer af als hardliner.”

Wie daar natuurlijk meer van afweet, is Jurgen Verstrepen. Hij ziet vooral een verharding van de standpunten bij het VB, en een strijd om de postjes meer dan ideologische twisten. Jurgen Verstrepen: “Vanhecke hangt graag het beeld op dat hij een beetje zachter is, maar in werkelijkheid is hij dat allesbehalve. Ook Dewinter heeft nu opnieuw duidelijk gekozen voor de extreme lijn. Hij plaatst zich daarmee in de corebusiness van de partij en tracht zo alle geledingen opnieuw achter zich te krijgen. (…) Het Vlaams Belang is intussen weer het Vlaams Blok geworden. De mensen die voor een zachtere koers staan, hoor je niet en hebben geen macht. De strijd die zich vandaag binnen het VB voltrekt, is geen ideologische strijd maar een pure strijd om de macht. Het gaat om de postjes, over de vraag hoe vaak wie op tv mag komen. (…) Ze (de partij, red.)  draait volledig op het systeem van mandaten, postjes en poen. Nu heb je een platte machtstrijd zoals in alle andere partijen.”

De Morgen-redacteur Tom Cochez bevestigt dat beeld. “Sinds de overwinnigsnederlaag van 8 oktober heeft het VB zijn eendrachtige stem ingeruild voor een roddelcultuur. In de plaats van één onwrikbaar blok, met de ijzeren hand gestuurd door Philip Dewinter, zijn er nu twee machtsblokken. De tandem Vnhecke-Morel leidt de partij, maar als het van Dewinter afhangt, zal het bij een kort intermezzo blijven. (…) Als 10 juni voor het VB geen succes wordt, dan staan Dewinter en Annemans klaar om ex-zakenman Bruno Valkeniers voor te dragen als kandidaat-opvoger voor Frank Vanhecke.” Dat Valkeniers evenmin een softie is, hebben we hier overigens eerder al aangetoond zie: http://aff.skynetblogs.be/post/4128762/coming-man-bruno-v... en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070114). Valkeniers beseft wél dat hij nog een en ander moet leren. Als titel voor zijn verkiezingsdagboek dat De Standaard  vandaag publiceert, koos hij voor iets dat Jean Gabin destijds zong: "Je sais que je ne sais rien."

Is Jurgen Verstrepen toch wat op zijn hoede met verklaringen aan De Morgen, in Gazet van Antwerpen  laat hij zich meer gaan. Verstrepen: “Marie-Rose Morel heeft in het (VB-, red.)  hoofdkwartier haar kantoor naast dat van voorzitter Frank Vanhecke. (Morel ontkent intussen op haar weblog dat ze een kantoor in de Madoutoren zou hebben, red.) Die twee zijn uit op macht, het maakt hun niet uit hoe. Vanhecke heeft de pincode van alle partijrekeningen. Morel gedraagt zich als Madame de Pompadour (Voor wie haar niet kent: http://nl.wikipedia.org/wiki/Madame_de_Pompadour, red). (…) Tot zondag zijn de gelederen gesloten, daarna barst de interne machtsstrijd weer los. Kijk, zo werkt dat bij het VB. (Toont een aantal sms’jes die hij heeft bewaard: ‘Ze willen je kop’, ‘Het hek is van de dam’, ‘Er zal de komende dagen veel gespind worden, ook door mij’ en meer van die strekking.) "

Overigens blijkt Verstrepen nog altijd diensten te leveren voor het VB. Verstrepen: “De filmpjes op de website van Dewinter draaien op mijn server. Na mijn vertrek heb ik gevraagd of ik mijn activiteiten mocht stopzetten, maar er komt geen antwoord.” Verstrepen realiseert zich overigens dat met twee procent in de peilingen het moeilijk wordt de kiesdrempel te halen. Verstrepen:”Het is kort dag, dat beseffen we. Maar de reacties zijn goed, we hebben niet ons bomma  op de lijst moeten zetten.” Een sneer richting Frank Vanhecke, die zijn 85-jarige moeder gevraagd heeft nog eens op de West-Vlaamse VB-lijst te staan. “Als je kinderen zoiets vragen, doe je dat”, was de reactie van kandidaat nr. 7 op de West-Vlaamse VB-lijst voor de Kamer.

