30-07-07

De Morel-saga. 7: Wachtend op het 'Recht op Antwoord'

De laatste aflevering van de De Morel-saga. Al kan er natuurlijk wel nog een epiloog volgen want van het op Morels website op 11 juli aangekondigde ‘Recht op Antwoord’ is nog geen letter verschenen in  Knack. Is Marie-Rose Morel nog aan het dubben over haar reactie? Moeten de VB-juristen Jurgen Ceder of Bart Siffert het nog doornemen? Is het onderweg naar de  Knack-redactie? Is het niet tijdig voor publicatie bij  Knack geraakt? Marie-Rose Morel rept er niet over op haar website. Knack-journalist Dirk Draulans repliceerde anders wel al op zijn weblog en in  Knack zelf op wat Morel op haar website aankondigde als haar ‘Recht op Antwoord’-in-voorbereiding.

Op 12 juli, een dag na de aankondiging dat ze aan een ‘Recht op Antwoord’ aan het schrijven is, laat Marie-Rose Morel (foto 1) op haar website weten wat die “indrukwekkende reeks leugens” over haar in Knack  dan wel is. We laten de scheldpartijen weg, en beperken ons tot de feiten. Marie-Rose Morel: “Zo werd ik niet in 1992 Miss Aardbei maar Aardbeiprinses en was ik niet in 1994 Miss Vlaanderen.” Zoals wij eerder al schreven: dit is natuurlijk wel een wereld van verschil. Miss Aardbeiprinses en niet Miss Aardbei, in Melsele maakt dat een verschil uit. En Morel is niet in 1994 Miss Vlaanderen geworden, maar in 1993. Tot aan het Knack-omslagverhaal maakte Marie-Rose Morel er anders geen punt van want 1994 stond ook in een krant zonder dat daar een ‘Recht op Antwoord’ op volgde, en op de Nederlandstalige Wikipedia-pagina van MarieRose Morel. Op de Engelstalige Wikipedia-pagina staat overigens nog altijd dat Morel in 1994 Miss Vlaanderen werd (zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Marie-Rose_Morel). Dat Morel in 1994 Anke Van dermeersch achterna ging om zich tot Miss België te laten kronen, maar in tegenstelling tot Van dermeersch het niet haalde betwist Morel niet. Verder is ze geen hostess geweest aan de K.U. Leuven, maar aan het al even katholieke Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius Antwerpen (Ufsia).

Over het tumult rond haar thesis is het voornaamste dat Morel weet… dat de anonieme tipgever van Knack  iemand geboren in 1970 is. Marie-Rose Morel: “U kan uw ‘anonieme bron’ bij gelegenheid misschien eens vragen het exemplaar van mijn thesis terug te bezorgen.” Als bij toeval is Bart De Wever geboren in 1970. Zou Marie-Rose Morel hém bedoelen? Maar Morel heeft het mis. Dirk Draulans (foto 2) op zijn blog en in Knack : “Ze gaat ervan uit dat wij daarvoor huidig N-VA-voorzitter Bart De Wever als bron hadden, en als enige bron. Dat is fout. We hebben verscheidene mensen gesproken, onder wie haar promotor, die zich haar doortocht van meer dan tien jaar geleden nog als de dag van gisteren herinnert, en hem niet als een van de hoogtepunten uit zijn loopbaan beschouwt. Hij was nóg meer onder de indruk van zijn ontmoetingen (let op het meervoud) met moeder Morel. Moeder Morel dook al samen met haar dochter op bij de keuze van het onderwerp van haar eindverhandeling, en vervolgens nog eens toen de promotor de euvele moed had gehad om de verhandeling van haar dochter af te keuren, wegens ver beneden de laagste standaard om een diploma te kunnen krijgen.” Het was bij die laatste ontmoeting dat moeder Morel dreigde met juridische stappen als de thesis van dochterlief niet goed bevonden werd. Intussen heeft wie het wil de thesis(sen) van Marie-Rose Morel (foto 3) kunnen downloaden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070721), en kan iedereen die dit gedaan heeft beamen dat het flut thesissen zijn.

