02-08-07

VNJ: Nieuwe leiding na halvering ledenbestand

Op de Radicale Sporenherdenking van Voorpost op 30 juni in Antwerpen was het VNJ "niet zo talrijk" aanwezig (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070707). Nu geraakte ook bekend dat op de jongste Borms-herdenking in Merksem het VNJ maar met één VNJ’er in uniform aanwezig was. Wij gingen daarop op zoek naar ledenaantallen, en ontdekten dat het VNJ van 2000 tot en met 2005 gehalveerd is in aantal leden en afdelingen. Een unicum. Eind vorig jaar is daarop een nieuwe leiding aangetreden. Sindsdien waait er een nieuwe wind bij het VNJ, maar niet alles is overboord gegooid. Zo blijft het VNJ naar de IJzerwake in Steenstrate gaan.

Het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ) is in 1961 opgericht door Jaak Van Haerenborgh die in de jaren dertig militeerde in het Algemeen Vlaamsch Nationaal Jeugdverbond (AVNJ), dat tijdens de bezetting overging in de nazi-gezinde Nationaal-Socialistische Jeugd Vlaanderen (NSJV). Zijn collaboratie kostte hem na de bevrijding een half jaar cel. In 1961 herstichtte Van Haerenborgh het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ), dit keer zonder het prefix ‘Algemeen’. Van Haerenborgh overleed in 2004. Officieel is er geen band met het VB, maar het VNJ is wel een kweekvijver voor VB-mandatarissen en -personeelsleden. Wim en Rob Verreycken (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070329 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060401) hebben een rijke VNJ-geschiedenis. VB-parlementsleden als Joris Van Hauthem, Frans Wymeersch, Koen Bultinck, Hilde De Lobel (zie: http://aff.skynetblogs.be/tag/1/De%20Lobel) en Werner Marginet (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060403) komen uit het VNJ-nest.

En natuurlijk wemelt het in de lagere regionen van het VB van voormalige VNJ-leden. Voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) Hans Verreyt was actief bij het VNJ. Bert Deckers, voorzitter van de Antwerpse VBJ-afdeling en nieuwbakken provincieraadslid, dringt aan om hem niet te vergeten te vermelden als VNJ’er. Volgens hem was ook de wegens gewelddaden veroordeelde Antwerpse politieagent Tom Van Hellemond (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070518) actief bij het VNJ. De in mei overleden Ludo Switsers, die zich in de kijker werkte door in de Antwerpse provincieraad een Hitlerachtige groet te brengen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070630), kreeg eveneens zijn vorming bij het VNJ…

Maar ook bij de kakelverse federale VB-parlementsleden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070713) vinden we connecties met het VNJ. Bruno Stevenheydens, uit Beveren, met name ruilde de Chiro voor het VNJ. Van sommige andere nieuwe verkozenen weten we het niet zeker, maar het zou ons niet verbazen. Het nieuwe VB-parlementslid en voormalig VB-personeelslid Barbara Pas uit Dendermonde was er alleszins bij als het VNJ in Stekene op 13 mei naar jaarlijkse gewoonte de overleden Oostfronters herdacht (zie ook: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050523).

