31-10-07

Recidivist Bart De Wever

Zoals gisteren hier al gemeld werd zondag in Antwerpen een congres georganiseerd om de Jodenvervolging in herinnering te brengen (foto 1), Jodenvervolging waaraan de Antwerpse politie bijzonder bereidwillig meewerkte. In een korte videoboodschap bood burgemeester Patrick Janssens namens het Antwerps schepencollege excuses aan voor de fatale verantwoordelijkheid van de Antwerpse politie en het gemeentebestuur bij de Jodenrazzia's in de zomer van 1942 (zie: http://www.indymedia.be/nl/node/24657). “Ook al gebeurden die meer dan zestig jaar geleden, tot nu toe hadden al Janssens' voorgangers die kans verkeken, of ze nu Craeybeckx heetten, Schroyens, Cools of Detiège”, schreef Walter Pauli in een editoriaal van De Morgen.

”Verontschuldigingen betekenden namelijk dat ze schuld bekenden voor het oorlogsbestuur dat geleid werd door de katholieke Leo Delwaide sr. Zolang die leefde en iets te betekenen had - en dat deed hij tot zijn dood in 1978 - was elk excuus onmogelijk. En nadien bleef dat negationisme de leidraad, ook al omdat zijn zoon Leo Delwaide jr. een rol van betekenis speelde. Het waren trouwens niet alleen de Delwaides die bij de mythe bleven dat de Antwerpse politie en politici niets te verwijten viel 'in dergelijke moeilijke tijden'. Le tout Anvers bleef die versie als waarheid verkondigen. Die consensus ging van (extreem) rechts tot links, van de politici op 't Schoon Verdiep tot de pers op rechter- en linkeroever, van katholiek over vrijzinnig tot bepaalde Joodse woordvoerders.

Historici die een ander verhaal vertelden, werden als irrelevant afgedaan, een enkeling zelfs gerechtelijk vervolgd. Dat overkwam ook Lieven Saerens, ook al had hij de Antwerpse Jodenvervolging tot in detail onderzocht. In zijn jongste boek, een groepsportret van de Jodenvervolgers in dit land, hamerde Saerens weer op die spijker. En ineens kan het wel: het hoofd buigen voor zware fouten uit het verleden. Zonder overbodige uithaal naar de politieke tegenstrevers van het VB, zonder aanwijsbaar eigenbelang.”

Toch vindt niet iedereen dat excuses moeten aangeboden worden. Op deze blog werd – overigens in primeur – bekendgemaakt dat N-VA’er Bart De Wever (foto 2) in de Antwerpse gemeenteraad, toen nog maar de suggestie werd gedaan aan het Antwerps stadsbestuur om verontschuldigingen aan te bieden voor het overmatig aandeel in de Jodenvervolging, ronduit zei dat niet nodig te vinden. “Het kot zou te klein geweest zijn mocht het VB zo'n tussenkomst hebben gedaan, maar na De Wevers woorden viel alleen maar een ijzige stilte in de Antwerpse gemeenteraad”, schreven we toen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070531).

En zie: Bart De Wever vond het nodig te recidiveren. In Het Nieuwsblad maandag distantieerde Bart De Wever zich van de excuses van het Antwerps schepencollege, ook al maakt zijn partij via het kartel met de CD&V deel uit van de bestuursmeerderheid. “Waarom nu, 60 jaar later? Ze (die excuses, nvdr.) worden misbruikt voor actuele redenen: het bestrijden van het Vlaams Belang. Ik ben ook tegen die partij, maar ga daar niet de holocaust bij sleuren. Antwerpen organiseerde niet de jodenvervolging, maar was als stad mee slachtoffer van de nazibezetting. Waar bestuurders beslissingen moesten nemen. Ik vind dat niet zo moedig, dat natrappen van die mensen.”

De Antwerpse regionale televisiezender ATV citeerde maandagavond de hoofdredacteur van Joods Actueel (
www.joodsactueel.be) Michael Freilich. "Als de geschiedenis zich zou herhalen met Bart De Wever als Antwerpse burgemeester, dan zou ik me ten zeerste zorgen maken om wat er met mij en mijn joodse medeburgers zou gebeuren." We kunnen Freilich geen ongelijk geven. Freilich herhaalde gisteren in alle kranten zijn kritiek. Open VLD-gemeenteraadslid Claude Marinower voegde eraan toe: "De Wever zegt dat deze Antwerpse excuses gratuit zijn en té laat komen. Is het dan niet té laat om VNV-leider Staf de Clercq op de IJzerwake van 2004 te herdenken? Onder de regie van zijn partijgenoot (en Antwerps OCMW-raadslid, nvdr.) Luk Lemmens? De Clercq die in 1942 zei dat hij vrijer kon ademen, nu de joden weg zijn." 

Historicus Bart De Wever, volgens Marie-Rose Morel weliswaar historicus na een jaartje bissen, willen we het jongste boek van Lieven Saerens aanraden, De Jodenjagers van de Vlaamse SS (zie:
http://www.cegesoma.be/media/chtp_beg/chtp15/022_saerens_chtp15.pdf en http://www.cegesoma.be/media/chtp_beg/chtp16/002_saerens_chtp16.pdf, of klik op illustratie 3). Lees dat eerst eens vooraleer nog eens uit de nek te kletsen. Of Gewillig België. Of Vreemdelingen in een wereldstad. 

Karel De Gucht, Patrick Dewael en Bart Somers hebben in een opiniebijdrage in De Standaard gisteren erop gewezen dat het Forum van Joodse organisaties en burgemeester Janssens met de excuses aan de Joodse gemeenschap uitdrukkelijk geen verwijzing naar het VB hebben gemaakt, maar De Wever het Forum en Janssens ervan beticht met de excuses onrechtstreeks het VB te willen treffen. Karel De Gucht, Patrick Dewael en Bart Somers vervolgens over de politicus Bart De Wever: "Eens te meer legt hij daarmee iedereen zwijgplicht op over al wat met extreemrechts te maken heeft, nu en in het verleden. Dat is zowel maatschappelijk als wetenschappelijk een kromredenring en we kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat net de afwijzing, meer dan de excuses zelf, vooral een politiek signaal is." Op polls die op verschillende websites verschenen, gaven velen De Wever gelijk in zijn afwijzing van de excuses voor de jodenvervolging. Het is die bruine onderlaag van de bevolking die Bart De Wever wil aantrekken en voeden.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, boeken, racisme |  Facebook | | |  Print

30-10-07

Blood and Honour-megaconcert: en nu?

BHISD2007“Een honderdtal neonazi’s", schreef een krant gisteren. Een andere krant zag “enkele honderden”, en een derde sprak van een zevenhonderdtal. Bij Blood and Honour zelf spreken ze van meer dan duizend aanwezigen, en het hadden er nog meer kunnen zijn waren velen – vooral Engelsen – niet verloren gereden. Vlaamse café’s waren voor die laatsten dan maar het alternatief (foto 3: een Duitse bus die wél de weg naar Wolfsdonk vond).

Een zevenhonderdtal of meer: dat is een pak minder dan waar Blood and Honour Vlaanderen op gerekend had, maar is natuurlijk nog altijd teveel. Dat het er minder zijn dan verwacht heeft allicht veel te maken met de vertrouwenscrisis en het financieel schandaal bij de Duitse Combat 18-vleugel van Blood and Honour (zie:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070907), die haar weerslag heeft op de mobilisatiekracht van het ‘bravere’ Blood and Honour Vlaanderen. En de slechte organisatie van het concert zaterdag was niet de best denkbare reclame voor volgende concerten van Blood and Honour Vlaanderen.

Het stadsbestuur van Aarschot gaat nu onderzoeken hoe hun stad niet een derde keer toevluchtsoord wordt voor de internationale neonazi-scène. Bravo. Maar toch willen we wijzen op de verpletterende verantwoordelijkheid van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. Twintig jaar geleden verboden de ministers van Binnenlandse Zaken Tobback en Michel neonazi-bijeenkomsten in Lommel, en zorgden ze ervoor dat dit ook nageleefd werd (zie:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070313). Waarom kan dat tegenwoordig niet meer?

Waarom beperkte het politietoezicht in Wolfsdonk zich opnieuw tot of er geen klappen zouden vallen? Allez, dan toch buiten het concertterrein. Waarom weigerde men na te gaan of in de kantine en feesttent in Wolfsdonk geen inbreuken op de wetgeving op het racisme en negationisme, en andere wetten, konden vastgesteld worden? Welke ‘muziek’ door de aangekondigde groepen doorgaans gebracht wordt, was nochtans vooraf bekend. Is het normaal dat de politie niet ingrijpt tegen verboden wapendracht, en de organisatoren van het Blood and Honour-concert om erger te voorkomen dan maar zelf ingrepen ? Zie het verslag hieronder.

Een andere optie – die de voorgaande opties echter niet uitsluit – is groepen als Blood and Honour te verbieden. Maar aan dat verbod is men in Vlaanderen nog niet aan toe. Daar staan een aantal partijen klaar met juridische bezwaren, meer dan de wil om die juridische bezwaren weg te werken. De Joodse organisatoren van het congres De kinderen van de Soah dat zondag plaatsvond in Antwerpen begrijpen het niet. “Wij snappen dit niet. Hoe kunnen neonazi’s samenkomen zonder dat iemand reageert? Iedere democraat zou de wetsvoorstellen om dit te verbieden moeten steunen.”

Het Antwerpse schepencollege beloofde de organisatoren na haar schuldbekentenis over de betrokkenheid van de Antwerpse politie bij de jodenvervolging – waarover morgen op deze blog meer – om verdere stappen te ondernemen als wiedergutmaching. Men denkt daarbij aan… het inrichten van een studiedag. Die dag mag er natuurlijk komen, maar belangrijker nog lijkt ons dat de partijen die deel uitmaken van de Antwerpse bestuursmeerderheid hun volle gewicht gebruiken om een wet te stemmen die organisaties als Blood and Honour verbiedt. Het zal menige burger en ‘burgervader’ een rustiger nacht en dag bezorgen.

00:09 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

Blood and Honour-megaconcert: slechte beurt voor Blood and Honour Vlaanderen

BHISD2007MarecIn Het Nieuwsblad op Zondag en De Morgen vonden we een tamelijk uitgebreid verslag terug van de Blood and Honour-bijeenkomst in Wolfsdonk (Aarschot). In andere kranten (Gazet van Antwerpen, De Standaard) weinig of (Het Laatste Nieuws…) niets. Ook geen verslag  meer in Het Nieuwsblad, spijts niet iedereen in de gelegenheid is de zondageditie van die krant te kopen, maar wel nog een leuke cartoon van Marec (illustratie 3, klik op de cartoon voor een grotere afbeelding). Vanuit de ‘concertzaal’ kregen we geen verslag te lezen. Logisch: al wie zich bekendmaakte als pers werd vlug buitengewerkt. Foto's maken was niet toegelaten, ook niet voor wie waarvan men zeker was dat het geen infiltrant was. Gelukkig was er nog Onze Man In De Kast.

Hij heeft vanuit zijn schuilplaats natuurlijk niet alles kunnen zien. Om praktische redenen, en voorts omdat er nogal wat sigarettenrook hing in de ‘concertzaal’. Ook Blood and Honour’ers hadden er last van zodat quasi niemand alle optredens heeft bijgewoond. Wel werd snel duidelijk dat het Duitse Kommando Skin niet kon komen opdagen, en dan maar vervangen werd door het Vlaamse Kill Baby Kill. Een groep rond Dieter Samoy die nog een rechtszaak wacht over zijn aandeel in de zaak van een Vlaamse rasta en een zwarte Parijzenaar die vorig jaar op enkele meters van de Brugse kroeg De Kastelein in elkaar geklopt werden.

Sterk geapprecieerd was de Engelse groep Avalon. Jongens die er ook al bij waren op het Blood and Honour-feestje op 12 augustus 2006 in Hever (Boortmeerbeek) en op de affiche stonden van de Ian Stuart Donaldson-memorial op 21 en 22 september dit jaar in Engeland. Sommige Blood and Honour’ers bekloegen zich achteraf geen covers van Skrewdriver – de groep van Ian Stuart Donaldson – gehoord te hebben, maar er werden wel degelijk covers van Skrewdriver gespeeld. Faustrecht bijvoorbeeld speelde Back with a bang, en Whitewash bracht I don’t like you. Tot tweemaal toe zelfs.

Dat alles rustig zou verlopen zijn, zoals de media bericht hebben, is een fabeltje. Misschien en gelukkig maar was het buiten het festivalterrein nog vrij rustig. Op het festivalterrein zelf waren er regelmatig kleine vechtpartijen, vooral door het grote drankverbruik. En soms was het niet duidelijk wie aan het vechten was en wie probeerde het vechten te stoppen. Zo werd een bekend lid van de Engelse Blood and Honour-ordedienst die probeerde zo’n vechtpartij te stoppen door een Nederlandse Blood and Honour’er aanzien als één van de vechtjassen en kreeg onze Engelse ‘vriend’ een paar slagen die niet voor hem hadden mogen bedoeld zijn. Het was me een zooitje!

