21-02-08

PETITIE TEGEN HOGE ENERGIEPRIJZEN

In het zuiden van het land hebben de politici het al begrepen. In Vlaanderen willen sommigen het niet zien, verblind door hun communautaire eisen. Maar waar de bevolking écht van wakker ligt, is de dalende koopkracht. Bij de PvdA hebben ze een petitiecampagne opgestart om de kosten voor gas en elektriciteit te verlagen.

“Eenergie is geen luxe, maar een noodzaak”, luidt het daar. “Verlaag de BTW op gas en elektriciteit van 21 naar 6 %, op kosten van Electrabel.” Energie is levensnoodzakelijk. Toch betalen we in België 21 % BTW op gas en elektriciteit. Dat is het tarief voor luxeproducten! Op kraantjeswater, groenten en fruit, en geneesmiddelen betalen we maar 6 % BTW. Waarom dan 21 % voor verwarming en verlichting? Door een BTW-tarief van 6 % op gas en elektriciteit bespaart een gezin 200 euro. Andere Europese landen doen het al. In Luxemburg is het BTW-tarief voor energie 6 %, in Groot-Brittannië 5 %. Maar door de BTW-verlaging krijgt de overheid minder inkomsten. Met de petitiecampagne willen de ondertekenaars dat Electrabel en andere energiebedrijven dat geld bijpassen. En dat kan best want door de hoge energieprijzen maakt Electrabel woekerwinsten van 3,3 miljard euro per jaar.

Een eenvoudig idee? Maar zijn eenvoudige zaken soms niet de beste? Overigens werd onze aandacht voor deze petitie niet getrokken door een vermeend dagelijks bezoek aan de PvdA-website, maar door een mailtje van een ex-klasgenoot. Intussen een middenstander. Een illustratie voor het aanslaan van de campagne in steeds bredere lagen van de bevolking. Dat ze daar niet zijn opgekomen bij het VB?!

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.