31-08-07

Bart Debie twijfelt aan deelname 11 september-betoging omwille van deelname van neonazi's?

Bart Debie heeft zich de voorbije dagen de benen onder het lijf gelopen om de organisatoren van de verboden betoging op 11 september te helpen maar het mocht niet baten: de Raad van State vond de argumentatie van Hugo Coveliers "buitengewoon summier" en "nietszeggend", en zag geen afdoende reden om het betogingsverbod in te trekken. Hugo Coveliers gaat nu proberen zijn gelijk te halen in een kort geding bij de burgerlijke rechtbank. Wanneer de argumentatie "buitengewoon summier" en "nietszeggend" is, kan je toch geen lang geding inspannen, ;-). Maar intussen begint Bart Debie te twijfelen of hij wel zou mee betogen op 11 september. Niet omdat de Raad van State het verbod om op 11 september te betogen bevestigde. “No matter what!”, schrijft Debie op zijn weblog. Maar omdat neonazi’s als vliegen op een pot confituur naar de betoging dreigen af te komen. Maar Debie – zo zijn politici – houdt nog een slag achter de hand. Hij gaat een en ander onderzoeken, daarvoor zijn politiecontacten aanspreken en dan beslissen wat hij die 11ste september gaat doen.

Bart Debie: “Voor mij mag iedereen deelnemen (wie ben ik tenslotte) en de betoging met dit specifieke thema zou een succes zijn als er mensen van allerlei rang en stand, én ook afkomst aan zouden deelnemen. Op die manier hebben we een zo breed mogelijk maatschappelijk draagvlak. Het zijn heus echt niet alleen de Vlamingen die last ondervinden van de toenemende islamisering. Ik verneem her en der (ook al dan niet bewust verkeerd gecommuniceerd door sommige media) dat een bende hooligans van Blood & Hounour en Stormfront bussen zouden inleggen om naar Brussel te komen. Kijk, als dit juist is dan is mijn goesting al over aan het gaan. Ik heb die gasten niet nodig en wil er niet mee geassocieerd worden. En dat is nu net wat de Belgische media zal gaan proberen. Ik ga de komende dagen voor mezelf dus ernstig en grondig proberen te analyseren wat die bende gekken van plan zijn. En ja, ik zal daarover ook bij mijn politiecontacten gaan polsen. Ik zal dan rustig en in alle kalmte oordelen wat ik ga doen. Ik zal tevens mijn partijkopstukken terzake adviseren. (…) Het is triest dat een bende hooligans hier misschien misbruik van wil maken om wat rel te schoppen. Intussen word ik ook geïnformeerd dat de informatie van sommige media opgeklopt zou zijn en dat sommigen zich voordoen als zijnde lid van een organisatie terwijl dat niet zo zou zijn. Zoals gezegd ik ga dat voor zover mogelijk onderzoeken en zal dan een oordeel vellen.”

Bart Debie krijgt meteen lik op stuk van ene Didier: “Bart je plaat blijft hangen. Blood and Honour en Stormfront zijn helemaal geen gekken, maar overtuigde Nationaal Socialisten. Net zoals wijlen Karel Dillen, Bert Eriksson, etc. Daar is helemaal niets fouts mee. Wees toch eens eerlijk en kijk in de spiegel. Zelfs Filip De Winter kwam regelmatig in lokaal Odal (het café van VMO-kopstuk Bert Eriksson in de Ballaertstraat in Antwerpen, red.), alwaar een groot portret van Rudolf Hess aan de muur hing. In datzelfde lokaal had jaarlijks op 20 april de Hitler geburtstag-herdenking plaats. Als je op zere tenen trapt, kunnen we misschien de geheime archieven van het Blok eens open gooien. Links Vlaanderen zou hiervan smullen. Dus ophouden met je idioterie om tegen Blood & Honour of Stormfront te ageren. Laat die jongens gewoon doen met hun concertjes, zij doen geen kat kwaad.”

Sommigen vinden het goed dat Debie zich afzet tegen de neonazi’s die naar Brussel willen afzakken. Een onbekende postte als reactie op Didier: “Ik vind het juist knap van Bart dat hij zich tegen jullie uitspreekt. Dat bewijst dat hij geen meeloper is. En dat pikt bij sommigen. Ten bewijze de gefrustreerde reacties van jullie kleine neo-naziekes! Doe zo voort Bart, je gaat een mooie politieke toekomst tegemoet.” Maar Didier laat zich niet van de wijs brengen: “Ik heb zo'n sterk vermoeden dat Bartje van betogen nog niet veel kaas heeft gegeten. Gaan de twintig ouwe rakkers van Voorpost de ordedienst verzorgen als er honderden Nieuwe Belgen als ratten uit de riolen komen gekruipen om jullie kop in te slaan... Dit is Brussel, Bart, en niet Keulen waar er veel meer discipline is bij tegenbetogingen.” 

Een politieagent die zegt “de AFF-betoging meegemaakt” te hebben en hoopt dat het in Brussel niet zo erg wordt op 11 september, vindt dat men bij het VB niet wakker moet liggen van de mogelijke komst van neonazi’s. René (in zeer gebrekkig Nederlands, dat we zoals andere citaten hierboven omwille van de leesbaarheid gefatsoeneerd hebben): “Blood and Honour, Stormfront... Och ze zouden beter niet bestaan maar het zijn de tegenhangers van radicale extreme moslims. De eerste groep: daar hebben we geen last van, nooit een veroordelingen gekregen en iedereen beziet ze met een scheef oog. De tweede groep: onze extreme Islaaaaaamertjes zijn verantwoordelijk voor duizenden onschuldige slachtoffers, krijgen van onze regering onrechtstreeks steun, bepampering en begrip in allerlei vormen. Als ik ze dan vergelijk met onze Blood and Honour’ers en Stormfronters zijn deze laatsten vergeleken met onze Allahers ‘kastekinderen’. Nu kan je het VB (onterecht) verwijten dat ze bindingen hebben met ‘krapuul’, maar ik heb toch liever een Blood and Honour-gast in mijn huis dan een moslimextremist. Bij die laatste ben ik niet zeker of ik het zal overleven. In tegenstelling met onze Blood and Honour-gast, daar kunt ge nog mee klappen.”

Ene ‘Gentenaar’ probeert aan te tonen dat het nieuws over neonazi’s die naar Brussel zouden afzakken opgezet spel is. Als bewijs haalt hij een bericht aan dat op het Stormfront-forum gepost is… maar niets anders is dan het Belga-bericht over die zaak. ‘De media verzinnen iets, dat bericht wordt overgenomen door een neonazi-discussieforum, en is dan het bewijs voor de media dat…’, is de redenering Maar zo zit het niet ineen. Onze ‘Gentenaar’ verzuimt verder te kijken op het Stormfront-forum of andere neonazi-discussiefora. Ons bericht dat neonazi’s vanuit Duitsland een of meerdere bussen willen inleggen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070827) werd niet opgepikt bij Stormfront maar bij een ander neonazi-discussieforum. Op een ander extreemrechts discussieforum vonden we dan weer bovenstaande illustratie. Als het aan sommigen ligt, belooft het een hete 11 september te worden in Brussel. Ook Yelloman (zie: http://yelloman1.blogspot.com) ontdekte, onafhankelijk van AFF/Verzet, dat neonazi's zich aan het mobiliseren zijn.

Maar we hebben ook goed nieuws voor Bart Debie: sommige neonazi’s willen niet gaan betogen in Brussel omdat de betoging als een multicultureel initiatief wordt voorgesteld, gekaderd in verschillende mensenrechtenverklaringen. En dan verwijst men naar het interview dat Udo Ulfkotte gaf aan ’t Pallieterke (zie voorlaatste paragraaf van: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070822). Hun redenering is: “1. Wij nemen niet deel aan betogingen die moeten dienen om multiculturalisme te gaan verdedigen tegen wat dan ook, zelfs al is dit de niet-Europese religie islam. 2. Wij weigeren de liberaal geïnspireerde mensenrechtenverklaringen als een weerklank van de Europese maatschappelijke idealen te aanzien. Deze verklaringen zijn ideologisch liberaal gekleurd en dienen bovendien als alibi voor een imperialistische oorlogspolitiek tegen regimes die de Washington-wereldorde niet aanvaarden.” Bij dat laatste ligt een derde verklaring waarom ze op 11 september niet naar Brussel afzakken. “Onze vijanden zijn niet bepaalde gelovigen of welbepaalde religies. Onze vijanden zijn integendeel het transnationale bedrijfsimperialisme en het supranationale kapitalisme. Dit systeem is de oorzaak van de massale invoer van vreemde arbeidskrachten. Het vrijmarktsysteem is de oorzaak en de fervente verdediger van de multiculturele maatschappij. Het is de veroorzaker van al de ellende die wij nu meemaken in onze westerse wereld, inclusief het islamprobleem. (…) Daarom zal onze strijd tegen de multiculturele maatschappij niet verminderen. Maar wij strijden voor de eigen belangen (economische-culturele) van onze volkeren. Niet gestuurd door een Amerikaanse marsorder. Daarom bedanken we voor deelname aan de manifestatie op 11 september.”

Zover heeft Bart Debie waarschijnlijk nog niet nagedacht.

00:04 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: debie, islam, actie |  Facebook | | |  Print

30-08-07

Blood and Honour Vlaanderen: wie halen ze naar hier?

ISD2007White Washav2Zaterdag 27 oktober organiseert Blood and Honour Vlaanderen opnieuw een concert in dit land (foto 1). “Een mega-concert”, schreven we nadat we de hand konden leggen op de affiche (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070809). Niet minder dan tien groepen treden immers aan. Groepen uit Duitsland, de Verenigde staten, Engeland, Italië en Hongarije. Maar welke muziek brengen ze? Met hulp uit het buitenland komen we tot volgend plaatje.

Kommando Skin staat als eerste groep op de affiche, een bij neonazi’s in Duitsland zeer populaire groep. Op hun eerste cd, Bootboys, wordt voornamelijk over de skinheadcultuur gezongen. Hun tweede cd, Die Ruhe vor dem Sturm, staat op de Duitse index, wat betekent dat de cd niet mag aangeprezen worden, en ook niet verkocht mag worden aan minderjarigen. Kommando Skin is tegen de multiculturele samenleving, denkt dat in de vrijmetselarij gecomplotteerd wordt, en wijst ook met de vinger naar de Joden. Op het Blood and Honour Vlaanderen-concert op 9 september 2006 in Wolfsdonk, een gehucht van Aarschot, was Kommando Skin ook al van de partij. Het aantreden op 27 oktober zou het derde concert van Kommando Skin in Vlaanderen worden, want op 13 december 2003 was de groep ook al geprogrammeerd voor een Blood and Honour-concert in Oost-Vlaanderen.

White Wash (foto 2) komt uit de Verenigde Staten. De groep speelde onder andere al op festivals die op terreinen van de Ku Klux Klan worden gehouden. White Wash verkeert ook regelmatig in Hammer Skin-kringen, een soort elite-netwerk van neonazistische skinheads. De naam van de groep komt uit een film waarin een straatbende gezichten van zwarte kinderen wit verft. Groepsleden sloegen een café in puin omdat er volgens hen mensen aanwezig waren die niet pasten in hun neonazistische denkwereld. De groep ageert tegen de invloed van Joden op onze wereld, roept op ten stijde te trekken tegen de Joden en hen te vernietigen.

Avalon (foto 3) is een Engelse neonazi-muziekgroep die startte onder de groepsnaam ‘19th Twice’. Een verwijzing naar tweemaal de negentiende letter van het alfabet, SS. De groep verkeerde aanvankelijk vooral in kringen van de radicaalste sectie van Blood and Honour, Combat 18. Vandaar hun nummer Combat 18 is calling you. De jongste jaren treedt Avalon meer aan bij de ‘gewone’ Blood and Honour-secties. In oktober 2006 bijvoorbeeld op ‘De Dag van het Ras’ in Spanje. Een paar maanden eerder, op 12 augustus 2006, was de groep geprogrammeerd voor het Blood and Honour Vlaanderen-concert in Hever, deelgemeente van Boortmeerbeek, maar daagde er uiteindelijk niet op. In de beruchte Brugse kroeg De Kastelein trad Avalon op 16 april 2005 op. Het verhaal wordt eentonig: ook deze groep keert zich tegen de Joden. Het refrein van Hear the Voice luidt: “One people,one leader, ein Volk, ein Fuhrer. The rules the make suit their goals. But they will pay with their souls. No guilt for the crimes they do. Twisted tricks thought by jews. The hand of zion controls the state. Create confusion with their hate…” Avalon werkte dan ook mee aan de verzamelcd Death to Z.O.G. die bij het 88 Records-label verscheen. ‘Z.O.G.’ staat voor Zionist Occupation Government; 88 staat voor Heil Hitler. Avalon moet overigens ook niet weten van… voetballers en voetbalclubs. Volgens hen spelen er bij de voetballers Joden mee, en ook buitenlandse spelers zien ze niet zitten. “Als ik graag een echte aap over een veld wil zien lopen, dan ga ik wel naar de dierentuin”, liet een groepslid van Avalon in een interview optekenen.

De ‘Surprise band’ is natuurlijk een verrassing, maar het zou niet verbazen als het een gelegenheidsgroep is. Het wereldje van de neonazi-muziekscène is niet zo groot, en Avalon bijvoorbeeld doet regelmatig beroep op een bassist van de eveneens voor 27 oktober aangekondigde White Law. Op het concert in Weelde, deelgemeente van Ravels, op 14 oktober 2006, waar zo’n 2 000 neonazi’s opdoken, bijvoorbeeld jamden dan weer leden van het Engelse Chingford Attack samen met de mensen van het eveneens Engelse Razors Edge.

De volgende op de affiche is het Duitse Faustrecht. Een groep die hun cd’s Geachtet en Blut, Schweiss & Tranen op de Duitse index zag belanden, cd’s waarvoor dus geen reclame mag gemaakt worden, en die ook niet aan minderjarigen mogen verkocht worden. Faustrecht ageert tegen de vrijmetselarij die de groep als een onzichtbare macht ziet die vrijheid, gerechtigheid en broederschap nastreeft. En daar wringt natuurlijk het schoentje want Faustrecht wil niet broederlijk doen met veel mensen, laat staan dat ze gelijkwaardig zijn aan andere rassen. Het jodendom wordt ongeveer dezelfde verwijten gemaakt. Faustrecht wil dat Duitsland aan de oostzijde weer zo groot wordt als voor het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Tegen immigratie wordt gezongen in nummers als Freedom and Right en White Liberty. “White Skinheads all over the world stand together for a brighter future of our people! White unity is white liberty – White power!” Rob Verreycken zou zeggen dat daar toch niets mis mee is, anderen roepen wel “Black is beautiful”. Maar bij Faustrecht en soortgelijke groepen gaat het wel over het superieur zijn van het ‘witte ras’, en het teruggrijpen naar de idealen en methodes uit het nazi-tijdperk.

00:07 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

Nog van dat

BBQ8HateForBreakfast01Blue Eyed Devils-WeeldeHet uit Engeland afkomstige White Law is in hetzelfde bedje ziek als Faustrecht. In een interview maakten de groepsleden duidelijk dat ze allemaal ‘nationaal-socialist’ zijn. In Kick the Reds (zie: http://www.youtube.com/watch?v=hcodk5fthVY) worden gewelddadige aanvallen op linkse lui op straat, in café’s en dancings goedgepraat. White Law wil mensen waarschuwen voor een invasie van etniciteiten, multicultuur, vreemde seksuele uitspattingen, drugscultuur, homoseksualiteit en hersenspoeling van blanke kinderen. De ‘linksen’ zijn volgens hen overigens slechts een instrument in handen van de Joden. In Red Fool luidt het: “You’re our enemy who we call reds. You’re so blind what’s in your heads! Don’t you realise you do their work, you’re just a puppet a real jerk. Zionist tool, you’re the fool, Zionist creation, red scum of the nation! Placats and banners protesting all the time, filthy red mags written by zion…” White Law werkte mee aan de verzamelcd Right for Whites. Frontman Alistair Bullman, alias Benny, organiseert al jaren neonazi-concerten in Engeland. White Law was de hoofdact bij het Blood and Honour-concert in Mechelen (10 maart).

Met Eternal Pride uit Duitsland (foto 1: fan) krijgen de concertgangers van Blood and Honour in Vlaanderen alweer een oude bekende op het podium. Eternal Pride stond ook op de affiche bij concerten van Blood and Honour-Vlaanderen in Mechelen (10 maart 2007), Hever (12 augustus 2006) en Vremde (4 maart 2006). De groep is laatst bevallen van een cd bij Barbarossa Records. Titel is gewoonweg Eternal Pride, en je kan er nummers op horen met welluidende titels als Der Kampf muss weiter gehen. Barbarossa Records is een onderdeel van de Barbarossa-verzenddienst die de liefhebbers bevoorraadt met enerzijds Black Death Metal-cd’s en anderzijds Rock Against Communism-cd’s, de eufemistische omschrijving van neonazi-muziek. Ook voor de muziek van Faustrecht ben jij bij Barbarossa aan het ‘goede’ adres. Daarnaast biedt Barbarossa nog boeken, buttons enzomeer aan. Zo onder meer een ‘Anti-Antifa’-button. Een ‘Pro Fascism’-button ligt allicht wat delicaat met de Duitse wetgeving.

Propaganda bracht een gelijknamige cd uit die in januari 2002 op de hier al een paar keer genoemde Duitse index werd geplaatst. De Duitse overheid oordeelde immers dat de cd aanzet tot geweld en racisme, en de nationaal-socialistische propaganda verheerlijkt. “Wij blijven eeuwig in Duitsland geloven en zullen haar bevrijden van de multicultuur… Ze bestrijden ons waar mogelijk maar hebben geen benul waar het om gaat. Een vrij Duitsland, een blanke natie, het oude vaandel is ons loon”, luidt het bij Propaganda. Ook Propaganda ziet een complot dat door de Joden is gesmeed om de wereld te regeren. Propaganda trad op 4 juni 2005 al eens op op een Blood and Honour Vlaanderen-concert in de buurt van Brugge, en op een Blood and Honour Vlaanderen-concert  op 29 maart 2003 waarvan de plaats niet bekend is gemaakt. Alhoewel er op dit concert ook nog groepen waren uit Hongarije (Vérszerzödés), Nederland (Brigade M), Brugge (Les Vilains, de huisgroep van De Kastelein) en Engeland (English Rose) zorgde Propaganda ervoor, samen met de Duitse Jungsturm, dat 60 % van de circa achthonderd concertgangers uit Duitsland kwam.

