18-08-07

Opbod over vrije meningsuiting. Wie is nu 'Merlijn de Tovenaar' en wie diens leerling?

Tussen het Vlaams Belang en de Lijst Dedecker is een opbod bezig over de vrije meningsuiting. Allebei proberen ze een claim te leggen op de ‘freedom of speech’. “Wij klagen met Lijst Dedecker sommige zaken aan en Vlaams Belang speelt copycat. Ik signaleerde de spraakmakende reportage van Channel 4 over extreme praat in moskeeën, en een paar uur later maakten ze er zelf ook melding van”, zegt Jurgen Verstrepen die zichzelf hét boegbeeld van de ‘freedom of speech’ vindt. Waarschijnlijk in het kader van diezelfde ‘freedom of speech’ maakt Verstrepen van extreme praat in één Engelse moskee “extreme praat in moskeeën”. 

“Ik heb niet de behoefte om met Verstrepen in discussie te gaan over wie de echte heraaut van de vrije meningsuiting is”, antwoordt Philip Dewinter in De Standaard. “Wij zijn al twintig jaar met dat thema bezig, hij goed twee jaar. (…) Het is bij uitstek een Vlaams Belang-thema. Als hij er ook zijn handelsmerk van wil maken, des te beter. Alleen ben ik in deze Merlijn de Tovenaar, en hij slechts een leerling (illustratie).” Dat schiet dan weer in een verkeerd keelgat bij Verstrepen. Voor Verstrepen begint het verhaal over de vrijheid van meningsuiting bij het VB pas op 30 maart 2004 als hij voorgesteld wordt als VB-aanwinst, als ‘symbool van de vrije meningsuiting’ bij het VB. Verstrepen zegt zijn tv- en radioprogramma’s al langer dan het VB op te bouwen rond ‘Freedom of speech/Het programma van de vrije meningsuiting’. Verstrepen: “Op verzoek bezorg ik jullie de beelden, geluiden en (nieuwe schrijfwijze, red.) tuttie kwantie.” Dewinter Merlijn de Tovenaar en Verstrepen slechts zijn leerling? Verstrepen: “Hoogst amusant. Bloedarmoede of slaafs Frank Vanhecke volgen? Die verklaarde net hetzelfde toen ik de Forza Flandria-lijst voorstelde.” 


Volgens Verstrepen is het VB langer bezig met de vreemdelingenproblematiek dan met de kwestie van de vrije meningsuiting, en daar heeft Verstrepen nu eens gelijk in. Over vrije meningsuiting begon het VB pas echt te jammeren toen het in 2004 veroordeeld werd voor racisme. En het is nogmaals in het kader van zichzelf dat het VB de vrijheid van meningsuiting van stal haalt. Dewinter: “Binnenkort wordt de droogleggingsprocedure tegen Vlaams Belang weer opgestart, als de senaatscommissies opnieuw zijn samengesteld. De kans is groot dat we in januari of februari 2008 onze federale dotatie verliezen, door een bijna onvermijdelijk arrest van de Raad van State. Dan volgt mogelijk een sneeuwbal van beslissingen tot drooglegging, in het Vlaams en het Brussels Parlement en op provinciaal niveau. Heel het voorjaar van 2008 zal voor ons in het teken van vrije meningsuiting staan. Wij laten dat thema niet los.”
 

Een voorlopig laatste twistpunt tussen de twee voormalige vrienden is wie nu de ander het meest heeft bijgebracht over de islam. “Ik kan alleen toejuichen dat meer en meer mensen de gevaren van de islam zien. Ik heb Jurgen op dat gebied veel bijgebracht”, zegt Dewinter. Verstrepen reageert verbolgen: “Dewinter heeft mij op dat vlak nu eens niks bijgebracht. Ik ken de moslimgemeenschap in Antwerpen. Hij niet. Hij was begeesterd door mijn vroegere Marokkaanse medewerkster in mijn bedrijf, maar durfde geen stappen ondernemen.” Volgens Verstrepen kende Dewinter de islam enkel vanuit het “lange baarden- en hoofddoekenperspectief”. Verstrepen leverde naar eigen zeggen Dewinter alle nuttige informatie over de islam in het buitenland en wat daarover op het internet verscheen. Verstrepen moest hem “de underground van de e-Islam” bijbrengen, en die Dewinter… “Tot voor twee jaar was ie nog nooit verder gevlogen dan… Europa.”
 

Verstrepen: “Samengevat: Het geheugen van Fluppe begint rare kronkels te vertonen. Heb ik iets van hem geleerd? Ja. Dat ‘onvoorwaardelijke trouw aan een partij’ ertoe leidt dat je begint te liegen in de Vlaams kranten (sic) over de mensen die je hebt binnengehaald en hebt verdedigd tegen het monster van diezelfde partij.” Verstrepen dé kampioen van de vrije meningsuiting, dé kennisbank over de islam, en zo geschofferd door zijn voormalige vriend en partij. Het leven kan hard zijn. En Dewinter? Is hij er al uit met welke stripfiguur men hem best vergelijkt? Deze week noemde hij zich Merlijn de Tovenaar, in oktober was het dat hij als Asterix  is. Hugo Coveliers is dan Obelix (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061003). Terwijl wij Dewinter eerder zien als één van de broers Daltons (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Daltons_%28Lucky_Luke%29).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, verstrepen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.