24-02-08

FILM: THIS IS ENGLAND

De voorbije dagen ging de film This is England in roulatie in de Belgische filmzalen. Een film over de skinheads in Engeland begin jaren tachtig, met op de achtergrond de Falklands-oorlog (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Falklandoorlog). In de grauwe volkswijken bouwen jongeren een eigen identiteit op. Eigen kledij, muziek en levensstijl. Wars van racisme tot extreemrechtse krachten (een deel van de) skinheads voor hun kar spannen.

In This is England wordt het kapen van de skinheadbeweging verpersoonlijkt in de figuur van ene Combo (foto 2) die na drieënhalf jaar gevangenisschap terugkeert naar zijn vroegere skinheadvrienden en daar, tot hun ontzetting, racistische praat begint te verkopen. Combo slaagt erin een handvol skinheads voor zich te winnen, onder wie de twaalfjarige Shaun die na pesterijen op school blij was opgenomen te worden in een groep skinheads (foto 1). Shaun laat de meeste van zijn skinheadvrienden achter als hij kiest voor Combo die bij hem een gevoelige snaar heeft geraakt. Shauns vader is gestorven in de Falklands-oorlog, en om Combo wakkert de nationalistische gevoelens aan. Shaun volgt Combo in diens bedreigingen aan het adres van een groepje Pakistaanse kinderen, tot en met bij een Pakistani wiens kruidenierszaak geplunderd wordt. Combo zoekt contact met een Jamaicaanse skinhead, hoort hem uit en slaat hem vervolgens tot moes. Voor Shaun is dat erover, en in het slotbeeld van de film zien we Shaun zich ontdoen van de Engelse vlag met het rode Sint-Joriskruis die zo populair is in Engelse extreemrechtse kringen.

Op de achtergrond horen we in de film de skamuziek uit die tijd (Toots & The Maytals, The Specials…), maar de muziek is niet zo uitdrukkelijk aanwezig als de reggae bijvoorbeeld in films als The Harder They Come (zie: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Harder_They_Come) en Rockers (zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Rockers_%28film%29). Thomase Turgoose speelt op pakkende manier de rol van de twaalfjarige Shaun. Regisseur Shane Meadows weet waarover hij het heeft: hij komt zelf voort uit het skinheadmilieu. Als tijdsbeeld en als film zit het allemaal wel snor. Zowel Zone 03 (dat boven haar recensie “Antifascistische aanklacht” titelde) als De Morgen (“Op zoek naar Doc Martens en een eigen identiteit”) geven de film vier sterren, bij een maximum van vijf. Maar het (te) lang moeten aanhoren en aanschouwen van Combo maakt dat je de filmzaal niet vrolijk verlaat. Allez, wij toch niet. Of de film lang te zien zal zijn in de Belgische zalen is twijfelachtig. Als je hem wil zien, is snel erbij zijn dan ook de boodschap.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.