Het VNJ kent al enkele jaren een dalend ledenaantal. D
e voorbije jaren is het zowat gehalveerd. Van 1 953 leden, verspreid over 78 afdelingen, in 2000 (zie: http://aps.vlaanderen.be/statistiek/publicaties/pdf/VRIND...) naar nog slechts 1 008 leden, verspreid over 36 afdelingen, in 2005 (zie: http://aps.vlaanderen.be/statistiek/publicaties/pdf/vrind...). Met een krachtige persmededeling twee jaar geleden wilde men het tij keren (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050907). Maar dat hielp niet. Er was meer nodig. Als we de nieuwe verbondsleidster Elke Serpieters mogen geloven, is er het laatste half jaar terug een groei in het ledenaantal. Maar veel slechter kan het al bijna niet meer gaan bij het VNJ, en er is volgens artikels in de pers blijkbaar bij alle jeugdbewegingen (ook bij de Chirojeugd Vlaanderen, de Scouts en Gidsen Vlaanderen…) tegenwoordig een revival waar te nemen. Alleszins is de oude VNJ-leiding grotendeels buitengewerkt. VNJ-verbondsleidster Ledy Broeckx heeft in 2004 de fakkel doorgegeven aan Hugo Pieters. Maar die man is ook al in de vijftig. Eind vorig jaar werd hij opgevolgd door de jonge, nieuwe verbondleidster Elke Serpieters. Elke Serpieters (vorige week in ’t Pallieterke ): “Toen Hugo Pieters verbondsleider werd, hebben we afgesproken dat het voor twee jaar was en dat we ondertussen intern alles klaar maakten voor een verjonging. Uiteindelijk is Hugo iets langer gebleven, maar de tijd was rijp om jonge mensen naar voren te schuiven. We wilden een jong gezicht dat ondersteund wordt door oude getrouwen die wat meer achter de schermen meewerken. Vroeger was er kritiek van jongere leiding dat er nooit naar hen geluisterd werd. We hebben die kritiek ernstig genomen en op verbondsniveau een werkgroep opgestart om uit te zoeken wat er mis liep. Volgens die werkgroep was er een generatieconflict. (…) We hebben geprobeerd positief met die kritiek om te gaan en er iets goeds uit te bouwen en dat is aan het lukken. Er is een nieuwe verbondsleiding en ook onze interne structuur is wat aangepast.”

Er wordt gefluisterd dat de jonge garde een machtsgreep heeft gepleegd. Elke Serpieters: “Alles is in de officiële vergaderingen beslist, in onderling overleg. Om persoonlijke redenen heeft de vorige verbondsleider de overdracht uitgesteld naar een latere datum, maar van een putsch is zeker geen sprake.” Oud-verbondsleider Hugo Pieters en zijn ploeg hebben nog meegewerkt aan het opstellen van het VNJ-beleidsplan voor de volgende drie jaar en het goedgekeurd. Beleidsplan waarvoor het VNJ per jaar 82 000 euro subsidie krijgt van de Vlaamse overheid. Het VNJ krijgt daarnaast overigens nog subsidies van de gemeentes waar het lokale afdelingen heeft. De krachtlijnen van het VNJ-beleidsplan zijn dat het VNJ fris, Vlaams en stijlvol is. “Fris en stijlvol”: dat beoordeel je maar zelf aan de hand van bijgevoegde ons toegestuurde foto. “Vlaams”, dat houdt bijvoorbeeld in dat het verbondskamp dat net achter de rug is in het Limburgse Zutendaal in het teken stond van Albrecht Rodenbach (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Albrecht_Rodenbach). Meer over dat verbondskamp in Zutendaal: morgen op deze blog. De benaming van de verschillende groepen, naargelang de leeftijd en het geslacht, blijft die uit het midden van de vorige eeuw: knapen, kerlinnen, stormknapen, meeuwen, jongkerels, jonggudruns, kerels, stormers, gudruns en adels. Alles wat niet thuishoort op een VNJ-kamp was verboden in Zutendaal: “Snoep, drank, sigaretten (= enkele reis huiswaarts), drugs (=enkele reis huiswaarts + verdere gevolgen), GSM’s (er is toch geen bereik op het kampterein (sic) ), slagersmessen, i-pods…”

Elke Serpieters: “We zijn de enige jeugdbeweging in de Vlaamse beweging. Niet meer, maar zeker niet minder. De jeugdbeweging van de Vlaamse beweging zijn is onze unieke positie en ook onze taak. Vroeger nam het VNJ misschien meer het initiatief, denk aan de eerste IJzerwake bijvoorbeeld. Maar niet iedereen in de Vlaamse beweging heeft ons dat in dank afgenomen. Wij willen als jeugdbeweging van de Vlaamse beweging een soort basisopleiding leveren. De bedoeling is dat onze ex-leden kunnen doorgroeien in de Vlaamse beweging.” Er was kritiek: amper één VNJ’er in uniform op de Bormsherdenking dit jaar (Over die Borms-herdenkingen: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050408). Elke Serpieters: “We gaan jaarlijks naar de IJzerwake en we hebben dat gekozen als jaarlijkse dodenherdenking voor onze VNJ’ers. Nationaal en in onze afdelingen krijgen we heel wat uitnodigingen. We vinden het veel interessanter om op een bezinnend moment langs een graf te passeren en uit te leggen wat, waar en hoe. We beseffen dat er zonder verleden geen heden en ook geen toekomst is. We willen dat verleden goed doorgeven, kinderen urenlang laten stilzitten is misschien niet de beste manier. Ik durf trouwens wedden dat er heel wat oud-VNJ’ers waren. Dat betekent dat onze vorming zijn vruchten afwerpt.”