Wat dat “gespin” betreft in één van de sms’jes van Verstrepen, De Morgen  schetst daar een beeld van met betrekking tot de relaties met de pers. Tom Cochez: “De partij heeft, in tegenstelling tot het beeld dat ze graag zelf laat bestaan, met een aantal reguliere media zeer directe, zelfs goede relaties. Dat staat haaks op de slachtofferrol die de partij zichzelf graag toebedeelt, maar er zijn wel degelijk directe lijnen. 'Die zitten tussen personen en minder tussen de partij en een krant of een weekblad, maar ze zijn er, direct of indirect', verzekert een insider. 'Meesters in het spinnen zijn vooral Gerolf Annemans en Jurgen Ceder. Zij vinden de weg naar de media.'" En dan gaat het niet enkel om ideeën te propageren, het is ook voor interne partijafrekeningen. Tom Cochez: “Vuilspuiterij over liefdesaffaires aan de Limburgse VB-top tot clandestiene abortussen van VB-dochters in Nederland toe, alles passeert de revue.”

Wij hebben ons eerder al afgevraagd waarom dit echter niet de pers haalt (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060424). Niet dat het moet – God beware ons – maar waarom halen de strapatsen van Patrick Dewael of Rik Daems wél de pers, en die van VB’ers niet?

00:16 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verstrepen, morel, vanhecke |  Facebook | | |  Print

04-06-07

De pijn van het VB zijn

Vandaag pakt  De Morgen uit met haar vijfde en laatste doorlichting van de belangrijkste politieke partijen. De voorbije week leverde dat telkens een interessante bijlage op, acht bladzijden dik. De analyse van de partij, een schets van de voorzitter, het netwerk, de ideoloog, de kiezers, de zusterpartij, de partijkas, de peilingen, de lijsten, de campagneleider, de dissident… Vandaag is het de beurt aan het Vlaams Belang.

Benieuwd hoe dat uitpakt, bij een partij die niet de gewoonte heeft om open kaart te spelen. Geen enkele partij speelt echt open kaart, maar het VB nog minder dan de andere partijen. En toch is ook bij het VB niets menselijks vreemd. Er is kameraadschap, maar er zijn evengoed meningsverschillen en afrekeningen. Gerolf Annemans bevestigde het vorige vrijdag nog in Het Laatste Nieuws. Op de kritiek van Marie-Rose Morel dat Annemans in de pas loopt van Dewinter, antwoordt Gerolf Annemans: “Dat werkte op de lachspieren. Annemans als het meest volgzame schaap van Dewinter. Iedereen die Filip en mij kent, weet wel beter.” En Annemans doet in datzelfde interview nog een andere bekentenis: “Ik had nooit een goede christendemocraat of een overtuigde liberaal kunnen zijn, ook al heeft men mij vaak gezegd: ‘Die Dewinter, tot daar aan toe, maar gij, meneer Annemans, gij zoudt bij een andere partij toch al lang minister geweest zijn?’ Wel, ik kan daar perfect mee leven. Filip en ik zijn ooit de Kamer ingerold als een uit de hand gelopen studentengrap. Minister worden was nooit het doel.”

“Een uit de hand gelopen studentengrap”, maar dan wel een wrange grap. We twijfelen er niet aan dat het VB zondag weer een goede score gaat neerzetten. Ook al scoort het VB ondermaats bij de Vlaamse jongeren die op 10 juni voor het eerst gaan stemmen (slechts 11 % volgens een peiling in opdracht van Gazet van Antwerpen ), het VB heeft het meest trouwe kiespubliek. Maar de partij slaagt er niet in de agenda van de verkiezingen te bepalen. Mediastunts allerhande (foto 1) helpen niet, en zorgen enkel maar voor nog meer wrevel. “De Straat Zonder Jihad-actie lokte ook binnen de partij kritiek uit”, noteerde De Standaard  vorige zaterdag. En dan zijn er natuurlijk nog de uitschuivers. Randnieuws, maar waakzame bezoekers van deze blog signaleerden ze ons. Zo maakt Bart De Bie al enige tijd via de Google-advertenties op zijn weblog reclame voor… de nummer twee op de Senaatslijst van de Lijst Dedecker, Eric Eraly (foto’s 2 en 3, klik eenmaal op foto 2 voor een duidelijke afbeelding).

