31-10-07

Recidivist Bart De Wever

Zoals gisteren hier al gemeld werd zondag in Antwerpen een congres georganiseerd om de Jodenvervolging in herinnering te brengen (foto 1), Jodenvervolging waaraan de Antwerpse politie bijzonder bereidwillig meewerkte. In een korte videoboodschap bood burgemeester Patrick Janssens namens het Antwerps schepencollege excuses aan voor de fatale verantwoordelijkheid van de Antwerpse politie en het gemeentebestuur bij de Jodenrazzia's in de zomer van 1942 (zie: http://www.indymedia.be/nl/node/24657). “Ook al gebeurden die meer dan zestig jaar geleden, tot nu toe hadden al Janssens' voorgangers die kans verkeken, of ze nu Craeybeckx heetten, Schroyens, Cools of Detiège”, schreef Walter Pauli in een editoriaal van De Morgen.

”Verontschuldigingen betekenden namelijk dat ze schuld bekenden voor het oorlogsbestuur dat geleid werd door de katholieke Leo Delwaide sr. Zolang die leefde en iets te betekenen had - en dat deed hij tot zijn dood in 1978 - was elk excuus onmogelijk. En nadien bleef dat negationisme de leidraad, ook al omdat zijn zoon Leo Delwaide jr. een rol van betekenis speelde. Het waren trouwens niet alleen de Delwaides die bij de mythe bleven dat de Antwerpse politie en politici niets te verwijten viel 'in dergelijke moeilijke tijden'. Le tout Anvers bleef die versie als waarheid verkondigen. Die consensus ging van (extreem) rechts tot links, van de politici op 't Schoon Verdiep tot de pers op rechter- en linkeroever, van katholiek over vrijzinnig tot bepaalde Joodse woordvoerders.

Historici die een ander verhaal vertelden, werden als irrelevant afgedaan, een enkeling zelfs gerechtelijk vervolgd. Dat overkwam ook Lieven Saerens, ook al had hij de Antwerpse Jodenvervolging tot in detail onderzocht. In zijn jongste boek, een groepsportret van de Jodenvervolgers in dit land, hamerde Saerens weer op die spijker. En ineens kan het wel: het hoofd buigen voor zware fouten uit het verleden. Zonder overbodige uithaal naar de politieke tegenstrevers van het VB, zonder aanwijsbaar eigenbelang.”

Toch vindt niet iedereen dat excuses moeten aangeboden worden. Op deze blog werd – overigens in primeur – bekendgemaakt dat N-VA’er Bart De Wever (foto 2) in de Antwerpse gemeenteraad, toen nog maar de suggestie werd gedaan aan het Antwerps stadsbestuur om verontschuldigingen aan te bieden voor het overmatig aandeel in de Jodenvervolging, ronduit zei dat niet nodig te vinden. “Het kot zou te klein geweest zijn mocht het VB zo'n tussenkomst hebben gedaan, maar na De Wevers woorden viel alleen maar een ijzige stilte in de Antwerpse gemeenteraad”, schreven we toen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070531).

En zie: Bart De Wever vond het nodig te recidiveren. In Het Nieuwsblad maandag distantieerde Bart De Wever zich van de excuses van het Antwerps schepencollege, ook al maakt zijn partij via het kartel met de CD&V deel uit van de bestuursmeerderheid. “Waarom nu, 60 jaar later? Ze (die excuses, nvdr.) worden misbruikt voor actuele redenen: het bestrijden van het Vlaams Belang. Ik ben ook tegen die partij, maar ga daar niet de holocaust bij sleuren. Antwerpen organiseerde niet de jodenvervolging, maar was als stad mee slachtoffer van de nazibezetting. Waar bestuurders beslissingen moesten nemen. Ik vind dat niet zo moedig, dat natrappen van die mensen.”

De Antwerpse regionale televisiezender ATV citeerde maandagavond de hoofdredacteur van Joods Actueel (
www.joodsactueel.be) Michael Freilich. "Als de geschiedenis zich zou herhalen met Bart De Wever als Antwerpse burgemeester, dan zou ik me ten zeerste zorgen maken om wat er met mij en mijn joodse medeburgers zou gebeuren." We kunnen Freilich geen ongelijk geven. Freilich herhaalde gisteren in alle kranten zijn kritiek. Open VLD-gemeenteraadslid Claude Marinower voegde eraan toe: "De Wever zegt dat deze Antwerpse excuses gratuit zijn en té laat komen. Is het dan niet té laat om VNV-leider Staf de Clercq op de IJzerwake van 2004 te herdenken? Onder de regie van zijn partijgenoot (en Antwerps OCMW-raadslid, nvdr.) Luk Lemmens? De Clercq die in 1942 zei dat hij vrijer kon ademen, nu de joden weg zijn." 

Historicus Bart De Wever, volgens Marie-Rose Morel weliswaar historicus na een jaartje bissen, willen we het jongste boek van Lieven Saerens aanraden, De Jodenjagers van de Vlaamse SS (zie:
http://www.cegesoma.be/media/chtp_beg/chtp15/022_saerens_chtp15.pdf en http://www.cegesoma.be/media/chtp_beg/chtp16/002_saerens_chtp16.pdf, of klik op illustratie 3). Lees dat eerst eens vooraleer nog eens uit de nek te kletsen. Of Gewillig België. Of Vreemdelingen in een wereldstad. 

Karel De Gucht, Patrick Dewael en Bart Somers hebben in een opiniebijdrage in De Standaard gisteren erop gewezen dat het Forum van Joodse organisaties en burgemeester Janssens met de excuses aan de Joodse gemeenschap uitdrukkelijk geen verwijzing naar het VB hebben gemaakt, maar De Wever het Forum en Janssens ervan beticht met de excuses onrechtstreeks het VB te willen treffen. Karel De Gucht, Patrick Dewael en Bart Somers vervolgens over de politicus Bart De Wever: "Eens te meer legt hij daarmee iedereen zwijgplicht op over al wat met extreemrechts te maken heeft, nu en in het verleden. Dat is zowel maatschappelijk als wetenschappelijk een kromredenring en we kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat net de afwijzing, meer dan de excuses zelf, vooral een politiek signaal is." Op polls die op verschillende websites verschenen, gaven velen De Wever gelijk in zijn afwijzing van de excuses voor de jodenvervolging. Het is die bruine onderlaag van de bevolking die Bart De Wever wil aantrekken en voeden.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, boeken, racisme |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.