Het probleem was een recente “reorganisatie” – de uitdrukking is van een Antwerps kopstuk van Blood and Honour Vlaanderen, fervent supporter van Germinal Beerschot Antwerpen – waardoor Engelse en Nederlandse ‘kameraden’ moesten gevraagd worden om in een T-shirt van Blood and Honour Vlaanderen de ordedienst uit te maken. Sommigen van hen kende men niet zo goed, en vooral Nederlanders onder hen hadden last van overmatig verbruik van Belgisch bier. Toch werd erger voorkomen door aan de ingang van de kantine de wapens af te nemen die een aantal concertgangers droegen.

Blijft: het hoge drankverbruik, het drankmisbruik. “Something needs to be done about the drinking”, verzuchtte meer dan één Blood and Honour’er. Het was – ondanks uitdrukkelijke ordewoorden – overigens ook al een probleem bij de SS-herdenking in Lommel op 10 maart. Het zorgde er nu mee voor dat tijdens een minuut stilte die men ter ere van Blood and Honour-stichter Ian Stuart Donaldson wilde houden, sommigen hun mond niet heel even konden houden. “Fuckheads who can’t even keep their drunk shitholes quite for a fucking minute for a true white hero”, luidt dat dan in termen van Blood and Honour’ers.

“Not the best gig I have been to”, was een commentaar dat Onze Man In De Kast regelmatig opving. Niet alles was echter negatief. Nogal wat mensen waren tevreden op dit Blood and Honour-concert ‘nieuwe gezichten’ te hebben gezien. Maar het negatieve commentaar overheerste. In zoverre zelfs dat het forum op de Blood and Honour-website over Wolfsdonk om 20.07 uur gisterenavond gesloten werd. “There is nothing to be gained by pointing fingers and throwing around accusations.” De problemen die er waren moeten en zullen besproken worden met Blood and Honour Vlaanderen, luidt het. Om te besluiten met: “We do not need anymore drama on this so deal with it privatly as the movement goes further afield than Flanders.”

Terwijl Blood and Honour Vlaanderen zich met een megaconcert beter had willen positioneren binnen de internationale neonazi-scène, werd het een afgang voor Blood and Honour Vlaanderen.

00:04 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

29-10-07

Blood and Honour-megaconcert: The day after

BHISD2007Morgen op deze weblog.
Met hoevelen waren ze in Wolfsdonk?
Welke groepen speelden er?
Lo
ve, peace and understanding?
Het eindoordeel van de concertgangers.

18:07 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

Gedaan met spelen in Schoten

De ene keer komen ze in Schoten (al te) goed overeen tussen de CD&V/N-VA, Open VLD en SP.A-meerderheid (foto 1: het Schotens schepencollege) en het Vlaams Belang: herinner je het huwelijk dat VB-gemeenteraadslid Tim Willekens mocht afsluiten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20071008). De andere keer zit het er bovenarms bovenop. Vorige donderdag was het weer van dat laatste.

De gemeenteraadsleden van het Vlaams Belang stapten al bij het eerste agendapunt op. De goedkeuring van het verslag van de vorige zitting is als eerste punt nochtans normaal slechts een formaliteit, maar fractieleidster Marie-Rose Morel was het er niet mee eens dat de gemeenteraadsleden op de vorige gemeenteraadszitting de deontologische code voor het gemeentepersoneel van Schoten zou hebben “goedgekeurd”, of “vastgesteld” zoals het ook staat op de gemeentelijke website. Volgens Morel had de gemeenteraad van dit reglement enkel “akte genomen”.

Marie-Rose Morel (foto 2: een paar dagen terug buitengedragen op de gemeenteraadszitting van Wezembeek-Oppem) was er achter gekomen dat je in zo’n deontologische code met wat slechte wil iets kan inschrijven over een hoofddoekenverbod voor het gemeentepersoneel. In de op de gemeenteraadszitting van 27 september – we zullen maar een neutraal woord gebruiken – “besproken” deontologische code staat echter geen woord over enig hoofddeksel. De Schotense bestursmeerderheid hield vol dat op 27 september de deontologische code wel degelijk was “goedgekeurd”.

Marie-Rose Morel beweerde van niet, en gemeenteraadsvoorzitter Paul Valkeniers (foto 3, Open  VLD, broer van VB-kamerlid Bruno Valkeniers) stelde daarop een stemming voor in de gemeenteraadszitting voorbije donderdagavond. Maar dat – ons inziens toch redelijk voorstel – kon Marie-Rose Morel niet vermurwen. Ze gaf teken aan de hele VB-fractie om de gemeenteraadszitting te verlaten, zei klacht neer te leggen bij de gouverneur, en het gemeentepersoneel op haar manier over de deontologische code en de behandeling ervan in de gemeenteraad te informeren.

Overigens is het ook uit met het gedoe dat een (VB-)gemeenteraadslid huwelijken mag afsluiten in Schoten. Een paar maanden terug had de Schotense gemeenteraad zich in een voor het publiek gesloten zitting akkoord verklaard dat niet de burgemeester of een schepen een huwelijk zou afsluiten, maar een gemeenteraadslid. Een VB-gemeenteraadslid en een ander gemeenteraadslid zouden elk een bevriend koppel mogen huwen. Daarvoor moest wel de wetgeving naar de hand gezet worden. Er moest verklaard worden dat de burgemeester, de schepenen en alle oudere gemeenteraadsleden die dag verhinderd waren om een huwelijk af te sluiten. Maar goed, Belgen zijn arrangeurs.

Burgemeester Harrie Hendrickx gaat nu het tweede koppel dat door VB-gemeenteraadslid (en -personeelslid) Tim Willekens zou gehuwd worden, zelf huwen. De afspraak was immers dat de gemeenteraadsleden niet te koop zouden lopen met hun inzet als Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Zoals ook niet de burgemeester en schepenen om de haverklap moeten laten weten welke titel ze voeren. Maar al bij het eerste huwelijk liet Tim Willekens zich op de Grote Markt fotograferen met het gehuwd koppel, zelf een geelzwarte sjerp van schepen om het lijf. De foto kwam in Gazet van Antwerpen terecht, en op de weblog van Marie-Rose Morel (en op de AFF-weblog), en dat was er teveel aan. Gedaan ermee.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel |  Facebook | | |  Print

28-10-07

Halloween in Edegem

Halloween-2Halloween is een griezelfeest dat wereldwijd op 31 oktober wordt gevierd. In Edegem, bij Antwerpen, vieren ze dit jaar Halloween echter op 3 november. Allez, de Vlaams Belang-afdeling dan toch. Maar er zal gegriezeld worden, dat staat vast.

De VB-afdeling van Edegem heeft een lange traditie van griezelen. Jarenlang kopstuk van de plaatselijke VB-afdeling was immers Xavier Buisseret. Buisseret, taxichauffeur van beroep, was vanaf de jaren 60 actief in de extreemrechtse, als privémilitie veroordeelde, Vlaamse Militanten Orde (VMO). Van april 1974 tot oktober 1977 nam hij er zelfs de leiding van waar. Even tevoren, in 1973, had hij zich nog onderscheiden als lid van een VMO-commando dat het stoffelijk overschot van priester-collaborateur Cyriel Verschaeve clandestien van Oostenrijk naar Vlaanderen overbracht. ‘Operatie Brevier’. Tussen 1977 en 1979 gaf Buisseret samen met negationist Siegfried Verbeke en de in hetzelfde bedje zieke latere VB-senator Roeland Raes het tijdschrift Haro uit. Een multimedia-aanpak avant la lettre want behalve hele epistels om twijfel te zaaien over het uitmoorden van Joden door de nazi’s, verspreidde Haro ook bandopnames van toespraken van Hitler, Goebels en Göring. Even na de oprichting van het Vlaams Blok werd Buisseret er propagandaleider en chef van Jongeren-Aktief, de voorloper van de Vlaams Belang Jongeren.

In het maandblad van het Vlaams Blok vulde Xavier Buisseret als ‘XA4’ een rubriek waarin hij schuin tegen de dingen aankeek. Zéér schuin. Hij schuimbekte er over homo’s en wat nog allemaal niet. Eén van zijn ‘betere’ vondsten was zijn voorstel om de propaganda-afdeling van de partij om te dopen tot Nationaal Secretariaat Dienst Algemene Propaganda. Afgekort geeft dit NSDAP, ook welbekend onder een andere benaming (zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaalsocialistische_Duitse_Arbeiderspartij). In 1995 was Buisseret één van de straatvechters die tot VB-parlementslid verkozen werd. Buisseret moest zich regelmatig voor de rechtbank verantwoorden: voor zijn aandeel bij de VMO, voor het verspreiden van anti-joodse stickers, voor het fysiek aanvallen van een homo, en voor het afranselen en bestelen van een vijftienjarige Marokkaanse jongen. Soms werd hij hiervoor vrijgesproken, soms werd hij hiervoor veroordeeld. In 1977 werd Buisseret veroordeeld voor pedofilie omdat hij twee minderjarige meisjes, dochters van een partijlid, had aangerand in het VB-partijsecretariaat. Buisseret werd voor vijf jaar uit zijn burgerrechten ontzet, en nam ontslag als parlementslid (zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=29H7_jnG6yg).

Buisseret woont intussen niet meer in Edegem. Zijn partner in crime bij Jongeren-Aktief, Veerle Dillen (dochter van…), werd laatst gesignaleerd als restaurantuitbaatster en ongehuwde moeder (zie:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050913). Xavier Buisseret was dan wel het bekendste VB-lid in Edegem, de ambities om het waar te maken in de gemeentelijke politiek liet hij over aan zijn toenmalige echtgenote. In de gemeenteraad van Edegem telt de VB-fractie tegenwoordig vijf van de achtentwintig leden. Om de partijwerking wat op te vrolijken organiseert het VB volgende zaterdag een halloweenavond (illustratie). “De grafdeuren gaan open om 19 uur”, er is onder meer een “heksenaperitief” voorzien, en er kan gegriezeld worden met de verschijning van Gerolf Annemans en Marie-Rose Morel als sprekers. Beiden zeer verwonderd daar samen te zijn, maar het is dan ook een griezelavond. “Aangepast kledij is gewenst, niet verplicht.”

09:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel, annemans |  Facebook | | |  Print

27-10-07

Blood and Honour-megaconcert: opnieuw in Wolfsdonk (Aarschot)

BHISD2007Het ’meetingpoint’ waar de neonazi’s deze middag waren afgesproken, was het Q8-tankstation langs de autostrade Turnhout-Antwerpen in Ranst. Een uur vóór de eigenlijke afspraak hadden er zich een tweehonderdtal extreemrechtse skinheads verzameld, vooral Duitse. Een dik uur later was hun aantal aangegroeid tot een vijfhonderdtal. Nu ook met Nederlandse ‘kameraden’. Vandaar werd richting Aarschot gereden. 

In de voetbalkantine van het Aarschotse gehucht Wolfsdonk vond vorig jaar, op 9 september, al een Blood and Honour-concert plaats. Eén van de groepen die vandaag op het programma staat, het Duitse Kommando Skin, stond vorig jaar ook al op de affiche in Aarschot/Wolfsdonk. Nu is er op het terrein bij de kantine een grote tent neergepoot. De tent kan een 1 000 man onderdak bieden. Volgens Onze Man In De Kast zijn er momenteel een 6 à 700 neonazi’s in de tent, en ziet het er in de café’s in de verre omgeving letterlijk én figuurlijk zwart van het volk.
Een VTM-cameraploeg die een sfeeropname wilde maken van het concert werd na één minuut door de Engelse ordedienst aangemaand hun biezen te pakken. Ook bij interviews met buurtbewoners, op het privaat terrein van die buurtbewoners, kwam de Engelse Blood and Honour-ordedienst de televisieploeg lastigvallen. Het terrein voor het concert is gehuurd met het oog op... een verjaardagsfeestje. Alleen was er niet bij verteld wiens verjaardag. Noch dat er een toch wat apart volk op af zou komen.

Updates volgen aansluitend op dit bericht. 

17:09 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

Blood and Honour-megaconcert: Belgische veiligheidsdiensten verwachten 2 000 neonazi's, maar zeggen machteloos te staan

BHISD2007Gisteren brachten alle on line versie van de kranten, en ook van Knack, het bericht dat volgens het AFF vandaag een megaconcert wordt verwacht van Blood and Honour Vlaanderen. De meeste in de versie die het persagentschap Belga maakte van ons persbericht, persbericht dat je gisteren hier quasi integraal kon lezen. Het opmerkelijkste bericht in de gedrukte kranten vandaag staat in Het Nieuwsblad.

De krant slaagt erin om haar berichtgeving volledig op te hangen aan informatie die het haalde bij de Belgische veiligheidsdiensten. Het blijkt dat niet enkel het AFF aanduidingen heeft dat gemikt wordt op 2 000 concertgangers. Ook de Belgische veiligheidsdiensten denken eraan. Ze zullen daar ook wel deze weblog lezen, maar we nemen aan dat ook zij indicaties hebben dat op dat aantal gemikt wordt. Of het gehaald wordt, is natuurlijk nog wat anders. Het laatste Blood and Honour-concert in ons land, weliswaar georganiseerd door de Combat 18-tak, mikte op een 1 000-tal bezoekers maar kreeg maar een 150-tal skinheads en ander tuig op de been (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070905 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070907).