Tja. Als men trots is dat oud-VNJ’ers een tot tweemaal toe ter dood veroordeelde collaborateur gaan eren, dan is de nieuwe aanpak niet echt vernieuwend. Een andere pedagogische aanpak, maar voor het overige blijft alles bij het oude.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (16) | Tags: aanverwant, vb-vrienden, jeugd |  Facebook | | |  Print

Commentaren

Elites zijn nooit talrijk .... wat is dan wel in voor de heren van het Aff. Negers imiteren door djembe te spelen?

Gepost door: 18 | 02-08-07

Rastakrollen kweken?

Gepost door: 18 | 02-08-07

Wat is een Hitlerachtige groet? Is dat gelijk het AFF een AFF achtige beweging is? Verklaar u nader!

Gepost door: 18 | 02-08-07

Lees meer over de VNJ op http://www.blokwatch.be/content/view/433/49/lang,nl/ .Het VNJ is bij mijn weten ook de enige Vlaamse jeugdbeweging die op hun bivakken partijpropaganda voert door actieve VB-politici tot 'figuur van de dag' uit te roepen. Dat gaat minder ver dan de fascistische indoctrinatie van minderjarigen bij de VJW, maar dat is dan weer geen erkende jeugdbeweging.

Gepost door: barth | 02-08-07

waaaw blokwatch, bibber, bibber ....

Gepost door: 18 | 02-08-07

Hou het proper Er werden hier drie reacties van '18' verwijderd. Een paar dagen geleden is klacht ingediend bij Skynetblogs wegens uitspraken over een privé-persoon op de reactiemodule van deze blog. Als gevolg daarvan hebben we de betwiste reactie verwijderd. Als hier opnieuw in de fout wordt gegaan, raadt Skynetblogs aan om de reactiemodule te sluiten. Aan jullie de keuze.

Gepost door: AFF/Verzet | 02-08-07

Ook al heb zelf nooit in het VNJ gezeten, ik ken daar wel wat actief volk. Geen van die meisjes/jongens is een neo-nazi of komt nog maar in de buurt van die term. Dat er Vlamingen worden geëerd is niet meer dan normaal voor een Vlaamse vereniging... We hebben nu eenmaal een zwarte periode achter de rug, waar hoogstwaarschijnlijk fouten zijn gemaakt, maar dat wil niet zeggen dat elke collaborateur slecht was! Het waren vaak strijders voor Vlaanderen in een zeer moeilijke periode.

Gepost door: Kristof | 02-08-07

Doe geen moeite Kristof, naar dergelijke replieken hebben ze hier geen oren. Hun haat zit veel te diep hiervoor. Verlaag je op hun niveau en geef ze een koekje van eigen deeg.

Gepost door: 18 | 02-08-07

Kiekenprijs! Barth,de VJW kiezen elk politiek werkjaar een persoon uit die we de prijs geven van kieken van het jaar.
Wij zullen dit jaar geen actieve VB of NVA politiekers kiezen.
Ik zal hoogstpersoonlijk u eigen kandidatuur bepleiten.
Mocht je één moment van helderheid hebben het volgende politiek jaar dan zal ik die prijs aan u bezorgen.
Daarvoor is het natuurlijk nodig dat je de moed bezit om je eigen naam te gebruiken_zodat iedereen weet dat je voor de geïndoctrineerde fascisten het kieken van het jaar bent.
Ik hoop van harte dat je ervan kunt genieten!
Als je in het vervolg nog op deze blog zit te kakkelen is dat heel normaal.
Je zult tenslotte het kieken van het jaar zijn.
Onze steun heb je!
Geniet die dag.