Hate for Breakfast (foto 2) komt uit Italië. Op een aankondigingsflyer van hun debuutcd wordt de groep omschreven als ‘ultra snelle nationaal-socialistische hardcore’. De cd verscheen bij het Italiaanse neonazistische label EDA Propaganda. Hate for Breakfast bracht ook een ‘splitcd’ uit, een cd waarop twee groepen te horen zijn, samen met de Nederlandse extreemrechtse band Brigade M.. Of je het muziek kan noemen wat Hate for Breakfast produceert, is maar de vraag (zie: http://www.youtube.com/watch?v=W1xCcIvh1BA). Maar eigenlijk geldt dat voor zowat alle van de hier opgesomde groepen.

Feher Torveny, een Hongaarse nationaal-socialistische skinheadband, staat eveneens op de affiche voor 27 oktober. Ook deze groep heeft een ‘splitcd’ gemaakt samen met Brigade M.. ‘Feher Torveny’ betekent ‘Blanke Wet’. In het logo van de groep zijn twee in elkaar overlopende letters S verwerkt met het getal 88, codetaal voor Heil Hitler. Feher Torveny leende twee nummers aan de verzamelcd More Hate 88. Eén van die nummers is You’re a fucking Jew en is van oorsprong een cover van de Amerikaanse neonazi-groep Blue Eyed Devils die op 14 oktober 2006 Weelde op stelten zette (foto 3). Dat een groep uit Hongarije hier komt spelen is niet verwonderlijk als men weet dat een delegatie van Blood and Honour Vlaanderen al twee jaar na elkaar, op 11 februari 2006 en op 10 februari 2007, naar Hongarije is getrokken voor een internationale herdenking van de gesneuvelde SS-soldaten.

Tien verschillende groepen op de affiche van het Blood and Honour Vlaanderen-concert van 27 oktober, maar ze hebben allen gemeen dat ze haatdragend zijn ten overstaan van de Joden, de vrijmetselaars, de multiculturele samenleving en al wie voor ‘vrijheid, gerechtigheid en broederlijkheid’ is. Cd’s van meerdere van deze groepen vallen onder de Duitse index, die inhoudt dat er geen reclame voor mag gemaakt worden omdat ze oproepen tot geweld tegen bepaalde bevolkingsgroepen en het nationaal-socialisme verheerlijken. Moeten wij in Vlaanderen wél toelaten wat in Duitsland niet mag? Voor wie er nog beelden bij wil: hier een clip van Feher Torveny (zie: http://www.youtube.com/watch?v=FfcMhs2-BQo).

00:06 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

29-08-07

Blood and Honour Vlaanderen: wat drijft hen?

BH-ConcertBBQ7De jongens en meisjes van Blood and Honour Vlaanderen mogen zich dan vooral uitleven in concerten (foto 1) en drank (foto 2), er is wel een ideologische basis die hen bindt. Vandaar trouwens de SS-herdenkingen die ze zelf organiseren (4 maart 2006 en 10 maart 2007 (foto 3) in Lommel) of waar ze naartoe trekken (11 februari 2006 en 10 februari 2007 in Boedapest, Hongarije). En de Hitler-herdenkingen (op 22 april 2006 en in 2007).

Op de website van Blood and Honour Vlaanderen wordt verduidelijkt waar Blood and Honour Vlaanderen politiek staat: Blood and Honour Vlaanderen ligt overhoop met iedereen. Met de huidige extreemrechtse partijen, die doen immers niets meer dan “politieke postjes verdelen, het verraden van hun ideeëngoed en het naar de mond praten van de machtspartijen in de hoop te mogen deelnemen aan de bestuurspolitiek. Tevergeefs natuurlijk.” Met het grootkapitaal: “Het grootkapitaal haat ons en wij hen, want wij remmen hen, wij willen hen stoppen, wij willen hun opdringerigheid niet! Eerst dringen ze ons een golf van migranten op, ten koste van onze arbeiders. Hun doel is goedkope werkslaven! Daarna dringen ze ons een multicultureel beleid op, voor hun een nog grotere afzetmarkt! (…) Ze manipuleren de politiek volledig en natuurlijk de daarbij behorende machtsinstrumenten! Geef toe, je denkt toch niet dat de bestaande politieke partijen de koers bepalen, wij weten immers beter! Zeg het maar! Toe, je weet wie! Natuurlijk, de zionisten!”

Tegen de bestaande extreemrechtse partijen, tegen het grootkapitaal, tegen het zionisme… Tegen alles wat “IN” is. Muziek: “Vreemd toch dat al die nieuwe groepjes bestaan uit 3, 4, 5 verschillende rassen!” Taal: “Hoe globaler, hoe eenvoudiger en goedkoper om alles aan de man te brengen! (…) Wees verdomd trots op je eigen taal, je eigen dialect: het is de taal van je voorvaderen!” Seksualiteit: “Monogame hetero’s zijn niet IN volgens hen! Volgens hen moet je rondneuken met vrouwen, mannen…” Gezin: “Papa, mama en kindjes? Het systeem wil dit niet, nee nee! Twee papa’s, twee mama’s, liefst nog adoptiekindjes uit de derde wereld. Hier zijn waarschijnlijk niet genoeg wezen om te adopteren!!!!” (Om de citaten enigszins leesbaar te maken, hebben we ze taalkundig licht verbeterd. Het aantal uitroeptekens hebben behouden, als evenveel tekens van de geestelijke armoede bij Blood and Honour Vlaanderen. – red.).

En natuurlijk is Blood and Honour Vlaanderen ook tegen links, al wordt die zelf gemanipuleerd: “Je weet wel de communistjes zonder ideologie, de hersenloze antiracisten en het ander links gepeupel weten zelf van niet beter. Deze lakeien van het systeem laten zich nog meer opzwepen. Terwijl ze oproepen tegen de globalisatie willen ze zelf niets liever dan een globalisatie zij het een lichtjes andere: iedereen is wereldburger, iedereen is gelijk, iedereen even arm!!! (…) Met die rode mietjes zijn we terug in de middeleeuwen, verdomme!” Wat wil men dan wel? “Ons volk heeft een maatschappij nodig waar het individu wel belangrijk is, maar het individu ook het collectieve dient: zijn eigen gemeenschap, zijn eigen land, volk en verder gezien ook ras! Waar mensen hun bedrijf steunen en bedrijven hun werkgever! (…) Dus weg met het grootkapitaal, leve het Nationaal-solidarisme!”

De toekomst lacht Blood and Honour Vlaanderen toe. “Wat dachten ze eerst: we gingen wel verdwijnen, we waren te dom. De mensen zijn de holocaust niet vergeten, dus zullen ze ons wel bespuwen! Maar meer en meer mensen zien hun systeem niet zitten, zien wat er werkelijk gebeurt en zin trots op hun afkomst, op hun ras!” Blood and Honour Vlaanderen kan het alleen maar toejuichen: “Leer over je afkomst, leer een eigen mening ontwikkelen. Weet dat niemand jou moet zeggen waar je naar moet luisteren, wat je moet denken, hoe je moet zijn!” Maar gemakkelijk is dat niet. “Velen van ons zijn al veroordeeld omdat ze hun ras, volk, waarden en nageslacht willen verdedigen! (…) Democratie? Kom zeg, je zegt wat je denkt en week na week kloten ze je: dreigtelefoons, huiszoekingen, ondervragingen! Nog een strategie: het uitspelen van mensen en bewegingen tegen elkaar.”

Bij Blood and Honour Vlaanderen beseffen ze echter dat die verdeeldheid ook wel aan onderlinge twisten ligt. Vandaar de oproep: “Krijg je verstand terug en werk samen in plaats van elkaar af te breken met hersenloze slogans! Kan je niet samenwerken en denk je dat je een betere strategie hebt? Ook goed, maar werk dan naast elkaar en niet tegen elkaar! (…) Zo besloten wij dat Blood and Honour de beweging was om in voort te groeien! Na enkele binnen- en buitenlandse meetings werd er een prachtige groep gevormd. Mensen die zich inzetten, mensen die weten wat ze willen: een toekomst voor ons ras, een samenwerking tussen alle blanke volkeren! (…) Met optredens van echte ‘White Power’-groepen, meetings, gespreksavonden, acties en betogingen in binnen- en buitenland georganiseerd door ons of door een bevriende beweging groeien we uit tot een hechte groep! Gesteund door onze broeders van Blood and Honour uit de hele wereld kwam er weer hoop in de omgeving rond ons!”

00:03 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

De vrienden

MinderblauwEr kwam naar eigen zeggen weer hoop in de omgeving van Blood and Honour Vlaanderen (foto 2: teambuildingsdag op 22 juli 2006 - Voor een grotere afbeelding eenmaal op de foto klikken.). Maar als we gaan kijken naar de linken die op de Blood and Honour Vlaanderen-website staan, zijn het meestal maar marginale groepen waarmee men zich verbonden voelt.

Als bevriende Vlaamse groepen worden enkel genoemd: Groen Rechts, het ecoclubje van Borgerhoutenaar Wolf Kussé (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070210) en de Vlaamse Jongeren Westland (VJW) uit Brugge (zie: http://www.blokwatch.be/content/view/931/47/lang,nl). Op de website van Groen Rechts worden geen linken gelegd naar websites van bevriende groepen, maar we weten wel dat bij de betogingen die Groen Rechts in 2003 in Antwerpen inrichtte (foto 3) leden van Blood and Honour Vlaanderen opdoken. Op de website van de Vlaamse Jongeren Westland staan meer dan vijftig linken naar websites van organisaties in Vlaanderen, Nederland, ‘Zuid-Vlaanderen’ (= het Noorden van Frankrijk) en Zuid-Afrika. Maar niet naar Blood and Honour Vlaanderen. Wat te aangebrand om te vermelden op de VJW-website? Niet passend bij het imago dat de VJW zich wil aanmeten? Alhoewel… illustraties op hun website en weblog laten niet te wensen over qua duidelijkheid (foto 1). Bij de muziekgroepen waarnaar gelinkt wordt vinden we net als bij Blood and Honour Vlaanderen linken naar de websites van Lion’s Pride van de Diestse frontman Gunther Theys, en naar het Nederlandse Standrecht. En als VJW op 19 mei in het Brugse café De Tempelier een ‘Kameraadschapsavond’ inricht (muziek: Rock Against Communism, Oi!, Metal, Identaire Rock) staat op de aankondiging: “Speciale verwelkoming voor T’Sijen en Marinower?” Zoals bekend willen Koen T’Sijen en Claude Marinower, toen nog beiden Kamerleden, organisaties als Blood and Honour Vlaanderen verbieden. Mochten T'Sijen en Marinower zich daar hebben laten zien, ze zouden inderdaad wel een speciale verwelkoming gekregen hebben.

De lijst met ‘informatieve organisaties’ waarnaar Blood and Honour Vlaanderen linkt is langer, maar erg eenzijdig. Van de Ku Klux Klan en een hele reeks websites van Amerikaanse neonazi’s, over de Afrikaner Weerstandsbeweging tot websites van of over revisionisten (Vrij Historisch Onderzoek, David Irving, Ernst Zündel…). Zündel die tegenwoordig in een Duitse cel zit en voor wie Blood and Honour Vlaanderen twee jaar geleden nog een benefietmeeting inrichtte in het Waasland (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050304). Voorts wordt gelinkt naar de Amerikaanse skinheadorganisatie Hammerskin Nation, naar verdelers van White Power-muziek en naar dergelijke groepen zelf. Onder andere naar Kommando Skin, Hate for Breakfast, Propaganda en White Law. Groepen die aangekondigd worden voor het mega-concert op 27 oktober, waar we het morgen over zullen hebben. Uit eigen land worden aangeprezen: Les Vilains (de groep van de voormalige uitbater van de Brugse kroeg De Kastelein, ‘Suck’), Kwelhekse (naar eigen zeggen een ‘Vlaamse NS (= nationaal-socialistische, red.) black metal’-groep waarvan evenwel na 2003 geen teken van leven meer van vernomen is) en Lion’s Pride (waarbij echter niet gelinkt wordt naar de website van de Vlaamse groep Lion’s Pride zoals het de bedoeling is, maar naar de website van een gelijknamige Deense platenfirma).

De website van Blood and Honour Vlaanderen zelf werd de voorbije weken geactualiseerd met het oog op het concert van 27 oktober, maar tevoren bleef het meer dan een half jaar stil op de website spijts aangekondigd werd dat snel verslagen van activiteiten zouden volgen. Men leeft bij Blood and Honour Vlaanderen inderdaad met andere waarden en normen dan bij de rest van de wereld.

00:02 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

28-08-07

Blood and Honour Vlaanderen: wie zijn ze?

ISD2007goodnightleftside_facelessHet bekendmaken van de affiche voor het mega-concert dat Blood and Honour Vlaanderen op zaterdag 27 oktober wil inrichten (foto 1, klik op de affiche voor een grotere afbeelding - zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070809) ontlokte amper reacties. Artikels op antifascistische websites (Yelloman, AFA-Nederland) en in antifascistische magazines (het volgende nummer van Searchlight, en allicht ook het Nederlandse Alert!). Dat wel. Maar de gewone media gaven niet thuis. Vanuit de politieke wereld kwam het bericht dat het enige overblijvend Spirit-lid in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, Spirit-voorzitter Geert Lambert, op aangeven van voormalig Kamerlid Koen T'Seyen, over de zaak vragen zal stellen aan de minister van Binnenlandse Zaken. Hopelijk schiet de rest van de pers en de politieke wereld niet pas wakker als Blood and Honour op zaterdag 27 oktober een dorp ergens in Vlaanderen opschrikt met de aanwezigheid van enkele honderden tot een paar duizend neonazi’s die er heus niet neerstrijken om de plaatselijke toeristische attractie te bekijken. Daarom presenteren we hier een artikelenreeks over Blood and Honour Vlaanderen. Vandaag: wie zijn ze, en wat doen ze? Morgen: wat drijft hen, en wie zijn hun vrienden? Overmorgen: wat halen ze naar hier, welke muziek spelen de buitenlandse groepen die Blood and Honour Vlaanderen geprogrammeerd heeft voor hun mega-concert op 27 oktober?

Het is moeilijk zicht te krijgen op Blood and Honour. Openheid is niet hun kenmerk, en omdat er in Blood and Honour-kringen meer ruzies zijn dan in een gemiddeld huishouden of gewone politieke partij is het moeilijk om de precieze omvang en verhoudingen te kennen. Blood and Honour is alleszins in 1987 opgericht door de frontman van de bij extreemrechtse skinheads buitengewoon populaire groep Skrewdriver, Ian Stuart Donaldson. Tevoren waren extreemrechtse skinheads (er zijn ook linkse skinheads, vandaar de precisering: extreemrechtse) concerten aangeboden door het Britse extreemrechtse National Front. Daar werd goed geld mee verdiend, en van veel geld komt al vlug gesjoemel en geruzie. Vandaar een nieuwe organisatie, Blood and Honour. De naam ‘Blood and Honour’ werd ontleend aan het motto van de Hitler Jugend, Blut und Ehre. Een slogan die onder andere op het liederenboek van de Hitler Jugend stond.

De bedoeling met Blood and Honour was dezelfde als met de zogenaamde Rock Against Communism-concerten: verspreiding van nazi-ideologie, rekruteren van nieuwe krachten en geld binnenhalen voor de beweging. Na de slechte ervaring met het National Front koos Blood and Honour ervoor zich niet te binden aan één partij, maar een onafhankelijk netwerk te vormen dat partijen of organisaties met eenzelfde ideologie kon ondersteunen. In de jaren daarna werden in allerlei landen Blood and Honour-divisies opgericht, die min of meer in een internationale samenhang functioneren. Momenteel zijn er afdelingen in Argentinië (foto 2), Bulgarije, Canada, Chili, Denemarken, Duitsland, Engeland, Griekenland, Hongarije, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Polen, Rusland, Servië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigde Staten, Vlaanderen, en Zweden. Het draait bij hen vooral om de muziek: verdelen van muziek van extreemrechtse groepen, en concerten inrichten met die groepen.

In 1992 ontstond vanuit het Blood & Honour-netwerk een nieuwe organisatie: Combat 18. Combat 18 werd opgezet om gewelddadige actie te ondernemen tegen (politieke) tegenstanders en migranten. Dit initiatief ontspoorde al snel in regelrechte terreur met grote impact op beide organisaties. Vooral toen de gewelddadige middelen niet alleen gebruikt werden voor externe vijanden, maar ook voor het oplossen van interne ruzies. Dit gebeurde niet alleen in Engeland. Ook de Deense Combat 18-sectie raakte ernstig in opspraak nadat zij bombrieven verstuurden naar andere rechtsextremisten met wie er een conflict was. Door de internationale samenhang van Blood and Honour en Combat 18 zorgden al deze activiteiten internationaal voor onderlinge ruzies zodat de omvang van Blood and Honour en van Combat 18 alles behalve stabiel is. Daarnaast verschillen de diverse landen-divisies van karakter, en ook die divisies maken allerhande verschillende ontwikkelingen door.

Een discussie die er overal is, is tussen de traditionele tak en de Combat 18-tak. De ‘traditionelen’ vinden dat binnen het Blood and Honour-netwerk de muziek centraal moet staan. De Combat 18-tak stelt de politiek centraal en vindt de muziek van bijkomend belang. Wat overigens niet wil zeggen dat muziek geen rol speelt. Integendeel, ook deze tak ziet het grote (financiële) belang van muziek in. Voor de Combat 18’ers is daarnaast het gewelddadige en (semi-)terroristische imago van groot belang. De haat van de Combat 18-tak tegen de andere tak is een andere belangrijke bindingsfactor. De ‘traditionelen’ wordt (en niet altijd onterecht) als een bende alcoholistische, a-politieke domkoppen omschreven. Maar men mag dit toch niet te (eh…) zwart-wit stellen. Op de concerten van de traditionele Blood and Honours, zoals Blood and Honour Vlaanderen, wordt evengoed gezongen tegen de Joden, de vrijmetselarij, de multiculturele samenleving en al wat naar vrijheid, gerechtigheid en broederschap streeft.

