06-09-07

Foute muziek bij het VB

Het is niet alleen in Kinrooi (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070905) dat wel eens foute muziek wordt gedraaid. In de vorige Dag Allemaal (foto 1) mocht Jurgen Verstrepen (foto 2) een boekje open doen over zijn vechtscheiding met het VB. En daarin vertelt Jurgen Verstrepen (nog eens) over de Blood and Honour-muziek die hij wel eens gevraagd werd te draaien op VB(J)-feestjes.

Vanzelfsprekend vraagt Dag Allemaal Jurgen Verstrepen naar zijn relatie met Marie-Rose Morel. Marie-Rose Morel die nog eens een Recht van Antwoord naar Knack heeft gestuurd zonder dat er iets in staat dat we nog niet wisten. Maar passons. Toen hij in 2004 lid werd van het VB leek Jurgen Verstrepen beste maatjes te zijn met Marie-Rose Morel. Wat is er dan fout gelopen? Verstrepen: “Ik heb er het raden naar. Eigenlijk weet ik nog steeds niet wie Morel precies is. Ik heb nochtans veel mensenkennis, maar haar kan ik niet inschatten. Misschien zegt dat genoeg.” Is Morel de reden voor een tweestrijd bij het VB? Verstrepen: “Nee, dat gaat te ver. Uiteindelijk wordt zij ook gebruikt en misbruikt door Vanhecke om de machtsstrijd tegen Philip Dewinter te voeren. Al heeft ze dat zelf niet door. (…) Ze is niet machtig genoeg om op haar eentje een partij die al meer dan twintig jaar bestaat om zeep te helpen.”

Verstrepen werd dan wel als de man van de freedom of speech binnengehaald bij het VB, maar van veel freedom of speech binnen de partij was er geen sprake. Verstrepen: “Al snel merkte ik dat niet iedereen zo blij was met mijn komst. Ik werd natuurlijk ook meteen naar voor geschoven, belandde na de eerste verkiezingen al in het Vlaams Parlement. Dan ontstaat de eerste nijd. Dan komen de eerste signalen van partijleden die het niet eens zijn met liberaaldenkend verruimertje Verstrepen. Plots was het van: hij is nooit bij het NSV geweest, is niet gepokt en gemazeld in het Vlaams-nationalisme en hij kent de ‘Vlaamse Leeuw’ niet vanbuiten. Hadden we hem wel moeten binnenhalen?”

“Toen ik ongeveer een halfjaar bij het Vlaams Belang zat, heb ik eens platen gedraaid op het overwinningsfeestje van de partij in Wilrijk. Eerst vond iedereen dat amusant. Een mandataris die achter de draaitafel gaat staan en ambiance brengt, dat hadden ze nog nooit gezien. Maar toen ik een plaat van een Indiase artiest speelde – nochtans een hit in die tijd – veranderde de sfeer plots. Enkele aanwezigen begonnen op te spelen: ‘Het is niet omdat je een verruimer bent dat wij uwe multikul moeten slikken.' Ik was woedend, maar kreeg de wijze raad toch maar iets anders te spelen. Dat was niet de enige keer. Ik fungeerde wel vaker als dj op feestjes van het Belang. Soms kwamen er dan mensen met een cd aanzetten van groepen die het fascisme verheerlijken. Groepen die ook gedraaid worden op feestjes van Blood & Honour en dat soort clubs. Ik probeerde dat altijd te omzeilen en legde die cd’s lang genoeg opzij tot ze het vergeten waren. Zo zijn er al die jaren meerdere dingen gebeurd waar ik het totaal niet mee eens was. Ik vond en vind nog steeds dat het Belang dat soort extremisten de toegang zou moeten weigeren.”

“Voor alle duidelijkheid: niet alle Vlaams Belangers zijn fascisten zoals sommigen willen doen geloven, maar er is binnen het Vlaams Belang echt wel een harde kern die zich verstopt achter het succes. En deze mensen zorgen ervoor dat het Vlaams Belang altijd achter een cordon sanitaire zal blijven zitten. Ze willen helemaal niet besturen. Dat zijn de straatvechters die vanuit de oppositie niets anders doen dan langs het geldloket passeren. Ik ga niet zeggen wie, maar er zijn mensen bij die op hogere niveaus zitten.” Philip Dewinter heeft, op aangeven van Jurgen Verstrepen, na de moordpartij van Hans Van Temsche gezegd dat extremisten niet thuishoren in het Belang. Verstrepen: “Ja, en hij meende dat ook. Alleen haalde zijn uitspraak niet veel uit want ook hij kreeg toen de wind van voor van een aantal mensen. (Jurgen Verstrepen én Dag Allemaal vergeten hier wel even dat Dewinter na zijn uitspraak over extremisten die eruit moeten, die uitspraak een week later alweer relativeerde. Het was ook weer niet de bedoeling een heksenjacht tegen die mensen te ontketenen, zei Dewinter in Humo – red.)” Voor Verstrepen is Frank Vanhecke de boosdoener bij het VB. Verstrepen: “Hij wil die harde kern (…) niet voor het hoofd stoten omdat hij bang is om een deel van zijn achterban te verliezen en omdat hij bang is van een aantal mensen binnen de partij.”

Merkwaardig is dat Dag Allemaal na het interview met Verstrepen naar Frank Vanhecke holde voor een nawoord. Niet dat we Dag Allemaal zo vaak lezen, maar we kunnen ons niet herinneren dat het bij andere interviews ook gebeurde. Maar goed, wat wist Frank Vanhecke (foto 3)? Frank Vanhecke: “Ik kan trots zijn op ál mijn mandatarissen, en ik kan je verzekeren dat racisten niet welkom zijn. Als ik tijdens onze manifestaties mensen zie die racistische of fascistische symbolen dragen, dan wijs ik ze onverbiddelijk de deur.” Dag Allemaal verzuimt om Vanhecke te vragen of een klassieker bij VB-optochten als “Islamieten = parasieten” dan geen racistische uitspraak is.

Als Dag Allemaal Vanhecke vraagt naar de muziek die op VB-feestjes gedraaid wordt (geen ‘multikul’ zoals Indiase muziek, als het kan een plaat uit het Blood and Honour-repertoire), antwoordt Vanhecke volledig naast de kwestie. Frank Vanhecke: “Ik beoordeel niemand op zijn muzieksmaak, zelf ben ik blijven steken bij Charles Aznavour. Ik ben 48 jaar en voel me mentaal nog stukken ouder. Vraag maar aan mijn kinderen: die vinden mij ronduit ouderwets. Dus, mij zal je zelden vinden op feestjes. Ik ben alleszins nooit aanwezig geweest op een fuif waar Jurgen plaatjes heeft gedraaid.” Vermits de uitspraak van Verstrepen over Blood and Honour-toestanden op een VB-feestje al enige tijd geleden werd gedaan (zie:
http://aff.skynetblogs.be/post/4796919/jurgen-verstrepen-klapt-uit-de-biecht-neonazi) had Vanhecke zich over dat gevoelig onderwerp wel eens kunnen informeren. Maar blijkbaar is het voor hem geen gevoelig onderwerp.

01:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vanhecke, verstrepen, blood and honour |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.