28-09-07

Red de solidariteit-petitie: doorn in het oog van het VB

Amper twaalf uur nadat de website www.reddesolidariteit.be geopend werd, hadden al meer dan 9 000 mensen de gelijknamige petitie getekend. “We zijn Vlaming, Brusselaar of Waal, we zijn Belgen en wereldburgers. We willen niet dat er nieuwe muren worden opgetrokken tussen mensen, tussen regio's en tussen landen. We willen niet dat het solidariteitsbeginsel wordt vervangen door wedijver en egoïsme. Wie wordt er beter van als mensen tegen elkaar worden opgezet? Alles wat we vandaag in België hebben, is door Vlamingen, Brusselaars en Walen gezamenlijk tot stand gebracht. De solidariteit tussen de rijkere en armere inwoners en de solidariteit tussen rijkere en armere regio's zijn pijlers van onze Belgische samenleving. We willen voor iedereen een behoorlijk loon voor hetzelfde werk, ongeacht de taal die we spreken. We willen dat alle landgenoten hetzelfde recht hebben op gezonde, veilige leef- en arbeidsomstandigheden; waar onze werkplaats of ons kantoor ook gevestigd is. We willen dat iedereen die zijn job verliest, recht heeft op dezelfde bijstand en hulp, ongeacht de streek waarin we wonen. We willen dat elk kind in het land dezelfde kansen krijgt, ongeacht de regio waarin het is geboren. We willen dat alle ouderen hetzelfde recht op een fatsoenlijk pensioen krijgen, ongeacht of ze in Brussel, Vlaanderen of Wallonië leven. Kortom, we willen solidariteit en geen splitsing.”

Tientallen Bekende Vlamingen hebben de petitie reeds getekend (zie:
http://www.reddesolidariteit.be/index.php en
http://www.reddesolidariteit.be/eerste_ondertekenaars.php). Het wekt de ergernis op van het VB. Belgische petitie liegt, kopte het VB boven een bericht op haar website op krek hetzelfde ogenblik als de petitie on line ging. Dat de petitie een initiatief is van de vakbonden is een eerste doorn in het oog van het VB. Het VB citeert ook graag bepaalde commentatoren in de pers. Peter Vandermeersch van De Standaard bijvoorbeeld die de petitie als  “politieke hysterie” omschrijft. “Vlaanderen wil geenszins solidariteit opzeggen”, citeert het VB nog Vandermeersch. Terwijl het VB die solidariteit wél wil opzeggen, zoniet onmiddellijk dan toch over maximum tien jaar wil afbouwen. Een “onnozele karikatuur”, citeert het VB ook nog Peter De Backer in Het Nieuwsblad. Het VB citeert graag een bepaalde pers die het kwalijk vindt dat de initiatiefnemers van de petitie doen alsof de splitsing van de sociale zekerheid op tafel ligt bij de regeringsonderhandelingen. Dat zou daar immers niet ter sprake zijn. Is het VB dan plots het grote voorbeeld van objectiviteit en zin voor nuance geworden? Dat zou pas nieuws zijn. Neen, het VB reageert met een “Was het maar waar! (dat de splitsing van de sociale zekerheid aan de orde is).”

Kortom, het VB wringt zich in alle mogelijke bochten om de petitie af te kraken. Het VB houdt nog wel voor dat men in het kader van de vrijheid van meningsuiting desnoods wel mag leuren met zo’n petitie, maar bij het dolgedraaide voetvolk wordt al gesproken van een berufsverbot voor de ondertekenaars van de petitie. Een zogenaamde fan schrijft in het gastenboek op de website van mede-ondertekenaar Kim Gevaert (foto): “Als er ooit iemand uit mijn gemeente op het onzalige idee komt om je voor een of andere sportmanifestatie uit te nodigen, zal ik mijn uiterste best doen om hen op andere gedachten te brengen. Hier ben je niet meer welkom.” Maar de meeste fans reageren positief op het nieuws dat Kim Gevaert de petitie ondertekend heeft. “Beste Kim. Laat je niet intimideren door die xenofobe Vlaams Belangers. Ze zijn een minderheid, maar maken - vooral op internet - veel lawaai. Plots blijken ze allemaal geen fan meer van je te zijn, maar dat zijn ze natuurlijk nooit geweest. Deze mensen zijn nationalisten en geloven daarom niet in de vrijheid van het individu. Als mens heb je een juiste keuze gemaakt, maar voor die mensen telt de méns niet, enkel hun zogenaamde ‘Vlaamse volk’. Iedereen die zich Belg voelt maakt voor hen deel uit van een complot. Nationalisten zijn racisten die beschaamd zijn om hun racisme openlijk te belijden.”

"Niemand van alle separatisten die je hier ziet is een echte fan, kijk maar na: niemand van hen kwam ooit op je forum”, vervolgt nog deze echte fan. Het doet allemaal wat denken aan de actie die VB’er Tanguy Veys(je los) opzette om als zogenaamde fan negatief te reageren op de deelname van Laura Lynn en andere Vlaamse artiesten aan de 0110-concerten. Het lag er zó dik op, dat het volkomen ongeloofwaardig was en het de artiesten aanzette om met nog meer overtuiging deel te nemen aan de 0110-concerten.
 

00:17 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print