Tot voor kort waren er in Vlaanderen twee Blood and Honour-groepen. Eén van de twee verdween, maar een nieuwe is op komst. Blood and Honour Vlaanderen, met de afdelingen Nordland, die gevestigd is in het Antwerpse en activiteiten onderneemt in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant, en de afdeling Coast, in West-Vlaanderen, die West- en Oost-Vlaanderen bestrijkt. Vroeger was er ook nog sprake van een Mitgard-afdeling, door de concurrentie van Combat 18 gemakkelijkheidshalve omgedoopt in “Shitgard”. Blood and Honour Vlaanderen, en dan vooral de Antwerpse afdeling ervan, was verantwoordelijk voor de meeste Blood and Honour-concerten die het voorbije anderhalf jaar in Vlaanderen georganiseerd werden (Vremde, 4 maart 2006 – Hever, 12 augustus 2006 – Wolfsdonk, 9 september 2006 – Mechelen, 10 maart 2007). Blood and Honour Vlaanderen organiseert ook het mega-concert op 27 oktober eerstkomend.

Daarnaast was er Bloed-Bodem-Eer-Trouw (BBET) die haar internationale erkenning als Blood and Honour-groep aan anderen heeft moeten overlaten, en als een iets intellectuelere groep werd beschouwd gezien de vormingsavonden en (anti-joodse en andere) teksten op hun website. Op 7 september 2006 werden na een twee jaar durend onderzoek zeventien vermeende leden van BBET opgepakt, onder wie alleszins BBET-leden Thomas Boutsen uit Buggenhout, als beroepsmilitair gekazerneerd in Leopoldsburg, en Joeri Van Der Plas uit Dendermonde. Momenteel zijn ze allen terug vrijgelaten, in afwachting van hun rechtszaak. De reden dat politie en gerecht ingrepen was dat het wapenarsenaal ten huize van de verdachten zo’n omvang nam dat men een op til zijnde aanslag verwachtte zonder echter te weten wat precies het doelwit zou zijn (zie: http://www.polfed-fedpol.be/presse/presse_detail_nl.php?recordID=1050). 

De website van BBET werd gehost door de Nederlandse Nationale Alliantie (NA), een splinter van de Nederlandse Volks-Unie (NVU). De NA heeft zich op 14 juli opgeheven, nadat bleek dat het Nederlandse Openbaar Ministerie de groep wilde vervolgen voor discriminerende en negationistische uitlatingen op hun website, en bij NA-leider Jan Teijn bij een huiszoeking kinderporno werd gevonden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070815). Manifesteert BBET zich momenteel niet meer, intussen is een Combat 18-groep in oprichting in Vlaanderen. Het meest zichtbaar is de Combat 18-website (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070719). Die wordt vanuit Arendonk, bij Turnhout, gerund door een uitgeweken Nederlander die een handeltje opzet met in die kringen geliefkoosde cd’s, dvd’s, posters, t-shirts, buttons (foto 3: de nieuwste aanbieding) en andere prullaria. De man die de website verzorgt onderhoudt contacten met de NVU en plaatst op zijn website nu ook teksten die eerder op de BBET-website stonden zoals over het doneren van sperma om het Arisch ras in stand te houden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20051226). Het was de Duitse afdeling van Combat 18 die het concert in Weelde op 14 oktober 2006 inrichtte, waar een 2 000 neonazi’s op afkwamen. Weelde, deelgemeente van Ravels, ligt ook al in de buurt van Turnhout.

00:18 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

Wat doen ze?

27 januari 2007BH-Hongarije14 juliWaar houdt Blood and Honour Vlaanderen zich mee bezig als ze eens geen SS-huldiging organiseert of concert met neonazi-muziek inricht, zoals op 10 maart respectievelijk in Lommel en Mechelen?

Hun jaar begon met een gezamenlijke activiteit met de Nederlandse afdeling van Blood and Honour op 27 januari (foto 1). In Nederland, op anderhalf uur rijden vanuit het Antwerpse. Op het programma: optredens van de Nederlandse Westland Rebels, in 2003 opgericht door ex-leden van de Nederlandse groep Brigade M. (naar de Nederlandse fascistenleider Anton Mussert); de Vlamingen van Kill Baby Kill die eerder al tweemaal optraden in de beruchte Brugse kroeg De Kastelein; en English Rose, in 1987 opgericht en daarmee de in die kringen langst spelende groep (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061230).

Op 10 februari trokken een vijfentwintigtal leden van Blood and Honour Vlaanderen, samen met vijftien Nederlandse geestesgenoten (foto 2), naar Boedapest voor de jaarlijkse herdenking van de SS-gesneuvelden. In totaal doken in Hongarije 2 000 neonazi’s op, met naast onze Vlaamse en Nederlandse ‘vrienden’ Hongaren, Duitsers en Engelsen. In de periode rond de geboortedatum van Adolf Hitler (20 april) en diens sterfdatum (30 april) organiseerde Blood and Honour Vlaanderen in ons land haar jaarlijkse Hitler-herdenking. Daarover is echter niet meer bekend dan dat het een “gepast eerbetoon” was “in beperkte kring”.

Op 14 juli organiseerde Blood and Honour Vlaanderen haar eerste braai naar aanleiding van 11 juli. Men gebruikt in die kringen – maar evengoed bij het Vlaams Belang – liever het Zuid-Afrikaanse begrip ‘braai’ dan het hier meer gangbare ‘barbecue’. Aan de foto’s te zien blijkbaar op de binnenplaats van een schooltje (foto 3), waar zo’n 120 Vlamingen zouden zijn aangeschoven naast nog eens 30 “trouwe vrienden” uit Duitsland, Engeland en Nederland. Op de beschikbare foto’s van de ‘braai’ is zoveel volk niet te zien, maar ’s avonds stond men wel zij-aan-zij voor optredens van drie groepen waarvan alleen het Duitse Frontstadt geen bezwaar had dat hun naam bekend zou worden als daar optredende groep. Frontstadt bracht, naast enkele eigen nummers, covers van Skrewdriver en van de in Duitsland verboden Landser. De tweede groep was een Vlaamse, die onder andere de Vlaamse Leeuw speelde. Lion’s Pride? De derde groep zou een betere groep uit het Duitse circuit geweest zijn.

Tussendoor, op 10 maart, organiseerde Blood and Honour Vlaanderen een herdenking van de SS-gesneuvelden op het militair kerkhof in Lommel en een concert diezelfde dag in Mechelen. De hierboven al genoemde Westland Rebels en Frontstadt speelden daar, samen met vaste waarde in dit circuit Eternal Pride, en ook nog White Law. Eternal Pride en White Law staan opnieuw op de affiche voor 27 oktober. Hoe fantastisch Blood and Honour Vlaanderen het zelf vond, is nog niet bekendgeraakt. Wat een VTM-cameraploeg die dag registreerde zie je hier: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070405. Nog over die dag: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070311.

Het lijkt er sterk op dat Blood and Honour Vlaanderen met haar tien muziekgroepen op 27 oktober mikt om van de enkele honderden concertgangers naar de paar duizend te gaan… zoals waar de concurrentie van Combat 18 op 14 oktober vorig jaar in Weelde in slaagde. Men is bezig aan een spiraal van alsmaar meer volk proberen te trekken, de Belgische overheid laat toch begaan.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

27-08-07

Moslim zijn volstaat tegenwoordig al om verdacht te zijn

Of het nu over de geplande betoging op 11 september tegen ‘de islamisering van Europa’ gaat (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070822), of over de paaseieren-uitspraak van een Antwerpse moslima (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070823), altijd weer zijn er mensen die zich afvragen: “Waar blijft de stem van de gematigde moslim?” Let wel, het gaat om een spelletje waarbij elke moslim gelijk geschakeld wordt met een fundamentalist, minstens moet bewijzen dat hij geen fundamentalist is. Dikwijls dan nog op vraag van een andere fundamentalist, want waar moet je anders VB’ers plaatsen in het politieke spectrum? En vermits zowat elke moslim aanzien wordt voor een fundamentalist, en terroristen fundamentalisten zijn, zijn moslims terroristen. En dan komt de vraag: “Waar blijft de stem van de gematigde moslim?” Naar aanleiding van nog eens die vraag vorige week in een opiniebijdrage in De Standaard reageerde Gents Groen!-gemeenteraadslid Meryem Kaçar (foto 1).

Meyrem Kaçar: “Het is intriest anno 2007 dergelijke zinnen te moeten lezen. Ontelbare islamitische opiniemakers van Marokko tot Indonesië hebben zich de voorbije jaren uitgesproken tegen geweld en terrorisme. Als politica van Turkse afkomst heb ik in november 2001 op een Britse militaire begraafplaats in Ieper zeven levensbeschouwelijke leiders samengebracht om een verklaring af te leggen tegen terrorisme en onverdraagzaamheid. In Vlaanderen zijn politici met islamitische achtergrond eensgezind als het over democratische waarden gaat. Altijd als ze konden, kwamen ze hiermee naar buiten. Dat weet toch iedereen? (…) Wie ontkent dat er gematigde moslims bestaan en naar buiten treden, wil eigenlijk dat moslims hun identiteit afzweren en assimileren. Maar dat zal natuurlijk niet gebeuren. Zo legt men de basis voor een permanent conflict. Het is ook merkwaardig dat (men) (…) zich afzet tegen moslims die zich vanuit hun inspiratie maatschappelijk en politiek engageren, maar niets zegt over de talrijke christelijke partijen en bewegingen die net hetzelfde doen.

Ondanks de duizenden liters inkt die hierover al zijn gevloeid, blijven sommigen de enorme heterogeniteit binnen de moslimgemeenschap miskennen. De simplistische perceptie alsof omzeggens alle moslims ondemocratisch en gevaarlijk zijn, strookt niet met de realiteit die ik als Turkse Belg en velen met mij dagelijks ervaren. (…) Ik zie ook in Maghrebijnse gemeenschappen een enorme diversiteit, en vele mensen die gericht zijn op openheid en dialoog. Islam is een kader voor de spiritualiteit van mensen en als zodanig volop in beweging. De meeste moslims die ik ken, gaan er erg creatief mee om, en slagen er wel degelijk in hun geloof in overeenstemming te brengen met een moderne, democratische maatschappij. Groot is de weerzin tegen de zogenaamde moslims die alle clichés en karikaturen van islamofobe westerlingen bevestigen.

Toch is er in deze contreien een propagandamachine aan de gang die alle moslims op één hoopje wil vegen met Al Qaeda. Volgens het Vlaams Belang en andere rechtse krachten is een moslim een fundamentalist, een fundamentalist een extremist, en een extremist een terrorist. Hoofddoekjes zouden daar uitingen van zijn. Dit is ook de ondertoon van de geplande betoging op 11 september in Brussel. Het lijkt erop dat islamfobie stilaan een legaal vehikel wordt voor elementen die een hele bevolkingsgroep, inclusief talrijke mannen en vrouwen die het beste voor hebben met deze maatschappij, systematisch in een negatief daglicht willen stellen. Dit is geen legitieme godsdienstkritiek meer.

Terecht suggereert de burgemeester van Brussel dat we hier met een equivalent van racisme te maken hebben. De angst voor moslims die men probeert aan te praten, doet denken aan de haatcampagnes tegen de joden in de jaren dertig. Er werden toen onder meer massaal cartoons verspreid over profitariaat, griezelige spinnen en wereldheerschappij. Nu is terrorisme een dankbaar beeld. De meeste politieke en andere leiders laten maar betijen. Alle politieke partijen waren op cruciale momenten te laks. Ze beseffen blijkbaar niet hoe de maatschappij vergiftigd wordt, en hoe dit concrete gevolgen heeft voor concrete mensen.

Het omstreden pleidooi van Steve Stevaert voor levensbeschouwelijke tolerantie, de politieke afwijzing door de vrijzinnige Karel De Gucht van de haatdragende Deense Mohammed-cartoons, het actieve antiracisme van het koningshuis en het moedige standpunt van Groen! tegen het Antwerpse hoofddoekenverbod, waren voor mij telkens een verademing in een zee van teleurstelling over hoe maatschappelijke verantwoordelijken het probleem van de islamfobie mismeesteren en erger maken. Neen, ik verwacht niet meteen een nieuw Auschwitz, wel een permanente rechtvaardigingsgrond voor discriminatie en vernederingen, en grotere acceptatie van militair geweld tegen moslims zoals in Palestina, Irak of Libanon.

De voorbije paar jaar zijn dichte familieleden van mij geconfronteerd met racistisch geweld voor de eigen deur, discriminatie op de huurmarkt en belediging op straat wegens het spreken van de eigen moedertaal op de Gentse Feesten. Het is voor ons geen theoretisch verhaal. Dit is het soort maatschappij waar die veralgemenende islamfobie toe leidt. (…) Het blijft natuurlijk juist dat er binnen de moslimgemeenschappen zelf ook kwalijke ontwikkelingen zijn. Hoewel heel wat westerse commentatoren dat niet geloven, wordt daar binnen moslimgemeenschappen zelf wel degelijk iets aan gedaan. Maar misschien niet genoeg. Er zijn ook limieten aan wat bijvoorbeeld westerse migrantengemeenschappen - over het algemeen sociaal-economisch zwakke en laaggeschoolde groepen - zelf kunnen doen om processen te analyseren en te veranderen. Een emanciperend integratiebeleid blijft uiteraard nodig.
 

Maar ik zou (…) willen wijzen op het feit dat de veralgemenende moslimhaat het de gematigden niet bepaald gemakkelijk maakt. Dat de hele moslimgemeenschap zich aangevallen en geviseerd voelt, is juist koren op de molen van traditionalisten en extremisten. Islamofobe westerlingen verwijten de moslims dat ze geen bruggen bouwen, maar zij blazen zelf de bruggen op waardoor moslims zich nog meer gaan opsluiten.”
 

Een gelijkaardige opiniebijdage verscheen het voorbije weekend in De Standaard. Nadia Fadil (foto 2), onderzoekster aan de KU Leuven, somt verschillende initiatieven op van ‘gematigde moslims’, en verwijst ondere andere naar het boek Breek de stilte (zie: http://www.vubpress.be/vubpress_shop/book_info.php?cPath=...), om tot de conclusie te komen: “Het is niet de ‘stilte’ (van de andere moslims, red.) die oorverdovend is, het is eerder de ‘doofheid’ voor deze stemmen die met verstomming doet slaan.” Het laat Hugo Coveliers allemaal ijskoud. Morgennamiddag pleit hij voor de Raad van State om het betogingsverbod van burgemeester Freddy Thielemans aan te vechten. Op neonazistische discussiefora circuleren intussen de opstapplaatsen van bussen die vanuit Nederland en Duitsland vertrekken om deel te nemen aan de alsnog verboden betoging op 11 september.


  • Bijna dag op dag drie jaar geleden moest Meryem Kaçar, toen als antwoord op een opiniestuk van Dirk Verhofstadt, ook al uitleggen dat verdraagzame moslims bestaan en je sociaal-economische problemen niet onder de mat mag vegen als een cultureel probleem: http://www.yabasta.be/spip.php?article195

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam, racisme |  Facebook | | |  Print

26-08-07

Vrijkaarten voor 'Vreemde Vreemdeling' in het Zuiderpershuis

Vandaag is het Cultuurmarkt in Antwerpen, en ook AFF/Verzet wil meedoen aan de ‘volksverheffing’. Op de Antwerpse Grote Markt zal je onder andere de stand vinden van het Zuiderpershuis (www.zuiderpershuis.be), vrienden van vele culturen. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) heeft veertig vrijkaarten voor één van de volgende producties die in het Zuiderpershuis opgevoerd wordt.

Het Wereldculturencentrum Zuiderpershuis wil via verschillende kunstuitingen de communicatie bevorderen tussen westerse en niet-westerse culturen en gemeenschappen. Het centrum creëert voorstellingen waarin kunstenaars van hier, al dan niet met een andere culturele achtergrond, en van uit het Zuiden samen werken en zoeken naar een gemeenschappelijke taal. Die taal kan muziek, woord, dans… zijn. De theatercreatie Etrange Étranger – Vreemde Vreemdeling is hier een voorbeeld van. De voorstelling speelt zich ergens in de wereld af, in een café waar een aantal mensen een discussie hebben over de ‘vreemdeling’. Het Wereldculturencentrum Zuiderpershuis en Théâtre de la Fraternité (Ouagadougou – Burkina Faso) onderzochten hoe ze samen een voorstelling konden maken rond een thema dat in beide continenten leeft. Lang moest niet gezocht worden. ‘Vreemdelingen’ worden zowel in het Zuiden als in het Noorden geconfronteerd met dezelfde moeilijkheden: geen papieren dus illegaliteit, geen werk dus armoede…
 

De Burkinese auteur Jean-Pierre Guingané schreef het script en samen met Charles Cornette en Hilde Uitterlinden werd dit uitgewerkt tot het scenario voor een voorstelling. Guingané kreeg in Burkina Faso de onderscheiding ‘Artiste du peuple en Art dramatique’. Een twintigtal van zijn theaterstukken behoren tot het klassiek repertoire in Burkina Faso en worden overal in Afrika gespeeld. Charles Cornette en Hilde Uitterlinden kennen we natuurlijk van de Internationale Nieuwe Scène. Twee acteurs van bij ons, Isnelle da Silveira en Rifi Kythouka, en twee acteurs uit Burkina Faso, Nongodo Ouedraogo en Pingdwinde Paul Zoungrana, repeteerden acht weken onder leiding van Charles Cornette en Hilde Uitterlinden. Een jonge Burkinese student werd uitgenodigd om als technieker voor deze productie in het Zuiderpershuis stage te lopen. De scenografie is in handen van Niek Kortekaas. De voorstelling wordt in het Frans gespeeld, waarbij Nederlandse ondertiteling geprojecteerd wordt.
 

Het Anti-Fascistisch Front (AFF), dat deze productie mee sponsort, heeft veertig vrijkaarten. Twintig vrijkaarten voor de voorstelling op donderdag 13 september in het Zuiderpershuis, Waalse Kaai 14 in Antwerpen. De voorstelling begint om 20.30 uur. En nog eens twintig kaarten voor de voorstelling ’s anderendaags, vrijdag 14 september, op hetzelfde adres en hetzelfde uur. Al wat je moet doen, is je naam en adres, de dag dat je naar de voorstelling wil gaan, en het aantal kaarten dat je wil, zo vlug mogelijk mailen met de mailknop die je in de rechterkolom hiernaast vindt. Je krijgt per kerende post – een ‘reply’ heet dat tegenwoordig – bevestiging of er gratis kaarten voor jou aan de ticketbalie van het Zuiderpershuis liggen de avond van de voorstelling.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, cultuur |  Facebook | | |  Print

25-08-07

Op naar de IJzerbedevaart! VNJ'ers vanaf twee jaar op de IJzerwake.