Over tegenstanders die zorgen voor vermaak zegt men wel eens: “Hadden ze niet bestaan, men had ze moeten uitvinden.” Maar zover willen we echter niet gaan in het geval van het VB.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 10 juni, annemans, debie |  Facebook | | |  Print

03-06-07

Cartoons over extreemrechts

Zeezicht-1Zeezicht-BZeezicht-DEen paar weken geleden vroeg een Italiaan ons in gebroken Frans waar de zee ligt. We begrepen hem eerst niet goed. Sprak hij van “ma mère” (mijn moeder) of “la mer” (de zee), maar het was toch dat laatste. Midden op de Antwerpse Meir komt zo’n vraag wel raar over. Maar de man had de Schelde gezien, en wilde nu weten in welke richting hij moest stappen om de zee te zien. Al een geluk dat hij niet op de Antwerpse Dageraadplaats verzeild was, want met als belangrijkste café Café Zeezicht (foto 1, klik op de foto's voor een grotere afbeelding) op de achtergrond uitleggen dat er mijlen ver geen zee te bespeuren is… dat is niet vanzelfsprekend.

Wat wel, nu al een hele week, en nog tot zondag, te zien is in Café Zeezicht is een kleine tentoonstelling met cartoons van de in Parijs wonende Nederlander Willem. Toen de provoscène in Amsterdam begon uit te doven in 1968 verhuisde Willem (Willem Holtrop, intussen 66 j.) naar Parijs. Hij kon er gaan werken bij het legendarische satirische blad Hara-Kiri. Later publiceerde Willem onder andere in Charlie Hebdo  en L’ Echo des Savanes. Sinds 1993 tekent hij dagelijks twee cartoons voor de Franse krant Libération, waaruit de krant dan eentje kiest voor publicatie (Nog over Willem: http://www.lambiek.net/aanvang/willem.htm en http://bc.ub.leidenuniv.nl/bc/tentoonstelling/Willems_wil...; over Charlie Hebdo: http://unecharlie.canalblog.com; Libération: http://www.liberation.fr).

Vorig jaar was in het Centre national d’art et culture Georges-Pompidou in Parijs, beter bekend naar de plaatsnaam Beaubourg (zie: http://www.centrepompidou.fr/home30ans/index.html), een mooie overzichtstentoonstelling van Willem te zien. De tentoonstelling die nu in Antwerpen te zien is, is een selectie van de cartoons van Willem over extreemrechts. Niet mooi ingekaderd zoals vorige zomer in Beaubourg, maar gewoon op vergrote fotokopieën opgeplakt aan de spiegels van het café. Voordeel van die werkwijze is dat Willem er zo ook de Nederlandse vertaling van de tekst kon bijzetten. Ah ja, we zijn in Antwerpen. Nog altijd een Vlaamse stad. Het VB zou anders nogal reclameren. Of zou ze liever deze tentoonstelling doodzwijgen? Waarschijnlijk toch wel dat laatste.

De cartoons gaan natuurlijk vooral over extreemrechts in Frankrijk. Met Le Pen, en verder mensen als Sarkozy (foto 2) die de thema’s van Le Pen overneemt. Good old  generaal Augusto Pinochet ontbreekt echter niet, en verder zijn er nog universele thema’s als de skinheads (foto 3 - Aan deze cartoon mankeert wel nog de vertaling van het laatste tekstballonnetje: "Er is niets in.") of de ‘zomeruniversiteiten’ die organisaties als het Front National of de Vlaams Belang Jongerens elk jaar inrichten. De tekeningen zijn hard, maar dat is ook de wereld. Willem: “We zitten hier op een eiland van gezelligheid. De echte wereld is anders, die is hard. Ik teken een wereld van machthebbers en slachtoffers.” Willem heeft niet de illusie dat met zijn tekeningen iets verandert aan de wereld. Willem: “Ik kan mensen wel aan het denken zetten. Dat is weinig, maar toch iets.”

Alleen jammer dat de mensen van Café Zeezicht niet de video vertonen die vorig jaar bij de tentoonstelling in Parijs te zien was, over het leven, werk en de motieven van Willem. Die geeft meer inzicht over de denkwereld van Willem, hoe je zijn tekeningen moet begrijpen. Maar de mensen die Café Zeezicht bezoeken zijn waarschijnlijk zowat de laatsten die je nog moet overtuigen om niet voor extreemrechts te stemmen. Zodat met de tentoonstelling hier meer op de herkenning en glimlach gewerkt wordt, dan om nog mensen tot nadenken aan te zetten. Nog te zien tot 10 juni. 

