31-01-08

STRAF VOOR BART DEBIE VERZWAARD DOOR HET HOF VAN BEROEP

“Het was een bijzonder boze Bart Debie die…” Het VRT-radionieuws lichtte ons meteen in over de gemoedsgesteltenis van de voormalige politiecommissaris, tegenwoordig Antwerps VB-gemeenteraadslid en medewerker van de VB-fractie in het Vlaams parlement, die zich vandaag door het Hof van Beroep in Antwerpen hoorde veroordelen tot een geldboete van 1 250 euro en vier jaar gevangenisstraf waarvan drie jaar met uitstel.

Debie verliest ook voor vijf jaar zijn burgerrechten, wat inhoudt dat hij zijn mandaat als gemeenteraadslid moet opgeven, zich niet kandidaat stellen voor de Vlaamse parlementsverkiezingen in 2009 en zelfs niet eens voor zijn geliefde partij kan stemmen. Omdat Debie in cassatie gaat tegen het arrest van het Hof van Beroep heeft de uitspraak van het Hof nog geen onmiddellijke gevolgen. In eerste aanleg was Debie veroordeeld tot ‘slechts’ drie jaar gevangenisstraf met uitstel, en was er nog geen sprake van verlies van zijn burgerrechten. Het Hof van Beroep veroordeelde Debie voor opzettelijke slagen aan vier Turkse arrestanten, vervalsing van processen-verbaal en voor racisme.

Na zijn veroordeling door de Rechtbank van Eerste Aanleg pakte het VB nog uit met een hoera-bericht dat Debie niet veroordeeld was voor racisme (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070406). Nu Debie wél veroordeeld is voor racisme klaagt het VB in een persmededeling dat de rechtbank “een politiek statement” heeft gemaakt door te stellen dat “dergelijke daden in een multiculturele samenleving niet getolereerd kunnen worden”. Wat is het probleem? Leven we soms niet in een multiculturele samenleving? Moeten “dergelijke daden”, racistische daden dus, wél kunnen? Het VB vergelijkt de uitspraak tegen haar poulain met de uitspraak na de dood van Guido Demoor, op bus 23 in Antwerpen gestorven na een incident met allochtone jongeren. De manke vergelijking is gelanceerd, maar hopelijk laten de media de volgende uren toch nog juristen aan het woord die de compleet andere context van de zaak-Debie en de zaak-Demoor kunnen verduidelijken.

Vóór de uitspraak sprak Bart Debie nog zijn vertrouwen uit in het Hof van Beroep. In de Rechtbank van Eerste Aanleg had hij geen vertrouwen, in het Hof van Beroep wél. En nu trekt hij naar het Hof van Cassatie wegens vermeende procedurefouten? Het maakt ongeloofwaardig dat er procedurefouten gemaakt zouden zijn, het maakt duidelijk dat Debie hoe dan ook zijn politieke carrière wil verlengen. Jaarlijks worden een duizendtal mensen uit hun burgerrechten ontzet. In de meeste gevallen is dat voor zedenmisdrijven. In 2003, het recentste jaar waarvan volledige cijfers bekend zijn, zijn maar twee mensen omwille van racisme uit hun burgerrechten ontzet. Het Hof van Beroep moet wel héél goede redenen hebben om Debie zijn burgerrechten af te nemen.

De kans dat Debie effectief een jaar achter de tralies moet, is eerder klein. Tenzij het VB haar hard law and order-programma alsnog kan doordrukken. Meestal worden gevangenisstraffen tot één jaar niet effectief uitgevoerd en/of vervangen door huisarrest met een enkelband. 

13:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (1) | Tags: debie |  Facebook | | |  Print

Commentaren

Werkt de reactiemodule terug? Leuk. Lees alvast mijn reactie op de veroordeling op mijn blog. En ook op politics.be.

Gepost door: Bert Deckers | 31-01-08

De commentaren zijn gesloten.