Morgen zullen vele tienduizenden Vlamingen Antwerpen overspoelen, op de Cultuurmarkt (www.cultuurmarkt.be) op zoek naar wat er de volgende maanden op cultureel vlak te beleven is. Anderhalf uur verder rijden, in Diksmuide, worden enkele duizenden Vlamingen verwacht voor de tachtigste IJzerbedevaart.

 “Een pak BV’s onder wie Koen Crucke, Frank Dingenen en Luc Appermont garanderen een dynamische voorstelling”, laat het organiserend comité vandaag nog in De Standaard optekenen. Daar kunnen ze bij de Cultuurmarkt met Lucas Van den Eynde en Tine Embrechts met hun Jukebox 2000 (http://www.jukebox2000.be), Fata Murgana (http://www.myspace.com/berchemsemurga) of Circus Ronaldo (http://www.circusronaldo.be) niet tegen op. En toch zal er meer volk zijn op de Cultuurmarkt. “Maar dat is iets van een andere orde”, horen we al iemand roepen. Tja. Maar dat is het échte Vlaanderen.   

Waar de vergelijking echter wél mee zal gemaakt worden, is met het bezoekersaantal op de IJzerwake. De radicale broer van de IJzerbedevaart. Naargelang de bron waren daar vorige zondag vier à vijfduizend mensen. Waarvoor werkelijk iedereen ter radicale Vlaamse zijde gemobiliseerd was, aangevoerd met bussen op kosten van het VB. Alleen Gerolf Annemans werd er niet opgemerkt. Die had blijkbaar andere prioriteiten. We weten niet welke, maar hij zal er ongetwijfeld goede redenen voor gehad hebben.
 De jongens en meisjes van het VNJ, de jonge welpjes van de Vlaamse Beweging, waren er ook. Meer zelfs, het is de enige manifestatie geworden waar ze met het VNJ nog met zijn allen aanwezig zijn. Bij gebeurtenissen als de Radicale Sporenherdenking van Voorpost (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070707) gaan ze nog maar met een paar VNJ’ers naartoe; op de jaarlijkse August Borms-herdenking in Merksem was dit jaar nog maar één geüniformeerde VNJ’er te zien (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070802). Op de IJzerwake was iedereen, van ‘knapen en kerlinnen’ over ‘stormknapen, meeuwen, jongkerels en jonggudruns’ tot ‘kerels, stormers, gudruns en adels’, aanwezig. 

Volgens een in deze onverdachte bron, zijnde '
t Pallieterke waren de VNJ’ers er “zowaar van de leeftijd van twee jaar af”. Jawel, op de IJzerwake werden kinderen opgevoerd “van de leeftijd van twee jaar af” en dat terwijl De Grote Baas begin deze maand nog brieste dat kinderen niet misbruikt mogen worden voor politieke doeleinden. Men zal zich de brief herinneren die Philip Dewinter schreef naar de Vlaamse kinderrechtencommissaris over een kind dat in Hertoginnedal aandacht vroeg voor het lot van de in het Centrum 127bis opgesloten kinderen. Philip Dewinter: “De beslissing van ouders die de illegaliteit induiken om hun kinderen mee te sleuren in een jarenlang durend proces van onzekerheid en wanhoop is meer dan onverantwoord te noemen. Dat deze kinderen dan ook nog eens gemanipuleerd worden om op een emotionele manier de politieke agenda van extreem-links (…) door te drukken is gewoonweg walgelijk.”
 

Op de IJzerwake mogen daarentegen dreumesen van twee jaar, in VNJ-uniform, opgevoerd worden voor De Goede Zaak. Al is het natuurlijk niet de eerste inconsequentie ter extreemrechterzijde, het blijft wrang. Gelukkig werden de ietwat oudere VNJ’ers vrijgelaten hun godsdienst te belijden zoals ze het zelf willen. Zoals te zien is op de foto hierboven van Jimmy Kets die maandag in De Morgen verscheen. Is dat VNJ- jongetje dat geknield op de grond ligt immers niet een jonge maar vrome moslim die richting Mekka het middaggebed doet? En dat op de IJzerwake!

11:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, aanverwant, humor |  Facebook | | |  Print

24-08-07

De (niet al te) dikke vrienden van het VB-Waasland

Bij Knack zijn ze een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen weer begonnen aan een reeks lokale dossiers. Deze week belichten ze het Waasland. Wie daar woont vindt als middenkatern in zijn Knack een 32 blzn. tellende bijlage. De rest van het land kan de regiospecial lezen op www.knackcovertjestad.be. Eén van de artikels over het Waasland gaat over hoe zwart de regio wel is. Niet omwille van de zwarte schepen Wouter Van Bellingen, maar om de inplanting die extreemrechts er al jarenlang heeft. En het is een leerrijk artikel van Hannes Cattebeke geworden. 

We kenden al het Vlaams Volksblok dat in de jaren dertig actief was in Antwerpen (zie:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070814) en nu blijkt ook al zoiets als ‘Vlaams Belangen’ te hebben bestaan. Tussen 1960 en 1970 was het een van de splintergroepen die het vuur aan de schenen legde van vernieuwers bij de Volkunie zoals Maurits Coppieters en Nelly Maes.
 

We wisten ook dat vader Wim en zoon Rob Verreycken om persoonlijke redenen van Borgerhout naar Sint-Niklaas verhuisd zijn, maar we vernemen nu dat de integratie daar niet zo best lukt. Volgens plaatselijk VB-boegbeeld Frans Wymeersch (foto 1) was de tegenvallende uitslag bij de verkiezingen op 10 juni – het VB bleef in Sint-Niklaas hangen rond de 22 procent, terwijl in het kanton Beveren-Waas meer dan 27 procent van de stemmen werd binnengehaald – te wijten aan het te weinig in het Sint-Niklase straatbeeld aanwezig zijn. De reden daarvoor was volgens hem interne keuken maar, schrijft Knack, “het is een publiek geheim dat de agressieve, listige stijl van nieuwkomer Verreycken botst met de populistische vriendelijkheid van mensen als Wymeersch, die ook op café graag geziene gasten zijn. Dat zoon Rob (foto 2), berucht om de slagen die hij enkele jaren geleden uitdeelde aan zijn ex-vrouw, ineens het leiderschap kreeg over de Vlaams Belangers in de OCMW-raad, moet bij de militanten die zich jarenlang inzetten ook niet in goede aarde zijn gevallen.”
 

Verantwoordelijke voor de goede score van het VB in Beveren-Waas is Bruno Stevenheydens (foto 3, zie:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070713) die volgens Knack “nog salonfähiger (is) dan Wymeersch”. In zijn eigen Beveren moest hij bij de voorkeurstemmen niemand laten voorgaan. Zijn populariteit stopt evenmin aan de kantongrenzen. Dat hij toch niet lijsttrekker voor het VB in de provincie Oost-Vlaanderen werd voor de federale verkiezingen, ter vervanging van Gentenaar Francis Van den Eynde, kan dan ook vreemd lijken. “Maar Stevenheydens durft al eens in te gaan tegen de lijn die vanuit het Antwerpse VB wordt uitgestippeld. Zo voert hij een niet-aflatende strijd voor het behoud van het polderdorp Doel en zijn omgeving, en kiest hij consequent de zijde van de overblijvende inwoners. De meeste Antwerpse VB’ers willen juist het tegenovergestelde: hun wereldhaven zo groot mogelijk maken.”
 

Frans Wymeersch, die in september 55 jaar wordt, heeft al laten verstaan dat het in het vooruitzicht van de Vlaamse verkiezingen in 2009 stilaan tijd wordt om plaats te ruimen voor jongere kandidaten, maar hij voegde er onmiddellijk aan toe dat hij niet direct iemand ziet klaarstaan. Aan Rob Verreycken wil hij de thuisbasis van de familie Wymeersch niet cadeau doen. “En Stevenheydens, die is van Beveren, en dat is toch een ander Waasland.”
 

En dan is er nog het recreatiedomein De Ster, waar inderdaad al eens incidenten zijn gebeurd met allochtonen die vanuit Antwerpen afzakten maar de sfeer al evenzeer opgeklopt wordt (zie:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050627). In elk geval: het gedrag van allochtone jongeren in en rond De Ster was voor het nieuwbakken Sint-Niklase gemeenteraadslid Wim Verreycken (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070329) het eerste groot agendapunt op de gemeenteraad van Sint-Niklaas. Knack ging op een willekeurige dag ter plaatse kijken. Wegens het slechte weer was er weinig volk in De Ster, maar toch waren er een paar allochtonen. Knack: “En waar zijn nu die Marokkaanse jongeren die volgens het VB de andere bezoekers afschrikken? De enige allochtonen die hier rondlopen, zijn Joodse families met kleine kinderen in hun typische, chassidische klederdracht. En tot slot, als onverwachte gast: Rob Verreycken, minzaam toekijkend op zijn kinderen die graag in een van de speelgoedbootjes zouden varen op het minivijvertje naast het minigolfterrein. Was dat nu die bange, blanke man die niet meer naar De Ster durfde te komen omdat allochtone jongeren daar zoveel herrie maakten?”
 

Het is niet bekend of intussen al een ‘Recht van Antwoord’ van Rob Verreycken onderweg is. Na de overleden Brusselse politicus Paul Vanden Boeynants is hij allicht de politicus die al de meeste Recht van Antwoord-en naar de pers gestuurd heeft telkens als ook maar ergens zijn naam opdook.

00:04 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verreycken, oost-vlaanderen |  Facebook | | |  Print

Nee oh nee

Onenigheid bij het VB-Waasland, maar bij de nationale politici is het al niet veel beter. Yves Leterme (foto 1) slaagt er niet tot overeenstemming te komen met zijn Franstalige collega’s. Philip Dewinter heeft het al langer zien aankomen en stelde deze week nog voor in het Vlaams parlement na een debat onmiddellijk de Vlaamse onafhankelijkheid uit te roepen. Volgens Dewinter is er daarvoor een meerderheid bij de Vlaamse parlementsleden. “Maar ze moeten wel mogen van hun partij”, aldus Dewinter. Voor zo'n debat moet parlementsvoorzitster Marleen Vanderpoorten eerst het Bureau van het parlement bijeenroepen. Zij legt contacten daarvoor maar is niet zeker dat het Bureau zal kunnen bijeenkomen vóór begin september. De onafhankelijkheid is dus nog niet voor morgen.

Maar gisteren viel in onze mailbox dan weer een persbericht van het Antwerpse muziekcentrum Trix (foto 2): “Terwijl zowel Yves Leterme als de Rode Duivels te kampen hebben met de ene communautaire crisis na de andere blijkt het muzieklandschap aan beide kanten van de taalgrens nog nooit zo mooi geweest te zijn. Onze Franstalige buren verrassen ons met bands als Sharko, Mud Flow en Ghinzu.Kortom, fier d’être Belge! Op het Dour-festival deze zomer nog gaf de grootste Waalse indie-band van het moment, Girls In Hawaii (foto 3), een voorsmaakje van…” Waarna een aankondiging volgt voor een concert van Girls In Hawaii op 15 februari volgend jaar bij Trix.

Met de hulp van een paar Belgen van vreemde afkomst (zoals doelpuntmaker Moussa Dembélé en uitblinker Vincent Kompany) konden de Rode Duivels woensdag echter opnieuw winnen na vijf nederlagen op rij; muziekliefhebbers zijn wild enthousiast over wat er tegenwoordig in Franstalig België geproduceerd wordt… Alleen bij de politici wil wederzijds begrip niet lukken. Waarbij de Vlamingen zich even nukkig opstellen als de Franstaligen, geholpen door de media langs beide kanten. De VRT portretteerde gisteren Joëlle Milquet op de tonen van Michel Polnareffs La poupée qui fait non, maar de RTBF zou evengoed Nee oh nee van De Kreuners kunnen bovenhalen om de Vlamingen in beeld te brengen. Waar hebben die politici en media dat negatief doen toch geleerd? Waar hebben wij dat aan verdiend? 

00:03 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: humor, cultuur, vlaanderen |  Facebook | | |  Print

23-08-07

Een gevaarlijk amalgaam

Brussels burgemeester Freddy Thielemans bekijkt de betoging tegen 'de islamisering van Europa' van Udo Ulfkotte en de zijnen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070822) met argusogen. Thielemans vindt dat er een gevaarlijk amalgaam wordt gemaakt. 

Freddy Thielemans, maandag in De Standaard: “(…) Sinds 2001 heb ik ruim 3 500 manifestaties toegestaan en is dit is slechts de zesde die ik verbied. Deze beslissing is voor mij uitzonderlijk genoeg om ze publiekelijk toe te lichten, te meer omdat zij vanuit uiteenlopende motieven kritiek heeft gekregen. De politiediensten hebben de aanvraag voor de betoging onderzocht en ontvingen hiervoor onder meer de organisatoren. Hierdoor konden zij zich een duidelijker beeld vormen van de intenties van de organisatoren, de beoogde omkaderingsmaatregelen, het publiek dat kan worden verwacht, de reacties waartoe de manifestatie kan leiden... Uit het onderzoek is gebleken dat de geplande betoging de openbare orde dreigt te verstoren en de veiligheid van personen en goederen in gevaar kan brengen. Mijn beslissing steunt op het verslag van de politie.

Dit wekt bij sommigen verbazing. Men beroept zich op de vrijheid van meningsuiting en op het recht om uiting te geven aan zijn overtuiging. Laat mij daarbij opmerken dat het hier helemaal niet gaat om de vrijheid van meningsuiting. Wie zich wenst uit te spreken tegen 'de islamisering van Europa' kan dat ongestoord doen. De betrokkenen zijn hierin overigens zeer bedreven en ze vinden hiervoor gehoor bij een groot aantal media. Het recht op betogen van zijn kant gaat slechts zover tot de uitoefening ervan leidt tot de verstoring van de openbare rust en orde. Hierbij vind ik het belangrijk om drie elementen te benadrukken.

Eerst en vooral is er de keuze om dit evenement te laten plaatsvinden op een symbolische datum als 11 september. De bedoeling hiervan is uiteraard om een amalgaam te maken tussen de terroristische activiteiten van moslimintegristen enerzijds en de islam als godsdienst en alle moslims anderzijds. Bovendien hebben de voornaamste leiders van bepaalde organisaties die oproepen tot de betoging een discours - ook schriftelijk - dat dit onterecht amalgaam bevestigt. Zo stellen zij onder meer dat 'islam en democratie niet samengaan' en dat zij 'niet geloven in een gematigde islam. Zo doen ze zich slechts tijdelijk voor, maar dat is schone schijn. Ze creëren een rookgordijn om ons te misleiden'. De leden en sympathisanten van deze organisaties staan algemeen bekend voor hun weinig vredelievende houding tijdens dit soort evenementen.

Wat niet heeft gespeeld in mijn beslissing, maar wat ik toch in herinnering wens te brengen, is dat het gevaarlijk amalgaam waarmee de organisatoren van de betoging ons confronteren van die aard is dat het aanzet tot discriminatie en haat ten opzichte van moslims en bij uitbreiding ook van iedereen die een culturele band heeft met de islam. Dit aanzetten tot discriminatie en haat, dat we doorgaans benoemen als racisme en vreemdelingenhaat, is verboden door een groot aantal internationale verdragen en wordt strafrechtelijk bestraft door onze wetten en door de Europese wetgeving. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft herhaaldelijk veroordelingen uitgesproken tegen feiten van deze aard.

In een arrest van 21 april 2004, dat nadien is bevestigd door het Hof van Cassatie, stelt het hof van beroep van Gent op basis van een gelijkaardig amalgaam, in een geding tegen een politieke partij, dat deze laatste 'wetens en willens heeft aangezet tot haat ten aanzien van bepaalde bevolkingsgroepen niet alleen op grond van hun nationaliteit, doch tevens op grond van hun nationale afstamming (geografische ligging van de landen van herkomst en onderlinge verbondenheid door cultuur, welke criminogeen zou zijn, godsdienst en gewoontes en zelfs uiterlijk en kledij), hetgeen te aanzien is als een door de wet verboden vorm van aanzetten tot discriminatie'.

Persoonlijk stoort het mij niet dat men kritiek uit op een godsdienst. Het recht op godslastering is een uiting van verdraagzaamheid en vrijheid in een niet-confessionele democratie. Maar het mag er niet toe leiden dat vrouwen en mannen geraakt worden in hun overtuigingen en persoonlijk engagement, of dat zij van de ergste misdaden worden verdacht. In onze samenleving is er lang strijd geleverd om te bereiken dat bepaalde gedragsregels verbonden aan het katholieke geloof niet meer als burgerlijke wet aan iedereen opgedrongen worden. Bij mijn weten is er geen enkele regel eigen aan de islamitische godsdienst die zich op die wijze opdringt. En niets stelt mij in staat om te besluiten dat een brede meerderheid van onze moslimbevolking hiervoor vragende partij is.

Laten we ten slotte niet vergeten dat Brussel altijd blijk gegeven heeft van verdraagzaamheid en openheid ten opzichte van iedereen die er leeft of die er een toevluchtsoord heeft gezocht. De diversiteit, het compromis, de verdraagzaamheid en de afwijzing van het extreme zijn nog steeds de fundamenten van de Brusselse identiteit. Ik ken mijn medeburgers, zij willen niet dat hun stad uitgroeit tot de hoofdstad van de haat. Ik laat het aan iedereen over hierover verder na te denken of zich een eigen mening te vormen op basis van deze korte beschouwing. Voor de organisatie van de geplande betoging van 11 september 'tegen de islamisering van Europa' staat mijn mening vast. En mijn beslissing is genomen: ze gaat niet door.”


Het bericht op de voorpagina van Gazet van Antwerpen gisteren Moslima’s eisen verbod op paaseieren heeft intussen een storm van reacties ontlokt op verschillende webfora. Het is koren op de molen van de voorstanders van een betoging tegen ‘de islamisering van Europa’. Redelijkheid bij de reacties was meestal ver zoek. Nogal wat mensen ontkennen nu dat kerstbomen en paaseieren vanuit een religieuze traditie komen, en verwijzen naar de heidense oorsprong van feesten als Kerstmis en Pasen. Dat zijn inderdaad dagen die een heidense oorsprong hebben, maar we hebben niet de indruk dat in die kerst- en paasdagen daar de nadruk op wordt gelegd. En natuurlijk wordt massaal gereageerd over ‘moslima’s die hier de wet komen stellen’, en maar beter ‘terugkeren naar waar ze vandaan komen’.
 