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur |  Facebook | | |  Print

02-06-07

Aids Memorial Day

Patrick Janssens houdt voet bij stuk: het hoofddoekenverbod blijft voor al wie als stadsambtenaar in direct contact staat met het publiek. Had iemand anders verwacht? Janssens is niet vlug onder de indruk van een ander als die niet dezelfde mening verkondigt als Janssens zelf. Op de kritiek en de vraag om een debat van SP.A-parlementslid Anissa Temsamani antwoordt Janssens met: “Ik merk op dat mensen in verkiezingsperiodes bereid zijn tot heel veel om één stem meer.” Janssens krijgt intussen voor zijn hoofddoekenverbod wel de expliciete steun van Philip Dewinter (zie: http://www.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/verkiezingen07/...). Kan het nog triestiger?

Volgens Janssens is er trouwens geen hoofdoekenverbod. Dat is er natuurlijk wel, maar er is nog veel meer. Vandaag is het Aids Memorial Day (zie: http://sensoa.be/3_6_1_4.php). De voorgaande jaren werden stadsambtenaren door hun chefs aangespoord om het bekende HIV-lintje te dragen, en ze moesten er geen moeite voor doen: de communicatiemedewerkers van het stadsbestuur gingen de HIV-lintjes uitdelen tot op de werkvloer. Maar nu niet meer. Meer zelfs, in de dienstnota van 7 maart 2007 voor het stadspersoneel staat letterlijk: “Uiterlijke symbolen van levensbeschouwelijke, politieke, syndicale, sportieve… overtuiging worden niet tijdens de werkuren gedragen, ook niet voor het goede doel. Dus geen kruisje, keppeltje, hoofddoek, tulband, HIV-speldje, kentekens serviceclubs, verenigingen, enz…” De cursivering is niet van ons, maar staat zo in de dienstnota (voor de volledige dienstnota en verder commentaar: http://abdelhays.blogspot.com/2007/04/collateral-damage.h...).

Dus gedaan met het HIV-speldje, want de Antwerpse stadsambtenaar is tegenwoordig strikt neutraal. De Antwerpse politieagent van wiens computer een VB-sticker is verwijderd, is plots een heel ander iemand geworden. (Foto 1: Raamaffiche voor de Aids Memorial Day die we donderdag opmerkten vlak tegenover het (administratief centrum van het) Borgerhouts districtshuis. In het Administratief Centrum zagen we een dergelijke affiche niet, wél affiches voor Pennenzakkenrock, of was het Griffelrock?, in –godbetert het – Mol. Is dat wel koosjer? Vorig jaar trad op Griffelrock nog Garry Hagger op, op 6 juni 2004 zangvedette op een feestje van het VB. Nu mag Garry Hagger van ons zingen zoveel als hij wil, en voor ons part mogen zijn affiches ook in stadsgebouwen. Maar HIV-speldjes niet? Dat gaat ons te ver. Foto’s 2 en 3: andere affiches om te waarschuwen tegen HIV-besmetting. Voor een grotere afbeelding: eenmaal op de foto's klikken.)

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen |  Facebook | | |  Print

01-06-07

Het AFF/Verzet-persoverzicht

Blokwatch stopt met het dagelijks persoverzicht dat het sinds 2 januari vorig jaar publiceerde. Da’s jammer. “Waar moet ik nu als VB'er terecht, misschien hier?”, vroeg ene ‘GFR’ zich eergisteren af op ons forum. Voor een dag willen we hem of haar uit de nood helpen met ons eigen persoverzicht, als we de adrealine van de VB’ers kunnen verhogen:  à la bonheur. Maar vanaf morgen gaan we terug verder op ons eigen elan. Met opnieuw elke dag een bericht, behoudens in de vakantieperiodes van onze medewerkers. Een meer uitgespit stukje dan in het  Blokwatch-persoverzicht, en af en toe ook primeurs zoals hier: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070518, en hier: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070531. En eigenzinnige commentaren zoals hier: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070524, en hier: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070523. Overigens kunnen we iedereen gerust stellen: er is geen “ambras” bij de Blokwatch-medewerkers, het is enkel om privé-professionele redenen dat gestopt wordt met het toch wel tijdsintensieve dagelijks persoverzicht. En er wordt nagedacht over een alternatief voor het dagelijks persoverzicht. 