Maar vandaag is het de beurt aan de traditionele tak van Blood and Honour om een concert in te richten. “En ze zullen met meer zijn dan tijdens eerdere gelijkaardige feesten”, citeert Het Nieuwsblad een bron bij de Belgische veiligheidsdiensten. “Ze zouden wel eens met 2 000 kunnen zijn, is de verwachting. 2007 is voor de aanhangers van Blood and Honour dan ook een – zoveelste – symbolisch jaar. Het is vijftig jaar na het geboortejaar van Ian Stuart Donaldson. De Brit was de oprichter van de racistische band Skrewdriver en werd nadien de leider van Blood and Honour. In 1993 is hij om het leven gekomen tijdens een auto-ongeval, hoewel zijn aanhangers altijd zijn blijven volhouden dat het een moordcomplot was.”

Waar de informatie van de Belgische veiligheidsdiensten en Het Nieuwsblad uiteenloopt met die van het AFF is dat “volgens de eerste geruchten” het concert zou plaatsvinden in sporthal De Groene Meersen in Zedelgem bij Brugge. "Maar dat bleek een afleidingsmanoeuvre.” Volgens ons was het géén gerucht noch afleidingsmanoeuvre. We hebben gisteren onze bron nog eens nagetrokken, en eind augustus is er wel degelijk een poging geweest om dat sportcomplex bij Brugge te huren met het oog op het Blood and Honour-concert van vandaag. Onze bron is overigens niet actief in het Blood and Honour-milieu. Wij hebben daar geen vrienden.

Maar goed. Volgens de Belgische veiligheidsdiensten en Het Nieuwsblad zouden de organisatoren “nu uitwijken naar een plek in de buurt van Ranst. De skinheads kennen de streek daar al een beetje, want ze kwamen eerder ook al samen in Mechelen en Weelde.” Het lijstje daar bekende plaatsen is echter nog langer: ook Vremde, deelgemeente van Boechout, waar op 4 maart 2006 het beruchte concert plaatsvond waar een VTM-cameraman in elkaar werd geslagen, ligt er in de buurt. En Lier, waar op 14 juli een Blood and Honour-feestje in besloten kring plaatsvond (zie het tweede artikel hieronder). Alleszins ligt het ‘meetingpoint’ waar vandaag vanaf 13 uur verzamelen wordt geblazen om de weg te wijzen naar de ‘concertzaal’ op het kaartje als je even gaat zoeken waar Ranst ligt (zie: http://maps.google.be/maps?q=Ranst,+Belgium&ie=UTF8&ll=51.185369,4.511261&spn=0.123307,0.346756&z=12&om=1). 

Een laatste keer over naar het artikel in Het Nieuwsblad vandaag: “Volgens de veiligheidsdiensten is het heel moeilijk om in te grijpen. ‘De skinheads gedragen zich als brave jongens, zolang ze zich op de openbare weg bevinden. Ze begaan zelfs geen parkeerovertredingen. Maar eens binnen, komt hun extremistische, racistische gedachtengoed naar boven.’” Dat is nu eens iets dat we niet begrijpen. Stel dat een politiedienst op de hoogte is van de moordplannen van een Al Qaida-aanhanger. Zouden de politiediensten dan wachten tot die moordplannen zijn uitgevoerd, met als bezwarende omstandigheid dat ze plaatsvinden op een ‘privé-feestje’? Neen, toch niet. Daarom: de wetgeving tegen het racisme en negationisme moet onverkort toegepast worden. Ook als het om een Blood and Honour-feestje gaat. Hopelijk is het waarschuwingsbord dat we langs één van de invalswegen van Ranst vonden (foto 3) niet enkel bedoeld tegen dieven.

08:22 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

Blood and Honour-megaconcert: Spirit dient haar wetsvoorstel om Blood and Honour-groepen te verbieden terug in

BHISD2007Eerder dit jaar diende toenmalig Kamerlid Koen T’Seyen een wetsontwerp om organisaties als Blood and Honour te verbieden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070318). Het wetsontwerp botste op kritiek van CD&V-justitiespecialist Tony Van Parys, en het VB kreeg al de schrik dat men daarmee háár partij wilde verbieden. Het VB vroeg en verkreeg de verzending van het wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State.

Met de ontbinding van het parlement in het vooruitzicht van de verkiezingen van 10 juni is sindsdien niets meer vernomen van het wetsontwerp.
Spirit-senator Geert Lambert zal het wetsontwerp van Koen T’Sijen dat racistische organisaties wil verbieden nu opnieuw indienen. Lambert vindt het belangrijk dat “bijeenkomsten waarop de grofste racistische en antisemitische boodschappen worden verspreid, kunnen worden verboden. Het blijft immers niet bij propaganda: de jongste jaren was er ook sprake van racistisch geweld na neonazi-feestjes. In Brugge werd een jonge Gabonees dodelijk verwond, in Tienen werd een Slovaakse jongen neergestoken. En ook bij Hans Van Themse werden MP3’s gevonden die oproepen tot racistisch geweld.” Lambert vervolgt: “Vier jaar geleden al verklaarde de minister van Binnenlandse Zaken dat Blood and Honour op de lijst van ‘te volgen’ organisaties stond. In Duitsland werd deze organisatie reeds zeven jaar geleden buiten de wet gesteld. In Vlaanderen komt de organisatie nog steeds ongehinderd feestjes geven waarop geweld tegen joden en allochtonen verheerlijkt wordt. Vlaanderen wordt zo het Mekka van de Europese neonazi’s. Dat kunnen we als democraten niet tolereren. Ik wil in elk geval niet de andere kant opkijken.”

Het wetsontwerp-T’Seyen botste echter ook op kritiek van de Liga voor Mensenrechten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070414). Hopelijk brengt het advies van de Raad van State duidelijkheid over wat kan en hoe het desgevallend wél moet. Het standpunt van het Anti-Fascistisch Front (AFF) is duidelijk: we juichen een wetsontwerp om racistische organisaties te verbieden toe. We doen daarmee trouwens niet meer dan sommige andere Europese landen doen (Duitsland, naar verluidt ook Spanje) of van plan zijn te doen (Nederland). Maar dat belet niet dat met de wettelijke middelen die nu al voorhanden zijn (wetgeving tegen het racisme en negationisme, wetgeving op de ordehandhaving, wetgeving op het inrichten van optredens…) nu reeds de kwalijkste uitspattingen van groepen als Blood and Honour kunnen aangepakt worden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070322).

08:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

Blood and Honour-megaconcert: Blood and Honour Vlaanderen is er klaar voor.

BHISD2007BBQ5Onze Man is zich aan het verstoppen in één van de kasten van de 'concertzaal' die Blood and Honour Vlaanderen dan toch heeft kunnen huren voor deze namiddag en vanavond. Waar kunnen we nog niet verklappen, maar het is niet West-Vlaanderen geworden waar eerst naar een zaal is gezocht. Nog even geduld. Het artikel van Onze Man In De Kast volgt, :-).

Foto 1: Ian Stuart Donaldson, ter ere van wie het concert vandaag plaatsvindt. Foto 2: de affiche voor vandaag, klik eenmaal op de illustratie voor een grotere afbeelding. Foto 3: de barmannen tijdens het 11 juli-feest dat Blood and Honour Vlaanderen dit jaar organiseerde... op 14 juli (quatorze juillet). Intussen is ook bekend waar: in een Lierse parochiezaal. "Een keurig geklede man, helemaal geen skinhead, vroeg in de loop van de maand mei om de zaal op die bewuste dag te huren voor een familiefeest met barbecue." De barbecue vond inderdaad plaats, alleen heet dat in die kringen een braai. Er schoven een 120-tal Vlamingen aan en een 30-tal "trouwe vrienden" uit Duitsland, Engeland en Nederland. Wat de "keurig geklede man" er niet bij had verteld aan de zaaluitbater was dat er ook nog een zware fuif met skinheads aan vasthing die tot vier uur 's ochtends duurde. Er traden drie groepen op, waaronder het Duitse Frontstadt dat, naast eigen nummers, covers bracht van Ian Stuart Donaldsons Skrewdriver en van de in Duitsland verboden Landser.

De politie was vooraf op de hoogte en vroeg de zaaluitbater "om zelf niets te ondernemen tegen de skinheads". De politie ondernam echter ook niets. "Gelukkig is alles rustig gebleven", zei hoofdcommissaris Werner Cazaerck achteraf. "Binnen in de zaal... De ramen waren afgeplakt, de grond zag helemaal zwart en kleefde van het bier", stelde de zaaluitbater na afloop van het feestje vast. Dat Frontstadt (de in Duitsland verboden) muziek van Landser speelde, achterhaalde niet de Lierse politie maar bracht Blood and Honour Vlaanderen zelf uit.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

26-10-07

Blood and Honour-megaconcert, gaat het feest door of trekken Dewael en Onkelinx de stekker uit?

BHISD2007russ2007-01Morgen, zaterdag 27 oktober, wordt in Vlaanderen een megaconcert verwacht van Blood and Honour. De plaats zal naar gewoonte pas in de loop van de dag duidelijk worden. Zeker is dat de organisatoren sporthal De Groene Meersen in Zedelgem bij Brugge, die desgevallend plaats biedt aan meer dan 2 000 concertgangers, hebben willen huren. Door de waakzaamheid van een medewerker ter plaatse is dit verhinderd.

We herinneren eraan dat het Anti-Fascistisch Front op 9 augustus 2007 hierover reeds de ministers van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael en van Justitie Laurette Onkelinx, samen met regeringsformateur Yves Leterme, aanschreven heeft (zie:  http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070809 en http://yelloman1.blogspot.com/2007/08/opnieuw-blood-honour-concert-in.html). Alle drie vervullen Dewael, Onkelinx en Leterme nog steeds dezelfde functie. Hopelijk hebben ze tussendoor de tijd gevonden om de gepaste maatregelen te nemen, zijnde de facto te verhinderen dat het concert kan doorgaan.

Blood and Honour is een in verschillende landen actieve organisatie opgericht in 1987 door de zes jaar later bij een auto-ongeluk overleden zanger van Skrewdriver, Ian Stuart Donaldson. De naam van de organisatie is ontleend aan de slogan van de Hitlerjugend Blut und Ehre, zoals ook terug te vinden is op een mes dat ten huize Hans Van Temsche gevonden werd. Het concert dat morgen georganiseerd wordt is een eerbetoon aan Ian Stuart Donaldson.

Alhoewel hopeloos klein, maar met een sterke internationale mobilisatiekracht, zijn in Vlaanderen twee strekkingen binnen Blood and Honour aanwezig. Er is de door de moederorganisatie erkende Blood and Honour Vlaanderen, die het concert van morgen inricht, en er is de radicalere Combat 18-vleugel waarvan de Vlaamse afdeling bijzonder marginaal is maar de Duitse afdeling op 14 oktober 2006 een concert in Weelde, deelgemeente van Ravels, inrichtte dat 2 000 volgelingen lokte.

Combat 18 kampt met een vertrouwenscrisis nadat bleek dat hun organisator Sebastian Seemann de inkomsten van de concerten in Weelde en elders voor zich heeft gehouden, en in ruil voor bescherming informatie over Combat 18 heeft doorgegeven aan de Duitse staatsveiligheid. Waren op de vorige concerten van de traditionele vleugel van Blood and Honour Vlaanderen – Vremde (Boechout), Hever (Boortmeerbeek), Wolfsdonk (Aarschot) en Mechelen – telkens ‘maar’ een paar honderd mensen aanwezig, mikt Blood and Honour Vlaanderen deze keer op evenveel concertgangers als de concurrentie in Weelde verzamelde.

Maar liefst tien groepen zijn immers aangekondigd voor morgen, waarvan een aantal eerder al optraden bij concerten van Combat 18. Het verschil in muzikale smaak bij beide strekkingen is niet zo groot. Tien groepen, en de capaciteit van de beoogde zaal in Zedelgem kennend, de verwachtingen van de organisatoren zijn dus groot. De verwachtingen van het Anti-Fascistisch Front ten aanzien van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie zijn navenant.

In het verleden beperkte de aanwezigheid van politiediensten zich tot het zien of het buiten rustig bleef. Dat een VTM-cameraman binnen gemolesteerd werd (in Vremde) zagen de politiediensten niet. Dat allochtonen (in Mechelen) lastig gevallen werden door Nederlandse Blood and Honour-concertgangers noopte de politie enkel tot het begeleiden van de auto’s van de Blood and Honour-leden na afloop van het concert richting autostrade. De vraag of er in de concertzaal geen overtredingen waren op de wetgeving tegen het racisme en het negationisme, of de ‘artiesten’ en de organisatie conform de wetgeving zijn op het organiseren van concerten, werd nooit gesteld.

De minister van Binnenlandse Zaken stelde dat er wetgeving nodig is om organisaties als Blood and Honour te verbieden. Een parlementair initiatief terzake strandde in het zicht van de verkiezingen van 10 juni, met een door het Vlaams Belang gevraagde, en daarna door andere partijen ondersteunde, verwijzing naar onderzoek van het voorstel-T’Seyen naar de Raad van State. Sindsdien hebben we niets meer gehoord van het voorstel. Maar ook binnen het bestaand wettelijk kader zijn er mogelijkheden om de organisatie van een haat uitdragend concert te verhinderen.