Aan de essentie van de discussie lijkt men voorbij te gaan. Het Antwerps stadsbestuur heeft ervoor gekozen om hoofddoeken te weren uit publieke functies. Dat is haar legitiem recht, maar dan moet het consequent zijn en inderdaad alle uitingen van religie uit publieke plaatsen weren. Absurd? Dat vinden wij ook. Maar dan is het verbod op een hoofddoek dragen ook absurd, te meer die hoofddoek niet altijd vanuit strikt religieuze redenen gedragen wordt. Wij kiezen liever voor het model van iedereen te laten delen in ‘Gods vreugde’. Onze baas die met Pasen wil trakteren met paaseieren? Laat hem doen. Een allochtone collega die koekjes meebrengt naar aanleiding van het Suikerfeest? We snoepen graag mee. Hoe meer reden om vreugde, hoe liever.
 

De paaseieren-uitspraak van één moslima is geen bewijs van ‘de islamisering van Europa’, en geboren uit het weinig doordachte kledijreglement en de toepassing ervan. Maar goed, daar gaat het niet over in de discussie over het al dan niet toelaten van de betoging van 11 september. Maar het wordt wel door de voorstanders van die betoging als argument gebruikt.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, racisme, islam |  Facebook | | |  Print

22-08-07

De nieuwe kruisvaarder

In De Standaard van vorige zaterdag mocht Udo Ulfkotte (foto) over twee volle bladzijden uitleggen waarom hij op 11 september in Brussel een betoging tegen ‘de islamisering van Europa’ wil houden. Maandag mocht Brussels burgemeester Freddy Thielemans dan weer op een halve bladzijde uitleggen waarom hij tot een verbod voor die betoging besloot. Bij ons krijgen beiden ongeveer evenveel ruimte. Ulfkotte vandaag, Thielemans morgen. Ulfkotte neemt Hugo Coveliers als advocaat om het verbod op zijn betoging voor de Raad van State aan te vechten én – wat nog geen enkele krant vermeld heeft – VB-advocaat Bart Siffert (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070817). Hij laat zich ook adviseren door Philip Dewinter. Tegelijkertijd pleit hij: “Het zou indruisen tegen alles waar ik in geloof als u mij in de extreemrechtse hoek zou situeren”. Hij klinkt oprecht, noteert De Standaard. Maar ook niet samenhangend, denken wij. 

Ulfkotte kijkt wat bedremmeld naar de heisa die hij in België veroorzaakt. Als campagnevoerder is hij onervaren. Tot voor kort was hij journalist en schrijver. Duitse televisiekijkers kennen hem als een expert in de islamterreur en in de schimmige wereld van de geheime diensten. Hij cashte zijn roem met boeken die Hollywoodtitels dragen als De profeten van de terreur en De oorlog in onze steden: hoe radicale islamisten Duitsland veroveren. Maar dat leven van bekende journalist is nu voorbij, hij wil nu actie voeren voor burgerrechten. “Ik ben voor rechten voor homo's, voor meer vrouwenrechten, voor godsdienstvrijheid”, zegt hij, “Ik heb de grootste bewondering voor wat links in Europa heeft verwezenlijkt voor de gelijkberechtiging van de vrouw. Ik ben ecologist. Maar op sommige punten ben ik zeer conservatief: de vrijheden die we in Europa hebben opgebouwd, kunnen we niet laten ondermijnen.”

Het was een ervaring van vrienden die Ulfkotte aanzette tot actie. De hoogzwangere vrouw van een vriend was aan het bevallen en moest dringend naar de verloskamer. Daar werd ook een Turkse vrouw in barensnood binnengebracht. Maar de dokters bleven werkloos toekijken. Het was een katholiek ziekenhuis. Ze debatteerden eerst of ze niet de kruisen uit de verloskamer moesten weghalen om de religieuze gevoelens van de Turkse vrouw te respecteren. Ze haalden het kruisje van rond hun nek. Pas daarna begonnen ze de vrouwen te verlossen. En Ulfkotte heeft nog meer van zulke anekdotes. Over de consument die tegenwoordig halal varkensvlees eet zonder het te weten, het Belgische meisje dat kanker had maar niet met een hoofddoek op de pasfoto mocht omdat ze geen moslima was, Turkse jongens die in een Berlijns openluchtzwembad spugen op vrouwen in bikini.

Het zijn allemaal voorbeelden van 'De sluipende islamisering van de maatschappij'. Zo heet de lezing waarmee Ulfkotte de voorbije maanden Duitsland afreisde. Hij bracht ze wel al 500 keer, zijn naam op de affiche garandeert volle zalen. Telkens roept hij op tot gelijke rechten. Hou op met de speciale rechten en uitzonderingen die overheden overal in Europa voor islamieten creëren. Europa gaat te gewillig door de knieën. “Ik ben natuurlijk niet tegen de islam”, zegt hij. “Er bestaat een versie van de islam die met de Europese waarden overeenstemt. Er zijn veel gematigde euro-islamieten, vredelievende moslims die ons willen helpen. Ik zou ook de Koran nooit verbieden. Iedereen is vrij om zijn religie te belijden. De Koran is voor mij een historische tekst. Ik heb zelfs niets tegen de hoofddoek. Dat is een privé-affaire.” Als dat zo is, dan zoekt Ulfkotte momenteel toch wel slechte vrienden op. Bij het VB vinden ze niet dat er een gematigde versie van de islam bestaat, of mogelijk is. En een hoofddoek staat voor Philip Dewinter gelijk aan een terugkeercontract. Ook al werd achteraf gezegd dat het maar een boutade is, als statement op de trappen van het gerechtsgebouw waar de veroordeling van het VB als een racistische partij bevestigd werd, kan dat tellen.


Ulfkotte strijdt tegen de 'politieke islam'. Tegen de 'islam als cultuur'. Maar wat heet 'politieke islam' in Duitsland of België? “Dat zijn de moslims die onze cultuur willen veranderen.” Hoe veranderen moslims onze cultuur? “Door de normen en waarden van onze cultuur naast zich neer te leggen. Door parallelle maatschappijen op te richten. Door te weigeren zich aan te passen. Overal in Europa vinden rellen plaats met jonge moslimmigranten. Waarom zijn het nooit hindoes of boeddhisten die op vrouwen in bikini spugen? Omdat die jongens moslim zijn. Ze doen dat niet omdat ze uit Turkije komen, ze doen het wegens hun geloof, omdat er imams zijn die zeggen dat die vrouwen hoeren zijn. En omdat ze vinden dat ze onze wetten niet moeten respecteren.” Ulfkotte moet dringend eens met een imam praten, in plaats van met Dewinter. Over wat de Koran oplegt, en over wat men zogezegd in naam van de Koran uitsteekt.

Udo Ulfkotte: “Ik vraag heel vriendelijk: integreer je, aanvaard onze waarden. Als je het niet doet, zijn jullie hier niet langer welkom. De oplossing die ik voorstel, is zeer eenvoudig: Wie zich niet wil integreren, moet zijn staatsburgerschap worden afgenomen.” Wanneer een man in een djellaba passeert lijkt afkeer in Ulfkotte op te wellen. In zijn opwinding vergeet hij zijn voorzichtigheid. “Dat is nu het typevoorbeeld van de radicale moslim over wie ik het heb. Ik heb jaren opgetrokken met dat soort mannen. Ik ken ze, zij dragen die djellaba als een politiek symbool. Dat is het soort mannen dat ik uit het land zou zetten.” Zo zitten we dan toch bij het VB, want als een stukje textiel op het hoofd van een vrouw voor Dewinter al een ‘terugkeerticket’ waard is, wat dan niet met zo’n heel kleed?


Verbiedt hij dan djellaba's?, vraagt De Standaard. Is dat geen schending van de persoonlijke vrijheid en het burgerrecht van elkeen? Ulfkotte aarzelt. Zou hij ook het staatsburgerschap afnemen van jongens die in het zwembad in Berlijn naar een vrouw spugen? En hoe zou hij het onderscheid maken tussen Duits-Duitse en Turks-Duitse jongens? Hij zet enkele zinnen aan en werkt ze niet af. “Excuseert u mij dat ik daar even over moet nadenken. Ik heb die vraag nog nooit moeten beantwoorden”, antwoordt Ulfkotte.  Als hij zich herpakt, antwoordt hij naast de kwestie: “Ik zou ze zwaar straffen. Even zwaar als Duitse jongens. Er moet geen uitzondering voor hen gemaakt worden omdat ze islamitisch zijn. Ze moeten behandeld worden als elke andere burger.” Gelijke behandeling: honderd procent akkoord. Maar is het bespuwen van een vrouw dan minder erg dan het dragen van een djellaba? Want dát wil Ulfkotte bestraffen met het afnemen van het staatsburgerschap. 
 

Als uitsmijter nog twee fragmenten uit een interview van Ulfkotte dat gisteren in ’t Pallieterke verscheen Vandaag komt Ulfkotte dan weer aan het woord in Knack, maar passons. ’t Pallieterke vraagt Ulfkotte waarom een Duitser een betoging in Brussel komt organiseren. Terecht. Punt 11 uit het fameuze zeventigpuntenplan van Philip Dewinter stelt dat buitenlanders hier geen politieke activiteiten mogen ontplooien. Ulfkotte: “Het is een Europese betoging. Een multicultureel initiatief, zo u wil. Mensen uit al de 27 lidstaten van de EU komen op 11 september bijeen in Brussel, ongeacht kleur, afkomst of religie. Wij verwachten joden, christenen, sikhs (De sikhs die hier wel eens geweigerd worden in een dancing? Zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070821 - red.), zwarten, blanken, hindoes, boeddhisten en ex-moslims die allemaal achter de Europese idealen staan zoals die onder meer verankerd zijn in de verschillende mensenrechtenverklaringen.” En als ze niet komen opdagen zijn het slechte Europeanen zeker? Niet komen opdagen voor het idee van een man die de betoging organiseert in de aanloop van de oprichting van een CSU-achtige partij in Duitsland in de andere deelstaten dan Beieren?
 

Maar nogmaals, waarom neemt een Duitser dit initiatief? Ulfkotte: “Iedereen moet gelijkwaardig behandeld worden, en een islamitische minderheid mag daarbij geen specifieke voorrechten krijgen. Dat een Duitser dit doet en oproept om in de Europese hoofdstad te betogen, heeft mee te maken met onze verplichtingen en verantwoordelijkheid tegenover de geschiedenis, gezien de verschrikkelijke misdaden die het nationaal-socialistische regime in het verleden heeft begaan.” Vrij vertaald: als de moslims allerlei voorrechten krijgen zoals de joden destijds, weet je wel hoe dat gaat eindigen en dat moeten we vermijden. Dat is van in dezelfde categorie als “Het VB is een dam tegen het racisme.”

00:40 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam, actie |  Facebook | | |  Print

21-08-07

Opnieuw racisme in een dancing. Nu ook al racisme in een videotheek.

Trendy cafés. In Barcelona, Parijs of Brussel vind je ze bij bosjes, maar niet in Brugge. “Maar dat is veranderd”, jubelt Het Nieuwsblad op 20 juni 2002. De Coulissen in de Jakob Van Ooststraat (foto's - gelegen naast de Stadsschouwburg) heeft haar intrek genomen in een voormalig bankgebouw. De zwaar betraliede gevel van het neobarokke gebouw is intact gelaten, de kluizen zijn heringericht in een sanitaire ruimte en in een opslagplaats. Biervaten hebben de plaats van goudstaven ingenomen. Volgens de krant had de opening “een ware bestorming als gevolg. Heel trendy Brugge waaronder een vermoeide Phaedra Hoste tekende present. Toch willen de uitbaters zich vooral tijdens de week richten op het publiek dat na een avondje Stadsschouwburg rustig wil napraten-bij-een-gezonde-hap. Tijdens de weekends trekt men alle registers open met muziek tot aan het ochtendgloren.” Maar blijkbaar is dat napraten-bij-een-gezonde-hap of dansen op “muziek tot aan het ochtendgloren” slechts weggelegd voor de happy few.

Vrtnieuws.net meldde gisteren dat “in een danscafé” in Brugge vorige week een sikh de toegang geweigerd werd. Volgens onze correspondent in Brugge is dat danscafé De Coulissen. Een zaak die overigens eerder dit jaar nog in opspraak kwam nadat de uitbater opgepakt werd wegens bezit van cocaïne. Hij zou al een half jaar lang iedere week 15 tot 30 gram cocaïne aangekocht hebben. Vrtnieuws.net meldt: “Een groep internationale studenten wilde vorige week een avondje stappen in de Brugse binnenstad. Eén van hen, een Indiër, werd in een danscafé geweigerd omdat hij een tulband droeg.” Bij de internationale studentenorganisatie Aiesec (zie: http://www.aiesec.nl/aiesec) zit men erg verveeld met de zaak. De avond zelf is beslist geen klacht in te dienen. Of misschien toch nog een klacht wordt ingediend, is niet bekend. Maar wat baat het tegenwoordig nog klacht in te dienen (zie verder)? De jongen die werd geweigerd, is een sikh. De mannelijke aanhangers van die godsdienst mogen hun haar niet knippen en moeten een tulband dragen.

Vorige week verscheen in De Standaard anders nog een beklijvende lezersbrief over racisme in een videotheek. Arpád Süle: “Vijf jaar geleden was ik op 15 augustus onderweg naar de videotheek in het hartje van een Vlaams provinciestadje, van plan om een film te huren om deze vrije namiddag gezellig door te brengen. Na wat zoekwerk ging ik met enkele films naar de kassa. 'Sorry, maar we lenen geen films uit aan buitenlanders', zei de dame achter de toog op een vanzelfsprekende toon, zelfs nadat ik mijn identiteitskaart had overhandigd die me hier permanent verblijfsrecht verzekerde. Na een woordenwisseling waarin ik beweerde dat ze het recht niet had me dit te weigeren en dat ik de politie zou verwittigen, ging ze haar baas roepen. Die verscheen even later, al van ver tierend dat hij niets aan vreemdelingen uitleent want hij is al eens belazerd geweest door 'ons'.

Toen ik hem mijn paspoort toonde en hem wilde uitleggen dat ik hier permanent verblijfsrecht heb, nam hij die uit mijn handen en wierp de kaart op de grond tegen de deur. Verbouwereerd ging ik mijn paspoort oprapen, maar toen ik me bukte, gaf hij me een duw waardoor ik door de deur vloog. Met een draai van 180 graden arriveer ik op mijn linkerbeen en voel ik mijn knie kraken. Het duurde een half jaar voor ik me weer een beetje veilig voelde. Mijn knie is nu pas geopereerd omdat die permanent beschadigd is en ik er steeds meer last van kreeg. De videotheek bestaat nog altijd waar men geen video's uitleent aan buitenlanders, of aan mensen die in een huis voor 'beschut of begeleid wonen' gedomicilieerd zijn. Dat vernam ik bij de politie toen ik een klacht indiende. Zopas hoorde ik dat die klacht is geseponeerd. 15 augustus zal voor mij een zwarte feestdag blijven.”

Als Udo Ulfkotte vorige week bij Philip Dewinter langs ging om te praten over ‘de islamisering van Europa’ (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070817), zou Dewinter Ulfkotte dan het verhaal uit deze lezersbrief verteld hebben?

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme |  Facebook | | |  Print

In de schuif

We hebben ons vergist. We dachten dat het moeilijk zou zijn om de zomer door te komen met elke dag een toch min of meer interessant bericht. Er is de gebruikelijke vakantieperiode, ook voor de politiek. Het VB dat zich het zwijgen opgelegd heeft na het tegenvallend verkiezingsresultaat op 10 juni. Deze keer geen 0110-concert in het vooruitzicht…

 
Maar neen. In onze schuif steken weer een paar artikels die wegens de actualiteit verschoven zijn naar later, en je daarom de volgende dagen krijgt: 
Pro en contra de betoging van 11 september, en: Blood and Honour Vlaanderen: wie zijn ze, wat drijft hen, en wat halen ze in huis? 

Intussen zijn we er ook uit: het lettertype en de lettergrootte op deze blog blijf zoals nu. Over het lettertype waren er verschillende voorstellen, maar Arial kwam altijd wel in een lijstje voor. Over de lettergrootte was er ook wel een consensus. Groter dan vroeger. De weblogbeheerder vindt dit een vreselijk groot lettertype, maar ‘het volk’ vroeg en krijgt wat anders. Hartelijk dank aan al wie reageerde, zijn of haar commentaar en suggestie gaf.
  

De reactiemodule op deze blog blijft in principe wel gesloten. Zodra een middel is gevonden om reacties in strijd met de Skynetblogs-gedragscode min of meer automatisch te weren, heropenen we de reactiemodule. Maar zolang kunnen we niet anders. Het blijft jammer dat neonazi's elementaire fatsoensregels blijkbaar niet kunnen naleven, en het zo verpesten. Ook jammer voor de VB'ers die hier zo graag hun commentaar achterlaten.


Op onze webstrijd bij gelegenheid van meer dan 500 000 bezoeken (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070807) reageerden niet zoveel snoeplustigen. Wel blijkt nog maar eens dat onze bezoekers uit het hele land komen, en niet enkel uit (de stad) Antwerpen waar de roots van het AFF liggen. De winnaar van de webstrijd komt wel uit de provincie Antwerpen. A.G. uit Schilde mag zich binnenkort aan bezoek van de AFF-hostess (foto) verwachten om de beloofde 500 snoepjes te brengen. De juiste lettercombinatie was A-B-C. Zo eenvoudig was het.  
 

En daarnaast is er ook nog eens een nieuwe AFF-Nieuwsbrief onderweg. Eind deze week of begin volgende week bij de abonnees thuis. AFF/Verzet is alive and kicking.

00:04 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

20-08-07

De Morel-saga. 9: Vakantieliteratuur

Deze week geen Marie-Rose Morel in Knack. Wel ex-vriend Jurgen Verstrepen die mag uitleggen waarom hij tegen het betogingsverbod voor de anti-islambetoging op 11 september is, alhoewel hij zelf niet zal mee opstappen. Na de Knack van 11 juli met het omslagverhaal over Marie-Rose Morel verscheen in de Knack van 8 augustus - met prinses Diana op de omslag, we blijven dus in dezelfde sfeer - wel het ‘Recht van Antwoord’ dat Marie-Rose Morel vanuit haar vakantieadres verstuurde maar op 12 juli al op haar weblog stond (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070730). Veel verschil tussen beide is er niet.   