Sperma. “Mijn broek hangt vol met het plaksel van deze ochtend. Ik ben affiches gaan hangen. Wie denkt dat het om sperma gaat, moet ik teleurstellen.” Als opening van een interview kan het tellen, en het komt van Gerolf Annemans in De Standaard  woensdag. Had Annemans naar het voorbeeld van Guido Tastenhoye “een neut teveel” op? Wat verderop in het interview zegt Annemans impliciet dat Frank Vanhecke ook maar een aap is als de andere partijvoorzitters. Annemans: “Dat we niet werden uitgenodigd voor de debatten met de kandidaat-premiers had ook een voordeel. Het maakt het apenthema uit onze precampagne zichtbaar: de drie zaten er. De vierde, terwijl hij er zou moeten zijn, niet.” Of bedoelde Annemans dat Vanhecke ook een kandidaat-premier is? Maar dan geen serieuze. Annemans: “Inhoud moet onze kracht van de komende jaren worden, niet eventuele beleidsdeelname. Van dat beeld wil ik echt af. Het experiment in Antwerpen en Schoten (waar het VB met Dewinter en Morel een kandidaat-burgemeester het veld in stuurde, red.)  zijn niet mislukt. Maar ze focusten op de nadelen van het cordon sanitaire: de gedachte dat we niet kunnen meeregeren. ‘Wanneer gaan ze nu eens komen?’ We moeten die opwelling echt uit onze partijcultuur halen.”

Establishment
. Van het VB naar de LDD, en Jurgen Verstrepen. Het is maar een kleine sprong. Al blijft Verstrepen erbij dat het een groot verschil is. Jurgen Verstrepen, gisteren in Het Nieuwsblad : “De traditionele partijen zijn als de dood voor nieuwkomers (als de LDD, red.)  op het politieke toneel. CD&V, Open VLD en SP.A liggen – in tegenstelling tot wat ze beweren – ook helemaal niet wakker van het Vlaams Belang. Rond die partij is een eind prikkeldraad gezet waarachter beiden zich koesteren en laven. Het Belang is op die manier zelf deel gaan uitmaken van het establishment waartegen het zo graag te keer gaat.”

CAP. We zijn het van haar niet gewoon, maar kersvers LDD’ster Mimount Bousakla roept op om voor een andere partij te stemmen dan de LDD. In De Morgen  zegt Bousakla: “Ik heb nog veel vrienden in de SP.A. Ik woon in een rode buurt, en velen helpen me zelfs om mijn affiches te plakken en te bussen. Zij zijn teleurgesteld. Ik weet dat ze niet voor mij zullen stemmen, en ik begrijp dat. Ik raad ze aan voor CAP (zie: http://www.anderepolitiek.be) te stemmen.

Unizo. Andere kranten spreken er wel over, maar De Morgen  publiceert hem integraal: de Open brief van de middenstandersorganisatie Unizo naar aanleiding van de Zonder Jihad Straat-stunt van Philip Dewinter (foto 1, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070527 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070530): “Het gaat blijkbaar niet goed met u! Hebt u te weinig weerklank in de pers? Het is echt betreurenswaardig dat u een positieve campagne zoals 'Zonder Haat Straat' moet misbruiken. Deze campagne, die spontaan geboren is als reactie op de waanzinnige daden van een op hol geslagen student, die alle controle over zijn daden verloren was en in blinde woede onschuldige medeburgers heeft doodgeschoten of verwond, wordt nu door u misbruikt om aandacht te kunnen krijgen en in de stille hoop dat uw onbezonnen daden reacties zullen uitlokken. Nadien kunt u dan weer gemakkelijk de steen werpen naar de anderen. Ook de plaats die u hebt uitgekozen voor uw zinloze daad 'Zonder Jihadstraat' is niet willekeurig. De handelaars van de Turnhoutsebaan, verenigd in De Voorstad vzw, kunnen uw optreden absoluut niet appreciëren. De Antwerpse winkelas Carnotstraat-Turnhoutsebaan heeft het al jaren moeilijk. De laatste weken was het er niet altijd even gemakkelijk, maar de zelfstandige ondernemers zijn er uit het goede hout gesneden en zetten zich krap om te overleven. Zij verenigen zich en strijden samen, over alle culturen heen, om hun winkelas weer tot bloei te brengen en weer een voorname toegangspoort van de stad te worden. Zij beseffen dat multicultureel ook een troef kan zijn. Trouwens, kijk maar terug in de geschiedenis, deze stad, onze stad Antwerpen, is groot geworden door het harmonisch samenleven van verschillende culturen. Deze samenleving is een bron van enorme rijkdom. Respecteer de 'Zonder Haat Straat'-campagne en misbruik en vervorm deze slagzin niet. Uw actie is een smet op deze stad.” Was getekend: voorzitter Ivo Nicolay namens Unizo Antwerpen-Stad en voorzitter Alain Herremans namens Voorstad vzw.