Dat de politiediensten niet zouden kunnen optreden omdat het een privé-feest is, is larie en apekool. Sinds wanneer kunnen politiediensten niet optreden als ze ernstige aanwijzingen hebben dat een misdrijf gepleegd gaat worden? De muziek die we kennen van negen van de tien voor morgen geprogrammeerde groepen heeft als gemeenschappelijk kenmerk aan te sporen tot haat ten overstaan van Joden, vrijmetselaars, de multiculturele samenleving en al wie voor ‘vrijheid, gerechtigheid en broederlijkheid’ is. Moeten we wachten tot de zaak weer ontspoort of zorgt een ‘beter bestuur’ ervoor dat Vlaanderen morgen bespaard wordt van de schandvlek van een vrijhaven te zijn voor een internationale neonazi-bijeenkomst?

Meer info:

• Blood and Honour: wie zijn ze, en wat doen ze?: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070828
• Blood and Honour: wat drijft hen, en wie zijn hun vrienden?:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070829
• Blood and Honour: wie halen ze naar hier?:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070830
• Problemen bij Combat 18 en Blood and Honour Vlaanderen:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070907

08:56 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

24-10-07

EXTREEM-RECHTS MAAKT ZICH BELACHELIJK


Zoals aangekondigd werd afgelopen zondag in Brugge gedemonstreerd door een bont allegaartje van extreem-rechtse activisten. De volksnationalistische wandeling door de Brugse binnenstad, georganiseerd door de 'Vlaamse Jongeren Westland' (VJW), werd zowaar opgeluisterd met het gebruik van de slogan "Eigen Volk Eerst". Dat we dat nog mogen meemaken! Of ze daar bij het Vlaams Belang mee kunnen lachen is zeer twijfelachtig. De verhoudingen tussen het 'burgerlijke' VB en de echte 'radicalen' van de VJW zijn niet echt ok te noemen. Boegbeelden Dewinter en Vanhecke mogen dan nog Brugse roots hebben. VB-kopstukken werden er zondag dan ook niet gespot.

Voor de betoging daagden, ondanks de 'brede mobilisatie', amper 60 à 70 actievoerders op. Zoals gebruikelijk bij radicaal rechtse gelegenheden als deze, bestond een aanzienlijk deel van de demonstranten uit naziskinheads.

Onder de betogers ook een tienkoppige delegatie van het Waalse 'Nation', zoals steeds paraat als er 'en bloc' aan de uiterst rechtse kant van de straat wordt gemarcheerd. Of die copains veel verstaan zullen hebben van de 'strijdrede' van VJW-kopstuk Pieter Van Damme waarin 'de Nederlandse volkstaal' werd verdedigd tegen het immer oprukkende Engels is maar zeer de vraag.

Dat de realiteit sterker is dan fictie mocht een reporter van de 'Brugse Stadsomroep' - een lokale vrije radio - ter plaatse ondervinden. Toen hij één van de extreem-rechtse demonstranten wou interviewen werd die na enkele seconden de mond gesnoerd en van de microfoon weggehaald door Eddy Hermy, één van de organisatoren. Een wat onhandige move in de marge van een betoging waarin de leuzen "vrijheid" en "vrijheid van meningsuiting" niet van de lucht waren.

Diezelfde Hermy, ex-VMO'er en ondanks zijn gevorderde leeftijd blijkbaar een leidend figuur bij de Vlaamse 'Jongeren', corrigeerde ook gretig Pieter Van Damme tijdens een tweede poging van de Stadsomroep tot interview. Hermy fietste 'leider' Van Damme helemaal naar de achtergrond tijdens zijn hilarische interventie. Een wat late carrière als stand-up comedian zit er dus nog altijd in.

De tegenbetoging georganiseerd door Blokbuster had - gelukkig maar - heel wat meer succes. Zo'n 300 anti-fascisten waren aanwezig. De Brugse politie hield beide betogingen van elkaar gescheiden. Er werden geen incidenten gemeld.

Wie de gehele zaak, de twee 'bijna - interviews' en de interventies van Hermy in 't bijzonder, wil beluisteren verwijzen we erg graag naar de onderstaande webpagina.

Helieve wel uw hevoel veur Westvloms bov'n 't aolen om 't àl goe te verstaone.

http://www.stadsomroep.com/detail.asp?NUM=22998

09:03 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vjw, vb, naziskinheads |  Facebook | | |  Print

22-10-07

WAAR IS DE POEN?


Het felgeplaagde Belgische Front National (FN) zit op droog zaad. De partij, of wat er van overblijft na de breuk tussen voorzitter Daniël Féret en de rest van de 'partijleiding', ziet de broodnodige overheidsdotatie nog lang niet gedeblokkeerd.

In het kader van het onderzoek naar de financiële malversaties bij het FN vond enkele dagen geleden, voor de zoveelste maal, een huiszoeking plaats bij Daniel Féret, inmiddels ex-partijvoorzitter-voor-het-leven.

Precieze aanleiding tot de recentste huiszoeking is de dubieuze aanschaf van een appartement in Bray-Dunes, een kustgemeente net over de grens met Frankrijk, op spuwafstand van De Panne. Féret (foto) zou het vastgoed met zijn vriendin Audrey Rorive gekocht hebben met overheidsgeld dat de partijwerking toekwam. Waar of niet; Féret heeft in die bewuste flat sinds kort zijn domicilie.

Vorig jaar kwam Féret op exact dezelfde wijze in opspraak. Toen wegens de aanschaf van een villa in de provence. Een 'onderkomen' dat allerminst voor partijdoeleinden bedoeld was. Hiervoor werden ook al partijfinanciën ingezet als we Féret's tegenstanders mogen geloven.

Het Front National - dossier wordt deze week woensdag opnieuw door de: 'Controlecommissie voor de boekhouding van politieke partijen' bekeken. Wat er precies in dat dossier staat -en vooral wat nièt- is niet duidelijk. Het FN heeft in ieder geval nagelaten om haar financieel rapport voor 2006 in te dienen. Alle rekeningen van de partij zijn en blijven bijgevolg geblokkeerd. De fiscus wil, weinig verwonderlijk, eerst een deel van de FN-dotatie recupereren die Féret voor eigen rekening gebruikt heeft.

Meer info & achtergrond over de onnavolgbare handel en wandel van D. Féret op de site van de collega's van RésistanceS: www.resistances.be

21:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fn, feret, overheidsdotatie |  Facebook | | |  Print

BLAUW, BRUIN, DONKERBLAUW


De Lijst Dedecker (LDD) -de zelfverklaarde "partij van het gezond verstand"- mag alweer een misnoegd gemeenteraadslid van het Vlaams Belang (VB) verwelkomen in haar uitdeinende rangen. Dit weekend ging het om
Aisha Van Zele, uit Lokeren. Het is niet haar eerste partijpolitieke overstap zo blijkt. Zij ruilde halfweg 2006 de VLD  in voor het Vlaams Belang. Drie partijkaarten op anderhalf jaar tijd; faut le faire!

 
Van Zele - 22 lentes - zag haar overstap van vorig jaar beloond met een zitje in de Lokerse gemeenteraad. Nu stapt ze van het VB over naar LDD. Naar eigen zeggen wegens zwaar teleurgesteld in de partij van Dewinter en Co"Ik zocht al vóór de verkiezingen toenadering" aldus het overstappende gemeenteraadslid. Ex-VB'er en parlementslid Jurgen Verstrepen is het brein achter de transfer.
 


Tot zover niets bijzonder aan de hand; met al de mandatarissen van tweede, derde en vierde rang van het VB (en de VLD) die onlangs aansloten bij Jean-Marie Dedecker en zijn winnend team, kan je intussen al enkele voetbalploegen samenstellen. Wat maakt deze overstap dan zo bijzonder of anders dan de rest?
 

Aisha Van zele is een "kleurlinge", zoals ze het zelf in redelijk oudmodisch Nederlands stelt. Als persoon van allochtone origine, geboren in Sri Lanka en geadopteerd door Vlaamse ouders, vond ze duidelijk haar draai niet bij het VB als we het persbericht lezen.
 

Van Zele: "Het Vlaams Belang is niet meer de partij die het was en zou moeten zijn in vergelijking met een jaar geleden. Het extremisme intern is weer merkbaar en als kleurlinge ondervond ik meer en meer weerstand. Als mandataris voelde ik dit aan en kon zo niet verder werken. Het Vlaams Belang wil geen vooruitgang meer en ik ben niet in de politiek gestapt om eeuwig in de oppositie te zitten".
 

Een 'kleurling' die, als mandataris van het VB (!), zich openlijk beklaagt over extremisme en de weerstand tegen haar persoon wegens een andere huidskleur...  Toegegeven, 't is eens iets anders. 

Van Zele verwoordde haar compatibiliteit met het volksnationalisme van het VB als volgt:
"Vlaming zijn heeft niks met kleur te maken maar met het delen van gemeenschappelijke waarden en normen binnen een samenleving en dat is eveneens de boodschap van het Vlaams Belang. Tegenkantingen verwacht ik dan ook vooral van het linkse front, en natuurlijk ook van diegenen die zich aangesproken voelen en die er op hun beurt ook geen flauw benul van hebben waar het Vlaams Belang precies voor staat. Het begrip “racist” wordt hier in Vlaanderen trouwens veel te snel onterecht en veel politici. Het Vlaams Belang heeft zijn nek uitgestoken voor mij en dat bewijst veel. Ik zal dan ook mijn nek uitsteken voor het Vlaams Belang." (1)
 

Achteraf bekeken kwam de tegenkanting dus allerminst van links. Eén van haar doelstellingen als gemeenteraadslid was, zet je schrap, werk te maken van:"een stad waar je als jonge vrouw een wandeling kan maken zonder irritante fluitsignalen of getrompetter van auto’s". Yeah, right!
 

Het loont in ieder geval de moeite om die pagina op de website van VB-Lokeren eens te checken, nu ze nog on line is. In het licht van de recente gebeurtenissen is dat hoogst vermakelijke literatuur.
 

Website VB - Lokeren:

(1)
http://www.vlaamsbelanglokeren.be/temp_verkieAisha1.html

10:37 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

19-10-07

NIET LANGER IN SPANJE, WEL IN VLAANDEREN


En terwijl men in Spanje er eindelijk alles aan doet om foute straatnamen en dito standbeelden te weren uit het straatbeeld, wordt in Vlaanderen anno 2007 een collaborateur met de nazi's geëerd met, ja hoor, een straatnaam. Kijk eens aan!

Als het van het gemeentebestuur in Nevele afhangt, wordt er binnenkort een plaatselijke straat genoemd naar Jan Wannyn; de vorige week overleden oud-burgemeester. Tot dusver ligt enkel de plaatselijke SP.A/Spirit - fractie in de gemeenteraad dwars.
 De lokale afdeling van Vlaams Belang is vanzelfsprekend in haar nopjes met het ultieme eerbetoon aan een Vlaamse held zoals dat in die kringen heet.

Jan Wannyn, vorige week overleden op de behoorlijk gezegende leeftijd van 99 jaar, was in de vroege jaren '50 één van de stichtende leden van de Volksunie (VU) en behoorde tot de rechtervleugel van de partij.

Voor en tijdens de oorlog was hij echter volop actief in het extreem-rechtse en collaborerende 'Vlaamsch Nationaal Verbond' (VNV) onder leiding van Hitler-adept en antisemiet Staf De Clercq ("Duitschland moet den oorlog winnen!"). Na De Clercq's plotse overlijden in 1942 nam Hendrik Elias -zie foto- de VNV-leiding over.


Tussen 1941 en 1944 was Wannyn, huisarts van beroep, VNV - oorlogsburgemeester in Nevele. N
a de bevrijding van het nazi-regime werd Jan Wannyn dan ook, weinig verwonderlijk, veroordeeld voor collaboratie.

Aanvankelijk werd hij zelfs levenslang uit zijn burgerrechten ontzet. Het dossier tegen hem bevatte kennelijk voldoende elementen die dit zware vonnis legitimeerden.

Wannyn kreeg in het kader van een collectieve regeling eerherstel in 1956. Dit liet hem toe zijn politieke leven te hervatten en zo kon hij ook in de periode 1965 - 1977 de Nevelse burgemeestersjerp omgorden. In de nationale politiek was hij actief in de kamer waar hij van 1965 tot 1974 zetelde voor de VU.

Kort na de oprichting van de partij in de jaren '70 sloot hij zich aan bij het Vlaams Blok maar nam geen actieve rol meer op. Van het Blok/Belang bleef hij lid bleef tot aan zijn dood zoals bleek uit de persmededeling  die het Vlaams Belang verspreidde n.a.v. zijn overlijden.

15:40 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: collaboratie, wannyn, vnv, nazisme |  Facebook | | |  Print

15-10-07

DE WET OP HET HISTORISCHE GEHEUGEN

De Spaanse regering maakt, beter laat dan nooit, werk van het verwijderen van alle publieke symbolen die verwijzen naar het fascistische Franco-regime (1939-1975). Het gaat over de eliminatie van alle straat- en pleinnamen, monumenten en andere gedenktekens ter ere van de extreem-rechtse dictatuur, 'El Caudillo' en zijn medestanders in het bijzonder.

Daarnaast wordt er een overheidsregeling getroffen voor de slachtoffers van de burgeroorlog en van de onrechtmatige 'processen' die plaatsgrepen tijdens het schrikbewind van Franco.

