03-02-08

DEBIE SCHRIJFT EEN BOEK EN WORDT HET GEZICHT VAN EEN CRIMINALITEIT-WEBSITE

“Eén van hen werd hardhandig geduwd door een agent, waardoor hij met zijn hoofd tegen de radiator terechtkwam. Daarna nam de agent een stoel en sloeg ermee op zijn rug. Toen hij niet meer bewoog, zijn de mishandelingen gestopt.” Een fragment uit het achtenveertig bladzijden tellend arrest over de zaak-Debie. Het is niet zeker of Bart Debie (foto 1) dát fragment zou opnemen in het boek dat hij aan het schrijven is. De website die Debie in elkaar aan het steken is over de criminaliteit in Antwerpen zouden we na de krokusvakantie al kunnen bekijken.

“Hoeveel kunnen schouders dragen?”, zo begint Bart Debie het verhaal over het arrest op zijn blog Over & Out. Menselijk kunnen we begrijpen dat Debie nu diep in de put zit, maar daar staat weer de arrogantie van het baasje tegenover. Hij weigerde om, zoals het gebruikelijk is, beleefdheidshalve recht te staan als de rechter het eindoordeel uitsprak. Hij blijft wat volgens het hof “onschuldige mensen” zijn, bestempelen als “uitschot”. Bart Debie heeft de aard van Rob Verreycken: het ene moment zou je denken dat hij zo braaf en voorkomend is als een Plechtige Communicant, het andere moment is hij zo vuilgebekt als wat en niet vies van fysiek geweld. In een normale politieke partij zou men nu afscheid nemen van zo’n lid, maar het VB is geen normale partij. Rob Verreycken, die na een lange reeks gewelddadige incidenten waarin hij telkens weer betrokken geraakt, in de gangen van het Vlaams parlement een vlag van de N-VA op de grond wierp en brulde dat hij “erop pist”, moest dan wel zijn parlementair mandaat inleveren maar is nog volop actief binnen de partij. Met Bart Debie heeft het VB ook nog plannen. Als Debie wegens zijn ontzetting in de burgerrechten niet meer op de loonlijst kan staan van het Vlaams Parlement, wil Philip Dewinter Debie desnoods uit eigen zak een wedde bezorgen. Eerst zien dat de wedde van Debie niet toch door het VB betaald wordt, en dan geloven.

Maar dat het VB nog plannen heeft met Debie is zeker. Lex Molenaar schreef in zijn commentaar bij de zaak in Gazet van Antwerpen: “Het VB is niet de partij die zich na een veroordeling sereen terugtrekt om de penitentie te bidden. Wellicht wordt Debie de komende maanden meer dan ooit het speerpunt van VB-acties die te maken hebben met veiligheid en het verzet tegen de zogenaamde islamisering van onze steden. Robocop is niet dood, zijn opmars moet nog beginnen.” Ook De Morgen-journalist Jeroen Verelst denkt er zo over: “Het Vlaams Belang heeft nooit een respectabele partij willen zijn, maar doet nu zelfs geen moeite meer om de schijn op te houden. (…) De straatvechters zijn helemaal terug van nooit weggeweest. Ze worden niet meer net als de loketbedienden met een hoofddoek weggemoffeld in de back office. Nee, het Vlaams Belang drukt hen ongegeneerd aan de borst.” Alleen zal het met een enkelband moeilijk zijn om Debie nog tot in VB-hoofdkwartieren zoals aan de Amerikalei in Antwerpen of het Madouplein in Brussel te krijgen. Maar zoals steeds meer mensen van thuis uit werken, zou dat ook voor Debie kunnen. Gazet van Antwerpen vernam van Philip Dewinter dat Bart Debie het uithangbord wordt van een nieuwe website over criminaliteit in Antwerpen. Philip Dewinter: “Dat wordt een meldpunt voor burgers die criminele feiten willen melden. Het stadsbestuur stopt alles in de doofpot. Volgens de communicatiediensten van politie en parket is er nog nauwelijks misdaad in Antwerpen. Wij willen de waarheid openbaren, met overzichten van criminele feiten en daderbeschrijvingen. Bart Debie is met zijn ervaring als politieman en zijn relaties binnen het korps de ideale figuur om zo’n website te organiseren en te beheren.”

De website, waar Debie weken geleden al over sprak op zijn blog, wordt na de krokusvakantie gelanceerd onder de naam www.criminaliteit.org. De website is sinds vrijdag geregistreerd op naam van Philip Dewinter. Ze leren bij bij het VB, nadat een aangekondigde nieuwe url voor het VB-Antwerpen door Blokwatch-medewerker en AFF-sympathisant Pat(je) Coeman geregistreerd werd vooraleer ze bij het VB op dat idee kwamen (zie: http://www.blokwatch.be/content/view/104/67/lang,nl). De Antwerpse politiekorpschef Eddy Baelemans reageert verrast en afwijzend op de aankondiging van de misdaadwebsite. Eddy Baelemans: "Als het zover is, zullen we die site goed onderzoeken. Er mag geen informatie op staan die het beroepsgeheim van de politie schendt. Wij gaan er in elk geval niet aan meewerken.” Bart Debie verwees op zijn blog al eens naar zijn echtgenote in haar hoedanigheid van politieagente in Antwerpen (foto 2, klik eenmaal op de illustratie voor een grotere afbeelding). Allicht zal zij wel opletten niet betrapt te worden op het doorspelen van gevoelige informatie, maar Debie heeft natuurlijk nog wel meer contacten in het Antwerpse politiekorps. “Uitstel van de tenuitvoerlegging van een deel van de hoofdgevangenisstraf zal beklaagde er hopelijk toe aanzetten zich in de toekomst beter te gedragen”, staat in het arrest van de zaak-Debie. Tja. Met hun nieuwe website zoeken het VB, Philip Dewinter en Bart Debie alleszins weer de grens van het toelaatbare op.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: debie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.