23-07-07

Het Anti-Fascistisch Front (AFF)

AFFIn de rand van de uitreiking van de  Prijs voor de Democratie in Gent zaterdagavond werden ons wat vragen gesteld over het Anti-Fascistisch Front. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) is nog een naam ‘als een klok’ bij velen. Anderen kennen het echter niet. Daarom hier een kort overzicht van de rijke geschiedenis van het Anti-Fascistisch Front (AFF).

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) werd op 6 november 1974 in Antwerpen opgericht in de slipstream van de solidariteitsacties met het Chileense volk en hun strijd tegen president-dictator Augusto Pinochet. In een beginselverklaring verbond het AFF zich ertoe om te strijden “tegen het fascisme als ideologie, en tegen de krachten die het fascisme in zijn geheel of in delen ervan in de samenleving willen invoeren.” Groepen als de Vlaamse Militanten Orde (VMO), VMO die in 1983 door een rechtbank veroordeeld werd als privé-militie, werden toen geviseerd. Kleinere organisaties waarvan leden later een belangrijk deel van de parlementsleden en het personeelsbestand van het Vlaams Blok/Vlaams Belang uitmaken.
 
Bij aanvang was het AFF een front van organisaties zoals van vakbondsjongeren, landencomité’s, linkse groeperingen… Volgens de beginselverklaring van het AFF strijdt het AFF niet enkel tegen het fascisme, de antifascistische strijd is onlosmakelijk verbonden met de strijd tegen het kapitalisme overal ter wereld. Een tweede punt is het streven naar democratische besluitvorming, vrijheid van meningsuiting en verzet tegen alle vormen van discriminatie. Het AFF streed dan ook mee tegen de Apartheid in Zuid-Afrika.
 
Het bekendst was het AFF van haar betogingen (in 1978, 1982, 1989, 1991…), maar het AFF organiseerde ook informatieavonden, richtte anti-fascistische stadswandelingen in, en organiseerde optredens zoals ‘Artiesten tegen fascisme.’ De betoging op 4 december 1982, die eindigde in een fysieke confrontatie met de VMO en consoorten, bezorgde het AFF een kwalijke reputatie in bepaalde middens. De pers maakte het er ook naar. Het gebeurde dat televisiecamera’s terug ingepakt werden, en geen meter gefilmd werd, als er géén rellen waren bij een AFF-betoging.
 
Organisaties haakten af, zagen het AFF niet meer zitten of lagen in de knoop met hun eigen werking. Begin jaren negentig werd het AFF omgevormd in een ledenorganisatie. Als het Vlaams Blok op 6 juni 1992 op een studiedag haar berucht zeventigpuntenplan voorstelde, was een groep AFF’ers de enigen om ter plaatse te protesteren. Als de verontwaardiging over dit plan later het Vlaams parlement bereikt, leidt dit tot het akkoord tussen de kopstukken van de democratische partijen om een ‘cordon sanitaire’ rond het Vlaams Blok te leggen.

Het AFF lag aan de basis van bredere samenwerkingsverbanden zoals Antwerpen Helemaal Anders en het 8-Meicollectief. De kern van actieve militanten bij het AFF verkleinde en verouderde. Jongeren vonden eerder de weg naar de andersglobalistenbeweging en nieuwe vormen van actie- en informatieverspreiding zoals Indymedia. In 2000 stopte het AFF na negentien jaargangen met de publicatie van het tweemaandelijks blad Verzet. Een blad dat – aldus historicus Bert Boeckx van het Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis – “een redelijk succes (kende) dat, behalve aan sympathie voor het AFF, toe te schrijven was aan de vlot geschreven en goed gedocumenteerde artikels over extreemrechts en antifascisme”.