Hierdoor krijgen overlevenden en families van overleden slachtoffers, eindelijk de mogelijkheid tot een herziening van de vonnissen. Verder wordt er voorzien in een morele schadeloosstelling voor alle vergeten slachtoffers van politieke en religieuze vervolgingen tijdens het Franco-regime.

 

Ook voor de holebi's; onderdrukt, opgejaagd en omgebracht "por la gracia de dios" zoals een volbloed fascistisch bewind het betaamt, wordt een regeling getroffen. Wat één en ander concreet zal inhouden is vooralsnog geheim. Waarschijnlijk wordt het een combinatie van een formele rehabilitatie vanwege de overheid gekoppeld aan een symbolisch geldbedrag. Dat laatste kan ook moeilijk anders. Een volledige financiële schadeloosstelling voor iedereen zou de Spaanse staat eenvoudigweg ruïneren gezien het grote aantal getroffenen.

 

Het wetsontwerp, gerealiseerd door een werkgroep o.l.v. de regerende socialistische partij PSOE, moet wel nog door het parlement worden gestemd. Zoals verwacht kan worden in dergelijke discussies zijn onvruchtbare oprispingen zoals: "dit zal oude wonden onnodig openrijten" helemaal niet van de lucht.

 

Wat er ook van is, het wetsontwerp wordt na een lang-moeilijke aanloop deze week in de constitutionele commissie behandeld. Aan het einde van deze maand vindt de stemming plaats in het Spaanse parlement. Er worden geen problemen verwacht om de zaak te laten aanvaarden.

 

Uit recent gehouden opiniepeilingen, voor wat die waard zijn natuurlijk, blijkt dat ongeveer de helft van de Spanjaarden gewonnen is voor 'de wet op het historische geheugen' zoals het wetsontwerp voluit heet. 30% vindt het helemaal geen goed idee.

 

Dat de zaak gevoelig ligt, meer dan 70 jaar na het begin van de burgeroorlog en ruim 30 jaar na het verdwijnen van het regime, is evident. De breuklijnen tussen voor- en tegenstanders van Franco liepen dwars door de Spaanse regio’s, instellingen en families heen. Zowat iedereen heeft er op de één of andere manier familieleden, vrienden en kennissen bij ingeschoten. Praten over ‘de problemen’ was (is) voor velen taboe.

 

Zo durfde het Madrileense stadsbestuur het pas in maart 2005 (!) aan om het laatste standbeeld van de  generalísimo uit het straatbeeld te laten verwijderen. Een logisch gevolg van het gebrek aan publiek debat, en de daarbij horende verwerking, van de gevolgen van de bloedige burgeroorlog annex dictatuur.
 

Op partijpolitiek vlak verzetten vooral leden van de rechts-conservatieve 'Partido Popular' zich tegen de aankomende wet op het historische geheugen. De PP, aangevoerd door Mariano Rojay, had het zelfs over een "onnodige wet". Ook de linkse republikeinen van de ERC in Catalonië verzetten zich tegen de wet. Maar dan wel omdat die volgens hen niet ver genoeg gaat. Het autoritaire Franco-régime hield niet erg van minderheden in 'eigen huis' om het met een understatement te zeggen.
 
 

Vooral in Catalonië en in Baskenland -maar ook op andere plaatsen in Spanje tot en met de toen nog volkomen geïsoleerde Canarische eilanden- heeft men aan den lijve mogen ondervinden wat dit concreet betekende. Guernica is iedereen bekend maar na de burgeroorlog ondervond iedere regio waarin een zeker streven naar autonomie aanwezig was een keiharde repressie, verbod op het gebruik van de eigen taal en het beleven van de eigen cultuur, de vervolging van politieke figuren en vakbondsmilitanten, hongersnood enz… You name it, they had it.

 

Oppositie tegen de nieuwe wet komt er waarschijnlijk ook van (een deel van) de Rooms-katholieke kerk in Spanje. Alle Franco-symbolen moeten immers ook uit de kerkelijke gebouwen verdwijnen. Zoniet vermindert of schrapt de regering de overheidssubsidies. Het is bijzonder veelzeggend dat er al op voorhand met deze financiële stok achter de deur wordt gezwaaid.

 

De Spaanse Rooms-katholieke kerk heeft de opstand van Franco van bij het begin gesteund, tegen de democratisch verkozen republikeinse regering in. Het fascistische regime dat er op volgde werd dan ook consequent verdedigd door de clerus. In augustus 1937 al werd Franco erkend door het Vaticaan. Uit erkentelijkheid voor die onvoorwaardelijke steun op dat cruciale tijdstip - de burgeroorlog was immers nog lang niet beslecht - gaf hij het Spaanse onderwijs nadien integraal (terug) aan de Kerk. Voor haar steun aan het Franquistische regime heeft het Vaticaan zich nooit formeel geëxcuseerd.

 

In de Spaanse burgeroorlog alleen al (‘36-‘39) lieten niet minder dan 600.000 personen het leven. Tijdens de dictatuur die tot 1975 aanhield, liet Franco nog eens 100.000 tegenstanders executeren. Kort na afloop van het fascistische regime werden meerdere massagraven teruggevonden. Op sommige plaatsen werd het stoffelijk overschot van een 2.000-tal personen teruggevonden.

 

Verder werden in totaal niet minder dan 400.000 (vermeende) tegenstanders van het regime tot 1947 in concentratiekampen vastgehouden. Jarenlange dwangarbeid in onmenselijke omstandigheden was het standaardtarief. Velen overleefden de kampen niet.

 

Deze nieuwe wet niets te vroeg, wel integendeel. Voor velen komt ze anno 2007 echter hopeloos te laat en rest er enkel de officiële rehabilitatie van de talloze slachtoffers.

17:42 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fascisme, franco, spanje, dictatuur |  Facebook | | |  Print

13-10-07

FRONT NATIONAL SPAT (WEER) UITEEN...

Parlementsvoorzitter Herman Van Rompuy (CD&V) en senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) hebben vorige week besloten om de dotatie voor het extreem-rechtse Front National (FN) tijdelijk in de koelkast te stoppen. Tot er meer duidelijkheid komt over wie nu precies wat vertegenwoordigt in kamer en senaat onder de FN-vlag.

De interne conflicten in het Front National bereikten in de loop van de maand september immers een nieuw hoogtepunt. De groep rond Daniël Féret, 'président-fondateur' van het FN, zette toen senator Michel Delacroix en zijn fans uit de partij. En vice versa want een 'rivaliserend bestuur' riep op 23 september in Charleroi Michel Delacroix uit tot 'uitvoerend voorzitter'.

Tijdens die heuglijke gebeurtenis werden Patrick Sessler en Charles Pire bevorderd tot respectievelijk 'secretaris-generaal' en 'politiek secretaris' van de partij. Welke partij is eigenlijk niet helemaal duidelijk maar aan ronkende titels alvast geen gebrek.

Uiteraad betwist Daniël Féret de legitimiteit van de bijeenkomst waar er met die titels gegooid. Hij vindt dat hij, en hij alleen, recht heeft op de titel van partijvoorzitter. Zoals dat trouwens sinds 1985 het geval is.

Een andere reden voor de voorzitters van kamer en senaat om de overheidsdotatie tijdelijk te schrappen zijn de gerechtelijke onderzoeken die tegen Daniël Féret en zijn partner - Audrey Rorive - lopen. Féret, eerder al veroordeeld voor racisme, en Rorive (FN-raadslid in het Brusselse parlement) werden recent in verdenking gesteld n.a.v. het onderzoek naar het beheer van de partijfinanciën en de financiële vereniging die de 'werking' van de partij dient te verzekeren.

Leden en (vooral) ex-leden van het Belgische FN hebben bij herhaling het financiële wanbeheer in de partij aangeklaagd. Voorzitter Féret wordt er door zowat iedereen van beschuldigd de partijkas met zijn eigen portefeuille te verwarren. De afwezigheid van een partijwerking die naam waardig lijkt de malcontente ex-FN'ers gelijk te geven. Het FN wordt o.m. daarom, en volkomen terecht, een 'spookpartij' genoemd.

Het eigengereide optreden van voorzitter Féret en diens 'financiële beheer' van de partij hebben trouwens al geleid tot een stoet van FN-afscheuringen. Een 30-tal op twintig jaar tijd! Geen van die dissidenties slaagde er echter in om politiek te overleven. Meestal omdat de figuren achter die dissidenties van hetzelfde bedenkelijke allooi waren als Daniël Férét.

Michel Delacroix -foto- was tot voor kort ondervoorzitter van het ('echte') FN en zetelt sinds 2003 in de senaat als gecoöpteerd lid. Advocaat van beroep vertegenwoordigde hij zijn goede vriend...Daniël Féret meermaals voor de rechtbank.

Delacroix is blind en schopte het ooit tot ondervoorzitter van de Belgische Brailleliga die maar al te blij was dat ze van 'm verlost waren. En minder blij toen bleek dat hij - na zijn ontslag - zijn titel bleef voeren in de hoop er politeke munt uit te slaan.

Over zijn politieke overtuiging kan trouwens maar moeilijk misverstand bestaan. Hij was een persoonlijke vriend van de fascistische Rex-leider Léon Degrelle. Tijdens een huiszoeking bij hem thuis in 1994 trof de politie een heus wapenarsenaal aan en stapels aan negationistische literatuur. Hiervoor werd hij in 1999 veroordeeld tot één jaar voorwaardelijk. Leuke jongen.

10:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fn, feret, delacroix, sessler, pire |  Facebook | | |  Print

11-10-07

VB en NSV chez les Français

Uitgerekend in het weekend waarin de goedheilige Sint-Maarten wordt gefêteerd, geen onbekende naam in Vlaams-nationale middens, vlucht Vlaams extreem-rechts de grens over richting Frankrijk. Het Vlaams Belang (VB) en de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) nemen er op 10 en 11 november namelijk deel aan een 'Convention Identitaire'. En dat alles in de schilderachtige Bourgognestreek.

Op het identitaire programma de gebruikelijke mish mash van discussie- en werkgroepen, fora, infostanden en zowaar een hommage aan... Karel Dillen. De man die politiek carrière maakte ondanks zichzelf. Met dank aan Bert Eriksson en zijn slaaggrage VMO-volgelingen in de beginjaren. Met bijzondere dank aan Philip Dewinter en co voor zowat alle jaren die hierop volgden. Ook op het programma van de tweedaagse, meer bepaald op zaterdagavond: een galadiner ten voordele van het 'Comité voor de ondersteuning van Europese gevangenen'. Over welke gevangen het gaat is niet meteen duidelijk. De VB-delegatie wordt alvast aangevoerd door Hilde De Lobel, Vlaams parlementslid (foto 1). Het is overigens niet de eerste keer dat ze langsgaat bij de organisatoren. Wie het NSV uitstuurt is niet bekend.

De conventie wordt georganiseerd door het zgn. 'Bloc Identitaire - Mouvement Social Européen'. Een Franse extreem-rechtse beweging opgericht in 2003. Het Bloc situeert zich in de anti-globalistische, nieuw-rechtse hoek en heeft een zwaar antistedelijk accent. De leiding is in handen van Robert Fabrice (foto 2) die de beweging ook oprichtte. Fabrice is een extreem-rechtse militant met een verleden in het Front National van J.M. le Pen en in de Mouvement Nationale Républicain (MNR). De website maakt vrij snel duidelijk waar de beweging zoal voor staat. Zoals op de homepage staat vermeld: "Opposition totale au métissage ethnique et à la culpabilisation permanente des peuples européens". Fraai is dat! Als dit geen plat racisme heet, wat heet het dan wel? Zaak is dat de ondervoorzitter van het bloc een weinig Frans klinkende naam heeft ('Luyt'). Zonder de vervloekte etnische vermenging had de beweging met andere woorden nooit haar eigen ondervoorzitter in de rangen gehad.

Het Vlaams Belang - volgens de eigen leiding geen racistische partij - is zowat de enige politieke partij die naam waardig die deelneemt aan dit extreem-rechtse weekend georganiseerd door de club die zich verzet tegen "etnische vermenging". Het VB is -samen met het NSV- trouwens één van de weinige 'niet-Latijnse' groeperingen die acte de présence zal geven. En naast een delegatie van de restanten van de Noord-Italiaanse 'Lega Nord', is het vergeefs zoeken naar namen die echt een belletje doen rinkelen. Opmerkelijk is wel de aanwezigheid van de Servisch-Kosovaarse lobby op de conventie. In haar strijd tegen de Islam maakt het 'Bloc Identitaire' er kennelijk een erezaak van om de Servische zaak in Kosovo te ondersteunen, tegen de 'Islamitische Albanezen' (die wel 91% van de bevolking uitmaken tegen een Servische minderheid van amper 5%).

