15-03-08

BACK IN TIME

Sommige mensen werden er “ambetant” van alsmaar onze voornaamste pc, onze geheugenbank en ons strijdinstrument, te zien buiten dragen. Voor hen is er goed nieuws, et pour les autres c'est la même chose: vanaf nu zijn we weer terug dagelijks on line met nieuws over extreemrechts. “Zolang het interessant en plezant blijft”, dat blijft ons motto.

Probleem (nouja) is wel dat extreemrechts het alsmaar moeilijker krijgt. Nog geen 300 mensen bij de NSV-betoging in Gent, incluis mensen die de studentenpet intussen al lang ontgroeid zijn zoals voormalig VB-voorzitter Frank Vanhecke. Amper 100 betogers bij een VB-actie met Philip Dewinter tegen een moskee in Waregem (foto 1) en zelfs nog minder volk bij een gelijkaardige actie in Mechelen. Ook electoraal crasht het VB. In de opiniepeiling van De Standaard/VRT komt het VB vandaag uit op haar laagste score ooit: 15,1 %. Terwijl het VB bij de Vlaamse verkiezingen in mei 2004 nog 24,2 procent behaalde, en bij de federale verkiezingen in juni vorig jaar op 19,3 % uitkwam. De peiling van De Standaard/VRT in diezelfde maand juni van vorig jaar gaf het VB nog 21,4 % van de stemmen. Het resultaat bij de verkiezingen was dus lager dan bij de opiniepeiling. Het was vroeger altijd anders. De hondstrouwheid van de VB-kiezer – eens VB gestemd, altijd VB-stemmer – is ook verdwenen. Mochten het nu verkiezingen zijn, zou 1/3 van de VB-kiezers op 10 juni vorig jaar nu voor een andere partij stemmen. De VB-stemmen gaan vooral naar CD&V/N-VA (13 %), Open VLD (9 %) en Lijst Dedecker (6 %). De Lijst Dedecker (8,9 %) stijgt alweer in de opiniepeiling van De Standaard/VRT, al is de vaart van de groei wel verminderd. Een voor vandaag in Het Nieuwsblad aangekondigd gesprek van Luc Alloo met Jean-Marie Dedecker is, toeval of niet, vervangen door een gesprek met De Laatste Show-presentatrice Frieda Van Wijck.

VB-voorzitter Bruno Valkeniers (foto 2) heeft intussen zijn ambities bijgesteld. Hij wil dat het VB “tegen de volgende verkiezingen, in 2009, de grootste oppositiepartij is.” In de glorieperiode van Frank Vanhecke waren de ambities nog anders. Toen wilde het VB nog de grootste partij van Vlaanderen worden, incontournable om België te splitsen en Vlaanderen te besturen. Nu is de VB-voorzitter al blij als hij een grotere partij kan leiden dan Jean-Marie Dedecker of Bart Dewever. De tweede ambitie van Bruno Valkeniers is nog merkwaardiger: Valkeniers wil dat het VB “de meest kwaliteitsvolle”oppositiepartij is. Een aantal backbenchers à la Staf Neel zijn dan wel verdwenen uit de VB-parlementsfracties, maar dat maakt het VB nog geen kwaliteitsvolle partij. Daar is nog veel werk aan, en dat in een partij die de traditie heeft weinig of geen geld te stoppen in een studiedienst maar des te meer geld uit te geven aan propaganda. Met als jongste voorbeeld een folder met VB-senator Anke Van dermeersch haar hoofd gehuld in een boerka (foto 3). De hoofddoek bij de nieuwjaarsdrink van Spirit-voorzitster Bettina Geysen moest overtroffen worden. Bruno Valkeniers beseft dat hij nog veel werk voor de boeg heeft en is gestart met een ronde langs de VB-afdelingen. Gisterenavond was hij in Lier, vanavond schuift hij aan bij een Breughelavond in Malle.

In het jongste nummer van het Vlaams Belang Magazine verzekert Valkeniers dat het VB een rebelse partij blijft. Bruno Valkeniers: “Je moet de bestaande structuren durven in vraag stellen en kritisch staan tegenover de wereld en jezelf. Mijn devies: Rien n’ est acquis – niets is verworven!” Toen het interview werd afgenomen wist de voorzitter nog niet hoe rampzalig de opiniepeilingen voor zijn partij tegenwoordig zijn.

12:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaams belang, islam, valkeniers |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.