01-10-07

Vandaag begint het proces tegen Hans Van Themsche

Vandaag begint het proces tegen Hans Van Themsche die op 11 mei 2006 de tweejarige Luna Drowart en haar vijfentwintigjarige Malinese oppas Niangadou Oulematou doodschoot, en de Turkse Songül Koç levensgevaarlijk verwondde. Voor het eerst wordt voor het hof van assisen racisme als verzwarende omstandigheid aangevoerd.

De dodelijke raid van Hans Van Themsche kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Van Themsche broedde al langer op het idee en sprak er vooraf met schoolvrienden over. Die dachten dat het grootspraak was, stoerdoenerij van een opgeschoten puber. Thuis was Van Themsche echter een afschrikwekkende verzameling wapens aan het aanleggen. Op de computer oefende hij door het spelen van gewelddadige games. Tijdens een ondervraging na de gruwelijke feiten verklaarde hij dat hij in die oorlogsspelletjes op de computer geleerd had “om de trekker van een wapen over te halen”.

Wapens waren nochtans not done in het gezin waarin Hans Van Themsche opgroeide. Als zijn tante Frieda (die later VB-parlementslid werd) Hans een speelgoedwapen cadeau doet, keurt moeder Lieve dit af. De Van Themsches zijn een Vlaams-nationalistisch gezin, maar toch gaan de kinderen niet naar het VNJ. Moeder Lieve heeft het niet voor het uniformgedoe daar. Vader Peter dweepte wel met Voorpost, maar stopt zijn actieve deelname bij de geboorte van zijn eerste zoon. Voor het VB doet hij met plezier nog wel allerlei klussen – frieten bakken op het jaarlijks etentje enzomeer – maar hij staat niet op een lijst noch gaat van huis tot huis aanbellen voor het VB. Wél helpt hij een paar illegaal verblijvende Afrikanen, al krijgt hij daar in de wijk wat kritiek voor.

Naast wapens en oorlogsgames verzamelde Hans Van Themsche racistisch materiaal. Een mes met de vermelding Blut und Ehre erop en een exemplaar van Hitlers Mein Kampf dat hij had gekregen van zijn grootvader die tijdens de Tweede Wereldoorlog als Oostfronter tegen het communisme vocht. Blut und Ehre was de slogan van de Hitlerjugend, slogan waarnaar de organisatie Blood and Honour zich genoemd heeft. Uit de film American History X downloadt Hans Van Themsche de racistische song White man marches on die hij op zijn computer en zijn gsm zet. “We washed ourselves in niggers’ blood / and all the mongrels too, / we’re taking out the zog machine / jew by jew by jew, / the white man marches on”, luidt het in White man marches on.

Hans Van Themsche heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij moordde uit racistische motieven. Hij wilde naar eigen zeggen vijf tot tien mensen doden met de twintig kogels die hij die morgen gekocht had. De plaats van het drama had hij ook tevoren uitgekozen: de Groenplaats, hartje Antwerpen. Als hij daar aankomt merkt hij dat er maar weinig allochtonen rondlopen, “althans toch geen duidelijke”. Hij wandelt daarop met zijn geweer verder door het nietsvermoedende publiek in het stadscentrum. Pas aan de Pottenbrug ziet hij een vrouw van duidelijk vreemde origine zitten, ze heeft immers een hoofddoek om.

Bij zijn ondervraging vertelt Van Themsche dat hij “mikte naar haar borst en duidelijk de bedoeling had om te doden”. “Vlammen maar”, dacht hij. Hij ziet dat de Turkse vrouw, die even tevoren op een bankje een Nederlandstalig boek aan het lezen was, neerstort. Songül Koç overleefde de kogel echter als bij wonder. Van Themsche stapt gewoon verder en merkt een zwarte vrouw op met een kind. Oulematou ziet dat hij gewapend is en loopt snel de hoek om. Van Themsche gaat haar achterna, passeert haar en schiet haar vanop vier meter afstand in de rug.

De kleine Luna begint te huilen. “Hierdoor moest ik denken aan jonge olifanten wiens moeder werd neergeschoten en daar hevige trauma’s aan overhielden”, verklaarde Van Themsche tijdens zijn ondervraging. “Bovendien dacht ik dat het kind familie was van de zwarte vrouw, een adoptiekind of een stiefdochter. Daarom schoot ik ook haar dood.” Vooraf had Van Themsche bedacht om na zijn raid naar de kathedraal van Antwerpen te gaan om daar, belaagd door de politie, te sterven. Hij kruist echter eerder een politieagent die met een welgemikt schot in de buik een einde maakt aan de raid van Hans Van Themsche.

Van Themsche heeft nog geen berouw betoond voor zijn daden, maar vroeg wel om niet herkenbaar in beeld gebracht te worden door de media. Vandaar een paar suggesties van onze huiscartoonist.

00:01 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: luna |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.