12-11-07

Frank Vanhecke maalt niet om uiteenvallen van ITS-fractie, maar droomt weer van een Forza Flandria. Dode bij confrontatie fascisten en antifascisten in Spanje.

Vorige week vertelde iemand ons over de sfeer aan de tafel rond Yves Leterme. “Verbijsterend.” Onze bron is specialist in een bepaalde materie en zat maar tot zolang dat onderwerp besproken werd mee aan tafel met de grote jongens. “Het ene moment maakt X daar zo’n theatrale scène, Shakespeare-iaans drama. De volgende dag begint hij over datzelfde onderwerp te gniffelen, grapjes te maken met zijn partijgenoten aan de onderhandelingstafel. Je houdt het niet voor mogelijk wat een kindertuin het is.” Maar het kan blijkbaar nog altijd erger. Iemand die over een collega-parlementslid zegt dat zij een opblaaspop uit een seksshop is, dat hoor je alleen maar bij de extreemrechtse fractie in het Europees parlement.

In De Standaard verscheen dit weekend een neerslag van wat Rinke van den Brink vorige maand opving, geruzie dat vorige week leidde tot het opstappen van de vijfkoppige Roemeense delegatie bij Identiteit-Traditie-Soeverinteit (ITS) onder welke noemer het allegaartje van extreemrechts in het Europees parlement zich verzameld heeft om meer politieke invloed, en vooral ook meer materiële voordelen, in het Europees parlement te krijgen. Wij vatten even samen. “Rechtse, nationalistische en patriottische partijen dragen nu eenmaal de last van de geschiedenis op hun schouders. Historische conflicten spelen bij ons een heel grote rol, net vanwege ons nationalistische bewustzijn. Dat maakt het voor ons een stuk moeilijker om internationaal samen te werken”, zegt Andreas Mölzer (foto 1) van de Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ). Precies zo'n historisch conflict heeft er trouwens toe geleid dat de parlementariërs van de ultrarechtse Poolse Gezinsliga uiteindelijk niet tot de fractie zijn toegetreden. Dat kwam door Mölzer zelf, want hij noemt de huidige Oder-Neissegrens tussen Polen en Duitsland een Unrechtsgrenze. Luca Romagnoli, een europarlementariër van de Italiaanse Movimento Sociale Fiamma Tricolore, beschouwt de geschiedenis niet als een last. Integendeel: 'Mijn partij is de erfgenaam van delen van het fascisme. We hebben dat nooit ontkend, we willen juist de lijn doortrekken van het fascistische experiment naar het heden. Onze blik is op de toekomst gericht, maar onze wortels liggen in het fascisme.'

Mölzer, ooit de ideoloog achter Jörg Haider, heeft zich lange tijd ingezet om de Europese fractie van de grond te krijgen. De extreemrechtse europarlementariërs waren tot voor kort 'niet-ingeschrevenen'. Aangezien ze geen lid van een politieke fractie waren, mochten ze geen amendementen en resoluties indienen, kregen ze geen commissievoorzitterschappen en hadden ze minder faciliteiten dan leden van politieke fracties. Door de grote meningsverschillen over wezenlijke thema's kan een rustig voortkabbelend overleg binnen de ITS-fractie plotseling veranderen in een theater van heftige politieke botsingen. In de fractievergadering tijdens de oktoberzitting van het Europees Parlement in Straatsburg het zo tot een fikse rel over het standpunt dat een ITS-waarnemer moest innemen bij de parlementsverkiezingen in Kosovo. Jean-Marie Le Pen vroeg Andreas Mölzer een niet al te anti-Servisch standpunt in te nemen, maar daar wilde de Oostenrijker niet van weten. Men kan zich dan ook afvragen hoe serieus we waarnemingen van een ITS’er mogen nemen.

Maar de zaak die leidde tot het opstappen van de Roemenen – al moet dat nog met de nodige procedures geformaliseerd worden – was de keiharde aanval op haar fractiegenoten van de Partidul Romania Mare (Groot-Roemeniëpartij) van Alessandra Mussolini (foto 2). De kleindochter van il Duce zei dat Italië geteisterd wordt door een invasie van criminele Roemenen, en wilde. het vrije verkeer van Roemenen naar Italië beperken. De Italiaanse regering ging op 2 november al een flink stuk in die richting door per decreet alle Roemenen met een strafblad uit te zetten. Maar ook Roemenen zonder strafblad kunnen uitgezet worden als de politie ze als 'gevaarlijk voor de maatschappij' beschouwt. Eugen Mihaescu (foto 3), de leider van het smaldeel van de Groot-Roemeniëpartij, reageerde ziedend. “Mevrouw Mussolini is een opblaaspop. Een opblaaspop uit een seksshop. Ze heeft helemaal niets van een politica.”

