03-08-07

VNJ: Schandaal in Zutendaal

Het VNJ, dat dit jaar haar 45-jarig bestaan viert maar kampt met een forse daling in leden en afdelingen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070802), was de voorbije dagen met afdelingen uit alle Vlaamse provincies op kamp in Zutendaal. Omdat het KMI maar tot vijf dagen op voorhand min of meer betrouwbare weervoorspellingen kan geven, was men bij enkele waarzegsters gaan horen wat voor weer het zou worden van 19 tot en met 28 juli. De waarzegsters, schreef het  VNJ-Kampjournaal van 1 mei 2007, “verzekerden ons dat het fantastisch mooi weer wordt vanaf midden juli tot zeker het einde van de maand.” Nu, dat viel zwaar tegen. Al vanaf de tweede dag stond er water op het kampterrein en in meerdere tenten. En het was niet het enige dat tegenviel.

Elke provincie had haar eigen kookploeg bij. Eigen Volk Eerst!, nietwaar. Die van Antwerpen hadden verzameld aan ‘het rond punt van Wommelgem’, Antwerpenaren welbekend. Moe Greet, moe Veerle, moe Mie… Op weg naar Zutendaal stopten ze in Gierle om een lading vlees op te halen, dan nog even langs de bakker, en zo geraakten ze uiteindelijk in Zutendaal. De tent voor de keukenploeg stond er al, en werd goed bevonden. De Antwerpse keukenploeg toog dan maar aan het werk om de eerste maaltijd klaar te maken: brocolliroomsoep met zalmsnippers en brood, scampi in een currysausje met pasta, en als dessert chocomousse met slagroom. Het smaakte.

Terwijl de zestien Antwerpse kerlinnen (meisjes van 6 tot 9 jaar) zich aan het voorbereiden waren op het latere leven (met de oprichting van een eigen studentenvereniging, en een zware en vooral smerige studentendoop) bereikte ons het nieuws dat keukenmoeke Greet (al 16 jaar keukenmoe!) naar huis moest voor een spoedoperatie. Hopelijk is alles intussen goed verlopen. Solidariteit is echter geen loos begrip bij de keukenploegen, en zo kreeg de Antwerpse keukenploeg wat rijstpapjes aangereikt van de andere keukenploegen.

Fier als Antwerpenaren zijn, had de Antwerpse keukenploeg een spandoek uitgehangen: “Welkom bij die van A” (foto 1), waarbij de A zo’n ‘stralende A’ is (illustratie 2) als waarmee de socialistische burgemeester van Antwerpen zijn stad promoot. Twee koters van een keukenmoe hadden overigens een ‘Marcelleke’ aan waarop bij de ene stond: ‘Ik zen A-nneline’, en bij de andere, Kobe: “A-de mannen se”. Alweer telkens met zo’n ‘stralende A’. Maar ook de hele Antwerpse keukenploeg (Mieke, Sandra, Veerle, Babs, Kris en Bart) had zich in zo’n A-Marcelleke gehezen. Dat kon niet zonder reactie blijven.

In het Kampjournaal  van 24 juli schreef ene H: “Tot onze grote verbazing zagen we op het kampterrein van VNJ Antwerpen een spandoek hangen met daarop de leuze ‘Welkom op het kamp van =A=’, gebaseerd op de ‘A’-campagne van rode burgemeester Janssens. Een burgervader waarbij geen enkele Vlaamse reflex te bespeuren valt, wiens gedachtengoed mijlenver van het onze ligt maar wiens commerciële slogans blijkbaar meer in de markt liggen bij de Antwerpse VNJ-ers dan bv Rodenbachs ‘Houzee’, waarvoor we hier uiteindelijk op kamp zitten. En dan maar op tocht luidkeels zingen: ‘Tegen rode wereldwoeker vormen wij een woud van eik’. Van hypocrisie gesproken…”

'H' tekende nog wel “Met Vlaamse groet” maar was duidelijk ontstemd over het gebrek aan politiek inzicht en rechtlijnigheid bij de Antwerpenaren. Er gebeurde nog meer anders dan men zou verwachten. Deze keer was er echter bij nagedacht. De Antwerpse meeuwen (meisjes van 10 tot 14 jaar) Merel, Sieglinde, Lieselore, Lin, Shirley, Lieslotte en Linde kregen van hun leidsters Elke en Birgit een ‘omgekeerde dag’ voorgeschoteld. Verwarring alom toen ze gewekt werden door een ‘goede avond’. Bij deze bizarre dag aten ze niet alleen van achteren naar voren, maar stonden ze ook eens aan de kant van de Belgicisten. Ze maakten valse kranten, hielden een betoging en pleegden een staatsgreep op de Vlaamse republiek. Intussen schreef de Antwerpse keukenploeg een lezersbrief voor het Kampjournaal.

In het Kampjournaal  van 25 juli schreef de redactie echter: “Op de lezersbrief van gisteren over de =A= hebben wij een reactie gekregen. Maar om verdere polimieken (sic)  te vermijden hebben we besloten deze niet te publiceren. Wij hopen dat dit de vrede terugbrengt.” Als teken van goede wil gaf de Antwerpse keukenploeg daarna potten yoghurt weg aan de andere gouwen. Bij de bestelling van honderdtwintig potten yoghurt was immers een foutje gebeurd. Ze kregen in Zutendaal honderdtwintig potten van een halve liter geleverd in plaats van honderdtwintig kleine  potjes. Dat die overtollige potten yoghurt aan de andere keukenploegen bezorgd werden met daarop alweer zo’n ‘stralende A’ werd minder geapprecieerd. Om de moed erin te houden bij de Antwerpse keukenploeg werd dagelijks voor zangpartijen gezorgd door de Antwerpse keukenmoeders Sandra en Babs. Volgens het Kampjournaal  achtergrondzangeressen bij Danny Fabri.

00:20 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aanverwant, jeugd, antwerpen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.