Eigen Volk Eerst
. Nog een leuke. Het VB vindt, meldt Het Nieuwsblad, dat het Antwerpse stadsbestuur bij de federale regering moet aandringen op een tweede gevangenis bij het nieuwe justitiepaleis, om de overbevolking en de spanningen binnen de gevangenis in de Begijnenstraat op te lossen. De motie was ingediend door Philip Dewinter, Jan Penris én Bart Debie. “Die tweede gevangenis, dat is er dan een voor eigen volk eerst”, grapte Open VLD-gemeenteraadslid Claude Marinower, alluderend op de veroordeling van voormalig politiecommissaris Bart Debie. Debie heeft intussen de Kieskompas-test van De Standaard  gedaan (zie: http://www.standaard.be/Info.aspx?topic=verkiezingen.kies...), en komt uit bij het VB, met de LDD als tweede partij van zijn keuze. Geen nieuws dus, maar toch de opener van zijn weblog gisteren.

Hoofddoek
. Het protest tegen het hoofddoekenverbod houdt aan – Verbod hoofddoeken polariseert Antwerpen, kopt De Standaard  boven een comentaarstuk van Bart Brinckman in De Standaard  dat druipt van de sympathie voor Patrick Janssens. Janssens’ kabinetschef is toevallig ook een buurman van Brinckman. Maar dat terzijde. Zoals Brinckman 'terzijde' meldt dat een paar BV's op de BOEH-affiches Groen!-leden zijn. "Een paar" is daarbij wel belangrijk, maar dat benadrukt Brinckman niet. Wat voor meer telt, is dat het Deurnese SP.A-districtsraadslid Najat Assissi (foto 2, klik op de illustratie en je ziet de kiespropaganda van Najat Assissi) ontslag neemt uit de SP.A omwille van het hoofddoekenverbod. Najat Assissi, in Gazet van Antwerpen: “Ik voel me nu misbruikt door de SP.A. Mijn verkiezingsslogan Met of zonder hoofddoek, het gaat niet om de look  is door de partij goedgekeurd, dus wisten ze precies waar ik voor stond. Uit respect voor mijn kiezers kon ik dus niet anders dan ontslag nemen. Patrick Janssens had zes jaar tijd om het nieuwe kledingreglement uit te stippelen en met voldoende overleg en communicatie uit te voeren, maar het kon blijkbaar niet snel genoeg gaan. Het is discriminerend goed werkende vrouwen ergens achterin weg te moffelen, alsof ze de pest hebben.” Overigens is het ontslag van Assissi niet ingegeven door de recente BOEH-actie (zie: http://www.baasovereigenhoofd.be). Wij hadden op 1 mei al vernomen dat Assissi haar ontslag als SP.A-lid sterk overwoog. Intussen denkt een tweede SP.A-lid uit de Deurnese districtsraad, Samir Aiau, aan eenzelfde stap, maar hij wil nog eerst een gesprek met zijn partij. (Zie ook: http://www.indymedia.be/nl/node/10995).

Christine Van Broeckhoven
. Nog partaai-nieuws. Uit het dagboek dat de Antwerpse SP.A-lijsttrekster voor Het Laatste Nieuws  bijhoudt: “Het is weer examentijd en dus toetste ik gisteren als professor aan de Universiteit Antwerpen de kennis van moleculaire genetica bij derdejaars bachelor studenten. Dat gaat – vanzelfsprekend – voor op campagne voeren. Genetica is voor mij zo simpel als één plus één twee is maar zo zien de studenten dat niet.”

Dedecker en De Wever
. Verderop in Het Laatste Nieuws  een ontroerend verhaal over Bart De Wever en Jean-Marie Dedecker die door de krant op eenzelfde bank in een park geplaatst werden, een verkiezingsaffiche van Freya Van den Bossche en Guy Verhofstadt achterna. Het Laatste Nieuws : “Jean-Marie Dedecker en Bart De Wever schuiven zonder een woord te wisselen elk naar één kant van de bank. Met het grapje dat we zullen loten voor wie rechts mag zitten, kunnen ze amper lachen. (…) Bij het begin van het gesprek kijken de twee stuurs en stug voor zich uit. Aanvankelijk noemen ze niet eens elkaars naam en hebben ze het over ‘hij’ en ‘hem’, alsof de ander afwezig is. Maar langzaam kantelt de sfeer, vooral omdat De Wever zich bewust ‘deemoedig’ opstelt. Hun ogen ontwijken elkaar nog, maar stilaan schakelen ze over op ‘jij, Jean-Marie’ en ‘jij, Bart’. Nog eens een kwartier later is er voor het eerst oogcontact en draaien hun imposante lijven, allebei honderd-plus, zich spontaan naar elkaar toe.” ’s Avonds belt Jean-Marie Dedecker nog naar journalist Jan Segers om hem te zeggen dat het gesprek hem veel deugd heeft gedaan. ’s Anderendaags meldt Bart De Wever hetzelfde.