Kamp kiezen tegen de 'Islamitische Albanezen' in Kosovo is een ronduit lachwekkende simplificatie van een - toegegeven - bijzonder complex gegeven. De bindende ( 'identitaire' ) factor bij de Kosovo-Albanese groep is echter de taal, niet de godsdienst. Religieuze factoren en/of de Islam spelen hierin nauwelijks een rol. Anders dan bij de andere (ex-) Joegoslavische groepen trouwens waar religie veel en veel meer een bindende factor is (cfr. Bosnië-Herzegovina). Het was trouwens ooit anders. Tijdens de Joegoslavische burgeroorlog in de jaren '90 koos extreem-rechts in West-Europa, op enkele uitzonderingen na, massaal de kant van de 'onderdrukte Joegoslavische volkeren' - de Kroaten in de eerste plaats  - tegen de 'Communistische Serviërs'. Waarmee, eens te meer, bewezen is dat extreem-rechts leeft van vereenvoudigingen die kant noch wal raken.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, vlaams belang, aanverwant |  Facebook | | |  Print

10-10-07

VOOR DE EER VAN ONZE-LIEVE-HEER


Het land zit al mààànden zonder regering, en een nieuwe zit er niet zo meteen aan te komen, zowat 25.000 derde wereldbewoners sterven dagelijks de hongerdood, de planeet gaat in verhoogd tempo naar de filistijnen maar geen nood! Er zijn immers nog altijd strijdbare medemensen - met het hart aan de uiterst rechtse kant - die oog hebben voor de échte problemen die onze samenleving teisteren.

Zoals de integristische olijkerds van "Belgique & Chrétienté" (B&C). "België en Christenheid" voor de (schaarse) Vlaamse vrienden. De vrome club is recentelijk weer op georganiseerd wijze aan het schuimbekken geslagen. Aanleiding deze keer is een 'heiligschennend' spotje uitgezonden door 'Plug TV', de jongerenzender van RTL-TVI.

In het would-be blasfemische TV-spotje, gelanceerd bij het begin van nieuwe schooljaar, is een 'babacool' versie te zien van de Here Jezes die zich, nightclub & limo-wise, laat omringen door demonische deernes van de wulpse soort."Geen enkele Christen die naam waardig kan dit aan zich voorbij laten gaan" orakelt Alain Escada, de voorzitter van B&C. De ultra-katholieke Escada, druktemaker van professie, was vroeger actief in het Front National (FN), het 'Front Nouveau de Belgique' (FNB) en een rist van andere extreem-rechtse groupuscules.

Vanop zijn website roept hij zowaar op tot een protestdemonstratie dit weekend (zaterdag 13/10) en dit voor de goddeloze gebouwen van de RTL-groep in Brussel. Om het verzet tegen het "anti-Christelijk racisme" vorm te geven.

Eén succes(je) heeft hij alvast geboekt. Kort na het aanzwellen van het gekrakeel heeft de RTL - directie besloten om de spot enkel nog nà 10 uur 's avonds uit te zenden en de zaak volledig te weren uit de bioscoopzalen.

21:53 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

Op zoek naar de zon

Wanneer je dit leest is de chef-weblog van het Anti-Fascistisch Front (AFF) op weg naar een ander continent, of daar reeds aangekomen, op zoek naar de zon die zij deze zomer in eigen land miste. De chef-AFF is al enige tijd in het buitenland, de chef-boekhouding AFF is ook al naar zonniger oorden vertrokken.

Toch is dit niet het moment voor het VB om de Racistische Republiek Vlaanderen uit te roepen. Wim Haelsterman, medewerker AFF/Verzet, RésistanceS en Searchlight, houdt de wacht. Wanneer nodig bericht hij de volgende dagen. Morgen lees je van hem al een eerste bijdrage. Over het VB en de NSV op vreemde bodem. Vanaf zaterdag 27 oktober, als Blood and Honour Vlaanderen haar megaconcert plant (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070809 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070830), zijn we terug elke dag on line.

00:04 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

Tegenactie bij VJW-betoging

Begin deze maand maakten wij hier bekend dat de Vlaamse Jongeren Westland (VJW) zondag 21 oktober in Brugge willen betogen onder de aloude VB-slogan Eigen Volk Eerst! (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20071003).

Het VJW heeft tegenwoordig overigens een paar bijhuizen geopend: de in Vlaams Brabant gelokaliseerde Vlaamse Jongeren Noordland en het Nieuw-Solidaristisch Alternatief  rond oud-VB’er Eddy Hermy. Veel meer dan drie keer hetzelfde is het echter niet, het blijft een klein maar onwelriekend clubje.

Blokbuster organiseert zondag 21 oktober een tegenactie.

00:03 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

09-10-07

Eten...

De vader van Hans Van Themsche (foto 1) is niet langer lid van het VB. Na de raid van zijn zoon heeft hij zijn lidmaatschap opgezegd. Vader Van Themsche was nochtans actief bij het VB. Hij stond niet op een lijst, maar stak wel regelmatig een handje toe. Zo ging hij onder meer frieten bakken op het jaarlijks eetfestijn van de Wilrijkse afdeling van het VB. En eetgelegenheden, vaak zijn ze het hoogtepunt in de werking van de plaatselijke VB-afdelingen.

Van de activiteiten die opgenomen zijn in de kalender van het jongste nummer van Vlaams Belang Magazine is liefst 2/3 een etentje, 29 van de 43 activiteiten. Een mosselfestijn in Nijlen, de vierde eetdag in Begijnendijk, een kippenfestijn in Borgerhout, een vijfde kaas-, wijn- en bieravond in Knokke-Heist, een afdelingsetentje in Sint-Jans-Molenbeek, een VNJ-etentje in Eppegem, een eetfestijn in Merelbeke, een kaas- en wijnavond in Schoten (verslag van die van vorig jaar was te zien in een Panorama-reportage, zie:
http://aff.skynetblogs.be/post/3784261/lachen-met-dewinter), het jaarlijks eetfestijn in Lint, de jaarlijkse superbraai (foto 2) in Lauwe, het afdelingsetentje in Rumst, een kippenfestijn in Buggenhout, een pastabuffet (“met komisch optreden”) in Vremde, een hutsepotavond in Izegem, een etentje in Asse, een kaas- en wijnavond in Schelle, een afdelingsetentje in Diksmuide, een Breughelavond in Wijgmaal, een spaghettinamiddag in Beringen, een eetfestijn in Moerbeke, nog een eetfestijn in Overpelt, een afdelingsetentje in Kontich, frühshoppen (zie: http://www.askanowner.com/qa/view.asp?guid=&sid=1&qid=146443) in Maasmechelen, een mosselfeest in Ham, een eetfestijn in Tremelo, een spaghetti-avond in Wolvertem, een goulashavond in Willebroek, een kip met frietavond in Boom, en een eetfestijn in Lebbeke.

In die agenda is nog niet het tweedaags feest opgenomen dat het VB op 8 en 9 december in Antwerpen inricht om het dertig jarig bestaan van het VB te vieren. Op zaterdagavond is daar behalve een “dansavond met orkest en enkele artiesten” ook een “koud en warm buffet” voorzien. Of daar nu eens voor de verandering konijn met pruimen geserveerd wordt, is nog niet bekend.

00:18 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaams belang, luna |  Facebook | | |  Print

en drinken

NSV-1Jack-opGeen eten zonder drinken, maar daar hebben ze bij met het VB verwante organisaties wel eens problemen mee. Omdat het juiste bier niet meer beschikbaar is. Men zal zich herinneren dat op het 11 juli-feest van Voorpost dit jaar de voorraad Vlaams bier vlug op was, en de kelen dan maar verder moesten gelaafd worden met… Waals bier (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070707). En nu stopt InBev met de productie van het lievelingsbier van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV, foto 1: de jongste NSV-affiche;foto 2: de jongste NSV-betoging). De NSV verspreidde vorige vrijdag dan ook een vlammende persmededeling.

De NSV heeft “met ontsteltenis kennisgenomen van de productiestop van het Werchters studentenbier Jack-Op (foto 3). Niet voor niets was het motto van het bier ‘Een traditie’. Het speelt een belangrijke rol in het traditionele studentenleven, waarin het een centrale plaats verwierf als goedkoop maar lekker alternatief voor de onvermijdelijk in geldnood verkerende clubstudent van de prille twintigste eeuw. Zodoende komen verwijzingen naar Jack-Op in verschillende door de NSV in ere gehouden studentenliederen voor, en wordt er de schachten aangeleerd om nooit iets anders te bestellen waar er Jack-Op op de kaart staat.” Maar blijkbaar zijn er steeds minder NSV’ers die om Jack-Op vragen, met als gevolg dat Jack-Op in alsmaar minder café’s aangeboden wordt, en InBev finaal beslist heeft de productie te stoppen.

Voor de NSV reden om fors uit te halen naar InBev. “Het internationale InBev betoont zich steeds vaker een ontworteld geglobaliseerd bedrijf. Waar de door hen gekannibaliseerde bedrijfjes hun naam vestigden door respect voor traditie en de eer van hun vakmanschap, schrikt deze gigant er niet voor terug om alles te schrappen wat niet rechtstreeks bijdraagt tot haar nu reeds aanzienlijke winsten. Net als bij de gelukkiglijk rechtgezette fout van de productieverhuis van het Hoegaardse witbier, komt het blijkbaar niet eens bij de inhalige gigant op dat het behoud van een bier als Jack-Op haar fabrikant tot eer zou kunnen strekken. Als nationalistische én traditioneel-studentikoze vereniging, kan de NSV niet zomaar toekijken wanneer een stuk Vlaamse studententraditie zo schromelijk wordt behandeld.”

De NSV besluit: “We kijken reikhalzend uit naar de komende Vlaamse onafhankelijkheid, maar wensen geen land dat zichzelf cultureel heeft uitgehold. In de nabije toekomst zullen wij dan ook acties ondernemen om deze specifieke wantoestand aan te klagen.” De Leuvense burgemeester Louis Tobback heeft sindsdien geen oog meer dicht gedaan.

00:18 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aanverwant |  Facebook | | |  Print

08-10-07

Primeur in Schoten: VB-gemeenteraadslid huwt bevriend koppel

Tim Willekens, VB-personeelslid en bestuurslid van de Vlaams Belang Jongeren, heeft nog eens de media gehaald. Deze keer niet omdat hij zich graag laat omringen door babes als Véronique De Kock (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20051015). Maar omdat hij een huwelijk heeft voltrokken op het gemeentehuis in Schoten (foto). Tim Willekens stond als tweede op de VB-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Schoten en geraakte zo gemakkelijk verkozen. Toen een bevriend koppel Willekens vroeg of hij als gemeenteraadslid hun huwelijk wilde voltrekken, besprak Willekens de zaak in een voor het publiek gesloten gemeenteraadszitting.

In een gemeente voltrekt normaal gezien de schepen van Burgerlijke Stand het huwelijk. In Schoten is dat Vera Smets (CD&V). ”Als het voor deze persoon onmogelijk is aanwezig bij het voltrekken van het huwelijk, wordt gekeken naar de rangorde binnen het college”, zegt Jef Gabriels, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) en zelf burgemeester van Genk. ”Eerst treedt de burgemeester als plaatsvervanger op. Als ook die niet kan, zakt men in de orde af en komt men eerst uit bij de schepenen en als die ook niet kunnen bij de gemeenteraadsleden.”

Maar dan is het weer niet om het even welk gemeenteraadslid dat het huwelijk mag voltrekken. Die eer komt eerst het gemeenteraadslid met de meeste dienstjaren toe, en zo wordt het rijtje verder afgelopen. Tim Willekens (in Gazet van Antwerpen): ”Alle leden moesten zich opgeven als ’afwezig’ op de dag waarop het huwelijk zou worden voltrokken. Door stilzwijgen was uiteindelijk iedereen het eens, ook burgemeester Harrie Hendrickx (CD&V).” Een rare zaak. In Vlaanderen is het de gewoonte dat als een gemeenteraadslid een bijzondere band heeft met een koppel, hij of zij de schepen ‘assisteert’. Mee achter de trouwtafel gaat staan, een woordje spreekt… waarna de bevoegde schepen het huwelijk voltrekt. In Schoten gebeurt het anders.

Gazet van Antwerpen schrijft er niet bij of het wel meer gebeurt dat in Schoten gemeenteraadsleden huwelijken voltrekken. Het wachten is nu op het eerste VB-gemeenteraadslid dat een bevriend homokoppel wil huwen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cordon sanitaire |  Facebook | | |  Print

07-10-07

Een blokje om lopen

De kranten hebben dit weekend een vette kluif aan het proces-Hans Van Themsche. Tom Naegels, Bernard Dewulf, “Hans Van Themsche in zijn eigen woorden”… het kan niet op. De zaak-Van Themsche is natuurlijk iets wat gecoverd moet worden én er gebeuren vreemde dingen op het proces.

