29-02-08

POLITIEWEBSITE MELDT MEER CRIMINALITEIT DAN VB-WEBSITE

Politie: 1 – Vlaams Belang: 0 kopte gisteren de Antwerpse editie van Het Nieuwsblad. “De nieuwe website www.criminaliteit.org van het Vlaams Belang zou de Antwerpse doofpotten rond misdaad gaan openbreken, maar een groot succes is het alvast niet. (…). Het Vlaams Belang toonde op een hele week amper drie feiten. Dinsdag bijvoorbeeld was dat één overval, en dan nog één van meer dan een week geleden. Het lijkt dan ook of het VB zelf heel wat in de doofpot steekt, want naar eigen zeggen kreeg ze al 162 meldingen binnen. Het Antwerpse politiekorps op zijn beurt was dan toch nog goed voor zeven feiten. Nog altijd maar een heel kleine greep uit de vijfenzestig misdrijven die gemiddeld in Antwerpen per dag geregistreerd worden, maar alvast beter dan de VB-website.”

Maar drie feiten, is dat niet magertjes? “Helemaal niet”, antwoordt de zelf tot vier jaar cel veroordeelde Bart Debie (foto 2), het gezicht van de website. “Het beste bewijs daarvan is de commotie die er heerst bij onze tegenstanders. Open VLD-schepen Ludo Van Campenhout ging letterlijk als een waanzinnige tekeer in De Zevende Dag. Volgens mij omdat we de vinger op de wonde leggen en de doofpotpolitiek doorbreken. Los van de felicitaties hebben we reeds 162 meldingen binnen gekregen. Om onze webstek niet te overbelasten, worden die niet allemaal gepubliceerd. Bovendien heb ik vier meldingen eerst aan de politie overgemaakt. Daarnaast zijn er verschillende waarrond een gerechtelijk onderzoek loopt en dat willen we niet dwarsbomen door erover te berichten. Er zijn trouwens heel wat meldingen die niet relevant zijn en waarvan duidelijk is dat iemand iemand anders een loer wil draaien. En er komen natuurlijk heel wat scheldtirades van onze onverdraagzame tegenstanders.”

’t Is waarschijnlijk omdat het VB zelf zo verdraagzaam is, dat haar tegenstanders meteen gecatalogeerd worden als “onze onverdraagzame tegenstanders”. Dat het VB een aantal zaken niet meldt om het gerechtelijk onderzoek niet te dwarsbomen, kan soms wel waar zijn maar is het zeker niet altijd. In weerwil van de richtlijnen bij het gerechtelijk onderzoek naar een ontsnapte uit de gevangenis in de Begijnenstraat in Antwerpen, publiceerde het VB tóch de robotfoto van de gezochte man. En de publicatie van de lijst met ’veelplegers’ was evenmin wenselijk voor gerechtelijke onderzoeken naar die Brahims en anderen. Overigens ook een ‘Elvis’, maar dat is niet noodzakelijk een blanke want – vertelde Bart Debie laatst op de radio – Elvis is een naam van Indiaase oorsprong. “Het succes van een website wordt in eerste instantie bepaald door het aantal bezoekers. Sinds de lancering hebben we al 60 214 unieke bezoekers gehad. Ik en Filip Dewinter zijn alvast tevreden met de respons”, besluit Debie. “Filip Dewinter en ik…” zou beleefder geweest zijn, maar dat is niet aan Debie besteed.

De Antwerpse politiewoordvoerder Sven Lommaert zegt dat de communicatie van de politie niet veranderd is door de komst van de VB-website. Sven Lommaert: “We geven nog altijd alle feiten die we kunnen geven, volgens dezelfde criteria. Dinsdag bijvoorbeeld waren dat er inderdaad zeven. We kunnen niet alles geven, want er zijn wettelijke krijtlijnen waarbinnen we ons moeten houden. Daarnaast zijn er soms ethische bezwaren om feiten vrij te geven. We proberen wel zoveel mogelijk te geven.” Sven Lommaert ontkent dat de politie een doofpotpolitiek voert, en zegt méér vrij te geven dan enkel goed nieuws. “Sven Lommaert: “We krijgen als korps dikwijls dat verwijt, dat we dingen verzwijgen. Maar meestal ligt dat toch aan het parket. Dat onderzoeksrechters bijvoorbeeld niets kwijt willen, maar dat wij daarvoor aangevallen worden.”

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: debie, criminaliteit, antwerpen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.