Zowat het enige waarin Knack fout was, was van Morel een Miss Aardbei te maken en geen Aardbeiprinses, en door haar titel van Miss Vlaanderen in 1994 te situeren in plaats van in 1993 . Knack: “Maar we hebben niet het gevoel dat dit veel aan de inhoud van het verhaal verandert. Morels recht van antwoord doet dus niets af van het beeld dat Knack van haar schetste als een intrigante die zich schaamteloos tegen de voorzitter van haar partij aanschurkt om haar eigen ambities te realiseren, daarbij niet gehinderd door studie of kennis, noch door schroom om nu en dan de waarheid geweld aan te doen, zoals ze ook al deed tijdens haar studie en haar andere politieke avonturen. Nieuwe informatie die wij hebben binnengekregen, bevestigt dit.”
 

Toen ze de repliek van de Knack-redactie op haar ‘Recht op Antwoord’ las, schoot Morel nog eens in een Franse colère. Had Morel toch bijvoorbeeld uitgebreid geargumenteerd dat bij haar thuis nooit een fundraisingdiner plaatsvond ten voordele van Frank Vanhecke, en niet voor streekkandidaat Philip Dewinter. Wijst Knack er toch wel fijntjes op dat ze nooit geschreven heeft dat dat bij haar thuis is gebeurd, maar “in de regio Antwerpen”. En inderdaad, zo staat het in de Knack van 11 juli (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070725). Morel weer kwaad. Niet op zichzelf – omdat ze naast de kwestie geantwoord heeft – maar op Knack.
 


Enige paranoia kan Morel overigens niet ontzegd worden. Vanuit haar vakantieadres (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070805) vertelt ze op haar weblog het verhaal van het Frans stokbrood dat ze elke dag voor haar deur vindt. Marie-Rose Morel: “W
as het een politiek complot om mij met een voedselvergiftiging uit te schakelen tot na de sociale verkiezingen? Of spande de Vlaamse pers een nieuwe valstrik, en stonden Bart Brinckman, Dirk Draulans en Tom Cochez achter een verre olijfboom met een camera in de aanslag tot ik compleet gedrogeerd de Marseillaise, Brabançonne of Zonder Jihad Kunnen Wij Niet Leven zou aanheffen en vervolgens stomdronken in het zwembad donderen? Voor alle veiligheid gaf ik eerst een stukje aan de hond, maar die vond het gewoon lekker en bleef verder even dom kijken als altijd.”

 
Ook vond la Morel het nodig te laten weten wat haar vakantieliteratuur was. Sex with Kings van Eleanor Herman (zie: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=4i1a2lie) noemt ze: “
Een overzicht van de ‘petites histoires’ aan de Europese vorstenhuizen van de Middeleeuwen tot nu. Zonder enige twijfel onderhoudende literatuur met een verantwoorde historische achtergrond.” Maar het meest genoot Marie-Rose Morel van Caesar van Adrian Goldsworthy (zie: http://www.nu.nl/news/1147396/140/rss/Adrian_Goldsworthy_-_Caesar.html). “Uitzonderlijk overzichtelijk geschreven, goede bronnenvermelding en duidelijke tijdslijn. Zonder meer een boek om in één trek uit te lezen.”, schrijft Morel. Ze vertelt er niet bij dat Sex with Kings zowat uitsluitend gaat over de minnaressen van koningen, maar ook in Caesar een belangrijk deel van het boek gaat over minnaressen. Dat is inderdaad interessant. Een mens kan er misschien nog van leren. Maar Morel verzwijgt zedig dat die boeken vooral dáárover gaan. 

Intussen is ze weer terug thuis. Morel: “Oost West, Thuis Best hing vroeger boven menige haard. Maar als ik het kwakkelweer hier vergelijk met de zuiderse zon, dan durf ik twijfelen aan deze ‘wijsheid’.” Hopelijk heeft Morel evenveel twijfel over de ‘wijsheid’ Oost West, Thuis Best als zich nog eens een asielzoeker in Schoten meldt. Niet omwille van het kwakkelweer maar om de slechte politieke en/of economische toestand in het land van herkomst.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (3) | Tags: morel |  Facebook | | |  Print

19-08-07

Het Vrije Woord over Jos Geudens' computerklas in Kenia

Op 1 januari 2006 vertrok Jos Geudens voor een nieuw leven naar Kenia. Jos, leraar, trotskist, vakbondsmilitant, internationalist, antifascist, en de laatste jaren vooral begaan met het lot van kinderen zonder geldige verblijfspapieren, zou in Kenia een computerklas opstarten voor kinderen in de omgeving van de Keniaanse havenstad Mombasa (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20051012).  

Na het wachten op de container met schoolmateriaal die - op kosten van de ACOD - vanuit Antwerpen naar Mombasa was verscheept, het leggen van de nodige elektriciteitsvoorzieningen tot aan het schoolgebouwtje, enzomeer kon van start gegaan worden met de computerlessen. Karel Van Dinter van Het Vrije Woord, de radio-uitzending van de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV), ging naar Kenia om Jos en zijn Jolaurabischool (foto’s) te bezoeken.
 De school is intussen aan uitbreiding toe: er wordt een weeshuis en een secundaire school bijgebouwd.

Het relaas van het bezoek aan Jos Geudens en zijn school in Kenia hoor je morgen, maandag 20 augustus, om 19.15 uur op Radio 1.
 

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, media, actie |  Facebook | | |  Print

18-08-07

Opbod over vrije meningsuiting. Wie is nu 'Merlijn de Tovenaar' en wie diens leerling?

Tussen het Vlaams Belang en de Lijst Dedecker is een opbod bezig over de vrije meningsuiting. Allebei proberen ze een claim te leggen op de ‘freedom of speech’. “Wij klagen met Lijst Dedecker sommige zaken aan en Vlaams Belang speelt copycat. Ik signaleerde de spraakmakende reportage van Channel 4 over extreme praat in moskeeën, en een paar uur later maakten ze er zelf ook melding van”, zegt Jurgen Verstrepen die zichzelf hét boegbeeld van de ‘freedom of speech’ vindt. Waarschijnlijk in het kader van diezelfde ‘freedom of speech’ maakt Verstrepen van extreme praat in één Engelse moskee “extreme praat in moskeeën”. 

“Ik heb niet de behoefte om met Verstrepen in discussie te gaan over wie de echte heraaut van de vrije meningsuiting is”, antwoordt Philip Dewinter in De Standaard. “Wij zijn al twintig jaar met dat thema bezig, hij goed twee jaar. (…) Het is bij uitstek een Vlaams Belang-thema. Als hij er ook zijn handelsmerk van wil maken, des te beter. Alleen ben ik in deze Merlijn de Tovenaar, en hij slechts een leerling (illustratie).” Dat schiet dan weer in een verkeerd keelgat bij Verstrepen. Voor Verstrepen begint het verhaal over de vrijheid van meningsuiting bij het VB pas op 30 maart 2004 als hij voorgesteld wordt als VB-aanwinst, als ‘symbool van de vrije meningsuiting’ bij het VB. Verstrepen zegt zijn tv- en radioprogramma’s al langer dan het VB op te bouwen rond ‘Freedom of speech/Het programma van de vrije meningsuiting’. Verstrepen: “Op verzoek bezorg ik jullie de beelden, geluiden en (nieuwe schrijfwijze, red.) tuttie kwantie.” Dewinter Merlijn de Tovenaar en Verstrepen slechts zijn leerling? Verstrepen: “Hoogst amusant. Bloedarmoede of slaafs Frank Vanhecke volgen? Die verklaarde net hetzelfde toen ik de Forza Flandria-lijst voorstelde.” 


Volgens Verstrepen is het VB langer bezig met de vreemdelingenproblematiek dan met de kwestie van de vrije meningsuiting, en daar heeft Verstrepen nu eens gelijk in. Over vrije meningsuiting begon het VB pas echt te jammeren toen het in 2004 veroordeeld werd voor racisme. En het is nogmaals in het kader van zichzelf dat het VB de vrijheid van meningsuiting van stal haalt. Dewinter: “Binnenkort wordt de droogleggingsprocedure tegen Vlaams Belang weer opgestart, als de senaatscommissies opnieuw zijn samengesteld. De kans is groot dat we in januari of februari 2008 onze federale dotatie verliezen, door een bijna onvermijdelijk arrest van de Raad van State. Dan volgt mogelijk een sneeuwbal van beslissingen tot drooglegging, in het Vlaams en het Brussels Parlement en op provinciaal niveau. Heel het voorjaar van 2008 zal voor ons in het teken van vrije meningsuiting staan. Wij laten dat thema niet los.”
 

Een voorlopig laatste twistpunt tussen de twee voormalige vrienden is wie nu de ander het meest heeft bijgebracht over de islam. “Ik kan alleen toejuichen dat meer en meer mensen de gevaren van de islam zien. Ik heb Jurgen op dat gebied veel bijgebracht”, zegt Dewinter. Verstrepen reageert verbolgen: “Dewinter heeft mij op dat vlak nu eens niks bijgebracht. Ik ken de moslimgemeenschap in Antwerpen. Hij niet. Hij was begeesterd door mijn vroegere Marokkaanse medewerkster in mijn bedrijf, maar durfde geen stappen ondernemen.” Volgens Verstrepen kende Dewinter de islam enkel vanuit het “lange baarden- en hoofddoekenperspectief”. Verstrepen leverde naar eigen zeggen Dewinter alle nuttige informatie over de islam in het buitenland en wat daarover op het internet verscheen. Verstrepen moest hem “de underground van de e-Islam” bijbrengen, en die Dewinter… “Tot voor twee jaar was ie nog nooit verder gevlogen dan… Europa.”
 

Verstrepen: “Samengevat: Het geheugen van Fluppe begint rare kronkels te vertonen. Heb ik iets van hem geleerd? Ja. Dat ‘onvoorwaardelijke trouw aan een partij’ ertoe leidt dat je begint te liegen in de Vlaams kranten (sic) over de mensen die je hebt binnengehaald en hebt verdedigd tegen het monster van diezelfde partij.” Verstrepen dé kampioen van de vrije meningsuiting, dé kennisbank over de islam, en zo geschofferd door zijn voormalige vriend en partij. Het leven kan hard zijn. En Dewinter? Is hij er al uit met welke stripfiguur men hem best vergelijkt? Deze week noemde hij zich Merlijn de Tovenaar, in oktober was het dat hij als Asterix  is. Hugo Coveliers is dan Obelix (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061003). Terwijl wij Dewinter eerder zien als één van de broers Daltons (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Daltons_%28Lucky_Luke%29).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, verstrepen |  Facebook | | |  Print

17-08-07

'A-politieke' organisatoren anti-islambetoging in zee met VB-advocaten

Vorige zondag berichtten wij hier dat VB-veiligheidsadviseur Bart Debie op zijn blog schreef: “Ik zal hen (de organisatoren van de verboden anti-islambetoging op 11 september in Brussel, red.) persoonlijk contacteren en hen adviseren om via hun advocaten te proberen juridische stappen te ondernemen.” Wij voegden eraan toe dat we met de organisatoren gebeld hadden over dat persoonlijk contacteren door Bart De Bie, en die ons dan vroegen: “Bart De Wie?” Dat laatste was natuurlijk een grapje, want op datzelfde ogenblik was Debie zich de benen vanonder zijn lijf aan het lopen om de organisatoren van de anti-islambetoging te contacteren. 

Vorige maandag zei één van de organisatoren nog aan De Morgen geen contact te hebben met wie dan ook van mogelijke medestanders in België. Anders Gravers (Stop the Islamisation of Europe): “Daarom is de organisatie van de betoging zo omslachtig verlopen.” Gravers betreurt dat zijn anti-islambetoging op voorhand wordt afgeschoten. “Burgemeester Thielemans denkt dat we extreemrechts een podium willen aanbieden, maar daar willen we niets mee te maken hebben. Racisme is de grootste vergissing in de hedendaagse maatschappij. Bovendien zijn alle regionale vlaggen verboden op de betoging. Alleen de door ons goedgekeurde leuzen en nationale vlaggen zijn toegestaan. Zo zullen onze advocaten het ook voor jullie rechtbank bepleiten.”
 

Intussen verscheen op de website van de organisatoren van de anti-islambetoging de ene giftige aanval op burgemeester Freddy Thielemans na de andere. “Freddy the fascist”, werd Thielemans genoemd. Zijn heildronk bij het overlijden van paus Johannes Paulus II werd uit de vergetelheid opgevist. Thielemans kreeg met Photoshop meteen een paar hoofddeksels op het hoofd gezet die de man nog nooit gedragen heeft, foto's die vervolgens gretig overgenomen werden op verschillende VB-websites. Enzovoort. Gisteren werd de link helemaal duidelijk. Als het inderdaad niet om een partijpolitieke betoging zou gaan, zou men best om het betogingsverbod aan te vechten een gereputeerde advocaat onder de arm nemen die geen politieke stempel draagt. Maar neen. Udo Ulfkotte, de Duitse mede-organisator van de anti-islambetoging, werd gisterennamiddag gespot in gezelschap van Hugo Coveliers (foto 1), officieel nog Vlott maar sterk aanleunend bij het VB, en Bart Siffert (foto 2), voorzitter van het VB-Leuven, vierde opvolger op de VB-Senaatslijst voor 10 juni en advocaat in zowat alles waar het VB en haar mandatarissen bij betrokken zijn (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20051213).
 

Coveliers en Siffert gaan nu verdedigen dat de organisatoren geen bindingen hebben met extreemrechts? Dat zal geloofwaardig klinken! Udo Ulfkotte is gisterennamiddag trouwens niet alleen in gezelschap van Hugo Coveliers en Bart Siffert opgemerkt in een Brussels restaurant. VB-veiligheidsadviseur Bart Debie was bij het gezelschap. En in de loop van de dag sprak Ulfkotte nog met Philip Dewinter. Dewinters aanbod om de VB-ordedienst in te schakelen op 11 september wees Ulfkotte af. Ulfkotte bedankte De Grote Baas wel voor de hem begin deze week aangeboden VB-advocaten. Coveliers en Siffert die gaan argumenteren dat de organisatoren racisme verafschuwen? Dat wordt lachen. Maar allez, het wordt nog lachen op de anti-islambetoging als ze mag doorgaan. De organisatoren vragen alle partij-insignes thuis te laten. Ook regionale vlaggen worden niet toegelaten. Alleen de door de organisatoren goedgekeurde slogans en nationale vlaggen zijn toegestaan. Als de betoging mag doorgaan, gaan we het meemaken dat Philip Dewinter opstapt achter de Belgische driekleur. Een mens is nooit te oud om van mening te veranderen? Waarschijnlijker is dat Dewinter voor zijn anti-islamdiscours desnoods achter een Belgische vlag wil lopen. Zoals in de uitdrukking Paris vaut bien une messe van de protestantse koning Hendrik IV die zich in 1593 bekeerde tot het katholicisme om aanvaard te worden door de Parijse bevolking.

00:31 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, islam, aanverwant |  Facebook | | |  Print

16-08-07

Niet te vertrouwen - Lettertype en -grootte

Het weekblad Dag Allemaal heeft de voorbije twee weken haar lezers en lezeressen gevraagd welke Bekende Vlaming ze vertrouwen en welke niet. Hoofdredactrice Ilse Beyers legt uit dat vertrouwen een gegeven is “waarin we heel vaak onze intuïtie volgen, ons buikgevoel. Waar zelden een rationeel argument tegenop kan als we het ‘zo niet aanvoelen’. En waarbij we op de vraag ‘Waarom?’ vaak moeten toegeven dat we dat nog nooit zo welomlijnd geanalyseerd hebben. Nochtans is vertrouwen de basis van elke relatie, of het nu om een vriendschaps-, liefdes- of werkrelatie gaat. Dat vertrouwen in de ander is datgene waarop we allemaal terugvallen wanneer de rest van de omstandigheden tegenzit, de ‘Waarom?’-vraag dus zeker waard."

Bijgevolg vroeg Dag Allemaal haar lezers niet alleen in te sturen wie ze het meest vertrouwen en wie niet, maar ook erbij uit te leggen waarom. Bij ‘Dit zijn de mensen die u vertrouwt’ staat Clouseau-zanger Koen Wauters afgetekend op 1, gevolgd door zangeres Natalia. De eerste politicus is Guy Verhofstadt, op 3. Jean-Luc Dehaene staat op 7, Karel De Gucht op 9. In het lijstje ‘Dit zijn de mensen die u niet vertrouwt’ vinden we de politici hoger in de hitparade. Op 1 staat Yves Leterme. Spijts zijn 800 000 voorkeurstemmen op 10 juni. “Ik vertrouw hem niet omdat zijn partij een anti-Belgisch kankergezwel heeft: de N-VA. Met zijn zogenaamde normen en waarden is hij een volgeling van Balkenende”, schrijft C., een 75-jarige (!) uit Sint-Martens-Latem. Op 2 vinden we Bert Anciaux. “Ik ken hem professioneel en ik weet daardoor dat zijn reputatie slechts een façade is waarachter zich een megalomaan persoon verbergt”, weet Dominique (46 jaar) uit Tienen.

Jean-Marie Dedecker (LDD) staat op de twaalfde plaats bij de te vertrouwen personen. “Hij heeft originele ideeën en is nog niet corrupt”, schrijft de 31-jarige Steven uit Hoboken. De enige VB’er in het gezelschap is Philip Dewinter, op 11 bij de niet te vertrouwen personen. “Het maatpak verhult pure agressie”, vindt Denis (50 j.) uit Eernegem. “Ik vertrouw hem niet omdat voor hem niet alle mensen gelijk zijn”, schrijft Kathleen (39 j.) uit Oudenaarde. “Een met haat gevulde persoon. Een zwartkijker”, stelt Leentje (25 j.) uit Meerhout. “Met de oplossingen die hij voorstelt kunnen we niets aan in ons land.”, zegt Els (48 j.) uit het Limburgse Kinrooi. “Hij heeft een slecht karakter. Een gevaarlijk man voor de toekomst”, meent Eduard (63 j.) uit Boom. “Een echte politicus”, schrijft Marcel (60 j., uit Diest) die blijkbaar geen goed woord heeft voor politici en Dewinter de ergste van allemaal vindt.

Dewinter is de enigste VB’er in de lijstjes van Dag Allemaal, waarmee zijn positie van onbetwistbare nr. 1 van het VB nog eens bevestigd wordt. Van Marie-Rose Morel is geen spoor te bekennen in Dag Allemaal. Natuurlijk niet in het lijstje van ‘Te vertrouwen personen’, maar ook niet in het lijstje van ‘Niet te vertrouwen personen’. Dat roept om een ‘Recht van Antwoord’!

