25-11-07

Uit eigen belang van het VB naar de LDD overgestapt

Er is al wat volk van het Vlaams Belang (VB) overstapt naar de Lijst Dedecker (LDD), zij het meestal klein grut. De partijafdeling van Ichtegem (Ichte wat?) bijvoorbeeld. VB-voorzitter Frank Vanhecke (foto 1) is echter ook not amused met de kritiek die het VB krijgt van Jean-Marie Dedecker. Vorige week lanceerde Vanhecke de tegenaanval (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20071118), maar toch stopt de overstap van zijn personeel niet.

Jongste in de reeks is VB-gemeenteraadslid en groenteboer in Boechout Jan Verelst (foto 2). Hij heeft een groot- en kleinhandelszaak in groenten en fruit, en vertelt in De Nieuwe Gazet dit weekend: “Veel klanten bleven weg omdat ik bij het Vlaams Belang was. Ik won er enkele klanten bij, maar zeker niet zoveel als ik er verloor.” Op de jaarmarkt in Boechout, begin oktober, deelde het Vlaams Belang aan haar stand appelen uit. Appelen van Jan Verelst. Kinderen namen het fruit gretig aan maar moesten het van hun ouders terugleggen.

Jan Verelst, VB-lijstduwer bij de gemeenteraadsverkiezingen, geraakte op eigen kracht verkozen in de gemeenteraad en blijft daar nu zitten als nieuwbakken LDD’er. Verelsts bekendheid als groenteboer werd wel gebruikt voor het vullen van de lijstduwersplaats op de VB-lijst, maar geld om de verkiezingscampagne te financieren was er enkel voor de eerste drie op de lijst. En dat wringt. Voor het overige heeft Verelst geen probleem met de Boechoutse VB’ers.

Anders is het met de nationale en Antwerpse partijtop. Jan Verelst: “Tijdens een partijmeeting hoorde ik oorlogstaal tegenover moslims. Zo los je geen problemen op. Als het VB zich zo radicaal blijft opstellen, zal de partij het cordon sanitaire nooit doorbreken.” Verelst zegt als LDD’er meer zaken te kunnen aanbrengen in de gemeenteraad. “Mensen komen met problemen naar mij. Maar ze willen niet dat ik ze in naam van het VB aan de gemeenteraad voorleg. Nu kan ik dat wel.”

De plaatselijke VB-fractie betreurt de beslissing van Jan Verelst om over te stappen naar LDD. Wally Liekens, fractieleider van de nu nog driekoppige VB-gemeenteraadsfractie: “Ondanks de korte samenwerking met Jan hebben we toch goede herinneringen aan deze periode. Dat er al eens kleine meningsverschillen waren willen we niet ontkennen, maar die konden telkens op een constructieve en gezonde manier besproken  en uitgeklaard worden. (…) Ondanks dit alles blijven we (…) politieke vrienden. Hopelijk is dit wederzijds.”

Jean-Marie Dedecker (foto 3) heeft er intussen een adres bij als hij nog eens een appeltje wil schillen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vanhecke, dedecker |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.