Yves Desmet, in het editoriaal van De Morgen dit weekend: “Drie zaken zijn bijzonder klaar geworden tijdens de voorbije procesdagen tegen Hans Van Themsche. Vooreerst dat psychiatrie duidelijk niet onder de noemer van de exacte wetenschappen geklasseerd mag worden, maar dat in functie van de opdrachtgever en niet in functie van de patiënt totaal verschillende diagnoses gesteld kunnen worden. Een mens zou twee keer nadenken alvorens psychiatrische hulp te zoeken. Ten tweede: racisme bestaat niet in dit land, hooguit kan er sprake zijn van autisme. Het volstaat dezer dagen wat op zichzelf betrokken te zijn, er weinig vrienden op na te houden en wat veel videospelletjes te spelen om dat ziektebeeld opgeplakt te krijgen. Dat is niet alleen ronduit beledigend voor de talrijke ouders van echt autistische kinderen, als het waar zou zijn, moet de Vlaamse regering meteen een paar miljarden vrijmaken voor nieuwe autisme-instellingen, want die gaan overspoeld worden met mensen die deze kenmerken combineren. Ten derde dat advocaten geen medici zijn: zelfs als de diagnose van autisme voor een stukje zou kloppen, hoe onwaarschijnlijk ook, dan nog ontslaat zulks Hans Van Themsche niet automatisch van persoonlijke verantwoordelijkheid. Het is niet omdat iemand autist is dat hij per definitie meteen ontoerekeningsvatbaar zou zijn. Zeker niet wanneer Van Themsche aan de lichtste vorm van autisme, het aspergersyndroom, zou lijden. Zulks beweren zou immers opnieuw een slag in het gezicht zijn van eenieder die zich bezighoudt met de opvang en begeleiding van echte autisten, en die de advocaten van de verdediging zouden kunnen uitleggen dat een dergelijke equatie kant noch wal raakt.

Inmiddels wordt het almaar bevreemdender hoe men zich weert om toch maar van het predicaat of de verzwarende omstandigheid van racisme af te geraken. Alles mag Van Themsche zijn, hoe zotter hoe liever eigenlijk, maar racist? Nee. Nazistische koppelriemen, racistische ringtones, herhaalde racistische uitspraken, een racistische schietpartij. Blijkbaar is het allemaal niet voldoende. Wat moet volgens de verdediging eigenlijk iemand doen om de kwalificatie racistische moordenaar te krijgen? Meteen een concentratiekamp bouwen en het nog wat systematischer aanpakken dan Van Themsche deed? Hoe ver is de banalisering van racisme in dit land al gevorderd wanneer men het zelfs in dit geval al in vraag durft te stellen?” Ook Marcel Van Nieuwenborgh, in zijn wekelijkse column in De Standaard, vindt dat er rare zaken gebeuren. Na zich geërgerd te hebben aan de advocaten die sinds de affaire Dutroux niet van het televisiescherm weg te slaan zijn, staat Marcel Van Nieuwenborgh stil bij de uitspraak op de VRT-televisie van advocaat Vic Van Aelst dat het racistisch motief bij de moordtocht niet overdreven moet worden. Reden voor Songül Koç om zich niet langer te laten vertegenwoordigen door Vic Van Aelst maar beroep te doen op – de het AFF niet onbekende – advocaat Jos Vander Velpen.

Marcel Van Nieuwenborgh: “Ik vermoed dat men in menig huiskamer even moest slikken bij de praat van meester Van Aelst, zich afvragend van wie hij nu precies de verdediger was. Van Themsche is er toch altijd voor uitgekomen dat hij het op mensen van vreemde origine had gemunt. Ook oud-rechter Edwin van Fraechem ging zich alsmaar vreemder gedragen. Hij becommentarieert het proces Van Themsche voor VTM en stipte daarbij aan dat hij als toeschouwer in de rechtszaal nog heeft geprobeerd Songül Koç en haar advocaat te verzoenen. Want ook volgens Van Fraechem ging het om niet meer dan een nuance. Al dat nuanceren is vrees ik niet meer dan een blokje om lopen om de confrontatie met dat racisme niet frontaal te moeten aangaan. Want dan zou men moeten vaststellen dat het racistische discours in dit land de jongste jaren de boventoon heeft gevoerd, wat niet zonder gevolgen kon blijven. Hans Van Themsche moet toch ergens hebben opgepikt dat migranten de boosdoeners par excellence zijn. Men kan misschien worden geboren als ‘een beetje racist’, maar om een geweer te richten op een vrouw met een hoofddoek, een zwarte oppas en een blanke kleuter die in haar gezelschap verkeerde, moet je toch in een bepaalde richting zijn geconditioneerd. Vreemd ook dat Van Themsche vrouwen als slachtoffer heeft uitgekozen. Liepen ze toevallig in zijn vizier of wilde hij één vrouwenfiguur die hem in zijn ongetwijfeld zieke brein in de weg stond, neerknallen?

Of Hans Van Themsche in de eerste plaats een racist of een ongeneeslijke autist is, zal het gerecht uitmaken, maar één ding zal men toch moeten doen: alle verdenkingen van racisme die op dit land rusten, zo vlug mogelijk wegnemen. Om te beginnen door niet langer minderjarige kinderen van illegalen op te sluiten in centra waar ze samen zitten met dolgedraaide drugsverslaafden en wanhopige mensen. De verkiezingscampagne is voorbij, de politici zijn nu zeker van hun zitje, de ministers van hun zeteltje. Laat ze nu asjeblieft ophouden met hun kiezers een veilig gevoel te willen geven door kleuters en kinderen van vreemde origine op te sluiten. En laat de regering maar eens naar haar eigen kindercommissaris luisteren.”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme |  Facebook | | |  Print

06-10-07

Vrouwen op Het Andere Boek

Vandaag en morgen vindt in het Zuiderpershuis in Antwerpen de eenendertigste editie plaats van Het Andere Boek. Voor het volledige programma: klik eenmaal op de affiche. Wij willen hier – in deze week waarin we wezen op het vrouwonvriendelijke karakter van het VB – even focussen op twee vrouwen die hun eerste boek voorstellen op Het Andere Boek.

Vandaag interviewt Steven De Bock (Het Nieuwsblad) om 14 uur Anja Hermans die haar levensverhaal op papier heeft gezet in Kleine vonk, groot vuur. Wij publiceerden hier een fragment uit het boek over een betoging van Groen Rechts, en vooral de houding van de Antwerpse politie daarbij (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/4954674/kleine-vonk-groot-vuur). Een interview met Anja Hermans kan je lezen door eenmaal te klikken op foto 2. Anja Hermans, bekend als lid van het Animal Liberation Front (ALF), is nu media-activiste en stagiair bij de kinderboerderij in Wilrijk waar ze uitgerekend morgen, zondag hun dertigjarig bestaan vieren. Bij deze ook boer Karl: gefeliciteerd!

Is het boek van Anja Hermans al een paar weken uit, het eerste boek van Rachida Lamrabet is pas deze week van de drukpersen gerold. Vrouwland is het verhaal van jonge mensen die dromen van een beter leven en die elk op hun eigen manier op zoek gaan naar de vervulling ervan. Rachida Lamrabet schrijft met veel tederheid en inlevingsvermogen over haar personages en hun onzekerheid en angst om hun eigen identiteit te laten zegevieren op een door de samenleving opgelegde identiteit. Deze week blogt Rachida Lamrabet voor Weekend Knack. Je kan het volgen door eenmaal te klikken op foto 3. Vrouwland wordt morgen, zondag om 15 uur voorgesteld in het Zuiderpershuis.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrouw, boeken |  Facebook | | |  Print

05-10-07

De vrouwonvriendelijkheid van het VB (2)

Gisteren citeerden wij hier Mieke Vogels die zei dat het Vlaams Belang "onderhuidse programmapunten (heeft) die vrouwonvriendelijk zijn.” Mieke Vogels zei er niet bij wélke programmapunten ze bedoelde, maar we kunnen ons voorstellen dat ze bijvoorbeeld dacht aan het opvoedersloon. In het VB-programma lees je dat de thuisblijvende ouder een opvoedersloon moet krijgen, niet dat het persé de vrouw is die dat opvoedersloon moet krijgen. Maar bij het VB vinden ze het wel vanzelfsprekend dat het vooral de vrouw is die de kinderen opvoedt. En het VB kan ook niet betrapt worden op campagnes om mannen aan te zetten meer huishoudelijke taken op te nemen. Hoe bij het VB het vrouwonvriendelijke van bij de partijtop en het partijprogramma tot bij het voetvolk zit, kwam deze week nog eens aan het licht.

De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (foto 1) verwelkomde dinsdag een nieuwe lichting brandweerlui. In zijn speech stipte hij aan dat de komende tien jaar vierhonderd nieuwe manschappen nodig zijn om de brandweerlui die op pensioen gaan te vervangen. Patrick Janssens: “Op dit ogenblik is er ook te weinig diversiteit in het korps: 0,6 procent vrouwen en 0 procent allochtonen. Daarvan moet werk worden gemaakt.” Vervolgens haalde Janssens uit naar een poster die achter een toog in de brandweerkazerne hing, een poster met een halfnaakte vrouw in brandweeruitrusting (foto 2). “In een werkomgeving waar je verwacht met gemengde ploegen te werken, is dit ongepast en weinig respectvol”, wist Janssens. “Alsof mannen het aangenaam zouden vinden als ze ergens als enige man werken en er posters met naakte mannen aan de muur hangen.” Janssens hoopte dat het de laatste keer was dat hij dit vriendelijk moest vragen. Een volgende keer zouden tuchtmaatregelen volgen.

De aanwezige brandweermannen konden er geen begrip voor opbrengen. Nog terwijl Janssens aanwezig was, krabbelde iemand met krijt op een muur van de brandweerkazerne Kwor mottig van A, waarna de ondertekening volgde: VB. Volgens Gazet van Antwerpen – die het nieuws woensdag uitbracht, en de enige krant is die melding maakt van de ondertekening van de slogan – staat die ‘VB’ wel degelijk voor Vlaams Belang. Het wekt geen verbazing. Natuurlijk is niet heel het korps VB-gezind, maar er zijn wel voorgaande bekend van Antwerpse brandweermannen met sympathie voor het VB. Zo kluste een Antwerpse brandweerman bij als voetbaltrainer en liet hij zijn jonge voetballertjes na de training affiches gaan plakken voor het VB, tot ontzetting van hun ouders die heel andere politieke opvattingen huldigen. Een andere brandweerman hief na een drankpartij het Horst Wessel-lied aan, de hymne van Adolf Hitlers Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP).

Bij het VB heeft men alle begrip voor de actie van hun lid in de brandweerkazerne in Antwerpen-Zuid. Bart Debie (foto 3): “Van nieuwe mensen motiveren heeft de brulaap van A niet veel kaas gegeten. Waar maakt de man zich druk over? Al eens naar de kleerkasten en kantoren van de politie gekeken? Al eens rondgekeken op bepaalde kasten in het stadhuis?” Debie noemt de houding van Patrick Janssens verder nog “heel erg hypocriet” omdat Janssens meewerkte aan een campagne tegen borstkanker waarin Flair-redactrices zich zogezegd lieten bepotelen door een reeks BV’s. Alsof die B.V.’s met hun handen in verf de borsten van die vrouwen zouden vastgepakt hebben. In Het Laatste Nieuws en De Nieuwe Gazet vertelde Janssens gisteren dat hij niet als preutse burgemeester wil overkomen. Patrick Janssens: “Begin november stel ik een naaktkalender van een groep Antwerpse cafébazinnen voor, waarvan de opbrengst naar de vzw Zinloos Geweld gaat.” Zijn exemplaar van die kalender gaat Janssens wel niet op het Schoon Verdiep van het Antwerps stadhuis ophangen.

Over de nodige diversiteit bij de brandweer, inclusief meer vrouwen die zaken toch anders dan mannen aanpakken, geen woord bij het VB. Laat staan een goed woord. Wel steun voor de protesterende brandweermannen die dan wel niet de meest shockerende foto ophingen, en vergoeilijkt worden met verwijzingen naar kleerkasten en kantoren elders. Wat in privé-plekken hangt, daar maakt Janssens nochtans geen punt van. Wat in kantoren aangetroffen wordt, daarin is het VB dubbelzinnig. Het bekritiseert Janssens als die posters weg wil die sommige vrouwen aanstootgevend zouden kunnen vinden, maar steunt Janssens voor 300 % als die hoofddoeken weg wil achter loketten omdat sommige mensen die aanstootgevend zouden kunnen vinden. Als er al een rechte lijn te bekennen is in het discours van het VB… is het de lijn van het vrouwonvriendelijk zijn.

En dan nog dit. De vakbondsafgevaardigden bij de Antwerpse brandweer wijzen erop dat ze andere zorgen hebben dan de poster waarover Janssens valt. ACV-afgevaardigde Simon Keersmaekers (in Het Nieuwsblad): “Er is de aanslepende discussie over ons pensioen op 58 jaar. En we hebben als enige beroepskorps zowat geen zaterdagvergoeding. Daar zouden we liever wat over willen horen in plaats van ons te viseren over naaktfoto’s.” Collega ACOD-afgevaardigde Walter Huybrechts: “Voor ons staan er belangrijkere dingen op de agenda. Zo vrezen we bij nieuwe onderhandelingen in oktober zware afslankingen. Dan staan wij, als Antwerpse brandweer in ons blootje.” Als burgemeester Patrick Janssens dáárvoor geen bevredigende oplossing vindt, zal hij op nog minder begrip kunnen rekenen voor zijn houding over de gewraakte poster en zal het VB nog meer garen kunnen spinnen bij het ongenoegen dat bij het Antwerps brandweerkorps leeft.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrouw, debie |  Facebook | | |  Print

04-10-07

De vrouwonvriendelijkheid van het VB (1)

Bettina Geysen (foto 1) vervangt binnenkort Geert Lambert aan het hoofd van Spirit, Caroline Gennez is nog altijd favoriet bij de SP.A alhoewel Erik De Bruyn beter de socialistische fond vertolkt en dat mediagewijs ook beter brengt dan Gennez, en bij Groen! is Mieke Vogels in de running om Vera Dua op te volgen. Links vervrouwelijkt in Vlaanderen.