  • Dit lettertype (Arial) en deze lettergrootte (pt. 10) heeft momenteel de meeste supporters, maar heeft ook fervente tegenstanders. Het is een probeersel, niet noodzakelijk de definitieve versie waarin deze blog verdergaat. Kritieken of suggesties over lettertype en -grootte (zie ook: http://aff.skynetblogs.be/post/4849224/vorm-inhoud-en-webstrijd-1): mail ze ons met de mailknop in de rechterkolom van deze weblog. Begin volgende week zouden we eruit willen zijn hoe het verder moet. Dan maken we ook de winnaar bekend van onze snoepjeswedstrijd. Wie het nog niet gedaan heeft, kan nog altijd zijn kans wagen om een pak met 500 snoepjes te winnen. Zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070807. 

02:57 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter |  Facebook | | |  Print

Niet te vertrouwen - Lettertype en -grootte

Het weekblad Dag Allemaal heeft de voorbije twee weken haar lezers en lezeressen gevraagd welke Bekende Vlaming ze vertrouwen en welke niet. Hoofdredactrice Ilse Beyers legt uit dat vertrouwen een gegeven is “waarin we heel vaak onze intuïtie volgen, ons buikgevoel. Waar zelden een rationeel argument tegenop kan als we het ‘zo niet aanvoelen’. En waarbij we op de vraag ‘Waarom?’ vaak moeten toegeven dat we dat nog nooit zo welomlijnd geanalyseerd hebben. Nochtans is vertrouwen de basis van elke relatie, of het nu om een vriendschaps-, liefdes- of werkrelatie gaat. Dat vertrouwen in de ander is datgene waarop we allemaal terugvallen wanneer de rest van de omstandigheden tegenzit, de ‘Waarom?’-vraag dus zeker waard."

Bijgevolg vroeg Dag Allemaal haar lezers niet alleen in te sturen wie ze het meest vertrouwen en wie niet, maar ook erbij uit te leggen waarom. Bij ‘Dit zijn de mensen die u vertrouwt’ staat Clouseau-zanger Koen Wauters afgetekend op 1, gevolgd door zangeres Natalia. De eerste politicus is Guy Verhofstadt, op 3. Jean-Luc Dehaene staat op 7, Karel De Gucht op 9. In het lijstje ‘Dit zijn de mensen die u niet vertrouwt’ vinden we de politici hoger in de hitparade. Op 1 staat Yves Leterme. Spijts zijn 800 000 voorkeurstemmen op 10 juni. “Ik vertrouw hem niet omdat zijn partij een anti-Belgisch kankergezwel heeft: de N-VA. Met zijn zogenaamde normen en waarden is hij een volgeling van Balkenende”, schrijft C., een 75-jarige (!) uit Sint-Martens-Latem. Op 2 vinden we Bert Anciaux. “Ik ken hem professioneel en ik weet daardoor dat zijn reputatie slechts een façade is waarachter zich een megalomaan persoon verbergt”, weet Dominique (46 jaar) uit Tienen.

Jean-Marie Dedecker (LDD) staat op de twaalfde plaats bij de te vertrouwen personen. “Hij heeft originele ideeën en is nog niet corrupt”, schrijft de 31-jarige Steven uit Hoboken. De enige VB’er in het gezelschap is Philip Dewinter, op 11 bij de niet te vertrouwen personen. “Het maatpak verhult pure agressie”, vindt Denis (50 j.) uit Eernegem. “Ik vertrouw hem niet omdat voor hem niet alle mensen gelijk zijn”, schrijft Kathleen (39 j.) uit Oudenaarde. “Een met haat gevulde persoon. Een zwartkijker”, stelt Leentje (25 j.) uit Meerhout. “Met de oplossingen die hij voorstelt kunnen we niets aan in ons land.”, zegt Els (48 j.) uit het Limburgse Kinrooi. “Hij heeft een slecht karakter. Een gevaarlijk man voor de toekomst”, meent Eduard (63 j.) uit Boom. “Een echte politicus”, schrijft Marcel (60 j., uit Diest) die blijkbaar geen goed woord heeft voor politici en Dewinter de ergste van allemaal vindt.

Dewinter is de enigste VB’er in de lijstjes van Dag Allemaal, waarmee zijn positie van onbetwistbare nr. 1 van het VB nog eens bevestigd wordt. Van Marie-Rose Morel is geen spoor te bekennen in Dag Allemaal. Natuurlijk niet in het lijstje van ‘Te vertrouwen personen’, maar ook niet in het lijstje van ‘Niet te vertrouwen personen’. Dat roept om een ‘Recht van Antwoord’!

  • Dit lettertype (Garamond) en deze lettergrootte (pt. 10) is een suggestie van een bezoeker. Het is een probeersel, niet noodzakelijk de definitieve versie waarin deze blog verdergaat. Kritieken of suggesties over lettertype en -grootte (zie ook: http://aff.skynetblogs.be/post/4849224/vorm-inhoud-en-webstrijd-1): mail ze ons met de mailknop in de rechterkolom van deze weblog. Begin volgende week zouden we eruit willen zijn hoe het verder moet. Dan maken we ook de winnaar bekend van onze snoepjeswedstrijd. Wie het nog niet gedaan heeft, kan nog altijd zijn kans wagen om een pak met 500 snoepjes te winnen. Zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070807. 

02:50 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter |  Facebook | | |  Print

Niet te vertrouwen - Lettertype en -grootte

Het weekblad Dag Allemaal heeft de voorbije twee weken haar lezers en lezeressen gevraagd welke Bekende Vlaming ze vertrouwen en welke niet. Hoofdredactrice Ilse Beyers legt uit dat vertrouwen een gegeven is “waarin we heel vaak onze intuïtie volgen, ons buikgevoel. Waar zelden een rationeel argument tegenop kan als we het ‘zo niet aanvoelen’. En waarbij we op de vraag ‘Waarom?’ vaak moeten toegeven dat we dat nog nooit zo welomlijnd geanalyseerd hebben. Nochtans is vertrouwen de basis van elke relatie, of het nu om een vriendschaps-, liefdes- of werkrelatie gaat. Dat vertrouwen in de ander is datgene waarop we allemaal terugvallen wanneer de rest van de omstandigheden tegenzit, de ‘Waarom?’-vraag dus zeker waard."

Bijgevolg vroeg Dag Allemaal haar lezers niet alleen in te sturen wie ze het meest vertrouwen en wie niet, maar ook erbij uit te leggen waarom. Bij ‘Dit zijn de mensen die u vertrouwt’ staat Clouseau-zanger Koen Wauters afgetekend op 1, gevolgd door zangeres Natalia. De eerste politicus is Guy Verhofstadt, op 3. Jean-Luc Dehaene staat op 7, Karel De Gucht op 9. In het lijstje ‘Dit zijn de mensen die u niet vertrouwt’ vinden we de politici hoger in de hitparade. Op 1 staat Yves Leterme. Spijts zijn 800 000 voorkeurstemmen op 10 juni. “Ik vertrouw hem niet omdat zijn partij een anti-Belgisch kankergezwel heeft: de N-VA. Met zijn zogenaamde normen en waarden is hij een volgeling van Balkenende”, schrijft C., een 75-jarige (!) uit Sint-Martens-Latem. Op 2 vinden we Bert Anciaux. “Ik ken hem professioneel en ik weet daardoor dat zijn reputatie slechts een façade is waarachter zich een megalomaan persoon verbergt”, weet Dominique (46 jaar) uit Tienen.

Jean-Marie Dedecker (LDD) staat op de twaalfde plaats bij de te vertrouwen personen. “Hij heeft originele ideeën en is nog niet corrupt”, schrijft de 31-jarige Steven uit Hoboken. De enige VB’er in het gezelschap is Philip Dewinter, op 11 bij de niet te vertrouwen personen. “Het maatpak verhult pure agressie”, vindt Denis (50 j.) uit Eernegem. “Ik vertrouw hem niet omdat voor hem niet alle mensen gelijk zijn”, schrijft Kathleen (39 j.) uit Oudenaarde. “Een met haat gevulde persoon. Een zwartkijker”, stelt Leentje (25 j.) uit Meerhout. “Met de oplossingen die hij voorstelt kunnen we niets aan in ons land.”, zegt Els (48 j.) uit het Limburgse Kinrooi. “Hij heeft een slecht karakter. Een gevaarlijk man voor de toekomst”, meent Eduard (63 j.) uit Boom. “Een echte politicus”, schrijft Marcel (60 j., uit Diest) die blijkbaar geen goed woord heeft voor politici en Dewinter de ergste van allemaal vindt.

Dewinter is de enigste VB’er in de lijstjes van Dag Allemaal, waarmee zijn positie van onbetwistbare nr. 1 van het VB nog eens bevestigd wordt. Van Marie-Rose Morel is geen spoor te bekennen in Dag Allemaal. Natuurlijk niet in het lijstje van ‘Te vertrouwen personen’, maar ook niet in het lijstje van ‘Niet te vertrouwen personen’. Dat roept om een ‘Recht van Antwoord’!

  • Dit lettertype (Arial) is een suggestie van meerdere bezoekers gecombineerd met de vraag van een andere bezoeker over de lettergrootte (hier pt. 8). Het is een probeersel, niet noodzakelijk de definitieve versie waarin deze blog verdergaat. Kritieken of suggesties over lettertype en -grootte (zie ook: http://aff.skynetblogs.be/post/4849224/vorm-inhoud-en-webstrijd-1): mail ze ons met de mailknop in de rechterkolom van deze weblog. Begin volgende week zouden we eruit willen zijn hoe het verder moet. Dan maken we ook de winnaar bekend van onze snoepjeswedstrijd. Wie het nog niet gedaan heeft, kan nog altijd zijn kans wagen om een pak met 500 snoepjes te winnen. Zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070807

02:42 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter |  Facebook | | |  Print

Niet te vertrouwen - Lettertype en -grootte

Het weekblad Dag Allemaal heeft de voorbije twee weken haar lezers en lezeressen gevraagd welke Bekende Vlaming ze vertrouwen en welke niet. Hoofdredactrice Ilse Beyers legt uit dat vertrouwen een gegeven is “waarin we heel vaak onze intuïtie volgen, ons buikgevoel. Waar zelden een rationeel argument tegenop kan als we het ‘zo niet aanvoelen’. En waarbij we op de vraag ‘Waarom?’ vaak moeten toegeven dat we dat nog nooit zo welomlijnd geanalyseerd hebben. Nochtans is vertrouwen de basis van elke relatie, of het nu om een vriendschaps-, liefdes- of werkrelatie gaat. Dat vertrouwen in de ander is datgene waarop we allemaal terugvallen wanneer de rest van de omstandigheden tegenzit, de ‘Waarom?’-vraag dus zeker waard."

Bijgevolg vroeg Dag Allemaal haar lezers niet alleen in te sturen wie ze het meest vertrouwen en wie niet, maar ook erbij uit te leggen waarom. Bij ‘Dit zijn de mensen die u vertrouwt’ staat Clouseau-zanger Koen Wauters afgetekend op 1, gevolgd door zangeres Natalia. De eerste politicus is Guy Verhofstadt, op 3. Jean-Luc Dehaene staat op 7, Karel De Gucht op 9. In het lijstje ‘Dit zijn de mensen die u niet vertrouwt’ vinden we de politici hoger in de hitparade. Op 1 staat Yves Leterme. Spijts zijn 800 000 voorkeurstemmen op 10 juni. “Ik vertrouw hem niet omdat zijn partij een anti-Belgisch kankergezwel heeft: de N-VA. Met zijn zogenaamde normen en waarden is hij een volgeling van Balkenende”, schrijft C., een 75-jarige (!) uit Sint-Martens-Latem. Op 2 vinden we Bert Anciaux. “Ik ken hem professioneel en ik weet daardoor dat zijn reputatie slechts een façade is waarachter zich een megalomaan persoon verbergt”, weet Dominique (46 jaar) uit Tienen.

Jean-Marie Dedecker (LDD) staat op de twaalfde plaats bij de te vertrouwen personen. “Hij heeft originele ideeën en is nog niet corrupt”, schrijft de 31-jarige Steven uit Hoboken. De enige VB’er in het gezelschap is Philip Dewinter, op 11 bij de niet te vertrouwen personen. “Het maatpak verhult pure agressie”, vindt Denis (50 j.) uit Eernegem. “Ik vertrouw hem niet omdat voor hem niet alle mensen gelijk zijn”, schrijft Kathleen (39 j.) uit Oudenaarde. “Een met haat gevulde persoon. Een zwartkijker”, stelt Leentje (25 j.) uit Meerhout. “Met de oplossingen die hij voorstelt kunnen we niets aan in ons land.”, zegt Els (48 j.) uit het Limburgse Kinrooi. “Hij heeft een slecht karakter. Een gevaarlijk man voor de toekomst”, meent Eduard (63 j.) uit Boom. “Een echte politicus”, schrijft Marcel (60 j., uit Diest) die blijkbaar geen goed woord heeft voor politici en Dewinter de ergste van allemaal vindt.

Dewinter is de enigste VB’er in de lijstjes van Dag Allemaal, waarmee zijn positie van onbetwistbare nr. 1 van het VB nog eens bevestigd wordt. Van Marie-Rose Morel is geen spoor te bekennen in Dag Allemaal. Natuurlijk niet in het lijstje van ‘Te vertrouwen personen’, maar ook niet in het lijstje van ‘Niet te vertrouwen personen’. Dat roept om een ‘Recht van Antwoord’!

  • Dit lettertype (Garamond) is een suggestie van een bezoeker gecombineerd met de vraag van een andere bezoeker over de lettergrootte (bij dit lettertype pt. 12). Het is een probeersel, niet noodzakelijk de definitieve versie waarin deze blog verdergaat. Kritieken of suggesties over lettertype en -grootte (zie ook: http://aff.skynetblogs.be/post/4849224/vorm-inhoud-en-web...): mail ze ons met de mailknop in de rechterkolom van deze weblog. Begin volgende week zouden we eruit willen zijn hoe het verder moet. Dan maken we ook de winnaar bekend van onze snoepjeswedstrijd. Wie het nog niet gedaan heeft, kan nog altijd zijn kans wagen om een pak met 500 snoepjes te winnen. Zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070807

01:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter |  Facebook | | |  Print

15-08-07

Micha Marah op de IJzerwake. Nederlandse bezoeker IJzerwake aangeklaagd voor discriminerende uitlatingen en bezit van kinderporno.

De zomer loopt op zijn einde en dan begint het bedevaartseizoen voor de rechtgeaarde Vlaming. Aanstaande zondag, 19 augustus, is er de IJzerwake in Steenstrate, bij Ieper. De zondag daarop, 26 augustus, is het IJzerbedevaart in Diksmuide.

Het is de tachtigste IJzerbedevaart die ze in Diksmuide inrichten, en die begint traditiegetrouw met een mis, waarna uitgekeken wordt naar het spektakel en de toespraak van voorzitter Walter Baeten. Op de vernieuwde website van het IJzerbedevaartcomité  lezen we in de thematekst voor de komende IJzerbedevaart: “Trouw aan onze wortels streven we naar Vlaamse autonomie, naar een wereld zonder oorlog, en naar samenleven en samenwerken over culturele en religieuze verschillen heen. We blijven ons verzetten tegen sociale achterstelling, culturele minachting en politieke miskenning van delen van de Vlaamse bevolking. Ongeacht sociale of economische klasse, culturele of etnische achtergrond, politieke of burgerrechten, blijven we ijveren voor vrede, vrijheid en verdraagzaamheid voor iedereen die in Vlaanderen leeft. Ook nadat Vlaanderen een natie is geworden.” Voor het muzikaal gedeelte zorgt onder andere Koen Crucke. Televisiepresentator Luc Appermont is ook aanwezig. Frank Dingenen, in een ver verleden bekend van televisieprogramma’s als Meester, hij begint weer en Videodinges, en recenter aan de slag op het kabinet van cultuurminister Bert Anciaux, is eveneens van de partij.

Bij de IJzerwake zijn ze aan de zesde editie toe. Zoals bekend is de IJzerwake ontstaan uit onvrede met de ‘makke’ IJzerbedevaart. Op een N-VA’er (Antwerps OCMW-raadslid Luk Lemmens) en ander verloren gelopen volk na wordt de Algemene Vergadering bevolkt door leden van Vlaamse organisaties (voorzitter Johan Vanslambrouck, Voorpost) die toevallig ook een VB-lidkaart hebben. Of lidmaatschap van zo’n organisatie combineren met VB-mandataris zijn (Ledy Broeckx, oud-verbondsleidster VNJ, districtsraadslid in Borgerhout en voormalig gemeenteraadslid in Antwerpen). Of een engagement in zo’n Vlaamse organisatie combineren met VB-personeelslid zijn (Luc Vermeulen: Voorpost en VB-ordedienst, Luk Dieudonné: Bormshuis en VB-ledenadministratie). De Vlaams Belang Jongeren zijn in de Algemene Vergadering vertegenwoordigd door hun voorzitter Hans Verreyt. Toch beweert het VB met een pokerface dat het niet betrokken is bij de organisatie van de IJzerwake. Het roept wel op tot deelname aan de IJzerwake, betaalt naar verluidt het busvervoer, maar neemt verder enkel met genoegen kennis van de daar vertolkte standpunten.

Maar wat zondag op de IJzerwake verteld zal worden, weet men officieel nog niet. Alhoewel voorspelbaar wil men op de IJzerwake-website nog geen tipje van de sluier lichten. “Kan onze voorzitter de aankomende, beloofde staatshervorming reeds bekritiseren, of zal de ontbinding van dit koninkrijk bij gebrek aan een coherente regering in het verschiet liggen?” Wat wel al duidelijk wordt gemaakt, is dat met gastspreker Johan Laeremans (vader van VB-kamerlid Bart Laeremans) aandacht voor de Vlaamse Rand rond Brussel zal gevraagd worden. Over de muzikale noot op de IJzerwake doet men dan weer geheimzinnig: “Een gastzangeres zal enkele liederen uit de jaren '80 brengen, liederen die destijds de acties zoals 'wij houden van ieder die het Vlaams karakter van onze gemeente eerbiedigt' en de startende 'Gordel' rond Brussel mee ondersteunden.” Is het dat gewoonweg vermelden dat Micha Marah (illustratie 3 - Tamboerke, Ho ho in Tampico…) komt zingen op de IJzerwake mensen zou afschrikken? Of is het niet echt een goed punt voor de Kempische zangeres dat ze tegenwoordig als ‘souldiva’ onder andere samen met de Belgisch-Italiaanse Sandra Kim zingt? Hexa wordt anders wel openlijk vermeld, een in bepaalde kringen waarschijnlijk wereldberoemde groep met liederen over Brussel, actiegroepen en studentenverenigingen. Vanzelfsprekend blaast de VNJ-muziekkapel een deuntje mee, terwijl het VNJ zorgt voor de kinderopvang en een kinderversie van de IJzerwake.

