22-07-07

Vlekkeloos verloop van de uitreiking van de Prijs voor de Democratie

Voorbije donderdag schreef een man die zich bedient van de nickname 18 in de reactiemodule op deze blog: “Dit weekend zal een ‘links’ initiatief schade oplopen.” Voorpost en de NSV! voerden gisteren actie bij de komst van prins Filip voor het Te Deum in Gent, en een aantal Vlaams-nationalisten haalden hun gram tijdens een nachtelijke plakactie aan het pretpark Bellewaerde waar een Belgische dag was gepland met miss België. Vermits het koningshuis noch het pretpark Bellewaerde als een ‘links initiatief’ kan beschouwd worden, werd alsmaar zekerder dat de uitreiking van de  Prijs voor de Democratie aan Tom Barman, gisterenavond in Gent, geviseerd werd. Maar was de dreiging ernstig?

Het zou niet de eerste keer zijn dat de uitreiking van de Prijs voor de Democratie  verstoord wordt door exteemrechts. In 1991 kreeg de prijswinnaar, de kritische VRT-journalist Walter Zinzen, een taart naar het hoofd gesmeten. Geheel naar een uitspraak van Karel Dillen die opriep alle journalisten voor een kanon te zetten, hijzelf zou wel roepen: ‘Vuur!’. Walter Zinzen, nochtans niet de lenigste, ontweek de taart zodat die op het podium neerkwakte zonder het eigenlijke doel te raken.

Maar de uitreiking van de Prijs voor de Democratie  verliep dit jaar vlekkeloos. Juryvoorzitter Eric Goeman las de motivatie voor (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070721); vertegenwoordigsters van de actiegroep Baas Over Eigen Hoofd!, een ABVV-delegee die ACV-delegee Maria Vindevoghel verving (Vindevoghel die net gisteren met een delegatie syndicalisten naar China vertrok) en winnaar Tom Barman (die zijn manager Christian Pierre uitgebreid bedankte voor de logistieke en publicitaire ondersteuning van de 0110-concerten) namen hun prijs in ontvangst (foto 1). Tom Barman was verbaasd dat hij de Prijs voor de Democratie  kreeg... want hij had er nog niet eerder van gehoord. Tja. Voor democratie ijveren is tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid. Het publiek keek aandachtig toe (foto 2) en de actiegroep Baas Over Eigen Hoofd! (foto 3) voerde nog even actie op het pleintje Bij Sint-Jacobs.

De man die hier aankondigde dat dit weekend een ‘links’ initiatief schade zou oplopen, was eind jaren negentig actief in het links-anarchistische milieu in Antwerpen en is nu in extreemrechts vaarwater terechtgekomen. Zijn nickname 18 verwijst naar de eerste en de achtste letter van het alfabet: Adolf Hitler. Een foto van de man kan op eenvoudig verzoek geleverd worden door ons te mailen met de mailknop in de rechterkolom van deze blog.

00:04 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (30) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print