Op 20 februari 2005 werd de draad van publicaties terug opgenomen met de weblog www.aff.be die dagelijks bericht over het Vlaams Belang en aanverwante zaken (van groeperingen als Blood & Honour tot antifascistische acties in Vlaanderen en elders). De AFF-weblog verbaast tegenstanders ("Straf dat jullie al een bericht op jullie site zetten nog voor de pers erover bericht", schreef Bart Debie op zijn weblog op 2 januari 2006) en is bekend bij medestanders ("Nu moet ik eerlijk zijn, of ik krijg het Anti-Fascistisch Front op mijn nek", schreef Tom Naegels in De Standaard  op 26 mei 2007). Het Anti-Fascistisch Front werkt samen met andere antifascistische organisaties, websites en weblogs in binnen- en buitenland.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (12) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

Commentaren

Allee, "keep up the good work" dan maar zeker. :)

Gepost door: Kristof | 23-07-07

Blijkbaar zijn jullie ook op wikipedia aktief.
Maar waar blijft eigenlijk mijn identiteit, of zijn jullie niet meer zo zeker van jullie zeker zijn?

Gepost door: 18 | 23-07-07

Niks vergeten mannekes ? Ik vind dat jullie nogal weinig aandacht besteden aan jullie uitgesproken geweldadig karakter (knokploegen met punkers, anarchisten, Noord-Afrikanen, krakers...) en jullie contacten met anti-democratische extremisten zoals de PVDA.
Jullie zitten altijd op de kap van organisaties zoals B&H, VJW....maar deze groepjes zijn in vergelijking met jullie gewezen knokploegen, organisaties van brave burgermannetjes.

Al bij al is het goed dat de gewezen AFF-straatvechters intussen te oud en seniel zijn om nog geweldadige straatacties uit te voeren.
Beperk jullie maar tot wat schrijven op deze site, en het nu en dan verversen van jullie pampers.

Gepost door: Durandal ! | 23-07-07

Komaan! Wie ben ik?

Gepost door: 18 | 23-07-07

AFF heeft als taak alle groepen die strijden voor de nationale democratie en ijveren voor nationale onafhankelijkheid van de straat te slaan.
In opdracht van wie.
Van het belgische grootkapitaal!

Gepost door: eddy | 23-07-07

Is het AFF dan mede verantwoordelijk voor de spiraal van geweld en chaos waarin Zuid-Afrika terecht is gekomen na het opheffen van de apartheidswet? En waarom trachten ze in ons Vlaanderen de apartheid dan in te voeren door een bepaalde categorie mensen te te laten hun hoofd en helat te bedekken.

Gepost door: 18 | 23-07-07

18, iedereen weet toch wie je bent. Terwijl jij denkt interessant te zijn ben je gewoon een achterlijke oetlul.

Gepost door: Jules D'haese | 23-07-07

Ik weet het echt niet hoor en nee je mag niet op mij zuigen.

Gepost door: 18 | 23-07-07

hier is het al te laat ... Cannabisgebruik verhoogt kans op schizofrenie
Mensen die cannabis gebruiken, lopen meer kans op schizofrenie. Dat blijkt uit een onderzoek van het psychiatrisch instituut van de universiteit van Zürich.

"Cannabis lijkt minder onschuldig dan we dachten", zeggen de onderzoekers. De rol van cannabis als risicofactor bij psychiatrische ziektes moet herzien worden, vinden ze.

Mensen die al een psychische ziekte hebben, moeten afzien van cannabisgebruik, menen ze. De resultaten van het onderzoek staan op de website van het medische tijdschrift Schizophrenia Research.

De onderzoekers zagen het aantal gevallen van schizofrenie bij jongeren fors toenemen in de jaren 90. Bij jongeren tussen 15 en 19 was er sprake van een verdrievoudiging en bij jongeren tussen 20 en 24 van een verdubbeling. Dat zijn net de leeftijdsgroepen die het vaakst cannabis gebruiken, aldus de onderzoekers. (afp/dm)

Gepost door: 18 | 23-07-07

Mag deze humor wel? ...

Gepost door: Pietje | 23-07-07

Van kerk naar... ...

Gepost door: Pietje | 23-07-07

op naar een nieuwe overwinning ... Houzee

Gepost door: kol. Klink | 24-07-07

De commentaren zijn gesloten.