11-10-07

VB en NSV chez les Français

Uitgerekend in het weekend waarin de goedheilige Sint-Maarten wordt gefêteerd, geen onbekende naam in Vlaams-nationale middens, vlucht Vlaams extreem-rechts de grens over richting Frankrijk. Het Vlaams Belang (VB) en de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) nemen er op 10 en 11 november namelijk deel aan een 'Convention Identitaire'. En dat alles in de schilderachtige Bourgognestreek.

Op het identitaire programma de gebruikelijke mish mash van discussie- en werkgroepen, fora, infostanden en zowaar een hommage aan... Karel Dillen. De man die politiek carrière maakte ondanks zichzelf. Met dank aan Bert Eriksson en zijn slaaggrage VMO-volgelingen in de beginjaren. Met bijzondere dank aan Philip Dewinter en co voor zowat alle jaren die hierop volgden. Ook op het programma van de tweedaagse, meer bepaald op zaterdagavond: een galadiner ten voordele van het 'Comité voor de ondersteuning van Europese gevangenen'. Over welke gevangen het gaat is niet meteen duidelijk. De VB-delegatie wordt alvast aangevoerd door Hilde De Lobel, Vlaams parlementslid (foto 1). Het is overigens niet de eerste keer dat ze langsgaat bij de organisatoren. Wie het NSV uitstuurt is niet bekend.

De conventie wordt georganiseerd door het zgn. 'Bloc Identitaire - Mouvement Social Européen'. Een Franse extreem-rechtse beweging opgericht in 2003. Het Bloc situeert zich in de anti-globalistische, nieuw-rechtse hoek en heeft een zwaar antistedelijk accent. De leiding is in handen van Robert Fabrice (foto 2) die de beweging ook oprichtte. Fabrice is een extreem-rechtse militant met een verleden in het Front National van J.M. le Pen en in de Mouvement Nationale Républicain (MNR). De website maakt vrij snel duidelijk waar de beweging zoal voor staat. Zoals op de homepage staat vermeld: "Opposition totale au métissage ethnique et à la culpabilisation permanente des peuples européens". Fraai is dat! Als dit geen plat racisme heet, wat heet het dan wel? Zaak is dat de ondervoorzitter van het bloc een weinig Frans klinkende naam heeft ('Luyt'). Zonder de vervloekte etnische vermenging had de beweging met andere woorden nooit haar eigen ondervoorzitter in de rangen gehad.

Het Vlaams Belang - volgens de eigen leiding geen racistische partij - is zowat de enige politieke partij die naam waardig die deelneemt aan dit extreem-rechtse weekend georganiseerd door de club die zich verzet tegen "etnische vermenging". Het VB is -samen met het NSV- trouwens één van de weinige 'niet-Latijnse' groeperingen die acte de présence zal geven. En naast een delegatie van de restanten van de Noord-Italiaanse 'Lega Nord', is het vergeefs zoeken naar namen die echt een belletje doen rinkelen. Opmerkelijk is wel de aanwezigheid van de Servisch-Kosovaarse lobby op de conventie. In haar strijd tegen de Islam maakt het 'Bloc Identitaire' er kennelijk een erezaak van om de Servische zaak in Kosovo te ondersteunen, tegen de 'Islamitische Albanezen' (die wel 91% van de bevolking uitmaken tegen een Servische minderheid van amper 5%).

Kamp kiezen tegen de 'Islamitische Albanezen' in Kosovo is een ronduit lachwekkende simplificatie van een - toegegeven - bijzonder complex gegeven. De bindende ( 'identitaire' ) factor bij de Kosovo-Albanese groep is echter de taal, niet de godsdienst. Religieuze factoren en/of de Islam spelen hierin nauwelijks een rol. Anders dan bij de andere (ex-) Joegoslavische groepen trouwens waar religie veel en veel meer een bindende factor is (cfr. Bosnië-Herzegovina). Het was trouwens ooit anders. Tijdens de Joegoslavische burgeroorlog in de jaren '90 koos extreem-rechts in West-Europa, op enkele uitzonderingen na, massaal de kant van de 'onderdrukte Joegoslavische volkeren' - de Kroaten in de eerste plaats  - tegen de 'Communistische Serviërs'. Waarmee, eens te meer, bewezen is dat extreem-rechts leeft van vereenvoudigingen die kant noch wal raken.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, vlaams belang, aanverwant |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.