04-07-07

Aan tafel

Een paar maanden voor de verkiezingen van 10 juni torpedeerde Marie-Rose Morel, via een interview in  Het Laatste Nieuws en tot grote ergernis van Philip Dewinter, een mogelijke samenwerking tussen Jean-Marie Dedecker en het Vlaams Belang. Intussen worden de banden tussen Dewinter en Dedecker terug aangehaald.

De Morgen  meldde gisteren dat de twee kopstukken zaterdag samen opgemerkt werden in restaurant Siphon in Damme (zie: http://www2.siphon.be/nl). Vermits Jean-Marie Dedecker (foto 1) zelfs met Osama Bin Laden wil praten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070702) kon er ook een etentje met Philip Dewinter (foto 2) af. Het etentje kwam er op uitnodiging van een vriend van Dewinter, die ook een vriend van Dedecker is geworden, zegt Dewinter in De Morgen. Dewinter nog: “Jean-Marie en ik zagen mekaar geregeld voor de verkiezingen, en dit was de eerste keer erna. In eerste instantie moeten we vermijden dat we elkaar vliegen afvangen: de gemeenschappelijke vijand is links. Maar wie weet, volgt er ooit nog iets meer, al heeft de kiezer de kaarten niet simpel gelegd?” Die kiezer toch! De Morgen  heeft geen reactie van Jean-Marie Dedecker opgetekend, maar enerzijds houdt Dedecker altijd zoveel mogelijk deuren open. Anderzijds zou het niet de eerste keer zijn dat Dewinter naar bondgenoten zoekt, alleszins niet-aanvalspakten wil afsluiten, maar die ‘geestesgenoten’ van Dewinter niet van hem willen weten (Pim Fortuyn, Geert Wilders…).

Vorige week geraakte bekend dat Vlaams parlementslid Freddy Van Gaever gecoöpteerd zal worden als VB-senator. Uit een doorgaans goed ingelichte bron vernemen we nu dat Dewinter een stevig pleidooi heeft gehouden om Freddy Van Gaever te coöpteren als senator. Waardoor Van Gaever alvast verzekerd is van twee jaar langer een parlementair inkomen dan was hij Vlaams volksvertegenwoordiger gebleven. Maar dat was niet de reden waarom Dewinter Van Gaever in de Senaat wilde loodsen. Dat Van Gaever ontgoocheld is over de werking van het parlement, de traagheid van de te nemen beslissingen, het moeten rekening houden met anderen… speelde ook al geen rol om hem te coöpteren. Naar verluidt waren er meerdere kandidaten om gecoöpteerd senator te worden, nog naast de de vorige keer gecoöpteerde Mechelenaar Frank Creyelman. Maar Van Gaevers vriend Jean-Marie Dedecker huist voortaan in het federaal parlement. Dedecker weliswaar in de Kamer, Van Gaever voortaan in de Senaat. Ontmoetingen in de wandelgangen, koffiekamer en refter tussen die twee zijn zo gemakkelijker dan mocht Van Gaever nog in het Vlaams parlementsgebouw ronddwalen. En Dewinter rekent op die gesprekken in de wandelgangen met het oog op de fameuze Forza Flandria die hij hoopt toch nog op poten te krijgen tegen de Vlaamse parlementsverkiezingen in 2009.

Van Gaever overwoog naar eigen zeggen na 10 juni anders wel "ernstig om uit de politiek (te) stappen". In Het Nieuwsblad  van 12 juni zei hij: "Ik wilde al langer van het Vlaams parlement naar de Kamer. Economie, energie en transport, dat is toch meer mijn ding dan de pietluttigheden die in het Vlaams parlement aan de orde zijn. Maar er was geen plaats voor mij op de lijst van Gerolf Annemans, toch niet bij de effectieven. Om te helpen ben ik als laatste bij de opvolgers gaan staan. Ik haal daar welgeteld 8 432 stemmen." Omdat eerste opvolger Rita De Bont verkozen is bij de effectieven, en Marijke Dillen in het Vlaams parlement blijft, kan één opvolger gaan zetelen in de Kamer. Van Gaever: "Dus, je zou denken, er komt een plaatsje vrij voor Freddy Van Gaever. Niks van! Ik moet de tweede opvolger, Luc Sevenhans (een protégé van Annemans, red.)  met slechts 4 511 stemmen laten voorgaan. (...) Ik heb twee universitaire diploma's maar dat versta ik niet. Ik geloof niet langer dat er plaats is voor eerlijke mensen in de Belgische politiek. Ik ben het beu om in dat systeem mee te draaien. Kotsbeu ben ik het!" Het weerhield Van Gaever niet om zich nu toch te nestelen in het rode pluche van de Senaat. Door het spel met de opvolgerslijst verhuist voormalig gecoöpteerd senator Frank Creyelman nu naar Van Gaevers plaats in het Vlaams parlement. Creyelman is nog nooit rechtstreeks verkozen geraakt voor een zitje in een parlement.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (6) | Tags: dewinter, dedecker, van gaever |  Facebook | | |  Print

Commentaren

Twee bedriegers Dewinter gaat vriendelijk aan Dedecker vragen om geen vliegen (kiezers)van elkaar af te pakken.
Dewinter heeft zo als gewoonlijk niet door dat Dedecker door het belgische establishment in stelling is gebracht met als enig doel juist wel stemmen af te pakken van het VB.
De ene bedrieger die vraagt aan de andere bedrieger om toch enige vorm van faire play in acht te nemen.
Daar moet je Dewinter voor heten!!

Gepost door: eddy | 04-07-07

Haver voor Gaever. Freddy, de belgische politiek beu ?????

Van Gaever lust de Belgische politiek zoals een hongerig paard Haver.

Gepost door: Hendrik | 04-07-07

Dààr is Dewinter dus mee bezig: in plaats van zijn eigen positie te versterken, vrijt hij Dedecker op via pion Van Gaever. Voor geld kun je Van Gaever blijkbaar veel laten doen, maar wat als het ook dit keer mislukt? Loopt Dewinter dan over naar LD? Dan wordt die LD dus toch een 'lijst van VB-ers naast het VB'. De nachtmerrie van apparatsjik Vanhecke! En dan zal eindelijk onthuld worden wat de nationaal solidaristen al lang weten: dat Dewinter en Dedecker agenten zijn van de staatsveiligheid!
:D :D :D

Een ding moet je de extreemrechtse Vlaamse partijen nageven: hun interne keuken is interessanter dan hun standpunten of programma's. Qua spektakelwaarde doen ze in elk geval hard hun best om de Coburgs naar de kroon te steken. En hoe meer ze bezig zijn met postjes voor zichzelf en hun vriendjes, hoe meer VB-kiezers hun ogen opengaan. Nog van dat!

Gepost door: barth | 04-07-07

@hendrik: inderdaad: freddy zit in de politiek voor de haver. Op hem stemmen is dan ook zoiets als op de paarden wedden: je geld ben je sowieso kwijt, dus verwacht er vooral niet te veel van. Zie http://nl.youtube.com/watch?v=l1wcv6glQwI .

Gepost door: barth | 04-07-07

Rechts zal overwinnen! Er zal terug rook uit de schouwen van Auswitsch komen en deze rook zal rood zijn!

Gepost door: vrij vlaanderen | 06-07-07

Links zit met een ei ... een groooot ei ... LOL.

Gepost door: linksrechtslinks | 13-07-07

De commentaren zijn gesloten.