Ook in Nederland trouwens, want vorige week koos de sociaal-democratische PVDA verrassend Lilianne Ploumen als nieuwe partijleider. En bij GroenLinks is Femke Halsema (foto 2) het boegbeeld. Voor Bettina Geysen is het allemaal geen toeval. Bettina Geysen (in Het Nieuwsblad): “Want een progressieve geest kijkt zonder angst naar de toekomst, is veel meer tolerant en open. Het lijkt me dan ook logisch dat die sneller een afspiegeling wordt van een evoluerende maatschappij. Ik zie dat in conservatieve hoek niet vlug gebeuren.” Mieke Vogels beaamt dit. Mieke Vogels: “CD&V zoekt toch meer naar de conservatieve degelijkheid, en bij Open VLD zie ik vooral haantjesgedrag. Het Vlaams Belang heeft onderhuidse programmapunten die vrouwonvriendelijk zijn. Mocht Marie-Rose Morel (foto 3) een gooi doen naar het VB-voorzitterschap dan ben ik benieuwd of ze het haalt. Kan zij dat wel combineren met haar gezin: die opmerking zal je bij het Vlaams Belang nog horen. Bij ons niet meer.”

Hoe ze het doet weten we niet, feit is dat Marie-Rose Morel na de bevalling van haar Alexander en Marnix ontzettend vlug weer op de baan was voor het VB. De combinatie politiek en gezin zal wel niet het punt zijn mocht Marie-Rose Morel kandidaat zijn om haar boezemvriend als voorzitter op te volgen. Er zijn genoeg andere redenen om haar weg te houden van de voorzittersstoel (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070727). Feit is dat in de geschiedenis van het VB een vrouw nog nooit echt een rol heeft gespeeld. Het VB was bijvoorbeeld bij de laatste federale verkiezingen de enige Vlaamse partij die geen vrouwelijke lijsttrekker had (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070606). Overigens tot grote ergernis van Anke Van dermeersch. Maar ook voor Anke Van dermeersch zal voor eeuwig en drie dagen slechts een politiek leven in de schaduw van De Grote Mannen weggelegd zijn.

00:03 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrouw, morel |  Facebook | | |  Print

03-10-07

Komen de bottines en koppelriemen terug in het straatbeeld?

Aanstaande zondag organiseert Voorpost een spoedbetoging in en rond Sint-Genesius-Rode “tegen Franstalig imperialisme en voor Vlaamse staatsvorming” (foto 1). Voorpost heeft ergens opgevangen dat een meerderheid van de Belgische bevolking voor de ontbinding van de Belgische staat is, en als de federale regeringsonderhandelaars daar niet voor zorgen zal Voorpost ervoor zorgen dat het er rap mee gedaan is. Er worden bussen ingelegd met opstapplaatsen in Roeselare, Brugge, Gent, Sint-Niklaas, Antwerpen, Herentals, Mechelen, Leuven, Hasselt, Vilvoorde en niet te vergeten Affligem. Als we maandagmorgen niet wakker worden in een onafhankelijk Vlaanderen, wanneer dan wel?

De Vlaamse Jongeren Westland (VJW) betogen dan weer veertien dagen later in Brugge, onder de van bij het VB bekende slogan ‘Eigen Volk Eerst!’ (foto 2). De redenering erachter bij het VJW is wel iets duidelijker dan bij het VB. Bij het VB wordt de slogan ‘Eigen Volk Eerst!’ naar de vreemdelingen toe vertaald als ‘Aanpassen of opkrassen!’. Bij het VJW vindt men dat eerste deel er teveel aan. “Voor ons nationaal revolutionairen is deze ‘Aanpassen of opkrassen!’-leuze (…) niks meer dan een oproep tot een multiculturele maatschappij, tot het zich allen inschakelen in de westerse kapitalistische productie- en consumptiemaatschappij met allen min of meer dezelfde opvattingen over werk- en gezinsleven. Onze doelstellingen zijn echter identitair van aard. Wij verwerpen de aanpassingsideologie. Wij laten ons niet misleiden door zo gezegde harde taal die de vreemdelingen ‘verplicht’ zich aan te passen. Voor ons moet niemand zich assimileren, wij moeten vrijwillige remigratie stimuleren. Wij moeten de culturele hegemonie nastreven van het volk. Het grootkapitaal en de burgerlijke politieke knechten hebben ons opgezadeld met deze ontwrichting, zij moeten gedwongen worden om onze maatschappij weer uit de chaos te halen!” Voilà.

Maar hét voorbeeld van de ‘bottines en koppelriemen’-cultuur blijft natuurlijk de Vlaamse Militanten Orde (VMO). Gisteren was het twee jaar geleden dat de laatste VMO-leider, Bert Eriksson, stierf (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20051004 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20051014). Vandaag is het negenendertig jaar geleden dat Wim Maes, één van de vorige leiders van de VMO, is overleden. We hadden er niet aan gedacht ware er niet “aanstormend talent” (de uitdrukking is van Bart Debie) Bert Deckers die gisteren op zijn weblog beide overlijdens in herinnering bracht en zich afvroeg of er in “Vlaanderen nu nog nood (is) aan een militante organisatie als de VMO”. Als je niet weet wie Bert Deckers is, is dat geen schande. Bert Deckers is voorzitter van de Antwerpse afdeling van de Vlaams Belang Jongeren, is pas Antwerps provincieraadslid geworden en houdt zich bezig met de lay out van het VB-blaadje Antwerps Nieuws en het maken van filmpjes zoals over het VB dat wegens het niet naleven van een betogingsverbod hardhandig wordt aangepakt door de Brusselse politie.

Bert Deckers is tot het besluit gekomen dat “een militantenvereniging zoals de VMO (…) gezien de actuele omstandigheden niet meer mogelijk (is). Zowel op wettelijk vlak als op organisatorisch en maatschappelijk aanvaardbaar vlak.” En Deckers is zo vriendelijk het voor ons even te verduidelijken. “De VMO is veroordeeld als privémilitie en een nieuwe, gelijkaardige organisatie zou dus snel hetzelfde lot ondergaan, daarom is het wettelijk niet meer mogelijk om een militantenvereniging vanuit hetzelfde oogpunt op poten te zetten. Dit wil zeggen, het dragen van uniformen, opmarcheren door de straten, het manu militari verdedigen van betogingen en activiteiten van gelijkgezinde organisaties en zo meer. Organisatorisch, daarmee wil ik bedoelen dat leden van een mogelijke nieuwe, rechtse en sterk militante vereniging het op privévlak zéér moeilijk zullen krijgen. (…) Op maatschappelijk vlak zou een nieuwe VMO zeker niet aanvaardbaar zijn. Zelfs niet binnen de Vlaamse Beweging. Dit wil niet zeggen dat er geen nood is aan Vlaamse actie, maar om voornoemde redenen lijkt het mij dat Vlaanderen niet zit te wachten op een nieuwe militie, die de straten schoonveegt met de harde hand. De tijdsgeest is dan ook danig veranderd. Moest ik 18 jaar geweest zijn ten tijde van de VMO zou ik trouwens geen seconde hebben getwijfeld om er bij te gaan! Momenteel staat er echter te veel op het spel en zijn er tevens andere wegen om ons doel te bereiken.”

Deckers vraagt zich ook af of Voorpost de eigenlijke opvolger van de VMO is. Bert Deckers: “Voorpost is ontstaan na de veroordeling tot privémilitie van de VMO. Voorpost moest dus van bij zijn oprichting toezien op de wettelijkheid van hun vereniging. Voor de rest is 'actie' wel altijd de hoofdpijler geweest van Voorpost. (…) Aangezien Voorpost niet geüniformeerd is, is dit nog een verschil met de VMO. De enige overeenkomst met de VMO die Voorpost heeft is de vastberadenheid waarmee het acties voert. De onvoorwaardelijke trouw aan Vlaanderen en de Vlamingen. De grote militante inzet voor de Nederlanden. En daarom dat ik via deze weg eer wil betonen aan alle mensen die zich ooit hebben ingezet voor ons Vlaanderen. Vandaag en morgen gedenken we Eriksson en Maes, de volgende keren zullen het (de collaborateurs – AFF/Verzet) Verschaeve, Borms, De Clercq en vele anderen zijn.” Bert Deckers heeft wel eens last van oogverblinding. Hij was er ook bij als het NSV op 9 maart haar jaarlijkse studentikoze betoging hield (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070309) en daar werd de ordedienst verzorgd door Voorpost in zwarte uniformen. En ook bij de anti-islammanifestatie veertien dagen geleden in Antwerpen liepen geüniformeerden van Voorpost rond (zie: middenste foto bij http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070924), al waren de geüniformeerden daar minder talrijk dan die avond van 9 maart. Bij de NSV-betoging was geen verschil te merken met de eerste de beste privé-militie.

Bert Deckers ging enkele weken voor het overlijden van Bert Eriksson nog langs bij de voormalige VMO-leider, samen met onder andere oud-VMO’er en huidig VB-personeelslid Gust Moors. Het VB had na het overlijden van de man die vond dat Hitler maar één fout had gemaakt, namelijk de oorlog verliezen, nog enige schroom om zich met Bert Eriksson te associëren. De VB-top bleef bijvoorbeeld afwezig op diens begrafenis. Vandaag valt die schroom over Bert Eriksson meer en meer weg. Er is niet alleen “aanstormend talent” Bert Deckers die op zijn weblog Bert Eriksson eert. Als zaterdag 8 september in Deurne een nieuw boek over Bert Eriksson (foto 3) werd voorgesteld, is Philip Dewinter samen met zijn echtgenote Lutgarde één van de aanwezigen (zie: http://www.vlaamsemilitantenorde.com/Sven.htm).

00:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aanverwant, dewinter, vlaanderen |  Facebook | | |  Print

02-10-07

Hatelijke taal tegen al wie niet denkt als zij. Zwart of blank? Het doet er niet toe.

HAATMAILSHet VRT-programma TerZake vroeg zich gisterenavond af wat de moordpartij van Hans Van Themsche het VB heeft gedaan. Meer nog dan dat het mee zorgde voor de voor het VB tegenvallende verkiezingsuitslag bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Wat de zaak-Van Themsche voor de interne organisatie en de politieke lijn van het VB betekend heeft? Maar Philip Dewinter wilde daarvoor niet geïnterviewd worden. Zijn ex-vriend Jurgen Verstrepen werd dan maar naar de studio uitgenodigd, en die deed wat Dewinter anders ook zou gedaan hebben: aanklagen dat ‘Links’ de zaak-Van Themsche misbruikte. Wat het VB nú erover denkt en communiceert, dat wist Verstrepen niet. Verstrepen dus maar als tijdsvulling in TerZake.

Belangrijker was de getuigenis van een nichtje van de Malinese oppas Niangadou Oulematou. "Is het klimaat na een jaar veranderd?", vroeg Kathleen Cools. “Mensen hebben nu meer inzicht in (wat) racisme (is). Maar racisme is er nog. Racisme is bijna een gewoonte.” Burgemeester Patrick Janssens was toen al de studio uit, of werd alleszins niet gevraagd wat híj daarmee aanvangt. We willen het nichtje van Niangadou Oulematou best geloven. Als jonge zwarte kan ze het beter weten dan velen anderen. Zelf zijn we trouwens ook geschrokken van de ongemeen harde taal die extreemrechts en Vlaams-nationalisten, voor zover dat elkaar al niet overlapt, de laatste tijd uitkramen tegenover al wie een ander idee heeft dan zij. En dan mogen dat zelfs blanken en Vlamingen zijn.

“Ik hoop van harte dat je je been breekt en het definitief gedaan is met lopen”, schreef ene Hans in het gastenboek op de website van Kim Gevaert nadat bekend geraakte dat Kim Gevaert samen met de drie andere loopsters van de 4 x 100 meter de petitie Red de solidariteit ondertekende. Gelukkig waren er minstens zoveel positieve reacties op die ondertekening dan negatieve (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070928) maar toch is het schrikken van de harde taal die sommigen bezigen. Het “dolgedraaide voetvolk” van het VB noemden we het een paar dagen geleden. En nog: als bioloog-journalist Dirk Draulans en journaliste Inge Becks voor hun dochter de naam Yahmina kiezen, levert dat een scheldtirade per mail op van iemand die Draulans en Becks afschildert als “verrader(s) van het eigen volk”. Het multiculturele aspect speelde mee toen Draulans en Becks de naam Yahmina voor hun dochtertje kozen, maar het was geen statement. Ze vonden de naam Yahmina gewoon mooi, ook al omdat hij ‘zuiver en respectvol’ betekent.

De hatelijke taal die het VB uitspreekt over vreemdelingen, racisme waarvoor de partij trouwens veroordeeld is, zorgt ervoor dat bij wijze van spreken elkeen overladen wordt met pek en veren als hij of zij niet denkt zoals zíj denken. Hatelijke taal, dreigen met of aanspannen van rechtszaken, en fysieke aanvallen, het wordt alsmaar meer het deel van al wie niet denkt zoals zíj die zeggen wat anderen moeten denken. (Illustratie Paulo: klik op de cartoon voor een grotere afbeelding).

00:07 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: luna, racisme, paulo |  Facebook | | |  Print