Eén deelnemer aan de IJzerwake, alvast in 2004, werkte zich gisteren nog in de belangstelling van de Nederlandse pers. Jan Teijn, voorzitter van de vorige maand ontbonden Nederlandse extreemrechtse partij Nationale Alliantie (zie: http://kafka.antifa.net/verk2006na.htm en http://www.afan.dds.nl/nederland/2007juli21.html), kreeg begin mei de Nederlandse politie op bezoek omwille van discriminerende uitlatingen op de website van de Nationale Alliantie. Niet alleen waren er discriminerende uitlatingen, Justitie struikelde ook over het negationisme op de website. Bij een huiszoeking bij Jan Teijn, ook actief bij de Alliantie Tegen Pedofilie, vond de Nederlandse politie daarenboven twee kinderpornofilms (zie: http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2007/8/14/140807_teijn_vervolgd.html). Onze collega's van Kafka merkten Jan Teijn op op de IJzerwake in 2004 (zie: http://kafka.antifa.net/yzerwake2004.htm). Op 11 september (!) 2004 was Jan Teijn met een dertigtal leden van de Nationale Alliantie in Antwerpen bij een betoging van Groen Rechts tegen het terrorisme.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aanverwant, internationaal, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

14-08-07

Van Vlaams Volksblok naar Vlaams Blok/Belang

Vlaams-VolksblokAntwerpen-aan-de-Antwerpena“Er is een discussie ontstaan over de beslissing van de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans om een anti-islamitische betoging te verbieden. (…) Het is een afweging tussen twee belangrijke principes van de rechtsstaat (de vrijheid van meningsuiting en de verplichting de openbare veiligheid te handhaven, red.) en een dergelijke afweging geeft altijd aanleiding tot discussie. Tot daar is er niets aan de hand” , schreef Yves Desmet in zijn editoriaal voor De Morgen gisteren. Maar het wordt “bijzonder ranzig (…) wanneer je ziet van welke argumenten zelfbenoemde verdedigers van de vrije meningsuiting zich bedienen om hun Grote Gelijk te halen."

Yves Desmet: “Jurgen Verstrepen had het ongegeneerd over 'PSS'ers die gevaarlijk zijn voor onze democratie', zinspelend op de de paramilitaire organisatie binnen de Duitse nazipartij. Die andere vrijemeningsuitingfan, Philip Dewinter, stelde dat 'Thielemans zich steeds meer gedraagt als de grootmoefti van Brussel, die naar de pijpen danst van de radicale moslims in plaats van de burgemeester van een Europese stad te willen zijn en de vrije meningsuiting te beschermen'.

In oktober 1938 liet de Antwerpse socialistische burgemeester Camille Huysmans een spandoek van de openbare weg verwijderen. Daarop stond: ‘Antwerpen aan de Sinjoren! Weg met de Joden! Stemt Vlaams Volksblok nr. 5.’ Hij deed dat naar eigen zeggen 'omdat wij nooit zullen dulden dat de kanker van rassenhaat zich bij onze medeburgers zou inwortelen, en dat er mensen door de straten zouden lopen om andersdenkenden na te schreeuwen, te beledigen of aan te vallen'. Zo hadden de antisemieten het niet begrepen. In hun blad Volksverwering verschenen prompt karikaturen van 'Escamillio Huysmansky', de 'jodenburgemeester'. Een maand later, op 10 november 1938, exact de dag na de Kristalnacht in Duitsland, riepen op een meeting de Vlaamsch Volksblokleiders op tot het ontslag van 'den socialistische Jodenburgemeester Camille Huysmans'. Ook het Verdinaso liet zich niet onbetuigd en riep op om het 'door Huysmans aan de joden overgeleverde Antwerpen aan de Antwerpenaren terug te geven'. Jurgen Verstrepen en Philip Dewinter zouden in hun retorische drift voor het behoud van hun vrije meningsuiting misschien iets minder historisch geladen argumenten kunnen zoeken.”
 

Voor wie eraan zou twijfelen dat in 1938 op last van de burgemeester de brandweer slogans verwijderde als ‘Antwerpen aan de Sinjoren! Weg met de Joden!’ hebben we hier een afdruk uit het VNV-blad Volk en Staat bijgezet (foto 1, klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding). Ja, dat waren andere tijden dan nu. Tegenwoordig struikelt bijna niemand nog over een slogan als ‘Antwerpen aan de Antwerpenaren’ (VB-slogan bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1988 – foto 2 – en in1994), en de ‘Weg met de Islam’ spat van de vele VB-websites, weblogs en andere publicaties af.
 

Het standpunt van Yves Desmet ontlokte een paar reacties op de De Morgen-website. Ene ‘Cris Cras’ vindt de verwijzing naar Camille Huysmans erg goedkoop. Cris Cras: “Ze dient enkel om een verband te leggen tussen Nazi’s en Vlaams Belang.” Maar zijn de slogans van het Vlaams Volksblok en van het Vlaams Blok/Belang niet opvallend gelijklopend?
Frits Gorlé uit Gent probeert de kerk – pardon, de moskee – in het midden te houden. Frits Gorlé:  “De betoging moet kunnen gezien de dreigende islamisering van Europa.” Stadsgenoot Sami Zemni, onderzoeker aan de Gentse universiteit, relativeerde vorige week in De Standaard nochtans die islamisering van Europa: “De moslims maken vier procent van de Europese bevolking uit maar worden toch steeds meer als een bedreiging afgeschilderd. Dit doet mij aan de jaren dertig en de Kristallnacht denken. Nergens vragen moslims in Europa de toepassing van de sharia (de islamitische wet, red.) De bestaande grondwetten worden niet ter discussie gesteld.” Frits Gorlé vindt wat islam voor ons volk anders wel nuttig. Frits Gorlé: “Een kleine dosis islam in onze maatschappij (is) niet overbodig, gezien het overdreven alcoholverbruik – hoeveel verkeersdoden per jaar? – en de voortschrijdende zedenverwildering.”  Gorlé wil niet dat de islam de overheersende ideologie wordt - wat we begrijpen - maar ziet anderzijds wel goede kanten aan het naleven van de islam. Bij het VB zien ze de zaken scherper: voor het VB is de islam onverzoenbaar met onze democratische waarden, bestaat er geen gematigde versie of is een Europese variant niet mogelijk. Van een begrijpelijke angst maakt het VB een irrationele angst.

00:02 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam, dewinter, verstrepen |  Facebook | | |  Print

13-08-07

Van Morendoders tot botsende beschaving. De duizendjarige oorlog tegen de islam.

Natuurlijk is het niet alleen het VB dat haar neus ophaalt voor de islam en moslims, ook in brede kringen bij de bevolking leeft afkeer van de islam, minstens onbegrip. Dat kan op concrete feiten gestoeld zijn, maar is alleszins ook de vrucht van een jarenlange ideologische strijd tegen de islam. Lucas Catherine (zie: http://www.epo.be/uitgeverij/auteursbio.php?id=11) brengt er in oktober een boek over uit: Van Morendoders tot botsende beschaving. De duizendjarige oorlog tegen de islam.

 

Bij uitgeverij EPO wordt het boek als volgt aangekondigd: “Wij versus de andere kant van de Middellandse Zee: het is een lange geschiedenis. Lucas Catherine vertelt het verhaal: over Sint-Jakob van Compostella, bijgenaamd de Morendoder en de conquista van al Andalus; over de oorlog tegen de groote Turc in het oosten van Europa. Zo heeft de Europese identiteit zich als 'het christelijke Westen' opgebouwd in een positief/negatief zelfbeeld tegenover de eeuwige moslimvijand in het oosten en het zuiden. En dit leverde nogal wat ideologische vergoelijking op: van Jacob van Maerlant die in zijn Spieghel Historiael 500 verzen lang van leer trekt tegen Mohammed, de Koran en de islam, met stereotiepen die nu nog worden gebruikt of de humanist Erasmus die voor vrede is, maar als raadgever 'Turkse Zaken' van Keizer Karel oorlog predikt tegen de islam. Vanaf de 17de eeuw zal deze Arabieren- en moslimhaat uitmonden in een algemeen koloniaal racisme. Tot het tenslotte leidt tot de theorie van de botsende beschavingen van Bernard Lewis, de ideoloog achter de oorlog tegen Irak, en Samuel Huntington, peetvader van het anti-latinodiscours. Dit boek is als een arabeske. Met een slingerende grondlijn vol figuren en motieven die ineenstrengelen tot een kluwen van hanig Europees gedrag.”

 

“Hanig gedrag”… Dat lijkt wel op het lijf geschreven zijn van Philip Dewinter.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam, boeken |  Facebook | | |  Print

12-08-07

Vanwaar komt de dreiging van rellen?

Vanuit zijn vakantieadres in Frankrijk riep Philip Dewinter op om deel te nemen aan de anti-islambetoging op 11 september die drie schimmige organisatoren opzetten. En dat niet alleen omdat Dewinter op 11 september verjaart. Voor het VB is het de kans om alle interne kritiek en wrevel na de tegenvallende verkiezingsuitslagen weg te masseren. Voor Dewinter, hoofd van de VB-Dienst Organisatie, is het de kans om zich te (her)bevestigen als de onbetwistbare leider van het VB. 

De organisatoren willen geen partijvlaggen en -symbolen zien op hun betoging, en Dewinter heeft meteen laten weten dat hij het ook zo wil houden. Maar op verschillende VB-websites is de voorbije dagen wel een banner verschenen om op te roepen voor de betoging op 11 september, en zijn altijd weer dezelfde filmpjes te zien over het gepredik in één moskee in Engeland. Het VB wil maar al te graag haar diensten aanbieden opdat de betoging kan doorgaan, spijts het verbod dat burgemeester Freddy Thielemans heeft uitgevaardigd uit vrees voor rellen. Bart Debie, die wel eens meer op de rechtbank komt, schreef op zijn blog: “Thielemans gedraagt zich niet als burgemeester maar als PS-grootmoefti die enkel de islamitische belangen dient (lees: zijn kiezers). De organisatoren zullen het hierbij niet laten. Ik zal hen persoonlijk contacteren en hen adviseren om via hun advocaten te proberen juridische stappen te ondernemen.” Wij hebben met de organisatoren gebeld over dat persoonlijk contacteren door Bart De Bie, en die vroegen ons: “Bart De Wie?”
 

Het VB trekt zich op aan het verbod om in Brussel te betogen. Voor hen is het het bewijs dat Brussel, hoofdstad van Vlaanderen, België en Europa, al kreunt onder de islamheerschappij. Jurgen Verstrepen heeft zijn streken nog niet verleerd en maakte van Thielemans partij, de PS (Parti Socialiste), dan maar de PSS met die laatste letters geschreven als naar de Schutzstaffel, de paramilitaire organisatie van de Duitse nazi-partij NSDAP (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Schutzstaffel). Enige overdrijving is Jurgen Verstrepen niet vreemd. Al even absurd als Geert Wilders die de Koran vergelijkt met Mein Kampf. Etienne vermeersch zegt daarover dit weekend in De Standaard: “De stelling dat er in de Koran passussen voorkomen die naar onze normen onaanvaardbaar zijn (over polygamie, slavernij…) is juist. Maar dat geldt eveneens voor de Bijbel. De vergelijking met Mein Kampf is absurd.
De Koran is een tekst uit de zevende eeuw die betwistbare passussen bevat, maar bij een welwillende lectuur stelt men toch vast dat barmhartigheid er de centrale deugd is. Iedere soera begint met de woorden bismillahi rahmani rahim 'in naam van God, de barmhartige, de erbarmende' en ook in de tekst lezen we telkens weer: God is barmhartig. Sommige moslims beseffen dit blijkbaar niet, maar als barmhartigheid Gods wezenskenmerk is, dan heeft de mens als basisopgave hem daarin na te volgen. In Mein Kampf daarentegen vormt de haat tegen medemensen, met name de joden, de centrale thematiek: barmhartigheid is daar totaal afwezig.” 

In VB-kringen, en ook daarbuiten, wordt al te gemakkelijk er vanuit gegaan dat Thielemans de betoging op 11 september verboden heeft uit vrees voor rellen met de moslimbevolking in Brussel. Dat kan wel zo zijn, maar wordt ontkend door het kabinet-Thielemans. “We vrezen vooral geweld van extreem-rechtse manifestanten”, zegt men daar, en ook dat kan wel waar zijn. We kennen de omstandigheden niet waarin een vorige betoging van de organisatie Stop the Islamisation of Europe (SIOE) in Groot-Brittannië uitliep op gewelddadige incidenten. Feit is wel dat bij betogingen van het VB en aanverwante organisaties al te vaak “Islamieten = parasieten” gescandeerd wordt, volgens Geert Van Cleemput zelfs na een wenk van VB-kaderleden. In zo’n sfeer moet je niet verbaasd zijn dat moslims zich geprovoceerd voelen, en dat extreemrechtsen op ‘moslimjacht’ gaan. De vraag is dus of zo’n betoging in de hand te houden is, alvast ten aanzien van het Eigen Volk. Jos Vander Velpen, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten en spreker op menige AFF-betoging, zegt in De Standaard dit weekend: “Het recht op vrije meningsuiting en op betogen zijn fundamentele rechten, die met gulheid moeten worden gerespecteerd. Een betogingsverbod moet de uitzondering blijven, maar soms zijn er omstandigheden waarin de overheid het recht op betogen mag en zelfs moet inperken. Bijvoorbeeld wanneer er een ernstige dreiging voor gewelddadige incidenten bestaat of wanneer de antiracismewet dreigt geschonden te worden. Ik denk aan betogingen van de Vlaamse Militanten Orde (VMO) die verboden zijn geweest, omdat uit de aankondigingen ervan duidelijk was dat de antiracismewet zou worden overtreden. Ook betogers moeten de nationale wetten respecteren.” 

Dat sommigen heimwee hebben naar de tijd van de als paramilitaire organisatie verboden VMO blijkt uit het feit dat vanuit de Kempen gewerkt wordt aan een nieuwe website die die organisatie in herinnering moet brengen:
http://www.vlaamsemilitantenorde.com, en de hagiografie die op 8 september over VMO-leider Bert Eriksson voorgesteld wordt.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aanverwant, islam, actie |  Facebook | | |  Print

Vorm, inhoud en webstrijd (2)

De eerste reacties zijn binnengekomen op onze vraag naar lettertype en -grootte die jullie hier het liefst zien verschijnen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070811). Voorlopig staat Arial pt. 10 (zoals hierboven) op 1, en Verdana pt. 10 (zoals hier) op 2. Blijf echter mailen. Hoe meer mensen reageren, hoe beter om de goede keuze te maken. De mailknop is trouwens wat naar boven verschoven in onze rechterkolom, zodat je hem gemakkelijker vindt.

Antwoorden op onze webstrijd bij gelegenheid van het overschrijden van de kaap van 500 000 bezoeken (zie:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070807) mag ook nog steeds. Wel komen natuurlijk alleen maar de juiste antwoorden in aanmerking voor de prijs van 500 snoepjes voor 500 000 bezoeken. De eerste twee vragen zijn - denken wij - niet zo moeilijk. De derde is wel wat gokken.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

11-08-07

Huldeconcert Regine Beer

De aangekondigde laatste lezing van Regine Beer (foto 1), één van de laatste overlevenden van de vernietigingskampen van Auschwitz-Birkenau (zie: http://aff.skynetblogs.be/tag/1/Regine%20Beer), kon begin mei niet doorgaan door de zwakke gezondheidstoestand van Regine Beer (zie: http://www.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/nieuws/regionaal/Vlaams-Brabant/1.121137). Intussen is het met Regine beter gesteld, en morgen wordt in Mechelen een huldeconcert voor haar ingericht. Met optredens van Liesbeth List, Della Bosiers en Maruzella. Compleet andere muziek dan de Antwerp Gipsy-Ska Orkestra (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070810) die gisteren anders wel in het Rivierenhof in Deurne duidelijk maakte dat ze een antifascistische groep is, en dan ook de verkiezingsuitslag van het VB in Deurne liefst van 43 naar 0 % herleid ziet. Morgen is ASGO overigens te zien en te horen op de Paulusfeesten in Oostende.

Liesbeth List (foto 2), in de jaren zestig opgemerkt door Ramses Shaffy en daarna jarenlang met hem in duo opgetreden, laatst nog met veel succes opgetreden in De Roma in Borgerhout, brengt op het huldeconcert voor Regine Beer naast een keuze uit haar veertigjarig repertoire (Pastorale, Brussel…) ook de Mauthausenliederen van Mikis Theodorakis (zie:
http://fran.sneeknet.nl/homepage/show/pagina.php?paginaid=62196#maut). Della Bosiers zorgt met haar pianist Ben van der Linden (foto 3) voor een selectie van haar eigen liederen (Jefke, Fleur de Buda…) en klassieke Franse chansons. Vooraf brengt het ensemble Maruzella Jiddische muziek.
 

Zowel Liesbeth List als Della Bosiers weten maar al te best hoe het is om als Regine Beer door het leven te moeten gaan. Liesbeth List is kind van ouders die in de Jappenkampen hebben gezeten, met een tragische afloop. Na het verlaten van het kamp pleegde haar moeder zelfmoord. Regine Beer heeft na bevrijd te zijn uit Auschwitz-Birkenau moedig getuigenis uitgebracht, maar toch ook nog altijd aanpassingsproblemen. Della Bosiers werkt deeltijds op het secretariaat van de commissie voor de schadeloosstelling van de Joodse gemeenschap die leed onder de nazi-terreur, en hoorde zo vele aangrijpende verhalen. 
 

Della Bossiers: “Ik vind het een eer om voor Regine Beer te mogen zingen. En het is ook de enige manier om de mensen te huldigen die niet zijn teruggekomen.” Zondag 12 augustus, om 15 uur in de Stadsschouwburg van Mechelen, Keizerstraat 3. Inkom: 20 euro. De opbrengst van het concert gaat naar een organisatie die zich inzet voor gehandicapten en minderbedeelden in Sri-Lanka (zie: http://www.kohomada.be).
Meer info: http://www.cultuurweb.be/CNETPortal/DetailOffer.aspx?id_event=3D962558-BE42-EA16-184FBC9497A833CD&language=nl&locale=nl-NL

00:21 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, actie, regine beer |  Facebook | | |  Print