Morel bestrijdt dat ze fundraisings bij haar thuis organiseerde ten voordele van Frank Vanhecke en niet Philip Dewinter. Marie-Rose Morel: “Er heeft nooit een sponsordiner bij mij thuis plaatsgehad voor Frank Vanhecke. Wel één in april 2006 voor Filip Dewinter.” De “bolwassing” die ze Frank Vanhecke zou gegeven hebben tijdens het fractieweekend in London is haar niet bekend. De “internationale vriendin” van Vanhecke die daar toen aanwezig zou geweest zijn, evenmin. Morel vindt het spijtig dat in Knack  niet vermeld werd dat ze in Schoten bij de gemeenteraadsverkiezingen het beste resultaat van het VB in Vlaanderen heeft laten optekenen. (Wat wij wél hebben gedaan – zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061111 - maar dat schrijft Morel dan weer niet, snik.) Dat Marie-Rose Morel in Straatsburg opgemerkt is in het gezelschap van Frank Vanhecke is blijkbaar nog zo’n “indrukwekkende” leugen, want voert Morel aan… dat ook (de twee anderen VB-Europarlementsleden) Philip Claeys en Koen Dillen erbij waren. Wanneer het eens niet over details gaat – zoals op welke dag ze onterecht afwezig was in het Vlaams Parlement – maar over de politieke strategie en de macht in het VB, en Morels rol daarbij, haakt Morel af. Marie-Rose Morel: “De rest van het verhaal is gewoon een bewijs van ‘slechte wil’. Het weze uw redacteurs gegund. Ik ga mijn tijd niet verprutsen aan de onbegonnen taak hen de werkelijke gang van zaken uit te leggen.”

Kortom, er zijn wel details die blijkbaar niet kloppen (Miss Aardbeiprinses en niet Miss Aardbei, een hostessenservice aan de Antwerpse universiteit en niet de Leuvense…) maar de essentie van het Knack-verhaal blijft overeind staan. Morel opereert bij het VB als een Lady Macbeth. Een vrouw die getrouwd is met een machthebber – Marie-Rose Morel is wel niet letterlijk gehuwd met Frank Vanhecke, maar ze heeft er wel een héél goede band mee –, niettemin onafhankelijk denkend, dus: symbool van machtshonger en van vrouwelijke verdorvenheid, en mikpunt van haat. Nu ja, ze doet maar. We zullen er geen traan om laten als ze de leiding van het VB uit verband speelt.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (3) | Tags: morel, media |  Facebook | | |  Print

Commentaren

Toogpraat! Waar die pseudo intellectuelen van Knack zich toch mee bezighouden.
Knack het blad voor de vlaamse intellectuele en culturele bovenlaag.
Jongens toch!
Het is meer een blad dat de onderbuikgevoelens van de eigen redactie weerspiegeld.
Dat zijn dezelfde onderbuikgevoelens als bij de modale niet zo culturele elite.
Het is een soort mix van Story en dag Allemaal.
Wat is in godsnaam de politieke relevantie van dat verhaal over Morel.
Welke politieke of maatschappelijke analyse kun je nu puren in verband met extreem-rechts als je als invalshoek de perikelen beschrijft van een mokkel dat niet eens weet wat Solidarisme ,identiteit of anarcho-syndicalisme(om maar wat te noemen) betekenen.
De ideologische inbreng van iemand als Marie Morel is onbestaand.
En dan de totaal kleinburgerlijke besognes van zo iemand breed etaleren_om daarna een analyse te maken van de koers van het VB_dat is toch van de pot gerukte journalistiek.
Door de jaren heen is de kritiek op de nationalistisch krachten in dit land _steeds krachtelozer en zonder inhoud geworden.
Knack volgt nu Humo en consoorten_en heeft politieke inzichten vervangen door roddelpraat.
Het soort roddelpraat dat would be progressieven uitkramen als ze genoeg gezopen hebben en aan de toog van een herberg staan te lallen.
En net voor ze in hun broek gaan zeiken_vertellen ze nog een of ander sterk verhaal.
Er is dan al niemand meer die luistert_want iedereen kijkt van pure schaamte de andere kant op.
Draulans en Knack in akte.
Toogpraat voor intellectueel gevorderden.

Gepost door: eddy | 30-07-07

bye, bye Angelica Cajamarca .....

Gepost door: 18 | 30-07-07

QED Zie mijn eerdere repliek over de aankondigingen van RvA als PR-strategie van het VB.

Gepost door: barth | 30-07-07

De commentaren zijn gesloten.