Gepost door: eddy | 02-08-07

Cajamarca @Kristof: er zijn door de 'Vlaamse' collaborateurs niet 'hoogst waarschijnlijk fouten gemaakt'. Ze hebben zich achter een vijandig bezettingsleger geschaard en hebben zo niet alleen de soevereiniteit van ons land en volk geschonden, maar ook mee de dood en deportatie van duizenden landgenoten veroorzaakt. Ze streden niet voor 'Vlaanderen', maar voor de totalitaire ideeën van een bezettend land dat ons de oorlog had verklaard. In de meeste gevallen hadden hun motieven meer met persoonlijke ambities dan met idealen te maken: door zich bij de 'nieuwe meesters' in het gevlij te werkten, hoopten ze een sociale positie te verwerven die ze tot dan toe niet hadden bereikt. Borms is daar geen uitzondering op. Heel menselijk, maar wie dat opportunisme aan een jong en onwetend publiek verkoopt als als heldhaftigheid, bederft de toekomst van zijn 'eigen volk' met leugens en belet hen om echt iets van de geschiedenis te leren. De collaboratie was inderdaad een 'zwarte periode' voor ons land, maar de Belgische collaborateurs zijn daar in de éérste plaats zelf verantwoordelijk voor, samen met het bezettende Duitse leger.

Maar goed, ik ben de kwaadste niet, dus ik heb een voorstel: algemene en onvoorwaardelijke amnestie voor alle collaborateurs in ruil voor algemene en onvoorwaardelijke regularisatie van alle illegalen.

Voor wat hoort wat, en hebben deze onbaatzuchtige idealisten ten slotte ook niet have en goed veil gehad om hun nakomelingen een beter bestaan te kunnen bieden? Waren ze daarvoor ook niet bereid hun lot te verbinden aan een vreemde natie? Zijn sommigen onder hen ook niet ver van huis gestorven in kou en ontbering, lafhartig in de rug geschoten of verstikt door de dwingelandij van een meedogenloze vijand?
Wat is het verschil tussen Semira Adamu en Irma Laplasse? Of tussen Yaguine Koïta en Fodé Tounkara en de gebroeders Van Raemdonck?

Wel dan. Ere wie ere toekomt, en gelijk oversteken.
Nu de asielwet weer een hot item is, is het hét moment om twee vliegen in een klap te slaan en de zaken gelijk goed te regelen. En asielzoekers die tegelijk oorlogsmisdadiger zijn, kunnen meteen verbroederen met hun autochtone zusterzielen.

Ik reken er op dat het VB, toch een partij die altijd begaan is geweest met de migratiestromen én met het lot van onze collaborateurs, meteen na het parlementair reces mijn 'voorstel Cajamarca' overneemt en indient. Succes!

Gepost door: barth | 02-08-07

Regularisatiepropaganda. De hele heisa rond die uitgewezen _en terug binnengehaalde moeder met kind is pure propaganda.
De bedoeling van de belgische kapitalistische kaste is een nieuw rondje regularisatie.
De systeempolitiekers zijn natuurlijk eenzelfde mening toegedaan.
Daarom laat de pers_de propagandamachine van de belgische kaste een goed in elkaar gezet filmpje zien.
Moeder met kind brutaal aangerand bij een poging tot repatriëring.
Alle emoties en tranen vrijlaten op de scène.
Janken en jammeren en och God och here.
Wat zijn wij Vlamingen toch beestmensen.
De politieke kaste kijkt toe_ en via pols en peilingen word nagegaan of men de massa goed bewerkt heeft.
Als blijkt dat het volk goed emotioneel bij de neus genomen is_dan is het weer tijd voor een nieuw rondje regulariseren.
En dat allemaal om de vergrijzing op te vangen.
Je weet wel _die geregulariseerden zullen dan voor onze oudjes hun pensioentje werken.
Dat is wat de pers_de propagandastaffel ons wil wijsmaken!
Welke zot loopt daar nu nog in?