”Allessandra Mussolini heeft onlangs ook al gezegd dat alle plagen die Italië treffen, de schuld zijn van Roemeense immigranten. Voor ons is dat onaanvaardbaar. Mussolini speelt woordspelletjes door bewust de termen Roma en Roemeen door elkaar te gebruiken.” (De zigeuners met alle schuld beladen, mag dus wel van de Roemeen, nvdr.) Mihaescu vindt dat Mussolini al lang tot de orde had moeten worden geroepen. Maar de ITS-voorzitter, de Fransman Bruno Gollnisch, doet niets. Hij geeft iedereen gelijk, zelfs als het gaat om diametraal tegenovergestelde standpunten. Mihaescu heeft ook moeite met fractiegenoten die met de politie in aanraking zijn geweest. Ashley Mote, het onafhankelijke Britse lid dat in 2004 is gekozen voor de UK Independence Party, zit een gevangenisstraf uit voor belastingfraude. Frank Vanhecke (VB) en Carl Lang (FN) hebben zich onlangs in Brussel laten arresteren bij een verboden demonstratie tegen de islamisering van Europa. Mihaescu: “Ik vind dat een parlementslid zijn strijd niet op straat moet voeren, maar in het parlement.”

Frank Vanhecke, voorzitter van Vlaams Belang en al dertien jaar lid van het Europees Parlement, maakt zich niet druk over het vertrek van de Roemenen uit de ITS-fractie. “In alle eerlijkheid, ik zal er mijn slaap niet voor laten. Ik ben in de eerste plaats een Vlaams politicus.” Zegt de man die de VB-lijst voor de Europese verkiezingen trok. Vanhecke vindt dat Allessandra Mussolini geen ongelijk heeft, en kijkt uit naar nieuwe bondgenootschappen in het Europees parlement. Het zou kunnen dat na de verkiezingen in Roemenië op 25 november een nieuwe ultranationalistische partij in het Europees Parlement komt, de Nieuwe Generatie van multimiljardair en voorzitter van voetbalclub Steaua Boekarest Gigi Becali.

In de marge van het geruzie in de ITS-fractie houdt het VB vol geen extreemrechtse partij te zijn. “Als we een extreme partij waren, dan hadden we nooit meer dan 20 procent van de Vlaamse kiezers achter ons gehad”, zegt Europarlementslid Philip Claeys. (Met datzelfde argument zou men Hitlers NSDAP geen extreme partij kunnen noemen omdat die bij de verkiezingen in Duitsland met 6,4 miljoen stemmen de tweede grootste Duitse partij werd,nvdr.) “Het Vlaams Belang van 2007 is trouwens heel anders dan het Vlaams Blok van 1997. Er is geen trendbreuk geweest, wel een evolutie. Onze campagnes zijn minder hard geworden. Zo'n campagne met een affiche met bokshandschoenen en de tekst Uit zelfverdediging zou nu niet meer kunnen. We zijn politiek volwassen geworden. Onze basisbeginselen zijn nog wel hetzelfde, maar onze stijl is veranderd.” De veroordeling wegens racisme van het Vlaams Blok heeft er ook mee te maken. “Onze speelruimte is beperkt.'”

Frank Vanhecke droomt opnieuw van een rechtse krachtenbundeling, de Forza Flandria. “Er is nog steeds geen regering gevormd. De N-VA, onze vijandige broeder, staat inhoudelijk helemaal niet zo ver van ons af. Hetzelfde geldt voor de Lijst Dedecker. We kunnen historische tijden beleven in Vlaanderen. Samen zouden we 30 à 35 procent van de kiezers hebben. Samen zouden we in de komende tien jaar kunnen uitgroeien tot een conservatieve volkspartij. Als er daarvoor bij ons een paar koppen moeten rollen, dan moet dat maar. Zelf ben ik ook bereid een stapje terug te doen. Als de regeringsonderhandelingen mislukken en als het tot een breuk komt tussen CD&V en de NV-A, dan zou het toch godgeklaagd zijn als zo'n conservatieve volkspartij er niet kwam?” Marie-Rose Morel zal het graag horen: na al dat geruzie terug broederlijk op campagne met Jurgen Verstrepen en Bart De Wever. Dat ze dat nog moet meemaken. Tenzij zij één van de koppen is die moet rollen.

  • Wie de leden van de ITS-fractie aan het woord wil horen, kan terecht op de site van de VPRO-radio http://download.omroep.nl/vpro/de_ochtenden,_buitenland_30_okt_2007.mp3
  • Lukt het niet met woorden, dan haalt men ter extreemrechterzijde andere middelen boven. Zaterdag marcheerden in Praag vierhonderd neonazi's door een joodse wijk, daags na een herdenking van de Kristallnacht waarbij in Duitsland in de nacht van 9 op 10 november 1938 enkele honderden synagogen en duizenden huizen en bedrijven van joden vernield werden. De betoging van de neonazi's was verboden door zowel de Praagse autoriteiten als het gerecht. Toch vonden de neonazi's dat ze het recht hadden om te betogen (een gelijkaardig scenario dus als met de betoging tegen 'de islamisering van Europa' op 11 september in Brussel). Duizend antifascisten en evenveel politieagenten probeerden de mars van de neonazi's te verhinderen, waardoor het tot rellen kwam en tweehonderd vijftig arrestaties verricht zijn. In Madrid kwam het gisteren, zondag, ook al tot een clash tussen neonazi's en antifascisten. Aanhangers van de Nationale Democratie (sic) betoogden in de Madrileense wijk Legazpi, wat uitdraaide op een gewelddadige confrontatie met antifascisten. Naast minstens acht gewonden is er ook een dode te betreuren. Een antifascist die een messteek in de hartstreek kreeg (zie: http://www.elpais.com/articulo/madrid/Asesinado/menor/punaladas/elpepuespmad/20071112elpmad_1/Tes).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, vanhecke, vlaanderen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.