Vlaktaks
. Zowat het voornaamste programmapunt van de Lijst Dedecker is het invoeren van een vlaktaks, 30 % belasting voor iedereen – rijk of arm. En de VLD wil daar in fasen naartoe. Twee economen van de KU Leuven, André Decoster en Kristian Orsini, hebben er de effecten van berekend, meldt De Tijd. “De invoering van een vlaktaks heeft een positieve impact op het arbeidsaanbod, maar die is beperkt tot 43 000 nieuwe werknemers. (…) Twee jaar geleden was al uit een studie van diezelfde Decoster en Guy Van Camp gebleken dat door de invoering van een vlaktaks de inkomensongelijkheid vergroot. Het netto-inkomen van de armste gezinnen daalt en de koopkracht van de rijkste gezinnen daalt.” De jongste studie houdt rekening met de ‘terugverdieneffecten’ van de vlaktaks (door de 43 000 nieuwe werknemers meer inkomsten voor de personenbelasting en de sociale zekerheid, en minder werkloosheidsuitkeringen). Maar ook “een verhoging van de uitgaven voor het bestaansminimum van 199 miljoen euro. Dat is te verklaren doordat de laagste inkomens meer belastingen betalen dan vroeger en dus minder verdienen dan het bestaansminumum.” Decoster en Orsini voegen er nog aan toe dat de tewerkstellingseffecten van de invoering van een vlaktaks weinig tot niets veranderen aan de sterke inkomensongelijkheid die erdoor wordt gecreëerd.” Op de website van Jurgen Verstrepen noch die van de LDD werd gisteren enig commentaar op deze studie gepubliceerd. Verstrepen warmde zich op aan de bakken kritiek die Mimount Bousakla (terecht) krijgt van allochtone meisjes, en aan het politiebeschermingsverhaal van Bousakla. Bousakla, de Patsy Sörensen bij de allochtonen.

Morel. Van Verstrepen naar Marie-Rose Morel. Het is alweer maar een klein sprongetje. In De Standaard  vroeg men eergisteren aan Gerolf Annemans of de troebelen aan de top van de partij nu voorbij zijn. Gerolf Annemans: “Ik word geacht om te zeggen dat er geen waren. Maar als er zijn geweest, kan ik zeggen dat ze achter de rug zijn.” Laatste vraag: Dewinter bestempelde Anke Van dermeersch als de leading lady. Is er een nieuwe hiërarchie? Annemans: “Ik zou nooit het woord leading man  of leading lady  durven gebruiken. U moet het hem (Dewinter, red.)  vragen.” Of moeten we het Frank Vanhecke vragen? De Standaard  meldt gisteren dat Frank Vanhecke één van zijn medewerksters full time ter beschikking heeft gesteld van Morel. In een nabeschouwing over het debat tussen Wouter Van Bellingen en Marie-Rose Morel op VTM dinsdag zegt Van Bellingen over Morel: "Een echte cobra is die vrouw. Voor het debat vriendelijk staan praten over onze kinderen en het feit dat we beiden historici zijn. En dan als de camera's rollen alleen maar giftig uithalen." Morel heeft overigens haar website vernieuwd. Eén van haar eerste nieuwe artikels gaat over het feit dat er "nogal discussie (is) over de cijfers die tijdens mijn deelname aan het debat in Terzake 07 ter sprake kwamen betreffende het aantal moslims in België. Siegfried Bracke sprak over 400.000, ikzelf haalde 600.000 aan" (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070529). Morel sleept er alle mogelijke 'illegalen' en 'kinderen van' bij om toch maar aan het cijfer van 570 000 te komen. Het stinkt uren in de wind dat dit een uitleg achteraf  is na het commentaar op deze weblog.