Gepost door: eddy | 02-08-07

@Barth Barth_ de bankiers zoals Galopin en konsoorten die in opdracht van de gevluchte lafaards(je weet wel de belgische regering van lafbekken en vaandelvluchtig en)die hebben het aangelegd met de bezetter met als enig doel zich zelf te verijken.
De opdracht van de gevluchte belgische regering aan deze bankiers was er voor te zorgen dat de nationale belangen(lees kapitalistische belangen)werden gevrijwaard.
Door het feit dat de nationale elite zich lustig met de economische en zelf bestuurlijke collaboratie bezighield_gaf aan vele gewone burgers het signaal dat samenwerken met de bezetter dik OK was.
De kerkelijke hiërarchie liet zelf in de kerken oproepen tot strijd tegen het duivelse communisme.
Dit alles is toch reeds jaren gekend en geweten.
Dat er dan jongens zijn gaan vechten die dachten dat er niks onwettelijke aan de hand was is toch begrijpelijk.
Trouwens de wetten die dienstneming in vreemde legers verboden zijn in Londen uitgevaardigd.
Retroactief.
Dat je illegalen gelijksteld met repressieslachoffers getuigd van een wansmakelijke volkshaat.
Dat je een kruis wil maken over meer dan200 moorden _gepleegd door deze staat_en dan nog het lef hebt om voor die vergiffenis compensatie te eisen dat getuigd van een zeer fascistoïde houding.
Wij Vlamingen moeten niet steeds gulle geschenken geven aan al diegenen die ons onderdrukken en die zelf niet terugschrikken om onze mensen te vermoorden.
Neen _in plaats van geschenken te geven moeten we deze staat een stamp geven.
En in onze eigen staat_zal ons volk wel uitmaken wie geëerd word en wie niet.

Gepost door: eddy | 02-08-07

Fout in het artikel Beste auteur van het artikel, u vergat dat er tussen Ledy Broeckx en Hugo Pieters nog een verbondsleider was. Mark van der Borcht.

Ledy Broeckx is trouwens ook gemeenteraadslid geweest voor het Vlaams belang in Antwerpen.

Morgen het Verbondskamp, ben benieuwd.
Beter uitpluizen de volgende keer hé!

Gegroet
Bert Deckers

Gepost door: Bert Deckers | 02-08-07

Regels Als '18' blijft namen vermelden van privé-personen, zijn we verplicht de reactiemodule hier af te sluiten. Jammer voor de politiek relevante discussies die voor- én tegenstanders hier anders wel achterlaten;

Gepost door: AFF/Verzet | 02-08-07

VNJ-leiding Dat er nog een andere verbiondsleider is geweest tussen Leyd Broeckx en Hugo Pieters wisten wij niet. Een mens is nooit te oud om bij te leren. Dat Ledy Broeckx nog gemeenteraadslid is geweest wisten wij natuurlijk wel. Zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061220.

Gepost door: AFF/Verzet | 02-08-07

Over opkomst en neergang Wat AFF daarbij nog over het hoofd ziet is dat het dalende aantal leden bij het VNJ maar ook andere Vlaams nationalistische organisatie omgekeerd evenredig verloopt met de constante ledenaanwas die de pluralistische en federerende (van federe-verbroederen) vereniging Bplus sindsdien te beurt valt.

Deze groepering die enkel werkzaam is met het geld van zijn betalende leden en op geen enkele subsidie welke dan ook kan rekenen telt intussen zowat 4000 aangeslotenen.

Dat maakt het voor de nationalistische organisaties werkzaam in Belgie dubbel zo nefast.

Hun ideologie krijgen ze steeds moeilijker verkocht terwijl verenigingen die mensen van verschillende strekkingen en overtuigingen samenbrengen hun succes zien toenemen binnen alle lagen van de bevolking.

Ik dacht dat dit nieuwtje de interesse van het AFF en de bezeokers van hun blog wel zou wegdragen.
De website van deze vereniging is door iedereen te raadplegen op www.bplus.be

Gepost door: Devos | 02-08-07

De commentaren zijn gesloten.