26-07-07

De Morel-saga. 3: "Met een kwartet (Vanhecke-Dewinter-Annemans plus Morel) draait de boel vierkant"

De vorige aflevering van de De Morel-saga eindigde met de affaire rond Jean-Marie Dedecker. De brulboei uit Oostende kreeg het lijsttrekkerschap voor de Senaatslijst van het VB voor de parlementsverkiezingen op 10 juni aangeboden, in een poging om de rechtse krachten in Vlaanderen te verzamelen maar vooral ook om te beletten dat een concurrent voor het VB ter rechterzijde van het politiek spectrum niet met VB-stemmen aan de haal zou gaan. Zoveel politiek vernuft was niet besteed aan Marie-Rose Morel en met haar interview in  Het Laatste Nieuws kelderde ze openlijk dit initiatief. Hoe kijkt Jean-Marie Dedecker terug op deze episode, en zijn er blijvende gevolgen van?

Ten huize Freddy Van Gaever voerden Philip Dewinter en Jurgen Verstrepen gesprekken met ex-VLD’er Jean-Marie Dedecker die politiek onderdak zocht. In een tweede fase, na het debacle van Dedeckers vrijage met de N-VA, werd partijvoorzitter Frank Vanhecke bij de onderhandelingen betrokken. Knack-journalisten Dirk Draulans/Patrick Martens: “Er kwam een ‘tactisch herenakkoord’ dat Dedecker het lijsttrekkersschap voor de Senaat garandeerde, en een verkiesbare plaats op de Kamerlijst voor zijn kompaan Boudewijn Bouckaert. Op de nieuwjaarsreceptie van het Belang verdedigde Vanhecke, op verzoek van Dewinter en Gerolf Annemans, nog met verve het idee van een soort Forza Flandria, een open lijst. Het was de eerste stap om de militanten op de komst van Dedecker voor te bereiden. Maar amper twee weken later kelderde Marie-Rose Morel dat plan in haar fameuze interview in Het Laatste Nieuws. Vanhecke, die daar gezien zijn relatie met Morel ongetwijfeld van op de hoogte was, plaatste zich zo mee op de lijn van de strekking in de partij die vindt dat de tijd van het Antwerpse duo in de voorlinie van het Vlaams Belang voorbij is.

Waarschuwingen van Dewinter en Annemans voor electorale overmoed en toenemende gemakzucht sloegen niet meer aan in een partijapparaat dat zwemt in overheidsmiddelen en in drie decennia is uitgegroeid tot een middelgroot bedrijf met een 60-tal parlementsleden en bijna 140 medewerkers. Die laatste groep is verspreid over de parlementaire fracties, een nationaal en 22 regionale secretariaten. Door hun statuut (formeel zijn het medewerkers van individuele parlementsleden) kosten ze niets aan de partij en kan het Vlaams Belang het grootste deel van zijn overheidstoelagen (6,86 miljoen euro in 2006) besteden aan propaganda en verkiezingen. Na Morels aanval hielden Dewinter en Annemans de kiezen op elkaar. Ze zagen, zo vlak voor de verkiezingen, het spookbeeld opdoemen van de extreemrechtse Oostenrijkse Vrijheidspartij van Jörg Haider, die aan interne twisten ten onder ging. Maar sinds de verkiezingen probeert het duo de sfeer te creëeren dat ‘het experiment zonder hen’ mislukt is. Twee salvo’s maakten een einde aan het interne staakt-het-vuren. Hardliner Filip De Man suggereerde om de voorzittersverkiezingen te vervroegen van eind 2008 naar dit najaar, en blies daarmee de geruchten over een kandidatuur van nieuwkomer Bruno Valkeniers als partijleider extra leven in. Annemans noteerde op zijn weblog dat hij het succes van ‘Robin Hood’ Dedecker had voorspeld, en liet doorschemeren dat voor de tandem Morel-Vanhecke de speeltijd nu afgelopen moet zijn.

De nieuwe vijandelijkheden geven meteen aan in welke richting de machtsstrijd zich afwikkelt. Vanhecke wordt gedwongen tot duidelijkheid over zijn positie en zijn relatie met Morel. Insiders van het Vlaams Belang hameren erop dat een driehoek (Vanhecke-Dewinter-Annemans) een structuur met een sterke basis is, maar dat een kwartet (hetzelfde trio plus Morel) de boel vierkant doet draaien (Publicist Derk Jan Eppink schreef eerder ook al hetzelfde, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070703). Sommigen vinden dat Morel beter gewoon zou verdwijnen. Tegelijk wordt het uitkijken naar wie de partijkoers zal bepalen met het oog op de Vlaamse verkiezingen van 2009. Zeker voor de machtspositie van Dewinter wordt die regionale stembusslag erop of eronder. Een consensus aan de top van het Vlaams Belang over de oorzaken van het verlies van 200 000 kiezers op 10 juni, in vergelijking met 23004, is er nog altijd niet. Morel en Vanhecke menen dat veel nationalisten over twee jaar spijt zullen hebben van de ‘nuttige stem’ die ze dit keer voor het kartel CD&V/N-VA hebben uitgebracht. Dewinter en Annemans blijven lonken naar de LDD om te komen tot een Forza Flandriaconstructie. Ze denken daarbij in eerste instantie aan de vorming van een technische fractie met de LDD-verkozenen in de Kamer.”