Cassatie. Het echt goede nieuws bewaren we voor het laatst. Het Hof van Cassatie heeft de veroordeling van Eric Goeman en Ron Hermans teniet gedaan over een kritisch boek dat die twee schreven over Johan Demol (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060310). De Morgen : “Twee jaar geleden werden de auteurs door het Antwerpse hof van beroep veroordeeld omdat ze in hun boek Het gevaar Demol 'insinuaties en verdachtmakingen' zouden hebben geschreven, die zogenaamd 'de eer en de goede naam' van Demol hadden aangetast. Het proces moet nu worden overgedaan voor het Gentse hof van beroep. Sinds de publicatie in 1998 van Het gevaar Demol van Eric Goeman en Ron Hermans bij uitgeverij Epo was het boek het mikpunt van aanvallen van de extreem rechtse partij. Een eerste poging van toenmalig VB-advocaat Rob Verreycken om via een kortgeding een rectificatie af te dwingen, faalde. Vervolgens sleepte de partij beide auteurs voor de rechter omdat het boek zou bulken van de onjuistheden. Demol eiste een schadevergoeding van 260.000 euro. Ook die eis werd op 9 mei 2003 ongegrond verklaard door de rechtbank van eerste aanleg. Demol ging in beroep en haalde zijn slag thuis voor het Antwerpse hof van beroep. Het hof oordeelde dat Goeman en Hermans ‘niet handelden als voorzichtige en zich van de objectiviteitsverplichtingen bewuste informatieverstrekkers. Ze hebben doelbewust de eer en de goede naam van Demol geschonden. Ze zijn kennelijk de maat te buiten gegaan. Het openbaar belang verantwoordt de eerrovende gegevens niet.’ (…) Cassatie oordeelde nu (…) dat het arrest van 11 oktober 2005 van het Antwerpse hof knoeiwerk was. ‘Het hof weegt zijn beslissing niet af tegen de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid waarop de schrijvers van het boek aanspraak kunnen maken’, zo stelt Cassatie. ‘Het hof beperkt en sanctioneert de vrije meningsuiting ter bescherming van de goede naam van Demol, maar onderzoekt niet of stelt evenmin vast dat het vereiste evenwicht voorhanden is tussen de machtiging waarmee het die bescherming wil verzekeren en het recht op vrije meningsuiting in een democratische samenleving.’ Het hof bezondigde zich volgens Cassatie aan een schending van het Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM). Het Antwerpse hof struikelde ook over het gebruik van een foto op de cover van het boek. Dat beeld is afkomstig uit het VTM-programma Telefacts, waaraan Demol destijds als commissaris vrijwillig had meegewerkt. In de reportage was te zien hoe Schaarbeekse politiemannen deuren intrapten en arrestanten onder schot hielden en wegvoerden, waarbij een agent zei: ‘Als hij zijn bek opendoet, sla je er op.’ Demol beklaagde zich over de publicatie van die foto, hoewel hij er zelf op stond dat de actie gefilmd werd. Demol profileerde zich toen als superflik en dé kampioen van law and order. Volgens Cassatie was er niets mis met de publicatie van die foto. ‘Er moet rekening worden gehouden met de taak van de pers om ideeën en informatie, waaronder foto's, te verspreiden over kwesties van algemeen belang’, stelt het hoogste rechtscollege. ‘Publieke figuren, in het bijzonder politici, moeten de gevolgen dragen van het feit dat zij publieke figuren zijn en moeten verdragen dat afbeeldingen van hun persoon die geen verband houden met hun privéleven, worden verspreid.’ De uitspraak van Cassatie is ontluisterend voor Vlaams Belang, schrijft professor Voorhoof vandaag in De Juristenkrant. ‘Zeker voor een politieke partij die ooit met de verkiezingsslogan 'Vrijheid van meningsuiting' naar de kiezer trok. Wél vrijheid van mening dus om op een systematische manier, gedurende jaren, vreemdelingenhaat, racisme en onverdraagzaamheid onder de bevolking te prediken, maar geen vrije meningsuiting - als het van deze partij afhangt - voor kritische journalistiek.’"

AFF. Vanzelfsprekend is het Anti-Fascistisch Front (AFF) opgenomen in de Wikipedia-encyclopedie (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Anti-Fascistisch_Front), maar nu is ook de gemeente Bruc-sur-Aff opgenomen in de Nederlandstalige versie van de bekendste internet-encyclopedie (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bruc-sur-Aff). Net als de AFF-medewerkers lijkt het ons een lieflijke gemeenschap (foto 3, zie: http://www4.culture.fr/patrimoines/patrimoine_architectur...).  

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, media |  Facebook | | |  Print