18-11-07

Lijst Dedecker wil het VB uitroken (dat begrijpen we) en leegzuigen (qué?)

We schreven hier eerder al dat het VB de Lijst Dedecker (LDD) niet tot de tegenstanders rekent, maar bij de politieke vrienden ter rechterzijde. Maar het zit het VB hoog dat Dedecker zegt een "gezond rechts" alternatief te zijn voor het VB. Voeg daarbij nog eens de opgang die de LDD maakt in de opiniepeilingen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20071113). Gisteren spuwde VB-voorzitter Frank Vanhecke (foto 1) zijn gal in een column op de VB-website.

Frank Vanhecke: “Het spreken met gespleten Vlaamse tong is (…) een beproefd recept bij de zelfverklaarde Vlaamse staatsmannen en ministeriabelen. Ook Lijst Dedecker is in dat bedje ziek. In Vlaanderen profileert Jean-Marie Dedecker (foto 2) zich als een rebel die liever vandaag dan morgen de Vlaamse republiek wil uitroepen, maar in de Franstalige media laat hij een heel ander geluid horen. In Vlaanderen trekt hij heftig van leer tegen de ondemocratische demarches van koning Albert, maar in La Libre Belgique (13/11) zegt Dedecker ter attentie van de koning en de Franstaligen dat men zijn partij ‘moet laten meespelen’ als men het Vlaams Belang wil doen afkalven. In een recente tribune in De Standaard (2/11) heeft hij het over ‘wat we vandaag proberen te bestrijden: het extreemrechtse gedachtegoed van Vlaams Belang’. Vandaag, op het moment dat ik deze column schrijf, doet Dedecker er in Het Laatste Nieuws (17/11) nog een schepje bovenop: ‘Ik moet een prijs krijgen: ik rook het Vlaams Belang uit’, luidt de veelzeggende titel. Dedecker doet een ronduit verbazende oproep aan het Belgische establishment om hem te steunen tegen ‘de vijand’, want ‘het moment is daar om extreem-rechts uit te hongeren’. Het Vlaams Belang ‘droogleggen’, ‘uitroken’ en ‘leegzuigen’ is ’s mans voornaamste betrachting. Voorts geeft hij ons de kwalificaties “fascistoïde”, ‘armoestem’ en ‘spookschip’. Ik kan daaruit alleen maar besluiten dat Lijst Dedecker nu al wordt verteerd door ambitie en zo snel mogelijk salonfähig en regeringsfähig wil worden. Dat laatste wordt trouwens uitdrukkelijk bevestigd door huisideoloog Boudewijn Bouckaert, die in De Standaard (17/11) een pleidooi houdt voor regeringsdeelname in 2009, met… de VLD als coalitiepartner.” Volgens Vanhecke is Dedecker een "draaikont" en staat het "helder en rechtlijnig" programma van het VB garant voor de samenhang van zijn partij.

Voor de goede orde geven wij hier het citaat zoals het letterlijk in De Standaard staat. Boudewijn Bouckaert (foto 3) zegt te dromen van: “Een rechtse coalitie van VLD, CD&V/N-VA en LDD, met in de oppositie groenen, socialisten en een leeggezogen Vlaams Belang.” Wat moeten we ons voorstellen bij een “leeggezogen Vlaams Belang”? We kunnen ons daar allerlei zaken bij voorstellen, maar ze zijn allemaal even onsmakelijk. Bouckaert is wel duidelijker wanneer hij toegeeft dat het de LDD een capabel middenkader ontbreekt. Boudewijn Bouckaert: “De partij trekt onvermijdelijk ook affairisten en querulanten aan. Maar daar dient een politieke partij ook voor. Ze moet haar wortels hebben in alle lagen van de bevolking, het ongenoegen opvangen en een oplossing bieden.” Met “affairisten en querulanten”?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dedecker, vanhecke |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.