Jean-Marie Dedecker heeft alvast openlijk gesproken over de vorming van zo’n technische fractie, verbolgen over het feit dat in het Bureau van de Kamer van Volksvertegenwoordigers eerst enkel de grootste, potentiële regeringspartijen vertegenwoordigd zouden zijn. Met zo’n technische fractie VB/LDD zou die fractie de grootste worden in de Kamer. Intussen heeft het VB wél haar zitje gekregen: Bart Laeremans in het Bureau dat de werkzaamheden van de Kamer regelt, en Guy D’Haeseleer als quaestor voor het beheer van de financiën van de Kamer. De LDD viel buiten de prijzen. Intussen laat Jean-Marie Dedecker de ene keer verstaan dat een ‘Forza Flandria’ met het VB en de LDD na zijn recente ervaring met het VB  er niet meer in zit; een andere keer ziet hij het als iets wat vroeg of laat er zal komen – al haalt hij nog wel zijn neus op voor de vrienden van het VB. In de digitale Knack  van 18 juli zegt Jean-Marie Dedecker dat de rol van Marie-Rose Morel in het afspringen van de gesprekken over een Forza Flandria “redelijk groot” is. Jean-Marie Dedecker: “Wat zaterdag is gezegd tijdens een gesprek met de partijtop van Vlaams Belang, stond maandag in een krant met de bedoeling die gesprekken op te blazen.” Toch spraken Dedeckers gesprekspartners – Dewinter, Annemans én Vanhecke – volgens Dedecker “uit één mond”. In de pers is altijd gezegd dat aangenomen wordt dat het interview met Morel in Het Laatste Nieuws  vooraf is doorgesproken met Frank Vanhecke. Maar zou Frank Vanhecke in deze zo’n huichelaar zijn? Zou hij niet voor schut zijn gezet door Marie-Rose Morel, maar dat omwille van zijn bevoorrechte relatie met Morel niet willen toegeven?

Het weekblad Trends  van 19 juli kopt boven een dubbelinterview met Jean-Marie Dedecker en Frank Vanhecke: Forza Flandria is niet dood en begraven. Jean-Marie Dedecker: “Frank Vanhecke heeft mij ooit gezegd dat er zoveel ruzies in de Vlaamse beweging zijn dat het familievestes zijn geworden. Als je die kan bijleggen, dan zouden we ver staan. Als Vlaanderen vooruit wil, dan moeten wij aan Forza Flandria werken. (…) Wij (VB en LDD, red.)  gaan samen voor een splitsing van de gezondheidszorg en het arbeidsmarktbeleiden voor een aparte inning van de fiscaliteit. In ethische thema’s als het homohuwelijk staan we ver van elkaar. Maar 80 % van de problemen van de mensen is sociaal-economisch.” Trends  vraagt Frank Vanhecke of het Vlaams Belang voor er een bundeling van krachten komt niet wat water in de wijn doen? Het Europees Parlement bijvoorbeeld zit u in een fractie met allerlei onfrisse figuren uit Oost-Europa. Frank Vanhecke snapt die kritiek niet. Als je geen lid bent van een fractie, zijn je mogelijkheden als europarlementslid beperkt. Frank Vanhecke: “We hebben daarom een technische fractie opgericht om op gelijke voet te staan met de andere parlementsleden.” Jean-Marie Dedecker merkt op: “Er zit toch wat uitschot bij. Zoals een Roemeen die zegt dat je van zigeuners zeep moet maken . Of de kleindochter van Mussolini. (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070111)” Maar hoe zwaar zal dit uiteindelijk doorwegen bij Jean-Marie Dedecker? Is dat iets wat ‘de mensen’ bezighoudt? Waarschijnlijker is dat Dedecker gewoon uitkijkt waar hij het meeste profijt uit kan halen: door vanuit de oppositie de regering-Leterme te steunen voor de staatshervorming of  door een of andere constructie samen met het VB.

Maar wat als Lady Macbeth, Marie-Rose Morel, weer opduikt? In de volgende aflevering van de De Morel-saga laten we haar zelf aan het woord.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (7) | Tags: morel, dedecker |  Facebook | | |  Print

Commentaren

Baronie Dedecker zegt in het interview dat er heel wat uitschot zit in de extreem rechts fractie.
Onafgezien van het feit dat in alle fracties uitschot zit dat zijn zakken vult met het verraden van het eigen land_moet Dedecker niet te hoog van de toren blazen.
Wat te denken van politiek uitschot dat een vals adres opgeeft om toch maar mooi een gemeenteraads zeteltje binnen te rijven in iemand anders zijn stad.
Uitschot heb je in alle soorten.
En in het belgische parlement zijn al die soorten dik vertegenwoordigd.
Het is dan ook geen parlement_van het volk_het zijn de nieuwe salons van een heropgestane baronieklasse.
Met erfelijkstatus !
En wie is de grote verdediger van die nieuwe baronieklasse?
De linkse drugmarxisten!!

Gepost door: eddy | 26-07-07

nagels met koppen!

Gepost door: 18 | 26-07-07

klacht omdat wetten ook voor anarchisten gelden wordt klacht neergelegd tegen het aff (overtreding wet auteursrecht). breek uw spaarvarken maar al open.

Gepost door: advocaat | 26-07-07

Welke anarchisten? Wat is dat een anarchist?
Denken dat je iets bent, maakt je het nog niet!
Een bende wannebees is da hier!

Gepost door: 18 | 26-07-07

@advocaat: dien vooral klacht in. Ik wil iemand die zich hier 'advocaat' noemt, maar het auteursrecht niet kent, wel eens zijn spaarvarken zien openbreken voor een klacht wegens tergend en roekeloos geding :) Succes!

Gepost door: barth | 27-07-07

@advocaat

succes inderdaad,ik wens u veel succes bij het zoeken van een advocaat die dit tergend en roekeloos geding wil inleiden,.....hou ons op de hoogte!!! :-)

Gepost door: groententaart | 27-07-07

Jullie mogen zelf mijn gegevens hier publiceren, ik zal geen klacht indienen .... Doe iets aan jullie geloofwaardigheid!!

Gepost door: 18 | 27-07-07

De commentaren zijn gesloten.